drs. J.N. Jedema, voorzitter METC Stichting BEBO Ontstaan en ontwikkeling van de Stichting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "drs. J.N. Jedema, voorzitter METC Stichting BEBO Ontstaan en ontwikkeling van de Stichting"

Transcriptie

1 drs. J.N. Jedema, voorzitter METC Stichting BEBO Ontstaan en ontwikkeling van de Stichting 25 jaar Stichting Beoordeling Ethiek Biomedisch Onderzoek De Medisch Ethische Commissie van de Stichting BEBO (Beoordeling Ethiek Biomedisch Onderzoek) startte haar activiteiten in In Nederland was er nog nauwelijks sprake van een gestructureerde beoordeling van medisch wetenschappelijk onderzoek ter bescherming van de proefpersoon. Er was geen wetgeving en bij de oprichting van onze MEC heeft dan ook de Amerikaanse IRB (Institutional Review Board) model gestaan. De commissie heeft vanwege de beoordeling van fase I-onderzoeksdossiers en de hoge eisen die aan dergelijk onderzoek worden gesteld, de noodzaak van een professionele organisatie al vrij snel ervaren. Hierbij liep zij voorop aan de latere wettelijke regelingen, die werden vastgesteld bij de invoering van de WMO en de oprichting van de CCMO (eind 1999). In 2008 beoordeelde de commissie de helft van alle in Nederland uitgevoerde fase-1- onderzoek. dr. M.J.J. Prick, vice-voorzitter CMO regio Arnhem Nijmegen, oud-voorzitter NVMETC Ontstaan en ontwikkeling van het medisch-ethisch toetsen in Nederland De ontwikkeling van de WMO, een worsteling in het krachtenveld van politiek, ethiek en recht. De WMO is opgesteld met de bedoeling een wettelijke basis te geven aan de praktijk van medisch ethische (toetsings)commissies. Vanaf midden jaren 70 zijn Medisch Ethische Commissies ingesteld, eerst in de Academische ziekenhuizen, later ook in de algemene ziekenhuizen en een aantal instellingen die zich bezighielden met medisch wetenschappelijk onderzoek bij mensen. Vanaf het begin van de wetgeving is ernaar gestreefd te komen tot een flexibele, weinig kostbare wetgeving, die bovendien praktijkgericht was. Daarbij werd rekening gehouden met grondwet en bestaande wetgeving, alsmede met internationale regelgeving. Enerzijds is gezocht naar algemene normen die moeten gelden bij wetenschappelijk onderzoek bij mensen, anderzijds is speciale aandacht gegeven aan groepen kwetsbare proefpersonen, met name wilsonbekwamen, psychiatrische patiënten en gedetineerden.

2 Veel aandacht is gegeven aan de informatie aan de proefpersoon, en de door hen te geven toestemming. Bij de eerste discussies over de WMO wordt al gesproken over de verzekeringsparagraaf, en over onverwacht ongunstig verlopend onderzoek; deze thema s zijn later nauwelijks uitgewerkt. Vanaf het begin is gesproken over een Centrale Commissie (later CCMO); deze moest ook de functie van de KEMO overnemen. De centrale commissie had een functie in het erkennen van toetsingscommissies. Ook werd landelijk veel aandacht besteed aan de positie van wilsonbekwamen (rapport commissie Meijers). Binnen de NVMETC werden rapporten opgesteld over de kwaliteit van de toetsing en over de rol van de verpleegkundige in toetsingscommissies. Een uitgebreide studie is gedaan naar de samenstelling van de commissies en de definiëring van de functies van de commissieleden (rapport Van Leeuwen). Langdurige discussie is gevoerd over: de vraag of onderzoek gestart mocht worden zonder positief oordeel - aanvankelijk was dat een overwogen mogelijkheid. Ook was het een belangrijke vraag of commissies een uiteenlopend oordeel mochten hebben: mogen in Nederland meerdere oordelen, niet gelijkluidend, naast elkaar afgegeven worden. Aangegeven zal worden hoe de uiteindelijke vormgeving van de WMO een compromis is tussen de belangen van politiek, ethiek en recht. dr. M.F. Korver, voorzitter Begeleidingscommissie Visitaties van de NVMETC Knelpunten in het toetsen: ervaringen na 8 jaar visiteren Het huidige visitatiesysteem, ingesteld door het toenmalige Bestuur van de NV- METC, is toe aan verandering. Zowel de opgebouwde ervaring na 30 visitaties, als de toenemende wet- en regelgeving, het voorschrijdend inzicht, de rapportages van het CBO en de wens van de CCMO om haar toezichthoudende taak te verdiepen, zijn voldoende redenen om de wijze van visiteren aan te passen. De twee belangrijkste uitgangspunten, te weten kwaliteitsborging en kwaliteitsverbetering, blijven uiteraard ongewijzigd.

3 dr. M.J.H. Kenter, algemeen secretaris CCMO Toezicht op het toetsen prof. dr. G.H. Koëter, voorzitter CCMO Toetsen in de toekomst: visie van de Overheid Het systeem van toezicht en kwaliteit van medisch-ethische toetsing in Nederland In 1999 is de wet medisch wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) in werking getreden. Met deze wet kregen de medische ethische commissies (METC s) die al in de jaren zeventig van de vorige eeuw waren ontstaan formeel bestaansrecht. Bij het inrichten van het toetsingsysteem is gekozen voor commissies die dicht bij de onderzoekers staan en worden bemand door leden met een grote betrokkenheid met de wetenschap en met oog voor de belangen van proefpersonen die deelnemen aan een onderzoek. In 1999 werd de centrale commissie mensgebonden onderzoek (CCMO) opgericht die voorstellen voor wetenschappelijk onderzoek toetst met bijzondere ethische, maatschappelijke, juridische of wetenschappelijke aspecten. Daarnaast werd gekozen voor een lichte centrale organisatie. Voor geneesmiddelenonderzoek treedt de CCMO sinds 1 maart 2006 op als bevoegde instantie in het kader van Europese regelgeving. Met deze decentrale aanpak kreeg Nederland een efficiënt en kwalitatief goed werkend toetsingssysteem, waarvoor ook in het buitenland veel belangstelling bestaat. Op dit moment zijn er in Nederland 29 erkende (METC s). In algemene zin is het aan de inspectie voor de volksgezondheid (IGZ) opgedragen toezicht te houden op de kwaliteit van de zorg in dit land. De CCMO beperkt zich tot het toezicht op de uitvoering van de werkzaamheden van de decentrale erkende METC s in nauw afstemming met de inspectie voor de volksgezondheid. Erkenningen De CCMO is verantwoordelijk voor de erkenningen van de METC s en let daarbij op de wettelijk vastgelegde samenstelling ten aanzien van de deskundigheid en onafhankelijkheid van de METC-leden. Ieder kandidaat-lid van een METC wordt door de CCMO beoordeeld aan de hand van zijn of haar Curriculum Vitae en opgave van de belangen en (neven)functies voordat de benoeming kan plaatsvinden. De werkwijze en onafhankelijkheid van een METC moet schriftelijk zijn vastgelegd en geborgd in een reglement en Standard Operating Procedures (SOP s). Een erkenning kan door de CCMO ingetrokken als onder meer als de kwaliteit van de METC-toetsing en werkzaamheden onder een bepaald niveau zakken. Toezicht Veranderingen in de samenstelling van een METC dienen door de CCMO te worden goedgekeurd. Door het opstellen van een jaarverslag van een erkende METC kan de CCMO de werkzaamheden volgen.

