Brinnummer : 23 PT Directie : Mw. J. Bink School : De Brugge Intern Begeleider : Mw. M.G. Ubing Adres : Wilsondreef 45, 6716 DN Ede Mw. A.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Brinnummer : 23 PT Directie : Mw. J. Bink School : De Brugge Intern Begeleider : Mw. M.G. Ubing Adres : Wilsondreef 45, 6716 DN Ede Mw. A."

Transcriptie

1 Opbrengstrapportage De Brugge Brinnummer : 23 PT Directie : Mw. J. Bink School : De Brugge Intern Begeleider : Mw. M.G. Ubing Adres : Wilsondreef 45, 6716 DN Ede Mw. A. Boot Algemene gegevens Voor u ligt de periodieke opbrengstenrapportage van De Brugge. Voor het waarderen van de tussenopbrengsten vergelijkt de school zichzelf met de inspectienormen. De school heeft geen eigen streefnormen vastgesteld. De school analyseert haar opbrengsten op basis van de vaardigheidsscores. Vanaf het schooljaar zijn er genormeerde standaardscores voor de CITO Eindtoets. Deze zijn gerelateerd aan het percentage gewichten leerlingen (0.3 en 1.2 leerlingen) van de school. Het percentage gewichten - leerlingen van de school betreft 1 %. De school maakt gebruik van het leerlingvolgsysteem ParnasSys en baseert de analyse op de volgende overzichten: Inspectiekaart Tussenopbrengsten, Inspectiekaart Eindtoets Schoolanalyse (grafieken, dwarsdoorsneden en trendtabellen). Gegevens vanuit de analyse op schoolniveau We bespreken hierna de opbrengsten met betrekking tot: 1. Tussenopbrengsten (verantwoording t.o.v. de inspectienorm) 2. Eindopbrengsten (verantwoording en analyse) 3. Analyse tussenopbrengsten per hoofdvakgebied: A. Technisch Lezen B. Spelling C. Begrijpend Lezen D. Rekenen Wiskunde E. Conclusies analyse tussenopbrengsten per vakgebied 4. Matrix verbeteracties

2 Inspectiekaart School PCB D Brugge (23PT) Vestiging Hoofdlocatie Periode 2013 / / 2015 weergave Gemiddelde vaardigheidsscore t.o.v. inspectienorm, inspectienorm en aantal leerlingen Periode Versie 2013 / / 2015 Percentage gewogen leerlingen 2% 1% CITO BEGRIJPEND LEZEN Gem. Norm n= Gem. Norm n= Totaal 5 - II LOVS M5 35, , /44 Totaal 6 - II LOVS M6 38, , Totaal 7 - II LOVS M7 51, /45 53, Totaal 8 - II LOVS M8 56, /58 58, CITO DRIE-MINUTEN-TOETS Gem. Norm n= Gem. Norm n= Totaal 3 - III LOVS E3-M3 32,1* 47 52, /56 Totaal 4 - II LOVS M4 59, , Totaal 4 - III LOVS E4 69, /45 56, Totaal 5 - II LOVS M5 78, , /44 Totaal 5 - III LOVS E5 86, , /44 CITO LEESTECHNIEK Gem. Norm n= Gem. Norm n= Totaal 3 - III LOVS E3 190, , /56 CITO LEESTEMPO Gem. Norm n= Gem. Norm n= Totaal 4 - II LOVS M4 75, , Totaal 4 - III LOVS E4 70, , /44 CITO REKENEN-WISKUNDE Gem. Norm n= Gem. Norm n= Totaal 4 - II LOVS M4 57, /45 57, Totaal 4 - III LOVS E4 68, /45 65, /44 Totaal 5 - II LOVS M5 79, , /44 Totaal 5 - III LOVS E5 89, , /44 Totaal 6 - II LOVS M6 90, , Totaal 6 - III LOVS E6 98, , Totaal 7 - II LOVS M7 101, , Totaal 7 - III LOVS E7 110, /45 110, Totaal 8 - II LOVS M8 115, /58 115, % boven inspectienorm boven inspectienorm op inspectienorm * onder inspectienorm Leerling(en) adaptief getoetst

3 1. Eindopbrengsten (verantwoording en analyse) Inspectiekaart Eindtoets vanuit ParnasSys en PDF Cito RCET (ongecorrigeerde versie) Inspectiekaart Eindtoets School Weergave PCB D Brugge (23PT) Uitslag Eindtoets t.o.v. inspectienorm 2012 / / / 2015 Aantal deelnemende leerlingen Aantal leerlingen in leerjaar Aantal leerlingen op school Aantal ongewogen leerlingen Percentage gewogen leerlingen 2% 2% 1% Naam Eindtoets CITO CITO CITO Inspectienorm bij Eindtoetsgemiddelde Ongewogen Ongewogen Ongewogen Bovengrens inspectie 538,9 538,9 539,1 Landelijk gemiddelde 536,9 536,9 537,1 Ondergrens inspectie 534,9 534,9 535,1 EINDTOETS 539,6 536,2! 536,8! op of boven bovengrens (goed) op of boven landelijk gemiddelde (voldoende)! op of boven de ondergrens (voldoende) onder de ondergrens (onvoldoende)

4

5 1 Eindopbrengsten (verantwoording en analyse) (Bron: zie bijlage PDF Inspectiekaart Eindtoets vanuit ParnasSys en PDF Cito CET uitdraai (ongecorrigeerde versie)) Opbrengsten Eindtoets huidig schooljaar (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen) Er is verschil in resultaat tussen de a- en de b-groep. De a-groep heeft een gemiddelde score van 539,7 (deze ligt 3,9 punten hoger dan het vorig schooljaar in de a-groep) en de score van de b-groep die op 534,4 ligt (2,2 punt lager dan vorig jaar). Het totaal voor de school komt op 536,8 Als we de verschillende leerstof onderdelen bekijken, zien we een verschil tussen de beide groepen. De scores van de taalonderdelen zijn in de b-groep beter dan in de a-groep (13 lln boven het gemiddelde in de b-groep; 11 lln boven het gemiddelde in de a-groep). De b-groep heeft 6 lln met een D-score, terwijl de a-groep er maar 2 heeft. De scores van de rekenonderdelen geven een omgekeerd beeld. De a-groep heeft 15 lln met een bovengemiddelde score, terwijl de b-groep er 10 heeft. Ook hier is weer sprake van een fors aantal leerlingen met de D-score in de b-groep: 8. Ook is er één leerling met een E-score. In de a- groep gaat het om 2 lln met een D-score. Nogal een fors verschil bij rekenen in beide groepen! Wereldoriëntatie is in beide groepen ongeveer gelijk gemaakt qua aantal leerlingen met een boven gemiddelde score ( a-13 lln en b-12 lln). In de a-groep zijn 2 lln met een D-score, maar in de b-groep is het beeld zorgwekkender: 2lln met een D-score en 3 lln met een E-score. Trendanalyses Eindtoets over de afgelopen 3 schooljaren (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen over 3 Eindtoetsen) We zien een dalende trend in de afgelopen jaren, de scores liggen rond de 536. Elk jaar scoort een van beide groepen minder, waardoor het totaal resultaat gecompenseerd door de betere scores van de parallelgroep. Hierdoor blijft de schoolscore net op het inspectieniveau, maar met een uitroepteken! Dit schooljaar is er in beide groepen sprake van een aantal leerlingen met een dyslexieverklaring, leerlingen met grote problemen bij het taal-leesonderwijs en een aantal leerlingen met een LGF Cluster 3 en 4. De mate van technische leesvaardigheid is bij een aantal leerlingen zeer beperkt en dat heeft een groot effect op het begrijpend lezen. We zijn voor deze groepen tevreden met deze resultaten, als we zien met hoeveel inzet de groepen aan het werk zijn geweest (zowel op school als thuis) en welke ondersteuning de leerkrachten in dit schooljaar (maar zeker ook in de afgelopen jaren) hebben gegeven om de opbrengsten te verhogen. Er is met grote inzet van leerkrachten gewerkt om de resultaten in dit jaar toch een fractie hoger te krijgen dan in het vorige schooljaar. De specifieke aanpak die vanaf groep 4 al in schooljaar is ingezet bij begrijpend lezen, lijkt met een nieuwe methode voor begrijpend lezen Nieuwsbegrip een verbetering van de

