COVA 2. Projectmatig Creëren 2.0

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COVA 2. Projectmatig Creëren 2.0"

Transcriptie

1 COVA 2 Projectmatig Creëren 2.0 Dit is een samenvatting van de hoofdstukken 1 t/m 5, 8 en 18 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Bij elk hoofdstuk heb ik erbij geschreven wat mijn persoonlijke ervaringen met betrekking tot het hoofdstukken zijn.

2 H1: De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1 gaat over de essentie van projectmatig creëren. Een project is een tijdelijke werkorganisatie, gebaseerd op een flexibele inzet van mensen en middelen en met het doel om een concreet resultaat te bereiken binnen scherpe afspraken over tijd, geld en kwaliteit. In de eerste paragraaf word er gesproken over commitment. Commitment is de drijvende kracht in projectsucces. Je kan op twee manieren deelnemen aan een project, actief en reactief. Door betrokken te zijn zal je automatisch ook gemotiveerder zijn. Het is overigens niet de taak van de projectleider om te motiveren. Een goede projectleider neemt wel blokkades weg. De schrijvers spreken ook over de vier fundamentele ideeën achter het concept projectmatig creëren. Deze zijn: 1. Persoonlijke kracht Dit heeft betrekking tot het nemen van verantwoordelijkheid in het project. 2. Vormkracht Vormkracht heeft betrekking op alle hulpmiddelen die ons ten dienste staan bij het verwezenlijken (materialiseren) van onze ideeën, onze visie en onze idealen. Die hulpmiddelen zijn vakkennis, methodieken, beschikbare instrumenten en procedures. 3. Samenwerkingskracht Dit houdt in het vermogen om gezamenlijk te creëren. 4. Voedingskracht Voedingskracht refereert aan de verankering van ons project in de omgeving. De gebruikers/klanten en vooral de opdrachtgever vertegenwoordigen de omgeving binnen het project. Afgelopen project hebben we natuurlijk weer moeten samenwerken met verschillende projectleden. Het was al duidelijk te merken welke studenten commitment hadden en welke niet. Dit was vooral te merken aan het afwachtende, reactieve karakter dat sommige projectleden hadden. In tegenstelling tot de projectleden die commitment toonden en vooral actief bezig waren, was de input van de projectleden zonder commitment minimaal. Dit zorgde toch wel voor irritaties binnen het projectteam.

3 H2: commitment en creëren Dit hoofdstuk is gewijd aan de vraag wat is een collectief creërend proces en hoe dat dat in zijn werk? De eerste paragraaf verteld over het verschil tussen willen en keuzes maken. De oorzaak van veel problemen is keuzespanning. Keuzespanning is de spanning die ontstaat wanneer men voor moeilijke keuzes komt te staan. De keuzespanning bestaat uit 3 onderdelen. Ten eerste moet de betrokkene weten wat hij wil. Ten tweede moet hij de huidige realiteit onder ogen durven zien. En ten derde moet hij bewust kiezen tussen realiteit en toekomst. Hoe groter het verschil tussen hetgeen men wil en de huidige realiteit, des te groter is de keuzespanning. Het boek verteld over het proces om tot een goede keuze te komen. Dit proces bestaat uit de volgende 6 stappen: Luisteren en horen Richten en vinden Kijken en zien Toetsen en voelen Kiezen en weten Volgen en zijn Wie een keuze maakt, toont leiderschap, demonstreert wat commitment is, en laat zichzelf en anderen zien waartoe een mens in staat is. De prijs die opdrachtgever, projectleider en projectteam hiervoor betalen is moed. Dat is waar het bij projectmatig creëren op aan komt. Dit hoofdstuk heeft me geholpen in te zien wat het verschil tussen willen en kiezen is. Het is zo vaak voorgekomen dat ik iets wil maar dat het er nooit van terecht is gekomen. Bijvoorbeeld de albekende goede voornemens van het nieuwe jaar. Ik wil stoppen met roken. Dit is fout. Als je iets wilt toon je geen commitment. Je moet de moed hebben om te kunnen zeggen ik kies ervoor om te stoppen met roken! Dit is wat commitment is. Een ander voorbeeld, ik wil dit komend blok mijn best doen door niet al mijn opdrachten steeds uit te stellen. Wil mijn best doen geeft aan dat ik er ook in kan falen. Nee, vanaf nu kies ik ervoor om eerder te beginnen aan mijn opdrachten.

4 H3 het project contract Hoofdstuk 3 gaat over het opstellen van het project contract. Er wordt verteld over het aard en het belang van een projectcontract. Er zijn 2 kanten waarop het projectcontract gezien kan worden. De zakelijke kant houdt in dat de betrokkenen partijen zeer precies, helder en ondubbelzinnig met elkaar overeenkomen wat wel en wat niet tot het project behoort. De andere kant, de psychologische kant, spreekt zich meer tot de psychologische verhoudingen van de verschillende partijen. Zo moeten de opdrachtgever en het projectteam elkaar accepteren als gelijkwaardige partners. Ook moeten de opdrachtgever, projectleider en het projectteam onderling betrokkenheid en vertrouwen opbouwen. Er wordt ook verteld over de totstandkoming van het projectcontract. Het projectcontract wordt geschreven nadat de projectbrief wordt ontvangen. Dit nul document wordt eenzijdig opgesteld door de opdrachtgever. Dit wordt ook wel de initiatieffase genoemd. Dit is het startschot van het opstellen van het conceptcontract. Het projectcontract is dan ook een product van onderhandeling tussen het projectteam en de opdrachtgever. Verder wordt in het hoofdstuk stilgestaan bij de werkelijke inhoud van een projectcontract. In vrijwel alle projectcontracten is min of meer dezelfde basisopzet te vinden. Deze opzet bestaat uit 3 onderdelen. De projectdefinitie, het activiteitenplan en het beheersplan. Deze 3 punten zijn te vertalen naar respectievelijk Wat, hoe en waarmee. Bij het opstellen van een PVA gebruik ik zelf al sinds 2002 het boek projectmanagement van Roel Grit. Omdat ik dit boek al zo n lange tijd gebruik zit het proces van het maken van een PVA er een beetje ingestampt. Dit hoofdstuk geeft mij de inzicht en uitleg hoe een PVA, oftewel projectcontract anders kan. De hoofdstukken van het projectcontract worden stukken uitgebreider uitgelegd en ook de achterliggende gedachten van de hoofdstukken komen nu naar boven. Voor het volgend project ga ik ervoor kiezen om dit boek aan te houden i.p.v. het boek van Roel Grit.

