Kenniseconomie Krachtenbundeling

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kenniseconomie Krachtenbundeling"

Transcriptie

1

2

3

4

5 Tussen 2000 en 2009 is de waarde van deze indicator in Nederland toegenomen van 15,5 procent naar 17 procent. Hiermee behoort Nederland in absolute zin tot de best presterende landen van Europa, al is de groei de afgelopen jaren minder sterk geweest dan in enkele andere landen en gemiddeld in Europa. Zo heeft Denemarken de sterkste groei gerealiseerd van 19,4 in 2000 naar 31,6 procent in De buurlanden hebben eveneens een groei gerealiseerd. België van 6,2 naar 6,8 procent in 2009 en Duitsland van 5,2 naar 7,8 procent. Kenniseconomie De transformatie naar een kenniseconomie is noodzakelijk om de werkgelegenheid, en daarmee het welvaartsniveau, op peil te houden en te vergroten. Het realiseren van deze ambities betekent volle aandacht voor de beschikbaarheid van voldoende en kwalitatief goed opgeleide werknemers. In de Euregio moet er dan ook aandacht komen voor:. een aantrekkelijk woon- en werkklimaat;. een flexibel, mobiel en juist gekwalificeerd arbeidsaanbod op alle niveaus, toegesneden op de (regionale) arbeidsmarkt;. een flexibel, goed gekwalificeerd opleidingsaanbod, aansluitend op innovatie en (toekomstige) behoeften op die arbeidsmarkt. Krachtenbundeling Om de transformatie naar een kenniseconomie in al zijn facetten te kunnen realiseren is een bundeling van krachten gevraagd van beleidsmakers, kennis- en onderwijsinstellingen, het bedrijfsleven en arbeidsbemiddelaars. De rol van onderwijsinstellingen hierin is het just-in-time opleiden van voldoende en adequaat opgeleid personeel. Het hoger onderwijs moet structureel een bijdrage leveren aan het verhogen van de noodzakelijke arbeidscapaciteit. Afgezet tegen een dalende beroepsbevolking, daar er sprake is van krimp en ontgroening, staan stakeholders de volgende decennia voor een echte uitdaging!

6 De uitdaging voor de onderwijspartners in de Euregio is hoe onderwijs toegankelijker en aantrekkelijker te maken voor werkenden. Hogeschool Zuyd startte verschillende initiatieven Actief loopbaanmanagement Zonder individuele ontwikkeling is er geen organisatieontwikkeling. Een organisatie kan alleen haar strategie waarmaken als haar medewerkers zich mee (blijven) ontwikkelen. Met loopbaanmanagement ondersteunen organisaties blijvend de ontwikkeling van hun medewerkers. In Limburg lopen verschillende initiatieven om mobiliteit en employability te bevorderen: onder andere Empower Limburg, Limburg Talentrijke Regio, de Versnellingsagenda en Duurzaam Doorwerken bij Zuyd. Ondanks het hoge ambitieniveau blijkt het in de praktijk moeilijk om werkbare oplossingen te creëren voor employability, mobiliteit en leeftijdsbewust personeelbeleid. Aandacht voor de koppeling van loopbaanmanagement aan een breed HR-beleid blijft daarom vooralsnog noodzakelijk. Actief loopbaanmanagement krijgt gestalte in de context van Human Resource Management (HRM) binnen organisaties, branches en sectoren. Hogeschool Zuyd pakt samen met andere onderwijspartners, bedrijven en instellingen loopbaanmanagement op als proces van continu, planmatig en systematisch afstemmen van behoeften en mogelijkheden van organisaties enerzijds en de wensen en competenties van medewerkers anderzijds. Deze inspanningen moeten vroegtijdig inzicht geven in scholingsbehoeften, afgestemd op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt, waardoor onderwijspartners just-in-time hun bijdrage kunnen leveren. Een optimale ontwikkeling van de arbeidsmarkt komt immers tot stand door de wensen en competenties van medewerkers continu aan te laten sluiten op beschikbaar werk. Iedere medewerker creëert zo kansen op een passende loopbaan. EVC als instrument voor LLL Direct Advies is het servicebureau van Zuyd dat professionals adviseert en desgewenst actief ondersteunt in loopbaanontwikkeling. Een veel ingezet instrument hierbij is EVC, dat staat voor Erkennen van Verworven Competenties. EVC is gericht op het beoordelen en waarderen van competenties, die individuen niet alleen via formele opleidingen, maar ook en vooral door activiteiten als betaald werk en vrijwilligerswerk ontwikkeld hebben. Door middel van de EVC-procedure legt Hogeschool Zuyd officieel vast wat een medewerker kent en weet. Dit heeft twee hoofdfuncties. Enerzijds is dit een loopbaaninstrument, waarbij de EVC-resultaten zowel voor de individuele deelnemer als voor de organisatie bruikbaar zijn in het kader van loopbaanontwikkeling, Human Resources Development (HRD) en com petentiemanagement. Anderzijds is het een instroominstrument ter oriëntatie op een opleidingsvraag. In dat geval wordt bepaald hoe de competentieontwikkeling van een deelnemer staat in relatie tot de vereisten binnen een bepaalde opleiding en welke modules nog behaald moeten worden, wil de deelnemer een getuigschrift behalen.

