Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen"

Transcriptie

1 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN VITAL DECOSTERSTRAAT 67A BUS LEUVEN BELGIË TEL +32 (16) FAX +32 (16) Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen In opdracht van: Forum Mobiliteit Regio Antwerpen september 2010 Auteurs: Isaak Yperman Griet De Ceuster Bijdragen van: Eef Delhaye Maarten Peters (K.U.Leuven) Stef Proost (K.U.Leuven) Rodric Frederix (K.U.Leuven)

2 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 2 Samenvatting Het Meccanotracé is superieur aan de Oosterweelverbinding. Het onderzoek vergelijkt de verkeerstechnische en economische aspecten van twee projecten: de Oosterweelverbinding zoals door het dubbelbesluit van maart 2010 vastgelegd, en het Meccanotracé zoals gedefinieerd door het Forum Dit is een alternatieve verbinding voor de Oosterweelverbinding en heeft als belangrijkste kenmerk dat het een meer noordelijke Scheldeoversteek is, een extra westelijke tangent heeft, en een trajectheffing voorstelt i.p.v. een tol op de Oosterweelverbinding samen met een vrachtverbod voor de Kennedytunnel. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van Forum Uit het onderzoek blijkt dat de uitvoering van het Meccanotracé, samen met een trajectheffing op alle betrokken links, de Kennedytunnel en de zuidelijke ring beter ontlast dan de Oosterweelverbinding (met verbreding van de ring, vrachtverbod in de Kennedytunnel en tol). Het Meccanotracé is goedkoper dan de Oosterweelverbinding en genereert iets hogere baten. Maar zoals de Oosterweelverbinding heeft ook het Meccanotracé in het totaal een negatief kosten-baten resultaat.

3 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 3 Verkeersstromen Volgende figuur en tabel geven een overzicht van hoe de verkeersintensiteiten in de verschillende scenario s evolueren t.o.v. het referentiescenario, op enkele belangrijke netwerkonderdelen. In de figuur geeft de breedte van de balkjes aan hoeveel verkeer er op een bepaalde sectie rijdt. Figuur 1: Verkeersintensiteiten (pae/u) voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 Referentiescenario Oosterweelverbinding met tol en zonder verbreding ring Meccanotracé met trajectheffing Oosterweelverbinding met tol en met verbreding ring

4 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 4 Tabel 1: Verkeersintensiteiten (beide richtingen samen) voor de verschillende scenario s (absoluut en relatief t.o.v. het referentiescenario) voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 Meccano Meccano Oosterweel Noordtangent Liefkenshoektunnel Westtangent (abs) (abs) (abs) Kennedytunnel R1 Berchem - Borgerhout R1 Deurne - Merksem Meccano Oosterweel Oosttangent (abs) (rel) (abs) (rel) (abs) (rel) (abs) (rel) Referentie Meccanotracé zonder trajectheffing % % % % Meccanotracé met trajectheffing % % % % Meccanotracé zonder trajectheffing enkel % % % % Westtangent Meccanotracé zonder trajectheffing enkel % % % % Noordtangent Meccanotracé zonder trajectheffing enkel % % % % Oosttangent Oosterweelverbinding met tol en zonder % % % % verbreding ring Oosterweelverbinding met tol en met % % % % verbreding ring Oosterweelverbinding met trajectheffing en verbreding ring % % % % Volgende figuur geeft een overzicht van hoe de verzadigingsgraad in de verschillende scenario s evolueert t.o.v. het referentiescenario, op enkele belangrijke netwerkonderdelen. De breedte van de balkjes geeft aan hoeveel verkeer er op een bepaalde sectie rijdt. De kleur geeft aan hoe druk het is (rood is file, groen is vlot verkeer).

5 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 5 Figuur 2: Verzadigingsgraad (0-1) voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 Referentiescenario Oosterweelverbinding met tol en zonder verbreding ring Meccanotracé met trajectheffing Oosterweelverbinding met tol en met verbreding ring Bevindingen 1. Het Meccanotracé werkt. Het Meccanotracé (met trajectheffing) zal de Kennedytunnel met 44 % ontlasten tegenover 36 % voor de Oosterweelverbinding (met tol en verbreding van de ring). Tussen Berchem en Borgerhout trekt Meccano 30 % van het ringverkeer weg tegenover 17 % bij de Oosterweelverbinding. De verhouding voor de Ring tussen Deurne en Merksem is -45 % tegenover -26 %. Voor de Oosterweelverbinding is er bovendien een verbreding van de Ring nodig om de congestie weg te werken. Bij het Meccanotracé niet. 2. Het Meccanotracé (met trajectheffing) wordt drukker dan de Oosterweelverbinding (met tol en verbreding van de ring): tijdens een typisch ochtendspitsuur trekt ze pae/u op de Westtangent, pae/u op de Noordtangent en pae/u op de Oosttangent. 3. Ook als slechts een deel van het Meccanotracé wordt aangelegd, trekt ze reeds heel wat verkeer: de Noordtangent op zich trekt reeds pae/u aan.

6 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 6 4. De congestie verdwijnt door het Meccanotracé (met trajectheffing) zowel aan de Kennedytunnel (verzadigingsgraad 58% ten opzichte van 108 % in referentiescenario) als op de R1 in Berchem/Borgerhout (verzadigingsgraad 75%). 5. Bij aanleg van Oosterweelverbinding (met tol, zonder verbreding van de ring) is de verzadigingsgraad in de Kennedytunnel 63 % en op de R1 in Berchem/Borgerhout 84%. Een verbreding van de ring blijkt noodzakelijk om congestie weg te werken bij aanleg van een Oosterweelverbinding. 6. Opvallend: op basis van de modellen leidt de aanleg van een Oosterweelverbinding (met tol en met verbreding van de ring) tot een grotere kannibalisering van de Liefkenshoektunnel (-50 %) dan bij het Meccanotracé (-26 %). 7. Ook bij Oosterweelverbinding verhoogt door een trajectheffing i.p.v. een gewone tolheffing en een vrachtverbod in de Kennedytunnel de aantrekkingskracht (7.700pae/u) en is er een sterkere ontlasting ring: -41% in de Kennedytunnel, -23 % op de ring in Berchem/Borgerhout, -27 % op de ring in Deurne/Merksem 8. Voor beide verbindingen heeft de trajectheffing een erg gunstig effect op het aantal afgelegde kilometers, op de totale reistijd, en meer algemeen op de performantie van het verkeersnetwerk. Maatschappelijke kosten-batenanalyse Volgende tabel geeft een overzicht van alle kosten en baten ten opzichte van het referentiescenario De investeringskosten, onderhoudskosten en maatschappelijke effecten van de verschillende scenario s werden uitgezet in de tijd, en waar nodig omgezet in geldwaarde. Om kosten en baten met elkaar te vergelijken worden ze teruggebracht naar hun actuele waarde (2010). Voor de verdiscontering van de kosten en baten naar 2010 wordt een discontovoet van 4 % gehanteerd.

7 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 7 KOSTEN Tabel 2: Netto actuele waarde voor de verschillende scenario s Meccanotracé met trajectheffing Netto actuele waarde index (miljoen ) Aanleg , ,0 Onderhoudskosten -630,0-714,0 Oosterweelverbinding met tol en met verbreding ring Netto actuele waarde index (miljoen ) Totaal ,0-100, ,0-100,0 BATEN Voertuigbaten +173,7 +5,3 +287,2 +7,2 Tijds- en mobiliteitsbaten +758,4 +23,0 +464,4 +11,6 Milieu- en ongevalsbaten +44,4 +1,4 +58,0 +1,4 Totaal +976,5 +29,7 +809,6 +20,2 Totaal , ,4 Baten-kosten ratio 0,297 0,202 Bevindingen 1. Voor beide scenario s geeft de kosten-batenanalyse een negatief resultaat. Dat wil zeggen dat de nieuwe infrastructuur (veel) duurder is dan alle baten samen, onder de vorm van minder files, betere reistijden, minder milieuhinder en ongevallen, en minder brandstofverbruik. Voor het Meccanotracé is de baten-kosten ratio 0,3. Voor de Oosterweelverbinding is de baten-kosten ratio 0,2. 2. De cijfers tonen aan dat per schijf van 100 euro aan investeringen in een Meccanotracé met trajectheffing, men voor 23 euro tijds- en mobiliteitsbaten krijgt (de netto actuele waarde van 30 jaar minder files en betere reistijden), en nog 1,4 euro resp. 5,2 euro aan milieu- en ongevalsbaten, en andere baten. 3. Het Meccanotracé (met trajectheffing) heeft hogere baten dan de Oosterweelverbinding (met tol en met verbreding ring). Dat komt voornamelijk omdat het een iets goedkoper project is, omdat het Meccanotracé beter werkt, en dus minder files en betere reistijden geeft. 4. Uit de resultaten van de verkeersvolumes blijkt dat een trajectheffing een groot positief effect heeft op de files en reistijden.

8 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 8 Inhoudstafel Samenvatting... 2 Inhoudstafel Inleiding Analyse van de verkeersstromen Huidige infrastructuur Referentiescenario Referentiescenario Infrastructuur met Meccanotracé Scenario Meccanotracé zonder trajectheffing Scenario Meccanotracé met trajectheffing Trajectheffing Verkeersintensiteiten en verzadigingsgraden Afzonderlijke Meccano tangenten Scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent Scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent Scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent Infrastructuur met Oosterweelverbinding Scenario Oosterweelverbinding met tol en zonder verbreding ring Scenario Oosterweelverbinding met tol en met verbreding ring Scenario Oosterweelverbinding met trajectheffing en met verbreding ring Conclusies verkeersstromen Maatschappelijke kosten-batenanalyse Scenario Meccanotracé met trajectheffing Raming van de kosten Investeringskosten Onderhoudskosten Netto actuele waarde van de kosten Raming van de baten Voertuigbaten Milieu- en ongevalsbaten Tijdsbaten Bijkomende mobiliteitsbaten Inkomsten trajectheffing Netto actuele waarde van de baten Verhouding baten kosten Scenario Oosterweelverbinding met tol en met verbreding ring Raming van de kosten Investeringskosten Onderhoudskosten Netto actuele waarde van de kosten Raming van de baten Voertuigbaten Milieu- en ongevalsbaten Tijdsbaten...74

9 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN Bijkomende mobiliteitsbaten Inkomsten tol Netto actuele waarde van de baten Verhouding baten kosten Andere scenario s Infrastructuur met Meccanotracé Infrastructuur met Oosterweelverbinding Aspecten die verdere studie vereisen Baten Baten vanwege tewerkstelling tijdens de bouwwerken Baten vanwege indirecte economische effecten Baten vanwege milieu en ongevallen Baten (of kosten) vanwege visuele effecten ruimtelijk ordening stedenbouw - recreatie Baten op het onderliggende wegennet Tijds- en mobiliteitsbaten Internationale effecten Onzekere toekomst Andere discontovoet Effecten tijdens de bouw Conclusies MKBA...86

10 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN Inleiding Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 heeft aan Transport & Mobility Leuven een objectieve analyse gevraagd van het Meccanotracé in Antwerpen. Onderstaande figuur geeft een beeld van het studiegebied. Figuur 3: Studiegebied De huidige verkeersafwikkeling in dit gebied verloopt niet naar wens van de opdrachtgever. Zowel in de ochtend- als in de avondspits ontstaan structurele files. Knelpunten zoals de Kennedytunnel en het knooppunt R1-E313 veroorzaken aanzienlijke congestie in het verkeersnetwerk. De afwikkeling van zowat alle belangrijke verkeersstromen in het studiegebied wordt daardoor belemmerd.

