Inleiding. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inleiding. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn"

Transcriptie

1 Inleiding Tegenwoordig worden veel activiteiten in projectvorm uitgevoerd. Deze manier van werken wordt steeds vaker toegepast omdat het een efficiënte vorm van werken is. In dit document is samengevat hoe u het best tot een eindresultaat komt met een project. Zo zijn er richtlijnen waar aan gehouden moet worden. Dit komt allemaal uit het boek projectmatig creëren 2.0 van jo Bos en Ernst Harting. H1 de essentie van projectmatig creëren in de praktijk zijn er twee soorten projectgroepen. Bij de meeste gevallen is een een project dat zelf goed tot een eindresultaat komen. Dit zijn de projecten die vanzelf lopen. De projectleider hoeft nauwelijks druk uit te oefenen. Ook zijn er projecten die moeizaam lopen. Hier moet dan meer tijd en energie in gestoken worden dan dat het oplevert. Dit komt vaak omdat de leden of een lid in de groep niet betrokken is bij het project of geen verantwoordelijkheid neemt over zijn taken. In een (goed lopend) project zijn vier creatie krachten aanwezig. Als deze aanwezig zijn binnen een project komen er veel ideeën opgang en is iedereen betrokken. De creatiekrachten zijn: 1. Voedingskracht (Zij-kant) 2. Persoonlijke kracht (ik-kant) 3. Samenwerkings kracht (Wij-Kant) 4. Vormkracht (Het-kant) De voedingskracht zorgt ervoor dat de omgeving zich bezig houdt met het project. De persoonlijke kracht zorgt ervoor dat er goede ideeën op tafel komen. De samenwerkingskracht zorgt ervoor dat er samen een geheel wordt ontstaan. En de vormkracht heeft de benodigde vakkennis voor het project. H2 commitment en creëren in een verder stadia in het project moeten er veer keuzes gemaakt worden. Door middel van die keuzes wordt er een ontwerp gecreëerd. Hier komen meestal veel problemen in voor omdat veel mensen moeten hebben met keuzes maken. Het proces om goede keuzes te maken bestaat uit zes stappen. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn Het maken van creatieve en effectieve keuzes is niet beperkt tot taken in het project. Dit kan op elk moment van de dag nuttig zijn.

2 H3 het projectcontract om een poject zo soepel te laten verlopen is het noodzakelijk om een projectcontract samen te stellen. Hierin staan heldere afspraken over de uitvoering van het project. Verder zijn hier alle betrokken partijen gelijkwaardig. Het belangrijkste in dit ontract is dat alle partijen onvorwaardelijk kiezen om samen het resultaat te halen. De eisen van een goed contract zijn: - De projectdefinitie beschrijft het probleem of de uitdaging. - Het contract geeft inzicht op het gehele proces. - Het activiteitenplan, hoe wordt het project uitgevoerd. - Het contract geeft een nauwkeurig beeld van de consequenties van het project - Het contract geeft duidelijkheid en vertrouwen onder de werknemers. H4 De projectdefinitie een project definitie opstellen is een zeer belangrijke stap binnen een project. Dit is de eerste stap van het opstellen van een projectcontract. Er wordt een beeld gegeven aan de opdrachtgever(s) wat het te behalen resultaat is. Een goede projectdefinitie dient een heldere beschrijving te omvatten van de volgende negen elementen: - De probleemstelling van het project - De aanleiding voor het project - De doelstelling van het project - Het beoogde projectresultaat - De afbakening van het projectresultaat - De effecten van het project - De gebruikers van het project - De randvoorwaarde waarbinnen het project zich afspeelt - De relatie met andere projecten Een goede projectdefinitie zorgt niet alleen voor duidelijkheid, maar ook voor aanwezigheid en energie bij alle betrokken. De projectdefinitie kan tot stand komen door 2 punten: 1. De opdrachtgever weet wat hij wil, en is in staat dit te verwoorden in een projectbrief 2. De opdrachtgever weet niet goed wat hij wil.

3 H5 projectbrief en collectieve intake als de projectdefinitie lastig is op te stellen dan zijn er 5 methodes om dit helder te krijgen: -SWOT (strengths, weaknesses, opportunities and threats)- analyse dit is een com binatie van alle punten hier boven en daar een risicoanalyse van. - PAP- analyse (probleem achter het probleem) onderzoek naar mogelijke achterliggende problemen - Creatieve resultaat genereren van nieuwe ideeën voor mogelijke projectresultaten. - Innovation frame instrument waarmee opdrachtgever en opdrachtnemer de juiste reikwijdte van het project kunnen bepalen. - Toets op effectiviteit toets op commitment. H6 De projectstructuur De projectstructuur is de structuur die de projectgroep aanhoudt om tot een bepaald projectresultaat te komen. Deze structuur is ook wel de rode draad van het project, en zal de weg zijn naar een gestructureerd resultaat. Tijdens het structureren van een project moet opgepast worden voor de volgende 2 valkuilen: 1. De mogelijkheid dat de structuur wordt overdreven. Dit zorgt ervoor dat er teveel kleine regeltjes ontstaan, wat het resultaat van het project niet ten goede komt. 2. Dat er te veel tijd gaat zitten in het structureren van het project, dat de inhoud van het project er minder van wordt. Er zijn verschillende instrumenten die kunnen worden geraadpleegd om een goede structuur aan te brengen binnen een project. De Work Breakdown Structure methode zorgt voor een goed overzicht van alle taken en activiteiten die voor het project moeten worden gedaan. Hier staan de 5 stappen beschreven om de WBS-methode toe te passen: 1. Inventariseren van deelresultaten en activiteiten. 2. Deelprojecten vormen. 3. Kiezen voor het uitwerken van deelprojecten. 4. Uitwerken deelprojecten. 5. Het project wordt in eigendom genomen.

