Leven lang leren, een waardevolle investering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Leven lang leren, een waardevolle investering"

Transcriptie

1 Leven lang leren, een waardevolle investering

2 Vakmensen in opleiding Leeuwenborgh is een professionele aanbieder Contact Wilt u weten wat voor uw organisatie de opleidings- en financieringsmogelijkheden zijn? Neem contact met ons op: Erik Boskamp, directeur Marktportaal Josine Warnier accountmanager Zorg & welzijn Dirk Verhoeven accountmanager Logistiek Lester Wintjens accountmanager CHTUVV van mbo-opleidingen en cursussen. Of het nu gaat om een erkend vakdiploma op niveau 3 of 4 of basisvaardig heden voor een succesvolle loopbaan. Wij bieden een ruim aanbod aan opleidingen voor individuele deelnemers en treden als partner op bij het organiseren en uitvoeren van een bedrijfsschool toegespitst op uw organisatie. Onze voorkeur gaat uit naar het geven van opleidingen op locatie in uw bedrijf. Uit ervaring weten wij dat dit het rendement bevordert, de opleiding laag drempelig maakt en het tijdverlies beperkt. Bram Buttiens accountmanager Techniek Gregory Verstappen accountmanager CHTUVV

3 2 / 3 Leeuwenborgh / Leven lang leren Professionele groei Zuid-Limburg maakt deel uit van Brainport Dat is een regio van wereldformaat op het gebied van chemie, life sciences (zorg), nieuwe energie, logistiek, horeca en retail. Zo n regio kan niet zonder vakmensen. Leeuwenborgh gelooft in Brainport 2020 en stemt er zijn programma op af, zodat we de juiste vakmensen voor de juiste sectoren opleiden. Dat doen wij niet alleen, maar in nauwe samenwerking met bedrijfsleven en samenleving. De praktijk verwacht veel van de mensen die wij opleiden. Daarom werken wij in alle fasen van hun loopbaan aan de professionele groei van uw vakmensen: - Het vak ontwikkelt zich, dus moeten zij beschikken over actuele vakkennis - De omgeving eist veel, dus moeten houding en gedrag de juiste zijn - De omgeving en het vak veranderen voortdurend, dus moeten zij hun kennis en houding zelfstandig op peil houden om employable te blijven Vakmensen die door ons worden opgeleid, zijn daarom niet alleen vakkundig op het moment dat zij hun diploma ontvangen. Onze vakmensen ontwikkelen zich hun carrière lang. Onze taak is óók het verbeteren van de competenties van werkzame vakmensen.

4 In de praktijk: Koninklijke Mosa Jan Smeets, opleidingsfunctionaris: Onderscheiden met goed opgeleide vaklui Mosa is een innovatief bedrijf en kan met zijn innovatieve vermogen inspelen op specifieke wensen van klanten, aldus Jan Smeets, opleidingsfunctionaris bij de Maastrichtse tegelfabrikant Koninklijke Mosa. Wij werken veel samen met architecten die ieder hun eigen wensen en eisen hebben. Architecten kunnen bij ons zelfs terecht met eigen ontwerpen. Dit maatwerk wordt steeds belangrijker. Om ons op deze manier te kunnen onderscheiden, ook in de toekomst, hebben wij goed geschoold personeel nodig. Mosa werkt al tien jaar samen met Leeuwenborgh voor de opleidingen Procestechniek. We hebben voor deze opleidingen een constante inschrijving van circa honderd medewerkers per jaar. Korte communicatielijnen Het kost medewerkers alleen een investering van tijd. Mosa betaalt de kosten en krijgt deze grotendeels weer terug van de overheid via subsidieregelingen. Dit heeft zeker aantrekkingskracht op potentiële medewerkers, omdat zij zich op deze manier continu kunnen ontwikkelen. De opleiding is breed, dus met een diploma kun je eventueel ook bij andere bedrijven terecht. Uiteraard is het praktijkdeel wel echt op Mosa toegespitst. Mosa is tevreden over de aanpak van Leeuwenborgh. De samenwerking met de docenten verloopt goed en ze zijn aanwezig op de locatie, waardoor ze snel kunnen inspelen op vragen uit de organisatie. Die korte communicatielijnen zijn prettig.

