N Doelgroepenonderzoek

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "N Doelgroepenonderzoek"

Transcriptie

1 N Doelgroepenonderzoek Een kwantitatief onderzoek onder de doelgroepen van n8 naar de naamsbekendheid, kennis, houding en gedrag van de Museumnacht. Uitgevoerd door Ruigrok NetPanel, in opdracht van Stichting Museumnacht Amsterdam, november 2008.

2 N Doelgroepenonderzoek Auteurs: Marit Klooster drs. Odette Vlek Een kwantitatief onderzoek onder de doelgroepen van n8 naar de naamsbekendheid, kennis, houding en gedrag van de Museumnacht. Uitgevoerd door Ruigrok NetPanel, in opdracht van Stichting Museumnacht Amsterdam, november 2008.

3 SAMENVATTING Inleiding De Stichting Museumnacht Amsterdam (kortweg n8) bestaat om de Amsterdamse musea collectief te promoten onder een nieuw en jong (18-35 jaar) publiek. Hiertoe organiseert zij sinds 2000 de jaarlijkse Museumnacht, sinds 2004 nachtsalons en beheert zij sinds 2006 de actieve website n8.nl met o.a. een blog en het mp3-project nachtgeluiden. Doelstellingen van n8 zijn: jarigen geïnteresseerd maken in Amsterdamse musea; Zorgen dat zij een museumbezoek als waardevolle ervaring zien; Bezoek van musea stimuleren (herhaalbezoek na Museumnacht en fysiek bezoek naar aanleiding van digitale museumaandacht); Musea op onconventionele vaak digitale manieren onder de aandacht van jongeren brengen. Ruigrok NetPanel heeft in opdracht van de Stichting Museumnacht Amsterdam online onderzoek uitgevoerd onder de doelgroepen. Dit is het eerste jaar waarin het publieksonderzoek online wordt uitgevoerd en waarbij de onderzoeksdoelgroep breder is getrokken. In dit onderzoek onderscheiden we drie doelgroepen: 1. Algemeen Nederlands publiek 2. Bezoekers Museumnacht Betrokkenen bij n8 (nieuwsbrieflezers) Voor het onderzoek gelden de volgende onderzoeksvragen met de daarbij horende subvragen: Wie bereikt de Museumnacht? en In hoeverre bereikt n8 haar doelstellingen onder de doelgroep?

4 De verdeling van respondenten is als volgt: Doelgroep: Steekproefkader: Netto steekproef: Bezoekers Nietbezoekers 1. Algemeen NetPanel Adviesraad n= Nederlands publiek 2. Bezoekers Geworven tijdens de n= Museumnacht Museumnacht 3. Betrokkenen bij n8 Ontvangers van de nieuwsbrief van n8 n= Resultaten: Kennis Zeven op de tien Nederlanders kent de Museumnacht, al is het maar van naam. Ongeveer evenveel Nederlanders is ook inhoudelijk bekend met de Museumnacht. De betrokkenen (nieuwsbriefabonnees van n8) kennen de Museumnacht vooral uit eigen ervaring en van de site n8.nl. Daarnaast is de bekendheid verkregen via vrienden/ bekenden/ kennissen, het affiche en kranten/ tijdschriften. Het algemeen Nederlands publiek is vooral via traditionele media, zoals krant of tijdschrift en radio en/ of tv bekend geraakt met de Museumnacht. Resultaten: Gedrag Eén op de tien Nederlanders heeft wel eens een editie van de Museumnacht Amsterdam bezocht. Dit geldt voor acht op de tien betrokkenen en twee vijfde van de bezoekers die geworven zijn tijdens de Museumnacht. Acht op de tien betrokkenen hebben de afgelopen Museumnacht bezocht naar aanleiding van de bekendheid van voorgaande jaren. Voor bezoekers die tijdens de nacht geworven zijn, zijn familie/ vrienden/ bekenden en bekendheid van voorgaande jaren de belangrijkste aanleiding van bezoek geweest. Betrokkenen hebben gemiddeld meer musea tijdens de Museumnacht bezocht dan de bezoekers die geworven zijn, respectievelijk 4,6 en 3,8. 1 Bij een steekproefgrootte van n=821 bedraagt de steekproefmarge in het slechtste geval 3,4%. Dat wil zeggen dat bij een gevonden waarde van 50% in de steekproef het werkelijke percentage in de totale populatie tussen de 46,6% en de 53,4% ligt. Maar hoe extremer de gevonden percentages, hoe kleiner de afwijking. Bij een gevonden waarde van 5% of 95% is de afwijking nog maar 1,5%. 2 Bij een steekproefgrootte van 551 is de afwijking in het slechtste geval 4,2%. 3 Bij een steekproefgrootte van 514 is de afwijking in het slechtste geval 4,3%.

