Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg. Samenwerking in de regio: Leven lang leren doe je samen!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg. Samenwerking in de regio: Leven lang leren doe je samen!"

Transcriptie

1 Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg Samenwerking in de regio: Leven lang leren doe je samen!

2

3

4 Regionale ontwikkelingen

5 Demografische ontwikkelingen: Ontgroening en vergrijzing

6

7

8

9 Ontgroening en vergrijzing Consequenties voor onderwijs

10 Ontgroening en vergrijzing Consequenties voor onderwijs Daling Zorg en Welzijn

11 Provincie Limburg - Regio Parkstad - specifiek: Meer ouderen die verzorging nodig hebben Minder instroom van jongeren in opleidingen en te weinig personeel om nog verantwoorde zorg te kunnen bieden Over 5 jaar ongeveer 1000 zorgverleners tekort Samenwerking tussen Zorg- en Onderwijsinstellingen in Parkstad

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21 Projectfase Projectdoel: Het stimuleren van de kenniseconomie door leven lang leren in Limburg op een hoger peil te tillen. Dit doet het Servicecentrum door expertise op dit gebied te bundelen, verder te ontwikkelen en vervolgens ter beschikking te stellen aan bedrijven en instellingen in de regio. Projectpartners: Arcus College, Leeuwenborgh Opleidingen, Zuyd Hogeschool en Open Universiteit Nederland.

22

23 Werkpakketten en projectresultaten Vergelijken en afstemmen EVC-procedures Ontwikkeling van een eenduidige evc-procedure met bijbehorend instrumentarium, die leidt tot meer transparantie voor werkgevers en werknemers. Intensievere inzet van EVC s in het kader van HRM-beleid bevordert de doorstroom en mobiliteit van medewerkers Actief Loopbaanmanagement Het benoemen, uitwerken en toepassen van criteria om te komen tot effectief (leeftijdsbewust) loopbaanmanagement, dat aansluit op het HRM-beleid binnen organisaties. Flexibilisering onderwijs Ervaring opdoen met flexibele doorlopende leerroutes adhv concrete functiegerichte professionaliseringsroutes op maat; ontwikkeling van een visie op de aanpassingen die nodig zijn in de eigen organisaties om dergelijk vraaggericht onderwijs te kunnen bieden. Virtueel Leernetwerk Online omgeving van het Sc dat dient als platform voor informatievoorziening en kennisuitwisseling voor partners en stakeholders. Op termijn biedt het toegang tot alle activiteiten, producten en diensten vh Sc. E Portfolio Ervaring opdoen in het gebruik van eportfolio en HRM-systemen; aansluiting bij landelijke ontwikkelingen mbt standaardisering van het eportfolio (NTA2035), dat uitwisselbaar is tussen de partijen die deelnemen aan de praktijkcases (bedrijven, ondernemers en intermediairs) Praktijkcases: LLL-kennis opdoen; toepassen in praktijksituaties (bij bedrijven en gerelateerde projecten)

24

25

26 Partners Provincie Limburg; Stimulus; Op Zuid; Parkstad Limburg; Technocentrum Zuid Limburg; MKB Limburg; Rockwool; Ministerie SZW en OCW; Onderwijs Onderneming Overheid; SAPPI; DHL; VAPRO; Leerwerkbedrijf; Leerwerkloket Limburg; People in Transfer (PIT); Mondriaan; Orbis; Rabobank Zuid Nederland;Belastingdienst; DIVOSA; COMB; BATC/UVIT; Lift; Empower Limburg; IVA Tilburg; AVANS Hogeschool; Meander; CBS; License to Operate; Politiekorps Limburg; Politie academie; ASML; Philips; UWV Eindhoven; UWV Helmond; UWV Zuid Limburg; Zorg academie Parkstad; Open Universiteit Nederland; Leeuwenborgh Opleidingen; Arcus College; Zuyd; Gilde Opleidingen; NedCar; Beatrixhaven; Gemeente Heerlen; Gemeente Maastricht; Gemeente Sittard; SBB (Colo);.

27 Werkpakket eportfolio

28 4 Cie Bakker zo snel mogelijk meer mensen aan het werk geef iedereen recht op een e-portfolio

29 Commissie Bakker

30

31

32 E-portfolio NL

33 Aansluiten op bestaande systemen Arcus College Threeships Hogeschool Zuyd Blackboard CS Leeuwenborgh Fronter OU Blackboard / TEN Competence

34

35

36 NTA 2035

37 Interne consequenties Alle werkpakketten HRM beleid (docentprofessionalisering) EVC (EVP, EVD) Flexibilisering (blended learning, elearning, tijds- en plaatsonafhankelijk, etc.) eportfolio Netwerkomgeving.

38

39

40 In samenwerking met MKB Limburg Teaser: Zuyd College Clips Sterk Merk en profilering Blue Ocean Strategy BTW

41 In samenwerking met MKB Limburg Sterk Merk en profilering

42 In samenwerking met MKB Limburg Blue Ocean Strategy

43 BTW In samenwerking met MKB Limburg

44 Missie Ontzorgen en versterken van de bijdrage aan de arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit in Zuid Limburg.

