Pedagogisch werkplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch werkplan"

Transcriptie

1 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Vlaswiek Groep: bso de bonte koe

2 1) Wie zijn wij. Wij zijn buitenschoolse opvang de bonte koe van het kindercentrum de Vlaswiek. Locatie Koewacht. Wij zijn gevestigd in de brede school van Koewacht. De grootte van de stamgroep is maximaal 20 kinderen per dag. Niet alle kinderen komen elke dag en ook zijn er veel kinderen die onregelmatig komen. Het aantal van de kinderen verschilt dus per dag. Afhankelijk van de leeftijd en het aantal kinderen wordt het aantal leidsters aangepast. Op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en in vakanties voegen we het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang samen met in achtneming van protocol 11, 16 en 25. Het team. Het team bestaat uit 3 vaste pedagogisch medewerkers met veel ervaring. Dit zijn Marileen, Carola H en Carola R. Iedere dag is één van deze vaste medewerkers aanwezig uitgezonderd vakantie s en ziekte. We werken (wanneer dit nodig is) met invalkrachten. Regelmatig hebben we een stagiair (e) op de groep. Meestal van de opleiding MBO-SPW (richting kinderopvang). De stagiaire werkt altijd boventallig. Onze groep is alle dagen open met uitzondering van de nationale feestdagen en 1 keer per jaar een studiedag of verplichte vrije dag voor het personeel. Ondersteuning door andere volwassenen. Bij een calamiteit of voor een andere vorm van ondersteuning tijdens kantooruren bellen we naar het nummer van het centrale kantoor. De telefoniste verbindt ons door met de afdeling die we nodig hebben. We kunnen ook direct bellen met onze coördinator. Mocht die niet aanwezig zijn, dan kunnen we ondersteuning krijgen door te bellen met de kantoordienst. Elke dag heeft een coördinator kantoordienst en deze coördinator is altijd bereikbaar. Buiten kantoortijden kunnen we bellen met de bereikbaarheidsdienst. Voor grote calamiteiten is er een telefoonnummer wat we kunnen bellen, waarmee we een managementteamlid kunnen bereiken, het zogenaamde achterwacht nummer. Voor calamiteiten is er de calamiteiten regeling. Door het nummer van de achterwacht te bellen staat er binnen 15 minuten een volwassene bij ons die ons kan helpen. Wanneer we alleen staan in het gebouw houden we ons altijd aan het pedagogisch medewerker kind ratio. We kunnen afwijken van het pedagogisch medewerker kind ratio (conform protocol 11 groepsgrootte/inzet pedagogisch medewerkers) aan het begin en

3 aan het eind van de dag als er één of meerdere volwassenen elders in het gebouw zijn. Tussen 8.00 uur en uur is er minimaal één leerkracht aanwezig van basisschool de Vlaswiek. Bij problemen kunnen we een beroep op deze leerkracht doen. Om te voldoen aan het 4 ogen principe hebben wij er voor gekozen om buiten deze tijden zoveel mogelijk stagiaires in te zetten. Ook zijn de deuren van ons kindercentra altijd geopend en kunt u als ouder altijd binnen lopen. Extra dag aanvragen Wanneer een ouder vraagt of een kind extra mag komen en er is geen plaats op de eigen stamgroep dan bieden we een andere stamgroep aan. Indien de ouder hier gebruik van wil maken dan laten we haar for 181 Toestemming ouder opvang op andere stam- of basisgroep bij ruil- of extra dagdeel tekenen. De ingevulde formulieren bewaren we in de map met de aanwezigheidslijsten. De ruimte die wij gebruiken en hoe die is ingericht. 1 e ruimte: De ruimte is ingericht als een relax ruimte. In deze ruimte zijn op de muren sprookjes geschilderd. Op 1 muur hangen allemaal gekleurde elfjes en kabouters met een foto van alle kinderen die op de Buitenschoolse opvang komen met hun geboorte datum erop. Er staat een bank met ernaast een kast met boeken waar de kinderen kunnen lezen. Er staat ook een televisie met een dvd speler. Ook staat er een WII spelcomputer en een Playstation. Er naast staat een kast waar dvd s en cd s in staan. Er is een houten kast waarin themamappen staan en er bovenop staat een aquarium met vissen erin, die de kinderen samen met de juf eten geven en ongeveer 1 keer in de 2,5 week verschonen. Er staat een blauwe kast waarin kook en bakspullen staan. In deze ruimte staat ook een grote tafel waar de kinderen aan kunnen zitten om bijvoorbeeld te koken, bakken en eten. Als er meer dan 10 kinderen zijn wordt de groep tijdens het fruit eten opgesplitst. De kinderen van groep 1 t/m 3 zitten dan in deze ruimte. In deze ruimte bevind zich ook de keuken en vaatwasser. Er is ook een toiletruimte en een grote kast waar allerlei materiaal in staat. 2 e ruimte: Deze ruimte wordt gedeeld met het Jeugd Ontmoetings Centrum. In deze ruimte is een poppenhoek, een autohoek, een voetbaltafel en een kast waar alle postvakjes aan hangen en die ingericht word naar het thema dat er op de groep is. Er staat ook een kapstok. In de ruimte staat ook een grote tafel waar de kinderen als ze binnen komen eerst fruit en een koekje eten en iets drinken.

