Pedagogisch werkplan

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Pedagogisch werkplan"

Transcriptie

1 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Vlaswiek Groep: kdv de Vlasschoeffies

2 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van het kinderdagverblijf. Hopelijk krijgt u zo meer inzicht in waar we als kinderdagverblijf voor staan. In ons kindercentrum de Vlaswiek bevinden zich 3 groepen. Hierdoor kunnen wij de hele dag opvang bieden aan kinderen van 0-13 jaar. Kinderdagverblijf van 0-4 jaar Peutergroep 2 ½ -4 jaar (alleen de ochtenden) Buitenschoolse opvang 4-13 jaar

3 1) Wie zijn wij. Wij zijn kinderdagverblijf Vlasschoeffies van het kindercentrum de Vlaswiek. Locatie Koewacht. Wij zijn gevestigd in de brede school van Koewacht. De grootte van de groep is maximaal 16 kinderen per dag. Niet alle kinderen komen elke dag en ook zijn er veel kinderen die onregelmatig komen. Het aantal van de kinderen verschilt dus per dag. Afhankelijk van de leeftijd en het aantal kinderen wordt het aantal leidsters aangepast. Wij zijn een verticale groep. - De ochtenden zijn de kindjes van 0-2 ½ jaar op de groep, de middagen de kindjes van 0-4 jaar. - In de vakantie s zijn de kinderen van 0-4 jaar heel de dag op de groep. - Op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en in vakanties voegen we het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang samen met in achtneming van protocol 11, 16 en 25. Het team. Het team bestaat uit 3 vaste pedagogisch medewerkers met veel ervaring. Dit zijn Talitha, Bianca en Carola. We werken (wanneer dit nodig is) met invalkrachten. Regelmatig hebben we een stagiair (e) op de groep. Meestal van de opleiding MBO-SPW (richting kinderopvang). Onze groep is alle dagen open met uitzondering van de nationale feestdagen en 1 keer per jaar een studiedag voor het personeel.

4 2) De ruimte die wij gebruiken en hoe die is ingericht. De ruimte bestaat uit een groot lokaal. We maken gebruik van verschillende hoeken. Zo hebben we een poppenhoek, autohoek en een babyhoek. Bij binnenkomst staat de box met daartegen een thematafel. De poppenhoek is voor de fantasie en samenspel te stimuleren. De autohoek bevindt zich achter de box. In de kast staan de auto s en er ligt een automat. Er zijn openkasten voor het speelgoed en het bouwmateriaal. Kinderen kunnen hier zelf speelgoed uitpakken. En er zijn gesloten kasten voor het serviesgoed. Deze kasten zijn gesloten zodat de kinderen er niet bij kunnen. Verder is er een keukenblok en een eethoek met tafels, banken en kinderstoelen waar we aan eten maar waar ook geknutseld wordt. Aangrenzend aan de groepsruimte hebben we 2 slaapkamers. Elk kind heeft een eigen bedje waar zijn of haar naam op staat. We proberen de kinderen zoveel mogelijk in het eigen bedje te leggen en zo weinig mogelijk in de wagen. Wanneer het kindje nog heel klein is kan dit juist geborgenheid geven om in de kinderwagen te slapen. Wel stimuleren we om in het eigen bedje te slapen. Als het kindje zich kan draaien slaapt het in het bedje. We hebben een badkamer met kinderwc s en een commode. We hebben daar planken voor de mandjes waar de eigen spullen van de kinderen inzitten zoals een knuffel en eventuele reserve kleding. In de mandjes worden ook de knutselwerkjes en brieven in gedaan voordat ze mee naar huis gaan. Er staat verder een kast waar ruimte is voor de tassen. Aan de kast hangen spijkertjes met namen van de kinderen. Daar worden de tuutjes opgehangen. Op de kast staan 3 houten bakjes met namen van de kinderen. Hier staat de melkpoeder van de baby s. Er is een kleine binnenplaats waar we doormiddel van een schuifpui naar buiten kunnen. Deze ruimte is met een hek af te sluiten. Er bevind zich een zandbak een speelhuisje, een losse wip en een schommel waar de kinderen lekker kunnen spelen. Er is een berging waar driewielers en loopauto s in weggezet kunnen worden. We hebben een afgezette hoek waar de baby s rustig kunnen spelen.

5 3) Hoe wij zorgen voor vertrouwen en geborgenheid. Nadat ouders zich hebben ingeschreven vind er een kennismakingsgesprek met de coordinator en een rondleiding plaats waarin verdere uitleg wordt gegeven over de groep. Voordat het kind start kan er 2 dagdelen geoefend worden zodat het kind en de ouder al een beetje kan wennen. De eerste tijd is er extra veel aandacht voor het kind om het dagritme en de gewoontes van het kind te leren kennen. We proberen ze in een vertrouwde omgeving op te vangen. Dit doen we door het kind bij binnenkomst met hun voornaam aan te spreken en te vragen hoe met ze gaat. Ook kijken we naar ieders persoonlijke behoefte. Voelt het kind zich prettig in de groep of is het juist terugetrokken speelt het samen of juist alleen. Wanneer het kind onder 1 jaar is krijgen de ouders een schriftje mee waar ze het dagritme en de gewoontes in kunnen schrijven. In dit schriftje wordt tot de kinderen 1 jaar zijn dagelijks informatie in uitgewisseld. Tot de kinderen 2 jaar zijn schrijven we 1 keer per maand in het schriftje. We stimuleren stille kinderen door ze meer op de voorgrond te laten treden. Door ze te betrekken in het spel en door ze te begeleiden in het samenspel. We gaan bij de kinderen zitten en motiveren ze door meer samen te spelen. Drukke kinderen leren we wat meer rekening met anderen te houden. We corrigeren verstorend gedrag. Daarnaast observeren we de kinderen aan de hand van de observatiemethode Kijk. Dit word gedaan in de volgende leeftijdsfase: 6 maanden, 14 maanden, 22 maanden en 30 maanden. Bij 14 maanden en 30 maanden is er de mogelijkheid voor oudergesprek. We vinden het belangrijk dat ze op jonge leeftijd al waarden en normen bij te brengen. Bijvoorbeeld mag ik alstublieft een boterham, dankje wel, niet slaan, niet bijten enzovoort. En natuurlijk word er veel gespeeld, geknutseld en geknuffeld met de kinderen.