5 De bezoekers prijzen de speciale activiteiten in de musea. De bezoekers gebruiken de tram, de benenwagen of de fiets als vervoermiddel tijdens de Museumnacht. De belangrijkste motivatie om de Museumnacht te bezoeken is dat het een gezellig avondje uit is. Daarnaast vindt men het leuk om musea buiten standaardopeningstijden te bezoeken, vindt men de activiteiten leuk, vindt men het een goede manier om met musea kennis te maken en is het bij uitstek een gelegenheid om musea te bezoeken die men normaal niet bezoekt. De verschillende aspecten van de Museumnacht worden zeer goed gewaardeerd. Alleen over de wachttijden bestaat relatief veel onvrede. De Museumnacht Hyve en de KPN mobiele museumgids kennen een hoge mate van onbekendheid, zodat er slechts een kleine groep overblijft die deze aspecten waarderen. De Museumnacht voldeed grotendeels aan de verwachtingen van de bezoekers. De belangrijkste aspecten waardoor niet aan de verwachtingen is voldaan zijn: De drukte en de wachttijden; Een relatief duur kaartje; Geen optimale aansluiting met het openbaar vervoer; Beperkte informatievoorziening over het programma. De overall waardering voor de Museumnacht 2008 is 7,5-7,8. Er worden nauwelijks onvoldoendes gegeven. Men zou een hogere waardering geven als de aspecten, die ten grondslag liggen aan het niet voldoen aan de verwachtingen, worden aangepakt. De klantloyaliteit van de Museumnacht is zeer hoog: een ruime meerderheid beveelt de Museumnacht aan anderen aan. Het belangrijkste effect van de Museumnacht is dat men nieuwe musea heeft ontdekt. Daarnaast leidt de Museumnacht sneller tot nog een bezoek aan een museum en heeft men een positiever gevoel bij musea gekregen. Twee derde van de bezoekers geeft aan dat de Museumnacht hen stimuleert om vaker een museum te bezoeken in de toekomst. Ruim de helft van bezoekers van voorgaande edities geeft aan dat een eerdere editie van de Museumnacht aanleiding is geweest om één of meerdere musea te bezoeken. Een meerderheid van de bezoekers van de Museumnacht is bekend met de afterparty s, een veel kleiner deel heeft wel eens een afterparty bezocht. De site n8.nl is het bekendste onderdeel van de Stichting Museumnacht naast de Museumnacht zelf. De Museumnacht Hyve is bekend onder bijna de helft van de nieuwsbriefabonnees en onder bijna één op de drie bezoekers die tijdens de nacht zelf zijn geworven. De Nachtsalon is vooral bekend onder de nieuwsbriefabonnees. De site n8.nl wordt veruit het meest gebruikt voor informatie over de Museumnacht. De andere mogelijkheden van de site volgen op grote afstand. Er bestaat interesse in meer informatie over musea, tentoonstellingen en evenementen buiten de Museumnacht op de site. Een meerderheid wil n8.nl het hele jaar door gebruiken als informatiebron. Daarnaast is er interesse in gepersonaliseerd aanbod: een meerderheid wil getipt worden over Amsterdamse musea in het eigen interessegebied.