4 Daarna kunnen ze ook deze tafel gebruiken om aan te knutselen of een spelletje aan te spelen. Er is een kast met gezelschapsspellen, een kast met bouwmateriaal, 1 knutselkast vol met knutselmateriaal en een grote make-up en schmink tafel, een tafel waarop verschillende muziekinstrumenten staan en een kast en rekje met verkleedkleren. In de ruimte is er ook nog een grote bank met een tafeltje. Gymzaal: De gymzaal wordt ook regelmatig gebruikt door de Buitenschoolse opvang met toestemming van de school de Vlaswiek. De Buitenschoolse opvang maakt voornamelijk gebruik van de gymzaal als het erg slecht weer is buiten (regen, erg koud ) of als we een sportactiviteit hebben. De BSO maakt in de gymzaal gebruik van de ballen, hoepels, bouwblokken, banken, basketbal netten en ander klein materiaal. We maken geen gebruik van de ringen of het klimrek of andere grote gebruiksmaterialen. Buitenruimte: De buitenruimte bestaat uit een plein met in het midden een boom. Er staat een tuinhuis van hout met allerlei buitenspeelgoed erin. Het plein word afgeschermd door een poort, deze poort kan dicht en gaat dicht als de kinderen aan het buitenspelen zijn. Onder begeleiding spelen de kinderen ook wel eens op het veldje of maken een wandeling naar bijvoorbeeld het bos.

5 2) Hoe wij zorgen voor vertrouwen en geborgenheid. Nadat ouders zich hebben ingeschreven vind er een kennismakingsgesprek met de senior pedagogisch medewerker en een rondleiding plaats waarin verdere uitleg wordt gegeven over de groep. Voordat het kind start kan er 2 keer geoefend worden zodat het kind en de ouder al een beetje kan wennen. De eerste tijd is er extra veel aandacht voor het kind en maken we hem of haar wegwijs op de groep. Het kind wordt overal in betrokken. Ook wordt er als er kinderen nieuw in de groep zijn bij de ouders geïnformeerd of het kind bepaald rituelen of gewoontes heeft. Er wordt rekening gehouden met de wensen van het kind en eventuele problemen in het gedrag zoals bijvoorbeeld: ADHD PDD.NOS We proberen ze in een vertrouwde omgeving op te vangen. Dit doen we door het kind bij binnenkomst met hun voornaam aan te spreken en te vragen hoe met ze gaat. Ook kijken we naar ieders persoonlijke behoefte. Voelt het kind zich prettig in de groep of is het juist terugetrokken speelt het samen of juist alleen. We stimuleren stille kinderen door ze meer op de voorgrond te laten treden. Door ze te betrekken in het spel en door ze te begeleiden in het samenspel. We gaan bij de kinderen zitten en motiveren ze door meer samen te spelen. Drukke kinderen leren we wat meer rekening met anderen te houden. We corrigeren verstorend gedrag. Wij stralen vertrouwen uit door een open houding. Kinderen kunnen hun verhaal kwijt en kunnen altijd om hulp vragen. De kinderen denken mee met activiteiten en ze kunnen zelf activiteiten aan bieden. Als er iets gebeurt of het kind heeft pijn of verdriet zal het altijd verzorgd en getroost worden. Als een kind b.v. valt of ruzie heeft met een ander kind worden de ouders altijd ingelicht.

6 3) Activiteiten aanbod. Dag arrangementen: De Buitenschoolse opvang organiseert samen met de school dagarrangementen voor zowel de Buitenschoolse opvang kinderen als de kinderen van de school de Vlaswiek groep 1 t/m 8. Wat houd dit in: Dag arrangementen zijn een soort van workshops die gehouden worden voor de kinderen dit kan zijn een workshop over natuur de kinderen leren van alles over bijvoorbeeld vogels in de winter, dierensporen zoeken buiten en een vogelhuisje bouwen. Het kan een dans workshop zijn waarbij de kinderen verschillende dansjes leren die ze dan kunnen uitvoeren op bepaalde muziek. Er zijn ook sportdagarrangementen zoals bijvoorbeeld Uni Hockey. Zo worden er op speels manier dingen geleerd aan de kinderen of is er een stukje ontspanning voor ze. Activiteiten Wij maken gebruik van thema s. Deze wisselen eens in de 3 á 4 weken. Werken aan de hand van thema s geeft structuur. De thema s bevatten: sport, spel, knutselen en een rustmoment. We bieden ook uitgebreide thema s aan zoals thema s rondom: Halloween, Sinterklaas, Kerst, Carnaval, Pasen. Hierbij organiseren we ook bonte middagen en wat bij het thema hoort zoals een carnavalsbal of paaseieren zoeken. In de vakantie hebben we altijd speciale thema s waar dan een hoop activiteiten mee gedaan worden.

