het plan van de regering

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "het plan van de regering"

Transcriptie

1 het plan van de regering Een verbetering van de leefbaarheid, ook voor Zwijndrecht-Burcht? Steven Vervaet voor Ademloos2070

2 Ik kan verzekeren dat wij op basis van het MERrapport terecht gekozen hebben voor dat Oosterweeltracé, en dat zij toch eens moeten goed nakijken dat de leefomstandigheden ook voor Zwijndrecht er niet op achteruitgaan in tegendeel, zelfs vooruitgaan. (Minister-President Kris Peeters, VRT Laat, 27 februari 2014)

3 Wat lezen we in het MER-rapport? Daar staat tegenover dat de ligging dichtbij het stadscentrum, en in het bijzonder de aansluiting op de R1 in Merksem tussen de knooppunten Groenendaallaan en Schijnpoort, voor een negatieve impact op de luchtkwaliteit zorgt in de stadsdelen Luchtbal, Merksem en Deurne- Noord. Deze negatieve impact grotendeels gemilderd worden via (b.v.) overkraging of overkapping van de sleuf van de R1 in deze zone. Oosterweel heeft ook een negatieve milieuimpact op de woonkernen Linkeroever en Zwijndrecht, maar dit leidt niet tot significante overschrijding van de lucht- of geluidsnormen t.h.v. de bewoning aldaar. (MER Deelrapport 13: Synthese en conclusies, 96-7)

4 Het alternatief Meccano scoort globaal genomen het best qua hinder en gezondheid (er zijn significante verschillen met Oosterweel-Noord en Oosterweel voor de parameters NO2 en EC, maar niet voor PM10, PM2,5 of geluid). De gunstige totaalscore is vooral toe te schrijven aan het vermijden van negatieve lucht- en geluidseffecten t.h.v. de woonkernen Linkeroever en Zwijndrecht, dankzij het meer westelijk gelegen tracé. Net als Oosterweel-Noord vermijdt Meccano door zijn aansluiting op de A12 ook de negatieve impact van Oosterweel t.h.v. Luchtbal, Merksem en Deurne-Noord. (MER Deelrapport 14, Niet-technische Samenvatting, 148)

5 De logica van nieuw asfalt Door vergroting van de bestaande capaciteit van wegen zal een gedeelte van de latente vraag manifest worden. De extra ruimte zal onmiddellijk worden ingenomen door nieuw verkeer. Daardoor zullen de congesties niet afnemen, eerder zullen deze zich in de spitsuren spreiden over een groter gebied. (Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen p. 354 Verkeersleefbaarheid in Vlaanderen. Laatst bekrachtigd in 2011)

6 Wat komt er bij? Hulpstukken van de Oosterweelverbinding op Zwijndrecht-Burcht: - extra rijstroken E17 en E34 in beide richtingen - parallelweg voor de ontsluiting van Zwijndrecht/Burcht en Linkeroever, met knooppunt (1) om de E17 richting Gent te nemen, knooppunt 2 richting Antwerpen en knooppunt (3) richting Brugge/E34. Over de functie en omvang van deze parallelweg blijven we in het duister tasten, want

7 Projecten van het Masterplan (BAM) Lokale parallelweg of Wase ring? Het MER-rapport heeft de effecten berekend van een lokale parallelweg op de leefbaarheid van onze gemeente. In de plannen die de BAM verspreidt, is deze parallelweg terug een onderdeel geworden van een ringweg rond het Waasland (nummers ). Zwijndrecht heeft altijd gevraagd de Zwijndrechtse parallelweg niet te laten doorlopen, en wat de effecten ervan zijn, is niet berekend. Te vrezen valt dat een doorlopende Wase ringweg verkeer zal aantrekken en als sluipweg zal dienen voor Waaslandhaven-verkeer wanneer het verkeer op de hoofdweg stilstaat.

8 Gedifferentieerde tol tegen de logica van nieuw asfalt? De bouw van het Oosterweeltracé op zich, in combinatie met een verbreding van de snelwegen en de aanleg van een nieuwe ringweg, kan uiteraard enkel leiden tot steeds meer verkeer in onze gemeente. Dit wil men vervolgens echter corrigeren door aan elk van de drie tunnels (de Kennedytunnel, de nieuwe Oosterweeltunnel en de Liefkenshoektunnel) een verschillend toltarief toe te passen volgens het principe: hoe verder van de stad, hoe lager de tol. Deelrapport 3, Trechtering p. 66 Daardoor krijgen de E17 en de E34 bij ons minder verkeer te slikken, wat dan weer zal leiden tot een iets betere luchtkwaliteit en een paar decibel minder lawaai. Verder staat dan wel weer vast dat de verkeersdruk op ons onderliggend wegennet zal toenemen, maar dit wil men terugdringen door middel van een aangepaste verkeerstechnische inrichting en een goede lichtenregeling. Het hele systeem is echter veel minder robuust dan men laat uitschijnen.

9 LHT A102 R11bis Tijdens de spits kleurt de Liefkenshoektunnel in het scenario Oosterweel met gedifferentieerde tol rood. Ook heel wat personenwagens zullen liever de gratis Liefkenshoektunnel nemen dan 2,93 euro tol te betalen aan de Kennedytunnel, luidt de hypothese. Maar

10 HULPSTUKKEN OP PAPIER, OF HOE DE GESCHIEDENIS ZICH HERHAALT Wie de milieustudie bekijkt, stelt vast dat niet de nieuwe Oosterweeltunnel, maar de Liefkenshoektunnel het eigenlijke sluitstuk is van het regeringsplan. Het hele systeem valt of staat immers bij het succesvol doorsluizen van zo veel mogelijk verkeer langs deze verder gelegen tunnel, die samen met de A102 in het Oosten van Antwerpen en de R11bis in het Zuidoosten een soort Noordelijke grote ring vormt. Probleem: deze hulpstukken liggen er nog niet. Ze zijn omwille van de kostprijs uit de Oosterweelverbinding gehaald en komen er naar alle waarschijnlijkheid pas ten vroegste na de aanleg van de Oosterweelverbinding. De kans dat de R11 bis er effectief komt, is trouwens niet eens zo groot. En dan kan de geschiedenis zich herhalen: het verkeer dat op de grote ring had moeten rijden, komt toch weer op de kleine ring terecht. En dus ook in Zwijndrecht.

11 NATTEVINGERWERK: BETALEN OF NIET BETALEN? HET REGERINGSPLAN IS NIET ONDERZOCHT! Men houdt ons voor dat Zwijndrecht-Burcht ontlast zal worden dankzij een goedkoper toltarief aan de Liefkenshoektunnel voor alle voertuigen. Verkeer dat niet in Antwerpen moet zijn, zal langs Kallo rijden zonder onze gemeente te doorkruisen. Op 14 februari besliste de regering echter om de Kennedytunnel dan toch tolvrij te maken voor personenwagens. Hierdoor gaan de goede punten op vlak van doorstroming en gezondheid vermoedelijk voor een goed stuk verloren, want zonder sturing trekt extra asfalt gewoon extra verkeer aan tot alles terug stilstaat. Op zich zijn er uiteraard goede redenen om de Kennedytunnel gratis te houden voor personenwagens, maar deze afwijking is niet berekend in de milieustudie. Het goede nieuws voor onze gemeente is immers gebaseerd op gedifferentieerde tol voor alle voertuigen.

12 OOSTERWEEL: VOOR ELK WAT WILS Je maakt je als omwonende zorgen over de verkeerstoename in het Oosterweelscenario? Geen probleem, want de gedifferentieerde toltarieven zullen corrigerend werken. Je maakt je als gewone burger zorgen over de vlotte bereikbaarheid van Antwerpen tegen een redelijke prijs? Geen probleem, je mag gratis door de Kennedytunnel. Je maakt je zorgen over de financiële haalbaarheid van het hele project, zelfs met tolheffingen? Geen probleem (aldus recentelijk nog de BAM in verschillende media): het verkeer zal immers verder blijven toenemen, waardoor meer tolgeld zal binnenkomen dan wat nu is geraamd en het project toch betaalbaar wordt. En zo is iedereen tevreden.

