GEKOMEN 2 3 %&#T 2 2 MRT Onderwerp Rapportage wachtlijsten en vraag-aanbod jeugdzorg Zuid-Holland 2010 vierde kwartaal

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "GEKOMEN 2 3 %&#T 2 2 MRT Onderwerp Rapportage wachtlijsten en vraag-aanbod jeugdzorg Zuid-Holland 2010 vierde kwartaal"

Transcriptie

1 provincie ZUID HOLLAND GEKOMEN 2 3 %&#T 5 -minuten versie voor Provinciale Staten 2011 Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH (DOS O ) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 15 maart MRT 2011 Portefeuillehouder Paraaf Provinciesecretaris Termijn Vondervoort, AGM, van de )Yvb~d 11 mei Nee Onderwerp Rapportage wachtlijsten en vraag-aanbod jeugdzorg Zuid-Holland 2010 vierde kwartaal Bijlagen Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken De Rapportages wachtlijsten en vraag-aanbod jeugdzorg Zuid-Holland zijn de monitor voor de uitvoering van het provinciaal beleid jeugdzorg. 1. Onderwerp in kort bestek De Rapportage wachtlijsten en vraag-aanbod jeugdzorg Zuid-Holland 2010 vierde kwartaal bevat een overzicht van de ontwikkelingen in de provinciale, geïndiceerde jeugdzorg in Zuid- Holland tot en met het vierde kwartaal De Rapportages zijn bedoeld als monitor voor de uitvoering van het jeugdzorgbeleid van de Provincie Zuid-Holland; de gegevens worden gebruikt om (de uitvoering van) het beleid zonodig bij te sturen. De belangrijkste ontwikkelingen zijn: 1) de vraag naar jeugdzorg (aantal ontvangen eerste indicaties) is gedaald in het derde en vierde kwartaal 2010 en was in 2010 lager dan in De vraag naar jeugdzorg is de laatste jaren stabiel. 2) de instroom van nieuwe cliënten die starten met behandeling, is gestegen in het vierde kwartaal 2010 en was in 2010 hoger dan in ) het aantal wachtenden is enigszins gestegen in de loop van 2010, maar is eind sterk gedaald. 4) de capaciteit van de zorgaanbieders, zoals berekend aan het begin van het jaar, bleek min of meer voldoende te zijn om te voldoen aan de vraag naar jeugdzorg in ) de Provincie heeft in het vierde kwartaal 2010 extra subsidie toegekend aan de zorgaanbieders voor extra plaatsen om de wachtlijst > 7 wkn weg te werken; de wachtlijst > 7 weken was op 31/12/10 vrijwel verdwenen. 2. Afbakening van (wettelijk) kader en partijen a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader

2

3 provincie HOLLAND Wet op de jeugdzorg Landelijk beleidskader jeugdzorg Provinciaal beleidskader jeugdzorg Provinciaal uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2010 Afsprakenkader jeugdzorg Rijk-IPO b. Relatie andere interne beleidsterreinen c. Relatie externe partijen De Provincie Zuid-Holland werkt nauw samen met andere relevante partijen zoals het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, het Inter Provinciaal Overleg en Jeugdzorg Nederland (voorheen MO-Groep). 3. Procesbeschrijving en rol Staten a. Voorgeschiedenis b. Waar staan we nu? De fase van beleidsmonitoring en - evaluatie In de Rapportage wordt aangegeven dat vraag en aanbod in de geïndiceerde jeugdzorg stabiel en in evenwicht zijn en dat de wachtlijsten zijn weggewerkt. Op basis van de gegevens uit de monitoring van de afgelopen jaren kan de planning en financiering door de provincie worden verbeterd. c. Vervolgprocedure Volgend kwartaal zal weer een Rapportage wachtlijsten en vraag-aanbod jeugdzorg worden samengesteld en ter kennisneming worden aangeboden aan Provinciale Staten. 4. Financiële aspecten (dekking en risico's) Technische & proces vragen en informatie bij Ambtenaar M.W.M. Hekker Telefoon Kamer

4

5 RAPPORTAGE Wachtlijsten en vraaglaanbod jeugdzorg Zuid-Holland e kwartaal versie Inleiding De Provincie is verantwoordelijk voor de planning en financiering van de gei'ndiceerde jeugdzorg; op grond van de Wet op de jeugdzorg dragen Gedeputeerde Staten ervoor zorg dat cliënten hun aanspraak op zorg tot gelding kunnen brengen (WJZ art. 3). Deze rapportage is bedoeld als (kwantitatieve) monitor van de uitvoering van het Provinciale beleid gei'ndiceerde jeugdzorg en wordt ieder kwartaal samengesteld. De rapportage bevat een overzicht van de ontwikkelingen in de provinciaal gefinancierde, geïndiceerde jeugdzorg in Zuid-Holland, exclusief de stadsregio's Haaglanden en Rotterdam. De gegevens zijn afkomstig uit de kwartaalrapportages die Bureau Jeugdzorg Zuid-Holland (BJZ) en de provinciale zorgaanbieders jeugdzorg indienen bij de Provincie. De gegevens zijn verwerkt tot en met het vierde kwartaal Gegevens over Zuidhollandse cliënten bij landelijk werkende instellingen zijn niet opgenomen in deze rapportage, omdat deze niet beschikbaar zijn, uitgezonderd de wachtlijstcijfers voor Zuidhollandse cliënten bij deze landelijk werkende instellingen. 2 Vraaglaanbodanalyse In deze rapportage worden de ontwikkelingen in de geïndiceerde jeugdzorg in Zuid-Holland beschouwd vanuit het perspectief van vraag en aanbod: Vraag De vraag is het aantal cliënten dat jeugdzorg behoeft. Dit wordt gemeten aan de hand van het aantal ontvangen eerste indicaties bij de zorgaanbieders jeugdzorg; dit is het aantal nieuwe cliënten dat werkelijk aangemeld wordt bij de zorgaanbieders voor behandeling. Aanbod Het aanbod is de beschikbare capaciteit bij de zorgaanbieders. Dit wordt afgeleid uit de instroom van nieuwe cliënten voor wie de behandeling is gestart bij een zorgaanbieder. Als de vraag groter is dan het aanbod ontstaat een wachtlijst. Ook wachtende cliënten maken deel uit van de vraag naar jeugdzorg; het zijn immers cliënten met een indicatie, voor wie de behandeling echter nog niet gestart is. Uitgaande van de beschikbare gegevens tot en met het vierde kwartaal 2010 zijn de volgende ontwikkelingen zichtbaar (zie Tabel 1 en grafiek).

