Afschrijvingen in CASH

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Afschrijvingen in CASH"

Transcriptie

1 Inleiding Bijna elke onderneming investeert in duurzame productiemiddelen (DPM). Dit zijn kapitaalinvesteringen, welke vanzelfsprekend in waarde dalen, door verloop van tijd en/of door gebruik, de zogenaamde afschrijvingen. De afschrijvingen kunnen in dit kader dan ook gezien worden als de waardeverminderingen van de Vaste DPM.Afschrijvingen zijn in dit kader kosten en gaan ten laste van het resultaat. Op de balans staat de boekwaarde (aanschafwaarde minus afschrijving) van de vaste activa vermeld. Indien u gebruik maakt van de afschrijvingsfunctie van CASH, heeft u op ieder gewenst moment de beschikking over de actuele boekwaarde van uw vaste DPM. De kosten van de afschrijving worden daarnaast ook evenredig verdeeld over het hele jaar, zodat u een reëel beeld krijgt van de daadwerkelijke afschrijvingskosten. De volgende elementen worden behandeld: Afschrijvingen in CASH Onderhoud afschrijvingen Afschrijvingen boeken Controle op de boeking Bestaande afschrijving boeken Aanvullende afschrijving boeken Overzicht Afschrijvingen en Vaste DPM Het afstoten van een DPM (desinvesteren). Afschrijvingen in CASH Administratief zal een DPM voor de aanschafwaarde worden geboekt in rubriek 0. Bij elke investeringsgrootboekrekening in rubriek 0 behoort nu feitelijk ook een grootboekrekening te worden geopend voor de cumulatieve afschrijvingen van het betreffende DPM. Bijvoorbeeld: 0500 Vervoermiddelen 0510 Afschrijving Vervoermiddelen Het saldo van beide grootboekrekeningen geeft nu, via dezelfde balanscode, (intracomptabel) de boekwaarde van het DPM aan. Het periodiek boeken van de afschrijvingen ten laste van de W&V rekening kan worden bereikt door bijvoorbeeld in rubriek 4 of 5 de periodieke boeking van de afschrijvingskosten op te nemen. Omdat de specificatie naar DPM al vast ligt in rubriek 0, zou u hier kunnen volstaan met 1 grootboekrekening, bijvoorbeeld Afschrijvingskosten.

2 Maar u kunt eventueel ook in de kostensoorten een specificatie naar type opzetten, bijvoorbeeld: 5010 Afschrijvingskosten Maar u kunt eventueel ook een specificatie naar soort opzetten, bijvoorbeeld: 5010 Afschrijvingskoten Inventaris 5020 Afschrijvingskosten auto s Aandachtspunten: De afschrijvingen zijn eventueel ook naar kostenplaats te verbijzonderen Er dient voor élk DPM een apart afschrijvingsscherm te worden ingevuld. Het aantal periodes is bepalend voor het moment waarop het afschrijven moet stoppen. Echter door het veld laatste periode in te vullen kan het afschrijven vroegtijdig worden beëindigd. Bij het automatisch boeken van de afschrijvingen wordt er door CASH altijd een herberekening uitgevoerd. Met andere woorden: CASH controleert of voor zowel de huidige periode als voor de vorige periodes de afschrijvingen door het systeem zijn uitgevoerd. Zodoende kan het systeem eventueel overgaan tot inhaalafschrijving, welke eventueel in het betreffende Dagboek handmatig door u kan worden gecorrigeerd, zodat de kosten toch nog in de juiste periode worden geboekt. Ook voor bestaande vaste DPM, waarvan in voorgaande jaren de afschrijvingen al extracomptabel zijn berekend en daarna in de administratie zijn geboekt, kan door middel van deze programmaoptie het automatisch afschrijven worden voortgezet. De rubriek Reeds afgeschreven zal in dat geval moeten worden voorzien van de reeds afgeschreven waarde. Deze werkwijze zal verderop worden behandeld. Indien u meerdere afschrijvingen wilt invoeren, raden wij u aan te kiezen voor een logische volgorde/nummering. Hierbij wordt soms verwezen naar de indeling van de DPM in de rubriek 0. Voor deze cursus is gekozen voor een logische nummering, met verwijzing naar het grootboek. Hebt u bijvoorbeeld afschrijvingen van gebouwen, auto's en inventaris, dan zou u kunnen overwegen de nummering als volgt op te zetten: , , enzovoort voor gebouwen, , , enzovoort voor inventaris en , , enzovoort voor auto's. Omdat afschrijvingen per definitie memoriaalboekingen zijn, dienen ze dus ook in het dagboek Memoriaal te worden opgenomen. Voor de inzichtelijkheid en de controleerbaarheid van de administratie is het echter beter om een apart ` dagboek, bijvoorbeeld AFS Afschrijvingen van het soort M te gebruiken.

3 De volgende wettelijke regelingen zijn van toepassing: U mag op de aanschafwaarde van Vaste Activa maximaal 20% per jaar afschrijven. Uitzonderingen hierop zijn: 1. Goodwill, hierop mag u maximaal 10% per jaar afschrijven en 2. Onroerend Goed, hierop mag u maximaal tot 50% de WOZ-waarde afschrijven, indien u het Onroerend Goed zelf in gebruik hebt. In alle andere gevallen geldt tot 100% van de WOZ-waarde. CASH staat echter toe, dat u hier van afwijkt door uw eigen afschrijvingsmethode te bepalen. In dit geval dient u achteraf, voor de aangifte VPB een correctie toe te passen. U bent dus zelf verantwoordelijk voor het afschrijvingsregime. Onderhoud afschrijvingen Om de werking van dit programmaonderdeel te verduidelijken gaan we aan de hand van het volgende voorbeeld een afschrijving definiëren en daarna verwerken. Uw bedrijf heeft op 28 januari 2011 een nieuwe auto aangeschaft, ter waarde van ,00 (incl. OB). De factuur hiervoor moet nog worden geboekt. De restwaarde van deze auto zal na 5 jaar vermoedelijk 4.000,00 bedragen. De auto zal over 60 periodes (5 jaar, is fiscaal) worden afgeschreven, startend vanaf januari 2011 (periode 1101). Om deze afschrijving te definiëren, gaan we gebruik maken van de volgende grootboekrekeningnummers: Auto (0500), Afschrijving auto (0510) en Afschrijvingskosten auto (5020). Deze afschrijving krijgt afschrijvingsnummer en zal vanaf januari 2011 worden geactiveerd. In dit voorbeeld zal CASH voor een bedrag van ,00* de afschrijving gaan starten. Aanschafwaarde ,00 restwaarde 4.000,00 = boekwaarde ,00 / 60 periodes = termijnbedrag 400,00 Een termijnbedrag van 400,00 zal nu 60 periodes lang worden geboekt. Aandachtspunt: Als u op de regel van de grootboekrekening in rubriek 0 in het veld JJPP staat, klik dan [7 Afsch]. Hiermede opent u het scherm Onderhoud Afschrijvingen. ` In het dan geopende scherm Onderhoud Afschrijvingen kunt u het nieuwe DPM Invoeren.

