Overzicht reserves naar de stand van de Jaarrekening 2014

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Overzicht reserves naar de stand van de Jaarrekening 2014"

Transcriptie

1 Overzicht reserves naar de stand van de Jaarrekening 2014 waarvan Toelichting DCZ/SB geen continu Algemene reserve De algemene reserve dient een minimale omvang te hebben van 30 mln voor het opvangen van onvoorziene tegenvallers. De feitelijke stand bij Najaarsnota ligt hoger, nml 68,6 mln. De ontwikkeling van de AR n.a.v. de jaarrekening 2014 is in de jaarrekening opgenomen. DLB Groene ambities (ILG-niet ILG doel) De reserve is een belangrijke pijler in de financiering van het uitvoeringsprogramma Groen (UPG). Het betreft o.m. nakomen afspraken met de regionale partners over de afronding van de RodS, financiering lopende UPG-projecten, afkoop beheer recreatiegebieden en financiering aandeel provincie van het uitvoeringsprogramma EHS. In de Uitvoeringsstrategie EHS is de reserve tevens aangemerkt als buffer om een tijdelijk liquiditeitstekort van de programmering op te vangen. DLB Groene subsidies Het betreft hier subsidies die zijn afgegeven op grond van de Asv in het kader van onder meer Groene Subsidies, Soortenbeleid, Landschap, Landbouw en Duurzaam ondernemen. DLB 1 min 2015 Sanering glastuinbouw Voor de sanering van glastuinbouw zijn meerdere meerjarige subsidies verleend in 2014 en eerdere jaren, ten behoeve van de sanering en bemiddeling verspreide glastuinbouw waaronder Duivenvoorde corridor en sanering Deltapoort.

2 waarvan Toelichting DLB Visiebeheer Restant kan in 2015 worden ingezet voor implementatie Toekomstig Beheer Recreatiegebieden. DLB NORAH Op 5 juli 2011 is een besluit genomen over polder Polder Oukoop. Hierin is besloten om het plafond voor inrichting te verhogen met 0,75 mln. Hiervan wordt 0,58 mln gedekt vanuit de reserve NORAH. DLB Vlietland Er is besloten tot een basisovereenkomst met de aannemer, dit levert inkomsten op die benut kunnen worden om voorfinanciering PZH te financieren (twee GS-besluiten 2009). In januari 2010 is geconstateerd dat er onvoldoende rekening is gehouden met proceskosten en is besloten om hiervoor een reserve te creëren. Deze proceskosten zijn nodig om onze afspraak met de aannemer gestand te doen. DLB Raingain De reserve wordt ingezet voor het Interreg Project RAINGAIN. Het totale bedrag aan provinciale bijdrage is ,-. Hiervan is het grootste deel gebruikt voor de aanschaf van een radar. Het restant is benodigd voor proceskosten, externe inhuur, administratie en audits. DLB Natuurcompensatie ZW randweg Gouda Het betreft een reservering voor het beheer en onderhoud in de komende 10 jaar voor het gebied Dotterbloemhooiland in de gemeente Vlist. DLB Decentralisatieakkoord natuur Bij jaarrekening 2013 is de OVP ILG gelden n.a.v. de accountantscontrole omgezet in de bestemmingsreserve decentralisatieakkoord natuur. Het betreft hier de ontvangen Rijksmiddelen voor de uitvoering van de afspraken zoals gemaakt in het kader van de met het Rijk afgesloten bestuursakkoord decentralisatie natuur en de afrondingsovereenkomst natuur.

3 waarvan Toelichting DLB Reserve apparaatslasten DLG In de begroting 2015 is deze reserve ingesteld ter dekking van de financiële effecten voor PZH die ontstaan door de overkomst van de medewerkers van de Dienst Landelijk Gebied (DLG) per Deze reserve wordt gebruikt om de apparaatslasten van deze medewerkers te dekken. In deze reserve wordt de jaarlijkse structurele uitkering uit het Provinciefonds voor de overkomst van DLG gestort. DLB 1 Na 2015 IODS Het project IODS hangt samen met de verlenging van de Rijksweg A4. Hiervoor zijn bestuurlijke afspraken gemaakt met een groot aantal partners ( IODS-convenant en bestuursovereenkomst IODS). Hierin is de financiële bijdrage van provincie vastgelegd. DLB Zwakke schakels (Flaauwe werk,noordw Het betreft een aanvullend voorschot aan Hoogheemraadschap van Rijnland ten behoeve van de meerjarige projectsubsidie Zwakke Schakel Katwijk. Deze is in een subsidiebeschikking vastgelegd. DLB 1 n.t.b Programmamanagement Kustontwikkeling De reserve wordt ingezet voor de dekking van de projectleiding van het beheer van de Zandmotor. Met Rijkswaterstaat is afgesproken dat de provincie de eerste 10 jaar na voltooiing van de aanleg van de Zandmotor de coördinatie van het beheer en de verantwoordelijkheid voor het beheer op zich zal nemen (procesgeld). DLB Zandmotor De reserve wordt ingezet voor het (natuur)beheer van Zuid-Hollands Landschap op de Zandmotor. Voor de beheerjaren 2012 t/m 2016 geldt een maximum van ,65 per jaar. De rest van de reservering is voor de jaren na DRM Stimulering duurzame energie Deze middelen zijn beschikbaar ter dekking van de uitvoering van actieplannen Geluid en incidentele projecten op het gebied van strategisch milieubeleid.

4 waarvan Toelichting DRM 2 Tot 2015 Luchtkwaliteit (NSL) Deze middelen zijn bestemd voor de provinciale cofinanciering van de NSL projecten DRM 2 Tot 2016 Dekking infra projecten < 1 mln DBI Met het kaderbesluit infrastructuur 2014 wordt de reserve volledig ingezet ter dekking van de verschuiving van investering naar exploitatiebeheer begroting (Voordracht aan PS juni Besluit A1). DRM 2 Tot 2015 Milieueisen openbaar vervoer Het restant van deze reserve kan gebruikt worden voor dekking van het onderdeel energietransitie uit de Visie Ruimte en Mobiliteit. DLB %-regeling Kunst Voor de 1%kunstregeling is in 2014 de laatste meerjarige opdracht afgerond (kunstwerk melarium). Daarnaast zullen er nog opdrachten worden verleend voor het projectbureau Buijtenland van Rhoon, voor E Na voltooiing van deze opdrachten zullen er geen middelen meer nodig zijn in deze reserve. DRM 2 Doorlopend Egalisatiereserve exploitatieprojecten MPI De middelen dienen ter dekking van de in het MPI opgenomen exploitatieprojecten. DRM 2 Na 2015 RijnGouweLijn De gereserveerde middelen worden aangehouden ter dekking van reeds geactiveerde kosten, die mogelijk als gevolg van het nog op te stellen DO van het HOV-net Zuid- Holland Noord buiten de scope van het project gaan vallen en die daardoor direct ten laste van de exploitatie moeten worden genomen. DRM 2 Na 2015 Reserve bereikbaarheid Beheer en onderhoud 3,5 mln (Kaderbesluit Infra) DRM 2 Tot project oplevering HOV NET Zuid-Holland Noord In de ten behoeve van de uitvoering van het HOV-net afgesloten overeenkomsten is opgenomen dat de gemeenten Gouda en Leiden een subsidie krijgen van 3,2 mln respectievelijk 5 mln. De subsidie aan de gemeente Gouda is in 2014 beschikt voor 3,1 mln.