6

7 Tabel 1 Ontvangen eerste indicaties, wachtenden, instroom en uitstroom Ontv. eerste indicaties Wachtenden netto > O -- 2 t s fpfi û4 wkn w gpi? Wachtenden netto > 7 wkn R?& Instroom W Uitstroom Wachtenden netto: wachtend op uitvoering eerste aanspraak; "netto-wachtlijst" volgens definitie min d&g Cursief: schatting 1000 d C 800 :Q) U O 'O a- c O -d Y.-- Ontv. eerste indicaties, wachtenden en instroom.- ->-"L- * ' l 2 3, 4 I jaarlkwartaal indicaties - Wachtenden netto > 7 w kn Instroom Indicaties Het aantal ontvangen eerste indicaties is in 2010 gedaald in het derde en vierde kwartaal. Het totaal aantal ontvangen eerste indicaties in bedroeg 2843 en was lager dan in 2009 (2882), hoewel het hoger is dan in 2008 (2637). Niettemin kan worden geconstateerd dat de vraag naar geïndiceerde jeugdzorg in Zuid-Holland stabiel is. Instroom De instroom van nieuwe cliënten voor wie de behandeling is gestart, is ook in het vierde kwartaal 2010 weer gestegen, mede dankzij extra subsidie van de Provincie aan de zorgaanbieders voor extra capaciteit. De totale instroom in 2010 bedroeg 3053 cliënten tegenover 3105 in 2009 en 2897 in Als de invloed van de extra middelen in 2010 en 2009 niet wordt meegerekend zou de instroom in 2010 echter ook hoger zijn (2956) dan de instroom in 2009 (2720) en 2008 (2897). Wachtenden Het aantal wachtenden is na een sterke daling eind 2009 weer gestegen in 201 0, hoewel het aantal wachtenden in 2010 ver onder het niveau van 2009 is gebleven. De stijging vond vooral plaats in het eerste en tweede kwartaal; in het derde kwartaal nam de stijging af en in het vierde kwartaal daalde het aantal wachtenden sterk. Dit laatste was het gevolg van extra subsidie van de Provincie aan de zorgaanbieders voor uitbreiding van capaciteit. Landelijk werkende instellingen In het vierde kwartaal 2010 wachtten 19 Zuidhollandse cliënten langer dan 9 weken bij de landelijk werkende instellingen. Dit is iets hoger dan in de vorige kwartalen, namelijk 10, 15 en 16 in het eerste, tweede en derde kwartaal Er zit dus een stijgende lijn in het aantal wachtenden > 9 wkn, maar het betreft nog steeds kleine aantallen.

8

9 0% ;7jm In 2010 was het "aanbod", dwz. de instroom van nieuwe cliënten (3053) beduidend hoger dan de "vraag", dwz. het aantal ontvangen eerste indicaties (2843), mede als gevolg van extra investeringen in de capaciteit. Hierdoor is de wachtlijst, die eind 2009 al sterk was gedaald, na een kleine stijging in 2010 blijvend afgenomen. 3 Zorgvormen De vraag naar jeugdzorg is niet gelijk verdeeld over de vier zorgvormen ambulant, deeltijd, residentieel en pleegzorg, gemeten naar de aantallen eerste indicaties (zie Tabel 2 en grafiek). Tabel 2 Ontvangen eerste indicaties per zorgvorm ( abs % abs % abs % Ambulant Deeltijd Residentieel Pleegzorg totaal Pleegzorg 2008: schatting: = % 80% %ontvangen eerste indicaties per zorgvorm 60% O Residentieel 40% 20% m Ambulant uvv 201 O Verreweg de meeste cliënten jeugdzorg zijn geïndiceerd voor ambulante zorg als hoofdaanspraak. Sinds 2008 is het aandeel ambulante zorg toegenomen en het aandeel deeltijd zorg afgenomen. Het aandeel residentiële zorg is iets gezakt en het aandeel pleegzorg is vrijwel gelijk gebleven. Waarschijnlijk hangt dit samen met de extra investeringen in de capaciteit van de zorgaanbieders in 2009 en De extra subsidie is voornamelijk ge'investeerd in ambulante zorg, omdat daar sneller extra plaatsen zijn te realiseren dan bij de overige vormen van zorg. Tevens lijkt dit te wijzen op een verschuiving van deeltijd naar ambulant. 4 Prognoses en Eind 2009 was een prognose voor vraag en aanbod in gemaakt met het oog op de planning en financiering van de capaciteit van de zorgaanbieders. In deze prognose was ook rekening gehouden met het aantal beschikbare plaatsen, de bezetting en de doorlooptijd bij de zorgaanbieders. Nu de gegevens tot en met het vierde kwartaal beschikbaar zijn, kan worden nagegaan in hoeverre deze prognose realistisch was (zie Tabel 3).

10

11 1 Tabel 3 Prognose en realisatie 2010 Vraag Aanbod Saldo 1 wacht' enden cl. in zorg I 3ntv. eerst cl. in zorg instroom Aanbod! por 1/1/10 pf ir 1/1/10 Indicatie s totaa I per 1/1/10 totaal Prognose O Prognose N, Realisatie j -26 Prognose N: prognose netto, zonder marges (= 100 extra ontv. eerste indicaties; 100 minder instroom). NB. extra cliënten eind 2009 niet meegerekend : schatting: gemiddelde In de provinciale prognose voor 2010 was uit voorzichtigheid rekening gehouden met een marge van 100 ontvangen eerste indicaties ("vraag") meer en 100 ingestroomde nieuwe cliënten ("aanbod") minder dan verwacht (Tabel 3: "Prognose"). Deze marge kan buiten beschouwing worden gelaten evenals de extra instroom als gevolg van de extra subsidie eind 2009 (Tabel 3: "Prognose N") voor een zuiverder vergelijking met de realisatie (Tabel 3: "Realisatie"). De prognose blijkt dan niet wezenlijk te verschillen van de realisatie in 2010, namelijk een verschil van 98 cliënten (124-26) ofwel 1,7% (981( )*100). Vraag en aanbod waren min of meer in evenwicht in 2010 en de beschikbare capaciteit was in grote lijnen voldoende. De prognose bevatte geen uitsplitsing per zorgaanbieder. In werkelijkheid heffen tekorten en overschotten bij verschillende zorgaanbieders elkaar op, zodat de werkelijke overschotten en tekorten bij de afzonderlijke zorgaanbieders groter zijn dan het totaal-tekort. Voor is weer een prognose van vraag en aanbod gemaakt. De vraag naar jeugdzorg in Zuid- Holland gemeten aan de hand van het aantal ontvangen eerste indicaties, is de laatste jaren stabiel. Er is rekening gehouden met demografie en risicofactoren. Het aantal 0-17 jarigen in Zuid-Holland is de afgelopen jaren enigszins afgenomen en de aantallen jongeren in risicovolle omstandigheden zoals éénoudergezinnen, achterstandswijken, uitkeringsgezinnen en allochtone herkomst, is stabiel. Voor de prognose wordt dus uitgegaan van een stabiele vraag, vergelijkbaar met de voorgaande jaren (zie Tabel 4). Tabel 4 Voorlopige prognose 2011 Vraag Aan bod Saldo I wachtenden cl. In zorg ontv. eei rste Vraag cl. in zorg instroom Aanbod, per 1MI17 per fl1111 Indicatios totaal per 1/1/11 totaal I Prognose Prognose N I NB. cijfers zijn afgerond NB. voorlopige prognose; wordt zonodig aangepast na ontvangst van alle gegevens over realisatie 2010 (realisatie kosten en bekostigingseenheden). Prognose N: prognose netto, zonder marges (= 100 extra ontv. eerste indicaties; 100 minder instroom). Wachtenden per l/iml: wachtenden > 5 wkn Instroom:: gem. trend doorgetrokken Als de aannames juist zijn en zich geen onverwachte ontwikkelingen voordoen, dan zou de beschikbare capaciteit van de zorgaanbieders voldoende moeten zijn. Ook deze prognose bevat geen uitsplitsing per zorgaanbieder; de tekortenloverschotten bij de afzonderlijke zorgaanbieders kunnen dus groter uitvallen.

