Korset of Ruggengraat? In hoofdstuk 1 van Projectmatig Creëren is er geschreven over het werken met projectteams die werken

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Korset of Ruggengraat? In hoofdstuk 1 van Projectmatig Creëren is er geschreven over het werken met projectteams die werken"

Transcriptie

1 Verslag Week 1 hoofdstuk 1 Projectmatig Creëren Korset of Ruggengraat? In hoofdstuk 1 van Projectmatig Creëren is er geschreven over het werken met projectteams die werken met een passie. Ieder team lid voed het project, om te zorgen dat het einddoel wordt behaald binnen de opgegeven projecttermijn. Projecten die vaak worden gedaan met personeelsleden die eigenlijk niks met het project hebben zullen het einddoel niet halen. Hier mist de commitment van de individuele personeelsleden. Motivatie is in dit geval ver te zoeken. Het werk word je in de schoenen gelegd. Het boek geeft handvaten om van een projectteam een succesvol eenheid te kunnen maken. Doormiddel van het stellen van een kernvraag, Kun je het project verbinden met datgene wat voor jou belangrijk is?, komen ze op het volgende hulpmiddel. Het model van De vier creatiekrachten. Het gebruiken van dit model kan als projectleider, je personeelsleden, klanten en het bedrijf verbinden tott een motor die samenwerkend het einddoel kunnen behalen. Voedingskracht (zij-kant, sturen) Vormkracht (het-kant, neerzetten) Samenwerkingskant (wij-kant, aangaan) Persoonlijkekracht (ik-kant, bijdragen) De vier creatiekrachten van projectmatig creëren Deze vier creatiekrachten kunnen op verschillende manieren worden toegepast. Ze kunnen worden toegepast voor het ontwikkelbenadering,- of voor het ontwerpenbenadering van projecten. Dit komt er op neer dat de richting/volgorde van de invalshoeken van de vier creatiekrachten zal veranderen. Voor de ontwikkelingbenadering geldt, dat de missie visie van de opdrachtgever of gebruiker wordt nageleefd in het gehele projectteam om het doel te realiseren. De invalshoeken zullen dan zijn: Zij-kant, Ik-kant, Wij-kant en Het-kant. Voor de ontwerpbenadering geldt, dat het projectteam instaat is een gegeven ontwerp in een tijdsbestek voor elkaar kan krijgen. De invalshoeken zullen dan zijn: Zij-kant, Het-kant, Wij-kant en Ik-kant.

2 Verslag week 2 hoofdstuk 2 &3 Projectmatig Creëren Van Willen naar Kiezen. In hoofdstuk 2 van Projectmatig Creëren wordt er geschreven over het moment wat een lid van een projectteam heeft om mee te gaan in een project. Kiest hij/zij voor dit project en wil hij/zij het. Dit is het moment dat een projectlid zijn of haar commitment aan het project gaat geven of niet. Bij ons in het bedrijf,wat nu net uit een reorganisatie komt, lopen projecten vaak uit. De oorzaak van deze uitloop is dat er bij de aanvraag niet wordt gekeken of het project haalbaar is. Bij de aanvraag geeft de klant/opdrachtgever een einddatum aan. Vervolgens wordt er een offerte gemaakt conform basis regels die gelden voor een aansluiting. In de offerte wordt er een termijn aangehouden van 18 werkweken. In dit voortraject is er nog geen overleg geweest met een projectleider. Die zou kunnen bepalen of het project haalbaar is of niet. Dit is een stap wat in het bedrijf wordt gewijzigd. In de looptijd zitten vergunningsaanvragen (9 wk), onderzoeken vervuild grond (3 wk) en planningen aannemer (4 wk). Als dit in de voortraject al uitloopt en de projecten daarbij laat binnenkomen op de desbetreffende afdeling is er al een achterstand opgelopen. Nu wordt er in de aanvraagfase de projectleider geïnformeerd en beslist mee over de duur van het project en welke offerte er naar de klant wordt gestuurd. Een volgende stap zou zijn dat de projectleider en de klant een op een contact krijgen over de werkzaamheden. Om zo conform de vier creatiekrachten gezamenlijk met de opdrachtgever een duidelijk het voortraject in te gaan. Creatieve of keuzespanning, Keuzeproces Van creëren is er bij ons bedrijf geen spraken. Er wordt gewerkt volgens vastgelegde procedures. Tevens is het in onze organisatie wat het keuzeproces betreft denken en doen. Dit is eigenlijk tegenstrijdig als je onze missie zou horen. Klant eerst. Wat dat betreft zouden we met de verbindingen voelen, denken en doen de klant echt op de eerste plaatst hebben. Het Projectcontract. In hoofdstuk 3 van Projectmatig Creëren wordt er geschreven over het projectcontract en de inhoud hiervan. Voor de start van een project maken wij gebruik van een kick-off formulier. Dit is een soort contract wat getekend wordt door de uitvoerende, projectleider en alle project belanghebbende. Hierin wordt opgenomen wie wat doet en wanneer. Dit wordt door een ieder voorzien van een handtekening.

3 Om een idee te krijgen van ons proces heb ik doormiddel van de fase van een project en contractvorming een schema getekend. Aanvraag Uitzoek fase, tijdsduur/ aanvragen vergunning/bodemonderzoek/ offerte fase Werkvoorbereiding en initiatiefase Overdracht naar aannemer /Kick-off en belanghebbende R Uitvoeringsfase Oplevering eind werk buiten gereed Opleveringsfase intern Risico s in project Alle risico s in het project worden vastgelegd in V&G-plan (Veiligheids en Gezondheidsplan). Dit V&G-plan wordt door de uitvoerende partij gemaakt en getoetst door onze KVM afdeling (Kwaliteit Veiligheid en Milieu) en getekend voor gezien. Dit plan wordt bepaald door externe factoren in de buurt. Deze staan weer vastgelegd in een zogenoemde beslisboom. Hierin worden de meeste projectrisico s vastgelegd. Tevens is er in aanwijzingsbestek een hoop opgenomen wat risico s betreft. Het zogenoemde indekken.

4 Verslag week 3 hoofdstuk 4 & 5 Projectmatig Creëren Een scherp beeld van wat te doen staat. In hoofdstuk 3 van Projectmatig Creëren wordt er geschreven over de projectdefinitie de eerste stap in het opstellen van een projectcontract. Binnen ons bedrijf worden de projectdefinities opgestald in een FO ( Functioneel Ontwerp). In dit ontwerp wordt beschreven waarom wij in een gebied werkzaamheden hebben, wat er moet worden aangepast of vervangen, en wat voor samenhang het heeft met andere projecten. In ons geval is dit of er gas en elektra moet worden opgepakt. In het traject na de FO wordt er door het projectteam onderzocht of er samenhang is met andere projecten cq. disciplines in het gebied. In het boek wordt omschreven dat er, voor een goede projectdefinitie, er negen elementen moeten zijn beschreven. Onderstaand heb ik de negen elementen beschreven met een voorbeeld hoe deze toegepast worden. Van de negen elementen maken wij gebruik van: - De uitdaging/probleemstelling (Er liggen leiding/kabels in een gebied wat wordt aangepast binnen 2 jaar vanaf aanschrijving) - De aanleiding van het project (Vanwege vernieuwing van het straatbeeld wordt de weg en trottoirs vernieuwd.) - De doelstelling van het project (Zorgen dat de kabels en leidingen die eventueel vernieuwd moeten worden meteen worden meegenomen voor de straatbeeld vernieuwing) - Het beoogde resultaat (na het aanpassen van de straatbeeld hoeven er geen kabels en leidingen vervangen te worden waardoor deze er netjes bij blijft liggen) - Het afbakenen van het projectresultaat (Er wordt enkel kabels en leidingen vervangen binnen een afgekaderd werkgebied) - De effecten van het project (In het gebied zullen er minder storingen etc. zijn vanwege vernieuwing van het net) - De gebruikers van het projectresultaat (de bewoners in het gebied) - De randvoorwaarde waarbinnen het project zich afspeelt (De bewoners in het gebied moeten geïnformeerd worden over de voorgang van de werkzaamheden ) - Relatie met andere projecten.(onderzoek of andere nuts bedrijven ook werkzaamheden hebben)