11 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 11 Een voorstel van het Forum 2020 om tegemoet te komen aan de problematische verkeersafwikkeling bestaat erin een noordelijke bypass aan te leggen van de E17 tot de E313, om zodoende een alternatieve verbinding te voorzien voor een aantal belangrijke verkeersstromen. Het zogenaamde Meccanotracé voorziet in een noordelijke verbinding tussen de E17 en de E313 zoals geïllustreerd in onderstaande figuur. Figuur 4: Meccanotracé Het Meccanotracé zal samen met de andere hoofdwegen in Antwerpen zoals weergegeven in bovenstaande figuur onderwerp uitmaken van de studie. In deze studie wordt in eerste instantie een referentiescenario opgebouwd waarbij het huidige verkeersnetwerk beschouwd wordt. Vervolgens bekijken we enkele scenario s waarbij dit netwerk uitgebreid wordt met het Meccanotracé. We bestuderen de effecten van deze nieuwe aansluiting op transportvolumes en op de verkeersafwikkeling. Ook scenario s waarbij het Meccanotracé vervangen wordt door de Oosterweelverbinding (zie verder) worden bekeken. Nadien kunnen de verschillende scenario s met elkaar vergeleken worden.

12 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 12 In een tweede luik van deze studie worden de meest interessante scenario s onderworpen aan een maatschappelijke kosten-batenanalyse. Op die manier kan de voor de maatschappij meest voordelige oplossing geselecteerd worden.

13 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN Analyse van de verkeersstromen Verkeersstromen worden gesimuleerd en geanalyseerd met verkeerssimulatiemodellen binnen het softwarepakket OmniTRANS 1. Eerst wordt de vraag naar verplaatsingen met personenwagens en vrachtwagens vastgesteld en ingevoerd. Deze verkeersvraag wordt vervolgens toegedeeld aan het verkeersnetwerk. De resulterende verkeersstromen kunnen nadien geanalyseerd worden. Simulaties en analyses van verkeersstromen gebeuren in deze studie steeds voor een gemiddeld uur in de ochtendspits. Deze referentieperiode wordt aangehouden in alle scenario s. De ochtendspits werd gekozen omdat dit de periode is waar de grootste files zich voor doen. De reden is dat woon-werkverkeer, schoolverkeer en bepaald commercieel verkeer weinig flexibel zijn. De avondspits is meestal iets meer gespreid. De MKBA door de BAM 2 uit 2004 was ook beperkt tot de spitsperiode. Het zou vollediger zijn om zowel de ochtend- en de avondspits te bestuderen en ook de verschuivingen binnen de dag. Hier kan dan aandacht gaan naar vrachtwagenverkeer en de flexibiliteit van havenverkeer. Dit vergt bijkomende analyse en een uitbreiding van het verkeersmodel zodat verschuivingen tussen periodes in de dag kunnen onderzocht worden. Overzicht scenario s: Huidige infrastructuur Referentiescenario 2007 Referentiescenario 2020 Infrastructuur met Meccanotracé Meccanotracé zonder trajectheffing Meccanotracé met trajectheffing Afzonderlijke Meccano tangenten o Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent o Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent o Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent Infrastructuur met Oosterweelverbinding Oosterweelverbinding met tol en zonder verbreding ring Oosterweelverbinding met tol en met verbreding ring Oosterweelverbinding met trajectheffing en met verbreding ring BAM (2004) MASTERPLAN ANTWERPEN Maatschappelijke kosten-batenanalyse van de weg- en openbaar vervoersprojecten, eindrapport

14 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN Huidige infrastructuur Referentiescenario 2007 Het referentiescenario 2007 beschrijft de verkeersafwikkeling in het studiegebied voor een gemiddeld uur in de ochtendspits in Verkeersstromen worden gesimuleerd op de huidige infrastructuur (2007). Het beschouwde verkeersnetwerk omvat het hoofdwegennet rondom de stad Antwerpen met bijhorende op- en afritten. Dit netwerk heeft twee Schelde verbindingen (verbindingen tussen de linkeroever en de rechteroever van de Schelde): Kennedytunnel en Liefkenshoektunnel. Ook de huidige tolheffing in de Liefkenshoektunnel wordt meegenomen als randvoorwaarde. De gebruikte tolhoogtes 3 zijn 4,4 per personenwagen en 13 per vrachtwagen; hierbij wordt aangenomen dat vrachtwagens geen BTW betalen. De bedoeling van dit scenario is maximaal af te stemmen op bestaande berekeningen uit lopende en/of afgeronde studies. Op die manier vertrekken we van dezelfde uitgangssituatie, en zijn de verschillende studies onderling vergelijkbaar. Bestaande studies ( ) vertrekken van verkeersdata van het Vlaams Verkeerscentrum (VVC). Ook in deze studie gebruiken we gegevens van VVC over het verkeersnetwerk (geografische ligging, geometrie, linktypes, capaciteiten, maximumsnelheden) en verkeersintensiteiten. Deze gegevens werden ter beschikking gesteld door de opdrachtgever. De verkeersvraag wordt weergegeven in de vorm van herkomst-bestemmingsmatrices. Deze matrices geven voor elke herkomstzone aan hoeveel voertuigen van daaruit een bepaalde bestemming trachten te bereiken. In het beschouwde verkeersnetwerk worden 30 herkomst- en bestemmingszones gedefinieerd. Afzonderlijke matrices voor personenwagens en vrachtwagens worden opgesteld op basis van beschikbare informatie van het VVC 7. De matrices worden gekalibreerd zodanig dat de resulterende verkeersintensiteiten op alle netwerkschakels zo nauw mogelijk aansluiten bij verkeersintensiteiten zoals voorspeld door het VVC. De resulterende afwijkingen zijn erg beperkt (0 tot 5 %). Volgende tabel geeft een verdeling van het verkeer naar type in het referentiescenario. 3 Bron: Eigen berekening op basis van cijfers op de website Liefkenshoektunnel 4 BAM (2004) MASTERPLAN ANTWERPEN Maatschappelijke kosten-batenanalyse van de weg- en openbaar vervoersprojecten, eindrapport 5 BAM (2007) Plan-MER Oosterweelverbinding, eindrapport 6 Van der Loo & Proost (2010) The Oosterweel junction revisited 7 Bron: DAM (2010).

15 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 15 Tabel 3: Verdeling van de ritten in het referentiescenario 2007 Personenwagen Transit 28,2 % Overige 71,8 % Totaal 100,0% Vrachtwagen Transit 49,2 % Haven 37,5 % Overige 13,3 % Totaal 100,0% Figuur 5 toont de in OmniTRANS gesimuleerde verkeersintensiteiten voor de ochtendspits in De breedte van de balkjes en de kleur is evenredig met de verkeersintensiteit. Verkeersintensiteiten worden uitgedrukt in pae/u (PersonenAutoEquivalenten per uur). We nemen aan dat een personenwagen overeenkomt met 1 pae en een vrachtwagen met 1,85 pae 8. Op het stuk ring tussen E19z en E313 zijn de intensiteiten het grootst. In beide rijrichtingen rijden meer dan pae per uur. Figuur 5: Verkeersintensiteiten (pae/u) voor een typisch ochtendspitsuur in 2007 in het referentiescenario 8 Bron: Eigen berekening op basis van cijfers VVC

16 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 16 Naast verkeersintensiteiten is het ook interessant om verzadigingsgraden in beschouwing te nemen omdat deze ook rekening houden met de bestaande capaciteit. De verzadigingsgraad op een schakel geeft de verhouding weer tussen de intensiteit (verkeersvolume, verkeersdebiet) en de capaciteit (maximale intensiteit). Verzadigingsgraden geven een duidelijk beeld van de knelpunten in het verkeersnetwerk. Figuur 6 toont de gesimuleerde verzadigingsgraden voor de ochtendspits in Hoe hoger en hoe roder de balkjes, hoe groter de verzadigingsgraad. Figuur 6: Verzadigingsgraad voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het referentiescenario Figuur 6 laat zien dat de Kennedytunnel (R1 tussen E17w en A12z) en het stuk R1 tussen E19z en E313 de grootste knelpunten vormen in de ochtendspits in het referentiescenario In deze bottlenecks is het verkeer in beide rijrichtingen volledig verzadigd (verzadigingsgraad 1), wat aanleiding geeft tot verkeerscongestie en bijhorend reistijdverlies. Onderstaande tabel 4 geeft de totale reisafstand die alle voertuigen samen afleggen tijdens één typisch ochtendspitsuur op het beschouwde snelwegennetwerk in Antwerpen (uitgedrukt in vtgkm/u).