4 Je kunt ook door projectfasering structuur aanbrengen binnen een project, dit gaat in de volgende stappen: 1. Initiatiefase: van idee tot projectbrief. 2. Definitiefase: van projectbrief tot projectcontract. 3. Uitvoeringsfase: van projectcontract tot projectresultaat. 4. Afsluitingsfase: van projectresultaat tot projectevaluatie. Structuur is belangrijk voor een project. Wanneer er geen structuur is, kan het overzicht verloren gaan. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat het project niet één geheel wordt, maar een opsomming van verschillende elementen, zonder de tussenliggende verbanden te vermelden. Ook is het belangrijk dat iedereen achter de structuur van een project staan. H7 Projectbeheersing Projectbeheersing is het beheersen van een project. Dit wil zeggen dat er bewust en verstandig kan worden omgegaan met de 6 belangrijkste factoren binnen een project: 1. Tijd 2. Geld 3. Kwaliteit 4. Organisatie 5. Informatie 6. Communicatie Om de beschikbare middelen goed te kunnen gebruiken zal een projectgroep goed moeten weten wat de onderlinge afhankelijkheid van deze zes belangrijkste factoren is. Deze onderlinge relaties zijn weergegeven in de Bermudadriehoek van projectmanagement zoals hieronder weergeven

5 H8 projectplanning Tijdens een project is het cruciaal om een goede en duidelijke planning te hebben. Zonder een goede planning is het veel moeilijker om te slagen. Om tot een goede planning te komen moeten de volgende zeven stappen worden uitgevoerd: 1. Bepaal de afhankelijkheden tussen activiteiten. 2. Verdeel activiteiten onder teamleden en/of derden. 3. Ken mijlpalen toe. 4. Schat de bewerkings- en doorlooptijden van de afzonderlijke activiteiten. 5. Bereken de geschatte totale doorlooptijd van het gehele project. 6. Stem de begin- en einddata van de uit te voeren taken af met de agenda s van de betrokken teamleden. 7. Vergelijk de planning met bestaande randvoorwaarden. Een planning loopt nooit helemaal volgens plan. Het is echter wel een zeer goed middel om te kijken hoe de voortgang er voor staat. Zonder planning ontstaan er onduidelijk heden. Praktijkvoorbeeld Met mijn afstudeer stage bij TNO moest ik een planning maken. In deze planning stond hoelang ik er over moest doen en hoelang ik er over had gedaan. Zo was er een duidelijke situatie of ik op schema liep of niet. De planning werd elke week aangepast en besproken met de begeleider. In de afbeelding hieronder is de planning te zien.

6

7 H15 De projectleider Bij de meeste projecten is de projectleider de centrale figuur, hij is het die door de verschillende belanghebbende partijen wordt aangesproken. Hij is ook degene die de meeste verantwoordelijkheid draagt over de uitvoering van het projectcontract, met als resultaat voldoende kwaliteit en het binnen de gestelde grenzen van tijd geld worden opgeleverd van het project. De verantwoordelijkheden van de projectleider zijn opgedeeld in vier hoofdaandacht gebieden: - Leiding geven aan het projectteam - Opleveren van het resultaat binnen de grenzen van tijd, geld, kwaliteit - Beheren van de relatie met de opdrachtgever - Beheren van de relaties met de omgeving Naarmate de complexiteit toeneemt worden steeds hogere eisen gesteld aan de projectleiding. Het is de kunst om tussen de verschillende projectleider rollen te kunnen switchen. Hoe taakvolwassener een teamlid is, hoe meer een delegerende rol ten aanzien van deze persoon volstaat. Persoonseigenschappen komen hierbij echt tot uiting en deze kernkwaliteiten en valkuilen hebben grote invloed op het verloop van het project. Er worden door Hersey en Blanchard in hun boek verschillende leiderschapsstijlen beschouwd: - De instruerende stijl - De coachende stijl - De ondersteunende stijl - De delegerende stijl Praktijkvoorbeeld Op mijn vorige opleiding moest er in de vierde het eerste halfjaar een groepsproject gehouden worden. Dit deed ik met twee mede studenten. Het project was binnen een bedrijf en dus zeer professioneel, wel was het vervaardigen van het project binnen de school zelf. Zo ontstond er een sfeer dat als we in de school zaten er te veel lol gemaakt werd. Ik was de eerste die door had dat als we zo door zouden gaan we in tijd nood kwamen. Ik nam toen de leidinggevende rol over en probeerde met een delegerende stijl over te brengen dat het tijd was om hard te gaan werken. Dit kwam goed over en naarmate we verder in het project kwamen ben ik door middel van een coachende stijl verder gegaan. Ik hield mij met iedereen bezig en probeerde altijd in te springen als het niet goed ging. Ook organiseerde ik een borrel op vrijdag voor de gezelligheid en zo bleven we langer aan het werk op school. Door een borrel te organiseren behoud je de relatie met de omgeving goed.

8 H16 het project team Een team is in het algemeen een aanduiding voor een groep mensen die samen een resultaat willen bereiken. Hierbij werk je samen en ben je afhankelijk van elkaar. Wat is een creërend team? Een team is creërend als het er op uit is om een duidelijk resultaat te bereiken. Waarbij de teamleden een echt team voelen, zich voor elkaar betrokken voelen en werken zelfstandig samen. Verder is er duidelijkheid over verantwoordelijkheden, bevoegdheden en besluitvorming. De samenstelling van het team Het team wordt opgesteld door de projectleider. Het samenstellen van een goed projectteam hangt af van verscheidene criteria. De beschikbaarheid van het mensen, noodzakelijke deskundigheden en vaardigheden die nodig zijn voor specifieke projectrollen. De bijdrage of kwaliteit die teamleden leveren kun je groeperen op drie assen: 1.Tijd-as: Conserveren: Orde, systematiek, betrouwbaarheid en gedegenheid Inspireren: Genereerd nieuwe ideeën en maakt andere enthousiast 2.Mens-as: Ondernemen: Regelen, wilskracht en moed om besluiten te nemen Ondersteunen: Lever verbindende bijdrage en bevordert het groepsproces 3.Ruimte-as: Denken: Analytisch vermogen, helderheid, structuur en volledigheid Doen: Leert met zijn handen door gelijk aan de slag te gaan Teamontwikkeling Teamontwikkeling is het bouwen aan verbinding en vertrouwen op basis van onderling respect. Voordat dit er is, doorloopt een team volgens Remmerwaal een aantal fases. - Voorfase: Samenstelling projectteam en aanzet tot formuleren van grenzen en doelen - Oriëntatiefase: Krijgen van acceptatie en vertrouwen in de teamleden - Machtsfase: Verhelderen van ieders positie en bijdrage - Affectiefase: Aangaan van de echte betrokkenheid - Autonome fase: Vanuit de betrokkenheid wordt ook actief verantwoordelijkheid genomen Instrumenten voor teamontwikkeling Om te voorkomen dat het team versloomd en het teamproces te bevorderen zijn er een aantal instrumenten die de projectleider kan toepassen. 1. Een goed gesprek: In gesprek gaan met het team over de samenwerking in het project, hoe het project gaat. 2. Opstellen van gedragscode voor een open klimaat: Lijst opstellen met gedragsregels die alle teamleden belangrijk vinden en waaraan ze willen committeren. 3. In kaart brengen van teambijdragen: Door het maken van een sterkte/zwakte-analyse wordt het duidelijk waar de kracht licht van de sterke punten. En hoe zij hun zwakke punten kunnen composteren. 4. Het voeren van een dialoog: Waarbij leden nieuwe inzichten moeten vinden, daardoor worden ze bewust van hun onderliggende intenties en uitgangspunten. 5. De zes denkende hoofddeksels van De Bono: Is een creativiteitsinstrument, waarbij elk probleem vanuit verschillende invalshoeken word benaderd.

