Informatieboekje groep 6 schooljaar

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Informatieboekje groep 6 schooljaar 2014-2015"

Transcriptie

1 Informatieboekje groep 6 schooljaar

2

3 Even voorstellen De kinderen van groep 6A komen bij mij, Miranda van Arendonk in de klas. Ik werk sinds 2003 op De Hofstee. Daarvoor heb ik heel even in Made gewerkt en heb ik nog een reis van drie maanden naar Suriname gemaakt en daar vrijwilligerswerk voor SOS-kinderdorpen gedaan. Ik heb de afgelopen jaren les gegeven in groep 8. Dit is mijn tweede jaar in groep 6. Ik ben getrouwd met Erwin en wij wonen in Made. In mijn vrije tijd ben ik regelmatig in de sportschool en het zwembad te vinden. Verder vind ik het heerlijk om veel te lezen en ga ik graag lekker uit eten of gezellig wat drinken met vrienden. Als ik compensatieverlof heb komt juffrouw Vicky in de klas. Mijn naam is Ad Haverkamp en ik ben de leerkracht van groep 6B. Na jaren in de jeugdhulpverlening gewerkt te hebben met jongeren van 12 tot 18, werk ik sinds 1999 op De Hofstee. Op De Hofstee heb ik intussen gewerkt in de groepen 4 tot en met 7. Ik ben getrouwd met Kitty en heb twee volwassen zonen en woon in Etten-Leur. Ik sport heel graag als ik vrij (en tijd heb). Eerst voornamelijk hardlopen, maar de laatste maanden ben ik regelmatig in de sportschool te vinden. Ik ben groot fan van Feyenoord. Ik heb al jarenlang samen met mijn jongste zoon een seizoenkaart. Ik zal trachten uw kinderen daar niet mee lastig te vallen. Mijn compensatieverlof wordt ingevuld door meneer Wout.

4 Klassenorganisatie Een dag in groep 6. De kinderen komen tussen 8.30 en 8.45 uur naar binnen. Ze hangen hun jas op en gaan de klas in. Daar pakken zij hun stoel van tafel en gaan vervolgens iets doen. Dit kan variëren van een spelletje spelen tot even bijkletsen. Dit mag ook met de kinderen uit de andere groep 6. Tijdens de inloop mogen de kinderen dus in beide lokalen zijn. Om 8.45 uur start de les. De deuren gaan dicht en kinderen die te laat zijn moeten dan via de hoofdingang naar binnen. Op maandag starten we met de kring. De kinderen krijgen de kans iets te vertellen over het weekend. Ook bespreken we op maandag altijd wat er de komende twee weken op de agenda staat. Bij rekenen en leesplein worden de kinderen afhankelijk van hun niveau verdeeld over de twee groepen. Doel hiervan is om de kinderen instructie op niveau aan te bieden. In groep 6 krijgen de kinderen vanaf dinsdag 16 september twee keer per week huiswerk mee. Op dinsdag is dat rekenen en op donderdag een opdracht van taal of spelling. Op deze manier kunnen de kinderen wennen aan het huiswerkritme dat voor het voorgezet onderwijs van groot belang is. Daarnaast is het huiswerk een extra oefening van de leerstof. Verder hebben de kinderen toetsen van de zaakvakken (geschiedenis, biologie, aardrijkskunde). Om deze toets thuis te kunnen leren, krijgen de kinderen een samenvatting en de werkbladen van het betreffende blok mee naar huis. We werken in groep 6 met Klasbord. Dit is een communicatiemiddel tussen school en thuis. (zowel ouders als kinderen). Op Klasbord zetten wij onder andere het huiswerk. Zo bent u hier thuis ook van op de hoogte. Twee keer per jaar (in januari en juni) worden de kinderen getoetst door middel van het CITO leerlingvolgsysteem. Dit zijn methode onafhankelijke toetsen die ons en u een beeld geven van de ontwikkeling van uw kind. Verlengde instructie: De meeste lessen worden gegeven volgens het model verlengde instructie. Dat wil zeggen, dat de les begint met een korte instructie. Hierna kan het grootste gedeelte van de leerlingen zelfstandig verder. Aan de instructietafel wordt extra uitleg gegeven aan kinderen die dat nodig hebben. Soms worden kinderen door de leerkracht aan de instructietafel uitgenodigd. Tijdens het zelfstandig werken maken de kinderen gebruik van de gedragscodekubus. Hiermee kan een kind aangeven of het hulp nodig heeft, samen wil werken of juist niet gestoord wil worden.