4 Door een samenvatting van het onderzoek in te sturen waarbij gebruik wordt gemaakt van een zogenaamd ABR-formulier kan de CCMO de inhoud van het onderzoek in hoofdlijnen volgen en ook zien of de METC bevoegd is het aangemelde onderzoek te beoordelen. Ook heeft de CCMO inzicht in de gegeven (nadere) besluiten. De CCMO gaat gericht een onderzoek uit voeren op signalen uit het veld of als er sprake is van incidenten. Dit onderzoek kan worden gedaan door documenten op vragen en te beoordelen of door ter plekke informatie te verzamelen. Werkwijze De werkwijze van de erkende METC s worden op elkaar afgestemd door circa vier maal per jaar een secretarissenwerkoverleg te voeren. Tijdens deze bespreking wordt getracht gezamenlijke oplossingen te vinden voor ervaren knelpunten, de werkwijze en procedures te uniformeren en de administratieve processen te automatiseren. Hierdoor kan op termijn een papierloos systeem ontstaan en de bureaucratie worden beteugeld. Door dit in richtlijnen vast te leggen worden werkwijzen ook dwingend opgelegd. Inhoud Twee maal per jaar komen de voorzitters van de erkende METC s en de CCMO bijeen om over inhoudelijke onderwerpen te spreken die alle commissies aan gaan. Een voorbeeld is de ontwikkelingen rond het instellen en inrichten van biobanken. Door materiaal te verzamelen van bepaalde patiëntengroepen en te bewaren kan nadien onderzoek worden verricht. Ten tijde van het verzamelen is er nog geen gedetailleerde onderzoeksvraag en valt het afnemen en verzamelen niet onder de WMO. Toch is het in het belang van patiënten om het bewaren van het materiaal en de toegang ertoe goed te regelen. In het voorzittersoverleg wordt met medewerkers van het ministerie mee gedacht hoe dit kan worden opgelost totdat een wettelijke regeling van kracht is. Door het overleg kan worden bereikt dat de uitkomst van toetsing door de verschillende METC s zo weinig mogelijk onderlinge variatie kent en de kwaliteit op vergelijkbaar niveau komt. Visitaties Door de Nederlandse Vereniging van METC s (NVMETC) is in het verleden een visitatiesysteem opgezet dat een peer-to peer-review van de METC s beoogd. Om draagvlak te creëren bij de METC s is bij de start afgesproken dat de CCMO geen directe inzage zou krijgen in de bevindingen van de visitatie bij de METC. Hierdoor was de CCMO niet in staat de bevindingen van de NVMETC-commissie te gebruiken in haar toezichthoudende taak. De komende jaren zal een systeem worden opgezet waarin de visitatiecommissie van de NVMETC uitvoerder wordt van een visitatie waartoe de CCMO opdracht heeft gegeven en recht heeft op inzage van de inhoud van het product. Conclusie De CCMO streeft naar een kwalitatief hoog systeem van decentrale medisch ethische toetsing. Ze gebruikt daarvoor meerdere instrumenten en methodes waarvan een aantal in de wet zijn vastgelegd, maar ook kunnen berusten op richtlijnen of afspraken.

5 prof. dr. J.H.G. Jonkman, board member European Forum Good Clinical Practice (Brussel) Hoogleraar Kwaliteitsmanagement van Geneesmiddelenonderzoek en productie (Groningen) Toetsen in de toekomst: wat speelt er in Europa Ethische aspecten van biomedisch onderzoek (waaronder geneesmiddelenonderzoek) hebben aanzienlijk meer aandacht gekregen sinds het verschijnen van een eerste richtlijn voor dergelijk onderzoek (een gentlemen s agreeement van de World Medical Association : de Verklaring van Helsinki, 1964) waarin beoordeling vooraf door een medischethische commissie werd verlangd. Geleidelijk aan ontstonden in Europa (naar Amerikaans voorbeeld) medisch-ethische toetsingscommissies. Echter de wijze waarop ze georganiseerd waren en de standaard van toetsing varieerde zeer sterk van land tot land, hetgeen overigens ook gold voor het geheel van de uitvoering van klinisch wetenschappelijk onderzoek met mensen. Met de Guideline for Good Clinical Practice van de International Conference of Harmonisation (ICH; 1996) en met de recente Richtlijnen van de Europese Unie (Directive 2001/20/EC = Clinical Trials Directive en Directive 2005/28/EC = Good Clinical Practice Directive) is getracht enige harmonisatie aan te brengen. Een groot onderzoek uitgevoerd in 2005/2006 door de European Forum for Good Clinical Practice (Brussel) in alle lidstaten (25) van de Europese Unie tonen aan dat er nog zeer grote verschillen zijn tussen de beoordeling in de diverse lidstaten. De verschillen hadden vooral betrekking op : - organisatie van de beoordelingsprocedure (centraal, decentraal of dubbel ) - aantal METC s (bv Hongarije/Griekenland 1; Spanje 140; Italië veel / exacte aantal onbekend) - accreditatie van de METC s - samenstelling, organisatie en taken van de METC (Zweden :rechter als voorzitter) - kwaliteitsborging van de werkzaamheden van de METC s - opleiding, ervaring en training van de leden van de METC s - specifieke commissie(s) voor specifieke type studies (Fase-I studies, multicentre studies, gentherapie, vaccin studies, studies met embryo s. etc) Conclusie : de beoogde harmonisatie is nog heel ver weg. Zolang biomedisch onderzoek in de Europese Unie op het niveau van Directive geregeld is en niet op het niveau van Regulation zal het afdwingen van verdere harmonisatie erg moeilijk worden. Referentie: International Journal of Pharmaceutical Medicine Vol. 21, No 1, 2007