12

13 5 Jeugdoffensief Onderdeel van het Collegewerkprogramma van het college van gedeputeerden was het Jeugdoffensief dat onder meer was gericht op het terugdringen van de wachttijd voor gei'ndiceerde jeugdzorg naar max. 7 weken in 2010 en max. 5 weken in In 2010 is het aantal wachtenden > 7 wkn sterk afgenomen tot 82 cliënten op (zie Tabel 5 en grafiek). Tabel 5 Wachtenden netto > 7 wkn l Wachtenden netto > 7 wkn Wachtenden netto: wachtend op uitvoering eerste aanspraak; "netto-wachtlijst" volgens definitie min. J&G Cursief schatting Wachtenden netto > 7 wkn e Wachtenden :g netto > 7 w kn o - jaarlkwartaal In het vierde kwartaal 2010 is extra subsidie toegekend aan de zorgaanbieders voor uitbreiding van hun capaciteit, zodat de wachtlijst > 7 weken eind zou zijn weggewerkt. Het aantal wachtenden > 7 wkn is inderdaad sterk gedaald in het vierde kwartaal 2010 maar de wachtlijst is dus nog niet geheel verdwenen. De meeste cliënten wachten echter niet zozeer wegens capaciteitsgebrek maar wegens cliëntspecifieke redenen, zoals verblijf in een GGZ-instelling of JJI-instelling, op eigen verzoek, om administratieve redenen of wegens een zeer specialistische behandeling. Afgezien hiervan zal een zekere wachtlijst als gevolg van enige frictie tussen vraag en aanbod blijven bestaan. De rijksoverheid hanteert sinds als criterium "verantwoordlonverantwoord" wachten. Het wachten van de Zuidhollandse cliënten is verantwoord naar het oordeel van Bureau Jeugdzorg Zuid- Holland (BJZ). Als wachten onverantwoord is, dan is er sprake van een crisis en wordt binnen 24 uur een crisisplaatsing geregeld. 6 Afsprakenkader Jeugdzorg Rijk-IPO In 2009 hebben de toenmalige minister voor Jeugd en Gezin en het Inter Provinciaal Overleg (IPO) overeenstemming bereikt over het Afsprakenkader Jeugdzorg Rijk-IPO Het doel is de vraag naar geïndiceerde jeugdzorg te verminderen door het lokale preventieve jeugdbeleid in gemeenten te bevorderen. De exacte effecten van de uitvoering van het Afsprakenkader kunnen nog niet worden gemeten omdat de uitvoering in de loop van 2010 is gestart en er nog onvoldoende gegevens beschikbaar zijn. Niettemin kunnen de aantallen cliënten jeugdzorg en jeugdbeleid in de afgelopen jaren worden vergeleken (zie Tabel 6 en grafiek).

14

15 Tabel 6 Cliënten jeugdzorg en jeugdbeleid Cliënten jeugdzorg Cliënten jeugdbeleid Cliënten jeugdzorg: behandelde cliënten; cliënten in behandeling per instroom nieuwe cliënten. NB. Zuidhollandse cliënten bij landelijk werkende instellingen zijn niet meegerekend wegens gebrek aan gegevens. Cliënten jeugdbeleid: gebruikers van lichtpedagogisch hulpaanbod in gemeenten Cliënten jeugdzorg en jeugdbeleid Cliënten jeugdbeleid Cliënten jeugdzorg jaar l De aantallen cliënten jeugdbeleid zijn zeer sterk gestegen sinds Waarschijnlijk is dit het gevolg van de investeringen van de Provincie in lokaal jeugdbeleid, sinds 2008 via de Regionale Agenda's Samenwerking (RAS). De aantallen cliënten geïndiceerde jeugdzorg zijn gestegen tussen 2005 en 2007, maar zijn daarna stabiel gebleven. Een causaal verband is niet volledig aantoonbaar, maar uit beide ontwikkelingen kan mogelijk worden geconcludeerd dat de toename van het jeugdbeleid de vraag naar geïndiceerde jeugdzorg heeft beïnvloed; mogelijk zou de vraag naar geïndiceerde jeugdzorg groter zijn geweest als er minder was geïnvesteerd in het jeugdbeleid en de toename van het jeugdbeleid geringer was geweest. In Zuid-Holland zou dan al vóór de uitvoering van het Afsprakenkader de vraag naar jeugdzorg zijn verminderd door te investeren in lokaal jeugdbeleid. 7 Financiën In het vierde kwartaal 2010 is extra subsidie toegekend aan de zorgaanbieders voor uitbreiding van de capaciteit om de wachtlijst > 7 wkn eind 2010 weg te werken. Er was rekening gehouden met deze extra subsidie en de financiële gevolgen zijn opgevangen binnen het beschikbare budget conform het Uitvoeringsprogramma Jeugd 2010.

16

KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland 2011 2e kwartaal versie 16/09/11 1 Inleiding De Kwartaal inform atle Is de monitor voor de uitvoering van het provinciale beleid voor de geïndiceerde jeugdzorg

Nadere informatie

KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland e kwartaal versie 13/3/15

KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland e kwartaal versie 13/3/15 KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland 2014 4e kwartaal versie 13/3/15 1 Inleiding Dit is de laatste Kwartaalinformatie jeugdzorg. De Kwartaalinformatie was de monitor van de provinciale jeugdzorg.