13 Het wordt beter. Maar beter dan wat? Uit het milieueffectenrapport zou blijken dat het regeringsplan het snelwegverkeer en de geluidshinder in onze gemeente doet afnemen. Dat klopt, maar niet ten opzichte van vandaag! Het goede nieuws waarmee men het hele ding hier verkocht wil krijgen, is immers niet gebaseerd op een vergelijking met de bestaande toestand, maar met een fictief referentiescenario Een onbestaande bestaande toestand, zeg maar.

14 Volgens het MER-rapport daalt de geluidshinder in de ruime omgeving van de E17 dankzij het systeem van gedifferentieerde tol met 1-3 db. Men vergelijkt hier echter niet met de bestaande toestand, maar met het referentiescenario 2020.

15 Referentiescenario (Deelrapport 11, Discipline Geluid, 10)

16 REFERENTIESCENARIO MASTERPLAN 2020 Dit referentiescenario waarmee vergeleken wordt, bevat twee elementen: 1) Een prognose van de toename van de verkeersdruk in 2020 Verschillen in de berekende geluidsniveaus in het referentiescenario Ref met de huidige situatie (Vlaamse geluidskaarten 2011) zijn daarbij vnl. te wijten aan verschillende brongegevens voor de invloedsfactoren [waaronder] de berekende verkeersintensiteit in de beide verkeersmodellen (die uiteraard in 2020 een stuk hoger liggen dan in 2011) (Deelrapport 6, Geluid) 2) Het Masterplan 2020, zonder Derde Scheldekruising en zonder A112 en R11bis - Beslist beleid (infrastructuurwerken: parallelwegen, verbreding snelweg, ) - Uitbouw van het openbaar vervoer, multimodaliteit : verhoudingsgewijs laten meer mensen de auto staan.

17 Wanneer men over verbetering spreekt, gaat men dus alvast uit van een situatie die er in twee opzichten anders uitziet dan vandaag: er rijdt een pak meer verkeer op onze wegen, en verhoudingsgewijs laten meer mensen de auto staan. Globaal is de verkeersdruk voor Zwijndrecht in het referentiescenario verder toegenomen ten opzicht van de bestaande toestand. Voor de goede orde: het scenario bestaande toestand bevat cijfers die inmiddels verouderd zijn, maar volgens de cel MER nog steeds relevant genoeg om ze te behouden. Ook de cijfers van het referentiescenario (dat eigenlijk in de tijd zou moeten samenvallen met de oplevering van de geplande werken) zijn niet meer actueel. Laten we even buiten beschouwing dat de prognoses over de verkeerstoename in feite al achterhaald zijn, en dat er toch nog werk aan de winkel is, wil men het autogebruik op korte tijd drastisch verminderen, dan nog is er die negatieve balans die vervolgens gedeeltelijk zou worden gecorrigeerd. Het wordt dus slechter, en dan weer iets beter. Maar het wordt niet beter dan vandaag, wel integendeel.

18 Wordt het echt beter? Ter illustratie werpen we een blik op het verkeer op de E17 tussen Zwijndrecht en Burcht, waar de snelweg op een talud ligt en enorm veel geluidshinder veroorzaakt. Wordt het beter? We vergelijken het Bam-tracé met gedifferentieerde tol en het Meccano-tracé met trajectheffing telkens met het referentiescenario en met het scenario bestaande toestand, en dit voor de ochtendspits (8-9 uur) en de avondspits (17-18 uur). PAE staat voor personenauto-equivalent. Een personenwagen (pw) is 1 PAE, een vrachtwagen (vw) 2 pae.

19 VERGELIJKING MET BESTAANDE TOESTAND VERGELIJKING REFERENTIESCENARIO (Masterplan 2020, zonder 3de scheldekruising) >< BAMTRACE MET GEDIFFERENTIEERDE TOLHEFFING (+ R11bis en A102) Tijdstip Locatie Oosterweel + PAE Referentiescenario PAE VERSCHIL Oosterweel + PW Referentiescenario PW VERSCHIL Oosterweel + VR Referentiescenario VR VERSCHIL TOTAAL PAE (beide richtingen) TOTAAL PW (beide richtingen) TOTAAL VW (beide richtingen) 8-9 uur E17 Antwerpen E17 Gent uur E17 Antwerpen E17 Gent VERGELIJKING BESTAANDE TOESTAND >< BAMTRACE MET GEDIFFERENTIEERDE TOLHEFFING (+ R11bis en A102) Tijdstip Locatie Oosterweel + PAE Bestaande toestand PAE VERSCHIL Oosterweel + PW Bestaande toestand PW VERSCHIL Oosterweel + VR Bestaande toestand VR VERSCHIL TOTAAL PAE (beide richtingen) TOTAAL PW (beide richtingen) TOTAAL VW (beide richtingen) 8-9 uur E17 Antwerpen E17 Gent uur E17 Antwerpen E17 Gent VERGELIJKING REFERENTIESCENARIO (Masterplan 2020, zonder 3de scheldekruising) >< MECCANO MET TRAJECTHEFFING (+ R11bis en A102) Tijdstip Locatie Meccano + PAE Referentiescenario PAE VERSCHIL Meccano + PW Referentiescenario PW VERSCHIL Meccano + VR Referentiescenario VR VERSCHIL TOTAAL PAE (beide richtingen) TOTAAL PW (beide richtingen) TOTAAL VW (beide richtingen) 8-9 uur E17 Antwerpen E17 Gent uur E17 Antwerpen E17 Gent VERGELIJKING BESTAANDE TOESTAND >< MECCANO MET TRAJECTHEFFING (+ R11bis en A102) Tijdstip Locatie Meccano + PAE Bestaande toestand PAE VERSCHIL Meccano + PW Bestaande toestand PW VERSCHIL Meccano + VR Bestaande toestand VR VERSCHIL TOTAAL PAE (beide richtingen) TOTAAL PW (beide richtingen) TOTAAL VW (beide richtingen) 8-9 uur E17 Antwerpen E17 Gent uur E17 Antwerpen E17 Gent

20 M E C C A N O B A M REF-SCEN. <> BAM + GEDIF. TOL TOTAAL PAE TOTAAL PW TOTAAL VW (beide richtingen) (beide richtingen) (beide richtingen) BEST. TOEST. <> BAM + GEDIF. TOL TOTAAL PAE TOTAAL PW TOTAAL VW (beide richtingen) (beide richtingen) (beide richtingen) REF-SCEN. <> MECCANO + TRAJ.HEF. TOTAAL PAE TOTAAL PW TOTAAL VW (beide richtingen) (beide richtingen) (beide richtingen) BEST. TOEST.<>MECCANO + TRAJ.HEF. TOTAAL PAE TOTAAL PW TOTAAL VW (beide richtingen) (beide richtingen) (beide richtingen) REFERENTIESCENARIO BESTAANDE TOESTAND

21 Wat zien we? In het beste geval wordt het iets beter dan slechter dan vandaag. Maar het wordt slechter en niet beter. De negatieve balans voor de avondspits is groter dan de positieve balans voor de ochtendspits. Een immens verschil tussen Oosterweel en Meccano (die een pak verkeer via de vertunnelde Westtangent naar de haven stuurt).

22 Voor onze gemeente is een lichte verbetering natuurlijk niet goed genoeg, en zelfs die komt er niet wat men ons ook wil wijsmaken. Zelfs niet als alle voorwaarden vervuld zijn, namelijk als de A102 en de R11bis wel degelijk en binnen een redelijk tijdsbestek worden gebouwd, als het doorgaand verkeer zijn weg naar de Liefkenshoektunnel vindt zonder Zwijndrecht te doorkruisen, en als het tolsysteem wordt toegepast zoals aangenomen in de gezondheidsstudie.

