1. WAT? 2. WIE? 3. VOORWAARDEN. Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen - Bonusplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "1. WAT? 2. WIE? 3. VOORWAARDEN. Niet-recurrente resultaatsgebonden voordelen - Bonusplan"

Transcriptie

1 Niet-recurrente resultaatsgebnden vrdelen - Bnusplan De redactie en uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet aansprakelijk kunnen gesteld wrden Rev Juridische dienst inf@salar.be Sedert 2008 kunnen werkgevers een niet-recurrent resultaatsgebnden vrdeel tekennen aan hun werknemers (CAO nr. 90, Wet ter uitvering van IPA van , B.S ). Indien de bnus vldet aan bepaalde vrwaarden, kunnen ze zwel sciaal als fiscaal vrdelig wrden tegekend. Na evaluatie van dit stelsel werden dr CAO nr. 90bis vanaf enkele wijzigingen drgeverd. De Prgrammawet van (B.S ) verde vanaf wederm enkele wijzigingen in. 1. WAT? Via het bnussysteem van CAO nr. 90 is het vr de werkgever vanaf gunstiger en vrdeliger gewrden m bnussen te te kennen aan werknemers. De bnussen zijn vrdelen die gebnden zijn aan de cllectieve resultaten van een nderneming, een grep van ndernemingen f een (welmschreven) grep van werknemers, p basis van bjectieve criteria. Hieraan zijn een aantal vrwaarden gekppeld. Met vlgende sleutelcriteria dient men steeds rekening te huden: het hele systeem dient transparant te zijn (zwel intern als extern); er dient nzekerheid te bestaan ver de realisatie van de delstelling; er meten cllectieve resultaten wrden begd; het vrdeel wrdt cllectief uitgekeerd; bjectiviteit dient te wrden nagestreefd (Antidiscriminatiewet). Bvendien is dit vrdeel niet recurrent. Dit betekent dat werknemers geen verwrven rechten kunnen den gelden na het einde van de regeling mdat de vrdelen telkens éénmalig wrden vastgesteld. Ze wrden tegekend via een variabel systeem en kennen dus geen vast en bestendig karakter. 2. WIE? De regeling is van tepassing p werkgevers en werknemers die vallen nder de werkingssfeer van de Wet van 5 december 1968 betreffende de cllectieve arbeidsvereenkmsten en paritaire cmités. Eveneens bedelt men: de persnen met een leervereenkmst; de persnen met een stagevereenkmst; de persnen met een berepspleidingvereenkmst (IBO). Zelfstandige bestuurders kunnen niet genieten van dit gunstregime. Vr de regeling met betrekking tt uitzendkrachten verwijzen wij naar punt 10 p pagina 7 van deze nta. 3. VOORWAARDEN Indien een werkgever het systeem wil inveren, dient hij vlgende cumulatieve vrwaarden strikt in acht te nemen bij de pmaak van het tetredingsplan/cao: Het geheel met transparant zijn, m.a.w. duidelijk aflijnbaar, meetbaar, definieerbaar en verifieerbaar en dit zwel vr: het vraf bepaald mechanisme dat gekppeld wrdt aan cllectieve resultaten; de ptentiële begunstigden die deel uitmaken van de grep; de eventuele verdeelsleutels vr de vaststelling van de uiteindelijke bnus. Er dient nzekerheid te bestaan ver de realisatie/het del van de delstelling. Criteria waarvan de realisatie kennelijk zeker is p het genblik van de invering van het stelsel zijn uitgeslten.

2 De bnussen zijn gebnden aan tekmstige cllectieve resultaten/delstellingen. Individuele delstellingen kmen niet in aanmerking. De delstellingen zijn al dan niet financieel. Bepaalde criteria wrden uitgeslten f nderwrpen aan vrwaarden: uitgeslten criteria: kppeling aan de beurskers vrwaardelijke criteria: vermindering van het aantal arbeidsngevallen: slechts tegelaten als de nderneming beschikt ver een glbaal preventieplan zals vrzien in de Welzijnscdex; absenteïsme f vermindering van het aantal ziektedagen: slechts tegelaten als: - de nderneming alle verplichtingen naleeft p het vlak van welzijn zals vrzien in de wetgeving m.b.t. welzijn (.a. gebruik maken van een Dynamisch Risicbeheersingssysteem, pstelling van een Glbaal Preventieplan, ); - de werkgever in rde is met de delstellingen en acties die wrden bepaald dr CAO nr. 72 ( ) betreffende het beleid ter vrkming van stress dr het werk. Het vrdeel wrdt cllectief vastgesteld. Individuele bnussen en individuele delstellingen zijn uit den bze! De bnus kan tegekend wrden aan: een grep van ndernemingen; alle werknemers van een nderneming; een welmschreven grep van werknemers die bvendien vldet aan de 6 wettelijke bjectieve criteria: functie anciënniteit graad weddeschaal vergedingsniveau vrmingsniveau Hierbij dient men rekening te huden met de Antidiscriminatiewet die het verbd plegt bepaalde nderscheidingscriteria (bv. leeftijd, huidskleur, huidige f tekmstige gezndheidstestand, duur van de arbeidsvereenkmst, deeltijds/vltijds, ) in aanmerking te nemen. Bijzndere vrziening vr KMO s: KMO s die slechts één werknemer tewerkstellen, kunnen deze resultaatsgebnden vrdelen inveren vr zver dat vrdeel niet gebnden is aan een individuele delstelling. 4. DUURTIJD PLAN Het plan kan wrden ingeverd vr: nbepaalde duur: Het is aangewezen m te bepalen he de delstellingen en niveaus in de tijd kunnen wijzigen en m een pzeggingstermijn te vrzien. bepaalde duur Het is aanbevlen dat het plan vrziet in een ntbindende vrwaarde die verbnden is aan de pheffing van de huidige wetgeving, sectriële vrzieningen en/f ingrijpende veranderingen van de (para)fiscale regeling. 5. REFERTEPERIODE De referteperide is de peride waarin de delstellingen verwezenlijkt meten wrden.