5 waarvan Toelichting DRM Kosten/risico bestuursdwang OD's Bij NJN 2013 is besloten tot instellen van deze reserve ter dekking van kosten die voortvloeien uit bestuursdwang. DRM 2 Na 2015 Reserve kapitaallst.mobiliteit De reserve wordt in 2015 opgeheven en de resterende middelen worden in de reserve Bereikbaarheid gestort. DRM Egalisatieres.kapitaallst.Kaderbesluit Infra De reserve wordt in 2015 opgeheven en de resterende middelen worden in de reserve Bereikbaarheid gestort. DRM Egalisatieres.kapitaallasten nota IWA De middelen in deze reserve zijn bedoeld om de pieken in de toekomstige kapitaallasten te dekken. Deze dekking is nog niet in het meerjarenraming begroot. DRM Frictiekosten RUD Deze reserve dient ter dekking van de kosten die voortvloeien uit de oprichting van de OD-en. Het gaat om dekking van de lump sum voor de OD-en Haaglanden, West-Holland en Midden- Holland. De onttrekkingen zijn meerjarig geraamd in de begroting 2014 e.v.. De afspraken over de hoogte van de lump sum voor de eerste 3 jaar na oprichting van de OD zijn vastgelegd en verwerkt in de bedrijfsplannen van de OD-en. Zienswijze hierop zijn behandeld in PS. DRM 3 Na 2015 Meerjarenplan Bodemsan Via het provinciefonds ontvangt de provincie van het rijk middelen voor de uitvoering van het meerjaren werkprogramma bodemsanering. Middels deze egalisatiereserve kunnen pieken en vertragingen of versnellingen in de uitvoering van projecten over de looptijd van het werkprogramma worden opgevangen, DLB Bedrijventerreinen In het kader van de subsidieregeling Uitvoering Herstructurering Bedrijventerreinen (UHB) zijn afgelopen jaren tientallen meerjarige subsidiebeschikkingen verleend. Een gemiddeld bedrijventerreinenproject kent een looptijd van 8-10 jaar, waarbij op basis van

6 bestuurlijk waarvan niet Toelichting verantwoordingrapportages voorschotten worden verleend. De reservemiddelen zijn volledig. DLB EFRO middelen Voor het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) zijn meerjarige subsidies verleend, waaronder het project Valorisatieprogramma Deltatechnologie en Water, die volledig gedekt worden uit de reservemiddelen. De definitieve vaststelling van de projecten dient uiterlijk 2015 plaats te vinden. DLB Pieken in de Delta Het doel van de subsidieregeling Pieken in de delta is om een aantal regionale economische kansen te stimuleren. Voor de subsidieregeling Pieken in de delta zijn in het verleden meerjarige beschikkingen afgegeven die gedekt worden uit deze reserve Bij begroting 2015 worden de resterende middelen onttrokken uit deze reserve. DLB Manden maken Het besluit op subsidieverlening ad. 1mln t.b.v. realisatie ontsluitende infrastructuur voor de productielocatie van onderdelen van de Joint Strike Fighter door Stork/Fokker op het bedrijventerrein Polder Nieuwland in Alblasserdam en Papendracht, is in maart 2014 door PS genomen. De meerjarige subsidie zal volledig worden gedekt uit deze deelreserve DLB Alt.locatie Hoeksche Waard pr De groene inpassing van het bedrijventerrein zal door de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard nog nader worden uitgewerkt in samenspraak met de omgeving. Dit is recentelijk bestuurlijk afgesproken. Momenteel loopt er een beroepsprocedure bij de Raad van State. Na deze beroepsprocedure zal in samenspraak met de omgeving het plan voor de groene inpassing worden uitgewerkt. Dit vormt de basis voor subsidieverlening en zal naar verwachting in 2015 worden gerealiseerd.

7 waarvan Toelichting DRM Coolport middelen De totale decentralisatie-uitkering voor de Coolport bedraagt 10 mln. Deze bijdrage wordt ingezet voor het kwaliteitsnet goederenvervoer en voor beter benutten goederen vervoer centrale as. DLB Mitigatie/Energie Reserve wordt volledig ingezet voor de nota energiebeleid. Dit is vastgelegd in GS-besluit "Intensivering energiebeleid Zuid-Holland" (3 december 2013) DLB Overcommittering OP-West Ter dekking van de overcommitteringsprojecten OP West is deze reserve ingesteld, waarbij na de uiteindelijke afrekening van alle projecten (uiterlijk eind 2015) een beroep gedaan zal worden op de gereserveerde middelen. Dit laatste hangt af van het verschil tussen het extra toegekende budget en de daadwerkelijke vrijval die binnen de beschikte projecten zal plaatsvinden. DLB Economische agenda Zuidvleugel De middelen van de Economische Agenda Zuidvleugel dienen ter dekking van het Investeringsprogramma Economische Agenda Zuidvleugel. Begin 2015 zal PZH een nieuwe subsidieregeling voor Kansen voor West, Interreg en Topsectoren MKB starten. Besluitvorming door GS/PS heeft reeds plaatsgevonden. DRM/DLB Greendeal Zonnepanelen-asbest Deze reserve is gekoppeld aan het subsidieprogramma zonnepanelen voor asbest DLB InnovationQuarter Deze programmareserve is ingesteld met het oog op de kapitaalinbreng in IQ / ROM Z. Deze middelen zullen worden benut voor het treffen van een voorziening om het risico van de waardedaling van provinciale aandelenbezit in het participatiefonds af te dekken

