Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting"

Transcriptie

1 Projectmatig Creëren 2.0 Samenvatting Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft

2 Inhoudsopgave Projectmatig Creëren Samenvatting... 1 Voorwoord... 3 Inleiding Hoofdstuk 1 t/m Hoofdstuk Hoofdstuk Hoofdstuk Hoofdstuk Hoofdstuk Hoofdstuk Hoofdstuk De praktijk Literatuurlijst... 13

3 Voorwoord Projectmatig creëren is een boek dat geschreven voor en over projecten. Dit boek houdt zich niet alleen bezig met voor opgestelde formats, stappenplannen en structuren. Het geeft namelijk inzicht en een andere kijk op de projectmanagement van vandaag de dag. Zo blijkt uit het boek, dat het succes van een project niet afhangt van de vooropgestelde procedures en systemen maar meer wordt beïnvloedt door de inspiratie, energie en creativiteit die de teamleden moeten hebben wil het project een groot succes worden.

4 Inleiding In het tweede blok moeten de studenten voor SLB een samenvatting schrijven over het boek genaamd; projectmatig creëren. Dit boek wordt in de wereld van projecten gezien als de bijbel/rode draad waar veel mensen baat bij kunnen hebben. Om de studenten kennis te laten maken met dit boek moeten ze een samenvatting maken over de hoofdstukken 1t/m5, 8 en 18. Deze hoofdstukken kunnen de studenten gebruiken als hulpmiddel bij het 2e project waaraan wordt gewerkt. Zo wordt eerst de essentie van het boek besproken (hoofdstuk 1) tot het maken van afspraken (hoofdstuk 5). In hoofdstuk 8 wordt uitvoerig de planning onder de loep genomen en in hoofdstuk 18 wordt persoonlijk leiderschap besproken met zelfkennis en visie als hoofdpunten.

5 1. Hoofdstuk 1 t/m Hoofdstuk 1 Een project is een tijdelijke werkorganisatie (projectgroep). Deze is gebaseerd op een flexibele inzet van mensen maar ook van de middelen. Het doel wat men wil bereiken met een project is om een concreet resultaat te bereiken binnen scherpe afspraken over tijd, geld en kwaliteit. Deze driehoek; tijd, geld en kwaliteit zijn binnen elke corporatie van groot belang, omdat men ernaar streeft een zo hoog mogelijke winst te behalen. Binnen een project is het belangrijk dat er een optimaal projectmanagement aanwezig is. Volgens het boek projectmatig creëren zijn er daarom vier creatiekrachten aanwezig, die allemaal met elkaar in verband staan. Als dat zo is dan zouden de projectleden niet reactief (conservatief) werken maar juist creërend werken. Hierdoor komt men met innovatieve nieuwe ideeën. Dit is de basis voor het succes. Er zijn vier creatiekrachten: - De voedingskracht (zij-kant)_ Het is namelijk belangrijk dat iedereen in een projectteam streeft naar een kwalitatief goed eindresultaat, als dit niet zo is dan heeft de projectgroep een verkeerde instelling en is dan vrijwel gedoemd te mislukken. - De persoonlijke kracht (ik-kant)_ Het werk dat de projectleden moeten doen moet bijdragen aan de persoonlijke ontwikkeling van de projectleden. - Samenwerkingskracht (wij-kant)_ Het moet een goed samengesteld team zijn, waarbij de werksfeer goed is. Het is belangrijk om te begrijpen dat de projectleider wel een demotiverende rol kan spelen, maar geen motiverende rol. - Vormkracht (wij-kant)_dit zijn de bekende projectmanagement elementen, namelijk de structuur, het systeem en de procedures. De manier waarop de vier creatiekrachten aan elkaar worden gekoppeld bepaalt het karakter van het creatieproces. Er worden hier twee koppelingen onderscheiden: ontwerpen ( top-down ) en ontwikkelen ( bottom-up ).

6 1.2 Hoofdstuk 2 De oorzaak van veel problemen is keuzespanning. Keuzespanning is de spanning die ontstaat wanneer men voor moeilijke keuzes komt te staan en niet de knoop door kan hakken maar de deadline wel nadert. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen als klein kind nooit hebben geleerd keuzes te maken. Vaak willen mensen wel keuzes maken, maar hebben ze simpel weg nooit geleerd hoe dat moet. Keuzespanning bestaat uit drie componenten; De betrokkene moet weten wat hij wil; het hebben van een helder beeld. Hij moet de realiteit onder ogen durven zien. Bewust kiezen tussen nu en de toekomst. Het boek beschrijft een kort stappenplan wat men kan volgen om tot een goed gefundeerde keuze te komen, namelijk; Luisteren en horen. Richten en vinden. Kijken en zien. Toetsen en voelen. Kiezen en weten. Volgen en zijn. Het maken van effectieve keuzes heeft een positieve werking op de projectgroep met betrekking tot de motivatie en daardoor de inzet die men geeft. Als een projectleider laat zien dat hij een echte leider is door de keuzes niet uit de weg te gaan wordt hij/zij echt aanschouwd als de leider van de groep. Hierdoor wordt duidelijk hoe belangrijk het is om goed gefundeerde keuzes te maken.