3 5.1 Aandachtspunten Het plan begt tekmstige delstellingen en kan dus niet ingesteld wrden m.b.t. delstellingen die reeds verwezenlijkt zijn p het genblik van de invering. In principe valt de datum van uitwerking van het plan samen met het begin van de referteperide. Het systeem kan niet in de plaats kmen van reeds bestaande stelsels (bv. winstparticipatie). De bnussen mgen niet ingeverd wrden ter vervanging f mzetting van bestaande vrdelen. 5.2 Termijnen Minimum- en maximumtermijn De referteperide bedraagt minimum 3 maanden en kan langer zijn dan een jaar, maar k krter. Deze peride kan eventueel samenvallen met een kalenderjaar, bekhudjaar f de ndzakelijke termijn vr de verwezenlijking van een duidelijk mschreven prject. Een kalenderjaar kan maximaal in 4 referteperiden verdeeld wrden Beperkte terugwerkende kracht Het plan met uitgewerkt wrden vr tekmstige delstellingen. Er mag in beperkte mate rekening gehuden wrden met delstellingen die wrden verwezenlijkt tijdens de nderhandelingsperide ver het plan. In die zin werd bepaald dat de tepassing met terugwerkende kracht beperkt wrdt tt 1/3 e van de referteperide die vrzien wrdt. Bv. Als het bnussysteem wrdt tegepast per kalenderjaar (van tt en met ) met het plan uiterlijk p (d.i. vrdat 1/3 e van de referteperide verstreken is) bij de Griffie neergelegd zijn. Dit betekent dat de ganse prcedure vr die datum vlledig en succesvl met afgernd zijn. 6. BONUS 6.1 Algemene bepalingen De bnus is eenmalig, aangezien deze afhangt van het al dan niet behalen van vraf vastgelegde delstellingen. De bnus mag sedert maximum 3.130,00 per jaar/per werknemer bedragen p sciaal vlak en 2.722,00 per jaar/per werknemer p fiscaal vlak. fwel via een alles f niets -regeling fwel trapsgewijs waarbij het bedrag van het vrdeel wrdt aangepast vereenkmstig de mate van verwezenlijking van de delstelling(en). Let wel: zelfs de laagste delstelling dient nzeker te zijn. De bnus wrdt tegekend bvenp het ln en dus NIET ter vervanging van het ln. 6.2 (Para)fiscale en sciale behandeling Wanneer de vrziene vrwaarden zijn nageleefd, gelden vlgende bepalingen: 1. In hfde van werkgever: Op het geplafnneerd bedrag ( 3.130,00 bedrag per ) is de werkgever een bijzndere bijdrage (definitieve brnheffing) verschuldigd van 33%. Deze bijdrage is verschuldigd p de laatste dag van de maand vlgend p het kwartaal waarin het vrdeel wrdt tegekend (srtgelijk aan de gewne RSZ-bijdrage). Deze bijzndere bijdrage (definitieve brnheffing) is, samen met de uitgekeerde vrdelen zelf, fiscaal aftrekbaar als berepskst.

4 2. In hfde van werknemer: Sciaalrechtelijk: sedert is de werknemer p het geplafnneerd bedrag ( 3.130,00 bedrag per ) een slidariteitsbijdrage van 13,07 % verschuldigd. In het verleden was deze bnus vr de werknemer vlledig vrijgesteld van bedrijfsvrheffing, inkmstenbelasting en werknemersbijdrage vr de RSZ. Fiscaalrechtelijk: na aftrek van de slidariteitsbijdrage van 13,07 %, blijft er maximum 2.720,91 ver. Men blijft z nder de maximumgrens van 2.722,00 p fiscaal vlak, waardr er geen bedrijfsvrheffing met wrden ingehuden. Het tegekende bedrag met vermeld wrden p de fiscale fiche in een aparte rubriek. 3. Overschrijding grensbedragen: Wanneer een werkgever aan zijn werknemer een vrdeel uitkeert dat hger is dan het grensbedrag, dan wrdt enkel het verschrijdende bedrag nderwrpen aan het nrmale belastings- en scialezekerheidsregime. Een werknemer die via meerdere werkgevers een bnus vlgens dit stelsel ntvangt, zal een verrekening van het verschrijdende bedrag ntvangen via zijn persnenbelasting. 6.3 Statuut in het arbeids- en scialezekerheidsrecht De bnus wrdt niet als ln beschuwd in de arbeids- en scialezekerheidsrechtelijke zin van het wrd vr het maximumbedrag van 3.130,00 per jaar (bedrag per ). Uitzndering: De niet-recurrente resultaatgebnden vrdelen zijn wel in geld waardeerbare vrdelen die nder de Wet p Bescherming van het Ln vallen. Dit vrdeel heeft geen effect p andere wetgevingen die in lnplafnds f lndrempels vrzien. De bnus kmt.a. niet in aanmerking vr: de berekening van het vakantiegeld; de berekening van de pzeggingsvergeding; de berekening van het gewaarbrgd ln; het bepalen van het gemiddeld maandinkmen; de berekening van de wettelijke uitkeringen in het kader van de sciale zekerheid. Opgelet: Als de bnus stijgt bven de grens van 3.130,00 (bedrag per ) wrdt het bedrag bven deze grens wel nderwrpen aan de nrmale regels en bijdragen. 6.4 Uitbetalingsvrm Het vrdeel met in geld wrden betaald. Dit kan.m. dr verhandiging f in giraal geld. Het mag niet in natura f in de vrm van aandelen wrden uitbetaald. De bnus kan in verschillende vrmen wrden uitbetaald. Enkele mgelijkheden zijn: een frfaitair bedrag; een glbale envelppe vr de nderneming f grep; een bepaald percentage. 7. PROCEDURE VOOR DE INVOERING: CAO OF TOETREDINGSAKTE Het participatieplan met het resultaat zijn van cllectief verleg tussen werkgevers en werknemers. De invering van het plan met gebeuren p vrijwillige basis. Iedere werkgever kan het initiatief nemen resultaatgebnden vrdelen in te veren, nverminderd een in het paritair (sub)cmité genmen initiatief. Bij de prcedure wrdt een duidelijk nderscheid gemaakt tussen ndernemingen met f znder vakbndsafvaardiging.

5 7.1 Ondernemingen met vakbndsafvaardiging De resultaatgebnden vrdelen wrden ingeverd via een ndernemings-cao (f eventueel sectrale CAO) die de mdaliteiten vr de tekenning van de lnbnus vastlegt. 7.2 Ondernemingen znder vakbndsafvaardiging De invering gebeurt vlgens de keuze van de werkgever: hetzij via een CAO; hetzij via de bijzndere prcedure van de tetredingsakte. Sedert maakt het tekenningsplan deel uit van het mdel van tetredingsakte f van de cllectieve arbeidsvereenkmst. Er dienen aldus geen twee afznderlijke dcumenten te wrden ingediend. Bvendien is het verplicht m de nieuwe mdellen van tetredingsakte en van cllectieve arbeidsvereenkmst te gebruiken. Vlgende stappen meten hierbij gevlgd wrden: OPMAAKFASE Het ntwerp van tetredingsakte inclusief het tekenningsplan wrdt aan elke betrkken werknemer verhandigd. De werkgever hudt gedurende 15 dagen na de verhandiging een register vr pmerkingen ter beschikking van de betrkken werknemers. Na deze peride van 15 dagen stuurt de werkgever het register ter inzage naar de inspectie van de sciale wetten. Vanaf wrdt er geen ntvangstbewijs meer verstuurd dr de inspectie van de sciale wetten, maar wrdt dit vervangen dr een verklaring p eer, in de tetredingsakte, pgesteld dr de werkgever waarin wrdt verklaard: - dat er geen pmerkingen waren; - f dat de uiteenlpende standpunten verzend werden. Indien er geen pmerkingen zijn, is de pmaakprcedure afgernd. Indien er wel pmerkingen zijn, wrdt er een verzeningsprcedure gevlgd met desgevallend een beslissing dr het paritair cmité. CONTROLEFASE Nadat de pmaakfase psitief werd afgernd, dient de werkgever de tetredingsakte inclusief het tekenningsplan neer te leggen p de griffie van de Dienst Cllectieve Arbeidsbetrekkingen van de FOD WASO. Gelijktijdig deelt de werkgever via aanplakking van een bericht aan de werknemers mee dat de tetredingsakte en het tekenningsplan bij hger vermelde griffie werden neergelegd en vergemaakt aan het paritair cmité. Na de neerlegging maakt deze griffie de tetredingsakte en het tekenningsplan ver aan het bevegde paritaire cmité vr een vrm- en marginale cntrle. Het bevegde paritaire cmité vert de cntrles uit binnen de 2 maanden na de verdracht. Sedert kan het paritaire cmité ervr kiezen m niet te beslissen en het dssier ver te maken aan de bevegde ambtenaar: in dat geval wrdt de peride van 2 maanden ingekrt. Indien de beslissing psitief is, zijn de tetredingsakte en het tekenningsplan gedgekeurd. Indien de beslissing negatief is, zijn de tetredingsakte en het tekenningsplan niet gedgekeurd: Het paritair cmité met de beslissing mtiveren met nauwkeurige aanduiding van de tekrtkmingen. Het dssier wrdt vr vrm- en marginale cntrle drgeschven naar de bevegde ambtenaar die binnen 1 maand een beslissing neemt: Indien deze beslissing psitief is, zijn de tetredingsakte en het tegevegde plan gedgekeurd.