17 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 17 Tabel 4: Totale reisafstand (vtgkm/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het referentiescenario 2007 Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario De totale reistijd van alle voertuigen samen wordt weergegeven in tabel 5 (uitgedrukt in vtgu/u). Dat zijn alle reisuren samen van alle voertuigen op het beschouwde snelwegennetwerk in Antwerpen gedurende één typisch ochtendspitsuur. Tabel 5: Totale reistijd (vtgu/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het referentiescenario 2007 Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Referentiescenario 2020 Naast het referentiescenario 2007 stellen we ook een referentiescenario op voor planjaar In dit scenario wordt de toekomstige verkeersvraag (2020) toegedeeld aan het huidige verkeersnetwerk. Het netwerk blijft identiek t.o.v. referentiescenario 2007 en ook de tolheffing in de Liefkenshoektunnel blijft behouden. Om de toename in verkeersvraag in te schatten tussen 2007 en 2020 baseren we ons op recente cijfers van het Federaal Planbureau 9. Tabel 6: Evolutie verkeersvraag in ochtendspits volgens Federaal Planbureau Personenwagens +1,09% per jaar Vrachtwagens +1,11% per jaar Hierbij kan opgemerkt worden dat het vrachtwagenverkeer gemiddeld weliswaar sneller stijgt dan 1,11 % per jaar, maar dat het aandeel binnen de spitsperiode tevens kleiner wordt. Deze groeicijfers worden toegepast om de herkomst-bestemmingsmatrices van 2007 om te zetten in een prognose voor de herkomst-bestemmingsmatrices voor Bij het opstellen van de matrices 2020 wordt bovendien ook rekening gehouden met de verdere uitbouw van de Nederlandse snelweg A4 tot doorstroomroute voor vrachtverkeer tussen Rotterdam en Antwerpen (project Mainportcorridor Zuid). De opgewaardeerde A4 zal aansluiten op de A12 ten noorden van Antwerpen, waardoor meer verkeer door de Liefkenshoektunnel en via de E34-west zal rijden richting Gent en de E17. 9 Hertveldt ea (2009) Langetermijnvooruitzichten voor transport in België: referentiescenario, Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer, Directie Mobiliteit, Brussel: Federaal Planbureau, 2009

18 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 18 De herkomst-bestemmingscijfers van de matrices 2020 worden vervolgens toegedeeld aan het bestaande verkeersnetwerk. Het OmniTRANS 10 softwarepakket wordt hier gebruikt om voor elke herkomst en bestemming, en voor elke weggebruiker, de route te zoeken die de totale vervoerskosten zo laag mogelijk maakt. De transportkosten omvatten de monetaire gebruikskosten van het voertuig (hoofdzakelijk brandstof en sleet) plus de tijdskosten. Het model zoekt dan een gebruikersevenwicht door de volumes verkeer te zoeken zodanig dat geen enkele gebruiker er nog belang bij heeft van route te veranderen (het Wardrop-evenwicht ). Dit levert volgende verkeersintensiteiten en verzadigingsgraden op: Figuur 7: Verkeersintensiteiten (pae/u) voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het referentiescenario

19 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 19 Figuur 8: Verzadigingsgraad voor een typisch ochtendspitsuur in 2020in het referentiescenario Zowel de verkeersintensiteiten als de verzadigingsgraden zijn toegenomen in vergelijking met referentiescenario De toename manifesteert zich op alle schakels van het netwerk. Er worden geen grote verschuivingen vastgesteld in de verkeersstromen. Onderstaande tabellen geven de totale reisafstand (vtgkm/u) en de totale reistijd (vtgu/u) weer gedurende 1 uur ochtendspits in het beschouwde netwerk. Tabel 7: Totale reisafstand (vtgkm/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het referentiescenario 2020 Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Referentiescenario Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,4% 16,4% 14,7%

20 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 20 Tabel 8: Totale reistijd (vtgu/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het referentiescenario 2020 Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Referentiescenario Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,2% 20,9% 19,4% In vergelijking met referentiescenario 2007 neemt het totaal aantal afgelegde voertuigkilometers toe met 14,7 %. De totale reistijd stijgt met 19,4 %. 2.2 Infrastructuur met Meccanotracé In deze sectie wordt een aantal scenario s uitgewerkt, waarbij de verkeersinfrastructuur in vergelijking met de huidige situatie (het referentiescenario) uitgebreid wordt met het Meccanotracé. Deze noordelijke verbinding tussen de E313 en de E17 omvat drie tangentiële wegen, zoals geïllustreerd in onderstaande figuur 9: (i) (ii) (iii) de Oosttangent (T102), een tunnelverbinding tussen de E313 en de E19n. de Noordtangent, een combinatie van viaduct en tunnel die in een derde Schelde kruising voorziet. de Westtangent, een tunnel tussen de E34w en de E17w. De totale lengte van de verbinding bedraagt 22,73 kilometer. Er worden telkens 2 x 3 rijstroken voorzien. De Noordtangent heeft 2 op- en afrit complexen, één ter hoogte van de Noorderlaan en één ter hoogte van de Scheldelaan. De Oost- en Westtangent hebben geen op- en afritten. Het Meccanovoorstel voorziet het behoud van de bestaande wegcapaciteit van de R1 zonder de realisatie van een stedelijke ringweg. Het voorstel voorziet geen doorritverbod voor vrachtverkeer doorheen de Kennedytunnel. Voor een volledige beschrijving van het Meccanotracé verwijzen we naar de studie Van knelpunten naar knooppunten door Claeys & Verhaeghe Claeys & Verhaeghe (2010) Van knelpunten naar knooppunten, Over mobiliteit en stadsontwikkeling in Antwerpen, Een toekomstvisie. Studieopdracht Forum 2020 Juni 2020

21 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 21 Figuur 9: Meccanotracé bestaande uit Westtangent, Noordtangent en Oosttangent (A102) Het Meccanotracé wordt toegevoegd aan het verkeersnetwerk van de huidige situatie uit het referentiescenario. Op basis van dit uitgebreide verkeersnetwerk worden volgende scenario s uitgewerkt: Meccanotracé zonder trajectheffing Meccanotracé met trajectheffing (= voorstel Forum 2020) Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent We beschouwen telkens de verkeersvraag in een gemiddeld uur in de ochtendspits van De OmniTRANS software wordt hier gebruikt om, vertrekkend van het referentiescenario, te berekenen welk nieuw verbruikersevenwicht er ontstaat met de nieuwe infrastructuur. Er zijn twee soorten van effecten. Ten eerste is er een herverdeling van de routes. Ten tweede is er een volume-effect. Het routeeffect bestaat omdat voor bepaalde herkomsten en bestemmingen de beste routes veranderen en er dus een nieuw gebruikersevenwicht ontstaat. De nieuwe infrastructuur vervangt andere routes en door verschuivingseffecten kunnen ook andere herkomsten en bestemmingen beïnvloed worden.

22 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 22 Het tweede effect is een volume-effect: door nieuwe infrastructuur daalt de gegeneraliseerde kostprijs van bepaalde herkomsten en bestemmingen. Dit betekent dat de vraag naar verplaatsingen voor die herkomsten en bestemmingen gaat stijgen. In deze studie beschouwen we een elastische verkeersvraag (de aangenomen prijselasticiteit t.o.v. de gegeneraliseerde prijs bedraagt -0,5). Indien een scenario aantrekkelijker wordt voor de gebruiker in vergelijking met het referentiescenario, dan zullen er nieuwe gebruikers aangetrokken worden. Het kan echter ook voorvallen dat er net minder gebruikers overblijven, wanneer de situatie voor de reizigers erop achteruit (bv. bij hoge tolheffing) Scenario Meccanotracé zonder trajectheffing In een eerste scenario bekijken we de effecten van het aanleggen van het Meccanotracé zonder begeleidende maatregelen zoals prijszetting of andere verkeersbeheersingsmaatregelen. De tolheffing in de Liefkenshoektunnel blijft behouden ( 4,4 per personenwagen en 13 per vrachtwagen zoals in het referentiescenario). Onderstaande figuren tonen de resulterende verkeersintensiteiten en verzadigingsgraden in de ochtendspits: Figuur 10: Verkeersintensiteiten (pae/u) en verschil ten opzicht van referentiescenario voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing % % % %

23 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 23 Figuur 11: Verzadigingsgraad voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing Het Meccanotracé trekt verkeersstromen aan die zich in het referentiescenario op andere netwerkschakels bevinden. Op die manier worden de schakels uit het referentienetwerk ontlast. Het Meccanotracé trekt ongeveer pae/u aan op de Oosttangent, pae/u op de Noordtangent en pae/u op de Westtangent (steeds beide rijrichtingen samen). De ringweg R1 wordt behoorlijk ontlast. Zo verminderen de intensiteiten in de Kennedytunnel (- 29%), op de R1 tussen Berchem en Borgerhout (i.e. tussen de aansluitingen met E19z en E313) (- 20%), en op de R1 tussen Deurne en Merksem (i.e. tussen de aansluitingen met E313 en E19n) (- 36%). Deze reducties geven steeds het gemiddelde weer van beide rijrichtingen. De verzadigingsgraad in de Kennedytunnel (73 %) en op de ring tussen Berchem en Borgerhout (86%) is gedaald t.o.v. het referentiescenario, maar de verkeerscongestie is er nog niet helemaal verdwenen. Verder wordt ook verkeer weggetrokken uit de Liefkenshoektunnel (intensiteiten -19%), o.a. als gevolg van het behoud van de tolheffing in dit scenario.

24 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 24 Ook de E34w, ten oosten van de aansluiting met de R2 (-28 %), en de E17w, ten oosten van de aansluiting met Westtangent (-24%) worden behoorlijk ontlast. De cijfers hebben steeds betrekking op het gemiddelde van beide rijrichtingen. In het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing is er sprake van een aanzuigeffect, nieuwe reizigers worden aangetrokken. Er worden 5,3 % meer voertuigkilometers afgelegd dan wanneer er geen aanzuigeffect zou zijn (bovenstaande intensiteiten en verzadigingsgraden houden daar rekening mee). Onderstaande tabellen geven de totale reisafstand (vtgkm/u) en de totale reistijd (vtgu/u) weer gedurende 1 uur ochtendspits in het beschouwde netwerk. De cijfers houden rekening met het aanzuigeffect. Tabel 9: Totale reisafstand (vtkm/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé zonder trajectheffing Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,7% -4,5% -6,4% Tabel 10: Totale reistijd (vtgu/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé zonder trajectheffing Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,6% -21,6% -21,6% In vergelijking met referentiescenario 2020 neemt het totaal aantal afgelegde voertuigkilometers af met 6,4%, ondanks het aanzuigeffect. De totale reistijd daalt met 21,6%.