9 6. Ontwikkeling denken: Het denken in verbindingen en associaties, zonder oordeel over zinnigheid, uitvoerbaarheid, goed of slecht. 7. Een eenvoudige sociogram van het team: Inzicht krijgen in onderlinge verhoudingen in een team. 8. Een cultuuranalyse van het team: Projectteam heeft een eigen cultuur, waarna gekeken wordt wat het overheersende patroon hierin is en het bespreekbaar te kunnen maken. 9. Conflicthantering, omgaan met weerstanden: Instrumenten inzetten om conflicten op te lossen en weerstanden te onderzoeken. 10. De Roos van Leary: Model dat inzicht geeft in het gedrag dat teamleden ten opzichte van elkaar vertonen. Waarbij boven/onder (macht of invloed uitoefenen) tegenover elkaar staan en tegen/samen (mate van acceptatie).

10 H18 persoonlijk leiderschap wie ben ik en waar ligt mijn kracht? Dit is de vraag die met persoonlijk leiderschap te maken heeft. De persoon denkt na over wat zijn sterke en zwakke punten zijn. Om hierin te groeien is feedback krijgen van anderen belangrijk. Hiermee kan de persoon niet alleen zijn gedrag maar ook zijn houding veranderen. Door het geven van feedback komen de volgende doelen aan bod: - De vrije ruimte: het deel wat door jezelf en andere bekend is. - De blinde vlek: het gedrag dat voor ander waarneembaar is maar niet voor jou. - Het verborgen gebied: het gedrag dat voor jou bekend is maar niet aan anderen. - Het onbekende zelf: het deel persoonlijkheid dat voor jou en voor andere onbekend is. Het belangrijke van feedback is dat het niet als kwetsend ervaren moet worden. Het is juist een hulpmiddel om jezelf te verbeteren. Kernkwaliteiten kernkwaliteiten zijn eigenschappen die tot een persoon behoren. Het is wat de persoon maakt tot wat het is. Het is meestal het eerste waar een ander persoon aan denkt. Bijvoorbeeld iemand die schildert heel creatief is. Dat is een kernkwaliteit. Ook heeft een persoon een valkuil een uitdaging en een allergie. Dit kan samengesteld worden tot een kernkwadrant. Praktijkvoorbeeld

11 Met projecten ben ik heel enthousiast. Dit is een goede eigenschap alleen het moet niet te erg worden. Als ik te enthousiast wordt dan ik opdringerig worden en dan raken mijn groepsleden in de stress. Dit kan negatieve gevolgen hebben binnen het project. Ik moet hier dus aan werken. Hoe ga ik dat doen? Ik moet meer geduld gaan krijgen met dingen. Dit kan ik doen door mijzelf meer op de achtergrond te plaatsen. Als ik mijzelf te enthousiast of gestrest ga voelen dan is het slim om even 5 min pauze te houden en tot rust te komen. Op deze manier zorg ik ervoor dat er een rustige maar effectieve sfeer in de groep ontstaat. Ik moet wel zorgen dat ik niet teveel pauze ga houden of mijzelf teveel in de achtergrond ga plaatsen. Als ik dat namelijk wel doe wordt ik passief en ga ik niks doen.

12 H23 Weerstand, conflicten en tegenslagen In ieder project komen weerstand, conflicten en tegenslagen voor. Veroorzaakt door mens, organisatie, structuur, kosten of tijd. Iemand kan hier goed mee omgaan als hij het herkent, ziet als een gegeven en signaal voor verandering, zorgt voor veiligheid en vertrouwen, respect heeft en bewust is van zijn eigen kernkwaliteiten, valkuilen en allergieën. Een projectleider die dit kan creëert hiermee gezonde relaties met alle betrokkenen. Weerstand Weerstand doet zich voor en verdwijnt dan weer. Met iedere overwonnen weerstand voegt de projectleider nieuwe kracht toe. Om een weerstand te herkennen moet de projectleider uitingsvormen van weerstand herkennen, op welke signalen hij moet letten. Hij moet met weerstand om kunnen gaan. Door onderscheidt te kunnen maken tussen preventieve acties, voorkomen van weerstand en curatieve acties, ontstane weerstand op juiste manier het hoofd bieden. Curatieve acties vinden plaats in drie stappen: 1. Identificeren van weerstand 2. Benoemen van weerstand 3. Een gesprek voeren over weerstand Conflicten Een conflict ontstaat wanneer twee of meer mensen door irritatie of meningsverschil niet bereid zijn om een goede samenwerking te behouden. Hierin kunnen we drie escalatiefasen onderscheiden: - Rationele fase - Emotionele fase - Strijdfase. Het is belangrijk om de fase aan te kunnen onderscheiden om zo op de meest effectieve manier te ingrijpen. Er zijn vijf verschillende stijlen waarop een conflict verwerkt kan worden: 1. Wedijveren 2. Forceren samenwerken 3. Compromis zoeken 4. Vermijden 5. Aanpassen Die weer gerelateerd zijn aan twee dimensies: 1. Assertiviteit: Opkomen voor het eigen belang. 2. Meewerken: Gericht zijn op wat de ander bezighoudt en diens wensen vervullen.