8 waarvan Toelichting DLB 3 n.t.b Reserve ROM-D Deze programmareserve is ingesteld met het oog op de kapitaalinbreng in ROM D. Deze middelen zullen worden benut voor het treffen van een voorziening om het risico van de waardedaling van provinciale aandelenbezit in het participatiefonds af te dekken DRM Res Project duurz ontw. Zuidplaspold Voor het behoud en overdracht van de in 2010 voor de duurzame ontwikkeling van de Zuidplaspolder toegekende Nota Ruimtemiddelen ad 24 miljoen is een nieuwe business case opgesteld. Op basis hiervan heeft het Rijk de bijdrage definitief vastgesteld op 20,2 miljoen waarvan tot eind ,6 miljoen via de ROZ verband is benut. De overige middelen ad 15,6 miljoen zijn aan de provincie overgedragen en zijn gestort in de speciaal daarvoor bij Najaarsnota opgerichte bestemmingsreserve duurzame ontwikkeling Zuidplaspolder. DLB Programma Warmte en koude Z-H Voor de uitwerking van Green Deal Warmte Zuid-Holland is vastgelegd dat het Rijk en de provincie Zuid-Holland in overleg met andere publieke en private partijen een gezamenlijke warmtestrategie zullen uitwerken, hiervoor is een samenwerkingsovereenkomst van 3 jaar aangegaan. De kosten voor de Green deal worden gedekt uit de reserve. DRM 3 Wordt bepaald na besluitvorming over uitkomsten verkenning Zuidvleugelf./onderdeel Driehoek RZG Uit navraag blijkt dat er geen directe e beklemming zit op de reserve Zuidvleugelf./onderdeel Driehoek RZG ad De directeur DRM heeft ingestemd met het voorstel om deze middelen in 2015 te gebruiken om de evt strubbelingen die de overgang naar de lijn van ZPP naar bureau Ontwikkeling RWB te dekken en dit bij VJN 2015 te regelen.

9 waarvan Toelichting DLB Bedrijventerreinen:IRP Oude Rijnzone De besteding van deze middelen is vastgelegd in besluit "Oude Rijnzone Subsidieregeling enbeschikking herstructurering bedrijventerrein Hoogewaard" die 25 juni 2013 door GS is vastgesteld. DLB Bestrijd.wachtlijsten i.d.jeugdzorg Deze middelen kunnen worden ingezet voor de afwijkkingstaken Jeugdzorg. Deze omvat afwikkeling subsidierelaties, bezwaar- en beroepsprocedures beëindiging subsidierelaties en conform Kadernota voortzetten uitvoering beleid kwetsbare jeugd op basis van het hoofdlijnenakkoord. DLB 4 onbepaald Restauratie rijksmonumenten en erfgo Voor de uitvoering van het gedecentraliseerde restauratiebeleid van rijksmonumenten zijn meerjarige beschikkingen verleend die ook gedekt worden uit de reservemiddelen. In 2015 zijn ook subsidieplafonds afgegeven die deels gedekt zullen worden uit de beschikbare middelen uit de reserve. DRM Reservering IRP's In 2013 is met het vaststellen van het programmaplan Goeree Overflakkee besloten deze middelen in te zetten voor de realisatie van deze IRP. DRM IRP Goeree Overflakkee In 2013 is met het vaststellen van het programmaplan Goeree Overflakkee besloten deze middelen in te zetten voor de realisatie van deze IRP. DLB DP Groene Hart Zuid-Holland Eind 2011 is gestart met de actualisatie van de uitvoering van het Groene Hartbeleid, dit naar aanleiding van de herijking en de decentralisatie van het rijksbeleid. De uitvoering van het programma Groene Hart zal plaatsvinden in 2012 t.m Deze programmareserve zal voorzien in het kasritme van de uitvoering van het Groene Hart programma.

10 waarvan Toelichting DLB DP RodS projecten Deze programmareserve voorziet in het kasritme van de subsidiebeschikkingen die worden afgegeven (t/m 2015) voor de uitvoeringsprojecten inzake Routenetwerken. DCZ Transitie subsidie Een deel van het structureel bezuinigde budget op subsidies is ingezet tijdelijk ingezet voor de vorming van een behoedzaamheidsbuffer met het oog op de onzekerheid over de werkelijk te realiseren bezuiniging, alsmede ter dekking van voor rekening van de provincie komende extra kosten als gevolg van het transitieproces. Er loopt nog een bezwaarprocedure bij een instelling in het kader van de bezuinigingen. Indien er geen behoefte meer is aan een behoedzaamheidsbuffer vanwege niet bestaande onzekerheden, dan zal aan de Provinciale Staten voorgesteld worden, om afhankelijk van kapitaalinzet en risico profiel in project van ROM-D, middelen te reserveren voor het risico van de waardedaling van provinciale aandelenbezit in het participatiefonds ROM-D af te dekken. DCZ 6 n.t.b. Frictie algemeen Deze reserve is gevormd om toekomstige fricitiekosten te financieren. Het betreft de frictiekosten als gevolg an OVT/PNS, FmA, verzelfstandigign GZH en de forming van RUD's. Deze middelen zijn bestuurlijk, totdat er daadwerkelijk een beroep op wordt gedaan, bijvoorbeeld als gevolg van werk naar werk trajecten van medewerkers.op basis van concrete plaatsingsprocedures kan een deel van deze reservering worden beklemd. DCZ DP Inzicht en benchmarking Deze programmareserve is bij Najaarsnota gevormd en is bedoeld voor het financieren van de kosten die gemaakt worden voor het project inzicht in benchmarking.

11 waarvan Toelichting DLB DP Bestuurlijke samenwerking Bij Voorjaarsnota 2014 hebben Provinciale Staten 0,3 mln beschikbaar gesteld ten behoeve van extra bestuurlijke bijeenkomsten met verschillende regio s over de toekomstige bestuurlijke samenwerking/inrichting. Het organiseren van congressen kent een lange voorbereidingstijd. Daardoor zal een aantal congressen pas in 2015 kunnen plaatsvinden. Hiervoor is 0,1 mln van het beschikbare budget 2014 gereserveerd en doorgeschoven naar DLB DP Brandveiligheid depot archeologie Bij Voorjaarsnota 2014 hebben Provinciale Staten 0,3 mln beschikbaar gesteld voor verbetering brandveiligheid depot archeologie. In verband met de nodige voorbereidingstijd van de werkzaamheden kon de prestatie in 2014 niet geheel worden gerealiseerd. Daarom is een deel van de beschikbare middelen gestort in de reserve ( 0,1mln). DRM DP Verb.proc.fin.inz. Mobiliteit Bij Voorjaarsnota 2014 zijn middelen toegekend voor tijdelijke extra capaciteit organisatieverbetering naar aanleiding van de nota kapitaal- en beheerlasten. De organisatieverbetering loopt door in Hiervoor worden in 2014 ingen aangegaan die doorlopen in Daarmee wordt deze reserve in 2015 volledig uitgeput. DLB DP Clusterregeling Z-H De reeds verleende meerjarige subsidies voor de clusterregeling lopen door tot en met De kosten hiervan worden gedekt uit de programmareserve DCZ Egal.kaplast nota IWA Opvangen van de effecten van het verschuiven van kasritmes van de investeringen op de berekende kapitaallasten

ZUID HOLLAND. Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. 1. De Voorjaarsnota 2013 vast te stellen.

ZUID HOLLAND. Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. 1. De Voorjaarsnota 2013 vast te stellen. Voordracht aan Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND van Gedeputeerde Staten Onderwerp Voorjaarsnota 201 3 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op: Artikelen 105, 143 en 196

Nadere informatie

Versie GS Najaarsnota 2015

Versie GS Najaarsnota 2015 Versie GS 08-09-2015 Najaarsnota 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Inleiding... 5 Budgettair kader... 7 Programma's... 11 Programma 1 Groen en Water... 13 Doel 1.1 Zuid-Holland veilig tegen overstromingen...

