Structuuronderzoek fijnkeramische bedrijven 2007

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Structuuronderzoek fijnkeramische bedrijven 2007"

Transcriptie

1 Structuuronderzoek fijnkeramische bedrijven 27 mei 27 In opdracht van: Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: Nederlandse Vakgroep Keramisten Kennis- en opleidingencentrum SVGB Uitgevoerd door: EIM drs. W.D.M. van der Valk HBA-publicatiereeksnr.: 82 ISBN: Prijs:, excl. verzendkosten

2 Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) Postbus AW Zoetermeer Tel.: hba@hba.nl Internet: Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) Eendenbrink 2492 PE s-gravenhage Tel.: info@nvk-keramiek.nl Internet: Kennis- en opleidingencentrum SVGB Postbus 48 4 AL Nieuwegein Tel.: info@svgb.nl Internet: EIM Postbus 7 27 AA Zoetermeer Tel.: info@eim.nl Internet: Copyright 27 HBA Behoudens de in of krachtens de Auteurswet 92 gestelde uitzonderingen mag niets uit deze uitgave worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of op welke andere wijze dan ook zonder de schriftelijke toestemming van de uitgever, het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Deze publicatie wordt gedrukt op papier met milieukeurmerk.

3 Inhoudsopgave Inleiding 5 2 De branche in cijfers 7 2. Verdeling van de ondernemingen naar Activiteiten 8 2. Leeftijd van de ondernemingen Wijze waarop het bedrijf in eigendom is verkregen Huisvesting 2.6 Werkgelegenheid Opleiding van de ondernemer Omzet Omzetsamenstelling 2 2. Bedrijfsresultaat Gebruik van diensten van derden Automatisering en website Code van de Keramist en het Aardewerkbedrijf Verkoopbevorderende activiteiten Problemen Analyses naar regio

4

5 Inleiding Dit rapport beschrijft de resultaten van het structuuronderzoek in de fijnkeramische branche dat is uitgevoerd binnen de kaders van het BrancheInformatieSysteem (BIS) dat het Hoofdbedrijfschap Ambachten door EIM laat exploiteren. Voor het onderzoek was de Stichting Vakopleiding Gezondheidstechnische Beroepen (SVGB) co-opdrachtgever. Daarnaast heeft de brancheorganisatie Nederlandse Vakgroep Keramisten (NVK) medewerking aan de uitvoering van dit onderzoek verleend. De uitkomsten van het onderzoek zijn gebaseerd op de antwoorden van ondernemers waarvan de onderneming als fijnkeramisch bedrijf bij het Centraal Registratiekantoor Detailhandel-Ambacht (CRK) staat ingeschreven. Daarnaast is gebruik gemaakt van: de ledenlijst van Nederlandse Vakgroep Keramisten; adressenmateriaal uit de Gouden Gids. In dit rapport zijn de gegevens van geënquêteerde bedrijven verwerkt. De ondernemers zijn in het najaar van 26 telefonisch benaderd, nadat hun een schriftelijke vooraankondiging was toegestuurd. Van de ondernemers waarmee het mogelijk was om binnen de veldwerkperiode contact te hebben, was maar liefst 8% bereid om aan het onderzoek mee te werken. De SVGB is het kenniscentrum beroepsonderwijs voor de fijnkeramische branche, dat met dit onderzoek het inzicht wil vergroten in de aansluiting van het beroepsonderwijs op het werk in de branches en de arbeidsmarkt. De SVGB en het HBA hebben uit oogpunt van efficiency en uniformiteit gezamenlijk EIM opdracht gegeven om onderzoek te doen om tot een helder beeld van de branche te komen.

6

7 2 De branche in cijfers 2. Verdeling van de ondernemingen naar De branche omvat circa 565 ondernemingen, die op basis van de accenten in hun activiteiten als volgt in n zijn onder te verdelen (zie tabel ): ruim 6 bedrijven met een accent op het vervaardigen van sieraardewerk voor decoratie en inrichting. Minimaal 5% van de omzet komt bij deze bedrijven hieruit voort; zo n 22 bedrijven met een accent op het vervaardigen van kunst. Deze activiteit is goed voor ten minste 5% van de omzet; ongeveer bedrijven waarbij ten minste 5% van de omzet voortkomt uit het geven van lessen (niet in loondienst); circa 8 overige ondernemingen met een ander, of geen specifiek accent. Onder hen bevinden zich ook specialisten, onder meer op het gebied van het vervaardigen van gebruiksaardewerk, het vervaardigen van siertegels, of het vervaardigen van cadeaus. Het aantal waarmee zij in het onderzoek voorkwamen was echter dusdanig gering, dat het om die reden niet verantwoord was om hen als afzonderlijke groepen in de analyses en rapportage te betrekken. Tabel aantallen ondernemingen per 2 aantal ondernemingen percentage accent op het vervaardigen van sieraardewerk 65 accent op het vervaardigen van kunst 22 9 accent op lesgeven 8 ander of geen specifiek accent 8 2 totaal 565 Bron: EIM, 27. Filiaalvorming komt in de fijnkeramiek nauwelijks voor: het aantal bedrijven met meer dan vestiging is op een hand te tellen. De scheidslijn tussen hen die zich kunstenaar voelen en noemen en ondernemers die kunst vervaardigen is dun en wordt veelal bepaald door de beleving van de persoon in kwestie. Bij het uitvoeren van de enquête is contact geweest met een groot aantal kunstenaars die, omdat zij in hun beleving geen bedrijf uitoefenen, buiten dit onderzoek zijn gebleven. 2 Zie tabel 2 voor de verdeling van de ondernemingen naar regio. De n zullen in de navolgende tabellen worden aangeduid met sier, kunst, les en overig.

8 2.2 Activiteiten Blijkens tabel 2 is het vervaardigen van kunst de activiteit die branchebreed door het grootste aantal bedrijven wordt uitgeoefend. Ook veel bedrijven vervaardigen sieraardewerk en/of cadeaus, relatiegeschenken en souvenirs. Door bijna de helft van de bedrijven worden lessen verzorgd (anders dan in loondienst). Een en ander zegt overigens niets over de schaal waarop de activiteiten worden uitgevoerd. Het inzicht hierin wordt verschaft in tabel 2. Tabel 2 activiteiten die de ondernemingen uitoefenen; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar ; meerdere antwoorden mogelijk activiteit sier kunst les overig totaal vervaardigen van: gebruiksaardewerk, vaatwerk overige gebruiksgoederen sieraardewerk: decoratie en inrichting siertegels cadeaus, relatiegeschenken, souvenirs kunst lesgeven (niet in loondienst) Bron: EIM, Leeftijd van de ondernemingen De gemiddelde leeftijd van de bedrijven bedraagt 7 jaar. De bedrijven met een accent op het vervaardigen van sieraardewerk zijn dooreengenomen het oudst, die met een accent op lesgeven het jongst. In zijn geheel genomen kenmerkt de branche zich door een vrij gelijkmatige leeftijdsopbouw (zie tabel ).

9 Tabel leeftijdsverdeling van de ondernemingen; ; totaal en naar omschrijving sier kunst les overig totaal t/m 5 jaar t/m jaar t/m 5 jaar t/m 2 jaar t/m jaar t/m 4 jaar meer dan 4 jaar totaal gemiddeld startjaar Bron: EIM, Wijze waarop het bedrijf in eigendom is verkregen Het overgrote merendeel van de bedrijven is door de huidige ondernemer zelf opgericht. Onder de bedrijven met een accent op het vervaardigen van sieraardewerk bevinden zich nog de meeste die (van familie) zijn overgenomen (zie tabel 4). Tabel 4 wijze waarop de onderneming in eigendom is verkregen; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar omschrijving sier kunst les overig totaal zelf opgericht overgenomen van familie 4 overgenomen van vroegere werkgever 4 overgenomen van andere partij 2 totaal Bron: EIM, 27.

10 2.5 Huisvesting Iets meer dan de helft van de bedrijven wordt in een bedrijfsruimte bij een woonhuis uitgeoefend en nog eens ruim een kwart in een woonhuis (zie tabel 5). Tabel 5 soort pand waarin het bedrijf wordt uitgeoefend; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar ; meerdere antwoorden mogelijk omschrijving sier kunst les overig totaal woonhuis bedrijfsruimte bij een woonhuis bedrijfspand anders totaal Bron: EIM, 27. In lijn met het soort pand waarin de bedrijven gevestigd zijn is 6% gesitueerd in een straat met overwegend woningen. Een op de zes bedrijven bevindt zich op het platteland, nogal eens in een (voormalige) boerderij (zie tabel 6).

