Uitvoeringsregels Social Return bij opdrachtverlening. Provincie Noord-Brabant

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Uitvoeringsregels Social Return bij opdrachtverlening. Provincie Noord-Brabant"

Transcriptie

1 Uitvoeringsregels Social Return bij opdrachtverlening Provincie Noord-Brabant Versie: 2.2 Status: Definitief

2 Inleiding Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben te kennen gegeven dat de Provincie Noord-Brabant in haar beleid en uitvoering een bijdrage kan en moet leveren om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren in het arbeidsproces. Dit wordt ook wel maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO) of Social return genoemd. In de najaarsbrief bij de provinciale begroting 2014 heeft Gedeputeerde Staten aangegeven dat de provinciale organisatie de omslag maakt naar een flexibele, toekomstgerichte organisatie waar toepassing van de principes van Social return de norm is. De ambities met betrekking tot Social return bij opdrachtverlening zijn vastgelegd in de beleidsnota MBO/ Social return Provincie Noord-Brabant De Provincie Noord-Brabant wil in haar rol als opdrachtgever met ingang van 2015 bij alle nieuwe inkoop vanaf een bepaalde opdrachtwaarde, het principe van Social return hanteren en dit als contracteis verankeren binnen haar aanbestedingen. Concreet houdt Social return in dat een opdrachtnemer aan wie een opdracht wordt verstrekt door de provincie verplicht is om een bepaald percentage van de opdrachtwaarde te besteden aan (bij voorkeur langdurige) inzet van mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Voor de doelgroep van Social return sluit de Provincie Noord-Brabant aan bij de brede definitie die de rijksoverheid hiervoor hanteert.

3 Social return uitvraag 1. Social return wordt door de Provincie Noord- Brabant als contracteis verankerd toegepast binnen alle soorten van inkoop van provinciale opdrachten zijnde, diensten of leveringen bij Europese aanbestedingen en werken vanaf meervoudig onderhandse aanbestedingen. 2. Als uitgangspunt geldt dat de opdrachtnemer zich verplicht minimaal 5% van de opdrachtwaarde exclusief BTW te besteden aan invulling van Social return. Op basis van maatwerk en een gedifferentieerde aanpak wordt in elke uitvraag een specifiek percentage of bedrag gevraagd. Het Adviespunt Social Return adviseert hierbij zonodig de provincie. 3. Wanneer de opdrachtnemer het landelijke keurmerk PSO trede 2 of hoger heeft, geldt dit als afdoende invulling van de Social return bij nationaal openbare en meervoudig onderhandse aanbestedingen en kan ontheffing worden verleend.

4 Termijn invulling 4. De Provincie Noord-Brabant gaat uit van de invulling van de Social return contracteis binnen de periode van de aanbesteedde opdracht. Zodoende is het mogelijk direct na afronding van de werkzaamheden te kunnen beoordelen of- en in welke mate aan de Social return contracteis is voldaan; 5. Van de genoemde periode kan worden afgeweken in het kader van duurzame plaatsing van een kandidaat. Indien opdrachtnemer bij het verstrijken van de opdracht kan aantonen dat de plaatsing zal voortduren na deze periode, mag deze periode worden meegerekend voor de invulling van de Social return contracteis. Dit gebeurt altijd in overleg met het Adviespunt Social Return en na een schriftelijke goedkeuring van de contractbeheerder van de Provincie Noord-Brabant; 6. Indien de verplichting ondanks inspanning van opdrachtnemer niet kan worden volbracht, kan op advies van het Adviespunt en na schriftelijke goedkeuring van de contractbeheerder van de Provincie Noord-Brabant de verplichting tot invulling tot een nader te bepalen tijdstip uitgesteld worden.

5 Inhouding bij in gebreke blijven invulling Social return 7. Indien de opdrachtnemer in gebreke blijft met betrekking tot de invulling van de Social return contracteis, wordt bij de eindafrekening van de opdracht het niet gerealiseerde bedrag ingehouden.

6 Mogelijkheden invulling contracteis Social return 8. De opdrachtnemer kan invulling geven aan de Social return contracteis door het vormgeven van één of meerdere van de volgende opties: A. Het aangaan van arbeids- of detacheringsovereenkomst(en) met; - Langdurig werkloos werkzoekenden (met en zonder uitkering); - Personen die minimaal 12 maanden staan ingeschreven als niet werkendwerkzoekende bij het UWV; - Personen die een uitkering hebben in het kader van de Participatiewet, IOAW, IOAZ, Wajong, WIA of een ANW uitkering; - Personen welke onder de Participatiewet vallen en opgenomen zijn in het doelgroepenregister van het UWV; - Personen met een geldige indicatiebeschikking SW dan wel een indicatie beschut ; B. Het bieden van leer/ werkplekken in het kader van BOL/ BBL- opleidingen tot niveau 1 of 2, VSO en/ of praktijkscholen. C. Het verstrekken van opdrachten aan een SW-bedrijf of Social Enterprise.

7 Vaststellen waarde inzet 9. Voor het bepalen van de gerealiseerde waarde door invulling en vormgeving van de Social return contracteis, geldt als uitgangspunt dat de daadwerkelijk gemaakte kosten door opdrachtnemer meetellen: A. In geval van een plaatsing via een arbeidsovereenkomst, een uitzendbureau of payroll constructie mogen de bruto salariskosten worden opgevoerd; B. In geval van detachering via een Sociale Werkvoorziening dan wel Social Enterprise mag de detacheringsvergoeding worden opgevoerd; C. Voor (on)betaalde leerwerktrajecten mag de opdrachtnemer daadwerkelijk gemaakte bedrijfs- en/of begeleidingskosten worden opgevoerd; (stagevergoedingen vallen onder deze kosten); D. Voor het verstrekken van opdrachten aan een SW- bedrijf of Social Enterprise mogen de daadwerkelijk gemaakte personeelskosten welke gemaakt zijn ten behoeve van het ten uitvoer brengen van deze opdrachten, worden opgevoerd.