6 resultaten op dit gebied te geven. Bij de opbrengsten in februari laten de groepen 5 en 6 een score zien, die ligt in het A niveau. Groep 6 heeft een forse verbetering van de resultaten t.o.v. vorig schooljaar: van 35,1 naar 41,0. De resultaten van de andere groepen zijn hierbij ook fors gestegen, maar de resultaten blijven nog steeds in het B-niveau liggen. Groep 7 van 38,2 naar 53,1 (een heel forse stijging) en groep 8 van 51,2 naar 58,6. De resultaten van een gerichte spellingaanpak zijn zichtbaar, waarbij het negatief effect van de dyslectici zichtbaar is bij de niet-werkwoorden. Woordenschat blijft een punt van zorg. Verhoudingen, meten en meetkunde geven een verbetering te zien t.o.v. het vorig schooljaar. We zien een kleine verbetering van deze onderdelen als gevolg van het werken met de methode De Wereld in Getallen. Het zien van verbanden en het leggen van relaties (voor een groot deel begrijpend lezen en het kiezen van hoofd- of bijzaak / relevante informatie, is vanwege de moeite met begrijpend lezen een aandachtspunt. Aandachtspunten zijn grammatica, woordenschat en in de Eindtoets in mindere mate de werkwoordspelling. Bij Begrijpend lezen zien we een kleine verbetering. Bij de Entreetoets in groep 7 zien we als aandachtspunt juist wel de werkwoordspelling. De resultaten hiervan blijven boven het gemiddelde, maar wijken in het geheel af van de andere scores. Bij de wereld oriënterende vakken is een achteruitgang te zien in resultaten. Vooral de onderdelen natuur en aardrijkskunde vallen daarbij op. Geschiedenis laat daarentegen een prima resultaat zien. Conclusies (Korte samenvatting/interpretatie waarnemingen. Korte evaluatie effect voorgaande verbeteractiviteiten. Formuleer eventuele (nieuwe) onderzoeksvragen) We zijn voor deze groepen tevreden met het behaalde resultaat, vanwege: - het aantal leerlingen met een dyslexieverklaring - leerlingen met een Cluster 3 en 4 indicatie - leerlingen met kenmerken van autisme (geen LGF, maar wel de problematiek) of andere gedragsproblemen. De onderdelen voor rekenen die zwak zijn, blijven extra aandacht vragen. Ook hier kan de leesvaardigheid bij de multiple choice vragen bij de zwakke lezers een belemmerende factor zijn geweest. Werkwoordspelling in groep 7 blijft onverminderd een aandachtspunt. Hoe kunnen de kinderen de regels van de spelling en die van de werkwoordspelling beter leren hanteren? Door leerkrachtwisselingen en onvoldoende focus op eigen werk in een van de groepen 8 is fors ingezet op werkhouding en taakaanpak. Er zijn veel gesprekken met leerkrachten, leerlingen en ouders geweest om afstemming over gemaakte afspraken te blijven houden.

7 Er zijn veel gesprekken geweest tussen leerkrachten, bouwcoördinator en IB-er om af te stemmen over een goede aanpak, zodat welbevinden en een positief pedagogisch klimaat aan het eind van het schooljaar bij alle kinderen in de groep de boventoon voerden. De methoden voor aardrijkskunde, natuur en geschiedenis zijn toe aan vervanging (hun afschrijvingstermijn is verstreken). In het nieuwe schoolplan is vermeld dat er gezocht gaat worden naar nieuwe methoden voor deze vakken. Gewenste acties Uniforme aanpak bij taal/ spelling ten aanzien van regelhantering / afstemming in groep 3 t/m 8. De werkgroep werkwoordspelling zal in het volgend schooljaar een eenduidige aanpak presenteren voor de opbouw van de lessen werkwoordspelling. Onderdelen zoals kaartlezen, schema s en tabellen komen tijdens de lessen wereldoriëntatie en rekenen in Wereld in Getallen nadrukkelijker aan bod in groep 3 t/m 8. Oriëntatie op nieuwe lesmethoden voor de wereld oriënterende vakken om de nieuwste kennis en inzichten t.a.v. deze methoden te kunnen inzetten in de school. De Entreetoets eind groep 7 vraagt een duidelijke inzet van handelen. De vraagstelling in de toetsen moet expliciet met de kinderen worden geoefend. De werkwoordspelling moet expliciet aan de orde komen met een aanpak die een doorgaande lijn waarborgt vanaf groep 5 t/m 8. De werkgroep komt in het komend schooljaar met een plan van aanpak. Werkhouding, taakaanpak, focus op de taak en begrijpend lezen blijven forse aandachtspunten voor groepen die aan het eind van hun basisschoolperiode het gevoel hebben, dat ze klaar zijn. Het stellen van heldere doelen, zowel op het gebied van product als proces, en deze bespreken met de kinderen, zodat zij eigenaar van hun eigen ontwikkelingsproces zijn, zal een belangrijk aandachtspunt zijn en blijven voor de leerkrachten in deze groepen.

8

9 2 Analyse tussenopbrengsten per hoofdvakgebied 2.1 Analyse per vakgebied (Bron: Zie bijlage PDF Schoolanalyse (grafieken, dwarsdoorsneden en trendtabellen) 3A Technisch Lezen Analyse gegevens huidig schooljaar (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen) Bij de DMT zien we de scores in de meeste groepen boven het landelijk gemiddelde. Groep 4 maakt daarop een uitzondering. Groep 4 wordt hieronder nader bekeken. Als we kijken naar het verschil in scores tussen groep E4 en M8 zien we dat het aantal A scores stijgt van 20% naar 69 %, het aantal B scores daalt van 29% naar 16%, het aantal C scores neemt af en daalt van15% naar 2% en het aantal D en E scores neemt af met 23 %. De duik in groep 7 kunnen we verklaren vanwege een aantal kinderen met dyslexie met forse leesproblemen. Er is met die kinderen intensief geoefend en er is vooruitgang zichtbaar. Overzicht Cito Drie-Minuten-Toets

10 Groep 4a Groep 4b In het opbrengstverslag van het vorig schooljaar schreven we al dat er in de groepen 3 sprake was van het achterblijven van het tempo van directe woordherkenning. Er is vanaf het begin een specifieke aanpak geweest in beide groepen om het tempo te verhogen en expliciete instructie te geven tijdens de Estafette lessen. Er is sprake van een minimale vooruitgang in groep 4a; de groep blijft net boven de lijn van de D score, met een gemiddelde niveauwaarde van 2,3 op alle drie de kaarten. Bij de M-toetsen was er in deze groep sprake van een gemiddelde niveauwaarde van 2,4. Op de kaarten afzonderlijk zien we het volgende: Kaart 1 niveauwaarde 2,5 (was 2,9 achteruitgang van 0,4) Kaart 2 niveauwaarde 2,7 (was 2,7) Kaart 3 niveauwaarde 1,2 (was 1,2) In deze groep zijn kinderen die het leerjaar zullen overdoen en kinderen die nu al staan aangemerkt als mogelijke dyslectici, maar dat is niet alleen een verklaring voor deze slechte resultaten. Een aantal kinderen heeft moeite met het lezen van open en gesloten lettergrepen. In groep 4b lijkt geen sprake van stijging van resultaten. In januari 2015 heeft deze groep een gemiddelde niveauwaarde van 3,8 op alle drie de kaarten. Kaart 1 en kaart 2 scoren beide een gemiddelde niveauwaarde van 4,1, terwijl kaart 3 fors achterblijft met een niveauwaarde van 2,2. Het probleem lijkt dus bij grotere woorden met meer leesmoeilijkheden te liggen. Wanneer we kijken naar de resultaten van de E-toetsen in groep 4b zien we het volgende : de groep heeft een gemiddelde niveauwaarde op alle drie de kaarten van 2,3. Dat is dus een achteruitgang in niveauwaarde van 1,5. Op de kaarten afzonderlijk zien we het volgende: Kaart 1 niveauwaarde 2,4 (was 4,1 achteruitgang van 1,7) Kaart 2 niveauwaarde 2,6 (was 4,1 achteruitgang van 1,5) Kaart 3 niveauwaarde 1,9 (was 2,2 achteruitgang van 0,3) Deze groep heeft vanwege een zwangerschapsverlof een leerkrachtwisseling gehad en er zijn enkele kinderen in de groep die forse leerproblemen hebben. Dit zou een deel van de score kunnen verklaren.