23 Wachten op een MER-rapport BEOORDELING LUCHTKWALITEIT: VOLKSGEZONDHEID OP DE LAATSTE PLAATS? 1) Voor uitstoot worden absolute alarmdrempels (of afkappunten ) gehanteerd, terwijl ook onder die alarmdrempels gradaties van aanzienlijke gezondheidseffecten waargenomen worden. 2) De belangrijkste factor voor gezondheidsimpact van verkeer is de afstand tussen mens en verkeersweg. Aan verschillende afstandszones zou een bepaald gewicht moeten worden toegekend. Volgens de richtlijnen zou dit ook in rekening worden gebracht, maar het is niet gebeurd. 3) Door telkens gemiddelden te nemen van de blootstelling op elk punt binnen een deelgebied (ook daar waar geen mensen wonen) filtert men de reële impact op de omwonenden weg. Wat ben je met een gemiddelde van hogere kans op vroegsterfte (wonen op 100 meter van de snelweg) en kans op verminderde longfunctie bij opgroeiende kinderen (wonen op 1500 meter van de snelweg)?

24 1000 m 500 m 300 m 100 m De afstand tot de verkeersweg is, naast de intensiteit van het verkeer, de belangrijkste gezondheidsfactor. Daarover bestaat in de medische wereld hoegenaamd geen twijfel. Tot 100 meter: kans op vroegsterfte neemt toe met 18 % Tot 300 meter: toename kans op hart- en vaataandoeningen Tot 500 meter: DNA-schade, slaapstoornissen, bloeddrukverhoging, depressie Tot 1500 meter: nog steeds impact op groei en ontwikkeling van de longfunctie bij kinderen en jongeren

25 BEOORDELING LAWAAIHINDER Het MER-rapport geeft een vertekend beeld van de reële geluidshinder in Zwijndrecht-Burcht, door: 1) de hantering van te hoge alarmwaarden 2) een gebrekkige weergave en interpretatie van de ruimte 3) een gebrekkige modellering en weinig of geen controlemetingen

26 1) Te hoge richtwaarden: Omwonenden van bestaande wegen mogen dubbel zoveel lawaai (+10 db) incasseren als omwonenden van nieuwe wegen alvorens er sprake is van hinder en alvorens milderende maatregelen noodzakelijk zijn. De E34 en de 17 zijn bestaande wegen dus er is nog marge, luidt het verdict. De volgende gedifferentieerde referentiewaarden worden gehanteerd: (Deelrapport 11, Discipline Geluid, p. 16-7) Deze alarmwaarden voor bestaande wegen liggen ver boven de medische normen. Voor de Wereldgezondheidsorganisatie is 55 db s nachts tegen de gevel een absoluut kritiek punt: The situation is considered increasingly dangerous for public health. Adverse health effects occur frequently, a sizeable proportion of the population is highly annoyed and sleep-disturbed. There is evidence that risk of cardiovascular disease increases (Night Noise guide for Europe, XVII) De alarmdrempels die het MER-rapport hanteert, daarentegen, zijn geënt op de huidige situatie, niet op een streven naar een betere volksgezondheid. Deze alarmdrempels zijn in de praktijk een vrijgeleide om niets te moeten ondernemen ter bescherming van de mensen.

27 2) Gebrekkige weergave en interpretatie van de ruimte De meerwaarde van een insleuving en overkapping van de E17 t.h.v. Zwijndrecht en Burcht kan betwijfeld worden, gelet op de reeds relatief goede luchtkwaliteit in deze dorpskernen en het feit dat geluidsniveaus boven 55 db(a) zich beperken tot de eerstelijnsbebouwing, dankzij het afstandseffect (>200m) en de afscherming door tussenliggende bedrijfsgebouwen. (Deelrapport 14, Niet-technische Samenvatting 149)

28 Hoe ver reikt de hinder echt? Tussen Zwijndrecht en Burcht ligt de E17 op een talud. Het lawaai waait in feite over de eerstelijnsbebouwing heen en valt neer op verder gelegen woonzones. Van een scherm van KMO s is al helemaal geen sprake. Vooral de brug wordt als zeer hinderlijk ervaren door bewoners tot op meer dan 500 meter.

29 3) Gebrekkige modellering Een meettoestel van de universiteit Gent (IDEA-project) heeft een jaar lang de gemiddelde achtergrondwaarden gemeten op 500 meter van de E17. De resultaten zijn het dubbele (+10 db) van wat het MERrapport aangeeft op basis van modellen (gemeten heeft men niet of nauwelijks):

30 De onderschatting van de reële hinder is overigens toch wat in tegenspraak met andere vaststellingen in het MER-rapport: Globaal gezien zijn er in het volledig studiegebied 8,87% ernstig gehinderden en 4,92% ernstig slaapverstoorden. Vooral in de kernstad van Antwerpen en in de deelgebieden Deurne-Z- Borgerhout EM, Wilrijk-Middelheim-Berchem EM en Zwijndrecht-Burcht liggen de hinderpercentages hoger. Het aantal ernstig gehinderden ligt hier tussen 10 en 12% en het aantal ernstig slaapverstoorden tussen 5,5 en 6,5%. De langetermijndoelstelling uit het MINA plan 3+ om het percentage potentieel ernstig gehinderden door geluid te verminderden tot maximaal 10% wordt in deze deelgebieden niet gehaald. Gemiddeld over het volledig studiegebied wordt wel aan deze doelstelling voldaan. Wat lawaai betreft, behoort Zwijndrecht-Burcht procentueel tot de zwaarst belaste zones uit het studiegebied

31 Milderende Maatregelen Tijdens in inspraakprocedure werd door de insprekers van het Meccanotracé expliciet voorgesteld om de E17 t.h.v. Zwijndrecht die nu op talud gelegen is in te sleuven en te overkappen (waarbij de op- en afrit Pastoor Coplaan wordt gesupprimeerd). De NO2-concentratie ligt overal in Zwijndrecht en Burcht onder de 30 μg/m³ (behalve t.h.v. een aantal woningen aan de Pastoor Coplaan vlakbij de E17). Het geluidsniveau ligt in de onbebouwde zones langs de E17 boven de 60 db(a) Lden, maar in de eigenlijke dorpskernen blijft het niveau onder de 55 db(a), dankzij het afstandseffect (>200m tot de autoweg) en de afscherming door meerdere tussenliggende bedrijfsgebouwen. De urgentie en meer-waarde van een overkapping van de E17 op vlak van leefbaarheid kan hier dus sterk in twijfel worden getrokken. Ook de ruimtelijk-functionele meerwaarde lijkt beperkt, voor zover men niet het plan opvat om de ruimte tussen Burcht en Zwijndrecht te gaan volbouwen met woningen (wat nu planologisch onmogelijk is). (Deelrapport 13, Synthese & Conclusie, 104)

32 Een vrijgeleide voor willekeur Gezondheid is een recht, en een milieueffectenrapport is een belangrijk instrument om dit recht te waarborgen. Een MER-rapport onderzoekt de gezondheidseffecten van infrastructuurprojecten en stelt begeleidende beschermingsmiddelen ( milderende maatregelen ) voor. Kennislacunes en fouten in een MER-rapport leiden tot willekeur, terwijl zo n rapport net in het leven is geroepen om willekeur uit te sluiten en samenhangende, onderbouwde beslissingen te kunnen nemen voor het hele studiegebied. Volgens het MER-rapport is het lawaai dat wij in Zwijndrecht ervaren wel ernstig, maar niet ernstig genoeg om milderende maatregelen toe te kennen. Daarom wordt een ernstige vraag vanuit onze gemeente over de effecten van een insleuving van de E17 niet eens onderzocht wegens niet nodig. Nochtans is de E17 is wegens zijn verhoogde ligging (en dan vooral de brug over de Pastoor Coplaan) de voornaamste bron van hinder voor heel wat woonwijken in beide deelgemeenten.