7 Via EVC kunnen mensen dus hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Voor bedrijven en instellingen is EVC een goed middel om individuele leertrajecten te initiëren in relatie tot de doelen van de eigen organisatie. Kortom, de organisatie krijgt inzicht in de kwaliteit en inzetbaarheid van het personeel. Een EVC-traject ondersteunt zo de realisatie van een duurzaam HRM-beleid. Flexibilisering onderwijs Net als vele andere (hoger) onderwijsinstellingen heeft Hogeschool Zuyd de ambi tie om het leerproces te flexibiliseren en meer keuzemogelijkheden aan deelnemers te bieden. Daarnaast verwachten professionals, die na een EVC-procedure bij een partnerinstelling onderwijs willen volgen, een aansluitende opleiding op maat. Het onderwijs moet daarop ingericht zijn. De mogelijkheden van ICT spelen naast het leren op de werkplek en het aanbieden van modulair onderwijs een belangrijke rol bij het vergroten van de flexibiliteit in het onderwijs. Opleidingen binnen Zuyd gaan op verschillende wijze met flexibilisering van leerroutes om en lopen daarbij tegen verschillende aspecten van kwaliteit en wetgeving aan. Algemene adviezen en een standaard aanpak zijn daarom (in eerste instantie) moeilijk. Vandaar dat is gestart met het in kaart brengen van de verschillende vormen van flexibilisering, die er binnen Zuyd bestaan. Intussen vindt er intern overleg en uitwisseling plaats, maar ook met andere partijen op basis van best practices. De gestelde doelen rondom flexibilisering zijn:. Flexibele leerroutes voldoen aan kwaliteitseisen van de verschillende deelnemende partijen (Arcus College, Leeuwenborg Opleidingen (mbo), Open Universiteit en Hogeschool Zuyd) in het servicecentrum LLL, landelijke en Europese accreditatie-eisen en wettelijke kaders.. Transparant en vergelijkbaar qua niveau t.b.v. interne en externe kwaliteitszorg, maar ook voor de noodzakelijke (Europese) uitwisselbaarheid.. Op de hoogte zijn en blijven van wettelijke kaders t.b.v. interne en externe verantwoording.. Ontwikkelaars en examencommissies houvast geven bij het beoordelen van kwaliteit van leerroutes op maat.. Overleggen met landelijk netwerk HBO-LLL, maar ook in de Euregio.. Het ontwikkelen van centraal beleid en uitwisselbare methodieken.. Kosten en (directe en indirecte) opbrengsten van flexibilisering transparant maken.

8 Om verdere samenwerking en uitwisseling binnen Limburg te optimaliseren is het Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg ingericht. Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg Het Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg is een initiatief van Hogeschool Zuyd en regionale partners om de dienstverlening rondom LLL aan de beroepsbevolking te bundelen. Het Servicecentrum wordt breed gesteund door belanghebbenden in de regio. Het initiatief sluit aan bij het programma Limburg Talentrijke Regio en de Versnellingsagenda, initiatieven van de Nederlandse Provincie Limburg. Naast Europese subsidie wordt het Servicecentrum dan ook mede gefinancierd door de Provincie Limburg, de Zuid-Limburgse gemeenten en het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV). De Vlaamse tegenhanger van het UWV is de VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling). Onderwijsinstellingen uit Zuid-Limburg, overheden en ondernemers trekken intensief samen op in het kader van de arbeidsmarktproblematiek. Deze wordt gekenmerkt door employability-vraagstukken, de behoefte tot upgrading van de Zuid-Limburgse beroepsbevolking en via dit initiatief tevens gekoppeld aan het streven langer door te werken. De partners in het Servicecentrum nemen samen de verantwoordelijkheid richting (toekomstige) arbeidsmarkt. Het doel van het project is om een leven lang leren in Limburg op een hoger plan te tillen door het vergroten van de transparantie en de expertise in het speelveld van EVC tot en met HRM. Het Servicecentrum is daarmee initiator, stimulator, organisator, aanjager, onderzoeker en tevens verbindend element tussen huidige en toekomstige initiatieven in de provincie Limburg op het gebied van leven lang leren. Het Servicecentrum ondersteunt werkgevers, werknemers en werkzoekenden bij het realiseren van de benodigde match tussen arbeidsaanbod en arbeidsvraag door het verder ontwikkelen van competenties op MBO-, HBO- en universitair niveau. Het Servicecentrum LLLL richt zich op vijf verschillende doelgroepen: 1. Werkgevers. Aandacht wordt besteed aan het introduceren en implementeren van actief loopbaanbeleid in relatie tot goed werkgeverschap. Dat wil zeggen HRM-beleid in relatie tot duurzaam doorwerken met aandacht voor de benodigde competenties en de lichamelijke conditie (Work Ability Index/WAI). Intermediairs. Onder intermediairs vallen de leerwerkloketten, UWV-werkbedrijf en uitzendbureaus. Zij maken gebruik van EVC-instrumenten in het kader van loopbaan (her)oriëntatie en leven lang leren. 2. Onderwijsinstellingen. De onderwijsinstellingen hebben de taak er voor te zorgen dat zij opleidingstrajecten ontwikkelen die aansluiten bij de startsituatie van de deelnemer, o.a. te bepalen met behulp van assessmentinstrumentaria (EVC, instap assessments, enz.). 3. Werknemers. De jongere werknemer met (praktijk)ervaring, die al of niet een (vmbo-, mbo- of hbo-) opleiding heeft afgerond, maar zich realiseert dat verdere professionalisering noodzakelijk is in relatie tot doorgroei in een loopbaan. 4. Werkzoekenden. Voor werkzoekenden maakt scholing veelal onderdeel uit van het toeleidingstraject naar werk en/of combinaties van scholing en werk. Ook het uitvoeren van maatschappelijk relevante activiteiten als mogelijke tussenstap tussen actief zijn op de arbeidsmarkt kan tot de mogelijkheden behoren.

9 Het Servicecentrum vormt het regionale kennis- en expertisecentrum op het gebied van actief op de toekomst gericht loopbaanbeleid in relatie tot verworven en benodigde competenties, gebruikmakend van e-portfolio en flexibele onderwijstrajecten, zoals deze bij de afzonderlijke onderwijspartners worden geïnitieerd. Employability portfolio Een employability portfolio al of niet elektronisch maakt het voor iedereen mogelijk zijn of haar competenties en de voortgang van de eigen ontwikkeling aan te tonen en bij te houden. Door de toenemende interesse in het gebruik van e-portfolio in het onderwijs, het bedrijfsleven en bij intermediairs is de behoefte ontstaan om te komen tot het uitwisselen van gegevens. Een uitwisselbaar e-portfolio is faciliterend voor mobiliteit, matchingsvraagstukken en een levenlang leren. Daarmee is het een onmisbaar instrument voor de partners binnen het Servicecentrum. Het programma Leven Lang Naast het Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg loopt er vanaf 2010 intern bij Hogeschool Zuyd het programma Levenlang Het programma stimuleert en ondersteunt Zuyd bij de doorontwikkeling richting LLL instituut, ingericht om opleidingen en trainingen van niveau 5 AD (Associated Degree) tot en met niveau 7 masters aan te bieden. Binnen het programma wordt aandacht besteed aan ontwikkelingen op de scholingsmarkt voor volwassenen, het ontwikkelen van diensten en producten, aansluitend op behoeften van de arbeidsmarkt en de aanpassing van de Zuyd-organisatie aan het bedienen van 17- tot en met 64-jarigen met adequaat onderwijs en onderzoek.