7 4) Hoe brengen wij regels en waarden en normen over. Wij brengen regels over door het goede voorbeeld te geven en te wijzen op de regels en waar nodig te corrigeren. Tevens houden we rekening met elkaar en ieders culturele achtergrond. Op dit moment staat dit niet op onze jaarkalender. We stimuleren samenspelen en sociale contacten door leeftijdsgebonden actviteiten aan te bieden en/of samen een uitstapje te maken zoals een wandeling.door met elkaar dingen te doen leren kinderen met elkaar samen te werken en rekening te houden met elkaar. Bij ruzie wordt het uitgesproken en sorry gezegd. Op de BSO hanteren we huisregels die verderop in het document zijn toegevoegd. Waarde, normen en respect voor elkaar staan hierbij bovenaan. Bepaalde regels zijn. Niet vloeken Geen agressief gedrag Niet pesten Beleefd zijn tegen elkaar en de leidsters. De huisregels worden besproken met de kinderen. De huisregels creëren rust op de groep. 5) Hoe stimuleren we positief gedrag en hoe corrigeren we negatief gedrag We benaderen de kinderen zoveel mogelijk positief. Dus complimentjes geven en aanmoedigen als ze het goed doen. We zijn duidelijk en consequent tegen over het kind en benoemen waarom iets wel en niet mag. We stimuleren kinderen door ze de mogelijkheid te geven om grenzen te ontdekken en te verleggen. Wij helpen de kinderen door zelf het goede voorbeeld te geven. We corrigeren negatief gedrag door de kinderen erop aan te spreken en te waarschuwen dat wanneer ze het nog eens doen ze gestraft worden. Met het kind bespreken we waarom iets niet kan. Ook geven we het kind soms een time-out. Als de ouders het kind komen ophalen wordt dit besproken ook positief gedrag uiteraard.

8 6) Hoe gaat de groep om met het samenvoegen en veranderen van stamgroep. Het openen en sluiten van de dag gaat als volgt. Het openen. Om 7.30 worden de deuren van het kindercentrum geopend. Dit is de reguliere openingstijd. Op aanvraag kunnen ouders gebruik maken van de VOT =verlengde openingstijd. Dit is s morgens vanaf 6.30 op het kinderdagverblijf. (babygroep) Dit kunnen kinderen van kinderdagverblijf, peutergroep en buitenschoolse opvang zijn. 1 pedagogisch medewerker vangt de kinderen op en vraagt de ouder of er nog bijzonderheden zijn met het kind. Afhankelijk van het kindaantal komen er tussen 7.30 en 9.00 de volgende pedagogisch medewerkers. Het sluiten gaat de 1 e pedagogisch medewerker naar huis als het kindaantal het toelaat /// kinderen of minder. (protocol 11,16 en 25) Vanaf worden alle groepen Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang samengevoegd (protocol 11,16 en 25). Op aanvraag kunnen ouders gebruik maken van de verlengd opening. Dit is s avonds tot uiterlijk Deze opvang wordt verrekend middels een strippenkaart of is in het contract opgenomen. Samenvoegen. Op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en in vakanties voegen we het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang samen met in achtneming van protocol 11, 16 en 25. Open deuren beleid. We werken volgens het principe opendeuren beleid. Kinderen mogen voor activiteiten naar een andere groep. Kinderen ervaren het vaak als heel leuk om eens op een andere groep te spelen vooral omdat het speelgoed weer net iets anders is. Dit kan zijn voor activiteiten zoals: gym of knutselen. We zullen dan kunnen uitwijken naar bijvoorbeeld de gymzaal, de babygroep of de peutergroep. Altijd word de kind-leidsterratio van het kinderdagverblijf in acht genomen. (protocol 11, 16 en 25)

9 Oefenen. Wanneer het kind bijna 4 is mag het een aantal keren kijken/oefenen op de buitenschoolse opvang. Zo kan het kind al wennen aan de nieuwe juf en kinderen van de groep. Stamgroep verlaten voor activiteiten. Incidenteel verlaten we de groep om boodschappen te doen, wandelen, gymmen in de gymzaal en meer van dergelijke activiteiten. 7) Ouderbetrokkenheid Oudercommissie. Op onze locatie hebben we een oudercommissie. Hier in zouden van uit iedere groep 2 ouders in moeten zitten. Wanneer u intersse heeft kunt u dit aangeven bij 1 van de pedagogisch medewerkers. Wat houd het precies in. Er wordt meegedacht over het beleid en het wel en wee op de locatie. Verder is er een mogelijkheid voor het organiseren van een ouderavond. 1 keer per kwartaal vind er een oudercomissie vergadering plaats. Nieuwsbrief. Er wordt regelmatig een nieuwsbrief meegegeven. Hierin staan onder andere wat we al gedaan hebben de afgelopen weken. Maar ook wat we de komende weken gaan doen. Er staan ook wel eens leuke uitspreken in en verder nieuws wat we u willen laten weten.

