Zin in een stage op de Filipijnen of in Kenia? Lees dan verder

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zin in een stage op de Filipijnen of in Kenia? Lees dan verder"

Transcriptie

1 1 Zin in een stage p de Filipijnen f in Kenia? Lees dan verder Juw pleiding (Kning Willem I Cllege f ROC Midden-Nederland) en ntwikkelingsrganisatie VSO Nederland bieden in 2014 aan acht studenten de kans m drie maanden stage te lpen p de Filipijnen f in Kenia (vertrek p 1 f 2 september 2014 en terugkmst p 1 f 2 december 2014). In de bijlage vind je een beschrijving van de stageplekken waarp je kunt slliciteren. Naast deze stage werken we samen met ju aan wereldburgerschap p juw pleiding, zdat jij en je medestudenten een idee krijgen wat je zelf kunt den m de wereld een beetje beter te maken! Meer inf vind je p Wat vr studenten zeken wij? - Je bent initiatiefrijk en heel gemtiveerd m drie maanden in een heel andere cultuur en in eenvudigere mstandigheden dan in Nederland stage te lpen en m juw verhaal uit te dragen binnen juw pleiding en in je eigen mgeving. - Je hebt respect vr en interesse in andere culturen en je kunt je aanpassen aan die andere cultuur. - Je bent flexibel en zelfstandig - Je kunt ged samenwerken - Je hebt een gede gezndheid (verleg bij twijfel met Patricia Nieuwenhuizen p.nieuwenhuizen@vs.nl, anders lp je kans hierp afgewezen te wrden!) - Je kunt je ged uitdrukken in het Engels - Je bent p 1 augustus jaar f uder. Wat bieden wij? - Een prfessinele en leerzame selectiedag bij VSO p vrijdag 11 april 2014, hud deze datum dus vrij. - Drie prfessinele (verplichte) trainingsdagen bij VSO m je ged vr te bereiden (waarschijnlijk p 20 mei, 1 juli en 26 augustus 2014). - Vergeding van een deel van de ksten vr deze stage - Hulp bij praktische vrbereiding - Gede, geaccrediteerd stageplaats, een ged gastgezin/appartement en gede begeleiding p de Filipijnen f in Kenia - Permanente mnitring van de veiligheidssituatie. - Een unieke ervaring die ju je leven lang bij zal blijven!

2 2 Wat verwachten wij? - Aanwezigheid p de selectiedag en als je geselecteerd wrdt - alle trainingsdagen. - Betrkkenheid vr, tijdens en na aflp van je stage dr bijvrbeeld presentaties te geven vr medestudenten f p een themadag f themaweek p schl je in te zetten, een weblg bij te huden. Je blijft minimaal een jaar na je stage betrkken dr deelname aan een aantal activiteiten. - Je zamelt zelf 750 eur in en daarnaast draag je 690 eur bij aan de ksten vr reisksten, verzekering, visum, vaccinaties en accmmdatie (690 eur staat gelijk aan 3 maanden uitwnendenbeurs plus de vergeding vr je v-jaarkaart) - Je stpt tijd en energie in die taken die je zelf met den in de vrbereiding van je stage (.a. visum aanvragen, stagepdrachten in Engels vertalen, verzekering afsluiten, belangrijke gegevens drgeven aan VSO). Natuurlijk krijg je hiervr instructies vanuit VSO. He maak je juw interesse kenbaar? Schrijf je mtivatiebrief in het Engels en veg een (Nederlands) cv en een pasft te. Je brief in het Engels kan dan gebruikt wrden als intrductie vr de partnerrganisatie. Je kunt je brief vóór 24 maart 2014 mailen naar de cntactpersn van je pleiding. Als je een vrkeur hebt vr Kenia f de Filipijnen f een specifieke stageplaats, beschrijf dan in je brief k je mtivatie hiervr. We kunnen je echter niet garanderen dat je p de stageplek van je vrkeur geplaatst heeft. Dit hangt af namelijk k af van je pleidingsrichting en de kwaliteiten en vrkeuren van je medestudenten. Meer weten? Neem cntact p met het bureau internatinalisering van juw ROC. Kijk eens p de weblgs van de studenten die al eerder naar Kenia f de Filipijnen vertrkken binnen dit prgramma:

3 3 Bijlage 1: Beschrijving stageplekken p de Filipijnen De twee stageplekken vr 2014 behren tt de prvincie Cebu, in het zuidelijke deel van de Filipijnen. Het gaat m twee gemeenten (Lapulapu City en Crdva), beide eilanden die grenzen aan Cebu City, de hfstad van de prvincie Cebu. De stageplekken zijn slechts enkele kilmeters van elkaar af, dus je kunt elkaar makkelijk pzeken. Vr beide stageplekken geldt dat je m veiligheidsredenen in twee- f drietallen wnt in een (eenvudig) gastgezin. Daarver krijg je later meer infrmatie, maar de ervaring van vrige grepen stagiairs is dat het leven in het gastgezin misschien wel de meest waardevlle en indrukwekkende ervaring was van je avntuur, ndanks de eenvudige mstandigheden waarin je meestal wnt. Ligging van Cebu p de Filipijnen

4 4 Ligging van Crdva en Lapulapu City ten pzichte van Cebu City Stageplek 1 en 2: Stimulatin and Therapeutic Activity Centers Zwel in de gemeente Crdva als in de stad Lapulapu is een Stimulatin and Therapeutic Activity Center gevestigd (STAC). Deze centra zijn pgezet vr kinderen (0-15 jaar) met een handicap die behandeling en/f begeleiding ndig hebben. In deze centra werken prfessinals die deze kinderen met een handicap begeleiden. Niet alleen bij de hindernissen in het dagelijks leven, maar k bij het participeren in de maatschappij en bekendheid geven aan de prblemen gehandicapten ervaren en zrgen dat zij in de samenleving geaccepteerd wrden en mee kunnen en mgen den. Fysitherapie is de behandeling die in de STAC zelf gegeven wrdt. Deze stageplekken zijn geschikt vr studenten verpleegkunde, maatschappelijke zrg, sciaalcultureel werk en sciaal-pedaggisch werk.