Nadere informatie

SML * f APf. Zfffff APR Onderwerp Kwaliteitsinformatie Jeugdzorg Zuid-Holland en resultaten Uitvoeringsprogramma Jeugd 2008

SML * f APf. Zfffff APR Onderwerp Kwaliteitsinformatie Jeugdzorg Zuid-Holland en resultaten Uitvoeringsprogramma Jeugd 2008 SML09-35 * f APf. Zfffff 5 -minuten versie voor Provindale staten Directie DLB Afdeling Samenleving _,,,-_._ Registratienummer provmcie HOLLAND PZH-2009-254404 (DOS-2008- ZUID 0008911) Datum vergadering

Nadere informatie

KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland 2014 2e kwartaal versie 1/9/14

KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland 2014 2e kwartaal versie 1/9/14 KWARTAALINFORMATIE Jeugdzorg Zuid-Holland 2014 2e kwartaal versie 1/9/14 1 Inleiding Op grond van de Wet op de jeugdzorg (2005) is de provincie verantwoordelijk voor de planning en financiering van de

Nadere informatie

STATEN. Bij wachtende cliënten jeugdzorg wordt onderscheid gemaakt tussen "bruto" wachtenden en "netto" wachtenden (Vervolgonderzoek Bijlage 2):

STATEN. Bij wachtende cliënten jeugdzorg wordt onderscheid gemaakt tussen bruto wachtenden en netto wachtenden (Vervolgonderzoek Bijlage 2): STATEN Lid Gedeputeerde Staten R.A. Janssen Contact 070 441 70 86 ra.janssen@pzh.nl Postadres Provinaehuis Postbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-holland.nl Aan de leden van de Statencommissie

Nadere informatie

p t" c!! HOLLAND ZUID

p t c!! HOLLAND ZUID p t" c!! HOLLAND ZUID INGEKOMEN DEC. 9 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Ruimte en Wonen Registratienummer PZH-9-77457 (DOS-9-57) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

SML09-30. Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van actieve informatieplicht

SML09-30. Voorstel van GS aan PS: kennisnemen van bijgaande stukken op basis van actieve informatieplicht P TraD HoLLAND SML09-30 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving Registration ummer PZH-2009-209435 (DOS-2009-0001943) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Cliëntgegevens. Aan de leden van de Provinciale Staten. Nr.: /51/A.31, W Groningen, 16 december 2004

Cliëntgegevens. Aan de leden van de Provinciale Staten. Nr.: /51/A.31, W Groningen, 16 december 2004 Aan de leden van de Provinciale Staten Nr.: 2004-27.328/51/A.31, W Groningen, 16 december 2004 Behandeld door : K.C. Sikkema Telefoonnummer : (050) 316 4299 Bijlagen : 3 Onderwerp : Derde Kwartaalrapportage

Nadere informatie

Jeugdzorg in Gelderland april 2009

Jeugdzorg in Gelderland april 2009 Jeugdzorg in Gelderland april 2009 Inleiding Voor u ligt de eerste factsheet jeugdzorg 2009. De factsheet is gebaseerd op de actuele beleidsinformatie afkomstig van Bureau Jeugdzorg Gelderland (t/m vierde

Nadere informatie

Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse cliënten

Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse cliënten Oinici zock naar dc ivdcn van wachicii Vervolgonderzoek 2013 naar de reden van wachten van Zuid-Hollandse Aanleiding In 2009 is er veel geïnvesteerd om de wachtlijst geïndiceerde jeugdzorg in de provincie

Nadere informatie

Jeugdzorg in Gelderland september 2011

Jeugdzorg in Gelderland september 2011 Jeugdzorg in Gelderland september 2011 Voor u ligt het derde infoblad 2011. In dit infoblad zijn de actuele cijfers over de ontwikkelingen en prestaties in de Gelderse jeugdzorg kort weergegeven. Tevens

Nadere informatie

2 5 MEI MEI Paraaf Provinciesecretaris. Voorstel van GS aan PS: vaststellen van bijgaande stukken op basis van Asv

2 5 MEI MEI Paraaf Provinciesecretaris. Voorstel van GS aan PS: vaststellen van bijgaande stukken op basis van Asv pr HOLLAND ZUID NGEKOMEN 2 5 MEI 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2010-175484524 (DOS-2010-0010267) Datum vergadering

Nadere informatie

Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004

Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004 Rapportage wachtlijsten jeugdzorg 2004 Deze rapportage geeft informatie over het verloop van de wachtlijsten in het jaar 2004. De laatste peildatum van de rapportage is 1 januari 2005. Nu de rapportage

Nadere informatie

SML09-61 WGEKOMEN - 1 JUU Paraaf Provinciesecretaris

SML09-61 WGEKOMEN - 1 JUU Paraaf Provinciesecretaris SML09-61 WGEKOMEN - 1 JUU 2008 5 -minuten versie voor Provinciate Staters P Zum HoLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving/Economische Zaken Registratienummer PZH-2009-458665 (DOS-2008-0008911) Datum vergadering

Nadere informatie

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur

Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Griffie Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur Datum commissievergadering : - - DIS-stuknummer : 1576181 Behandelend ambtenaar : E. Tenneij Directie/bureau : Sociale en Culturele Ontwikkeling/ Programma Jeugd

Nadere informatie

Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006

Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006 Rapportage Jeugdzorg derde kwartaal 2006 In deze rapportage komen respectievelijk het Bureau Jeugdzorg (BJZ), het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en de geïndiceerde jeugdzorgaanbieders aan

Nadere informatie

SML NGEKOMEN 0 3 DEC Paraaf Provinciesecretaris

SML NGEKOMEN 0 3 DEC Paraaf Provinciesecretaris SML09-105 NGEKOMEN 0 3 DEC. 20119 5 -minuten versie voor Provinciale Staten P HOLLAND Directie DLB Afdeling (oud) Samenleving Registratienummer PZH-2009-142752985 (DOS-2009-0022939) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

SML10-26 NGEKOMEN 1 6 «2010. Bijlagen Voordracht verzamelbesluit Incidentele subsidie e lijnsondersteuningsinstellingen

SML10-26 NGEKOMEN 1 6 «2010. Bijlagen Voordracht verzamelbesluit Incidentele subsidie e lijnsondersteuningsinstellingen provincie R o L L A N D ZUID SML10-26 NGEKOMEN 1 6 «2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2010-158483708 (DOS-2010-0003748)

Nadere informatie

NGEKQMEN O 6 M. 2010

NGEKQMEN O 6 M. 2010 provincie R o L L A N D ZUID NGEKQMEN O 6 M. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving/Economie Registratienummer PZH-2009-146957770 (DOS-2008-0003422) Datum vergadering

Nadere informatie

Jeugdzorg in Gelderland september 2012

Jeugdzorg in Gelderland september 2012 Jeugdzorg in Gelderland september 2012 Voor u ligt het derde infoblad 2012. In dit infoblad zijn de actuele cijfers over de ontwikkelingen en prestaties in de Gelderse jeugdzorg kort weergegeven. Tevens

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2010 2011 31 839 Jeugdzorg Nr. 75 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

201 1 om uur. Verzenddatum. Paraaf Provinciesecretaris Ff v,kw

201 1 om uur. Verzenddatum. Paraaf Provinciesecretaris Ff v,kw provincie ZUID HOLLAND 201 1 om 12.00 uur 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Bestuur Registratienummer PZH-2010-229877311 (DOS-2007-00051 34) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