8 Verantwoording 10. Bij inkopen zijnde diensten of leveringen vanaf Europees aanbesteedde opdrachten en werken vanaf meervoudig onderhands aanbesteedde opdrachten verantwoordt de opdrachtnemer zich over de ingezette social return naar de Provincie Noord-Brabant via het Adviespunt Social Return. Bij enkelvoudig aanbesteedde opdrachten vindt verantwoording rechtstreeks naar de opdrachtgever van de Provincie Noord-Brabant plaats. 11. In geval van verantwoording via het Adviespunt Social Return dient de opdrachtnemer A. een kopie van de arbeids-, detacherings- en/of leerwerk-overeenkomst aan het Adviespunt Social Return te overleggen, met daarin informatie van de looptijd van het contract, het aantal gewerkte uren, de betaalde loonkosten, detacheringsvergoedingen, facturen van opleidingskosten, begeleidingskosten door een jobcoach of facturen van een Sociale Werkvoorziening e.d. B. en deze informatie zodra deze beschikbaar is meteen aan te leveren aan het Adviespunt Social Return zodat niet nodeloos wordt overgegaan tot inhouding laatste factuur bij opdrachtnemer

9 Doelgroep specifiek omschreven Regeling Participatiewet/ IOAW/IOAZ WAO/WIA/ WAZ/ Wajong Omschrijving Personen die vóór instroom een bijstandsuitkering ontvingen van een gemeente. Personen tellen mee op grond van een claimbeoordeling volledig arbeidsongeschikt of gedeeltelijk arbeidsgeschikt verklaard (minimaal 35%), op basis van een jonggehandicapte status of op grond van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) van een private verzekeraar arbeidsongeschikt zijn verklaard. Denk aan zelfstandige ondernemers. Meetelling/duur social return Deze tellen vanaf het moment van instroom bij opdrachtnemer nog drie jaar na instroom mee voor social return. Zolang personen een arbeidsongeschiktheids- uitkering ontvangen, blijven ze volledig meetellen voor social return. WW Zieke werknemers die in de eerste twee jaar na ziekmelding weer aan het werk gaan bij de eigen werkgever (spoor 1 van de Wet Verbetering Poortwachter) of bij een andere werkgever (spoor 2) tellen niet mee. Personen met als uitgangspositie WW- uitkering tellen pas mee als ze vóór instroom één jaar of langer een WW-uitkering ontvingen. Als een persoon tijdens zijn recht op een WW-uitkering weer aan het werk gaat en binnen 26 weken opnieuw werkloos wordt, loopt de oude uitkering weer verder (herleving van de uitkering) voor de duur die de werkloze nog te goed had. In dit geval telt voor social return de uitkeringsduur vóór het weer aan het werk gaan mee met de duur van de WW na het opnieuw werkloos worden (moet bij elkaar ook minimaal één jaar zijn). In alle andere gevallen tellen deze nog vijf jaar na instroom mee voor social return. Personen met uitgangspositie WW tellen nog drie jaar na instroom mee voor social return. Participatiewet Personen tellen mee op grond van opname in het doelgroepenregister UWV Personen welke zijn opgenomen binnen het doelgroepenreg. blijven meetellen voor social return. WSW / Indicatie beschut werk Personen met een indicatiebeschikking blijven Personen tellen mee op grond van indicatiebeschikking. meetellen voor social return zolang de indicatie geldig is.

10 BBL/BOL niveau 1 en 2 + VSO/PRO Personen die een leerwerkovereenkomst (BBL) of een stage-overeenkomst (BOL) hebben die opleidt tot niveau 1 of tot niveau 2, dan wel leerlingen VSO/PRO die een stage-overeenkomst hebben voor een arbeidstoeleidingsstage. Vanaf het moment van instroom 3 jaar zolang ze werkzaam zijn bij de aanvrager. Adviespunt Social Return 12. Indien gewenst biedt de Provincie Noord-Brabant de opdrachtnemer advies en ondersteuning via het Adviespunt Social Return 13. De opdrachtnemer is in beginsel echter zelf verantwoordelijk voor de invulling en realisatie van de Social return contracteis; 14. Het Adviespunt Social Return kan de opdrachtnemers o.a. ondersteunen ten aanzien van: A. Het informeren, analyseren en adviseren rondom de diverse mogelijke wijzen van invulling van Social return bij- of voor- opdrachtnemers; B. Het mede realiseren en implementeren van de door de opdrachtnemer gewenste invulling; 15. De opdrachtnemer kan contact opnemen met het Adviespunt Social Return voor advies en ondersteuning indien gewenst via sr@adviespuntsocialreturn.nl of

11 Begrippen De contractbeheerder is verantwoordelijk voor het afgesloten contract tussen de Provincie Noord-Brabant en de opdrachtnemer. De opdrachtnemer is de contractant met een social return verplichting. PSO staat voor Prestatieladder Socialer Ondernemen, een keurmerk van de Stichting PSO Nederland ( in samenwerking met TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek).

Uitvoeringsregels Social Return Gemeente s-hertogenbosch (d.d. 12 maart 2014)

Uitvoeringsregels Social Return Gemeente s-hertogenbosch (d.d. 12 maart 2014) Uitvoeringsregels Social Return Gemeente s-hertogenbosch (d.d. 12 maart 2014) Definities Social Return houdt in dat de opdrachtnemer aan wie een opdracht wordt verstrekt, verplicht is om een deel van de

Nadere informatie

Uitvoeringsregels Social Return Gemeente s-hertogenbosch (d.d. 12 maart 2014)

Uitvoeringsregels Social Return Gemeente s-hertogenbosch (d.d. 12 maart 2014) Uitvoeringsregels Social Return Gemeente s-hertogenbosch (d.d. 12 maart 2014) Definities Social Return houdt in dat de opdrachtnemer aan wie een opdracht wordt verstrekt, verplicht is om een deel van de

Nadere informatie

Beleids- en uitvoeringsregels social return gemeente s-hertogenbosch 2018

Beleids- en uitvoeringsregels social return gemeente s-hertogenbosch 2018 Beleids- en uitvoeringsregels social return gemeente s-hertogenbosch 2018 Inleiding Gemeenten kunnen bij het verlenen van opdrachten sociale voorwaarden stellen, in de vorm van social return. Op het moment