5 H4: Projectdefinitie Hoofdstuk 4 gaat over de project definitie. Het formuleren van de projectdefinitie is de eerste stap in het opstellen van het projectcontract. In dit hoofdstuk wordt uitgelegd wat de elementen zijn waaruit een goede projectdefinitie bestaat. Een goede projectdefinitie bestaat uit de volgende 9 elementen: 1. De uitdaging (of de probleemstelling) van het project Onder uitdaging verstaan we de beschrijving van de spanning die bestaat tussen de huidige en de gewenste situatie, gegeven een of meer doelstellingen die daarbij aan de orde zijn. 2. De aanleiding voor het project De aanleiding beschrijft een gebeurtenis die het project acuut maakt, waardoor het nu op de agenda terecht is gekomen en moet worden aangepakt. 3. De doelstelling van het project De doelstelling van het project betreft de zingeving ervan. Het is het antwoord op de vraag wat de hogere ambitie is waaraan het project een bijdrage gaat leveren middels het opleveren van het project resultaat. 4. Het beoogde projectresultaat Het resultaat is een instrument waarmee de doelstelling kan worden bereikt. Het is iets tastbaars zoals bijvoorbeeld een boek, en niet kennis. 5. De afbakening van het projectresultaat Een goede projectdefinitie bevat ook een eenduidige beschrijving van zaken die niet tot het resultaat behoren zelfs al zouden ze, gezien de uitdaging, wel in het project kunnen passen. 6. De effecten van het project De effecten van een project zijn consequenties die de uitvoering van het project in de ruimste zin kan hebben, naast het bereiken van het beoogde resultaat. 7. De gebruiker van het projectresultaat De gebruikers zijn diegenen die ofwel het meeste plezier beleven aan het projectresultaat, dan wel daarvan het meeste last ondervinden. Het begrip gebruiker verwijst dus naar een grotere groep dan uitsluitend degenen voor wie het resultaat bestemd is. 8. De randvoorwaarden waarbinnen het project zich afspeelt Randvoorwaarden zijn te onderscheiden naar twee groepen: a. Randvoorwaarden gezien vanuit het project b. De randvoorwaarden bezien vanuit het perspectief van de opdrachtgever of de moeder organisatie. 9. De relatie met andere projecten In een organisatie zullen nogal eens verscheidene projecten tegelijkertijd worden uitgevoerd. Daarnaast bestaat er samenhang tussen projecten die deel uitmaken van het zelfde programma. In dit onderdeel wordt de scope van het project verhelderd. Zoals eerder aangegeven heb ik altijd gewerkt met het boek van Roel Grit. Hierdoor zijn de meeste onderdelen van het projectdefinitie mij wel bekend. Echter is het na het lezen van dit hoofdstuk wel fijn om ook eens met een andere invalshoek een projectcontract op te

6 stellen. Mijn doel is voor het volgend project is, in plaats van het boek van Roel Grit aan te houden, deze methode te gebruiken om tot een goed project contract te komen.

7 Hoofdstuk 5: Projectbrief en collectieve intake De projectdefinitie kan in twee verschillende scenario s tot stand komen 1. De opdrachtgever weet wat hij wil, en hij is ook in staat dat te verwoorden in een duidelijke projectbrief aan het projectteam 2. De opdrachtgever weet nog niet wat hij precies wilt, of wat wel en wat niet mogelijk is. De eerste stap in de definitie fase is de collectieve intake, een gesprek tussen de opdrachtgever en de projectleider en projectteam. Het collectieve karakter van het gesprek is om een aantal reden essentieel: In een collectieve intake komen meer aspecten op tafel dan wanneer de projectleider onder vier ogen enkele vervolggesprekken voert met de opdrachtgever; er is immers meer creatief denkvermogen om de tafel verzameld. Teamleden gaan met meer energie en betrokkenheid aan de slag wanneer ze er als projectteamlid bij zijn, meepraten en ook de vragen kunnen stellen die voor hen van belang zijn, kortom wanneer het team al team, dus collectief, het project in kaart kan brengen. De opdrachtgever krijgt een beter gevoel voor de gedachten die in het team leven; het gesprek kan hem op nieuwe ideeën brengen en geeft hem vertrouwen in de capaciteiten van de projectgroep. De wederzijdse kennismaking van de opdrachtgever, team en projectleider in deze cruciale fase draagt bij aan een fundament van vertrouwen en respect voor de belangrijkste werkrelaties in het project. De collectieve intake kan er als volgt uitzien: 1. De opdrachtgever richt aan de hand van de projectbrief zijn ideeën toe over resultaat, afbakening en doel(en). 2. Na deze toelichting wordt, in het bijzijn van de opdrachtgever, besproken hoe de overige aanwezigen over het beoogde project denken. 3. De begeleider van de bijeenkomst of de projectleider clustert het materiaal en brengt daarmee structuur aan. 4. Het projectteam en de opdrachtgever bespreken met elkaar de oogst van de vorige stap. Een andere optie is dat, na het zetten van stap 3, het projectteam aan de hand van de flipover- vellen met de post- it s meteen een eerste versie maakt van de projectdefinitie en die vervolgens bespreekt met de opdrachtgever. Soms is een enkele collectieve intake niet voldoende om tot een duidelijke project definitie te komen. Het projectteam heeft dan verschillende instrumenten tot zijn beschikking om nader onderzoek te doen naar de context van het project, de problemen en de mogelijke resultaten. SWOT analyse Een combinatie van Strenghts Weakness Opportunities Theaths analyze van het project. PAP analyse Probleem achter het probleem. Onderzoek naar mogelijke achterliggende problemen.