6 dr. R.W. van Olden, voorzitter Nederlandse Vereniging Farmaceutische Geneeskunde Ethische toetsing: alleen een schakel in een bedrijfsproces? In de wereld van de mondiaal werkende farmaceutische industrie spelen bij de uitvoering van clinical trials industriële en economische factoren een belangrijke rol en wordt de externe ethische toetsing slechts een schakel in een complex bedrijfsproces. Kwaliteit en snelheid zijn daarbij essentiële drivers in het gehele traject rond de uitvoering van klinisch onderzoek. Voor een farmaceutische onderneming is, gegeven de te testen compound en het studiedesign, de logistieke uitvoering onderwerp van continue internationale review waarbij kwaliteit van data, snelheid van patiënteninclusie en reductie van kosten essentiële onderwerpen zijn om landen onderling te vergelijken. Toetsingscommissies die mee willen schakelen rond de besluitvorming van industrieel onderzoek zouden onder andere door nadere deelspecialisaties, structureel bed-side questions and answers en acceptatie van elkaars oordelen een nadere bijdrage kunnen leveren aan het onderzoeksklimaat van Nederland en een meer positieve grondhouding over door de farmaceutische industrie gesponsord onderzoek. In plaats van een schakel in een bedrijfsproces kunnen medische ethische toetsingscommissies transformeren tot strategische partner van de farmaceutische industrie. prof. dr. R.A. de Zeeuw, secretaris Stichting BEBO Verantwoord toetsen in de toekomst: plussen en minnen In de afgelopen jaren heeft het medisch-ethisch toetsen in Nederland belangrijke ontwikkelingen doorgemaakt die hebben geleid tot een redelijk tot goed duaal systeem: Een marginale toets door de CCMO als bevoegde autoriteit en een uitgebreide wetenschappelijke en ethische toets door één van de ca. 30 erkende METC s in den lande. In diverse Europese landen wordt hier met enige jaloezie, maar ook kritisch naar gekeken. Doordat het toetsen steeds complexer en veeleisender wordt is recentelijk echter ook gebleken dat het goed blijven functioneren van dit systeem niet eenvoudig is. Tijdslijnen komen onder druk te staan, de werkdruk van de betrokkenen wordt steeds hoger, het vinden van gemotiveerde en gekwalificeerde METC leden wordt moeilijker, adequate (bij)scholing is er vrijwel niet (meer), etc. Quo Vadis? Het valt om meerdere redenen te verwachten dat bovengenoemde trends zich in de toekomst zullen doorzetten en dat de regelgeving, ook in Europees verband, hierop zal inspelen. Dit zal van de METC s een grotere mate van professionaliteit vereisen en een nog hogere arbeidsinzet en werkdruk. Daarnaast kunnen zich ook nieuwe taken gaan aandienen, zoals een grotere inzet van METC s tijdens het uitvoeren van een studie en bij de beoordeling van het eindverslag, alsook een uitbreiding van het toetsen naar humaan onderzoek met b.v. cosmetica of z.g. health food. Om deze ontwikkelingen adequaat te kunnen opvangen is de huidige toetsingsstructuur niet meer toereikend en zullen we ons op korte termijn moeten beraden over de noodzakelijke veranderingen. Een vereiste daarbij is dat de overheid duidelijk maakt wat zij van verantwoord toetsen in de toekomst verwacht.

Toezicht op uitvoering kan beter. Aanbevelingen uit rapport Toezicht op Medisch Wetenschappelijk Onderzoek met mensen

Toezicht op uitvoering kan beter. Aanbevelingen uit rapport Toezicht op Medisch Wetenschappelijk Onderzoek met mensen Toezicht op uitvoering kan beter Aanbevelingen uit rapport Toezicht op Medisch Wetenschappelijk Onderzoek met mensen Najaarsbijeenkomst NVMETC 25 november 2015 Kor Grit, Jacqueline van Oijen 2 Inhoud presentatie

Nadere informatie

Toetsingskader nwmo. Peggy Manders 4 november 2016 Symposium V&VN Research Professionals

Toetsingskader nwmo. Peggy Manders 4 november 2016 Symposium V&VN Research Professionals Toetsingskader nwmo Peggy Manders 4 november 2016 Symposium V&VN Research Professionals Biobank: definitie en rationale Wat is een biobank? + + Waarom een biobank starten? Verbeteren gezondheidszorg voor

Nadere informatie

KLINISCH GENEESMIDDELEN- ONDERZOEK

KLINISCH GENEESMIDDELEN- ONDERZOEK KLINISCH GENEESMIDDELEN- ONDERZOEK HET PROCES VAN HET OPSTARTEN VAN KLINISCH ONDERZOEK MET GENEESMIDDELEN GAAT VERANDEREN De ECTR verandert het klinisch onderzoek met geneesmiddelen in Europa. Dit heeft

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: VL5 Protocolamendement (lokaal) Distributielijst : STZ Datum : 03-06-2014 Revisiedatum : 03-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: VC9 Proefpersonen- en aansprakelijkheidsverzekering (centraal) Distributielijst : STZ Datum : 10-03-2014 Revisiedatum : 10-03-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: VC8 Beoordeling amendement toetsende commissie (centraal) Distributielijst : STZ Datum : 10-03-2014 Revisiedatum : 10-03-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere

Nadere informatie

Rapport Institutioneel Onderzoek

Rapport Institutioneel Onderzoek Rapport Institutioneel Onderzoek Beleidsterrein patiëntenbeleid / Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen Behorend bij het Basisselectiedocument voor de neerslag van de handelingen van de Medisch

Nadere informatie

Toetsingskader nwmo. Denkmodel. Niet-interventioneel onderzoek. Toetsen?! Welk probleem lossen we precies op?

Toetsingskader nwmo. Denkmodel. Niet-interventioneel onderzoek. Toetsen?! Welk probleem lossen we precies op? Niet-interventioneel onderzoek ( niet WMO ) Toetsen?! Kit Roes Voorzitter stuurgroep Implementatie Toetsingkader nwmo Directeur Kwaliteit en Patiëntveiligheid UMC Utrecht NFU Platform Klinisch Onderzoek

Nadere informatie

VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG

VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG 2009D33485 27 428 Beleidsnota Biotechnologie VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld... 2009 In de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bestond er bij enkele fracties behoefte

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: VL2 Aanpassen proefpersoneninformatie / toestemmingsformulier aan lokale situatie Distributielijst : STZ Datum : 20-03-2014 Revisiedatum : 20-03-2015 Veranderingen

Nadere informatie

Derde evaluatie van de WMO

Derde evaluatie van de WMO Derde evaluatie van de WMO Belangrijkste conclusies en aanbevelingen Nicolette Woestenburg Corrette Ploem Sjef Gevers Voorjaarsbijeenkomst, NVMETC 6 juni 2018 Opdrachtgever: ministerie van VWS/ZonMw Onderzoekers