11 Tabel 6 locatie waarop (de hoofdvestiging van) de onderneming is gevestigd; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar omschrijving sier kunst les overig totaal in een straat met overwegend woningen in een winkelgebied op wijkniveau 6 9 in het belangrijkste winkelgebied van de plaats op een bedrijven- of industrieterrein op het platteland totaal Bron: EIM, 27. Bijna alle bedrijven beschikken over een werkplaats of atelier, bijna de helft over een toonruimte, winkel of galerie en een derde over een andere ruimte, zoals opslag of kantoor. Vier op de vijf bedrijven beschikken over een of meer elektrische ovens en ongeveer % over een of meer gasovens (zie tabel 7). De tabellen 8, 9 en verschaffen detailinformatie over de oppervlakte van de werkplaats/het atelier, die van de toonruimte/winkel/galerie en over het aantal ovens waarover de bedrijven beschikken. Tabel 7 faciliteiten waarover de onderneming beschikt; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar ; meerdere antwoorden mogelijk omschrijving sier kunst les overig totaal werkplaats of atelier toonruimte, winkel of galerie andere ruimte zoals opslag of kantoor een of meer elektrische ovens een of meer gasovens Bron: EIM, 27.

12 Tabel 8 oppervlakte van de werkplaats of het atelier; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar oppervlakte werkplaats of atelier in m 2 sier kunst les overig totaal (geen werkplaats of atelier) t/m t/m t/m t/m 2 7 meer dan totaal in vierkante meters doorsnee-oppervlakte Bron: EIM, 27. Bij de berekening zijn de bedrijven zonder werkplaats of atelier buiten beschouwing gelaten. 2 De doorsnee-waarde is het middelste getal in een reeks. Bijvoorbeeld: in de reeks van 5 getallen,2,2,2,,,4,4,4,5,6,6,6,7,8 vormt het zevende getal (de 4 dus) de doorsnee-waarde. In veel gevallen, waaronder de beschouwing van oppervlakten, geeft de doorsnee-waarde een beter beeld van wat te doen gebruikelijk is dan het rekenkundige gemiddelde, dat sterk beïnvloed kan worden door uitschieters.

13 Tabel 9 oppervlakte van de toonruimte, winkel of galerie; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar oppervlakte toonruimte, winkel of galerie in m 2 sier kunst les overig totaal (geen toonruimte, winkel of galerie) t/m t/m t/m t/m meer dan totaal in vierkante meters doorsnee oppervlakte Bron: EIM, 27. Tabel aantal elektrische ovens en gasovens; ; totaal en naar omschrijving sier kunst les overig totaal aantal elektrische ovens geen of meer totaal aantal gasovens geen of meer 2 totaal Bron: EIM, 27.

14 2.6 Werkgelegenheid De branche is overwegend zeer kleinschalig: in vier op de vijf bedrijven werkt slechts één persoon, en bedrijven met meer dan twee werkzame personen komen maar heel beperkt voor (zie tabel ). Tabel bedrijfsomvang in aantallen werkzame personen; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar aantal werkzame personen sier kunst les overig totaal of meer totaal Bron: EIM, 27. In de branche zijn ongeveer 7 personen werkzaam (zie tabel 2). Part-time arbeid is een veelvoorkomend verschijnsel, waardoor het volume van de werkgelegenheid, gemeten in voltijdkrachten, uitkomt op ongeveer 5 FTE. Van 25 op 26 is de werkgelegenheid in de branche constant gebleven. Ook voor 27 wordt geen verandering verwacht.

15 Tabel 2 aantal werkzame personen (25, 26 en verwachting voor 27) en verdeling naar fulltime- en parttimekrachten (26); werkgelegenheid 26 omgerekend naar volledige arbeidsjaren; totaal en naar omschrijving sier kunst les overig totaal in aantallen werkzame personen fulltimers (2 uur of meer per week) parttimers (2 t/m uur per week) parttimers (minder dan 2 uur per week) totaal totaal verwachting in volledige arbeidsjaren werkgelegenheid Bron: EIM, 27. Bijna tweederde van de in de branche werkzame personen is vrouw. Qua leeftijdsverdeling ligt het accent op 45- tot 65-jarigen, wat uitzonderlijk hoog is. Het grootste gedeelte van de in de branche werkzame personen bekleedt de functie van keramist/ondernemer, manager of filiaalhouder. Gegeven de kleinschaligheid van de bedrijven verbaast dit niet (zie tabel ). Alle aantallen afgerond op (veelvouden van) 5. 2 Zie tabel 2 voor de verdeling van de werkgelegenheid naar regio.

16 Tabel aantal werkzame personen 26 verdeeld naar geslacht, leeftijdscategorie; en functie; totaal en naar omschrijving sier kunst les overig totaal in aantallen werkzame personen vrouwen mannen totaal leeftijd: t/m 24 jaar 25 t/m 4 jaar t/m 44 jaar t/m 54 jaar t/m 64 jaar jaar en ouder totaal functie: keramist ondernemer, manager of filiaalhouder keramist andere functie totaal Bron: EIM, 27. De ontwikkeling van het aantal werkzame personen op brancheniveau is de resultante van die bij de individuele bedrijven. Omdat de branche voor het overgrote deel bestaat uit eenpersoonsbedrijven die kennelijk niet de ambitie van groei hebben, is er op het vlak van werkgelegenheidsdynamiek sprake van een haast van nature statische situatie (zie de tabellen 4 en 5). Ten tijde van de uitvoering van het onderzoek telde de branche 8 vacatures. Alle aantallen afgerond op (veelvouden van) van 5.

17 Tabel 4 ontwikkeling van het aantal werkzame personen in de periode 25-26; ; totaal en naar het aantal werkzame personen is: sier kunst les overig totaal toegenomen gelijk gebleven afgenomen 2 totaal Bron: EIM, 27. Tabel 5 verwachte ontwikkeling van het aantal werkzame personen in de periode 26-27; ; totaal en naar het aantal werkzame personen zal: sier kunst les overig totaal toenemen 6 2 gelijk blijven afnemen 2 totaal Bron: EIM, Opleiding van de ondernemer Het opleidingsniveau in de branche ligt hoog: iets meer dan de helft van de ondernemers heeft als hoogst voltooide algemene opleiding HBO, HEAO of HTS en 6% zelfs een universitaire opleiding (zie tabel 6). De helft van de HBOopgeleiden, dat is ongeveer een kwart van alle ondernemers, heeft kunst als studierichting gevolgd (zie tabel 7). Naast de ondernemers zijn er in de branche nog eens circa 5 HBO-opgeleiden werkzaam. Minder dan,5%.

18 Tabel 6 hoogst voltooide algemene opleiding van de ondernemer; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar opleiding sier kunst les overig totaal lagere school, basisschool 6 LBO, LTS, MAVO, MULO, VMBO 2 MBO, HAVO, VWO, MEAO, MTS, ROC HBO, HEAO, HTS universiteit anders/weet niet 2 7 totaal Bron: EIM, 27. Tabel 7 verdeling van de HBO-opleidingen van de ondernemer naar studierichting; in procenten van het aantal ondernemers; totaal en naar omschrijving sier kunst les overig totaal in procenten van het aantal ondernemers geen HBO-opleiding HBO-opleiding met als studierichting: techniek gezondheidszorg kunst vakspecifiek anders totaal Bron: EIM, Omzet De kleinschaligheid van de branche komt, behalve in de werkgelegenheid, ook tot uitdrukking in de omzetten. Bijna de helft van de bedrijven realiseerde in 25 een omzet van nog geen. euro, driekwart zette minder dan 25. euro om. De brancheomzet bedroeg in 24 een kleine 4 miljoen euro en nam van 24 op 25 met circa miljoen af. Voor 26 wordt een bescheiden groei

19 verwacht (zie tabel 8). De gerealiseerde en verwachte omzetontwikkeling komt ook tot uitdrukking in de tabellen 9 en 2. Tabel 8 omzetspreiding; ; totaalomzet en verwachting voor 26; totaal en naar omzetklasse x. euro sier kunst les overig totaal minder dan tot tot tot tot tot of meer totaal in duizenden euro s gemiddelde omzet doorsnee-omzet in miljoenen euro s totale omzet 24,6,4, 7,5,6 totale omzet 25,5,, 6,9 2,6 verwachte totale omzet 26,5,2, 7, 2,8 Bron: EIM, 27. Zie tabel 2 voor de verdeling van de omzet naar regio. 2 De doorsnee-waarde is het middelste getal in een reeks. Bijvoorbeeld: in de reeks van 5 getallen,2,2,2,,,4,4,4,5,6,6,6,7,8 vormt het zevende getal (de 4 dus) de doorsnee-waarde. In veel gevallen, waaronder de beschouwing van de bedrijfsomzetten, geeft de doorsnee-waarde een beter beeld van wat te doen gebruikelijk is dan het rekenkundige gemiddelde, dat sterk beïnvloed kan worden door uitschieters.