8 Creatieve resultaatdefinitie genereren van nieuwe ideeën voor mogelijke projectresultaten. Innovation Frame Instrument waarmee de opdrachtgever en opdrachtnemer de juiste reikwijdte van het project kunnen bepalen. Toets op effectiviteit toets op commitment. Te gebruiken als het projectresultaat duidelijk en afgebakend is, maar toch geen energie genereert in het projectteam. Deze theorie hebben we nog niet in de praktijk kunnen brengen. We hebben telkens de studiewijzer als projectbrief genomen. De studiewijzer kregen we, en daar moesten we het mee doen. Als ik kijk naar het vorige project, waarbij de studiewijzer te weinig informatie leverde, zouden we baat hebben gehad bij een collectieve intake zoals is beschreven in het boek. Er is natuurlijk een kick- off, maar die kick- off was te breed en die ging over 3 projectopdrachten tegelijk. Er was niet echt tijd om specifiek in te gaan op 1 opdracht. Achteraf hadden we de verschillende instrumenten kunnen gebruiken die worden beschreven in het boek. Dit zou ons veel frustratie doen vermijden. Helaas is dit allemaal achteraf en nemen we dit mee als leermomentje naar het volgend project.

9 Hoofdstuk 8: projectplanning Dit hoofdstuk gaat over planning. Om tot een goede planning te komen moeten de volgende zeven stappen worden uitgevoerd: 1. Bepaal de afhankelijkheden tussen activiteiten Er zijn vier afhankelijkheden te onderscheiden: a. Finish to start Activiteit Y kan pas beginnen nadat activiteit X is afgerond b. Finish to finish De einddatum van activiteit X bepaald de einddatum van activiteit Y c. Start to start De startdatum van activiteit X bepaald de startdatum van activiteit Y d. Start to finish De start datum van activiteit X bepaald de einddatum van activiteit Y 2. Verdeel de activiteiten door/onder teamleden en/of derden De activiteiten worden toegedeeld op basis van vrijwilligheid en persoonlijke betrokkenheid. Ook wordt er gekeken naar noodzakelijke kennis, ervaring, werktempo en beschikbaarheid. 3. Ken mijlpalen toe Een mijlpaal is een zichtbaar moment in de planning waarop een belangrijke beslissing aan de orde is en/of een deel van het project wordt afgesloten. Er zijn dus twee soorten mijlpalen: a. Beslissingsmijlpaal Er zijn tijdens het projectkeuzes die de opdracht gever moet maken. Deze keuzemomenten worden in de planning opgenomen als mijlpalen. b. Gebeurtenis als mijlpaal De tweede toepassing van een mijlpaal houdt in, dat er een moment wordt benoemd waarop een onderdeel van het project moet zijn worden afgesloten zonder dat daarbij sprake is van een besluit. 4. Schat de bewerkings- en doorlooptijden van de afzonderlijke activiteiten Het verschil tussen bewerkings- en doorlooptijd van een activiteit is dat bewerkingstijd het aantal mensuren- of dagen inhoudt en de doorlooptijd het aantal kalenderdagen- of weken waarin de activiteit wordt uitgevoerd inhoudt. De doorlooptijd kan worden berekend met de volgende formule: Dv=(Do+4Dw+Dp)/6 Hierin is Dv de verwachte doorlooptijd. Do de optimistische geschatte doorlooptijd. Dw de meest waarschijnlijke doorlooptijd en Dp de pessimistische geschatte doorlooptijd. 5. Bereken de geschatte totale doorlooptijd van het gehele project Na stap 4 kan de totale doorlooptijd van het gehele project worden berekend. Hier moet rekening worden gehouden met speling. 6. Stem de begin- en einddata van de uit te voeren taken af met de agenda s van de betrokken teamleden Het beste dit te doen is alle data in een Gantt diagram te voeren met behulp van bijvoorbeeld MS Project software. In een Gantt diagram staat overzichtelijk een balkenplanning. De horizontale balken geven de doorlooptijden van de activiteiten weer. 7. Vergelijk de planning met de bestaande randvoorwaarden Nu de planning klaar is, is de volgende stap om het te vergelijken met de

10 randvoorwaarden van het project, dat wil zeggen de deadlines, budget- restricties en andere beperkingen die voor het project gelden. In het boek wordt een voorbeeld gebruikt van een verhuizing. Alle 7 stappen worden toegepast om een planning te maken van een verhuizing. Toevallig heb ik vorige week zelf een verhuizing op werk moeten doen. Alhoewel er niet een uitgebreide planning is gemaakt zoals in het boek wordt beschreven zijn er toch elementen die wel zijn gebruikt. We hadden 1 avond om onze afdeling van de 1 e verdieping naar de 3 e verdieping te verhuizen. Uiteraard kon er pas worden begonnen met verhuizen na sluitingstijd. Was er een specifiek patroon dat we moesten aanhouden: Artikelen uit de schappen - > meubels verhuizen - > meubels weer opbouwen - > artikelen weer in de schappen. We hadden hier te maken met duidelijke finish to start afhankelijkheden. Uiteindelijk is de verhuizing nog maar net op tijd afgerond. Als er werd gewerkt volgens de methode in het boek zou er naar mijn mening minder veel gestrest worden. Maar ik houd ook in m n achterhoofd dat een goede planning tijd vergt en die tijd was er niet ingestoken.