6 Indien deze beslissing negatief is, zijn de tetredingsakte en het tegevegde plan niet gedgekeurd. Deze beslissing met de tekrtkmingen nauwkeurig aanduiden. Indien de beslissing negatief is wegens punctuele frmele tekrtkmingen, kan de werkgever een verbeterde versie bij de bevegde ambtenaar indienen binnen de maand na kennisgeving van de negatieve beslissing. Indien er binnen 1 maand geen uitspraak wrdt gedaan, wrdt de beslissing geacht psitief te zijn. 8. INHOUD VAN HET PARTICIPATIEPLAN/TOEKENNINGSPLAN 8.1 Verplichte vermeldingen de (grep van) nderneming(en) f de welmschreven grep van werknemers waarvr het vrdeel wrdt ingeverd p basis van bjectieve criteria; de bjectief meetbare, verifieerbare delstellingen (met uitsluiting van individuele delstellingen) waaraan de vrdelen gekppeld zijn; de referentieperide waarp de delstellingen betrekking hebben; de gekzen methde van pvlging en cntrle m na te gaan f de delstellingen bereikt zijn - CAO nr. 90 stelt 3 methdes vr: een evaluatiemethde die gebaseerd is p reeds beschikbare infrmatie een gewenste interne verificatie (waarin echter ng met wrden vrzien) een prcedure waarbij berep wrdt gedaan p een nafhankelijke instelling vr externe verificatie (erkende cntrle, erkende certificering) Deze lijst is niet limitatief. de prcedure die van tepassing is in geval van betwisting ver de evaluatie van de resultaten; de vrdelen die in het kader van het plan kunnen wrden tegekend; de wijze van berekening van die vrdelen: in geval van meerdere delstellingen: de weging van elke delstelling de wijze van tekenning van de vrdelen bij gedeeltelijke verwezenlijking wanneer de werknemer niet gedurende de hele referentieperide in dienst is geweest, f wanneer de arbeidsvereenkmst werd geschrst gedurende de referentieperide, pr rata effectieve prestaties in de referteperide (behalve vr mederschapsrust, jaarlijkse vakantie en feestdagen die vlledig gelijkgesteld zijn met effectieve prestaties). De werkgever kan de betaling van het vrdeel kppelen aan extra vrwaarden (zie regels CAO nr. 90). het genblik en de wijze van betaling; de geldigheidsduur van het plan; de verklaring f er al dan niet een preventieplan bestaat in de nderneming; de verklaring f er al dan niet een vakbndsafvaardiging bestaat vr de betrkken werknemers; de verklaring p erewrd dat er al dan niet pmerkingen werden gemaakt in het register (zie k pmaakfase nder punt 7.2.); het aantal werknemers p het genblik van de pmaak van de tetredingsakte. 8.2 Facultatieve vermeldingen een prcedure vr een wijziging van de niveaus die vr elke delstelling meten wrden bereikt; de manier waarp eventuele tussentijdse infrmatie wrdt verschaft aan de betrkken werknemers ver de ntwikkeling van de resultaten vr het behalen van de delstellingen; de vermelding dat het vrdeel bij het einde van de CAO niet drwerkt in de individuele arbeidsvereenkmst (niet-tepasselijkheid van artikel 23 van de CAO-wet van 5 december 1968); het bepalen van een pschrtende f ntbindende vrwaarde; Bv. het plan treedt in werking p vrwaarde dat het wrdt gedgekeurd dr het PC f desgevallend de bevegde ambtenaar Bv. het plan hudt van rechtswege p uitwerking te hebben indien de vrpgestelde delstellingen niet meer beantwrden aan de wettelijke vrwaarden het vrzien van een pzeggingstermijn in de CAO f het tekenningsplan indien deze vr nbepaalde duur wrdt afgeslten.

7 9. ADMINISTRATIEVE FORMALITEITEN De werkgever dient een infrmatiefiche te bezrgen aan iedere individuele betrkken werknemer, bij de betaling van het vrdeel f bij aflp van de peride wanneer de delstelling niet is gehaald. Deze infrmatiefiche bevat een aantal verplichte vermeldingen: identiteit werknemer; identificatie van het betrkken tekenningsplan f bij invering dr CAO: plaats waar deze kan wrden geraadpleegd; de referteperide waarp de delstellingen betrekking hebben; per delstelling wrdt het vlgende vermeld: de verwachte resultaten hun niveau van verwezenlijking de gebruikte methde m de verwezenlijking van de delstellingen na te gaan de wijze van berekening en weging van het vrdeel, het aan de werknemer tegekende bedrag f de vermelding van het feit dat er geen vrdeel werd tegekend; de datum van betaling van de bnus indien deze verschuldigd is; de vermelding van de behandeling van het vrdeel vr de werknemer (ten belpe van het grensbedrag van 3.130,00 vr het jaar 2015). Het vrdeel met vermeld wrden p een fiche Hiervr is een afznderlijk vak p de fiche vrzien. 10. UITZENDKRACHTEN Aanvankelijk werd in de wetgeving mtrent niet-recurrente resultaatsgebnden vrdelen niets bepaald mtrent uitzendkrachten. In de Wet hudende diverse bepalingen (I) van , B.S , wrdt gesteld dat uitzendkrachten eveneens recht hebben p niet-recurrente resultaatsgebnden vrdelen. Deze aanpassing wrdt met terugwerkende kracht ingeverd en is van tepassing p de vrdelen die sinds werden betaald f tegekend. Praktisch gezien met de gebruiker/werkgever aan de uitzendnderneming de ndige inlichtingen verschaffen, zdat die de reglementering inzake de niet-recurrente resultaatsgebnden vrdelen crrect kan tepassen. Het uitzendbureau dient per uitzendkracht een verzicht bij te huden van de verwrven bnussen bij verschillende gebruikers/werkgevers (f bij het uitzendkantr zelf) m na te gaan f de grens van 3.130,00* per jaar niet wrdt verschreden. De bnus die het uitzendbureau uitbetaalt p basis van een vrdeelplan bij de gebruiker/werkgever geniet eveneens de sciaal/fiscaal gunstige behandeling (vr maximum 3.130,00* per jaar per werknemer p sciaal vlak en 2.722,00 p fiscaal vlak). * bedragen per

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv.