10 9) Bijlage huisregels. Afspraken over sluiten van hekken en deuren: De buitendeur dichtdoen als alle kinderen binnen zijn. Als kinderen buiten spelen op plein poort dichtdoen en duidelijk afspreken dat ze niet buiten de poort mogen komen. Als de kinderen op het grasveldje spelen, buiten de poort naast de parkeerplaats moet er altijd een leidster bij blijven. Als de speelbus er is (dit is een bus die 1 keer in de 2 weken komt de Speelneus met allerlei buiten speel materiaal erin waar de kinderen die op de BSO zitten dan gebruik van mogen maken) dan altijd hiermee op het pleintje spelen of op het grasveldje met 1 of 2 leidsters erbij. Afspraken over parkeren van auto s en fietsen: Auto s parkeren op parkeerplaats Fietsen buiten het hek of op het plein. Garderobe: De kinderen hangen hun jassen en tassen aan de kapstok. Papieren en knutselwerkjes worden meteen in tassen gedaan of in een postvakje. Bij dag arrangementen worden de jassen en tassen ook op de bank in de 2 e ruimte gelegd. Afspraken over schoonmaak ook buiten openingstijden: Elke dag rond 17.15/17.30 wordt er geveegd en gedweild. Vuilniszakken worden geleegd. Deurklinken gepoetst. Speelgoed opgeruimd Afwasmachine uitgehaald en uitgezet. Wc s worden schoongemaakt Op maandag en woensdagavond komt de schoonmaakster. Afspraak over schoenen: Schoenen worden bij de kapstok gezet. En er wordt opgelet dat ze niet rondslingeren. Afspraak over papieren die kinderen meekrijgen: Alle nieuwsbrieven enz. worden tegenwoordig via de mail gedaan. Zijn er toch nog brieven wordt dit meteen in de tassen gedaan of in de postbakjes per gezin. Afspraken over speelgoed: Kinderen mogen zelf iets pakken. Zijn ze er mee klaar moeten ze het zelf weer opruimen. Op de WII wordt gespeeld na uur. Bij buitenspelen mogen ze zelf iets pakken maar zelf ook weer opruimen.

11 Afspraken over eten aan tafel: Als kinderen binnenkomen gaan ze eerst aan tafel fruit eten en iets drinken en een koek eten. Soms trakteren kinderen wel eens als ze jarig zijn geweest. Bij voorkeur iets gezonds. In het keukenkastje hangt een papier waar op staat wat de kinderen wel en niet mogen eten in verband met allergie. Dit zit ook in de map bij de planningslijst. (blauwe papier) Omgangsregels Er wordt niet geplaagd, gevloekt of gescholden. Wij zijn beleefd tegen elkaar en tegen de leidsters. Als we ergens niet meer mee spelen ruimen we het gelijk op. We gaan netjes met speelgoed om, we gooien niet met spullen. We vragen het eerst voordat we bepaalde dingen mogen pakken zoals spullen uit de knutselkasten en berging. We spelen pas na uur op de WII. We zijn zelf verantwoordelijk voor spulletjes die we meenemen van thuis of die we op school krijgen.

12 10) bijlage dagindeling. Dit is globaal onze dagindeling. We proberen zoveel mogelijk regelmaat te hebben. De buitenschoolse opvang is aanwezig van en de kinderen komen naar de BSO. De kinderen mogen zelf spelen of knutselen of een spelletje doen of lezen. Er is altijd een leidster aanwezig. De kinderen van groep 3 mogen om 8.15 naar school, de kinderen van groep 1 en 2 worden om 8.30 naar school gebracht worden de kinderen van groep 1 t/m 3 opgehaald op school en lopen onder begeleiding naar de bso komen de kinderen van groep 4 t-m 8 zelf naar de buitenschoolse opvang gelopen. Als alle kinderen er zijn gaan we aan tafel zitten. We eten fruit en drinken iets en eten nog een koekje. Bij dagarrangementen gaan de kinderen daarna naar het dagarrangement in een andere ruimte De kinderen mogen gaan spelen krijgen de kinderen een soepstengel of rijstewafel als tussendoortje en wat te drinken de kinderen die nog niet opgehaald zijn gaan naar de babygroep daar worden ze dan opgehaald.

Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht.

Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht. Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht. Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe. Wie zijn wij? - Wij zijn BSO de Bonte Koe te Koewacht. De vaste leidsters op de BSO zijn: - Marileen Vergouwen,

Nadere informatie

Geschreven door: Team BSO het Scheepsruim II Versie: Maart 2014

Geschreven door: Team BSO het Scheepsruim II Versie: Maart 2014 Geachte ouder / verzorger, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang het Scheepsruim II. Wij bieden naschoolse opvang aan schoolgaande kinderen. De groep is onderdeel van Kinderopvang

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Axel Groep: Bso Drakenstein

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Axel Groep: Bso Drakenstein Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Axel Groep: Bso Drakenstein 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Bso Drakenstein Door middel van dit pedagogisch werkplan geven

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Hoek Groep: BSO Op Weg

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Hoek Groep: BSO Op Weg Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Hoek Groep: BSO Op Weg 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van BSO Op Weg. Door middel van dit pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: t Kompas christelijke basisschool te Hoek Groep: BSO t Kompas