5 5 De kinderen die de STAC bezeken hebben nder andere: a. fysieke handicap: pli, verlamming, klmpvet f m andere reden rlstelgebnden b. verstandelijke handicap f beperking, bv. Syndrm van Dwn, hersenbeschadiging c. diagnses als ADHD, autisme d. blind en/f df (slechts enkele kinderen). In Lapulapu City bezeken ngeveer 10 kinderen dagelijks de STAC, in Crdva gemiddeld 3. In beide centra kmen k dagelijks ngepland uders met kinderen binnenlpen. De taken vr de studenten verpleegkunde zijn nder andere: Vergrten van de kennis ver de handicap bij het kind en hun families Het vergrten van de tegang tt plaatselijke gezndheidszrginstellingen (bijvrbeeld dr de kinderen te begeleiden) en te begeleiden naar nderwijs. Het regelen en gebeleiden van verder medisch nderzek vr de kinderen. De kinderen en hun uders begeleiden bij de prblemen die zij dagelijks ervaren dr hun handicap. De taken vr studenten maatschappelijke zrg, sciaal-cultureel werk en sciaal-pedaggisch werk zijn m samen met de STAC medewerkers te werken aan nder andere: Vergrten van de kennis ver en acceptatie van mensen met een handicap en hun families Inventariseren van de aanwezige mensen met een handicap in de gemeente en in kaart brengen van hun prblemen (dr huisbezeken) In kaart brengen en evalueren van de beheften van mensen met een handicap Begeleiding en ndersteuning bieden aan de therapieën die de cliënten bij de STAC vlgen. De lkale verheid runt dit centrum, samen met de federatie vr mensen met een handicap in Cebu (Cebu Prvincial Federatin f Peple with Disabilities). Meer infrmatie ver de twee plaatsen waar de STAC s gevestigd zijn, kun je vinden p: Beide stageplekken zijn nieuw dit jaar. Ng vr de training in mei start, hebben we vanuit Werken aan de wereld de stageplekken bezcht en kunnen we veel meer infrmatie geven ver de precieze taken en mgelijkheden die er zijn en wie je gaat begeleiden. En natuurlijk krijg je dan k ft s!

6 6 Bijlage 2: Stageplekken in Kenia Je verblijft tijdens je stageperide tageperide in een gastgezin f p het terrein van de stageplek indien mgelijk. Reken p eenvudige huisvesting met beperkte privacy. Als je stageplek bekend is, ntvang je meer infrmatie ver de plek waar je gaat wnen. Een beeld van huisvesting van de studenten die nlangs in Kenia waren: Stageplek 1: Gd ur Father Hme fr Needy Children in Watamu Gd ur Father Hme fr Needy Children is in Watamu, een drp aan de kust tussen Kilifi en Malindi. Smmige kinderen zijn weeskinderen. Anderen zijn emtineel en/f lichamelijk mishand mishandeld. Smmige kinderen zijn achtergelaten en mdat ze iets mankeren f hun uders niet vr ze kunnen zr zrgen. Er zijn ruim 100 kinderen in het huis in leeftijd variërend tussen 6 maanden en 18 jaar. Het prject breidt ng immer uit en is altijd p zek naar mgelijkheden m inkmen te genereren. Daarin zijn de prichters erg creatief: ze runnen een internetcafe, een supermarkt en een naaiatelier, een een farm waar jatrpha

7 7 planten greien en p het terrein greien ftuitbmen en sms grenten. Men heeft k keien, geiten en kippen. De kinderen leven in Gd Our Father in kleine grepjes van leeftijdsgenten bij een meder. De udere kinderen gaan naar schl in het drp. Het centrum heeft een eigen kleuterschl en lagere schl die k pen is vr kinderen uit de mgeving. Er is een kleine medische kliniek vr de kinderen van GOF, maar waar k de inwners van het mliggende drp gebruik van maken. Sinds krt is er een speciale afdeling vr kinderen met een handicap en kinderen die extra verzrging ndig hebben. Dit is een stageplek vr studenten kinderpvang, sciaal cultureel werk en maatschappelijke zrg. Vr deze stageplek is het belangrijk dat je veel initiatief neemt en zelfstandig bent. Mgelijkheden vr stagiaires: Lesgeven f assisteren in de klas van de kleuterschl en de lagere klassen van de basisschl Verzrgen van baby s en kleine kinderen Verzrgen van ntspannende activiteiten Huiswerkbegeleiding Assisteren in de medische kliniek Helpen bij de dagelijks activiteiten (kken, dierverzrging) Assisteren bij het maken van zrg dssiers Verzrgen van kinderen met een handicap In dit prject kunnen twee stagiaires geplaatst wrden. Lees de blgs van Bart en Jeri die van september tt en met nvember 2013 hier stage liepen:

8 8 Stageplek 2: Kenya Xperience In 2014 is de rganisatie die alle stagiairs ter plekke begeleid, k een stageplek vr studenten Marketing en Cmmunicatie. Kenya Xperience! (KX!) is een rganisatie, gevestigd in Kilifi stad, die is gericht p het stimuleren van natinaal en internatinaal vrijwilligerswerk. KX! wrdt gerund dr Ccky, een Nederlandse vruw die in Kilifi wnt en zelf jarenlang vrijwilligerswerk deed. Zij werkt samen met een grep jnge en enthusiaste Kenianen. He KX! werkt en wat ze den lees je p en p pagina 13. Mgelijkheden vr stagiairs zijn: uitwerken van marketing- en cmmunicatieplannen (plannen vr vrlichtingsbijeenkmsten in Nederland, verzrgen van een blauwdruk van presentatie die vrijwilligers in Nederland kunnen huden, plaatsen van KX! p websites vr stages/vrijwilligerswerk - niet alleen in Nederland, maar k internatinaal). pzetten en laten uitveren van marktnderzek; uitveren van vrlichtings- en prmtieactiviteiten; verzamelen en analyseren van gegevens ver afzetmarkten van de KX! diensten ndersteunen van KX! p het gebied van cmmerciële activiteiten; verzrgen en cördineren van de presentaties en activiteiten; uitwerken van reclamecampagnes. Het kantr van KX! in Kilifi Twn

9 9 Stageplek 3: Heart Children s Hme in Malindi Heart Children s hme is pgericht in 2009 in Malindi. Het is een klein huis met 19 weeskinderen en kinderen die tussen de wal en het schip gevallen zijn. De kinderen zijn in leeftijd tussen de twee en achttien jaar. Ze gaan allemaal naar schl. Of naar de kleuterschl in het huis óf naar schlen in de mgeving. Het huis wrdt gerund dr mama Lucy die de kinderen in een gezinssituatie prbeert grt te brengen. In het gebuw bevindt zich een eenvudige kamer waar je verblijft. Heart Children s Hme is gehuisvest in drie appartementen in een grte tuin in een rustige buurt, niet ver van het centrum van Malindi. Heart bestaat pas een paar jaar, maar het is uitgegreid tt een ged gerganiseerd huis waar de inbreng van vrijwilligers en stagiaires zeer p prijs gesteld wrdt. Heart runt een peuter- en kleuterklas die k pen is vr kinderen uit de buurt. Het is mgelijk dat het centrum verhuisd is naar een andere plek in de buurt tegen de tijd dat de stage start. Mgelijkheden vr vrijwilligers/stagiaires: Lesgeven f assisteren in de klas van de kleuterschl Verzrgen van ntspannende activiteiten Huiswerkbegeleiding Helpen bij de dagelijks activiteiten (kken, verzrging) Pedaggisch advies Dit is een stageplek vr studenten kinderpvang, sciaal cultureel werk, sciaal pedaggisch werk, nderwijs-assistent. Lees de blgs van Judith en Jill die van 1 september tt 1 december 2013 hier stage liepen: Links: Mama Lucy, rechts: Everlyne van Kenya Xperience

10 10 Stageplek 4: Jmbas Children s Hme in Malindi Jmbas children s hme is een huis met vijftien weeskinderen en kinderen die m een bepaalde reden (even) niet thuis kunnen wnen. Het huis in zijn bestaande vrm is eind 2010 pgericht dr father Babu, een pastr die in zijn werk te maken kreeg met kinderen in nd. Het huis is gevestigd in een villa die dr een lid van de kerkelijke gemeenschap vr dit del beschikbaar gesteld is. Het huis wrdt gerund dr een meder, assistent en een nderwijzeres. Keniaanse vrijwilligers staan de medewerkers bij geassisteerd dr een administratr. Father Babu bezekt het huis in zijn vrije tijd. Het huis bestaat ng niet z lang, dus er zijn veel ntwikkelingen gaande m het huis tt een plek te maken waar kinderen in een veilige en inspirerende mgeving p kunnen greien. Het huis heeft een schltje waar kleuters en kinderen in de lagere klassen van de basisschl les krijgen. De klassen zijn pen vr kinderen uit de mgeving. Mgelijkheden vr stagiaires: Lesgeven f assisteren in de schl Verzrgen van ntspannende activiteiten Huiswerkbegeleiding Assisteren bij het maken van zrg dssiers Maatschappelijk werk (cntact zeken met familie vr terugkeer) Dit is een stageplek vr studenten kinderpvang, sciaal cultureel werk, sciaal pedaggisch werk, nderwijsassistent.

11 11 Stageplek 5: Jua Rescue center in Watamu Jua Rescue center is een huis dat twaalf meiden tt achttien jaar in crisissituaties p kan vangen. De meiden zijn dr het Children s Department gered van kindhuwelijken, tienerzwangerschappen, prstitutie en fysiek f seksueel geweld. Smmige meiden zijn zwanger. Zij krijgen eten, nderdak, medische zrg en cunseling. Als de meiden zwanger zijn, begeleid Jua staff ze in de peride vr, tijdens en na de bevalling. De meiden verblijven maximaal zes maanden in Jua (f langer als het echt ndig is). Jua s del is m de meiden, indien mgelijk terug naar huis te laten gaan. Ze wrden aangemedigd m de verantwrdelijkheid te nemen vr hun eigen tekmst. Smmige meiden gaan terug naar schl, anderen beginnen aan een prfessinele training zals kleermaken, zdat ze in de tekmst vr zichzelf en hun baby kunnen zrgen. Jua begeleidt de meiden zeker ng een jaar nadat ze het centrum verlaten. Het huis is een veilige plaats waar meiden aan hun zelfvertruwen kunnen werken. Ze wrden psych-sciaal begeleid en leren m weer plezier te hebben. Jua Rescue Center is in juli 2010 dr Nelleke Hls, een Nederlandse maatschappelijk werkster, pgericht en ntstaan uit een behefte die aangegeven was bij de lkale verheid. Dit maakt dat het centrum, al bestaat het ng niet z lang, zeer gewaardeerd en erkend wrdt dr de gemeenschap en de lkale verheid.. Het centrum wrdt gerund dr Nelleke, de prichter en directeur, bijgestaan dr een maatschappelijk werkster, twee verzrgsters, een schnmaakster en een bewaker. Het prject wrdt gesteund dr een Nederlands bestuur en een grep enthusiaste Jua ambassadeurs. Jua s plannen vr de tekmst zijn: het centrum laten uitgreien tt een duurzame rganisatie, nieuwbuw, het starten van een eigen pleidingscentrum en het pvangen van jngens. Jua Rescue center ( Jua betekent zn ) is een plek waar vruwelijke stagiaires met een psitieve huding van harte welkm zijn vr: Begeleiding en ndersteuning van de meiden in hun dagelijkse activiteiten Ondernemen van ntspannende activiteiten Geven van vrlichting Dit is een stageplek vr studentes sciaal cultureel werk, sciaal pedaggisch werk. (geen mannelijke stagiairs dus). Stagiair Anna-Lieke liep er deels stage:

12 12 Stageplek 6: Timbni Cmmunity Dispensary bij Watamu De Timbni cmmunity dispensary is pgericht dr drpsbewners van Timbni. Het is een kleine huisartsenpraktijk die ng steeds bestuurd wrdt dr inwners van het drp. Mama Christine runt de kliniek, bijgestaan dr een dktersassistente en een labrante. Ze behandelen allerlei vrkmende lichamelijk klachten, verzrgen wnden, den tests en geven medicatie uit. Er wrden k bevallingen gedaan. Stagiaires kunnen: Eén keer per week kmt er een sciaal werkster. Zij richt zich met name p vrlichting en begeleiding van mensen met HIV & AIDS. Zij praat individueel en in grepen met mensen en ze begeleidt een grep die sieraden maakt als inkmsten genererende activiteit. Patiënten registreren Assisteren in het labratrium, verzrgen van wnden, den van tests Gezndheidsvrlichting geven Deelnemen aan utreaches in het drp Dit is een stageplek vr studenten verpleegkunde en dktersassistent. Het nemen van veel initiatief is belangrijk vr deze stageplek. Demi en Rsalie liepen er stage, lees hun blgs p:

13 13 Over Kenya Xperience! Kenya Xperience! (KX!) is een rganisatie in Kilifi, Cast Prvince, Kenia die vrijwilligers en stagiaires werft vr en begeleidt in kleine, lkale prjecten in Kenia. Het wrdt gerund dr Ccky van Dam, een Nederlandse vruw met veel internatinale vrijwilligerservaring, en Everlyne, haar Keniaanse cllega. Centraal in haar aanpak staat dat zwel het prject als de stagiaire leren tijdens de Kenya Xperience! De prjecten zijn klein, en wrden meestal gerund dr Kenianen. Ze zijn enthusiast, staan pen vr nieuwe ideeën en geven deelnemers de gelegenheid m van de Keniaanse cultuur te leren. Op alle prjecten is begeleiding aanwezig van medewerkers met een diplma in een relevant gebied. Ok hebben deze medewerkers ervaring in het begeleiden van Kenya Xperience! vrijwilligers en stagiaires.

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie

Wat is een bevalplan Waarom dit bevalplan Locatie Wat is een bevalplan Een bevalplan is een beknpt dcument waarin je juw wensen en verwachtingen ver de bevalling pschrijft. Vr juw bevalling bespreek je dit dcument met juw zrgverleners en begeleiders.

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Stap 1 : Oriënteren op jongerenparticipatie en maatschappelijke stage

Stap 1 : Oriënteren op jongerenparticipatie en maatschappelijke stage >> Stappenplan vr stagebieders Wilt u als rganisatie aan de slag met MaS? Neem dan het stappenplan stapsgewijs dr, zdat u weet f u er echt klaar vr bent m met jngeren te werken en maatschappelijke stage

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

De veranderende rol: moeder/ouder(s) worden. Veranderende

De veranderende rol: moeder/ouder(s) worden. Veranderende DOORLOPENDE STAGE 2016-2017 SEMESTER 2 Vervangende pdrachten als je (ng) geen zwangere hebt gevnden Mdule 5 Klppende hart Cnsult 3/4 Tussen 28 en 36 weken zwangerschap In stage 1 Overleg met de verlskundige

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: De Horizon Aalst. Adresgegevens: Molendreef 57 9300 Aalst

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: De Horizon Aalst. Adresgegevens: Molendreef 57 9300 Aalst EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: De Hrizn Aalst Adresgegevens: Mlendreef 57 9300 Aalst 2) Dmein van expertise: Lgpedie, cmmunicatie: begeleiding, behandeling & diagnstiek 3) Beschrijving

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Pedagogische Civil Society

Pedagogische Civil Society Pedaggische Civil Sciety Nieuwkmer in het cntinuüm van pvedndersteuning? 4 juni 2010 Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Welkm Drs. Cécile Winkelman Irene Sies, MSc Werkzaam bij SO&T: kwaliteit in Opveden

Nadere informatie

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo

OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017. Bertrand Russell College havo en vwo OVERSTAP 4VMBO- 4HAVO 2016-2017 Bertrand Russell Cllege hav en vw Overstap vmb naar 4-hav infrmatie 2016-2017 Waarm drstrmen naar 4hav? Stel, je zit in 4 VMBO-t. Je haalt gede resultaten, het ziet ernaar

Nadere informatie

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN:

Conceptkader Begeleiding in de opleidingsschool BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: Pagina1 Cnceptkader Begeleiding in de pleidingsschl BELEIDSKADER BEGELEIDING IN DE SCHOOL STARTENDE LERAREN WAT JE VAN ONS KUNT VERWACHTEN: 1. SCHOOLCULTUUR Lerende rganisatie Gezamenlijke verantwrdelijkheid