6 4) Activiteiten aanbod. We werken met thema s aan de hand van een jaarkalender. De thema s sluiten zoveel mogelijk aan op de beleveniswereld van het kind en de seizoenen en feestdagen. Alle leidster hebben de VVE cursus (voor en vroegschoolse educatie) gevolgd en krijgen regelmatig herhalingscursussen. Bij deze cursus hoort ook het werken met Puk. Dit is een praatpop die helpt onder andere de taal te stimuleren en beginnede rekenprikkels te geven. Wij werken regelmatig met thema s van puk. Dit zijn uitgewerkte thema s waarbij wij themakisten hebben. Ook bij andere thema s proberen we puk en de VVE methode zoveel mogelijk te gebruiken.bijvoorbeeld door te plakken met verschillende materialen of een gymactiviteit te doen. Het is geen verplichting, wanneer een kind niet wil moet het niet. We stimuleren we de kinderen met behulp van verschillende spelmaterialen aan te bieden. We willen ieder kind laten ontdekken waar hij/ zij goed in is en geven hen complimentjes bij de dingen die ze doen. We laten de kinderen een keuze maken waarmee ze willen spelen en zorgen ervoor dat ieder kind aanbod komt. Door het aanbieden van een gevarieerd activiteitenprogramma ( bijvoorbeeld knutselen, muziek, dans, vrij spel) schenken wij aandacht aan alle aspecten voor de ontwikkeling van persoonlijke kwaliteiten. Op het raam hebben wij geregeld nieuwe raamschilderingen die wij aanpassen aan de thema s. Wanneer er in de thuissituatie iets plaatsvind zoals een verjaardag, geboorte of overlijden, dan spelen we daar op in door een kleurplaat te laten maken, erover te vertellen en foto s en boekjes te bekijken. Ouders kunnen een lijst invullen waarop alle verjaardagen van papa, mama, opa,oma, enz opstaan zodat we daar iets voor kunnen maken. Ander soortig activiteitenaanbod. * Gymmen: Bij ieder thema gaan we een gymactiviteit met de kinderen doen. Voorbeeld: thema beroepen, kok met pan lopen eten verzamelen, brandweer Parcour brandblussen. * Wandelen: Indien het kindaantal en het weer het toelaat 1 keer per week een stukje wandelen met de kinderen.

7 5) Hoe brengen wij regels en waarden en normen over. Wij brengen regels over door het goede voorbeeld te geven en te wijzen op de regels en waar nodig te corrigeren. Tevens houden we rekening met elkaar en ieders culturele achtergrond. Op dit moment staat dit niet op onze jaarkalender. We stimuleren samenspelen en sociale contacten door leeftijdsgebonden actviteiten aan te bieden en/of samen een uitstapje te maken zoals een wandeling. Door met elkaar dingen te doen leren kinderen met elkaar samen te werken en rekening te houden met elkaar. Tijdens de maaltijden is de regel om netjes te vragen om nog een boterham en alstublieft te zeggen. Bij ruzie wordt het uitgesproken en sorry gezegd of een kusje gegeven. Dit gebeurt allemaal op een speelse manier omdat de kinderen nog jong zijn en ook nog niet allemaal kunnen praten 6) Hoe stimuleren we positief gedrag en hoe corrigeren we negatief gedrag We benaderen de kinderen zoveel mogelijk positief. Dus complimentjes geven en aanmoedigen als ze het goed doen. We zijn duidelijk en consequent tegen over het kind en benoemen waarom iets wel en niet mag. We stimuleren kinderen door ze de mogelijkheid te geven om grenzen te ontdekken en te verleggen. Wij helpen de kinderen door zelf het goede voorbeeld te geven. We corrigeren negatief gedrag door de kinderen erop aan te spreken en te waarschuwen dat wanneer ze het nog eens doen ze gestraft worden. Dit zal 2 keer gedaan worden. Wanneer het dan nog eens gebeurt zal er waarnodig gestraft worden door bijvoorbeeld in de hoek te zetten. De tijdsduur is afhankelijk van de leeftijd en spaningsboog van het kind.

8 7) Hoe gaat de groep om met het samenvoegen en veranderen van stamgroep. Het openen en sluiten van de dag gaat als volgt. Het openen. Om 7.30 worden de deuren van het kindercentrum geopend. Dit is de reguliere openingstijd. Op aanvraag kunnen ouders gebruik maken van de VOT =verlende openingstijd. Dit is s morgens vanaf 6.30 op het kinderdagverblijf. Dit kunnen kinderen van kinderdagverblijf, peutergroep en buitenschoolse opvang zijn. 1 pedagogisch medewerker vangt de kinderen op en vraagt de ouder of er nog bijzonderheden zijn met het kind. Afhankelijk van het kindaantal komen er tussen 7.30 en 9.00 de volgende pedagogisch medewerkers. Het sluiten gaat de 1 e pedagogisch medewerker naar huis als het kindaantal het toelaat 9 kinderen of minder. (protocol 11,16 en 25) Vanaf worden alle groepen Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang samengevoegd (protocol 11,16 en 25). Op aanvraag kunnen ouders gebruik maken van de verlengd opening. Dit is s avonds tot uiterlijk Deze opvang wordt verrekend middels een strippenkaart of is in het contract opgenomen. De kinderen van 2,5-4 jaar die s morgens naar de peutergroep zijn geweest eten om een boterham op de bso. Op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en in vakanties voegen we het kinderdagverblijf en de buitenschoolse opvang samen met in achtneming van protocol 11, 16 en 25. Open deuren beleid. We werken volgens het princiepe opendeuren beleid. Kinderen mogen voor activiteiten naar een andere groep, het eten en slapen doen ze op de eigen groep. Kinderen ervaren het vaak als heel leuk om eens op een andere groep te spelen vooral omdat het speelgoed weer net iets anders is. Dit kan zijn voor activiteiten zoals: gym of knutselen. We zullen dan kunnen uitwijken naar de gymzaal, de bso of de peutergroep.