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: t Kompas christelijke basisschool te Hoek Groep: BSO t Kompas Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: t Kompas christelijke basisschool te Hoek Groep: BSO t Kompas Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van BSO t Kompas. Door middel van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Oude Vaart Groep: BSO De Oude Vaart

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Oude Vaart Groep: BSO De Oude Vaart Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Oude Vaart Groep: BSO De Oude Vaart 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van BSO De Oude Vaart. Door middel van

Nadere informatie

Herzien januari

Herzien januari Herzien januari 2014 1 1. Pedagogisch Werkplan BSO de Hille Wij zijn het team van buitenschoolse opvanggroep de Hille. We zijn een enthousiast team met twee pedagogisch medewerkers. Wij zijn gevestigd

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum te St.Jansteen Groep: BSO Inghelosenberghe

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum te St.Jansteen Groep: BSO Inghelosenberghe Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum te St.Jansteen Groep: BSO Inghelosenberghe 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang (BSO) Inghelosenberghe.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kiddo s Groep: bso

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kiddo s Groep: bso Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kiddo s Groep: bso 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang Kiddo s. Door middel van dit pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: BSO Sunkids

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: BSO Sunkids Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: BSO Sunkids 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van bso Sunkids. Door middel van dit pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan 2015. Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker

Pedagogisch werkplan 2015. Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang de Opkikker.

Nadere informatie

Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe

Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe De pedagogisch medewerkers: Jolanda Emans Ingrid Bouvre Silvia Bokelaar Veronique Dierickx Coördinator Marjolijn OPVANG: De BSO De Kreeke biedt mogelijkheid tot

Nadere informatie

Geschreven door: Team BSO het Scheepsruim Versie: Maart 2014

Geschreven door: Team BSO het Scheepsruim Versie: Maart 2014 Geachte ouder / verzorger, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang het Scheepsruim. Wij bieden voorschoolse, naschoolse en vakantie opvang aan schoolgaande kinderen. De groep is

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Kleine Draak Groep: peuterspeelzaal Ukkepuk

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Kleine Draak Groep: peuterspeelzaal Ukkepuk Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Kleine Draak Groep: peuterspeelzaal Ukkepuk 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van peuterspeelzaal Ukkepuk Door

Nadere informatie

BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL

BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL Wij zijn Bianca,Elton en Annie pedagogisch medewerkers van de Beestenboel voor kinderen van groep 1 t/m 8 (4 t/m13 jaar) In de vakanties werken er vaste invalskrachten

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Wipwap Brede school Othene Groep: Bso De Wipwap J 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Bso de Wipwap groep

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: BSO

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: BSO Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: BSO Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Foxkidz Kloosterzande. Door middel van dit pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Groep: bso de Kinderkeet

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Groep: bso de Kinderkeet Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Groep: bso de Kinderkeet Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van bso de Kinderkeet. Door middel van dit pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. BSO Op Weg Oktober 2013

Pedagogisch werkplan. BSO Op Weg Oktober 2013 Pedagogisch werkplan BSO Op Weg Oktober 2013 De buitenschoolse opvang Op Weg bied voor- en naschools opvang aan kinderen van 4 t/m 13 jaar. Tijdens de schoolweken zijn wij open vanaf 7.30 uur en na school

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak. Datum: Januari 2018

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak. Datum: Januari 2018 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak Datum: Januari 2018 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van psz de

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Vlaswiek Groep: kdv de Vlasschoeffies Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van het kinderdagverblijf. Hopelijk krijgt

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Kokkels.

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Kokkels. Pedagogisch werkplan 2015 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Kokkels. 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van babygroep de Kokkels.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Basisschool het Tij Groep: het Springtij

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Basisschool het Tij Groep: het Springtij Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Basisschool het Tij Groep: het Springtij 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van het Springtij. Door middel van dit pedagogisch

Nadere informatie

BUITENSCHOOLSE OPVANG DE HEKSENKETEL

BUITENSCHOOLSE OPVANG DE HEKSENKETEL Beste ouders en/of verzorgenden, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang de Heksenketel uit Sluis. Door middel van dit werkplan geven wij u meer informatie over het opvangaanbod,

Nadere informatie

Kinderdagverblijf de Opkikker

Kinderdagverblijf de Opkikker Kinderdagverblijf de Opkikker Beste ouder, verzorger, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Kinderdagverblijf de Opkikker. Door middel van dit werkplan hopen we u meer informatie te geven over het opvangaanbod,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan 2018 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Oostburg Groep: Kinderdagverblijf de kleine beer 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: Scheepsruim / Schippertjes 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van bso het Scheepsruim en de Schippertjes

Nadere informatie

Op Bso Sunkids worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Er worden maximaal 38 kinderen opgevangen.