Dossier Ecocheques. Bron: Lex4you op www.securex.eu. BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77. helpdesk@bol budiv.be www.bol budiv. Dssier Eccheques Brn: Lex4yu p www.securex.eu BOL BUDIV vzw Kerkstraat 108 9050 Gentbrugge 09 324 38 77 helpdesk@bl budiv.be www.bl budiv.be Dssier Eccheques Wat is een eccheque? Eccheques zijn een initiatief

Nadere informatie

Sotra News Speciale editie November Het ontwerp van Programmawet

Sotra News Speciale editie November Het ontwerp van Programmawet Stra, nvember 2017. Reprductie verbden znder testemming Stra News Speciale editie Nvember 2017 Het ntwerp van Prgrammawet Op 6 nvember 2017 werd een ntwerp van prgrammawet ingediend waarin nder meer de

Nadere informatie

Studentenarbeid 2011

Studentenarbeid 2011 13.04.2007 Rev.04.05.2011 Juridische dienst inf@salar.be Studentenarbeid 2011 De redactie en uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet

Nadere informatie

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS

ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS ORGANISATIENOTA VRIJWILLIGERS 1. Gegevens rganisatie - Naam rganisatie : - Juridisch statuut : - Maatschappelijke zetel : - Telefnnummer en eventueel emailadres : - Omschrijving sciale delstelling : 2.

Nadere informatie

Werken met uitzendkrachten

Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten-Werken met uitzendkrachten-telichting 1/8 Werken met uitzendkrachten Uitzendkrachten zijn werknemers die vallen nder twee srten werkgevers. Enerzijds heeft men de werkgever van de uitzendkracht

Nadere informatie

Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting

Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting Eenheidsstatuut Een kleine samenvatting Afschaffing prefbeding Met de invering van het eenheidsstatuut kmt er een einde aan het prefbeding. Er wrdt wel een uitzndering vrzien vr studentenarbeid, tijdelijke

Nadere informatie

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers

Re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers Re-integratie van arbeidsngeschikte werknemers De verheid wil de vrijwillige werkhervatting van werknemers die tijdelijk f definitief ngeschikt zijn m de vereengekmen arbeid uit te veren faciliteren. Wanneer

Nadere informatie

Studentenarbeid 2013

Studentenarbeid 2013 08.12.2011 Rev.16.04.2013 Juridische dienst inf@salar.be Studentenarbeid 2013 De redactie en uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet

Nadere informatie

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200 Leerreglement vr de pleiding van jngeren met een b erepsinlevingsvereenkmst bij werkgevers die vallen nder PC 200 Beschrijving van de sectr APCB 200 Bedienden Mgelijke pleidingen en duur Bijzndere erkenningsregels

Nadere informatie

VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS

VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS VRIJSTELLING DOORSTORTING BV BIJ TEWERKSTELLING VAN WETENSCHAPPELIJKE ONDERZOEKERS Bepaalde werkgevers wrden nder bepaalde vrwaarden vrijgesteld van het drstrten aan de fiscus van een bepaald percentage

Nadere informatie

Creatie van een Flex Budget

Creatie van een Flex Budget COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST Creatie van een Flex Budget BEDIENDEN, JOURNALISTEN en KADERLEDEN TBE MEDIAHUIS Tussen: De technische bedrijfseenheid (TBE) Mediahuis bestaande uit Mediahuis nv, ndernemingsnummer

Nadere informatie

C O N T A S S U R SOCIÉTÉ

C O N T A S S U R SOCIÉTÉ C O N T A S S U R SOCIÉTÉ NAAMLOZE ANONYME VENNOOTSCHAP Bulevard Simón Blívar, 34 (4ème étage) - 1000 Bruxelles Tel. : + 32 2 510 75 45 Fax : + 32 2 510 75 44 ATTEST VAN ACTIVITEIT TOT DE WETTELIJKE PENSIOENLEEFTIJD

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN ARTIKEL 60BIS/3, 2, 1 VAN

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGSRECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA DE DATUM VAN DE AUTHENTIEKE AKTE VAN SCHENKING

Nadere informatie

Nieuwe regelgeving inzake psychosociaal welzijn

Nieuwe regelgeving inzake psychosociaal welzijn Nieuwe regelgeving inzake psychsciaal welzijn De wet van 28 februari 2014, de wet van 28 maart 2014 en het kninklijk besluit van 10 april 2014 tt aanvulling en wijziging van de wetgeving inzake het welzijn

Nadere informatie

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200

Leerreglement voor de opleiding van jongeren met een b eroepsinlevingsovereenkomst bij werkgevers die vallen onder PC 200 Leerreglement vr de pleiding van jngeren met een b erepsinlevingsvereenkmst bij werkgevers die vallen nder PC 200 Beschrijving van de sectr APCB 200 Bedienden Mgelijke pleidingen en duur Bijzndere erkenningsregels

Nadere informatie

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ PLOEGARBEID EN NACHTARBEID

VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ PLOEGARBEID EN NACHTARBEID VRIJSTELLING DOORSTORTING BEDRIJFSVOORHEFFING BIJ PLOEGARBEID EN NACHTARBEID Sinds 1 juli 2004 kunnen ndernemingen genieten van een verlaging van de ksten van plegarbeid en nachtarbeid en dit dr te te

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VERLAAGD TARIEF SUCCESSIERECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA HET OVERLIJDEN ARTIKEL 60BIS/3, 2, 1 VAN

Nadere informatie

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dato 13 februari 2007

COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dato 13 februari 2007 COMMISSIE VOOR AANVULLENDE PENSIOENEN ADVIES nr. 19 de dat 13 februari 2007 Gelet dat de Cmmissie vr aanvullende pensienen, samengesteld krachtens art. 53 van de Wet van 28 april 2003 betreffende de aanvullende

Nadere informatie

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN

INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN RVB10004.dc 1/5 RVB 2010/04 INFORMATIE UITWISSELING TUSSEN UITZENDBUREAUS IVM VEILIGHEID EN Situering GEZONDHEID OP HET WERK : EEN GESTRUCTUREERDE AANPAK Preventie en Interim heeft in 2008, in het kader