9 Een ander voorbeeld is kijken naar een optreden / Voorstelling van de kinderen van de buitenschoolse opvang. Altijd word de kind-leidsterratio van het kinderdagverblijf in acht genomen. (protocol 11, 16 en 25) Oefenen. Wanneer het kind bijna 2 ½ is mag het een aantal keren kijken/oefenen op de peutergroep. Zo kan het kind al wennen aan de nieuwe juf en kinderen van de groep. 8) Ouderbetrokkenheid. Oudercommissie. Op onze locatie hebben we een oudercommissie. Hier in zouden van uit iedere groep 2 ouders in moeten zitten. Wanneer u intersse heeft kunt u dit aangeven bij 1 van de pedagogisch medewerkers. Wat houd het precies in. Er wordt meegedacht of het beleid en het wel en wee op de locatie. Verder is er een mogelijkheid voor het organiseren van een ouderavond. 1 keer per kwartaal vind er een oudercomissie vergadering plaats. Nieuwsbrief. Bij ieder nieuw thema wordt er een nieuwsbrief meegegeven. Hierin staan onderandere wat we al gedaan hebben de afgelopen weken. Maar ook wat we de komende weken gaan doen. Daar in wordt een stukje ouderbetrokkenheid van u gevraagd. Er wordt in vernoemt de thema woorden en liedjes/versjes die we de kindren proberen aan te leren. Deze kunnen dan thuis ook geoefend worden. Verder wordt er gevraagd matrialen mee te nemen van thuis die aanluiten bij het thema. Dit is geheel vrijblijvend. Voorbeeld: Ik en mijn familie- foto s meenemen voor het maken van een fotocollage. Afsluitende activiteit. Indien mogelijk wordt er een afsluitende activiteit gedaan met de ouders en de kinderen. Dit is afhankelijk van idere thema of er iets passend mogelijk is. Er kan dan gedacht worden aan thema eet smakelijk gezellig met elkaar ontbijten of lunchen.

10 9) Bijlage huisregels: Afspraken over sluiten hekken en deuren: - Buitendeur dicht doen. - Als kinderen buiten spelen, hek dicht doen van het plein en tussen hekje bij binnenspeelplaats dicht doen. Afspraken over parkeren van auto s /fietsen: - Auto s worden geparkeerd op parkeerplaats. - Fietsen ouders buiten het hek van de kinderen op het plein in het fietsenrek. Hal Plaats kinderwagens/maxicosi s: - Ze staan in de gang of worden meegenomen naar huis. Als de gang te vol staat,kunnen ze in de berging of op kantoor. Afspraken over schoonmaak. - Het schoonmaken zoals wc en dweilen worden door schoonmaakster gedaan na sluitingstijd. Als bv de vloer erg vies is dan poetsen we zelf en na het eten word de vloer altijd gedweild. - Schoonmaakspullen staan in de berging. Deze is altijd op slot Afspraken over plaatsen laarsjes, slofjes enzovoort: - Laarsjes kunnen onder kapstok of in de bak bij de deur - Bij slecht weer doen ouders, kinderen en juffen hun schoenen uit of trekken blauwe slofjes over hun schoenen. Op de deur hangt hiervoor een kaart ter informatie wanneer het nodig is. - Spullen die niet in de gang horen worden opgeruimd. Leefruimte: -Afspraken overspeelgoed: - Het speelgoed wordt voor het eten en aan het eind van de dag met de kinderen opgeruimd. - Al het speelgoed heeft een vaste plek. - De kinderen mogen niet al het speelgoed zelf pakken omdat dit bijvoorbeeld nog te gevaarlijk is of speelgoed voor aan tafel is dit speelgoed staat hoger in de kast. - Om speelgoed voor aan tafel zoals puzzels en nopper, moeten de kinderen vragen.

11 -Afspraken over eten aan tafel: - De kinderen wassen voor het eten hun handen. Dit gebeurd onder begeleiding. - De kinderen eten uit het vuistje,de kleintjes met een vorkje. - Als er geknoeid word met bv melk, dan word dit gelijk opgeruimd - Kinderen kunnen tot 7.45 een boterham mee-eten. s Avonds kunnen ze vanaf een boterham eten. Wanneer kinderen zelf een boterham mee- nemen dan mogen ze die buiten deze tijd om gewoon op eten dit tot Afspraken over gebruik mandjes: - Elk kind heeft een eigen mandje hierin kunnen schone kleding en de knuffel in bewaard worden. In het mandje wordt ook de post en knutselwerkjes bewaard tot de kinderen naar huis gaan. -Algemene afspraken: - Niet met spullen gooien. - Niet rennen binnen. - We leren de kinderen om bij het hoesten en niezen hun hand voor de mond te houden. Slaapkamer: -Alle kinderen hebben een eigen bedje. Sommige kinderen delen een bedje. Het beddengoed word dan na het slapen gewassen. De lakens worden elke week gewassen. - Tot 2 jaar slapen alle kinderen in een slaapzak. Bij kinderen die ouder zijn kijken we naar de behoefte van het kind - Er is in elke slaapkamer een babyfoon geplaatst. - De slaapkamer word regelmatig gecontroleerd op temperatuur. Dit moet tussen de graden zijn. - De slaapkamers worden dagelijks gelucht. Beide slaapkamers hebben een rooster in het raam en bij 1 slaapkamer kan het raam open, deze word dagelijks na het slapen opgezet Verschoonruimte: - Bij de commode zijn planken met de mandjes van de kinderen erop. - Kinderen die op de commode liggen worden nooit alleen gelaten. - De commode word na elke verschoning gepoetst en de wc tjes worden eind van de dag even geborsteld met wc eend. - Spullen zoals luiers hebben vast plek. - De waspoeder staat hoog zodat de kinderen er niet bij kunnen - Als er verschoond word, is er altijd een andere leidster op de groep. (een uitzondering: als de leidster alleen werkt)