45 Doelstelling Het bieden van oplossingen aan werkgevers (en individuen) aangaande problematieken op het gebied van arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit in Zuid-Limburg door middel van het genereren van opdrachten aan de opleidingsorganisaties*, die resulteren in bedrijfseconomisch verantwoorde opleidingstrajecten en diensten. *individueel of in combinaties tussen opleidingsorganisaties (of met derden)

46 Activiteiten (1) 1. Het Sc schakelt, bundelt, makelt en ontwikkelt als één-loket vraaggestuurd onderwijs en daarmee samenhangende diensten ter bevordering van de arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit 2. Het SC benadert proactief de (arbeids-)markt op het gebied van arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit. 3. Het Sc representeert / vertegenwoordigt en neemt deel namens de opleidingsinstellingen op het terrein van arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit. 4. Het Sc ontzorgt en participeert namens de opleidingsinstellingen in alle relevante gremia op het gebied van arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit.

47 Activiteiten (2) 5. Het Sc brengt het standpunt van de opleidingsinstellingen met betrekking tot arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit in bij partners, belangrijke initiatieven en branches in Zuid Limburg. 6. Het Sc informeert daarbij de opleidingsinstellingen over de ontwikkelingen op het terrein van arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit. 7. Zodra er een concrete opleidingsvraag ontstaat, schakelt het Sc de opleidingsorganisaties in om een offerte uit te brengen.

48 Afbakening Enkelvoudige vragen worden door het Sc direct doorgeschakeld naar de betreffende opleidingsorganisatie. Meervoudige vragen: het Sc coördineert het aanbod van de opleidingsinstituten en de samenhang in de procesgang die daaruit volgt (inclusief het laten verzorgen van opleidingsprogramma s) in overleg met de opleidingsorganisaties. Zo ontzorgt het Sc de opleidingsvragers. Het Sc is actief in het post initieel/leven lang leren onderwijs en levert aanvullende diensten ter stimulering en bevordering daarvan in de markt van arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit.

49 Ontwikkeling naar centre of expertise Het Sc ontwikkelt, door het uitvoeren van haar activiteiten, nieuwe expertise op het terrein van arbeidsmarktmigratie en arbeidsmarktmobiliteit. Waar nodig wordt toegepast onderzoek uitgevoerd, met als doel om de opgedane expertise in te zetten ten behoeve van vraaggestuurde onderwijsontwikkeling (innovatie) bij de instellingen.

50 Concrete onderwijsvragen interactie Bedrijven /organisaties: Empower Limburg Leerwerkpleinen, UWV REKO+, Lift, etc.. Limburg Competent Arcus, Leeuwenborgh Open Universiteit Zuyd Hogeschool (?)

51 Sc LLLL is.. Kansen; Mogelijkheden; (meer dan )Project; Transparantie; Bundelen; Instroom; Doorstroom; Uitstroom; Verder stromen; Netwerk; Verandering; Professie; Leven Lang Leren; Grenzen verleggen; Faciliteren; Inspiratie; Balans; Voldoening; Erkenning; Kennis; Toegevoegde waarde; Ondersteuning; Analyse; Monitoren; Adviseren; Arbeidsmarktmigratie; Transitie; Limburg Competent; Informeren; Begeleiden; Workshops; Presentaties; PR; Communicatie; Marktbewerking; Pilots; Assessor; Certificering; Intake; Afstemming; Procedure; Benchmark; EVC; EVP; EVD; e-portfolio; Mobiliteit; Mbo Hbo Wo; Vraagarticulatie; Kwaliteitszorg; PDCA; HRM; Samenwerking; Training; Assessments; Evalueren; Maatwerk; Strategie; Personeelsbeleid; Ontwikkeling; Doorontwikkeling; Draagvlak; Partner; Competenties; Eenduidigheid; Eén aanspreekpunt; Loopbaaninstrument;.

52 Sc LLLL Limburg Competent! Leven lang leren doe je samen!

53 Discussie, vragen en/of opmerkingen?

54

Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC

Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC Demografische ontwikkelingen: Ontgroening en vergrijzing Ontgroening en vergrijzing Consequenties voor

Nadere informatie

Nut en noodzaak van eportfolio s. Welkom

Nut en noodzaak van eportfolio s. Welkom Nut en noodzaak van eportfolio s Welkom Wat is een eportfolio? Even voorstellen Projectleiders Marius Monen (Brainport Development) en Maartje Geenen (Provincie Limburg). Project met subsidie van Pieken

Nadere informatie

Kenniseconomie Krachtenbundeling

Kenniseconomie Krachtenbundeling Tussen 2000 en 2009 is de waarde van deze indicator in Nederland toegenomen van 15,5 procent naar 17 procent. Hiermee behoort Nederland in absolute zin tot de best presterende landen van Europa, al is

Nadere informatie

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Instrumenten voor LLL GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Levenslang leren Leven lang leren Leven Lang leren begint met bewustwording Bedrijven Individuen Visie op HRM Loopbaan management Visie op HRM

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015 Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties Tijs Pijls, 17 november 2015 Programma 13.30: Opening en welkom, toelichting programma. Mijlpalen in de ontwikkeling EVC van de afgelopen

Nadere informatie

Passie voor Techniek in goede banen leiden van opleiden naar duurzaam aantrekkelijk

Passie voor Techniek in goede banen leiden van opleiden naar duurzaam aantrekkelijk Passie voor Techniek in goede banen leiden van opleiden naar duurzaam aantrekkelijk Misja Bakx Directeur Matchcare Agenda 1. Arbeidsmarkt ontwikkelingen en veranderingen 2. Trends in de rol van onderwijs,