5 Van opdrachten naar afspraken In hoofdstuk 5 van Projectmatig Creëren wordt er geschreven over de projectbrief en collectieve intake. De gemeente in het bovenstaande voorbeeld is de initiatiefnemer. Er wordt enkel een verzoek verstuurd om te kijken naar het net dit is geen opdracht. De opdrachtgever is ons eigenbedrijf. De afspraken, definities en collectieve intake wordt gedaan met onze aannemers. Daarna wordt de opdracht verstrekt om de werkzaamheden op te starten. Onder collectieve intake wordt in ons bedrijf de overdracht van de opdracht, tekeningen van het aan te passen gebied en fasering van het project verstaan. Met betrekking tot de ondersteunende instrumenten kunnen we deze plaatsen onder de volgende handelingen. Swot-analyse - PAP-analyse - V&G-plan, uitwerking van een nieuw verbetert tracé. Is niet van toepassing gezien wij beheerders zijn van het net. Creatieve - Verbetering van het nieuwe net. Resultaatdefinitie Innovation - Projectduur start/einddatum Frame Toests op - Het presteren van de huisaannemers wordt aan de hand van KPI s Effectiviteit (Kritieke Prestatie Indicatoren) gemonitord.

6 Verslag week 4 hoofdstuk 6 & 7 Projectmatig Creëren Structureren, Flexibel blijven en energie kanaliseren De projectstructuur, zoals omschreven in hoofdstuk 6 van Projectmatig Creëren, geeft voor veel projecten houvast. Als ik dit herleid naar ons bedrijf hebben we voor onze projecten een standaard aanpak voor het opstarten van een project. Dit komt doordat we altijd tegen dezelfde procedures/regelgeving lopen met een project. Dit betekend niet dat we altijd op dezelfde manier te werk gaan, wel dat we de stappen doorlopen. Alle zaken die buiten deze structuur vallen worden in de loop van het project ondervangen. Het zijn niet vaak voorkomende zaken. Als voorbeeld. Hebben we meestal te maken met vergunning op diverse tracés. Maar mocht je in de avond werkzaamheden hebben binnen de bebouwde kom heb je al een nachtvergunning en geluidsmeting nodig. Dit zijn dan zaken die gaan de het project vordert worden meegenomen. De work breakdown structure De work breakdown wordt bij kleinere projecten niet echt toegepast. Het zijn eigenlijk vanzelfsprekende projecten. Bij grotere projecten wordt dit in grote lijnen wel gebruikt om het project in fases te splitsen. Een voorbeeld hiervan een groot project wordt door eigenpersoneel en daar een aannemer uitgevoerd. Hier wordt het dan duidelijk wie welke fase uitvoert. Het eventuele clusteren van activiteiten wordt bij ons niet toegepast. Het zou ook geen toegevoegde waarde hebben in ons deel van het proces. Het clusteren zou wel van toepassing zijn in ons magazijn voor materialen etc. Projectfasering In het verslag van week 2 het projectcontract is de projectfasering uitgelegd. Projectbeheersing In hoofdstuk 7 van Projectmatig Creëren De kunst van het spelen met de bermudadriehoek Dit heeft raakvlak met al onze projecten. Bij Stedin staat kwaliteit hoog in het vaandel. Het werken in de civiele sector heeft vaak tijd druk waardoor er meer kosten mee gemoeid zijn. De kabels en leidingen van Stedin liggen niet alleen in de grond. Een voorbeeld is de binnenstad, daar kan het erg lastig zijn een tracé open te graven. Met alle kabels en leidingen van derden. Dit wordt in de voorbereidingsfase wel uitgezocht. Maar je weet nooit wat je tegen kan komen in de grond. Als we het schema van Carel Ilgen zouden toepassen op de projecten van Stedin zal het er volgens mij er zo uitzien. Projectteam Projectteam/ opdrachtgever Opdracht gever Tijd Geld Kwaliteit/Scope Meest Flexibel Optimaliseer Minst Flexibel X X X

7 Het monitoren van de voortgang Het monitoren van de projecten wordt bij ons mede bepaald door de richtlijnen in de WION (Wet informatie-uitwisseling ondergrondse netten) en de einddatum die wordt gegeven. Voor grote projecten moeten er 2 weken nadat de schep uit de grond is de nieuwe kabel en leiding gegevens worden geregistreerd. Zo kunnen er bij calamiteiten de juiste gegevens worden geraadpleegd. Het budget bewaking wordt gedaan in ons systeem SAP. Hierin wordt van elk besteld artikel, dienst of opdracht de kosten inzichtelijk gebracht. Hieruit kunnen wij ook de nacalculatie opmaken. Verslag week 4 hoofdstuk 8 Projectmatig Creëren In hoofdstuk 8 van Projectmatig Creëren Haalbare planning maken geeft inzicht hoe je projecten binnen een haalbare planning tijdig kunt afronden. Als ik dit toepas in ons bedrijf hebben wij dit redelijk op orde. Voor er een project in uitvoering gaat wordt in de werkvoorbereiding veel uitgezocht. Hierbij moet er gedacht worden aan randzaken zoals: vergunningen, overige nuts bedrijven, bodemkwaliteit, materialen en grondkwaliteit. Dit deel kan je eigenlijk beschouwen als een WBS(work breakdown structure). Omdat het deel activiteiten zijn van het project. Hierover en over de PSU ( projectstartup) is er in het verslag van hoofdstuk 2 en 3 al het een en ander over beschreven. Toch zijn er altijd verbeteringen die wij kunnen toepassen. Zoals wat in het hoofdstuk wordt beschreven over Finish to Start. Als wij de werkzaamheden zouden kunnen klokken vanaf het afmonteren tot aan het leggen van het net. Kan er een geschatte doorlooptijd worden gemaakt. Hierdoor weet je globaal hoeveel tijd je +/- nodig hebt voor een enkele aansluiting. Wat tegen kan zitten zijn, of er veel andere disciplines liggen, wat voor bodem je aantreft, of er in een nieuw of bestaand gebied wordt gewerkt en is er vervuiling. Wat de planning betreft maken we gebruik van ms-projects volgens het Gannt-diagram om de activiteiten te splitsen. Dit wordt in de uitvoering vaak toegepast. Een middel wat ons zou kunnen helpen is, denk ik, het toevoegen van mijlpalen in het proces. Hierdoor kan er iedere keer als er deel is afgerond er een vinkje op de planning worden gezet. Tevens verschaf je duidelijkheid naar elk projectlid wat ook weer de commitment kan vergroten in een project.