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

ZUID HOLLAND 2 2 MEI 2013, provincie. 5 -minuten versie voor Provinciale Staten

ZUID HOLLAND 2 2 MEI 2013, provincie. 5 -minuten versie voor Provinciale Staten 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2013-384021264 (DOS-201 2-0009502) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

NAJAARSNOTA 2014 Vastgesteld door Provinciale Staten op 15 oktober 2014

NAJAARSNOTA 2014 Vastgesteld door Provinciale Staten op 15 oktober 2014 NAJAARSNOTA 2014 Vastgesteld door Provinciale Staten op 15 oktober 2014 2 INHOUDSOPGAVE Leeswijzer..... 5 Bestuurlijke inleiding... 7 Budgettair kader... 9 Programma's Programma 1 Groen en Water... 17

Nadere informatie

Voorjaarsnota Versie PS juni 2015

Voorjaarsnota Versie PS juni 2015 Voorjaarsnota 2015 Versie PS juni 2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Bestuurlijke inleiding... 5 Budgettair kader... 7 Programma's... 11 Programma 1 Groen en Water... 13 Doel 1.2 Voldoende schoon en

Nadere informatie

Najaarsnota 2013 Vastgesteld door Provinciale Staten op 2 oktober 2013

Najaarsnota 2013 Vastgesteld door Provinciale Staten op 2 oktober 2013 Vastgesteld door Provinciale Staten op 2 oktober Inhoudsopgave Inhoudsopgave...3 Leeswijzer...5 Bestuurlijke inleiding...7 Budgettair kader...9 Programma s...13 Programma 1 Groen en Water...15 Doel 1.1

Nadere informatie

VOORJAARSNOTA 2014 Vastgesteld door Provinciale Staten op 25 juni 2014

VOORJAARSNOTA 2014 Vastgesteld door Provinciale Staten op 25 juni 2014 VOORJAARSNOTA 2014 Vastgesteld door Provinciale Staten op 25 juni 2014 Inhoudsopgave Leeswijzer... 5 Bestuurlijke inleiding... 7 Budgettair kader... 9 Programma s Programma 1 Groen en Water... 15 Doel

Nadere informatie

Voorjaarsnota 2013 Vastgesteld door Provinciale Staten op 26 juni 2013

Voorjaarsnota 2013 Vastgesteld door Provinciale Staten op 26 juni 2013 Vastgesteld door Provinciale Staten op 26 juni Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Leeswijzer... 5 Bestuurlijke inleiding... 7 Budgettair kader... 9 Programma s... 15 Programma 1 Groen en Water... 17 Doel

Nadere informatie

5 -minuten versie voor Provinciale Staten

5 -minuten versie voor Provinciale Staten 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Financiele en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2016-564844144 (DOS-2015-0009075) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2016-546379872 (DOS-2015-0003126) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Statenvoorstel. Programma Zuid-Hollandse Infrastructuur Bestuurlijke samenvatting van het voorstel

Statenvoorstel. Programma Zuid-Hollandse Infrastructuur Bestuurlijke samenvatting van het voorstel Statenvoorstel Vergadering November 2017 Nummer 7048 Onderwerp Programma Zuid-Hollandse Infrastructuur 2018-2047 Vergaderdatum GS: 2 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn:

Nadere informatie

Gelet op: - Artikel 105, eerste lid, artikel 143, tweede lid, en artikel 152, eerste lid, van de Provinciewet;

Gelet op: - Artikel 105, eerste lid, artikel 143, tweede lid, en artikel 152, eerste lid, van de Provinciewet; Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten " Zmo HOLLAND ^ ^^ Onderwerp Subsidiekader voor Genie- en Citadelterrein in Hendrikldo-Ambacht in kader afwikkeling tweede fase van het programma

Nadere informatie

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling Statenvoorstel P r o v i n c i e F l e v o l a n d Statenvoorstel *450788* Aan: Provinciale Staten Onderwerp: De 10e wijziging van de begroting 2006 van de provincie Flevoland en de beschikbaarstelling

Nadere informatie

Provincie Zuid Holland. Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015

Provincie Zuid Holland. Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015 Provincie Zuid Holland Beleidsnota reserves en voorzieningen 2015 Versie GS 26 mei 1 1. Inleiding en achtergrond Deze nota gaat in op het beleid ten aanzien van reserves en voorzieningen van de provincie

Nadere informatie

Gelet op: Artikel 105, 143 en 196 van de Provinciewet en artikel 6 van de Financiële Verordening;

Gelet op: Artikel 105, 143 en 196 van de Provinciewet en artikel 6 van de Financiële Verordening; Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Onderwerp Voorjaarsnota 2016 en bijstelling subsidieplafonds 2016 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op: Artikel 105,

Nadere informatie

provincie HQLLAND ZUID

provincie HQLLAND ZUID Lid Gedeputeerde Staten R.A.M. van der Sande Contact provincie HQLLAND ZUID Provinciale Staten van Zuid-Holland 070-441 67 82 ram.vander.sande@pzh.nl Postadres Provinciehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag

Nadere informatie

Prestatie I/S Omschrijving

Prestatie I/S Omschrijving 1. Voorstellen reguliere resultaatbestemmingen ten gunste van de exploitatie 2017 (en verder) 1 Decentralisatie-uitkering Green Deal 2 2.1 Realiseren van energie-infrastructuur en van projecten voor energiebesparing,

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2015-502580905 (DOS-2012-0011625) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien

1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien 1.10 Programma 10 Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien Portefeuillehouder: mevrouw J.A. de Vries Baten en lasten Bedragen x 1.000 Realisatie 2011 2012 2013 2014 2015 2016 - Baten 10.1 Provinciefonds

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

HOLLAND. Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten

HOLLAND. Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten Voordracht aan Provinciale Staten HOLLAND van Gedeputeerde Staten Onderwerp Meerjarenprogramma Provinciale Infrastructuur (MP!) 2015 t/m 2029 en Meerjarenprogramma Onderhoud Infrastructuur (MPO) 2015 t/m

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar: M.G.A. ter Bekke Akkoord. Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende: Wijma, JG digitaal

Behandelend ambtenaar: M.G.A. ter Bekke Akkoord. Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende: Wijma, JG digitaal GS-Voorstel Besluitnummer PZH-2017-586797423 (DOS-2016-0006124) Contact M.G.A. ter Bekke N. Wielenga mga.ter.bekke@pzh.nl n.wielenga@pzh.nl Behandelend ambtenaar: M.G.A. ter Bekke Akkoord Ambtelijk opdrachtgever