Nadere informatie

De Loopbaanuniversiteit

De Loopbaanuniversiteit De Loopbaanuniversiteit Business Development Group September 2010 Business Development Group De Loopbaanrotonde Wilfried Vander Meeren Antoinette Deusings Vitaliteit voor organisatie en individu Producten

Nadere informatie

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014 Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen Tijs Pijls 18 november 2014 Programma 14.00 uur Opening en presentatie Valideren, ECVET en het NLQF door Tijs Pijls, Partnerschap Leven

Nadere informatie

Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden

Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden Informatiebijeenkomst VBZ/Sigra 17 januari 2017 Yvonne Bernardt Ministerie van OCW 1 Opzet presentatie 1) Belang van meer flexibiliteit en vraaggerichtheid

Nadere informatie

Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven

Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven pagina 1 van 5 Subscribe Past Issues Tra Keynote #119 Online bekijken Tinder 2.0 voor studenten en (MKB)-bedrijven Project MKB 100 boekt resultaat We hebben 100 MKB bedrijven uit de Keyport regio in beeld

Nadere informatie

TO B-TO-C OR TO B-TO-B? THAT IS THE QUESTION. Bijeenkomst Pilots Flexibilisering 25 april 2018

TO B-TO-C OR TO B-TO-B? THAT IS THE QUESTION. Bijeenkomst Pilots Flexibilisering 25 april 2018 TO B-TO-C OR TO B-TO-B? THAT IS THE QUESTION Bijeenkomst Pilots Flexibilisering 25 april 2018 Programma 13.00 uur: Opening en mededelingen 13.15 uur: Zoektocht naar relatiemanagement Destilleren gezamenlijke

Nadere informatie

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011

WELKOM. 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 WELKOM 8 e netwerkbijeenkomst 27 oktober 2011 Partners LeerWerkLoket PROGRAMMA 8e Netwerkbijeenkomst Leren & Werken 16.00 uur Welkom Jan Pieters, Hogeschool InHolland o.a. lid van de stuurgroep Leerwerkloket

Nadere informatie

1. Wat is het probleem?

1. Wat is het probleem? Inleiding Bij ongewijzigd beleid ontstaat er de komende jaren vrijwel zeker een tekort aan gekwalificeerde procesoperators Het programma License to Operate is opgezet om gezamenlijk, gestructureerd en

Nadere informatie

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Did you know? Wat zien we in de film? Informatie versnelling Scenario denken Grote plek voor internet en informatica Technische vooruitgang Leren in informele

Nadere informatie

INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT)

INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT) INTERSECTORALE MOBILITEIT IN HET HOGER ONDERWIJS ROB GRÜNDEMANN (HOGESCHOOL UTRECHT) 1. Opzet van het onderzoek 2. Resultaten en conclusies 3. Discussie Vraagstelling 1. Welke omvang heeft intersectorale

Nadere informatie

Laat zien wat je waard bent!

Laat zien wat je waard bent! Laat zien wat je waard bent! Drie instrumenten die kunnen helpen bij loopbaanstappen Raisa van Winden en Esther Murre, Lelystad, 18 september 2015 Programma Welkom en introductie Aan de slag! Korte toelichting

Nadere informatie

Ontwikkeling arbeidsmarkt en loopbaan vak opvattingen die veranderen

Ontwikkeling arbeidsmarkt en loopbaan vak opvattingen die veranderen Ontwikkeling arbeidsmarkt en loopbaan vak opvattingen die veranderen Misja Bakx 1 Even Voorstellen Directeur Matchcare Specialist arbeidsmarkt en loopbaanwaarde Vernieuwing instrumenten voor loopbaan en

Nadere informatie

Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg

Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg Limburgse Arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Toon Berkers Maartje Geenen Cécile Stallenberg Dit pdf-bestand bevat de belangrijkste dia s uit de presentatie die in de LADworkshop van 24 mei 2018 is gegeven. De

Nadere informatie

Strategisch Opleidingsbeleid

Strategisch Opleidingsbeleid Strategisch Opleidingsbeleid Achtergrondinformatie en tips om zelf aan de slag te gaan In deze handreiking vindt u de volgende onderwerpen: Wat is strategisch opleidingsbeleid? Hoe komt u tot strategisch

Nadere informatie

Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen. Future proof for cure and care

Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen. Future proof for cure and care Euregionale arbeidsmarktwerking en competentiecampus voor zorgberoepen Future proof for cure and care Prioriteit 1: versterken van economische structuur, bevorderen van kennis en innovatie en meer en betere

Nadere informatie

EEN DUURZAAM EN DEKKEND HET KAN DUS WEL! TECHNIEKAANBOD VORMGEVEN ONDANKS DALENDE LEERLINGENAANTALLEN? Sheet 1

EEN DUURZAAM EN DEKKEND HET KAN DUS WEL! TECHNIEKAANBOD VORMGEVEN ONDANKS DALENDE LEERLINGENAANTALLEN? Sheet 1 EEN DUURZAAM EN DEKKEND TECHNIEKAANBOD VORMGEVEN ONDANKS DALENDE LEERLINGENAANTALLEN? HET KAN DUS WEL! Sheet 1 Han van Helmond programmaleider Sheet 2 DOELSTELLINGEN TECHNIEKKETEN BEVORDEREN INSTROOM TECHNIEKONDERWIJS

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel

Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel. Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Van doelgroepenbeleid naar groepen met een doel Limburgse arbeidsmarktdag 24 mei 2018 Monique Mol en Tom Heltzel Casus: Leerling Praktijkonderwijs IQ 55 80 Leerachterstand 3 jaar of meer Vaak instabiele

Nadere informatie

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren

Venturaplus. Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus Werkplan 2016 Dit willen wij in 2016 realiseren Venturaplus is een samenwerkingsverband van werkgevers in zorg en welzijn en beroepsopleidingen in Friesland. Onze focus is de arbeidsmarkt.