11 Hoofdstuk 18: Persoonlijk leiderschap Dit hoofdstuk gaat over persoonlijk leiderschap. Onder persoonlijk leiderschap bedoelen de schrijvers de mate waarin iemand zich bewust is van zijn gedrag in de dagelijkse praktijk, van de diepere motieven en drijfveren die daaraan ten grondslag liggen en van de bron van zijn eigen kracht. De basis van persoonlijk leiderschap is het verdiepen van zelfkennis. Visie en waarden behoren tot de motor van persoonlijk leiderschap. Steven Covey spoort iedereen aan om een persoonlijk statuur op te stellen waarin 3 elementen centraal staan: Wat wil ik zijn? Dit heeft betrekking tot karakter. Wat wil ik doen? Dit heeft betrekking tot bijdrage en prestaties. Welke waarden en principes liggen ten grondeslag aan dit zijn en doen? Feedback is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap. Elk feedback is een cadeautje, al is niet iedere ontvanger blij met dit geschenk. De kunst is deze feedback te gebruiken om zo aan je zelf te kunnen werken. Verder wordt in dit hoofdstuk een viertal benaderingen besproken. Deze zijn Kenkwaliteiten, Human Dynamics, Insights en Enneagrammen. Iedere benadering verschaft toegang tot de essentie van de mens, de bron van het vermogen tot creëren. Ik vind het zelf moeilijk om een leider te zijn in een project groep. Dit komt mede omdat ik, zelfs na 30 jaar, nog steeds niet weet wat ik wil zijn, en wat ik wil doen. Wel heeft dit hoofdstuk mij een duidelijk beeld gegeven hoe ik mezelf wil kan ontwikkelen. Ik hecht grote waarde aan feedback. Ik weet namelijk ook niet wat precies mijn kernkwaliteiten zijn. Ik denk dat vele van mijn kernkwaliteiten in de zogenaamde blinde vlek zitten, ze zijn onbekend aan mezelf maar wel bekend aan anderen. Zo is bij de 360 feedback van vorig project vastgesteld dat ik iets heel gauw perfect wil doen. Hierbij is de valkuil dat ik al het werk naar mezelf toe trek. Dit heeft als gevolg dat ik niet goed samenwerk zoals mijn project leden mij vertelden. Ik ben heel blij met de feedback van mijn projectleden. In de toekomst zal ik ervoor kiezen om meer los te laten zodat ik niet te veel hooi op mijn vork neem (valkuil).

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 14109271 WP27 Haagse Hogeschool Delft Dhr. Hoogland Bedrijfscommunicatie 1 Inleiding In dit document

Nadere informatie

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting Projectmatig Creëren 2.0 Samenvatting Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Inhoudsopgave Projectmatig Creëren 2.0... 1 Samenvatting... 1

Nadere informatie

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen:

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen: H1 De essentie van projectmatig creëren Er zijn 2 soorten projecten: - Projecten die vanzelf lopen. Dit zijn projecten door inzet van de teamleden vanzelf lopen. De projectleider hoeft nauwelijks druk

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 De opdracht voor school was het lezen van een aantal hoofdstukken en hier een samenvatting van schrijven met voorbeelden uit je eigen leven. Dit moest kort maar krachtig zijn en

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1, 2, 3, 4, 5, 8, 18 en 23 Ferry Barendse WP29 Hoofdstuk 1, De essentie van projectmatig creëren Optimaal projectmanagement betekend op de eerste plaats

Nadere informatie

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter Projectmatig creeren Ronald de Ruijter 14111039 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren/corset of ruggegraat 2. Commitment en Creëren 3. Het projectcontract 4. De projectdefinitie 5. Projectbrief

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Commitment en creëren:

Hoofdstuk 2 Commitment en creëren: Hoofdstuk 1 Een project is een tijdelijke werkorganisatie, gebaseerd op een flexibele inzet van mensen en middelen en met het doel om een concreet resultaat te bereiken binnen scherpe afspraken over tijd,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren

Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren Er zijn twee soorten projecten, namelijk: - Projecten waarbij alles vanzelf gaat: hierbij voelen alle teamleden zich betrokken bij het project en de teamleider

Nadere informatie

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Vraag - Wat is het meest succesvolle team waarvan je deel hebt uitgemaakt, waar je met de meeste bevrediging

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0 Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725

Projectmatig creëren 2.0 Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725 Projectmatig creëren 2.0 Naam: Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725 Tegenwoordig wordt het meeste werk van ingenieurs verricht in projectgroepen. Daarom is projectmanagement een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN

PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN 27/06/2012 COSTIAN PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN Leerjaar 2012 propedeuse blok 2.4 Costian de Jonge Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Hoofdstuk 1: De

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 + Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 16 Hoofdstuk 23 14109271 WP27 Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren. In dit hoofdstuk wordt verteld over het boek de auteurs verwijzen naar termen die ze hebben gebruikt in andere hoofdstukken.

Nadere informatie

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Inleiding Bij het doorlopen van een project komt er een hele berg informatie binnen en dat wordt verwerkt. Om dat ordelijk te

Nadere informatie

Inleiding. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn

Inleiding. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn Inleiding Tegenwoordig worden veel activiteiten in projectvorm uitgevoerd. Deze manier van werken wordt steeds vaker toegepast omdat het een efficiënte vorm van werken is. In dit document is samengevat

Nadere informatie

Kenmerken. Wat is een project, wat zijn de kenmerken van een project? Een project is

Kenmerken. Wat is een project, wat zijn de kenmerken van een project? Een project is Kenmerken Wat is een, wat zijn de kenmerken van een? Bepaalde periode begin- en eindtijd Bepaald budget Vooraf overeengekomen resultaat Tijdelijke organisatievorm www.gertjanschop.com/management Een is

Nadere informatie

Projectmatig Creëren. Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf. Barry Arnold

Projectmatig Creëren. Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf. Barry Arnold Projectmatig Creëren Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf Barry Arnold 15136132 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren; Korset of ruggengraat?... 3 2. Commitment en creëren...