6 De site wordt gewaardeerd met een 7,1-7,4. Een meerderheid geeft aan dat n8.nl hen informatie geeft over Amsterdamse musea die men normaal niet tot zich zou krijgen. Verbeterpunten van de site zijn: Gebruiksvriendelijkheid verhogen; Bereikbaarheid moet goed zijn, zeker voor de Museumnacht; Het programma van de Museumnacht moet duidelijk vindbaar en eenvoudig printbaar zijn; Men heeft behoefte aan de mogelijkheid om een gepersonaliseerde route te kunnen maken (het feit dat deze mogelijkheid al bestaat maar niet wordt gevonden, geeft aan dat de gebruiksvriendelijkheid te wensen over laat). De Amsterdamse bedrijven het Parool, het GVB en de gemeente ziet men als best passende partner voor de Museumnacht. Er bestaat verdeling over Hyves en KPN als partner; toch staat een meerderheid hier niet negatief tegenover. Alhoewel de Amsterdam Weekly en Time Out Amsterdam relatief onbekend zijn, worden ze wel als passende partner van de Museumnacht gezien. Conclusies 4 De naamsbekendheid van de Museumnacht is hoog, de inhoudelijke bekendheid iets lager. Vooral eigen ervaring en informatie van vrienden hebben tot een bezoek aan de Museumnacht geleid. De belangrijkste motivatie om de Museumnacht te bezoeken is een gezellig avondje uit. Redenen om de Museumnacht niet te bezoeken, liggen vooral in de persoonlijke sfeer. Daarnaast is het vermijden van de drukte een relatief vaak reden. Men is zeer tevreden over de Museumnacht, zowel het overall rapportcijfer als de waardering voor de verschillende aspecten is hoog. De tram is het populairste vervoersmiddel tijdens de Museumnacht, daarnaast heeft men gelopen of gebruik gemaakt van de fiets. N8.nl wordt goed gewaardeerd, maar kan een duidelijke verbeterslag slaan in de gebruiksvriendelijkheid. Men kan zich grotendeels vinden in de (mogelijke) partners van de Museumnacht. De typische Museumnachtbezoeker is een hoogopgeleide, werkende vrouw van jaar (het volledige profiel van bezoekers, niet-bezoekers en algemeen Nederlands publiek staat in de conclusies). De Museumnacht leidt tot een positievere houding ten aanzien van musea en tot herhaalbezoek. 4 Zie voor de uitgebreide conclusies pagina s Op pagina 64 is Onze Visie te lezen.

7 INHOUD SAMENVATTING 1 INLEIDING 8 2 ONDERZOEKSOPZET Methode van onderzoek Respondenten Vragenlijst Uitvoering Leeswijzer 12 3 RESULTATEN Kennis Hoge bekendheid Gedrag Bezoekgedrag eerdere edities Bezoekgedrag Museumnacht Waardering Museumnacht Effect museumnacht Museumnacht afterparty s Overige activiteiten n Reden geen bezoek Museumnacht partners Profielen 59 4 CONCLUSIES 60 5 ONZE VISIE 64 BIJLAGEN 65

8 1 INLEIDING Achtergrond De Stichting Museumnacht Amsterdam (kortweg n8) bestaat om de Amsterdamse musea collectief te promoten onder een nieuw en jong (18-35 jaar) publiek. Hiertoe organiseert zij sinds 2000 de jaarlijkse Museumnacht, sinds 2004 nachtsalons en beheert zij sinds 2006 de actieve website n8.nl met o.a. een blog en het mp3-project nachtgeluiden. Doelstellingen van n8 zijn: jarigen geïnteresseerd maken in Amsterdamse musea; Zorgen dat zij een museumbezoek als waardevolle ervaring zien; Bezoek van musea stimuleren (herhaalbezoek na Museumnacht en fysiek bezoek naar aanleiding van digitale museumaandacht); Musea op onconventionele vaak digitale manieren onder de aandacht van jongeren brengen. N8 voert sinds de eerste Museumnacht publieksonderzoek uit. De eerste jaren is dit door de VU uitgevoerd, de afgelopen drie jaren voerde Trendbox dit onderzoek uit. Het onderzoek is altijd face-to-face door middel van schriftelijke vragenlijsten tijdens de Museumnacht uitgevoerd, dus onder bezoekers. Dit is het eerste jaar waarin het publieksonderzoek online wordt uitgevoerd en waarbij de onderzoeksdoelgroep breder is getrokken. In dit onderzoek onderscheiden we drie doelgroepen: 1. Algemeen Nederlands publiek 2. Bezoekers Museumnacht Betrokkenen bij n8 (nieuwsbrieflezers) Deze doelgroepen worden in het volgende hoofdstuk onder Respondenten ( 2.2) uitgebreider beschreven. Het onderzoek is vanuit n8 begeleid door Juha van t Zelfde en Radna Rumping. Onderzoeksvragen Voor het onderzoek gelden de volgende onderzoeksvragen met de daarbij horende subvragen: Wie bereikt de Museumnacht? en In hoeverre bereikt n8 haar doelstellingen onder de doelgroep? 8