20 Tabel 9 ontwikkeling van de omzet 25 t.o.v. 24; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar de omzet is: sier kunst les overig totaal toegenomen gelijk gebleven afgenomen weet niet/wil niet zeggen 2 totaal Bron: EIM, 27. Tabel 2 verwachte ontwikkeling van de omzet 26 t.o.v. 25; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar de omzet zal: sier kunst les overig totaal toenemen gelijk blijven afnemen weet niet/wil niet zeggen totaal Bron: EIM, Omzetsamenstelling In tabel 2 wordt de gemiddelde omzetsamenstelling naar soorten activiteiten gepresenteerd. Alle onderscheiden n realiseren gemiddeld meer dan 8% uit het vervaardigen van fijnkeramiek, met uitzondering van de bedrijven met een accent op lesgeven, die gemiddeld 7% van de omzet uit deze activiteit realiseren. Verder komen in tabel 2, vanzelfsprekend, de accentverschillen tussen de n duidelijk tot uitdrukking.

21 Tabel 2 gemiddelde omzetsamenstelling naar activiteiten; in procenten van de totaalomzet (gewogen met de omzet); totaal en naar activiteit sier kunst les overig totaal in procenten van de totaalomzet vervaardigen van: gebruiksaardewerk, vaatwerk overige gebruiksgoederen 2 2 sieraardewerk: decoratie en inrichting siertegels 6 cadeaus, relatiegeschenken, souvenirs kunst subtotaal vervaardigen van fijnkeramiek lesgeven (niet in loondienst) overige activiteiten totaal Bron: EIM, 27. Branchebreed gezien vormt de eigen winkel/galerie/atelier het belangrijkste afzetkanaal. Voor de bedrijven met een accent op het vervaardigen van kunst vormen ook galeries van anderen een belangrijk kanaal. De groothandel is specifiek voor de vervaardigers van sieraardewerk en voor (een deel van) de overige bedrijven van betekenis (zie tabel 22). Minder dan,5%.

22 Tabel 22 gemiddelde omzet naar soorten afzetkanalen; in procenten van de totaalomzet (gewogen met de omzet) totaal en naar soort afzetkanaal sier kunst les overig totaal in procenten van de totaalomzet via eigen winkel of galerie, rechtstreeks uit atelier via galeries via markten via de groothandel via winkels in de gemengde branche, woonwinkels etc via nog andere kanalen totaal Bron: EIM, Bedrijfsresultaat De gerealiseerde en verwachte ontwikkelingen van het bedrijfsresultaat liggen ongeveer in lijn met de ontwikkelingen van de omzet (zie de tabellen 2 en 25). Branchebreed is 65% procent van de ondernemers tevreden over het in 25 behaalde bedrijfsresultaat. Het meest tevreden zijn de ondernemers van de bedrijven met een accent op lesgeven. Bij de andere n zijn flinke groepen op dit punt (zeer) ontevreden (zie tabel 24). Minder dan,5%.

23 Tabel 2 ontwikkeling van het bedrijfsresultaat in de periode 24-25; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar het bedrijfsresultaat is: sier kunst les overig totaal toegenomen gelijk gebleven afgenomen weet niet/wil niet zeggen totaal Bron: EIM, 27. Tabel 24 mate van tevredenheid over het bedrijfsresultaat in 25; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar over het bedrijfsresultaat 25 is de ondernemer: sier kunst les overig totaal zeer tevreden 7 8 tamelijk tevreden tamelijk ontevreden zeer ontevreden 8 5 weet niet/wil niet zeggen totaal Bron: EIM, 27.

24 Tabel 25 verwachte ontwikkeling van het bedrijfsresultaat in 26 t.o.v. 25; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar het bedrijfsresultaat zal: sier kunst les overig totaal toenemen gelijk blijven afnemen weet niet/wil niet zeggen totaal Bron: EIM, Gebruik van diensten van derden 84% van de bedrijven heeft in het afgelopen jaar gebruik gemaakt van de diensten van een of meerdere personen of organisaties. De bedrijven met een accent op lesgeven wijken op dit punt tamelijk sterk van het algemene beeld af. Vooral de boekhouder/accountant wordt genoemd als degene waarop een beroep is gedaan. Vrij hoog ook scoren collega-ondernemers, die door een op de drie bedrijven worden genoemd (zie tabel 26). Tabel 26 personen en organisaties van wier diensten het afgelopen jaar gebruik is gemaakt; ; totaal en naar ; meerdere antwoorden mogelijk omschrijving sier kunst les overig totaal accountant of boekhouder belastingadviseur Belastingdienst bank Kamer van Koophandel branche- of beroepsorganisatie collega-ondernemer(s) anders niemand, geen instanties Bron: EIM, 27.

25 2.2 Automatisering en website Bijna negentig procent van de bedrijven maakt gebruik van een of meer automatiseringstoepassingen zoals genoemd in tabel 27. , internet en tekstverwerking scoren het hoogst, maar ook voor elektronisch bankieren en de administratie wordt door meer dan de helft de PC gebruikt. Tabel 27 automatiseringstoepassingen waar het bedrijf gebruik van maakt; in procenten van het aantal bedrijven; totaal en naar ; meerdere antwoorden mogelijk omschrijving sier kunst les overig totaal tekstverwerking internet administratie werkplanning elektronisch bankieren geen van deze toepassingen Bron: EIM, 27. Bijna 6% van de bedrijven beschikt over een eigen website. Deze biedt vrijwel altijd algemene informatie over het bedrijf. Een kwart van de bedrijven beschikt over een online productcatalogus. Een op de zeven bedrijven heeft een website die de mogelijkheid biedt voor het bestellen van producten. De bedrijven met een accent op lesgeven scoren logischerwijs laag op online catalogus en de mogelijkheid tot het bestellen van producten (zie tabel 28).

26 Tabel 28 bezit en toepassingen van een website; ; totaal en naar ; meerdere antwoorden mogelijk omschrijving sier kunst les overig totaal beschikt over een website beschikt over een website die biedt: algemene informatie over het bedrijf aanbiedingen voor consumenten online catalogus met productaanbod en productinfo mogelijkheid tot bestellen van producten mogelijkheid voor het afrekenen van producten, bijvoorbeeld via een creditcard Bron: EIM, Code van de Keramist en het Aardewerkbedrijf Voor de fijnkeramische branche is door het Hoofdbedrijfschap Ambachten een Code opgezet. De Code van de Keramist en het Aardewerkbedrijf bevat normen voor de uitoefening van het bedrijf, gebaseerd op relevante wet- en regelgeving en branchespecifieke richtlijnen. % van de bedrijven is in het bezit van deze Code, % bezit de Code niet, maar kent hem wel, 76% bezit de Code niet en kent hem ook niet en % weet de vraag hierover niet te beantwoorden. Van degenen die de Code bezitten gebruikt ongeveer de helft hem niet. Het meest wordt de Code nog gebruikt als naslagwerk (zie tabel 29).

27 Tabel 29 bezit en gebruik van de Code van de Keramist en het Aardewerkbedrijf; totaal en naar ; bij het gebruik: meerdere antwoorden mogelijk omschrijving sier kunst les overig totaal is in het bezit van de code bezit de code niet, maar kent hem wel bezit de code niet, en kent hem ook niet weet niet/wil niet zeggen totaal gebruikt de code: als naslagwerk als checklist als plan van aanpak nog anders 2 2 niet Bron: EIM, Verkoopbevorderende activiteiten Driekwart van de bedrijven heeft in het afgelopen jaar een of meer verkoopbevorderende activiteiten ondernomen. In afnemende volgorde werden hierbij het meest genoemd: verkoopbevordering via de eigen website, het per post versturen van gerichte mailings, adverteren in de Gouden Gids en adverteren in huisaan-huisbladen. De diverse n volgen zo hun eigen strategie: de bedrijven met een accent op kunst bijvoorbeeld, scoren naar verhouding hoog op gerichte mailings per post en verkoopbevordering via de eigen website (zie tabel ). Minder dan,5%.