Nadere informatie

Naam:Jasper Hop studentnummer: Projectmatig creëren 2.0

Naam:Jasper Hop studentnummer: Projectmatig creëren 2.0 Naam:Jasper Hop studentnummer: 13104675 Projectmatig creëren 2.0 Voorwoord In het boek Project matig creëren2.0 staat beschreven wat belangrijk is voor een project. Het laat zien dat het succes waarmee

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren

Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren Commitment Om een project goed te laten verlopen, is commitment van alle teamleden het sleutelwoord. Als voorbeeld neem ik een situatie uit het verleden,

Nadere informatie

Projectmatig werken: de essenties Inleiding

Projectmatig werken: de essenties Inleiding Projectmatig werken: de essenties Inleiding 2-Tact maakt gebruik van de methodiek Projectmatig werken die voor het eerst beschreven is in het boekje projectmatig werken van Gert Wijnen/Willem Renes en

Nadere informatie

Titel Projectplan Versie: 0.0

Titel Projectplan Versie: 0.0 Titel Projectplan Versie: 0.0 Bestandsnaam: Naam opdrachtgever Contactgegevens Naam projectleider Contactgegevens Projectcode [voeg relevante afbeelding in] Datum opgesteld: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:

Nadere informatie

Projectmatig Creëren. Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken.

Projectmatig Creëren. Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken. Projectmatig Creëren Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken. - De essentie van projectmatig creëren - Het projectcontract - De projectdefinitie - De projectstructuur - Projectbeheersing

Nadere informatie

In-company Projectmanagement Stichting KOEL

In-company Projectmanagement Stichting KOEL In-company Projectmanagement Stichting KOEL Slotbijeenkomst 4 juni 2013 Loes van Amsterdam l.vanamsterdam@jvei.nl Wat is een project? Een project is een contract tussen opdrachtgever, projectleider en

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Zubin Mathoera & Tomas Berends. Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel Instituut Broers Plan van Aanpak Zubin Mathoera & Tomas Berends Zubin Mathoera Tomas Berends Maarten van Mensvoort Tim van Berkel 00-00-0000 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van

Nadere informatie

Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk?

Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk? Projectleiderschap: raketwetenschap of mensenwerk? Een bescheiden handreiking 9 februari 2017 Denise Baecklant Agenda Basis van mijn presentatie Wat is een project? Basale structuur van een project De

Nadere informatie

Competentiemeter Zelfsturing

Competentiemeter Zelfsturing Competentiemeter Zelfsturing Met het invullen van deze vragenlijst krijg je een beeld van je eigen bekwaamheden als zelfstuurder. Deze vragenlijst is in de eerste plaats bedoeld voor zelfanalyse. Je kunt

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

Plan van aanpak Portfolio

Plan van aanpak Portfolio Plan van aanpak Portfolio 1 Plan van aanpak Project Portfolio Persoonlijke website Opdrachtgever: Potentiële toekomstige werkgevers Datum: Auteur(s): Projectleden: 02/09/2013 Anthony Timmers Anthony Timmers

Nadere informatie

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013

Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Groeidocument trainingen blok 2 Jeroen Dusseldorp 17-12-2013 Inleiding Voor u ligt mijn groeidocument van de trainingen die zijn gegeven in blok 2 van de minor Consultancy. Om een succesvolle consultant

Nadere informatie

Plan van Aanpak. Project: Portfolio Online 18-9-2013. Jeremy de Jager INHOLLAND

Plan van Aanpak. Project: Portfolio Online 18-9-2013. Jeremy de Jager INHOLLAND 18-9-2013 Plan van Aanpak Project: Portfolio Online Jeremy de Jager INHOLLAND Pagina 1 Hoofdstukken 1. Achtergronden - Projectnaam - Opdrachtgever - Opdrachtnemer - Beschrijving organisatie - Geschiedenis

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server

Instituut Broers. Plan van Aanpak. Windows Server Instituut Broers Plan van Aanpak Windows Server [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

2. Vooruitgang Werk hebben dat leidt tot betere mogelijkheden/kansen en grotere verantwoordelijkheid.

2. Vooruitgang Werk hebben dat leidt tot betere mogelijkheden/kansen en grotere verantwoordelijkheid. Wat vind ik belangrijk? Stap 1: Hieronder vind je een overzicht van 51 waarden. Lees de hele lijst een keer door om bekend te raken met de inhoud. Ga daarna nog een keer door de lijst en kruis de waarden

Nadere informatie

Leiderschap met Ziel en Zakelijkheid

Leiderschap met Ziel en Zakelijkheid Waar ideeën en activiteiten rond ziel en zakelijkheid samenkomen op een prachtige plek, vanuit een geïnspireerd netwerk 7-daagse training: Leiderschap met Ziel en Zakelijkheid Duurzaam en waardevol leiderschap

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Geeft je inzicht in jouw persoonlijke

Nadere informatie

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten Projectmanagement Hoofdstuk 1 en 2 Het project Mensen en projecten Roel Grit Instructie docent Er is een aantal dia s met animaties. Als je die niet wilt gebruiken vanwege afdrukken van hand-outs, kun

Nadere informatie

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten.

Namens Max: Tops: Tips: soms had je een beetje een houding van dat komt wel, probeer volgend project daar op te letten. 360 graden feedback Hieronder wordt door ieder groepslid een feedback gegeven op al zijn groepsgenoten. Zo kan iedereen zijn mening geven op de werkhouding van de betreffende persoon. Feedback van de groep

Nadere informatie

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5 Nulmeting competenties: Voor mijn opleiding AD Projectleider techniek heb ik aan het begin van het schooljaar een nulmeting gedaan voor de negen competenties waar aan je moet voldoen als projectleider

Nadere informatie

Een project, weet waar je aan begint!