Nadere informatie

BIJLAGE 2: Beleids- en uitvoeringsregels Social Return gemeente Boxtel (versie december 2017)

BIJLAGE 2: Beleids- en uitvoeringsregels Social Return gemeente Boxtel (versie december 2017) BIJLAGE 2: Beleids- en uitvoeringsregels Social Return gemeente Boxtel (versie december 2017) Het college van burgemeester en wethouders van Boxtel; gelet op het voorstel van burgemeester en wethouders

Nadere informatie

Voorwaarden social return

Voorwaarden social return Voorwaarden social return Considerans Een van de doelen van de woningcorporatie is het bieden van huisvesting aan kwetsbare groepen in onze samenleving. We vinden het van belang om kansen op werk te creëren

Nadere informatie

Generieke voorwaarden social return. 1 januari 2015

Generieke voorwaarden social return. 1 januari 2015 Generieke voorwaarden social return 1 januari 2015 Considerans Een van de doelen van de woningcorporatie is het bieden van huisvesting aan kwetsbare groepen in onze samenleving. We vinden het van belang

Nadere informatie

Uitvoeringsvoorwaarden Social return Opdracht Sociaal Domein (2017 e.v.), inkoop

Uitvoeringsvoorwaarden Social return Opdracht Sociaal Domein (2017 e.v.), inkoop Uitvoeringsvoorwaarden Social return Opdracht Sociaal Domein (2017 e.v.), inkoop Gemeenten kunnen bij het verlenen van opdrachten sociale voorwaarden stellen, in de vorm van Social return. Op het moment

Nadere informatie

Generieke voorwaarden Social Return. 1 mei 2016

Generieke voorwaarden Social Return. 1 mei 2016 Generieke voorwaarden Social Return 1 mei 2016 Considerans Eén van de doelen van de woningcorporatie is het bieden van huisvesting aan kwetsbare groepen in onze samenleving. We vinden het van belang om

Nadere informatie

Beleidsnotitie Social Return 3.0. Gemeente Eindhoven

Beleidsnotitie Social Return 3.0. Gemeente Eindhoven Beleidsnotitie Social Return 3.0 Gemeente Eindhoven 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 Opdracht... 3 2. Drie vormen van Social return... 4 3. Uitgangspunten Gemeente Eindhoven... 5 3.1 Regionaal karakter... 6

Nadere informatie

Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Wat hebben we bedrijven te bieden?

Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant. Wat hebben we bedrijven te bieden? Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant Wat hebben we bedrijven te bieden? Wat is social return? Het opnemen van sociale voorwaarden bij een aanbesteding of opdrachtverstrekking.

Nadere informatie

SOCIAL RETURN VERPLICHTING

SOCIAL RETURN VERPLICHTING SOCIAL RETURN VERPLICHTING De gemeente Rotterdam hecht waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. In dat kader is social return onderdeel van het duurzame inkoopbeleid en wordt door de gemeente

Nadere informatie

Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant

Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant Social Return Inclusief ondernemerschap in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant Wat is Social Return? Het opnemen van sociale voorwaarden bij een aanbesteding of opdrachtverstrekking. Als aanneemsom

Nadere informatie

Transvorm Actueel. Social Return on Investment - tegenprestaties onder de loep. woensdag 17 juni 2015

Transvorm Actueel. Social Return on Investment - tegenprestaties onder de loep. woensdag 17 juni 2015 Transvorm Actueel Social Return on Investment - tegenprestaties onder de loep woensdag 17 juni 2015 Vera van der Horst Adviseur social return & PSO-distributeur v.v.d.horst@adviespuntsocialreturn.nl 06

Nadere informatie

Regionaal beleid SROI Twente

Regionaal beleid SROI Twente Regionaal beleid SROI Twente Marktdag aanbesteden Twente 7 april 2016 joop.wikkerink@hengelo.nl Wat is SROI Stellen van sociale voorwaarden om werkgelegenheid bevorderen Doelgroepen met afstand tot de

Nadere informatie

Voorwaarden Social Return. 1 januari 2017

Voorwaarden Social Return. 1 januari 2017 Voorwaarden Social Return 1 januari 2017 Voorwoord Tiwos en WonenBreburg zijn in het kader van Social Return een nieuw samenwerkingsverband aangegaan met de gemeente Tilburg. Dit heeft geleid tot nieuwe

Nadere informatie

Regionale Bestektekst Social Return on Investment 1. Regionale Bestektekst Social Return on Investment

Regionale Bestektekst Social Return on Investment 1. Regionale Bestektekst Social Return on Investment Regionale Bestektekst Social Return on Investment 1 Regionale Bestektekst Social Return on Investment Regionale Bestektekst Social Return on Investment 2 1.1. SOCIAL RETURN VERPLICHTING De gemeente Nissewaard

Nadere informatie

Regionale Bestektekst Social Return on Investment

Regionale Bestektekst Social Return on Investment Regionale Bestektekst Social Return on Investment Versie: 201901 REGIONALE BESTEKTEKST SROI 1.1. SOCIAL RETURN VERPLICHTING De gemeente Nissewaard hecht waarde aan maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Nadere informatie

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord Februari 2015 SROI Social Return On Investment TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord Regionale standaard voor de toepassing van SROI in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord.

Nadere informatie

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord

SROI Social Return On Investment. TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord 19 juni 2014 SROI Social Return On Investment TOOLKIT SROI voor alle gemeenten in regio Noord-Holland Noord Regionale standaard voor de toepassing van SROI in de arbeidsmarktregio Noord-Holland Noord.