10 Best practice De masteropleiding Personal Leadership in Innovation & Change (PLIC) binnen de faculteit People & Business Management van Hogeschool Zuyd is een best practice op het gebied van volwasseneneducatie. De masteropleiding is NVAO geaccrediteerd. Door ontwikkelingen ten gevolge van maatschappelijke en technologische veranderingen doet een ander leiderschapsbeeld zijn intrede. Een vorm van leiderschap waarbij het verbinden centraal staat in een omgeving waar de grenzen tussen binnen en buiten de organisatie, beleid en uitvoering, lijn en staf, concurrenten en partners, klanten en medewerkers, werk en privé steeds meer aan het vervagen zijn. Veranderen en vernieuwen zijn inmiddels standaard en kenmerkend voor moderne organisatievoering. Doelgroep van dit masterprogramma PLIC zijn alle professionals: managers, projectleiders en (senior) adviseurs, die door hun positie en functioneren actief betrokken zijn bij het realiseren van veranderingen en innovaties binnen hun organisatie vanuit de profit evenals uit de non-profit sector. De deelnemers beschikken over een afgeronde hbo-opleiding of over hbo-werk- en denkniveau en hebben minimaal drie jaar relevante werkervaring. Daarbij is het voor het succesvol kunnen volgen van het programma van belang dat de deelnemers: intrinsiek gemotiveerd zijn vanuit een open leerhouding; ingesteld zijn op permanente reflectie op het eigen denken en handelen; vanuit de synergiegedachte het belang van samen leren onderkennen en vanuit dat perspectief partnerships willen aangaan; verschillende soorten spanningsvelden, belangen en ontwikkelingen gericht op innovatie en verandering onderkennen en hiermee kunnen omgaan. Het masterprogramma PLIC is een opleiding die deelnemers: toegang geeft tot de nieuwste kennis en ontwikkelingen op het gebied van leiderschap, organisatie, innovatie en verandering; zal prikkelen en uitdagen om vanuit verschillende perspectieven te leren kijken, denken en handelen; in contact brengt met inspirerende collega s, organisaties (co-creatie) en sprekers (uit de praktijk); de ruimte biedt om in grote mate zelf de leerroute vorm te geven; stimuleert om innovatieve projecten in de eigen organisatie uit te voeren.

11 Het curriculum van de master bestaat uit drie verplichte en twee masterclasses, die door de deelnemer gekozen worden. De verplichte masterclasses zijn: Personal Leadership, Innovation & Change en Knowledge Management. De keuzemodules bestaan uit Crisis Management of Strategisch Management. Een ander onderdeel van deze master is een internationale studiereis: International Experience. Per masterclass wordt door middel van individuele coaching en groepsintervisie gewerkt aan de ontwikkeling van de persoonlijke competenties. De coaching en intervisie loopt als een rode draad door het gehele traject. Om het traject af te kunnen sluiten met een masterdegree dient er in het blok Science Orientation een masterpiece te worden geschreven. De mogelijkheid bestaat om op een flexibele manier de master te doorlopen. De geboden flexibiliteit bestaat uit het afzonderlijk kunnen volgen van de masterclasses (module). Dit biedt de deelnemer de mogelijkheid om alleen relevante delen te volgen of te stapelen en de opleiding verspreid over twee tot maximaal vijf jaar af te ronden met een master degree. Nieuwe diensten Naast het in samenwerking met partijen uit het werkveld ontwikkelen van nieuw flexibel onderwijsaanbod, worden er ook geheel nieuwe diensten aangeboden, waaronder het programma GRIP op werk, Jump Start en het HRM Servicepunt voor MKB. GRIP op werk is een begeleidings- en opleidingsprogramma van Hogeschool Zuyd voor bedrijven, die de mobiliteit van hun medewerkers op de arbeidsmarkt willen verbeteren. GRIP staat voor Gemeenschappelijk, Resultaatgericht, Integraal en Persoonlijk. Grip helpt medewerkers passend werk te vinden in de eigen organisatie of daarbuiten of ondersteunt bij het starten van een eigen bedrijf en het ontwikkelen van de daarvoor vereiste competenties. Dit programma wordt in uitgebreidere vorm onder de naam Kansen voor Kenniswerkers ook aan werkzoekenden aangeboden. Jump Start is een andere dienst van Zuyd, ondersteund door de Provincie Limburg. De doelstelling van Jump Start is het behoud van hoger opgeleiden voor de regio. Jumpstart begeleidt pas afgestudeerde talentrijke jongeren door middel van coaching en opleiding twee jaar intensief bij het opbouwen van werkervaring bij drie Limburgse bedrijven of instellingen. Limburgse organisaties krijgen zo de mogelijkheid om jongeren intensief kennis te laten maken met hun bedrijf en branche. Het doel is deze talentvolle jongeren een snelle start en doorgroeimogelijkheden te bieden in hun loopbaan. Daarnaast krijgen Limburgse bedrijven en instellingen de kans jongeren aan zich te binden. De geboden coaching biedt de deelnemende organisaties tevens de mogelijkheid om intensief kennis te maken met de mogelijkheden van Zuyd op het gebied van opleiden, trainen, onderzoek en innovatie.

12 HRM Servicepunt wordt een dienstverlening voor MKB (midden- en kleinbedrijf). Dit initiatief brengt op dit moment vragen en behoeften in kaart van MKB-bedrijven richting employability, HRM en (toekomstige) scholingsbehoeften. Op basis van de verkregen uitkomsten worden vraag en aanbod gekoppeld en vanuit de gelieerde onderwijsinstellingen (mbo, hbo, wo) aangeboden aan het Limburgse MKB. De Vlaamse tegenhanger van MKB is KMO (kleine en middelgrote onderneming). Onderwijs arbeidsmarkt Het uiteindelijke doel van Leven Lang Leren is om de instroom, doorstroom maar vooral ook de uitstroom te verbeteren tussen beroepsonderwijs en de Euregionale arbeidsmarkt. Redenen hiervoor zijn:. De toenemende schaarste op de arbeidsmarkt aan goed opgeleide mensen. Als mensen bij blijven in hun vak, blijven ze langer inzetbaar en verlagen de toekomstige vervangingsvraag.. De afhankelijkheid van de economie van innovatie. Door continu onderzoek en scholing onderling te koppelen, worden de nieuwste inzichten uit onderzoek meegenomen en direct vertaald richting praktijk. Maar andersom wordt het onderwijs beter door de intensieve interactie met de beroepspraktijk en afgeleid onderzoek.. Investeren in medewerkers loont; zo blijft ervaring behouden, gecombineerd met actuele kennis. Talent wordt optimaal benut en eventueel erkend met een ervaringscertificaat (EVC). EU-regionalisering is van groot belang om de arbeidsmarkt te verbreden. Tijdens het project Goesting in Leren en Werken is er een euregionaal netwerk ontstaan van hogescholen in Vlaanderen en Zuid-Nederland, waarbij we van elkaars expertise hebben geleerd, een grensoverschrijdende samenwerking hebben gerealiseerd en de eerste aanzet hebben gemaakt tot het versterken van de grensoverschrijdende arbeidsmarkt met als doel studenten beter voor te bereiden op een euregionale arbeidsmarkt én hen beter voor te bereiden op een leven lang leren.