9 Subvragen: Kennis (bereik): 1. In hoeverre is n8 bekend? (naamsbekendheid en inhoudelijke bekendheid) 2. Waar kent men n8 van? Houding: 3. Hoe kijkt men tegen de n8 aan? (positief / negatief) 4. Wat zijn redenen om activiteiten van n8 te bezoeken? 5. Wat zijn redenen om geen activiteiten van n8 te bezoeken? Gedrag: 6. In hoeverre heeft men ervaring met n8? (informatie opgezocht, activiteit bezocht) 7. Wat ligt ten grondslag aan het feit dat de doelgroep geen ervaring heeft met n8? (redenen geen bezoek/ gebruik activiteiten) Profiel bezoekers / niet-bezoekers: 8. Wie bezoeken de activiteiten van n8*? 9. Wat is het profiel van de niet-bezoekers van de activiteiten van n8*? Effect: 10. In hoeverre hebben de activiteiten van n8 invloed op de houding ten aanzien van musea?** 11. In hoeverre stimuleren de activiteiten van n8 om vaker musea te bezoeken? * Geslacht, leeftijd, opleidingsniveau, belangrijkste bezigheid, achtergrond, woonplaats, houding en gedrag ten aanzien van cultuur (breed) en musea (specifiek). ** Het effect meten we indirect. Dat wil zeggen dat we het achterhalen door er naar te vragen bijvoorbeeld in de vorm van een stelling: Door het bezoeken van de museumn8 ben ik van plan om het komende jaar vaker naar het museum te gaan dan vroeger. (Om het effect direct te meten zou je de houding ten aanzien van musea vóór en na het bezoek in kaart moeten brengen bij dezelfde groep mensen). Indeling van het rapport Het rapport is als volgt opgebouwd. Na de inleiding bespreken we in hoofdstuk twee de opzet van het onderzoek. In hoofdstuk drie worden de resultaten besproken. Hierna volgen de conclusies, aanbevelingen en bijlagen. De vragenlijst is als bijlage in dit rapport opgenomen, alle tabellen en antwoorden op open vragen zijn in een apart bijlagenboek opgenomen. 9

10 2 ONDERZOEKSOPZET 2.1 Methode van onderzoek Om de onderzoeksvragen te beantwoorden is online kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder de onderzoeksdoelgroepen. Online onderzoek is een goede methode om inzicht te krijgen in meningen van een doelgroep. Gezien de jonge doelgroep en de online activiteiten van n8, is online onderzoek een voor de hand liggende methode. Bovendien is het een kostenefficiënte methode, waarbij de resultaten direct in bestandvorm beschikbaar zijn. Ook is het mogelijk afbeeldingen, filmpjes of geluiden op te nemen in de online vragenlijst. Een ander voordeel van online onderzoek is dat het onderzoek niet tijdens de Museumnacht uitgevoerd hoefde te worden. Bezoekers zijn enkele dagen erna uitgenodigd om aan het onderzoek mee te doen. Dit konden zij in hun eigen tijd, wanneer het hen uitkwam, invullen. Een tweede voordeel is dat via online onderzoek andere doelgroepen kunnen worden aangeboord dan uitsluitend de bezoekers van de Museumnacht. 2.2 Respondenten Zoals eerder gezegd onderscheiden we in dit onderzoek drie doelgroepen van n8. In de tabel hieronder staan de doelgroepen beschreven en is aangegeven welk steekproefkader is gebruikt. Doelgroep: Steekproefkader: Netto steekproef: Bezoekers Nietbezoekers 4. Algemeen NetPanel Adviesraad n= Nederlands publiek 5. Bezoekers Geworven tijdens de n= Museumnacht Museumnacht 6. Betrokkenen bij n8 Ontvangers van de nieuwsbrief van n8 n= Bij een steekproefgrootte van n=821 bedraagt de steekproefmarge in het slechtste geval 3,4%. Dat wil zeggen dat bij een gevonden waarde van 50% in de steekproef het werkelijke percentage in de totale populatie tussen de 46,6% en de 53,4% ligt. Maar hoe extremer de gevonden percentages, hoe kleiner de afwijking. Bij een gevonden waarde van 5% of 95% is de afwijking nog maar 1,5%. 6 Bij een steekproefgrootte van 551 is de afwijking in het slechtste geval 4,2%. 7 Bij een steekproefgrootte van 514 is de afwijking in het slechtste geval 4,3%. 10