Nadere informatie

Social Return in Groningen

Social Return in Groningen Social Return in Groningen uw bijdrage als opdrachtnemer aan de oplossing van knelpunten op de arbeidsmarkt Social Return Wanneer we als gemeente werk uitbesteden, stellen we niet alleen eisen aan prijs

Nadere informatie

Noordoost Brabant Werkt! 'ngek.. 1 6 APR 2015 A,d, fct. GEMEENTE BOXMEER reg.nrifl.s... Kopie: I-SZ/2015/919. onderdeel van Ac^jFood^^

Noordoost Brabant Werkt! 'ngek.. 1 6 APR 2015 A,d, fct. GEMEENTE BOXMEER reg.nrifl.s... Kopie: I-SZ/2015/919. onderdeel van Ac^jFood^^ I-SZ/2015/919 I-SZ/2015/919 16-4-2015 I-SZ 27-5-2015 Noordoost Brabant Werkt! onderdeel van Ac^jFood^^ Gemeente Boxmeer T.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 450 5830 AL Boxmeer Datum:

Nadere informatie

Kadernotitie Social Return 2.0 Arbeidsmarktregio Noordoost - Brabant

Kadernotitie Social Return 2.0 Arbeidsmarktregio Noordoost - Brabant Kadernotitie Social Return 2.0 Arbeidsmarktregio Noordoost - Brabant Werkgroep Noordoost Brabant Werkt! aan Social Return 2.0 Versie dd 7 januari 2015 (status: definitief) 1 1. Inleiding Social return

Nadere informatie

CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT

CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT CONCEPT SROI-BELEID PROVINCIE UTRECHT AANLEIDING Provincie wil als werkgever én als opdrachtgever invulling geven aan maatschappelijke verantwoordelijkheid op het gebied van arbeidsmarktparticipatie Begin

Nadere informatie

Verklaring Social Return On Investment

Verklaring Social Return On Investment Verklaring Social Return On Investment Behorende bij: Raamovereenkomst BG-16-05 voor het onderhouden van de OVL-installatie in de gemeenten Beuningen, Druten, Heumen en Wijchen (2017-2020) Verklaring Social

Nadere informatie

STAPPENPLAN SOCIALER AANBESTEDEN EEN HANDLEIDING VOOR GEMEENTEN

STAPPENPLAN SOCIALER AANBESTEDEN EEN HANDLEIDING VOOR GEMEENTEN STAPPENPLAN SOCIALER AANBESTEDEN EEN HANDLEIDING VOOR GEMEENTEN Deze handleiding is tot stand gekomen in opdracht van Ced ris: vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. Doelstelling van de handreiking

Nadere informatie

Handleiding Social Return bij de provincie

Handleiding Social Return bij de provincie Handleiding Social Return bij de provincie Richtlijnen voor toepassing en uitvoering in inkopen en aanbesteden EC, SSC IC Januari 2015 Colofon Uitgave provincie Overijssel Datum juni 2014 Auteur H.K. van

Nadere informatie

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return

BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return BIJLAGE 7 Nadere toelichting en begrippenlijst Social Return 1. Verklaring gebruikte termen Social Return Arrangement Een arrangement is een samenwerkingsverband op maat, met specifieke afspraken binnen

Nadere informatie

Stappenplan Social Return

Stappenplan Social Return Stappenplan Social Return Samen maken we meer mogelijk! Leeswijzer Voor je ligt het Stappenplan Social Return van de Gemeente Nijmegen. In dit stappenplan staat beschreven hoe Social Return wordt toegepast

Nadere informatie

Social Return paragraaf Deze volgende tekst is onderdeel van de EA WMO Hulpmiddelen

Social Return paragraaf Deze volgende tekst is onderdeel van de EA WMO Hulpmiddelen Social Return paragraaf Deze volgende tekst is onderdeel van de EA WMO Hulpmiddelen Social Return On Investment (SROI) paragraaf Social Return on Investment (in het vervolg Social Return) betekent letterlijk:

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief documentnr.: ADV/RC/17/00173 zaaknr.: Z/C/17/42030 Raadsinformatiebrief Onderwerp : kadernotitie Social Return 2.0. Aard : Actieve informatie Portefeuillehouder : R.G. Poel Datum college : 18 april 2017

Nadere informatie

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk

College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z Datum: 26 oktober 2017 Participatievoorziening beschut werk Van: Aan: College van burgemeester en wethouders de gemeenteraad Documentnummer: z170052070 Datum: 26 oktober 2017 Onderwerp: Participatievoorziening beschut werk Memo Zeewolde Dit memo geeft een toelichting

Nadere informatie

Beleids- en uitvoeringregels social return gemeente Landerd

Beleids- en uitvoeringregels social return gemeente Landerd GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Landerd Nr. 214254 5 december 2017 Beleids- en uitvoeringregels social return gemeente Landerd Kadernotitie social return 3.0 Zaaknummer 4832-2017 Arbeidsmarktregio

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Werken aan perspectief Werken is belangrijk, voor uzelf en voor de maatschappij.

Nadere informatie

Verklaring Social Return Gemeente Nijmegen

Verklaring Social Return Gemeente Nijmegen Gemeente Nijmegen Meervoudig onderhandse/nationale/europese aanbesteding Projectnummer 14inkxxx/Besteknummer 2014-xx Deze Verklaring (het origineel) dient volledig te worden ingevuld en bij de

Nadere informatie

Uitvoeringsvoorwaarden Social Return

Uitvoeringsvoorwaarden Social Return Uitvoeringsvoorwaarden Social Return Definities 1. Onder Social Return (SR) wordt verstaan het maken van (al dan niet dwingende) afspraken bij aanbestedingen over arbeids- en stageplaatsen of afspraken

Nadere informatie

Bijlage 8: Social Return On Investment (SROI)

Bijlage 8: Social Return On Investment (SROI) Bijlage 8: Social Return On Investment (SROI) De Opdrachtgever hecht waarde aan een inclusieve arbeidsmarkt, waarbij iedereen participeert naar vermogen. De Opdrachtgever heeft besloten om in de Raamovereenkomst

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst

Financiële voordelen voor werkgevers. Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Werk vinden is niet voor iedereen even gemakkelijk. Bijvoorbeeld voor mensen

Nadere informatie

Bijlage 5-2 POHO 21 september Vaststelling regionaal beleidskader Social Return 3.0