Nadere informatie

Bestedingsplan mobiliteit 2017

Bestedingsplan mobiliteit 2017 Bestedingsplan mobiliteit 2017 Provincie Zuid-Holland Status: Definitief Datum: 11 oktober 2016 BESTEDINGSPLAN MOBILITEIT 3 TOELICHTING BESTEDINGEN 5 A. OPENBAAR VERVOER...5 B. INFRASTRUCTUUR...6 C. GEDRAGSBEÏNVLOEDING

Nadere informatie

Ontwerp begroting 2013

Ontwerp begroting 2013 DB 28-03-2012 Ontwerp begroting 2013 en Meerjarenraming 2014-2016 Regionale Ontwikkelingsorganisatie Zuidplas Vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d.2012 Inleiding Voor u ligt de ontwerpbegroting 2013

Nadere informatie

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone 5 -minuten versie voor Provinciale Staten HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2013-419337565 (DOS-2007-0002927) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 3 september

Nadere informatie

PROVINCIAAL BLAD. Artikelen 105, 143 en 196 van de Provinciewet en artikel 6 van de Financiële verordening 2011;

PROVINCIAAL BLAD. Artikelen 105, 143 en 196 van de Provinciewet en artikel 6 van de Financiële verordening 2011; PROVINCIAAL BLAD Officiële uitgave van provincie Zuid-Holland. Nr. 1566 5 augustus 2014 VOORJAARSNOTA 2014 Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op: Artikelen 105, 143 en 196 van de Provinciewet en

Nadere informatie

NGEKOMEN 2 2 APR Verzenddatum 2 2 APR Paraaf Provinciesecretaris

NGEKOMEN 2 2 APR Verzenddatum 2 2 APR Paraaf Provinciesecretaris NGEKOMEN 2 2 APR. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten X t HOLLAND ZUID Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2010-167068622 (DOS-2009-0010228) Datum vergadering

Nadere informatie

SML NGEKOMEN 0 3 DEC Paraaf Provinciesecretaris

SML NGEKOMEN 0 3 DEC Paraaf Provinciesecretaris SML09-105 NGEKOMEN 0 3 DEC. 20119 5 -minuten versie voor Provinciale Staten P HOLLAND Directie DLB Afdeling (oud) Samenleving Registratienummer PZH-2009-142752985 (DOS-2009-0022939) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Versie Provinciale Staten 12 oktober Najaarsnota 2016

Versie Provinciale Staten 12 oktober Najaarsnota 2016 Versie Provinciale Staten 12 oktober 2016 Najaarsnota 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Bestuurlijke inleiding... 5 Budgettair kader... 9 Programma's... 13 Programma 1 Groen, Waterrijk en Schoon...

Nadere informatie

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget

INFORMATIENOTITIE. College van Burgemeester en Wethouders. Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget INFORMATIENOTITIE AAN VAN ONDERWERP De leden van de Gemeenteraad College van Burgemeester en Wethouders Informatienotitie ontwikkelingen Wmo-Jeugd budget DATUM 7 maart 2019 BIJLAGE - REGISTRATIENUMMER

Nadere informatie

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves

Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Bijlage nota reserves en voorzieningen Reserves Algemene reserve Stand per eind 2014 1.894.000 Buffer De algemene reserve is gevormd uit rekeningresultaten uit het verleden en is de primaire buffer voor

Nadere informatie

1. Mutaties Themabegroting 2017

1. Mutaties Themabegroting 2017 1. Mutaties Themabegroting 2017 Totaal per thema Mutaties Omschrijving thema Bedrag afwijking 1 Financiën en Bedrijfsvoering 17.200 2 Sociaal Domein 0 3 Onderwijs en Sport (accommodaties) -92.000 4 Eigen

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Raad

Begroting Aanbieding Raad Begroting 2013 Aanbieding Raad Agenda Financieel meerjarenperspectief 2013 e.v. Onzekerheden en risico s Bezuinigingen IVP en strategische investeringen Traject behandeling Presentatie begroting 2013 2

Nadere informatie

Statenvoorstel. Najaarsnota 2018 en subsidiebijstellingen 2018

Statenvoorstel. Najaarsnota 2018 en subsidiebijstellingen 2018 Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 4 september 2018 Portefeuillehouder: Baljeu, J.N. Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-660266286 Onderwerp Najaarsnota 2018 en subsidiebijstellingen

Nadere informatie

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten betreffende de vaststelling van de Begroting 2014 en de Robuuste Investeringsimpuls;

Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten betreffende de vaststelling van de Begroting 2014 en de Robuuste Investeringsimpuls; Vergadering d.d. Besluit nr. PROVINCIALE STATEN VAN GELDERLAND Gezien het voorstel van Gedeputeerde Staten betreffende de vaststelling van de Begroting 2014 en de Robuuste Investeringsimpuls; Gelet op

Nadere informatie

Besluitvorming. Plafond/streefbedrag 10.000.000. Minimumbedrag 0

Besluitvorming. Plafond/streefbedrag 10.000.000. Minimumbedrag 0 Criteria Naam en nummer Soort Instellingsdatum Besluitvorming Nut en noodzaak Functie Doel Ambtelijk beheerder Voeding Toelichting B0442003 Reserve Cofinancieringsfonds Kennis en innovatie Bestemmingsreserve

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-506963964 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 3 maart 2015

Nadere informatie

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013

Begroting Aanbieding Gemeenteraad 20 september 2013 Begroting 2014 Aanbieding Gemeenteraad ember Laatste begroting deze raadsperiode Sluitende begroting 2014 Meerjarenperspectief moeilijk Bezuinigingsplan Strategische investeringen Ambities Stadsvisie Belastingen

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend

Datum: Informerend. Datum: Adviserend Oplegvel 1. Onderwerp Concept jaarrekening 2018 2. Rol van het Basistaak samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang Een financieel gezond samenwerkingsverband 4. Behandelschema: Datum: Informerend

Nadere informatie

Lange Termijn Agenda Statencommissie Groen en Water, versie 16 januari 2013

Lange Termijn Agenda Statencommissie Groen en Water, versie 16 januari 2013 Lange Termijn Agenda Staten Groen en Water, versie 16 januari 2013 Eerste kwartaal 2013 Door GS aan te bieden onderwerpen aan de Concept beheerplan Natura 2000 Nieuwkoopse Plassen 23-01-2013 13-02-2013

Nadere informatie

1 7 SEP, 2009 GWM Paraaf Provinciesecretaris 17 augustus 2009

1 7 SEP, 2009 GWM Paraaf Provinciesecretaris 17 augustus 2009 1 7 SEP, 2009 GWM2009-217 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DO Afdeling Milieu Registratienummer PZH-2009-425256 (DOS-2009-0007800) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Geptember 2009

Nadere informatie

1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2015. 1ste Wijziging van de Begroting 2015

1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2015. 1ste Wijziging van de Begroting 2015 1ste BEGROTINGSWIJZIGING 2015 1ste Wijziging van de Begroting 2015 1 ste Begrotingswijziging 2015 1 ste Wijziging van de Begroting 2015 Datum: 18 maart 2015 24 juni 2015 Status: Vastgesteld Omgevingsdienst

Nadere informatie

Begrotingswijziging 2011. Jaarstukken 2010

Begrotingswijziging 2011. Jaarstukken 2010 Bijlage IV Provincie Fryslân Begrotingswijziging 211 Jaarstukken 21 1 Behandeling bij Jaarstukken 21 Vaststelling bij 1 e Berap 211 Programma: 1. Algemene dekkingsmiddelen Onderdeel: 1. Decembercirculaire

Nadere informatie

provincie jjqlland ZUID

provincie jjqlland ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie jjqlland ZUID Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer 471244333 (DOS-2014-0001157) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

I gemeenten ook de Regionale Agenda Samenleving nieuwe stijl geleidelijk af te bouwen.