25 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN Scenario Meccanotracé met trajectheffing Om het Meccanotracé optimaal te laten functioneren, wordt voorgesteld om de verkeersstromen ook nietfysiek te sturen door middel van dynamisch verkeersmanagement (routeadvies), modulering van de snelheid en het internaliseren van externe kosten. Verder kan ook gedacht worden aan kilometerheffing, uniforme of variabele spitsheffing (beperkt in tijd en plaats), Slimme sturing is een cocktail van tal van begeleidende maatregelen. In een tweede scenario bekijken we de effecten van het aanleggen van het Meccanotracé waarbij een trajectheffing geïntroduceerd wordt als sturingsmechanisme. Deze trajectheffing wordt enkel gelegd op het transitverkeer. De tolheffing in de Liefkenshoektunnel werd niet behouden, en de Liefkenshoektunnel wordt onderdeel van de trajectheffing. Dit scenario wordt door Forum 2020 als voorkeursoptie naar voor geschoven en wordt uitgebreid toegelicht in de studie Van knelpunten naar knooppunten door Claeys & Verhaeghe Trajectheffing Het voorgestelde sturingssysteem legt een bepaalde heffing op aan doorgaand verkeer, niet aan bestemmingsverkeer of havenverkeer. 13 In deze studie wordt geen uitgebreid onderzoek gedaan naar mogelijke implementatiewijzen van dergelijk systeem. De meest eenvoudige oplossing bestaat erin om op elke inkomende hoofdweg een detectiepoort te plaatsen. Enkel aan het verkeer dat een detectiepoort passeert en binnen een bepaalde tijdsspanne een andere detectiepoort passeert wordt een heffing opgelegd. Deze heffing is afhankelijk van het gekozen traject tussen de twee detectiepoorten (waarbij impliciet aangenomen wordt dat extra detectiepoorten voor trajectcontrole zorgen). Een meer high tech oplossing waaraan ondermeer in Duitsland en Nederland wordt gewerkt is het gebruik van GPS systemen die toelaten om de fysieke detectiepoort te laten vallen en een veel nauwkeurigere beprijzing op te zetten. De trajectheffing is ook afhankelijk van het voertuigtype (vrachtwagen vs. personenwagen) en kan ook in de tijd variëren. Er wordt aangenomen dat de voorgestelde trajectheffing technisch, maatschappelijk en juridisch implementeerbaar is. Impliciet wordt ook verondersteld dat de nodige flankerende maatregelen getroffen worden (zonder deze te expliciteren) om perverse effecten te vermijden (bv geen shift van hoofdwegennet naar onderliggend wegennet voor doorgaand verkeer). 12 Claeys & Verhaeghe (2010) Van knelpunten naar knooppunten, Over mobiliteit en stadsontwikkeling in Antwerpen, Een toekomstvisie. Studieopdracht Forum 2020 Juni 2020, p.43 en volgende. 13 Er moet nagezien worden of dit in regel is met de Europese richtlijn inzake heffing op vrachtwagens die in principe geen discriminatie toelaat.

26 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 26 Figuur 12: Detectiepoorten (gele punten) in het scenario Meccanotracé met trajectheffing In deze studie bepalen we de hoogte van de tarieven voor de trajectheffing zodanig dat de externe kosten van het wegverkeer (milieu, ongevallen, files) zoveel mogelijk geïnternaliseerd worden. Dergelijke prijszetting leidt tot een vanuit maatschappelijk oogpunt optimaal gebruik van de verkeersinfrastructuur indien alle gebruikers beprijsd worden. De (vanuit maatschappelijk oogpunt) meest aangewezen trajecten krijgen de laagste kost. Reisadvies moet zorgen voor informatie over tarieven en reistijden, zodat reizigers de maatschappelijk juiste keuze maken. Aangezien de tarieven gekozen worden zodanig dat de externe kosten zoveel mogelijk geïnternaliseerd worden, zullen de trajecten met veel files en met hoge milieukosten (bv. stedelijk gebied) het duurst uitvallen. Milieukosten verschillen naargelang de omgeving (stedelijk versus niet-stedelijk, meer informatie in Sectie Milieu- en ongevalsbaten). Voor extra informatie over het internaliseren van externe kosten verwijzen we naar de standaardliteratuur 14. Figuur 13 illustreert de optimale hoogte van de verschillende tarieven in het verkeersnetwerk met Meccanotracé (tijdens een typisch ochtendspitsuur). Op basis hiervan kan een concrete praktische implementatie uitgewerkt worden, waarbij het ook mogelijk is bepaalde trajecten betalend te maken en andere gratis. Desgevallend wordt afgeweken van het theoretisch welvaartsoptimum. 14 Bijvoorbeeld Small & Verhoef, Urban Transport Economics, 2007.

27 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 27 Figuur 13: Tarieven ( /km) per netwerkonderdeel voor trajectheffing voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 Tabel 11 geeft het gemiddelde tarief weer in de ochtendspits. Zoals bovenstaande figuur aangeeft zullen sommige secties duurder zijn, en sommige goedkoper. De tol in de Liefkenshoektunnel werd in dit scenario afgeschaft, en is vervangen door een zeer laag tarief voor de trajectheffing. Tabel 11: Prijshoogte van de trajectheffing per voertuigtype in de ochtendspits trajectheffing (in prijzen 2010) Personenwagen transit (28,2% van de ritten met een personenwagen) Vrachtwagen transit (49,2% van de ritten met een vrachtwagen) Personenwagen overig Vrachtwagen haven Vrachtwagen overig Prijshoogte trajectheffing 0,058 /vtgkm 0,124 /vtgkm 0 /vtgkm Afstand op het netwerk 16,4 km 19,0 km Totale gemiddelde prijs voor een rit doorheen Antwerpen 0,95 2,36 0

28 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 28 De bedragen zijn kleiner dan bekende systemen: De tol in de Liefkenshoektunnel bedraagt momenteel 5,5 voor personenwagens (3,23 met teletol) en 18 voor personenwagens (12,88 met teletol). De Maut tolheffing voor vrachtwagens groter dan 12 ton op alle snelwegen in Duitsland bedraagt momenteel 0,141 tot 0,282 per voertuigkm. Zoals in de volgende paragraaf wordt aangetoond is de trajectheffing bedoeld (en efficiënt) als sturing van het verkeer, en niet om inkomsten te genereren Verkeersintensiteiten en verzadigingsgraden Onderstaande figuren tonen de resulterende verkeersintensiteiten en verzadigingsgraden in de ochtendspits, wanneer de trajectheffing wordt toegepast: Figuur 14: Verkeersintensiteiten (pae/u) en verschil ten opzicht van referentiescenario voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé met trajectheffing % % % %

29 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 29 Figuur 15: Verzadigingsgraad voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé met trajectheffing Het Meccanotracé met trajectheffing trekt meer verkeer aan in vergelijking met het Meccanotracé zonder trajectheffing, verkeer dat zich in het referentiescenario op andere netwerkschakels bevinden.. Die schakels van het oorspronkelijke referentienetwerk worden meer ontlast. Met trajectheffing trekt het Meccanotracé ongeveer pae/u aan op de Oosttangent, pae/u op de Noordtangent en pae/u op de Westtangent (steeds beide rijrichtingen samen). De intensiteiten nemen t.o.v. het referentiescenario af met 44 % in de Kennedytunnel, met 30 % op de R1 tussen Berchem en Borgerhout (i.e. tussen de aansluitingen met E19z en E313), en met 45 % op de R1 tussen Deurne en Merksem (i.e. tussen de aansluitingen met E313 en E19n). Verzadigingsgraden in de Kennedytunnel en op de R1 tussen Berchem en Borgerhout reduceren tot respectievelijk 58 % en 75 %, waarmee het ergste van de verkeerscongestie verdwijnt. Ook de verzadigingsgraad op de E313 ten westen van de aansluiting met de Oosttangent neemt behoorlijk af (67 % t.o.v. 88 % in het referentiescenario). De cijfers hebben steeds betrekking op het gemiddelde van beide rijrichtingen. In het scenario Meccanotracé met trajectheffing is er ondanks de heffing toch sprake van een aanzuigeffect, weliswaar minder dan bij het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing. De reden is dat de trajectheffing enkel geldt voor het transitverkeer, zodat het andere verkeer de vrijgekomen ruimte ten

30 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 30 dele weer inneemt. Er worden 2,6 % meer voertuigkilometers afgelegd dan wanneer er geen aanzuigeffect zou zijn (bovenstaande intensiteiten en verzadigingsgraden houden daar rekening mee). Onderstaande tabellen geven de totale reisafstand (vtgkm/u) en de totale reistijd (vtgu/u) weer gedurende 1 uur ochtendspits in het beschouwde netwerk. De cijfers houden rekening met het aanzuigeffect. Tabel 12: Totale reisafstand (vtgkm/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé met trajectheffing Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé met trajectheffing Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,3% -7,5% -9,1% Tabel 13: Totale reistijd (vtgu/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé met trajectheffing Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé met trajectheffing Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,3% -32,5% -32,3% In vergelijking met het referentiescenario 2020 neemt het totaal aantal afgelegde voertuigkilometers af met 9,1%, ondanks het aanzuigeffect. De totale reistijd daalt met 32,3 %. In vergelijking met het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing neemt het totaal aantal afgelegde voertuigkilometers af met 2,5 %. De totale reistijd daalt met 8,8 %.

31 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN Afzonderlijke Meccano tangenten Scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent In een derde scenario bekijken we de effecten van het aanleggen van enkel de Westtangent van het Meccanotracé. Er worden geen begeleidende maatregelen zoals prijszetting of andere verkeersbeheersingsmaatregelen genomen. De tolheffing in de Liefkenshoektunnel blijft behouden ( 4,4 per personenwagen en 13 per vrachtwagen zoals in het referentiescenario). Onderstaande figuren tonen de resulterende verkeersintensiteiten en verzadigingsgraden in de ochtendspits: Figuur 16: Verkeersintensiteiten (pae/u) en verschil ten opzicht van referentiescenario voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent % % % %

32 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 32 Figuur 17: Verzadigingsgraad voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent In het scenario waarin enkel de Westtangent gebouwd wordt, trekt deze verbinding minder verkeer aan in vergelijking met het scenario waarbij de volledige Meccanotracé beschouwd wordt (zonder begeleidende maatregelen). Doordat de noordelijke tangent geen voertuigen meer aanlevert, valt de intensiteit op de Westtangent terug tot pae/u (beide rijrichtingen samen). De Westtangent zorgt slechts voor een beperkte ontlasting van de R1. Intensiteiten nemen t.o.v. het referentiescenario af met 3 % in de Kennedytunnel, met 6% op de R1 tussen Berchem en Borgerhout (i.e. tussen de aansluitingen met E19z en E313), en met 10% op de R1 tussen Deurne en Merksem (i.e. tussen de aansluitingen met E313 en E19n). De Kennedytunnel en de R1 tussen Berchem en Borgerhout blijven oververzadigd (verzadigingsgraad 1). Door het aanleggen van de Westtangent wordt de westelijke route van zuid naar noord (en van noord naar zuid) aantrekkelijker. De Liefkenshoektunnel trekt 50 % meer verkeer in vergelijking met het referentiescenario, terwijl de oostelijke route van noord naar zuid ietwat ontlast wordt (intensiteit op de R1 tussen Deurne en Merksem -10 % t.o.v. referentiescenario). De cijfers hebben steeds betrekking op het gemiddelde van beide rijrichtingen.

