Aan de Europese Commissie Beantwoording vragen Groenboek Public Procurement COM (2011) 15 definitief

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de Europese Commissie Beantwoording vragen Groenboek Public Procurement COM (2011) 15 definitief"

Transcriptie

1 Aan de Europese Commissie Beantwoording vragen Groenboek Public Procurement COM (2011) 15 definitief Bijgaand treft u de antwoorden aan van Theo van der Linden, directeur VdLC publishers/consultants. VdLC is al 14 jaar een van de belangrijkste opleiders op het gebied van Europees aanbesteden in Nederland. Het bedrijf organiseert jaarlijks ca 80 cursussen voor zowel overheid als bedrijfleven. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren meer dan cursisten mogen ontvangen. De antwoorden zijn gebaseerd op de ervaringen die ondergetekende heeft opgedaan in meer dan 200 cursussen die hij persoonlijk gegeven heeft aan gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries, ICT-bedrijven, Aannemers, Architecten, Cateringbedrijven, Personenvervoerders en Kantoorinrichters. Op de website vindt u meer informatie over de klanten en werkzaamheden van VdLC. Hieronder het antwoord op de vragen. Als bijlage vindt u een WORD-file met dezelfde informatie. Zou u de ontvangst van deze mail willen bevestigen. Vriendelijke groet, Theo van der Linden 1.Het toepassingsbeleid moet beperkt blijven tot de aanschaffingen van de aanbestedende dienst zelf. Er moeten geen bijkomende voorwaarden of begrippen worden ingevoerd. 2. De onderverdeling in werken, diensten en leveringen is m.i. achterhaald. Er zijn zo veel gecombineerde opdrachten dat dit alleen maar tot onduidelijkheid leidt. Mijn voorstel zou zijn om uitsluitend één categorie overheidsopdrachten te hanteren en de begrippen leveringen, werken en diensten volledig te laten vervallen. Hiermee zou ook het drempelbedrag voor werken gelijk komen te liggen aan dat van bouwkundige diensten. 3. Zie hierboven. Ik zou dus ook geen specifieke lijsten in bijlagen meer opnemen. Een overheidsopdracht boven het drempelbedrag moet altijd worden aanbesteed. 4. Het onderscheid tussen A- en B-diensten is volledig achterhaald. B-diensten dienen zo snel mogelijk te worden opgeheven. Ook maakt de regels weer veel eenvoudiger en beter te begrijpen. 5. Ja, de richtlijn moet gelden voor alle overheidsopdrachten, geen uitzonderingen. Eenvoud siert de wetgever. 6. Nee, de drempels zijn op dit moment zeer redelijk een sluiten aan bij wat in de praktijk als redelijk wordt ervaren. Zowel verhoging als verlaging lijkt mij niet zinnig. 7. Er zullen altijd uitgesloten opdrachten gedefinieerd moeten worden. Naar mijn mening moet dit een beperkt aantal zijn waarbij volstrekt helder geformuleerd wordt om welke opdrachten het gaat. 8. Nee. 9. De huidige definitie is goed en is juridisch geaccepteerd en getoetst. De vervanging van opgericht mbt door heeft tot doel is uitstekend en goed hanteerbaar.

2 10. Nee, op het moment dat een branche geen risico s meer heeft voor een monopolie kan de aanbestedingsplicht verdwijnen (telecommunicatie, energie, etc) 10.1 Sectoren waar nog geen concurrentie plaatsvindt zouden zich moeten houden aan de normale regelgeving inzake aanbesteden, dus geen aparte richtlijk voor nutssectoren maar gewoon een sector onderwerpen aan de normale richtlijn. Eenvoudig gezegd: richtlijn 2004/17 afschaffen. 11. Zie boven 12. Zie boven 13. Zie boven 14. De mate van gedetailleerdheid is op dit moment goed. Een nieuwe richtlijn moet zeker niet veel uitgebreider zijn, eerder iets minder uitgebreid. 15. De procedures zoals die nu bestaan zijn uitstekend. Het feit dat Europees aanbesteden vaak op weerstand stand is vooral omdat het proces ingewikkeld wordt gemaakt door het de gebruikers. Met de regels is niets mis, aan de professionaliteit van de gebruikers moet veel gebeuren. 16. Nee 17. Persoonlijk ben ik geen voorstander van de concurrentiegerichte dialoog maar de praktijk leert dat ook deze aanbestedingsvorm goed gewaardeerd wordt en gebruikt wordt. Ik zou niet te veel veranderen op dit gebied. 18. Nee, ik denk wel dat de normale termijnen iets korter zouden mogen worden. De huidige termijnen worden door de gebruikers als extreem lang ervaren wat vaak als argument wordt aangevoerd om niet aan te besteden. Het bedrijfsleven dat klaagt over de termijn begint (helaas) toch pas op een paar dagen voor het verlopen cvan de termijn aan zijn inschrijving 19. Ik ben niet voor meer ruimte voor onderhandelingen. Onderhandelen biedt meer ruimte tot fraude en voorkeursbehandelingen en het bestrijden daarvan is juist de reden dat we aanbestedingsregels hebben. 20. nvt 21. Ja. Ik zou sowieso graag zien dat iedere onderhandelingsprocedure openbaar gemaakt werd zodat bedrijven die niet toegelaten zijn tot de onderhandeling in beroep kunnen gaan. Transparantie is een groot goed. 22. Mijn uitgangspunt is als volgt: een normale procedure moet zo eenvoudig zijn dat het niet nodig is om een aparte procedure in te voeren voor commerciële goederen en diensten. 23. Absoluut. De rigide scheiding tussen selectie- en gunningscriteria is onnatuurlijk en achterhaald. In onze cursussen geven wij vaak het voorbeeld van het kopen van schoenen. Als je schoenen koopt gebruik je selectiecriteria voor de schoenenwinkel (is het een mooie winkel? Wat voor muziek draaien ze er? Zijn er leuke verkoopsters? Is er veel keus?) ook gewoon naast de gunningscriteria (Hoeveel kosten de schoenen die jij wilt? Passen ze goed? Is het je kleur). Soms kun je in een nare winkel heel goed schoenen kopen en soms slaag je niet in de ideale schoenenwinkel. Mijn vrouw zou heel ernstig gedupeerd worden als ze het aantal schoenenwinkels waarin ze mag kopen moet beperken tot vijf!