13 Tegenslagen Tegenslagen horen bij een project. Wanneer er binnen een project een situatie ontstaat welke zo ingrijpen is dat het enige tijd duurt om deze te verwerken, zijn er 6 fasen te onderscheiden in dit verwerkingsproces. Deze zijn: - Schok/ontkenning - Boosheid/schuld - Onderhandelen - De put - Acceptatie/testen - Integratie/doorgaan

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 14109271 WP27 Haagse Hogeschool Delft Dhr. Hoogland Bedrijfscommunicatie 1 Inleiding In dit document

Nadere informatie

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen:

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen: H1 De essentie van projectmatig creëren Er zijn 2 soorten projecten: - Projecten die vanzelf lopen. Dit zijn projecten door inzet van de teamleden vanzelf lopen. De projectleider hoeft nauwelijks druk

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren

Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren Er zijn twee soorten projecten, namelijk: - Projecten waarbij alles vanzelf gaat: hierbij voelen alle teamleden zich betrokken bij het project en de teamleider

Nadere informatie

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter Projectmatig creeren Ronald de Ruijter 14111039 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren/corset of ruggegraat 2. Commitment en Creëren 3. Het projectcontract 4. De projectdefinitie 5. Projectbrief

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1, 2, 3, 4, 5, 8, 18 en 23 Ferry Barendse WP29 Hoofdstuk 1, De essentie van projectmatig creëren Optimaal projectmanagement betekend op de eerste plaats

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 + Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 16 Hoofdstuk 23 14109271 WP27 Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting Projectmatig Creëren 2.0 Samenvatting Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Inhoudsopgave Projectmatig Creëren 2.0... 1 Samenvatting... 1

Nadere informatie

Naam:Jasper Hop studentnummer: Projectmatig creëren 2.0

Naam:Jasper Hop studentnummer: Projectmatig creëren 2.0 Naam:Jasper Hop studentnummer: 13104675 Projectmatig creëren 2.0 Voorwoord In het boek Project matig creëren2.0 staat beschreven wat belangrijk is voor een project. Het laat zien dat het succes waarmee

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren

Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren Commitment Om een project goed te laten verlopen, is commitment van alle teamleden het sleutelwoord. Als voorbeeld neem ik een situatie uit het verleden,

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Commitment en creëren:

Hoofdstuk 2 Commitment en creëren: Hoofdstuk 1 Een project is een tijdelijke werkorganisatie, gebaseerd op een flexibele inzet van mensen en middelen en met het doel om een concreet resultaat te bereiken binnen scherpe afspraken over tijd,

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0 Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725

Projectmatig creëren 2.0 Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725 Projectmatig creëren 2.0 Naam: Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725 Tegenwoordig wordt het meeste werk van ingenieurs verricht in projectgroepen. Daarom is projectmanagement een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

COVA 2. Projectmatig Creëren 2.0

COVA 2. Projectmatig Creëren 2.0 COVA 2 Projectmatig Creëren 2.0 Dit is een samenvatting van de hoofdstukken 1 t/m 5, 8 en 18 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Bij elk hoofdstuk heb ik erbij geschreven wat mijn persoonlijke ervaringen

Nadere informatie

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Vraag - Wat is het meest succesvolle team waarvan je deel hebt uitgemaakt, waar je met de meeste bevrediging

Nadere informatie

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Inleiding Bij het doorlopen van een project komt er een hele berg informatie binnen en dat wordt verwerkt. Om dat ordelijk te

Nadere informatie

Projectmatig Creëren. Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken.

Projectmatig Creëren. Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken. Projectmatig Creëren Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken. - De essentie van projectmatig creëren - Het projectcontract - De projectdefinitie - De projectstructuur - Projectbeheersing

Nadere informatie

Projectmatig Creëren. Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf. Barry Arnold

Projectmatig Creëren. Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf. Barry Arnold Projectmatig Creëren Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf Barry Arnold 15136132 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren; Korset of ruggengraat?... 3 2. Commitment en creëren...

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 De opdracht voor school was het lezen van een aantal hoofdstukken en hier een samenvatting van schrijven met voorbeelden uit je eigen leven. Dit moest kort maar krachtig zijn en

Nadere informatie

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis Projectmatig creëren Samenvatting Hoofdstuk 15 Klas: TP11 Tommie Melis De projectleider. De spil in het spel Projectmatig creëren: Essentieel bij projectmatig creëren is dat alle betrokkenen zich als mens

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 1 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 En Toepassingen Hoofdstuk 4 Projectdefinitie Duidelijk zijn voor het hele team wat het doel is van het project. Vaak worden verschillende doelen in gedachten genomen

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 In dit blok was de opdracht onder andere het lezen en samenvatten van de hoofdstukken 15 en 23 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Hier zijn de samenvattingen te vinden van

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren. In dit hoofdstuk wordt verteld over het boek de auteurs verwijzen naar termen die ze hebben gebruikt in andere hoofdstukken.

Nadere informatie

Projectmatig werken: de essenties Inleiding

Projectmatig werken: de essenties Inleiding Projectmatig werken: de essenties Inleiding 2-Tact maakt gebruik van de methodiek Projectmatig werken die voor het eerst beschreven is in het boekje projectmatig werken van Gert Wijnen/Willem Renes en

Nadere informatie

In-company Projectmanagement Stichting KOEL

In-company Projectmanagement Stichting KOEL In-company Projectmanagement Stichting KOEL Slotbijeenkomst 4 juni 2013 Loes van Amsterdam l.vanamsterdam@jvei.nl Wat is een project? Een project is een contract tussen opdrachtgever, projectleider en

Nadere informatie

Plattelandsontwikkeling met Leader

Plattelandsontwikkeling met Leader Plattelandsontwikkeling met Leader Plattelandsontwikkeling, procesmatig. De affiche: 1. Proceskant 2. Van groep naar community 3. Fasen groepsontwikkeling 4. Valkuilen. 5. Beleidscyclus - rol coördinator

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

Dag 1: De opzet van een project

Dag 1: De opzet van een project In deze leergang leren de deelnemers hoe ze de slaagkans van hun projecten aanzienlijk kunnen verhogen. Door het beter aansturen van het projectteam, het toepassen van verschillende methoden en technieken