7 1.3 Hoofdstuk 3 Het projectcontract is één van de belangrijkste documenten binnen een project. Het contract beschrijft o.a. de verplichtingen aan elkaar. Het is erg belangrijk dat hier veel tijd aan wordt besteed omdat het uit de praktijk blijkt dat het de tijd die hierin gestoken is zichzelf dubbel en dwars terug verdient. Dit document is het eerste beslisdocument dat tot stand komt binnen een projectgroep. Dit document vormt een uitstekende basis voor een project want, hierin worden niet alleen de eisen beschreven die de projectleider van de projectleden verwacht maar ook de eisen die de projectleden aan de projectleider stellen samen met de verwachtingen die de projectleden hebben beschreven. Hierdoor heeft het projectcontract een psychologische kant en een zakelijke kant. Het wekt vertrouwen en zelfverzekerdheid op binnen de groep. Hierdoor wordt de groep al snel hechter met elkaar zodat ideeën niet worden weggemoffeld maar aandachtig worden gehoord.

8 1.4 Hoofdstuk 4 Een projectdefinitie is nodig om tot een goed gefundeerd en functionerend projectcontract te komen. Als deze er niet is heeft het weinig zin om een projectcontract op te stellen. Deze zou dan meer bestaan uit letters dan daadwerkelijke inhoud, dit omdat de projectleden niet een duidelijk beeld van het project hebben. Dat zou als consequentie voor het project zijn dat er niets uitgevoerd kan worden. De omschrijving van het project en de commitment van de opdrachtgever zijn twee hoofdaspecten van de projectdefinitie. Een goede projectdefinitie genereert dan ook commitment en energie bij alle betrokkenen, en niet alleen maar duidelijkheid. De projectdefinitie kan op twee manieren tot stand komen: De opdrachtgever weet wat hij wilt en door middel van collectieve intake rondt het projectteam eenvoudig de projectdefinitie af. De opdrachtgever weet nog niet zo goed wat hij precies wilt, of wat wel en wat niet mogelijk is. Hierbij worden andere instrumenten erbij geroepen om tot een goede projectdefinitie te komen.

9 1.5 Hoofdstuk 5 De route die een projectgroep uitstippelt wordt ook wel de projectstructuur genoemd. Deze bestaat uit een logische ordening van activiteiten die zichtbaar wordt gemaakt door een planning. Het is echter een middel en geen, hier moet sterk rekening mee worden gehouden. Overstructureren is een valkuil. Ook het te veel concentreren op de output van de structurering is een valkuil. Een evenwicht tussen de twee voorgaande zou een optimale situatie naar voren brengen. Structuur aanbrengen kan met een planning waarin voor alle activiteiten doorlooptijden en afhankelijkheden worden bepaald.

10 2. Hoofdstuk 8 Het mag duidelijk zijn dat projectplanning erg belangrijk is voor het slagen van het project, daarom moet dit gedeelte dan ook goed in elkaar zitten. De organisatie hangt hier dan ook grotendeels van af. De volgende punten zorgen voor een optimale planning: Bepaal de afhankelijkheid tussen de activiteiten Verdeel de activiteiten door/onder teamleden en/of derden Ken mijlpalen toe Schat de bewerkings- en doorlooptijden van de afzonderlijke activiteiten Bereken de geschatte totale doorlooptijd van het gehele project Stem de begin- en einddata van de uit te voeren taken af met de agenda s van de betrokken teamleden Vergelijk de planning met bestaande randvoorwaarden