Op Bso Sunkids worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Er worden maximaal 38 kinderen opgevangen. PEDAGOGISCH WERKPLAN BSO SUNKIDS Februari 2013 Voor u ligt het Pedagogisch werkplan van Buitenschoolse opvang Sunkids te Sas van Gent. Wij bieden opvang aan kinderen van de basisschool in de leeftijd van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: peuterspeelzaal t Getij

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: peuterspeelzaal t Getij Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: peuterspeelzaal t Getij 201 8 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van peuterspeelzaal t Getij. Door

Nadere informatie

Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kinderplein Groep: BSO Kinderplein (Boemerang/Mirakel) Pedagogisch werkplan 2015

Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kinderplein Groep: BSO Kinderplein (Boemerang/Mirakel) Pedagogisch werkplan 2015 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kinderplein Groep: BSO Kinderplein (Boemerang/Mirakel) Pedagogisch werkplan 2015 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van BSO Kinderplein.

Nadere informatie

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek.

Werkplan. Buitenschoolse opvang De Driehoek. Werkplan L Buitenschoolse opvang De Driehoek. Locatie: De Driehoek Datum: 21-12-2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie.

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doo Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN Kinderdagverblijf de Duizendpoot

PEDAGOGISCH WERKPLAN Kinderdagverblijf de Duizendpoot Geachte ouder, verzorger. Voor u ligt het pedagogisch werkplan van kinderdagverblijf de Duizendpoot. Ons kinderdagverblijf is onderdeel van Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen, een HKZ gecertificeerde organisatie

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang BSO Kikkersloot Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse

Nadere informatie

Werkplan. BSO de Ploeg

Werkplan. BSO de Ploeg Werkplan L BSO de Ploeg Locatie: BSO de Ploeg Datum: december 2017 gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd

werkplan buitenschoolse opvang Sterrenschool De Bongerd werkplan L buitenschoolse opvang Bso Sterrenschool de Bongerd Datum: 28-12-2017 Sterrenschool De Bongerd gisch beleidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker Datum: Januari 2018

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker Datum: Januari 2018 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker Datum: Januari 2018 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Wipwap Groep: Strandloper 4-13 jaar

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Wipwap Groep: Strandloper 4-13 jaar Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Wipwap Groep: Strandloper 4-3 jaar Januari 208 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van bso de Strandloper. Door middel van dit pedagogisch

Nadere informatie

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef

Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang (BSO) Kennismaking op de Buitenschoolse Opvang. Kindercentra De Roef (BSO) Naar de buitenschoolse opvang Het team van Kindercentra De Roef doet enorm zijn best om het uw kind naar de zin te maken. Waar niets hoeft en bijna alles mag. Uw kind kan knutselen, vrij spelen,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

Buitenschoolse opvang Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht

Buitenschoolse opvang Kikkersloot. Louis Couperrusstraat CX Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Louis Couperrusstraat 85 3532 CX Utrecht 06-34550253 bsokikkersloot@ludens.nl Pag 1 van 9 Bedankt voor je interesse in Ludens.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN BSO ST. BERNARDUS

PEDAGOGISCH WERKPLAN BSO ST. BERNARDUS PEDAGOGISCH WERKPLAN BSO ST. BERNARDUS Clinge 29-01-2014 1 Inleiding Wij vertellen in dit plan o.a. wat wij belangrijk vinden bij de omgang van de kinderen en hoe we samenwerken met de ouders. Kinderopvang

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN: BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP HET MIRAKEL Januari 2013

PEDAGOGISCH WERKPLAN: BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP HET MIRAKEL Januari 2013 PEDAGOGISCH WERKPLAN: BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP HET MIRAKEL Januari 2013 Bij buitenschoolse opvang Het Mirakel werken we met een vast team van 2 pedagogisch medewerkers, Kurbet en Barbara. Bij ons worden

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Korein Kinderplein Kiplinglaan BSO Datum: Oktober 2017 Ingevuld door: Elke Pijnenburg

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7

Ruimte om te groeien. Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. (Groen van Prinsterer) Ingangsdatum: April Pagina 1 van 7 Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang (Groen van Prinsterer) Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe

Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe Het team van BSO De Kreeke in Westdorpe De pedagogisch medewerkers: Jolanda Ingrid Silvia Veronique Coördinator: Marjolijn van den Berg OPVANG: De BSO De Kreeke biedt mogelijkheid tot opvang van 37 kinderen.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kapitein opgemaakt d.d.: 23 juli 2013 door: Jolanda Beffers, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere

Pedagogische werkwijze op locatie BSO Baloe Weremere, Kameelstraat 24,1531 EK Wormer juni Locatie: BSO Baloe Weremere Locatie: BSO Baloe Weremere Inleiding Deze locatie wordt ook wel De Spil genoemd (multifunctionele accommodatie) en grenst aan basisschool Weremere. Hier worden voornamelijk kinderen opgevangen van deze

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Werkplan Buitenschoolse opvang

Werkplan Buitenschoolse opvang Werkplan Buitenschoolse opvang Locatie: BSO Sterrenpret Datum: 14-12-2017eidsplan Doomijn Augustus 2 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben bij Doomijn

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID - DEEL 2 LOCATIE: HET SPEELSCHIP