5 4 / 5 Leeuwenborgh / Leven lang leren Onze strategie Leren houdt niet op na school. Technieken en vaardigheden worden in de praktijk geleerd. Maar soms is dat niet voldoende. Leeuwenborgh biedt u een groot aantal mogelijkheden om uw personeel bij-, om- of te herscholen. Kenniscentrum Samen met Hogeschool Zuyd, Open Universiteit en Arcus Opleidingen participeert Leeuwenborgh in het kennis- en servicecentrum Leven Lang Leren Limburg. Deze vier onderwijsinstellingen stemmen de verschillende activiteiten op het terrein van een leven lang leren in Limburg nog beter op elkaar af, bijvoorbeeld door procedures te stroomlijnen en het onderwijs te flexibiliseren. Een leven lang leren is één belangrijk thema. Helemaal in onze provincie, omdat Limburg als een van de eerste in Nederland te maken heeft met ontgroening en vergrijzing. Alleen door meer mensen te laten doorgroeien van mbo- naar hbo-niveau, kan onze regionale arbeidsmarkt goed blijven functioneren. Zo kan het economisch rendement van de kenniseconomie vergroot worden. Bedrijven en instellingen spelen daar een belangrijke rol in, want die moeten nu al nadenken over welke competenties zij in de toekomst verwachten van medewerkers. Een leven lang leren is een belangrijk thema, zeker in Limburg. Bedrijven spelen daarin een belangrijke rol.

6 Om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren participeert Leeuwenborgh in maatschappelijke projecten. Maatschappelijke initiatieven Leeuwenborgh initieert en participeert in verschillende maatschappelijke projecten om de aansluiting tussen onderwijs en arbeid te verbeteren en een leven lang leren te stimuleren. De focus in ons beleid sluit aan bij de speerpunten van de Provincie Limburg, zoals die zijn geformuleerd in de Versnellingsagenda, te weten: zorg, logistiek, procestechniek, horeca en retail. Enkele voorbeelden: Licence to Operate In het project Licence to Operate worden de nieuwste ontwikkelingen in de procestechnologie opgepakt met alle regionale partners in industrie, overheid en kennisinfrastructuur. Stichting Immens en Werkschool In Stichting Immens ontwikkelt Leeuwenborgh met MTB, buurtbeheerbedrijven, Pentasz en het Werkplein Maastricht trajecten om mensen met een zekere afstand tot de arbeidsmarkt weer terug te leiden naar een baan. Contact Center Academy Limburg In de dienstverlening hebben werkgevers een continue instroom nodig van nieuwe medewerkers. Daarom richtten Limburgse bedrijven, Gemeente Maastricht, Provincie Limburg, LIOF, Hogeschool Zuyd en Leeuwenborgh gezamenlijk de Contact Center Academy Limburg op. A2-school Met de Gemeente Maastricht geeft Leeuwenborgh vorm en inhoud aan de A2-school. Dan kunnen klanten van het Werkplein via een leerwerktraject een baan te vinden. Sportzone Limburg Leeuwenborgh is een van de partners in het project Sportzone Limburg. Hier komen sport, onderwijs, zorg en bedrijfsleven samen, wat leidt tot betere (top)sportprestaties, optimale talentontwikkeling en nieuwe kennis.