11 1. Onderzoek onder het algemeen Nederlands publiek We hebben een aselecte steekproef genomen uit de NetPanel Adviesraad, die representatief 8 is voor de Nederlandse bevolking in de leeftijd van jaar, op basis van geslacht en leeftijd. 2. Onderzoek onder bezoekers van de Museumnacht Om een goed beeld te krijgen van de bezoekers van de Museumnacht hebben we op de avond zelf adressen geworven in en bij musea. Met 12 wervers is op de onderstaande plekken geworven: Rijksmuseum Van Gogh Museum Artis Tropenmuseum Stadsarchief Mediamatic Foam 3. Onderzoek onder betrokkenen (ontvangers nieuwsbrief n8) Ten slotte doen we onderzoek onder mensen die als bezoeker bij n8 zijn geregistreerd en waarvan n8 beschikt over adressen. Deze steekproef is niet representatief, het betreft mensen met een bovenmatige interesse in de activiteiten van n8. We hebben hiervoor een bestand met adressen van nieuwsbrieflezers (circa 5.000) gebruikt. Responsverantwoording Uitgenodigd: Gestart met Afgehaakt: Opgeschoond: Gekwalificeerde Respons vragenlijst: respondenten: percentage: Geworven % tijdens n8 Algemeen % Nederlands publiek Betrokkenen % 8 Representativiteit is verkregen door middel van stratificatie van de steekproef (vooraf) en een kleine weging achteraf. Als referentiebestand maken we gebruik van de Gouden Standaard (ontwikkeld door de MOA en het CBS). 11

12 2.3 Vragenlijst Voor het onderzoek is in overleg met n8 een vragenlijst opgesteld. De vragenlijst is opgenomen in de bijlagen. 2.4 Uitvoering Ruigrok NetPanel heeft de vragenlijst online geprogrammeerd en de mailing en hosting verzorgd. De datacollectie heeft van 5 tot 20 november 2008 gelopen. 2.5 Leeswijzer Het rapport toont de resultaten van de verschillende doelgroepen visueel in grafieken. Als doelgroepen onderscheiden we: 1. Bezoekers geworven tijdens n8; Onder de groep bezoekers geworven tijdens n8 is één persoon die aangeeft niet de Museumnacht te hebben bezocht. 2. Algemeen Nederlands publiek; Onder het algemeen Nederlands publiek heeft 1% de Museumnacht wel bezocht: dit aantal is te laag om betrouwbare uitspraken over te doen en wordt daarom buiten beschouwing gelaten. 3. Betrokkenen. Van de betrokkenen heeft de helft de Museumnacht dit jaar bezocht. De resultaten over de Museumnacht 2008 van deze groep zijn door een voldoende grote groep beantwoord en dus betrouwbaar. De grafieken tonen de resultaten van de doelgroepen die de betreffende vraag hebben beantwoord. Onder de grafieken staat een toelichting per doelgroep. Verschillen tussen subgroepen Per doelgroep (geworven tijdens n8, betrokkenen en algemeen Nederlands publiek) is gekeken naar verschillen tussen leeftijdsgroepen en verschillen tussen mate van culturele activiteit. We onderscheiden drie leeftijdsgroepen: jaar (dit is de primaire doelgroep van n8); jaar; 3. Ouder dan 50 jaar. We onderscheiden drie maten van culturele activiteit: 1. Niet cultureel actief (bezoekt nooit of minder dan één keer per jaar een museum, tentoonstelling of expositie); 2. Cultureel actief (bezoekt één tot vier keer per jaar een museum, tentoonstelling of expositie); 12

13 3. Sterk cultureel actief (bezoekt vijf tot vaker dan twaalf keer per jaar een museum, tentoonstelling of expositie). In de bijlagen zijn alle significante verschillen (met 95% betrouwbaarheid) opgenomen. Als een verschil significant is, betekent dit dat het verschil niet op toeval berust. In het rapport zelf beschrijven we de belangrijkste significante verschillen tussen subgroepen per paragraaf. Antwoorden open vragen De antwoorden op open vragen zijn kwalitatief geanalyseerd. De beschrijvingen van de antwoorden beginnen altijd met datgene wat het meeste genoemd is en eindigen met wat minder vaak genoemd is (volgorde). Indien slechts een enkeling of één persoon iets noemt, nemen we dit niet altijd over in de beschrijvingen. 13