13 Dit alles onder het motto: Samen creëren we een euregionale toekomst door Levenlang Leren in te zetten als motor van de toekomstige kenniseconomie. Meer weten? Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg: In het Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg worden vragen of casussen op het gebied van LLL uitgewerkt in samenwerking met bedrijven en partners in de regio. Master Personal Leadership in Innovation and Change: zie Managers worden dagelijks geconfronteerd met ontwikkelingen ten gevolge van onder andere maatschappelijke en technologische veranderingen. Maar ook eisen en ontwikkelingen van de eigen organisatie en stakeholders zijn een constante bron voor innovatie en veranderingen. Organisaties hebben dan ook meer dan ooit behoefte aan managers die het vermogen hebben om vanuit een sterke persoonlijkheid innovatie- en veranderingstrajecten succesvol te laten verlopen. Dit vermogen is de kern van in de Master Personal Leadership in Innovation and Change (PLIC). Referenties Bedrijfsbureau Empower Limburg. Geraadpleegd op 3 juni 2011, Limburg Talentrijke Regio. Geraadpleegd op 8 juni 2011, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Monitor trends in beeld : onderwijs, geografische weergave, EU2020 strategie, Lissabon doelstelling: leven lang leren. Geraadpleegd op 2 juni 2011, php Raad van advies versnellingsagenda (2008). De versnellingsagenda : naar een hogere versnelling. Geraadpleegd op 8 juni

Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC

Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC Samenwerking in de regio! Marlies Koks, EVC centrum Leeuwenborgh Jos Maas, Zuyd Hogeschool, SLC Demografische ontwikkelingen: Ontgroening en vergrijzing Ontgroening en vergrijzing Consequenties voor

Nadere informatie

Leven Lang Leren voor professionals

Leven Lang Leren voor professionals Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen EduBROn, Universiteit Antwerpen Groep T-Hogeschool Leuven Hogeschool Zeeland Hogeschool Zuyd KaHo Sint-Lieven NHTV Internationale Hogeschool Breda Provinciale

Nadere informatie

Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg. Samenwerking in de regio: Leven lang leren doe je samen!

Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg. Samenwerking in de regio: Leven lang leren doe je samen! Servicecentrum Leven Lang Leren Limburg Samenwerking in de regio: Leven lang leren doe je samen! Regionale ontwikkelingen Demografische ontwikkelingen: Ontgroening en vergrijzing Ontgroening en vergrijzing

Nadere informatie

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid?

EmployabilityDriver. Waarom een strategische discussie over employability beleid? EmployabilityDriver Waarom een strategische discussie over employability beleid? We weten al een tijd dat door vergrijzing en ontgroening de druk op de arbeidsmarkt toeneemt. Het wordt steeds belangrijker

Nadere informatie

Ervaringsdossier Wethouders

Ervaringsdossier Wethouders Ervaringsdossier Wethouders Het is noodzakelijk dat (ex-)wethouders een beeld hebben van hun competenties en talenten. Voor hen is investeren in de eigen loopbaan steeds belangrijker. Als enige universiteit

Nadere informatie

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010

Instrumenten voor LLL. GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Instrumenten voor LLL GoLeWe projectconferentie 11-05-2010 Levenslang leren Leven lang leren Leven Lang leren begint met bewustwording Bedrijven Individuen Visie op HRM Loopbaan management Visie op HRM

Nadere informatie

EVC bij Windesheim. Windesheim Erkend EVC-aanbieder is. Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat. Erkennen van Verwoven Competenties

EVC bij Windesheim. Windesheim Erkend EVC-aanbieder is. Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat. Erkennen van Verwoven Competenties EVC bij Windesheim Erkennen van Verworven Competenties ErVaringsCertificaat Erkennen van Verwoven Competenties EVC staat voor het Erkennen van (elders) Verworven Competenties. EVC is gericht op het beoordelen

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Van financieel talent naar Public Business Controller

Van financieel talent naar Public Business Controller Kennis van de Overheid Van financieel talent naar Public Business Controller Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw financiële afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere

Nadere informatie

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument

Strategische Personeelsplanning. Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument Strategische Personeelsplanning Basisdocument SPP als pijler van hr-beleid Om als organisatie in een dynamische omgeving met veel ontwikkelingen en veranderingen

Nadere informatie

8 Aanbevelingen op een rij

8 Aanbevelingen op een rij 8 Aanbevelingen op een rij 8.1 Verstevigen infrastructuur voor postinitiële ontwikkeling Flexibel en praktijkrelevant aanbod voor maatwerk De regelgeving wordt aangepast om bekostigde en niet-bekostigde

Nadere informatie

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting

Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Advies onderzoeksfase Lef L up! Samenvatting Achtergrond Aansluitend op de strategische doelstelling van Noorderlink 'Mobiliteit tussen Noorderlink organisaties bevorderen' gaan we de kracht van het netwerk

Nadere informatie

Junior medewerker Bezwaar en Beroep

Junior medewerker Bezwaar en Beroep Kennis van de Overheid Junior medewerker Bezwaar en Beroep Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Nut en noodzaak van eportfolio s. Welkom

Nut en noodzaak van eportfolio s. Welkom Nut en noodzaak van eportfolio s Welkom Wat is een eportfolio? Even voorstellen Projectleiders Marius Monen (Brainport Development) en Maartje Geenen (Provincie Limburg). Project met subsidie van Pieken

Nadere informatie

Beleidsplan AUHL

Beleidsplan AUHL Beleidsplan AUHL 2019-2024 S I T U E R I N G Associatie Universiteit Hogescholen Limburg (AUHL) is één van de 5 Vlaamse associaties en heeft als partnerinstellingen: Hogeschool PXL en Universiteit Hasselt,

Nadere informatie

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap

Inspirerend Management. in de zorg. Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Inspirerend Management Development in de zorg Een modulaire aanpak gericht op de ontwikkeling van nieuw leiderschap Behoefte aan effectief leiderschap Vergroting van de invloed van de politiek en zorgverzekeraars

Nadere informatie

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs!

Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! Wendbaar en waarde(n)vol onderwijs! In ons onderwijs staat de mens centraal, of het nu gaat om studenten of medewerkers, om ouders of werknemers uit het bedrijfsleven, jongeren of volwassenen. Wij zijn

Nadere informatie

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding

Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020. Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Aanpak arbeidsmarkt Zuidoost-Nederland 2016-2020 Illustratie regionaal arbeidsmarkt dashboard. Inleiding Wil Zuidoost-Nederland als top innovatie regio in de wereld meetellen, dan zal er voldoende en goed

Nadere informatie

De Loopbaanuniversiteit

De Loopbaanuniversiteit De Loopbaanuniversiteit Business Development Group September 2010 Business Development Group De Loopbaanrotonde Wilfried Vander Meeren Antoinette Deusings Vitaliteit voor organisatie en individu Producten

Nadere informatie

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio

STRATEGISCH PLAN 20152020. Excellent onderwijs voor een innovatieve regio STRATEGISCH PLAN 20152020 Excellent onderwijs voor een innovatieve regio introductie Met meer dan 10.000 studenten en ruim 800 medewerkers zijn we het grootste opleidingencentrum voor beroepsonderwijs

Nadere informatie

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten

HR in control. In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Dominica Diensten HR in control In 7 stappen de inzet van Human Capital optimaal. Doel en stappen In 7 stappen de personeels- en organisatieontwikkeling afgestemd. Handvatten voor: Opleidingsbehoefte Performancemanagement,

Nadere informatie

Loopbaanadvisering door HR

Loopbaanadvisering door HR Loopbaanadvisering door HR White paper Auteur: drs. Willem de Jong Februari 2014 Personeel & Organisatie Avans +, dé specialist in het ontwikkelen van mensen en organisaties. www.avansplus.nl Loopbaanadvisering

Nadere informatie

Training & Ontwikkeling

Training & Ontwikkeling Inleiding FOCUS Leren & Ontwikkelen uit Wormerveer is een sterk groeiende Human Resources Development dienstverlener met een duidelijke focus op resultaatgerichtheid en professionalisering. Wij onderscheiden

Nadere informatie

Beleidsadviseur Sociaal Domein

Beleidsadviseur Sociaal Domein Kennis van de Overheid Beleidsadviseur Sociaal Domein Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC)

Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Help medewerkers aantonen wat ze waard zijn! Herken en erken Eerder Verworven Competenties (EVC) Tijdens zijn loopbaan doet een medewerker veel werkervaring op. Hij of zij * volgt bijvoorbeeld interne

Nadere informatie

PE,PEPP en Samen Werken

PE,PEPP en Samen Werken PE,PEPP en Samen Werken Permanente Educatie Platform voor Pedagogische Professionals Begeleiding, Ondersteuning, Tijd en Moeite 15-10-2015 Alex Cornellissen Kleine Ikke lid AGOOP 1 Permanente Educatie

Nadere informatie

medewerker in ontwikkeling

medewerker in ontwikkeling medewerker in ontwikkeling 1 36 In 211 heeft ROC ID College verder gewerkt aan de volgende projecten binnen de programmalijn Ontwikkeling van medewerkers. Human Resources Development ROC ID College wil

Nadere informatie

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf

Format samenvatting aanvraag. Opmerking vooraf Format samenvatting aanvraag Opmerking vooraf Mocht u de voorkeur geven aan openbaarmaking van de gehele aanvraag in plaats van uitsluitend onderstaande samenvatting dan kunt u dat kenbaar maken bij het

Nadere informatie

Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden

Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden Flexibel en vraaggericht hoger onderwijs voor werkenden Informatiebijeenkomst VBZ/Sigra 17 januari 2017 Yvonne Bernardt Ministerie van OCW 1 Opzet presentatie 1) Belang van meer flexibiliteit en vraaggerichtheid

Nadere informatie

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business

Mastermind groep. Business Development. Leiderschap in het creëren van een sterke business Mastermind groep Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business Business Development Leiderschap in het creëren van een sterke business In turbulente tijden staat uw business voortdurend

Nadere informatie

Junior regisserende inkomensconsulent

Junior regisserende inkomensconsulent Kennis van de Overheid Junior regisserende inkomensconsulent Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de ontwikkeling en toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2009 2010 30 012 Leven Lang Leren Nr. 17 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARISSEN VAN ONDERWIJS, CULTUUR EN WETENSCHAP EN VAN SOCIALE ZAKEN EN WERK- GELEGENHEID

Nadere informatie

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012

HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de Jeugdzorg HaKa Nederland b.v. 24-11-2012 EVC in de jeugdzorg Wat is EVC? EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument waarmee werknemers hun kennis en ervaring -

Nadere informatie

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever

UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever UWV Loopbaanadviseur 2.0 Strategisch en creatief meedenken met je opdrachtgever Petra Korevaar Manager UWV loopbaancentrum Utrecht 17-06-2010 Even voorstellen UWV 2010 20.931 mensen/17.812 fte 11 districten

Nadere informatie

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd

Bureau BERGS. Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies. Noloc Erkend & Gecertificeerd Bureau BERGS Re-integratie Outplacement Loopbaanadvies Noloc Erkend & Gecertificeerd 1 2 Voorwoord Over Bureau BERGS Re-integratie, Outplacement & Loopbaanadvies De flexibiliteit binnen organisaties wordt

Nadere informatie

VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT

VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT VISIETEKST POSTDOCTORAAL LOOPBAANBELEID EN LOOPBAANBEGELEIDING AAN DE UGENT Goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 14 februari 2014 1 Deze visietekst werd opgesteld door de stuurgroep van het strategisch

Nadere informatie

Aandacht voor jouw ambitie!

Aandacht voor jouw ambitie! Aandacht voor jouw ambitie! ROC Rivor is hét opleidingscentrum van regio Rivierenland. Wij bieden een breed scala aan opleidingen, cursussen en trainingen voor jongeren en volwassenen. Toch zijn we een

Nadere informatie

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool

PROFIEL. Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool PROFIEL Adviseur Onderwijs HAS Hogeschool 1. De organisatie Dit profiel wordt gebruikt om potentiële kandidaten in het kort te informeren over de functie Adviseur Onderwijs, HAS Hogeschool en haar context.