11 3. Hoofdstuk 18 De basis van persoonlijk leiderschap is het verdiepen van zelfkennis. Hier geldt dan ook de kernvraag wie ben ik en waar ligt mijn kracht?. Wanneer de projectleden een grote kennis van zichzelf heeft en deze naar buiten laat komen kunnen de projectleden elkaar beter begrijpen. Dit zal leiden naar een beter lopend proces aangezien de projectleden met elkaar rekening kunnen houden en/of precies weten wat ze aan elkaar hebben. Als de projectleider zijn werk goed heeft gedaan dan heeft hij de juiste mensen bij elkaar gezocht waardoor de projectleden elkaars waarden gaan inzien. Naast dat mensen reactief gedrag kunnen tonen, kunnen ze ook creatief gedrag tonen. Hiermee wordt bedoeld, dat de persoonlijkheid eerst de signalen van de wereld op zichzelf laten inwerken en op basis daarvan tot een zogenoemde gedragskeuze komt. Creërend gedrag wordt geleid door ieders eigen visie en waarden. Een concept van kernkwaliteiten geeft meer inzicht in diepere lagen van iemands persoonlijkheid. Zo is uit een kernkwadrant af te leiden wat iemands kernkwaliteit is. Tevens blijkt dat aan elke kernkwaliteit een valkuil, een uitdaging en een allergie hangt. Persoonlijk leiderschap draait geheel om het zelfbewustzijn. Als de projectleider zijn zelfbeeld geheel anders is als hoe de projectleden hem zien dan is daar een reden toe waarom ze dat vinden. Als de projectleider niet het zelfbewustzijn heeft dat nodig is, is het van groot belang dat zo snel mogelijk te creëren zodat dat zelfbewustzijn wordt bijgestuurd. Dit zou via zelfonderzoek kunnen.

12 4. De praktijk Persoonlijke ervaringen Op het gebied van projecten heb ik hier op de Haagse Hogeschool. Ik heb gemerkt dat goede communicatie binnen de projectgroep erg belangrijk is. Als de sfeer binnen de groep goed is, is het vaak geen probleem om taken van elkaar over te nemen. Ik vind het projectmatig werken een prettige manier van werken, tenzij er duidelijke doelstellingen voor het project zijn. Voor de project leden geeft de manier van werken rust omdat iedereen weet hoe hij of zij aan de slag moet gaan. Verder is het ook als voorzitter heel nuttig en heb ik er zeker grote voordelen van gehad omdat je weet wat je moet doen en hoe.

13 Literatuurlijst Boek; Projectmatig creëren 2.0

PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN

PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN 27/06/2012 COSTIAN PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN Leerjaar 2012 propedeuse blok 2.4 Costian de Jonge Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Hoofdstuk 1: De

Nadere informatie

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen:

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen: H1 De essentie van projectmatig creëren Er zijn 2 soorten projecten: - Projecten die vanzelf lopen. Dit zijn projecten door inzet van de teamleden vanzelf lopen. De projectleider hoeft nauwelijks druk

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 14109271 WP27 Haagse Hogeschool Delft Dhr. Hoogland Bedrijfscommunicatie 1 Inleiding In dit document

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1, 2, 3, 4, 5, 8, 18 en 23 Ferry Barendse WP29 Hoofdstuk 1, De essentie van projectmatig creëren Optimaal projectmanagement betekend op de eerste plaats

Nadere informatie

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter Projectmatig creeren Ronald de Ruijter 14111039 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren/corset of ruggegraat 2. Commitment en Creëren 3. Het projectcontract 4. De projectdefinitie 5. Projectbrief

Nadere informatie

COVA 2. Projectmatig Creëren 2.0

COVA 2. Projectmatig Creëren 2.0 COVA 2 Projectmatig Creëren 2.0 Dit is een samenvatting van de hoofdstukken 1 t/m 5, 8 en 18 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Bij elk hoofdstuk heb ik erbij geschreven wat mijn persoonlijke ervaringen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren

Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren Er zijn twee soorten projecten, namelijk: - Projecten waarbij alles vanzelf gaat: hierbij voelen alle teamleden zich betrokken bij het project en de teamleider

Nadere informatie

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Inleiding Bij het doorlopen van een project komt er een hele berg informatie binnen en dat wordt verwerkt. Om dat ordelijk te

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 De opdracht voor school was het lezen van een aantal hoofdstukken en hier een samenvatting van schrijven met voorbeelden uit je eigen leven. Dit moest kort maar krachtig zijn en

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Commitment en creëren:

Hoofdstuk 2 Commitment en creëren: Hoofdstuk 1 Een project is een tijdelijke werkorganisatie, gebaseerd op een flexibele inzet van mensen en middelen en met het doel om een concreet resultaat te bereiken binnen scherpe afspraken over tijd,

Nadere informatie

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Vraag - Wat is het meest succesvolle team waarvan je deel hebt uitgemaakt, waar je met de meeste bevrediging

Nadere informatie

Naam:Jasper Hop studentnummer: Projectmatig creëren 2.0

Naam:Jasper Hop studentnummer: Projectmatig creëren 2.0 Naam:Jasper Hop studentnummer: 13104675 Projectmatig creëren 2.0 Voorwoord In het boek Project matig creëren2.0 staat beschreven wat belangrijk is voor een project. Het laat zien dat het succes waarmee

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 + Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 16 Hoofdstuk 23 14109271 WP27 Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0 Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725

Projectmatig creëren 2.0 Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725 Projectmatig creëren 2.0 Naam: Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725 Tegenwoordig wordt het meeste werk van ingenieurs verricht in projectgroepen. Daarom is projectmanagement een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Inleiding. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn

Inleiding. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn Inleiding Tegenwoordig worden veel activiteiten in projectvorm uitgevoerd. Deze manier van werken wordt steeds vaker toegepast omdat het een efficiënte vorm van werken is. In dit document is samengevat

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren. In dit hoofdstuk wordt verteld over het boek de auteurs verwijzen naar termen die ze hebben gebruikt in andere hoofdstukken.