3 Ik heb nooit begrepen dat er bij aanbesteden ineens zo krampachtig verschil tussen de selectie- en gunningscriteria gemaakt wordt en al helemaal niet hoe dat invloed heeft op de objectiviteit van de procedure. 24. Absoluut, iedere aanbestedende dienst zou selectiecriteria bij de gunning moeten kunnen gebruiken. 25. Het toestaan van rekening houden met eerdere ervaringen (past performance) is niet wenselijk en moet zeker niet toegestaan worden. Het kan leiden tot willekeur en persoonlijke voorkeuren. Een aanbestedende dienst die slechte ervaringen heeft met een inschrijver moet ervoor zorgen dat de nieuwe opdracht beter geformuleerd is en dat er minder mis kan gaan bij de uitvoering. Juridisch is het meewegen van een past performance niet te toetsen. 26. Nee. 27. Kleinere aanbesteden de diensten hebben vaak moeite met de aanbestedingsregels. Dat houdt niet in dat de regels niet goed zijn. Kleine aanbesteden diensten hebben vaak een inkoopbeleid dat gebaseerd is op persoonlijke voorkeuren en relaties. Dat moet bestreden worden door bijvoorbeeld aanbestedingsregels. Dus ja, juist kleine aanbestedende diensten moeten leren zich aan de aanbestedingsregels te houden. 28. Nee, ik ben geen voorstander van vereenvoudigde aanbestedingsregels. 29. Nee, het al dan niet bestaan van een grensoverschrijdend belang is zeer moeilijk vast te stellen, zeker in een relatief klein land als Nederland. De afstanden naar de grenzen met Duitsland en België zijn zo klein dat er puur geografisch snel een grensoverschrijdend belang is. Dat klopt echter niet met de realiteit. Bij de WMO-aanbesteding (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) in Maastricht meldde zich geen enkel dienstverlener uit Duitsland of België. Mijnervaring met grensgemeenten bevestigt dit beeld. Blijkbaar gaat het niet alleen om de geografische afstand maar spelen ook cultuurverschillen een grote rol. 30. Geen mening 31. Geen mening 32. Geen mening 33. Geen mening 34. Ik kan mij voorstellen dat met name kleinere aanbestedende diensten willen samenwerken bij bepaalde aanschaffingen. Deze mogelijkheid moet in de regelgeving bestaan zonder daar voorwaarden bij op te nemen. De gebruikers dienen de vrijheid te hebben om in voorkomende gevallen samen te werken. Het is m.i. onmogelijk om op EU-niveau in te schatten wanneer een inkoopsamenwerking nuttig is of niet. 35. Nee, huidige formuleringen zijn goed. 36. Bundeling moet mogelijk zijn ook al kan dit in incidentele gevallen nadelig zijn voor mkb/kmo. 37. Absoluut. Denk hierbij vooral aan zaken waarbij de kwaliteit en het persoonlijk contact een minder grote rol speelt zoals levering van kopieerpapier of electriciteit.

4 38. Bij grensoverschrijdende gezamenlijke aanbesteding zou van tevoren moeten worden aangegeven in welk land er geprocedeerd kan worden (transparantiebeginsel) 39. Nee. Dat valt niet in regelgeving te regelen. In de praktijk zie je duizenden varianten. Dit zal van geval tot geval door een rechter bekeken moeten worden. 40. Nee, zeker als blijkt dat bijvoorbeeld meer dan drie maanden verstreken is. Dan is een nieuwe aanbesteding op zijn plaats. Drie maanden zou ook als termijn kunnen gelden waarbinnen een aanbestedende dienst verder mag met het bedrijf dat op de tweed eplaats is geëindigd. 41. Niet doen. Dat is niet in regelgeving te vangen. Hooguit een termijn kan nuttig zijn (drie maanden?) 42. Ja 43. Nee. De EU-richtlijn moet een algemeen kader scheppen en niet teveel op details ingaan. 44. De bestaande regelgeving op het gebied van onderaanneming is duidelijk en hoeft m.i. niet gewijzigd te worden. 45. Ja. Onderneming die dat willen kunnen hier zeker hun voordeel mee doen. 46. Ik zou graag het proportionaliteitsbeginsel wat meer geconcretiseerd willen zien. Bijvoorbeeld: een gevraagde jaaromzet mag maximaal 200% van het geoffreerde bedrag behelsen. Een referentie hoeft in waarde maar 60% te vertegenwoordigen van het geoffreerde bedrag voor het betreffende project. 47. Nee 48. Zie antwoord vraag Ja. 50. Ja, de eigen verklaring zou zelfs verplicht moeten zijn. 51. Zie antwoord vraag Geen mening. 53. Geen mening. 54. Geen mening 55. Mijn stelling is dat aanbesteden gericht moet zijn op het eerlijk en zonder persoonlijke voorkeuren uitgeven van overheidsgeld. De geldende principes van transparantie, non-discriminatie, objectiviteit en proportionaliteit zijn hierbij uitstekende uitgangspunten. Als een aanbesteding volgens deze principes uitgevoerd wordt dan zijn er geen andere maatregelen nodig om grensoverschrijdende inschrijvingen aan te moedigen. 56. Dat is een goed idee, maar één systeem voor erkenning voor heel Europa kan alleen maar leiden tot bureaucratie.

5 57. Nee. Een bedrijf dat geïnteresseerd is in andere landen zal het taalprobleem zelf wel oplossen. 58. Niet in regelgeving opnemen. Laat dat aan de aanbestedende diensten zelf over. 59. Nee, Je kunt niet alles in een richtlijn regelen. Dit zou wel een aparte beleidsdoelstelling van de EU kunnen zijn. 60. Ja, daar moet dus zeer spaarzaam mee omgegaan worden. 61. Geen mening. 62. Ja 63. Ja. Verplicht stellen is echter niet correct. Een goed bestek zal altijd naast beleidsdoelstellingen een aantal concrete specificaties bevatten. De trend in Nederland is nu al dat steeds vaker prestatieen functionele eisen in het bestek worden opgenomen. 64. Ja 65. Zeker, maar ook de gewone aanbestedingsprocedures bieden hier prima ruimte voor. 66. Nee 67. Nee, ik beschouw dat als discriminatie waartegen streng opgetreden moet worden. 68. Ik zou dat sterk afraden. Feitelijk betekent dat het failliet van normaal aanbesteden. Als de onderhandelingspositie toegestaan wordt gaat iedereen die vrijelijk gebruiken om de opdrachten weer bij hun vrienden onder te brengen. Een zeer slechte ontwikkeling! 69. Geen mening Dat gaat te ver. In bepaalde gevallen moet het mogelijk blijven om uitsluitend op laagste prijs te gunnen Goed idee. Mijn voorstel de prijs mag niet meer dan 50% van de gunningscriteria zijn Een derde gunningscriterium is niet nodig. Eigen heb je nu al enerzijds de prijs en anderzijds de overige gunningscriteria. 71. Nee, want er zijn opdrachten denkbaar dat dit verreweg de belangrijkste criteria zijn. 72. Ja, een toelichting zou op zijn plaats zijn. 73. Geen mening. 74. Ja. 75. Geen mening 76. Nee 77. Nee, dat is de verantwoordelijkheid van de verschillende aanbestedende diensten.