7 6 / 7 Leeuwenborgh / Leven lang leren In de praktijk: Vivre Math Boon, manager Facilitair Bedrijf: Tevreden medewerkers, tevreden bewoners Onder de naam Vivre Gewoon beter maakt Vivre een organisatieverandering door. Van een organisatie waar zorg leidend is, naar één waar gastvrijheid centraal staat. Leeuwenborgh verzorgt trainingen om deze andere manier van werken te realiseren. Ongeveer vier jaar geleden startte Vivre met de trainingen voor alle medewerkers. Eerst als pilot op één van onze locaties. Nu trainen we drie à vier locaties per jaar, geeft Leon Lemeer, manager HR, aan. Wij ontwikkelden de training samen met organisatieadviesgroep Beteor. Voor een verbreding van het traject ging Vivre een samenwerking aan met Leeuwenborgh. Vivre trok voor dit omvangrijke verandertraject euro uit. In eerste instantie bekostigden wij dit helemaal zelf. Toen Leeuwenborgh erbij werd betrokken, konden wij aanspraak maken op de subsidieregeling WVA. Dat is mooi meegenomen, want zo kunnen we zoveel mogelijk in de zorg investeren. Investeren in ontwikkeling Naast verzorgenden, artsen, psychologen, paramedici en verpleegkundigen, volgt ook het Facilitair Bedrijf trainingen. Math Boon, manager Facilitair Bedrijf bij Vivre, vult aan: Vivre hecht, naast vakkennis, veel waarde aan de juiste houding en attitude van medewerkers. In samenspraak met de leidinggevenden op de werkvloer stelde Leeuwenborgh een lespakket op maat samen. Ik geloof heel sterk dat het hebben van tevreden medewerkers resulteert in tevreden bewoners. Daarom investeert Vivre in de persoonlijke ontwikkeling van het personeel. In het begin moesten wij even zoeken naar de juiste manier van samenwerken. Het was ook voor Leeuwenborgh een ongewoon opleidingsvraagstuk. We hebben veel met elkaar overlegd. Nu verloopt de samenwerking fantastisch.

8 Ons aanbod Mbo-opleidingen Niveau 1: assistent beroepsbeoefenaar Niveau 2: medewerker / basisberoepsbeoefenaar Niveau 3: zelfstandig beroepsbeoefenaar Niveau 4: gespecialiseerd beroepsbeoefenaar / functionaris middenkader Leeuwenborgh biedt mbo-opleidingen op niveau 1, 2, 3 en 4 op een van onze locaties of bij u in het bedrijf. Daarnaast verzorgen wij AKA-opleidingen waarmee een arbeidsmarktkwalificatie op assistentenniveau behaald kan worden. Met kortlopende cursussen kunt u vakkennis of competenties van uw medewerkers vergroten op een specifiek gebied. Ervaringscertificaten / EVC Medewerkers met veel kennis en vaardigheden maar zonder diploma, kunnen alsnog certificaten krijgen voor verworven competenties. In een ervaringscertificaat worden werk- en andere ervaringen gerelateerd aan een mbo-kwalificatie. U kunt EVC (Erkenning Verworven Competenties) inzetten bij loopbaanontwikkeling, outplacement of bij opleidingstrajecten. Voorbeelden De opleidingen in onderstaande sectoren sluiten aan op de economische speerpunten van de provincie Limburg. Niveau Zorg Logistiek Procestechniek Horeca & retail 1 Zorghulp Assistent logistiek Basisoperator Aankomend medewerker mede werker verkoop Horeca-assistent 2 Helpende zorg en welzijn Logistiek medewerker Operator A Gastheer/ gastvrouw Chauffeur personenvervoer Verkoper 3 Verzorgende Logistiek teamleider Operator B Allround operator productietechniek Verkoopspecialist Eerste Verkoper 4 MBO Verpleegkundige Logistiek supervisor Operator C Filiaalmanager

9 8 / 9 Leeuwenborgh / Leven lang leren In de praktijk: MTB Maastricht Jan Bunnik, opleidingscöordinator: Al twintig jaar gewaardeerd partner MTB Maastricht bemiddelt mensen vanuit diverse sociale regelingen naar arbeid. Ons doel is iedereen een startkwalificatie te laten behalen en zoveel mogelijk mensen te detacheren in het vrije bedrijf, vertelt opleidingscoördinator Jan Bunnik. Leeuwenborgh verzorgt voor MTB opleidingen in allerlei vakrichtingen. Zoals Werknemersvaardigheden, Arbeidsmarkt Gekwalificeerd Assistent (AKA), Horeca-assistent, Beveiliging, Leidinggeven, noem maar op. Met deze BBL-trajecten maken we een koppeling tussen theorie en praktijk. Zo kunnen mensen zich optimaal ontwikkelen en beter functioneren op hun werkplek. Waar mogelijk maatwerk De relatie tussen MTB en Leeuwenborgh bestaat al ruim twintig jaar. De samenwerking verloopt uitstekend. Het is een constructieve relatie en er wordt goed geluisterd naar onze vraag. Uiteraard is de CREBO de basis voor de opleidingsprogramma s. Onze specifieke wensen worden hierin geïntegreerd. Zo voegden wij aan de opleiding Beveiliging diverse modules toe, te weten bedrijfshulpverlening, VCA, omgaan met agressieve mensen en verkeersregelaar. Op die manier levert Leeuwenborgh waar mogelijk maatwerk. Ook over de docenten ben ik zeer te spreken. Er wordt goed met ons gecommuniceerd en afspraak is afspraak. Voor de toekomst hebben wij nog genoeg plannen met Leeuwenborgh. Wij gaan door!