4 In het dan geopende scherm Onderhoud Afschrijvingen kunt u het nieuwe DPM invoeren.

5 Afschrijvingen boeken Nadat de gegevens van het af te schrijven DPM zijn ingevoerd, kunnen we iedere maand de afschrijvingen door CASH laten berekenen en boeken. Voor dit voorbeeld gaan we vanaf periode 1101 de afschrijvingen iedere maand verwerken. Aandachtspunten: Afschrijvingsboekingen worden in principe altijd op de laatste dag van de maand uitgevoerd. Zoals eerder vermeld, is het raadzaam een apart dagboek te gebruiken voor het automatisch laten boeken van de afschrijvingen. Wanneer hiervoor nog geen aparte dagboekcode is aangemaakt, kan dit tussentijds worden gedaan. Uiteraard zal dit een Memoriaal-Dagboeksoort moeten zijn U opent de functie Financieel Financiële Functies Afschrijvingen. U vult de rubrieken van het scherm in, waarna u op [Verder] kunt aanklikken. De boeking wordt nu uitgevoerd.

6 Controle op de boeking Nadat de afschrijvingen zijn verwerkt, kan de automatische boeking op het scherm worden bekeken. Hieronder staat de journaalpost, welke na het automatisch doorboeken van deze afschrijving is aangemaakt in het dagboek AFS: Nu deze afschrijving is verwerkt gaan we nogmaals het scherm Financieel Financiële Functies Afschrijvingen raadplegen voor het zojuist aangemaakte afschrijvingsnummer Het reeds bestaande scherm verschijnt nu met een verandering. CASH heeft het veld Reeds afgeschreven automatisch gevuld met 400,00. Het bedrag dat ook daadwerkelijk is afgeschreven voor de maand januari Zodra de 60 periodes zijn afgeschreven, staat bij Reeds afgeschreven ,00. Op dat moment zal voor dit Activum het afschrijven stoppen. Over januari 2011 ziet er het er nu als volgt uit.

7 U ziet nu, dat het afschrijvingsbedrag is aangepast. Dit wordt veroorzaakt door aanpassing in het afschrijvingsscherm. Aandachtspunten: Omdat CASH afschrijft conform de fiscale regelingen, dient u bij afschrijvingen op nieuwe activa, welke worden aangeschaft NA 1 januari 2007, zelf de wettelijke termijnen in acht te nemen. CASH controleert hier verder NIET op. Bestaande afschrijving boeken Zoals reeds eerder vermeld, dient u er voor te zorgen dat alle Activa c.q. investeringsgoederen, waarover NU nog wordt afgeschreven door middel van een apart scherm per Activum, in CASH worden ingevoerd. Hiertoe wordt als voorbeeld gebruikt een af te schrijven computerinstallatie, dat al enige tijd in gebruik is. Hierop zijn dus in het verleden al (extracomptabel) afschrijvingen verricht. Vanaf februari 2011 wilt u de afschrijving door CASH automatisch laten uitvoeren. Bij het invoeren van deze afschrijving moet, in verband met de herberekening, rekening worden gehouden met de eerste periode, het aantal periodes én natuurlijk ook met het bedrag reeds afgeschreven. Als voorbeeld voor dit onderdeel nemen we een computersysteem met een aanschafwaarde van ,00. Het systeem is aangeschaft per en moet over 60 periodes worden afgeschreven. Het automatisch doorvoeren van de afschrijvingen via CASH start per februari 2011 en tot deze datum is de afschrijving reeds handmatig berekend en geboekt. Schematisch ziet dit er als volgt uit: Aanschafwaarde ,00 / 60 periodes = termijnbedrag 250,00 Conclusie: Er moet in zijn totaliteit ,00 worden afgeschreven over 60 periodes, gerekend vanaf februari Daarvan is reeds 3.000,00 (t/m januari 2011) extracomptabel (handmatig) afgeschreven. Dit bedrag moet bij Reeds afgeschreven worden ingevoerd. Als nu voor de eerste keer, over de periode 1102, via CASH wordt afgeschreven, dan zal CASH allereerst een herberekening uitvoeren. De herberekening constateert dat er 12 periodes van de 60 zijn verstreken (1002 t/m 1101). Echter het systeem constateert ook dat bij het veld reeds afgeschreven een reeds afgeschreven bedrag staat ingevoerd, in overeenstemming met de 12 verstreken maanden. M.a.w.: CASH boekt voor de periode 1102 een bedrag ad 250,00 ofwel (13 x 250)-3000= 250. Aandachtspunten: Indien u een bestaand Activum invoert, dan doet u dat met het aantal periodes, zoals deze golden bij de 1 e afschrijving. Zoals u ziet, is de afschrijving van de computer aangepast (kijk voor de verklaring naar het betreffende afschrijvingsscherm).