Nadere informatie

Heart4Women. Duurzaam Bewogen Missionair. Sponsor een vrouw

Heart4Women. Duurzaam Bewogen Missionair. Sponsor een vrouw Heart4Wmen Duurzaam Bewgen Missinair Spnsr een vruw Vruwen in hun kracht Heart4Ghana is bewgen met de psitie van de vruw binnen de Dagmba en Nanumba cultuur. Deze vruwen hebben het niet altijd makkelijk

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

Gastoudercommissie vergadering 28 oktober 2015

Gastoudercommissie vergadering 28 oktober 2015 Gastudercmmissie vergadering 28 ktber 2015 1. Krista heet iedereen welkm 2. De ntulen van de vrige vergadering wrden ged gekeurd. 3. Ingekmen stuk: schrijven ver de nieuwe pleiding Dienstverlening niveau

Nadere informatie

O.a. in deze nieuwsbrief: Hoe is het om te leven met Hiv of Aids in Tanzania?

O.a. in deze nieuwsbrief: Hoe is het om te leven met Hiv of Aids in Tanzania? Nummer 3 april 2006 He is het m te leven met Hiv f Aids in Tanzania? Aids is een ziekte die helaas ng niet te genezen is. Ok is Aids een ziekte met veel sciale cnsequenties met name in Afrika. Vaak raken

Nadere informatie

Excellente werving, Excellente studenten. Studentenwerving

Excellente werving, Excellente studenten. Studentenwerving Excellente werving, Excellente studenten Studentenwerving Ondersteuningstraject werving Vraag vanuit de Centres en Centra Gebaseerd p ndersteuningsvraag Individuele benadering, inzichten vr iedereen 2

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2

INHOUD. Hoofdstuk 1 Inleiding 2 INHOUD Hfdstuk 1 Inleiding 2 Hfdstuk 2 Wat hudt die extra begeleiding in? 4 LWOO Praktijknderwijs Wie kmt ervr in aanmerking? Wie beslist daarver? Hfdstuk 3 Wat hudt het nderzek van het COB in? 7 Welke

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

Training Effectief Monumentenbeheer

Training Effectief Monumentenbeheer Training Effectief Mnumentenbeheer Naast kennis is een gevel van ged vakmanschap ndig. He km je tt een effectief en kwalitatief hgwaardig beheer van mnumenten? TEM 2019 Training Effectief Mnumentenbeheer

Nadere informatie

Oprichting van een steunfonds:

Oprichting van een steunfonds: Vzw jeugdverblijf Oud Klster Dikkele Bruwerijstraat 4 9630 Dikkele 0473/68.56.28 www.udklsterdikkele.be inf@jeugdverblijfdikkele.be Oprichting van een steunfnds: iedereen mee p meerdaagse schluitstap 1.

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Solliciteren bij bnr. Selectiecriteria juniormedewerker

Solliciteren bij bnr. Selectiecriteria juniormedewerker Slliciteren bij bnr Fijn dat je wilt slliciteren p de functie van junirmedewerker bnr. Dat kan dr nderstaande vragen te beantwrden, die gebaseerd zijn p de selectiecriteria vr junirmedewerkers. Het eindprfiel

Nadere informatie

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT

IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT BIJLAGE 1 IMPLEMENTATIE WET VERPLICHTE MELDCODE HUISELIJK GEWELD EN KINDERMISHANDELING GEMEENTEN NOORDOOST-BRABANT 1. Inleiding Op 1 juli 2013 is de Wet verplichte meldcde huiselijk geweld en kindermishandeling

Nadere informatie

Teamtrainingen en teamdagen

Teamtrainingen en teamdagen Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Teamtrainingen en teamdagen Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek Cntact: 06 155 77

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

Brochure Samenwerking Opleidingen

Brochure Samenwerking Opleidingen 1 Brchure Samenwerking Opleidingen Online Effects BV Daniël Staal VergunningCuraca.cm HuisvestingCuraca.cm HrecaWerkCuraca.cm Cpyright 1 januari 2015 2 Beste stagecördinatr, Onze dank vr uw getnde interesse

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs.

Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht op Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Begeleidende tekst bij de presentatie Ieder kind heeft recht p Gedifferentieerd RekenOnderwijs. Dia 1 Opmerking vr de presentatr: in het geval u tijd te krt kmt, kunt u de blauwe tekst als ptineel beschuwen

Nadere informatie

Simulatie werkgroepbijeenkomst

Simulatie werkgroepbijeenkomst Simulatie werkgrepbijeenkmst www.cnnectbegeleiding.nl 2011 1 Infrmatie vr de vrzitter (enkele dagen vraf) Je hebt de grepsleden het vlgende mailtje gestuurd: Hans (de directeur) heeft mij gevraagd m een

Nadere informatie

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014

CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 CMD EVALUATIE STAGEBEDRIJVEN 2014 Inhud Respns... 1 Samenvatting van de resultaten... 1 Vragen ver de pleiding... 2 Vragen ver de stagiair... 3 Wat ziet u als sterke punten van de pleiding CMD?... 4 Wat

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Het Gielsbos. Adresgegevens: Vosselaarseweg 1 2275 Gierle

EXPERTISESTEEKKAART. 1) Naam van de school/dienst/voorziening: Het Gielsbos. Adresgegevens: Vosselaarseweg 1 2275 Gierle EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: Het Gielsbs Adresgegevens: Vsselaarseweg 1 2275 Gierle 2) Dmein van expertise: cmmunicatie/diagnstiek+behandeling 3) Beschrijving expertise: Bij

Nadere informatie

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies

Alleen m.b.t. vergoedingen pedagogisch Instemming. medewerkers (hoofdstuk 1 uit de regeling) Advies Satusverzicht. Cnsultatie Unitmanagers/Lcatiemanagers mei 2011 evaluatie Cnsultatie cliëntenraad Besluit Bestuursgrep 22 april 2003 OR Alleen m.b.t. vergedingen pedaggisch Instemming medewerkers (hfdstuk

Nadere informatie

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen VGSO Nieuwsbrief extra editie ver kmende gemeenteraadsverkiezingen Hierbij ntvangt u een extra nieuwsbrief van de VGSO. Deze nieuwsbrief staat vrijwel geheel in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen.