5 De taakkaart: Ieder kind krijgt wekelijks een eigen taakkaart. Deze is gekoppeld aan het groepsplan. De extra hulp of uitdaging die kinderen nodig hebben staat omschreven in het groepsplan. Door middel van de taakkaart zetten wij deze extra hulp of uitdaging om in concrete activiteiten. Op de taakkaart staan basistaken en individuele taken. Basistaken zijn taken die voor alle kinderen gelijk zijn. Individuele taken zijn taken die worden aangepast aan de mogelijkheden van het kind. Bij het samenstellen van de taakkaart wordt bovendien rekening gehouden met het tempo van het kind. Wanneer uw kind door onvoldoende inzet zijn/haar taakkaart op vrijdag niet klaar heeft bestaat de mogelijkheid dat uw kind dit werk op vrijdagmiddag mee naar huis krijgt. Het dient dan de maandag erna ingeleverd te worden. Op maandag krijgen de kinderen de gemaakte taakkaart van de week ervoor mee naar huis. Pauze: Iedere dag hebben de leerlingen van groep 6 pauze van tot uur. Zij spelen dan buiten in het park. Tijdens die pauze kunnen zij hun meegebrachte koek of fruit opeten. Kinderen zijn in de groei en ook met betrekking tot de concentratie is het belangrijk dat zij iets gezonds eten en drinken in de pauze (Denkt u dinsdag en donderdag aan groente of fruit?). Bij binnenkomst mogen de kinderen hun meegebrachte drinken opdrinken. Meestal wordt er tijdens het drinken voorgelezen. Wilt u er op letten dat uw kind een beker of flesje met drinken bij zich heeft en geen pakje? Dit i.v.m. het afval. Lichamelijke opvoeding: Groep 6 gymt iedere woensdagochtend. 6a: woensdag uur 6b: woensdag uur De kinderen dienen gymkleding bij zich te hebben: een T- shirt, een korte broek en goede gymschoenen. Het is niet toegestaan om sieraden te dragen tijdens de gymles. Een kind doet niet mee met de gymles, wanneer hij of zij geen goede gymkleding bij zich heeft. Ze krijgen dan een vervangende opdracht. Ook kan het zijn, dat een kind niet mee mag doen vanwege een blessure. In dat geval heeft het kind een briefje bij zich van de ouders/verzorgers.

6 Verzuim: Wanneer kinderen ziek zijn, moet dit s ochtends voor 8.45 uur telefonisch of via de website doorgegeven worden. Indien dit niet gebeurt en een kind is afwezig, wordt u door ons gebeld. Medische afspraken kunt u minstens een dag van te voren persoonlijk of via een briefje aan ons doorgeven. Bij speciale gelegenheden (feest) dient u een verlofbrief aan te vragen bij de directie. Weekbeurt: Ieder kind heeft ongeveer een keer per zes weken weekbeurt. Dit betekent dat hij of zij onder schooltijd helpt met bijvoorbeeld het uitdelen van schriften en tot uiterlijk een kwartier na schooltijd helpt in de klas. Contact: Dit is op verschillende manieren mogelijk: inloopmiddagen (De data en tijden staan vermeld in de schoolkalender. Er wordt dan niet over de prestaties/het gedrag van de kinderen gesproken, maar u bekijkt met uw kind het werk en proeft zo een beetje van een dag in groep 6). tien minuten gesprekken (Wij bespreken tijdens deze gesprekken voornamelijk het rapport). bij vragen, problemen of misverstanden kunt u voor of na schooltijd altijd even binnenlopen. Komt het op dat moment niet gelegen dan maken we graag een afspraak. ouderhulp via de mail: Hulpouders: Voor verschillende activiteiten zullen we dit schooljaar een beroep doen op uw hulp. Op twee woensdagochtenden (in september en februari) kunnen wij uw hulp gebruiken tijdens Atelier De Hofstee (koken en techniek). U kunt u opgeven d.m.v. het strookje op het bijgevoegde blad. Hoofdluis: Iedere maandag of dinsdag na een vakantie worden de kinderen gecontroleerd op hoofdluis. Liever die dag geen gel, staartjes, vlechtjes, e.d. in het haar. U krijgt bericht als uw kind hoofdluis heeft. Voor verdere informatie kunt u ons hoofdluisprotocol raadplegen. Dit vindt u op de website, bij het kopje informatie, formulieren en documenten.