33 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 33 In het scenario Meccanotracé enkel Westtangent zorgt een aanzuigeffect voor een stijging in het aantal afgelegde voertuigkilometers van 1,4 % (in vergelijking met de situatie wanneer er geen aanzuigeffect zou zijn). Onderstaande tabellen geven de totale reisafstand (vtgkm/u) en de totale reistijd (vtgu/u) weer gedurende 1 uur ochtendspits in het beschouwde netwerk. De cijfers houden rekening met het aanzuigeffect. Tabel 14: Totale reisafstand (vtgkm/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,8% -0,2% 0,6% Tabel 15: Totale reistijd (vtgu/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Westtangent Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,5% -7,0% -4,8% In vergelijking met referentiescenario 2020 neemt het totaal aantal afgelegde voertuigkilometers toe met 0,6 %, gedeeltelijk omwille van het aanzuigeffect. De totale reistijd daalt met 4,8 %.

34 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN Scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent In een vierde scenario bekijken we de effecten van het aanleggen van enkel de Noordtangent van het Meccanotracé. Er worden geen begeleidende maatregelen zoals prijszetting of andere verkeersbeheersingsmaatregelen genomen. De tolheffing in de Liefkenshoektunnel blijft behouden. Onderstaande figuren tonen de resulterende verkeersintensiteiten en verzadigingsgraden in de ochtendspits: Figuur 18: Verkeersintensiteiten (pae/u) en verschil ten opzicht van referentiescenario voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent % % % %

35 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 35 Figuur 19: Verzadigingsgraad voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent In het scenario waarin enkel de Noordtangent gebouwd wordt, trekt deze verbinding ongeveer pae/u aan (beide rijrichtingen samen). De Noordtangent zorgt voor een ontlasting van de ring. Intensiteiten nemen t.o.v. het referentiescenario af met 20% in de Kennedytunnel, met 14 % op de ring tussen Berchem en Borgerhout (i.e. tussen de aansluitingen met E19z en E313), en met 25 % op de ring tussen Deurne en Merksem (i.e. tussen de aansluitingen met E313 en E19n). De verzadigingsgraad in de Kennedytunnel (87 %) en op de ring tussen Berchem en Borgerhout (93 %) is gedaald t.o.v. het referentiescenario, maar onvoldoende om de verkeerscongestie weg te nemen. De noordelijke verbinding trekt ook verkeer weg uit de Liefkenshoektunnel (intensiteiten -25 %) omdat de Liefkenshoektunnel in dit scenario niet tolvrij is. De cijfers hebben steeds betrekking op het gemiddelde van beide rijrichtingen. In het scenario Meccanotracé enkel Noordtangent zorgt een aanzuigeffect voor een stijging in het aantal afgelegde voertuigkilometers van 3,3 % (in vergelijking met de situatie wanneer er geen aanzuigeffect zou zijn). Onderstaande tabellen geven de totale reisafstand (vtgkm/u) en de totale reistijd (vtgu/u) weer

36 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 36 gedurende 1 uur ochtendspits in het beschouwde netwerk. De cijfers houden rekening met het aanzuigeffect. Tabel 16: Totale reisafstand (vtgkm/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,3% -1,8% -3,9% Tabel 17: Totale reistijd (vtgu/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Noordtangent Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,0% -12,5% -13,0% In vergelijking met referentiescenario 2020 neemt het totaal aantal afgelegde voertuigkilometers af met 3,9 %, ondanks het aanzuigeffect. De totale reistijd daalt met 13 %.

37 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN Scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent In een laatste scenario m.b.t. het Meccanotracé bekijken we de effecten van het aanleggen van enkel de Oosttangent. Er worden geen begeleidende maatregelen genomen zoals prijszetting of andere verkeersbeheersingsmaatregelen. De tolheffing in de Liefkenshoektunnel blijft behouden. Onderstaande figuren tonen de resulterende verkeersintensiteiten en verzadigingsgraden in de ochtendspits: Figuur 20: Verkeersintensiteiten (pae/u) en verschil ten opzicht van referentiescenario voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent % % % %

38 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 38 Figuur 21: Verzadigingsgraad voor een typisch ochtendspitsuur in 2020 in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent In het scenario waarin enkel de Oosttangent gebouwd wordt, trekt deze verbinding ongeveer pae/u aan (beide rijrichtingen samen). De Oosttangent zorgt voor een beperkte ontlasting van de ring. Intensiteiten nemen t.o.v. het referentiescenario af met 5% in de Kennedytunnel en met 4 % op de ring tussen Berchem en Borgerhout (i.e. tussen de aansluitingen met E19z en E313). De Kennedytunnel en de ring tussen Berchem en Borgerhout blijven overbelast (verzadigingsgraad 1). De Oosttangent ontlast vooral het gedeelte ring tussen Deurne en Merksem (i.e. tussen de aansluitingen met E313 en E19n). De intensiteiten dalen daar met 20 % t.o.v. het referentiescenario. De cijfers hebben steeds betrekking op het gemiddelde van beide rijrichtingen. In het scenario Meccanotracé enkel Oosttangent zorgt een aanzuigeffect voor een stijging in het aantal afgelegde voertuigkilometers van 1,9 % (in vergelijking met de situatie wanneer er geen aanzuigeffect zou zijn). Onderstaande tabellen geven de totale reisafstand (vtgkm/u) en de totale reistijd (vtgu/u) weer gedurende 1 uur ochtendspits in het beschouwde netwerk. De cijfers houden rekening met het aanzuigeffect.

39 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN 39 Tabel 18: Totale reisafstand (vtgkm/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,0% -0,3% -3,5% Tabel 19: Totale reistijd (vtgu/u) tijdens 1 uur ochtendspits in het scenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent Personenwagens Vrachtwagens Totaal Referentiescenario Meccanotracé zonder trajectheffing enkel Oosttangent Verschil t.o.v. referentiescenario Relatief verschil t.o.v. referentiescenario ,6% -9,5% -10,5% In vergelijking met referentiescenario 2020 neemt het totaal aantal afgelegde voertuigkilometers af met 3,5 %, ondanks het aanzuigeffect. De totale reistijd daalt met 10,5 %.

SAMENVATTING. Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen. In opdracht van:

SAMENVATTING. Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen. In opdracht van: TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN VITAL DECOSTERSTRAAT 67A BUS 0001 3000 LEUVEN BELGIË http://www.tmleuven.be/ TEL +32 (16) 31 77 30 FAX +32 (16) 31 77 39 Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé

Nadere informatie

Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen

Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen Verkeerskundige analyse en MKBA van het Meccanotracé en de in Antwerpen Griet De Ceuster Isaak Yperman 1 Studieopdracht Studie in opdracht van: Forum 2020 Uitgevoerd door TML Twee delen: Effecten op verkeerstromen

Nadere informatie

Verkeerskundige Analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11

Verkeerskundige Analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN DIESTSESTEENWEG 57 3010 KESSEL-LO BELGIË http://www.tmleuven.be/ TEL +32 (16) 31 77 30 FAX +32 (16) 31 77 39 Verkeerskundige Analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding

Nadere informatie

Verkeerskundige analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11

Verkeerskundige analyse van het Meccanotracé en de Oosterweelverbinding in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11 Verkeerskundige analyse van het Meccanotracé en de in Antwerpen m.i.v. hoofdweg R11 Griet De Ceuster Isaak Yperman Opdrachtgever: Forum 2020 Oosterw eelverbinding 1 Studieopdracht Studie in opdracht van:

Nadere informatie

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven?

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? De beoordeling voor de discipline MENS-MOBILITEIT gebeurde op vlak van de doelstellingen van het MASTERPLAN 2020: verbeteren van de bereikbaarheid

Nadere informatie

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven?

Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? Hoe gebeurt de beoordeling van de verschillende alternatieven? De beoordeling voor de discipline MENS-MOBILITEIT gebeurde op vlak van de doelstellingen van het MASTERPLAN 2020: verbeteren van de bereikbaarheid

Nadere informatie

Plan-MER Oosterweelverbinding

Plan-MER Oosterweelverbinding Plan-MER Oosterweelverbinding Infovergadering 26 juni 2013 FASE 3 - VERKEERSKUNDIGE ANALYSE TUSSENTIJDSE CONCLUSIES Dirk Engels MER-Deskundige Mens-Mobiliteit Agenda 1. Doel tussentijdse evaluatie mobiliteit

Nadere informatie

Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen

Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen Doorstromingsstudie: Spitsstrook E19 Noord richting Antwerpen Studierapport Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1 Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 15: Resultaten modelscenario REF3.2.1 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat

Nadere informatie

Oosterweeldossier. Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B. Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014

Oosterweeldossier. Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B. Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014 Oosterweeldossier Stand van zaken Bouwstenen voor een plan B Hortalezing straten-generaal, 28 april 2014 Bouwstenen voor een plan B Beslist beleid 14 februari en 4 april 2014, tevens achterhaald beleid

Nadere informatie

straten-generaal 29 januari 2013 De Groene Wapper aka t Groen Verdiep Ringpark Groene Vesten bij Meccanotracé Sector Noord

straten-generaal 29 januari 2013 De Groene Wapper aka t Groen Verdiep Ringpark Groene Vesten bij Meccanotracé Sector Noord straten-generaal 29 januari 2013 De Groene Wapper aka t Groen Verdiep Ringpark Groene Vesten bij Meccanotracé Sector Noord Ringgebied R1 Zone viaduct van Merksem Antwerpen = Stad aan de Verkeersstroom

Nadere informatie

Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen

Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen Doorstromingsstudie Weefzone R1 binnenring tussen Antwerpen-Oost en Antwerpen-Zuid Microsimulatie belijningsmaatregelen Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder exploitatievarianten

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder exploitatievarianten Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 9: Overzichtsgrafieken indicatoren Scenario s zonder en Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw

Nadere informatie

Van knelpunten naar knooppunten

Van knelpunten naar knooppunten Van knelpunten naar knooppunten Over mobiliteit en stadsontwikkeling in Antwerpen Donderdag 4 maart 2010 (deel 1) 1-103 Oorzaken Antwerpse mobiliteitsinfarct Algemeen: Ruimtelijke ordening: Nevelstad =

Nadere informatie

Inspraak voor MER: 2695

Inspraak voor MER: 2695 InspraakvoorMER:2695 PLAN-MILIEUEFFECTRAPPORTAGE OOSTERWEELVERBINDING Naamenvoornaam :WillyVanOverloop, Adres:Eikenlaan 13 Postcodeenwoonplaats :9111Belsele E mail * :bolster@telenet.be Inspraakals: Particulier