8 Verslag week 5 hoofdstuk 15 Projectmatig Creëren De Projectleider De spil in het spel In hoofdstuk 15 van Projectmatig Creëren worden de taken en verantwoordelijkheden van de projectleider uitgelicht. In mijn beleving moet je met deze verantwoording om kunnen gaan. In de praktijk, als monteur, leer je op kleine schaal de verantwoordelijkheden die je als projectleider ook moet bezitten. Het leidinggeven in een project, beheren van de relatie met de opdrachtgever, beheren van de relaties met de omgeving en het opleveren van het resultaat. Wat er als monteur niet altijd in het takenpakket hoort maar wat wel van essentieel belang hoort te zijn is de beheersing van tijd, geld en kwaliteit. Het kunnen toepassen van de Bermuda Driehoek is voor een projectleider is een pré. Bij ons in het bedrijf is er een verschil in de taakverdeling tussen de projectleiding en projectcoördinatie. De projectleider bewaakt dat de voorbereiding van de projecten op tijd klaar zijn. Hij verzorgd het financiële deel van de projecten in zijn verantwoording en deelt de uit te voeren specifieke werkzaamheden uit aan de projectcoördinatie. De specifieke werkzaamheden worden door de projectcoördinatie weggelegd bij derden en beoordeeld. Situationeel leidinggeven De eisen die ik als projectleider nodig heb binnen ons bedrijf is als: - Management: inhoud, het resultaat; - Facilitator: ondersteunend en delegerend werken. Gericht op de inhoud omdat, het de core business is van het bedrijf en resultaat het behalen van een de einddoelen. Figuur 1 Bron.: Ondersteuneden als coach en zo mensen helpen zich zelf te motiveren.(zie figuur 1) En delegerend om ze de verantwoording te geven en zo affiniteit met het project te krijgen.

9 En voor de projectleider lucht om overige werkzaamheden op te pakken. Delegeren en Ondersteunend om zo betrokken te blijven met de mensen. Algemene competenties van de projectleider De belangrijkste competenties van een projectleider op een rij: Zelfontwikkeling Vakkennis Onafhankelijk Planning en organiseren Kunnen omgaan met weerstanden Voortgangsbewaking Integriteit Analytisch vermogen Stressbestendigheid Resultaatgerichtheid Relatiegericht Besluitvaardigheid Individu-gericht leidinggeven Groepsgericht leidinggeven Luisteren Motiverend/bezielend Onderhandelen Overtuigingskracht Organisatiesensitiviteit Politiek en bestuurlijk inzicht Omgevingsbewustzijn De dik bedrukte competenties komen in mijn vakgebied veel van pas. Hieruit kan ik veronderstellen dat ik volgens het Hersey en Blanchard (zie figuur 2) model goed op weg ben naar niveau 4. Figuur 2 Bron.:

10 Verslag week 5 hoofdstuk 16 Projectmatig Creëren Het Projectteam Binnen ons bedrijf zijn wij samen met nog één afdeling de enige die nog volgens het oude vertrouwde projectteam werken. Persoonlijk vindt ik dat het fijnste werken. Je hebt betrokkenheid vanaf het begin tot het eind van een project. Je ziet uiteindelijk waar je dan energie in hebt gestoken. De huidige werkwijze binnen ons bedrijf is dat er aparte in afdelingenn de werkzaamheden worden oppakken. Met deze manier van werken kan er worden gemonitord waar knelpunten zijn in een project. Met zo een uniforme werkwijze kunnen er snel extra middelen worden ingezet om de werkzaamheden op te pakken. Omdat er dan op één en de zelfde manier gewerkt wordt. Wat er wel mist in zo n werkwijze is de synergie van het werken in teamverband zoals wordt weergegeven in figuur 3 de teambijdrage. Het werken in teamverband zullen de medewerker elkaar volgens de in figuur 3 weergegeven model beïnvloeden. Dit wordt mijn inziens gemist tijdens het werken op aparte afdelingen. Het is wel te begrijpen dat een bedrijf die grip wil houden op de knelpunten kiest voor aparte afdelingen. Ik hoop dat het bedrijf in de toekomst er voor kiest weer in projectteams te gaan werken. Figuur 3. Teambijdragen Van het teamontwikkelingsproces volgens Remmerswaal wordt er bij ons bedrijf geen gebruik gemaakt. De teams worden samengesteld door de vraag en aanbod van de werkzaamheden per afdeling. Er wordt dan wel geselecteerd op deskundigheid en ervaringen van de medewerker. Het teamontwikkelingsproces volgens Remmerswaal zou wel bij kunnen dragen aan de verbetering aan de onderlinge samenwerking. Verslag week 5 hoofdstuk 18 Projectmatig Creëren Van Verlangen naar Meesterschap In hoofdstuk 18 van Projectmatig Creëren wordt de transformatiecyclus van Quinn beschreven. Als ik dit op mezelf reflecteer zie ik op bepaalde gebieden raakvlakken in de persoon die ik ben. Het is het beste te omschrijven als de kat uit de boom kijken en kijken wat voor vlees er in de kuip is. Het verlangen om iets te bereiken en uiteindelijk goed in te worden heeft mij motivatie gegeven om te groeien naar de persoon dat ik op dit moment ben.

11 figuur 4 Bron.: Zoals je in figuur 4 ziet is de weg naar meesterschap niet gemakkelijk. Er zijn wat uitdagingen die moeten worden overwonnen. Stilstand op de weg naar je doel, Zelfbedrog het iets te hoog grijpen waardoor je jezelf weer moet motiveren door te gaan, Paniek als je het niet meer ziet zitten en uitputting als je te veel geeft van jezelf. Het bedrijf is aan het veranderen de taken worden specifieker en de projectleider moet gaan doen wat een projectleider hoort te doen. Dirigeren. Het verdiepen van zelfkennis Wat wil ik zijn? Wat wil ik doen, bijdrage en presteren? Welke waarden en principes liggen ten grondslag aan dit zijn en doen? Deze bovenstaande vragen spelen zich in mijn geval al vanaf het begin dat ik aan het werk ben. Waar wil ik naar toe? Wat ga ik doen als ik mijn doel heb behaald? Waar wordt ik blij van? Zijn de vervolg vragen die mij hebben geholpen mezelf beter te leren kennen. Als ik mezelf zou moeten beschrijven volgens de Drie Universele Principes, zou een emotioneel-fysiek persoonlijkheid bij mij sterk naar voren treden. Toch zie ik veel vergelijkingen met andere niveaus

12 Op een goeden en slechte dag Eerlijk gezegd zouden wij met de vier basis insights-kleuren van Carl Gustav kunnen achterhalen wat voor personen wij binnen ons team hebben. Enkel heeft ons bedrijf de werkzaamheden verdeeld per afdeling dit zou het best kunnen worden toegepast als er in teamverband gewerkt wordt. Ook is dit afhankelijk in wat voor soort vakgebied er gewerkt wordt. Vb. Onze core business is netbeheer. Onze netten liggen al op de meeste locaties. Bij nieuwe locatie zijn er enkel wat uitdagingen m.b.t. de soort grond waar we in moeten roeren. Bij een aannemer in de utiliteit zal er zullen er wat meer uitdagingen en creativiteit benodigdheden zijn. Hier komt dan de vier basis insights-kleuren van Carl Gustav goed van pas bij het samen stellen van een projectteam.