10 Maatwerk en financiering Door wettelijke regelingen en diverse subsidies kunt u mogelijke scholingskosten voor uw medewerkers aanzienlijk reduceren. Onze accountmanagers vertellen u graag de mogelijk heden. Ook op onze website vindt u meer informatie. Doelstelling Omvang Wie betaalt? Hoe dan? Geen mbo-diploma of deel certificaat / school verklaring Variabel U Op basis uur * tarief 120 uur theorie 180 uur praktijk U icm Ministerie Belastingdienst Direct aan Leeuwenborgh WVA aan werkgever Scholingstraject mbo-diploma of deelcertificaat / schoolverklaring uur theorie uur praktijk U icm Belastingdienst WVA aan werkgever < 80 theorie U Op basis uur * tarief

11 10 / 11 Leeuwenborgh / Leven lang leren Door wettelijke regelingen en diverse subsidies kunt u uw scholingskosten aanzienlijk reduceren. WVA Scholing Als werkgever kunt u voor elke medewerker in een BBL-traject gebruik maken van de Wet Vermindering Afdracht (WVA). Uw voordeel bedraagt dan maximaal 2.738,- per medewerker per jaar. Voorwaarde is dat de opleiding CREBO-geregistreerd is. WVA Startkwalificatie Een werkgever die een bij het CWI ingeschreven werkloze werkzoekende zonder startkwalificatie op een leerbaan plaatst en deze naar een startkwalificatie leidt, maakt aanspraak op een WVA-korting van maximaal 3.286,- per jaar. Bovenstaande WVA-kortingen zijn stapelbaar, waardoor een maximale korting van 6.024,- per jaar ontstaat. WVA Erkenning Verworven Competenties Wanneer u EVC-procedures laat afnemen bij een erkende aanbieder zoals Leeuwenborgh kunt u gebruik maken van een regeling gekoppeld aan de WVA. In het kader van de loonbelasting heeft u recht op een afdrachtvermindering van 329,- (in 2010) per kalenderjaar als u de EVC-procedure voor uw werknemer betaalt. De kosten voor een standaard EVC-procedure bedragen 1.125,- exclusief 19% btw en eventuele reiskosten. Vergoeding BOL-stageplaats De overheid heeft tevens een aantal maatregelen getroffen voor de bevordering van stages binnen de beroepsopleidende leerweg (BOL) op niveau 1 en 2 van het mbo. Werkgevers die stageplaatsen aanbieden hebben recht op een afdrachtvermindering van 1.315,- per volledig stagejaar. Middelen brancheorganisatie In veel gevallen kunt u een beroep doen op het sectorale Opleiding- en Ontwikkelfonds (O&O Fonds) van uw brancheorganisatie. Afspraken hierover worden gemaakt in de CAO s.

12 12 / 7 Leeuwenborgh / Xxx Leeuwenborgh.nl

ERK&OPLEIDING. Meer rendement uit uw opleidingseuro. Werkervaring erkend door middel van EVC. Effectief opleiden en trainen bij NCOI

ERK&OPLEIDING. Meer rendement uit uw opleidingseuro. Werkervaring erkend door middel van EVC. Effectief opleiden en trainen bij NCOI MEI 2012 - NUMMER 4 speciale uitgave VAN NCOI Opleidingsgroep ERK&OPLEIDING Meer rendement uit uw opleidingseuro Effectief opleiden en trainen bij NCOI Werkervaring erkend door middel van EVC Samenwerking

Nadere informatie

Investeren in kennis loont!