11 Een groot aantal kinderen krijgt in de zomervakantie opnieuw een vakantieleestas mee om ouders te stimuleren met hun kind te blijven lezen en de vaardigheid niet verder te laten afzakken. In groep 5 zullen beide groepen een intensief trainingsprogramma gaan volgen om hun leesvaardigheid op niveau te krijgen. Met de leerkrachten van de huidige groepen 4 en de IBer zal een plan van aanpak worden besproken. Er zal een keuze gemaakt gaan worden t.a.v. het laten vallen van bepaalde lesstof in de weken tot de herfstvakantie ten behoeve van het opkrikken van het leestempo: immers essentieel voor het vervolg! Extra oefenprogramma s, Interflits, Pelle flitst, pakketjes Giralis, Vloeiend en Vlot enz. Vanaf het begin van groep 3 zal er nadrukkelijker gewerkt worden aan het automatiseren van letterkennis en het vlot herkennen van de woorden en lettergroepclusters. Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de Vijf updates voor de leerkracht van Marcel Schmeier, om de opbrengsten te verhogen. Marcel Schmeier geeft op 2 september een scholing t.a.v. Veilig Leren Lezen op een van de collega-scholen, waarbij de leerkrachten van de groepen 3 aanwezig zullen zijn. Overzicht Cito Leestechniek De Cito Leestechniek wordt afgenomen in groep 3 en deze toets heeft een vaardigheidsscore van 202. Hat betekent een score in het A niveau die ruim boven het eindresultaat ligt van het vorig schooljaar (190.1); de inspectienorm ligt op 183. Het is dan ook een duidelijke A score. In deze toets spelen meerdere aspecten mee en gaat het niet uitsluitend om het tempo van direct woordherkenning.

12 Overzicht Cito Leestempo De Leestempo toets van de groepen 5 en 8 scoort boven landelijk gemiddelde. Vanaf groep 5 is er een daling te zien in de groep 6 en 7. Het percentage kinderen met een C-score neemt in die groepen toe met 15%. In groep 8 is sprake van 5% D/E score. Trendanalyse: (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen over 3 schooljaren) Er is een duidelijke groei zichtbaar van het niveau van technische leesvaardigheid. Conclusies: (Korte samenvatting/interpretatie waarnemingen. Korte evaluatie effect voorgaande verbeteractiviteiten. Formuleer eventuele (nieuwe) onderzoeksvragen) Het werken met de laatste versie van VLL, differentiatie en met name de Verlengde Instructie werken. De directe woordherkenning is groot op de DMT en de Leestechniek toet, behalve in de groepen 4. Hierboven bij de beschrijving van de DMT zijn we al dieper ingegaan op de resultaten van de groepen 4. Er is door het werken aan voortgezet technisch lezen met Estafette een stijgende lijn in opbrengsten te zien bij de directe woordherkenning. Het veel en gericht oefenen n.a.v. de controletaken met Veilig en Vlot en Vloeiend en Vlot heeft een positief effect. Dit zien we ook terug bij de Leestempotoets van groep 5 en 8.

13 Bij de Leestempo toets in groep 4 zien we dat de vraagstelling (onderstreep het goede woord) en de tijdsdruk (8 minuten) hoog gegrepen is voor groep 4. Bij deze toets worden ook leesbegrip en spellingvaardigheden gevraagd. Voor de kinderen die al een extreem laag tempo van directe woordherkenning hebben een extra moeilijkheid bij het technisch lezen. De kinderen die later nog AVI getoetst zijn komen (gelukkig) veel hoger uit dan het geschatte AVIniveau dat n.a.v. de Leestempo toets te herleiden is in de tabellen. Gewenste acties: Het verhogen van de Verlengde Instructie in groep 3 en het automatiseren van de klanktekenkoppeling vanaf het begin inzetten. Hierbij willen we gebruikmaken van de verschillende werkvormen van Boeiend Onderwijs, zodat het voor de kinderen een leuk spel blijft om te leren lezen! Aandachtspunt is dat de nieuwe leerkrachten in groep 3 gebruik zullen moeten gaan maken van elkaars kwaliteiten. Het volgen van de startcursus Veilig Leren Lezen die Marcel Schmeier aanbiedt op CNS Koningin Beatrix. Het blijven vasthouden aan de Controletaken van Vloeiend &Vlot in groep 3-8 als tussentijds meetmoment en instaptoets. 3B Spelling Analyse gegevens huidig schooljaar (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen) De groepen 5 t/m 8 scoren op A en hebben hoge resultaten. Groep 6 heeft geen E scores. Er is ingezet op groei door veel verlengde instructie en werken met spellingkaarten. Ouders zijn intensief betrokken bij het oefenen met hun kinderen in de thuissituatie. Bij de woordpakketten is er wel groei. Er is binnen de school een uniforme aanpak t.a.v. de spellingregels, zowel visueel als auditief. Er worden diverse werkvormen van Boeiend Onderwijs gebruikt om de kinderen gemotiveerd te laten oefenen met de spelling.

14 Overzicht Cito Spelling LOVS Trendanalyse: (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen over 3 schooljaren) Resultaten van de spellingaanpak zijn zichtbaar en de stijgende lijn hierin. Groep laat in de tweede helft van het jaar een daling zien van de resultaten. In groep 4 volgen de resultaten de lijn van de curve, maar eind groep 4 worden de resultaten enorm beïnvloed door de moeite die de kinderen in dit leerjaar hebben met de open-gesloten spellingregel. Conclusies: (Korte samenvatting/interpretatie waarnemingen. Korte evaluatie effect voorgaande verbeteractiviteiten. Formuleer eventuele (nieuwe) onderzoeksvragen) In groep 3 merken we effect van de spelling die verweven is in de nieuwe VLL. De aanpak, ingezet door Giralis, heeft steeds meer effect binnen de hele school. Ook in het komend schooljaar blijven we de aanpak verdiepen door het toepassen van dezelfde regels voor werkwoordspelling binnen de hele school. Deze doorgaande lijn wordt vanaf groep 3 ondersteund door visueel materiaal per spellingcategorie. De ingezette aanpak om afstemming te zoeken in de eenduidige aanpak in alle groepen t.a.v. de regelhantering (formules) lijkt op termijn vruchten af te werpen. De CITO LOVS toets-deel 2 in groep 4 is vooral lastig. De vraagstelling waarbij het fout gespelde woord moet worden aangekruist, is voor deze groep nog erg lastig. De vaardigheid om op deze manier een toets te maken is bij kinderen van deze leeftijd nog niet voldoende aanwezig. Er is nog geen automatisme (en. mogen we dit wel verwachten van kinderen van 7/8 jaar?). Als daarbij nog een beperkte leesvaardigheid aanwezig is, dan kunnen we de slechte resultaten in dit schooljaar enigszins duiden.

15 Gewenste acties: Het vasthouden van de stijgende lijn vanuit groep 3 naar groep 4. Doorgaande lijn in aanpak en beeldende materialen n.a.v. update spellingregels groep 2-8 door de spellingcommissie. Teamleren rondom de aanpak van spellingonderwijs in groep 4 verdiepen/uitbouwen. Overleg over bijv. de gebruikte werkvormen (Boeiend Onderwijs), wat kan er bereikt worden binnen spellingonderwijs door gebruik te maken van meervoudige intelligentie? Hoe oefenen we de leerstof in? Wat kunnen we dagelijks doen om woorden vanzelfsprekend te maken in hun verschijningsvorm (b.v. dagelijks dictee). Wat kan ons helpen t.a.v. begeleiding van kinderen als we met hen in gesprek gaan, om naast hun onderwijsbehoeften meer inzicht in hun kijk op onderwijs te krijgen? 3C Begrijpend Lezen Overzicht Cito LOVS Begrijpend lezen

16 Analyse gegevens huidig schooljaar (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen) Groep 4 en groep 8 zitten net onder de lijn van het A niveau. De andere groepen zitten er allen boven. Groep 5 heeft 2% met een D score en groot percentage B: 48%. Groep 6 heeft 4% D en E score en een stijging naar 50% met A score. Het aantal kinderen met een B of een C is in deze groepen bijna gelijk 25% en 21%. In groep 5 is door de toename van hogere scores duidelijk te zien, dat kinderen meer zicht lijken te krijgen op het hanteren van teksten. Ook hun toegenomen technische leesvaardigheid hangt hiermee samen. In groep 7 heeft 53% een A score, terwijl het aantal B scores fors daalt naar 14%. Dat laat een stijging zien van het aantal leerlingen met een C score naar 22%. Vergeleken met groep 6 is dat maar 1% meer, maar helaas is er in deze groep wel een toename van het aantal kinderen met een E score: 7%. In groep 8 zijn de verschillende niveaus redelijk gelijk verdeeld: A 24%, B 28%, C 26%, D 20% en E 1%. Trendanalyse: (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen over 3 schooljaren) De curve wijkt af in groep 4 en hiermee is een duidelijke koppeling te zien met de beperkte technische leesvaardigheid van dit leerjaar. Conclusies: (Korte samenvatting/interpretatie waarnemingen. Korte evaluatie effect voorgaande verbeteractiviteiten. Formuleer eventuele (nieuwe) onderzoeksvragen) Groep 4 heeft in de periode van februari tot juni gewerkt met een stappenplan voor begrijpend lezen. Dit is eerst klassikaal aangeboden en daarna in de verschillende niveaugroepen uitgewerkt en herhaald. Ook is bij de blauwe groep gebruik gemaakt van Leesbalans. Thuis is er door ouders na instructie van de leerkracht ingezet op het begrijpend lezen m.b.v. Leesbalans, maar ook door vragen te stellen over wat gelezen is. Daardoor is een stijging zichtbaar van het aantal kinderen dat een A score haalt (van 16% naar 35%), terwijl de B score daalt (van 34% naar 16%). Het aantal kinderen met een E score is afgenomen (van 9% naar 5%). Gewenste acties: Zorgen voor het borgen van dit stappenplan en het laten meegaan naar groep 5 t/m 8, zodat de ingezette lijn een vervolg krijgt en houdt. Implementatie van de methode Nieuwsbegrip in het komend schooljaar moet leiden tot meer begrip bj het lezen van allerlei soorten teksten en het verhogen van de resultaten.