13 Verslag week 6 hoofdstuk 23 Projectmatig Creëren Weerstand, conflict en tegenslagen Terugkijkend naar wat ik beschreven heb in hoofdstuk 18 over, wat voor persoon ik ben, waar ik voor sta en wat me motiveert, kan je eigenlijk al zien hoe er in tijdens weerstanden conflict en tegenslagen wordt gereageerd. Compromis zoekend en samenwerkend om zo het uiteindelijke doel te behalen. Als het goed gaat met jezelf kan je pas voor andere zorgen. Met dezee zin wil ik zeggen dat als je jezelf positief opstelt je positief gedrag zult krijgen. Een voorbeeld van tegenslagen in ons bedrijf. Bij het opstarten van een project blijkt dat er nog een additionele vergunning nodig was. Dit was bekend tijdens de kick-off fase. Tussen de tijd van kick-off en strat werk zijn er werkzaamheden bij gekomen en de planning was niet bijgewerkt. Bij de opstart werd duidelijk dat we de betreffende vergunning nodig hadden. Er is toen een spoed actie opgezet om de vergunning als nog te kunnen krijgen. Dit was niet het geval met als gevolg dat het werk werd stil gezet. De schok kwam tijdens ontdekken dat er een vergunning nodig was. Schuld en boosheid volgde. Het onderhandelen gebeurde toen de spoed actie werd ingezet. Ook is er met de klant onderhandeld over de fout die was begaan. Vervolgens is het geaccepteerd en zijn we doorgegaan met de werkzaamheden toen de vergunning verstrekt werd.

Gericht op de inhoud omdat, het de core business is van het bedrijf en resultaat het behalen van een de einddoelen.

Gericht op de inhoud omdat, het de core business is van het bedrijf en resultaat het behalen van een de einddoelen. Verslag week 5 hoofdstuk 15 Projectmatig Creëren De Projectleider De spil in het spel In hoofdstuk 15 van Projectmatig Creëren worden de taken en verantwoordelijkheden van de projectleider uitgelicht.

Nadere informatie

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter

Projectmatig creeren. Ronald de Ruijter Projectmatig creeren Ronald de Ruijter 14111039 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren/corset of ruggegraat 2. Commitment en Creëren 3. Het projectcontract 4. De projectdefinitie 5. Projectbrief

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren

Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren Er zijn twee soorten projecten, namelijk: - Projecten waarbij alles vanzelf gaat: hierbij voelen alle teamleden zich betrokken bij het project en de teamleider

Nadere informatie

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis

Projectmatig creëren. Samenvatting Hoofdstuk 15. Klas: TP11 Tommie Melis Projectmatig creëren Samenvatting Hoofdstuk 15 Klas: TP11 Tommie Melis De projectleider. De spil in het spel Projectmatig creëren: Essentieel bij projectmatig creëren is dat alle betrokkenen zich als mens

Nadere informatie

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting

Projectmatig Creëren 2.0. Samenvatting Projectmatig Creëren 2.0 Samenvatting Auteur: Mark van der Lee Plaats: Delft Datum: 17 januari 2014 Organisatie: Haagsche Hogeschool Delft Inhoudsopgave Projectmatig Creëren 2.0... 1 Samenvatting... 1

Nadere informatie

Naam:Jasper Hop studentnummer: Projectmatig creëren 2.0

Naam:Jasper Hop studentnummer: Projectmatig creëren 2.0 Naam:Jasper Hop studentnummer: 13104675 Projectmatig creëren 2.0 Voorwoord In het boek Project matig creëren2.0 staat beschreven wat belangrijk is voor een project. Het laat zien dat het succes waarmee

Nadere informatie

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0

Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Samenvatting Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1, 2, 3, 4, 5, 8, 18 en 23 Ferry Barendse WP29 Hoofdstuk 1, De essentie van projectmatig creëren Optimaal projectmanagement betekend op de eerste plaats

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 14109271 WP27 Haagse Hogeschool Delft Dhr. Hoogland Bedrijfscommunicatie 1 Inleiding In dit document

Nadere informatie

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016

Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Projectmatig Creëren (PMC) en de rol van de Project Start Up (PSU) Waterkracht 28 januari 2016 Vraag - Wat is het meest succesvolle team waarvan je deel hebt uitgemaakt, waar je met de meeste bevrediging

Nadere informatie

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen:

H2 Commitment en creëren Het proces om tot een goede keuze te komen bestaat uit zes stappen: H1 De essentie van projectmatig creëren Er zijn 2 soorten projecten: - Projecten die vanzelf lopen. Dit zijn projecten door inzet van de teamleden vanzelf lopen. De projectleider hoeft nauwelijks druk

Nadere informatie

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY. groepen onderling vergeleken

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY. groepen onderling vergeleken RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY groepen onderling vergeleken INHOUDSOPGAVE inleiding Management en leidinggeven Leidinggeven Coachen Groepsgericht leidinggeven Delegeren Plannen en organiseren

Nadere informatie

Projectmatig Creëren. Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf. Barry Arnold

Projectmatig Creëren. Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf. Barry Arnold Projectmatig Creëren Samenvattingen met betrekking op het leerbedrijf Barry Arnold 15136132 Inhoudsopgave 1. De essentie van projectmatig creëren; Korset of ruggengraat?... 3 2. Commitment en creëren...

Nadere informatie

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY. alle personen

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY. alle personen RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING BV DE DUMMY alle personen INHOUDSOPGAVE inleiding pagina Management en leidinggeven pagina Ondernemen pagina Analyse en besluitvorming pagina Communicatie pagina Persoonlijkheid

Nadere informatie

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen

Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Projectmatig creëren Stappen en richtlijnen om een project mee te doorlopen Inleiding Bij het doorlopen van een project komt er een hele berg informatie binnen en dat wordt verwerkt. Om dat ordelijk te

Nadere informatie

Inleiding. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn

Inleiding. - Luisteren en horen - Richten en vinden - Kijken en zien - Toetsen en voelen - Kiezen en weten - Volgen en zijn Inleiding Tegenwoordig worden veel activiteiten in projectvorm uitgevoerd. Deze manier van werken wordt steeds vaker toegepast omdat het een efficiënte vorm van werken is. In dit document is samengevat

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren

Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren Hoofdstuk 1 De essentie van projectmatig creëren Commitment Om een project goed te laten verlopen, is commitment van alle teamleden het sleutelwoord. Als voorbeeld neem ik een situatie uit het verleden,

Nadere informatie

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren

Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren TM PRINCE2 Symposium: Combineren PRINCE2 met PMW en Projectmatig Creëren Bert Hedeman b.hedeman@insights-int.nl PRINCE2TM is a Trade Mark of the Office of Government Commerce Bert Hedeman Partner Insights