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN

AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN Brussel Fiscaliteit* Kruidtuinlaan 20 1035 Brussel AANVRAAGFORMULIER VOOR HET ATTEST VRIJSTELLING SCHENKINGRECHTEN VERIFICATIE VAN DE VOORWAARDEN EEN JAAR NA DE DATUM VAN DE AUTHENTIEKE AKTE VAN SCHENKING

Nadere informatie

voor het vervoer van passagiers ontworpen en gebouwde voertuigen met ten hoogste 8 zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend.

voor het vervoer van passagiers ontworpen en gebouwde voertuigen met ten hoogste 8 zitplaatsen, die van de bestuurder niet meegerekend. 29.12.2014 Privégebruik firmawagens 2015 Juridische dienst inf@salar.be De redactie en de uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet

Nadere informatie

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven

Voorwaarden waaraan een arts moet voldoen om geaccrediteerd te worden en te blijven BIJLAGE 2: VOORWAARDEN VOOR ACCREDITERING Brn: http://www.riziv.be/care/nl/dctrs/accreditatin/individual accreditatin/cnditins accreditatin.htm Vrwaarden waaraan een arts met vlden m geaccrediteerd te

Nadere informatie

BETREFT: NIET-RECURRENTE RESULTAATSGEBONDEN VOORDELEN (LOONBONUS): VERDUIDELIJKINGEN EN ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGINGEN.

BETREFT: NIET-RECURRENTE RESULTAATSGEBONDEN VOORDELEN (LOONBONUS): VERDUIDELIJKINGEN EN ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGINGEN. Nr. 967 Brussel, 22 februari 2011 BETREFT: NIET-RECURRENTE RESULTAATSGEBONDEN VOORDELEN (LOONBONUS): VERDUIDELIJKINGEN EN ADMINISTRATIEVE VEREENVOUDIGINGEN. De sociale partners hebben enkele wijzigingen

Nadere informatie

Gedragscode inzake reclame en informatieverstrekking over individuele levensverzekeringen: Toelichting bij de toepassing van de gedragscode

Gedragscode inzake reclame en informatieverstrekking over individuele levensverzekeringen: Toelichting bij de toepassing van de gedragscode VS10052 09.03.2012 Gedragscde inzake reclame en infrmatieverstrekking ver individuele levensverzekeringen: Telichting bij de tepassing van de gedragscde In deze nta wrdt nadere telichting gegeven bij de

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 april 2013 Verslag van de deputatie Bevegd deputatielid: Luk Lemmens Telefn: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/1 Prvinciaal Biblitheekcentrum. Aanpassing van het

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 1.0-28/10/2009 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument.

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Bankoverstapdienst - reglement

Bankoverstapdienst - reglement versie 3.0-1/7/2011 Bankverstapdienst - reglement Dit reglement vrmt het algemeen kader waarbinnen de deelnemende banken in België een bankverstapdienst vr zichtrekeningen aanbieden aan de cnsument. De

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Outplacement ALGEMEEN BEGRIP Rev

expertise binnen handbereik Outplacement ALGEMEEN BEGRIP Rev Outplacement 09.05.2014 Rev. 31.12.2018 inf@salar.be ALGEMEEN BEGRIP Outplacementbegeleiding is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in pdracht van een werkgever, dr een dienstverlener,

Nadere informatie

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie.

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie. Reglement betreffende een Prvinciale herkenbaarheid bij elke vrm van prvinciale subsidie. DE PROVINCIERAAD VAN WEST - VLAANDEREN, Overwegende dat het belang van de prvinciale herkenbaarheid, naar aanleiding

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF PENSIOENEN

NIEUWSBRIEF PENSIOENEN 7 juli 2006 HET GENERATIEPACT De vergrijzing is een succes: mensen leven langer. Tch zal het vr Greet van Gl pas een echt succes zijn als we ze vr alle generaties kunnen verzilveren. Dat betekent: jbs

Nadere informatie

SOCIALE MARIBEL PC 331/GID: INFOBROCHURE - RICHTLIJNEN

SOCIALE MARIBEL PC 331/GID: INFOBROCHURE - RICHTLIJNEN Fnds Sciale Maribel 331 Vlaamse Welzijns- en Gezndheidssectr Kamer Welzijns- en Gezndheidsinstellingen en diensten (GID) Sainctelettesquare 13-15 - 1000 Brussel Tel 02 229 20 12 en 02 250 37 81 - Fax 02

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Projectsourcing volgens de nieuwe regels. Brochure voor de klanten van de projectsourcingbureaus

Projectsourcing volgens de nieuwe regels. Brochure voor de klanten van de projectsourcingbureaus 20130215 Prjectsurcing vlgens de nieuwe regels Brchure vr de klanten van de prjectsurcingbureaus Werknemers van andere werkgevers diensten laten uitveren binnen uw nderneming, is inmiddels een reeds lang

Nadere informatie

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden

Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Eenheidsstatuut arbeiders - bedienden Al twee jaar wachten we p een grte stap in het dssier ver het eenheidsstatuut arbeiders en bedienden. Dit sinds het fameuze arrest van het Grndwettelijk Hf van 7 juli

Nadere informatie

Addendum stappenplan plaatsing

Addendum stappenplan plaatsing Addendum stappenplan plaatsing In het kader van de aangekndigde (vrgenmen) rerganisatie d.d. 4 december 2012 heeft er nader verleg plaatsgevnden tussen de betrkken vakbnden en de werkgever ver de inhud

Nadere informatie

KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN

KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN KBC-BEDRIJFSPOLIS PERSONEELSVERZEKERINGEN De KBG Bedrijfsplis Persneelsverzekeringen beschermt alle arbeidskrachten in uw nderneming tegen de financiële gevlgen van een ngeval. Delgrep De KBG-Bedrijfsplis

Nadere informatie

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen

Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Aanvraag verlening eenmalige subsidie gemeente Wageningen Dit aanvraagfrmulier is bedeld vr een eenmalige subsidie. Een eenmalige subsidie wrdt verleend vr een eenmalige activiteit f ander incidenteel

Nadere informatie

DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN

DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN DE INDIVIDUELE BEROEPSOPLEIDING IN ENKELE ANTWOORDEN Auteurs: Ingrid Martens: Expert IBO - VDAB Kris Deckers: Expert Methdieken en Instrumenten - VDAB Ellen Freyman: Juridisch adviseur - SD Wrx 1 intrductietekst

Nadere informatie

Betreft: aanvraag van Brussels Network Operations tot herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 (RN/MA/2008/013)

Betreft: aanvraag van Brussels Network Operations tot herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008 (RN/MA/2008/013) 1/10 Sectraal cmité van het Rijksregister Beraadslaging RR nr. 24/2008 van 4 juni 2008 Betreft: aanvraag van Brussels Netwrk Operatins tt herziening van de beraadslaging RR nr. 10/2008 van 12 maart 2008

Nadere informatie

Samen werken voor het pensioen van morgen

Samen werken voor het pensioen van morgen Samen werken vr het pensien van mrgen Sectraal stelsel vr aanvullend pensien vr de bedienden van de metaalfabrikatennijverheid Paritair Cmité 209 Brchure gemaakt in pdracht van de inrichter van het sectraal

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Outplacement ALGEMEEN BEGRIP Rev

expertise binnen handbereik Outplacement ALGEMEEN BEGRIP Rev Outplacement 09.05.2014 Rev. 06.05.2019 inf@salar.be ALGEMEEN BEGRIP Outplacementbegeleiding is een geheel van begeleidende diensten en adviezen die, in pdracht van een werkgever, dr een dienstverlener,

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID

SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID GR 30.08.2012 SUBSIDIEREGLEMENT LOVENDEGEM GEMEENTELIJKE RAAD VOOR CULTUURBELEID TITEL I: ALGEMENE BEPALINGEN HOOFDSTUK 1: De verenigingen en persnen die subsidies kunnen verkrijgen Artikel 1. De erkende

Nadere informatie

KINDEREN EN JONGEREN.