Nadere informatie

Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk?

Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk? Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk? Een bescheiden handreiking 9 februari 2017 Denise Baecklant Agenda Basis van mijn presentatie Wat is een project? Basale structuur van een project De

Nadere informatie

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Vergaderen Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Binnen projecten is het erg belangrijk dat er communicatie is. Dit kan op verschillende manieren

Nadere informatie

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7.

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7. 96 Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement - 2de druk 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) Deel I van de beschrijving van Projectmatig Creëren is gereviseerd en geautoriseerd door Jo Bos, een van de auteurs

Nadere informatie

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren TM PRINCE2 Symposium: Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren Bert Hedeman b.hedeman@insights-int.nl PRINCE2TM is a Trade Mark of the Office of Government Commerce Bert Hedeman Partner Insights

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren

Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren Commitment Om een project goed te laten verlopen, is commitment van alle teamleden het sleutelwoord. Als voorbeeld neem ik een situatie uit het verleden,

Nadere informatie

Projectmatig werken: de essenties Inleiding

Projectmatig werken: de essenties Inleiding Projectmatig werken: de essenties Inleiding 2-Tact maakt gebruik van de methodiek Projectmatig werken die voor het eerst beschreven is in het boekje projectmatig werken van Gert Wijnen/Willem Renes en

Nadere informatie

Projectmatig Creëren. Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken.

Projectmatig Creëren. Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken. Projectmatig Creëren Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken. - De essentie van projectmatig creëren - Het projectcontract - De projectdefinitie - De projectstructuur - Projectbeheersing

Nadere informatie

Projectmatig Creëren. Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf. Barry Arnold

Projectmatig Creëren. Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf. Barry Arnold Projectmatig Creëren Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf Barry Arnold 15136132 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren; Korset of ruggengraat?... 3 2. Commitment en creëren...

Nadere informatie

Robin van Heijningen

Robin van Heijningen Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 22 - Creativiteit in een project Creativiteit heeft te maken met het doorbreken van denkpatronen en gewoontes. Creativiteit is erg belangrijk in een project, je kan het

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Training Projectmanagement, effectief en succesvol Als projectleider ben je een spin in het web, moet je alle ballen hoog houden en moeten je ogen en oren overal zitten. En dan

Nadere informatie

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen

Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Training Leiderschap Training Leiderschap, inspireren, motiveren en coachen Als leidinggevende moet je meerdere ballen hooggehouden. Er wordt verwacht dat jouw team bepaalde doelen haalt, binnen een bepaald

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

Gericht op de inhoud omdat, het de core business is van het bedrijf en resultaat het behalen van een de einddoelen.

Gericht op de inhoud omdat, het de core business is van het bedrijf en resultaat het behalen van een de einddoelen. Verslag week 5 hoofdstuk 15 Projectmatig Creëren De Projectleider De spil in het spel In hoofdstuk 15 van Projectmatig Creëren worden de taken en verantwoordelijkheden van de projectleider uitgelicht.

Nadere informatie

Dag 1: De opzet van een project

Dag 1: De opzet van een project In deze leergang leren de deelnemers hoe ze de slaagkans van hun projecten aanzienlijk kunnen verhogen. Door het beter aansturen van het projectteam, het toepassen van verschillende methoden en technieken

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 1 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 En Toepassingen Hoofdstuk 4 Projectdefinitie Duidelijk zijn voor het hele team wat het doel is van het project. Vaak worden verschillende doelen in gedachten genomen

Nadere informatie

Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen

Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen Training Netwerken Training Netwerken: geven en nemen, luisteren en vragen Het hebben van een goed netwerk is van groot belang voor je carrière. Je hoort het vaak om je heen, een nieuwe baan of een nieuwe

Nadere informatie

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis Projectmatig creëren Samenvatting Hoofdstuk 15 Klas: TP11 Tommie Melis De projectleider. De spil in het spel Projectmatig creëren: Essentieel bij projectmatig creëren is dat alle betrokkenen zich als mens

Nadere informatie

Kenmerken. Wat is een project, wat zijn de kenmerken van een project? Een project is