ParaaTPfovInclesecretaris

ParaaTPfovInclesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ''VTT"T^ HOLLAND ZUID Directie DLB Afdeling Water en Groen Registralien ummer P2H-2012-325612743 (DOS-2012-0002127) naium veroadering Gedeputeerde Staten»ni 2012

Nadere informatie

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris

INGEKOMEN 0 8 DEC Verzenddatum - 8 DEC Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p ZUID HOLLAND INGEKOMEN 0 8 DEC. 2009 Directie DRM Afdeling Verkeer en Vervoer Registratienummer PZH-2009-144285304 (DOS-2007-0021019) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Beleidsinformatie Jeugdwet

Beleidsinformatie Jeugdwet Beleidsinformatie Jeugdwet Inleiding Sinds de Jeugdwet op 1 januari 2015 in werking is getreden, zijn gemeenten verantwoordelijk voor het hele jeugdveld. Daarom is het belangrijk dat zij beschikken over

Nadere informatie

BM NGEKOMEN 1 9 MEI MEI 2010 Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 18 mei 2010 Nee. Paraaf Provinciesecretaris

BM NGEKOMEN 1 9 MEI MEI 2010 Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 18 mei 2010 Nee. Paraaf Provinciesecretaris BM2010-111 NGEKOMEN 1 9 MEI 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie R o L L A N D ZUID Directie DCZ Afdeling Personeel, Processen en Organisatie Registratienummer PZH-2010-174556484 (DOS-2010-0010449)

Nadere informatie

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland?

Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de jeugdzorg in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland? Wat zijn de feiten rondom de in Zeeland?

Nadere informatie

BM Aug. tm. Paraaf Provinciesecretaris. Onderwerp Motie 151 d.d Vermindering papierverbruik en documenten

BM Aug. tm. Paraaf Provinciesecretaris. Onderwerp Motie 151 d.d Vermindering papierverbruik en documenten BM2009-112 11 Aug. tm 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Facilitaire Zaken Registratienummer PZH-2009-520884 (DOS-2008-0011065) DatumvergaderingGedeputeerdeStaten Verzenddatum

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2014-496811290 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 16 december

Nadere informatie

Verzenddatum 2 7 NOV Paraaf ProyinqBSecretaris

Verzenddatum 2 7 NOV Paraaf ProyinqBSecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p^^^^j'^j^ HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2012-357088898 (DOS-2012-0010887) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Verzenddatum 2 1 MRT Z013. Paraaf Provinciesepröaris. Onderwerp Aangaan overeenkomst HOV-NET Zuid-Holland Noord met Oegstgeest

Verzenddatum 2 1 MRT Z013. Paraaf Provinciesepröaris. Onderwerp Aangaan overeenkomst HOV-NET Zuid-Holland Noord met Oegstgeest 5 -minuten versie voor Provinciale Staten P'^!: HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-377932788 (DOS-2007-0001391) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 19

Nadere informatie

Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. opdracht verdienmodellen Parkschap Nationaal Park De Biesbosch

Onderwerp Samenwerkingsovereenkomst m.b.t. opdracht verdienmodellen Parkschap Nationaal Park De Biesbosch 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2013-416610927 Datum vergadering Gedeputeerde Staten 9 juli 2013 Verzenddatum Geheim Nee Portefeuillehouder

Nadere informatie

Verzenddatum 2 6AUG Paraaf Provinc. étaris. Onderwerp Voorbereidingsbesluit vervanging Steekterbrug te Alphen aan den Rijn.

Verzenddatum 2 6AUG Paraaf Provinc. étaris. Onderwerp Voorbereidingsbesluit vervanging Steekterbrug te Alphen aan den Rijn. 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p'^"^"j^^ HOLLAND Directie DBI Afdeling Beheerstrategie Registratienummer PZH-2013-414911756 (DOS-2011 0010675) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 27 augustus

Nadere informatie

pikiekw,en O 3 NOV Paraaf Provinciesecretaris h-- Onderwerp start onteigening t.b.v. verlegging N456 en aansluiting A20 in de gemeente Zuidplas

pikiekw,en O 3 NOV Paraaf Provinciesecretaris h-- Onderwerp start onteigening t.b.v. verlegging N456 en aansluiting A20 in de gemeente Zuidplas provincie ZUID HOLLAND pikiekw,en O 3 NOV. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Ontwikkeling en Grondzaken Registratienummer PZH-2010-214515391 (DOS-2010- O001 369) Datum

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-513301370 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 14 april

Nadere informatie

BM NGEKOMFN 1 9 OKT Verzenddatum 1.J. UiVi. I. U -J - Geheim Nee. Paraaf Provinciesecretaris

BM NGEKOMFN 1 9 OKT Verzenddatum 1.J. UiVi. I. U -J - Geheim Nee. Paraaf Provinciesecretaris HOLLAND BM2009-139 NGEKOMFN 1 9 OKT. 2009 5 -minuten versie voor Provinciate Staten Directie DLB Afdeling Samenleving/Economie Reg istratien ummer PZH-2009-132160188 (DOS-2009-0015080) Datum vergadering

Nadere informatie

Verzenddatum 2 6 OK I Paraaf Provinciesecretaris

Verzenddatum 2 6 OK I Paraaf Provinciesecretaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten P^ ^"j^^ HOLLAND Directie DRM Afdeling Ruimte, Wonen & Bodem Reg istratienummer PZH-2011-307052763 O Datum vergadering Gedeputeerde Staten 2^ eulbl' 2011 Verzenddatum

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2015-506963964 (DOS-2007-0008946) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 3 maart 2015

Nadere informatie

provincie jjqlland ZUID

provincie jjqlland ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie jjqlland ZUID Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer 471244333 (DOS-2014-0001157) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Gedeputeerde Staten. 2012 HK Haarlem. Betreft: beleidsinformatie jeugdzorg. Geachte leden,

Gedeputeerde Staten. 2012 HK Haarlem. Betreft: beleidsinformatie jeugdzorg. Geachte leden, POSTBUS 3007 2001 DA HAARLEM Provinciale Staten van Noord-Holland door tussenkomst van de Statengriffier, mr. J.J.M. Vrijburg Florapark 6, kamer L-104 2012 HK Haarlem Gedeputeerde Staten Uw contactpersoon

Nadere informatie

rekenkamer Centrale onderzoeksvraag Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland 19 mei /GM/067

rekenkamer Centrale onderzoeksvraag Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland 19 mei /GM/067 rekenkamer Aan Provinciale Staten van de provincie Zuid-Holland Datum Bijlage Uw kenmerk Ons kenmerk 19 mei 2011 201 1/GM/067 Onderwerp Aankondiging onderzoek (On)verantwoord wachten op jeugdzorg Geachte

Nadere informatie

5 -minuten versie voor Provinciale Staten

5 -minuten versie voor Provinciale Staten 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2016-555658142 (DOS-2011-0005236) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Ruimte, Wonen en Bodem Registratienummer PZH-2015-519727295(DOS-2015-0004125) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 1