Nadere informatie

Piter Jelles Strategisch Perspectief

Piter Jelles Strategisch Perspectief Piter Jelles Strategisch Perspectief Strategisch Perspectief Inhoudsopgave Vooraf 05 Piter Jelles Onze missie 07 Onze ambities 07 Kernthema s Verbinden 09 Verbeteren 15 Vernieuwen 19 Ten slotte 23 02 03

Nadere informatie

Arbeidsmarktagenda 21

Arbeidsmarktagenda 21 Arbeidsmarktagenda 21 Topsectoren en de HCA Voor de twee agrarische topsectoren is een Human Capital Agenda opgesteld met als doel, de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, zowel

Nadere informatie

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA

ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA ONZE AGENDA OPLEIDEN IN ROTTERDAM VOOR DE WERELD VAN MORGEN STRATEGISCHE AGENDA VOORWOORD Hoe leiden we elke student op tot de professional voor de wereld van morgen? Met de blik op 2025 daagt die vraag

Nadere informatie

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen

Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Waarom een techniekpact in Twente? Programmalijnen Jaarverslag 2016 Techniekpact Twente: wat is dat ook alweer? Techniekpact Twente klinkt steeds meer mensen bekend in de oren. Maar wat is het ook alweer? Techniekpact Twente is een uitvoeringsprogramma

Nadere informatie

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en

Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en Duurzaam toerusten voor arbeidsmarkt en samenleving Stel hogere eisen aan het arbeidsmarktperspectief Handhaaf het startkwalificatieniveau met extra aandacht aan studiekeuze mbo niveau 2 studenten. Biedt

Nadere informatie

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009

Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Aan de slag met EVC en ESF 26 november 2009 Did you know? Wat zien we in de film? Informatie versnelling Scenario denken Grote plek voor internet en informatica Technische vooruitgang Leren in informele

Nadere informatie

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen.

Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Kartonnage en Flexibele Verpakkingen: Vitaal de toekomst in! Investeren in duurzame inzetbaarheid? Dat hoeft u niet alleen te doen. Een overzicht van ons aanbod in 2017-2018 Inhoud Inleiding: Samen investeren

Nadere informatie

Reflectiegesprek: toekomstbeelden

Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1 Reflectiegesprek: toekomstbeelden 1. Mastercampussen: nog sterkere excellente partnerschappen in gezamenlijke opleidingscentra (VDAB West-Vlaanderen) 2. Leertijd+: duaal leren van de toekomst (Syntra

Nadere informatie

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017

Leven Lang Ontwikkelen. Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017 Leven Lang Ontwikkelen Erwin Pierik/ Rini Romme april 2017 Diverse relevante trajecten Tweede Kamer: hoorzitting LLL OCW vraagt SBB certificaten aan te reiken. SER adviezen beroepsonderwijs en post- initieel

Nadere informatie

Nieuwe kans op extra instroom

Nieuwe kans op extra instroom Nieuwe kans op extra instroom Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn en

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 23 oktober 2018 Erkenning werkervaring in mbo en hbo

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE. Datum 23 oktober 2018 Erkenning werkervaring in mbo en hbo >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE Middelbaar Beroeps Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Junior Wmo-professionals met open blik

Junior Wmo-professionals met open blik Kennis van de Overheid Junior Wmo-professionals met open blik Talentprogramma voor jonge professionals Investeer in de toekomst van uw afdeling Junior talenten kunnen een bijzondere rol spelen bij de transformatie

Nadere informatie

21st Century Skills Training

21st Century Skills Training Ontwikkeling van competenties voor de 21 e eeuw - Vernieuwend - Voor werknemers van nu - Met inzet van moderne en digitale technieken - - Integratie van social media - Toekomstgericht - Inleiding De manier

Nadere informatie

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016

Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Samenvatting bijeenkomst Stip aan de Horizon 14 maart 2016 Op 14 maart jl. hebben ROB en Utrechtzorg, in het kader van de aftrap van de Week van Zorg en Welzijn, een thema bijeenkomst georganiseerd over

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Eigen talent eerst Kuijpers MD programma. Michiel van Kessel MBA 10 september 2013

Eigen talent eerst Kuijpers MD programma. Michiel van Kessel MBA 10 september 2013 Eigen talent eerst Kuijpers MD programma Michiel van Kessel MBA 10 september 2013 Even voorstellen Studie Bestuurskunde (Avans, 2000-2001) Personeel & Arbeid (Avans, 2001-2005) Rechten (HAN, 2006-2007)

Nadere informatie

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut

Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut Pitstop Een onderzoek naar innovatie binnen het TT-Instituut A S S E N E M M E N M E P P E L De aanleiding Innovatie in het mbo moet omdat: - Technologie en digitalisering leiden tot andere (inhoud van)

Nadere informatie

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE

MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE MASTER LEIDERSCHAP EN INNOVATIE KIND EN EDUCATIE De master Leiderschap en Innovatie Kind en Educatie (MLIKE) is bedoeld voor professionals die werkzaam

Nadere informatie

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt.

Een Ervaringscertificaat (EVC) is nuttig voor iedereen die wil laten zien meer kennis en vaardigheden in huis te hebben dan uit diploma s blijkt. EVC- en EVP-loket 2 Een Ervaringsprofiel (EVP) is nuttig voor iedereen die wil weten waar hij staat in z n loopbaan, wat hij kan en wat hij nog wil ontwikkelen. Het laat zien over welke kwaliteiten medewerkers

Nadere informatie

Senior communicatieadviseur

Senior communicatieadviseur Profiel Senior communicatieadviseur Interne communicatiespecialist met strategisch en organisatorisch inzicht 26 oktober 2018 Opdrachtgever UWV Voor meer informatie over de functie Irene Vervelde, adviseur

Nadere informatie

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014

Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen. Tijs Pijls 18 november 2014 Praktijksessie efficiënt opleiden en ontwikkelen voor volwassenen Tijs Pijls 18 november 2014 Programma 14.00 uur Opening en presentatie Valideren, ECVET en het NLQF door Tijs Pijls, Partnerschap Leven

Nadere informatie

Beste HRM Dienstverlener voor de Overheid

Beste HRM Dienstverlener voor de Overheid Sociale Zaken Creëren van Participeren Het kabinet wil de Participatiewet per 1 januari 2014 in werking laten treden. Er wordt nog gedebatteerd over onderdelen van de wet. Echter, de kern staat vast. Het

Nadere informatie

Onderwijsraad, Den Haag, juli 2009. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag

Onderwijsraad, Den Haag, juli 2009. De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag a 1 > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag Directie Leren en Werken Anna van Hannoverstraat 4 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews

Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews Dutch Interview Protocols Vraagstellingen voor interviews PLATO - Centre for Research and Development in Education and Lifelong Learning Leiden University Content Vraagstellingen voor case studies m.b.t.