33 Kruimels voor Zwijndrecht? Vreemd genoeg zijn milderende maatregelen volgens de BAM, die instaat voor de promotie rond de Oosterweelverbinding, uiteraard wel nodig. Onze lokale politici zullen ongetwijfeld alles doen om een en ander uit de brand te slepen. Het probleem is echter dat de beleidsvoering voortaan geen wetenschappelijke basis meer heeft. En willen wij genoegen nemen met een paar kruimels? Want stel nu dat Zwijndrecht-Burcht na politiek overleg toch geluidsschermen krijgt: waar moeten die komen? Hoe hoog moeten ze zijn? Welk type en materiaal zal doeltreffend genoeg zijn? Welke resterende effecten mogen we nog verwachten na afloop der werken? Daarover is niets geweten omdat het MER-rapport zelfs geen aanzet heeft gegeven tot een onderzoek. Wat het rapport wel terecht zegt, is dat de gebruikelijke schermen (zoals die van de uitvoeringsplannen 2008) slechts effectief zijn voor de eerste 200 meter van de bron. En daarmee is de zaak rond, want volgens het MER-rapport 2014 reikt de hinder bij ons gewoon niet verder dan die 200 meter.

34 Of Ringland 3 Ademloos2070 heeft tijdens de inspraakrondes gevraagd de overkapping van de E17 tussen Zwijndrecht en Burcht te onderzoeken als milderende maatregel voor elk van de voorliggende tracés. Deze vraag werd opgenomen in de MERrichtlijnen, maar toch niet behandeld wegens overbodig. De hinder zou immers niet ernstig genoeg zijn. Ademloos2070 heeft ook gevraagd de overkapping van de E17 tussen Zwijndrecht en Burcht te onderzoeken als uitvoeringsvariant in het Meccanoscenario. Ook deze vraag werd opgenomen in de richtlijnen, maar uiteindelijk toch niet behandeld omdat het niet om een tracé-gebonden ingreep zou gaan: de overkapping is volgens de onderzoekers ook mogelijk in de Oosterweelvarianten. Wij laten dit even bezinken. Tot 4 juni in de Mouterij.

herstellen van de leefbaarheid

herstellen van de leefbaarheid herstellen van de leefbaarheid AMBITIE EN PRAKTIJK Steven Vervaet, Zwijndrecht Parlementaire Commissie Mobiliteit, 2 juli 2015 Beoordelingskader tracékeuze 3 de Scheldekruising mobiliteitswinst leefbaarheid

Nadere informatie

Bevindingen bij deelrapport 4 (mobiliteit) van ontwerp-mer Oosterweelverbinding

Bevindingen bij deelrapport 4 (mobiliteit) van ontwerp-mer Oosterweelverbinding Persconferentie straten-generaal 11 december 2013 Bevindingen bij deelrapport 4 (mobiliteit) van ontwerp-mer Oosterweelverbinding A. Meccanotracé scoort beter dan officiële regeringsprojecten uit de periode

Nadere informatie

Afwijking beoordeling geluidshinder tracés MER 2005 MER Kader

Afwijking beoordeling geluidshinder tracés MER 2005 MER Kader Afwijking beoordeling geluidshinder tracés MER 2005 MER 2013. 1. Kader Zowel de MER 2005 als de MER 2013 maken een onderscheid tussen richtwaarden (60 Lden, 50 Lnight) en maximale waarden (70 Lden, 60

Nadere informatie

Bijlage 5, figuur B5.60 leert dat in een scenario met Meccanotracé voor deze zone gemodelleerd werd met 10 rijstroken (= 13 baanvakken):

Bijlage 5, figuur B5.60 leert dat in een scenario met Meccanotracé voor deze zone gemodelleerd werd met 10 rijstroken (= 13 baanvakken): 101 verbetering ( in sterke mate verbeterd ) voor de algehele robuustheid van het verkeerssysteem. Een regering die nu zou suggereren dat een dergelijk resultaat niet goed genoeg is, maakt zichzelf ongeloofwaardig,

Nadere informatie

Oosterweeldossier. Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B. Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014

Oosterweeldossier. Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B. Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014 Oosterweeldossier Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014 Bouwstenen voor een plan B Beslist beleid 14 februari en 4 april 2014, tevens achterhaald beleid

Nadere informatie

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven?

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? De beoordeling voor de discipline MENS-MOBILITEIT gebeurde op vlak van de doelstellingen van het MASTERPLAN 2020: verbeteren van de bereikbaarheid

Nadere informatie

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven?

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? De beoordeling voor de discipline MENS-MOBILITEIT gebeurde op vlak van de doelstellingen van het MASTERPLAN 2020: verbeteren van de bereikbaarheid

Nadere informatie

Verkeerskundige Analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11

Verkeerskundige Analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN DIESTSESTEENWEG 57 3010 KESSEL-LO BELGIË http://www.tmleuven.be/ TEL +32 (16) 31 77 30 FAX +32 (16) 31 77 39 Verkeerskundige Analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding

Nadere informatie

PLAN-MILIEUEFFECTRAPPORTAGE OOSTERWEELVERBINDING

PLAN-MILIEUEFFECTRAPPORTAGE OOSTERWEELVERBINDING In opdracht van PLAN-MILIEUEFFECTRAPPORTAGE OOSTERWEELVERBINDING DEELRAPPORT 13 SYNTHESE EN CONCLUSIES Januari 2014 Revisiestatus: Versie Datum Definitieve versie Januari 2014 Opgesteld: Functie Naam MER-coördinator

Nadere informatie

Verkeerskundige analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11

Verkeerskundige analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11 Verkeerskundige analyse van het Meccanotracé en de in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11 Griet De Ceuster Isaak Yperman Opdrachtgever: Forum 2020 Oosterw eelverbinding 1 Studieopdracht Studie in opdracht van:

Nadere informatie

De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel

De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel Dirk.vanduppen@gvhv.be Geneeskunde voor het volk Persconferentie Ademloos 28 november 2013 Onderbouwd door een sterke literatuurstudie VERKEER

Nadere informatie

De Oosterweelfolder van PVDA: populistische verkiezingspropaganda

De Oosterweelfolder van PVDA: populistische verkiezingspropaganda De Oosterweelfolder van PVDA: populistische verkiezingspropaganda Bart Martens, dinsdag 18 maart 2014 In de folder die 150.000 Antwerpenaars de komende maand in de bus zullen krijgen, wordt het Oosterweeltracé

Nadere informatie

SAMENVATTING. Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen. In opdracht van:

SAMENVATTING. Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen. In opdracht van: TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN VITAL DECOSTERSTRAAT 67A BUS 0001 3000 LEUVEN BELGIË http://www.tmleuven.be/ TEL +32 (16) 31 77 30 FAX +32 (16) 31 77 39 Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé

Nadere informatie

Plan-MER Oosterweelverbinding

Plan-MER Oosterweelverbinding Plan-MER Oosterweelverbinding Infovergadering 26 juni 2013 FASE 3 - VERKEERSKUNDIGE ANALYSE TUSSENTIJDSE CONCLUSIES Dirk Engels MER-Deskundige Mens-Mobiliteit Agenda 1. Doel tussentijdse evaluatie mobiliteit

Nadere informatie

Inspraak voor MER: 2695

Inspraak voor MER: 2695 InspraakvoorMER:2695 PLAN-MILIEUEFFECTRAPPORTAGE OOSTERWEELVERBINDING Naamenvoornaam :WillyVanOverloop, Adres:Eikenlaan 13 Postcodeenwoonplaats :9111Belsele E mail * :bolster@telenet.be Inspraakals: Particulier

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1 Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat

Nadere informatie

Laat u niets wijsmaken

Laat u niets wijsmaken Laat u niets wijsmaken over Oosterweel en Meccano Misverstand 1. Met de keuze voor Oosterweel wordt de stem van de Antwerpenaar straal genegeerd. De Antwerpenaar heeft het BAM-tracé in het referendum immers

Nadere informatie

Het Toekomstverbond en het verdere studiewerk. HORTA 07 maart 2018

Het Toekomstverbond en het verdere studiewerk. HORTA 07 maart 2018 Het Toekomstverbond en het verdere studiewerk HORTA 07 maart 2018 Studie 1 -Oosterweel-light Ringland draagt bij aan logische Oosterweel-light mét veilige aansluiting op de noordelijke Ring De Oosterweel-light-verbinding

Nadere informatie

INFRASTRUCTUURANALYSE VERSTERKING R2

INFRASTRUCTUURANALYSE VERSTERKING R2 INFRASTRUCTUURANALYSE VERSTERKING R2 0. Inleiding / aanleiding In het Toekomstverbond zijn afspraken gemaakt voor een verbeterde en versterkte R2 als hoofdontsluiting voor de haven en die doorgaand verkeer

Nadere informatie

HEEFT U NOG SUGGESTIES? Inspraak bij de opmaak van het milieueffectenrapport Oosterweelverbinding

HEEFT U NOG SUGGESTIES? Inspraak bij de opmaak van het milieueffectenrapport Oosterweelverbinding HEEFT U NOG SUGGESTIES? Inspraak bij de opmaak van het milieueffectenrapport Oosterweelverbinding In de loop van september 2015 start de inspraakprocedure voor de opmaak van het project-milieueffectenrapport

Nadere informatie

Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen

Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de in Antwerpen Griet De Ceuster Isaak Yperman 1 Studieopdracht Studie in opdracht van: Forum 2020 Uitgevoerd door TML Twee delen: Effecten op verkeerstromen

Nadere informatie

Het verlaten van deze richtlijn werd maar bekendgemaakt in de richtlijnen van 28 oktober 2013, 11 dagen voor de oplevering van het ontwerprapport.