Nadere informatie

Paraaf Provin. Onderwerp Uitgangspunten visie en strategie vergunningen, toezicht en handhaving

Paraaf Provin. Onderwerp Uitgangspunten visie en strategie vergunningen, toezicht en handhaving 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-428224893 (DOS-2013-0007486) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

LI 9 JUN Onderwerp Herontwikkelen Suikerfabriek terrein en bedrijfsterreinprogrammering Hoeksche Waard

LI 9 JUN Onderwerp Herontwikkelen Suikerfabriek terrein en bedrijfsterreinprogrammering Hoeksche Waard 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 477024352 (DOS-201 2-0008970) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

SML10-42 NGEKQMEN 2 3 APR Verzenddatum. Onderwerp Ter kennisneming: Stand van zaken implementatie Wet ambulancezorg

SML10-42 NGEKQMEN 2 3 APR Verzenddatum. Onderwerp Ter kennisneming: Stand van zaken implementatie Wet ambulancezorg provincie HOLLAND ZUID SML10-42 NGEKQMEN 2 3 APR. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving Registratienummer PZH-2010-168520201 Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU

Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim. 28 oktober 2014 J j OKF ZOU 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer 489015306 {DOS-2007-0015748) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

I gemeenten ook de Regionale Agenda Samenleving nieuwe stijl geleidelijk af te bouwen.

I gemeenten ook de Regionale Agenda Samenleving nieuwe stijl geleidelijk af te bouwen. Ons kenmerk provincie ZUID HOLLAND Erratum Vanwege de ontwikkelingen rond het vervolg van het RAS-beleid 2009-2012 stellen wij voor het beleidskader Jeugdzorg te wijzigen. De gevolgen hiervan zijn met

Nadere informatie

Factsheet Jeugd in cijfers

Factsheet Jeugd in cijfers Factsheet Jeugd in cijfers 2011-2012 Gemeente Gemeente Voorwoord Jeugd in cijfers biedt snel compacte en feitelijke beleidsinformatie over het huidige jeugdzorgstelsel in de provincie Noord- en binnen

Nadere informatie

1 7 SEP, 2009 GWM Paraaf Provinciesecretaris 17 augustus 2009

1 7 SEP, 2009 GWM Paraaf Provinciesecretaris 17 augustus 2009 1 7 SEP, 2009 GWM2009-217 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DO Afdeling Milieu Registratienummer PZH-2009-425256 (DOS-2009-0007800) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Geptember 2009

Nadere informatie

Wij hopen het advies met u te bespreken op onze vergadering van 2 juni 2017 om 10:00 uur in het gemeentehuis van Leiderdorp.

Wij hopen het advies met u te bespreken op onze vergadering van 2 juni 2017 om 10:00 uur in het gemeentehuis van Leiderdorp. Voorzittersoverleg Adviesraden Sociaal Domein Leidse Regio en Katwijk Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten, Zoeterwoude Holland Rijnland Postbus 558 2300 AN Leiden Tav

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-543213868 (DOS-2013-0010135) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 16 februari

Nadere informatie

a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader

a. Europeeslnationaallprovinciaal wettelijk en beleidskader 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2013- Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg.

Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg. Onderwerp keuzes meerjarenbeleid jeugdzorg 2013-2016 Doel van deze notitie Informeren over de te maken keuzes in het provinciaal jeugdzorgbeleid in de periode tot de transitie jeugdzorg. Inleiding De Wet

Nadere informatie

BIJLAGE 2 Format jaarplan zorgaanbieders Format jaarplan zorgaanbieders Zuid-Holland, Haaglanden en stadsregio Rotterdam

BIJLAGE 2 Format jaarplan zorgaanbieders Format jaarplan zorgaanbieders Zuid-Holland, Haaglanden en stadsregio Rotterdam BIJLAGE 2 Format jaarplan zorgaanbieders Format jaarplan zorgaanbieders Zuid-Holland, Haaglanden en stadsregio Rotterdam Jaarplan 20.. Deel I: Algemeen 1.1 Algemeen beleid /visie

Nadere informatie

NGEKOMEN 1 2 MEI 2010

NGEKOMEN 1 2 MEI 2010 provincie R o L L A N D NGEKOMEN 1 2 MEI 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling DBI Registratienummer PZH-2010-161628325 (DOS-2010-0001689) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

Verzenddatum 2 7NOV 2. Paraaf Provinoii. etaris

Verzenddatum 2 7NOV 2. Paraaf Provinoii. etaris 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-434915730 (DOS-2010-0013435) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone

Verzenddatum - 4 SEP 20. Onderwerp zienswijze op concept ontwikkelstrategiekader Oude Rijnzone 5 -minuten versie voor Provinciale Staten HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2013-419337565 (DOS-2007-0002927) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 3 september

Nadere informatie

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007

Jeugdzorg in Brabant. Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Jeugdzorg in Brabant Statencommissie Zorg Welzijn Cultuur 19 oktober 2007 Introductie 1. Wet op de Jeugdzorg 2. Financiën 3. Bureau Jeugdzorg 4. Het zorgaanbod 5. Actuele ontwikkelingen Wet op de Jeugdzorg

Nadere informatie

INGEKOMEN 1 8 liov Verzenddatum '1 7 NOV Paraaf P- *

INGEKOMEN 1 8 liov Verzenddatum '1 7 NOV Paraaf P- * provincie ZUID HOLLAND INGEKOMEN 1 8 liov. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Ruimte en Wonen Registratienummer PZH-2010-155040979 (DOS-2009-0003572) Datum vergadering

Nadere informatie

PAARS C50/M100 CYAAN C70. branche rapportage

PAARS C50/M100 CYAAN C70. branche rapportage PAARS C50/M100 CYAAN C70 branche rapportage jeugdzorg 2011 branche rapportage jeugdzorg 2011 Jeugdzorg in 2011, de belangrijkste bevindingen 2 1 Inleiding 4 2 Cliëntgegevens Bureaus Jeugdzorg en Landelijk

Nadere informatie

Cluster 1 Rapportage Samenwerkende regio's Provincie Utrecht tot en met 2de kwartaal 2015

Cluster 1 Rapportage Samenwerkende regio's Provincie Utrecht tot en met 2de kwartaal 2015 Cluster 1 Rapportage Samenwerkende regio's Provincie Utrecht tot en met 2de kwartaal 15 Datum 22-8-15 Inhoudsopgave Inhoudsopgave Bijlagen Pagina 1 Inleiding 3 2 Totaal overzicht 4 3 Aanmeldingen 5 4 Wachtlijsten

Nadere informatie

^'vrr^t^ HOLLAND ZUID

^'vrr^t^ HOLLAND ZUID 5 -minuten versie voor Provinciale Staten ^'vrr^t^ HOLLAND ZUID Directie DRM Afdeling Mobiliteit &Milieu Registratienummer PZH-2013-389866115 (DOS-2012-0000867) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 14