Bijlage 5-2 POHO 21 september Vaststelling regionaal beleidskader Social Return 3.0 Bijlage 5-2 POHO 21 september 2017 Vaststelling regionaal beleidskader Social Return 3.0 POHO: Rien Wijdeven/ Rein van Moorselaar RSA opdrachtgever: Leida Rasing Van: Harry Hoogland (voorzitter regionale

Nadere informatie

Nota Social Return on Investment in Helmond. Helmond, april 2013

Nota Social Return on Investment in Helmond. Helmond, april 2013 Nota Social Return on Investment in Helmond Helmond, april 2013 S O C I A L R E T U R N O N I N V E S T M E N T I N H E L M O N D 1.INLEIDING Vanaf 2006 wordt in Helmond Social Return On Investment (SR)

Nadere informatie

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn

Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Notitie Social Return on Investment Alphen aan den Rijn Aanleiding Social Return On Investment (SROI) is als thema opgenomen in het Beleidskader Programma Rijnstreek werkt dat op 28 februari 2013 door

Nadere informatie

Gemeente Kampen, Social Return. Inkoop Zorg t.b.v de inkooptafel van 22 september 2016

Gemeente Kampen, Social Return. Inkoop Zorg t.b.v de inkooptafel van 22 september 2016 Gemeente Kampen, Social Return Inkoop Zorg t.b.v de inkooptafel van 22 september 2016 Focus op drie punten Bouwblokkenmethode is aangepast aan huidige wet- en regelgeving. Belangrijk: hoogste waarde geldt!

Nadere informatie

ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december

ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december ConceptUitvoeringsbesluit Participatiewet 2015 Besluit ter uitvoering van de Re- integratieverordening Participatiewet 2015 Versie 18 december Hoofdstuk 1 Begripsomschrijvingen Artikel 1 Alle begrippen

Nadere informatie

Jaap Peelen. Business Manager Tender support. In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI

Jaap Peelen. Business Manager Tender support. In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI Jaap Peelen Business Manager Tender support In de praktijk aanbestedingen winnen met SROI Track record 64 tenders in bouw- en infrasector (EMVI en BVP) 71% werd als beste beoordeeld door de opdrachtgever

Nadere informatie

Overeenkomst Kortdurend Verblijf. tussen. Gemeenten, genoemd op bijlage 1. Aanbieders genoemd op bijlage 2. Contractnummer:

Overeenkomst Kortdurend Verblijf. tussen. Gemeenten, genoemd op bijlage 1. Aanbieders genoemd op bijlage 2. Contractnummer: Overeenkomst Kortdurend Verblijf tussen Gemeenten, genoemd op bijlage 1 en Aanbieders genoemd op bijlage 2 Contractnummer: 2016-1 1 Deze met ingang van 1 januari 2016 gewijzigde Overeenkomst voor de Maatwerkvoorziening

Nadere informatie

Social Return Beleid Provincie. Voorlichting nieuw beleid maart 2015

Social Return Beleid Provincie. Voorlichting nieuw beleid maart 2015 Social Return Beleid Provincie Voorlichting nieuw beleid maart 2015 Wat is Social Return? Social Return is gericht creëren van (extra) arbeidsplaatsen voor personen met een grote(re) afstand tot de arbeidmarkt,

Nadere informatie

Motie deel a: Opnemen van Social Return in het aanbestedings- en inkoopbeleid.

Motie deel a: Opnemen van Social Return in het aanbestedings- en inkoopbeleid. Onderwerp: Evaluatienotitie Social Return Nummer: 870373 In D&H: 18-11-2014 Steller: Govert Kamperman In Cie: BMZ (t.k.n.) Telefoonnummer: (030) 634 59 74 SKK Afdeling: Management ondersteuning In AB:

Nadere informatie

Noordoost Brabant Werkt!

Noordoost Brabant Werkt! Noordoost Brabant Werkt! onderdeel van AgriFood Pk Capital W Gemeente Boxtel T.a.v. het College van Burgemeester en Wethouders Postbus 10.000 5280 DA Boxtel gemeente boxtel 2 0 MRT 2015 Datum: 19 maart

Nadere informatie

Social return bij Gemeente Zaanstad

Social return bij Gemeente Zaanstad Social return bij Gemeente Zaanstad SPG Heerhugowaard - 28 november 2013 Marcel Verra, projectleider social return Agenda Social Return bij Gemeente Zaanstad Doelstelling van social return Social return

Nadere informatie

Inleiding. Premiekorting

Inleiding. Premiekorting Inleiding De overheid heeft verschillende subsidieregelingen om mensen met een uitkering weer aan het werk te krijgen en te houden. Er zijn verschillende subsidieregelingen specifiek gericht op een bepaalde

Nadere informatie

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) PSO-Nederland

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) PSO-Nederland Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) PSO-Nederland October 4, 2017 Presentatie PSO Nederland 1 October 4, 2017 Presentatie PSO Nederland 2 Ontwikkeling PSO 2009-2017 October 4, 2017 Presentatie PSO

Nadere informatie

Special Lonen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen

Special Lonen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen Loonkostenvoordelen vanaf 2017: laat geen geld liggen 1. Lage-inkomensvoordeel (LIV) Vanaf 2017 krijgen werkgevers die werknemers in dienst hebben met een loon tussen 100% en 125% van het wettelijke minimumloon

Nadere informatie

onderwerp: Beleidsregels terugkeergarantie bij beëindiging begeleid werken in het kader van de Wsw

onderwerp: Beleidsregels terugkeergarantie bij beëindiging begeleid werken in het kader van de Wsw 1 OOTïto emeente nr(s) geregistreerde stuk(ken): 103005 blad: 1/5 datum nota: 8 december 2015 programma: 7. Arbeidsparticipatie en inkomensvoorziening werkdoel: 1090 - Ontwikkelingen op het gebied van