Het verlaten van deze richtlijn werd maar bekendgemaakt in de richtlijnen van 28 oktober 2013, 11 dagen voor de oplevering van het ontwerprapport. Middel 1 De wijziging van de initiële bijzondere richtlijn met betrekking tot de gezondheidsperimeters, door middel van aanvullende bijzondere richtlijnen, steunt niet op draagkrachtige motieven en/of

Nadere informatie

GRUP Oosterweelverbinding - wijziging. Toelichting SARO 25/02/2014

GRUP Oosterweelverbinding - wijziging. Toelichting SARO 25/02/2014 GRUP Oosterweelverbinding - wijziging Toelichting SARO 25/02/2014 1 Inhoud van de toelichting 1. Voorafgaande stappen 2. Beslissing Vlaamse regering 14/02/2014 3. Vooropgestelde timing en verdere procedure

Nadere informatie

Aanvullende richtlijnen milieueffectrapportage. Project-MER. Oosterweelverbinding

Aanvullende richtlijnen milieueffectrapportage. Project-MER. Oosterweelverbinding Vlaamse overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, Natuur- en Energiebeleid Dienst Mer Koning Albert II-laan 20 bus 8 1000 BRUSSEL Tel: 02/553.80.79 e-mail: mer@vlaanderen.be

Nadere informatie

DE GROTE VERBINDING Een akkoord over de Oosterweelverbinding én over de Ring R1 én over de Werkgemeenschap HORTA

DE GROTE VERBINDING Een akkoord over de Oosterweelverbinding én over de Ring R1 én over de Werkgemeenschap HORTA DE GROTE VERBINDING 21.12.2018 06.02.2109 Een akkoord over de Oosterweelverbinding én over de Ring R1 én over de Werkgemeenschap HORTA 07.02.2019 2009: dé stunt van Ademloos en straten-generaal 2014: de

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeken variant 7

Samenvatting onderzoeken variant 7 De volgende onderzoeken zijn uitgevoerd: Verkeerstechnisch (tekeningen) Verkeerskundig (verkeersmodellen) Kostenramingen Geluidberekeningen Strategische Milieu Beoordeling Maatschappelijke Kosten Baten

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeken variant 7 en 7B

Samenvatting onderzoeken variant 7 en 7B De volgende onderzoeken zijn uitgevoerd: Verkeerstechnisch (tekeningen) Verkeerskundig (verkeersmodellen) Kostenramingen Geluidberekeningen Strategische Milieu Beoordeling Maatschappelijke Kosten Baten

Nadere informatie

13.1 Epiloog: mogelijkheden voor overkapping van autowegen

13.1 Epiloog: mogelijkheden voor overkapping van autowegen 13.1 Epiloog: mogelijkheden voor overkapping van autowegen 13.1.1 Inleiding Conform de MER-richtlijnen vormt het overkappen van de R1 of van andere autowegen in het Antwerpse stadsgewest op zich niet het

Nadere informatie

Er zit meer in het MER.

Er zit meer in het MER. Er zit meer in het MER. Prof. Dr. Dirk Avonts Universiteit Gent Horta-avond, 5 maart 2014. Wat is een plan-mer? een openbaar document waarin, van een voorgenomen plan of programma en van de redelijkerwijze

Nadere informatie

WAT IS DE SITUATIE VANDAAG?

WAT IS DE SITUATIE VANDAAG? WAT IS DE SITUATIE VANDAAG? KNOKKE Blokkersdijk Sint-Annabos E34 Charles de Costerlaan Vlietbos Middenvijver R1 Zwijndrecht Blancefloerlaan P. Coplaan Galgenweel Burchtse Weel E17 GENT Burcht Schelde WAT

Nadere informatie

14 februari Vlaamse regering maakt weloverwogen duurzame keuze: Een gesloten Ring zorgt voor een leefbare en veilige mobiliteitsoplossing

14 februari Vlaamse regering maakt weloverwogen duurzame keuze: Een gesloten Ring zorgt voor een leefbare en veilige mobiliteitsoplossing 14 februari 2014 Vlaamse regering maakt weloverwogen duurzame keuze: Een gesloten Ring zorgt voor een leefbare en veilige mobiliteitsoplossing Vandaag besliste de Vlaamse Regering in overleg met de Stad

Nadere informatie

Groene berichten WAT STAAT ER OP HET SPEL? Zwijndrecht - Burcht. De gemeentelijke volksbevraging over Oosterweel: Nieuws van de Groen-fractie

Groene berichten WAT STAAT ER OP HET SPEL? Zwijndrecht - Burcht. De gemeentelijke volksbevraging over Oosterweel: Nieuws van de Groen-fractie Groene berichten Zwijndrecht - Burcht Nieuws van de Groen-fractie Extra editie De gemeentelijke volksbevraging over Oosterweel: WAT STAAT ER OP HET SPEL? IN DEZE FOLDER Een stem voor Zwijndrecht - Burcht

Nadere informatie

Korte tijd later verkregen we via via het rapport:

Korte tijd later verkregen we via via het rapport: 71 Korte tijd later verkregen we via via het rapport: Omdat de cel-mer ons had gevraagd om vertrouwelijk om te gaan met het rapport, mochten we het in ons bezit krijgen, communiceerden we niet over de

Nadere informatie

OOSTERWEELVERBINDING De stand van zaken. THV Rots

OOSTERWEELVERBINDING De stand van zaken. THV Rots OOSTERWEELVERBINDING De stand van zaken insert_v4.indd 1 20/03/14 12:29 MASTERPLAN 2020 Het ruimere plaatje OOSTERWEELVERBINDING Het plan In 2000 lanceerde de Vlaamse overheid het Masterplan 2020, met

Nadere informatie

Congres Ademloos

Congres Ademloos Congres Ademloos 12.09.12 VAN OOSTERWEELVERBINDING TOT OVERKAPPING VAN DE ANTWERPSE RING VAN MOBILITEIT TOT VOLKSGEZONDHEID 10 JAAR VOORTSCHRIJDEND INZICHT 1. De voorgeschiedenis 1 e Masterplan in 1998

Nadere informatie

Van knelpunten naar knooppunten

Van knelpunten naar knooppunten Van knelpunten naar knooppunten Over mobiliteit en stadsontwikkeling in Antwerpen Donderdag 4 maart 2010 (deel 1) 1-103 Oorzaken Antwerpse mobiliteitsinfarct Algemeen: Ruimtelijke ordening: Nevelstad =

Nadere informatie

Oosterweelverbinding. Nood aan een derde Scheldekruising

Oosterweelverbinding. Nood aan een derde Scheldekruising Oosterweelverbinding copyright Stad Antwerpen Nood aan een derde Scheldekruising De Antwerpse regio kent vandaag twee snelwegverbindingen tussen de linker- en rechteroever van de Schelde: de Kennedytunnel

Nadere informatie

Plan- MER Oosterweelverbinding

Plan- MER Oosterweelverbinding PlanMER Oosterweelverbinding Inhoudsopgave Najaar 2011: openbare kennisgeving planmer... 2 Fase 1: richtlijnen dienst MER van 27 april 2012 (8 alternatieven en varianten)... 4 Fase 2: trechtering alternatieven