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0 Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725

Projectmatig creëren 2.0 Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725 Projectmatig creëren 2.0 Naam: Martijn Erhardt Studentnummer: 13051725 Tegenwoordig wordt het meeste werk van ingenieurs verricht in projectgroepen. Daarom is projectmanagement een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

Projectmatig creëren

Projectmatig creëren Projectmatig creëren Hoofdstuk 1 Hoofdstuk 2 Hoofdstuk 3 Hoofdstuk 4 Hoofdstuk 5 Hoofdstuk 8 Hoofdstuk 18 + Hoofdstuk 6 Hoofdstuk 7 Hoofdstuk 15 Hoofdstuk 16 Hoofdstuk 23 14109271 WP27 Haagse Hogeschool

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 De opdracht voor school was het lezen van een aantal hoofdstukken en hier een samenvatting van schrijven met voorbeelden uit je eigen leven. Dit moest kort maar krachtig zijn en

Nadere informatie

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING SCHOOLBESTUUR DE DUMMY. groepen onderling vergeleken

RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING SCHOOLBESTUUR DE DUMMY. groepen onderling vergeleken RAPPORTAGE COMPETENTIEMETING SCHOOLBESTUUR DE DUMMY groepen onderling vergeleken INHOUDSOPGAVE inleiding inter-persoonlijk competent richting geven luisteren luisteren naar leerlingen sensitiviteit sensitiviteit

Nadere informatie

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten

Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Groene Kennis Coöperatie Kwaliteitscriteria voor GKC innovatieprojecten Waar is dit instrument voor bedoeld? Binnen de GKC, o.a. via KIGO, worden veel projecten uitgevoerd. We hebben gemerkt dat (te) veel

Nadere informatie

In-company Projectmanagement Stichting KOEL

In-company Projectmanagement Stichting KOEL In-company Projectmanagement Stichting KOEL Slotbijeenkomst 4 juni 2013 Loes van Amsterdam l.vanamsterdam@jvei.nl Wat is een project? Een project is een contract tussen opdrachtgever, projectleider en

Nadere informatie

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven

Competenties op het gebied van Management en Leidinggeven P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Com puterw eg 1,3542 D P U trecht Postbus 1087,3600 BB Maarssen tel.0346-55 90 10 fax 0346-55 90 15 w w w.picom pany.nl servicedesk@ picom pany.nl Het PiCompany

Nadere informatie

Projectmanagement. of toch niet? V&VN Congres 26 mei 2016. Anita Olsthoorn 0612508652

Projectmanagement. of toch niet? V&VN Congres 26 mei 2016. Anita Olsthoorn 0612508652 V&VN Congres 26 mei 2016 Anita Olsthoorn 0612508652 Projectmanagement of toch niet? Inhoud 1. Probleem, opdrachtformulering en Governance 2. Verschil in proces of project 3. Fasen in projectmanagement

Nadere informatie

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302

Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Functieprofiel: Projectleider Functiecode: 0302 Doel Voorbereiden en opzetten van en bijbehorende projectorganisatie, alsmede leiding geven aan de uitvoering hiervan, binnen randvoorwaarden van kosten,

Nadere informatie

Naam: S.J. Geluk. Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras

Naam: S.J. Geluk. Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras Naam: S.J. Geluk Klas TH11 Datum: 6 september 14 Docent: M.N.M Kras Voor deze opleiding (AD Projectleider techniek) moest ik in het begin van het schooljaar een nulmeting maken. Dit is de 2 e en laatste

Nadere informatie

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het?

Project Start Up Wat is het? Wie nemen er deel? Wanneer kies je voor een PSU? Hoe werkt het? Project Start Up Wat is het? De Project Start Up (PSU) is een krachtige interventie bij aanvang van het project. De PSU is een workshop waarin je de belangrijke aspecten van het project met elkaar inventariseert

Nadere informatie

Hoofdstuk 2 Commitment en creëren:

Hoofdstuk 2 Commitment en creëren: Hoofdstuk 1 Een project is een tijdelijke werkorganisatie, gebaseerd op een flexibele inzet van mensen en middelen en met het doel om een concreet resultaat te bereiken binnen scherpe afspraken over tijd,

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 In dit blok was de opdracht onder andere het lezen en samenvatten van de hoofdstukken 15 en 23 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Hier zijn de samenvattingen te vinden van

Nadere informatie

Opleiding A.D. Projectleider Techniek / Stedelijke Installaties. P.O.P. 1 ste Jaar

Opleiding A.D. Projectleider Techniek / Stedelijke Installaties. P.O.P. 1 ste Jaar / Stedelijke Installaties Handleiding Werkend Leren voor de duale opleiding A.D. Projectleider Techniek P.O.P. 1 ste Jaar René Welter / Stedelijke Installaties Handleiding Werkend Leren voor de duale

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken.

FUNCTIEBESCHRIJVING. Het afdelingshoofd Technische Zaken staat in voor de algemene leiding van de afdeling technische zaken. FUNCTIEBESCHRIJVING Functie Graadnaam: AFDELINGSHOOFD Afdeling TECHNISCHE ZAKEN Functienaam: AFDELINGSHOOFD Dienst TECHNISCHE ZAKEN Functionele loopbaan: A4a A4b Omschrijving van de afdeling en dienst

Nadere informatie

Nulmeting Tim Tegelaar Projectleider techniek 12-09-2012

Nulmeting Tim Tegelaar Projectleider techniek 12-09-2012 Nulmeting competenties: Voor mijn opleiding AD Projectleider techniek heb ik aan het begin van het schooljaar een nulmeting gedaan voor de negen competenties waar aan je moet voldoen als projectleider

Nadere informatie

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5

Nulmeting 2.0 Tim Tegelaar Projectleider techniek 14-01-2013. Simpel 1 2 3 nu Lastig 2 3 4 eind van de opleiding Complex 3 4 5 Nulmeting competenties: Voor mijn opleiding AD Projectleider techniek heb ik aan het begin van het schooljaar een nulmeting gedaan voor de negen competenties waar aan je moet voldoen als projectleider

Nadere informatie

COVA 2. Projectmatig Creëren 2.0

COVA 2. Projectmatig Creëren 2.0 COVA 2 Projectmatig Creëren 2.0 Dit is een samenvatting van de hoofdstukken 1 t/m 5, 8 en 18 uit het boek Projectmatig Creëren 2.0. Bij elk hoofdstuk heb ik erbij geschreven wat mijn persoonlijke ervaringen

Nadere informatie

Kandidaat: EXAMEN: proefexamen Projectmatig Werken. Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen.

Kandidaat: EXAMEN: proefexamen Projectmatig Werken. Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Kandidaat: EXMEN: proefexamen Projectmatig Werken Lees de volgende aanwijzingen goed door! Dit examen bestaat uit 40 meerkeuzevragen. Na elke vraag volgen drie antwoordmogelijkheden, waarvan er slechts

Nadere informatie

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7.