I gemeenten ook de Regionale Agenda Samenleving nieuwe stijl geleidelijk af te bouwen. Ons kenmerk provincie ZUID HOLLAND Erratum Vanwege de ontwikkelingen rond het vervolg van het RAS-beleid 2009-2012 stellen wij voor het beleidskader Jeugdzorg te wijzigen. De gevolgen hiervan zijn met

Nadere informatie

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016

Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 Openbaar Lichaam Park Lingezegen CONCEPT BEGROTING 2016 13 februari 2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Algemeen... 4 3. Begroting... 5 4. Begroting... 5 4. Toelichting bij de begroting... 7 LASTEN...

Nadere informatie

b. Beëindigen Samenwerkingsovereenkomst Jongerenloket/Toekomst Rmcfunctie

b. Beëindigen Samenwerkingsovereenkomst Jongerenloket/Toekomst Rmcfunctie In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

Vastgesteld door Provinciale Staten 29 mei 2013

Vastgesteld door Provinciale Staten 29 mei 2013 Vastgesteld door Provinciale Staten 29 mei 2013 Dit is een uitgave van de provincie Zuid-Holland, Provincie Zuid-Holland Postbus 90602 2590 LP Den Haag Ontwerp Osage, Utrecht Layout Bureau Strategische

Nadere informatie

Verzenddatum L1 3 FEB Paraaf Provin. etaris

Verzenddatum L1 3 FEB Paraaf Provin. etaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2013-441389539 (DOS-2011-0013731) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 11 februari 2013 Verzenddatum

Nadere informatie

Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM. Bijlage(n): pag. 7

Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM. Bijlage(n): pag. 7 6 7 $ 7 ( 1 9 2 2 5 6 7 ( / Datum : 29 oktober 03 Nummer PS :PS2003WEM22 Dienst/sector : WEM Commissie :WEM Registratienummer : 2003WEM004725i Portefeuillehouder :J.Binnekamp 7LWHO Aanwending middelen

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2014-496811290 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 16 december

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Onderwerp 2 e wijziging bijstelling begrotingssubsidies en subsidieplafonds 2e aanvraagperiode boekjaar- en projectsubsidies 2017 1 Ontwerpbesluit

Nadere informatie

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk

nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling kijk nummer 23 van 2005 Vaststelling Beleidsregels bij het Kader voor projectontwikkeling ICT in Drenthe: een economische kijk Besluit van gedeputeerde staten van Drenthe van 22 februari 2005, kenmerk 5.3/2005001126,

Nadere informatie

Verzenddatum 2 1 MRT Z013. Paraaf Provinciesepröaris. Onderwerp Aangaan overeenkomst HOV-NET Zuid-Holland Noord met Oegstgeest

Verzenddatum 2 1 MRT Z013. Paraaf Provinciesepröaris. Onderwerp Aangaan overeenkomst HOV-NET Zuid-Holland Noord met Oegstgeest 5 -minuten versie voor Provinciale Staten P'^!: HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-377932788 (DOS-2007-0001391) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 19

Nadere informatie

Registratienr.: BP

Registratienr.: BP Registratienr.: BP16.00160 Openbaar Onderwerp Dienstenpakket 2016 en (gewijzigde) subsidie 2016 ContourdeTwern Samenvatting De gemeente Boxtel heeft verschillende diensten op het gebied van hulpverlening,

Nadere informatie

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem

Statenvoorstel. Wijziging incidentele subsidie Gemeente Gorinchem - Reizigerstunnel Gorinchem Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 31 oktober 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 20 december 2017 Behandeld ambtenaar: dhr. H. Aydin E-mailadres: h.aydin@pzh.nl Telefoonnummer:

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 8 januari 2019 1 Onderwerp: Gemandateerde begrotingswijziging van de programmabegroting 2018 ten behoeve van Duurzaam Door en Jong Leren Eten. Fackeldey, J.A.

Nadere informatie

l SEP W^^ Paraaf Provincie: Provinciesecretaris Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van de actieve informatieplicht

l SEP W^^ Paraaf Provincie: Provinciesecretaris Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van de actieve informatieplicht 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie jjqlland ZUID Directie DRM Afdeling Eenheid opdractitgeverschap DRM Registratienummer PZH-2011-302090842 (DOS-2011-0009398) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Vastgesteld door Provinciale Staten op 11 oktober Najaarsnota 2017

Vastgesteld door Provinciale Staten op 11 oktober Najaarsnota 2017 Vastgesteld door Provinciale Staten op 11 oktober 2017 Najaarsnota 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 3 Bestuurlijke inleiding... 5 Financieel beeld... 7 Programma's... 15 Programma 1 Groen, Waterrijk

Nadere informatie

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS

GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS GESPREKSNOTITIE VOORJAARSGESPREK 23 JUNI 2017 VS 20170512 1. INLEIDING In 2016 hebben we met u en met de samenleving intensief gesproken over de toekomst van Zutphen. Gezamenlijk hebben we vastgesteld

Nadere informatie

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA

Advies. Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid. mesen. Gemeente Nijmegen. Gt.ir8ßH. Peggy van Gemert RA/AA Advies Begroting 201G Gemeenschappel üke Regel i ng GGD Gelderland- Zuid Gt.ir8ßH mesen Gemeente Nijmegen Peggy van Gemert RA/AA Marcel Meier AA Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen September 2015

Nadere informatie

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk

Statenvoorstel. Snelfietsroute Leiden-Katwijk Statenvoorstel Vergadering Januari 2018 Nummer 7066 Onderwerp Snelfietsroute Leiden-Katwijk Vergaderdatum GS: 19 december 2017 Portefeuillehouder: Vermeulen, F Uiterlijke beslistermijn: 31 januari 2018

Nadere informatie

De Begrotingscyclus. Planning en Control in Gelderland

De Begrotingscyclus. Planning en Control in Gelderland De Begrotingscyclus Planning en Control in Gelderland Wettelijk kader (verslaggevingsregels) Provinciewet Planning en Control documenten opstellen conform BBV BBV = Besluit begroting en verantwoording

Nadere informatie

Geachte raden, staten, colleges, burgemeesters en commissaris, 1. Het Evaluatierapport Grondbank en ROZ

Geachte raden, staten, colleges, burgemeesters en commissaris, 1. Het Evaluatierapport Grondbank en ROZ Regionale Ontwikkelingsorganisatie (ROZ) Bijlage 3.3 AB ROZ en Grondbank 30 september 2013 Aan: - de gemeenteraden van Gouda, Rotterdam, Waddinxveen en - de colleges van Burgemeester en Wethouders van

Nadere informatie

Onderdeel van Programma Fysiek Beleid en Mobiliteit, onderdeel 2.5 Hoogwaterbescherming langs de Maas en van onderdeel 1.3 Limburg een sterk merk.