Kenmerken. Wat is een project, wat zijn de kenmerken van een project? Een project is Kenmerken Wat is een, wat zijn de kenmerken van een? Bepaalde periode begin- en eindtijd Bepaald budget Vooraf overeengekomen resultaat Tijdelijke organisatievorm www.gertjanschop.com/management Een is

Nadere informatie

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN

STRATEGIE IMPLEMENTATIE SUCCESFACTOREN STRATEGIE IMPLEMENTATIE FACTOREN 9 FACTOREN VOOR STRATEGIE IMPLEMENTATIE STRATAEGOS.COM STRATEGIE IMPLEMENTATIE ALS CONCURRENTIEVOORDEEL 1 2 3 4 5 Om succesvol te zijn en blijven moeten organisaties hun

Nadere informatie

Opleiding A.D. Projectleider Techniek / Stedelijke Installaties. P.O.P. 1 ste Jaar

Opleiding A.D. Projectleider Techniek / Stedelijke Installaties. P.O.P. 1 ste Jaar / Stedelijke Installaties Handleiding Werkend Leren voor de duale opleiding A.D. Projectleider Techniek P.O.P. 1 ste Jaar René Welter / Stedelijke Installaties Handleiding Werkend Leren voor de duale

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P)

Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P) Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P) Kevin de Ram Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P.) Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2015 Kevin de Ram Persoonlijk Opleidings Plan 1 Voorwoord

Nadere informatie

Reflectieverslag Projectmanagement 1

Reflectieverslag Projectmanagement 1 Reflectieverslag Projectmanagement 1 Student: Roy Krabbenborg Hogeschool: Haagse Hogeschool Opleiding: Ad Projectleider Techniek Klas: TP11 Document: Refl. Verslag Prj. Man. Versie: 1.0 (juni 2016) Pagina

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord Voortgangsverslag blok 5 Naam : Lex Krijgsman Studentnummer : 11071060 Groep : TP29 datum : 10-08-2013 periode : Leerjaar 2 (Propedeuse ) september 2013 augustus 2014 Doel : Het voortgangsverslag is vooral

Nadere informatie

- Studievereniging. - Studentenvereniging. - Bouwkunde. - Civiele Techniek. - jezelf op overtuigende manier te presenteren

- Studievereniging. - Studentenvereniging. - Bouwkunde. - Civiele Techniek. - jezelf op overtuigende manier te presenteren Workshop VSSD Trainingsdag 3 oktober 2014 Jullie achtergrond - Studievereniging - Studentenvereniging -? - Bouwkunde - Civiele Techniek -? Saskia Slotboom 2014 2 VSSD Trainingsdag Workshop Jullie doelen

Nadere informatie

PROJECTMANAGEMENT. De negen fasen van projectmatig werken

PROJECTMANAGEMENT. De negen fasen van projectmatig werken PROJECTMANAGEMENT De negen fasen van projectmatig werken Inhoudsopgave opgave Inleiding......5 De basis...9 Een project... 9 Projectmanagement... 9 Rollen in het project... 13 Fasen in een project... 16

Nadere informatie

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen.

Talent Ontwikkel Programma. Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Talent Ontwikkel Programma Prikkelend ontwikkelingstraject voor jonge talenten die vooruit willen. Een intensief trainingsprogramma vol interessante onderwerpen en handvatten om zelf mee aan de slag te

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Elevator pitch wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Elevator pitch Elevator pitch, laat van je horen Hoe vertel jij krachtig over jezelf in zestig seconden? Sta jij te haperen op een netwerkborrel? Spring je van de hak op de tak tijdens een zakenlunch?

Nadere informatie

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN

DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN STUDIELOOPBAANBEGELEIDING DOELGERICHT LEZEN EN SAMENVATTEN KWALITATIEF ONDERZOEK ENGELS GRAMMAR CREATIEF DENKEN BUSINESS BENCHMARK COMMUNICATIEMIDDELEN INLEIDING COMMUNICATIE PROJECTMATIG WERKEN PRESENTEREN

Nadere informatie

Workshop Persoonlijke doelen stellen: sturing en overzicht, zakelijk en privé

Workshop Persoonlijke doelen stellen: sturing en overzicht, zakelijk en privé Workshop Persoonlijke doelen stellen Workshop Persoonlijke doelen stellen: sturing en overzicht, zakelijk en privé Wanneer jij weet wat jouw persoonlijke doelen zijn, haal jij meer resultaat uit jezelf

Nadere informatie

Kernkwadranten. Kernkwaliteit. Valkuil. Wispelturigheid. Goede. Positief tegenover Gesteld. Negatief tegenover Gesteld. Allergie.