Nadere informatie

Gecertificeerde opleiding voor alle klinisch onderzoekers

Gecertificeerde opleiding voor alle klinisch onderzoekers Gecertificeerde opleiding voor alle klinisch onderzoekers Joep Rijnierse, Medical Director Amgen namens Werkgroep Verbetering R&D klimaat DCTF workshop Oktober 2012 Uitdaging Uitdaging Oplossing - Patiëntgebonden

Nadere informatie

AMC Uitvoeringsrichtlijnen: Goedkeuring medisch-wetenschappelijk onderzoek door de Raad van Bestuur

AMC Uitvoeringsrichtlijnen: Goedkeuring medisch-wetenschappelijk onderzoek door de Raad van Bestuur AMC Uitvoeringsrichtlijnen: Goedkeuring medisch-wetenschappelijk onderzoek door de Raad van Bestuur en Deelname van personeelsleden en studenten aan medisch-wetenschappelijk onderzoek Versie 1.1 Dit document

Nadere informatie

Aanmelden medischwetenschappelijk

Aanmelden medischwetenschappelijk Aanmelden medischwetenschappelijk onderzoek SOP Aanmelden WMO-plichtig onderzoek_versie juli 2016.doc Pagina 1 van 10 Aanmelden WMO-plichtig onderzoek 1. Doel Het beschrijven van de procedure die gevolgd

Nadere informatie

Bijlage 2 bij het Convenant PSI Samenstelling en werkwijze toetsingscommissie

Bijlage 2 bij het Convenant PSI Samenstelling en werkwijze toetsingscommissie Bijlage 2 bij het Convenant PSI Samenstelling en werkwijze toetsingscommissie 1. Samenstelling toetsingscommissie De kerncommissie betstaat uit leden met ten minste de volgende specialismes 1 : Arts of

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: A2 Archiveren studie Distributielijst : STZ Datum : 03-06-2014 Revisiedatum : 03-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen Versiedatum

Nadere informatie

Toenemende vraag naar nwmo studies Kwaliteit en transparantie voorop

Toenemende vraag naar nwmo studies Kwaliteit en transparantie voorop Beterdan Toenemende vraag naar nwmo studies Kwaliteit en transparantie voorop Joke Eggermont, Medisch Directeur Bristol-Myers Squibb Voorzitter Nefarma projectgroep niet-wmo plichtig onderzoek 1 Waarom?

Nadere informatie

Cijfers jaarverslag CCMO 2015

Cijfers jaarverslag CCMO 2015 Cijfers jaarverslag CCMO 2015 Bron ToetsingOnline Peildatum 19 januari 2016 Sortering 2015 De commissies zijn gerangschikt naar het aantal besluiten dat zij over 2015 namen De cijfers Aan de in het Excel

Nadere informatie

MDR (2017/745) en klinisch onderzoek - Implementatie in Nederland -

MDR (2017/745) en klinisch onderzoek - Implementatie in Nederland - MDR (2017/745) en klinisch onderzoek - Implementatie in Nederland - DCRF 26 september 2018 Monique Al Teamcoördinator Landelijk Bureau CCMO MDR: Drie hoofdcategoriën klinisch onderzoek I II III Klinisch

Nadere informatie

Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen

Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen Therapeutisch versus niet-therapeutisch onderzoek bij minderjarige en wilsonbekwame proefpersonen In de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) staat: Het is verboden wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: U11 Voortgangsrapportage Distributielijst : STZ Datum : 19-06-2014 Revisiedatum : 19-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen

Nadere informatie

Naar een betere lokale uitvoerbaarheidsprocedure! Carla van Herpen voorzitter WG Lokale Uitvoerbaarheid, DCRF DCRF Jaarcongres

Naar een betere lokale uitvoerbaarheidsprocedure! Carla van Herpen voorzitter WG Lokale Uitvoerbaarheid, DCRF DCRF Jaarcongres Naar een betere lokale uitvoerbaarheidsprocedure! Carla van Herpen voorzitter WG Lokale Uitvoerbaarheid, DCRF DCRF Jaarcongres 5-10-2016 De patiënt wil (snel) toegang tot innovatieve geneesmiddelen! Betere

Nadere informatie

NCTD Monitor AUGUSTUS 2009. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database

NCTD Monitor AUGUSTUS 2009. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database NCTD Monitor AUGUSTUS 2009 vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Nefarma Clinical Trial Database NCTD Monitor 2009 Inhoudsopgave 5 Samenvatting en conclusies 7 Inleiding 10 Monitor 2009 12 Overall

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: O3 Ontwikkelen, implementeren en beheren van SOP s Distributielijst : STZ Datum : 15-10-2012 Revisiedatum : 15-10-2013 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies

Nadere informatie

Europese verordening klinische proeven. Harrie Storms (VWS)

Europese verordening klinische proeven. Harrie Storms (VWS) Europese verordening klinische proeven Harrie Storms (VWS) 1 Veranderingen EU verordening Indiening via EU-portal (nationale studies en multinationale studies) Centrale beoordeling van multinationaal onderzoek

Nadere informatie

Aanmelden WMO-plichtig onderzoek

Aanmelden WMO-plichtig onderzoek Aanmelden WMO-plichtig onderzoek 1. Doel Het beschrijven van de procedure die gevolgd wordt bij het aanmelden van onderzoek dat onder de WMO valt en waarbij ZGV optreedt als deelnemend centrum. Voordat

Nadere informatie

Klinisch geneesmiddelenonderzoek. in Nederland. Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen

Klinisch geneesmiddelenonderzoek. in Nederland. Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Klinisch geneesmiddelenonderzoek in Nederland Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen Nefarma Clinical Trial Databank

Nadere informatie

Antwoorden CRO-vragenlijst - foto van het veld

Antwoorden CRO-vragenlijst - foto van het veld Antwoorden CRO-vragenlijst - foto van het veld In samenwerking met het RIVM heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een digitale vragenlijst ontwikkeld die bestond uit drie delen (zie Vragenlijst

Nadere informatie

Gedragswetenschappelijk onderzoek ten opzichte van medisch wetenschappijk. onderzoek anno 2014

Gedragswetenschappelijk onderzoek ten opzichte van medisch wetenschappijk. onderzoek anno 2014 Gedragswetenschappelijk onderzoek ten opzichte van medisch wetenschappijk onderzoek anno 2014 Jan Passchier & Gonneke Willemsen VU/VUMC/Erasmus MC Rotterdam Wie ben ik? Hoofd Medische Psych en Psychother

Nadere informatie

Henk Jan Out, Paul van Meurs en Rudolf van Olden. Van eerste humane toediening tot algemeen gebruik