KINDEREN EN JONGEREN. SubsidiereglementJEUGDWERK VOOR MAATSCHAPPELIJK KWETSBARE KINDEREN EN JONGEREN. Art. 1 : Delstelling Dit reglement begt de financiële ndersteuning van rganisaties die jeugdwerk aanbieden aan maatschappelijk

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

De GDPR in 10 stappen

De GDPR in 10 stappen De GDPR in 10 stappen Stap 4- Vul uw gegevens aan in het Verwerkingsregister 2018 G.T.L. Het is verbden deze dcumenten te vermenigvuldigen f anderzijds te verwerken znder nze testemming. Elke inbreuk zal

Nadere informatie

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN

TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN TIJDSKREDIET EN LANDINGSBANEN CAO 103 De in de Natinale ArbeidsRaad afgeslten CAO nr. 103 vervangt vanaf 1 september 2012 de CAO nr. 77bis. Deze CAO beschrijft de rechten p tijdskrediet en landingsbanen

Nadere informatie

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving

TARIFERING EDPB. Nota over de wetgeving FD/NB Brussel, 23 mei 2014 TARIFERING EDPB Nta ver de wetgeving Op 23 mei 2014 is een reeds lang aangekndigd KB verschenen: Het kninklijk besluit van 24 april 2014 tt wijziging van het kninklijk besluit

Nadere informatie

Groots aanwervingsplan voor jongeren en voor oudere werklozen per 1 januari van kracht

Groots aanwervingsplan voor jongeren en voor oudere werklozen per 1 januari van kracht Grts aanwervingsplan vr jngeren en vr udere werklzen per 1 januari van kracht 1. Inleiding Als je de cijfers van het aantal sgerechtigde werkzekenden in genschuw neemt, zals die vandaag dr de Rijksdienst

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement beoordelingscomité Starterscontract

Huishoudelijk reglement beoordelingscomité Starterscontract Huishudelijk reglement berdelingscmité Starterscntract Gedgekeurd in de gemeenteraad van 22 maart 2010 Gewijzigd in de gemeenteraad van 14 december 2015 Bekendgemaakt p 25 maart 2010 en 15 december 2015

Nadere informatie

Interne BedrijfsCAO UZ BRUSSEL

Interne BedrijfsCAO UZ BRUSSEL Interne BedrijfsCAO UZ BRUSSEL Lnwaarbrg bij afwezigheden Ondernemingsnummer : 0449012406 Vestigingsnummer: 2.160.137.342 TUSSEN Het UZ BRUSSEL, Laarbeeklaan 101 te 1090 JETTE, vertegenwrdigd dr Prf. dr.

Nadere informatie

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND

TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND STICHTING COLLECTIEF AGRARISCH NATUURBEHEER SCAN TOELICHTING KOSTEN MOZAÏEKBEHEER OPEN GRASLAND BESCHRIJVING De ksten mzaïekbeheer zijn een vergeding vr de ksten die p bedrijfsniveau gemaakt wrden vr het

Nadere informatie

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn.

RIZIV: Opleiden van werkzoekenden, die erkend arbeidsongeschikt zijn. RIZIV: Opleiden van werkzekenden, die erkend arbeidsngeschikt zijn. VERSIE 2015 Inhudspgave OOK ERKEND ARBEIDSONGESCHIKTE PERSONEN HEBBEN RECHT OP OPLEIDING...2 Visie...2 Delgrep...2 Partners in het traject...2

Nadere informatie

Er zijn twee types mandatarissen: Sociale Dienstverrichters Erkende Sociale Secretariaten

Er zijn twee types mandatarissen: Sociale Dienstverrichters Erkende Sociale Secretariaten GUIDELINES : RELATIE WERKGEVER DIENSTVERRICHTERS - RSZ 1. Algemene principes Werkgevers handelen in principe in eigen naam en cmmuniceren met de RSZ vr de nakming van hun administratieve verplichtingen.

Nadere informatie

Principes uitrol ondersteuningsmodel

Principes uitrol ondersteuningsmodel Principes uitrl ndersteuningsmdel De nderwijsbeheften van de leerlingen staan centraal. De middelen kmen daar te waar leerlingen nden hebben, p de klasvler. In het ndersteuningsmdel kmt naast het leerlinggerichte

Nadere informatie

VRAGEN OM BEVESTIGING

VRAGEN OM BEVESTIGING VRAGEN OM BEVESTIGING 1. VRAAG : Punt 4.3.1.1, vierde lid, b), van het bestek verplicht de cncessiehuder zich te schikken naar een klachtennrm van 7 ntvankelijke klachten p 10.000 bezrgingen als minimale

Nadere informatie

Privacy Statement Medewerkers

Privacy Statement Medewerkers Privacy Statement Medewerkers Hgeschl Leiden respecteert de privacy van haar medewerkers en gaat zrgvuldig en vertruwelijk m met juw persnsgegevens. Daarbij vldet de hgeschl aan de eisen van de Algemene

Nadere informatie

WAARBORG TAX SHELTER Algemene Voorwaarden

WAARBORG TAX SHELTER Algemene Voorwaarden WAARBORG TAX SHELTER Algemene Vrwaarden Avenue des Nerviens, 85, b 2, Nerviërslaan Bruxelles 1040 Brussel Tel (02) 526 00 10 Fax (02) 526 00 11 BCE 0427 765 248 FSMA 45471 inf@vdhc.be www.vdhc.be UW CONTRACT

Nadere informatie

Subsidiereglement Energiezorg op School 2014. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen

Subsidiereglement Energiezorg op School 2014. Hoofdstuk I: Algemene bepalingen Subsidiereglement Energiezrg p Schl 2014 Hfdstuk I: Algemene bepalingen Artikel 1.- Stedenfnds De subsidie Energiezrg p Schl past in de Beleidsvereenkmst Stedenfnds tussen de Vlaamse Gemeenschap en de

Nadere informatie

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang

Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderopvang Klachtenbeleid Stichting KOM Kinderpvang KOM Kinderpvang verzrgt kinderpvang vr kinderen in de leeftijdsgrep 0 tt en met 12 jaar. Alle medewerkers van de stichting zetten zich vlledig in m kwalitatief