6 78. Een gestandaardiseerde conformiteitsbeoordelingsregeling kan zinnig zijn maar moet niet verplicht gesteld worden maar uitsluitend als vrijwillige tool worden aangeboden. 79. ten met 82.4 Geen mening 83. In mijn optiek bestaan aanbestedingsregels in eerste instantie om de vriendjespolitiek en corruptie te bestrijden. Dat is al moeilijk genoeg. Ik zou niet teveel andere beleidsdoelstellingen in de regelgeving proberen op te nemen. 84. Algemene EU-wetgeving. Een overheidsopdracht is een overheidsopdracht. 85. Nee. 86. geen mening Uitsluitend binnen de geldende regelgeving Ja 87. Geen verplichting tot het toepassen van een bepaalde technologie. Dat is niet op het niveau van regelgeving vast te leggen voor al die verschillende branches. Wat wel kan is bijvoorbeeld stellebn dat de prijs bij een emvi-aanbesteding niet meer dan 50% mag bedragen. 88. Geen mening 89. Geen mening 90. Geen mening 91. EU-regelgeving is niet het geëigende instrument om innovatie te stimuleren. De essentie is dat het geld van de burger zo eerlijk en goed mogelijk wordt uitgegeven. Innovatieve producten hebben per definitie een aanlooptijd nodig en kunnen qua betrouwbaarheid lager scoren dan bewezen technologie. De burger heeft er recht op dat het belastinggeld zo goed mogelijk uitgegeven wordt. Een accent op innovatieve producten of werkwijzen is niet in zijn belang. 92. Nee, de concurrentiegerichte dialoog is m.i. een onding dat alleen maar leidt tot jatwerk en gratis consultancy-diensten. 93. Procedures moeten geen rol spelen bij innovatie. Wel kan in een bestek de mogelijkheid voor een innovatieve oplossing worden geboden (toestaan varianten bijvoobeeld) 94. Geen mening. 95. Niet in het kader van aanbestedingsregels. 96. Niet. 97 tot en met 97.2 Ik ben van mening dat de huidige formulering in richtlijn 2004/18 uitstekend functioneert in Nederland. Dit blijkt ook uit een zeer gering aantal rechtszaken over aanbesteden. 98. Dit zou mooi zijn maar lijkt me wel erg ingewikkeld. Een paar losse ideeën:

7 Een werknemer van de AD mag geen enkel zakelijk belang in het bedrijf van een inschrijver hebben Medewerkers van een AD moeten per aanbesteding schriftelijk verklaren dat de mededinging op geen enkele manier beïnvloed zal worden. Bedrijven moeten standaard een verklaring teken warain ze verklaren dat er niets gedaan is dat de mededinging kan verstoren. 99. Zie het antwoord op vraag Het risico bestaat en is zelfs zeer groot. De EU moet volstrekt duidelijk zijn in haar communicatie dat vriendjespolitiek en corruptie bestreden moeten worden. Als dat correct gebeurt dan is grensoverschrijdende handel een vanzelfsprekende mogelijkheid Dat kan in ieder stadium van de aanbestedingsprocedure. Veel leveranciers proberen bijvoorbeeld al in een zeer vroeg stadium bij een aanbestedende dienst aan tafel te komen om op die wijze invloed in het bestek te hebben. Een voorbeeld: pas hoorde ik van de bedrijf dat werg hoog scoort op duurzaamheid en mvo dat zij probeerden om deze waarden bij een aanbestedende dienst op te laten nemen in een bestek Op zich kan de regelgeving hier niet veel mee doen anders dan aangeven dat het verboden is en bestreden moet worden Controle vooraf is geen goed idee. Dit probleem kan helaas niet in de regelgeving bestreden worden maar moet door de aanbestedende diensten opgelost worden ja. Ik zou wel een in de regelgeving vastgelegde termijn van drie jaar willen voorstellen Geen mening Moet op nationaal niveau geregeld worden en moet zelfs van geval tot geval bekeken worden (door de rechter bij problemen). Het blijft altijd een kwestie van opinie of een bedrijf voldoende vertrouwenwekkende maatregelen heeft toegepast of niet. Bijvoorbeeld: de directeur is wel ontslagen maar de onderdirecteur niet. Is dat voldoend? Dat kun je op afstand nooit vaststellen Nee, ik zou graag een motiveringsplicht per gunningscriterium zien. Dat dwingt aanbestedende diensten er ook toe om alleen maar gunningscriteria te gebruiken die ze kunnen beargumenteren. Het zou ook het gebruik van tientallen gunningscriteria naar beneden brengen Nee Nee. De algemene formulering moet blijven dat eventuele voordelen van inschrijvers die in een vroeg stadium bij de opdracht betrokken waren geen invloed mogen hebben op de mededingen. Met andere woorden alle potentiële inschrijvers moeten bij het begin van de aanbesteding over dezelfde informatie beschikken Zie het antwoord op vraag en 112. Geen mening Nee. De komende hervorming wordt hopelijk een vereenvoudiging en geen uitbreiding van het aantal onderwerpen en regels.

8 114. De drie prioritaire kwesties: Bestrijding van vriendjespolitiek en corruptie Gebruik selectiecriteria bij gunning Samenvoeging werken, diensten en eventueel leveringen 28 maart 2011 Antwoorden gegeven door Th.J.A. van der Linden Directeur VdLC publishers/consultants Marktleider aanbestedingscursussen Nederland Laan van meerdervoort BJ Den Haag Nederland T E vdlc@bart.nl vdlcpublishers@hotmail.com

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek

Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek 1 Inkoop- en Aanbestedingsbeleid Samenwerkingsverband Oost-Achterhoek Hoofdstuk 1 Inleiding Bij het inkopen en aanbesteden door de overheid worden publieke gelden aangewend. Hierop rust de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland

Nieuwe Aanbestedingswet. Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland Nieuwe Aanbestedingswet Marktdag Zwolle, 10 maart 2016 Mr D.E. van Werven, Bouwend Nederland 1 evaluatie en implementatie wijziging Aw 2012 als gevolg van: evaluatie Aw 2012 en implementatie Richtlijnen

Nadere informatie

De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten

De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten De modernisering van het EU beleid inzake overheidsopdrachten Roosmarijn Schade Europese Commissie Directoraat-generaal Interne Markt en Diensten Afdeling C/1 Internationale dimensie van overheidsopdrachten

Nadere informatie

Aanbestedingen zo zit dat!

Aanbestedingen zo zit dat! D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 0 White paper Serie Acquisitie in Re-integratie deel 3 Aanbestedingen zo zit dat! Versie december 2008 D A T U M 17-2-2009 P A G I N A 1 Wat kunt u er wel en niet van verwachten?

Nadere informatie

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre

Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten. Public Procurement Research Centre Keuzes van aanbesteders vóór of in het kader van een aanbesteding vergen juridische en economische inzichten Public Procurement Research Centre Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de

Nadere informatie

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond

Inkoop-en aanbestedingsbeleid. Raadsinformatieavond Inkoop-en aanbestedingsbeleid Raadsinformatieavond Agenda 1. Aanleiding 2. De Aanbestedingswet 2012 3. Doelstellingen beleid 4. Maatregelen 5. Vragen oktober 13 2 Aanleiding Per 1 april 2013 nieuwe Aanbestedingswet.

Nadere informatie

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum:

Inkoopbeleid. Inkoopproces. Datum: Datum: Inkoopbeleid en Inkoopproces Akkoord bestuur: Akkoord ALV: Datum: 16-1-18 Datum: 8-2-18 Inhoudsopgave Hoofdstuk Pagina 1 Inkoopbeleid van het SWV 2 2 Inkoopproces binnen het SWV 3 3 Inkoopproces wie doet

Nadere informatie

Kies voor de kansen!'