Nadere informatie

SOCIAL RETURN ROTTERDAM

SOCIAL RETURN ROTTERDAM Investeren in mens en stad SOCIAL RETURN ROTTERDAM Presentatie Social Return 2013 Inkoop Volume De gemeente Rotterdam heeft een inkoop Volume van ± 800 miljoen. Het inkoopproces Strategieontwikkeling Specificeren

Nadere informatie

Bots 18 Werken naar vermogen tijdens wachttijd Wsw

Bots 18 Werken naar vermogen tijdens wachttijd Wsw I Bots 18 Werken naar vermogen tijdens wachttijd Wsw 18.1 Jongeren met een beperking die een indicatie hebben voor de Wsw maar nog niet geplaatst zijn, staan op een wachtlijst voor de Wsw. De wachtlijsten

Nadere informatie

SAMEN, VOOR ELKAAR. Handleiding Social Return voor zorgaanbieders

SAMEN, VOOR ELKAAR. Handleiding Social Return voor zorgaanbieders Handleiding Social Return voor zorgaanbieders Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Invulling Social Return 4 2.1 Arbeidsparticipatie 5 2.2 Compensatieorders 7 2.3 Maatschappelijke activiteiten 8 2.4 Maatwerk

Nadere informatie

Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein

Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein Whitepaper Wet tegemoetkomingen loondomein VeReFi Whitepaper 30 Wet tegemoetkomingen loondomein - 1 - Inhoud Inleiding... 3 Het Lage-inkomensvoordeel (LIV)... 4 Ook voor mensen die onder de Participatiewet

Nadere informatie

Sociaal Impact Dashboard

Sociaal Impact Dashboard Sociaal Impact Dashboard Routekaart naar een inzichtelijke maatschappelijke impact Expert Sessie ROZ 22 mei 2017 Patrick de Lange Tel: 06 5198 7577 Wat gaan we doen? 1. Plaatsbepaling sociale firma s in

Nadere informatie

Financiële voordelen werkgevers

Financiële voordelen werkgevers werk.nl uwv.nl Financiële voordelen werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een ziekte of handicap in dienst Meer weten? U vindt meer informatie op uwv.nl, werk.nl

Nadere informatie

Beleidsplan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO)/Social Return Provincie Noord-Brabant 2014-2018

Beleidsplan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO)/Social Return Provincie Noord-Brabant 2014-2018 Beleidsplan Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (MBO)/Social Return Provincie Noord-Brabant 2014-2018 Vastgesteld door Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant op 10 juni 2014 1. Inleiding Provinciale Staten

Nadere informatie

Social return in Utrecht

Social return in Utrecht Social return in Utrecht Hier komt tekst Jochanan Nagel Hier Projectleider komt ook social tekst return Wat is social return? Met Social Return wil de gemeente Utrecht haar inkoopkracht ten volle benutten

Nadere informatie

Beleidsnotitie Social Return Zuidoost Brabant

Beleidsnotitie Social Return Zuidoost Brabant Beleidsnotitie Social Return Zuidoost Brabant Arbeidsmarktregio Zuidoost Brabant: Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden, Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Son & Breugel, Eindhoven, Heeze-Leende,

Nadere informatie

Prestatieladder Sociale Ondernemen. Aanvang 9.45 uur. Welkom!

Prestatieladder Sociale Ondernemen. Aanvang 9.45 uur. Welkom! Prestatieladder Sociale Ondernemen Aanvang 9.45 uur Welkom! Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Yuri Starrenburg Voorzitter Stichting PSO-Nederland January 19, 2015 Presentatie PSO Nederland 2 Iedereen

Nadere informatie

Daniël Rijnbeek Managing Consultant Corporate Wellness. Mogelijke regelingen Periode 2005-2012

Daniël Rijnbeek Managing Consultant Corporate Wellness. Mogelijke regelingen Periode 2005-2012 Daniël Rijnbeek Managing Consultant Corporate Wellness Mogelijke regelingen Periode 2005-2012 Inhoudsopgave 1 Sociale verzekeringen... 3 1.1 Inleiding... 3 1.2 Regelingen... 3 2 Heeft u vragen?... 6 /

Nadere informatie

Afspraakbanen. Hoe komen we onze Afspraak(banen) na?

Afspraakbanen. Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Afspraakbanen Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Hoe komen we onze Afspraak(banen) na? Werkgevers, vakbonden en de overheid hebben in het Sociaal Akkoord afgesproken dat er 125.000 afspraakbanen komen.

Nadere informatie

De volledige tekst van de Sociaal Return paragraaf is hieronder vermeld.

De volledige tekst van de Sociaal Return paragraaf is hieronder vermeld. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente De Fryske Marren. Nr. 124249 9 september 2016 Social Return paragraaf Het college van burgemeester en wethouders van gemeente De Fryske Marren heeft op 1 augustus

Nadere informatie

Uitvoeringsprotocol social return. Zaanstreek-Waterland

Uitvoeringsprotocol social return. Zaanstreek-Waterland Uitvoeringsprotocol social return Zaanstreek-Waterland Een leidraad voor opdrachtnemers van de gemeenten in de regio Zaanstreek Waterland bij de invulling van hun social return verplichting Versie 23 februari

Nadere informatie

Financiële voordelen voor werkgevers

Financiële voordelen voor werkgevers werk.nl uwv.nl Financiële voordelen voor werkgevers Ik neem een oudere werknemer, langdurig werkloze of werknemer met een beperking in dienst Meer weten? U vindt meer informatie op uwv.nl, werk.nl en op

Nadere informatie

Presentatie Inkoop en aanbestedingen. Evert Visser Inkoopadviseur

Presentatie Inkoop en aanbestedingen. Evert Visser Inkoopadviseur Presentatie Inkoop en aanbestedingen Evert Visser Inkoopadviseur Aanleiding 1. Met ingang van 1 april 2013 is de nieuwe aanbestedingswet 2012 in werking getreden. 2. Het inkoopbeleid is aangepast en goedgekeurd

Nadere informatie

Vormgeving van veranderingen

Vormgeving van veranderingen Iedereen doet mee Vormgeving van veranderingen Mondiale crisis Bezuinigingen Noodzaak tot modernisering van arbeidsmarkt ivm vergrijzing, vergroening en internationalisering Zoveel mogelijk mensen laten

Nadere informatie

Social Return achtergrondinformatie

Social Return achtergrondinformatie Bijlage I Social Return achtergrondinformatie Bestek aanbesteding Multifunctionals pagina 1 van 6 Algemene informatie Social Return De gemeente Amsterdam heeft als doelstelling dat een investering door

Nadere informatie

Maximale tegemoetkoming. Actie werkgever i.v.m. aanvraag? Afhankelijk van de leeftijd, maximaal tussen 478,40 en 3.286,40 per jaar.