Kernkwadranten. Kernkwaliteit. Valkuil. Wispelturigheid. Goede. Positief tegenover Gesteld. Negatief tegenover Gesteld. Allergie. Kernkwadranten 1. Spontaniteit Wispelturigheid Rechtlijnigheid Consequent zijn 2. Relativeringsvermogen Lichtzinnig Zwaarmoedigheid Creatief 3. Efficiënt Statisch Chaotisch Creatief 4. Gestructureerd Bureaucratisch

Nadere informatie

Welkom. Doel van workshop. LoopbaanNed. Dr. Dieta Mietus

Welkom. Doel van workshop. LoopbaanNed. Dr. Dieta Mietus Welkom Doel van workshop Oplossingsgericht werken LoopbaanNed Dr. Dieta Mietus Kennismaking Wat zou je willen doen zodat deze workshop nuttig voor je is? Oplossingsgericht werken aan project Projectmanager:

Nadere informatie

Opdracht Teamrollen. Samenwerken door teamrollen in te zetten Teake Kastelein

Opdracht Teamrollen. Samenwerken door teamrollen in te zetten Teake Kastelein Opdracht Teamrollen Samenwerken door teamrollen in te zetten 8.4.2016 - Teake Kastelein 348344 1 Inhoud Belbin test... 3 5 situaties teamrollen... 4 Vergaderingen... 5 Analyse Functioneren... 5 Leerpunten

Nadere informatie

DRIEHOEK IN DE PRAKTIJK

DRIEHOEK IN DE PRAKTIJK Talent en AI Praktijk De maatschappij Het ontwerp Veranderen De interventie Het gesprek Leren en persoonlijke ontwikkeling Leiderschap DE DRIEHOEK IN DE PRAKTIJK Marloes de Jong In het eerste hoofdstuk

Nadere informatie

[STUDIEHANDLEIDING PROJECTMANAGEMENT]

[STUDIEHANDLEIDING PROJECTMANAGEMENT] 2014/2015 ROC van Amsterdam Projectmanagement Schooljaar 2014/2015; Joerie Smit [STUDIEHANDLEIDING PROJECTMANAGEMENT] Een project draaien kunnen velen. Er één managen is een kunst Inleiding Een project

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 In dit blok was de opdracht onder andere het lezen en samenvatten van de hoofdstukken 15 en 23 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Hier zijn de samenvattingen te vinden van

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel Instituut Broers Plan van Aanpak Zubin Mathoera & Tomas Berends Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel 00-00-0000 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van

Nadere informatie

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel

Workshop Lichaamstaal. Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Workshop Lichaamstaal Lichaamstaal, een krachtig communicatiemiddel Lichaamstaal is belangrijker dan veel mensen beseffen. Het is een cruciaal onderdeel van onze communicatie. Hoe kom je over op een ander?

Nadere informatie

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Relatiemanagement wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Relatiemanagement Relatiemanagement, investeren in zakelijke relaties Relaties; de mens kan niet zonder. Of het privé is of werk gerelateerd, relaties zijn een belangrijk onderdeel van ons leven.

Nadere informatie

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf.

Niet betrokken medewerkers worden gecreëerd door de organisatie zelf. Vandaag Winst maken is het hoogste doel. Er heerst controle en hiërarchie. Klanten worden bediend. Met de omgeving is geen tot reactief contact. Het gaat goed zoals het gaat. Maar hoelang nog? Slechts

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Levend Project Leiderschap

Levend Project Leiderschap De Eik Natuurlijk Leren & In Evenwicht bieden aan: Training Levend Project Leiderschap één project twee trainers drie trainingsblokken vier maanden doorlooptijd vijf projectmatige invalshoeken Je leert:

Nadere informatie

VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1

VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1 VRAGENLIJST LERENDE ORGANISATIE (op basis van Nelson & Burns) 1 Onderstaande diagnostische vragenlijst bestaat uit 12 items. De score geeft weer in welke mate uw organisatie reactief, responsief, pro-actief

Nadere informatie

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat

Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat OPEN YOUR EYES Leiderschapsontwikkeling: inspiratie en resultaat Leiderschap ontwikkeling vanuit de kern Leiderschap is van grote invloed op de resultaten van de organisatie. Hoe kunnen we onze ambities

Nadere informatie

Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen

Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen Workshop Kernkwadranten Workshop Kernkwadranten, op zoek naar jouw sterke eigenschappen Wil jij jezelf beter leren kennen? Wil jij weten wat jouw sterke eigenschappen zijn en hoe je deze kunt benutten?