DEEL I. 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) 5.7.1 Definitie project. 5.7.2 Kern van de methode. 5.7.3 Historie. 5.7.4 Scope. 5.7. 96 Wegwijzer voor methoden bij projectmanagement - 2de druk 5.7 Projectmatig Creëren (PMC) Deel I van de beschrijving van Projectmatig Creëren is gereviseerd en geautoriseerd door Jo Bos, een van de auteurs

Nadere informatie

03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F

03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F 03 PROJECTCOÖRDINATIE Niveau F Assisteren van de projectcoördinator bij de uitvoering van activiteiten binnen het gehele project. Voert assisterende werkzaamheden uit met betrekking tot logistiek, archiveren,

Nadere informatie

Projectmatig creëren 2.0

Projectmatig creëren 2.0 Projectmatig creëren 2.0 Hoofdstuk 1: De essentie van projectmatig creëren. In dit hoofdstuk wordt verteld over het boek de auteurs verwijzen naar termen die ze hebben gebruikt in andere hoofdstukken.

Nadere informatie

Stappenplan nieuwe Dorpsschool

Stappenplan nieuwe Dorpsschool Stappenplan nieuwe Dorpsschool 10 juni 2014 1 Inleiding Het college van burgemeester en wethouders heeft op 10 juni 2014 dit stappenplan vastgesteld waarin op hoofdlijnen is weergegeven op welke wijze

Nadere informatie

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak?

EFFECTIEF LEIDINGGEVEN. Een gave of een vak? EFFECTIEF LEIDINGGEVEN Een gave of een vak? Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij mensen. Zij voegen

Nadere informatie

Meer grip en betere resultaten

Meer grip en betere resultaten Meer grip en betere resultaten Hand-out Het belang van fasering Voorbereiding Commitment Opdracht fase 1 fase 2 Knip het project op in verschillende tijdseenheden, elk vooraf gedefinieerd met een eindresultaat

Nadere informatie

PROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR

PROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR Vastgesteld in de bestuursvergadering van 24 mei 2007 PROFIEL COLLEGE VAN BESTUUR Binnen de voor de stichting geldende statuten en reglementen, is het College van Bestuur het bevoegd gezag van de stichting,

Nadere informatie

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord

Student : Lex Krijgsman maakt voortgangsverslag zoals omschreven in het voorwoord Voortgangsverslag blok 5 Naam : Lex Krijgsman Studentnummer : 11071060 Groep : TP29 datum : 10-08-2013 periode : Leerjaar 2 (Propedeuse ) september 2013 augustus 2014 Doel : Het voortgangsverslag is vooral

Nadere informatie

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos

Projectassistent. Pak je rol! Regionale TOP-avond Peter Vos Projectassistent Pak je rol! Regionale TOP-avond 2017 Peter Vos Even voorstellen: Peter Vos PROJECT(je) om er in te komen 2000 balcontacten in 1 minuut! Groepsgrootte: ongeveer 10 6 personen actief betrokken

Nadere informatie

DEFINITIES COMPETENTIES

DEFINITIES COMPETENTIES DEFINITIES COMPETENTIES A. MENSEN LEIDINGGEVEN A1 Sturen Geeft op een duidelijke manier richting aan een team, neemt de leiding op zich, zet mensen en middelen zodanig in dat doelen met succes worden bereikt.

Nadere informatie

Naam: S.J. Geluk. Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras

Naam: S.J. Geluk. Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras Naam: S.J. Geluk Klas TP11 Datum: 14 september 13 Docent: M.N.M Kras Voor deze opleiding (AD Projectleider techniek) moest ik in het begin van het schooljaar een nulmeting maken. In deze nulmeting komen

Nadere informatie

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen

Powersessie Leidinggeven. D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Powersessie Leidinggeven D-na Lies Verstraete 15 Mei 2019 Gate 15 Antwerpen Wij helpen organisaties vernieuwen D-na Wij brengen terug magie in uw organisatie Focus op drie domeinen Team Leidinggeven Organisatie

Nadere informatie

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is:

Projectmatig betekent: op de wijze van een project. Je moet dus eerst weten wat een project is. Een eenvoudige definitie van project is: Projectmatig werken Inhoudsopgave Projectmatig werken vs. niet-projectmatig werken... 1 Projectmatig werken... 1 Niet projectmatig werken... 2 Waarom projectmatig werken?... 2 Hoe herken je wanneer projectmatig

Nadere informatie

360 feedback assessment

360 feedback assessment 360 feedback assessment Naam : Jan Voorbeeld Datum rapportage : oktober 2013 Opdrachtgever : Organisatie Contactpersoon : Ellen Roosen Mpact Training & Advies Overwaard 13, 4205 PA Gorinchem Nederland

Nadere informatie

Competentieprofiel voor coaches

Competentieprofiel voor coaches Competentieprofiel voor coaches I. Visie op coaching Kwaliteit in coaching wordt in hoge mate bepaald door de bijdrage die de coach biedt aan: 1. Het leerproces van de klant in relatie tot diens werkcontext.

Nadere informatie

PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN

PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN 27/06/2012 COSTIAN PROJECTMATIG CREËREN 2.0 SAMENVATTING HOOFDSTUK 1 DE ESSENTIE VAN PROJECTMATIG CREËREN Leerjaar 2012 propedeuse blok 2.4 Costian de Jonge Inhoudsopgave Voorwoord... 2 Hoofdstuk 1: De

Nadere informatie

Functiebeschrijving medewerker projecten

Functiebeschrijving medewerker projecten Functiebeschrijving projecten Doel Is verantwoordelijk voor de realisatie van de aan hem/haar toegewezen (deel-)projecten en voor technische ondersteuning van projectleiders en projectontwikkelaars. Plaats

Nadere informatie

Het project heeft de volgende doelen. De doelen worden gefaseerd opgepakt:

Het project heeft de volgende doelen. De doelen worden gefaseerd opgepakt: Projectplan Implementatie Kwaliteitskader maatwerkvoorziening maatschappelijke ondersteuning (IMKWA) Uitwerking Fase 1 inhoudelijke verdieping kwaliteitskader Opsteller: Thijs Terlouw en Ingrid Hildenbrant

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidingsplan (POP) Leerjaar 1

Persoonlijk Opleidingsplan (POP) Leerjaar 1 Persoonlijk Opleidingsplan (POP) Leerjaar 1 Student: Roy Krabbenborg Bedrijf: WSi-techniek Hogeschool: Haagse Hogeschool Opleiding: Ad Projectleider Techniek Klas: TP11 Document: POP Leerjaar 1 Versie:

Nadere informatie

Teamrapportage. Competentiematch & teampotentieel. 29 juli 2016

Teamrapportage. Competentiematch & teampotentieel. 29 juli 2016 Teamrapportage Competentiematch & teampotentieel 29 juli 2016 De Burght 268 5664 PT Geldrop T 040-2802120 I www.testmijntalent.nl E info@testmijntalent.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Geselecteerde

Nadere informatie

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld:

De informatie uit deze stappenwijzer is in heel veel situaties te gebruiken. Bijvoorbeeld: Inleiding Deze Loopbaan-stappenwijzer is bestemd voor OBP-medewerkers en geeft praktische tips over loopbaanpaden, carrièremogelijkheden en mobiliteit. Ben je toe aan nieuwe uitdaging? Heb je behoefte