28 Tabel verkoopbevorderende activiteiten die in het afgelopen jaar zijn uitgevoerd; ; totaal en naar ; meerdere antwoorden mogelijk omschrijving sier kunst les overig totaal adverteren in huis-aanhuisbladen adverteren in dagbladen adverteren in de Gouden Gids huis-aan-huis verspreiden van folders gerichte mailings per post sponsoren van verenigingen of evenementen 2 4 opbellen van potentiële klanten 5 2 bezoeken van potentiële klanten verkoopbevordering via website verkoopbevordering via geen van deze activiteiten Bron: EIM, Problemen Het omzetniveau wordt als een enorm groot probleem ervaren, ook in verhouding tot andere branches. Maar liefst de helft van de bedrijven noemt dit als een probleem, waarbinnen 22% zelfs als een groot probleem. De andere meest genoemde grote problemen zijn in afnemende volgorde: administratieve lasten, concurrentie, bedrijfsopvolging en het verkrijgen van financiering (zie tabel ).

29 Tabel mate waarin een aantal aspecten van de bedrijfsvoering als een probleem wordt ervaren; ; totaal en naar ; meerdere antwoorden mogelijk aspect en mate van probleem sier kunst les overig totaal omzetniveau geen probleem klein probleem groot probleem niet van toepassing 2 weet niet/wil niet zeggen concurrentie geen probleem klein probleem groot probleem niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen loonkosten geen probleem klein probleem groot probleem niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen aantrekken van bekwaam personeel geen probleem klein probleem 6 2 groot probleem 2 niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen verkrijgen van financiering geen probleem klein probleem groot probleem niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen 2 milieueisen geen probleem klein probleem groot probleem 5 niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen 5

30 aspect en mate van probleem sier kunst les overig totaal arbo-eisen geen probleem klein probleem 7 4 groot probleem 2 6 niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen administratieve lasten geen probleem klein probleem groot probleem niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen de open Europese markt geen probleem klein probleem groot probleem 2 4 niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen bedrijfsopvolging geen probleem klein probleem groot probleem niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen de snelle ontwikkeling op computergebied geen probleem klein probleem groot probleem niet van toepassing weet niet/wil niet zeggen 2 ander probleem ja Bron: EIM, 27.

31 2.6 Analyses naar regio De SVGB heeft EIM verzocht om een aantal kernvariabelen vanuit regionaal gezichtspunt te analyseren. De resultaten daarvan worden weergegeven in tabel 2 en behoeven nog de volgende kanttekeningen: de SVGB hanteert de CWI-districten, te weten: Noord, bestaande uit Groningen, Friesland en Drenthe; Oost, bestaande uit Overijssel en Gelderland; Middenwest, bestaande uit Flevoland, Utrecht en een deel van Zuid- Holland; Noordwest, bestaande uit Noord-Holland; Zuidwest, bestaande uit een deel van Zuid-Holland, Zeeland en het westelijke deel van Noord-Brabant; Zuidoost, bestaande uit midden- en oost-noord-brabant en Limburg; in dit onderzoek is de helft (van het aantal ondernemingen, de werkgelegenheid, et cetera) van Zuid-Holland toegerekend aan de regio Middenwest, en de andere helft aan de regio Zuidwest; zo is ook een derde deel van Noord-Brabant toegerekend aan de regio Zuidwest en twee derde deel aan de regio Zuidoost.

32

33 Tabel 2 resultaten van de analyses naar regio omschrijving Noord Oost 2 Middenwest Noordwest 4 Zuidwest 5 Zuidoost 6 Nederland aantal ondernemingen omzet 25 (in mln. euro's excl. BTW) 2,2,,4,8,5 2,7 2,6 aantal werkzame personen (sept. '6) Bron: EIM, 27. Groningen + Friesland + Drenthe 2 Overijssel + Gelderland Flevoland + Utrecht + de helft van Zuid-Holland 4 Noord-Holland 5 Zeeland + de helft van Zuid-Holland + een derde deel van Noord-Brabant 6 Limburg + twee derde deel van Noord-Brabant Structuuronderzoek fijnkeramische bedrijven 27

Structuuronderzoek glazeniersbedrijven 2010

Structuuronderzoek glazeniersbedrijven 2010 Structuuronderzoek glazeniersbedrijven 2 oktober 2 In opdracht van: Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: Ondernemers Vereniging van Glazeniers (OVG) Uitgevoerd door: EIM drs. W.D.M. van

Nadere informatie

Structuuronderzoek maatkledingbedrijven 2011

Structuuronderzoek maatkledingbedrijven 2011 Structuuronderzoek maatkledingbedrijven 2 februari 2 In opdracht van: Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: Branchevereniging van Kleermakers en Modevakscholen (BvK) Uitgevoerd door: EIM

Nadere informatie

Structuuronderzoek ontwerpers en ambachtelijk vervaardigers van schoenen en tassen 2011

Structuuronderzoek ontwerpers en ambachtelijk vervaardigers van schoenen en tassen 2011 Structuuronderzoek ontwerpers en ambachtelijk vervaardigers van schoenen en tassen 211 januari 211 In opdracht van: Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: FeetBag Uitgevoerd door: EIM drs.

Nadere informatie

Structuuronderzoek rietdekkers 2011

Structuuronderzoek rietdekkers 2011 Structuuronderzoek rietdekkers 2011 december 2011 In opdracht van: Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: Vakfederatie Rietdekkers Uitgevoerd door: EIM drs. W.D.M. van der Valk HBA-publicatiereeksnr.:

Nadere informatie

Structuuronderzoek zonwering- en rolluikenbranche 2008

Structuuronderzoek zonwering- en rolluikenbranche 2008 Structuuronderzoek zonwering- en rolluikenbranche 8 april 8 In opdracht van: Hoofdschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: ROMAZO, Vereniging voor rolluiken, markiezen en zonweringbedrijven Uitgevoerd

Nadere informatie

Structuuronderzoek schoonheidsverzorgingsbedrijf 2010

Structuuronderzoek schoonheidsverzorgingsbedrijf 2010 Structuuronderzoek schoonheidsverzorgingsbedrijf maart In opdracht van: Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: Algemene Nederlandse Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging (ANBOS) Uitgevoerd

Nadere informatie

Structuuronderzoek optiekbedrijven

Structuuronderzoek optiekbedrijven Structuuronderzoek optiekbedrijven 28 drs. W.D.M. van der Valk Zoetermeer, juni 28 Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van het Hoofdbedrijfschap Ambachten en de SVGB en in samenwerking met de brancheorganisatie

Nadere informatie

Structuuronderzoek goud- en zilversmidsbedrijven 2008

Structuuronderzoek goud- en zilversmidsbedrijven 2008 Structuuronderzoek s 2008 mei 2008 In opdracht van: Hoofdschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: Vereniging Goud- en Zilversmeden (VGZ) Kenniscentrum SVGB Uitgevoerd door: EIM drs. D. Snel HBA-publicatiereeksnr.:

Nadere informatie

Structuuronderzoek parketbedrijven 2010

Structuuronderzoek parketbedrijven 2010 Structuuronderzoek parketbedrijven 2 november 2 In opdracht van: Hoofdschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: CBW-MITEX CNV Dienstenbond CNV Vakmensen FNV Bondgenoten FNV Bouw Vereniging Parketvloeren

Nadere informatie

Structuuronderzoek klussenbedrijven 2011

Structuuronderzoek klussenbedrijven 2011 Structuuronderzoek klussenbedrijven december In opdracht van: Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: Branchevereniging voor Klussenbedrijven (VLOK) Uitgevoerd door: EIM drs. W.D.M van der

Nadere informatie

W.D.M. van der Valk. Zoetermeer, juni 2014

W.D.M. van der Valk. Zoetermeer, juni 2014 Structuuronderzoek schoonheidsverzorgingsbedrijf 4 W.D.M. van der Valk Zoetermeer, juni 4 De verantwoordelijkheid voor de inhoud berust bij Panteia. Het gebruik van cijfers en/of teksten als toelichting