Nadere informatie

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING,

Vlaamse Regering DE VLAAMSE REGERING, Vlaamse Regering Besluit van de Vlaamse Regering houdende voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan Oosterweelverbinding DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet

Nadere informatie

straten-generaal 29 januari 2013 De Groene Wapper aka t Groen Verdiep Ringpark Groene Vesten bij Meccanotracé Sector Noord

straten-generaal 29 januari 2013 De Groene Wapper aka t Groen Verdiep Ringpark Groene Vesten bij Meccanotracé Sector Noord straten-generaal 29 januari 2013 De Groene Wapper aka t Groen Verdiep Ringpark Groene Vesten bij Meccanotracé Sector Noord Ringgebied R1 Zone viaduct van Merksem Antwerpen = Stad aan de Verkeersstroom

Nadere informatie

Naar een mobiele & leefbare regio. 19 april 2018

Naar een mobiele & leefbare regio. 19 april 2018 Naar een mobiele & leefbare regio 19 april 2018 Agenda 1. De Antwerpse regio vandaag 2. Toekomstverbond 3. Oosterweelverbinding 4. Oosterweelwerken Linkeroever & Zwijndrecht 5. Maatregelen voor een optimale

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0 Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat

Nadere informatie

UIT DE BAN VAN DE RING

UIT DE BAN VAN DE RING v UIT DE BAN VAN DE RING De overkapping van de Antwerpse Ring Een helder concept voor een wervend project 1 Een aanslepend probleem druk verkeer + veel weefbewegingen + ongevallen = nog meer files 2 Een

Nadere informatie

19 de Horta-infoavond 23 maart 2016

19 de Horta-infoavond 23 maart 2016 19 de Horta-infoavond 23 maart 2016 Quo vadis Osteruela? 1. De procedures 2. Plan B voor A Manu Claeys, straten-generaal 1. Lopende procedures 1.1. Raad van State 13 juli 2015: verzoekschrift straten-generaal,

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 3e directie Dienst 33 Ruimtelijke Ordening en Stedenbouw Verslag aan de Provincieraad registratienr. 0516799 betreft verslaggever OPENBAAR ONDERZOEK GEWESTELIJK RUP Oosterweelverbinding de heer Marc De

Nadere informatie

De vraag van 7 miljard: meet MER Oosterweelverbinding de effecten van mobiliteit op milieu en mens? zondag 9 februari 14

De vraag van 7 miljard: meet MER Oosterweelverbinding de effecten van mobiliteit op milieu en mens? zondag 9 februari 14 De vraag van 7 miljard: meet MER Oosterweelverbinding de effecten van mobiliteit op milieu en mens? op basis van wetenschappelijk en relevant onderzoek, internationaal aanvaarde normen via onafhankelijke

Nadere informatie

Alleen met het juiste tracé naar de juiste overkapping

Alleen met het juiste tracé naar de juiste overkapping Alleen met het juiste tracé naar de juiste overkapping Analyse overkappingsonderzoek Antwerpse Ring - Historiek en politieke context (2004-2012) - Lectuur door straten-generaal: 8 conclusies 2012 straten-generaal

Nadere informatie

Meccano+: droom van een stad Een korte samenvatting van de presentatie van straten-generaal

Meccano+: droom van een stad Een korte samenvatting van de presentatie van straten-generaal Meccano+: droom van een stad Een korte samenvatting van de presentatie van straten-generaal Deze samenvatting en foto s dankzij de originele reportage van Fotogordon. straten-generaal en Ademloos gaven

Nadere informatie

Oosterweeldossier. Stand van zaken. Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014

Oosterweeldossier. Stand van zaken. Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014 Oosterweeldossier Stand van zaken Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014 Stand van zaken 14 februari 2014: Vlaamse regering wachtte niet op plan- MER om opnieuw voor BAM-tracé te kiezen Twee maten

Nadere informatie

Informatie over de huidige en verwachte geluidsoverlast in Hoevelaken en Holkerveen, vooral langs de oostkant van de A28

Informatie over de huidige en verwachte geluidsoverlast in Hoevelaken en Holkerveen, vooral langs de oostkant van de A28 Informatie over de huidige en verwachte geluidsoverlast in Hoevelaken en Holkerveen, vooral langs de oostkant van de A28 Ligging van Hoevelaken, Het Hoevelakense Bos en Holkerveen Hoevelaken en Holkerveen

Nadere informatie

Aanvullende Bijzondere Richtlijnen milieueffectrapportage. Plan-MER: Oosterweelverbinding. 30 mei 2013 PLMER-0111-RL3

Aanvullende Bijzondere Richtlijnen milieueffectrapportage. Plan-MER: Oosterweelverbinding. 30 mei 2013 PLMER-0111-RL3 Vlaamse Overheid Departement Leefmilieu, Natuur en Energie Afdeling Milieu-, natuur- en energiebeleid, dienst Mer Graaf de Ferrarisgebouw Koning Albert II-laan 20, bus 8 1000 BRUSSEL tel: 02/553.80.79

Nadere informatie

Voorstel van resolutie

Voorstel van resolutie stuk ingediend op 2508 (2013-2014) Nr. 1 21 maart 2014 (2013-2014) Voorstel van resolutie van de heren Björn Rzoska en Dirk Van Mechelen, mevrouw Elisabeth Meuleman en de heer Bart Tommelein betreffende

Nadere informatie

Bij het aantreden van deze Vlaamse Regering hebben wij een Vlaams drieluik voor de toekomst geschetst:

Bij het aantreden van deze Vlaamse Regering hebben wij een Vlaams drieluik voor de toekomst geschetst: Geachte voorzitter, Geachte volksvertegenwoordigers, Bij het aantreden van deze Vlaamse Regering hebben wij een Vlaams drieluik voor de toekomst geschetst: vertrouwen, verbinden, vooruitgaan. Vertrouwen

Nadere informatie

2.5. Openbaar onderzoek

2.5. Openbaar onderzoek 91 de vaststelling dat tot op vandaag niet is aangetoond dat het gevraagde draagvlak werd verworven. Voor alternatieven is dat draagvlak er o.i. wel. Met bovenstaande commentaar op het stedelijke advies

Nadere informatie

Een wereld van verschil tussen Meccano en BAM-tracé op vlak van overkapping ring Kaarten op tafel: wat bedoelt de BAM met het begrip overkapping?

Een wereld van verschil tussen Meccano en BAM-tracé op vlak van overkapping ring Kaarten op tafel: wat bedoelt de BAM met het begrip overkapping? Visueel materiaal bij persbericht straten-generaal 27 maart 2014 Een wereld van verschil tussen Meccano en BAM-tracé op vlak van overkapping ring Kaarten op tafel: wat bedoelt de BAM met het begrip overkapping?

Nadere informatie

Een overkapte Ring staat borg voor een gezond Borgerhout. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be. 2 mei 2012.