Investeren in kennis loont! > Ondernemerspassie Investeren in kennis loont! Bedrijven die groeien hebben mensen die groeien loont. Zeker met het Ervaringscertificaat. Dat geeft precies aan hoeveel uw medewerkers weten en kunnen.

Nadere informatie

Bedrijfsopleidingen cursussen trainingen. Ook Volksuniversiteit

Bedrijfsopleidingen cursussen trainingen. Ook Volksuniversiteit Bedrijfsopleidingen cursussen trainingen Ook Volksuniversiteit najaar 2015 In dit magazine www.rocvantwente.nl/vooruwberoep Eén centraal informatiepunt als aanspreekpunt in de regio, voor particulieren,

Nadere informatie

Informatiebrochure BPV

Informatiebrochure BPV Informatie over de BPV in Summa College: Summa Engineering en Summa Techniek Datum: 21 juni 2013 Auteur(s): Dimph van de Loo Versie: 0.1 Status: Definitief 2013 Summa College Versie Datum Omschrijving

Nadere informatie

Tijd voor scholing Antwoorden op veelgestelde vragen over scholing van werknemers

Tijd voor scholing Antwoorden op veelgestelde vragen over scholing van werknemers Tijd voor scholing Antwoorden op veelgestelde vragen over scholing van werknemers Het belang van scholing van werknemers Beroepen en taken van werknemers veranderen sneller dan vroeger. Het is belangrijk

Nadere informatie

ERK&OPLEIDING. Organisatieveranderingen. Management- en leiderschapsontwikkeling. Erkende maatwerkopleidingen. NCOI als kritische partner

ERK&OPLEIDING. Organisatieveranderingen. Management- en leiderschapsontwikkeling. Erkende maatwerkopleidingen. NCOI als kritische partner FEBRUARI 2012 - NUMMER 3 speciale uitgave VAN NCOI Opleidingsgroep ERK&OPLEIDING Organisatieveranderingen NCOI als kritische partner Management- en leiderschapsontwikkeling Case van Timeos Erkende maatwerkopleidingen

Nadere informatie

1. Wat is EVC? Bron: website van Kenniscentrum EVC, praktijkvoorbeelden zorg

1. Wat is EVC? Bron: website van Kenniscentrum EVC, praktijkvoorbeelden zorg 1. Wat is EVC? EVC staat voor Erkennen van Verworven Competenties. EVC is een methode om de kennis en ervaring die iemand heeft opgedaan in werk, scholing of daarbuiten, in kaart te brengen en te waarderen

Nadere informatie

ERK&OPLEIDING. Erkende opleidingstrajecten. De regie over eigen loopbaan. Cases van De Kleine Wereld, SMART FMS en de Ketenacademie

ERK&OPLEIDING. Erkende opleidingstrajecten. De regie over eigen loopbaan. Cases van De Kleine Wereld, SMART FMS en de Ketenacademie OKTOBER 2012 - NUMMER 5 speciale uitgave VAN NCOI Opleidingsgroep ERK&OPLEIDING Erkende opleidingstrajecten op maat Cases van De Kleine Wereld, SMART FMS en de Ketenacademie De regie over eigen loopbaan

Nadere informatie

Een leven lang leren. POWI 2008: leren en werken

Een leven lang leren. POWI 2008: leren en werken Een leven lang leren POWI 2008: leren en werken 2 De opleidingen worden uitgevoerd door Leren en werken in Twente Kennis veroudert snel in onze samenleving. Eén van de grootste uitdagingen van het huidige

Nadere informatie

Doorpakken met Leren & Werken. Plan van aanpak 2008-2011

Doorpakken met Leren & Werken. Plan van aanpak 2008-2011 Doorpakken met Leren & Werken Plan van aanpak 2008-2011 Leren & Werken. . Voorwoord We zijn allebei in de zomer van 1961 geboren. Voor de rest zijn de verschillen tussen ons groot. In Nederland ging elk

Nadere informatie

EVC: aan de slag ermee!