Nadere informatie

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren TM PRINCE2 Symposium: Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren Bert Hedeman b.hedeman@insights-int.nl PRINCE2TM is a Trade Mark of the Office of Government Commerce Bert Hedeman Partner Insights

Nadere informatie

Titel Projectplan Versie: 0.0

Titel Projectplan Versie: 0.0 Titel Projectplan Versie: 0.0 Bestandsnaam: Naam opdrachtgever Contactgegevens Naam projectleider Contactgegevens Projectcode [voeg relevante afbeelding in] Datum opgesteld: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:

Nadere informatie

Resultaatgericht Management (3 daags)

Resultaatgericht Management (3 daags) Resultaatgericht Management (3 daags) Steviger sturen op resultaten en verwachtingen? En dit in een omgeving waar u met minder mensen meer moet bereiken? In de training Resultaatgericht Management ontdekt

Nadere informatie

Robin van Heijningen

Robin van Heijningen Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 22 - Creativiteit in een project Creativiteit heeft te maken met het doorbreken van denkpatronen en gewoontes. Creativiteit is erg belangrijk in een project, je kan het

Nadere informatie

Je effectiviteit als projectleider wordt door drie factoren bepaald:

Je effectiviteit als projectleider wordt door drie factoren bepaald: Projectmatig Werken/Werken in Projecten 1. Aanleiding Projectmatig werken en het werken in projecten zijn in veel organisaties bekende termen en procedures. Hun toepassing wordt gezien als een effectieve

Nadere informatie

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR

Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Leergang Ambtelijk Secretaris III De invloedrijke OR Cursusdag 1 09:30 uur Kennismaking We starten deze module een kennismaking. We inventariseren de verwachtingen van alle deelnemers. U krijgt een toelichting

Nadere informatie

Stelling 2 De SWOT analyse is oorspronkelijk bedoeld als analyse-instrument om te analyseren hoe organisaties of afdelingen functioneren.

Stelling 2 De SWOT analyse is oorspronkelijk bedoeld als analyse-instrument om te analyseren hoe organisaties of afdelingen functioneren. Oefenvragen Management Assistent A - Persoonlijke Effectiviteit 1. Wat is de kracht van de 360 graden feedback methode? A. Doordat u een bepaalde positie inneemt binnen de cirkel, bijvoorbeeld Boven-Samen

Nadere informatie

Belbin Teamrollen Vragenlijst

Belbin Teamrollen Vragenlijst Belbin Teamrollen Vragenlijst Lindecollege 2009 1/ 5 Bepaal uw eigen teamrol. Wat zijn uw eigen teamrollen, en die van uw collega s? Deze vragenlijst kan u daarbij behulpzaam zijn. Zeven halve zinnen dienen

Nadere informatie

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7.

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7. 96 Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement - 2de druk 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) Deel I van de beschrijving van Projectmatig Creëren is gereviseerd en geautoriseerd door Jo Bos, een van de auteurs

Nadere informatie

Gericht op de inhoud omdat, het de core business is van het bedrijf en resultaat het behalen van een de einddoelen.

Gericht op de inhoud omdat, het de core business is van het bedrijf en resultaat het behalen van een de einddoelen. Verslag week 5 hoofdstuk 15 Projectmatig Creëren De Projectleider De spil in het spel In hoofdstuk 15 van Projectmatig Creëren worden de taken en verantwoordelijkheden van de projectleider uitgelicht.

Nadere informatie

Tijdens en voor mijn studie Projectleider Techniek verwerf ik competenties door specifieke taken en werkzaamheden te verrichten.

Tijdens en voor mijn studie Projectleider Techniek verwerf ik competenties door specifieke taken en werkzaamheden te verrichten. Beste collega, familie, vriend, Tijdens en voor mijn studie Projectleider Techniek verwerf ik competenties door specifieke taken en werkzaamheden te verrichten. Theoretische kennis doe ik op door onderwijs

Nadere informatie

Junior team. Senior team. Teamontwikkeling

Junior team. Senior team. Teamontwikkeling Fasen van teamontwikkeling Teams zijn als organismen: ze maken diverse ontwikkelingsstadia door. Elk stadium stelt nieuwe eisen en dwingt de teamleden om zich, naarmate ze groeien in hun ontwikkeling en

Nadere informatie

Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk?

Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk? Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk? Een bescheiden handreiking 9 februari 2017 Denise Baecklant Agenda Basis van mijn presentatie Wat is een project? Basale structuur van een project De

Nadere informatie

Les 4. Les 5. De projectmanager. Les 6

Les 4. Les 5. De projectmanager. Les 6 Projectmanagement Inhoudsopgave Les 1 Projectmanagement en structuurverandering 1.1 Inleiding 1.2 Begripsbepalingen 1.3 Structuurverandering 1.4 De betekenis van projectwerk - voor- en nadelen 1.5 Samenvatting

Nadere informatie

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10

TOW opdracht 1. Interactieve vaardigheden. Schriftelijke vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10. Mondelinge vaardigheid 1/2/3/4/5/6/7/8/9/10 TOW opdracht 1 1. Stel je voor dat je voor je werk een groot evenement moet organiseren. Welke vaardigheden zijn er volgens jou nodig om dat goed te kunnen doen? Waarom is dat van belang volgens jou? (benoem/bedenk

Nadere informatie

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven

Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Training Leiderschap Leiderschap, krachtig en inspirerend leidinggeven Als leidinggevende komt er veel op je af. Je moet doelen halen, maar je wilt ook je medewerkers motiveren. Hoe houd je dat in balans?

Nadere informatie

Kenmerken. Wat is een project, wat zijn de kenmerken van een project? Een project is

Kenmerken. Wat is een project, wat zijn de kenmerken van een project? Een project is Kenmerken Wat is een, wat zijn de kenmerken van een? Bepaalde periode begin- en eindtijd Bepaald budget Vooraf overeengekomen resultaat Tijdelijke organisatievorm www.gertjanschop.com/management Een is

Nadere informatie

Training Conflicthantering

Training Conflicthantering Training Conflicthantering Conflicthantering, onderhandelen met resultaat Effectief ruziemaken. Kan dat? Wij denken van wel. Een conflict kan zorgen voor een nieuw inzicht of een frisse wind in een relatie.

Nadere informatie

Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden. Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen. Zijn er in jouw school spanningsvelden?

Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden. Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen. Zijn er in jouw school spanningsvelden? Begeleiden is kunnen bewegen in spanningsvelden Jan Coupé, P&O Taborgroep voor studiedag Gedreven mensen, bevlogen scholen Spanningsvelden? Dilemma s of paradoxen Zijn er in jouw school spanningsvelden?

Nadere informatie

Lean management vaardigheden

Lean management vaardigheden Lean management vaardigheden Lean management : meer dan tools Je gaat met Lean aan de slag of je bent er al mee bezig. Je ziet dat Lean over een set prachtige tools beschikt en je beseft dat het ook een

Nadere informatie

Puberbrein als Innovatiekans. Beschrijving van de 4 basiscompetenties

Puberbrein als Innovatiekans. Beschrijving van de 4 basiscompetenties Puberbrein als Innovatiekans Beschrijving van de 4 basiscompetenties Samenwerken Plannen en organiseren Omgaan met (onverwachte) veranderingen Reflecteren Toelichting beschrijving van de basiscompetenties

Nadere informatie

Projectmanagement. of toch niet? V&VN Congres 26 mei 2016. Anita Olsthoorn 0612508652

Projectmanagement. of toch niet? V&VN Congres 26 mei 2016. Anita Olsthoorn 0612508652 V&VN Congres 26 mei 2016 Anita Olsthoorn 0612508652 Projectmanagement of toch niet? Inhoud 1. Probleem, opdrachtformulering en Governance 2. Verschil in proces of project 3. Fasen in projectmanagement

Nadere informatie

Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2016 Voortgangsverslag 3.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken welke competentie zijn behandeld in blok drie van mijn schooljaar. Door middel van mijn

Nadere informatie

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren?

Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Welke kwaliteiten en valkuilen horen er bij de verschillende kleuren? Een mens is natuurlijk veel meer dan een kleur. Het indelen in kleuren is een hulpmiddel om een beeld te krijgen van jezelf en de ander.

Nadere informatie

Rapport: Delegeren is te leren.

Rapport: Delegeren is te leren. Rapport: Delegeren is te leren. Ingrid Jeuring, trainer, coach, spreker 1 Delegeren is te leren. Allereerst bedankt voor het downloaden van dit rapport. Het betekent dat je open staat voor ontwikkeling

Nadere informatie

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018 PLUS Retail Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen 2018 Utrecht, 15 & 16 november 2018 Aafke Woudstra 28 jaar Enschede Nieuwegein Hardlopen 2012 Onderwijskunde Radboud Universiteit Nijmegen 2014-2017

Nadere informatie

OSA - A la Carte Innovatie in uitvoering

OSA - A la Carte Innovatie in uitvoering OSA A la Carte Innovatie in uitvoering Leren en ontwikkelen in welzijn. Iedere welzijnsorganisatie is uniek en kent haar eigen processen. OSA biedt daarom trainingen A la Carte aan. Zodat u uw persoonlijke

Nadere informatie

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport?

Werkboek. Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Werkboek Hoe lees ik mijn Facet5-rapport? Wat is Facet5? Facet5 is een online persoonlijkheidsvragenlijst, die in meer dan 30 landen wordt gebruikt en beschikbaar is in 25 talen. Voor het gemak definiëren

Nadere informatie

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5 Nulmeting competenties: Voor mijn opleiding AD Projectleider techniek heb ik aan het begin van het schooljaar een nulmeting gedaan voor de negen competenties waar aan je moet voldoen als projectleider

Nadere informatie

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE

VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE /09/2018 SAM VERHOEVE VERGADER TIPS VOOR TEAM MEETINGS VERSIE 3.1 23/09/2018 SAM VERHOEVE Inhoud Dé 10 tips die vergaderen simpeler maken.... 2 Gebruik 4 vaste onderwerpen: cijfers, klanten, medewerkers & werking.... 3 Cijfers...

Nadere informatie

Leiderschap. Light Medium Strong. The Black Box. Drie invalshoeken. 1. Zo doe je dat. 2. Wat blijft er liggen? 3. De rotklussen horen er bij

Leiderschap. Light Medium Strong. The Black Box. Drie invalshoeken. 1. Zo doe je dat. 2. Wat blijft er liggen? 3. De rotklussen horen er bij Leiderschap Light Medium Strong Overal werken mensen in teamverband onder leiding van teamleiders. Het is een populair concept The Black Box The Black Box brengt bespreken, analyseren en verbeteren van

Nadere informatie

Oefenopgaven gedragsmatige competenties deel 1, level C en D

Oefenopgaven gedragsmatige competenties deel 1, level C en D Oefenopgaven gedragsmatige competenties deel 1, level en e antwoorden van onderstaande oefenopgaven zijn op de laatste bladzijde van dit document te vinden. ito ertification V rnhem Oefenopg gedrag comp

Nadere informatie

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4.

Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman. 1. Inleiding. 2. Kernkwaliteiten. 3. Kernkwaliteit en valkuil. 4. Kernkwaliteiten zoals ontwikkeld en beschreven door D. Ofman 1. Inleiding 2. Kernkwaliteiten 3. Kernkwaliteit en valkuil 4. Omgekeerde proces 5. Kernkwaliteit en de uitdaging 6. Kernkwaliteit en allergie

Nadere informatie

Een goed begin is het halve werk!

Een goed begin is het halve werk! Een goed begin is het halve werk! Inleiding Bij het starten van projectteams moeten er veel puzzelstukken in elkaar worden gelegd. Wat is het doel? Wat is de kwaliteitseis? Wat is de tijd die we hebben,

Nadere informatie

COACHING IS VOOR IEDEREEN

COACHING IS VOOR IEDEREEN COACHING IS VOOR IEDEREEN over kracht, wijsheid, lenigheid en charme doelen inzicht in coaching ervaring met coachingsvaardigheid goesting naar meer actie reflectie- informatie 1 Structuur 1. vingeroefening

Nadere informatie

PRINCE in Praktijk sessie: PRINCE2 en gedrag?