Een project, weet waar je aan begint! Een project, White paper Projectmanagement Auteur: Natascha Leeuwenkuijl Januari 2013 Bedrijfskunde www.avansplus.nl Een project, Je hebt t vast ooit meegemaakt, dat je op een gegeven moment in een project

Nadere informatie

Instituut Broers. Plan van Aanpak. [Project Steam OS

Instituut Broers. Plan van Aanpak. [Project Steam OS Instituut Broers Plan van Aanpak [Project Steam OS [Zubin Mathoera, Vincent Darwinkel, Tomas Berends] 12-1-2017 VOORWOORD Dit plan van aanpak hebben wij volgens het boek van Roel Grit, Project Management,

Nadere informatie

Je effectiviteit als projectleider wordt door drie factoren bepaald:

Je effectiviteit als projectleider wordt door drie factoren bepaald: Projectmatig Werken/Werken in Projecten 1. Aanleiding Projectmatig werken en het werken in projecten zijn in veel organisaties bekende termen en procedures. Hun toepassing wordt gezien als een effectieve

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 In dit blok was de opdracht onder andere het lezen en samenvatten van de hoofdstukken 15 en 23 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Hier zijn de samenvattingen te vinden van

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Johan Vosbergen Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Johan Vosbergen... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Johan,

Nadere informatie

Persoonlijk opleiding plan

Persoonlijk opleiding plan Persoonlijk opleiding plan Een opdrachtgever adviseren Hem vertellen wat jou de beste optie lijkt. Het klopt dat ik deze competenties zo had ingevuld. Ik heb hiermee ervaring doordat ik vaak op forums

Nadere informatie

Inleiding 9 Voor wie is dit boek bedoeld? 10 Opbouw van dit boek 11

Inleiding 9 Voor wie is dit boek bedoeld? 10 Opbouw van dit boek 11 Inhoud Inleiding 9 Voor wie is dit boek bedoeld? 10 Opbouw van dit boek 11 1 Wat is een project? 15 Niet iedere klus is een project 16 Misverstanden rond projectmatig werken 18 Wanneer pak je iets projectmatig

Nadere informatie

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig

Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Grijp je Ambities Sprankelend Spraakmakend Verrassend Inspirerend Waanzinnig Je dromen verwezenlijken in 7 stappen. Grijp je ambities Brengt je dichterbij je ideaal Laat je talenten leven Helpt je het

Nadere informatie

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel

Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Authentieke instructiemodel Workshop voorbereiden Uitleg Start De workshop start met een echte, herkenbare en uitdagende situatie. (v.b. het is een probleem, een prestatie, het heeft

Nadere informatie

Template Projectplan

Template Projectplan projectpraktijk.nl Template Projectplan Besluiten Doel van dit document Managementsamenvatting Gevraagde besluiten van de opdrachtgever Goedkeuring Projectdefinitie Aanleiding Doelstelling Resultaten Afbakening

Nadere informatie

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren TM PRINCE2 Symposium: Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren Bert Hedeman b.hedeman@insights-int.nl PRINCE2TM is a Trade Mark of the Office of Government Commerce Bert Hedeman Partner Insights

Nadere informatie

Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica

Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica Zelfreflectie Jaar 1 Marco Kleine Deters 1550275 Bedrijfskundige Informatica Auteur: Marco Kleine Deters Opleiding: Bedrijfskundige Informatica Klas: BIEV2B Studentcode: 1550275 Datum: 8-6-2009 1 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Definitiefase fase 2

Definitiefase fase 2 Definitiefase fase 2 Nu dat jullie als projectteam de startnotitie af hebben, kunnen jullie beginnen met de volgende fase: jullie gaan de startnotitie uitbreiden tot een projectplan en jullie gaan de rollen

Nadere informatie

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten Projectmanagement Hoofdstuk 1 en 2 Het project Mensen en projecten Roel Grit Hoofdstuk 1 Het project 1. Soorten werkzaamheden 2. Voorbeelden van projecten 3. Wat is een project? 4. Van improvisatie via

Nadere informatie

HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK

HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK HET ZELFSTANDIG UITVOEREN VAN EEN ONDERZOEK Inleiding In de beroepspraktijk zal het geregeld voorkomen dat u een beslissing moet nemen ( moet ik dit nu wel of niet doen? ) of dat u inzicht moet krijgen

Nadere informatie

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben

Ik-Wijzer Ik ben wie ik ben Ik ben wie ik ben Naam: Lisa Westerman Inhoudsopgave Inleiding... 3 De uitslag van Lisa Westerman... 7 Toelichting aandachtspunten en leerdoelen... 8 Tot slot... 9 Pagina 2 van 9 Inleiding Hallo Lisa,

Nadere informatie

Projectmanagement. of toch niet? V&VN Congres 26 mei 2016. Anita Olsthoorn 0612508652

Projectmanagement. of toch niet? V&VN Congres 26 mei 2016. Anita Olsthoorn 0612508652 V&VN Congres 26 mei 2016 Anita Olsthoorn 0612508652 Projectmanagement of toch niet? Inhoud 1. Probleem, opdrachtformulering en Governance 2. Verschil in proces of project 3. Fasen in projectmanagement

Nadere informatie

Naam: S.J. Geluk. Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras

Naam: S.J. Geluk. Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras Naam: S.J. Geluk Klas TP11 Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras Voor deze opleiding (AD Projectleider techniek) moest ik in het begin van het schooljaar een nulmeting maken. In deze nulmeting komen

Nadere informatie

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl.

SPELVARIANTEN. Heb je vragen, feedback of wil je op weg geholpen worden, neem contact met ons op. info@talentengenerator.nl. SPELVARIANTEN Je ontdekt meer in een uur spelen dan in een jaar converseren Plato Het klinkt zo simpel we gaan bouwen aan het vertrouwen maar is het wel zo simpel? Zomaar vanuit het niets het thema vertrouwen

Nadere informatie

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan.

Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Projectplan Nadat je projectvoorstel goedgekeurd is, kun je je projectvoorstel uitwerken in een projectplan. Het is van belang dat de portefeuillehouder en de projectleider gedurende het gehele project

Nadere informatie

Literatuur Projectmatig Werken

Literatuur Projectmatig Werken Literatuur Projectmatig Werken Onderstaande boeken behandelen de meest gebruikte methodieken van projectmatig werken. Prince 2 is vooral voor ICT-projecten geschikt. Overheden kiezen vaak voor een bepaalde

Nadere informatie

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU?