17 Teamleren voor wat betreft begrijpend lezen. Stappenplan doorgeven in overdracht en verder uitdiepen in vervolg teamleren en methodekeuze volgend schooljaar. De leerlijnen begrijpend lezen duidelijk voor ieder meenemen in zaakvakken. Wat kan ons helpen t.a.v. begeleiding van kinderen als we met hen in gesprek gaan, om naast hun onderwijsbehoeften meer inzicht in hun kijk op onderwijs te krijgen? 3D Rekenen en Wiskunde Overzicht Cito Rekenen en Wiskunde LOVS Analyse gegevens huidig schooljaar (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen) Alle groepen presteren op of boven de lijn van het A niveau, behalve groep 8 die er net onder zit. Groep 8 had als groep 7 in het vorig schooljaar voor het eerst met de nieuwe rekenmethode gewerkt en liep tegen een aantal zaken aan, die in een volgend schooljaar voorkomen worden, omdat de kinderen nu al drie jaar of langer met De Wereld in getallen werken. Groep 4 en groep 6 laten een duik in de curve zien van M naar E toetsen. Groep 5 en 7 hebben geen E scores. De percentages E scores zijn in alle groepen laag en variëren van 2% tot 7%.

18 Het percentages D scores is ook laag: het varieert van 8% tot 11% bij de E toets. In groep 7 was bij de M-toets een percentage van 14% D, dat bij de E-toets is weggewerkt naar 7% en geen E! In groep 8 is dit jaar de rekentoets twee keer afgenomen. Vanwege het oude tijdstip van Cito Eindtoets (februari), stond de toets gepland voor begin groep 8. Het bleek dat een deel van de lesstof niet behandeld was. De leerkrachten hebben ervoor gekozen, deze toets opnieuw af te nemen rond de M-toetsen. De klassen laten dan een ander beeld zien in hun resultaten. Er is afgesproken dat de rekentoets in groep 8 vanaf volgend schooljaar gelijktijdig met de M-toetsen in de andere groepen wordt afgenomen. Trendanalyse: (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen over 3 schooljaren) Mooie resultaten, ook in groep 8, waar de methode dit jaar werd ingevoerd. Door de invoering van Wereld in Getallen hebben we gedurende het schooljaar gemerkt, dat bepaalde onderdelen meer oefening nodig hadden in groep 6 en 7 (zoals meten en breuken) en dat o.a. het werken met een rekenmachine een wezenlijk onderdeel is om te oefenen met de klas! Conclusies: (Korte samenvatting/interpretatie waarnemingen. Korte evaluatie effect voorgaande verbeteractiviteiten. Formuleer eventuele (nieuwe) onderzoeksvragen) De duidelijke inzet op intensieve, verlengde instructie voor de blauwe groep in alle groepen heeft duidelijk effect. Maar ook de uitdaging voor de kinderen in de rode groep. We zien in het onderwijs aan (hoog)begaafde kinderen een groei. Dit is steeds meer geïmplementeerd in het afgelopen jaar en zal ook in het komende jaar voortgezet gaan worden. Het protocol voor hoogbegaafden is afgerond en bij ieder in de organisatie bekend. We merken echter dat er nog steeds opvattingen leven, dat kinderen het werken op een ander niveau moeten verdienen. Dat betekent dat wij als MT en IB nadrukkelijk kijken naar de inzet van extra werk conform de afspraken uit het (hoog)begaafdheidsprotocol en de begeleiding van de kinderen die hiermee moeten werken. De dalende resultaten in groep 6 en 7 hebben te maken met de eisen in moeilijkheidsgraad, de verhoging van het tempo en het kunnen toepassen van de verschillende strategieën. We hopen dat de opbouw van de lessen ervoor zorgt dat de dip in groep 6 en 7 t.a.v. deze specifieke leerstofonderdelen meten en breuken is opgelost, omdat de kinderen al langer naar deze leerstofonderdelen hebben toegewerkt en ermee hebben geoefend. Vergeleken met het vorig schooljaar lijkt deze dip iets minder diep te zijn. Gewenste acties: Teamleren: naar aanleiding van Wereld In Getallen overleggen met collega s over de rekenstrategieën. Wat werkt/wat niet? Doorgaande lijnen-leerlijnen zijn bij ieder duidelijk. Naar welk doel werk je toe?

19 De methode Wereld In Getallen is hierbij leidend! Regelmatig blijft rekenen als punt op de agenda van de gezamenlijke bouwen staan. Marcel Schmeier: studiedag voor het team en twee collega-scholen (De Wingerd en Het Startpunt), waarbij het gaat om Expliciete Directe Instructie. Goed toepasbaar op o.a. rekenen en de differentiatie die nodig is bij dit vak. Wat kan ons helpen t.a.v. begeleiding van kinderen als we met hen in gesprek gaan, om naast hun onderwijsbehoeften meer inzicht in hun kijk op onderwijs te krijgen? 3E Overig vakgebied Rekenen en Taal voor Kleuters Overzicht Cito Rekenen voor kleuters LOVS Analyse gegevens huidig schooljaar (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen) Rekenen: De opbrengsten van de huidige groepen 1 liggen qua niveauwaarde niet ver uit elkaar. Groep 1a heeft een gemiddelde van 3,3 en groep 1b heeft een gemiddelde niveauwaarde van 3,6.

20 De opbrengsten van de huidige groepen 1 liggen hoge dan die van de groepen van vorig jaar. Er is maar één E score en er zijn drie D scores. In beide groepen 2 zijn bij de E-toets geen E scores en er is in beide groepen sprake van één leerling met een D score op dit onderdeel. Trendanalyse: (Wat valt op? Korte beschrijving van de belangrijkste waarnemingen over 3 schooljaren) De invoering De Wereld in Getallen, de rekenprentenboeken, de specifieke kleutermaterialen en het gesprek in de bouw over rekenleerlijnen heeft een positief effect op de resultaten van het onderdeel rekenen. Ook de extra activiteiten (Boeiend Onderwijs) hebben opbrengst verhogend gewerkt. Gewenste acties: Wat kan ons helpen t.a.v. begeleiding van kinderen als we met hen in gesprek gaan, om naast hun onderwijsbehoeften meer inzicht in hun kijk op onderwijs te krijgen? Overzicht Cito Taal voor kleuters LOVS Taal: Bij de taaltoets in groep 1 is er een fors verschil te zien tussen de beide groepen. Groep 1a heeft een gemiddelde niveauwaarde van 3,5, terwijl de 1b groep een gemiddelde heeft van 1,9.

21 Het aantal kinderen met een beperkte taalontwikkeling of achterstanden hierin is in de 1b groep groter. Ook bij deze toets zijn de resultaten beter dan die van vorig jaar. Meer kinderen hebben op hun topniveau gescoord. Er is forse groei te zien van de midden naar de eind toetsen. Conclusies: (Korte samenvatting/interpretatie waarnemingen. Korte evaluatie effect voorgaande verbeteractiviteiten. Formuleer eventuele (nieuwe) onderzoeksvragen) We werken meer in kleine kringen, met een positief effect. Ondanks de grootte van de groepen, de toename van kinderen met een bijzondere aanpak, lukt het toch de opbrengst te verhogen: een super prestatie van de leerkrachten! Het betekent dat hun klassenmanagement uitstekend is en dat de kinderen goed zelfstandig kunnen werken. Hoe kunnen de oudste kinderen in groep 2 die bij de rode groep(taal) horen vanaf de start van groep 2 uitdaging en verdieping krijgen? Het inzetten van kleine taalkringen en het actief inzetten van extra taalactiviteiten (Boeiend Onderwijs) heeft daadwerkelijk geholpen om de woordenschat bij een flink aantal kinderen te verhogen. Toch blijft het vergroten van de woordenschat een schoolbreed aandachtspunt in alle groepen. Tijdens de opbrengstvergadering over de E-toetsen juni 2015 is afgesproken dat in alle klassen (1 t/m 8) een woordmuur komt te hangen, met als doel de woordenschat van kinderen te vergroten. De duidelijke aanpak en begeleiding voor kinderen in de rode groep is zichtbaar in het groepsplan beschreven. In de voortgang beschrijven de collega s wat werkt en wat niet. De collega s gebruiken alle informatie die zij tot hun beschikking hebben (OVM, CITO, eigen observaties) om de kinderen een passend aanbod te geven. Gewenste acties: Wat kan ons helpen t.a.v. begeleiding van kinderen als we met hen in gesprek gaan, om naast hun onderwijsbehoeften meer inzicht in hun kijk op onderwijs te krijgen?