Nadere informatie

Functiekaart. Dienst:

Functiekaart. Dienst: Functie Graadnaam: afdelingshoofd Functienaam: afdelingshoofd: Openbare ruimte Functionele loopbaan: A4a-A4b Functiegroep: Leidinggevenden Code: Afdeling: Openbare ruimte Dienst: Subdienst: Doel van de

Nadere informatie

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING WERKORGANISATOR INFRA 2

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING WERKORGANISATOR INFRA 2 FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING WERKORGANISATOR INFRA 2 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 RANDVOORWAARDEN... 4 3 LEERDOELEN... 5 3.1 BEGROTEN, PRIJSVORMING EN BOUWTIJDBEÏNVLOEDING 5 3.2 KOSTENBEWAKING 5 3.3 SYSTEMS

Nadere informatie

Competentie Definitie % Nodig % Ontwikkeld

Competentie Definitie % Nodig % Ontwikkeld 3.2 Het Merk IK Les 12: Competenties Opdracht: Lees/bekijk eerst de les in de online omgeving. 1. Geef achter elke competentie eerst aan in percentages in welke mate deze competentie gewenst is met betrekking

Nadere informatie

VACATURE-INVENTARISATIE

VACATURE-INVENTARISATIE VACATURE-INVENTARISATIE Algemeen Bedrijf: Adres: Telefoon: Reden vacature: uitdiensttreding huidige functionaris overplaatsing huidige functionaris promotie huidige functionaris uitbreiding Datum ingang

Nadere informatie

Voortgangsverslag blok 3

Voortgangsverslag blok 3 Voortgangsverslag blok 3 Patrick van der Vlist Voortgangsverslag blok 3 Patrick van der Vlist Krimpen a/d ijssel Mei 2016 Voorwoord Dit rapport heb ik geschreven om mijn voortgang die ik in blok twee heb

Nadere informatie

PROJECTMATIG WERKEN. Luk Indesteege

PROJECTMATIG WERKEN. Luk Indesteege PROJECTMATIG WERKEN Luk Indesteege Overzicht van de inhoud 1. Verschillende manieren van werken 2. Wat is een project? 3. Fasen in een project ---------------------------- 4. Beslissingen nemen 5. Projectbeheersing/projectmanagement

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P)

Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P) Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P) Kevin de Ram Persoonlijk Opleidings Plan (P.O.P.) Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2015 Kevin de Ram Persoonlijk Opleidings Plan 1 Voorwoord

Nadere informatie

Masterclass Faciliterend Leiderschap

Masterclass Faciliterend Leiderschap KLANTF CUS ORGANISATIE- & MENSONTWIKKELING Masterclass Faciliterend Leiderschap Voor organisaties die echt klantgericht willen zijn, is de keuze voor faciliterend leiderschap evident. De basis van deze

Nadere informatie

Dag 1: De opzet van een project

Dag 1: De opzet van een project In deze leergang leren de deelnemers hoe ze de slaagkans van hun projecten aanzienlijk kunnen verhogen. Door het beter aansturen van het projectteam, het toepassen van verschillende methoden en technieken

Nadere informatie

Qmus 11februari 2010. = veranderenverbeteren. Context en balans

Qmus 11februari 2010. = veranderenverbeteren. Context en balans Qmus 11februari 2010 = veranderenverbeteren Context en balans HET INK MODEL Management van medewerkers Medewerkers Leiderschap Strategie en beleid Management van processen Klanten en Partners Bestuur en

Nadere informatie

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE

PROJECTMANAGEMENT 1 SITUATIE PROJECTMANAGEMENT George van Houtem 1 SITUATIE Het werken in en het leidinggeven aan projecten is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering voor de hedendaagse manager. In elk bedrijf of organisatie komen

Nadere informatie

PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel

PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel Trefwoorden: projectmanagement, risicomanagement, risico-identificatie PROJECTRISICO S EENVOUDIG IN KAART De Project Risico Meter als hulpmiddel Samenvatting In elke organisatie wordt gewerkt aan projecten.

Nadere informatie

inhoud Opzet van dit boek 9

inhoud Opzet van dit boek 9 inhoud Opzet van dit boek 9 1 Een project of een klus? 11 Over het nut en het waarom van projectmatig werken 2 De aap 24 Waarom is dat eerste gesprek met die opdrachtgever zo belangrijk? 3 Een projectteam

Nadere informatie

Projectvoorstellen maken

Projectvoorstellen maken Projectvoorstellen maken 1. Kader 1.1. Gebruiksaanwijzing 1.2. Wat zijn de eisen aan een projectvoorstel? 2. Inleiding 2.1 Signalering 2.2 Vooronderzoek 2.3 Probleemsituatie 3. Doelstellingen en randvoorwaarden

Nadere informatie

Voorbereidingsfase fase 4

Voorbereidingsfase fase 4 Voorbereidingsfase fase 4 Tijdens deze fase beginnen jullie met het uitvoeren van jullie project. Jullie gaan van denken naar doen. Jullie hebben besproken wat jullie wilden, een ontwerp gemaakt en nu

Nadere informatie

Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis

Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis Beroepsonderwijs Competentiemodel Competenties per bekwaamheidseis Interselect Spijksedijk 18F 4207 GN Gorinchem 0183 693939 Pagina 1 van 13 / 21 maart 2007 / de heer B. Krol / Interselect 2007 BO competentietaal

Nadere informatie

Teamrapportage

Teamrapportage Teamrapportage Competentiematch & teampotentieel 3-4-2018 Inhoudsopgave Inleiding Geselecteerde kandidaten Geselecteerde competenties Team competentiematch Teampotentieel Team competentiematch per persoon

Nadere informatie

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING UITVOERDER INFRA 2

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING UITVOERDER INFRA 2 FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING UITVOERDER INFRA 2 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 RANDVOORWAARDEN... 4 3 LEERDOELEN... 4 3.1 BEGROTEN, PRIJSVORMING EN BOUWTIJDBEÏNVLOEDING 5 3.2 KOSTENBEWAKING 5 3.3 SYSTEMS

Nadere informatie

Profiel Selector. Kiezen van competenties voor resultaten Voorbeeldrapportage P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E

Profiel Selector. Kiezen van competenties voor resultaten Voorbeeldrapportage P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Profiel Selector Kiezen van competenties voor resultaten Voorbeeldrapportage P E O P L E I M P R O V E P E R F O R M A N C E Computerweg 1, 3542 DP Utrecht Postbus 1087, 3600 BB Maarssen tel. 0346-55 90

Nadere informatie

De gemeente is in alle fasen van elk project regiehouder en neemt initiatieven m.b.t. de regieactiviteiten. Projectfasering Activiteiten Actie door

De gemeente is in alle fasen van elk project regiehouder en neemt initiatieven m.b.t. de regieactiviteiten. Projectfasering Activiteiten Actie door 1. PROJECTFASERING EN ACTIVITEITEN Hieronder staan per projectfase de activiteiten beschreven die in het kader van proactieve regie afgestemd dienen te worden tussen de gemeente en netbeheerders. Daarnaast

Nadere informatie

Resultaatgericht Management (3 daags)