Nadere informatie

Onderzoek aanbieders van hedendaagse beeldende kunst 2007

Onderzoek aanbieders van hedendaagse beeldende kunst 2007 Onderzoek aanbieders van hedendaagse beeldende kunst 7 drs. W.D.M. van der Valk Zoetermeer, maart 7 Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Federatie Kunstbemiddeling (FK) en de Nederlandse Galerie

Nadere informatie

Galeries in hedendaagse beeldende kunst 2010

Galeries in hedendaagse beeldende kunst 2010 Galeries in hedendaagse beeldende kunst 1 drs. W.D.M. van der Valk Zoetermeer, november 1 Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Nederlandse Galerie Associatie (NGA) dankzij bijdragen van de Mondriaan

Nadere informatie

Toegepaste technieken in de keramiekbedrijven. boetseren handdraaien gieten indraaien industrieel persen

Toegepaste technieken in de keramiekbedrijven. boetseren handdraaien gieten indraaien industrieel persen KERAMISTEN Inleiding De keramiekbranche kenmerkt zich door kleinschaligheid en exclusiviteit 1. Ondanks de huidige economische crisis blijft de verkoop binnen de keramiekbranche nog redelijk op peil. Er

Nadere informatie

1. KERAMISTEN. Bedrijfsomvang aantal werkzame personen in % aantal keramiekbedrijven. 1.1 Samenvatting en conclusies. 1.2 Branche

1. KERAMISTEN. Bedrijfsomvang aantal werkzame personen in % aantal keramiekbedrijven. 1.1 Samenvatting en conclusies. 1.2 Branche 1. KERAMISTEN 1.1 Samenvatting en conclusies De keramiekbranche kenmerkt zich door kleinschaligheid en exclusiviteit. Of de verkoop in de branche te lijden heeft onder de recessie is moeilijk te zeggen.

Nadere informatie

SAMENVATTING RAPPORT VAN HET KWALITEITSONDERZOEK NAAR MATE VAN KLANTTEVREDENHEID OVER DIENSTVERLENING VAN ADVOCATEN

SAMENVATTING RAPPORT VAN HET KWALITEITSONDERZOEK NAAR MATE VAN KLANTTEVREDENHEID OVER DIENSTVERLENING VAN ADVOCATEN SAMENVATTING RAPPORT VAN HET KWALITEITSONDERZOEK NAAR MATE VAN KLANTTEVREDENHEID OVER DIENSTVERLENING VAN ADVOCATEN 1. ALGEMEEN 1.1 INHOUD Onderwerp Pagina 1. ALGEMEEN 1.1 Inhoud 1 1.2 Het onderzoek en

Nadere informatie

Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013

Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013 Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013 Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013 drs. W. van Ooij MarktMonitor Januari 2015 Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013 . Kengetallen Mobiliteitsbranche 2003-2013

Nadere informatie

Over de voedingsmiddelenindustrie

Over de voedingsmiddelenindustrie Voedingsmiddelenindustrie Brancheontwikkelingen 2012 Deze factsheet bevat arbeidsmarktinformatie over de voedingsmiddelenindustrie. Onderwerpen die aan bod komen zijn: werkgelegenheid, trends en ontwikkelingen,

Nadere informatie

Aantal vestigingen: 3.451. Aantal werkzame personen: 20.921. 23% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen

Aantal vestigingen: 3.451. Aantal werkzame personen: 20.921. 23% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen Groene detailhandel Brancheontwikkelingen 2012 Deze factsheet bevat arbeidsmarktinformatie over de groene detailhandel. Onderwerpen die aan bod komen zijn: werkgelegenheid, trends en ontwikkelingen, vacatures

Nadere informatie

KENGETALLEN MOBILITEITSBRANCHE

KENGETALLEN MOBILITEITSBRANCHE KENGETALLEN MOBILITEITSBRANCHE 2005-2016 Juni 2016 Kengetallen mobiliteitsbranche 2005-2016 1 INHOUD 1. Aanleiding 3 2. Conclusie 5 3. Resultaten 10 3.1 Werkgevers 10 3.2 Medewerkers 27 3.3 Branchemobiliteit

Nadere informatie

BLOEMENDETAILHANDEL. Aantal vestigingen: 4.479. Aantal werkzame personen: 14.280. 17% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen

BLOEMENDETAILHANDEL. Aantal vestigingen: 4.479. Aantal werkzame personen: 14.280. 17% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen BLOEMENDETAILHANDEL Brancheontwikkelingen 2013 Deze factsheet bevat arbeidsmarktinformatie over de bloemendetailhandel. Onderwerpen die aan bod komen zijn: werkgelegenheid, trends en ontwikkelingen, vacatures

Nadere informatie

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname!

In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Panelonderzoek ZZP Geacht panellid, In juli 2015 heeft u via het online KvK Ondernemerspanel deelgenomen aan een ZZP onderzoek. Nogmaals hartelijk dank voor uw deelname! Graag delen wij de belangrijkste

Nadere informatie

M200916. Parttime van start. drs. A. Bruins

M200916. Parttime van start. drs. A. Bruins M200916 Parttime van start drs. A. Bruins Zoetermeer, 24 september 2009 Parttime van start Van de startende ondernemers werkt een kleine meerderheid na de start fulltime in het bedrijf. Een op de vier

Nadere informatie

Aantal vestigingen: 3.364. Aantal werkzame personen: 21.003. 28% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen

Aantal vestigingen: 3.364. Aantal werkzame personen: 21.003. 28% van de bedrijven verwacht personeel aan te nemen Groene detailhandel Brancheontwikkelingen 2013 Deze factsheet bevat arbeidsmarktinformatie over de groene detailhandel. Onderwerpen die aan bod komen zijn: werkgelegenheid, trends en ontwikkelingen, vacatures

Nadere informatie

Conclusies analyse op databestand van KEO Oefentherapie jaar 2016

Conclusies analyse op databestand van KEO Oefentherapie jaar 2016 Conclusies analyse op databestand van KEO Oefentherapie jaar 2016 Inleiding Alleen de respondenten van 16 jaar en ouder die vragenlijst ingevuld hebben zijn geselecteerd. Alleen de respondenten die de

Nadere informatie

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D.

M200802. Vrouwen aan de start. Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven. drs. A. Bruins drs. D. M200802 Vrouwen aan de start Een vergelijking tussen vrouwelijke en mannelijke starters en hun bedrijven drs. A. Bruins drs. D. Snel Zoetermeer, juni 2008 2 Vrouwen aan de start Vrouwen vinden het starten

Nadere informatie

Kengetallen Mobiliteitsbranche

Kengetallen Mobiliteitsbranche Kengetallen Mobiliteitsbranche 2002-2012 Kengetallen Mobiliteitsbranche 2002-2012 drs. W. van Ooij dr. K.Karpinska MarktMonitor september 2013 Inhoudsopgave Samenvatting -------------------------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Student stelt eisen aan stage bij

Factsheet persbericht. Student stelt eisen aan stage bij Factsheet persbericht Student stelt eisen aan stage bij Inleiding Stageperiode Een stageperiode is voor veel studenten de meest leerzame periode van hun schoolcarrière. Maar tegen welke problemen lopen

Nadere informatie

Structuuronderzoek kappersbranche 2009

Structuuronderzoek kappersbranche 2009 Structuuronderzoek kappersbranche 2009 oktober 2009 In opdracht van: Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) In samenwerking met: Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) CNV Kappers FNV Mooi

Nadere informatie

pagina 1 18 aan Sectorcommissie Paddenstoelen onderwerp Factsheet Paddenstoelen 2010 Documentnummer N datum 21 februari 2012

pagina 1 18 aan Sectorcommissie Paddenstoelen onderwerp Factsheet Paddenstoelen 2010 Documentnummer N datum 21 februari 2012 pagina 1 18 aan Sectorcommissie Paddenstoelen onderwerp Factsheet Paddenstoelen 2010 Documentnummer 20120140N van Daniella van der Veen datum 21 februari 2012 Inleiding Het Colland Bestuursbureau voert

Nadere informatie

CIJFERS UIT DE REGISTRATIE VAN FYSIOTHERAPEUTEN Peiling 2003

CIJFERS UIT DE REGISTRATIE VAN FYSIOTHERAPEUTEN Peiling 2003 CIJFERS UIT DE REGISTRATIE VAN FYSIOTHERAPEUTEN Peiling 2003 R.J. Kenens L. Hingstman Februari 2004 NIVEL Postbus 1568, 3500 BN UTRECHT Telefoon: 030-27 29 700 www.nivel.nl Pagina 2 van 6 INLEIDING In