Nadere informatie

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen

Time-out, schorsing en verwijdering van kinderen Time-ut, schrsing en verwijdering van kinderen Psitief advies GMR d.d. Definitief vastgesteld CvB d.d. 1 Inleiding De kindcentra van CKC Drenthe staan middenin de samenleving. Dat betekent

Nadere informatie

Inkomenstarief: - aanpassing voorschot vanaf tweede kwartaal antwoord op enkele veelgestelde vragen

Inkomenstarief: - aanpassing voorschot vanaf tweede kwartaal antwoord op enkele veelgestelde vragen 1 Inkmenstarief: - aanpassing vrscht vanaf tweede kwartaal 2016 - antwrd p enkele veelgestelde vragen Aan: rganisatren met subsidies inkmenstarief 21 maart 2016 Beste rganisatr, Kind en Gezin berekende

Nadere informatie

Attentia sociaal secretariaat. Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde

Attentia sociaal secretariaat. Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde Brchure HET EENHEIDSSTATUUT Wat verandert er vanaf 1 januari 2014? Status Draft Definitieve versie Cntact infrmatie Kenniscentrum Attentia sciaal secretariaat Tramstraat 61 9052 Zwijnaarde Tel: 02 706

Nadere informatie

Het loonbonusplan in de horeca

Het loonbonusplan in de horeca Het loonbonusplan in de horeca Wist je dat een werkgever aan zijn medewerkers een bonus kan toekennen die gekoppeld is aan bepaalde resultaten in de (horeca)onderneming? Met deze folder willen we je laten

Nadere informatie

Btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen

Btw-vrijstellingsregeling kleine ondernemingen Btw-vrijstellingsregeling kleine ndernemingen Belangrijke mededeling De btw-vrijstellingsregeling vr kleine ndernemingen zal belangrijke wijzigingen ndergaan met ingang van 1 april 2014. De belangrijkste

Nadere informatie

3. De sociaal inspecteur kan van iedereen, waarvan dit nodig wordt geacht, een verhoor afnemen met inachtneming van de rechten van de verhoorde.

3. De sociaal inspecteur kan van iedereen, waarvan dit nodig wordt geacht, een verhoor afnemen met inachtneming van de rechten van de verhoorde. SCHOONMAAKSECTOR: CHECKLIST Deze checklist wrdt pgesteld in aansluiting p het Plan vr Eerlijke Cncurrentie in de schnmaaksectr, dat meer duidelijkheid en transparantie garandeert aan werkgevers en werknemers.

Nadere informatie

Algemene Leveringsvoorwaarden

Algemene Leveringsvoorwaarden Algemene Leveringsvrwaarden 1. Tepasselijkheid 1.1 Deze algemene vrwaarden zijn van tepassing p alle ffertes en alle vereenkmsten, en de uitvering daarvan, welke dr WaterWerk Training, Caching & Cnsultancy

Nadere informatie

Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren betreffende de toepassing van ISQC 1 11.08.2014

Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren betreffende de toepassing van ISQC 1 11.08.2014 Actieplan van het Instituut van de Bedrijfsrevisren betreffende de tepassing van ISQC 1 11.08.2014 Algemene beschuwingen 1. De Raad van het IBR is zich bewust van de meilijkheden die de cnfraters ndervinden

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement ombudsdienst A.V. Ziekenhuis Oost-Limburg

Huishoudelijk reglement ombudsdienst A.V. Ziekenhuis Oost-Limburg Huishudelijk reglement mbudsdienst A.V. Ziekenhuis Ost-Limburg 1 Inhud 1. Inleiding en verwijzing naar wettelijke bepalingen... 3 2. Tepassingsgebied... 3 3. Gedkeuring en inzage huishudelijk reglement...

Nadere informatie

Wij doen graag zaken!

Wij doen graag zaken! BRIXS Wij den graag zaken! De algemene vrwaarden van BRIXS GROEP zijn gedepneerd bij de kamer van kphandel te Den Haag nder nummer 59425458. Laatste wijziging 1 maart 2014. Algemene Vrwaarden BRIXS GROEP

Nadere informatie

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op:

Privacy Policy. Grondslag voor deze persoonsgegevens is: o de overeengekomen opdracht. Bijgewerkt op: Privacy Plicy Bijgewerkt p: 3.5.2018 Cmmn Affairs hecht veel waarde aan de bescherming van uw persnsgegevens. In deze Privacy Plicy willen we heldere en transparante infrmatie geven ver he wij mgaan met

Nadere informatie

REGLEMENT. Artikel 1. - Doelstellingen. de onderwijskwaliteit en het leerrendement verhogen

REGLEMENT. Artikel 1. - Doelstellingen. de onderwijskwaliteit en het leerrendement verhogen REGLEMENT Subsidiereglement vr de aankp van uitrustingsgederen vr het TSO-BSO en het Stelsel Leren en Werken en vr het STEM-nderwijs in het KSO-ASO vr het schljaar 2017-2018 Investeren in uitrusting draagt

Nadere informatie

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen.

Middelen Financiële middelen o De organisatie heeft een actueel beleid met betrekking tot het verkrijgen van de benodigde financiële middelen. Categrie C Per aspect van het framewrk zijn nrmen pgesteld. Vetgedrukt zijn de verplichte nrmen. Organisaties die nder categrie C vallen, zullen verder zijn met het implementeren van kwaliteitssystemen

Nadere informatie

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone

Schade protocol Zuiderpark Stadswalzone Schade prtcl Zuiderpark Stadswalzne Gemeente s-hertgenbsch december 2012 Schadeprtcl Zuiderpark - Stadswalzne In dit dcument staat he de gemeente s-hertgenbsch mgaat met schadeclaims. Het is er p gericht

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer; 1/7 Advies nr 32/2011 van 30 nvember 2011 Betreft: Klacht met betrekking tt de drgifte van persnsgegevens dr een werkgever aan een prvider van mbiele telefnie in het kader van een systeem van gesplitste

Nadere informatie

Het ter beschikking stellen van een firmawagen brengt op verschillende vlakken financiële gevolgen met zich mee, onder andere:

Het ter beschikking stellen van een firmawagen brengt op verschillende vlakken financiële gevolgen met zich mee, onder andere: 04.01.2013 Privégebruik firmawagens 2013 Juridische dienst inf@salar.be De redactie en de uitgever streven naar ptimale betruwbaarheid en vlledigheid van de verstrekte infrmatie, waarvr ze echter niet

Nadere informatie

A. ADR REGLEMENT. A1. Vervoerdocument. A2. Schriftelijke richtlijnen

A. ADR REGLEMENT. A1. Vervoerdocument. A2. Schriftelijke richtlijnen A. ADR REGLEMENT A1. Ververdcument Artikel 5.4.1 van het ADR bepaalt de gegevens die in het ververdcument meten wrden pgenmen. Artikel 5.4.1.1 mvat de algemene gegevens en artikel 5.4.1.2.5 mvat de bijkmende