Nadere informatie

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands

Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO - arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie Lecso 15 juni 2016 Frans Brands Visie op doorstroom en samenwerking vroegmeting op

Nadere informatie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie

Onbeperkt leren. NTI-Eega Businesscase en Discussie Onbeperkt leren NTI-Eega Businesscase en Discussie Voorstellen Drs. Erik Steenwelle MM Directeur NTI Zakelijk NTI Zakelijk 071-7501040 06-33324391 erik.steenwelle@nti.nl Programma Ontwikkelingen in de

Nadere informatie

3/2/2014. SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel. Mede-HRMontwikkelingen. Strategische Personeelsplanning (SPP)

3/2/2014. SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel. Mede-HRMontwikkelingen. Strategische Personeelsplanning (SPP) Vertrouwd met Arbeidszaken SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel Strategische Personeelsplanning (SPP) Vandaag verkennen wij wat SSP is en hoe medezeggenschap hierbij kan ondersteunen

Nadere informatie

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA

Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Jaarplan 2018 Arbeidsmarkt & Onderwijs SIGRA Inleiding Doel TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Het Jaarplan 2018 programma

Nadere informatie

Techniekplan vmbo Zuid-Limburg

Techniekplan vmbo Zuid-Limburg Techniekplan vmbo Zuid-Limburg 1. Context 2. Huidige st.v.z. van het Zuid-Limburgse vmbo 3. Ontwikkelingen in het brede Zuid-Limburgse beroepsonderwijslandschap 4. Aanpak vmbo Techniekplan Info uit deze

Nadere informatie

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen!

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen! Position Paper Samenwerking Noord Samenwerken door Samen te Doen! Mei 2015 Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie van (semi)overheidsorganisaties gericht op een duurzame ontwikkeling van de ICT functie

Nadere informatie

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever Petra Korevaar Manager UWV loopbaancentrum Utrecht 17-06-2010 Even voorstellen UWV 2010 20.931 mensen/17.812 fte 11 districten

Nadere informatie

Het Studiesuccescentrum Koersen op succes 2015-2016

Het Studiesuccescentrum Koersen op succes 2015-2016 Ik wil succesvol studeren! Het Studiesuccescentrum saxion.nl/succesvolstuderen saxion.nl/studysuccessfully Het Studiesuccescentrum (SSC) coacht, ondersteunt en verbindt zodat de student zo succesvol mogelijk

Nadere informatie

Personeelsvoorziening van de toekomst

Personeelsvoorziening van de toekomst Personeelsvoorziening van de toekomst een transitienetwerk voor Noordoost-Brabant Food & Feed Noordoost-Brabant Wie doet over tien jaar het werk? Waar staat uw bedrijf over tien jaar? De crisis voorbij,

Nadere informatie

ZUYD HOGESCHOOL

ZUYD HOGESCHOOL ZUYD HOGESCHOOL 2018-2019 Beschrijving leertraject Basiskwalificatie Didactische Bekwaamheid (BDB), inclusief de Basis Kwalificatie Examinering (BKE) Klik op een van onderstaande linken om direct naar

Nadere informatie

Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing. Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis

Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing. Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing Patricia Gielen, Irma van der Neut, Loek Nieuwenhuis Stimuleren van lager opgeleiden tot scholing (RWI) Probleem: employability lager opgeleiden Lager opgeleiden

Nadere informatie

ATEX 2009. Gecertificeerde opleidingstrajecten en onafhankelijke examinering. Plaatsvervangend voorzitter: Gerdian Jansen

ATEX 2009. Gecertificeerde opleidingstrajecten en onafhankelijke examinering. Plaatsvervangend voorzitter: Gerdian Jansen ATEX 2009 Gecertificeerde opleidingstrajecten en onafhankelijke examinering Plaatsvervangend voorzitter: Gerdian Jansen Presentatie Stichting ATEX College van Deskundigen Inrichting kwalificatiestructuur

Nadere informatie

1. Keuzedelen. 2. Uitrol van de Associate degree, omdat. 3. Regionale Associate Colleges. 4. Flexibilisering

1. Keuzedelen. 2. Uitrol van de Associate degree, omdat. 3. Regionale Associate Colleges. 4. Flexibilisering Hans Daale Leido 1. Keuzedelen 2. Uitrol van de Associate degree, omdat 3. Regionale Associate Colleges 4. Flexibilisering Keuzedelen vanaf 2016 Mogelijkheden voor keuzedelen gericht op het hbo Keuzedelen:

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 23 oktober 2018 Erkenning werkervaring in mbo en hbo

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 23 oktober 2018 Erkenning werkervaring in mbo en hbo >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Middelbaar Beroeps Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Regionaal Uitvoeringsprogramma Kennis, Onderwijs & Arbeidsmarkt

Regionaal Uitvoeringsprogramma Kennis, Onderwijs & Arbeidsmarkt Kennis, Onderwijs & Arbeidsmarkt 2007 2010 1. Inleiding Op 11 december jl. heeft de Parkstad Raad het meerjaren beleidsplan Perspectief voor Parkstad 2007 2010 vastgesteld. In dit beleidsplan wordt het

Nadere informatie

Bruggen Bouwen! verbinden! VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt! SITS subsidie en subsidieonderzoek A2!!! Presentatie 19 april 2016! Trudy Sijbers!!