Nadere informatie

* * Onderwerp voortgang transitie jeugdzorg

* * Onderwerp voortgang transitie jeugdzorg ** Onderwerp voortgang transitie jeugdzorg Doel van deze mededeling: Te informeren over de voortgang van de transitie van provinciale jeugdzorg naar de Flevolandse gemeenten. Tevens over de aantallen minderjarigen

Nadere informatie

Verzenddatum >1 2 SEP 2013. iesecretans. Onderwerp Bestuurlijke overeenkomst RijnlandRoute tussen Ministerie van l&m en Provincie Zuid-Holland

Verzenddatum >1 2 SEP 2013. iesecretans. Onderwerp Bestuurlijke overeenkomst RijnlandRoute tussen Ministerie van l&m en Provincie Zuid-Holland 5 -minuten versie voor Provinciale Staten p'^^^^^j'^j^ HOLLAND Directie DRM Afdeling Projecten en Programma's Registratienummer PZH-2013-429268165 (DOS-2007-0001083) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Paraaf Provinciesecretaris

Paraaf Provinciesecretaris ""v ZUID HOLLAND 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DRM Afdeling Ruimte. Wonen en Bodem Registralienummer PZH-2011-302673566 (DOS-2009-0003572) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Provinciaal blad van Noord-Brabant

Provinciaal blad van Noord-Brabant Provinciaal blad van Noord-Brabant ISSN: 0920-1408 Onderwerp Zeventiende wijzigingsregeling Subsidieregeling jeugdbeleid Noord-Brabant 2009 Bijlage(n) Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant Gelet op artikel

Nadere informatie

Ontwikkeling leerlingaantallen

Ontwikkeling leerlingaantallen Ontwikkeling leerlingaantallen Elk jaar wordt op 1 oktober het leerlingaantal van elke basisschool geregistreerd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (). Op basis van deze leerlingtelling wordt de bekostiging

Nadere informatie

Jeugd-lvg AWBZ OBC s betreft het aantal cliënten in Orthopedagogische Behandelcentra (OBC s); Zie verder Kerncijfers LVG (PWC, 2009).

Jeugd-lvg AWBZ OBC s betreft het aantal cliënten in Orthopedagogische Behandelcentra (OBC s); Zie verder Kerncijfers LVG (PWC, 2009). Jeugdzorg regio Nijmegen De jeugdzorgregio Nijmegen bestaat uit negen gemeenten; Beuningen, Druten, Groesbeek, Heumen, Millingen aan de Rijn, Nijmegen, Ubbergen, West Maas en Waal en Wijchen. Op 1 januari

Nadere informatie

Hminuten. Paraaf Provinciesecretaris. Telefoon

Hminuten. Paraaf Provinciesecretaris. Telefoon - 101 5 Hminuten Directie DMB Afdeling Afdeling Samenleving Registratienummer PZH-2008-672952 (DOS-2008-0009251) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 2 ~9 Verzenddatum Geheim Nee Portefeuillehouder Vondervoort,

Nadere informatie

NGEKOMEN 2 2 APR Verzenddatum 2 2 APR Paraaf Provinciesecretaris

NGEKOMEN 2 2 APR Verzenddatum 2 2 APR Paraaf Provinciesecretaris NGEKOMEN 2 2 APR. 2010 5 -minuten versie voor Provinciale Staten X t HOLLAND ZUID Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2010-167068622 (DOS-2009-0010228) Datum vergadering

Nadere informatie

1. Onderwerp Kwartaalrapportage Jeugdhulp Holland Rijnland Q Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland

1. Onderwerp Kwartaalrapportage Jeugdhulp Holland Rijnland Q Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland In Holland Rijnland werken samen: Alphen aan den Rijn, Hillegom, Kaag en Braassem, Katwijk, Leiden, Leiderdorp, Lisse, Nieuwkoop, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Teylingen, Voorschoten en Zoeterwoude

Nadere informatie

2 8 NOV Paraaf. Onderwerp Subsidieregeling Restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2013

2 8 NOV Paraaf. Onderwerp Subsidieregeling Restauratie rijksmonumenten Zuid-Holland 2013 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie ZUID HOLLAND Directie DLB Afdeling Samenleving Registratienummer PZH-2012-357624021 (DOS-201 2- O01 1297) Datum vergadering Gedeputeerde Staten 27 november

Nadere informatie

Wat is provinciale jeugdzorg?

Wat is provinciale jeugdzorg? Wat is provinciale jeugdzorg? I Rol van de provincie II De veranderingen Hans Esmeijer Gedeputeerde provincie Gelderland Jeugd en Gezin Toetsvraag 1 Hoeveel jeugdigen 0 t/m 17 jaar wonen er in Gelderland?

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 november 2009

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 2 november 2009 > Retouradres Postbus 16166 2500 BD Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 50 30 F 070 340

Nadere informatie

PROGRAMMA JEUGDZORG STATENCOMMISSIE ZORG WELZIJN CULTUUR 4 APRIL 2006

PROGRAMMA JEUGDZORG STATENCOMMISSIE ZORG WELZIJN CULTUUR 4 APRIL 2006 PROGRAMMA JEUGDZORG STATENCOMMISSIE ZORG WELZIJN CULTUUR 4 APRIL 26 Ontwikkeling wachtlijsten Wachtlijsten bij de geïndiceerde zorg (zorgaanbieders) Wachtlijsten bij Bureau jeugdzorg Ontwikkeling wachtlijst

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-547104711 (DOS-2011-0010738) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 22 maart

Nadere informatie

1 9 JUN Paraaf Provinciesw^ewm

1 9 JUN Paraaf Provinciesw^ewm 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie j^qlland ZUID Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2013-411835510 (DOS-2012-0007931) Datum vergadering Gedeputeerde Staten

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur

Transitie Jeugdzorg. Door José Vianen; Adviseur Transitie Jeugdzorg Door José Vianen; Adviseur relevante thema s 1. Transitie jeugdzorg 2. Wat beogen we? 3. Kansen van de transitie 4. Concept wettekst 5. Richtlijnen en planning 1 Aanleiding van de transitie:

Nadere informatie

Vooruitblik begroting 2019 ev

Vooruitblik begroting 2019 ev Vooruitblik begroting 2019 ev AB Jeugdhulp Rijnmond 1 november2018 bijlage X bij agp X 1-11-2018 1 Vooruitblik begroting 2019 ev Wens AB: realistische begroting 2019 e.v. Nu informerend en een procesvoorstel:

Nadere informatie

Bijlage 1: Analyse jeugdhulp Zuid-Holland Zuid

Bijlage 1: Analyse jeugdhulp Zuid-Holland Zuid Bijlage 1: Analyse jeugdhulp Zuid-Holland Zuid 2015-2017 Inleiding Deze analyse gaat in op de kostenontwikkeling 2015-2017. De kostenontwikkeling wordt gerelateerd aan het aantal jeugdigen en de analyse