8 Aanvullende afschrijving boeken Een derde voorbeeld is de aanschaf van nieuwe inventaris, terwijl de bestaande inventaris nog niet volledig is afgeschreven. De reeds gedefinieerde, in gebruik zijnde afschrijving op inventaris mag niet worden gewijzigd c.q. aangepast, omdat hierdoor de gehele afschrijving systematiek van dat Activum zal veranderen. Hierdoor is er geen aansluiting meer met de eerder gemaakte afschrijvingen (het verleden). De oplossing is nu om in dit geval een nieuw afschrijvingsnummer aan te maken en dat scherm in te vullen op basis van de gegevens van de uitbreiding. Overzicht Afschrijvingen en Vaste Activa Het boeken van de afschrijving is nu volledig behandeld. Standaard wordt, zodra een afschrijving wordt geboekt, een overzicht op printer afgedrukt. Daarnaast kan, zowel op het scherm als op de printer apart een overzicht worden vervaardigd van de diverse afschrijvingen. Aandachtspunt: Let in dit geval in beide overzichten vooral op de 2 e kolom Aanschafwaarde. Het totaal van deze kolom MOET overeenstemmen met het totaal van alle investeringen/activum in rubriek 0. Dit is een controle, welke de accountant te allen tijde zal uitvoeren. Het desinvesteren van een Activum. Het komt vanzelfsprekend regelmatig voor, dat een Activum wordt afgestoten. Dit kan door buiten gebruik stelling, verkoop, maar ook door inruil. In ieder geval moet het afgestoten Activum uit de administratie worden verwijderd. Dus niet alleen uit de betreffende grootboekrekeningen, maar ook het afschrijvingsscherm moet worden gewijzigd, zodanig dat afschrijvingen op dit Activum niet meer zullen voorkomen. Van primair belang is, dat u het resultaat op de verkoop/inruil kunt bepalen. De berekening hiervan is als volgt: 1. U zorgt er voor, dat het afgestoten Activum wordt afgeschreven tot de maand van desinvestering (verkoop c.q. inruil). 2. U berekent nu de boekwaarde door de aanschafwaarde te verminderen met de cumulatieve afschrijvingen. 3. U bepaalt nu het boekresultaat door de boekwaarde af te trekken van het door u ontvangen bedrag. Is het resultaat positief, dan heeft u een boekwinst. Is het resultaat negatief dan heeft u een boekverlies. Nu dient u nog een besluit te nemen over de bestemming van het boekresultaat: 1. U kunt het boekresultaat ten gunste of ten laste van de Winst&Verliesrekening brengen. In dit geval wordt het boekresultaat overgeboekt naar rubriek 9 Diverse Baten en Lasten. 2. Alleen als het boekresultaat positief is én het betreft een inruil, dan kunt u ook besluiten om het resultaat te boeken als Vervangingsreserve. Het boekresultaat wordt dan in eerste instantie geboekt op een aparte grootboekrekening (bijvoorbeeld 0590 Vervangingsreserve). Bij het in gebruik nemen van het nieuwe Activum moet dit bedrag weer worden overgeboekt naar de grootboekrekening 0500 Auto s. Tevens dient u in het afschrijvingsscherm het veld

9 Vervangingsreserve in te vullen met het overgeboekte bedrag. Deze verwerking draagt er zorg voor, dat de afschrijving van het nieuwe Activum wordt gecorrigeerd met het bedrag van de vervangingsreserve. Als het bovenstaande bekend is, opent u het scherm van het afgestoten Activum. In dit scherm vult u de navolgende velden: Desinvestering Hier vult u het ontvangen bedrag van het afgestoten Activum in. Grootboekrek Boekresultaat Hier vult u de grootboekrekening in (rubriek 0 of 9), waar het boekresultaat wordt verantwoord. Indien u kiest voor rubriek 0, dan dient u primair een aparte grootboekrekening Vervangingsreserve te openen en bij aanschaf van het nieuwe Activum het bedrag over te boeken naar de betreffende grootboekrekening, alsmede in het afschrijvingsscherm het veld Vervangingsreserve met dit bedrag in te vullen. Als deze velden zijn gevuld met de correcte gegevens, dan kunt u via de functie Financieel Financiële Functies Afschrijvingen het afschrijven over de nieuwe maand starten. Het resultaat is als volgt: 1. Het boekresultaat wordt verwerkt op de aangegeven grootboekrekening. 2. De afschrijving op het betreffende Activum wordt verwijderd uit de administratie. M.a.w. de betreffende grootboekrekening Afschrijvingen wordt door CASH automatisch gecorrigeerd. 3. Met ingang van de volgende afschrijvingscyclus wordt dit Activum NIET meer meegenomen in de afschrijving. Aandachtspunten: U moet nog wel apart een boeking maken van de verkoop cq inruil van het betreffende Activum. Hierdoor is dit Activum ook uit de investeringsgrootboekrekening verdwenen. U dient nu het afschrijvingsscherm van het afgestoten Activum te verwijderen. Het betreffende Activum mag dan ook niet meer voorkomen op het te printen afschrijvingsoverzicht en overzicht Vaste Activa. Hierdoor zal het totaal van de kolom Aanschafwaarde weer moeten aansluiten op het totaal van alle investeringen.

10 In het overzicht Vaste Activa van de maand van afstoten komt het afgestoten Activum wel voor. De reden is, dat dit overzicht alle activa toont.

U kunt ook tijdens het vastleggen van de inkoopfactuur het activum registreren en de koppeling direct tot stand brengen (zie hierna).

U kunt ook tijdens het vastleggen van de inkoopfactuur het activum registreren en de koppeling direct tot stand brengen (zie hierna). 1 / 8 Activa boeken Wat is Activa Activa is een term die gebruikt wordt in de bedrijfseconomische wereld om het geheel aan bezittingen van een onderneming aan te duiden. Binnen de term activa maakt men

Nadere informatie

Handleiding voor vaste activa

Handleiding voor vaste activa Handleiding voor vaste activa Deze handleiding gaat over het invoeren en beheren van vaste activa. Handleiding voor vaste activa e-boekhouden.nl Inhoud 1. Wat zijn vaste activa?... 2 2. Nieuwe vaste activa

Nadere informatie

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2013 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2013 Tot en met 31-12-2013

Nadere informatie

Suppletie OB-aangifte

Suppletie OB-aangifte Inleiding De suppletie OB-aangifte gebruikt u om een aangifte te corrigeren, dit kan over 1 periode gaan, een tijdvak of over een heel jaar. Voorwaarde is dat het tijdvak in hetzelfde jaar valt en dat

Nadere informatie

Handleiding Vaste activa

Handleiding Vaste activa Handleiding Vaste activa 1 Vaste activa In deze handleiding vindt u alles over de vaste activa module in e-boekhouden.nl. 1.1 Wat zijn vaste activa? Vaste activa zijn aankopen die u doet voor uw bedrijf

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage B - Jaarrekening IB-aangifte 2017 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2017 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2016 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2016 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Administratie uitwisselen met accountant

Administratie uitwisselen met accountant Inleiding Minimaal 1 keer per jaar laat u uw administratie door uw controleren. De administratiebestanden (????cash.nd en????cash.nx) stuurt u, meestal via e-mail, naar uw. Het nadeel van deze werkwijze

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2014 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2014 Tot

Nadere informatie

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB)

Acumulus & Co. Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus. Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) Bijlage 2 - Jaarrekening IB-aangifte 2015 uit Acumulus Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2015 Acumulus & Co Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen

Nadere informatie

Vast percentage van de aanschafwaarde

Vast percentage van de aanschafwaarde Afschrijvingen Wouke koopt een bedrijfsauto. Zij verwacht hem drie jaar te gebruiken. Elk jaar wordt de auto minder waard. Wouke houdt deze waardevermindering in de boekhouding bij: zij boekt een bepaald

Nadere informatie

Stichting Open Future Institute

Stichting Open Future Institute Jaarrekening t.b.v. aangifte inkomstenbelasting (IB) 2017 Stichting Open Future Institute Inhoud: - Verlies- en Winstrekening - Balans - Priveonttrekkingen/-stortingen - Bijlagen BTW-nummer Van 01-01-2017