Bruggen Bouwen! verbinden! VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt! SITS subsidie en subsidieonderzoek A2!!! Presentatie 19 april 2016! Trudy Sijbers!! Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt SITS subsidie en subsidieonderzoek A2 Presentatie 19 april 2016 Trudy Sijbers Partnerschap Bruggen bouwen: Gemeente Roermond: Centrumgemeente. Aloysius:

Nadere informatie

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC)

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Tijdens zijn loopbaan doet een medewerker veel werkervaring op. Hij of zij * volgt bijvoorbeeld interne

Nadere informatie

Bruggen, Bootjes en Trampolines

Bruggen, Bootjes en Trampolines Bruggen, Bootjes en Trampolines Wat doet Cedris? Wat doet Cedris? Cedris staat voor een inclusieve arbeidsmarkt. Ons doel is: meer betaald werk voor mensen die (nog) niet zelfstandig minimumloon kunnen

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

examinering 1 Standaard voor examineren 2 Kwaliteit van examinering 3 Toetsenbank en digitale portfolio s 4 Verbetering procedures

examinering 1 Standaard voor examineren 2 Kwaliteit van examinering 3 Toetsenbank en digitale portfolio s 4 Verbetering procedures ACTIEPLAN examinering AOC Raad Willy Brandtlaan 81, 6716 RJ Ede Postbus 458, 6710 BL Ede T: 0318-648900 F: 0318-641184 E: info@aocraad.nl W: www.aocraad.nl 1 Standaard voor examineren 2 Kwaliteit van examinering

Nadere informatie

Levenlang leren in Nederland met een portfolio: het wiel is al uitgevonden

Levenlang leren in Nederland met een portfolio: het wiel is al uitgevonden Levenlang leren in Nederland met een portfolio: het wiel is al uitgevonden Marij Veugelers 2 november 2007 communitymanager SURF NL Portfolio Wat hebben we in de zaal Wie heeft er al een eigen portfolio?

Nadere informatie

HRM symposium 11 maart Avans HS, Breda. Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda

HRM symposium 11 maart Avans HS, Breda. Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda Rendement van leren in Bedrijf, 11 maart Avans Breda 1 Onderwerpen Introductie ROCKWOOL EVC Vakbekwaamheidsassessment Factoren 3 Carrièretrajecten Ervaringen Anekdotes 2 Introductie ROCKWOOL INTERNATIONAL

Nadere informatie

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de Jeugdzorg HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de jeugdzorg Wat is EVC? EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument waarmee werknemers hun kennis en ervaring -

Nadere informatie

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017 Leven Lang Ontwikkelen Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017 Diverse relevante trajecten Tweede Kamer: hoorzitting LLL OCW vraagt SBB certificaten aan te reiken. SER adviezen beroepsonderwijs en post- initieel

Nadere informatie

Als werkgever in de zorg sector heeft u

Als werkgever in de zorg sector heeft u Als werkgever in de zorg sector heeft u dagelijks te maken met vragen op het gebied van personeel en arbeid Ondersteuning voor werkgevers op het gebied van personeelsbeleid en arbeidsmarktvraagstukken

Nadere informatie

Stichting Examenkamer uitvoeringsorganisatie van het. Nationaal Kenniscentrum EVC voor de arbeidsmarktroute operationeel per 1-1-2016

Stichting Examenkamer uitvoeringsorganisatie van het. Nationaal Kenniscentrum EVC voor de arbeidsmarktroute operationeel per 1-1-2016 Stichting Examenkamer uitvoeringsorganisatie van het Nationaal Kenniscentrum EVC voor de arbeidsmarktroute operationeel per 1-1-2016 Annie Kempers-Warmerdam Voorlichtingsbijeenkomst: 17-11-2015 17/11/15

Nadere informatie

Terugkoppeling gesprekken en groeidocumenten

Terugkoppeling gesprekken en groeidocumenten Terugkoppeling gesprekken en groeidocumenten Landelijke bijeenkomst pilots flexibilisering 19 september 2018 Projectgroep Flexibilisering OCW, NVAO en inspectie Mededelingen 1. TK-brief LLO 2. Regeling

Nadere informatie

FIGURES, FACTS & TRENDS

FIGURES, FACTS & TRENDS FIGURES, FACTS & TRENDS Scholingstrajecten voor immigranten, groep gemotiveerde, vaak hoog opgeleide statushouders INSTROOM VANUIT MEERDERE PERSPECTIEVEN Reguliere instroom vanuit VMBO naar BOL-opleidingen

Nadere informatie

Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een

Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een Expertisecentrum handicap + studie ondersteunt hogescholen en universiteiten bij het toegankelijk maken van onderwijs voor studenten met een functiebeperking. In deze folder leest u wat Expertisecentrum

Nadere informatie

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma

West-Brabant werkt aan morgen. Uitvoeringsprogramma West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 West-Brabant werkt aan morgen Uitvoeringsprogramma 2016-2020 4 west-brabant werkt aan morgen Het rpa West-Brabant Het regionaal platform Arbeidsmarktbeleid

Nadere informatie

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt

Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Bruggen Bouwen verbinden VSO MBO en VSO- arbeidsmarkt Van losse projecten naar een samenhangend programma Presentatie taakgroep arbeidstoeleiding Lecso 2 december 2015 Jose Houben & Ruud van de Rakt Aanleiding

Nadere informatie

MBO ACADEMIE NEDERLAND MAAKT WERK VAN MOBILITEIT!