E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? E-CURSUS 1: WELKE WAARDEN ZIJN VAN WEZENLIJK BELANG VOOR JOU? Thuis en op school heb je allerlei waarden meegekregen. Sommigen passen bij je, anderen misschien helemaal niet. Iedereen heeft waarden. Ken

Nadere informatie

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK

HET CREËREN VAN DRAAGVLAK Draagvlak INLEIDING Kun je wel Cultuurprofielschool zijn als er binnen de school geen draagvlak voor is? Wat is draagvlak? Waarom is draagvlak belangrijk? Hoe creëer je draagvlak? Er is sprake van draagvlak

Nadere informatie

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld.

Vul de enquête in. Bij deze enquête is het belangrijk dat elke vraag wordt ingevuld. Dit is stap twee van de test die je in MOVE vindt op pagina 22 & 23. Wil je graag een realistisch beeld van hoe je ervoor staat op de 7 terreinen van je leven? Doe de check. Klopt jouw zelfbeeld met de

Nadere informatie

Projectmanagement. Hoofdstuk 3 en 4 Het project van begin tot eind De planning. Roel Grit

Projectmanagement. Hoofdstuk 3 en 4 Het project van begin tot eind De planning. Roel Grit Projectmanagement Hoofdstuk 3 en 4 Het project van begin tot eind De planning Roel Grit Hoofdstuk 3 Van begin tot eind 1. Project organiseren en uitvoeren 2. Projectvoorstel 3. Intakegesprek met de opdrachtgever

Nadere informatie

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven

VOORBEELD / CASUS. Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven Maakt geld gelukkig? VOORBEELD / CASUS Een socratisch gesprek volledig uitgeschreven Hieronder tref je een beschrijving van een socratisch gesprek van ca. 2 ½ uur. Voor de volledigheid hieronder eerst

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog

Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Hoofdstuk 18 Bouwen aan organisatie met de netwerkmultiloog Anne-Marie Poorthuis en Sjanneke Werkhoven De netwerkmultiloog is een methode om veel mensen in een organisatie te betrekken bij een organisatiethema

Nadere informatie

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014

Growth & Reflection. Opleverdatum: 18 juni 2014 Growth & Reflection Growth & Reflection Opleverdatum: 18 juni 2014 Multimediaal Reclamebureau 2013/2014 Inleiding Er zit alweer een half jaar bij MMR op en ik heb weer veel nieuwe dingen geleerd en nieuwe

Nadere informatie

Project Management. Hfst 1: Het project:

Project Management. Hfst 1: Het project: Project Management Hfst 1: Het project: 1.1: Soorten werkzaamheden: We kennen 3 soorten werkzaamheden: Improvisatie: een plotselinge reactie op een niet verwachte gebeurtenis. Hiervoor zijn geen richtlijnen.

Nadere informatie

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT

Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT Team:Sales en Marketing Datum: 21-04-2011 WICKED TEAMS RAPPORT 1. Inleiding Het Team Testing team heeft de WickedTeams Teamanalyse gedaan. Deze teamanalyse geeft inzicht in een aantal kenmerken die van

Nadere informatie

Communiceren met de achterban

Communiceren met de achterban 1 Communiceren met de achterban Je wilt weten hoe je het beste communiceert met de achterban. Je wilt direct aan de slag en snel resultaten. Je hebt een hoe-vraag. Zoals iedereen. Maar als je werkelijk

Nadere informatie

Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan. Naam student: Maes Pieter

Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan. Naam student: Maes Pieter BACHELOR NA BACHELOR ADVANCED BUSINESS MANAGEMENT Logboek persoonlijk ontwikkelingsplan persoonlijk actieplan Naam student: Maes Pieter 2011-2012 POP EERSTE GEKOZEN ALGEMENE COMPETENTIE: OPBOUWEN VAN EEN

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Projectmanagement, sturen op resultaat Binnen jullie organisatie werken jullie veel met projecten. Jij bent projectleider, of je maakt deel uit van een speciaal opgesteld projectteam.

Nadere informatie

Start van de begeleiding

Start van de begeleiding Start van de begeleiding Leidraad voor coaches Situering: Fase 1 intake Gebruik: - Doel: reflectieopdracht om te achterhalen waarom de coachee de begeleiding komt volgen - Het (onsamenhangend) verhaal

Nadere informatie

Naam: S.J. Geluk. Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras

Naam: S.J. Geluk. Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras Naam: S.J. Geluk Klas TH11 Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras Voor deze opleiding (AD Projectleider techniek) moest ik in het begin van het schooljaar een nulmeting maken. Dit is de 2 e en laatste

Nadere informatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie Persoonlijke ontwikkeling en socialisatie analyseren / plannen / creëren / representeren van jezelf (LOCO) 1. Eigenaarschap zelfstandigheid verantwoordelijkheid ondernemendheid zelfsturing en zelfregulatie

Nadere informatie

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7.

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7. 96 Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement - 2de druk 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) Deel I van de beschrijving van Projectmatig Creëren is gereviseerd en geautoriseerd door Jo Bos, een van de auteurs

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord Voortgangsverslag blok 5 Naam : Lex Krijgsman Studentnummer : 11071060 Groep : TP29 datum : 10-08-2013 periode : Leerjaar 2 (Propedeuse ) september 2013 augustus 2014 Doel : Het voortgangsverslag is vooral

Nadere informatie

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A

Individueel verslag Timo de Reus klas 4A Individueel verslag de Reus klas 4A Overzicht en tijdsbesteding van taken en activiteiten 3.2 Wanneer Planning: hoe zorg je ervoor dat het project binnen de beschikbare tijd wordt afgerond? Wat Wie Van

Nadere informatie

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018

PLUS Retail. Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen Utrecht, 15 & 16 november 2018 PLUS Retail Aafke Woudstra Articulate Gebruikersdagen 2018 Utrecht, 15 & 16 november 2018 Aafke Woudstra 28 jaar Enschede Nieuwegein Hardlopen 2012 Onderwijskunde Radboud Universiteit Nijmegen 2014-2017

Nadere informatie

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties

Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Werkconferentie woensdagmiddag 24 april Erfgoednota Leiden Startdocument voor hoofdthema Stad van (internationale) kennis en collecties Erfgoed is in de nieuwe erfgoednota een breed begrip; de cultuurhistorie