Nadere informatie

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing Hoofdstuk 1 Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing 1.1 Inleiding In het boek Elementaire kennis Bedrijfsadministratie heb je geleerd om boekingen te

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 Beginbalans van bankrekening instellen

Hoofdstuk 1 Beginbalans van bankrekening instellen Hoofdstuk 1 Beginbalans van bankrekening instellen Als u in Intramed wilt gaan boekhouden, is het belangrijk dat u de beginbalans goed instelt. U stelt dan het beginsaldo op de bank- en of girorekening

Nadere informatie

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl

Profin. Financiële administratie. Cervus Automatisering BV Midden Engweg 4 3882 TT Putten www.cervus.nl Profin Financiële administratie Cervus Automatisering BV Inhoudsopgave Algemeen pagina 3 Boekjaar aanmaken pagina 4 Grootboekrekeningen pagina 6 Dagboeken pagina 7 Dagboeken met een tegenrekening pagina

Nadere informatie

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing

Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing Hoofdstuk 3 Verwerken van financiële mutaties met betrekking tot duurzame productiemiddelen en leasing Extra opgaven De opgaven 3.8a tot en met 3.8d horen bij paragraaf 3.2, Afschrijving duurzame productiemiddelen.

Nadere informatie

Finsys 5. Het openen en afsluiten van een boekjaar. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2

Finsys 5. Het openen en afsluiten van een boekjaar. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.2 Finsys 5 Het openen en afsluiten van een boekjaar versie 5.2 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Het openen en afsluiten van een boekjaar 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Stap 4

Nadere informatie

Aanmaningen in CASHWin

Aanmaningen in CASHWin (NB.) Gebruikers van CASH Financieel of CASH CompactPro kunnen kiezen uit twee mogelijkheden om aanmaningen te maken. In CASH Compact is alleen de 'handmatige' functie opgenomen. CASH beschikt over twee

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 8 HOOFDSTUK 8 Opgave 1 a. Maak de journaalpost van deze factuur. 1-sep 040 37.000 170 7.770 140 44.770 b. Maak de journaalpost van de factuur van de timmerman die op 15 september 2018 is ontvangen. De betimmering

Nadere informatie

Acumulus - SIEL. IB Aangifte 2012. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2012. i.s.m. Annalies Janssens & Esther van der Meer

Acumulus - SIEL. IB Aangifte 2012. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2012. i.s.m. Annalies Janssens & Esther van der Meer Acumulus - SIEL IB Aangifte 2012 Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2012 i.s.m. Annalies Janssens & Esther van der Meer Acumulus - SIEL Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2012

Nadere informatie

Beschrijving van het model:

Beschrijving van het model: Beschrijving van het model: De gekleurde velden kunnen worden ingevoerd. De andere velden worden als gevolg van de invoer gevuld. tekst Bij deze velden wordt een korte uitleg in het model gegeven van de

Nadere informatie

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling:

Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Stap 1: Verkoopsjabloon voor de margeregeling: Versie: 1209121 Pagina 1 van 5 Instellingen orders met margeregeling (mogelijk vanaf SnelStart Nota 3). Voordat u orders waarbij de margeregeling van toepassing is kunt invoeren dienen er: artikelomzetgroepen,

Nadere informatie

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding?

BTW-verhoging 21% CASH en de btw-verhoging per 1 oktober 2012 Wat verandert er voor u en uw boekhouding? Inleiding BTW-verhoging 21% De tekst van dit document is van toepassing op versie B03 van Cash. De verwachte datum voor deze versie is 14 september 2012. Op 1 oktober 2012 wordt de btw 'hoog' verhoogd

Nadere informatie

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken.

Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek aanmaken. Hoofdstuk 1 Inleiding In Intramed is het mogelijk pinbetalingen direct te registreren. Instellingen Als u pinbetalingen wilt registreren in uw boekhouding, moet u een speciale grootboekrekening en dagboek

Nadere informatie

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4

UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 4 HOOFDSTUK 4 Opgave 1 a. Wanneer spreken we van vaste activa? Wanneer een productiemiddel langer dan 1 jaar meegaat. b. Welke uitgaven behoren tot de vaste activa? Alle uitgaven die noodzakelijk zijn om

Nadere informatie

Boekhouding. Mamut Kennisreeks, nr. 1-2008. Eenvoudige Jaarafsluiting met Mamut Business Software

Boekhouding. Mamut Kennisreeks, nr. 1-2008. Eenvoudige Jaarafsluiting met Mamut Business Software Boekhouding Mamut Kennisreeks, nr. 1-2008 Eenvoudige Jaarafsluiting met Mamut Business Software INHOUD INHOUD EENVOUDIGE JAARAFSLUITING MET MAMUT BUSINESS SOFTWARE 1 EENVOUDIGE JAARAFSLUITING... 2 2 JAARAFSLUITING

Nadere informatie

Rente. Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente?

Rente. Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente? Rente Een lening is soms nodig om een grote uitgave te kunnen doen. De lening moet terugbetaald worden, maar ook de rente. Hoe hoog is de rente? Als een bedrijf een nieuwe machine wil kopen, is daar niet

Nadere informatie

8 Projecten. 8.1 Winstneming op Projecten

8 Projecten. 8.1 Winstneming op Projecten 8 Projecten 8.1 Winstneming op Projecten Door een wetswijziging geldt sinds 1 januari 2007 bij de waardering van onderhanden werk en opdrachten het volgende: U activeert voortaan ook het zogenoemde constante

Nadere informatie

IB Aangifte 2013. Acumulus - SIEL. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013. In samenwerking met:

IB Aangifte 2013. Acumulus - SIEL. Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013. In samenwerking met: Acumulus - SIEL IB Aangifte 2013 Cursus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2013 In samenwerking met: Annalies Janssens (www.countforyou.nl) Esther van der Meer (www.meerovercijfers.nl) Acumulus

Nadere informatie

Omzetbelasting. Interesse of wilt u meer informatie? Neem contact op met Cash Software:

Omzetbelasting. Interesse of wilt u meer informatie? Neem contact op met Cash Software: Hoofdstuk 1 Inleiding 1.1 Inleiding Ondernemers zijn vanaf 1 januari 2005 wettelijk verplicht elektronisch aangifte te doen voor de omzetbelasting (OB) en de opgaaf intracommunautaire leveringen (ICL).

Nadere informatie

Infoboek v.a. versie 12.00

Infoboek v.a. versie 12.00 Infoboek v.a. versie 12.00 Cursus boekingen Infomotive International B.V. Nijverheidsweg 6 5061 KL Oisterwijk http://www.infomotive.nl (C) Infomotive International B.V. 1 1. Boekingen Met behulp van de

Nadere informatie

finast Brochure financiële software Grootboek

finast Brochure financiële software Grootboek Brochure De meeste systemen verlangen te veel en te complexe handelingen bij het invoeren en opvragen van de benodigde gegevens. Dat wil zeggen veel tijdverlies. FINAST ontzorgt. FINAST is een pakket wat

Nadere informatie

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart.

Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste crediteurenkaart en vervolgens ga je naar de volgende. Je krijgt dan een nieuwe blanco crediteurenkaart. 1 Instructie Navision - Crediteuren Invoeren stamgegevens crediteuren: Selecteer Crediteuren Selecteer wederom Crediteuren Je komt dan in de crediteurenkaarten. Via de werkbalk bovenin ga je naar de laatste

Nadere informatie

Beheer uw vaste activa en al uw afschrijvingen in SAP Business One

Beheer uw vaste activa en al uw afschrijvingen in SAP Business One Beheer uw vaste activa en al uw afschrijvingen in SAP Business One Bij veel bedrijven worden de vaste activa nog beheerd in uitgebreide Excelbestanden. Bij aanschaf van een nieuw vast actief moet de boekhouder

Nadere informatie

INFOBOEK BOEKINGEN. Newmerce.nl

INFOBOEK BOEKINGEN. Newmerce.nl INFOBOEK BOEKINGEN Newmerce.nl 1 Newmerce.nl 1. BOEKINGEN Met behulp van de module boekingen houdt u de inkoopfacturen, kas, bank, giro, memoriaal en eventueel periodieke journaalposten bij. U kunt met

Nadere informatie

Procedure jaarafsluiting Unit 4 Multivers 10.4.X

Procedure jaarafsluiting Unit 4 Multivers 10.4.X Procedure jaarafsluiting Unit 4 Multivers 10.4.X Van 2014 naar 2015 JAARAFSLUITING Voor de procedure jaarafsluiting geldt het volgende (verkorte) stappenplan. De individuele stappen staan verderop nader

Nadere informatie

TS-Plus procedure Jaarafsluiting:

TS-Plus procedure Jaarafsluiting: TS-Plus procedure Jaarafsluiting: De jaarafsluiting, ook wel afsluiten administratie of jaarovergang genoemd, omvat twee verschillende zaken die wel met elkaar in verband staan. 1. Aanleveren gegevens

Nadere informatie

Periodieke handelingen DBS FinancieelEinde periode / einde jaar VCD Automotive

Periodieke handelingen DBS FinancieelEinde periode / einde jaar VCD Automotive Periodieke handelingen DBS FinancieelEinde periode / einde jaar VCD Automotive Van VCD Automotive Onderwerp Einde periode / einde jaar procedure Datum 1 december 2015 VCD Automotive : Periodieke handelingen

Nadere informatie

Handleiding Financieel

Handleiding Financieel Handleiding Financieel Animana B.V. [Pick the date] Animana B.V. Inhoudsopgave 1 Financieel...3 1.1 Grootboekschema...3 1.1.1 Grootboek verdichtingen...3 1.1.2 Invoeren kostenposten(grootboek nummers)/

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 ANTWOORDEN Opgave 1 a. Wanneer spreken we van vaste activa? Wanneer een productiemiddel langer dan 1 jaar meegaat. b. Welke uitgaven behoren tot de vaste activa? Alle uitgaven die noodzakelijk

Nadere informatie

Eindejaarsverwerking E-Account Exact (Globe) voor Windows

Eindejaarsverwerking E-Account Exact (Globe) voor Windows pagina 1 van 6 Inleiding De jaarafsluiting betekent dat de financiële administratie voor een bepaald boekjaar volledig gereed gemaakt moet worden. Zaken die in dit proces een rol spelen zijn onder andere:

Nadere informatie

IB Aangifte 2014. Acumulus - SIEL. Syllabus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2014. In samenwerking met:

IB Aangifte 2014. Acumulus - SIEL. Syllabus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2014. In samenwerking met: Acumulus - SIEL IB Aangifte 2014 Syllabus Aangifte Inkomstenbelasting voor ondernemers 2014 In samenwerking met: Annalies Janssens (www.countforyou.nl) Esther van der Meer (www.meerovercijfers.nl) Acumulus

Nadere informatie

Kasboek Verwerken van mutaties in een kas- en bankboek en beoordelen van kas- en bankboekperiodes

Kasboek Verwerken van mutaties in een kas- en bankboek en beoordelen van kas- en bankboekperiodes Handleiding Kasboek Verwerken van mutaties in een kas- en bankboek en beoordelen van kas- en bankboekperiodes 1 Inhoudsopgave 1. Inloggen...3 2. Boekingen toevoegen...7 3. Boekingen bewerken...12 4. Boekingen

Nadere informatie

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1

NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 NIEUWIGHEDEN BEHEER VASTE ACTIVA 3.1 Versie 3.1 December 2004 DE WIZARD VOOR HET BEHEER VAN DE VASTE ACTIVA INLEIDING De grootte en het type onderneming bepalen grotendeels het type beheer dat toegepast

Nadere informatie

EasyAdmin Versie 0.1

EasyAdmin Versie 0.1 EasyAdmin Versie 0.1 Boekhouden in Excel Handleiding 08 juli 2007 Inhoudsopgave : 1. Inleiding... 3 2. Installatie & Opstarten... 4 3. De Admininstratie... 5 4. Deel I: Registreren van de financiële feiten...

Nadere informatie

School Handleiding

School Handleiding Twinfield @ School Handleiding Bank invoer Wolters Kluwer Tax & Accounting Netherlands De Beek 9-15 3871 MV Hoevelaken Nederland Publicatie informatie Auteursrecht 2000 2017 - Twinfield International N.V.

Nadere informatie

Finsys 5. Verwerken boekhoudkundige gegevens algemeen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4

Finsys 5. Verwerken boekhoudkundige gegevens algemeen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4 Finsys 5 Verwerken boekhoudkundige gegevens algemeen versie 5.4 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Verwerken boekhoudkundige gegevens algemeen 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3:

Nadere informatie

Daarna komen de economische levensduur en het afschrijvingsplan nog aan de orde.