Nadere informatie

Arbeidsmarkt- en Structuuronderzoek Goud- & Zilversmedenbranche

Arbeidsmarkt- en Structuuronderzoek Goud- & Zilversmedenbranche Arbeidsmarkt- en Structuuronderzoek Goud- & Zilversmedenbranche in opdracht van SVGB Kenniscentrum Ditmeijers Research² bv MMXIII Ph. A. Rouwenhorst, M.Sc. B. van Helden, M.Sc. 15 februari 2013 12.8895

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Mei 2007

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Mei 2007 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Mei 2007 Amsterdam, juni 2007 Forse daling aantal niet-werkende werkzoekenden In 2007 daalde het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) met 13.500 (-2,6) naar 512.907. Dit is

Nadere informatie

Bijlagen hoofdstuk 8 Mobiliteit Lucas Harms

Bijlagen hoofdstuk 8 Mobiliteit Lucas Harms Thuis op het platteland. De leefsituatie van platteland en stad vergeleken. Anja Steenbekkers, Carola Simon, Vic Veldheer (red.). Den Haag: Sociaal en Cultureel Planbureau, januari 2006 Bijlagen hoofdstuk

Nadere informatie

Inleiding. De belangrijkste conclusies uit de BijBanen Monitor september 2007 zijn:

Inleiding. De belangrijkste conclusies uit de BijBanen Monitor september 2007 zijn: Inleiding De bijbanenmarkt is volop in ontwikkeling. De economie trekt aan en de schreeuw om jong talent wordt groter. De bijbaantjes liggen voor het oprapen en de jongeren hebben ruimschoots de keuze.

Nadere informatie

Factsheet persbericht

Factsheet persbericht Factsheet persbericht Nut vakbonden onbekend bij jongeren 30 november 2011 Inleiding Van oktober 2011 tot november 2011 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden 2464

Nadere informatie

1 / 25. Mantelzorg. Beantwoord: Overgeslagen: 0. Nee. Zeg ik liever niet 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 100,00% ,00% 0.

1 / 25. Mantelzorg. Beantwoord: Overgeslagen: 0. Nee. Zeg ik liever niet 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 100,00% ,00% 0. Q1 Mantelzorg is de zorg voor iemand die u goed kent zonder hier voor betaald te worden. U bent 'mantelzorger' als u zelf voor een bekende zorgt. Bent u mantelzorger? Beantwoord: 2.471 Overgeslagen: 0

Nadere informatie

StudentenBureau Stagemonitor

StudentenBureau Stagemonitor StudentenBureau Stagemonitor Rapportage Mei 2011 1 SAMENVATTING... 3 ERVARINGEN... 3 INLEIDING... 4 ONDERZOEKSMETHODE... 5 RESPONDENTEN... 5 PROCEDURE... 5 METING... 5 DEEL I ANALYSE... 6 1. STAGE EN ZOEKGEDRAG...

Nadere informatie

Utrecht, december 2002 VFA172/LH/MvG CIJFERS OVER FYSIOTHERAPEUTEN IN DE EERSTE LIJN

Utrecht, december 2002 VFA172/LH/MvG CIJFERS OVER FYSIOTHERAPEUTEN IN DE EERSTE LIJN Utrecht, december 2002 VFA172/LH/MvG CIJFERS OVER FYSIOTHERAPEUTEN IN DE EERSTE LIJN 2001 CIJFERS OVER FYSIOTHERAPEUTEN IN DE EERSTE LIJN 2001 L. Hingstman R. Kenens November 2002 Aantal inwoners per full-time

Nadere informatie

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland 2011 Utrecht, juli 2011 Buitenhek Management & Consult Winthontlaan 200 Postbus 85183 3508 AD Utrecht T +030 287 59 59 F +030 287 59 60 info@buitenhek.nl

Nadere informatie

Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar?

Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar? pagina 1 van 10 Wat is de invloed van uw zorgverzekeraar? De rol van de zorgverzekeraar verandert. De zorgverzekeraar heeft steeds meer invloed op de kwaliteit van de zorg. Bijvoorbeeld de kwaliteit van

Nadere informatie

socio-demografie 2.597.232 jongeren geslacht leeftijd woonplaats 4 grote steden en per provincie afkomst opleiding religie

socio-demografie 2.597.232 jongeren geslacht leeftijd woonplaats 4 grote steden en per provincie afkomst opleiding religie FACTSHEET: socio-demografie Hoeveel jongeren zijn er eigenlijk in Nederland? Wonen er meer jongeren in Limburg of in Zeeland? Wat zijn de cijfers rondom geslacht, afkomst, opleidingsniveau en religie?

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt

Factsheet persbericht. Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt Factsheet persbericht Vooral studentes somber over kansen arbeidsmarkt Inleiding Van augustus 2009 tot en met september 2009 hield Zoekbijbaan.nl het Nationale Bijbanen Onderzoek. Aan het onderzoek deden

Nadere informatie

pagina 1 20 aan Sectorcommissie Bedrijfsverzorgingsdiensten onderwerp Factsheet Bedrijfsverzorgingsdiensten 2011 Documentnummer N

pagina 1 20 aan Sectorcommissie Bedrijfsverzorgingsdiensten onderwerp Factsheet Bedrijfsverzorgingsdiensten 2011 Documentnummer N pagina 1 20 aan Sectorcommissie Bedrijfsverzorgingsdiensten onderwerp Factsheet Bedrijfsverzorgingsdiensten 2011 Documentnummer 20130221N van Judith Terwijn datum 22 april 2013 Inleiding Het Colland Bestuursbureau

Nadere informatie

Factsheet Groenvoederdrogerijen 2016

Factsheet Groenvoederdrogerijen 2016 Factsheet Groenvoederdrogerijen 2016 Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt in 2015 Colland Bestuursbureau, 28 oktober 2016 1609-0455 Pagina 2 33 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Kengetallen mobiliteitsbranche

Kengetallen mobiliteitsbranche Kengetallen mobiliteitsbranche 2004-2015 Juni 2015 Kengetallen mobiliteitsbranche 2004-2015 1 INHOUD 1. Aanleiding 3 2. Conclusie 5 3. Resultaten 10 3.1 Werkgevers 10 3.2 Medewerkers 27 3.3 Branchemobiliteit

Nadere informatie

ICT in de gezondheidszorg

ICT in de gezondheidszorg pagina 1 van 6 ICT in de gezondheidszorg Met behulp van de computer is veel mogelijk. Ook in de gezondheidszorg. Voor u als patiënt kan het gebruik van computers ervoor zorgen dat u meer informatie heeft.

Nadere informatie

Conclusies analyse op databestand van KEO Logopedie jaar 2016

Conclusies analyse op databestand van KEO Logopedie jaar 2016 Conclusies analyse op databestand van KEO Logopedie jaar 2016 Inleiding Alleen de respondenten van 16 jaar en ouder die vragenlijst ingevuld hebben zijn geselecteerd. Alleen de respondenten die de vragenlijst

Nadere informatie

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER

koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER koopzondagen 2012 def KOOPZONDAGEN EN KOOPAVONDEN DE MENING VAN DE BURGER Oktober 2012 2 Opdrachtnemer: Opdrachtgever: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Camiel De Bruijn Ard Costongs Economie

Nadere informatie

pagina 1 18 onderwerp Factsheet Loonwerk 2010 aan Sectorcommissie Loonwerk Documentnummer 20111098N datum 29 november 2011 van Daniella van der Veen

pagina 1 18 onderwerp Factsheet Loonwerk 2010 aan Sectorcommissie Loonwerk Documentnummer 20111098N datum 29 november 2011 van Daniella van der Veen pagina 1 18 aan Sectorcommissie Loonwerk onderwerp Factsheet Loonwerk 2010 Documentnummer 20111098N van Daniella van der Veen datum 29 november 2011 Inleiding Het Colland Bestuursbureau voert jaarlijks

Nadere informatie

Factsheet Groothandel in Bloembollen 2016

Factsheet Groothandel in Bloembollen 2016 Factsheet Groothandel in Bloembollen 2016 Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt in 2015 Colland Bestuursbureau, 28 oktober 2016 1609-0229 Pagina 2 33 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Toekomst van studenten onzeker