PRINCE in Praktijk sessie: PRINCE2 en gedrag? PRINCE in Praktijk sessie: PRINCE2 en gedrag? PUG, 18 maart, Zoetermeer Ron Seegers Machtsbronnen 2 Succesfactoren in een project Wat zijn dus de kritische gebeurtenissen in een project? Start Up Betrekken

Nadere informatie

2012 Mediation Trainingsinstituut MTi pagina 3 van 7

2012 Mediation Trainingsinstituut MTi pagina 3 van 7 Naar aanleiding van uw vraag om informatie over onze mogelijkheid om voor ca. 20 medewerkers binnen de gemeente Zandvoort een training mediationvaardigheden te verzorgen, treft u hierbij een offerte aan

Nadere informatie

Opdracht Teamrollen. Samenwerken door teamrollen in te zetten Teake Kastelein

Opdracht Teamrollen. Samenwerken door teamrollen in te zetten Teake Kastelein Opdracht Teamrollen Samenwerken door teamrollen in te zetten 8.4.2016 - Teake Kastelein 348344 1 Inhoud Belbin test... 3 5 situaties teamrollen... 4 Vergaderingen... 5 Analyse Functioneren... 5 Leerpunten

Nadere informatie

Workshop Samenwerken en weerstand

Workshop Samenwerken en weerstand Workshop Samenwerken en weerstand Angela van Dongen. 17-04-2018, Driebergen 1 Samenwerken Samenwerken vindt plaats we met 1 of meerdere partijen. Het belangrijkste doel van samenwerken is dat je in gezamenlijkheid

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hst. 1 De essentie van projectmatig creëren (korset of ruggengraat) Projectmanagement is populair in deze maatschappij waarin de manieren van werken een steeds hogere versnelling aannemen.

Nadere informatie

Doel en resultaat WPOplus training

Doel en resultaat WPOplus training Doel en resultaat WPOplus training Effect: Werknemers vergroten zichtbaar de vaardigheden goed werknemerschap en daardoor kunnen ze doorstromen in hun loopbaan Resultaat: Deelnemers in staat stellen WPO

Nadere informatie

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander

Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Workshop Positief assertief Positief assertief, kiezen voor jezelf, betekent niet kiezen tegen de ander Opkomen voor jezelf, is in de praktijk vaak lastiger dan het lijkt. Je wilt graag iedereen te vriend

Nadere informatie

ABC. Het. van. Sandra Djukanovic-Wolbers. Vitaal Vrouwelijk Leiderschap

ABC. Het. van. Sandra Djukanovic-Wolbers. Vitaal Vrouwelijk Leiderschap Het ABC Vitaal Vrouwelijk Leiderschap van Sandra Djukanovic-Wolbers Voorwoord Dat leiding geven niet altijd even makkelijk is, zul jij inmiddels wel door hebben. Waar je vroeger 'one of the girls' was,

Nadere informatie

PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN

PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN 27/06/2012 COSTIAN PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN Leerjaar 2012 propedeuse blok 2.4 Costian de Jonge Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Hoofdstuk 1: De

Nadere informatie

Literatuur Projectmatig Werken

Literatuur Projectmatig Werken Literatuur Projectmatig Werken Onderstaande boeken behandelen de meest gebruikte methodieken van projectmatig werken. Prince 2 is vooral voor ICT-projecten geschikt. Overheden kiezen vaak voor een bepaalde

Nadere informatie

Kwaliteit. Kwaliteit. Kwaliteit. Kwaliteit. Kwaliteit. Kwaliteit. Moeten Horen Kunnen. Hoe bereiken? Evaluatie. Hoe bereiken?

Kwaliteit. Kwaliteit. Kwaliteit. Kwaliteit. Kwaliteit. Kwaliteit. Moeten Horen Kunnen. Hoe bereiken? Evaluatie. Hoe bereiken? Kwaliteit Kwaliteit Moeten Horen Kunnen Act Check Plan Do Kwaliteit Kwaliteit Wat Hoe Voortgang meten Evaluatie Wat Hoe Voortgang meten Evaluatie Projectdefinitie Bijstellen Bijstellen Kwaliteit Kwaliteit

Nadere informatie

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning Functiefamilie ES Experten ondersteuning DOEL Instrumenten en methodes ontwikkelen* en aanpassen in een domein en de interne klanten ondersteunen bij de implementatie ervan teneinde de werking van de te

Nadere informatie

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken.

Analytisch denken Het oplossen van problemen door vragen te ontleden in kleinere delen, verbanden leggen en logische conclusies trekken. Creatief denken Het flexibel kunnen inspelen op nieuwe omstandigheden. Associëren, brainstormen en het bedenken van nieuwe originele dingen en originele oplossingen voor problemen. Analytisch denken Het

Nadere informatie

De informatie uit dit rapport is vertrouwelijk. Bewaar dit rapport dus op een veilige plek!

De informatie uit dit rapport is vertrouwelijk. Bewaar dit rapport dus op een veilige plek! TEAMRAPPORT Inhoud Introductie... 2 Het persoonlijkheidstype van uw team... 3 De sterke eigenschappen van uw team...4 Valkuilen van uw team... 5 Kleurenwiel van uw teamleden... 6 Kleurenwiel van uw team

Nadere informatie

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien

REEF-carrièremanagement. voor jouw persoonlijke groei. delen om te groeien REEF-carrièremanagement voor jouw persoonlijke groei delen om te groeien REEF hecht veel waarde aan de persoonlijke groei van zijn medewerkers. Daarom helpt REEF je in de eerste plaats aan uitdagende en

Nadere informatie

Masterclass Faciliterend Leiderschap

Masterclass Faciliterend Leiderschap KLANTF CUS ORGANISATIE- & MENSONTWIKKELING Masterclass Faciliterend Leiderschap Voor organisaties die echt klantgericht willen zijn, is de keuze voor faciliterend leiderschap evident. De basis van deze

Nadere informatie

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - -

J L. Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills. Vaardigheden Gedragsindicatoren. 21st Century Skill - - Nordwin College Competentiemeter MBO - 21st Century & Green Skills 21st Century Skill Jouw talent Vaardigheden Gedragsindicatoren J L Ik weet wat ik wil Ik weet wat ik kan Ik ga na waarom iets mij interesseert

Nadere informatie

Opleiding A.D. Projectleider Techniek / Stedelijke Installaties. P.O.P. 1 ste Jaar

Opleiding A.D. Projectleider Techniek / Stedelijke Installaties. P.O.P. 1 ste Jaar / Stedelijke Installaties Handleiding Werkend Leren voor de duale opleiding A.D. Projectleider Techniek P.O.P. 1 ste Jaar René Welter / Stedelijke Installaties Handleiding Werkend Leren voor de duale

Nadere informatie

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE PROJECTMANAGEMENT George van Houtem 1 SITUATIE Het werken in en het leidinggeven aan projecten is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering voor de hedendaagse manager. In elk bedrijf of organisatie komen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016

Ik-Wijzer Naam: Sander Geleynse Datum: 27 januari 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 3 2. Jouw uitslag... 4 Pagina 2 van 8 1. Inleiding Hallo Sander, Dit is de uitslag van jouw Ik-Wijzer. Hierin staat wat jij belangrijk vindt en wat je minder belangrijk vindt.