Nadere informatie

Alleen met het juiste tracé naar de juiste overkapping

Alleen met het juiste tracé naar de juiste overkapping Alleen met het juiste tracé naar de juiste overkapping Analyse overkappingsonderzoek Antwerpse Ring - Historiek en politieke context (2004-2012) - Lectuur door straten-generaal: 8 conclusies 2012 straten-generaal

Nadere informatie

Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020

Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 Agenda De voetafdruk van het verleden op de mobiliteitsproblematiek Wat is en doet Forum 2020 Meccano-plan vs. Oosterweelverbinding Het voortschrijdend inzicht van

Nadere informatie

PLAN-MILIEUEFFECTRAPPORTAGE OOSTERWEELVERBINDING

PLAN-MILIEUEFFECTRAPPORTAGE OOSTERWEELVERBINDING In opdracht van PLAN-MILIEUEFFECTRAPPORTAGE OOSTERWEELVERBINDING DEELRAPPORT 13 SYNTHESE EN CONCLUSIES Januari 2014 Revisiestatus: Versie Datum Definitieve versie Januari 2014 Opgesteld: Functie Naam MER-coördinator

Nadere informatie

PERSCONFERENTIE 10 JUNI Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020

PERSCONFERENTIE 10 JUNI Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 PERSCONFERENTIE 10 JUNI 2011 Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 Agenda Inleiding door dhr. Christian Leysen (Forum 2020) Voorstelling bijkomend studierapport Verkeerskundige analyse Meccano- en Oosterweelverbinding

Nadere informatie

STUDIENOTA. Inleiding

STUDIENOTA. Inleiding STUDIENOTA Verkeerscentrum Vuurkruisenplein 20 2020 Antwerpen Tel. 03 443 63 02 - Fax 03 443 69 37 verkeersinfo@vlaanderen.be www.verkeerscentrum.be Onderwerp : Evaluatie van de studies van Transport Mobility

Nadere informatie

R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen

R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen Doorstromingsstudie R1 Antwerpen-West Microsimulatie belijningsmaatregelen Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00)

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00) Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 2: Resultaten nulscenario s (NUL0.0.0 en NUL1.00) Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange

Nadere informatie

Mobiliteit: de rol van sturing en capaciteit

Mobiliteit: de rol van sturing en capaciteit Mobiliteit: de rol van sturing en capaciteit BRUNO DE BORGER, UA hoogleraar economie Ringland Colloquium 20 maart 2014 de Singel Antwerpen Overzicht Basisprincipes van een goed mobiliteitsbeleid Toepassing

Nadere informatie

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0

Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0 Deelrapport Doorrekeningen Plan-MER Oosterweelverbinding (Fase 4) Bijlage 7: Resultaten modelscenario REF4.3.0 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat

Nadere informatie

Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel

Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel Doorstromingsstudie: Microsimulatie hoofdwegennet R2 ter hoogte van Tijsmanstunnel Studierapport Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus

Nadere informatie

1 Aanleiding. Randweg Klaaswaal. Provincie Zuid-Holland. Toelichting modelanalyse. 27 juni 2018 ZHA355/Mes/

1 Aanleiding. Randweg Klaaswaal. Provincie Zuid-Holland. Toelichting modelanalyse. 27 juni 2018 ZHA355/Mes/ Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Casuariestraat 9a Emmasingel 15 7417 BJ Deventer 2511 VB Den Haag 5611 AZ Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse

Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse Larserknoop Lelystad Verkeerskundige analyse projectnr. 196305 revisie 3 23 maart 2010 Opdrachtgever Gemeente Lelystad Postbus 91 8200 AB LELYSTAD datum vrijgave beschrijving revisie goedkeuring vrijgave

Nadere informatie

Internalisering van externe kosten van wegverkeer in Vlaanderen. Samenvatting. Griet De Ceuster. Transport & Mobility Leuven

Internalisering van externe kosten van wegverkeer in Vlaanderen. Samenvatting. Griet De Ceuster. Transport & Mobility Leuven Internalisering van externe kosten van wegverkeer in Samenvatting Griet De Ceuster Transport & Mobility Leuven Studie uitgevoerd in opdracht van de Vlaamse Milieumaatschappij, MIRA september 2004 Samenvatting

Nadere informatie

Evaluatie spitsstrook E34-E313

Evaluatie spitsstrook E34-E313 Evaluatie spitsstrook E34-E313 Dr. Stefaan Hoornaert (Vlaams Verkeerscentrum) 11-13/09/2013 start: 21 14 13 10 86 415 12 11 97 53 sec Probleemstelling Evaluatie spitsstrook E34-E313 slide 1/11 Knelpunt

Nadere informatie

INVLOED VAN NIEUWE WEGINFRASTRUCTUUR OP DE CO 2 UITSTOOT IN BELGIË. R0 Brussel, Oosterweel, E40 Haspengouw

INVLOED VAN NIEUWE WEGINFRASTRUCTUUR OP DE CO 2 UITSTOOT IN BELGIË. R0 Brussel, Oosterweel, E40 Haspengouw INVLOED VAN NIEUWE WEGINFRASTRUCTUUR OP DE CO 2 UITSTOOT IN BELGIË R0 Brussel, Oosterweel, E40 Haspengouw Overzicht De Belgische CO 2 uitstoot: van 2005 tot 2020 Uitbreiding Brusselse Ring (R0) Oosterweelverbinding

Nadere informatie

Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34

Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34 Doorstromingsstudie Voorbehouden rijstrook op E17 naar R2/E34 Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON Titel Dossiernummer

Nadere informatie

Bevindingen bij deelrapport 4 (mobiliteit) van ontwerp-mer Oosterweelverbinding

Bevindingen bij deelrapport 4 (mobiliteit) van ontwerp-mer Oosterweelverbinding Persconferentie straten-generaal 11 december 2013 Bevindingen bij deelrapport 4 (mobiliteit) van ontwerp-mer Oosterweelverbinding A. Meccanotracé scoort beter dan officiële regeringsprojecten uit de periode

Nadere informatie

Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op A12

Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op A12 Doorstromingsstudie Belijningsmaatregelen weefzone Ekeren Antwerpen-Noord op Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen

Nadere informatie

VRT Terzake (November 2011): filekosten

VRT Terzake (November 2011): filekosten TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN DIESTSESTEENWEG 57 3010 KESSEL-LO (LEUVEN) BELGIË http://www.tmleuven.be/ TEL +32 (16) 31 77 30 FAX +32 (16) 31 77 39 Auteur: Sven Maerivoet Laatste wijziging: 2 November 2011

Nadere informatie

Het Toekomstverbond en het verdere studiewerk. HORTA 07 maart 2018

Het Toekomstverbond en het verdere studiewerk. HORTA 07 maart 2018 Het Toekomstverbond en het verdere studiewerk HORTA 07 maart 2018 Studie 1 -Oosterweel-light Ringland draagt bij aan logische Oosterweel-light mét veilige aansluiting op de noordelijke Ring De Oosterweel-light-verbinding

Nadere informatie

Verwachte effecten van uitbreiding van infrastructuur

Verwachte effecten van uitbreiding van infrastructuur Verwachte effecten van uitbreiding van infrastructuur Griet De Ceuster Sven Maerivoet Transport & Mobility Leuven 9 december 2008 1 Enkele aandachtspunten 1. Trekt een hogere wegcapaciteit nieuw verkeer

Nadere informatie

DOORSTROMINGSSTUDIE SPITSSTROOK E314

DOORSTROMINGSSTUDIE SPITSSTROOK E314 DOORSTROMINGSSTUDIE SPITSSTROOK E314 COLOFON Titel Doorstromingsstudie: Spitsstrook E314 Dossiernummer 15403 Dossierbeheerder Opgesteld door Leen De Valck Leen De Valck Bruno Villé (Mint) Gereviseerd door

Nadere informatie

STUDIENOTA. Onderwerp : 1. Voorwerp van de studienota

STUDIENOTA. Onderwerp : 1. Voorwerp van de studienota STUDIENOTA Verkeerscentrum Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen Tel. 03 224 96 00 Fax 03 224 96 01 Verkeerscentrum@vlaanderen.be www.verkeerscentrum.be Onderwerp : Verdeling verkeer knooppunten

Nadere informatie

Verkeerstelling 2011 Resultaten Havenverkeer Antwerpen

Verkeerstelling 2011 Resultaten Havenverkeer Antwerpen Verkeerstelling 2011 Resultaten Havenverkeer Antwerpen Sprekers: Marc Van Peel, voorzitter GHA en havenschepen Eddy Bruyninckx, ceo GHA Chris Coeck, manager beleid en strategie Persconferentie 15 februari

Nadere informatie

Maatschappelijke kosten-batenanalyse van een derde Scheldekruising te Antwerpen. Addendum

Maatschappelijke kosten-batenanalyse van een derde Scheldekruising te Antwerpen. Addendum Maatschappelijke kosten-batenanalyse van een derde Scheldekruising te Antwerpen Addendum 23.01.2014 RebelGroup Advisory Belgium nv Lange Lozanastraat 112 B-2018 Antwerpen België T +32 (0)3 293.86.44 F

Nadere informatie

STUDIERAPPORT. Onderzoek maatregelen Liefkenshoektunnel

STUDIERAPPORT. Onderzoek maatregelen Liefkenshoektunnel STUDIERAPPORT Onderzoek maatregelen Liefkenshoektunnel Onderzoek: Overleg Duurzaam Antwerpen Mobiel werkgroep 5: Mobiliteit. Opgemaakt door: ir. Eddy Peetermans Datum: 03/2010 Dossier: 09213 DAM WG 5 Mobiliteit

Nadere informatie

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert?

Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl het aantal auto s op de weg vermindert? 06 VRAAG Mobiliteitsdiagnose in Brussels Hoofdstedelijk Gewest Oktober 2017 Waarom zijn er meer files in Brussel terwijl Net zoals de meeste Europese grootsteden heeft het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Mobiliteitsbeheersing en rekeningrijden

Mobiliteitsbeheersing en rekeningrijden Mobiliteitsbeheersing en rekeningrijden 22 april 2010 Overzicht De mobiliteit in cijfers.... 2 (avondspits) (ochtendspits) De mobiliteit in cijfers Files en meer files: waar? Files en meer files: wanneer?