MBO ACADEMIE NEDERLAND MAAKT WERK VAN MOBILITEIT! MBO ACADEMIE NEDERLAND MAAKT WERK VAN MOBILITEIT! MBO Academie Nederland richt zich met kwalitatieve opleidingstrajecten, certificering en validering van opleiding en werkervaring op de ontwikkeling en

Nadere informatie

Afsprakenkader. Partners in Leren en Werken in. Zorg en Welzijn Zeeland. Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad. ViaZorg

Afsprakenkader. Partners in Leren en Werken in. Zorg en Welzijn Zeeland. Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad. ViaZorg Afsprakenkader Partners in Leren en Werken in Zorg en Welzijn Zeeland ViaZorg 2014 Vastgesteld in de FluenZ Adviesraad INHOUD Inleiding 1. Hoe kunnen de opleidingen kwalitatief beter en vooral uitdagender?

Nadere informatie

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling

Strategische agenda. Auteur Datum. Jan Bartling Strategische agenda Auteur Datum Jan Bartling 13-09-2018 Strategische agenda digitalisering mbo 2 Strategische agenda digitalisering mbo Bronnen onderzoek Interviews 16 april: conferentie Consultatie Concretiseren

Nadere informatie

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking

Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente. Het succes van samenwerking Voor Arbeid en Kansen (VAK) Plan van aanpak bij een gemeente Het succes van samenwerking Het project VAKwerk Doel van het project: het optimaliseren van kansen op werk door te investeren in de kansen door

Nadere informatie

Van Co-creatie naar Co-prestatie

Van Co-creatie naar Co-prestatie 2012 Van Co-creatie naar Co-prestatie Programma Trends Hoe is het nu Toekomstmuziek Trends Vergrijzing en ontgroening Krimpende arbeidsmarkt Economische migratie Selffulfilling prophecy Moeizame euregionale

Nadere informatie

Meters Maken op Leren(d) Werken Regio Noord Oost Brabant

Meters Maken op Leren(d) Werken Regio Noord Oost Brabant Meters Maken op Leren(d) Werken Regio Noord Oost Brabant Van doelgroepen naar groepen met een doel: Werkgevers en lerenden (nog) niet werkend en werkend duurzaam verbonden door productieve inzetbaarheid

Nadere informatie

Blik op werk 24 juni 2014 Utrecht. Rendement van leren in Bedrijf, 24 juni Blik op werk

Blik op werk 24 juni 2014 Utrecht. Rendement van leren in Bedrijf, 24 juni Blik op werk Rendement van leren in Bedrijf, 24 juni Blik op werk 1 2 Onderwerpen Introductie ROCKWOOL EVC Vakbekwaamheidsassessment Factoren 3 Carrièretrajecten Regio Ervaringen Anekdotes 3 Introductie ROCKWOOL INTERNATIONAL

Nadere informatie

Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version)

Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version) Het NHL InnovationLab : Learning outcomes, Design Thinking, UDL en Blended Learning in samenhangend perspectief. (draft version) Roelien Wierda & Ron Barendsen NHL Hogeschool Inhoud Inleiding... 1 Firm

Nadere informatie

Lancering Euregio vacaturepool voor Nederland, België en Duitsland

Lancering Euregio vacaturepool voor Nederland, België en Duitsland Lancering Euregio vacaturepool voor Nederland, België en Duitsland Sprekers Carla Langen Voorzitter bestuur Empower Limburg 15:00 15:10 Theo Bovens Commissaris van de Koning Provincie Limburg 15:10 15:15

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Drenthe 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Checklist selectie EVC-aanbieder

Checklist selectie EVC-aanbieder Checklist selectie EVC-aanbieder Deze checklist is ontwikkeld ter ondersteuning van individuen die een EVC-traject willen doorlopen en hiervoor een passende EVC-aanbieder willen selecteren. Voordat u aan

Nadere informatie

Servicepunt Techniek. Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009

Servicepunt Techniek. Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009 Servicepunt Techniek Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009 Noodzaak 2008 toenemende vraag naar goed gekwalificeerd technisch

Nadere informatie

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017

Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017 Factsheet arbeidsmarkt zorg en wjk Groningen 2017 ZorgpleinNoord ZorgpleinNoord is het grootste werkgeversverband voor zorg en welzijn in Noord-Nederland. Tot 1 januari 2017 was het werkgebied Groningen

Nadere informatie

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt; kan dat wel?

Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt; kan dat wel? Aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt; kan dat wel? 1 Waar wil ik het over hebben? Het MBO De arbeidsmarkt Jongeren Waar hebben wij het over als we het hebben over aansluiting? Mijn conclusies 2 Het MBO

Nadere informatie

Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector

Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector Aan de slag voor de klas Convenant werkgelegenheidsbeleid tussen financiële sector en onderwijssector 1 De bestuurspartijen voor het onderwijs, namens deze PO-Raad VO-raad MBO Raad De Lerarenopleidingen,

Nadere informatie

Deeltijd voor professionals

Deeltijd voor professionals Deeltijd voor professionals Presentatie informatiedossier 13-04-2016 Aanvraag Vooraf Gemeenschappelijk onderwijsmodel Informatiedossier Bijlagen Onze vraag voor NVAO Voldoet opzet en uitwerking 2 Inleiding

Nadere informatie

Werken in Zorg en Welzijn. Beter benutten van talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Werken in Zorg en Welzijn. Beter benutten van talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt Werken in Zorg en Welzijn Beter benutten van talenten van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt Werken in Zorg en Welzijn Voor de sector Zorg en Welzijn is het tekort aan personeel een van de belangrijkste

Nadere informatie

Van baan naar werkzekerheid Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit

Van baan naar werkzekerheid Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit Van baan naar werkzekerheid Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit Van baan naar werkzekerheid Oplossingen voor ambtelijke mobiliteit Arbeidsmobiliteit is een kwestie van doen Het Platform Ambtelijke Mobiliteit

Nadere informatie

Intentieverklaring Versie:

Intentieverklaring Versie: Intentieverklaring Versie: 27-03-2018 1) Het regionale actieplan De vraag naar personeel in zorg en welzijn stijgt. De instroom is op dit moment onvoldoende om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen.

Nadere informatie

Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008

Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008 Rapportage Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn 2008 Branche Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening Bijeenkomst 29 januari 2009 Willem van der Windt Pagina 1 Doel van Onderzoeksprogramma Arbeidsmarkt Zorg

Nadere informatie

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Inleiding Om de kwaliteit van de uitvoering van de wabo-taken te verhogen zijn kwaliteitscriteria opgesteld. Daarin staan onder andere eisen

Nadere informatie

Krimp. Gevolgen voor het hoger onderwijs en de marketingstrategie

Krimp. Gevolgen voor het hoger onderwijs en de marketingstrategie Krimp Gevolgen voor het hoger onderwijs en de marketingstrategie 1 Stéphanie van Noordt adviseur en procesbegeleider leerlingendaling Van Noordt Marketing & Communicatie info@van-noordt.nl 2 Krimp: de

Nadere informatie

De oplossing voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Brochure

De oplossing voor duurzame inzetbaarheid van uw personeel. Brochure Brochure Uw situatie Nederlandse werkgevers zijn ervan overtuigd dat een vergrijzende en ontgroenende arbeidsmarkt leidt tot stijgende personeelskosten [bron: CBS/2013]. De kans dat relatief meer ouderen

Nadere informatie

Samenvatting uitvoeringsplan Brabants ArbeidsmarktAkkoord. 5 dec 2012

Samenvatting uitvoeringsplan Brabants ArbeidsmarktAkkoord. 5 dec 2012 Samenvatting uitvoeringsplan Brabants ArbeidsmarktAkkoord 5 dec 2012 Regio plannen Noordoost Totaal Provincie Tien actielijnen zijn verdeeld over verantwoordelijkheden en rollen van de ondernemers (A),

Nadere informatie

Arbeidsmarkt in beeld

Arbeidsmarkt in beeld Dag van het Sociaal Domein Arbeidsmarkt in beeld Samenwerken aan effectieve oplossingen Programma 1. Situatie arbeidsmarkt Jeugdzorg, Sociaal werk, Kinderopvang 2. Beeld van de branches en kansen 3. Vraagstukken

Nadere informatie

LET S CONNECT 13 februari 2014. Thijs Habets (programmamanager)

LET S CONNECT 13 februari 2014. Thijs Habets (programmamanager) LET S CONNECT 13 februari 2014 Thijs Habets (prgrammamanager) EMPOWER LIMBURG? Reginale samenwerking (intentieverklaring) Delgerichte ntwikkeling Brede inzetbaarheid (Intersectrale) mbiliteit Reginale

Nadere informatie

Leven lang leren, een waardevolle investering

Leven lang leren, een waardevolle investering Leven lang leren, een waardevolle investering Vakmensen in opleiding Leeuwenborgh is een professionele aanbieder Contact Wilt u weten wat voor uw organisatie de opleidings- en financieringsmogelijkheden

Nadere informatie

Momenteel ontwikkelt Brainport 2020 een arbeidsmarkt dashboard. Dit dashboard toont, op de gebruiker toegesneden, relevante arbeidsmarktinformatie en

Momenteel ontwikkelt Brainport 2020 een arbeidsmarkt dashboard. Dit dashboard toont, op de gebruiker toegesneden, relevante arbeidsmarktinformatie en Momenteel ontwikkelt Brainport 2020 een arbeidsmarkt dashboard. Dit dashboard toont, op de gebruiker toegesneden, relevante arbeidsmarktinformatie en direct aan de arbeidsmarkt gerelateerde informatie.

Nadere informatie

Heb jij je diploma al?