Henk Jan Out, Paul van Meurs en Rudolf van Olden. Van eerste humane toediening tot algemeen gebruik VII 1 Introductie tot de farmaceutische geneeskunde................................ 1 Henk Jan Out, Paul van Meurs en Rudolf van Olden I Van eerste humane toediening tot algemeen gebruik 2 Exploratory

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Basis Selectie Document METC s van algemene ziekenhuizen en zelfstandige stichtingen in Nederland, en VU medisch centrum in Amsterdam

INHOUDSOPGAVE. Basis Selectie Document METC s van algemene ziekenhuizen en zelfstandige stichtingen in Nederland, en VU medisch centrum in Amsterdam Basisselectiedocument voor Medische Ethische Toetsingscommissies (METC s) van algemene ziekenhuizen en zelfstandige stichtingen in Nederland en VU medisch centrum in Amsterdam Periode 1999 - Versie vastgesteld

Nadere informatie

Handleiding. Investigational Medicinal Product Dossier (IMPD)

Handleiding. Investigational Medicinal Product Dossier (IMPD) Handleiding Investigational Medicinal Product Dossier (IMPD) Inhoudsopgave Afkortingen... - 3 - Wat is het IMPD?... - 4 - Beslisschema inhoud IMPD... - 5 - Beschrijving inhoud IMPD... - 6 - Overzicht hoofdstukken

Nadere informatie

Voorzitter, vice-voorzitter en secretaris(sen) van de METC Erasmus MC.

Voorzitter, vice-voorzitter en secretaris(sen) van de METC Erasmus MC. REGLEMENT MEDISCH ETHISCHE TOETSINGS COMMISSIE ERASMUS MC Inleiding Dit reglement geeft, in aanmerking nemende het bepaalde in artikel 16, lid 2, onder b tot en met d van de WMO, voorschriften betreffende

Nadere informatie

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Concept Procedure Lokale Haalbaarheid klinisch geneesmiddelenonderzoek

Nadere informatie

European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland

European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland European Clinical Trial Regulation: Kans voor Nederland Annelies van Woudenberg, 14 november 2018 ECTR-project NL CCMO, DCRF en VWS: samenwerking bij implementatie ECTR Doel: als verordening van kracht

Nadere informatie

NCTD Monitor AUGUSTUS 2010. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database

NCTD Monitor AUGUSTUS 2010. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database NCTD Monitor AUGUSTUS 2010 vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Nefarma Clinical Trial Database Inhoudsopgave NCTD Monitor 2010 5 Samenvatting en conclusies 8 Inleiding 12 Toelichting monitor

Nadere informatie

Wetenschappelijk onderzoek met Karakter

Wetenschappelijk onderzoek met Karakter Wetenschappelijk onderzoek met Karakter 1 Inleiding Karakter is als academisch centrum partner in een groot aantal multicenter studies. Voor het uitvoeren van uw onderzoek in samenwerking met Karakter

Nadere informatie

Toetsing en beoordeling en de beperkte opleidingsbeoordeling

Toetsing en beoordeling en de beperkte opleidingsbeoordeling Toetsing en beoordeling en de beperkte opleidingsbeoordeling Conferentie Onderwijsinspectie, Amersfoort, 20 mei 2015 Sietze Looijenga, QANU In deze workshop: Hoe wordt in visitaties aandacht besteed aan

Nadere informatie

Verdiepende sessie Klinisch onderzoek MHM

Verdiepende sessie Klinisch onderzoek MHM Verdiepende sessie Klinisch onderzoek MHM Opbrengsten en actiepunten Woensdag 14 februari 2018 Sufficient clinical evidence Wat is voldoende klinisch bewijs (voor medische hulpmiddelen zonder directe relatie

Nadere informatie

Toezicht op klinisch onderzoek bij STZ-ziekenhuizen. Farmaceutische Bedrijven Deelteam Klinisch Onderzoek

Toezicht op klinisch onderzoek bij STZ-ziekenhuizen. Farmaceutische Bedrijven Deelteam Klinisch Onderzoek Toezicht op klinisch onderzoek bij STZ-ziekenhuizen Farmaceutische Bedrijven Deelteam Klinisch Onderzoek Toezicht op klinisch onderzoek bij STZ-ziekenhuizen Bevindingen vanuit de praktijk Conclusies en

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: U9 Monitoren Distributielijst : STZ Datum : 15-10-2012 Revisiedatum : 15-10-2013 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Hoofdstuk Versiedatum Hoofdstuk

Nadere informatie

Toezicht op klinisch onderzoek: bevindingen uit inspecties bij GGZ instellingen

Toezicht op klinisch onderzoek: bevindingen uit inspecties bij GGZ instellingen Toezicht op klinisch onderzoek: bevindingen uit inspecties bij GGZ instellingen Afdeling Farmaceutische Bedrijven, Klinisch Onderzoek Good Clinical Practice Inhoud Wat doet de IGJ aan toezicht op klinisch

Nadere informatie

DCTF MasterPlan toelichting op (voortgangs)rapportages

DCTF MasterPlan toelichting op (voortgangs)rapportages DCTF toelichting op (voortgangs)rapportages Geachte collega, Voor u liggen de rapportages van de werkgroepen Toetsing en Scholing en Kennis delen, die in het kader van het DCTF zijn gemaakt. De werkgroep

Nadere informatie

Toezicht op onderzoeker geïnitieerd klinisch onderzoek (IIT) Team Klinisch Onderzoek

Toezicht op onderzoeker geïnitieerd klinisch onderzoek (IIT) Team Klinisch Onderzoek Toezicht op onderzoeker geïnitieerd klinisch onderzoek (IIT) 2014-2016 Team Klinisch Onderzoek Toezicht op IIT 2014-2016 Aanleiding en werkwijze Bevindingen vanuit de praktijk Conclusies en aandachtspunten

Nadere informatie

Vragen en antwoorden over de gegevenssectie van de model-pif

Vragen en antwoorden over de gegevenssectie van de model-pif Vragen en antwoorden over de gegevenssectie van de model-pif Algemene informatie over de Algemene Verordening Gegevensbescherming Waar vind ik algemene informatie over de gevolgen van de Algemene Verordening

Nadere informatie

NCTD Monitor. augustus 2008. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database

NCTD Monitor. augustus 2008. vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland. Nefarma Clinical Trial Database NCTD Monitor augustus 2008 vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Nefarma Clinical Trial Database Inhoudsopgave NCTD Monitor 2008 Samenvatting en conclusies 5 Inleiding 7 Monitor 2008 9 Overall

Nadere informatie

Praktische implementatie Europese verordening Geneesmiddelen onderzoek

Praktische implementatie Europese verordening Geneesmiddelen onderzoek Praktische implementatie Europese verordening Geneesmiddelen onderzoek Dr. Joost Keers Hoofd Wetenschappelijk Instituut j.keers@mzh.nl 050 524 5826 http://www.ccmo.nl/nl/europese-verordening Belangrijke

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure SOP: V9 Initiatievisite Auteur Naam: Functie instelling/afdeling Judie van den Elshout Staffunctionaris Wetenschapsbureau Wetenschapsbureau / Cluster Leerhuis Handtekening:...