Nadere informatie

Actualisatie verdeelmodel jeugdzorg 2009

Actualisatie verdeelmodel jeugdzorg 2009 Aan: Van: Ashna Nakched Evert Pommer en Klarita Sadiraj Inlichtingen bij Evert Pommer e.pommer@scp.nl T 7947 kamer D-0608 Datum 24 januari 2010 Actualisatie verdeelmodel jeugdzorg 2009 Het ministerie van

Nadere informatie

5 -minuten versie voor Provinciale Staten

5 -minuten versie voor Provinciale Staten 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Water en Groen Registratienummer PZH-2016-553033657 (DOS-2016-0003510) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim 24 mei 2016

Nadere informatie

Rapportage Sociaal Domein 2016 Gemeente Bergen (L) Rapportage Sociaal Domein 2016 Gemeente Bergen (L)

Rapportage Sociaal Domein 2016 Gemeente Bergen (L) Rapportage Sociaal Domein 2016 Gemeente Bergen (L) 1 2 Inhoud Onderdelen 1. Kerncijfers ondersteuning 2. Ontwikkeling voorzieningen 3. Kosten 4. Kanteling/verschuiving 5. Aanbieders Wmo/Jeugd 6. Gebruik voorzieningen/zorgconsumptie per wijk 7. Stapeling

Nadere informatie

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018

Graydon Kwartaalmonitor Q3 2018 Graydon Kwartaal monitor 1 Voorwoord Inhoud De economie zit duidelijk in de lift. Na eerdere positieve berichten over de groeiende omvang van het Nederlandse bedrijfsleven, blijkt ook uit deze Graydon

Nadere informatie

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010)

Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Crisismonitor Drechtsteden juni 2010 (cijfers tot en met april 2010) Er zijn enkele voorzichtig positieve ontwikkelingen waar te nemen op de arbeidsmarkt en woningmarkt. Dat is kort gezegd de conclusie

Nadere informatie

Verzenddatum 2 5 SEP Paraaf Provjnc. etans

Verzenddatum 2 5 SEP Paraaf Provjnc. etans 5 -minuten versie voor Provinciale Staten provincie j^qlland ZUID Directre DRM Afdeling Afdeling Mobiliteit en Milieu Registratienummer PZH-2013-430646654 (DOS-2007-0020855) Datum vergadering Gedeputeerde

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DLB Afdeling Samenleving en Economie Registratienummer PZH-2015-502580905 (DOS-2012-0011625) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum Geheim

Nadere informatie

5 minuten versie voor Provinciale Staten

5 minuten versie voor Provinciale Staten 5 minuten versie voor Provinciale Staten Directie DCZ Afdeling Financiële en Juridische Zaken Registratienummer PZH-2016-546379872 (DOS-2015-0003126) Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum

Nadere informatie

Telefoonnummer

Telefoonnummer Zorgautoriteit Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport De heer drs. M.J. van Rijn Postbus 20350 2500 AJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F

Nadere informatie

Actieplan Sociaal Domein. Raadsbijeenkomst 11 oktober 2017

Actieplan Sociaal Domein. Raadsbijeenkomst 11 oktober 2017 Actieplan Sociaal Domein Raadsbijeenkomst 11 oktober 2017 Sociaal Domein: trends en ontwikkelingen Stijging aantal cliënten en voorzieningen in 2016: Stijging van de kosten van voorzieningen Stijging van

Nadere informatie

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van C. van Viegen (PvdD) (d.d. 2 februari 2010) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten

Antwoord. van Gedeputeerde Staten op vragen van C. van Viegen (PvdD) (d.d. 2 februari 2010) Nummer Aan de leden van Provinciale Staten van Gedeputeerde Staten op vragen van C. van Viegen (PvdD) (d.d. 2 februari 2010) Nummer 2348 Onderwerp Plaatsing kinderen naar buitenland door jeugdzorg Aan de leden van Provinciale Staten Toelichting

Nadere informatie

AFSPRAKENKADER MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN EN IPO OVER DE AANPAK EN DE FINANCIERING VAN DE JEUGDZORG IN 2010 EN 2011

AFSPRAKENKADER MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN EN IPO OVER DE AANPAK EN DE FINANCIERING VAN DE JEUGDZORG IN 2010 EN 2011 AFSPRAKENKADER MINISTER VOOR JEUGD EN GEZIN EN IPO OVER DE AANPAK EN DE FINANCIERING VAN DE JEUGDZORG IN 2010 EN 2011 Den Haag, 11 november 2009 Een trendbreuk in de jeugdzorg De vraag naar jeugdzorg groeit

Nadere informatie

P r o v i n c i e F l e v o l a n d

P r o v i n c i e F l e v o l a n d Onderwerp Maatregelen voor het maximaal inzetten van de doeluitkering Jeugdhulpverlening voor Flevolandse Jongeren. Samenvatting Voor Jeugdzorg heeft dit kabinet de komende jaren extra structurele middelen

Nadere informatie

GWM SEP Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum 2 3, SEP.? Geheim 29 september 2009 Nee

GWM SEP Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum 2 3, SEP.? Geheim 29 september 2009 Nee GWM2009-215 5 -minuten versie voor Provinciale Staten Directie 2 9 SEP. 2999 DLB Afdeling Groen Registratienummer Datum vergadering Gedeputeerde Staten Verzenddatum 2 3, SEP.? 0 9 9 Geheim 29 september

Nadere informatie

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 7 e editie. Opzet en inhoud

Economische monitor. Voorne PutteN 5 GEMEENTEN. 7 e editie. Opzet en inhoud 7 e editie Economische monitor Voorne PutteN Opzet en inhoud Deze factsheet is de zevende editie van de Economische Monitor en presenteert recente economische ontwikkelingen van als regio en de vier gemeenten.

Nadere informatie

Koopsom per maand, Nederland 2012-2013

Koopsom per maand, Nederland 2012-2013 Persbericht Woningmarktcijfers.nl, Heerlen 21-01-2014 Nederlandse woningmarkt stabiel in tweede halfjaar 2013 De gemiddelde koopsom van de door het Kadaster geregistreerde woningtransacties kwam in december

Nadere informatie

Factsheet gemeente Westland

Factsheet gemeente Westland In deze factsheet wordt ingegaan op verschillende indicatoren voor het aantal jeugdigen uit uw gemeente dat in de afgelopen jaren gebruik heeft gemaakt van ondersteuning en zorg voor jeugd. Dit wordt per

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Registratienummer: GF Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18. Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma

Aan de gemeenteraad. Registratienummer: GF Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18. Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF12.20057 Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening 2011 en begroting

Nadere informatie

Thermometer economische crisis

Thermometer economische crisis 6 Thermometer economische crisis oktober 20 /11/20 1 Inleiding In deze zesde Thermometer economische crisis worden de recente ontwikkelingen op belangrijke gemeentelijke thema s gevolgd (economie, arbeidsmarkt,

Nadere informatie