Factsheet persbericht. Toekomst van studenten onzeker Factsheet persbericht Toekomst van studenten onzeker Inleiding Studententijd De overheid komt met steeds meer nieuwe wetten en voorstellen om te bezuinigen en de student te motiveren zijn/haar studie in

Nadere informatie

M Scholing in het MKB. Waarom, hoe gevonden en bekostigd en wat knelt er? drs. W.D.M. van der Valk

M Scholing in het MKB. Waarom, hoe gevonden en bekostigd en wat knelt er? drs. W.D.M. van der Valk M200605 Scholing in het MKB Waarom, hoe gevonden en bekostigd en wat knelt er? drs. W.D.M. van der Valk Zoetermeer, juli 2006 Scholing in het MKB Een overgrote meerderheid van de bedrijven in het MKB besteedt

Nadere informatie

MARKTFLITSEN SPECIAL: Leeftijd intermediaire bedrijven. Bedrijfsleeftijd is een goede indicatie voor financiële soliditeit en omvang

MARKTFLITSEN SPECIAL: Leeftijd intermediaire bedrijven. Bedrijfsleeftijd is een goede indicatie voor financiële soliditeit en omvang : Leeftijd intermediaire bedrijven Bedrijfsleeftijd is een goede indicatie voor financiële soliditeit en omvang INLEIDING Het Ratinginstituut Financieel Dienstverleners (RiFD) publiceert regelmatig actuele,

Nadere informatie

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering augustus 2013 VELDWERK OPTIMAAL Veldwerk Optimaal B.V. 's-hertogenbosch, september 2013 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 2

Nadere informatie

pagina 1 25 aan Sectorcommissie Loonwerk onderwerp Factsheet Loonwerk 2011 Documentnummer Na datum 29 oktober 2012 van Judith Terwijn

pagina 1 25 aan Sectorcommissie Loonwerk onderwerp Factsheet Loonwerk 2011 Documentnummer Na datum 29 oktober 2012 van Judith Terwijn pagina 1 25 aan Sectorcommissie Loonwerk onderwerp Factsheet Loonwerk 2011 Documentnummer 20120679Na van Judith Terwijn datum 29 oktober 2012 Inleiding Het Colland Bestuursbureau voert jaarlijks een arbeidsmarktonderzoek

Nadere informatie

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland

Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland Stand van zaken huisvesting kinderopvang in Nederland Utrecht, januari 2010 Buitenhek Management & Consult Winthontlaan 200 Postbus 85183 3508 AD Utrecht T +030 287 59 59 F +030 287 59 60 info@buitenhek.nl

Nadere informatie

Brancheonderzoek kantoorvakhandel 2008

Brancheonderzoek kantoorvakhandel 2008 Brancheonderzoek kantoorvakhandel 2008 1 Het Brancheonderzoek kantoorvakhandel 2008 is een uitgave van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en Novaka Organisatie Kantoorbranche. Het onderzoek is verricht

Nadere informatie

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL

Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL Bezuinigingen openbaar groen Branche vereniging VHG Uitvoering december 2010 VELDWERK OPTIMAAL Veldwerk Optimaal B.V. 's-hertogenbosch, januari 2011 INHOUDSOPGAVE Pagina 1. ONDERZOEKSVERANTWOORDING 2 1.1

Nadere informatie

September Vrijwel evenveel WW-uitkeringen als in augustus

September Vrijwel evenveel WW-uitkeringen als in augustus September 2012 Vrijwel evenveel WW-uitkeringen als in ustus - - 304.400 lopende WW-uitkeringen, bijna evenveel als in ustus en 21 procent meer dan een jaar geleden Aantal lopende WW-uitkeringen voor jongeren

Nadere informatie

Uitkomsten kwantitatieve meting drugs onder jongeren

Uitkomsten kwantitatieve meting drugs onder jongeren Uitkomsten kwantitatieve meting drugs onder jongeren 1 Stichting TeamAlert Jongeren met impact Lijsterstraat 3-5 3514 TA Utrecht Tel: 030-2232893 info@teamalert.nl www.teamalert.nl Dataverzameling: MWM2

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen

Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen Maart 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen opnieuw toegenomen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische

Nadere informatie

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages

Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Dit rapport is een uitgave van het NIVEL. De gegevens mogen worden gebruikt met bronvermelding. Stoppen als huisarts: trends in aantallen en percentages Een analyse van de huisartsenregistratie over de

Nadere informatie

Factsheet Onderwijs Mobiliteitsbranche vmbo/mbo

Factsheet Onderwijs Mobiliteitsbranche vmbo/mbo Factsheet Onderwijs Mobiliteitsbranche vmbo/mbo Dit is een uitgave van Innovam April 2015 Uitgever: Innovam Groep Website: www.innovam.nl/onderzoek E-mail: onderzoek@innovam.nl Telefoon: 030 608 77 84

Nadere informatie

Grafimedia in cijfers

Grafimedia in cijfers Grafimedia in cijfers 2013 beeld: Karin van Hengel Inhoud 1 Aantal grafische bedrijven naar grootteklasse 2 Aantal grafische bedrijven naar hoofdactiviteit 3 Ontwikkeling van de omzet in de industrie en

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. December 2012

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. December 2012 Nieuwsflits Arbeidsmarkt December 2012 Inhoudsopgave WW-uitkeringen 2 Niet-werkende werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf 4 Ingediende vacatures UWV 5 Ingediende ontslagaanvragen en verleende

Nadere informatie

Factsheet Open Teelten Landbouw 2016

Factsheet Open Teelten Landbouw 2016 Factsheet Open Teelten Landbouw 2016 Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt in 2015 Colland Bestuursbureau, 1 december 2016 1610-0865 Pagina 2 33 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Oktober 2012 WW-uitkeringen vooral toegenomen in seizoensgevoelige sectoren Meer dan een half miljoen niet-werkende werkzoekenden (NWW)

Oktober 2012 WW-uitkeringen vooral toegenomen in seizoensgevoelige sectoren Meer dan een half miljoen niet-werkende werkzoekenden (NWW) Oktober 2012 WW-uitkeringen vooral toegenomen in seizoensgevoelige sectoren - 309.900 lopende WW-uitkeringen, 1,8 procent meer dan in tember - Bovengemiddelde stijging lopende WW-uitkeringen horeca (+6,3%)

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2008

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2008 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Januari 2008 Amsterdam, februari 2008 Lichte stijging aantal werkzoekenden in januari Het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww) is in januari 2008 toegenomen met 2.000 (+ 0,4%)

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen September 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische bijlage

Nadere informatie

Factsheet Open Teelten Boomkwekerij 2016

Factsheet Open Teelten Boomkwekerij 2016 Factsheet Open Teelten Boomkwekerij 2016 Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt in 2015 Colland Bestuursbureau, 1 december 2016 1610-0863 Pagina 2 33 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Grafimedia. in cijfers

Grafimedia. in cijfers Grafimedia in cijfers 2015 Inhoud Branche in cijfers 5 Ontwikkeling bedrijven 6 Soorten bedrijven 7 Mutaties in bedrijven 8 Faillissementen 9 Poducentenprijsindex (PPI) grafimediabranche 10 Omzetontwikkeling

Nadere informatie

Juli 2012 Bijna WW-uitkeringen Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden

Juli 2012 Bijna WW-uitkeringen Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden Juli 2012 Bijna 300.000 WW-uitkeringen - 298.000 lopende WW-uitkeringen - Aantal WW-uitkeringen gestegen ten opzichte van voorgaande maand (2,5%) - Ruim de helft meer WW-uitkeringen voor jongeren dan in

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Mei 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) Aantal WW-uitkeringen iets afgenomen

Mei 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) Aantal WW-uitkeringen iets afgenomen Mei 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) - 465.000 werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf - Aantal jonge werkzoekenden met 5,6 procent afgenomen - Vooral daling werkzoekenden met korte

Nadere informatie

Factsheet Open Teelten Bloembollen 2016

Factsheet Open Teelten Bloembollen 2016 Factsheet Open Teelten Bloembollen 2016 Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt in 2015 Colland Bestuursbureau, 1 december 2016 1610-0864 Pagina 2 33 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Conclusies analyse op databestand van PREM fysiotherapie kwartaal 1 jaar 2017