Bij leefbaarheid gaat het er om hoe mensen hun omgeving ervaren en beoordelen. 1 Leefbaarheid is een belangrijk, z niet hét thema van de laatste jaren. De wnmgeving wrdt vr mensen steeds belangrijker vr de ervaren wn. Ok vanuit het perspectief van sciale chesie, veiligheid en sciaal-ecnmische

Nadere informatie

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers)

bijlage 1 (voor het steekproefsgewijs verzamelen van borstvoedingscijfers) Bijlagen bij het mdel Plan van Aanpak vr de kraamtijd bijlage 1 (vr het steekprefsgewijs verzamelen van brstvedingscijfers) Zrg vr brstveding certificering vraagt bij (re) certificering naar de brstvedingscijfers.

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl

Matching Needs and Services (MNS) Leonieke Boendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzorg.nl Matching Needs and Services (MNS) Lenieke Bendermaker /NIZW Jeugd www.jeugdzrg.nl Vraag en aanbd: wanneer? Een grte zrg-aanbieder met een meerjaren plan pstellen vr de rganisatie. Welke kant met het p?

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS

MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS MIJN KIND GAAT NAAR DE KLEUTERKLAS 1. Is mijn kind klaar vr de kleuterschl? Handige tips m bij te huden Alle kinderen tussen 2,5 en 3 jaar mgen starten in de kleuterklas. Je twijfelt f je kind daar klaar

Nadere informatie

De zuivel terug in Heeg?

De zuivel terug in Heeg? De zuivel terug in Heeg? RAPPORTAGE Piltprject binnen Prject Drpslandbuw Zuidwest Friesland Drine van den Beukel, Lucie Gelderblm, Freya Zandstra MAART 2015 PRINTVERSIE Van deze rapprtage bestaan twee

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

De betrokkenheid van ouders bij de voorbereiding op de eerste communie

De betrokkenheid van ouders bij de voorbereiding op de eerste communie De betrkkenheid van uders bij de vrbereiding p de eerste cmmunie 1. De betrkkenheid van uders Paus Franciscus benadrukt dat wij als Kerk de taak hebben m naar buiten te gaan en het evangelie te verkndigen

Nadere informatie

Eukcem formats voor evaluatie: Stagiaire/Student

Eukcem formats voor evaluatie: Stagiaire/Student Eukcem frmats vr evaluatie: Stagiaire/Student Hall! Als u de kppeling vr deze vragenlijst hebt ntvangen, betekent dit dat u mmenteel betrkken bent bij een Erasmus + transnatinale mbiliteit als een stagiaire/student,

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN Factsheet samenwerking COA lcatie en gemeente vr jeugdhulp aan asielzekerskinderen INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Mediteren voor Musici

Mediteren voor Musici Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Mediteren vr Musici Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek Cntact: 06 155 77 510 infrmatie@hetsandelhut.nl

Nadere informatie

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider.

Mochten er problemen zijn, neem dan altijd contact op met jouw begeleider. VOORWOORD Vr je ligt de handleiding vr het maken van juw prfielwerkstuk. Zals je weet is het maken van een prfielwerkstuk één van de nderdelen van het schlexamen in de vierde klas vmb-tl/gl. Daarm met

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

IB/Directiedag - 21 mei 2014

IB/Directiedag - 21 mei 2014 IB/Directiedag - 21 mei 2014 He geven we vrm aan Passend Onderwijs binnen Passenderwijs? He werken we met de schlen samen? Wat mag u van ns verwachten? Even vrstellen.. Vr elk kind een passend aanbd! Kwalitatief

Nadere informatie

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL

SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL SPREEKBEURT ZOETWATERGARNAAL l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE ZOETWATERGARNAAL

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas.

Succesvol samenwerken met ouders. Onderzoek Ouderbetrokkenheid. Bundel in te kijken in de leraarskamer. http://flob.sint-niklaas. Onderzek Ouderbetrkkenheid V.U. : Lieve Van Daele, Grte Markt 1, 9100 Sint-Niklaas Succesvl samenwerken met uders Bundel in te kijken in de leraarskamer http://flb.sint-niklaas.be ONDERZOEK GOK-PROJECT

Nadere informatie

Het Agentschap Voor Onderwijsdiensten (AgODi) werft aan in contractueel verband: 1 deskundige met een contract van bepaalde duur (6 maanden)

Het Agentschap Voor Onderwijsdiensten (AgODi) werft aan in contractueel verband: 1 deskundige met een contract van bepaalde duur (6 maanden) Het Agentschap Vr Onderwijsdiensten (AgODi) werft aan in cntractueel verband: 1 deskundige met een cntract van bepaalde duur (6 maanden) Vlaams ministerie van Onderwijs en Vrming Entiteit : Agentschap

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Onderwerp Vervolg Programma Eigen Kracht - het stimuleren van laagopgeleide vrouwen naar werk

Onderwerp Vervolg Programma Eigen Kracht - het stimuleren van laagopgeleide vrouwen naar werk Cllegevrstel Openbaar Onderwerp Vervlg Prgramma Eigen Kracht - het stimuleren van laagpgeleide vruwen naar werk Prgramma / Prgrammanummer Werk & Inkmen / 1061 BW-nummer Prtefeuillehuder T. Tankir Samenvatting

Nadere informatie

Ouders die heftig strijden hebben vaak te weinig inzicht in het effect van hun strijd op hun kinderen.