Kies voor de kansen!' Workshop aanbesteden Kies voor de kansen!' Het inkopersperspectief belicht Drs. Joep Steffes Purmerend 25 september 2009 Ter introductie Drs. Joep Steffes Ondernemende MKB-er, medeoprichter en voorheen

Nadere informatie

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met

(Europese) aanbestedingsquiz. in samenwerking met (Europese) aanbestedingsquiz in samenwerking met NEVI PIANOo congres Apeldoorn, 5 juni 2014 Vraag 1 Tot welk bedrag mag je in 2014 en 2015 een aanbesteding (meervoudig onderhands of nationaal) onder de

Nadere informatie

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg

Aanbesteden. Kamer van Koophandel. Kim Schofaerts 31 mei 2013. Bijeenkomst Ondernemen in de zorg Aanbesteden Kamer van Koophandel Kim Schofaerts 31 mei 2013 Aanbesteden 2 Inkopen/aanbesteden is een complex proces VU informatiebijeenkomst Aanbestedingswet 3 Waarom aanbesteden? Het stimuleren van vrije

Nadere informatie

Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet. Ontwerpvergoeding

Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet. Ontwerpvergoeding Belangrijkste Aanpassingen Aanbestedingswet Ontwerpvergoeding Marktdag Ondernemend Aanbesteden 10 november 2016 1 Voorstellen Martien Vromans Directeur IBMN Economische achtergrond Ruim 15 jaar in (publieke)

Nadere informatie

Aankoopdienst UZ Leuven

Aankoopdienst UZ Leuven Aankoopdienst UZ Leuven Dienstvoorstelling Yvan Cox 9 februari 2010 Aankoopteam Aankoopvolume op jaarbasis TOEPASSING VAN DE WET OP DE OVERHEIDSOPDRACHTEN IN UZ LEUVEN Aankoopdienst / Materiaalbeheer Toepassing

Nadere informatie

De (on)mogelijkheden van innovatief aanbesteden

De (on)mogelijkheden van innovatief aanbesteden De (on)mogelijkheden van innovatief aanbesteden D U O - P R E S E N T A T I E D O R E N A G U L P E R S, R O M P E L B E R G & R U I T E R J O O P V A N D U R E N, H S Z U Y D F M, U T W E N T E Aanleiding

Nadere informatie

Aanbesteding en inkoop van zorg

Aanbesteding en inkoop van zorg Aanbesteding en inkoop van zorg Richard-Jan Roks 8 september 2015 Inhoudsopgave Wat is aanbestedingsrecht en bronnen Private aanbesteding versus overheidsaanbesteding Aanbesteding en zorgverzekeraars Gezamenlijke

Nadere informatie

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert

De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert De Herziene Aanbestedingswet biedt inkopers en ondernemers kansen? Geke & Gert Lectoraat Inkoopmanagement Inkoop Inkoop overheidsopdrachten worden opengesteld voor mededinging overheidsopdrachten hebben

Nadere informatie

Inleiding aanbestedingsrecht

Inleiding aanbestedingsrecht Inleiding aanbestedingsrecht Ditmar Waterman PIANOo PIANOo Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers Aan deze tekst kunnen geen rechten worden ontleend. 2 Opzet 1. Oorsprong

Nadere informatie

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN

A. ALGEMENE BEGINSELEN IN ZAKE OVERHEIDSOPDRACHTEN Hoofdstuk V GOEDEREN INLEIDING OVERHEIDSOPDRACHTEN BEHEER EN BESCHIKKING VAN GOEDEREN WERKEN AAN GEBOUWEN PREMIES EN SUBSIEDIES SCHENKINGEN, LEGATEN EN STICHTINGEN 2. OVERHEIDSOPDRACHTEN 504. De kerkfabriek

Nadere informatie

RUIMTE IN AANBESTEDEN

RUIMTE IN AANBESTEDEN RUIMTE IN AANBESTEDEN Noordelijk Congres Democratic Challenge 26 januari 2017 Hans Schoonbeek - gemeente Noordenveld Jan van der Bij - CMO STAMM Hans Schoonbeek - inkoopadviseur Inkoop 2017 Inkoop 2017

Nadere informatie

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting

Inkoop- & Aanbestedingsbeleid. Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting Inkoop- & Aanbestedingsbeleid Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting 1 INLEIDING De SEV stimuleert de ontwikkeling van praktische, innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken op het gebied

Nadere informatie

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij

EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN. Diederik Heij EUROPESE SUBSIDIE EN AANBESTEDEN Diederik Heij INHOUD PRESENTATIE 1. Wat is PIANOo? 2. Wat is aanbesteden? 3. Waar moet u als subsidieaanvrager op letten bij het aanbesteden? PIANOo (opgericht n.a.v. bouwfraude)

Nadere informatie

De gehanteerde bedragen die in de navolgende hoofdstukken zijn genoemd zijn ramingen. De bedragen zijn exclusief eventueel verschuldigde BTW.

De gehanteerde bedragen die in de navolgende hoofdstukken zijn genoemd zijn ramingen. De bedragen zijn exclusief eventueel verschuldigde BTW. Richtlijn aanbestedingen Ameland 1. Inleiding Per 1 april 2013 is de Aanbestedingswet 2012 van toepassing op overheidsopdrachten en raamovereenkomsten voor werken, diensten en leveringen boven én onder

Nadere informatie

Inleiding en algemeen

Inleiding en algemeen I Inleiding en algemeen 1 Inleiding en omschrijving aanbestedingsrecht Aanbestedingsrecht Het aanbestedingsrecht is enerzijds een onderdeel van het economisch ordeningsrecht, wat op zijn beurt valt onder

Nadere informatie

GEDRAGSCODE. voor de leveranciers en aannemers van Infrabel // 1

GEDRAGSCODE. voor de leveranciers en aannemers van Infrabel // 1 GEDRAGSCODE voor de leveranciers en aannemers van Infrabel // 1 VOORWOORD Als één van de belangrijkste spelers op het gebied van duurzame mobiliteit in België wil Infrabel een verantwoord aankoopbeleid

Nadere informatie

Graafschap College Welkom!

Graafschap College Welkom! Welkom! Even voorstellen: Lianne te Winkel, inkoopadviseur bij het Graafschap College Jean-Paul Roegies, inkoopadviseur bij InkoopMeesters in het kort Verzorgt jaarlijks (beroeps)opleidingen voor circa

Nadere informatie

Vernieuwend opdrachtgeverschap

Vernieuwend opdrachtgeverschap Vernieuwend opdrachtgeverschap Parallelsessie 3 Veranderende EU-regelgeving 12 april 2012 Arjan ter Mors Edwin Schotanus Concreet EU- hoofdkaders voor opdrachtgeverschap I. (Europees) mededingingsrecht

Nadere informatie

Inhoudsopgave studiemateriaal

Inhoudsopgave studiemateriaal pag.: 1 van 6 Opleiding: NEVI 2 tactisch Onderdeel: Module K22, Europees aanbesteden - gevorderd Versie: 2 Algemene inleiding Inhoudsopgave Index Deel 1 Aanbestedingsplan Sub 1.1 Ontwikkelingen Overzicht