22 3F Conclusies analyse tussenopbrengsten per vakgebied (Samenvatting belangrijkste conclusies, prioriteiten aangeven) - Implementeren nieuwe methode begrijpend lezen Nieuwsbegrip groep 4 t/m 8 - Vervolg teamleren begrijpend lezen - Spellingregels groep 2-8 doorgaande lijn volgen t.a.v. werkwoordspelling - Teamleren met als onderwerp effectiviteit in instructie - Teamleren met als doel de invoering van kindgesprekken We zijn tevreden over de opbrengsten van het afgelopen schooljaar gezien in het licht van de zorg rond zieke collega s en invalsituaties. Toch blijven we hoge verwachtingen houden en zijn we ervan overtuigd dat onze school gezien de populatie een hoger resultaat moet kunnen boeken. We waren teleurgesteld zo dicht bij de ondergrens van de Inspectie te zijn beland. We willen er dan ook alles aan doen, samen met onze collega s, om te kijken naar wat haalbaar is om onze kinderen op een hoger plan te brengen. Hierbij kan de scholing die we in het volgend cursusjaar gaan volgen meehelpen en ondersteunen. Belangrijk is dat de leerkracht ertoe doet, dat wat we in onze cursussen Boeiend Onderwijs steeds opnieuw hebben gehoord en dat door de positieve ervaringen een andere kijk op het beroep geeft! Het gebruiken van elkaars kwaliteiten en talenten, het inzetten van de sterke punten, het samen leren als team zorgt voor een samenbindend element en een groei in teamontwikkeling. Met samen doen, samen leren en samen kwetsbaar durven zijn in dat wat je (nog) niet beheerst kom je als team verder, het maakt je sterker (ondanks je schijnbare zwakte). Wij gaan in het volgend schooljaar met team en MT verder op de ingeslagen weg van groei en ontplooiing, kijkend naar de mogelijkheden die er zijn en naar de kansen die vragen om creatieve oplossingen!

23 3 Matrix verbeteracties (Planning facultatief in te vullen. Deze planning komt namelijk ook terug in de actieplannen) Actie: Aanvang: Gereed: Kosten: Implementatie methode Nieuwsbegrip Mei 2014 Juni 2016 Intensieve start in groep 3 met automatiseren van letters, lettergroepen en clusters t.b.v. verhogen van tempo directe woordherkenning Augustus 2015 Juni 2016 Intensieve start in groep 4 met automatiseren van open en gesloten lettergreep t.b.v. verhogen van tempo directe woordherkenning Augustus 2015 Juli 2016 Intensieve start in groep 5 met automatiseren van letters, lettergroepen en clusters t.b.v. verhogen van tempo directe woordherkenning Augustus 2015 Februari 2016 Teamleren lezen, werkwoordspelling, rekenen In de kleine en grote bouwvergaderingen Augustus 2015 Juni 2016 Marcel Schmeier Expliciete Directe Instructie 6 oktober 2015 Juni (verdelen met andere scholen) Ellen Aanen Kindgesprekken 28 oktober januari 2016 Juni Bespreken opbrengsten Cito M-toetsen 18 februari 2016 Maart 2016 Bespreken opbrengsten Cito E-toetsen 14 juni 2016 Juli 2016

Opbrengstrapportage De Brugge 2013-2014

Opbrengstrapportage De Brugge 2013-2014 Opbrengstrapportage De Brugge 2013-2014 Brinnummer : 23 PT Directie : Mw. J. Bink School : De Brugge Intern Begeleider : Mw. M.G. Ubing Adres : Wilsondreef 45, 6716 DN Ede Mw. A. Boot Algemene gegevens

Nadere informatie

Brinnummer : 23 PT Directie : Mw. J. Bink School : De Brugge Intern Begeleider : Mw. M.G. Ubing Adres : Wilsondreef 45, 6716 DN Ede Mw. A.

Brinnummer : 23 PT Directie : Mw. J. Bink School : De Brugge Intern Begeleider : Mw. M.G. Ubing Adres : Wilsondreef 45, 6716 DN Ede Mw. A. Opbrengstrapportage De Brugge 2015-2016 Brinnummer : 23 PT Directie : Mw. J. Bink School : De Brugge Intern Begeleider : Mw. M.G. Ubing Adres : Wilsondreef 45, 6716 DN Ede Mw. A. Boot Algemene gegevens

Nadere informatie

Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool

Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool Schooljaar 2013-2014 Willemijn Visser 25-8-2014 Opbrengsten rapportage Entree- en Eindtoets Columbusschool 2014 1 Opbrengstrapportage Entree-

Nadere informatie

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015

EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2014-2015 EVALUATIE CITO MIDDEN 2014-2015 Het doel van school is dat minimaal 45% van de leerlingen een I of II score hebben, daarnaast meer dan

Nadere informatie

Eind en tussenopbrengsten januari Koningin Wilhelmina School

Eind en tussenopbrengsten januari Koningin Wilhelmina School Eind en tussenopbrengsten 2017-2018 januari Koningin Wilhelmina School 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Centrale Eindtoets groep 8 Cito Centrale Eindtoets 2017 De normering ongecorrigeerde schoolscore zijn

Nadere informatie

Analyse M-toetsen januari/februari 2016

Analyse M-toetsen januari/februari 2016 Analyse M-toetsen januari/februari 2016 Groep 1 Lln Lln Gemiddelde Inspectienorm Landelijk Groep %I %II %III %IV %V Toets afn tot vaard.score < 15% gem. niveau 20 20 20 20 20 Rekenen peuters/kleuters 2012

Nadere informatie

Conceptversie 1 25 januari Eind en tussenopbrengsten januari (& juli) Koningin Wilhelmina School

Conceptversie 1 25 januari Eind en tussenopbrengsten januari (& juli) Koningin Wilhelmina School Conceptversie 1 25 januari 2016 Eind en tussenopbrengsten 2015-2016 januari (& juli) Koningin Wilhelmina School 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Eindtoets groep 8 Cito Eindtoets 2015 De normering ongecorrigeerde

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: Januari 2015 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden:

Trendanalyse Midden Toetsen Cito. Schooljaar Vakgebieden: KONINGIN JULIANASCHOOL Trendanalyse Midden Toetsen Cito Schooljaar 2014-2015 Vakgebieden: 1. Taal voor kleuters 2. Rekenen voor kleuters 3. Technisch Lezen (DMT) 4. Begrijpend Lezen 5. Spelling 6. Rekenen

Nadere informatie

Schoolzelfevaluatie. Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen

Schoolzelfevaluatie. Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen Antoniusschool Kwaliteit & Zorg in de groepen Regelmatig wordt in de Nieuwsbrief extra aandacht gegeven aan de diverse facetten van de Kwaliteit & Zorg in de groepen op de Antoniusschool. Dit betreft de

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Opbrengsten 2013-2014 na januari toetsing

Opbrengsten 2013-2014 na januari toetsing Opbrengsten 2013-2014 na januari toetsing Maart 2014 1 Toets uitslagen 1.1 Cito Eindtoets Jaar Ondergrens Landelijk gemiddelde Bovengrens Schoolscore 2006-2007 533,6 534,8 536,0 536,9 2007-2008 533,7 534,9

Nadere informatie

Zorg voor onze kinderen

Zorg voor onze kinderen Zorg voor onze kinderen Versie 5.0 juni 2011 Gelukkig de kinderen, die zonder angst, naar school gaan. Gelukkig de kinderen, die zonder hoge cijfers zich geaccepteerd weten. Gelukkig de kinderen, die ondanks

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2018 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2017 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken 1. Early Warning

Opbrengstgericht werken 1. Early Warning Opbrengstgericht werken 1 Early Warning 1 Vooraf: deze notitie vervangt de notitie Opbrengstgericht werken van december 2010 1. Strategisch beleidsplan Al enkele jaren werken we met een Early Warning System

Nadere informatie

De Luithorst: Schoolzelfevaluatie (midden) Schooljaar

De Luithorst: Schoolzelfevaluatie (midden) Schooljaar Kwaliteit van het onderwijs en de leerresultaten op de Luithorst Inleiding Een van de belangrijkste onderwerpen voor een basisschool is natuurlijk de kwaliteit van het onderwijs op onze school. Daaraan