Nadere informatie

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap Persoonlijk leiderschap Best practice over persoonlijk leiderschap Namen: Student Nr.: Klas: Stefan Broekman 499490 OOSE R MC N Nick Penninx 551407 Arnoud Willemsen 463185 Sem Teuwsen 553136 Docent: Mascha

Nadere informatie

Literatuur Projectmatig Werken

Literatuur Projectmatig Werken Literatuur Projectmatig Werken Onderstaande boeken behandelen de meest gebruikte methodieken van projectmatig werken. Prince 2 is vooral voor ICT-projecten geschikt. Overheden kiezen vaak voor een bepaalde

Nadere informatie

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Kernkwadranten wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Kernkwadranten Kernkwadranten, wat is jouw uitdaging? Weet jij wat jouw eigenschappen zijn? Waar ben jij sterk in en wat zijn jouw valkuilen? Wanneer je dit weet, kun je hier rekening mee houden.

Nadere informatie

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018 PLUS Retail Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen 2018 Utrecht, 15 & 16 november 2018 Aafke Woudstra 28 jaar Enschede Nieuwegein Hardlopen 2012 Onderwijskunde Radboud Universiteit Nijmegen 2014-2017

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Plattelandsontwikkeling met Leader

Plattelandsontwikkeling met Leader Plattelandsontwikkeling met Leader Plattelandsontwikkeling, procesmatig. De affiche: 1. Proceskant 2. Van groep naar community 3. Fasen groepsontwikkeling 4. Valkuilen. 5. Beleidscyclus - rol coördinator

Nadere informatie

Workshop Verbindend communiceren

Workshop Verbindend communiceren Workshop Verbindend communiceren Verbindend communiceren, krachtig en van hart-tot-hart Verbindend communiceren staat in het teken van écht contact maken met jezelf en de ander. Helder en effectief communiceren

Nadere informatie

In-company Projectmanagement Stichting KOEL

In-company Projectmanagement Stichting KOEL In-company Projectmanagement Stichting KOEL Slotbijeenkomst 4 juni 2013 Loes van Amsterdam l.vanamsterdam@jvei.nl Wat is een project? Een project is een contract tussen opdrachtgever, projectleider en

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: prikkel je geest Out of the box denken. Of, buiten de gebaande paden denken. Doorbreek denkpatronen. Breekt het zweet je al uit als je dit hoort? Heb jij moeite

Nadere informatie

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken. De workshop Persoonlijke effectiviteit wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Persoonlijke effectiviteit Persoonlijke effectiviteit, bewuster en slimmer (samen)werken Hoe vaak gebeurt het dat een collega vraagt of je op het laatste moment nog even wilt meelezen met een

Nadere informatie

Zin in pionieren. Duurzaam pionieren in het onderwijs. SOK-congres 7 juni Zin in SOK congres Vrijdag 7 juni 2019, Affligem

Zin in pionieren. Duurzaam pionieren in het onderwijs. SOK-congres 7 juni Zin in SOK congres Vrijdag 7 juni 2019, Affligem Mieke de Vreede Zin in pionieren @ SOK congres Vrijdag 7 juni 2019, Affligem Zin in pionieren Introductie Mijn veranderverhaal Pionieren De 4 uitdagingen Samenvatting In gesprek over pionieren SOK-congres

Nadere informatie

Global Project Performance

Global Project Performance Return on investment in project management PROJECTMATIG CREËREN TRAINING PRINCE2 and The Swirl logo are trade marks of AXELOS Limited. OVER PROJECTMANAGEMENTMETHODEN In Nederland worden diverse soorten

Nadere informatie

SCRUM METHODE.

SCRUM METHODE. SCRUM METHODE www.gladwell.nl bel ons 020-240 2244 WAT IS SCRUM? Scrum is een methode om effectief, kostenefficiënt, klant- en resultaatgericht te werken in teams. Met Scrum kunt u de principes van agile

Nadere informatie

Oefenvragen Middle Management B - Persoonlijke effectiviteit

Oefenvragen Middle Management B - Persoonlijke effectiviteit Oefenvragen Middle Management B - Persoonlijke effectiviteit 1. Waarom is het voor managers zo belangrijk om een (persoonlijke) visie te hebben? A. Het stelt je in staat om anderen erbij te betrekken en

Nadere informatie

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC Project-, Programma- en AdviesCentrum Resultaten die eruit springen PPAC Binnen Veiligheid en Justitie groeit het belang van projectmatig en programmatisch werken. Ook neemt de behoefte toe om medewerkers

Nadere informatie

Training Stressmanagement

Training Stressmanagement Training Stressmanagement Training Stressmanagement, veerkrachtig omgaan met werkdruk Een burn-out en overspannenheid zijn aandoeningen die grotendeels worden veroorzaakt door grote mate van stress op

Nadere informatie

Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG

Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG 2016 Voortgangsverslag 2.0 COMPETENTIES PETER VERSTEEG Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om duidelijk te maken welke competentie ik heb behandeld in blok 2 van mijn schooljaar. Door middel van mijn