Maximale tegemoetkoming. Actie werkgever i.v.m. aanvraag? Afhankelijk van de leeftijd, maximaal tussen 478,40 en 3.286,40 per jaar. Jeugd lage-inkomensvoordeel (Jeugd-LIV) voor de sverzekeringen (ZW, WW, WAO/WIA) - gemiddeld uurloon dat hoort bij het wettelijk minimumloon voor de leeftijd - de is op 31 december 2017 18, 19, 20 of 21

Nadere informatie

Raadsbrief social return en verdringing

Raadsbrief social return en verdringing Collegevoorstel Openbaar Onderwerp en verdringing Programma Economie & Werk Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Op 10 februari j.l. heeft de raad de motie Houd social return on investment ook echt

Nadere informatie

Protocol Sociaal Rendement bij inkoop Gemeente Purmerend

Protocol Sociaal Rendement bij inkoop Gemeente Purmerend Protocol Sociaal Rendement bij inkoop Gemeente Purmerend voor opdrachtnemers 1 Protocol Sociaal Rendement Gemeente Purmerend Uitgangspunten Sociaal Rendement Sociaal Rendement via inkoop (de gemeente als

Nadere informatie

Overzicht instrumenten re-integratie

Overzicht instrumenten re-integratie Overzicht instrumenten re-integratie Werken met behoud van uitkering Zowel UWV als gemeenten bieden werkgevers mogelijkheden om een periode kosteloos te bekijken of de werknemer het werk aankan. Dit heet

Nadere informatie

Na afloop van het loonjaar worden de loonkostenvoordelen afgerekend aan de hand de ingediende loonaangiften.

Na afloop van het loonjaar worden de loonkostenvoordelen afgerekend aan de hand de ingediende loonaangiften. Loonkostenvoordelen Inhoud Loonkostenvoordelen. In het kort... 1 Loonkostenvoordelen, algemene uitleg... 1 Ad 1) LKV Oudere werknemer, voor uitkeringsgerechtigde van 56 jaar of ouder... 2 Ad 2) LKV Arbeidsgehandicapte

Nadere informatie

De inschrijver verplicht zich om als resultaatsverplichting minimaal 2% van de aanneemsom, exclusief BTW, aan te wenden voor Social Return.

De inschrijver verplicht zich om als resultaatsverplichting minimaal 2% van de aanneemsom, exclusief BTW, aan te wenden voor Social Return. BIJLAGE 5 Uitvoeringsregels Social Return De gemeenten werken met betrekking tot Social Return met de bouwblokken methodiek. Hierbij wordt de inzet op Social Return gewaardeerd op basis van de afstand

Nadere informatie

Versie 1 juni Social Return paragraaf Deze volgende tekst wordt opgenomen in de aanbestedingsdocumenten

Versie 1 juni Social Return paragraaf Deze volgende tekst wordt opgenomen in de aanbestedingsdocumenten Social Return paragraaf Deze volgende tekst wordt opgenomen in de aanbestedingsdocumenten 1 Social Return On Investment (SROI) paragraaf Social Return on Investment (in het vervolg Social Return) betekent

Nadere informatie

Overeenkomst Gespecialiseerde Dagbesteding

Overeenkomst Gespecialiseerde Dagbesteding Overeenkomst Gespecialiseerde Dagbesteding tussen Gemeenten, genoemd op bijlage 1 en Aanbieders genoemd op bijlage 2 Contractnummer: 2016-1 1 Deze met ingang van 1 januari 2016 gewijzigde Overeenkomst

Nadere informatie

Uitvoeringsregelsstimuleringssubsidie, scholings-begeleidingsvoucher en jongerenvoucher gemeente Zeevang

Uitvoeringsregelsstimuleringssubsidie, scholings-begeleidingsvoucher en jongerenvoucher gemeente Zeevang GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Zeevang. Nr. 47128 1 juni 2015 Uitvoeringsregelsstimuleringssubsidie, scholings-begeleidingsvoucher en jongerenvoucher gemeente Zeevang Het college van burgemeester

Nadere informatie

Actie werkgever i.v.m. aanvraag? Maximale tegemoetkoming. Afhankelijk van het. leeftijd, maximaal tussen 478,40 en 3.286,40 per jaar.

Actie werkgever i.v.m. aanvraag? Maximale tegemoetkoming. Afhankelijk van het. leeftijd, maximaal tussen 478,40 en 3.286,40 per jaar. Jeugd lage-inkomensvoordeel (Jeugd-LIV) voor de sverzekeringen (ZW, WW, WAO/WIA) - gemiddeld uurloon dat hoort bij het wettelijk minimumloon voor de leeftijd - de is op 31 december 2017 18, 19, 20 of 21

Nadere informatie

Inzicht in subsidieland. Door Mariska Doornbos

Inzicht in subsidieland. Door Mariska Doornbos Inzicht in subsidieland Door Mariska Doornbos Het Veluwe Portaal geeft antwoord op al uw vragen met betrekking tot arbeidsmobiliteit en personeel. Om u inzicht te geven in de regelgeving en subsidiemogelijkheden

Nadere informatie

Bijlage 2 INVENTARISATIE EN PLAN VAN AANPAK INVENTARISATIE

Bijlage 2 INVENTARISATIE EN PLAN VAN AANPAK INVENTARISATIE Bijlage 2 INVENTARISATIE EN PLAN VAN AANPAK INVENTARISATIE De gemeenten vinden het belangrijk om samen met haar opdrachtnemers te investeren in de sociale infrastructuur van de regio. De gemeenten willen