Nadere informatie

H 8 Cito Eindtoets 2014

H 8 Cito Eindtoets 2014 H 8 Cito Eindtoets 2014 De gemiddelde score van de Cito-eindtoets was voor onze school 534,0 Het landelijke gemiddelde was 534,4. (zie bijlage 1) De verwachte score op basis van de entreetoets in groep

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie januari 2016 Leerlingniveau (ten bate van de individuele analyse van de leerlingen) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: februari 2014 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin

Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Document Opbrengsten Gereformeerde Basisschool Benjamin Gereformeerde Basisschool Benjamin Koolweg 9, 6446 TM Brunssum 045-5216561, www.gbbenjamin.nl Maart 2015 1. Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2. Inleiding

Nadere informatie

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen

Protocol Doublure. Doublure protocol Basisschool De Zonnewijzer Diepenveen Protocol Doublure 1.Inleiding Het doel van doublure is in eerste instantie dat een opgelopen achterstand het komende schooljaar wordt ingehaald zodat het kind in ieder geval de minimumdoelen van de basisschool

Nadere informatie

Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS toetsen schooljaar

Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS toetsen schooljaar Schoolanalyse beoordeling opbrengsten Cito LOVS en schooljaar 015-016 KONINGIN JULIANASCHOOL School Koningin Julianaschool Ingevuld door Martine Spreeuw en Jan van Ommen Analysekaart Schoolanalyse Parnassys

Nadere informatie

Rapportage resultatenanalyse

Rapportage resultatenanalyse Rapportage resultatenanalyse Naam basisschool: Mariaschool Datum analyse: Juli 2016 Opgesteld door: Yvonne de Ruijter Inleiding Voor u ligt het verslag van de resultatenanalyse van de Mariaschool. In deze

Nadere informatie

KATERN. CITO Eindtoets k.b.s. De Langewieke. Dedemsvaart

KATERN. CITO Eindtoets k.b.s. De Langewieke. Dedemsvaart KATERN CITO Eindtoets 2015 k.b.s. De Langewieke Dedemsvaart CITO Eindtoets RESULTATEN. 1. Uitgangssituatie Het leerlingenaantal Jaar 2008-2009 21 2009-2010 19 2010-2011 25 2011-2012 28 2012-2013 25 2013-2014

Nadere informatie

Schooljaarverslag (SJV) 2014-2015

Schooljaarverslag (SJV) 2014-2015 Schooljaarverslag (SJV) 1-1 Naam school RKBS Willibrord Brinnummer RX Adres Esperantolaan E-mail rkbs-willibrord@fidardanl Postcode 91 CZ Website wwwrkbs-willibrordnl Plaats Stadskanaal Directeur M Berendsen

Nadere informatie

TERUGKIJKEN EN VOORUITKIJKEN.

TERUGKIJKEN EN VOORUITKIJKEN. TERUGKIJKEN EN VOORUITKIJKEN. Schooljaar 2014-2015. De opbrengsten van onze school. De opbrengsten van een school zijn op meerdere manieren te meten. De belangrijkste graadmeter is te vinden bij de kinderen.

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys

Handleiding ouderportaal ParnasSys Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Als team van WSKO basisschool Het Kompas vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: augustus 2015 Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende CITO-toetsen van het leerlingvolgsysteem weergegeven welke vaardigheidsscores bij welk

Nadere informatie

Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben:

Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben: Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2013-2014 EVALUATIE CITO MIDDEN 2013-2014 Het doel van school is dat minimaal 50% van de leerlingen een I of II score hebben: Rekenen Deze doelstelling

Nadere informatie

NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl

NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda 076-5146101 www.nbsboeimeer.nl Opbrengsten Bijlage Schoolgids 2012-2013 Onze opbrengsten Schooljaar 2012-2013 Inleiding Of we goed onderwijs bieden

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2018 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

Schooljaarverslag

Schooljaarverslag Schooljaarverslag 2015 2016 Zakelijke gegevens Brinnummer 10DT Schoolnaam SWS De Driesprong Telefoonnummer 0597-541440 Faxnummer Gemeente Bellingwedde Provincie Groningen Vestiging adres Dorpsstraat 145a

Nadere informatie

Opbrengsten Schooljaar eindtoetsen

Opbrengsten Schooljaar eindtoetsen Opbrengsten Schooljaar 2016-2017 eindtoetsen NBS Boeimeer Jan Nieuwenhuijzenstraat 2 4818 RJ Breda Inhoud 1. PDCA - Check... 3 2. Analyse tussenopbrengsten... 5 2.1 Behaalde gemiddelde vaardigheidsscores

Nadere informatie

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets.

Enkele weken voor de eindtoets, maken de leerlingen de eindtoets van het voorgaande jaar in dezelfde setting als bij de officiële eindtoets. TOETSEN OP DE PWA; het hoe en waarom Alle basisscholen in Nederland moeten beschikken over een leerlingvolgsysteem: een serie toetsen of observaties waarmee de ontwikkeling van de kinderen gevolgd kan

Nadere informatie

Evaluatie; conclusies en aandachtspunten entreetoets groep 7 (juni 2013 ). Schooljaar

Evaluatie; conclusies en aandachtspunten entreetoets groep 7 (juni 2013 ). Schooljaar Evaluatie; conclusies en aandachtspunten entreetoets groep 7 (juni 13 ). Schooljaar 12-13. Bij de Cito-entreetoetsen worden de resultaten op verschillende wijze gerapporteerd. Voor onze school is interessant

Nadere informatie

Resultaten eindcito 2012 R.K.Josefschool:

Resultaten eindcito 2012 R.K.Josefschool: Resultaten eindcito 2012 R.K.Josefschool: Alle leerlingen van groep 8 hebben deelgenomen aan de cito- eindtoets 2012. Hiervan hebben er 32 leerlingen de Cito-eindtoets gedaan en 1 leerling de Cito-niveautoets.

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse)

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Groepsniveau (ten bate van de groepsanalyse) Inleiding In dit document staan voor de meest voorkomende Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem

Nadere informatie

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen HANDLEIDING Groepsplan Met behulp van deze handleiding kunt u beoordelen of het gemaakte groepsplan aan de principes van Opbrengst Gericht Werken voldoet. Op basis van de naar voren gekomen punten kunt

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal ParnasSys. Inleiding

Handleiding ouderportaal ParnasSys. Inleiding 1 Handleiding ouderportaal ParnasSys Inleiding Op onze school vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij met de scholen van De Oude Vrijheid

Nadere informatie

Opbrengsten. Basisschool Pius X

Opbrengsten. Basisschool Pius X Opbrengsten 014 Basisschool Pius X Opbrengsten Met dit verslag willen wij u een overzicht geven van de belangrijkste gegevens/aantallen betreffende de opbrengsten van Basisschool Pius X. Naast de evaluaties

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Naam school: CBS De Ark. Jaarverslag CBS de Ark 2014-2015

Jaarverslag 2014-2015. Naam school: CBS De Ark. Jaarverslag CBS de Ark 2014-2015 Jaarverslag 2014-2015 Naam school: CBS De Ark 1 Algemeen Brinnummer: 06WU Schooljaar: 2014-2015 Samensteller van het verslag: P. Ammerlaan Bespreking in bestuur op: September 2015 Bespreking MR September

Nadere informatie

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b))

Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Opdracht 2: Data analyseren en interpreteren op groepsniveau (technisch lezen voor leerkrachten van groep 3 (Opdracht 2a) en groep 4 (Opdracht 2b)) Met behulp van onderstaande opdracht kun je met behulp

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 23-6-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

HANDREIKING. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken

HANDREIKING. Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten. Dwarsdoorsnede. Opbrengstgericht werken HANDREIKING Opbrengstgericht werken Opbrengstgericht werken en ParnasSys: Overzichten van toetsresultaten PO Praktische handvatten voor het taallees- en rekenonderwijs zoals deze Kwaliteitskaart Opbrengstgericht

Nadere informatie

Resultaten Eindcito 2015 Josefschool.