Daarna komen de economische levensduur en het afschrijvingsplan nog aan de orde. 1 Kosten van duurzame productiemiddelen 1.1 Inleiding Een onderneming maakt kosten om omzet te kunnen behalen. De kosten vormen de basis voor de totstandkoming van de verkoopprijs. Een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN

OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN OPGAVEN HOOFDSTUK 5 UITWERKINGEN Opgave 1 a. Wanneer spreken we van vaste activa? Wanneer een productiemiddel langer dan 1 jaar meegaat. b. Welke uitgaven behoren tot de vaste activa? Alle uitgaven die

Nadere informatie

Toelichting diverse onderdelen ORIfin december 2008 Investeringen en afschrijvingen blad 1

Toelichting diverse onderdelen ORIfin december 2008 Investeringen en afschrijvingen blad 1 Investeringen en afschrijvingen blad 1 INVESTERINGEN EN AFSCHRIJVINGEN... 2 Algemeen.... 2 De automatismen van investeringen / afschrijvingen.................................... 2 De volledige koppelcode

Nadere informatie

Pagina 1 van 5. Beschrijving ICP in SnelStart Classic: De nieuwe grootboekrekening voor Dienstverlening binnen EU:

Pagina 1 van 5. Beschrijving ICP in SnelStart Classic: De nieuwe grootboekrekening voor Dienstverlening binnen EU: Pagina 1 van 5 Beschrijving ICP in SnelStart Classic: Vanaf 2010 moeten naast de intracommunautaire levering van goederen ook de intracommunautaire diensten aan de belastingdienst gemeld worden. Om dit

Nadere informatie

Finsys 5. Invoeren inkoopfacturen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4

Finsys 5. Invoeren inkoopfacturen. Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel. versie 5.4 Finsys 5 Invoeren inkoopfacturen versie 5.4 Administratieve applicaties voor tankstation en oliehandel 1 Invoeren inkoopfacturen 2 Stap 1 1: Stap 2 2: Stap 3 3: Stap 4 4: Stap 5 5: Stap 6 6: Stap 7 7:

Nadere informatie

Alure Uren Weekstaat

Alure Uren Weekstaat Alure Uren Weekstaat 10.9 2016 0704 Alure Uren Weekstaat... 1 1 Alure Uren weekstaat... 2 1.1 Weekstaat openen... 2 1.1.1 Alure Vandaag... 2 1.1.2 Mijn Weekstaten... 2 1.2 Weekstaat mutaties invoeren...

Nadere informatie

Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur

Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Boekhouden en financiële administratie Examennummer: 96065 Datum: 8 februari 2014 Tijd: 13:00 uur - 14:30 uur Dit examen bestaat uit 6 pagina s. De opbouw van het examen is als volgt: - 3 cases met elk

Nadere informatie

Administratieve richtlijnen boekhouding Twinfield/POL voor de regioadministrateur bij (A) opheffing van afdelingen of (B) fusie van afdelingen

Administratieve richtlijnen boekhouding Twinfield/POL voor de regioadministrateur bij (A) opheffing van afdelingen of (B) fusie van afdelingen Administratieve richtlijnen boekhouding Twinfield/POL voor de regioadministrateur bij (A) opheffing van afdelingen of (B) fusie van afdelingen 1. De regioadministrateur en/of de regiocoördinator informeert/overlegt

Nadere informatie

Psychiatrische ziekenhuizen

Psychiatrische ziekenhuizen Bijlage 3 bij II/145/146/147/00/2c Uitgewerkt rekenvoorbeeld ONDERDEEL RENTE VAN HET NACALCULATIEFORMULIER 1997 Psychiatrische ziekenhuizen Let op: Voor een juiste toepassing van de Beleidsregel rentenormering

Nadere informatie

Jaarafsluiting. Handleiding. Auteur: Sean Jansen - Onestein Versie: 1.0. Datum laatste wijziging 22-12-2014 1/ 8

Jaarafsluiting. Handleiding. Auteur: Sean Jansen - Onestein Versie: 1.0. Datum laatste wijziging 22-12-2014 1/ 8 Jaarafsluiting Handleiding Auteur: Sean Jansen - Onestein Versie: 1.0 Datum laatste wijziging 22-12-2014 1/ 8 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Inleiding... 3 1. Jaarafsluiting concept... 4 1.1 Resultaat

Nadere informatie

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem

Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Wat betekent dit voor Legal Eagle? 2.19.0 2.19.1 Let op: Codesysteem Legal Eagle en de btw-wijziging per 1 oktober 2012. Per 1 oktober 2012 wijzigt het hoge btw-tarief van 19% naar 21%. Diensten met een hoog btw-tarief die voor deze datum zijn verleend moeten, ongeacht

Nadere informatie

Inhoud. Algemeen. Opstarten. Menu structuur

Inhoud. Algemeen. Opstarten. Menu structuur Inhoud Algemeen... 1 Opstarten... 1 Menu structuur... 1 Factureren... 4 Balie factuur... 4 Factuur voorstel... 4 Onderhoud... 5 Boekingen aanpassen... 5 Stamgegevens/ Gebruikers... 9 Inlezen Journaalposten...

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Kostensoorten

Hoofdstuk 13 Kostensoorten Hoofdstuk 13 Kostensoorten Paragraaf 13.1 1. Kosten zijn onder andere in te delen in kostensoorten a. Wat zijn kostensoorten? b. Welke zes kostensoorten onderscheidt men meestal? c. Waarom worden de kosten

Nadere informatie

Hoofdproces: 120 Boekhouding

Hoofdproces: 120 Boekhouding Hoofdproces: 120 Boekhouding Onderdeel: 120.010 Algemeen Handleiding: 120.010.050 Aanmaken nieuw boekjaar Programmaversie: HSP 3.32 4 november 2014 1 Doel Het aanmaken van een nieuw boekjaar in de boekhouding,

Nadere informatie

Valutakoerswijzigingen

Valutakoerswijzigingen CASH biedt de mogelijkheid om de koers van valuta te wijzigen. Dit document beschrijft de juiste en een geadviseerde werkwijze zodat de verwerking van valutakoerswijzigingen correct verloopt. Onderhoud

Nadere informatie

Deel 2 hoofdstuk 4 BOEKHOUDEN GEBOEKSTAAFD -- DEEL 2 -- HFD 4. Versie 1.01 -- 31-aug-2011 1. Kosten van materiële vaste activa.