Nadere informatie

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders

Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015. Gemeente Wijdemeren. College van burgemeester en wethouders Beleidsregels Re-integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling Overheidsorganisatie Officiële naam regeling Citeertitel Vastgesteld door

Nadere informatie

lllllllllllllllllllllllllllllllllllllll lll ll ll ll l

lllllllllllllllllllllllllllllllllllllll lll ll ll ll l lllllllllllllllllllllllllllllllllllllll lll ll ll ll l Beleidsregels Re integratievoorzieningen en eigen bijdrage voorzieningen 2015 Wetstechnische informatie Gegevens van de regeling iioverheidsor anisatie

Nadere informatie

BELEIDS- NOTITIE SOCIAL RETURN ZUIDOOST BRABANT

BELEIDS- NOTITIE SOCIAL RETURN ZUIDOOST BRABANT BELEIDS- NOTITIE SOCIAL RETURN ZUIDOOST BRABANT 2018 Arbeidsmarktregio Zuidoost Brabant: Bergeijk, Bladel, Eersel, Reusel-De Mierden, Best, Nuenen, Gerwen en Nederwetten, Oirschot, Son & Breugel, Eindhoven,

Nadere informatie

SUBSIDIEKAART. 13 september 2013. Toelichting

SUBSIDIEKAART. 13 september 2013. Toelichting SUBSIDIEKAART Toelichting Dit betreft een overzicht van de nu bestaande subsidies en voorzieningen aan bedrijven, die ten goede komen aan en werkzoekenden voor mobiliteit, algemene scholing, opdoen van

Nadere informatie

SUBSIDIEKAART MEI 2015

SUBSIDIEKAART MEI 2015 SUBSIDIEKAART MEI 2015 Toelichting Dit betreft een overzicht van de nu bestaande subsidies en voorzieningen aan bedrijven, die ten goede komen aan werknemers en werkzoekenden voor mobiliteit, algemene

Nadere informatie

BSI Buying for Social Impact. Workshop 1 Voorbehouden opdrachten

BSI Buying for Social Impact. Workshop 1 Voorbehouden opdrachten BSI Buying for Social Impact Workshop 1 Voorbehouden opdrachten BSI Buying for Social Impact Programma Juridisch kader (Bert Otten, Radar Advies) Hoe kun je voorbehouden opdrachten uitzetten? (Yuri Starrenburg,

Nadere informatie

Social Return. Hier komt tekst. Programma. 5 pijlers Utrechts Inkoopbeleid: Waar(-de) voor ons geld!

Social Return. Hier komt tekst. Programma. 5 pijlers Utrechts Inkoopbeleid: Waar(-de) voor ons geld! Social Return Hier komt tekst Thea Smid-Verheul Programma Gemeente Utrecht 7 juni 2016 5 pijlers Utrechts Inkoopbeleid: Waar(-de) voor ons geld! 1. Fors inzetten op Duurzaam Inkopen In 2020: 10% circulair

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudenberg BESLUIT

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Woudenberg BESLUIT Uitvoeringsbesluit re-integratie/werkleeraanbod voor de nadere invulling van de artikelen 12, derde lid, 17, tweede lid, 18, derde lid, 20, tweede lid en 24 derde lid van de Verordening werk en bijstand,

Nadere informatie

Premiekortingen en premievrijstelling 2013

Premiekortingen en premievrijstelling 2013 Premiekortingen en premievrijstelling 2013 Hebt u werknemers in dienst die ouder zijn dan 50 jaar? Of werknemers die (deels) arbeidsongeschikt zijn? Dan hebt u misschien recht op een korting op de premies

Nadere informatie

Participatiewet en Quotumheffing White Paper

Participatiewet en Quotumheffing White Paper Participatiewet en Quotumheffing White Paper 6 oktober 2015 Participatiewet Wat is de Participatiewet? Heeft uw onderneming meer dan 25 werknemers, dan moet u aan de slag met de Participatiewet. Deze wet

Nadere informatie

Kennisdocument Loonkosten Voordeel Vragen en antwoorden, conform publicatie Rijksoverheid op 4 januari 2018

Kennisdocument Loonkosten Voordeel Vragen en antwoorden, conform publicatie Rijksoverheid op 4 januari 2018 Kennisdocument Loonkosten Voordeel Vragen en antwoorden, conform publicatie Rijksoverheid op 4 januari 2018 10 januari 2018 Wat is het loonkostenvoordeel (LKV) Het LKV is een tegemoetkoming voor werkgevers

Nadere informatie

Beleidsregel Jobcoach (begeleiding op de werkplek) Artikel 1. Begripsbepalingen

Beleidsregel Jobcoach (begeleiding op de werkplek) Artikel 1. Begripsbepalingen Beleidsregel Jobcoach (begeleiding op de werkplek) Artikel 1. Begripsbepalingen 1. Alle begrippen die in deze beleidsregels en uitvoeringsinstructies worden gebruikt en die niet nader worden omschreven

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015

Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Capelle aan den IJssel. Nr. 76798 24 december 2014 Verordening Loonkostensubsidie Participatiewet Gemeente Capelle aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente

Nadere informatie

gaan een overeenkomst aan betrekking hebbende op NAAM, geboren op DATUM, hierna te noemen Gedetacheerde ;

gaan een overeenkomst aan betrekking hebbende op NAAM, geboren op DATUM, hierna te noemen Gedetacheerde ; DETACHERINGOVEREENKOMST ONDERGETEKENDEN 1. NAAM Gemeente of Vennootschap, ADRES, ten deze vertegenwoordigd door NAAM, hierna te noemen Uitlener, en 2. Gemeente Arnhem, statutair gevestigd te Arnhem, ten

Nadere informatie

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Krimpen aan den IJssel 2015

Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Krimpen aan den IJssel 2015 Verordening loonkostensubsidie Participatiewet Krimpen aan den IJssel 2015 De raad van de gemeente Krimpen aan den IJssel; Gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van 28 oktober

Nadere informatie