Resultaten Eindcito 2015 Josefschool. Resultaten Eindcito 2015 Josefschool. Er hebben 29 van de 30 van groep 8 deel genomen aan de cito- eindtoets 2015. Hiervan hebben 27 de Cito-eindtoets basis gedaan en 2 de Citoeindtoets niveau. De gemiddelde

Nadere informatie

Niet methodegebonden toetsen die gedurende de schoolperiode afgenomen worden op het gebied van taal, lezen en spelling:

Niet methodegebonden toetsen die gedurende de schoolperiode afgenomen worden op het gebied van taal, lezen en spelling: R.K. Daltonschool De Driesprong Taal- leesprotocol groep 1 8, versie 01-08-2011 Dit protocol is onze vertaling van het Dyslexieprotocol naar onze schoolsituatie. De taal- leesontwikkeling van de wordt

Nadere informatie

DWARSDOORSNEDE groep 1 en 2

DWARSDOORSNEDE groep 1 en 2 Bijlage 3: Opbrengsten en analyses Gerardus Majellaschool 2015-2016 DWARSDOORSNEDE groep 1 en 2 De toetsen in groep 1 en 2 zijn erg onvoorspelbaar en komen vaak niet overeen met het beeld dat de leerkrachten

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: juli 2016 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in heel

Nadere informatie

Groepsniveau. Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS

Groepsniveau. Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS Groepsniveau Tabellen tussenopbrengsten Inhoud 1. Inleiding 3 1.1. Interpretatie toetscores. 4 2. Technisch lezen 5 2.1. DMT (versie 2009) 5 2.1.1. A t/m E 5 2.1.2. I t/m V 6 2.2. Technisch lezen vanaf

Nadere informatie

Dyslexie protocol en stappenplan

Dyslexie protocol en stappenplan Dyslexie protocol en stappenplan Wat is dyslexie? Dyslexie is een taalverwerkingsstoornis, waardoor leren lezen en spellen voor veel problemen zorgt. Kinderen met dyslexie hebben vooral veel moeite met

Nadere informatie

Schooljaarverslag (SJV) 2014-2015

Schooljaarverslag (SJV) 2014-2015 Schooljaarverslag (SJV) 1-15 Naam school RKBS De Hoeksteen Brinnummer YD Adres Hoofdkanaal OZ 8 E-mail hoeksteen@skodnl Postcode 881CN Website wwwhoeksteen-skodnl Plaats Emmer-Compascuum Directeur A van

Nadere informatie

Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren

Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Het schoolbeleid ten aanzien van doubleren Inleiding Doubleren op de Wiekslag kan worden omschreven als: Een proces waarbij in de groepen 1 t/m 4 een situatie is ontstaan, waarbij de ontwikkeling van een

Nadere informatie

CBS Maranatha. Doel: Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14

CBS Maranatha. Doel: Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Dyslexieprotocol 2013 aangepast sept.14 Doel: Doel van ons dyslexieprotocol is een zo goed mogelijke begeleiding van leerlingen met (dreigende) leesproblemen.

Nadere informatie

Nutsbasisschool Dirk van Veen Laan van Mecklenburg GD Breda

Nutsbasisschool Dirk van Veen Laan van Mecklenburg GD Breda Nutsbasisschool Dirk van Veen Laan van Mecklenburg 30 4818 GD Breda 085-3001222 www.nbsdirkvanveen.nl info@nbsdirkvanveen.nl Onze opbrengsten Inleiding Of we goed onderwijs bieden kan op verschillende

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LOVS toetsen van LOVS toetsen Opbrengstgericht werken betekent dat doelen worden geformuleerd voor het (gewenste) prestatieniveau van een leerling, een groep of de school. Veelal worden hiervoor vaardigheidsscores

Nadere informatie

Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen

Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen Rapportage diepteanalyse CITO-LOVS toetsen Midden opbrengsten 2017 Inhoudsopgave INLEIDING LEERLINGPOPULATIE EN SCHOOLNORMEN MATRIX Streefdoelen obs De Weide DIEPTE-ANALYSE Dwarsdoorsnede Zorgsignalen

Nadere informatie

Doublure protocol Groep 1 t/m 8

Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Doublure protocol Groep 1 t/m 8 Protocol Om tot een verantwoorde beslissing te komen ten aanzien van al of niet bevorderen volgen wij voor deze procedure onderstaand stappenplan: o De groepsleerkracht

Nadere informatie

Leerrendementenoverzicht van LVS toetsen

Leerrendementenoverzicht van LVS toetsen van LVS toetsen Opbrengstgericht werken betekent dat doelen worden geformuleerd voor het (gewenste) prestatieniveau van een leerling, een groep of de school. Veelal worden hiervoor vaardigheidsscores gebruikt.

Nadere informatie

Schooljaarverslag Conclusie en consequenties

Schooljaarverslag Conclusie en consequenties Schooljaarverslag 2017-2018 School Brinnummer Directeur Teamleider Intern Begeleider Hoogholtje 05 CJ Margreet de Boer Judith Wilthof Greet Smid Ontwikkeling schoolpopulatie Overzicht populatie: Het leerlingenaantal

Nadere informatie

Opbrengsten. Schooljaar

Opbrengsten. Schooljaar Opbrengsten Schooljaar 2014-2015 Inhoud 1. Eindopbrengsten... 3 2. Tussenopbrengsten... 5 3. Doorstroming... 7 4. Uitstroom: adviezen voortgezet onderwijs... 8 5. Functioneren in het voortgezet onderwijs...10

Nadere informatie

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013 en 2014. Technisch- en Begrijpend lezen. Woordenschat. Spelling. Rekenen

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013 en 2014. Technisch- en Begrijpend lezen. Woordenschat. Spelling. Rekenen 1 Samenvatting De lat omhoog 2012, 2013 en 2014 Technisch- en Begrijpend lezen Woordenschat Spelling Rekenen 2 Inleiding Voor het derde achtereenvolgende jaar zijn de onderwijsopbrengsten van de Cito-lovs

Nadere informatie

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen.

U kunt hieronder zien in welke periode welke toets wordt afgenomen. 6. KWALITEITSZORG Het Leerlingvolgsysteem (LVS) Om de kwaliteit van ons onderwijs te bewaken en de ontwikkeling van de leerling goed te volgen, gebruiken we een Leerlingvolgsysteem. Een goed LVS moet een

Nadere informatie

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen Naam basisschool: RK Josefschool Datum analyse: Juli 2014 Opgesteld door: Ryan van der Veer / Marieke Lindenborn Inleiding Voor u ligt het verslag van de diepte-analyse

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015 Van de

Jaarverslag 2014-2015 Van de Jaarverslag 2014-2015 Van de Taandersplein 3 3027 CN Rotterdam 010-2457081 info@maria-school.nl Jaarverslag van Mariaschool Taandersplein brinnummer 17ZO schooljaar 2014-2015 Samensteller verslag Judith

Nadere informatie

Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015

Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015 Monitoring en analyse van de opbrengsten SKOR-breed november 2015 Doel: Inzicht in de opbrengsten op schoolniveau. De PDCA-cyclus wordt gevolgd door: Bespreking van de opbrengsten op teamniveau en het

Nadere informatie

Leerlingniveau. Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS

Leerlingniveau. Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS Leerlingniveau Tabellen tussenopbrengsten Inhoud 1. Inleiding 4 1.1. Interpretatie toetscores. 5 2. Technisch lezen 6 2.1. DMT (versie 2009) 6 2.1.1. A t/m E 6 2.1.2. I t/m V 7 2.2. Technisch lezen vanaf

Nadere informatie

Handleiding ouderportaal Parnassys

Handleiding ouderportaal Parnassys Handleiding ouderportaal Parnassys Inleiding Als team van de Sint Jozefbasisschool vinden wij openheid naar ouders belangrijk. Tijdens de oriëntatie op een nieuw leerlingvolgsysteem hebben wij bewust gekeken

Nadere informatie

Schooljaarverslag Zakelijke gegevens

Schooljaarverslag Zakelijke gegevens Schooljaarverslag 2015 2016 Zakelijke gegevens 1 Inhoud Schooljaarverslag 2015 2016... 1 Zakelijke gegevens... 1 1. Kengetallen... 3 1.1 Leerlingen... 3 1.2 Personeel... 3 2. Kengetallen opbrengsten...

Nadere informatie

Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog in groep 2 en voldoende in groep 1. Weinig zwakke scores

Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog in groep 2 en voldoende in groep 1. Weinig zwakke scores Analyse E-toetsen juni 2016 Taal, woordenschat en begrijpend lezen Zeer goede resultaten in de onderbouw, ruim voldoende in de bovenbouw en onvoldoende in groep 5. Vaardigheidsgroei voor taal is zeer hoog

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 22-6-2016 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017 1 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: december 2017 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in

Nadere informatie

Vraag: waar wordt die bovengrens voor gebruikt? Indicatie waar tussen je moet scoren. Vraag: wanneer heeft de test plaatsgevonden?