Nadere informatie

Floris van Haagen P5 presentatie 26 Januari Prof.mr.dr. M.A.B. Chao-Duivis. P5 Floris van Haagen 26 Januari 2018

Floris van Haagen P5 presentatie 26 Januari Prof.mr.dr. M.A.B. Chao-Duivis. P5 Floris van Haagen 26 Januari 2018 Floris van Haagen P5 presentatie 26 Januari 2018 1e mentor: 2e mentor: 3e mentor: Examinator: Dr.ir. A. Straub Prof.mr.dr. M.A.B. Chao-Duivis Dr.Ir. M. Prins Dr. J.S.C.M. Hoekstra aanleiding circulaire

Nadere informatie

Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012

Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012 1 Seminar wijzigingen Aanbestedingswet 2012 Anouk Metselaar & Jeannette Vaandrager Den Haag 24 maart 2 Wijzigingen Aanbestedingswet 2012 De aanbestedingsrichtlijnen zijn in 2014 herzien: 2014/EU/23: gunning

Nadere informatie

OVERHEIDSOPDRACHTEN RECHTSGRONDSLAG DOELSTELLINGEN

OVERHEIDSOPDRACHTEN RECHTSGRONDSLAG DOELSTELLINGEN OVERHEIDSOPDRACHTEN Overheidsdiensten sluiten overeenkomsten om de uitvoering van werken of het verrichten van diensten te waarborgen. Deze overeenkomsten, tegen vergoeding afgesloten met een of meer ondernemers,

Nadere informatie

Een nieuwe sociale Europese interne markt

Een nieuwe sociale Europese interne markt Een nieuwe sociale Europese interne markt Prof. mr. dr. E.R. Manunza Hanze Inkoopseminar 2013 On Moral Sentiments, people, profit & procurement Het thema van vandaag Solidariteit in ruime zin Bemoeilijken

Nadere informatie

E-veilen De nieuwe realiteit?

E-veilen De nieuwe realiteit? FILMPJE E-veilen De nieuwe realiteit? De voor-en nadelen 24 november 2011 Nationaal sportvelden congres Sander Akkerman Adviesburo De Meent b.v. Social media - Succes privé gebruik bedrijfsleven volgt

Nadere informatie

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014

FORUMDISCUSSIE - NVBU. Publiek en Privaat Aanbesteden. Twee werelden? FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat Aanbesteden Twee werelden? 1 FORUMDISCUSSIE - NVBU 21 januari 2014 FORUMDISCUSSIE - NVBU Publiek en Privaat aanbesteden Twee werelden? Contractsvrijheid Uitgangspunt

Nadere informatie

Workshop Nieuwe aanbestedingsrichtlijnen. Stijn Bijleveld Landelijk seminar Inkoop Veiligheidsregio s 9 februari 2017

Workshop Nieuwe aanbestedingsrichtlijnen. Stijn Bijleveld Landelijk seminar Inkoop Veiligheidsregio s 9 februari 2017 Workshop Nieuwe aanbestedingsrichtlijnen Stijn Bijleveld Landelijk seminar Inkoop Veiligheidsregio s 9 februari 2017 Programma Algemene Inleiding wie zijn wij bij Europa decentraal? Thema I Juridisch raamwerk

Nadere informatie

Historie veranderende markt. vanuit de klant door Martijn Vos vanuit de opdrachtnemer door Willem Mak

Historie veranderende markt. vanuit de klant door Martijn Vos vanuit de opdrachtnemer door Willem Mak Historie veranderende markt vanuit de klant door Martijn Vos vanuit de opdrachtnemer door Willem Mak 1. Vroeger Rijke geschiedenis aanbesteden van (openbare) werken In 1815 eerste Nederlandse aanbestedingsregels:

Nadere informatie

Het Facilitair Bedrijf. partner in overheidsopdrachten

Het Facilitair Bedrijf. partner in overheidsopdrachten Het Facilitair Bedrijf partner in overheidsopdrachten De regelgeving rond overheidsopdrachten in relatie tot innovatie Belgische regelgeving overheidsopdrachten Wet 15 juni 2006 Wet 17 juni 2013 (rechtsbescherming)

Nadere informatie

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011

Informatie en bekendmaking van beleid. Artikel 2 Coördinatiebesluit organisatie bedrijfsvoering rijksdienst 2011 Secretarissen-generaal Directeur-generaal Organisatie Bedrijfsvoering Rijk Directie Faciliteiten, Huisvestings- en Inkoopbeleid Rijk Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Contactpersoon

Nadere informatie

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit

Eisen conform artikel 10 inzake aanbesteding en marktconformiteit. Inkoop en aanbesteding. Marktconformiteit Bijlage 2 Behorend bij artikel 10, vijfde lid van de Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 5 maart 2006, nr. PO/ZO-2006/10847, houdende voorschriften van OCW inzake dagarrangementen

Nadere informatie

Wet- en regelgeving bij innovatief uitvragen Damsté Advocaten Notarissen Ronald Blom

Wet- en regelgeving bij innovatief uitvragen Damsté Advocaten Notarissen Ronald Blom Wet- en regelgeving bij innovatief uitvragen Damsté Advocaten Notarissen Ronald Blom Spreker: Ronald Blom Wet-en regelgeving bij innovatief uitvragen 28 februari 2019 Aanbestedingsplicht? (1) aanbestedende

Nadere informatie

Mr. K. (Klaas) Molkenboer DE ONDERHANDELINGSPROCEDURE IN DE GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET

Mr. K. (Klaas) Molkenboer DE ONDERHANDELINGSPROCEDURE IN DE GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET Mr. K. (Klaas) Molkenboer DE ONDERHANDELINGSPROCEDURE IN DE GEWIJZIGDE AANBESTEDINGSWET Inhoudsopgave Wettelijk kader Praktische uitwerking Aandachtspunten Conclusie 2 Wettelijk kader Aanbestedingswet

Nadere informatie

Seminar Social Return

Seminar Social Return Seminar Social Return www.severijnhulshof.nl 9 oktober 2014 Joost Haest Advocaat / partner Onderwerpen Wettelijk kader Social Return Rechtspraak burgerlijke rechter Adviezen commissie van aanbestedingsexperts

Nadere informatie

AANBESTEDINGSWET 2012

AANBESTEDINGSWET 2012 VERANDERINGEN AANBESTEDINGSWET 2012 GEMEENTE NIJMEGEN MAART 2013 Bureau Inkoop Inleiding Met de inwerkingtreding van de Aanbestedingswet 2012 worden enkele veranderingen doorgevoerd in de diverse aanbestedingsprocedures.