EVC: aan de slag ermee! EVC: aan de slag ermee! Handleiding voor een succesvolle uitvoering De werkbelasting in het EVC-traject vond ik wel meevallen Ari Blummel Ik ben echt heel erg tevreden over het eindresultaat. Samantha

Nadere informatie

Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking

Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking Aan de slag met EVC en EVP Een handreiking Inhoudsopgave Inleiding... 1 1 ABC van EVC... 2 1.1 Wat is EVC?... 2 1.2 Wat is EVP?... 3 1.3 Doelen EVC en EVP... 4 2 Wie gaan er een EVC-procedure in?... 5

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 31 oktober 2014

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 31 oktober 2014 >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Hoger Onderwijs en Studiefinanciering Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375

Nadere informatie

leren en werken: op de kaart

leren en werken: op de kaart leren en werken: op de kaart Duurzaamheid op de arbeidsmarkt is juist in economisch onzekere tijden uiterst belangrijk. Door de specifieke aandacht die leerwerkloketten schenken aan het begeleiden van

Nadere informatie

Leren als je werkt. Ik wil werk dat ik echt leuk vind. Heb ik daar een opleiding voor nodig? Hoe kan ik kans maken op promotie?

Leren als je werkt. Ik wil werk dat ik echt leuk vind. Heb ik daar een opleiding voor nodig? Hoe kan ik kans maken op promotie? oktober 2010 Leren als je werkt Praktische tips voor werknemers over scholing Hoe kan ik kans maken op promotie? Ik wil werk dat ik echt leuk vind. Heb ik daar een opleiding voor nodig? Mijn werk wordt

Nadere informatie

Associate degree Management in de Zorg

Associate degree Management in de Zorg Bekijk de video van Dido met Layar 2015 2016 Associate degree Management in de Zorg Associate degree of Health Care Management / duaal Deze brochure is verrijkt met Student Wilma de Vreugd bij Verpleeghuis

Nadere informatie

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA

DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA 2 ONZE MBO-COLLEGES DE MBO-COLLEGES VAN ROC TER AA Je kunt bij ROC Ter AA een beroepsopleiding volgen bij zeven mbo-colleges. De opleidingen van een mbo-college horen allemaal bij een bepaald vakgebied.

Nadere informatie

Opleidingsgids. Zorg en Welzijn

Opleidingsgids. Zorg en Welzijn 2015 Opleidingsgids Zorg en Welzijn Samen werken aan ontwikkeling Inleiding Wie is WerkendLeren WerkendLeren is een organisatie die zich richt op de ontwikkeling van mens en organisatie. Door praktijkgeïntegreerd

Nadere informatie

WERK& OPLEIDING 09/2014 #9. Zelfverzekerd door scholing HBO-traject Nationale-Nederlanden. HR-event op 4 november Wet werk en zekerheid

WERK& OPLEIDING 09/2014 #9. Zelfverzekerd door scholing HBO-traject Nationale-Nederlanden. HR-event op 4 november Wet werk en zekerheid WERK& OPLEIDING 09/2014 #9 Speciale uitgave van Ziekenhuis Gelderse Vallei Van MBO naar HBO NCOI_1415_WO_September-2.indd 1 Zelfverzekerd door scholing HBO-traject Nationale-Nederlanden HR-event op 4 november

Nadere informatie

Doen wat werkt. Eén jaar UWV WERKbedrijf

Doen wat werkt. Eén jaar UWV WERKbedrijf Doen wat werkt Eén jaar UWV WERKbedrijf Inhoud Resultaat door samenwerking (voorwoord) 3 Vraag en aanbod gekoppeld 5 Zelfredzaamheid en ondersteuning 5 Onze schakelfunctie 5 Ontsluiten arbeidsmarktinformatie

Nadere informatie

Leven lang leren: werken aan professionaliteit in de jeugdzorg!