Nadere informatie

Ulrica WF van Panhuys Authentic Leadership www.uwfvanpanhuys.com

Ulrica WF van Panhuys Authentic Leadership www.uwfvanpanhuys.com Module 1 Profileren van de emotionele intelligentie: Team Effectiviteit (). De Team Effectiviteit wordt vastgesteld door het identificeren, vaststellen en beheersen van de emotionele intelligentie van

Nadere informatie

Template Projectplan

Template Projectplan projectpraktijk.nl Template Projectplan Besluiten Doel van dit document Managementsamenvatting Gevraagde besluiten van de opdrachtgever Goedkeuring Projectdefinitie Aanleiding Doelstelling Resultaten Afbakening

Nadere informatie

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos Projectassistent Pak je rol! Regionale TOP-avond 2017 Peter Vos Even voorstellen: Peter Vos PROJECT(je) om er in te komen 2000 balcontacten in 1 minuut! Groepsgrootte: ongeveer 10 6 personen actief betrokken

Nadere informatie

Wat voor team willen wij zijn? Bureau Wilma Brinkman

Wat voor team willen wij zijn? Bureau Wilma Brinkman Wat voor team willen wij zijn? 1 Bureau Wilma Brinkman 01-07-17 Wat voor team willen wij zijn? 01-07-17 Opdracht Wat is voor jullie team: Verbinding Uitdaging Helderheid Vertrouwen Bureau Wilma Brinkman

Nadere informatie

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager

Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Praktijkgerichte Scholing tot praktijkmanager Leergang voor de praktijkmedewerker/praktijkmanager van de tandarts/huisartsenpraktijk. voor data of voor in-company verzoeken 1 De praktijkmanager kan een

Nadere informatie

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door.

Namens Jelle: Je kan heel goed verslagen schrijven. En je bent altijd gemotiveerd om te werken. Ga vooral zo door. 360 graden feedback groep sigma 7 2.0: Feedback aan Max: Dit project ben ik een stuk zelfverzekerder ingestapt dan het vorige project. Ik weet nu veel beter wat mijn eigen kwaliteiten zijn en ook die van

Nadere informatie

Training Persoonlijke Kracht!

Training Persoonlijke Kracht! Training Persoonlijke Kracht! Zet binnen acht weken stevige stappen in je persoonlijke ontwikkeling en leer te werken vanuit jouw persoonlijke kracht! Training Persoonlijke Kracht! Persoonlijk leiderschapsprogramma

Nadere informatie

De informatie uit dit rapport is vertrouwelijk. Bewaar dit rapport dus op een veilige plek!

De informatie uit dit rapport is vertrouwelijk. Bewaar dit rapport dus op een veilige plek! TEAMRAPPORT Inhoud Introductie... 2 Het persoonlijkheidstype van uw team... 3 De kracht van uw team... 4 Valkuilen van uw team... 5 Kleurenwiel van uw teamleden... 6 Kleurenwiel van uw team met namen...7

Nadere informatie

LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen

LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen LEERACTIVITEIT De Zoektocht Ent-teach Module 1 Ondernemerschap Leren Begrijpen 1. Doel 1. Kwaliteiten van de groepsleden op tafel leggen 2. De opdracht zo concreet mogelijk maken, door brainstorm, groepsleden

Nadere informatie

Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable?

Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable? Het ontwikkelen van de vastgestelde Competenties van Crisis Management Teamleden: wat is trainable? Niet alle competenties zijn even gemakkelijk te trainen. Ook zijn ze niet allemaal op dezelfde wijze

Nadere informatie

Globaal voorstel voor een ontwikkelprogramma voor de mediors van Business Unit Finance.

Globaal voorstel voor een ontwikkelprogramma voor de mediors van Business Unit Finance. Globaal voorstel voor een ontwikkelprogramma voor de mediors van Business Unit Finance. Doelen: - Verbinding: allemaal een belangrijke rol op project, daardoor vaak verspreid en weinig contact met elkaar.

Nadere informatie

GEZONDE CONFLICTEN EEN UITDAGING IN TEAMONTWIKKELING

GEZONDE CONFLICTEN EEN UITDAGING IN TEAMONTWIKKELING GEZONDE CONFLICTEN EEN UITDAGING IN TEAMONTWIKKELING Anne-Marie Claassen en Rob Koks Workshop congres Verder Kijken in Teams 23 september 2016, Amersfoort Doelen van de workshop uw competentie als leidinggevende

Nadere informatie

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Powersessie Leidinggeven D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Wij helpen organisaties vernieuwen D-na Wij brengen terug magie in uw organisatie Focus op drie domeinen Team Leidinggeven Organisatie

Nadere informatie

Korset of Ruggengraat? In hoofdstuk 1 van Projectmatig Creëren is er geschreven over het werken met projectteams die werken

Korset of Ruggengraat? In hoofdstuk 1 van Projectmatig Creëren is er geschreven over het werken met projectteams die werken Verslag Week 1 hoofdstuk 1 Projectmatig Creëren Korset of Ruggengraat? In hoofdstuk 1 van Projectmatig Creëren is er geschreven over het werken met projectteams die werken met een passie. Ieder team lid

Nadere informatie

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan.

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Projectplan Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Het is van belang dat de portefeuillehouder en de projectleider gedurende het gehele project

Nadere informatie

Projectmanagement De rol van een stuurgroep

Projectmanagement De rol van een stuurgroep Projectmanagement De rol van een stuurgroep Inleiding Projecten worden veelal gekenmerkt door een relatief standaard projectstructuur van een stuurgroep, projectgroep en enkele werkgroepen. De stuurgroep

Nadere informatie