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 1 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 En Toepassingen Hoofdstuk 4 Projectdefinitie Duidelijk zijn voor het hele team wat het doel is van het project. Vaak worden verschillende doelen in gedachten genomen

Nadere informatie

Werken vanuit Essentie

Werken vanuit Essentie Werken vanuit Essentie (midden- en hoger management) - van leidinggeven naar LEIDERSCHAP Leergang Werken vanuit Essentie - van leidinggeven naar leiderschap - Angelique Schueler & Inez Dirkzwager Juni

Nadere informatie

Persoonlijk ontwikkelingsplan

Persoonlijk ontwikkelingsplan Persoonlijk ontwikkelingsplan Naam Danny Yang Studienummer 14131889 Datum 29-01-2015 Coach Van Tiel 1. Reflectie Wie ben ik? Persoon Ik ben Danny Yang geboren op 26-02-1996. Ik heb een havo diploma op

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Project Management met Teamcenter 2007 Door: Ramon van Raak Beheert u complexe projecten dan weet u als geen ander dat de projectvoorbereiding de basis legt

Nadere informatie

Project 2 Maze Driver. Plan van Aanpak TI1A

Project 2 Maze Driver. Plan van Aanpak TI1A Plan van Aanpak TI1A 1 Inhoudsopgave Achtergronden... 3 Projectopdracht... 4 Projectactiviteit... 5 Projectgrenzen... 6 Tussenresultaten... 7 Kwaliteit... 8 Projectorganisatie... 9 Planning... 10 Kosten

Nadere informatie

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf

Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Programma Tienerclub. Tienerclub Blok 1 & 5: Adventure 4 Kids Op avontuur met jezelf Vijf woensdagmiddagen kunnen jongens en meiden tussen de 10 en 14 jaar op avontuur naar zichzelf. Het kind leert zichzelf

Nadere informatie

4D organisatieontwikkeling & opleiding presenteert. Alumnidagen 2014. datum thema leiding

4D organisatieontwikkeling & opleiding presenteert. Alumnidagen 2014. datum thema leiding 4D organisatieontwikkeling & opleiding presenteert Alumnidagen 2014 TGI-verdieping aan de hand van vijf thema s De alumnidagen zijn bedoeld voor iedereen die in de afgelopen jaren een TGI-basisopleiding

Nadere informatie

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels

360 feedback 3.1 M. Camp Opereren als lid van een team Omgaan met conflicten Omgaan met regels 360 feedback 3.1 Student: M. camp Studentnummer: 11099003 Klas: WDH31 Datum: 2-02-2014 Personen welke de formulieren hebben ingevuld: - M. Camp - Menno Lageweg - Ir. S.W.L. van Herk - D.J. Jager M. Camp

Nadere informatie

Communiceren is teamwork

Communiceren is teamwork Communiceren is teamwork Je werkt vaak zelfstandig, maar blijft altijd onderdeel van je team. Samen met je collega s zorg je zo goed mogelijk voor jullie cliënten. Samenwerken vereist veel communicatie.

Nadere informatie

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN

IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN IK-DOELEN BIJ DE DALTONUITGANGSPUNTEN 1 2 3 4 5 A Samen werken (spelen) Hierbij is het samenwerken nog vooral doel en nog geen middel. Er is nog geen sprake van taakdifferentiatie. De taak ligt vooraf

Nadere informatie

Een oplossingsgerichte methodiek voor koppels die hun seksleven willen verbeteren

Een oplossingsgerichte methodiek voor koppels die hun seksleven willen verbeteren De seksuele handleiding Een oplossingsgerichte methodiek voor koppels die hun seksleven willen verbeteren Overzicht De handleiding in het kort Hoe verlopen seksuele relaties Wie kan de handleiding gebruiken

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht...

Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... Inhoudstafel Leermeermoment Chicago Jongeren Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doelstelling van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Tijd (duur)... 2 Locatie... 2 Materiaal...

Nadere informatie

Eindverslag SLB module 12

Eindverslag SLB module 12 Eindverslag SLB module 12 Marthe Verwater HDT 3C 0901129 Inhoudsopgave: Eindreflectie.. Blz.3 Reflectieverslag les 1.. Blz.4 Reflectieverslag les 2.. Blz.6 Reflectieverslag les 3.. Blz.8 2 Eindreflectie

Nadere informatie

Connect Social Business

Connect Social Business Connect Social Business Joey Kaan September 2014 Inhoudsopgave 1 Achtergronden 4 2 Probleemstelling & Doelstelling 5 2.1 Leren Professioneel Functioneren.................. 5 2.2 Facebook API leren door

Nadere informatie

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft

Vergaderen. Auteur: Mark van der Lee. Plaats: Delft. Datum: 17 januari 2014. Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Vergaderen Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Binnen projecten is het erg belangrijk dat er communicatie is. Dit kan op verschillende manieren

Nadere informatie

Naslagwerk KOERS. Producten van dit documenten zijn:

Naslagwerk KOERS. Producten van dit documenten zijn: Naslagwerk KOERS Dit document is bedoeld om ieder individu een eigen beeld te laten formuleren van de eigen koers als werkend mens en vervolgens als functionaris. Daarna kun je collectief de afdelingskoers

Nadere informatie

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO!

CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! CREATIEF CONCEPTEN OP BASIS VAN CREATIVITEIT HOE? ZO! INHOUDSOPGAVE STARTFASE VOORAF - IS HET EEN ONDERWERP VOOR CREATIVITEIT? - ANALYSEVRAGEN - BRIEFING MET PROBLEEMEIGENAAR DE CREATIEVE SESSIE - SPELREGELS

Nadere informatie

Een goed leven voor.

Een goed leven voor. Een goed leven voor. Juultje Holla - Perspectief - maart 2013 Als onderdeel van het ZonMW project Zeggenschap en Inclusie Met dank aan Rob, die mij hierbij enorm geholpen heeft. Een goed leven voor. Een

Nadere informatie