Nadere informatie

PENDELEN PER MOTORFIETS: EEN IMPACTANALYSE

PENDELEN PER MOTORFIETS: EEN IMPACTANALYSE PENDELEN PER MOTORFIETS: EEN IMPACTANALYSE Eindrapport in opdracht van: Febiac vzw Woluwedal 46, bus 6 1200 BRUSSEL 21 september 2011 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN DIESTSESTEENWEG 57 3010 KESSEL-LO (LEUVEN)

Nadere informatie

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 25 oktober 2013

PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 25 oktober 2013 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN MINISTER HILDE CREVITS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT EN OPENBARE WERKEN 25 oktober 2013 Herinrichting ring rond Brussel: toename verkeersveiligheid, afname files Keuze

Nadere informatie

PERSONTMOETING 24 MAART 2010. Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020

PERSONTMOETING 24 MAART 2010. Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 PERSONTMOETING 24 MAART 2010 Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020 Een stand van zaken Uitgangspunten & aanpak Memorandum Feedback & vaststellingen Boodschap Openbaar vervoer potenties (Manu Claeys Peter

Nadere informatie

HOLLAND OUTLET MALL De verkeersstudies kritisch beschouwd 8 DECEMBER 2016

HOLLAND OUTLET MALL De verkeersstudies kritisch beschouwd 8 DECEMBER 2016 De verkeersstudies kritisch beschouwd 8 DECEMBER 2016 BESTUURLIJKE SAMENVATTING De komst van een Factory Outlet Centre (Holland Outlet Mall) naar Zoetermeer heeft grote gevolgen voor de bereikbaarheid

Nadere informatie

INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE. Studie in opdracht van Fevia

INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE. Studie in opdracht van Fevia INSCHATTING VAN DE IMPACT VAN DE KILOMETERHEFFING VOOR VRACHTVERVOER OP DE VOEDINGSINDUSTRIE Studie in opdracht van Fevia Inhoudstafel Algemene context transport voeding Enquête voedingsindustrie Directe

Nadere informatie

De latente vraag in het wegverkeer

De latente vraag in het wegverkeer De latente vraag in het wegverkeer Han van der Loop, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid KiM, kennislijn 1 en 2, 5 juni 2014 Vraagstuk * Veel gehoord bij wegverbreding of nieuwe wegen: Roept extra autogebruik

Nadere informatie

Gemeente Heusden. Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport

Gemeente Heusden. Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Gemeente Heusden Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Gemeente Heusden Aanvullend onderzoek aansluitingen Drunen Eindrapport Datum 10 april 2008 HSE046/Wnj/0422 Kenmerk Eerste versie Documentatiepagina

Nadere informatie

SAMENVATTING Invloed van nieuwe weginfrastructuur op de CO2 uitstoot in België

SAMENVATTING Invloed van nieuwe weginfrastructuur op de CO2 uitstoot in België SAMENVATTING Invloed van nieuwe weginfrastructuur op de CO2 uitstoot in België *** door Transport & Mobility Leuven (TML), in opdracht van Greenpeace België en Bond Beter Leefmilieu Vlaanderen *** In Brussel

Nadere informatie

Doorstromingsstudie E17 De Pinte - knooppunt Zwijnaarde Microsimulatie belijningsmaatregelen

Doorstromingsstudie E17 De Pinte - knooppunt Zwijnaarde Microsimulatie belijningsmaatregelen Doorstromingsstudie E17 De Pinte - knooppunt Zwijnaarde Microsimulatie belijningsmaatregelen Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40

Nadere informatie

REKENINGRIJDEN IN EN OM ANTWERPEN. 27 oktober 2016

REKENINGRIJDEN IN EN OM ANTWERPEN. 27 oktober 2016 REKENINGRIJDEN IN EN OM ANTWERPEN 27 oktober 2016 Transport & Mobility Leuven KU Leuven spin-off met 20 toponderzoekers Ingenieusr, computerwetenschappers, psychologen, economen, milieudeskundigen Onafhankelijk

Nadere informatie

Onderwerp : Simulatie belijningsmaatregelen op R0

Onderwerp : Simulatie belijningsmaatregelen op R0 STUDIENOTA Verkeerscentrum Lange Kievitstraat - bus 40 208 Antwerpen Tel. 0 224 96 00 - Fax 0 224 96 0 verkeersinfo@vlaanderen.be www.verkeerscentrum.be Onderwerp : Simulatie belijningsmaatregelen op R0

Nadere informatie

Aanbod, gebruik en reistijdverlies hoofdwegennet,

Aanbod, gebruik en reistijdverlies hoofdwegennet, Indicator 6 september 2018 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens kunt u via deze link [1] bekijken. Tussen 2000 en 2017 is het

Nadere informatie

INFRASTRUCTUURANALYSE VERSTERKING R2

INFRASTRUCTUURANALYSE VERSTERKING R2 INFRASTRUCTUURANALYSE VERSTERKING R2 0. Inleiding / aanleiding In het Toekomstverbond zijn afspraken gemaakt voor een verbeterde en versterkte R2 als hoofdontsluiting voor de haven en die doorgaand verkeer

Nadere informatie

RINGWEG OOST LEIDEN verkeerssimulaties

RINGWEG OOST LEIDEN verkeerssimulaties RINGWEG OOST LEIDEN verkeerssimulaties 1 juni 2012 INHOUDSOPGAVE INLEIDING 2 VARIANTEN RESULTATEN VARIANT 1 EN 2 UITWERKING VARIANT 1 CONCLUSIES 1 INLEIDING Voor de Ringweg Oost is voor de toekomstige

Nadere informatie

Notitie. blad 1 van 8

Notitie. blad 1 van 8 Notitie datum 14 april 2017 aan Williard van der Sluis Rijkswaterstaat van Hans van Herwijnen Antea Group kopie Marijke Visser Antea Group project Corridor Amsterdam-Hoorn projectnr. 0410260.00 Notitie

Nadere informatie

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit

Notitie Vergelijking Plateau- en Klagenfurtalternatief Rijksweg 74 ten aanzien van luchtkwaliteit Notitie Vergelijking Plateau- en lagenfurt RWS Limburg juli 2007 1 1. Samenvatting en conclusies Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met TNO de effecten in en rond Venlo van Rijksweg 74 op luchtkwaliteit

Nadere informatie

herstellen van de leefbaarheid

herstellen van de leefbaarheid herstellen van de leefbaarheid AMBITIE EN PRAKTIJK Steven Vervaet, Zwijndrecht Parlementaire Commissie Mobiliteit, 2 juli 2015 Beoordelingskader tracékeuze 3 de Scheldekruising mobiliteitswinst leefbaarheid

Nadere informatie

abcdefgh Aan Provincie Zuid-Holland t.a.v. de voorzitter van de adviescommissie IODS de heer M. Huls Postbus LP DEN HAAG Geachte heer Huls,

abcdefgh Aan Provincie Zuid-Holland t.a.v. de voorzitter van de adviescommissie IODS de heer M. Huls Postbus LP DEN HAAG Geachte heer Huls, abcdefgh Aan Provincie Zuid-Holland t.a.v. de voorzitter van de adviescommissie IODS de heer M. Huls Postbus 90602 2509 LP DEN HAAG Contactpersoon Doorkiesnummer Datum 16 juni 2006 Ons kenmerk DGP/WV/u.06.01301

Nadere informatie

Berekeningen effecten maatregelenpakket Zuidoostvleugel

Berekeningen effecten maatregelenpakket Zuidoostvleugel Berekeningen effecten maatregelenpakket Zuidoostvleugel Inleiding In het Bereikbaarheidsprogramma Zuidoostvleugel Brabantstad is een maatregelenpakket opgenomen conform de Zevensprong van Verdaas. Dit

Nadere informatie

Analyse omleidingsweg Anzegem

Analyse omleidingsweg Anzegem 5 december 2007 Analyse omleidingsweg Anzegem MINT nv Borchtstraat 28 2800 MECHELEN P1 Analyse omleidingsweg Anzegem MMM WVL MINT Mobiliteit in zicht 1. INLEIDING 1.1. ALGEMEEN In voorliggend rapport worden

Nadere informatie

Spitstarief en weguitbreiding in kosten-batenanalyses

Spitstarief en weguitbreiding in kosten-batenanalyses CPB Notitie Datum : 5 februari 2010 Spitstarief en weguitbreiding in kosten-batenanalyses Met de invoering van de kilometerheffing wordt ook een spitstarief ingevoerd. Dit spitstarief heft een tarief per

Nadere informatie

DE GROTE VERBINDING Een akkoord over de Oosterweelverbinding én over de Ring R1 én over de Werkgemeenschap HORTA

DE GROTE VERBINDING Een akkoord over de Oosterweelverbinding én over de Ring R1 én over de Werkgemeenschap HORTA DE GROTE VERBINDING 21.12.2018 06.02.2109 Een akkoord over de Oosterweelverbinding én over de Ring R1 én over de Werkgemeenschap HORTA 07.02.2019 2009: dé stunt van Ademloos en straten-generaal 2014: de

Nadere informatie

Bestemmingsplan. Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss bijlage 11 bij toelichting. Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008

Bestemmingsplan. Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss bijlage 11 bij toelichting. Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008 Bestemmingsplan Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - Oss - 2013 bijlage 11 bij toelichting Onderzoek ontsluiting Vorstengrafdonk december 2008 Bestemmingsplan Bedrijventerrein Vorstengrafdonk - 2013 bijlage

Nadere informatie

Routeanalyse Rijksstraatweg-N57. Gemeente Hellevoetsluis

Routeanalyse Rijksstraatweg-N57. Gemeente Hellevoetsluis Routeanalyse Rijksstraatweg-N57 Gemeente Hellevoetsluis Routeanalyse Rijksstraatweg-N57 Gemeente Hellevoetsluis Delft, 10 april 2007 Versie 2.0 ir. V.F. Harte ir. R. Michels Delft Infra Advies B.V. Rotterdamseweg

Nadere informatie

Analyse verkeerseffecten variant 2.1

Analyse verkeerseffecten variant 2.1 Analyse verkeerseffecten variant 2.1 s-gravendijkwal - Henegouwerlaan Januari 2010 Januari 2010 2 1. Inleiding Ten behoeve van de uitwerkingsfase van variant 2.1c uit de Planstudie s-gravendijkwal - Henegouwerlaan

Nadere informatie

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN VERKEERSKUNDIGE TOETS NIEUW GEMEENTEHUIS LEIDERDORP VERKEERSGENERATIE, VERKEERSAFWIKKELING EN PARKEREN

Nadere informatie

Haalbaarheidsstudie spitsstroken

Haalbaarheidsstudie spitsstroken Haalbaarheidsstudie spitsstroken Studierapport Microsimulatie spitsstrook E19 Antwerpen-Noord Brecht Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113

Nadere informatie

Emissies van het wegverkeer in België 1990-2030

Emissies van het wegverkeer in België 1990-2030 TRANSPORT & MOBILITY LEUVEN VITAL DECOSTERSTRAAT 67A BUS 1 3 LEUVEN BELGIË http://www.tmleuven.be TEL +32 (16) 31.77.3 FAX +32 (16) 31.77.39 Transport & Mobility Leuven is een gezamenlijke onderneming