Vraag: waar wordt die bovengrens voor gebruikt? Indicatie waar tussen je moet scoren. Vraag: wanneer heeft de test plaatsgevonden? Ouderavonden zijn één van de middelen die ingezet worden om ouders te informeren over de stand van zaken. Andere informatie wordt o.a. gegeven via de schoolgids, de schakelaar en de website. (www.schakellelystad.nl)

Nadere informatie

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017

Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 1 Tabellen tussenopbrengsten CITO LOVS versie: januari 2017 Inleiding Dit document wordt al enkele jaren gemaakt en bijgehouden door Schoolbegeleiding Zaanstreek Waterland (SBZW). De tabellen worden in

Nadere informatie

2014 Protocol dyslexie

2014 Protocol dyslexie Protocol dyslexie 2014 Protocol dyslexie Inleiding Dyslexie betekent letterlijk: niet kunnen lezen 1. De term komt uit het latijn, want dys = niet goed functioneren, lexis = taal of woorden. Bij dyslexie

Nadere informatie

JAARDOELEN 2015 2019. Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1

JAARDOELEN 2015 2019. Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1 JAARDOELEN 2015 2019 Schoolplan De Hoeksteen jaardoelen 2015-2019 Pagina 1 HOOGBEGAAFDHEID 2015-2016 2016-2017 2017-2018 2018-2019 Het bieden van passend onderwijs middels een doorgaande leerlijn voor

Nadere informatie

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013, 2014 en 2015. Taal voor Kleuters en Technisch lezen

Samenvatting. De lat omhoog. 2012, 2013, 2014 en 2015. Taal voor Kleuters en Technisch lezen 1 Samenvatting De lat omhoog 2012, 2013, 2014 en 2015 Taal voor Kleuters en Technisch lezen 2015 Begrijpend luisteren, Begrijpend lezen, Woordenschat, Spelling en Rekenen 2 Inleiding Voor het vierde achtereenvolgende

Nadere informatie

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015)

Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Protocol doubleren en versnellen (def. versie 5/1/2015) Op Daltonschool Neptunus willen we elk kind het onderwijs bieden dat het nodig heeft. Wij vormen ons onderwijs voor elk kind zo optimaal mogelijk,

Nadere informatie

Onderzoeksnummer : 125048 Datum schoolbezoek : 27 maart 2012 Rapport vastgesteld te Zoetermeer op 25 april 2012.

Onderzoeksnummer : 125048 Datum schoolbezoek : 27 maart 2012 Rapport vastgesteld te Zoetermeer op 25 april 2012. RAPPORT VAN BEVINDINGEN Tussentijds kwaliteitsonderzoek bij De Akkers Plaats : Rotterdam BRIN-nummer : 18TM Onderzoeksnummer : 125048 Datum schoolbezoek : 27 maart 2012 Rapport vastgesteld te Zoetermeer

Nadere informatie

TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT. Formuleren schoolspecifiek beleid.

TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT. Formuleren schoolspecifiek beleid. TOETSPROTOCOL OBS WILLEM EGGERT Formuleren schoolspecifiek beleid. De toets weken zijn in oktober, januari, maart, mei en juni gepland. De ondersteuning komt in de geplande toets weken waar nodig te vervallen,

Nadere informatie

Plan van aanpak 2014 bs. Edith Stein

Plan van aanpak 2014 bs. Edith Stein Plan van aanpak 2014 bs. Edith Stein CITO eind 2014 Leerling resultaten worden volgens de norm CITO eind behaald binnen de bandbreedte van max. 2 punten verschil. Schoolsoort 1, 0 % gewichten leerlingen.

Nadere informatie

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier

Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier Jaarverslag schooljaar Basisschool De Violier Inhoud jaarverslag Inhoud jaarverslag... 2 1. Inleiding... 3 2. Opbrengsten van het schooljaar... 4 Leerlingenaantal... 4 Instroom... 4 Uitstroom... 4 Personeel...

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken (OGW)

Opbrengstgericht werken (OGW) Opbrengstgericht werken () Heldere overzichten van toetsresultaten als basis voor gesprek Inleiding In deze zal algemene informatie gegeven worden over de meest relevante overzichten van toetsresultaten

Nadere informatie

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s),

Inhoud. Veenendaal, Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs. Beste ouder(s)/verzorger(s), Veenendaal, 25-6-2018 Onderwerp: verantwoording van ons onderwijs Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 3-7-2014 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Rapportage Eindresultaten 2014

Rapportage Eindresultaten 2014 Rapportage Eindresultaten 2014 Wat zijn de prestaties van onze scholen? Colofon datum 7 mei 2014 auteur Jan Vermeulen status Definitief Rapportage eindresultaten 2014 pagina 2 van 8 status concept Inhoudsopgave

Nadere informatie

CITO-SCHOOLZELFEVALUATIE

CITO-SCHOOLZELFEVALUATIE CITO-SCHOOLZELFEVALUATIE 2015-2016 R.K. Basisschool St. Jozef Maart 2016 We hebben gekozen voor het evaluatiemoment medio. Op dat moment worden alle toetsen afgenomen die wij van belang vinden. 1 Terugblik

Nadere informatie

Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015

Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015 Gespreksformulier Opbrengstengesprekken maart 2015 De opbrengsten gesprekken worden twee keer per jaar gevoerd: eind februari/begin maart over de opbrengsten van o.a. de middentoetsen van Cito en in september

Nadere informatie

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen

Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen Rapportage diepte-analyse LVS-toetsen Naam basisschool: Augustinusschool Datum analyse: Maart 2014 Opgesteld door: Cristel Kuipers, Riet Jaski Inleiding Voor u ligt het verslag van de diepte-analyse van

Nadere informatie

CBS Op Dreef (07XS) Datum:

CBS Op Dreef (07XS) Datum: Inspectiegetallen School CBS Op Dreef (07XS) Vestiging Hoofdlocatie Periode 2016 / 2017-2017 / 2018 AVI 2016 / 2017 Toetsdatum Periode (Vaardigheids)score DLE LR% LR A B C D E Leerlingen* Deelname Verschil

Nadere informatie

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4

Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 Groep 1 Groep 2 Groep 3 Groep 4 September Oktober November * KIJK registratie * KIJK registratie signaleringslijst gr.2 (zie zorgmap) * Herfstsignalering signaleringslijst gr.3 (zie zorgmap) December Januari

Nadere informatie

Resultaten Eindcito 2016 Josefschool.

Resultaten Eindcito 2016 Josefschool. Resultaten Eindcito 2016 Josefschool. Er hebben 31 van de 31 van groep 8 deel genomen aan de cito- eindtoets 2016. Hiervan hebben 22 de Cito-eindtoets basis gedaan en 9 de Citoeindtoets niveau. De gemiddelde

Nadere informatie

Maart Leerlingen 57 Ouders Personeel 15/ 16 Aantal respondenten Aantal respondenten Aantal respondenten

Maart Leerlingen 57 Ouders Personeel 15/ 16 Aantal respondenten Aantal respondenten Aantal respondenten Overzicht, analyse en conclusies nulmeting RKBS De Toren. Maart 2016. Wat is kwaliteit? Een vraag die niet zomaar te beantwoorden is. Het leveren van kwaliteit heeft in ieder geval te maken met transparantie:

Nadere informatie

Verantwoording resultaten BASISSCHOOL DE WINDWIJZER. Resultaten en groepsanalyse M-toetsen Resultaten en groepsanalyse E-toetsen

Verantwoording resultaten BASISSCHOOL DE WINDWIJZER. Resultaten en groepsanalyse M-toetsen Resultaten en groepsanalyse E-toetsen Verantwoording resultaten 2017-2018 BASISSCHOOL DE WINDWIJZER Resultaten en groepsanalyse M-toetsen Resultaten en groepsanalyse E-toetsen Het team van De Windwijzer heeft voor de schoolplanperiode 2017

Nadere informatie

Jaarverslag Jenaplanschool De Mheen Apeldoorn

Jaarverslag Jenaplanschool De Mheen Apeldoorn Jaarverslag 2016-2017 Jenaplanschool De Mheen Apeldoorn Inhoudsopgave 1. Inhoudsopgave 2 2. Inleiding 3 3. Onderwijskundige zaken en ontwikkelingen 3 4. Doelen van het onderwijs 4 5. Opbrengsten van het

Nadere informatie

Afstemming met behulp van roosterplanning

Afstemming met behulp van roosterplanning Philippe de Kort ontwikkelingsbureau Driehoek 40 6711 DJ Ede tel: 06-10035196 info@philippedekort.nl www.philippedekort.nl Afstemming met behulp van roosterplanning INHOUD INHOUD... 2 1 Kwaliteitsbeleid...

Nadere informatie

MOMENTEN IN DE TIJD WAT MOET ER GEBEUREN? HOE PAKKEN WE HET AAN?

MOMENTEN IN DE TIJD WAT MOET ER GEBEUREN? HOE PAKKEN WE HET AAN? Protocol Leesproblemen en dyslexie, groep 7-8 Groep 7 Aandachtspunten: Vlot en vloeiend kunnen lezen Onderhouden en verbeteren technische leesvaardigheid Enkele leesstrategieën Tekstkennis bijbrengen Aandacht

Nadere informatie