12 - De tuutjes van de kinderen hangen aan een spijkertje met hun naam erbij. De tuutjes die blijven hangen worden regelmatig uitgekookt. Toilet ruimte: - De kinderen gaan als ze moeten na het eten of tussendoor naar de wc. Dit moeten ze dan eerst vragen. - De kinderen die op het potje gaan doen dat s ochtends na het fruit en na het slapen. -Na het plassen wassen ze altijd, onder begeleiding, de handen Keuken: - Alle leidsters hebben toegang tot de keuken, het is een open keuken. - De kinderen mogen niet in de keukenkastjes. Ze zijn beveiligd met speciale slotjes. - De vaatwasser wordt door alle leidsters gebruikt. Deze staat op de bso. - Schoonmaakmiddel staat hoog in de keukenkast Buitenterrein: - Er is een kleine buiten speelplaats met een zandbak. Daar spelen de kdv kinderen. - De speelplaats is afgesloten met een hek. Ze kunnen daar ook fietsen en wat grotere kinderen kunnen er ook even alleen spelen, want ze kunnen er niet weg en het is in het zicht. - De kinderen mogen niet in het fietsenhokje van het kdv komen, als ze iets hier iets uit willen dan moeten ze het vragen - Op het grote speelterrein spelen en fietsen ze soms ook. De grootte poort is dan dicht zodat ze er niet af kunnen. - Het buitenspeelgoed wordt altijd opgeruimd in het fietsenhokje. - Ze mogen op allebei de pleinen ook met een bal spelen, wel rekening houden met elkaar. - Verder is er altijd een leidster aanwezig buiten. - Na het buitenspelen worden, onder begeleiding, de handen gewassen Omgangsregels: - De kinderen moeten lief zijn voor elkaar. - Niet vechten of schelden. Dus op een nette manier met elkaar omgaan. - Kinderen mogen elkaar niet pesten - Kinderen moeten luisteren naar de groepsleiding - Kinderen mogen elkaar niet pijn doen - De leiding is hier alert op

13 10) Bijlage 1 dagindeling: Dit is globaal onze dagindeling. We proberen zoveel mogelijk regelmaat op de dag te hebben. Natuurlijk word het persoonlijk schema van het kind altijd gevolgt Kinderen worden gebracht. De ouders vertellen bijzonderheden over het kind en leggen de tassen in de kast. De kinderen mogen vrij gaan spelen Het speelgoed word opgeruimt 9.00 Knutselen/ (puk) activiteit/ liedjes zingen 9.30 Fruitmaaltijd Sommige kindjes gaan naar bed. Dit is afhankelijk van het dagritme Tijd om te knutelen. Kinderen worden verschoond en gaan evt op het potje Vrij spel evt naar buiten Speelgoed word opgeruimd De kindjes die eerder in de ochtend naar bed zijn gegaan komen uit bed. Aan tafel voor de boterham Kindjes die geslapen hebben mogen rustig in de box of poppenhoek gaan spelen Afhankelijk van het dagritme gaan er weer kindjes slapen Tijd voor aandacht voor de kindjes die nog wakker zijn. Evt (puk) activiteit Opruimen en yoghurt eten Kinderen die moeten slapen, gaan slapen Buiten/ binnen spelen/ evt knutselen/ puk activiteit De groep word opgeruimd

14 De kinderen krijgen een schonen luieren De kinderen mogen rustig aan tafel spelen en krijgen een soepstengel We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met het dagritme van het kind. 11) Bijlage borgingdocumenten VVE: Dit kan ingezien worden via de leidsters 12) Coördinator is Annelies Scheele :

15

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Vlaswiek Groep: kdv de Vlasschoeffies Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van het kinderdagverblijf. Hopelijk krijgt

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Vlaswiek Groep: 0 tot 4 jaar De Vlasschoeffies 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van de groep 0 tot 4 jaar.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Vlaswiek Groep: kdv de Vlasschoeffies Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van het kinderdagverblijf. Hopelijk krijgt

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Vlaswiek Groep: bso de bonte koe 1) Wie zijn wij. Wij zijn buitenschoolse opvang de bonte koe van het kindercentrum de Vlaswiek.

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJF DE MALLEMOLEN Januari 2012

KINDERDAGVERBLIJF DE MALLEMOLEN Januari 2012 KINDERDAGVERBLIJF DE MALLEMOLEN Januari 2012 Het team van de Mallemolen bestaat uit 4 vaste leidsters, dit zijn Nicole, Ellen, Corien en Danielle. Er is ook regelmatig een stagiaire op de groep. De Mallemolen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht.

Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht. Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe te Koewacht. Pedagogisch werkplan van BSO de Bonte Koe. Wie zijn wij? - Wij zijn BSO de Bonte Koe te Koewacht. De vaste leidsters op de BSO zijn: - Marileen Vergouwen,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Kokkels.

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Kokkels. Pedagogisch werkplan 2015 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Kokkels. 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van babygroep de Kokkels.

Nadere informatie

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 GO for Kids Partners in Kinderopvang Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Koningstraat Groep Ieniemienie Versie juli 2018 1. Inleiding Naast het algemene beleidsplan heeft

Nadere informatie

Kinderdagverblijf de Opkikker

Kinderdagverblijf de Opkikker Kinderdagverblijf de Opkikker Beste ouder, verzorger, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Kinderdagverblijf de Opkikker. Door middel van dit werkplan hopen we u meer informatie te geven over het opvangaanbod,

Nadere informatie

Hoofdstuk II: 2Penselen

Hoofdstuk II: 2Penselen Versie juni 2014 Hoofdstuk II: 2Penselen 2Penselen ligt in de Schilderswijk, naast basisschool t Palet en het Hannemanplantsoen. Het kindercentrum is kleinschalig en gezellig, zodat de kinderen zich thuis

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster

Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster Pedagogisch werkplan Versie oktober 2015 Pagina 1 van 8 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel...

Nadere informatie

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen:

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: De Speelark Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: Kinderen worden door ouders tot in de groepsruimte gebracht. Kinderen en/of ouders pakken de tas uit. Jassen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018

Pedagogisch werkplan. peuteropvang Morgenster. Pedagogisch werkplan de Morgenster 2018 1 Pedagogisch werkplan peuteropvang Morgenster November 2018 2 Inhoud 1. Informatie over peuteropvang Morgenster... 3 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 4 3. Kennismaking en wennen... 5 4.

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN Kinderdagverblijf de Duizendpoot

PEDAGOGISCH WERKPLAN Kinderdagverblijf de Duizendpoot Geachte ouder, verzorger. Voor u ligt het pedagogisch werkplan van kinderdagverblijf de Duizendpoot. Ons kinderdagverblijf is onderdeel van Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen, een HKZ gecertificeerde organisatie

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: Kdv De Opkikker

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: Kdv De Opkikker Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: De Opkikker, Aardenburg Groep: Kdv De Opkikker 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van kinderdagverblijf de Opkikker. Door middel

Nadere informatie

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen:

De Speelark. Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: De Speelark Huisregels buitenschoolse opvang De Speelark Heel. Regels bij het brengen en halen: Kinderen worden door ouders tot in de groepsruimte gebracht. Kinderen en/of ouders pakken de tas uit. Jassen

Nadere informatie

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

2. Opvangvormen en openingstijden Kinderdagverblijf Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Lepelaars 2Lepelaars heeft een mooi pand gelegen in de Vogelwijk in Den Haag. Wij bieden voor kinderen van 0 tot 13 jaar opvang in zes verschillende groepen. Op de begane grond hebben wij drie babygroepen,

Nadere informatie

Kindercentrum Klein Duimpje Groep 0 tot 4 jaar Klein Duimpje Schoondijke

Kindercentrum Klein Duimpje Groep 0 tot 4 jaar Klein Duimpje Schoondijke Kindercentrum Klein Duimpje Groep 0 tot 4 jaar Klein Duimpje Schoondijke Voorstellen Het team van de Klein Duimpje bestaat uit drie vaste pedagogisch medewerker: Ulrica, Mariska, Cindy en Emmy.Daarnaast

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak. Datum: Januari 2018

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak. Datum: Januari 2018 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Groep: Peuterspeelzaal de Bengelbak Datum: Januari 2018 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van psz de

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJF KIDDO S 04 februari 2013

KINDERDAGVERBLIJF KIDDO S 04 februari 2013 KINDERDAGVERBLIJF KIDDO S 04 februari 2013 Wij zijn het team van kindercentrum Kiddo s. Ons kindercentrum bestaat uit 2 stamgroepen. Sinds april 2012 hebben wij een groep van 0-4 jaar (verticale groep)

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Hoek Groep: BSO Op Weg

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Hoek Groep: BSO Op Weg Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Hoek Groep: BSO Op Weg 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van BSO Op Weg. Door middel van dit pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Basisschool het Tij Groep: het Springtij

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Basisschool het Tij Groep: het Springtij Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Basisschool het Tij Groep: het Springtij 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van het Springtij. Door middel van dit pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Kiddo s Groep: kinderdagverblijf en peutergroep 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van kinderdagverblijf Kiddo s.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan juli 2015

Pedagogisch werkplan juli 2015 Pedagogisch werkplan juli 2015 Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: het Kinderplein Groep: de Tuimelaars 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van de Tuimelaars. Door middel van dit pedagogisch

Nadere informatie

Onze groep biedt opvang aan kinderen 0-3jr. en er is plaats voor maximaal 15 kinderen.

Onze groep biedt opvang aan kinderen 0-3jr. en er is plaats voor maximaal 15 kinderen. Het team van het dagverblijf: De Zonnestraaltjes Jessica Anoeska Soraya Coördinator: Vera van Helleman Inleiding: Voor u ligt het pedagogisch werkplan van de Zonnestraaltjes. Wij zijn onderdeel van kindercentrum

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen

Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen Pedagogisch Werkplan Locatie Herwen INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING 3 2. GROEPSSAMENSTELLING 3 3. INDELING EN INRICHTING VAN DE BINNEN EN BUITENRUIMTE 4 4. DAGRITME 4 5. ALGEMENE REGELS 6 6. SIGNALEREN 6 ELMO-Kinderopvang

Nadere informatie

BUITENSCHOOLSE OPVANG DE HEKSENKETEL

BUITENSCHOOLSE OPVANG DE HEKSENKETEL Beste ouders en/of verzorgenden, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang de Heksenketel uit Sluis. Door middel van dit werkplan geven wij u meer informatie over het opvangaanbod,

Nadere informatie

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS

KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS KINDERDAGVERBLIJVEN BLUB, ZEGT DE VIS Blub, zegt de vis zijn gezellige, kleinschalige en huiselijke kinderdagverblijven. De kinderdagverblijven bestaan uit groepen die opvang en verzorging bieden aan kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Duizendpoot

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Duizendpoot Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Breskens Groep: de Duizendpoot 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van kinderdagverblijf de Duizendpoot. Door middel

Nadere informatie

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur.

Kinderdagverblijf (KDV) Geopend op maandag t/m vrijdag van 7.30 uur tot uur. 2Prinsjes Ons kinderdagverblijf is gevestigd aan de Prinsegracht in het centrum van Den Haag. Achter het pand bevindt zich een ruime buitenspeelplaats en op loopafstand is er een kinderboerderij. De buitenschoolse

Nadere informatie

DE TUIMELAARS september 2014

DE TUIMELAARS september 2014 DE TUIMELAARS september 2014 Wij zijn het team van De Tuimelaars. Een stamgroep van 16 kinderen van 0-12 jaar. We maken deel uit van de groepen binnen het Kinderplein. Wij werken op deze groep met 3 vaste

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Inghelosenberghe St Jansteen Groep: PSZ Inghelosenberghe 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van de peutergroep Inghelosenberghe.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje

Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje Pedagogisch werkplan Peuteropvang t Wakertje JULI 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuteropvang t Wakertje) p. 3 2. groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen p. 4 4. dagindeling

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan KDV Ter Duinen Kloosterzande

Pedagogisch werkplan KDV Ter Duinen Kloosterzande Pedagogisch werkplan KDV Ter Duinen Kloosterzande Kindercentrum Ter Duinen (Kloosterzande) is een onderdeel van Kinderopvang Zeeuws- Vlaanderen. Het kindercentrum is ondergebracht in 2 ruimtes bij de basisschool

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten

Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Pedagogisch werkplan Kinderopvang De Cirkel KDV Den Ham Zuidmaten Algemene pedagogische visie Ons algemene pedagogisch beleid, dat onderschreven en uitgevoerd wordt op al onze dagverblijven, is gebaseerd

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan 2015. Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker

Pedagogisch werkplan 2015. Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum de Opkikker Aardenburg Groep: Bso de Opkikker 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang de Opkikker.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo!

Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! Pedagogisch werkplan Gastouderopvang Leuk enzo! In het pedagogisch werkplan komt tot uitdrukking hoe ik met de kinderen omga en waarom ik dat zo doe. Als christelijke gastouder draag ik ook christelijke

Nadere informatie

Bij de entree ligt een antislip mat en we houden het speelgoed weg bij de entree.

Bij de entree ligt een antislip mat en we houden het speelgoed weg bij de entree. Veiligheidsbeleid Entree De entree heeft geen trap Bij de entree ligt een antislip mat en we houden het speelgoed weg bij de entree. Bij een natte drempel waarover een kind kan uitglijden is te allen tijde

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN

PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN PEDAGOGISCH WERKPLAN PEUTERSPEELZAAL OT EN SIEN Juli 2018 Inhoud 1. Informatie over Peuterspeelzaal Ot en Sien... 2 2. Groepsomvang, leeftijdsopbouw en personeel... 3 3. Kennismaking, wennen en mentorschap...

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Maart 2016 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 4 3. kennismaking en wennen

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: PSG Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We

Nadere informatie

BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL

BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP DE BEESTENBOEL Wij zijn Bianca,Elton en Annie pedagogisch medewerkers van de Beestenboel voor kinderen van groep 1 t/m 8 (4 t/m13 jaar) In de vakanties werken er vaste invalskrachten

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Kinderburcht

Pedagogisch werkplan BSO De Kinderburcht Pedagogisch werkplan BSO De Kinderburcht - 2013 - De vaste medewerkers: Bso De Kinderburcht: Harvey Mariska D. Silvia B. Chantal Anouschka: vaste inval Van bso Drakenstein: op vrijdag Mariska de B. Conny

Nadere informatie

Huisregels bij de dagopvang, Rakkers en Boefjes. Algemene regels:

Huisregels bij de dagopvang, Rakkers en Boefjes. Algemene regels: Huisregels bij de dagopvang, Rakkers en Boefjes. Algemene regels: Kinderen dienen op de dagen en tijden te komen die in het contract vermeld staan. Mocht hiervan worden afgeweken dan dient dit van tevoren

Nadere informatie

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Leigraaf Groepen t Speelkasteel en Villa Kakelbont Versie juli 2018

Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Leigraaf Groepen t Speelkasteel en Villa Kakelbont Versie juli 2018 GO for Kids Partners in Kinderopvang Aanvullend pedagogisch beleidsplan voor kinderdagopvang locatie de Leigraaf Groepen t Speelkasteel en Villa Kakelbont Versie juli 2018 1. Inleiding Naast het algemene

Nadere informatie

Wij zijn onderdeel van kindercentrum t Zonnehuisje en van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen; een HKZ gecertificeerde organisatie.

Wij zijn onderdeel van kindercentrum t Zonnehuisje en van Kinderopvang Zeeuws-Vlaanderen; een HKZ gecertificeerde organisatie. KDV t Zonnehuisje Het team: de Zonnebloempjes De vaste leidsters: Saskia Stofferis Angelique Bevelander Daisy Hillaert Nathalie de Feijter Onze Coördinator: Vera van Helleman Inleiding: Voor U ligt t pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Klein Duimpje Groep: Klein Duimpje en de Kleinste Duimpjes 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Klein duimpje.

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan 2018 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Oostburg Groep: Kinderdagverblijf de kleine beer 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kiddo s Groep: bso

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kiddo s Groep: bso Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kiddo s Groep: bso 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang Kiddo s. Door middel van dit pedagogisch werkplan

Nadere informatie

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf

Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Aanvulling pedagogisch beleidsplan Kleine Raaf Auteur Datum geldigheidsverkl. Paraaf map Versie nr. IV juni 2015 Werkinstructie map Kinderopvang 2015A Voor u ligt de aanvulling op het pedagogisch beleidsplan

Nadere informatie

Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn

Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn Pedagogisch Plan Kinderopvang Dol-Fijn Kinderopvang Dol-Fijn ziet de opvang van uw kind als een zinvolle dagbesteding. Daarom hebben wij een pedagogisch plan opgesteld waarin u als ouder kunt lezen welke

Nadere informatie

Werken in de kinderopvang

Werken in de kinderopvang Werken in de kinderopvang Sanne Houtepen werkt als pedagogisch medewerker bij Kibeo aan de Elvis Presleylaan in Goes. Ze is daar een bekend gezicht en heeft heel wat kinderen op zien groeien van baby tot

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan

Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Hieronder wordt een aantal kernpunten uit het pedagogische beleidsplan van Kinderdagverblijf Het Sprookjesbos besproken. Het volledige pedagogische beleidsplan ligt ter inzage op

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Kinderplein Groep: Peuterspeelzaal Kinderplein

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Kinderplein Groep: Peuterspeelzaal Kinderplein Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum Kinderplein Groep: Peuterspeelzaal Kinderplein Juli 2015 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van peuterspeelzaal

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: KDV

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: KDV Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: KDV Pedagogisch werkplan 2018 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Foxkidz Kloosterzande. Door middel

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Torenmolen, versie november 2015 Selma Schalkwijk, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Er kunnen maximaal 16 kinderen per dag worden opgevangen op kinderdagverblijf De Torenmolen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal

Nadere informatie

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect

Peuterspeelschool. Samen op reis worden we Wereldwijs. Respect Pedagogisch plan van aanpak 2017 Peuterspeelschool Samen op reis worden we Wereldwijs Respect INHOUDSOPGAVE Inleiding Pedagogische kwaliteit SRK 3 Voor wie is het PPA? 3 PSS Wereldreizigers 3 Pedagogische

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: peuterspeelzaal t Getij

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: peuterspeelzaal t Getij Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Foxkidz Kloosterzande Groep: peuterspeelzaal t Getij 201 8 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van peuterspeelzaal t Getij. Door

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Hoek, versie juli 2015 Esther Peijnenburg, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Hoek, versie juli 2015 Esther Peijnenburg, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 40 kinderen per dag worden opgevangen op KDV en peuterochtendgroep De Hoek. Momenteel zijn door terugloop van kinderen

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum te St.Jansteen Groep: BSO Inghelosenberghe

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum te St.Jansteen Groep: BSO Inghelosenberghe Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum te St.Jansteen Groep: BSO Inghelosenberghe 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang (BSO) Inghelosenberghe.

Nadere informatie

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang

werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang werkplan buitenschoolse opvang met centrale vakantieopvang Locatie: BSO Het Regenwoud Datum: December 2017 agogisch beleidsplan Doo Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK

PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK PEDAGOGISCH BELEID HUMMELTJESHOEK Voor u ligt het Pedagogisch beleid van Kinderdagverblijf HUMMELTJESHOEK. Intern beschrijven wij wat wij kinderen bieden in een veilige omgeving. Wij bieden 4 basisdoelen:

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager

Pedagogische werkwijze KDV De Papegaai, oktober 2016 Yael Lindhout, locatiemanager Omvang van het kinderdagverblijf en de samenstelling van de en Op kinderdagverblijf De Papegaai kunnen per dag maximaal 49 kinderen worden opgevangen. In de praktijk zijn op sommigen dagen halve en open.

Nadere informatie

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon:

2Kabouters. 1. Adresgegevens Kindercentrum 2Kabouters van der Spiegelstraat 23a 2547AE Den Haag Telefoon: 2Kabouters 2Kabouters is een knus en gezellig kindercentrum, gelegen in de kleurrijke en actieve wijk Zeeheldenkwartier, nabij het centrum van Den Haag. Aan de achterzijde van het gebouw ligt een grote

Nadere informatie

Werkplan Kinderdagverblijf de Bongerd

Werkplan Kinderdagverblijf de Bongerd Werkplan Kinderdagverblijf de Bongerd Locatie: Kdv sterrenschool de Bongerd Datum: 22 december 2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden

Nadere informatie

Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers

Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers Bijlage: Omvang en leeftijdsopbouw stamgroepen, vaste pedagogisch medewerkers Samenstelling basisgroepen, verlaten basisgroep, opendeurenbeleid De Buiten Schoolse Opvang (BSO) bestaat uit drie groepsruimtes

Nadere informatie

In dit pedagogisch werkplan geven wij u informatie over de gang van zaken op ons kinderdagverblijf.

In dit pedagogisch werkplan geven wij u informatie over de gang van zaken op ons kinderdagverblijf. KDV t Zonnehuisje Het team: de Zonnebloempjes De vaste leidsters: Saskia Stofferis Angelique Bevelander Soraya Toet Nathalie de Feijter Onze Coördinator: Vera van Helleman Inleiding: Voor U ligt t pedagogisch

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie januari 2016 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Oude Vaart Groep: BSO De Oude Vaart

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Oude Vaart Groep: BSO De Oude Vaart Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Oude Vaart Groep: BSO De Oude Vaart 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van BSO De Oude Vaart. Door middel van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: KDV Zonnehuisje

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: KDV Zonnehuisje Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: KDV Zonnehuisje 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van kdv t Zonnehuisje. Door middel van dit

Nadere informatie

Welkom bij: Infoboekje

Welkom bij: Infoboekje Welkom bij: Infoboekje Hallo nieuwe Vriendjes en ouders, Welkom op Vriendjes van Kockengen! Om het wennen en het verblijf op de groep soepel te laten verlopen hebben we in dit boekje omschreven hoe alles

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan BSO De Stampertjes

Pedagogisch werkplan BSO De Stampertjes Pedagogisch werkplan BSO De Stampertjes HET TEAM VAN DE BSO STAMPERTJES De vaste medewerkers: BSO De Stampertjes: Kezban Sylvia Anouschka Senior pedagogisch medewerker: Sylvia Coördinator: M. Buysse OPVANG:

Nadere informatie

Lieve Luitjes Dagopvang

Lieve Luitjes Dagopvang Pedagogisch Beleidsplan Groepsbijlage Lieve Luitjes Dagopvang Versiedatum : 18-03-2019 Documentbeheer : Afdeling Beleid & Kwaliteit Welkom Bambino heet u van harte welkom bij Lieve Luitjes Dagopvang. In

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum De Wipwap Brede school Othene Groep: Bso De Wipwap J 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Bso de Wipwap groep

Nadere informatie

Op Bso Sunkids worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Er worden maximaal 38 kinderen opgevangen.

Op Bso Sunkids worden kinderen opgevangen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Er worden maximaal 38 kinderen opgevangen. PEDAGOGISCH WERKPLAN BSO SUNKIDS Februari 2013 Voor u ligt het Pedagogisch werkplan van Buitenschoolse opvang Sunkids te Sas van Gent. Wij bieden opvang aan kinderen van de basisschool in de leeftijd van

Nadere informatie

Doelstelling. De organisatie

Doelstelling. De organisatie Doelstelling Kinderdagverblijf `t Debberke biedt ouders opvang aan voor hun kinderen in de leeftijd van 0 tot 12 jaar. Dit door middel van dagopvang en buitenschoolse opvang waarbij het bieden van veiligheid,

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: BSO Sunkids

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: BSO Sunkids Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kindercentrum t Zonnehuisje Groep: BSO Sunkids 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van bso Sunkids. Door middel van dit pedagogisch

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar

Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 2-4 en 4-12 jaar Locatie-specifieke informatie over Kindercentrum Zeester Bijlage bij Pedagogisch beleidsplan 0-4 en 4-12 jaar Pagina 1 van 6 De locatie van Kindercentrum

Nadere informatie

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel

Kinderdagverblijf t Kruimeltje. Informatie Boekje. Oude Arnhemseweg 234, 3705 BJ Zeist Tel Kinderdagverblijf t Kruimeltje Informatie Boekje 0 Inhoudsopgave Pagina 1. Inleiding 2 2. Openingstijden 2 3. Inschrijving, plaatsing en intake 2 4. Opzeggingen 3 5. De gang van zaken 3 6. Wennen op t

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Axel Groep: Bso Drakenstein

Pedagogisch werkplan Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Axel Groep: Bso Drakenstein Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Axel Groep: Bso Drakenstein 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van Bso Drakenstein Door middel van dit pedagogisch werkplan geven

Nadere informatie

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u Dit is de deur van onze school kom maar gauw binnen! schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u hallo: Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Eerst mag je 5

Nadere informatie

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang

Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch plan Bengels kinderopvang Pedagogisch beleidsplan Bengels Inleiding In dit beleidsplan laten we u kennis maken met het pedagogisch beleid van kinderopvang Bengels. Het pedagogisch beleid geeft

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: t Kompas christelijke basisschool te Hoek Groep: BSO t Kompas

Pedagogisch werkplan. Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: t Kompas christelijke basisschool te Hoek Groep: BSO t Kompas Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: t Kompas christelijke basisschool te Hoek Groep: BSO t Kompas Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van BSO t Kompas. Door middel van

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven

Pedagogisch werkplan. Kinderdagverblijven Pedagogisch werkplan Kinderdagverblijven 1 HET PEDAGOGISCH WERKPLAN 1. HET KIND Vanaf de leeftijd van 6 weken tot 4 jaar kunnen kinderen gebruik maken van opvang op de verschillende kinderdagverblijven

Nadere informatie

Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven.

Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven. Pit Groeihuis Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven. Aangeboden door 7.30-8.30 uur Brengen van de kindjes Ik maak je nog even mooi,

Nadere informatie

Geschreven door: Team BSO het Scheepsruim II Versie: Maart 2014

Geschreven door: Team BSO het Scheepsruim II Versie: Maart 2014 Geachte ouder / verzorger, Voor u ligt het pedagogisch werkplan van buitenschoolse opvang het Scheepsruim II. Wij bieden naschoolse opvang aan schoolgaande kinderen. De groep is onderdeel van Kinderopvang

Nadere informatie

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel

INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE. Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat JK HAARLEM tel INFORMATIE PEUTERSPEELZAAL T BIJENKORFJE Peuterspeelzaal t Bijenkorfje Croesenstraat 51 2015 JK HAARLEM tel.023-5246333 www.haarlemeffect.nl E-mail: bijenkorfje@haarlemeffect.nl De leidsters van Peuterspeelzaal

Nadere informatie

Huisregels Kleinschalige Kinderopvang De 3 Leeuwtjes

Huisregels Kleinschalige Kinderopvang De 3 Leeuwtjes Huisregels Kleinschalige Kinderopvang De 3 Leeuwtjes Openingstijden, afmelden, brengen en halen. De 3 Leeuwtjes is geopend van 07.30-18.00. Op de erkende feestdagen (Nieuwjaarsdag, Koningsdag, 2e Paasdag,

Nadere informatie

Huisregels KDV STOFFEL Door: Directie, het team van Kdv Stoffel en de oudercommissie. Huisregels kdv Stoffel mrt. 2013 versie 1 Pagina 1 van 13

Huisregels KDV STOFFEL Door: Directie, het team van Kdv Stoffel en de oudercommissie. Huisregels kdv Stoffel mrt. 2013 versie 1 Pagina 1 van 13 Huisregels KDV STOFFEL Door: Directie, het team van Kdv Stoffel en de oudercommissie. Huisregels kdv Stoffel mrt. 2013 versie 1 Pagina 1 van 13 In ons pedagogisch plan heeft u kunnen lezen dat wij een

Nadere informatie

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke

Pedagogisch werkplan. Peuterspeelzaal Olleke Bolleke Pedagogisch werkplan Peuterspeelzaal Olleke Bolleke September 2018 1 Inhoud 1. informatie over peuterspeelzaal Olleke Bolleke p. 3 2. groepsomvang, en leeftijdsopbouw en personeel p. 5 3. kennismaking,

Nadere informatie

Huisregels kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang ROMI B.V. 2010

Huisregels kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang ROMI B.V. 2010 Huisreglement: alle ouders die kinderen in onze onderneming hebben geplaatst ontvangen een exemplaar. Dit reglement bevat o.a. de openingstijden, de breng- en haaltijden, dagindeling en de vakanties alsmede

Nadere informatie

Informatiebrochure. Pedagogisch beleidsplan

Informatiebrochure. Pedagogisch beleidsplan Pedagogisch beleidsplan Informatiebrochure Op Kinderdagverblijf Doetsie wordt er gewerkt volgens een strikt pedagogisch beleidsplan. Om alvast een indruk te krijgen van onze visie hebben wij ons pedagogisch

Nadere informatie

Pedagogisch Werkplan

Pedagogisch Werkplan Pedagogisch Werkplan 2017 1.1 Ramona Bruil van Starkenborghstraat 102 7002 EH Doetinchem E-mail: info@gastouderramona.nl Telefoon: 0314-840089 LRKP: 946772885 1. Wie ben ik? Ik ben Ramona (08-12-'81),

Nadere informatie

werkplan kinderdagverblijf

werkplan kinderdagverblijf werkplan kinderdagverblijf Locatie: KDV Het Kleine Woud Datum: 11-12-2017 agogisch beleidsplan Doomijn Augustus 2015 Voorwoord U ontvangt dit werkplan omdat u klant bent geworden bij onze locatie. We hebben

Nadere informatie

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes

Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar. Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes Bijlage bij Pedagogisch overleg 0-4 jaar Locatie-specifieke informatie over KDV Minoes 1 De locatie van KDV Minoes Kinderdagverblijf Minoes is gehuisvest in een vrijstaande laagbouw locatie. Binnen heeft

Nadere informatie

PEDAGOGISCH WERKPLAN: BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP HET MIRAKEL Januari 2013

PEDAGOGISCH WERKPLAN: BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP HET MIRAKEL Januari 2013 PEDAGOGISCH WERKPLAN: BUITENSCHOOLSE OPVANGGROEP HET MIRAKEL Januari 2013 Bij buitenschoolse opvang Het Mirakel werken we met een vast team van 2 pedagogisch medewerkers, Kurbet en Barbara. Bij ons worden

Nadere informatie

Huisregels. voor. kinderen

Huisregels. voor. kinderen Huisregels voor. kinderen Versie september 2014 Inhoudsopgave Huisregels Dreumesen HD pagina 3 Huisregels Peuters HP.pagina 4 2 Huisregels Dreumesen We willen kinderen zoveel mogelijk op positieve wijze

Nadere informatie

Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kinderplein Groep: BSO Kinderplein (Boemerang/Mirakel) Pedagogisch werkplan 2015

Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kinderplein Groep: BSO Kinderplein (Boemerang/Mirakel) Pedagogisch werkplan 2015 Pedagogisch werkplan Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen Locatie: Kinderplein Groep: BSO Kinderplein (Boemerang/Mirakel) Pedagogisch werkplan 2015 1 Voorwoord Voor u ligt het pedagogisch werkplan van BSO Kinderplein.

Nadere informatie