Nadere informatie

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent

Optimaal benutten, ontwikkelen en binden van aanwezig talent Management Development is een effectieve manier om managementpotentieel optimaal te benutten en te ontwikkelen in een stimulerende en lerende omgeving. De manager van vandaag moet immers adequaat kunnen

Nadere informatie

Lancering Euregio vacaturepool voor Nederland, België en Duitsland

Lancering Euregio vacaturepool voor Nederland, België en Duitsland Lancering Euregio vacaturepool voor Nederland, België en Duitsland Sprekers Carla Langen Voorzitter bestuur Empower Limburg 15:00 15:10 Theo Bovens Commissaris van de Koning Provincie Limburg 15:10 15:15

Nadere informatie

Voor vakmensen voor de toekomst

Voor vakmensen voor de toekomst Voor vakmensen voor de toekomst D66 Gelderland wil een klimaatneutrale en toekomstbestendige provincie zijn. Dat betekent windmolens plaatsen, zonneweides aanleggen en elk huis in Gelderland energieneutraal

Nadere informatie

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE

GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE GERONTOLOOG WORDEN MASTER OF SCIENCE Behaal een academisch diploma. Ontwikkel uw loopbaan als gerontoloog U bent nu net afgestudeerde bachelor of enige tijd werkzaam als zorgverstrekker in een ziekenhuis,

Nadere informatie

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector

Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Samenwerken aan een toekomstbestendige retailsector Wie wij zijn Het Retail Innovation Platform helpt de innovatie- en concurrentiekracht van de retailsector te versterken. Samen met retailers en andere

Nadere informatie

Factsheet Almeerse arbeidsmarkt Juni 2013

Factsheet Almeerse arbeidsmarkt Juni 2013 Factsheet Almeerse arbeidsmarkt Juni 2013 Snel een beeld van de Almeerse arbeidsmarkt Werkgevers krijgen de komende jaren in toenemende mate te maken met een tekort aan gekwalificeerde medewerkers. Zij

Nadere informatie

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015

Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties. Tijs Pijls, 17 november 2015 Voorlichtingsbijeenkomst EVC aanbieders en beoordelende organisaties Tijs Pijls, 17 november 2015 Programma 13.30: Opening en welkom, toelichting programma. Mijlpalen in de ontwikkeling EVC van de afgelopen

Nadere informatie

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt

Update Naar een veerkrachtige arbeidsmarkt Update Naar een 2016-2019 Met het uitvoeringsprogramma Naar een maken we de provinciale ambitie concreet: zoveel mogelijk Brabanders aan de slag. We werken aan vitale werknemers en vitale bedrijven die

Nadere informatie

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld

Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Het oogsten van ervaring van medewerkers van het wabo-werkveld Inleiding Om de kwaliteit van de uitvoering van de wabo-taken te verhogen zijn kwaliteitscriteria opgesteld. Daarin staan onder andere eisen

Nadere informatie

Personeelsvoorziening van de toekomst

Personeelsvoorziening van de toekomst Personeelsvoorziening van de toekomst een transitienetwerk voor Noordoost-Brabant Food & Feed Noordoost-Brabant Wie doet over tien jaar het werk? Waar staat uw bedrijf over tien jaar? De crisis voorbij,

Nadere informatie

Van Co-creatie naar Co-prestatie

Van Co-creatie naar Co-prestatie 2012 Van Co-creatie naar Co-prestatie Programma Trends Hoe is het nu Toekomstmuziek Trends Vergrijzing en ontgroening Krimpende arbeidsmarkt Economische migratie Selffulfilling prophecy Moeizame euregionale

Nadere informatie

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt:

Werkplan 2016. Arbeidsmarkt. De arbeidsmarktsituatie in de regio Rotterdam wordt de komende jaren door de volgende knelpunten gekenmerkt: Werkplan 2016 Werkplan 2016 Tijdens de strategiesessies met de kerngroepleden, de klankbordgroep en de bestuurders van derotterdamsezorg is benoemd welke arbeidsmarktvraagstukken in 2016 gezamenlijk aangepakt

Nadere informatie

Financieel aantrekkelijk opleiden bij NCOI

Financieel aantrekkelijk opleiden bij NCOI Financieel aantrekkelijk opleiden bij NCOI Gunstige financiering en subsidies voor HBO IT-opleidingen Tot 10.000,- subsidie op HBO Bacheloropleidingen Vanaf 1.250,- voordeel op korte HBO-programma s Maatwerk

Nadere informatie

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case

Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Leeftijdbewust personeelsbeleid De business case Inleiding Binnen de sector ziekenhuizen is leeftijdsbewust personeelsbeleid een relevant thema. De studie RegioMarge 2006, De arbeidsmarkt van verpleegkundigen,

Nadere informatie

Leerrechten doorgerekend

Leerrechten doorgerekend Leerrechten doorgerekend Scenario s voor investeringen in leven lang ontwikkelen Rapport van SEO in opdracht van VNO-NCW, MKB-Nederland, NRTO en MBO Raad Verschillende recente studies, adviezen en ook

Nadere informatie

Bantopa Terreinverkenning

Bantopa Terreinverkenning Bantopa Terreinverkenning Het verwerven en uitwerken van gezamenlijke inzichten Samenwerken als Kerncompetentie De complexiteit van producten, processen en services dwingen organisaties tot samenwerking

Nadere informatie

Het vernieuwde MD-huis van de Nederlandse politie

Het vernieuwde MD-huis van de Nederlandse politie Het vernieuwde MD-huis van de Nederlandse politie Van Regiopolitie naar Nationale Politie - Regeerakkoord Kabinet Rutte 2010 - Nationale Politie op 1 januari 2013 - Betreft: 65.000 medewerkers - Waarvan

Nadere informatie

3/2/2014. SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel. Mede-HRMontwikkelingen. Strategische Personeelsplanning (SPP)

3/2/2014. SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel. Mede-HRMontwikkelingen. Strategische Personeelsplanning (SPP) Vertrouwd met Arbeidszaken SPP Met medezeggenschap! Working nine to 5 6 maart 2014 M.Sikkel Strategische Personeelsplanning (SPP) Vandaag verkennen wij wat SSP is en hoe medezeggenschap hierbij kan ondersteunen