Nadere informatie

Wat brengt de ECTR 536/2014 de patiënt & onderzoeker

Wat brengt de ECTR 536/2014 de patiënt & onderzoeker Wat brengt de ECTR 536/2014 de patiënt & onderzoeker Veronica van Nederveen, patient advocate Patientenstem.nu Thera Max, Sanofi, team manager Clinical Study Unit, namens Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Nadere informatie

Waar draait het om bij de METC? Yvonne Donselaar

Waar draait het om bij de METC? Yvonne Donselaar Waar draait het om bij de METC? Yvonne Donselaar Yvonne Donselaar METC AMC Waarom dit verhaal? details naar de geest proefpersoon grote lijnen naar de letter naleven van regels Axel Munthe (1857 1949):

Nadere informatie

De rol van de Contract Research Organisatie (CRO) Klinisch onderzoek

De rol van de Contract Research Organisatie (CRO) Klinisch onderzoek De rol van de Contract Research Organisatie (CRO) in klinisch geneesmiddelenonderzoek Klinisch onderzoek Inhoud Aanleiding CRO project Methode en resultaten» Werkwijze en resultaten foto van het veld vragenlijst»

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: U10 Audit Distributielijst : STZ Datum : 19-06-2014 Revisiedatum : 19-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen Versiedatum Opmerkingen

Nadere informatie

PROCEDURE V.2 DEC 2016

PROCEDURE V.2 DEC 2016 PROCEDURE V.2 DEC 2016 DOEL BIOMEDISCH ONDERZOEK MET IONISERENDE STRALING BIJ PROEFPERSONEN Het doel van deze interne procedure is het bieden van een nadere uitwerking van het Besluit stralingsbescherming

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 juni 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 juni 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Klinisch geneesmiddelenonderzoek. in Nederland. Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen

Klinisch geneesmiddelenonderzoek. in Nederland. Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen vereniging innovatieve geneesmiddelen Nederland Klinisch geneesmiddelenonderzoek in Nederland Ontwikkelingen, doorlooptijden en vertragingen Aanbevelingen voor verbeteringen Nefarma Clinical Trial Databank

Nadere informatie

Resultaten CRO-vragenlijst - foto van het veld

Resultaten CRO-vragenlijst - foto van het veld Resultaten CRO-vragenlijst - foto van het veld Dee1: Algemene kenmerken van de organisatie Dit hoofdstuk beschrijft de kenmerken, werkzaamheden en de kwaliteit van 9 CRO s waaraan verrrichters taken en

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT NEDERLANDSE VERENIGING VAN MEDISCH- ETHISCHE TOETSINGSCOMMISSIES

HUISHOUDELIJK REGLEMENT NEDERLANDSE VERENIGING VAN MEDISCH- ETHISCHE TOETSINGSCOMMISSIES HUISHOUDELIJK REGLEMENT NEDERLANDSE VERENIGING VAN MEDISCH- ETHISCHE TOETSINGSCOMMISSIES I ALGEMEEN artikel 1 definities/ algemene bepalingen. II ALGEMENE LEDENVERGADERING artikel 2 positionering; artikel

Nadere informatie

DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES

DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES DIFFERENT STEPS IN DRUG DEVELOPMENT: FROM THEORETICAL CONCEPT TO ACCESS FOR PATIENTS ROLE OF THE ETHICAL COMMITTEES Klinische trials Verplicht vooraleer een geneesmiddel een marketing autorisatie kan krijgen

Nadere informatie

Samenvatting. Adviesaanvraag

Samenvatting. Adviesaanvraag Samenvatting Adviesaanvraag De afgelopen decennia is de omvang en het maatschappelijk belang van toezicht op de gezondheidszorg gegroeid. De introductie van marktwerking, de privatisering en de toenemende

Nadere informatie

President BeCRO organisatie van bedrijven die aktief zijn in het organiseren van klinische studies. Wat is? Medicament geneesmiddel device therapie?

President BeCRO organisatie van bedrijven die aktief zijn in het organiseren van klinische studies. Wat is? Medicament geneesmiddel device therapie? Melanoomstudiedag Els Vanpee President BeCRO organisatie van bedrijven die aktief zijn in het organiseren van klinische studies Hoofd klinische studies bij PAREXEL België Wat is? Medicament geneesmiddel

Nadere informatie

Wat zijn feiten en cijfers rond geneesmiddelenonderzoek?

Wat zijn feiten en cijfers rond geneesmiddelenonderzoek? Deze kaart geeft een overzicht van beschikbare feiten en geneesmiddelenonderzoek. De kaart is tot stand gekomen op basis van literatuuronderzoek, interviews en denksessies met deskundigen. Met dank aan

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: A1 Afsluiting studie Distributielijst : STZ Datum : 03-06-2014 Revisiedatum : 03-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen Versiedatum

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Organisatie en Werkwijze Medisch Ethische Toetsingscommissies

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds Organisatie en Werkwijze Medisch Ethische Toetsingscommissies STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 3243 7 februari 2014 Organisatie en Werkwijze Medisch Ethische Toetsingscommissies Richtlijn van de Centrale Commissie

Nadere informatie

Gez Hulpmiddelen met Klinis KO me t amenlijk MH: Medisc ge ch zam enlij Onderzoek toezicht k toe zich he t

Gez Hulpmiddelen met Klinis KO me t amenlijk MH: Medisc ge ch zam enlij Onderzoek toezicht k toe zich he t Klinisch Onderzoek met Medische Hulpmiddelen Gezamenlijk toezicht Doel en outline Doelen: 1) Verbeteren veiligheid medische hulpmiddelen voor patiënten; 2) Inzicht geven in insteek inspectie bij KO met

Nadere informatie

Modelreglement METC s

Modelreglement METC s Modelreglement METC s CONSIDERANS De medisch-ethische toetsingscommissie als bedoeld in artikel 16, eerste lid, van de Wet medischwetenschappelijk onderzoek met mensen van 26 februari 1998, Stb 1998 161,