Ouders die heftig strijden hebben vaak te weinig inzicht in het effect van hun strijd op hun kinderen. Bijlage 10: SEMINARIE VECHTSCHEIDING VAN HET VLAAMS FORUM KINDERMISHANDELING (11.12.2012). Presentatie signalen uit de werkgrep hgcnflictueuze scheiding IJH Deinze-Eekl-Gent en de bezekruimten. Werktekst

Nadere informatie

Jaarverslag Stichting Boys Industrial Home

Jaarverslag Stichting Boys Industrial Home Jaarverslag Stichting Bys Industrial Hme 2013 Barneveld, februari 2014 1. Verslag van het bestuur Terugblik Heeft 2013 datgene pgeleverd wat we ervan verwacht hadden? Niets menselijks is ns vreemd, dus

Nadere informatie

EXPERTISESTEEKKAART. Deze activiteiten zijn tot stand gekomen in samenwerking met therapeuten van het V.O.C. Rozenweelde.

EXPERTISESTEEKKAART. Deze activiteiten zijn tot stand gekomen in samenwerking met therapeuten van het V.O.C. Rozenweelde. EXPERTISESTEEKKAART 1) Naam van de schl/dienst/vrziening: BLO Znnehart Adresgegevens: Sprtlaan 18 8211 Aartrijke 2) Dmein van expertise: Activiteiten: basale stimulatie en sensrische activiteit 3) Beschrijving

Nadere informatie

Strategisch Beleidsplan 2014-2018

Strategisch Beleidsplan 2014-2018 Strategisch Beleidsplan 2014-2018 Luis t Hart LEREN VOOR HET LEVEN We leren niet meer vr een lpbaan, maar vr het leven. 15 schlen maken de Stichting Westelijke Tuinsteden Strategisch beleidsplan 2014-2018

Nadere informatie

Zorgplan. 1.Passend Onderwijs

Zorgplan. 1.Passend Onderwijs Zrgplan 1.Passend Onderwijs Passend Onderwijs betekent dat iedere leerling nderwijs krijgt dat het beste bij zijn f haar talenten en beperkingen past. Ok de leerlingen met een strnis, ernstige ziekte f

Nadere informatie

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return

re-integratie jobcaoching praktijkleerwerktraject De Pastorie diverse branches social return jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting MatchWinners Rermnd jbcaching praktijkleerwerktraject De Pastrie scial return Stichting Matchwinners Rermnd 1. Intr Sinds 2009 biedt

Nadere informatie

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020.

Handleiding Handleiding Communicatie voor. Promotoren. Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020. Handleiding Handleiding Cmmunicatie vr Prmtren Eurpees Fnds vr Reginale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Eurpese Unie Inhud 1 Inleiding... 1 2 De minimale cmmunicatieverplichtingen... 1 a) Weergave

Nadere informatie

Samen zorg dragen voor een warme instap in de kleuterklas! Scoren in samenspel op 7 juni 2018

Samen zorg dragen voor een warme instap in de kleuterklas! Scoren in samenspel op 7 juni 2018 Samen zrg dragen vr een warme instap in de kleuterklas! Scren in samenspel p 7 juni 2018 Erfenis van een split system Kernvraag Vrbeeld START prject Film ver de streep Vlaanderen als split system Overgang

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken.

Ondersteuning gericht op kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van personen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Ondersteuning gericht p kwaliteit van leven en maatschappelijke participatie van persnen met een beperking. Een wetenschappelijke stand van zaken. Bea Maes KU Leuven Een veld in beweging Vlwaardig burgerschap

Nadere informatie

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog!

Goed nieuws; kinderopvangtoeslag omhoog! Data m te nthuden December 2015 04-12 Sinterklaas p schl. Grepen 5 t/m 8 een cntinurster tt 14.00 uur. Neem je eigen lunch mee p 4 december! 13-12 Kerstmarkt vanaf 12.00 tt 18.00 uur, kinderen van De Meeander

Nadere informatie

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa)

o o o BIJLAGE PEDAGOGISCHE VISIE A. Gedragsindicatoren personeel in relatie tot leerlingen (vice versa) PEDAGOGISCHE VISIE A. Algemeen De pedaggische visie vertelt he de schl met leerlingen, persneel en uders van leerlingen wil mgaan en wat de schl verwacht ten aanzien van de relatie tussen leerlingen en

Nadere informatie

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode

Training Faciliteren door middel van de moderatiemethode samen beslist beter besluiten Training Faciliteren dr middel van de mderatiemethde Training Techniek Resultaat Tepasbaar. Dynamisch. Interactief. Visueel. Zelfdcumenterend. Overzichtelijk. Betrkkenheid.