Resultaatgericht Management (3 daags) Resultaatgericht Management (3 daags) Steviger sturen op resultaten en verwachtingen? En dit in een omgeving waar u met minder mensen meer moet bereiken? In de training Resultaatgericht Management ontdekt

Nadere informatie

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC

Project-, Programma- en AdviesCentrum. Resultaten die eruit springen PPAC Project-, Programma- en AdviesCentrum Resultaten die eruit springen PPAC Binnen Veiligheid en Justitie groeit het belang van projectmatig en programmatisch werken. Ook neemt de behoefte toe om medewerkers

Nadere informatie

Versie september 2019

Versie september 2019 1 2 Versie september 2019 Als je relevant wilt blijven moet je een leven lang leren. Daar kom je verder mee! Alle T&O ers nog beter laten presteren in de rol die past en te ondersteunen om te excelleren

Nadere informatie

Voortgangsverslag Blok 5

Voortgangsverslag Blok 5 Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 Kevin de Ram Culemborg Unica Installatietechniek B.V. november 2016 Kevin de Ram Voortgangsverslag Blok 5 1 Voorwoord Aan het einde van elk

Nadere informatie

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden

Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden STUDIEDAG Projectmatig werken in lokale overheden LEUVEN 27 oktober 2011 Projectmatig werken in de lokale sector Katlijn Perneel, Partner, ParFinis Projectmatig 2 - werken voor lokale overheden 1 Inhoud

Nadere informatie

Functiebeschrijving. Dienst : personeel. Subdienst: /

Functiebeschrijving. Dienst : personeel. Subdienst: / Functie Graadnaam: bestuurssecretaris Functienaam: bestuurssecretaris personeel Functiefamilie: leidinggevenden Afdeling : Interne zaken Dienst : personeel Subdienst: / Functionele loopbaan: A1a-A3a Code:

Nadere informatie

Samenwerken. In de ondergrondse infra

Samenwerken. In de ondergrondse infra Samenwerken In de ondergrondse infra Mede mogelijk gemaakt door: Resultaat van het Cross-over project Kabels en Leidingen in samenwerking met de WENB Richard Advocaat - Oasen Mehmet Duran - Vitens Laura

Nadere informatie

Persoonlijk Opleidings Plan. POP

Persoonlijk Opleidings Plan. POP Persoonlijk Opleidings Plan. POP Patrick v/d Vlist Krimpen a/d IJssel Oktober 2015 Inhoudsopgave 1: samenvatting 2: inleiding 3: algemeen 4: eerste studie jaar 5: tweede studie jaar 6: werken na mijn studie

Nadere informatie

Raamwerk offerte. Voorblad

Raamwerk offerte. Voorblad Raamwerk offerte Opmerking vooraf: het raamwerk bevat de offerteonderdelen voor een commerciële opdracht. Niet alle onderdelen zullen bij jouw opdracht aan de orde zijn. Voorblad Naam klant Onderwerp offerte

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2: Positie van de leidinggevenden op middenkaderniveau Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1: Managen versus leidinggeven... 13 1.1 Management... 13 1.2 Leiding geven... 13 1.3 Competenties en taakaspecten van de leidinggevende... 16 1.4 Samenvattend... 16 Hoofdstuk

Nadere informatie

Projectmatig Creëren. Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken.

Projectmatig Creëren. Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken. Projectmatig Creëren Het boek projectmatig creëren bestaat uit de volgende hoofdstukken. - De essentie van projectmatig creëren - Het projectcontract - De projectdefinitie - De projectstructuur - Projectbeheersing

Nadere informatie

Samenwerken. In de ondergrondse infra

Samenwerken. In de ondergrondse infra Samenwerken In de ondergrondse infra Mede mogelijk gemaakt door: Resultaat van het Cross-over project Kabels en Leidingen in samenwerking met de WENb Richard Advocaat - Oasen Mehmet Duran - Vitens Laura

Nadere informatie

Training Verandermanagement

Training Verandermanagement Training Verandermanagement Verandermanagement, succesvol omgaan met veranderingen Alles verandert, voortdurend. De omgeving, jijzelf, maar ook de organisatie waar je voor werkt. Verandering is vaak noodzakelijk.

Nadere informatie

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten

Klantprofilering. Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Klantprofilering Objectieve meting voortgang en resultaten trajecten Concept projectvoorstel, versie 0.4 26 oktober2004 Documenthistorie Versie/Status Datum Wijzigingen Auteur 0.1 16/06/2004 B.G. Langedijk

Nadere informatie

Oefenopgaven gedragsmatige competenties deel 1, level C en D

Oefenopgaven gedragsmatige competenties deel 1, level C en D Oefenopgaven gedragsmatige competenties deel 1, level en e antwoorden van onderstaande oefenopgaven zijn op de laatste bladzijde van dit document te vinden. ito ertification V rnhem Oefenopg gedrag comp

Nadere informatie

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten

Projectmanagement. Hoofdstuk 1 en 2. Roel Grit. Het project Mensen en projecten Projectmanagement Hoofdstuk 1 en 2 Het project Mensen en projecten Roel Grit Hoofdstuk 1 Het project 1. Soorten werkzaamheden 2. Voorbeelden van projecten 3. Wat is een project? 4. Van improvisatie via

Nadere informatie

Informatiebrochure 2015. The Eventplanners Institute

Informatiebrochure 2015. The Eventplanners Institute Informatiebrochure 2015 The Eventplanners Institute Voorwoord Welkom bij de opleiding eventplanner bij The Eventplanners Institute! Wanneer er een evenement moet worden georganiseerd, groot of klein, komen

Nadere informatie

Teamrapportage. Competentiematch & teampotentieel. 17 mei 2017

Teamrapportage. Competentiematch & teampotentieel. 17 mei 2017 Teamrapportage Competentiematch & teampotentieel 17 mei 2017 Zuid-Hollandlaan 7 2596 AL Den Haag T 070 361 17 60 I www.dynamischbureau.nl E info@dynamsichbureau.nl Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Geselecteerde

Nadere informatie

Formulier Jaargesprekken

Formulier Jaargesprekken Formulier Jaargesprekken Directie en afdeling : Naam medewerker : Personeelsnummer : Functie : Functieschaal : Salarisschaal en trede : Naam leidinggevende : Beoordelingsperiode : Datum afstemmings- en

Nadere informatie

Training Projectmanagement

Training Projectmanagement Training Projectmanagement Training Projectmanagement, effectief en succesvol Als projectleider ben je een spin in het web, moet je alle ballen hoog houden en moeten je ogen en oren overal zitten. En dan

Nadere informatie

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals

TALENTPUNT. Een Development Program speciaal voor HR professionals FOCUS ON THE FUTURE Je bent een HR professional met veel ambitie en je wilt succesvol(ler) zijn. Je bent gericht op de nieuwste HR ontwikkelingen en nieuwsgierig naar hoe andere HR professionals zaken

Nadere informatie

Proces-verbaal van opdrachtverlening

Proces-verbaal van opdrachtverlening Proces-verbaal van opdrachtverlening Titel aanbesteding Verkeerskundig projectleider Kenmerk aanbesteding Gegevens aanbestedende dienst Gemeente Uden Markt 145 5461KN Uden Contactpersoon Tineke Kemperman

Nadere informatie