Leven lang leren: werken aan professionaliteit in de jeugdzorg! Leven lang leren: werken aan professionaliteit in de jeugdzorg! 2 Inleiding Leven lang leren is een veelbesproken onderwerp. Werkgevers, maar zeker ook werknemers, hechten veel waarde aan het bijhouden

Nadere informatie

Onderzoek werkplaatsing van jongeren zonder startkwalificatie

Onderzoek werkplaatsing van jongeren zonder startkwalificatie Onderzoek werkplaatsing van jongeren zonder startkwalificatie Eindrapportage Opgesteld in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Opgesteld door Yolanda Hoogtanders Nadine van

Nadere informatie

hbo4life Flexibel leren voor professionals

hbo4life Flexibel leren voor professionals hbo4life Flexibel leren voor professionals 2 Voorwoord Welke kennis hebben we nodig? Waar halen we die vandaan? Hoe versterken we onze innovatiekracht? Hoe binden we nieuw talent aan ons? Hoe kunnen we

Nadere informatie

Beroepenveldcommissies voor de bouwsector in het mbo en hbo

Beroepenveldcommissies voor de bouwsector in het mbo en hbo Beroepenveldcommissies voor de bouwsector in het mbo en hbo Opdrachtgever: Bouwend Nederland Rotterdam, 2 april 2013 Beroepenveldcommissies voor de bouwsector in het mbo en hbo Opdrachtgever: Bouwend

Nadere informatie

EEN LEVEN LANG LEREN

EEN LEVEN LANG LEREN EEN LEVEN LANG LEREN Martin van der Dong, 48 allround operator mengvoeder Agrifirm, Meppel Waarom ben je een EVC-traject gaan volgen? Wat was je motivatie? Mijn werkgever Agrifirm besloot om voor alle

Nadere informatie

Werk& Opleiding 09 /2013 #7. KanZ ontzorgt werkgever Leerwerktrajecten. Reorganisatie? Inspiratietraject!

Werk& Opleiding 09 /2013 #7. KanZ ontzorgt werkgever Leerwerktrajecten. Reorganisatie? Inspiratietraject! Werk& Opleiding 09 /2013 #7 Speciale uitgave van Ontmoeten en verbinden Kennis delen en inspireren KanZ ontzorgt werkgever Leerwerktrajecten Reorganisatie? Inspiratietraject! Werk & Opleiding Meer evenwicht

Nadere informatie

Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid 2.0 Arbeidsmarktregio Groningen

Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid 2.0 Arbeidsmarktregio Groningen Regionaal Actieplan Jeugdwerkloosheid 2.0 Arbeidsmarktregio Groningen 2013 en 2014 In beweging - aan de bak! Aanpak van jeugdwerkloosheid door het stimuleren van mobiliteit 25 juni 2013 Inhoud 1. Inleiding...

Nadere informatie

Bedrijfsopleidingen, cursussen en trainingen

Bedrijfsopleidingen, cursussen en trainingen Bedrijfsopleidingen, cursussen en trainingen voorjaar 2014 Ook Volksuniversiteit! In dit magazine ( 0800) 838 38 38 Voorwoord De donkere dagen rond Kerstmis liggen achter ons, de crisis lijkt op zijn retour,

Nadere informatie

Jongeren aan de slag 2015-2018. Rotterdams actieprogramma tegen Jeugdwerkloosheid

Jongeren aan de slag 2015-2018. Rotterdams actieprogramma tegen Jeugdwerkloosheid Jongeren aan de slag 2015-2018 Rotterdams actieprogramma tegen Jeugdwerkloosheid 1 2 Rotterdams actieprogramma tegen jeugdwerkloosheid Inhoudsopgave 1 Voorwoord 5 2 Ontwikkelingen 7 2.1 Ontwikkelingen

Nadere informatie

TOA. Lessen uit een ontdekkingsreis

TOA. Lessen uit een ontdekkingsreis TOA Lessen uit een ontdekkingsreis Inhoud Voorwoord 4 Jan Kamminga, voorzitter Taskforce TOA 01 Toa heeft geesten rijp gemaakt voor Topsectorenbeleid 8 Pieter Waasdorp 02 Laatste schakel in ketenaanpak

Nadere informatie