Nadere informatie

adresgegevens postadres CMO Regio Arnhem-Nijmegen P/a UMC St Radboud Huispostnummer 578 Postbus HB Nijmegen

adresgegevens postadres CMO Regio Arnhem-Nijmegen P/a UMC St Radboud Huispostnummer 578 Postbus HB Nijmegen Commissie Mensgebonden Onderzoek jaarverslag 2013 adresgegevens postadres CMO Regio Arnhem-Nijmegen P/a UMC St Radboud Huispostnummer 578 Postbus 9101 6500 HB Nijmegen bezoekadres CMO Regio Arnhem-Nijmegen

Nadere informatie

ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN

ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN NA/60009382 ALGEMENE PROFIELSCHETS ADVIESGROEP BESTUURLIJKE VRAAGSTUKKEN Profielschets Adviesgroep Bestuurlijke Vraagstukken 1 Algemeen 1.1 Leidend voor het functioneren van de Adviesgroep Bestuurlijke

Nadere informatie

De ECTR: een kans voor Nederland! Annelies van Woudenberg, DCRF congres, 5 oktober 2016

De ECTR: een kans voor Nederland! Annelies van Woudenberg, DCRF congres, 5 oktober 2016 De ECTR: een kans voor Nederland! Annelies van Woudenberg, DCRF congres, 5 oktober 2016 European Clinical Trial Regulation 536/ 2014 European Clinical Trial Regulation (ECTR): EU Verordening betreffende

Nadere informatie

Actuele ontwikkelingen ten aanzien van toetsen van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen

Actuele ontwikkelingen ten aanzien van toetsen van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen Actuele ontwikkelingen ten aanzien van toetsen van medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen NVMETC scholingsdagen 2017 Monique Al Sr wetenschappelijk stafmedewerker CCMO Ontwikkelingen wetgeving 1.

Nadere informatie

PILOT. TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK

PILOT. TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK PILOT TOETSINGSKADER NIET-WMO-PLICHTIG (nwmo) ONDERZOEK Stuurgroep nwmo Prof. Dr. Herman Pieterse (Voorzitter) Profess Medical Consultancy B.V. Dhr. Drs. Pieter Kievit Dhr. Dr. Eric Hoedemaker Mevr. Tanja

Nadere informatie

CRO s kwaliteit en toegevoegde waarde

CRO s kwaliteit en toegevoegde waarde CRO s kwaliteit en toegevoegde waarde dr. Annejet P. Meijler Programmadirecteur Geneesmiddelen IGZ 1 Medisch-wetenschappelijk onderzoek 4 april 2011 Deze workshop Inleiding I prof. Herman Pieterse Inleiding

Nadere informatie

In dit nummer. Biobank Onvermijdelijk?! vrijdag 29 januari 2010 Utrecht. Jaargang 13 Nummer 3 December 2009

In dit nummer. Biobank Onvermijdelijk?! vrijdag 29 januari 2010 Utrecht. Jaargang 13 Nummer 3 December 2009 In dit nummer Jaargang 13 Nummer 3 December 2009 Van het bestuur...2 dr. Frits Lekkerkerker, voorzitter Rapport:...3 'Onderzoek naar de PROPATRIA studie' 'lessen voor het medisch wetenschappelijk onderzoek

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 429 Wijziging van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen en de Geneesmiddelenwet in verband met de uitvoering van verordening

Nadere informatie

SEMINAR 4 NOVEMBER 2014

SEMINAR 4 NOVEMBER 2014 SEMINAR 4 NOVEMBER 2014 Professioneel opzetten en uitvoeren van klinisch onderzoek www.deresearchmanager.nl Striksteeg 7 7411 KR Deventer 0570 594 789 info@deresearchmanager.nl Ontwikkeling Afdeling Innovatie

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: U1 Identificatie, werving en pre-screening proefpersonen Distributielijst : STZ Datum : 19-06-2014 Revisiedatum : 19-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere

Nadere informatie

PROCEDURE V.2 SEP 2018

PROCEDURE V.2 SEP 2018 PROCEDURE V.2 SEP 2018 DOEL BIOMEDISCH ONDERZOEK MET IONISERENDE STRALING BIJ PROEFPERSONEN Het doel van deze interne procedure is het bieden van een nadere uitwerking van het Besluit basisveiligheidsnormen

Nadere informatie

De Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG) is een wetenschappelijke beroepsvereniging die professionals werkzaam op het gebied

De Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG) is een wetenschappelijke beroepsvereniging die professionals werkzaam op het gebied De Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Geneeskunde (NVFG) is een wetenschappelijke beroepsvereniging die professionals werkzaam op het gebied van klinisch onderzoek, registratie, bijwerkingenrapportage

Nadere informatie

Kwaliteit: Minder is meer

Kwaliteit: Minder is meer Kwaliteit: Minder is meer Kwaliteit in klinisch onderzoek met medische hulpmiddelen Jako Pranger QA Manager Cardialysis 9 Nov 2012 Kwaliteit en integriteit Mensgebonden onderzoek Trends in kwaliteitsbeleving

Nadere informatie

HOVON 141 CLL. Instructies voor de deelnemende site: ICF studie template aanpassen naar een lokaal biobank ICF

HOVON 141 CLL. Instructies voor de deelnemende site: ICF studie template aanpassen naar een lokaal biobank ICF Instructies voor de deelnemende site: ICF studie template aanpassen naar een lokaal biobank ICF Doel van deze studie template Deze studie template is bestemd voor de deelnemende sites in Nederland van

Nadere informatie

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT

GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Europees Parlement 2014-2019 Commissie juridische zaken 4.11.2015 GEMOTIVEERD ADVIES VAN EEN NATIONAAL PARLEMENT INZAKE DE SUBSIDIARITEIT Betreft: Gemotiveerd advies van de Tsjechische senaat over het

Nadere informatie

Toezicht op IIT: bevindingen vanuit de praktijk

Toezicht op IIT: bevindingen vanuit de praktijk Toezicht op IIT: bevindingen vanuit de praktijk Elysée Hille, senior inspecteur namens deelteam KO-GCP Teamcoördinator KO-GCP/PhV/GZH Afdeling Farmaceutische Bedrijven Wat doet de IGZ? Toezicht op klinisch

Nadere informatie

Recente ontwikkelingen in de ethische normen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek

Recente ontwikkelingen in de ethische normen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek Recente ontwikkelingen in de ethische normen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek Prof dr JJM van Delden Julius Centrum, UMC Utrecht j.j.m.vandelden@umcutrecht.nl Inleiding Medisch-wetenschappelijk

Nadere informatie

Veel gestelde vragen Medisch-wetenschappelijk onderzoek met medische hulpmiddelen 1

Veel gestelde vragen Medisch-wetenschappelijk onderzoek met medische hulpmiddelen 1 Veel gestelde vragen Medisch-wetenschappelijk onderzoek met medische hulpmiddelen 1 1. Wat is een medisch hulpmiddel? De wettelijke definitie 2 van een medisch hulpmiddel luidt: Een medisch hulpmiddel