Nadere informatie

Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie. door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom

Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie. door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom Wijzigingen Aw 2012 duurzaamheid & innovatie door Praktijkgroep Aanbestedingsrecht, Ronald Blom Inhoud Ø marktconsultatie Ø eisen aan de levenscyclus Ø keurmerken Ø wijziging gunningscriteria Ø procedure

Nadere informatie

Verankeren van professioneel opdrachtgeverschap

Verankeren van professioneel opdrachtgeverschap Verankeren van professioneel opdrachtgeverschap Visie van NEVI op de hoofdlijnen voor een nieuwe Aanbestedingswet Februari 2009 NEVI voorstel Aanbestedingswet 1 Opzet visiedocument De uitgangspunten De

Nadere informatie

UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet Daan Versteeg

UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet Daan Versteeg UAV-GC 2005 en Aanbestedingswet 2016 Daan Versteeg 1 Huidige praktijk Niet openbare aanbestedingsprocedure (H3 ARW) Hofleverancier aanbesteding UAV-GC 2 Huidige praktijk Invloed contractvoorwaarden beperkt

Nadere informatie

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING

BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING BLAD GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING Officiële uitgave van gemeenschappelijke regeling Hefpunt. Nr. 315 1 oktober 2015 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt 2015 Artikel 1 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt

Nadere informatie

Aanbesteden voor dummies. 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v

Aanbesteden voor dummies. 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v Aanbesteden voor dummies 24 november 2011 Seth van der Wielen Adviesburo De Meent b.v 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Aanbestedingsvormen 3. Contractvormen 4. Zorg voor een goede opdrachtnemer 5. Vraag

Nadere informatie

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten Factsheet 12 Versie nr. 7 d.d. 13 juli 2017 Inhoudsopgave I. WAT ZIJN OVERHEIDSOPDRACHTEN?... 3 II. NALEVING VAN DE REGELS VOOR OVERHEIDSOPDRACHTEN... 4 III. AANDACHTSPUNTEN... 5 13/07/17 2/6 I. Wat zijn

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015. I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager

Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015. I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager Informatiebijeenkomst Inkoop Cranendonck, 26 februari 2015 I.D. (Inge) de Vos BEd, Inkoopmanager Bizob Stichting opgericht door de deelnemende gemeenten 2003; Bizob is van en voor de 18 gemeenten; Combinatie

Nadere informatie

Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering

Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering Het nieuwe aanbesteden: Kansen voor verdere professionalisering 8 november 2012 M.A.J. (Marcel) Stuijts MSc Introductie Marcel Stuijts MSc Directeur Bizob Ervaringen Lid schrijfgroep Gids Proportionaliteit

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt 2013

Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt 2013 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Hefpunt 2013 1 versie2013.1 Inhoud 1. Doelstelling van het inkoop en aanbestedingsbeleid... 3 2. Wettelijk kader... 3 2.1 Europese en nationale wet- en regelgeving... 3 2.2.

Nadere informatie

Nieuwe Aanbestedingswet

Nieuwe Aanbestedingswet Nieuwe Aanbestedingswet Bespreking van het wetsvoorstel implementatie aanbestedingsrichtlijnen NVRD themadag 18 februari 2016 Katrijn Kliphuis 22 februari 2016 Achtergrond van het Aanbestedingsrecht Europese

Nadere informatie

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012

Aanbestedingswet Ministerie van Economische Zaken Aanbestedingswet en aanvullend beleid 5 december 2012 Aanbestedingswet Opzet presentatie 1. Aanleiding en doel van de wet 2. Hoofdlijnen Aanbestedingswet 3. Motiveringsplicht toegelicht 4. Klachtenregeling en Commissie van Aanbestedingsexperts 5. TenderNed

Nadere informatie

Economisch Meest Voordelige Inschrijving altijd de goedkoopste?

Economisch Meest Voordelige Inschrijving altijd de goedkoopste? Economisch Meest Voordelige Inschrijving altijd de goedkoopste? VViN congres 27 september 2013 Gaby Hoof-Sattler Sr. Adviseur - TenderCoach Agenda 1. Inleiding 2. Aanbesteden in vogelvlucht 3. Toetsen

Nadere informatie

Heutink ICT Dag Aanbesteden in het onderwijs

Heutink ICT Dag Aanbesteden in het onderwijs Heutink ICT Dag 2016 Aanbesteden in het onderwijs Welkom, bij de saaiste sessie v.d. dag! Voorstellen Sophie Obdeijn Medewerker Tenderdesk Robert Terhalle Teamleider New Business Agenda Voorstellen Wat

Nadere informatie

Ad 2 Proportionele selectiecriteria te hanteren; Ad 3 Gunnen op EMVI (economisch meest voordelige inschrijving).

Ad 2 Proportionele selectiecriteria te hanteren; Ad 3 Gunnen op EMVI (economisch meest voordelige inschrijving). Voor u ligt een voorstel om op korte termijn tot een aanpassing van het aanbestedingsbeleid te komen, waarbij het lokale en regionale MKB een eerlijke kans krijgt om mee te dingen naar een overheidsopdracht.

Nadere informatie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie

EUROPEES PARLEMENT. Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie EUROPEES PARLEMENT 1999 2004 Commissie industrie, externe handel, onderzoek en energie 7 juni 2001 PE 286.144/C1-C6 VOORSTEL VOOR COMPROMISAMENDEMENTEN C1-C6 ONTWERPADVIES - Kuhne (PE 286.144) COÖRDINATIE

Nadere informatie

Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt

Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt Whitepaper Mislukte aanbestedingen door overspannen markt bbn adviseurs 2018 Aanbestedingsprocedures voor werken verlopen moeizaam in de huidige markt. Opdrachtgevers ontvangen geen te hoge inschrijvingen

Nadere informatie

Inkoop- en aanbestedingsbeleid. Versie 2016

Inkoop- en aanbestedingsbeleid. Versie 2016 Inkoop- en aanbestedingsbeleid Versie 2016 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. DOEL VAN HET INKOOP- EN AANBESTEDINGSBELEID 3 3. ETHISCHE UITGANGSPUNTEN & DUURZAAMHEID 3 4. KADERS VAN INKOPEN EN AANBESTEDEN

Nadere informatie

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht

PIANOo-congres mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht PIANOo-congres 2008 mr dr H.D. van Romburgh Recente jurisprudentie aanbestedingsrecht 2 Recente jurisprudentie Slechts een greep uit de actuele ontwikkelingen Vandaag bijzondere aandacht voor aanbestedingsplicht

Nadere informatie

NOTITIE AANBESTEDINGSBELEID GEMEENTE SON EN BREUGEL. De Europese regelgeving

NOTITIE AANBESTEDINGSBELEID GEMEENTE SON EN BREUGEL. De Europese regelgeving NOTITIE AANBESTEDINGSBELEID GEMEENTE SON EN BREUGEL De Europese regelgeving Voor de overheid gelden Europese richtlijnen inzake aanbestedingen: de zogenaamde richtlijnen voor overheidsopdrachten. Doel

Nadere informatie

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG

Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding. Jos van Alphen Bijeenkomst IPG Slimmer werken met gunning op Beste Prijs-Kwaliteitsverhouding Jos van Alphen Bijeenkomst IPG 7-12-2016 Evaluatie Aanbestedingswet Lasten Aanbestedende diensten: Goedkoper: Gebruik elektronische middelen

Nadere informatie

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n)

Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) Aan De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA s-gravenhage Datum Uw kenmerk Ons kenmerk Bijlage(n) 24 januari 2008 EP/MW / 8005245 Onderwerp Nadere informatie over aanbesteden

Nadere informatie

Leen Valk

Leen Valk Wat staat er in dit E-book In dit E-book leg ik uit: - Wie ik ben en waarom ik met EMVI-prestatiemeting ben begonnen - Wat EMVI-prestatiemeting is - Waarin EMVI-prestatiemeting verschilt van Gunnen op

Nadere informatie

Aanbestedingen. 1. Aanbestedingen van opdrachten

Aanbestedingen. 1. Aanbestedingen van opdrachten Aanbestedingen 1. Aanbestedingen van opdrachten 1.1 Algemeen Steeds vaker worden vervoeropdrachten aanbesteed. Het gaat dan vooral om grote opdrachten, zoals langdurige contracten voor bedrijfsvervoer

Nadere informatie

Eerste Kamer der Staten-Generaal

Eerste Kamer der Staten-Generaal Eerste Kamer der Staten-Generaal 1 Vergaderjaar 2011 2012 31 353 Voorstel van wet van het lid Leijten tot wijziging van de Wet maatschappelijke ondersteuning ter bevordering van de kwaliteit van de maatschappelijke

Nadere informatie

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten.

AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT. Diensten. AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Wetterskip Fryslân, Postbus 36, 8900 AA Leeuwarden (NL). t.a.v.: R. U. Postma. Tel.: +31

Nadere informatie

B&W Vergadering. 2. Het college gaat akkoord de opdracht volgens de Nationaal Openbare procedure in de markt te zetten.

B&W Vergadering. 2. Het college gaat akkoord de opdracht volgens de Nationaal Openbare procedure in de markt te zetten. 2.1.4 Aanbesteding Beveiligingsdiensten Stadskantoor 2018-2022 1 Dossier 2198 voorblad.pdf B&W Vergadering Dossiernummer 2198 Vertrouwelijk Nee Vergaderdatum 10 oktober 2017 Agendapunt 2.1.4 Omschrijving

Nadere informatie

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië)

Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) Opinie inzake HvJ EG 21 februari 2008, zaak C-412/04 (Commissie-Italië) De artikelen 43 EG en 49 EG leggen overigens geen algemene verplichting tot gelijke behandeling op, maar een verbod van discriminatie

Nadere informatie

Aanbestedings wet De belangrijkste wijzigingen

Aanbestedings wet De belangrijkste wijzigingen Aanbestedings wet 2016 De belangrijkste wijzigingen Aanleiding 3 nieuwe Europese richtlijnen Klassieke richtlijn Nutssectoren richtlijn Consessies richtlijn Richtlijnen moeten worden opgenomen in de Aanbestedingswet,

Nadere informatie

Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie. Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen

Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie. Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen Gewijzigde Aanbestedingswet: ruimte voor innovatie Datum: 30 mei 2016 Sprekers: Floris den Boer en Henk Wijnen Inhoudsopgave Reacties op gewijzigde Aanbestedingswet 2012 Innovatiegericht inkopen Concurrentiegerichte

Nadere informatie

PROCEDURES AANBESTEDINGEN

PROCEDURES AANBESTEDINGEN PROCEDURES AANBESTEDINGEN Achtergrond Artikel 9, eerste lid van de Subsidieregeling ESF-3 en artikel 12, eerste lid van Subsidieregeling ESF-EQUAL gaan over subsidiabele kosten. Beide vermelden dat Verordening

Nadere informatie

Aanbesteden? Samenwerken biedt kansen. donderdag 5 juni 2014 Ondernemersplein

Aanbesteden? Samenwerken biedt kansen. donderdag 5 juni 2014 Ondernemersplein Aanbesteden? Samenwerken biedt kansen donderdag 5 juni 2014 Ondernemersplein 2014 1 Agenda Voorstellen Samenwerken Verschil publieke en private klant Inkoop en aanbestedingen in vogelvlucht Het inkoop

Nadere informatie

Workshop Aanbestedingsrecht

Workshop Aanbestedingsrecht Workshop Aanbestedingsrecht Matanja Pinto 5 maart 2015 Inleiding 1. Kern 2. Wettelijk kader 3. Aanbestedingsplicht 4. Relevante uitzonderingen 5. Procedures 6. Criteria 7. Rechtsbescherming 8. Cases Kern

Nadere informatie

NIEUWE AANBESTEDINGSWET

NIEUWE AANBESTEDINGSWET NIEUWE AANBESTEDINGSWET WHITE PAPER Aanbesteden wordt makkelijker. Kunnen we er dan ook minder tijd aan besteden? Deze white paper wordt u aangeboden door Asito Nr. 1 maart 2013 Aanbesteden: Asito ontzorgt!

Nadere informatie

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten

Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten 2013 Nota Inkoop- en Aanbestedingsbeleid gemeente Druten Besluit B&W d.d. 10-9-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Definities... 3 2. Gemeentelijke doelstellingen... 4 3. Uitgangspunten... 5 3.1 Algemeen

Nadere informatie

Gewijzigde Aanbestedingswet

Gewijzigde Aanbestedingswet Gewijzigde Aanbestedingswet DAS Event Staffing Management Services Bunnik, 11 april 2017 Willemijn Oudenaarden willemijnoudenaarden@vbk.nl 030-2595572 Nieuwe regelgeving Reden voor de wijziging: nieuwe

Nadere informatie

Innovatie binnen de grenzen van de wet. PIANOo-congres als het om vertrouwbaarheid gaat!

Innovatie binnen de grenzen van de wet. PIANOo-congres als het om vertrouwbaarheid gaat! Innovatie binnen de grenzen van de wet PIANOo-congres 2010 als het om vertrouwbaarheid gaat! Inhoud presentatie Inleiding en kennismaking Kader: waar hebben we het over? Juridisch kader, tips en trucs

Nadere informatie

Overheid & MKB Nederland

Overheid & MKB Nederland Overheid & MKB Nederland 14 /11 /2016 Programma Emerga Facts & Figures MKB & Overheidsopdrachten Nieuwe Aanbestedingswet Actuele Uitgangspunten Trends / Ontwikkelingen / Toekomst Vragen Organisatie Emerge

Nadere informatie

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit

Aanbestedingswet en Gids Proportionaliteit Aanbestedingswet en Gids Prof. Mr J.M. Hebly Waardenburg, 12 april 2013 1 VOORGESCHIEDENIS Eigen nationaal wettelijk kader ontbreekt Europees kader (2004) Nationaal kader (2005) Rapport Parlementaire Enquête

Nadere informatie

België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525. Aankondiging van een opdracht. Diensten

België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525. Aankondiging van een opdracht. Diensten 1/6 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:119525-2015:text:nl:html België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525 Aankondiging

Nadere informatie

Zaken doen met uw gemeente in Noord-Oost Fryslân. Donderdag 26 september 2013

Zaken doen met uw gemeente in Noord-Oost Fryslân. Donderdag 26 september 2013 Zaken doen met uw gemeente in Noord-Oost Fryslân Donderdag 26 september 2013 Programma 19.30 uur: Opening door Henri Geursen, voorzitter ONOF 19.45 uur: Presentatie Zaken doen met de overheid door Marc

Nadere informatie

MKB Infra streeft ten aanzien van overheidsaanbestedingen de volgende doelstellingen na:

MKB Infra streeft ten aanzien van overheidsaanbestedingen de volgende doelstellingen na: Memorandum Aan: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Van: Loyens & Loeff en MKB INFRA Datum: 17 januari 2011 Betreft: Aanbestedingswet Uitgangspunten MKB Infra streeft ten aanzien van

Nadere informatie

CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES

CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES CHECKLIST AANBESTEDINGSPROCEDURES Deze checklist dient bij aanbestedingsprocedures te worden gebruikt en deze checklist moet alleen worden ingevuld indien op voorhand zeker is dat de waarde van de opdracht

Nadere informatie

EMVI in de nieuwe aanbestedingswet

EMVI in de nieuwe aanbestedingswet EMVI in de nieuwe aanbestedingswet Prof. dr. Jan Telgen Public Procurement Research Centre Een samenwerkingsverband van de Universiteit Utrecht en de Universiteit Twente Public Procurement Research Centre

Nadere informatie

DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS

DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS Inhoudstafel Index van de voornaamste afkortingen wetgevend en reglementair kader... 13 Voorwoord... 15 DEEL I OVERSCHOUWEN VAN DE OVERHEIDSOPDRACHTEN REGLEMENTERING DE PRINCIPES EN DE TOEPASSELIJKE REGELS

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders

Burgemeester en Wethouders Burgemeester en Wethouders de raad der gemeente EDE Behandelend ambtenaar Smit, N. Tel.nr. (0318) 680 449 Verzameling Raadsstukken registratienummer afdeling datum: 2012/96 724010 V&R 11-12-2012 Cie. AZ&M

Nadere informatie

EMVI. De nieuwe wereld van aanbesteden. Objectum b.v. 1

EMVI. De nieuwe wereld van aanbesteden. Objectum b.v. 1 EMVI De nieuwe wereld van aanbesteden Objectum b.v. 1 Introductie Lex van Dop Machteld van Waveren Hogervorst Objectum verzorgt aanbestedingen vanuit haar disciplines: Plantontwikkeling I Bouwprocesmanagement

Nadere informatie

Eventuele voettekst 1

Eventuele voettekst 1 Eventuele voettekst 1 gezien vanuit de aanbestedende dienst Charles Petit Christianne Prasing-Remmé NVvA 141120a CP+CP 141119e Charles.Petit@rws.nl Christianne.Prasing@rws.nl De menselijke maat... Reacties

Nadere informatie

Manifest Aanbesteden & ICT

Manifest Aanbesteden & ICT Manifest Aanbesteden & ICT Inleiding Aanbestedingen vormen voor de overheid en voor het bedrijfsleven een bron van ergernis. Teveel rompslomp en regeltjes staan een snelle en efficiënte inkoopprocedure

Nadere informatie

Werken met de wet op de overheidsopdrachten binnen een ziekenhuis. Een praktijk case

Werken met de wet op de overheidsopdrachten binnen een ziekenhuis. Een praktijk case UZA Werken met de wet op de overheidsopdrachten binnen een ziekenhuis Een praktijk case Inhoudstafel UZA algemeen Wet op de overheidsopdrachten Werking binnen het UZA Een duik in het verleden Opgericht

Nadere informatie

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten

Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten 1 / 6 BE001 31/07/2017 - BDA nummer: 2017-525001 Standaardformulier 21 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Transponeringstabel richtlijn 2014/24/EU (aanbestedende diensten) invulling beleidsruimte TITEL I TOEPASSINGSGEBIED, DEFINITIES EN ALGEMENE BEGINSELEN

Transponeringstabel richtlijn 2014/24/EU (aanbestedende diensten) invulling beleidsruimte TITEL I TOEPASSINGSGEBIED, DEFINITIES EN ALGEMENE BEGINSELEN Transponeringstabel richtlijn 2014/24/EU (aanbestedende diensten) Richtlijn 2014/24/EU Aanbestedingswet 2012 Omschrijving beleidsruimte Toelichting op keuze bij invulling beleidsruimte TITEL I TOEPASSINGSGEBIED,

Nadere informatie

9. Workshop Basiskennis aanbesteden: Meervoudig- en enkelvoudig onderhands procedures

9. Workshop Basiskennis aanbesteden: Meervoudig- en enkelvoudig onderhands procedures 9. Workshop Basiskennis aanbesteden: Meervoudig- en enkelvoudig onderhands procedures 12-02-2015 Nikoletta Nemeth De workshop In de aanbestedingswet 2012 worden striktere eisen gesteld aan meervoudig-

Nadere informatie

Aankondiging van een gegunde opdracht

Aankondiging van een gegunde opdracht 1 / 5 BE001 19/09/2017 - BDA nummer: 2017-528588 Standaardformulier 3 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD P&O Wetstraat, 51 B-1040 Brussel +32 27905200

Nadere informatie

Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen

Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen ARTIKELEN Aanbestedende diensten vaak de winnaar in rechtszaken over aanbestedingen Theo van der Linden 1 Aanbestedende diensten zijn in 56% van de gevallen de winnende partij in rechtszaken over aanbestedingen.

Nadere informatie

SELECTIECRITERIA MET BETREKKING TOT DE TECHNISCHE DRAAGKRACHT

SELECTIECRITERIA MET BETREKKING TOT DE TECHNISCHE DRAAGKRACHT SELECTIECRITERIA MET BETREKKING TOT DE TECHNISCHE DRAAGKRACHT Piet Lombaerts INLEIDING EN PROBLEEMSTELLING SELECTIECRITERIA: bekwaamheid / geschiktheid van de INSCHRIJVER om de opdracht uit te voeren (referenties,

Nadere informatie

AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST AFDELING II: VOORWERP VAN DE OPDRACHT II.1 BESCHRIJVING I.1 NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN)

AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST AFDELING II: VOORWERP VAN DE OPDRACHT II.1 BESCHRIJVING I.1 NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1 NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Waterschap Groot Salland Dr. van Thienenweg 1, 8025 AL Zwolle ( Nederland ) Ter attentie van: Job Looijenga Telefoon: +31 384556621,

Nadere informatie

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet

Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet Cumela themabijeenkomst De aanbestedingswet www.severijnhulshof.nl 14 februari 2013 Mr. J. Haest Onderwerpen De nieuwe aanbestedingswet Proportionaliteitsgids ARW 2012 Do s en dont s bij inschrijving Actuele

Nadere informatie

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2

Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie. Officiële benaming: Nationaal identificatienummer: 2 Supplement op het Publicatieblad van de Europese Unie Info & onlineformulieren: http://simap.ted.europa.eu Afdeling I: Aanbestedende dienst Sociale en andere specifieke diensten overheidsopdrachten Richtlijn

Nadere informatie

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Communicatie Millenniumdoelen

Door de aanbestedende dienst aan de opdracht gegeven benaming: Communicatie Millenniumdoelen AANKONDIGING VAN EEN OPDRACHT Diensten. AFDELING I: AANBESTEDENDE DIENST I.1) I.2) NAAM, ADRESSEN EN CONTACTPUNT(EN) Ministerie van Buitenlandse Zaken, p/a Postbus 20006, 2500 EA Den Haag (NL). Contactpunt(en):

Nadere informatie