Onderdeel van Programma Fysiek Beleid en Mobiliteit, onderdeel 2.5 Hoogwaterbescherming langs de Maas en van onderdeel 1.3 Limburg een sterk merk. 8.9. Maasplassen Het GOML-programma (gebiedsontwikkeling Midden-Limburg) 'Maasplassen' kent de doelstelling: "Het optimaal en duurzaam benutten van het economisch potentieel van de Maasplassen en het in

Nadere informatie

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur

Tussentijdse rapportage 2015 Realisatie januari tot en met september Outlook 2015. Algemeen Bestuur Tussentijdse rapportage januari tot en met Algemeen Bestuur Inleiding Voor u ligt de Tussentijdse rapportage. Deze rapportage biedt inzicht in de financiële resultaten van Holland Rijnland over de periode

Nadere informatie

Statenvoorstel. Onderwerp. Verlening garantie Stichting Greenport West-Holland ten behoeve van het project TRACK Pagina 1 van 5

Statenvoorstel. Onderwerp. Verlening garantie Stichting Greenport West-Holland ten behoeve van het project TRACK Pagina 1 van 5 Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 11 december 2018 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: 28 februari 2019 Documentnummer: PZH-2018-670563431 DOS-2017-0009702 Onderwerp Garantieverlening

Nadere informatie

Adviezen uit de Statencommissies over Statenvoordrachten t.b.v. PS 28 juni 2017

Adviezen uit de Statencommissies over Statenvoordrachten t.b.v. PS 28 juni 2017 Adviezen uit de Statencommissies over Statenvoordrachten t.b.v. PS 28 juni 2017 Onderwerp 2. Bespreekstukken: Voorjaarsnota 2017 en Kadernota 2018-2021; begrotingssubsidies en subsidieplafonds 2018 voor

Nadere informatie

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok) Vergadering: 7 februari 2012 Agendanummer: 3 Status: Informerend Portefeuillehouder: P.E. Broeksma Behandelend ambtenaar Harry Schaaphok, 0595 447721 E mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. Harry Schaaphok)

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststellen Subsidieplafond 2019 Regionale Netwerken voor Innovatie Zuid-Holland

Statenvoorstel. Vaststellen Subsidieplafond 2019 Regionale Netwerken voor Innovatie Zuid-Holland Statenvoorstel Vergaderdatum GS: 15 januari 2019 Portefeuillehouder: Bom - Lemstra, AW Uiterlijke beslistermijn: n.v.t. Documentnummer: PZH-2018-674462616 Onderwerp Vaststellen Subsidieplafond 2019 Regionale

Nadere informatie

Toelichting Commissie Inwoners Gemeente Eersel. 28 juni 2016

Toelichting Commissie Inwoners Gemeente Eersel. 28 juni 2016 Toelichting Commissie Inwoners Gemeente Eersel 28 juni 2016 Agenda 1. Stand van zaken controle 2. Decentralisaties 3. Overige bevindingen 4. Mogelijke impact op verklaring 5. Traject afronding Page 2 1.

Nadere informatie

1. Onderwerp Bestuursovereenkomsten Hoogwaardig Openbaar Vervoer-net Zuid Holland Noord 2. Rol van het

1. Onderwerp Bestuursovereenkomsten Hoogwaardig Openbaar Vervoer-net Zuid Holland Noord 2. Rol van het Oplegvel In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnwoude, Teylingen,

Nadere informatie

Verzenddatum 2 5 SEP Paraaf Provjnc. etans

Verzenddatum 2 5 SEP Paraaf Provjnc. etans 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie j^qlland ZUID Directre DRM Afdeling Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-430646654 (DOS-2007-0020855) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Aan : de leden van de Commissie Algemene Zaken Van : R. Helm Tel. nr : Datum : 8 maart 2017 Onderwerp : Nota reserves en voorzieningen

Aan : de leden van de Commissie Algemene Zaken Van : R. Helm Tel. nr : Datum : 8 maart 2017 Onderwerp : Nota reserves en voorzieningen M E M O Aan : de leden van de Commissie Algemene Zaken Van : R. Helm Tel. nr : 0299-452466 Datum : 8 maart 2017 Onderwerp : Nota reserves en voorzieningen Geachte leden van de Commissie, Op 13 februari

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, Inleiding

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, Inleiding PS2011MME04-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 17 januari 2011 Nummer PS: PS2011MME04 Afdeling : ECV Commissie : MME Steller : T.E. Jaroszek Portefeuillehouder : Van Lunteren Registratienummer

Nadere informatie

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 15 september 2015

Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 15 september 2015 Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten Openbare besluitenlijst Gedeputeerde Staten 15 september 2015 1 Onderwerp: N50 Emmeloord - Ens. Betaling bijdragen vanuit RSP Zuiderzeelijn Lodders, J. 1. nu

Nadere informatie

Voorstel Algemeen Bestuur

Voorstel Algemeen Bestuur Voorstel Algemeen Bestuur Zaakkenmerk: Documentkenmerk: 1449074 1449090 Algemeen Bestuur: 23 juni 2015 Afdelingshoofd: J. Hulzebos Behandeld door: dhr. G. Olthof/mw. M. Brasjen E-mail: Marianne.Brasjen@ommen-hardenberg.nl

Nadere informatie

Onderwerp: Vaststellen nieuwe subsidiedeelplafonds R-net en aangaan SOK s en DRIS R-net buscorridor Leiden-Leiderdorp

Onderwerp: Vaststellen nieuwe subsidiedeelplafonds R-net en aangaan SOK s en DRIS R-net buscorridor Leiden-Leiderdorp GS-Voorstel Besluitnummer PZH-2017-578487242 (DOS-2013-0002208) Contact B. Groenen 070-441 6781 mmj.suderee@pzh.nl Behandelend ambtenaar: H. van Alphen Akkoord Ambtelijk opdrachtgever / Leidinggevende:

Nadere informatie

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 15 december 2017

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 15 december 2017 GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING PUBLIEKE GEZONDHEID & ZORG GRONINGEN ALGEMEEN BESTUUR 15 december 2017 Agendapunt 5.a Bijstelling begroting PG&Z 2017 Op 8 juli 2016 is de beleids- en financiële begroting 2017