Nadere informatie

Omzendbrief betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank

Omzendbrief betreffende de identificatie en de encodering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de identificatie en de encdering van de paardachtigen in een centrale gegevensbank Referentie PCCB/S2/CRR/1176598 Datum 11/05/2016

Nadere informatie

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN

BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN LAAG-PENSIOEN BELANGENVERENIGING PENSIOENGERECHTIGDEN PFZW KEUZEMOGELIJKHEID TUSSEN HOOG-LAAG LAAG-PENSIOEN f f LAAG -HOOG HOOG-PENSIOEN Vr pensiengerechtigden die de 65-jarige leeftijd ng niet bereikt hebben U kunt

Nadere informatie

Subsidiereglement Klimaatneutrale initiatieven en buurten

Subsidiereglement Klimaatneutrale initiatieven en buurten Subsidiereglement Klimaatneutrale initiatieven en buurten INHOUDSTAFEL Artikel 1 DOELSTELLING VAN DIT SUBSIDIEREGLEMENT... 2 Artikel 2 ACHTERGROND VAN DIT SUBSIDIEREGLEMENT... 2 Artikel 3 DEFINITIES...

Nadere informatie

INSPECTIENORM PADDENSTOELENHANDELAREN BELGIE

INSPECTIENORM PADDENSTOELENHANDELAREN BELGIE Auditr : Maak keuze... Registratienummer : Datum audit : Naam nderneming : Cntactpersn audit : Auditadres : Pstcde + wnplaats auditadres : Srt audit : Maak keuze... Aanvangstijd audit : uur Eindtijd audit

Nadere informatie

UZ BRUSSEL. Verslag overleg Syndicale delegatie ABVV. SAGA + PLANNING dd. 16 februari 2010

UZ BRUSSEL. Verslag overleg Syndicale delegatie ABVV. SAGA + PLANNING dd. 16 februari 2010 UZ BRUSSEL Verslag verleg Syndicale delegatie ABVV SAGA + PLANNING dd. 16 februari 2010 Aanwezig : - dhr. R. Reynders, dhr. D. Vrysen, dhr. W. Van Esch, mevr. Chr. Steenhaut, mevr. M. Van Humbeek, dhr.

Nadere informatie

ONTWIKKELPLAN SAMEN VERANTWOORDELIJK EN BETROKKEN

ONTWIKKELPLAN SAMEN VERANTWOORDELIJK EN BETROKKEN ONTWIKKELPLAN SAMEN VERANTWOORDELIJK EN BETROKKEN INLEIDING Dit dcument vervangt de mnitrprcedure die blmd en de eerder samen hebben pgesteld en die aan elke nieuwe LMD deelnemer 1 van ntwikkelactiviteiten

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Cubro BVBA Algemene voorwaarden

Cubro BVBA Algemene voorwaarden Cubr BVBA Algemene vrwaarden Hiernder vindt u de algemene vrwaarden van Cubr BVBA. Deze vrwaarden zijn van tepassing p alle geleverde diensten en gemaakte vereenkmsten dr Cubr BVBA, tenzij expliciet anders

Nadere informatie

Analytische boekhouding

Analytische boekhouding Analytische Bekhuding Analytische bekhuding 1 Vrbereiding... 2 1.1 Dssier instellingen... 2 1.2 Analytische rekeningen maken... 3 2 Analytisch beken... 4 2.1 Kppeling... 5 2.2 Bekingsvrstellen (mdellen)...

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014

NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 NIEUWSBRIEF DECEMBER 2014 1. Aanpassing Tewerkstellingspremie 50+ Indien u als werkgever een werklze 50-plusser aanwerft, dan kmt u mmenteel in aanmerking vr een tewerkstellingspremie als de 50-plusser

Nadere informatie

Gedragscode inzake bankverhuisdienst

Gedragscode inzake bankverhuisdienst Belgische Vereniging van Banken en Beursvenntschappen switching - selfregulatin- Nl (versie 2 van 15062009).dcx versin 0.5 Patrick Wynant 20/10/2009 Gedragscde inzake bankverhuisdienst Het Eurpean Banking

Nadere informatie

Opgelet! Aan de registratie van de leerwegonderdelen verandert er niets. Je blijft dus opleidingen en stages registreren op de gekende manier.

Opgelet! Aan de registratie van de leerwegonderdelen verandert er niets. Je blijft dus opleidingen en stages registreren op de gekende manier. Leerweg Inhud Definitie... 2 Principes... 2 De leerweg... 2 De leerwegnderdelen... 3 Opleiding... 3 Stage... 4 IBO... 4 Knelpunt... 5 Welke acties kan je uitveren in de tab leerweg?... 5 De mschrijving

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS

Toelichting bij het formulier subsidievaststelling behorend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Telichting bij het frmulier subsidievaststelling behrend bij artikel 7.1 van de Kaderregeling subsidies OCW, SZW en VWS Dit dcument licht stapsgewijs alle nderdelen van het aanvraagfrmulier vr een subsidievaststelling

Nadere informatie

2. Algemene toekenningsvoorwaarden

2. Algemene toekenningsvoorwaarden Tekenningsvrwaarden Cöperantenbnussen 2017 1. Definities 1.1 Crelan: De bank Crelan is een federatie van kredietinstellingen bestaande uit de NV Crelan en de CVBA CrelanC. Haar zetel is gevestigd te Sylvain

Nadere informatie

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen Federaal Agentschap vr de Veiligheid van de Vedselketen Omzendbrief betreffende de cntrle van de identiteit van paarden en de uitsluiting vr de slacht vr menselijke cnsumptie van buiten de wettelijke termijn

Nadere informatie

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling

Stichting Inspecteur Boelensschool Schiermonnikoog Klokkenluidersregeling https://dckinga.magister.net/accunt#/inlggen Stichting Inspecteur Belensschl Schiermnnikg Klkkenluidersregeling 1 Regeling inzake het mgaan met een vermeden van een misstand binnen de Inspecteur Belensschl

Nadere informatie

Beleidsregels verrekenen inkomsten uit commerciële (onder) verhuur en commerciële kostgeverschap 2015

Beleidsregels verrekenen inkomsten uit commerciële (onder) verhuur en commerciële kostgeverschap 2015 Beleidsregels verrekenen inkmsten uit cmmerciële (nder) verhuur en cmmerciële kstgeverschap 2015 Inhud Beleidsregels verrekenen inkmsten uit cmmerciële (nder) verhuur en cmmerciële kstgeverschap 2015...

Nadere informatie

Nieuwe wet op de mede-eigendom - 2010

Nieuwe wet op de mede-eigendom - 2010 Belgiëlei 182 Tel: 03/239 34 30 inf@03beheer.be Beste mede-eigenaar, Nieuwe wet p de mede-eigendm - 2010 Zals u wellicht reeds vernmen heeft is sinds krt een nieuwe wet p de mede-eigendm van kracht. Ze

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie