Partners in Leven lang leren Handreiking voor roc s

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Partners in Leven lang leren Handreiking voor roc s"

Transcriptie

1 Partners in Leven lang leren Handreiking voor roc s

2 Colofon Titel Partner in leven lang leren Tekst Henny Ketelaar, Mee & Ander, s-hertogenbosch Ontwerp en druk Drukkerij Libertas, Bunnik Traffic en Productie MBO Raad, De Bilt In opdracht van Mieke de Haan, MBO Raad, De Bilt Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Overname van teksten alleen met bronvermelding. MBO Raad, december

3 3 Partners in Leven lang leren roc UWV Gemeente SW-bedrijf roc UWV WERKbedrijf Sociale Dienst Re-integratieafdeling Servicepunt Leren en Werken Mobiliteitscentrum Werkplein(Plus) Re-integratiebedrijven

4 4 Partners in Leven lang leren UWV Hoe is het UWV georganiseerd? Het UWV is een zelfstandig bestuursorgaan onder verantwoordelijkheid van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het UWV bestaat uit vijf divisies: UWV WERKbedrijf gericht op het aan werk helpen en houden van mensen; uitkeren voor de behandeling van uitkeringsaanvragen en uitbetaling van uitkeringen; sociaal Medische Zaken voor sociaal-medische en arbeidskundige beoordelingen en adviezen; gegevensdiensten voor het beheer van gegevens van verzekerden; klant & Service voor de communicatie met de cliënten. Wat is de doelstelling van het UWV? Welke taken voert het UWV uit? De divisie UWV WERKbedrijf werkt op centraal en uitvoeringsniveau samen met andere partners in de re-integratieketen, met name met brancheorganisaties, (centrale organisaties van) re-integratiebedrijven, scholingsinstellingen en gemeentelijke Sociale Diensten. Voor meer informatie, zie Missie: Wij stimuleren werken. Als werken onmogelijk is, zorgen wij snel voor tijdelijk inkomen. Het UWV draagt de verantwoordelijkheid voor de uitkering van en de re-integratie van (met ontslag bedreigde) werkzoekenden, ontslagwerklozen en werkzoekenden met een ziekte of handicap. De algemene lijn is dat een cliënt binnen ongeveer één jaar zicht heeft op een betaalde baan. Het UWV heeft de volgende taken: verstrekken van uitkeringen: WIA, WAO, Wajong, WAZ, WW en Ziektewet; re-integratie van cliënten met deze uitkering dan wel mensen die met ontslag worden bedreigd (door UWV WERKbedrijf); uitvoering van sociaal-medische en arbeidskundige beoordelingen van cliënten. Het UWV verstrekt aan werkgevers de scholingsbonus bedoeld voor de scholing van werknemers die met ontslag werden bedreigd, maar inmiddels weer een nieuwe baan hebben, zie Daarnaast vergoedt het UWV (deels) de kosten van een Ervaringscertificaat of profiel voor werknemers die met ontslag worden bedreigd, zie Voor scholing van jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen voert UWV een subsidieregeling uit, zie UWV voert ook de eperimentenregeling uit, bedoeld om de participatie van jongeren met beperkingen op de arbeidsmarkt te vergroten, zie Wat kan het roc van het UWV verwachten? Verwachting ja matig nee Kennis van doelgroep op groepsniveau Kennis van doelgroep op cliëntniveau Werving van cursisten Toeleiding van cursisten Realisatie randvoorwaarden voor cursisten Begeleiding van cursisten Mede-ontwikkeling opleidingsprogramma Financiële bijdrage Toelichting: een financiële bijdrage aan projecten is vooral mogelijk aan (scholings)projecten voor jonggehandicapten. Samenwerkings- en financieringsmogelijkheden met UWV voor werkzoekende cliënten liggen vooral bij vestigingen van UWV WERKbedrijf.

5 5 Partners in Leven lang leren Wat voor soort projecten kan het roc met het UWV opzetten? Het UWV kan het roc op meerdere manieren inschakelen: als subsidiënt in het kader van de Subsidieregeling scholing jonggehandicapten met ernstige scholingsbelemmeringen, voor het aanbieden van onderwijs voor aan doelgroep gericht op het behalen van arbeidsmarktgerichte diploma s of certificaten; als subsidiënt in het kader van de Eperimentenregeling voor jongeren met beperkingen, om de samenwerking met werkgevers en UWV WERKbedrijf in de regio te verbeteren, met als doel de kans op werk te vergroten.

6 6 Partners in Leven lang leren UWV WERKbedrijf Hoe is UWV WERK bedrijf georganiseerd? UWV WERKbedrijf is het onderdeel van het UWV voor arbeidsbemiddeling en re-integratie van werkzoekenden. In het WERKbedrijf zijn de activiteiten van het voormalige CWI en de re-integratieactiviteiten van het UWV gebundeld. Het ministerie van SZW is opdrachtgever van het UWV en dus ook van UWV WERKbedrijf. Op centraal niveau werkt het WERKbedrijf ondermeer samen met COLO en de KBB s, en met Boaborea (branche-organisatie van re-integratiebedrijven). UWV WERKbedrijf heeft elf districten en 127 vestigingen verspreid over Nederland. De komende jaren zullen 25 à 30 vestigingen sluiten. Beleid wordt op centraal niveau gemaakt (zie UWV), maar op vestigingsniveau kunnen projecten worden uitgevoerd. Vestigingen van het WERKbedrijf werken op de Werkpleinen nauw samen met gemeentelijke Sociale Diensten en de Servicepunten Leren en Werken. Van het WERKbedrijf hebben 33 vestigingen hebben de status van een plusvestiging; hieraan is een mobiliteitscentrum gekoppeld. Diverse vestigingen werken nauw samen met re-integratiebedrijven in het project In Bedrijf. UWV WERKbedrijf werkt steeds meer samen met werkgevers en branche-organisaties. De centrale medewerker op de vestigingen van UWV WERKbedrijf is de werkcoach. Hij begeleidt werkzoekenden in hun zoektocht naar werk en helpt werkgevers om kandidaten te vinden voor hun vacatures. Een werkcoach schakelt hiervoor re-integatiebedrijven in en werkt samen met detacherings- en uitzendbureaus. Zie: Wat is de doelstelling van UWV WERKbedrijf? Missie: Meer mensen aan het werk door het bij elkaar brengen van vraag en aanbod. De doelstellingen van UWV WERKbedrijf zijn: ondersteunen en stimuleren van werkzoekenden om zo snel mogelijk aan het werk te gaan; de schakel vormen tussen werkgevers en relevante partijen op de arbeidsmarkt (gemeenten, scholingsinstellingen, etc.). UWV WERKbedrijf wil iedere werkzoekende zo snel mogelijk aan het werk helpen en het WERKbedrijf wil iedereen die kan werken direct bereikbaar maken voor werkgevers.

7 7 Partners in Leven lang leren Welke taken voert UWV WERKbedrijf uit? UWV WERKbedrijf heeft de volgende taken: ondersteuning van werkzoekenden in hun zoektocht naar werk met advies, informatie, sollicitatietraining en (wanneer nodig en mogelijk) met inzet van re-integratiemiddelen; ondersteuning van werkgevers bij hun zoektocht naar personeel; uitvoering van diverse wettelijke taken, zoals de aanvraag voor een uitkering, toetsing van ontslagvergunningen en behandeling van tewerkstellingsvergunningen voor niet-europeanen. Voor ondersteuning van werkzoekende cliënten bij hun re-integratie naar betaald werk sluit UWV WERKbedrijf op districtsniveau contracten met (re-integratie)bedrijven. Hierbij onderscheidt het WERKbedrijf vier soorten re-integratiediensten: individuele re-integratietrajecten (waaronder IRO s); algemene re-integratiediensten; voorschakeltrajecten; innovatieve diensten. Zie verder Voor de inschakeling van re-integratiebedrijven hanteert UWV WERKbedrijf een inkoopkader, zie Voor indien nodig koopt de werkcoach voor een cliënt een re-integratiedienst in bij één van de gecontracteerde re-integratiebedrijven. Scholing (waaronder EVC/EVP) wordt vaak apart ingekocht/ geregeld, zie voor de procedures Een werkcoach koopt scholing uitsluitend in bij scholingsinstellingen waarmee UWV WERKbedrijf een Toegangsovereenkomst heeft afgesloten, zie Voor het vaststellen van de noodzaak van scholing en EVC/EVP van cliënten hanteert het UWV het Protocol Scholing, zie Wat kan het roc van UWV WERKbedrijf verwachten? Verwachting ja matig nee Kennis van doelgroep op groepsniveau Kennis van doelgroep op cliëntniveau Werving van cursisten Toeleiding van cursisten Realisatie randvoorwaarden voor cursisten Begeleiding van cursisten Mede-ontwikkeling opleidingsprogramma Financiële bijdrage Toelichting: de werkcoaches van UWV WERKbedrijf begeleiden werkzoekenden in hun zoektocht naar werk en hebben ook contacten met werkgevers. Hierdoor heeft het WERKbedrijf vooral kennis van en contact met de doelgroep op cliëntniveau. Het WERKbedrijf heeft de ambitie om mensen binnen zes maanden op weg te werken naar werk; scholingstrajecten moeten derhalve kort en werkgerelateerd zijn, in aansluiting op een concrete vraag van werkgevers.

8 8 Partners in Leven lang leren Wat voor soort projecten kan het roc met UWV WERKbedrijf opzetten? De volgende projecten zijn denkbaar: school E programma, waarbij roc s onder eamenkandidaten hun toekomstplannen inventariseren en UWV WERKbedrijf jongeren benadert die (na hun eamen) nog geen baan hebben of nog niet weten wat ze willen doen, zie BBL-project voor werkzoekenden, waarbij cliënten worden toegeleid naar een BBL-opleiding (leerwerkbaan), zoals bijvoorbeeld binnen het project In Bedrijf ; stage- en leerbanen voor voortijdig schoolverlaters en jonge werkzoekenden; arbeidstrainingscentrum waar werkzoekenden getraind/geschoold worden op specifieke competenties; roc als opdrachtnemer van scholingstrajecten voor de cliënten. Andere mogelijke partners bij deze projecten: het Servicepunt Leren en Werken, gemeentelijke Sociale Diensten, re-integratiebedrijven, het mobiliteitscentrum en/of werkgevers. Een werkcoach heeft een heel divers samengesteld cliëntenbestand; bij een eventueel project zal een roc met een substantieel aantal werkcoaches van UWV WERKbedrijf samen moeten werken om voldoende cursisten te werven.

9 9 Partners in Leven lang leren Gemeenten Sociale Dienst (afdeling voor Werk & Inkomen) Hoe zijn de Sociale Diensten georganiseerd? Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet Werk en Bijstand (WWB) en sinds kort ook van de Wet Investeren in Jongeren (WIJ). Op grond van deze wetten bevorderen gemeenten de participatie van hun cliënten en verstrekken zij zo nodig een uitkering. Rondom re-integratie en participatie stellen gemeenten een aantal beleidsdocumenten op, geaccordeerd door de gemeenteraad, waaronder: een beleidskader voor sociale zaken en arbeidsmarktbeleid; een re-integratieverordening; een beleidsdocument waarin de re-integratievoorzieningen en (prioritaire) doelgroepen worden vastgelegd. Regionaal arbeidsmarktbeleid wordt gemaakt door een aantal gemeenten gezamenlijk, in samenwerking met eterne partijen zoals werkgevers(organisaties), onderwijsinstellingen (waaronder roc s) en UWV WERKbedrijf. Hierin hebben 33 gemeenten een voortrekkersrol; zij hebben in hun gemeente ook een WerkpleinPlus-vestiging, waarop UWV WERKbedrijf en sociale diensten met elkaar samenwerken. De uitvoering van de WWB- en WIJ-taken is ondergebracht bij de Sociale Dienst van een gemeente, vaak onder een andere naam (Werk & Inkomen, WZI, Sociale Zaken). Kleinere gemeenten hebben vaak een gezamenlijke sociale dienst (Intergemeentelijke Sociale Dienst), vooral voor de uitvoerende taken. Zie verder De uitvoering van de WWB wordt gedaan door gemeentelijke consulenten, waarbij sommige gemeenten onderscheid maken tussen: consulenten die gaan over de uitkeringsverstrekking aan individuele cliënten (rechtmatigheid); consulenten die gaan over de re-integratie/participatie van individuele cliënten (doelmatigheid). Andere gemeenten hebben klantmanagers die beide rollen vervullen. Op de werkvloer (uitvoering) werkt de Sociale Dienst samen met UWV WERKbedrijf op de werkpleinen. In 2010 moet elke gemeente een werkplein hebben. Voor de uitvoering van re-integratie-activiteiten schakelen gemeenten één of meerdere re-integratiebedrijven in, waaronder vaak ook roc s. Sommige gemeenten brengen complete groepen cliënten onder bij bepaalde re-integratiebedrijven, terwijl andere gemeenten uitsluitend losse diensten voor hun cliënten inkopen. Voor de financiering van de uitkeringen ontvangen gemeenten een budget van het rijk (Inkomensdeel WWB). Voor de re-integratie/participatie van hun cliënten ontvangen de gemeenten van het rijk een Participatiebudget (ook bedoeld voor inburgering en volwasseneneducatie), zie Alle Nederlandse gemeenten zijn lid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die optreedt als belangenbehartiger van gemeenten en kennis/epertise ontwikkelt, zie ook De managers van de Sociale Diensten hebben zich verenigd in Divosa, zie

10 10 Partners in Leven lang leren Wat is de doelstelling van de Sociale Dienst? Het is de doelstelling van de WWB en WIJ en daarmee ook van de Sociale Dienst om de participatie van mensen te bevorderen: mensen met een WWB-uitkering (bijstand, IOAW, IOAZ, ANW); werkloze jongeren tot 27 jaar; werkzoekende niet-uitkeringsgerechtigden (nuggers). Sociale Diensten beogen zoveel mogelijk cliënten onafhankelijk van hun uitkering te maken, door hen te begeleiden naar een betaalde baan. Indien betaald werk (nog) een stap te ver is, wordt een cliënt begeleid richting gesubsidieerd werk of vrijwilligerswerk, of gestimuleerd mee te doen aan activiteiten. Zie verder de Participatieladder: Welke taken voert de Sociale Dienst uit? De Sociale Dienst voert de volgende taken uit: verstrekken van de WWB-uitkeringen (bijstand, IOAW, IOAZ en ANW); re-integratie van de uitkeringsgerechtigden en niet-uitkeringsgerechtigde werkzoekenden (nuggers); participatie van werkloze jongeren. Bij veel gemeenten is ook de uitvoering van de Wet Inburgering ondergebracht bij de Sociale Dienst en in toenemende mate wordt daar ook de uitvoering van de Volwasseneneducatie ondergebracht. De consulenten/klantmanagers van de Sociale Dienst zijn verantwoordelijk voor de re-integratie van hun cliënten en schakelen hiervoor re-integratiebedrijven of losse re-integratiediensten in. Soms voeren de consulenten de regie over de individuele cliënten en soms de re-integratiebedrijven, aan de hand van een individueel trajectplan. Wat kan het roc van de Sociale Dienst verwachten? Verwachting ja matig nee Kennis van doelgroep op groepsniveau Kennis van doelgroep op cliëntniveau Werving van cursisten Toeleiding van cursisten Realisatie randvoorwaarden voor cursisten Begeleiding van cursisten Mede-ontwikkeling opleidingsprogramma Financiële bijdrage Toelichting: het zicht van Sociale Diensten op hun clientèle verschilt per gemeente. Sommige gemeenten hebben hele groepen cliënten ondergebracht bij re-integratiebedrijven, waardoor hun kennis van individuele cliënten klein is. In dat geval kan een roc beter met de desbetreffende re-integratiebedrijven samenwerken. Sociale Diensten die zelf de regie voeren over cliënten en losse re-integratiediensten inkopen, hebben vaak wel kennis van en toegang tot de doelgroep op individueel niveau.

11 11 Partners in Leven lang leren Wat voor soort projecten kan het roc met de Sociale Dienst opzetten? De volgende projecten zijn denkbaar: het roc als leverancier van scholing en opleiding voor cliënten van de Sociale Dienst, via een openbare aanbesteding; het roc als participant in een participatie- of activeringscentrum voor cliënten met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, waarbij het roc de scholing en opleiding verzorgt (en andere partners de andere componenten); BBL- of deeltijd-bol projecten voor cliënten van de Sociale Dienst, waaronder ook de nuggers, eventueel met een inburgerings- of educatiecomponent; diverse vormen van oriëntatie- en schakeltrajecten voor jongeren dan wel volwassenen die nog niet kunnen instromen in een reguliere mbo-opleiding. Een consulent heeft een heel divers samengesteld cliëntenbestand; bij een eventueel project zal een roc met een substantieel aantal consulenten moeten samenwerken om voldoende cursisten te werven.

12 12 Partners in Leven lang leren Servicepunten Leren & Werken (leerwerkloketten) Hoe zijn de Servicepunt Leren & Werken georganiseerd? De Servicepunt Leren & Werken (leerwerkloketten) zijn regionale samenwerkingsverbanden van in ieder geval gemeenten (niet sec de Sociale Diensten), UWV WERKbedrijf, werkgeversorganisaties en roc s. Andere samenwerkingspartners zijn bijvoorbeeld individuele werkgevers, vakbonden, KBB s, roc s, vmbo-scholen, AOC s, hogescholen en de Kamer van Koophandel. De precieze samenstelling verschilt per servicepunt. De Servicepunten leggen hun beleid vast in een meerjarenplan. De Servicepunten zijn geïnitieerd met subsidie van het Rijk, verstrekt via de projectdirectie Leren & Werken, zie Voor het overige financieren de partners het Servicepunt. Op dit moment zijn er bijna 40 Servicepunten Leren & Werken, zie De Servicepunten zijn gesitueerd op de werkpleinen. Er is ook een aantal sectorale Servicepunten Leren & Werken, dat landelijk werkt. Wat is de doelstelling van het Servicepunt Leren & Werken? Welke taken voert het Servicepunt Leren & Werken uit? Missie: leven lang leren in de regio. Het doel van de Servicepunten is om een regionale infrastructuur te bieden voor combinaties van leren en werken, in de vorm van duale trajecten en EVP/EVC-procedures. Het bovenliggend doel is om kwalificaties en competenties van de beroepsbevolking optimaal te laten sluiten bij de regionale arbeidsmarkt. Taken van het Servicepunt Leren & Werken zijn: informatie geven aan en adviseren van werkgevers, werkenden en werkzoekenden over scholing, combinaties van leren-werken, ervaringscertificaten en over financieringsmogelijkheden daarvan; vaststellen van scholingsbehoeften bij bedrijven en ondersteunen bij het opstellen van (persoonlijke) opleidingsplannen; initiëren van duale trajecten (werk en beroepsopleiding) en ervaringsprofielen en -certificaten (EVP en EVC). Elk Servicepunt heeft een taakstelling wat betreft het aantal te realiseren duale trajecten en EVC-trajecten/ervaringscertificaten. Voor het overige verschilt de invulling en takenpakket van het Servicepunt per regio.

13 13 Partners in Leven lang leren Wat kan het roc van het Servicepunt Leren & Werken verwachten? Verwachting ja matig nee Kennis van doelgroep op groepsniveau Kennis van doelgroep op cliëntniveau Werving van cursisten Toeleiding van cursisten Realisatie randvoorwaarden voor cursisten Begeleiding van cursisten Mede-ontwikkeling opleidingsprogramma Financiële bijdrage Toelichting: het Servicepunt bedient overwegend individuele werkenden/werkzoekenden (al dan niet via diens werkgever), maar soms ook in groepsverband, met uiteenlopende leerbehoeften. Op het moment dat iemand een scholingstraject volgt, is de rol van het Servicepunt uitgespeeld; het Servicepunt houdt wel gegevens bij van belangstellenden en hun doorstroom naar trajecten. Het Servicepunt beschikt over inzicht in de scholingsvraag in de regio. Het Servicepunt zelf heeft meestal geen financiële middelen voor de scholing van cliënten, maar de afzonderlijke partners hebben dat vaak wel, zoals UWV WERKbedrijf en de Sociale Diensten. Wat voor soort projecten kan het roc met het Servicepunt Leren & Werken opzetten? De volgende projecten zijn denkbaar: EVC-procedures gericht op het behalen van Ervaringsprofielen en -certificaten voor werknemers die meer werkervaring hebben dan hun diploma s laten zien; duale trajecten in de vorm van een BBL-opleiding voor werknemers of werkzoekenden, al dan niet na het behalen van een Ervaringsprofiel of certificaat; duale trajecten voor werknemers van diverse bedrijven met een gelijksoortige scholingsvraag, die gezamenlijk een opleiding volgen; toeleidingstrajecten naar kwalificerende duale trajecten voor laaggeschoolde werkenden en werkzoekenden. NB: via de Servicepunten Leren & Werken krijgen roc s relatief gemakkelijk toegang tot de markt van scholing van werkenden en werkzoekenden. Andere samenwerkingspartners bij deze projecten zijn in geval van werkzoekenden UWV WERKbedrijf of de gemeentelijke Sociale Dienst. In geval van werkenden zijn de werkgevers de belangrijkste samenwerkingspartners met daarnaast bijvoorbeeld: COLO, de Kamer van Koophandel, brancheorganisaties en O&O-fondsen.

14 14 Partners in Leven lang leren Een mobiliteitscentrum Hoe is het mobiliteitscentrum georganiseerd? Op 33 locaties van UWV WERKbedrijf gesitueerd op de werkpleinen - zijn mobiliteitscentra ingericht. In de mobiliteitscentra werken UWV WERKbedrijf, gemeentelijke Sociale Diensten en roc s nauw met elkaar samen. UWV WERKbedrijf neemt daarin het voortouw. Daarnaast werkt het mobiliteitscentrum samen met werkgevers(organisaties), scholingsinstellingen, uitzendorganisaties, loopbaancentra, re-integratiebedrijven en vakbonden. De 33 mobiliteitscentra hebben een regionale functie (landelijk dekkend) en worden gecoördineerd door een Coördinatiecentrum Mobiliteit. De mobiliteitscentra zijn tijdelijke centra, opgericht om in de tijd van economische recessie mensen zoveel mogelijk van werk naar werk te begeleiden zodat werkloosheid wordt voorkomen. Het mobiliteitscentrum heeft meestal de vorm van een vooruitgeschoven post, die met werkgevers en werknemers afspraken maakt over onder andere scholing, bemiddeling en detachering. De feitelijke uitvoering van deze taken ligt meestal in handen van de afzonderlijke partners die in het mobiliteitscentrum met elkaar samenwerken. Voor meer informatie, zie: en Voor adressen van de mobiliteitscentra, zie Wat is de doelstelling van het mobiliteitscentrum? Welke taken voert het mobiliteitscentrum uit? Missie: van werk naar werk. Doelstelling van een mobiliteitscentrum is: werknemers die met ontslag worden bedreigd zo snel mogelijk aan een nieuwe baan helpen, het liefst nog voordat ze werkloos worden. Het mobiliteitscentrum richt zich daarbij uitsluitend op (dreigende) massa-ontslagen; individuen kunnen terecht bij UWV WERKbedrijf. Een mobiliteitscentrum heeft de volgende taken: voorlichten en adviseren van werkgevers over de deeltijd-ww en begeleiden van werkgevers bij de aanvraag daarvoor; ondersteunen van werkgevers die van deeltijd-ww gebruik maken, bij het scholen en detacheren van werknemers; voorlichten van werknemers die ontslagen zijn of met ontslag worden bedreigd over onder andere werkloosheid, uitkeringen, scholing en re-integratiemogelijkheden; bemiddeling naar ander werk van werknemers die met ontslag worden bedreigd of reeds ontslagen zijn.

15 15 Partners in Leven lang leren Wat kan het roc van het mobiliteitscentrum verwachten? Verwachting ja matig nee Kennis van doelgroep op groepsniveau Kennis van doelgroep op cliëntniveau Werving van cursisten Toeleiding van cursisten Realisatie randvoorwaarden voor cursisten Begeleiding van cursisten Mede-ontwikkeling opleidingsprogramma Financiële bijdrage Toelichting: een mobiliteitscentrum maakt afspraken met werkgevers over de scholing van werknemers op groepsniveau. Kennis en begeleiding van individuele cliënten ligt bij de afzonderlijke partners. Zelf heeft het mobiliteitscentrum geen geld voor scholing, maar de afzonderlijke partners in het mobiliteitscentrum (UWV WERKbedrijf en Sociale Diensten) hebben dat wel. Het mobiliteits centrum heeft wel de bevoegdheid om activiteiten te initiëren waarvoor de Scholings bonus en de EVC Stimuleringsregeling kunnen worden benut. Wat voor soort projecten kan het roc met het mobiliteitscentrum opzetten? De volgende projecten zijn denkbaar: EVP- en EVC-procedures gericht op het verkrijgen van Ervaringsprofielen en Ervaringscertificaten voor werknemers die met ontslag worden bedreigd, zie beroepsgerichte scholing (eventueel BBL) voor groepen werknemers die met ontslag worden bedreigd; op maat -scholing van werknemers die met ontslag worden bedreigd (onder andere met inzet van EVC, educatie en beroepsopleidingen). Andere samenwerkingspartners bij deze projecten: de werkgevers die deeltijd-ww hebben aangevraagd of dat misschien gaan doen; UWV WERKbedrijf.

16 16 Partners in Leven lang leren Werkplein Hoe is het Werkplein georganiseerd? Het Werkplein is een bedrijfsverzamelgebouw van dienstverleners op het vlak van werk en inkomen, waar de frontoffice van die dienstverleners te vinden is (voor klantcontacten): de beursvloer. De centrale partijen op een Werkplein zijn de gemeentelijke Sociale Diensten en UWV WERKbedrijf. Zij werken op een Werkplein nauw met elkaar samen, hetgeen onder andere tot uiting komt in een gezamenlijk jaarplan. Welke andere partijen op het Werkplein te vinden zijn en hoe de samenwerking georganiseerd is, verschilt per Werkplein. Het gaat bijvoorbeeld om: het Servicepunt Leren & Werken; het Jongerenloket; sectorale/branche servicepunten; re-integratiebedrijven; uitzendbureaus; scholingsinstituten, waaronder roc s; het inburgeringsloket; de vrijwilligerscentrale. De Werkpleinen hebben geen aparte juridische status; de samenwerkende partijen hebben hun afspraken geregeld in een samenwerkingsovereenkomst. Er zijn 100 Werkpleinen. 33 Werkpleinen hebben de status van WerkpleinPlus : de desbetreffende vestigingen van UWV WERKbedrijf hebben ook de meer specialistische en regionale taken zoals het verzamelen van arbeidsmarktinformatie en het afgeven van wsw-indicatie; de desbetreffende gemeenten hebben etra taken in de ontwikkeling/uitvoering van regionaal arbeidsmarktbeleid, zie Aan alle WerkpleinPlus-vestigingen is inmiddels een mobiliteitscentrum is gekoppeld. Op elke WerkpleinPlus-vestiging is ook een Servicepunt Leren & Werken te vinden. Elk Werkplein heeft een eigen website. Wat is de doelstelling van het Werkplein? Missie: werk boven uitkering of werk boven inkomen. Doelstellingen van een Werkplein zijn: het bieden van een beursvloer aan werkgevers en werkzoekenden, zodat efficiënt de benodigde diensten geleverd kunnen worden op het terrein van werk en inkomen; de schakel vormen tussen werkgevers, werkzoekenden en andere relevante partijen op de arbeidsmarkt (gemeenten, scholingsinstellingen, etc.), zodat vraag en aanbod aan elkaar gekoppeld kunnen worden. De gemeenten met een WerkpleinPlus-locatie hebben een voortrekkersrol bij de vormgeving van een regionaal arbeidsmarktbeleid en de bestrijding van de jeugdwerkloosheid.

17 17 Partners in Leven lang leren Welke taken voert het Werkplein uit? Partijen die op het Werkplein actief zijn, voeren daar de taken van de frontoffice uit, die direct gericht zijn op de klant (meestal een werkzoekende of werkgever). Het gaat met name om de volgende taken: informatie geven aan werkzoekenden over werk, vacatures, ondernemerschap en scholing; uitvoering van competentietesten bij werkzoekenden; ondersteuning van werkzoekenden bij het vinden van werk, bemiddeling naar werk, begeleiding naar ondernemerschap, het regelen van aanvullende voorzieningen (bv. kinderopvang) en begeleiding bij de aanvraag voor een uitkering; informatie geven aan werkgevers over de arbeidsmarkt, wet- en regelgeving en het instrumentarium om werkzoekenden aan een baan te helpen; ondersteunen van werkgevers bij het vinden van personeel. Feitelijk zijn het vooral de werknemers van UWV WERKbedrijf en de gemeentelijke Sociale Diensten die deze taken uitvoeren. Wat kan het roc van het Werkplein verwachten? Verwachting ja matig nee Kennis van doelgroep op groepsniveau Kennis van doelgroep op cliëntniveau Werving van cursisten Toeleiding van cursisten Realisatie randvoorwaarden voor cursisten Begeleiding van cursisten Mede-ontwikkeling opleidingsprogramma Financiële bijdrage Toelichting: de WerkpleinPlus-vestigingen verzamelen regionale gegevens over de arbeidsmarkt en hebben daardoor enig zicht op de doelgroep op groepsniveau. Verder heeft het roc van het Werkplein weinig te verwachten, omdat het Werkplein geen afzonderlijke entiteit is, maar er liggen wél goede samenwerkingsmogelijkheden met de afzonderlijke partners die op het Werkplein actief zijn. Zie daarvoor de afzonderlijke partners. Wat voor soort projecten kan het roc met het Werkplein opzetten? Het roc kan projecten opzetten met de afzonderlijke partijen die op het Werkplein actief zijn, maar niet met het Werkplein zelf. Wel kan een roc één van de partijen zijn die op het Werkplein te vinden is, bijvoorbeeld in de vorm van: deelname aan een Servicepunt Leren & Werken; een scholingsadviseur op Werkpleinen waar geen Servicepunt Leren & Werken is; informatiepunt voor volwasseneneducatie in de breedte, waarbij ook cursussen van andere scholingsaanbieders betrokken worden.

18 18 Partners in Leven lang leren Sociale Werkvoorziening Hoe is de Sociale Werkvoorziening georganiseerd? De Wet Sociale Werkvoorziening (WSW) wordt overwegend uitgevoerd door SW-bedrijven. Er zijn in Nederland 94 SW-bedrijven. De meeste SW-bedrijven zijn gemeenschappelijke regelingen, waarbij de gemeenten uit het werkgebied van dat SW-bedrijf vertegenwoordigd zijn in het bestuur. Gemeenten hebben de regiefunctie inzake de sociale werkvoorziening. Zij ontvangen van het rijk een wsw-budget, gebaseerd op een bepaald aantal wsw ers. Meestal sluist de gemeente dit budget één-op-één door naar het eigen SW-bedrijf. Naast dit budget, genereren SW-bedrijven nog eigen inkomsten. De wsw-indicaties worden afgegeven door UWV WERKbedrijf. Als er meer mensen met een wswindicatie zijn dan waarop het wsw-budget is gebaseerd, ontstaat er een wachtlijst. Veel SW-bedrijven hebben een speciale afdeling voor re-integratie van mensen zonder wsw-indicatie maar met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Deze afdeling functioneert dan als een re-integratiebedrijf, dat in opdracht van (vooral) gemeenten werkt. Veel SW-bedrijven hebben ook een aparte scholingsafdeling; vaak hebben SW-bedrijven eigen trainers in dienst. SW-bedrijven zijn aangesloten bij Cedris, de branche-organisatie voor SW-bedrijven, zie De sociale werkvoorziening kent een eigen scholingsfonds: SBCM, zie Wat is de doelstelling van het SW-bedrijf? Doelstellingen van een SW-bedrijf zijn: bieden van een passende werkplek aan mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt, met name aan mensen met een wsw-indicatie; verder ontwikkelen van deze mensen, met als perspectief dat zij op een zo regulier mogelijke wijze kunnen participeren in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Gaandeweg leggen SW-bedrijven steeds meer het accent op de tweede doelstelling. SW-bedrijven ontwikkelen zich derhalve van een productiebedrijf waar mensen in een beschermde omgeving kunnen werken tot een mensontwikkelbedrijf waarin mensen zich kunnen ontwikkelen. Mensen met een wsw-indicatie kunnen op drie manieren aan de slag: binnen het SW-bedrijf, bijvoorbeeld in productiewerk; via individuele of groepsgewijze detachering, vanuit het SW-bedrijf, bijvoorbeeld in de groenvoorziening; via begeleid werken bij een reguliere werkgever, al dan niet met tussenkomst van het SW-bedrijf. Voor werkgevers die mensen met een wsw-indicatie in dienst hebben, is een budget beschikbaar voor loonkostensubsidie, aanpassing van de werkplek en de etra begeleiding. Mensen die begeleid willen werken, kunnen ook zelf dit budget bij de gemeente aanvragen en beheren; dan heet het een persoonsgebonden budget. Welke taken voert het SW-bedrijf uit? Het is de taak van het SW-bedrijf om mensen met een wsw-indicatie een passende werkplek te bieden. De wsw-indicatie wordt afgegeven door UWV WERKbedrijf aan mensen met een lichamelijke, psychische of verstandelijke beperking die niet op een reguliere werkplek kunnen werken, maar wel in een aangepaste werkomgeving. Mensen met een wsw-indicatie die (nog) niet in staat zijn bij een reguliere werkgever aan de slag te gaan, komen in dienst van het SW-bedrijf. Ze gaan binnen het SW-bedrijf werken of worden (individueel of in een groep) bij een werkgever gedetacheerd. Daarnaast besteden SW-bedrijven vaak veel aandacht aan de ontwikkeling van de eigen werknemers, onder andere via scholing. Veel SW-bedrijven voeren ook re-integratiediensten uit: in opdracht van de gemeenten voor werkzoekenden met een grote afstand tot de arbeidsmarkt (in het kader van de WWB); in opdracht van UWV WERKbedrijf voor mensen met een WIA-, WAO- en Wajonguitkering.

19 19 Partners in Leven lang leren Wat kan het roc van het SW-bedrijf verwachten? Verwachting ja matig nee Kennis van doelgroep op groepsniveau Kennis van doelgroep op cliëntniveau Werving van cursisten Toeleiding van cursisten Realisatie randvoorwaarden voor cursisten Begeleiding van cursisten Mede-ontwikkeling opleidingsprogramma Financiële bijdrage Toelichting: door hun ontwikkeling naar een mensontwikkelbedrijf zijn SW-bedrijven in beginsel goede samenwerkingspartners van roc s. Omdat SW-bedrijven de ontwikkeling van hun werknemers belangrijk vinden, leiden zij ze in toenemende mate zelf op. Ze hebben daarvoor vaak een eigen academie en eigen trainers/docenten in dienst. Dat maakt hen minder afhankelijk van scholingsinstituten. Wat voor soort projecten kan het roc met het SW-bedrijf opzetten? De meerwaarde van een roc zit voor een SW-bedrijf vooral in de kwalificerende opleidingen: roc s kunnen mensen opleiden naar een kwalificatie (NT1, NT2 of beroepskwalificatie). De volgende projecten zijn denkbaar: alfabetiseringstraject voor laaggeletterde werknemers, in company bij het SW-bedrijf of eventueel in combinatie met andere laaggeletterden; NT2-trajecten voor anderstalige werknemers, in company bij het SW-bedrijf of in combinatie met andere anderstaligen; kwalificerende beroepsopleidingen op niveau 1, 2, 3 of 4 (waaronder ook de AKA-opleiding en de opleiding voor praktijkopleider), waarbij het SW-bedrijf als leerbedrijf optreedt en het roc (in company) het onderwijs verzorgt; EVC-project voor werknemers met werkervaring, maar zonder beroepskwalificatie; ondersteuning bij het opstellen van POP- of IOP-plannen. Risicomomenten voor uitval uit scholingstrajecten zitten vooral in overgangen van de cursisten van bijvoorbeeld een interne werkplek naar detachering, of van detachering naar begeleid werken.

20 leven lang leren lang leven leren levenslang leren lang leren leven leren lang leven

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return 1. Verklaring gebruikte termen Social Return Arrangement Een arrangement is een samenwerkingsverband op maat, met specifieke afspraken binnen

Nadere informatie

SUBSIDIEKAART. 13 september 2013. Toelichting

SUBSIDIEKAART. 13 september 2013. Toelichting SUBSIDIEKAART Toelichting Dit betreft een overzicht van de nu bestaande subsidies en voorzieningen aan bedrijven, die ten goede komen aan en werkzoekenden voor mobiliteit, algemene scholing, opdoen van

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Werk vinden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Bijvoorbeeld voor mensen

Nadere informatie

Re-integratie-instrumenten en voorzieningen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten

Re-integratie-instrumenten en voorzieningen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten Re-integratie-instrumenten en voorzieningen voor gedeeltelijk arbeidsgeschikten Bij de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA) staat 'werken naar vermogen' centraal. De nadruk ligt op wat mensen

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij.

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

Mobiliteitscentra. Rob Schwillens projectleider Mobiliteitscentra. Januari 2009: nieuwsflits Arbeidsmarkt. Instroom, uitstroom en stand nww. mei.

Mobiliteitscentra. Rob Schwillens projectleider Mobiliteitscentra. Januari 2009: nieuwsflits Arbeidsmarkt. Instroom, uitstroom en stand nww. mei. Mobiliteitscentra Rob Schwillens projectleider Mobiliteitscentra Januari 2009: nieuwsflits Arbeidsmarkt Instroom, uitstroom en stand nww instroom/uitstroom 80.000 70.000 60.000 50.000 40.000 30.000 20.000

Nadere informatie

Juli 2009. Routekaart naar een (start)kwalificatie www.mboraad.nl

Juli 2009. Routekaart naar een (start)kwalificatie www.mboraad.nl Juli 2009 Routekaart naar een (start)kwalificatie www.mboraad.nl Routekaart naar een (start)kwalificatie werkend werkzoekend inburgeraar Huidig niveau en gewenst Huidig niveau en gewenst Huidige taalvaardigheid

Nadere informatie

Het CENTRUM voor WERK & INKOMEN. een overzicht ten behoeve van inzicht

Het CENTRUM voor WERK & INKOMEN. een overzicht ten behoeve van inzicht Het CENTRUM voor WERK & INKOMEN een overzicht ten behoeve van inzicht Groningen, 26 januari 2001 Centrum voor Werk & Inkomen: een overzicht ten behoeve van inzicht Het Centrum voor Werk & Inkomen is er

Nadere informatie

Vragen en antwoorden. Antwoord: Leeftijdsopbouw WWB-bestand: 27 tot 45 jaar 67 personen 45 tot 60 jaar 82 personen 60 tot 65 jaar 22 personen

Vragen en antwoorden. Antwoord: Leeftijdsopbouw WWB-bestand: 27 tot 45 jaar 67 personen 45 tot 60 jaar 82 personen 60 tot 65 jaar 22 personen Aanvullende vragen burgerraadslid mw. A. van Esch (fractie PK) betreffende plan van aanpak re-integratie van uitkeringsgerechtigden (n.a.v. Politieke avond d.d. 12 maart 2009) en beantwoording. Politieke

Nadere informatie

c. IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen.

c. IOAZ: Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen. De raad van de gemeente Doetinchem; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, de artikelen 7, 8 en 10, tweede lid van de Wet werk en bijstand (Wwb), de artikelen 34, 35 en 36 van de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d.

Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. De raad van de gemeente Echt-Susteren, Gezien het voorstel van burgemeester en wethouders van Echt-Susteren d.d. Gelet op het bepaalde in de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere

Nadere informatie

Begrippenbijsluiter It takes two to tango

Begrippenbijsluiter It takes two to tango Begrippenbijsluiter It takes two to tango Over reïntegratie op de arbeidsmarkt In deze begrippenlijst staan in alfabetische volgorde begrippen uitgelegd die te maken hebben met reïntegratie. De begrippenbijsluiter

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers

Financiële voordelen voor werkgevers werk.nl uwv.nl Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Meer weten? U vindt meer informatie op uwv.nl, werk.nl en op

Nadere informatie

Bots 18 Werken naar vermogen tijdens wachttijd Wsw

Bots 18 Werken naar vermogen tijdens wachttijd Wsw I Bots 18 Werken naar vermogen tijdens wachttijd Wsw 18.1 Jongeren met een beperking die een indicatie hebben voor de Wsw maar nog niet geplaatst zijn, staan op een wachtlijst voor de Wsw. De wachtlijsten

Nadere informatie

Social Return achtergrondinformatie

Social Return achtergrondinformatie Bijlage I Social Return achtergrondinformatie Bestek aanbesteding Multifunctionals pagina 1 van 6 Algemene informatie Social Return De gemeente Amsterdam heeft als doelstelling dat een investering door

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand

Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Uitvoeringsbesluit Reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand Paragraaf 1 Algemene Bepalingen Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen

Nadere informatie

Daniël Rijnbeek Managing Consultant Corporate Wellness. Mogelijke regelingen Periode 2005-2012

Daniël Rijnbeek Managing Consultant Corporate Wellness. Mogelijke regelingen Periode 2005-2012 Daniël Rijnbeek Managing Consultant Corporate Wellness Mogelijke regelingen Periode 2005-2012 Inhoudsopgave 1 Sociale verzekeringen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Regelingen... 3 2 Heeft u vragen?... 6 /

Nadere informatie

AANBEVELING TER BESTRIJDING VAN WERK- LOOSHEID ONDER JEUGDIGEN. 9 januari 2004, Publicatienr. 2/04

AANBEVELING TER BESTRIJDING VAN WERK- LOOSHEID ONDER JEUGDIGEN. 9 januari 2004, Publicatienr. 2/04 AANBEVELING TER BESTRIJDING VAN WERK- LOOSHEID ONDER JEUGDIGEN 9 januari 2004, Publicatienr. 2/04 AANBEVELING TER BESTRIJDING VAN WERKLOOSHEID ONDER JEUGDIGEN De in de Stichting van de Arbeid vertegenwoordigde

Nadere informatie

Scholing op de Participatie ladder

Scholing op de Participatie ladder Scholing op de Participatie ladder November 2009 Scholing op de Participatieladder www.mboraad.nl Colofon Titel Scholing op de Participatieladder Tekst Henny Ketelaar, Mee & Ander, s-hertogenbosch Ontwerp

Nadere informatie

Financiële regelingen Leren en Werken in de Zorg. Nummer

Financiële regelingen Leren en Werken in de Zorg. Nummer Financiële regelingen Leren en Werken in de Zorg Nummer 8 19-7 - 2012 1 Inhoud Inleiding A Belasting voordelen 1. WVA BBL 4 2. WVA EVC 4 3. WVA Startkwalificatie 5 4. Premiekorting ouderen 5 B UWV regelingen

Nadere informatie

Hoe gaan we de recessie te lijf met het Participatiebudget?

Hoe gaan we de recessie te lijf met het Participatiebudget? Hoe gaan we de recessie te lijf met het Participatiebudget? Ervaringen van de gemeente Venlo Louis Litjens, Afdelingshoofd afdeling WIZ Vanessa de Rond, Beleidsadviseur arbeidsmarkt WIZ Jaco van Velden,

Nadere informatie

Ongekende mogelijkheden

Ongekende mogelijkheden Ongekende mogelijkheden overzicht van de mogelijkheden bij het in dienst nemen van 45-plussers Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties naar aanleiding van deze brochure, neemt u dan contact op met het

Nadere informatie

Overzicht subsidies/programma s

Overzicht subsidies/programma s Bijlage 2 Overzicht subsidies/programma s Toelichting Dit betreft een overzicht van bestaande (en ontwikkeling) subsidies en voorzieningen aan bedrijven, die ten goede komen aan werknemers en werkzoekenden

Nadere informatie

Jaap Peelen. Business Manager Tender support. In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI

Jaap Peelen. Business Manager Tender support. In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI Jaap Peelen Business Manager Tender support In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI Track record 64 tenders in bouw- en infrasector (EMVI en BVP) 71% werd als beste beoordeeld door de opdrachtgever

Nadere informatie

Startnotitie Werken naar Vermogen

Startnotitie Werken naar Vermogen Startnotitie Werken naar Vermogen 1. ACHTERGROND 1.1. Aanleiding Voor u ligt de Startnotitie Werken naar Vermogen. Concrete aanleiding voor deze Startnotitie is de aangenomen motie van het CDA van 15 november

Nadere informatie

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan

Voorstel aan de gemeenteraad van Oostzaan Onderwerp: Regelingen regionaal Participatiewet Oostzaan Invullen door Raadsgriffie RV-nummer: 14/84 Beleidsveld: Werk en inkomen Datum: 26 november 2014 Portefeuillehouder: M. Olij Contactpersoon: Corina

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 april 2011;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 12 april 2011; CVDR Officiële uitgave van Gemert-Bakel. Nr. CVDR105399_2 1 mei 2018 Re-integratieverordening Wwb, Ioaw, Ioaz DE RAAD VAN DE GEMEENTE GEMERT-BAKEL; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d.

Nadere informatie

Het antwoord op uw personele vraagstuk

Het antwoord op uw personele vraagstuk BD Recruitment BV Het antwoord op uw personele vraagstuk Wie bepaalt bij welk re-integratiebedrijf ik terecht kan? De gemeente of UWV WERKbedrijf maakt bij uw re-integratietraject vaak gebruik van een

Nadere informatie

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad

1 van 5. Registratienummer: Bijlage(n) 2 Onderwerp. Beleidsplan Participatiewet. Middenbeemster, 30 september 2014. Aan de raad VERG AD ERING GEM EENT ER AAD 20 14 VOORST EL Registratienummer: 1150476 Bijlage(n) 2 Onderwerp Beleidsplan Participatiewet Aan de raad Middenbeemster, 30 september 2014 Inleiding en probleemstelling Gemeenten

Nadere informatie

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven De Participatiewet Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013 Edith van Ruijven De participatiewet Naar een inclusieve arbeidsmarkt jobcoach No risk polis Compensatie lagere productiviteit (loonkostensubsidie)

Nadere informatie

Doen wat werkt. Eén jaar UWV WERKbedrijf

Doen wat werkt. Eén jaar UWV WERKbedrijf Doen wat werkt Eén jaar UWV WERKbedrijf Inhoud Resultaat door samenwerking (voorwoord) 3 Vraag en aanbod gekoppeld 5 Zelfredzaamheid en ondersteuning 5 Onze schakelfunctie 5 Ontsluiten arbeidsmarktinformatie

Nadere informatie

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005

REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 -1.833.52 REÏNTEGRATIEVERORDENING WET WERK EN BIJSTAND RIJSWIJK 2005 HOOFDSTUK 1. ALGEMENE BEPALINGEN Artikel 1. Begripsomschrijvingen In deze verordening wordt verstaan onder: a. de wet : de WWB b. WWB:

Nadere informatie

Vragen Re-integratie beleid

Vragen Re-integratie beleid Vragen Re-integratie beleid Algemeen uitgangspunt (gegevens SCP). Sinds 2003 is de WWB van kracht, met als uitgangspunt werk boven inkomen. Gemeente kunnen instrumenten inzetten als scholing, loonkostensubsidie,

Nadere informatie

Nieuwe versie! 2009. Routekaart naar een (start)kwalificatie www.mboraad.nl

Nieuwe versie! 2009. Routekaart naar een (start)kwalificatie www.mboraad.nl Nieuwe versie! 2009 Routekaart naar een (start)kwalificatie www.mboraad.nl Routekaart naar een (start)kwalificatie werkend werkzoekend inburgeraar Huidig niveau en gewenst Huidig niveau en gewenst Huidige

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL)

Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Afdeling Samenleving Richtlijn 3.2 WORK FIRST (SPORENMODEL) Algemeen Met ingang van 1 januari 2004 is de Wet Werk en Bijstand (WWB) in werking getreden. In de WWB staat de eigen verantwoordelijkheid van

Nadere informatie

Onderwerp De actuele stand van zaken op onze regionale arbeidsmarkt

Onderwerp De actuele stand van zaken op onze regionale arbeidsmarkt Raadsinformatiebrief Onderwerp De actuele stand van zaken op onze regionale arbeidsmarkt Arbeidsmarkt en arbeidsmobiliteit in De Kempen Sectoren Voor de ongeveer 34.000 banen tellende arbeidsmarkt van

Nadere informatie

H2 Arbeidsbemiddelingsorganisaties

H2 Arbeidsbemiddelingsorganisaties Arbeidsvoorziening Samenvatting door Sharon.D 20-10-16 H2 Arbeidsbemiddelingsorganisaties Je hebt commerciële en niet-commerciële organisaties die zich bezig houden met arbeidsbemiddeling. Commerciële

Nadere informatie

Presentatie commissie samenleving 8 december Re-integratie, Werkservicepunt, Jongerenloket en Jeugdwerkloosheid

Presentatie commissie samenleving 8 december Re-integratie, Werkservicepunt, Jongerenloket en Jeugdwerkloosheid Presentatie commissie samenleving 8 december 2009 Re-integratie, Werkservicepunt, Jongerenloket en Jeugdwerkloosheid Inhoud presentatie Re-integratie Werkservicepunt Jeugdwerkloosheid en Jongerenloket

Nadere informatie

CVDR. Nr. CVDR80772_3. Participatieverordening Hoofdstuk 1 ALGEMENE BEPALINGEN

CVDR. Nr. CVDR80772_3. Participatieverordening Hoofdstuk 1 ALGEMENE BEPALINGEN CVDR Officiële uitgave van Ooststellingwerf. Nr. CVDR80772_3 12 juni 2018 Participatieverordening 2010 De raad van de gemeente Ooststellingwerf;nr. B.4gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014

Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014 Hoofdlijnen voor het plan van aanpak voor de bestrijding van jeugdwerkloosheid 2013 2014 Aanpak jeugdwerkloosheid In een brief van 5 maart jl. hebben de Ministeries van SZW en OCW aangegeven dat zij een

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

KLeintje begroting 2010

KLeintje begroting 2010 KLeintje begroting 2010 De begroting is onderverdeeld in vijf beleidsproducten te weten: Inkomenswaarborg, Activering en Uitstroom, Handhaving, Inburgering en Kinderopvang. De beleidsproducten zijn weer

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2008 Nr. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Oldebroek van 15 juli 2008;

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2008 Nr. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Oldebroek van 15 juli 2008; Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2008 Nr. De raad van de gemeente Oldebroek; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Oldebroek van 15 juli 2008; gelet op: artikel 147, lid

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland

Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland Samenwerkingsovereenkomst Regionaal Werkbedrijf Flevoland De gemeente Almere, vertegenwoordigd door mevrouw F.T. de Jonge De gemeente Dronten, vertegenwoordigd door de heer P.C.J. Bleeker De gemeente Lelystad,

Nadere informatie

RAADSBESLUIT. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d ;

RAADSBESLUIT. gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d ; RAADSBESLUIT Onderwerp: Dagtekening: nummer: 1e wijziging van de Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ Asten 2010 1 februari 2011.. De raad van de gemeente Asten; gezien het voorstel van het college

Nadere informatie

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Participatieverordening gemeente Bergen 2014 De raad van de gemeente Bergen, gelezen het voorstel van Burgemeester en wethouders van 10 december 2013, gelezen het advies van de commissie Welzijn van 28

Nadere informatie

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen

Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Transitie Participatiewet: Regionale Stellingen Huidige Visie CGM Kadernota Participatie Land van Cuijk van uw raad uit dec. 2011. Inwoners economisch zelfredzaam = Schadelastbeperken = Verminderen van

Nadere informatie

De werkschijf van 5. Hoe werkt IBN? 190 mm. 240 mm. IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50. E info@ibn.nl I www.ibn.

De werkschijf van 5. Hoe werkt IBN? 190 mm. 240 mm. IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50. E info@ibn.nl I www.ibn. 240 mm 190 mm De werkschijf van 5 IBN Postbus 660 5400 AR Uden T 0413 33 44 55 F 0413 33 44 50 Hoe werkt IBN? E info@ibn.nl I www.ibn.nl oktober 2012 190 mm 200 mm Hoe werkt IBN? De werkschijf van 5: De

Nadere informatie

Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011

Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011 Toevoeging beleidsplan WWB 2009-2011 beleidsbepalingen WIJ Bepalingen participatiebudget september 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding 5 2 Uitgangspunten 5 2.1 Wet WIJ 5 2.2 Particpatiebudget 5 3 Wet investeren

Nadere informatie

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1

Werk, inkomen. sociale zekerheid. www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Werk, inkomen & sociale zekerheid www.departicipatieformule.nl, 2011 1 Inhoudsopgave Wet Wajong (sinds 2010)... 3 Wet Werk en Bijstand (WWB)... 5 Wet investeren in jongeren (Wij)... 6 Wet Sociale Werkvoorziening

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratie Gemeente Borsele 2012

Beleidsregels Re-integratie Gemeente Borsele 2012 Beleidsregels Re-integratie Gemeente Borsele 2012 1 1 Wettelijke grondslag... 3 2 Algemene bepalingen... 3 2.1 Begripsbepalingen... 3 2.2 Prioritering... 3 2.3 Intake / poortwachter... 3 2.4 Diagnosestelling

Nadere informatie

Servicepunt Techniek. Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009

Servicepunt Techniek. Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009 Servicepunt Techniek Hedy Segond Von Banchet KENTEQ, Manager Business Development Employability Kasteel Daelenbroeck, Herkenbosch 13 Mei 2009 Noodzaak 2008 toenemende vraag naar goed gekwalificeerd technisch

Nadere informatie

Datum: februari 2010. Beleidsregels re-integratie Gemeente Bedum

Datum: februari 2010. Beleidsregels re-integratie Gemeente Bedum Datum: februari 2010 Beleidsregels re-integratie Gemeente Bedum Beleidsregels Voorwoord Voor u liggen de beleidsregels re-integratie in het kader van de Wet werk en bijstand (WWB) van ons college. Deze

Nadere informatie

Uitvoeringsvoorwaarden Social Return

Uitvoeringsvoorwaarden Social Return Uitvoeringsvoorwaarden Social Return Definities 1. Onder Social Return (SR) wordt verstaan het maken van (al dan niet dwingende) afspraken bij aanbestedingen over arbeids- en stageplaatsen of afspraken

Nadere informatie

SAMENVATTING INVENTARISATIE CRISISMAATREGELEN TECHNIEKTALENT.NU

SAMENVATTING INVENTARISATIE CRISISMAATREGELEN TECHNIEKTALENT.NU SAMENVATTING INVENTARISATIE CRISISMAATREGELEN TECHNIEKTALENT.NU INVENTARISATIE VAN DE STIMULERINGSMAATREGELEN VOOR DE INSTROOM EN HET BEHOUD VAN LEERLINGEN VOOR DE TECHNISCHE SECTOR Martijn Röfekamp Kim

Nadere informatie

Nieuwe kansen voor intermediairs

Nieuwe kansen voor intermediairs 1 Bemiddeling van werkzoekenden met een arbeidsbeperking Nieuwe kansen voor intermediairs De komende jaren is het aan werk helpen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking een groot thema. In 2026 moet

Nadere informatie

Reïntegratieverordening. werk en bijstand

Reïntegratieverordening. werk en bijstand Reïntegratieverordening werk en bijstand Midden-Delfland, augustus 2004 1 De Raad van de gemeente Midden-Delfland, Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 15 oktober 2004,

Nadere informatie

UWV in vogelvlucht. Marianne Lentz / Suzan Breunissen April 2015

UWV in vogelvlucht. Marianne Lentz / Suzan Breunissen April 2015 Marianne Lentz / Suzan Breunissen April 2015 Inhoudsopgave Wat is UWV Wat doet UWV De klanten van UWV UWV en omgeving 3 Wat is UWV 4 UWV historie in een notendop Vóór 2002 1 januari 2002 1 januari 2009

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ;

gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ; DE RAAD DER GEMEENTE HAREN, gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 5 oktober, nr. ; gelet op artikel 147, eerste lid van de Gemeentewet, de artikelen 7 en 8 en 10, tweede

Nadere informatie

De markt beweegt verder Rechte tellingen. Rapport: nog te verschijnen

De markt beweegt verder Rechte tellingen. Rapport: nog te verschijnen De markt beweegt verder Rechte tellingen Rapport: nog te verschijnen September 2010 Projectnummer: 09/516 V. Veldhuis, MSc drs T.J. Veerman m.m.v. drs. D.A.G. Arts J.W. van Egmond AStri Beleidsonderzoek

Nadere informatie

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl

Werkzoekenden in Westfriesland. Ik ben WerkSaam in Westfriesland. www.werksaamwf.nl Werkzoekenden in Westfriesland Ik ben WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland Wij zijn WerkSaam in Westfriesland WerkSaam Westfriesland is dé arbeidsbemiddelaar van Westfriesland. Wij begeleiden

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016

Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016 Uitvoeringsprogramma re-integratie gemeente Grave 2016 Iedereen die kan werken maar daarbij ondersteuning nodig heeft, valt sinds 1 januari 2015 onder de Participatiewet. De wet is er om zoveel mogelijk

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen Onderwerp Datum 26 oktober 2012 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand gemeente Venray 2013 Pagina 1 van 6 De raad van Venray, gelezen het advies van de Cliëntenraad WWB van 16 oktober 2012, gelezen

Nadere informatie

Van visie naar uitvoering. Maatregelen voor integrale dienstverlening van werkzoekenden en SW-ers in de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond

Van visie naar uitvoering. Maatregelen voor integrale dienstverlening van werkzoekenden en SW-ers in de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond Van visie naar uitvoering Maatregelen voor integrale dienstverlening van werkzoekenden en SW-ers in de gemeenten Bedum, Winsum, De Marne en Eemsmond December 2009 1 Inhoud Inleiding... 3 1 Recente ontwikkelingen...

Nadere informatie

Onderwerp: inzicht in uitgaven en bereik re-integratiemiddelen gemeenten Onze ref.: 100211

Onderwerp: inzicht in uitgaven en bereik re-integratiemiddelen gemeenten Onze ref.: 100211 Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid T.a.v. de minister mr J.P.H. Donner Postbus 90801 2509 LV DEN HAAG Utrecht, 10 mei 2010 Onderwerp: inzicht in uitgaven en bereik re-integratiemiddelen gemeenten

Nadere informatie

De 7 belangrijkste vragen:

De 7 belangrijkste vragen: De Participatiewet en Wsw ers: Mensen die bij een Sociale Werkvoorziening werken hebben te maken met de Participatiewet. Misschien heeft u vragen over de wet. Hier kunt u de antwoorden vinden op vragen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen De raad van de gemeente Oldebroek; Re-integratieverordening WWB, IOAW en IOAZ 2012 kenmerk 98182 gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 10 april 2012; gelet op de artikelen 7 en 8 en 10

Nadere informatie

Grijp de kansen! Handreiking maatwerkcursussen tegen jeugdwerkloosheid

Grijp de kansen! Handreiking maatwerkcursussen tegen jeugdwerkloosheid Grijp de kansen! Handreiking maatwerkcursussen tegen jeugdwerkloosheid 3 september 2004 Inleiding De verslechterde economische situatie heeft in een paar jaar tijd tot een sterk gestegen werkloosheid geleid.

Nadere informatie

KPC groep Den Bosch 5 10 2011

KPC groep Den Bosch 5 10 2011 PAG 1 KPC groep Den Bosch 5 10 2011 De rol van de Wajong netwerken; arbeidstoeleiding nu en in de toekomst Erik Voerman Businessadviseur UWV WERKbedrijf PAG 2 Inhoud Doelstelling samenwerking PrO/VSO scholen

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Gemeente Ede 2012

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Gemeente Ede 2012 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand Gemeente Ede 2012 De raad van de gemeente Ede; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 20-12-2011; gelet op artikel 147, eerste

Nadere informatie

Leertafel. De positie van Wswgerechtigden. Programma

Leertafel. De positie van Wswgerechtigden. Programma Leertafel De positie van Wswgerechtigden Leertafel De positie van Wswgerechtigden Programma Voorstelronde: Wie is wie? De Nationale Ombudsman Aanbevelingen uit onderzoek Wetgeving: Wmo, Wsw, P-wet Werkladder

Nadere informatie

Keuzes Kompasgemeenten doelgroepen arbeidsmarktbeleid Besproken met het DB ISD Kompas,

Keuzes Kompasgemeenten doelgroepen arbeidsmarktbeleid Besproken met het DB ISD Kompas, Keuzes Kompasgemeenten doelgroepen arbeidsmarktbeleid Besproken met het DB ISD Kompas, 2810014 Vooraf In de notitie Arbeidsmarktbeleid Parkstad Limburg Beleidskaders 2014 2015 (definitieve versie, 25 augustus

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit reïntegratie Sociale Zekerheid 2012-A, gemeente Drimmelen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drimmelen;

Uitvoeringsbesluit reïntegratie Sociale Zekerheid 2012-A, gemeente Drimmelen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drimmelen; Uitvoeringsbesluit reïntegratie Sociale Zekerheid 2012-A, gemeente Drimmelen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drimmelen; gelet op de artikelen 7 en 8 en 10 van de Wet werk en

Nadere informatie

Nulmeting 60%-doelstelling Uitstroom naar ar werk (voorlopige cijfers)06

Nulmeting 60%-doelstelling Uitstroom naar ar werk (voorlopige cijfers)06 07 Nulmeting 60%-doelstelling Uitstroom naar ar werk (voorlopige cijfers)06 Maaike Hersevoort, Daniëlle ter Haar en Luuk Schreven Centrum voor Beleidsstatistiek (paper 08010) Den Haag/Heerlen Verklaring

Nadere informatie

De Participatiewet en De Banenafspraak. Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Participatiewet en De Banenafspraak. Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid De Participatiewet en De Banenafspraak Stijn van Bruggen Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Uitgangspunten van de Participatiewet 1. Een wet voor iedereen met arbeidsvermogen (1.1.2015) 2.

Nadere informatie

UITVOERINGSBESLUIT REINTEGRATIEVERORDENING GEMEENTE WOENSDRECHT

UITVOERINGSBESLUIT REINTEGRATIEVERORDENING GEMEENTE WOENSDRECHT UITVOERINGSBESLUIT REINTEGRATIEVERORDENING GEMEENTE WOENSDRECHT HOOFDSTUK 1 BEGRIPSBEPALINGEN Artikel 1 Begripsomschrijvingen In dit besluit wordt verstaan onder: a. uitkeringsgerechtigden: personen met

Nadere informatie

Artikelsgewijze toelichting Enkel die bepalingen die verdere toelichting behoeven worden hieronder behandeld.

Artikelsgewijze toelichting Enkel die bepalingen die verdere toelichting behoeven worden hieronder behandeld. Toelichting Algemeen Er is gekozen voor een algemene, globale verordening. Dit heeft te maken met de aard van de opdracht die de raad heeft gekregen, te weten het bij verordening regels stellen waarin

Nadere informatie

Drie Sporen: Onze doelen richten daarom op:

Drie Sporen: Onze doelen richten daarom op: beleidsplan 2009 MEEDOEN IN DE MAATSCHAPPIJ In ons Beleidskader Participatie, Re-integratie en Inkomenswaarborg (oktober 2004) worden beleidsuitgangspunten en specifieke doelgroepen aangegeven. Dit beleidskader

Nadere informatie

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING 2014 In cijfers AANVULLING JAAROVERZICHT 2014 (ON)BEPERKT HOUDBAAR Ondanks de onzekerheden is Ergon koersvast en presteert immens. Een topjaar was 2014, zowel sociaal als financieel; 2336 sw-medewerkers

Nadere informatie

VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN

VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Ik wil zélf regelen hoe ik weer zo snel mogelijk aan het werk kom Subsidie voor begeleiding naar werk als u niet meer bij uw werkgever aan het werk kunt VOOR RE-INTEGRATIE EN TIJDELIJK INKOMEN Inhoud Als

Nadere informatie

re-integratie presentatie ten behoeve van congres reuma werkt op 17 mei 2011 Jan van den Berg Boudewijn Röling

re-integratie presentatie ten behoeve van congres reuma werkt op 17 mei 2011 Jan van den Berg Boudewijn Röling re-integratie presentatie ten behoeve van congres reuma werkt op 17 mei 2011 Jan van den Berg Boudewijn Röling re-integratie: wie doet wat? spoor 1: zolang er een dienstverband bestaat is de werkgever

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand 2004 Gemeente Drimmelen

Uitvoeringsbesluit reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand 2004 Gemeente Drimmelen Uitvoeringsbesluit reïntegratieverordening Wet Werk en Bijstand 2004 Gemeente Drimmelen Het college van burgemeester en wethouders van Drimmelen, Gelet op het advies van de Commissie Inwonerszaken van

Nadere informatie

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010;

Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders d.d. 26 augustus 2010; CVDR Officiële uitgave van Eemsmond. Nr. CVDR63088_1 11 oktober 2016 Re-integratieverordening 2010 De raad van de gemeente Eemsmond; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Wet stimulering arbeidsparticipatie

Wet stimulering arbeidsparticipatie Wet stimulering arbeidsparticipatie Op 1 januari 2009 is de Wet stimulering arbeidsparticipatie (STAP) in werking getreden (Stb. 2008, 590 en 591). In deze wet wordt een aantal wijzigingen met betrekking

Nadere informatie

Regionaal beleid SROI Twente

Regionaal beleid SROI Twente Regionaal beleid SROI Twente Marktdag aanbesteden Twente 7 april 2016 joop.wikkerink@hengelo.nl Wat is SROI Stellen van sociale voorwaarden om werkgelegenheid bevorderen Doelgroepen met afstand tot de

Nadere informatie

Ik Kan Overdie. Wijkservicebedrijf Overdie (WSB)

Ik Kan Overdie. Wijkservicebedrijf Overdie (WSB) Ik Kan Overdie Wijkservicebedrijf Overdie (WSB) De inhoud De aanleiding en de noodzaak Hoe we het gaan organiseren De caseloadnader beschouwd De organisatie De financiering De stand van zaken 6644 inwoners

Nadere informatie

Uitkeringswijzer. Aanvullende informatie Doelgroepenregister WSW

Uitkeringswijzer. Aanvullende informatie Doelgroepenregister WSW Aanvullende informatie enregister Het doelgroepenregister is een landelijk register, waarin alle mensen staan die vallen onder de banenafspraak. UWV beheert dit register. Met de gegevens uit het doelgroepenregister

Nadere informatie

Afdeling Sociale Zaken

Afdeling Sociale Zaken Afdeling Sociale Zaken Doelstelling en Visie Onze doelstelling is dat we op klantgerichte en kostenbewuste wijze onze inwoners ondersteunen, zodat deze zolang mogelijk zelfstandig kan blijven functioneren.

Nadere informatie

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015

Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 Re-integratieverordening Participatiewet, IOAW en IOAZ 2015 ================================================================================== De raad van de gemeente (naam gemeente) ; gelezen het voorstel

Nadere informatie

Uitvoeringsbesluit reïntegratie Sociale Zekerheid 2012-A, gemeente Drimmelen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drimmelen;

Uitvoeringsbesluit reïntegratie Sociale Zekerheid 2012-A, gemeente Drimmelen. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Drimmelen; CVDR Officiële uitgave van Drimmelen. Nr. CVDR301153_1 17 oktober 2017 Uitvoeringsbesluit reïntegratie sociale zekerheid 2012-A, gemeente Drimmelen Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente

Nadere informatie

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen

Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen CVDR Officiële uitgave van Tholen. Nr. CVDR43763_1 20 maart 2018 Re-integratieverordening Wet werk en bijstand 2004 gemeente Tholen De raad der gemeente Tholen; gelezen het voorstel van het college van

Nadere informatie

BAWI/U200900940 Lbr. 09/075

BAWI/U200900940 Lbr. 09/075 Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad informatiecentrum tel. (070) 373 8020 betreft Gezamenlijke aanpak economische crisis door gemeenten en sociale partners 2009-2010 Samenvatting uw kenmerk

Nadere informatie

Re-integratieverordening gemeente Harderwijk De raad van de gemeente Harderwijk,

Re-integratieverordening gemeente Harderwijk De raad van de gemeente Harderwijk, Re-integratieverordening gemeente Harderwijk 2009 De raad van de gemeente Harderwijk, Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 2009, nr. gelet op de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet inkomensvoorziening

Nadere informatie

Vraaggestuurde re-integratie: methode of mythe? Arjan Heyma (SEO Economisch Onderzoek) 27 mei 2011

Vraaggestuurde re-integratie: methode of mythe? Arjan Heyma (SEO Economisch Onderzoek) 27 mei 2011 Vraaggestuurde re-integratie: methode of mythe? Arjan Heyma (SEO Economisch Onderzoek) 27 mei 2011 Onderwerpen presentatie Definitie vraaggestuurde re-integratie Aanleiding onderzoek en onderzoeksvraag

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Social Return bij opdrachtverlening. Provincie Noord-Brabant

Uitvoeringsregels Social Return bij opdrachtverlening. Provincie Noord-Brabant Uitvoeringsregels Social Return bij opdrachtverlening Provincie Noord-Brabant Versie: 2.2 Status: Definitief Inleiding Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben te kennen gegeven dat de Provincie Noord-Brabant

Nadere informatie

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA) Laat de overheid meebetalen aan uw personeel!

Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA) Laat de overheid meebetalen aan uw personeel! Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie volksverzekeringen (WVA) Laat de overheid meebetalen aan uw personeel! Jo Weerts Directeur - Eigenaar JWinfotainment minder loonbelasting / premie volksverzekeringen

Nadere informatie