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT SCHAAP ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT SCHAAP l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER HET SCHAAP BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica

Programma Welzijn en Zorg. Nieuwe Zorg en Domotica Prgramma Welzijn en Zrg Nieuwe Zrg en Dmtica Aanleiding De mgelijkheden vr het langer zelfstandig thuis blijven wnen, meten wrden verbreed. Technlgische ntwikkelingen die zrg p afstand en het participeren

Nadere informatie

Aanbod Diensten Baan in Beeld

Aanbod Diensten Baan in Beeld Aanbd Diensten Baan in Beeld 3751 LM Bunschten inf@baaninbeeld.cm www.baaninbeeld.cm Inhudspgave 1. Over Baan in Beeld p. 3 Wie wij zijn, utplacement en lpbaanadvies, fcus, resultaat en lcatie. 2. Outplacementprgramma

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014

Beleidsplan 2014 Versie Zomer 2014 Beleidsplan 2014 Versie Zmer 2014 Pagina 1 van 6 Beleidsplan 2014 Supprt t Cnnect Vraf Vr u ligt het beleidsplan van de Stichting SUPPORT TO CONNECT. Het plan mvat een verzicht van de delstellingen, activiteiten

Nadere informatie

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011

Training Werken aan Welbevinden. Opleidingscurriculum. Facit, Velsen-Noord Februari 2011 Training Werken aan Welbevinden Opleidingscurriculum Facit, Velsen-Nrd Februari 2011 Inhudspgave Inleiding 3 1. Algemene beschrijving van de pleiding 4 1.1 Delgrep 4 1.2 Kwalificaties 4 1.3 Uitgangspunten

Nadere informatie

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 Resultaten penbare marktcnsultatie Verkp klster Grt Bijstervelt Gemeente Oirscht BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeente Oirscht is sinds nvember 2009 eigenaar

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019 Bschveld n Tur Herijking Sciale Visie Bschveld 2015-2019 Inleiding Vr u ligt het verslag van de herijking van de sciale visie van Bschveld vr de peride 2015 2019. In 2007 is de sciale visie van Bschveld

Nadere informatie

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren?

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren? K ind e r p v a n g m e t e e n s c i a l e f u n c t i e Kinderpvang met een sciale functie He kun je dit vanuit een centrum vr kinderpvang in de praktijk realiseren? De sciale functie van kinderpvang

Nadere informatie

Godsdienstige stellingname collega

Godsdienstige stellingname collega Gdsdienstige stellingname cllega Je werkt p een penbare basisschl en hebt kinderen van verschillende natinaliteiten in je grep. Een van je cllega's draagt een hfddek. De kinderen uit haar grep scren ged

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 TypeWrld Pstbus 38 2410 AA Bdegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Prducten en prijzen 2012 TypeWrld Leren

Nadere informatie

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018

Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 Vr- en Vregschlse Educatie (VVE) Winterswijk 2013-2018 1. Inleiding Vr- en Vregschlse Educatie, als nderdeel van het bredere beleidsterrein nderwijsachterstandbeleid, wrdt sinds 2002 in Winterswijk vrmgegeven.

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Inhud Schlftgraaf Graag uw hulp bij schlactiviteiten Burendag Infrmatieavnd Film Agenda Open mnumentendag Vacature: vrijwilliger in de schlbiblitheek Znneblemwedstrijd Tuinuders

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Wegwijzer. Opname in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen

Wegwijzer. Opname in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen Wegwijzer Opname in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen WELKOM! In Heideheuvel gaan we uit van de vlgende kernwaarden: Zrg ged vr jezelf Zrg ged vr de ander Zrg ged vr je mgeving Ga uit van

Nadere informatie

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015

FAQ Innovatieve bedrijfsnetwerken versie 18 november 2015 FAQ Innvatieve bedrijfsnetwerken versie 18 nvember 2015 Wanneer kan het IBN effectief van start gaan? De steun aan een innvatiecluster kan p zijn vregst starten p de eerste werkdag van de maand die vlgt

Nadere informatie

Verandertrajecten voor individuele medewerkers

Verandertrajecten voor individuele medewerkers Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Verandertrajecten vr individuele medewerkers Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek

Nadere informatie

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag

Beweeg Mee! De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de collectieve verzekering voor de minima van de gemeente Den Haag Beweeg Mee! De gecmbineerde leefstijlinterventie (GLI) 1 in de cllectieve verzekering vr de minima van de gemeente Den Haag Mensen niet alleen aan het bewegen brengen, maar k aan het bewegen huden. Dat

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Beleidsplan diaconie De dagelijkse eredienst

Beleidsplan diaconie De dagelijkse eredienst Beleidsplan diacnie 2018 2022 De dagelijkse eredienst Diacnie PK Steenwijkerwld April 2018 Wachten p een wnder Ik heb gehrd dat velen van jullie zitten te wachten p een wnder, Een wnder dat ik, jullie

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER 2016

ACTIVITEITENKALENDER 2016 ACTIVITEITENKALENDER 2016 ALGEMENE HULP, CRISIS- EN SPOEDHULP In 2016 zijn er veel verzeken binnengekmen m.b.t. het zeken van hulp en ndersteuning naar aanleiding van pesten. Individuele hulpvragen. Hulpzekenden

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Samen kunnen we het verschil maken. Hier een stap-voor-stap uitleg, waarmee ook jij aan de slag kan!

Samen kunnen we het verschil maken. Hier een stap-voor-stap uitleg, waarmee ook jij aan de slag kan! Samen kunnen we het verschil maken. Hier een stap-vr-stap uitleg, waarmee k jij aan de slag kan! WAT IS NICKELODEON S TOGETHER FOR GOOD? WAT IS PLAN INTERNATIONAL? Nickelden gelft in de kracht van samenwerking.

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1

Passend onderwijs. Passend onderwijs. SWV PO Twente Noord 1 Passend nderwijs Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 1 Opbuw presentatie Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 2 1. De Basis basis Passend nderwijs SWV PO Twente Nrd 3 Waarm passend nderwijs? Alle leerlingen

Nadere informatie

Wegwijzer. Opname in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Opname in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Opname in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! In Heideheuvel gaan we uit van de vlgende kernwaarden: Zrg ged vr jezelf Zrg ged vr de ander Zrg ged vr je mgeving

Nadere informatie