Deel 2 hoofdstuk 4 BOEKHOUDEN GEBOEKSTAAFD -- DEEL 2 -- HFD 4. Versie 1.01 -- 31-aug-2011 1. Kosten van materiële vaste activa. Deel 2 hoofdstuk 4 kosten van vaste activa 1 Kosten van materiële vaste activa Vaste activa materiële vaste activa gebouwen, machines, ed immateriële vaste activa goodwill, octrooirecht, ed Door het gebruik

Nadere informatie

WIF posten. Wachtbestand Inkomende Facturen

WIF posten. Wachtbestand Inkomende Facturen Inleiding Wanneer binnen uw organisatie alle ontvangen facturen eerst ter controle naar de betrokken afdelingen gaan, kan het wenselijk zijn dat zij eerst worden geregistreerd, voordat zij daadwerkelijk

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. Doel 2 2. Voorwaarden en instellingen 2 3. Werkwijze 2

Inhoudsopgave 1. Doel 2 2. Voorwaarden en instellingen 2 3. Werkwijze 2 Hoofdproces: 120 - Boekhouding Onderdeel: Handleiding: 120.010 - Algemeen 120.010.050 - Aanmaken nieuw boekjaar Programmaversie: HandSoft PRO 3.32 SP2 15 september 2017 Inhoudsopgave 1. Doel 2 2. Voorwaarden

Nadere informatie

Aanmaken administratie

Aanmaken administratie Hoe maakt u een nieuwe administratie aan? Met CASHWeb maakt u eenvoudig zoveel administraties* aan als u wenst. CASH helpt u door al zoveel mogelijk voor u in te vullen. Ook onder Support wordt bij Aanmaken

Nadere informatie

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL

HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL HANDLEIDING FLEETCALCULATOR WWW.DUTCHLEASE.NL Deze handleiding geeft een beschrijving van de mogelijkheden van de webcalculator. De volgorde van de onderwerpen is gelijk aan het proces dat wordt doorlopen

Nadere informatie

Goes, 6 december Betreft: Eindejaarsprocedure Combiflex 2/iONE. Geachte relatie,

Goes, 6 december Betreft: Eindejaarsprocedure Combiflex 2/iONE. Geachte relatie, Goes, 6 december 2018 Betreft: Eindejaarsprocedure Combiflex 2/iONE Geachte relatie, Hierbij ontvangt u van ons de eindejaarsprocedure voor Combiflex 2/iONE. We willen u vragen hiervan goed notitie te

Nadere informatie

Handleiding. Consolidatie van administraties. Copyright Asperion

Handleiding. Consolidatie van administraties. Copyright Asperion Handleiding Consolidatie van administraties Copyright Asperion Doel van deze handleiding De modules van Asperion kunnen op velerlei manieren ingesteld worden om daarmee optimaal aan te sluiten bij de specifieke

Nadere informatie

Winst & Verliescodes

Winst & Verliescodes Inleiding Net als de Balans maakt de Winst&Verliesrekening deel uit van de Jaarrekening en is daarbij een weergave van het bruto- en/of nettoresultaat van de onderneming over de gevraagde boekperiode.

Nadere informatie

PDB PRAKTIJKEXAMEN BOEKHOUDEN JOURNAALPOSTEN DINSDAG 13 JUNI 2006 VOORMIDDAG

PDB PRAKTIJKEXAMEN BOEKHOUDEN JOURNAALPOSTEN DINSDAG 13 JUNI 2006 VOORMIDDAG PDB DIT EXAMEN- ONDERDEEL BESTAAT UIT 5 PAGINA S PRAKTIJKEXAMEN BOEKHOUDEN JOURNAALPOSTEN DINSDAG 13 JUNI 2006 VOORMIDDAG D1.2 OPGAVE I Beschikbare tijd 1 1 2 uur. Op de netheid van het werk zal worden

Nadere informatie

Functies voor het afsluiten en starten van een boekjaar in de Legal Eagle administratie.

Functies voor het afsluiten en starten van een boekjaar in de Legal Eagle administratie. Functies voor het afsluiten en starten van een boekjaar in de Legal Eagle administratie. Sdu /Advocatensupport Sdu www.scherpinsupport.nl december 2015 1 Inhoud Afsluiten administratie.... 3 Aanmaken nieuwe

Nadere informatie

Functies voor het afsluiten en starten van een boekjaar in de Legal Eagle administratie.

Functies voor het afsluiten en starten van een boekjaar in de Legal Eagle administratie. Functies voor het afsluiten en starten van een boekjaar in de Legal Eagle administratie. Sdu uitgevers/advocatensupport Sdu Uitgevers www.scherpinsupport.nl december 2013 1 Inhoud 1. Afsluiten administratie....

Nadere informatie

Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.4.0

Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.4.0 Overzicht van de opgeloste changes in UNIT4 Multivers 10.4.0 Inleiding Dit document betreft de opgeloste, externe changes in UNIT4 Multivers 10.4.0. De opgesomde wijzigingen gelden voor alle versies van

Nadere informatie

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal

Handleiding PSU Boekhouden V4 module Filiaal gravita Hoofdkade 95, 9503 HD Stadskanaal Tel. & fax: 0599-614815 E-mail: info@gravita.nl / www.gravita.nl Inschrijfnummer KvK: 02083322 Postbank 4491228 Fiscaalnummer 1345.68.266.B01 PSUB-f Handleiding

Nadere informatie

Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma

Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma Gebruiksaanwijzing voor het (eenvoudige) gratis boekhoudprogramma Nadat u het bestand hebt gedownload kunt u het bestand openen indien u Excel op uw computer hebt geïnstalleerd. U ziet nu het hieronder

Nadere informatie

Hoofdproces: 120 Boekhouding

Hoofdproces: 120 Boekhouding Hoofdproces: 120 Boekhouding Onderdeel: 120.010 Algemeen Handleiding: 120.010.020 Maand en jaarafsluitingen Programmaversie: HSP 3.32 4 november 2014 1 Doel Het definitief afsluiten van periodes in de

Nadere informatie

LegalEagle Boekhouding Nieuw Boekjaar

LegalEagle Boekhouding Nieuw Boekjaar LegalEagle Boekhouding Nieuw Boekjaar ADVOCATENDESKSUPPORT is onderdeel van WebPlus Hosting info@webplushosting.nl www.advocatendesksupport.nl 2 LegalEagle Boekhouding - Nieuw Boekjaar Voorwoord In Legal

Nadere informatie

Offective > Facturatie > Verkoopfacturen

Offective > Facturatie > Verkoopfacturen Offective > Facturatie > Verkoopfacturen Facturen kunnen ongelimiteerd worden aangemaakt. Klik op Facturatie > Verkoopfacturen In onderstaand scherm ziet u een overzicht van alles. U kunt hier zelf selecties

Nadere informatie

Inlezen bankbestanden (bankafschriften)

Inlezen bankbestanden (bankafschriften) Inleiding. Wanneer u werkt met Internetbankieren, dan kunnen de mutaties van uw bank elektronisch worden ingelezen. U kunt deze direct automatisch laten inboeken. Dat gaat snel en de herkenning door CASH

Nadere informatie

www.bedrijventotaal.nl Voor musea, stichtingen, zzp'ers, zorgboerderijen www.zorgboeren.info

www.bedrijventotaal.nl Voor musea, stichtingen, zzp'ers, zorgboerderijen www.zorgboeren.info www.bedrijventotaal.nl Voor musea, stichtingen, zzp'ers, zorgboerderijen www.zorgboeren.info Aan te passen naar elk ander jaar HOOFDMENU Dit Scherm zie je als de tool wordt geopend. Je kunt kiezen uit