Nadere informatie

Training Passie en missie

Training Passie en missie Training Passie en missie Training Passie en missie, maak gebruik van elkaars unieke bijdrage Iedereen heeft een unieke bijdrage, maar niet iedereen weet welke dat is. Weet jij het wel? Wanneer je dit

Nadere informatie

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne De NMF s staan voor mooie en duurzame provincies. Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel dat goed is voor onze planeet, onze biodiversiteit

Nadere informatie

Onderwijs. Huisvesting die kennis in beweging brengt

Onderwijs. Huisvesting die kennis in beweging brengt Onderwijs Huisvesting die kennis in beweging brengt Onderwijs Huisvesting die kennis in beweging brengt Wat is de essentie van een onderwijsgebouw? En wat gebeurt daar precies? De core business van onderwijs

Nadere informatie

Training Creatief denken

Training Creatief denken Training Creatief denken Creatief denken: een oplossing voor elk probleem Creatief denken is vandaag de dag een must. De markt verandert razendsnel en als je niet innovatief bent, loop je achter de feiten

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hst. 1 De essentie van projectmatig creëren (korset of ruggengraat) Projectmanagement is populair in deze maatschappij waarin de manieren van werken een steeds hogere versnelling aannemen.

Nadere informatie

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Persoonlijk Actie Plan

Persoonlijk Actie Plan Persoonlijk Actie Plan Naam: Frans Tuerlings Studentnummer: 15130924 Opleiding: Projectleider Techniek Datum: 06 februari 2016 Voorwoord: Sinds september 2015 volg ik de duale opleiding AD Projectleider

Nadere informatie

Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster

Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster Format voor het plan van aanpak voor het aanvragen van een ster Uitwerking Domein Gezondheidszorg Hogeschool Utrecht Honoursforum GZ Onderwerp / thema: Naam student: Studentnummer: Opleiding: Studiejaar

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project: Portfolio Online 18-9-2013. Jeremy de Jager INHOLLAND

Plan van Aanpak. Project: Portfolio Online 18-9-2013. Jeremy de Jager INHOLLAND 18-9-2013 Plan van Aanpak Project: Portfolio Online Jeremy de Jager INHOLLAND Pagina 1 Hoofdstukken 1. Achtergronden - Projectnaam - Opdrachtgever - Opdrachtnemer - Beschrijving organisatie - Geschiedenis

Nadere informatie

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE

> TAALWERKBLAD PARTICIPATIE TAALWERKBLAD PARTICIPATIE aanpak coach cultuur deelnemen doel eigenschappen heden integreren kwaliteiten meedoen mentor nu plan samenleving toekomst vaardigheden verleden verwachtingen wensen DE WERKWOORDSTIJDEN

Nadere informatie

Plan van aanpak. Project : Project DropCo. Bedrijf : DropCo

Plan van aanpak. Project : Project DropCo. Bedrijf : DropCo Plan van aanpak Project : Project DropCo Bedrijf : DropCo Plaats, datum: 16 Januari 2013, Oostburg Opgesteld door: Projectgroep X [Bjornvansteenberghe] [0030610] [30610@scalda.nl] [Dave Krijnen] [0030659]

Nadere informatie

Projectmanagement 2.0

Projectmanagement 2.0 Projectmanagement 2.0 Inleiding In ieder bedrijf waar in projecten wordt gewerkt liggen scopechanges op de loer. Zo ook bij het CrossOverteam Projectmanagement 2.0. De eerste dag van het project is gelijk

Nadere informatie

Wat is de definitie van een project volgens de A4-projectmanagement methode?

Wat is de definitie van een project volgens de A4-projectmanagement methode? Wegwijzer voor methoden bij Projectmanagement 2de geheel herziene druk Fritjof Brave.; Erwin Baardman; Ariane Moussault, 2011 5.1 A4 projectmanagement Wat is de definitie van een project volgens de A4-projectmanagement

Nadere informatie

Project Ouder wordende Cliënt

Project Ouder wordende Cliënt Project Ouder wordende Cliënt Tips en wenken voor verbeterteams ter voorbereiding op de start van het project Ouder wordende cliënt & Opdrachten voor de eerste bijeenkomst van 22 mei in Utrecht Inclusief

Nadere informatie

Bestuursopdracht Samenwerking gemeenten Een bouwsteen voor de gemeente

Bestuursopdracht Samenwerking gemeenten Een bouwsteen voor de gemeente Bestuursopdracht Samenwerking gemeenten Een bouwsteen voor de gemeente Deze bouwsteen is gemaakt om gemeenten te ondersteunen in het opstellen van een bestuursopdracht voor samenwerking tussen gemeenten

Nadere informatie