Een overkapte Ring staat borg voor een gezond Borgerhout. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be. 2 mei 2012. Een overkapte Ring staat borg voor een gezond Borgerhout. Prof. Dr. Dirk Avonts. Universiteit Gent. Dirk.Avonts@ugent.be. 2 mei 2012. VERKEER LAWAAI AFSTAND TOT VERKEERSAS LUCHT- VERVUILING AFNAME GROENE

Nadere informatie

Beperkte bijsturing beslist beleid maakt Ringland mogelijk Oplossing voor stad en haven ligt 3 km noordelijker

Beperkte bijsturing beslist beleid maakt Ringland mogelijk Oplossing voor stad en haven ligt 3 km noordelijker Beperkte bijsturing beslist beleid maakt Ringland mogelijk Oplossing voor stad en haven ligt 3 km noordelijker Om het verkeer in en rond Antwerpen vlot te trekken wil de Vlaamse overheid de Ring sluiten

Nadere informatie

PERSMEDEDELING MOBILITEIT OVER DE WEG IN ANTWERPEN EN IN HET WAASLAND

PERSMEDEDELING MOBILITEIT OVER DE WEG IN ANTWERPEN EN IN HET WAASLAND 1 INTERGEMEENTELIJK SAMENWERKINGSVERBAND VAN HET LAND VAN WAAS ============================ Persnota 2009-02-09 ========== PERSMEDEDELING MOBILITEIT OVER DE WEG IN ANTWERPEN EN IN HET WAASLAND Naar aanleiding

Nadere informatie

SAMENVATTING Invloed van nieuwe weginfrastructuur op de CO2 uitstoot in België

SAMENVATTING Invloed van nieuwe weginfrastructuur op de CO2 uitstoot in België SAMENVATTING Invloed van nieuwe weginfrastructuur op de CO2 uitstoot in België *** door Transport & Mobility Leuven (TML), in opdracht van Greenpeace België en Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen *** In Brussel

Nadere informatie

Evaluatie spitsstrook E34-E313

Evaluatie spitsstrook E34-E313 Evaluatie spitsstrook E34-E313 Dr. Stefaan Hoornaert (Vlaams Verkeerscentrum) 11-13/09/2013 start: 21 14 13 10 86 415 12 11 97 53 sec Probleemstelling Evaluatie spitsstrook E34-E313 slide 1/11 Knelpunt

Nadere informatie

Figuur 1B: Kans op blijvende gehoorschade in functie van het gemiddeld geluidsniveau (uitgedrukt in dba) en de blootstellingsduur.

Figuur 1B: Kans op blijvende gehoorschade in functie van het gemiddeld geluidsniveau (uitgedrukt in dba) en de blootstellingsduur. Figuur 1A: De A-weging om de geluidsterkte te corrigeren voor het menselijk oor. Bij 1000 Hz wordt geen correctie uitgevoerd: de weging is daar 0 db. Bij 100 Hz bedraagt de weging -20 db. Een mens hoort

Nadere informatie

A 102 / R11 BIS SAMENVATTING STANDPUNT VZW RED DE VOORKEMPEN

A 102 / R11 BIS SAMENVATTING STANDPUNT VZW RED DE VOORKEMPEN Arrondissement Antwerpen Voorzitter Mr.Rombouts Jozef Secretariaat: Karel Selsstraat 37 Canadalaan 34 b 3-2960 Brecht 2900 Schoten TEL 03 636 41 27 E-mail jozef.rombouts@reddevoorkempen.be luc.melis@reddevoorkempen.be

Nadere informatie

Verbreding N211 -Wippolderlaan. Informatieavond verkeer, luchtkwaliteit & geluid

Verbreding N211 -Wippolderlaan. Informatieavond verkeer, luchtkwaliteit & geluid Verbreding N211 -Wippolderlaan Informatieavond verkeer, luchtkwaliteit & geluid Welkom & Programma 18.30 Start inloopbijeenkomst 19.00 Eerste plenaire presentatie 20.00 Tweede plenaire presentatie 21.00

Nadere informatie

A28 Hoevelaken - Holkerveen

A28 Hoevelaken - Holkerveen Geluid en luchtkwaliteit A28 Hoevelaken - Holkerveen Twee problemen: Geluidhinder Grotere geluidsbelasting ineens sinds de komst van het Vathorst scherm en vrees voor een grotere geluidsbelasting bij Corlaer

Nadere informatie

Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017

Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017 Zienswijze ontwerptracébesluit A7/N7 Zuidelijke Ringweg Groningen fase 2, wijziging 2017 Introductie Onlangs is er een wijziging voorgesteld op het ontwerptracébesluit aansluiting Europaweg. In het ontwerptracébesluit

Nadere informatie

STUDIENOTA. Onderwerp : 1. Voorwerp van de studienota

STUDIENOTA. Onderwerp : 1. Voorwerp van de studienota STUDIENOTA Verkeerscentrum Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen Tel. 03 224 96 00 Fax 03 224 96 01 Verkeerscentrum@vlaanderen.be www.verkeerscentrum.be Onderwerp : Verdeling verkeer knooppunten

Nadere informatie

Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit

Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Mei 2008 Overkappen A1 en A10-Oost verbetert leefkwaliteit Uitbreiding snelwegen vraagt extra aandacht voor leefbaarheid In deze brochure wordt een oplossing

Nadere informatie

Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent.

Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. Ons milieu en uw gezondheid. Prof. Dirk Avonts, Universiteit Gent. dirk.avonts@ugent.be Verkeersgerelateerde gezondheidsschade. Welke milieufactoren spelen een rol bij wegverkeer? Hoe evalueer je de gezondheidseffecten?

Nadere informatie

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Saldo Nul, Geluid. Februari 2015

A13/A16 ROTTERDAM. Toelichting Saldo Nul, Geluid. Februari 2015 A13/A16 ROTTERDAM Toelichting Saldo Nul, Geluid Februari 2015 TOELICHTING SALDO NUL, GELUID Ambitie Saldo Nul Omwonenden van het beoogde tracé A13/A16 hebben destijds aangegeven dat ze de nieuwe weg niet

Nadere informatie

betreffende de aanpak en communicatie van de mobiliteitsoplossingen in Antwerpen

betreffende de aanpak en communicatie van de mobiliteitsoplossingen in Antwerpen stuk ingediend op 2516 (2013-2014) Nr. 2 9 april 2014 (2013-2014) Voorstel van resolutie van de heren Dirk de Kort en Bart Martens, de dames Annick De Ridder en Caroline Bastiaens, de heer Steve D Hulster

Nadere informatie

Ir. Luc van Remortel Onderwerp: De Lange Wapper Oplossing van Remortel 5 maart 2010

Ir. Luc van Remortel Onderwerp: De Lange Wapper Oplossing van Remortel 5 maart 2010 Ir. Luc van Remortel Onderwerp: De Lange Wapper Oplossing van Remortel 5 maart 2010 Op 22 oktober 2009 na het referendum stuurde ik u mijn voorstel ter zake. Ik kreeg hierop reactie van burgemeester Patrick

Nadere informatie

Beleid wegverkeerslawaai AWV

Beleid wegverkeerslawaai AWV Beleid wegverkeerslawaai AWV Door Barbara Vanhooreweder Inhoud Woonzone Vijvermeerspark 1 Wegverkeerslawaai Totale geluid = motorgeluid + rolgeluid Afhankelijk van: Aantal voertuigen Percentage zwaar verkeer

Nadere informatie

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten.

Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Fijn stof. Nieuwe feiten en realiteiten. Ademloos, Horta-avond. 7 feb 2012 Prof. Dirk Avonts.Universiteit Gent. dirk.avonts@ugent.be Wat is gekend? Hoe fijner het fijn stof, hoe schadelijker. Hoe verder

Nadere informatie

Infoavond Oosterweel De effecten op Merksem en Luchtbal. 3 oktober 2018

Infoavond Oosterweel De effecten op Merksem en Luchtbal. 3 oktober 2018 Infoavond Oosterweel De effecten op Merksem en Luchtbal 3 oktober 2018 1. Goede en belangrijke stappen gezet 2. Problemen en bezorgdheden: maatregelen modal shift, Hollandse Knoop, Oosterweel Light, gaten

Nadere informatie

SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO.

SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO. SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO Noorderlaan Rotterdam De Oosterweelverbinding in een notendop De Oosterweelverbinding maakt de Ring, de R1, volledig rond. Linkeroever, de haven,

Nadere informatie

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit Notitie Vergelijking Plateau- en lagenfurt RWS Limburg juli 2007 1 1. Samenvatting en conclusies Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met TNO de effecten in en rond Venlo van Rijksweg 74 op luchtkwaliteit

Nadere informatie

Utrecht brengt geluid in kaart

Utrecht brengt geluid in kaart Utrecht brengt geluid in kaart Geluidskaarten en tabellen over het jaar 2016 Ontwikkelorganisatie Ruimte Ruimtelijke kwaliteit en duurzaamheid datum: 12 december 2017 Europese Richtlijn Omgevingslawaai

Nadere informatie

Kreuger/Hondelink ONS NUMMER NUMMER PS. BIJLAGE

Kreuger/Hondelink ONS NUMMER NUMMER PS. BIJLAGE College van Gedeputeerde Staten statenbrief Aan Provinciale Staten Statencommissie Milieu, Mobiliteit en Economie DATUM 6-11-2018 REFERENTIE Kreuger/Hondelink ONS NUMMER 81DEB2CA DOORKIESNUMMER 030-2583117

Nadere informatie

Onderzoek strategische overkappingen. Juni 2015

Onderzoek strategische overkappingen. Juni 2015 Onderzoek strategische overkappingen Juni 2015 Inleiding Overkappingsonderzoek 12 - inzichten - Vandaag en op middellange termijn is er een probleem van (1) luchtkwaliteit, (2) geluidsbelasting en (3)

Nadere informatie

Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020

Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 Agenda De voetafdruk van het verleden op de mobiliteitsproblematiek Wat is en doet Forum 2020 Meccano-plan vs. Oosterweelverbinding Het voortschrijdend inzicht van

Nadere informatie

Vragen uit de raadscommissie van de stad Antwerpen op donderdag 2 juli 2015

Vragen uit de raadscommissie van de stad Antwerpen op donderdag 2 juli 2015 Vragen uit de raadscommissie van de stad Antwerpen op donderdag 2 juli 2015 Vragen aan de heer Jan Van Rensbergen van Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel Als het BAM-tracé aangelegd wordt, is er dan een

Nadere informatie

2 maart 2015 Aankondiging Vlaamse regering: Intendant zal overkapping onderzoeken. Context? Antwerpse debat over mobiliteit 1-5

2 maart 2015 Aankondiging Vlaamse regering: Intendant zal overkapping onderzoeken. Context? Antwerpse debat over mobiliteit 1-5 Horta 21 mei 2015 Kaderschets straten-generaal en Ademloos voor de opdracht van de overkappingsintendant, met aandacht voor hoofd- en terugvalscenario s combinatie overkapping/3 de Scheldekruising 2 maart

Nadere informatie

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016

Onderzoek ontlasten Vlietbruggen. Onderzoeksresultaten. Adviesgroep 10 mei 2016 Onderzoek ontlasten Vlietbruggen Onderzoeksresultaten Adviesgroep 10 mei 2016 2 Algemene conclusies Verkeer Voertuigverliesuren ochtendspits Voertuigverliesuren avondspits 10000 9000 8000 7000 6000 5000

Nadere informatie

Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen

Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN VITAL DECOSTERSTRAAT 67A BUS 0001 3000 LEUVEN BELGIË http://www.tmleuven.be/ TEL +32 (16) 31 77 30 FAX +32 (16) 31 77 39 Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten-batenanalyse van een derde Scheldekruising te Antwerpen. Addendum

Maatschappelijke kosten-batenanalyse van een derde Scheldekruising te Antwerpen. Addendum Maatschappelijke kosten-batenanalyse van een derde Scheldekruising te Antwerpen Addendum 23.01.2014 RebelGroup Advisory Belgium nv Lange Lozanastraat 112 B-2018 Antwerpen België T +32 (0)3 293.86.44 F

Nadere informatie

Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen

Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen Toespraak Evelyne Huytebroeck Geluidskadaster voor vliegtuigen Goedemiddag iedereen, Het kadaster dat ik u op woensdag 14 november 2007 voorstelde, is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen

Nadere informatie

Wat ging vooraf? Dit is gedaan aan de hand van het beoordelingskader uit de NRD (zie hiernaast).

Wat ging vooraf? Dit is gedaan aan de hand van het beoordelingskader uit de NRD (zie hiernaast). Proces en procedure Wat ging vooraf? Na de publicatie van de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) in december 2017 zijn: Wegontwerpen gemaakt van de alternatieven Smart Mobility-maatregelen vertaald

Nadere informatie

SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO.

SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO. SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO www.oosterweelverbinding.be 2 Ring Ring E19 E19 E34 E313 E17 A12 A12 A12 Blokkersdijk Linkeroever Amerikadok Sint-Anna bos Galgenweel Burchtse

Nadere informatie

SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO. www.oosterweelverbinding.be

SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO. www.oosterweelverbinding.be SAMEN NAAR EEN MOBIELE, VERKEERSVEILIGE EN LEEFBARE REGIO www.oosterweelverbinding.be 2 Noorderlaan Rotterdam De Oosterweelverbinding in een notendop De Oosterweelverbinding maakt de Ring, de R1, volledig

Nadere informatie

Geluidhinder aan de oostkant van de A28

Geluidhinder aan de oostkant van de A28 Geluidhinder aan de oostkant van de A28 1. Als gevolg van de plaatsing van het sscherm aan de west kant van de A28 hebben de bewoners aan de oostkant, vooral in Hoevelaken, erg veel last, ineens, van toegenomen

Nadere informatie

Een vlottere mobiliteit in de Noorderkempen Aanleg Ring rond Malle FASE 1

Een vlottere mobiliteit in de Noorderkempen Aanleg Ring rond Malle FASE 1 Een vlottere mobiliteit in de Noorderkempen Aanleg Ring rond Malle FASE 1 Presentatie Gemeenteraad Malle 12 maart 2018 1 Inhoud (1) Mobiliteitsproblematiek Mobiliteitsvisie Noorderkempen Ringwegen Zoersel

Nadere informatie

Nieuw Zurenborg. Klankbordgroep 4 27 l 10 l 10

Nieuw Zurenborg. Klankbordgroep 4 27 l 10 l 10 1 Nieuw Zurenborg Klankbordgroep 4 27 l 10 l 10 agenda 1. Collegebeslissing 'uitgangspunten project Nieuw Zurenborg 2. Procedure plan-mer (milieu-effecten-rapportage) 3. Beslissing Vlaamse regering over

Nadere informatie

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1

Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit 1 Provinciale weg N231 Verkeersintensiteit, geluid en luchtkwaliteit Afdeling Openbare Werken/VROM drs. M.P. Woerden ir. H.M. van de Wiel Januari 2006 Provinciale weg N231; Verkeersintensiteit, geluid en

Nadere informatie

De Oosterweelverbinding

De Oosterweelverbinding De Oosterweelverbinding Infrastructuurdag VCB - VOKA - Belfius 15/11/2016 Jan Van Rensbergen Economische topregio 1.500.000 inwoners 146.000 jobs 17 % BBP 2 Topregio fileproblematiek 3 Drie knelpunten

Nadere informatie

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen

Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen Wat wordt de toekomst van de Zuidelijke Ringweg Groningen 1 INHOUD Inleiding 3 Vijf oplossingen 4 Beoordelingskader 5 Vervolg 10 INFORMATIE EN CONTACT Voor informatie over de zuidelijke ringweg kunt u

Nadere informatie

Gedachtewisseling. over het ontwerp van plan-mer Oosterweelverbinding van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel. Verslag

Gedachtewisseling. over het ontwerp van plan-mer Oosterweelverbinding van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel. Verslag stuk ingediend op 2326 (2013-2014) Nr. 1 19 december 2013 (2013-2014) Gedachtewisseling over het ontwerp van plan-mer Oosterweelverbinding van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel Verslag namens de

Nadere informatie

Actiegroepen naar de Raad van State 21/10/2015 HORTA-AVOND GREET BERGMANS

Actiegroepen naar de Raad van State 21/10/2015 HORTA-AVOND GREET BERGMANS Actiegroepen naar de Raad van State 21/10/2015 HORTA-AVOND GREET BERGMANS 1 Wat voorafging een constructief traject 8/11/2011 - Inspraak op kennisgeving MER-onderzoek (Meccano, Musar, gezondheidsperimeters,

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00)

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00) Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00) Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange

Nadere informatie

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda Tussenresultaten Inhoud Waar staan we nu, vervolgstappen en planning? NRD januari 2018 en zienswijzen Drie alternatieven A20 Resultaten van het onderzoek:

Nadere informatie

PERSCONFERENTIE 10 JUNI Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020

PERSCONFERENTIE 10 JUNI Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 PERSCONFERENTIE 10 JUNI 2011 Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 Agenda Inleiding door dhr. Christian Leysen (Forum 2020) Voorstelling bijkomend studierapport Verkeerskundige analyse Meccano- en Oosterweelverbinding

Nadere informatie