Nadere informatie

Inhoudsopgave 1. EEN BOEKJAAR VOORLOPIG AFSLUITEN EN EEN NIEUW BOEKJAAR OPENEN... 2

Inhoudsopgave 1. EEN BOEKJAAR VOORLOPIG AFSLUITEN EN EEN NIEUW BOEKJAAR OPENEN... 2 Afsluiten Boekjaar Het boekjaar kun je in King (vanaf versie 5.56a1)op twee manieren afsluiten: Voorlopig (mét voorlopige boekingsgangen) en Definitief (zónder voorlopige boekingsgangen) Ook kun je later

Nadere informatie

Overgang naar een nieuw boekjaar

Overgang naar een nieuw boekjaar Overgang naar een nieuw boekjaar Met Unit 4 Multivers kunt u eenvoudig een nieuw boekjaar aanmaken en ervoor zorgen dat de balansgegevens worden doorgeboekt naar het nieuwe boekjaar. Onderstaand beschrijven

Nadere informatie

Goes, 6 december Betreft: Eindejaarsprocedure Uni-living/iONE. Geachte relatie,

Goes, 6 december Betreft: Eindejaarsprocedure Uni-living/iONE. Geachte relatie, Goes, 6 december 2018 Betreft: Eindejaarsprocedure Uni-living/iONE Geachte relatie, Hierbij ontvangt u van ons de eindejaarsprocedure voor Uni-living/iONE We willen u vragen hiervan goed notitie te nemen

Nadere informatie

Handleiding voorraadadministratie

Handleiding voorraadadministratie Handleiding voorraadadministratie Handleiding voorraadadministratie e-boekhouden.nl Inhoudsopgave 1. Voorraadadministratie... 2 2. Productbeheer... 2 3. Handmatige voorraadmutatie... 2 4. Voorraadmutatie

Nadere informatie

DBS Financieel. Release-informatie. Versie 13.50.00

DBS Financieel. Release-informatie. Versie 13.50.00 DBS Financieel Release-informatie Versie 13.50.00 Copyright Visma DBS Postbus 747 3800 AS Amersfoort Alle rechten voorbehouden. Verveelvuldiging of openbaarmaking, geheel of gedeeltelijk, is niet toegestaan

Nadere informatie

Journalisering in Visma.net Payroll. Beschrijving van de inrichting voor journalisering binnen Visma.net Payroll

Journalisering in Visma.net Payroll. Beschrijving van de inrichting voor journalisering binnen Visma.net Payroll Journalisering in Visma.net Payroll Beschrijving van de inrichting voor journalisering binnen Visma.net Payroll Inhoud Journalisering inrichting binnen Visma.net Payroll... 3 Dimensie definities... 3 Grootboekrekeningen...

Nadere informatie

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online

Handleiding conversie Davilex naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW de grondslagen worden niet geconverteerd, de mutaties worden geboekt

Nadere informatie

Eindejaarsverwerking Nieuwste versie 8.0c rev.1, Service Pack A ADM-E conversie

Eindejaarsverwerking Nieuwste versie 8.0c rev.1, Service Pack A ADM-E conversie Eindejaarsverwerking Binnenkort staat u op het punt (mogelijk voor de eerste keer) een nieuw boekjaar in AccountView aan te maken. Hiervoor willen wij u een aantal aandachtspunten meegeven. Zie ook op

Nadere informatie

JAAROVERGANG

JAAROVERGANG JAAROVERGANG 2018-2019 AaFinancieel Met de overgang naar een nieuw jaar dient ook de financiële boekhouding aangepast te worden en ingericht te worden voor het nieuwe jaar. Naast de jaarafsluiting dienen

Nadere informatie

Proefexamen BOEKHOUDEN

Proefexamen BOEKHOUDEN Proefexamen BOEKHOUDEN Beschikbare tijd: 9 minuten 15623 1 Proefexamen HET EXAMEN BESTAAT UIT 12 GENUMMERDE PAGINA'S, waarin opgenomen: 2 OPDRACHTEN, gericht op toetsing van de vaardigheid om de basisregels

Nadere informatie

Little Electronics - Handleiding King

Little Electronics - Handleiding King Inhoudsopgave 1.1 Verkoop(credit)facturen boeken in King... 3 1.2 Boekingsverslag King... 4 1.3 Boekingsverslag controleren... 6 1.4 Boekingen corrigeren... 7 1.5 Aanmaken nieuwe relatie: klant... 7 2.1

Nadere informatie

Handleiding conversie SnelStart naar Exact Online

Handleiding conversie SnelStart naar Exact Online Stap 0: Wat doen we wel/niet Wij converteren alleen financiële data. Optioneel kunnen wij documenten en bijlages van de financiële data mee converteren dit is maatwerk. BTW-grondslagen worden niet geconverteerd,

Nadere informatie

Hoofdstuk 22. De kosten van duurzame productiemiddelen. Wat zijn afschrijvingen? Waardevermindering van je bezit!

Hoofdstuk 22. De kosten van duurzame productiemiddelen. Wat zijn afschrijvingen? Waardevermindering van je bezit! www.jooplengkeek.nl De kosten van duurzame productiemiddelen Hoofdstuk 22 Wat zijn afschrijvingen? Waardevermindering van je bezit! Duurzame bezittingen gaan we afschrijven in meerdere jaren. (niet in

Nadere informatie

De koppeling met Rabobank

De koppeling met Rabobank Internet Boekhouden met CASHWin Altijd een actuele financiële administratie door de automatische verwerking van uw bij- en afschrijvingen In samenwerking met: U kunt de mutaties van uw bankrekening automatisch

Nadere informatie

Getting Started Guide

Getting Started Guide Getting Started Guide Basecone gebruikershandleiding Verwerken van documenten Inkoop en Verkoop versie 1.0 september 2012 Welkom bij Basecone! Met deze gebruikshandleiding Verwerken voorzien wij u van

Nadere informatie

Werkinstructie voor het invullen van de detailstaat betalingen/ afschrijvingen kwartaal- en jaardeclaratie 2011 versie april 2011

Werkinstructie voor het invullen van de detailstaat betalingen/ afschrijvingen kwartaal- en jaardeclaratie 2011 versie april 2011 Werkinstructie voor het invullen van de detailstaat betalingen/ afschrijvingen kwartaal- en jaardeclaratie versie april Doel: Het op een eenvoudige en eenduidige wijze invullen van de gegevens in de detailstaat

Nadere informatie

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl

In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl In vijf minuten aangifte omzetbelatisting. http://www.mijnjohan.nl Voor de belastingdienst moet u elk kwartaal BTW-aangifte doen. U krijgt hierover elk kwartaal een brief van de belastingdienst met de

Nadere informatie