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad *P DORDRECHT Retouradres: Postbus 8 3300 AA DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuiboulevard 300 3311 GR DORDRECHT T 14 078 F (078) 770 8080 www.dordrecht.nl Datum 4 december 2012 Begrotingsprogramma

Nadere informatie

Technische briefing Jaarstukken 2016

Technische briefing Jaarstukken 2016 Technische briefing Jaarstukken 2016 Provincie Gelderland 10 april 2017 Agenda Technische briefing 9.30 uur Welkom en opening (Bob Roelofs) 9.45 uur Jaarstukken 2016 (Jaap de Jong) 10.15 uur PwC Accountantsverslag

Nadere informatie

a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader

a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2013- Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018

Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018 Vergadering gemeenteraad d.d. 21 juni 2018 Agenda nummer 5 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.H. Menninga Onderwerp: Actualisatie reserves voorjaar 2018 Korte inhoud: De gemeentelijke reserves zijn

Nadere informatie

''TT.^X^ HOLLAND ZUID

''TT.^X^ HOLLAND ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ''TT.^X^ HOLLAND ZUID Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2013-378566593 (DOS-2012-0008887) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Hierbij bieden wij u de 7e wijziging op de provinciale programmabegroting voor 2007 ter vaststelling aan.

Hierbij bieden wij u de 7e wijziging op de provinciale programmabegroting voor 2007 ter vaststelling aan. Provinciale Staten van Noord-Holland ` Voordracht 103 Haarlem, 27 november Onderwerp: 7 e op de provinciale programmabegroting voor Bijlagen: - ontwerpbesluit - toelichting op de 7 e programmabegroting

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 28 MEI Besluitenlijst van de vergadering 21 mei 2019 vastgesteld.

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 28 MEI Besluitenlijst van de vergadering 21 mei 2019 vastgesteld. 1 A1 Bom-Lemstra PZH-2018-663267424 Brief GS aan PS over juridische opties vervolg Zwethof 1. Vast te stellen de brief aan Provinciale Staten waarmee een overzicht wordt gegeven van het juridisch instrumentarium

Nadere informatie

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 17 NOVEMBER 2015. Besluitenlijst van de vergadering 10 november 2015 vastgesteld.

BESLUITENLIJST VAN DE VERGADERING VAN GEDEPUTEERDE STATEN VAN 17 NOVEMBER 2015. Besluitenlijst van de vergadering 10 november 2015 vastgesteld. A1 Janssen PZH-2015-534350511 Intrekken ondermandaat bij ODWH en ODMH voor het uitvoeren van de BRZO en RIE4 taken A2 Janssen PZH-2015-534351143 Provinciale uitvoeringstaken in de fusiegemeenten Alphen

Nadere informatie

: Aankopen Middelwaard Vianen/Bestemmingsreserve inrichting Middelwaard. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5.

: Aankopen Middelwaard Vianen/Bestemmingsreserve inrichting Middelwaard. Inhoudsopgave. Ontwerpbesluit pag. 3. Toelichting pag. 5. S T A T E N V O O R S T E L Datum : 11 oktober 2005 Nummer PS :PS2005REG08 Dienst/sector : REG/RLU Commissie : REG Registratienummer : 2005REG002919i Portefeuillehouder : dhr. Lokker Titel : Aankopen Middelwaard

Nadere informatie

Statenvoorstel. Vaststelling subsidieplafond erfgoedlijnen 2017 en besluit vrijval middelen restauratie fase 2 Fort Wierickerschans

Statenvoorstel. Vaststelling subsidieplafond erfgoedlijnen 2017 en besluit vrijval middelen restauratie fase 2 Fort Wierickerschans Statenvoorstel Onderwerp Vaststelling subsidieplafond erfgoedlijnen 2017 en besluit vrijval middelen restauratie fase 2 Fort Wierickerschans Vergaderdatum GS: 25 oktober 2016 Geheim: Nee Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Managementrapportage 2017

Managementrapportage 2017 Managementrapportage 2017 Gouda, 15 september 2017 TER VASTSTELLING Algemeen Bestuur 29 november 2017 Versienummer: 1.0 Datum: 15 september 2017 Productnummer Omschrijving Managementrapportage 2017 Status

Nadere informatie

Gewijzigd Statenvoorstel

Gewijzigd Statenvoorstel Gewijzigd Statenvoorstel vergadering December 2016 nummer 6969 Onderwerp Vaststelling subsidieplafond erfgoedlijnen 2017 en besluit vrijval middelen restauratie fase 2 Fort Wierickerschans Vergaderdatum

Nadere informatie

Subsidieplafonds 2014

Subsidieplafonds 2014 I n houdsopgave 1 Subsidies 2014 en het Rijksbreed Subsidie Kader (RSK)... 1 2 De basis voor de subsidieplafonds 2014... 1 Voorbehoud op de subsidieplafonds 2014... 2 4 Bezuinigingen verwerkt in subsidieplafonds

Nadere informatie

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Kaderbesluit Infrastructuur Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland,

Voordracht aan Provinciale Staten. van Gedeputeerde Staten. Kaderbesluit Infrastructuur Ontwerpbesluit. Provinciale Staten van Zuid-Holland, Voordracht aan Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten Vergadering Juni 2016 Nummer 6901 Onderwerp Kaderbesluit Infrastructuur 2016 1 Ontwerpbesluit Provinciale Staten van Zuid-Holland, Gelet op: Artikel

Nadere informatie

Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland

Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland Najaarsnota 2017 Beleidsmatige en financiële actualisatie Provincie Gelderland vrijdag 29 september 2017 19:16 Bezoekadres: Markt 11, 6811 CG ARNHEM Postadres: Postbus 9090, 6800 GX ARNHEM Telefoon: (026)

Nadere informatie

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen

Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over verlaging storting reserve groen Aan de leden van Provinciale Staten van Noord-Holland Haarlem, 22 september 2015 Vragen nr. 87 Vragen van de heer A.E. van Liere MA, MSc. (Partij voor de Dieren) en de heer A. Hietbrink (GroenLinks) over

Nadere informatie

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 -

College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel. Aan Provinciale Staten, PS2008MME13-1 - PS2008MME13-1 - College van Gedeputeerde Staten statenvoorstel Datum : 6 mei 2008 Nummer PS : PS2008MME13 Afdeling : ECV Commissie : MME Registratienummer : 2008int221948 Portefeuillehouder : Ekkers Titel

Nadere informatie

Nota Reserves en Voorzieningen RMH

Nota Reserves en Voorzieningen RMH Nota Reserves en Voorzieningen RMH 1. Inleiding De reserves en voorzieningen vormen een belangrijk onderdeel van de vermogenspositie van de Regio Midden Holland (RMH). Zowel vanuit bestuurlijk als bedrijfseconomisch

Nadere informatie