Nadere informatie

Microsimulatie R0 Onderzoek naar het effect van een mogelijke snelheidsverlaging op de doorstroming

Microsimulatie R0 Onderzoek naar het effect van een mogelijke snelheidsverlaging op de doorstroming Microsimulatie R0 Onderzoek naar het effect van een mogelijke snelheidsverlaging op de doorstroming Onderzoek: Een dynamische simulatie van het effect van een mogelijke snelheidsverlaging op de doorstroming

Nadere informatie

Ir. Luc van Remortel Onderwerp: De Lange Wapper Oplossing van Remortel 5 maart 2010

Ir. Luc van Remortel Onderwerp: De Lange Wapper Oplossing van Remortel 5 maart 2010 Ir. Luc van Remortel Onderwerp: De Lange Wapper Oplossing van Remortel 5 maart 2010 Op 22 oktober 2009 na het referendum stuurde ik u mijn voorstel ter zake. Ik kreeg hierop reactie van burgemeester Patrick

Nadere informatie

De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel

De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel De impact van verkeer op gezondheid Het MER rapport Oosterweel Dirk.vanduppen@gvhv.be Geneeskunde voor het volk Persconferentie Ademloos 28 november 2013 Onderbouwd door een sterke literatuurstudie VERKEER

Nadere informatie

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2016 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2016 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Datum 16 augustus 2017 Kenmerk UTA018/Fok/0054.02

Nadere informatie

MEMO. Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Datum 27 januari 2012 Projectnummer Status Definitief Versie 6

MEMO. Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Datum 27 januari 2012 Projectnummer Status Definitief Versie 6 MEMO Aan Robert in 't Veld (DVS) Van Paul van Lier (Advin B.V.) Onderwerp Evaluatie Spoedaanpak - ontwikkeling verkeersprestatie (VP) per project Datum 27 januari 212 Projectnummer 7211112 Status Definitief

Nadere informatie

Wat ging vooraf? Dit is gedaan aan de hand van het beoordelingskader uit de NRD (zie hiernaast).

Wat ging vooraf? Dit is gedaan aan de hand van het beoordelingskader uit de NRD (zie hiernaast). Proces en procedure Wat ging vooraf? Na de publicatie van de Notitie reikwijdte en detailniveau (NRD) in december 2017 zijn: Wegontwerpen gemaakt van de alternatieven Smart Mobility-maatregelen vertaald

Nadere informatie

Documentair onderzoek naar proefprojecten in het kader van de kilometerheffing

Documentair onderzoek naar proefprojecten in het kader van de kilometerheffing Documentair onderzoek naar proefprojecten in het kader van de kilometerheffing Dr. Inge Mayeres en Dr. Carolien Beckx VITO 13/09/2013 Dit onderzoek werd uitgevoerd in het kader van de wetenschappelijke

Nadere informatie

Bereikbaarheidsindicator: hemelsbrede reissnelheid,

Bereikbaarheidsindicator: hemelsbrede reissnelheid, Bereikbaarheidsindicator: hemelsbrede reissnelheid, 2004-2009 Indicator 20 september 2012 U bekijkt op dit moment een archiefversie van deze indicator. De actuele indicatorversie met recentere gegevens

Nadere informatie

Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2

Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2 TNO-rapport TNO 2015 R10073 Rapportage relatieve effectbepaling SALTO 2 Earth, Life & Social Sciences Princetonlaan 6 3584 CB Utrecht Postbus 80015 3508 TA Utrecht www.tno.nl T +31 88 866 42 56 Datum 14

Nadere informatie

1 Ontwikkeling hoofdwegennet

1 Ontwikkeling hoofdwegennet Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 ()57 666 222 F +31 ()57 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Kilometerheffing vrachtverkeer

Kilometerheffing vrachtverkeer Verdieping mobiliteitseffecten De hier beschreven effecten zijn gebaseerd op evaluatiestudies voor de heffingen die al van kracht zijn en hypothetische modelstudies. Hoewel er al vele heffingen van kracht

Nadere informatie

3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant

3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant 3 Witteveen & Bos Provincie Noord-Brabant Toedeling van het transport van gevaarlijke stoffen aan de N279 tussen Den Bosch en Asten Schoemakerstraat 97c 2628 VK Delft Postbus 5044 2600 GA Delft T (088)

Nadere informatie

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda

MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda MIRT-Verkenning A20 Nieuwerkerk aan den IJssel - Gouda Tussenresultaten Inhoud Waar staan we nu, vervolgstappen en planning? NRD januari 2018 en zienswijzen Drie alternatieven A20 Resultaten van het onderzoek:

Nadere informatie

Doorstromingsstudie Gent: B401 en parallelbaan E17

Doorstromingsstudie Gent: B401 en parallelbaan E17 Doorstromingsstudie Gent: B401 en parallelbaan E17 Studierapport Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat 111-113 bus 40 2018 Antwerpen COLOFON Titel

Nadere informatie

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven.

a) Omschrijf in woorden tot welke algemene effecten de introductie van nieuwe transportvoorzieningen leidt. U behoeft het diagram niet te geven. Examen H111 Verkeerskunde Basis Katholieke Universiteit Leuven Departement Burgerlijke Bouwkunde Datum: donderdag 5 september 2002 Tijd: 9.00 12.00 uur Instructies: Er zijn 5 vragen; start de beantwoording

Nadere informatie

Tracéstudie A2 Ladonk Kapelweg (TALK) 8 september 2011

Tracéstudie A2 Ladonk Kapelweg (TALK) 8 september 2011 Tracéstudie A2 Ladonk Kapelweg (TALK) 8 september 2011 Programma opening en welkom door wethouder Van der Zanden toelichting door projectleider van Duren pauze en gelegenheid voor vragen beantwoording

Nadere informatie

Naar een veiligere ring om Brussel. Jelle Vercauteren AWV Vlaams-Brabant 13 mei 2014 Brugge

Naar een veiligere ring om Brussel. Jelle Vercauteren AWV Vlaams-Brabant 13 mei 2014 Brugge Naar een veiligere ring om Brussel Jelle Vercauteren AWV Vlaams-Brabant 13 mei 2014 Brugge Naar een veiligere ring om Brussel Probleemstelling Situering Oplossingsrichting Voorkeursscenario Scheiden van

Nadere informatie

De latente vraag in het wegverkeer

De latente vraag in het wegverkeer De latente vraag in het wegverkeer Han van der Loop, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Jan van der Waard, Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid Contactpersoon DGB: Henk van Mourik Afdelingsoverleg

Nadere informatie

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht

Voertuigverliesuren Verkeersbeeld provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2017 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Provincie Utrecht Voertuigverliesuren 2017 - Verkeersbeeld provincie Utrecht Eindrapport Datum 2 oktober 2018 Kenmerk 002134.20181002.R1.01

Nadere informatie

Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties

Gemeente Enschede. Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Gemeente Enschede Verkeersafwikkelingsstudie Zuiderval Resultaten aanvullende simulaties Datum 6 november 29 ESD131/Bsm/1362

Nadere informatie

Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60.

Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60. Tentamen AutoMobility 3 juli 14:00-17:00 Dit tentamen bestaat uit 6 vragen. Voor elke vraag zijn 10 punten te behalen. Het tentamencijfer is 1+ [aantal punten]/60. VRAAG 1: A13/A16 (Normering 1a: 2, 1b:2,

Nadere informatie

Doorstromingsstudie & Ongevallenanalyse

Doorstromingsstudie & Ongevallenanalyse Doorstromingsstudie & Ongevallenanalyse Trajectcontrole ter hoogte van de Kennedytunnel op de Antwerpse ring Departement Mobiliteit en Openbare Werken Verkeerscentrum Anna Bijnsgebouw Lange Kievitstraat

Nadere informatie

Infoavond Oosterweel De effecten op Merksem en Luchtbal. 3 oktober 2018

Infoavond Oosterweel De effecten op Merksem en Luchtbal. 3 oktober 2018 Infoavond Oosterweel De effecten op Merksem en Luchtbal 3 oktober 2018 1. Goede en belangrijke stappen gezet 2. Problemen en bezorgdheden: maatregelen modal shift, Hollandse Knoop, Oosterweel Light, gaten

Nadere informatie

De Oosterweelfolder van PVDA: populistische verkiezingspropaganda

De Oosterweelfolder van PVDA: populistische verkiezingspropaganda De Oosterweelfolder van PVDA: populistische verkiezingspropaganda Bart Martens, dinsdag 18 maart 2014 In de folder die 150.000 Antwerpenaars de komende maand in de bus zullen krijgen, wordt het Oosterweeltracé

Nadere informatie

Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid

Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid RWS INFORMATIE Stand van zaken onderzoek Brienenoordcorridor Zuid 1. Inleiding Het onderzoek naar het verbeteren van de doorstroming op het NMCA knelpunt in de Brienenoordcorridor in momenteel in volle

Nadere informatie

Plan van Milieudefensie Bouwen aan een Groene Metropool

Plan van Milieudefensie Bouwen aan een Groene Metropool Plan van Milieudefensie Bouwen aan een Groene Metropool Kosten en effecten Notitie Delft, mei 2011 Opgesteld door: C.E.P. (Ewout) Dönszelmann A. (Arno) Schroten 2 Mei 2011 4.448.1 - Plan van Milieudefensie

Nadere informatie

Alternatieven afsluiting aansluiting Schiedam-centrum

Alternatieven afsluiting aansluiting Schiedam-centrum Deventer Den Haag Eindhoven Snipperlingsdijk 4 Verheeskade 197 Flight Forum 92-94 7417 BJ Deventer 2521 DD Den Haag 5657 DC Eindhoven T +31 (0)570 666 222 F +31 (0)570 666 888 Leeuwarden Amsterdam Postbus

Nadere informatie

Verkeerseffect aanpassing bestemmingsplan 'De Driehoek', vier scenario s

Verkeerseffect aanpassing bestemmingsplan 'De Driehoek', vier scenario s Notitie / Memo Aan: Gemeente Ermelo Van: Peter Nijhout, Marek Vesely & Jelmer Droogsma Datum: 12 oktober 2017 Kopie: Ons kenmerk: BE3581-105 Classificatie: Projectgerelateerd HaskoningDHV Nederland B.V.

Nadere informatie

Schatting verliestijden op trajecten. Sven Maerivoet 3 februari 2011

Schatting verliestijden op trajecten. Sven Maerivoet 3 februari 2011 Schatting verliestijden op trajecten 3 februari 2011 Overzicht Achtergrond van de studie. Bespreking berekeningsmethode. (Oostende Brussel)... 2 Achtergrond van de studie Bespreking berekeningsmethode

Nadere informatie