Nadere informatie

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014

De kracht van samenwerking. Brainport Development, 2014 1 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 2 De kracht van samenwerking Brainport Development, 2014 VAN KORTSLUITING NAAR CONTACT BETA CHALLENGE PROGRAMMA EEN LEERROUTE MAVO-MBO-HBO Henk

Nadere informatie

Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >>

Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >> Een kennis- en netwerkorganisatie voor professionals¹ >> die organisaties adviseren over en begeleiden bij uiteenlopende innovaties op het gebied van organisatie- en werkvormen, arbeidsrelaties, leiderschap

Nadere informatie

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs

middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs middelbaar beroepsonderwijs Brainport regio Eindhoven Onderwijsvisie Onze kijk op onderwijs Summa College maart 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: De vijf onderwijspijlers 4 Hoofdstuk 2: De vijf onderwijspijlers

Nadere informatie

OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE

OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE FUNCTIEPROFIEL OPLEIDINGSMANAGER MARKETING, SALES & TRADE HOGESCHOOL VAN AMSTERDAM FACULTEIT BUSINESS EN ECONOMIE Inhoudsopgave 1.Hogeschool van Amsterdam 3 De organisatie 3 De missie 3 Faculteit Business

Nadere informatie

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem

Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Medical Imaging/ Radiation Oncology Masteropleiding Haarlem Gezondheid, Sport en Welzijn Masteropleiding Medical Imaging/ Radiation Oncology Verschillende studies laten zien dat de druk op de gezondheidszorg

Nadere informatie

Master Innovation & Leadership in Education

Master Innovation & Leadership in Education Master Innovation & Leadership in Education Splinternieuwe opleiding voor het bereiken van het hoogste niveau als schoolleider. Daarmee bedoelen we: in staat zijn de ontwikkeling van een school te leiden

Nadere informatie

FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN

FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN FONTYS FOCUS 2020 ONTWIKKELDOELSTELLINGEN MET INDICATOREN INLEIDING Fontys wil in 2020 een open betekenisvolle kennisinstelling zijn, verankerd in de verschillende regio s in Zuid-Nederland. Wij focussen

Nadere informatie

CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. Arbeidsmarkt ICT. Problematiek: Continue verandering

CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. CA-ICT Opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT. Arbeidsmarkt ICT. Problematiek: Continue verandering Opleidingsfonds Opleidingsfonds Louis Spaninks, directeur Werk maken van de toekomst 1 2 Problematiek: Continue verandering Toenemende onvoorspelbaarheid Toekomst Voorspelling in 2005: 2005: 80 % gebruikte

Nadere informatie

Mobiliteitscentrum Glastuinbouw

Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Mobiliteitscentrum Glastuinbouw Eindrapport project Scholingsconsulenten Glastuinbouw 2010 René Scholte 7 februari 2011 Inhoud 1. Aanleiding 3 2. Doel 3 3. Aanpak 3 Werkzoekenden Bedrijven Scholen Brancheorganisaties

Nadere informatie

Junior projectleider Ruimte en Infra met integrale blik

Junior projectleider Ruimte en Infra met integrale blik Kennis van de Overheid Junior projectleider Ruimte en Infra met integrale blik Talentprogramma Investeer in de ontwikkeling en toekomst van uw afdeling projecten Junior talenten kunnen een bijzondere rol

Nadere informatie

COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 12 april Remco Claassen

COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 12 april Remco Claassen COLLEGEREEKS BOEKEN DIE SPREKEN! 12 april Remco Claassen Boeken die spreken! Op 12 april 2012 zal Remco Claassen de aftrap geven van de collegereeks 2012! Remco Claassen is een rebelse spreker, trainer

Nadere informatie

CONCEPT-Business model Werkplein Campus

CONCEPT-Business model Werkplein Campus CONCEPT-Business model Werkplein Campus Introductie Stichting Werkplein Campus het Bildt De stichting Werkplein Campus wil door het innoveren van het beroepsonderwijs samen met het bedrijfsleven opleidingen

Nadere informatie

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen!

Position Paper. Samenwerking Noord. Samenwerken door Samen te Doen! Position Paper Samenwerking Noord Samenwerken door Samen te Doen! Mei 2015 Samenwerking Noord is een netwerkorganisatie van (semi)overheidsorganisaties gericht op een duurzame ontwikkeling van de ICT functie

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord... 2 Het project in t kort... 3 Samenstelling projectteam... 5 Activiteiten... 7. nr. 1, 30 september 2010 1

Inhoud. Voorwoord... 2 Het project in t kort... 3 Samenstelling projectteam... 5 Activiteiten... 7. nr. 1, 30 september 2010 1 Inhoud Voorwoord... 2 Het project in t kort... 3 Samenstelling projectteam... 5 Activiteiten... 7 nr. 1, 30 september 2010 1 Voorwoord Leven-s-lang of Lang Leve het Leren?! Denk eens terug aan een recente,

Nadere informatie

Inschrijving RBB-AWARD 2016

Inschrijving RBB-AWARD 2016 Organisatie: Kamer van Koophandel Contactpersoon voor de RBB over deze good practice: Paul Eijkelenkamp e-mail adres: paul.eijkelenkamp@kvk.nl mobiele telefoon: 06-5357 3637 Akkoord lid Raad van Participanten

Nadere informatie

Mobiliteit in Logistiek Een inclusieve oplossing voor de Achterhoek

Mobiliteit in Logistiek Een inclusieve oplossing voor de Achterhoek Mobiliteit in Logistiek Een inclusieve oplossing voor de Achterhoek www.chainworks.nl Inleiding Rond 2010 werd door verschillende partijen geconstateerd dat Nederland haar leidende positie op het gebied

Nadere informatie

Interne communicatie manager Interne communicatiespecialist met strategisch en organisatorisch inzicht

Interne communicatie manager Interne communicatiespecialist met strategisch en organisatorisch inzicht Profiel Interne communicatie manager Interne communicatiespecialist met strategisch en organisatorisch inzicht 8 juni 2018 Opdrachtgever UWV Voor meer informatie over de functie Irene Vervelde, adviseur

Nadere informatie

Erkennen van Verworven Competenties

Erkennen van Verworven Competenties Erkennen van Verworven Competenties Wat is EVC? EVC staat voor het Erkennen van Verworven Competenties. Het is een instrument om uw talenten, kennis en vaardigheden (competenties) in beeld te brengen.

Nadere informatie