PEDAGOGISCH BELEID - DEEL 2 LOCATIE: HET SPEELSCHIP PEDAGOGISCH BELEID - DEEL 2 LOCATIE: HET SPEELSCHIP Royal Kids Home Christelijke (Integrale) kindercentra Kinderdagverblijven Buitenschoolse opvang Peuterspeelzalen Peuteropvang VOORWOORD Middels dit gedeelte

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Kindercentrum Klein Duimpje Groep 0 tot 4 jaar Klein Duimpje Schoondijke

Kindercentrum Klein Duimpje Groep 0 tot 4 jaar Klein Duimpje Schoondijke Kindercentrum Klein Duimpje Groep 0 tot 4 jaar Klein Duimpje Schoondijke Voorstellen Het team van de Klein Duimpje bestaat uit drie vaste pedagogisch medewerker: Ulrica, Mariska, Cindy en Emmy.Daarnaast

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN: BSO Kinderplein (Mirakel/Boemerang) Sept. 2015

PEDAGOGISCH WERKPLAN: BSO Kinderplein (Mirakel/Boemerang) Sept. 2015 PEDAGOGISCH WERKPLAN: BSO Kinderplein (Mirakel/Boemerang) Sept. 2015 Bij BSO Kinderplein werken we met een vast team van 2 pedagogisch medewerkers, Kurbet, Sebas, Sandra en Barbara. Elke dag is iemand

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Vlaswiek Groep: 0 tot 4 jaar De Vlasschoeffies 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van de groep 0 tot 4 jaar.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 50 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Het Luchtkasteel. De samenstelling van de groep: Naam van de basisgroep Maximaal aantal

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Windkracht 10 Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Windkracht 10 BSO Windkracht

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter

Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter Pedagogisch werkplan van BSO de Strandjutter In het pedagogische werkplan wordt per BSO de locatie omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan werken in hun groep.

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik CHAPEAU KINDERWERK Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik Een compliment voor ieder kind! Sandra van de Laar 12-12-2017 1 Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: KDV Simcha opgemaakt d.d.: 23-01-2014 door: Monda Dorssers, coördinator Joods Integraal Kind Centrum Simcha Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Kinderwerk Opijnen

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Kinderwerk Opijnen Chapeau Kinderwerk Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Kinderwerk Opijnen Een compliment voor ieder kind! Sandra van de Laar 08-03-2019 1 Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Uniek

Pedagogisch werkplan BSO Uniek 1 Pedagogisch werkplan BSO Uniek April 2019 2 Pedagogisch werkplan van BSO Uniek In het pedagogische werkplan wordt omschreven hoe de pedagogisch medewerkers aan de hand van het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan

Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Inhoudsopgave pedagogisch werkplan Locatie de Kleurencirkel Algemeen 2 Doelstelling 2 Openingstijden 2 Haaltijden 2 Vakanties 3 Groepsindeling en dagindeling 3 Hele dag opvang op vrijdag 4 Activiteiten

Nadere informatie

Coole Kikkers Buitenschoolse opvang

Coole Kikkers Buitenschoolse opvang Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Coole Kikkers Buitenschoolse opvang Versiedatum : 30 augustus 2018 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Coole Kikkers

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie: Kiplinglaan, Teenz Datum: Augustus 2018 Ingevuld door: Elke Pijnenburg Onderwerp Algemeen

Nadere informatie

Rebecca Afke Maaike Madelon

Rebecca Afke Maaike Madelon 1. KOZV OTHENE Pedagogisch werkplan BSO oudste kinderen (K) Rebecca Afke Maaike Madelon September 2012 1 Pedagogisch Werkplan BSOK Wij zijn het team van buitenschoolse opvanggroep K. We zijn een enthousiast

Nadere informatie

Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers

Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers Samenstelling basisgroepen, verlaten basisgroep, opendeurenbeleid De Buiten Schoolse Opvang (BSO) bestaat uit drie groepsruimtes

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Servatius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Servatius BSO Servatius is gevestigd

Nadere informatie

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen.

Omdat de voorschoolse opvang een korte opvangtijd kent, komen kinderen hier in principe niet wennen. Welkom in ons kindercentrum! Algemeen In kindercentrum Bij ONS vindt u een voorschoolse opvang ( VSO ) een peuterspeelzaal ( PSZ ) en een buitenschoolse opvang ( BSO ). Ons kindercentrum is gevestigd in

Nadere informatie

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht

Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid. Buitenschoolse opvang Ay. Eifel HH Utrecht Vestigingsbijlage bij het Algemeen Pedagogisch Beleid Buitenschoolse opvang Ay Eifel 26 3524 HH Utrecht 06 42549179 bsoay@ludens.nl Bedankt voor je interesse in Ludens. In deze vestigingsbijlage vind je

Nadere informatie

Werkplan De Schatkamer

Werkplan De Schatkamer De Schatkamer is gevestigd in een gedeelte van een kerkgebouw. Dit geeft het pand een wat nostalgische uitstraling. Op schooldagen vindt er voor en na schooltijd opvang plaats op de schatkamer. Ontspanning

Nadere informatie

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd)

Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Bijlage 1: Matrix vierogenprincipe (Deze matrix wordt ingevuld aan het pedagogisch werkplan toegevoegd) Naam locatie:vrijbuiters Datum: 02-11-2017 Ingevuld door:tessa Murre Onderwerp Algemeen beleid Knelpunten

Nadere informatie

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016.