Conclusies analyse op databestand van PREM fysiotherapie kwartaal 1 jaar 2017 Conclusies analyse op databestand van PREM fysiotherapie kwartaal 1 jaar 2017 Inleiding Alleen de respondenten van 16 jaar en ouder die vragenlijst ingevuld hebben zijn geselecteerd. Alleen de respondenten

Nadere informatie

Factsheet persbericht. Aanbod stageplaatsen groeit

Factsheet persbericht. Aanbod stageplaatsen groeit Factsheet persbericht Aanbod stageplaatsen groeit Inleiding Stageperiode Een stageperiode is voor veel studenten de meest leerzame periode van de schoolcarrière. Maar hoe moeilijk is het in deze tijd om

Nadere informatie

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen

Aantal werkzoekenden en aantal WWuitkeringen Juni 2009 Aantal werkzoekenden en WW-uitkeringen 2 Ingediende vacatures 5 Vraag en aanbod bij UWV WERKbedrijf 6 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 7 Statistische bijlage 8 Toelichting

Nadere informatie

Factsheet Bos en Natuur Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt 2013

Factsheet Bos en Natuur Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt 2013 Factsheet Bos en Natuur 2014 Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt 2013 Colland Bestuursbureau, 8 december 2014 Pagina 2 27 Inhoudsopgave Toelichting 3 Samenvatting

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Kappers In de kappersbranche kunnen de volgende bedrijfstypen worden onderscheiden: zelfstandigen zonder personeel, zzp ers (ondernemers die minder dan 32 uur per week in het kappersbedrijf werkzaam zijn)

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2013

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Januari 2013 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Januari 2013 Inhoudsopgave WW-uitkeringen 2 Niet-werkende werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf 4 Ingediende vacatures UWV 5 Ingediende ontslagaanvragen en verleende

Nadere informatie

Arbeidsmarkt- en Structuuronderzoek Juweliersbranche

Arbeidsmarkt- en Structuuronderzoek Juweliersbranche Arbeidsmarkt- en Structuuronderzoek Juweliersbranche voor SVGB Kenniscentrum Ditmeijers Research² bv MMXIII Philip Alexander Rouwenhorst, M.Sc. Bas van Helden, M.Sc. 12 Juli 2013 12.8895 1 Ditmeijers Research²

Nadere informatie

Starters-enquête. 9 september 2014. Een initiatief van AOb-Groene Golf en het NCRV-programma Altijd Wat

Starters-enquête. 9 september 2014. Een initiatief van AOb-Groene Golf en het NCRV-programma Altijd Wat Starters-enquête 9 september 2014 Een initiatief van AOb-Groene Golf en het NCRV-programma Altijd Wat 1 EEN STROEVE START Een fantastische baan, maar heel erg zwaar. De Groene Golf de jongerenafdeling

Nadere informatie

Achtergrondinformatie. Beroepspraktijkvorming in het mbo

Achtergrondinformatie. Beroepspraktijkvorming in het mbo Achtergrondinformatie Beroepspraktijkvorming in het mbo Achtergrondinformatie leerlingen 1 Tabel 1 BOL- en BBL-leerlingen naar soort school AOC 5 6 5 ROC 87 88 87 Vakschool 8 6 8 Tabel 2 BOL- en BBL-leerlingen

Nadere informatie

Ontslaggolf op komst. Resultaten december 2008

Ontslaggolf op komst. Resultaten december 2008 Resultaten december 2008 Ontslaggolf op komst Foto Carel Richel De Nederlandse autodealers maken zich op voor een uitzonderlijk zwaar jaar. De verkopen nieuw blijven achter, de occasionmarkt is ingestort

Nadere informatie

Februari 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gestegen Meer WW-uitkeringen

Februari 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gestegen Meer WW-uitkeringen Februari 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gestegen - 483.000 werkzoekenden ingeschreven bij UWV WERKbedrijf - Vooral meer jonge werkzoekenden - Sterke toename werkzoekenden met transport beroep maar

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Profiel Leidenaar

Hoofdstuk 2. Profiel Leidenaar Hoofdstuk 2. Profiel Leidenaar Samenvatting Leiden heeft op 1 januari 2010 117.145 inwoners. Hoofdstuk 2 geeft een profiel van de inwoners van Leiden en is gebaseerd op kerncijfers uit de Gemeentelijke

Nadere informatie

Juni 2012 Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden Aantal WW-uitkeringen in een jaar tijd met gestegen

Juni 2012 Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden Aantal WW-uitkeringen in een jaar tijd met gestegen Juni 2012 Meer werkzoekenden (NWW) dan een jaar geleden - 464.300 werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf - In i vrijwel evenveel werkzoekenden als in - Van de 55-plus beroepsbevolking is 9,4 procent

Nadere informatie

Maart 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gedaald Minder WW-uitkeringen

Maart 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gedaald Minder WW-uitkeringen Maart 2012 Niet-werkende werkzoekenden (NWW) gedaald - 477.800 werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf - Minder werkzoekenden van 35-45 jaar dan een jaar geleden - Toename werkzoekenden met (para)

Nadere informatie

Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers

Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers Starters ING Economisch Bureau Stagnatie zet door op startersmarkt Randstad trekt extra startende ondernemers In het eerste kwartaal van 2012 zijn er circa 39.000 mensen een onderneming gestart, ruim 4%

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2017 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 VRAAG NAAR FLEX BLIJFT STIJGEN, MAAR VOOR HOELANG? 4 FREELANCERS EN FLEXWERKERS OOK IN 2017 ONVERMINDERD

Nadere informatie

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland

KWARTAALMONITOR APRIL 2016. Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland KWARTAALMONITOR APRIL 2016 Omzetontwikkeling van freelancers en flexwerkers in Nederland Inhoud 3 WAT TE DOEN MET ÉÉN MILJOEN 4 BEDRIJVEN SPELEN IN OP WET DBA 5 VEEL STARTENDE FREELANCERS OP LEEFTIJD 6

Nadere informatie

Factsheet Glastuinbouw 2016

Factsheet Glastuinbouw 2016 Factsheet Glastuinbouw 2016 Ontwikkelingen in de sector op basis van de administratie van Colland Arbeidsmarkt in 2015 Colland Bestuursbureau, 25 oktober 2016 1608-1060 Pagina 2 33 Inhoudsopgave Toelichting

Nadere informatie

Starters zien door de wolken toch de zon

Starters zien door de wolken toch de zon M201206 Starters zien door de wolken toch de zon drs. A. Bruins Zoetermeer, mei 2012 Starters zien door de wolken toch de zon Enkele jaren nadat zij met een bedrijf zijn begonnen, en met enkele jaren financieel-economische

Nadere informatie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie

DIT IS VNO-NCW. Lidmaatschap en contributie De Europese lobby van vno-ncw richt zich zowel op de Europese spelers in Brussel (Europese Commissie, Europees Parlement) als op de Nederlandse politiek (in Den Haag en via de Permanente Vertegenwoordiging

Nadere informatie

April 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) Aantal WW-uitkeringen opnieuw licht gedaald

April 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) Aantal WW-uitkeringen opnieuw licht gedaald April 2012 Minder niet-werkende werkzoekenden (NWW) - 471.100 werkzoekenden geregistreerd bij UWV WERKbedrijf - Daling jonge werkzoekenden - Vooral daling agrarische beroepen en technische/industriële

Nadere informatie

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Augustus 2017

Nieuwsflits Arbeidsmarkt. Augustus 2017 Nieuwsflits Arbeidsmarkt Augustus 2017 Inhoudsopgave WW-uitkeringen 2 Ingediende ontslagaanvragen en verleende ontslagvergunningen 6 Statistische bijlage 7 Toelichting WW 15 Colofon De Nieuwsflits Arbeidsmarkt

Nadere informatie

StemWijzer in de provincie

StemWijzer in de provincie StemWijzer in de provincie Verslag van een enquête onder gebruikers van de provinciale StemWijzers bij de Provinciale Statenverkiezingen van 7 maart 2007. April 2007 Dr. M. Boogers TILBURGSE SCHOOL VOOR

Nadere informatie

*Inkomende post 3368 %PAGE%

*Inkomende post 3368 %PAGE% WISCAT-pabo inhoud Inleiding Afnames studiejaar 201 1-2012 Kandidaten studiejaar 201 1-2012 Trends tot en met 2 3 8 11 pagina 1 I 13 WISCAT-pabo. J Inleiding In deze rappodage zullen de toetsresultaten

Nadere informatie