Nadere informatie

Convenant Eenvormige Toetsing Gezondheidsonderzoek vanuit het Parelsnoer Instituut

Convenant Eenvormige Toetsing Gezondheidsonderzoek vanuit het Parelsnoer Instituut Convenant Eenvormige Toetsing Gezondheidsonderzoek De ondergetekenden: 1. Academisch Medisch Centrum Amsterdam... gevestigd aan... te..., vertegenwoordigd door... (hierna te noemen...) en 2...., gevestigd

Nadere informatie

Profiel raad van toezicht Jeroen Bosch Ziekenhuis

Profiel raad van toezicht Jeroen Bosch Ziekenhuis BIJLAGE A Profiel raad van toezicht Jeroen Bosch Ziekenhuis Dit profiel is vastgesteld op 28 mei 2013 op grond van het bepaalde in artikel 3.1 van het reglement van de raad van toezicht. 1. Profiel raad

Nadere informatie

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek

Algemene informatie. Medisch wetenschappelijk onderzoek Algemene informatie Medisch wetenschappelijk onderzoek 1 Inleiding Artsen verrichten naast hun normale behandelingen soms medisch wetenschappelijk onderzoek. Dit doen artsen in het Scheper Ziekenhuis Emmen

Nadere informatie

Nieuwsbrief MasterPlan professionalisering voorbereiding mensgebonden genees- en hulpmiddelen onderzoek]

Nieuwsbrief MasterPlan professionalisering voorbereiding mensgebonden genees- en hulpmiddelen onderzoek] In deze eerste nieuwsbrief: - MasterPlan gelanceerd - Stuurgroep en werkgroepen aan de slag - Opbrengst startbijeenkomsten - Organogram en bezetting werkgroepen Het startpunt van samenwerken is: Het eens

Nadere informatie

Klinisch Onderzoek met Medische Hulpmiddelen

Klinisch Onderzoek met Medische Hulpmiddelen Klinisch Onderzoek met Medische Hulpmiddelen Het perspectief van de toezichthouder Dhr. dr. P.W. (Paul) Riem Vis Doel en outline Doelen: 1) Veilig op de markt brengen medische hulpmiddelen; 2) Inzicht

Nadere informatie

Rol van European Organisa4on for Research and Treatment of Cancer (EORTC)

Rol van European Organisa4on for Research and Treatment of Cancer (EORTC) Overzicht Verschillende partners Klinische studies binnen de farmaceu4sche industrie Protocol bij klinische studies Goedkeuring klinische studies Regels bij klinische studies Rol van European Medicines

Nadere informatie

Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Schippers,

Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus EJ DEN HAAG. Geachte mevrouw Schippers, Mevrouw drs. E.I. Schippers Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Geachte mevrouw Schippers, Afgelopen jaar ontving ik ruim 15 000 klachten en 29 000 telefoontjes

Nadere informatie

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Beschikking van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, van 13 JUNI 2017 houdende vergunningverlening in het kader van de Wet op het bevolkingsonderzoek

Nadere informatie

Formulier Voortgangsrapportage

Formulier Voortgangsrapportage Formulier Voortgangsrapportage De METC azm/um wil van al het door haar beoordeelde WMO-onderzoek jaarlijks een voortgangsrapportage zien. Zij heeft deze eis daartoe opgenomen in de tekst van haar eigen

Nadere informatie

Jaarverslag 2012 Introductie MasterPlan

Jaarverslag 2012 Introductie MasterPlan Introductie De Dutch Clinical Trial Foundation (DCTF) is op 1 februari 2007 opgericht om de positie van Nederland op het terrein van klinisch wetenschappelijk onderzoek te versterken. Het uiteindelijke

Nadere informatie

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag GMT-K-U apr. 08

Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag GMT-K-U apr. 08 Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ons kenmerk Inlichtingen bij Doorkiesnummer Den Haag GMT-K-U-2834646

Nadere informatie

EU verordening no 536/2014 betreffende klinische proeven met geneesmiddelen voor menselijk gebruik

EU verordening no 536/2014 betreffende klinische proeven met geneesmiddelen voor menselijk gebruik EU verordening no 536/2014 betreffende klinische proeven met geneesmiddelen voor menselijk gebruik -Implicaties voor onderzoekers- Paula Vossebeld Symposium van de V&VN RP 10 november 2015 Verordening

Nadere informatie

JAARVERSLAG Dierexperimentencommissie Diergeneeskunde en Farmaceutische Wetenschappen, Scheikunde en Biologie (DEC-DGK/FSB)

JAARVERSLAG Dierexperimentencommissie Diergeneeskunde en Farmaceutische Wetenschappen, Scheikunde en Biologie (DEC-DGK/FSB) zs Univ«sïtcU Utrecht JAARVERSLAG 2006 Dierexperimentencommissie Diergeneeskunde en Farmaceutische Wetenschappen, Scheikunde en Biologie (DEC-DGK/FSB) Dierexperimentencommissie Diergeneeskunde en Farmaceutische

Nadere informatie

Monitoring van Investigator Initiated onderzoek

Monitoring van Investigator Initiated onderzoek Monitoring van Investigator Initiated onderzoek V1.0 Angela Vlug Clinical Research Bureau VUmc Wat is een IIS (volgens de NFU) Onderzoek waarvoor de raad van bestuur van een (universitair) medisch centrum

Nadere informatie

Toelichting nadere uitwerking van artikel 16 Gedragscode Geneesmiddelenreclame inzake niet-wmo-plichtig onderzoek

Toelichting nadere uitwerking van artikel 16 Gedragscode Geneesmiddelenreclame inzake niet-wmo-plichtig onderzoek Toelichting nadere uitwerking van artikel 16 Gedragscode Geneesmiddelenreclame inzake niet-wmo-plichtig onderzoek Inleiding 1. De CGR heeft deze Richtlijnen over niet-wmo-plichtig onderzoek vastgesteld

Nadere informatie

Standard Operating Procedure

Standard Operating Procedure Standard Operating Procedure STZ SOP: U7 Ondersteunende diensten Distributielijst : STZ Datum : 19-06-2014 Revisiedatum : 19-06-2015 Veranderingen ten opzichte van eerdere versies Versiedatum Opmerkingen

Nadere informatie

B elangenverklaring. Persoonlijke gegevens aanvrager

B elangenverklaring. Persoonlijke gegevens aanvrager B elangenverklaring In het kader van de Code ter voorkoming van oneigenlijke beïnvloeding door belangenverstrengeling wordt alle beoogd betrokkenen bij de totstandkoming van wetenschappelijke adviesrapporten

Nadere informatie