Heb jij je diploma al? Heb jij je diploma al? 1 Haal nu je Er varingscertificaat (EVC) voor de zwembranche. Omdat jouw praktijker var ing veel waard is kun je met een EVCtraject in aanmerking komen voor een erkend branchediploma

Nadere informatie

Marjolein Vloothuis m. 06 177 04 356 www.vloothuisadvies.nl

Marjolein Vloothuis m. 06 177 04 356 www.vloothuisadvies.nl Almere, 2010. Beste lezer, Leeftijdsbewust personeelsbeleid is een thema dat wellicht ook in uw bedrijf of organisatie actueel is. Deze presentatie is slechts een impressie over wat zich thans afspeelt

Nadere informatie

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt.

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt. EVC- en EVP-loket 2 Een Ervaringsprofiel (EVP) is nuttig voor iedereen die wil weten waar hij staat in z n loopbaan, wat hij kan en wat hij nog wil ontwikkelen. Het laat zien over welke kwaliteiten medewerkers

Nadere informatie

Ervaringsdossier Wethouders

Ervaringsdossier Wethouders Ervaringsdossier Wethouders Het is noodzakelijk dat (ex-)wethouders een beeld hebben van hun competenties en talenten. Voor hen is investeren in de eigen loopbaan steeds belangrijker. Als enige universiteit

Nadere informatie

2017: volop in beweging

2017: volop in beweging SAMEN STERK PUBLIEKSVERSLAG 2017 2017: volop in beweging Wat een jaar ligt achter ons! Iedereen die binnen Zorg en Welzijn werkt, heeft ongetwijfeld gemerkt dat 2017 een jaar was van alle pijlen op de

Nadere informatie

Convenant ter stimulering van het arbeidsmarktinstrument EVC als onderdeel van een Leven Lang Leren

Convenant ter stimulering van het arbeidsmarktinstrument EVC als onderdeel van een Leven Lang Leren Convenant ter stimulering van het arbeidsmarktinstrument EVC als onderdeel van een Leven Lang Leren kc-evc_convenant EVC_v01.indd 1 5-6-2012 8:47:21 kc-evc_convenant EVC_v01.indd 2 5-6-2012 8:47:22 Convenant

Nadere informatie

Hoger Bedrijfsdiploma (HBd) Hans Daale Christa Heering

Hoger Bedrijfsdiploma (HBd) Hans Daale Christa Heering Hoger Bedrijfsdiploma (HBd) Hans Daale Christa Heering opzet Korte inleiding en dan veel vragen en antwoorden Leido en HBd-register Wat is het HBd en waarom is het interessant voor het werkveld (werkgevers

Nadere informatie

De spilfunctie van het Leercentrum binnen het nieuwe onderwijs bij Avans Hogeschool

De spilfunctie van het Leercentrum binnen het nieuwe onderwijs bij Avans Hogeschool De spilfunctie van het Leercentrum binnen het nieuwe onderwijs bij Avans Hogeschool Ellen Simons en Rien Brouwers Leer- en Innovatiecentrum Inhoud Context Onderwijsvisie van Avans Van mediatheek naar Leercentrum

Nadere informatie

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA

Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs MBO HBO SIGRA Jaarplan 2017 Arbeidsmarkt & Onderwijs HBO SIGRA MBO Inleiding TEXEL DEN-HELDER NOORD-HOLLAND NOORD HOORN ALKMAAR ZAANSTREEK-WATERLAND AMSTERDAM AMSTERDAM, DIEMEN EN AMSTELVEEN Voor u ligt het Jaarplan

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

Een toekomst van ons vak!

Een toekomst van ons vak! Een toekomst van ons vak! Agenda 1. Toekomstrichting 2. Dienstverlening vanuit typen problemen 3. De ideale klantmanager 2025 4. Toekomstvisie van de BvK Doelen Dienstverlening Registratie 5. Meerwaarde

Nadere informatie

Innovatief beroepsonderwijs in de regio: bindmiddel en broedplaats

Innovatief beroepsonderwijs in de regio: bindmiddel en broedplaats Innovatief beroepsonderwijs in de regio: bindmiddel en broedplaats Studiedag De toekomst van het platteland Nijmegen, 21 november 2018 Loek FM Nieuwenhuis Lectoraat beroepspedagogiek Lectoraat Beroepspedagogiek

Nadere informatie

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018

Notitie. Pagina 1 van 5. Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Notitie Aan Bestuurlijk overleg arbeidsmarktregio Zuid-Kennemerland en IJmond, 6 december 2018 Van Arbeidsmarktregionaal overleg (AMRO)/Annemiek van Outvorst Betreft Ambities regionale arbeidsmarktagenda

Nadere informatie

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger

28-8-2013. Een betere buurt met. mijnbuurtje. www.mijnbuurtje.nl. Vroeger Een betere buurt met mijnbuurtje www.mijnbuurtje.nl Vroeger 1 Nu 1 op de 3 huishoudens bezit een tablet 2 Nu Nu 3 In alle Nederlandse gemeentes: Bezuinigingen Zelfredzaamheid Stimuleren bewoners Meer verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Checklist selectie EVC-aanbieder

Checklist selectie EVC-aanbieder Checklist selectie EVC-aanbieder Deze checklist is ontwikkeld ter ondersteuning van organisaties die EVC gaan inkopen en hiervoor een passende EVC-aanbieder willen selecteren. Via het EVC-register (www.kenniscentrumevc.nl)

Nadere informatie