Ruimte om te groeien. Oranje Nassau Pedagogisch werkplan. Buitenschoolse Opvang. Ingangsdatum: April 2016. Ruimte om te groeien Pedagogisch werkplan Buitenschoolse Opvang Oranje Nassau 2016 2018 Pagina 1 van 7 OPVANG ONTWIKKE- LING ONTSPAN- NING OPVOEDING ONDERWIJS WOORD VOORAF Voor je ligt het werkplan van

Nadere informatie

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon:

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon: 2Kabouters 2Kabouters is een knus en gezellig kindercentrum, gelegen in de kleurrijke en actieve wijk Zeeheldenkwartier, nabij het centrum van Den Haag. Aan de achterzijde van het gebouw ligt een grote

Nadere informatie

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula

Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula Positief pedagogisch klimaat Kindercampus Pendula 1 Inhoudsopgave 1. Positief pedagogisch klimaat 2. Kernwaarden 3. Afspraken op de drie niveaus 4. PPK weken 2 1. Positief pedagogisch klimaat De afgelopen

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO De Wilgenboom, versie december 2015 Vera Snelle, locatiemanager Omvang van De BSO en de samenstelling van de en Er worden momenteel op maandag, dinsdag en donderdag niet meer dan 20 kinderen opgevangen op BSO De Wilgenboom. Op vrijdag worden er momenteel niet meer

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: Grote Vuurvlinder Datum: januari 2019 agogisch beleidsplan Doo Voorwoord Augustus 2015 U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Vrijbuiters Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Vrijbuiters BSO De Vrijbuiters

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID

1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID Observatiemethode en kind-volg-systeem We gebruiken het kind-volg-systeem van Korein Kinderplein. We zijn in ontwikkeling om Looqin te introduceren en te leren. 1.2 BIJLAGE BIJ PEDAGOGISCH BELEID 1.2 Bijlage

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: Kdv De Opkikker

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: Kdv De Opkikker Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: Kdv De Opkikker 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van kinderdagverblijf de Opkikker. Door middel

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Simcha, maart 2017 Monda Dorssers, coördinator

Pedagogische werkwijze BSO Simcha, maart 2017 Monda Dorssers, coördinator Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Op dit moment is de samenstelling van de groepen zoals in onderstaand schema te zien is: De samenstelling van de groepen Naam van de basisgroep Arje-1-uur

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas

Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Pedagogisch werkplan BSO de Driesprong Zichthof 10, 1445 HC Purmerend Operationeel manager Cobie Westmaas Over het pedagogisch werkplan Onze algemene werkwijze is gebaseerd op het pedagogisch beleid 4-12

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO de Ooievaar (

Pedagogische werkwijze BSO de Ooievaar ( Locatie: BSO De Ooievaar opgemaakt d.d: 1 april 2014 door: Ellen van Foeken, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Dagelijks kunnen 60 kinderen buitenschoolse opvang De Ooievaar

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan PO Hannie Schaft. Versie Versie 2.3

Pedagogisch Werkplan PO Hannie Schaft. Versie Versie 2.3 Document Pedagogisch Werkplan PO Hannie Schaft Versie Versie 2.3 Datum 6 januari 2016 Inhoudsopgave... 1 Inhoudsopgave... 2 1.0 Inleiding... 3 2.0 Algemene zaken... 4 2.1 Gegevens vestiging... 4 2.2 Doel

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Vlaswiek Groep: kdv de Vlasschoeffies Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van het kinderdagverblijf. Hopelijk krijgt

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over BSO Pancratius Bijlage Pedagogisch beleidsplan 4-12 jaar Pagina 1 van 5 De locatie van BSO Pancratius BSO Pancratius is

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan KDV Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: KDV De Opkikker 2018

Pedagogisch werkplan KDV Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: KDV De Opkikker 2018 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: KDV De Opkikker 2018 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van kinderdagverblijf de Opkikker. Door

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Koters&Ko Bso De Speelkamer

Koters&Ko Bso De Speelkamer Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Koters&Ko Bso De Speelkamer Versiedatum : 27 september 2018 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Koters&Ko, Buitenschoolse

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik

Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik CHAPEAU KINDERWERK Pedagogisch werkplan Buitenschoolse opvang Chapeau Varik Een compliment voor ieder kind! Sandra van de Laar 11-03-2019 1 Inleiding Dit pedagogisch werkplan is een aanvulling op het pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: KDV

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: KDV Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: KDV Pedagogisch werkplan 2018 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Foxkidz Kloosterzande. Door middel

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO Drakenstein

Pedagogisch werkplan BSO Drakenstein Pedagogisch werkplan BSO Drakenstein - Augustus 2013 - De vaste medewerkers: De vaste medewerkers: bso Drakenstein: Conny Mariska Senior pedagogisch medewerker Sylvia Coördinator: Mies Opvang: Per week

Nadere informatie