14 3 RESULTATEN 3.1 Kennis In deze paragraaf beschrijven we de naamsbekendheid en de inhoudelijke bekendheid met de Museumnacht Hoge bekendheid Aan het algemeen Nederlands publiek en aan de betrokkenen is gevraagd of zij de Museumnacht Amsterdam kennen. Ken je de Museumnacht Amsterdam, ook al is het maar van naam? Basis: Algemeen Nederlands Publiek - in percentages (n=821) Ruigrok NetPanel Nee 30% Ja 70% Een ruime meerderheid van het algemeen Nederlands publiek is bekend met de Museumnacht Amsterdam: zeven op de tien Nederlanders (70%) kent het, ook al is het maar van naam. Om naast de naamsbekendheid ook de inhoudelijke bekendheid te meten, is een beschrijving van de Museumnacht voorgelegd en gevraagd of men hiermee bekend was. De beschrijving luidde: 14

15 De museumnacht houdt in dat ruim 40 musea hun deuren openen van tot uur met een speciale programmering; met o.a. film, dans, theater, muziek optredens, hapjes en drankjes. Tegelijkertijd zijn ook de vaste collecties en tijdelijke tentoonstellingen te zien. In hoeverre was je hiermee bekend? Basis: Algemeen Nederlands Publiek - in percentages (n=821) Ruigrok NetPanel Nee, dat wist ik niet 31% Ja, dat wist ik 39% Ja, nu je het zegt, weet ik dat wel 30% Drie op de tien Nederlanders (31%) is inhoudelijk niet bekend met de Museumnacht. Twee vijfde van de Nederlanders (39%) is inhoudelijk bekend met de Museumnacht. Drie op de tien Nederlanders (30%) geeft na het lezen van de beschrijving aan bekend te zijn met de inhoud van de Museumnacht. 15

16 De volgende vragen in het rapport zijn gesteld aan personen die bekend zijn met de Museumnacht. Waar ken je de Museumnacht van? Basis: Alle betrokkenen en Algemeen Nederlands Publiek bekend met Museumnacht - in percentages Ruigrok NetPanel Iets over gelezen in krant of tijdschrift 27% 53% Van een programma op radio of tv 7% 46% Van vrienden/ bekenden/ kennissen 21% 39% Affiche van gezien 9% 29% Aankondiging van een deelnemend museum 8% 19% Wel eens bezocht Een advertentie in het Parool gezien 6% 7% 3% 71% Van Hyves Van de site n8.nl Anders, namelijk: 2% 2% 3% 9% 13% 44% Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=512) Algemeen Nederlands Publiek (n=570) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Betrokkenen: De betrokkenen kennen de Museumnacht vooral uit eigen ervaring: zeven op de tien (71%) hebben de Museumnacht wel eens bezocht. Daarnaast zijn de betrokkenen door de site n8.nl bekend geraakt met de Museumnacht: ruim twee vijfde (44%) geeft dit als antwoord aan. Vrienden/ bekenden kennissen (39%), affiche gezien (29%) en gelezen in krant of tijdschrift (27%) zijn andere veelgenoemde bronnen waar betrokkenen de Museumnacht van kennen. Algemeen Nederlands publiek: Het algemeen Nederlands publiek is vooral via traditionele media bekend geraakt met de Museumnacht. Ruim de helft (53%) van de Nederlanders heeft iets over de Museumnacht gelezen in krant of tijdschrift, iets minder dan de helft (46%) kent het van een programma op radio of tv. Eén op de vijf Nederlanders (21%) kent de Museumnacht van vrienden/ bekenden/ kennissen en één op de tien (9%) heeft een affiche gezien. Betrokkenen noemen meer bronnen waar zij de Museumnacht van kennen dan het algemeen Nederlands publiek: respectievelijk gemiddeld 2,6 en 1,5. 16

17 Samenvattend Zeven op de tien Nederlanders kent de Museumnacht, al is het maar van naam. Ongeveer evenveel Nederlanders is ook inhoudelijk bekend met de Museumnacht. De betrokkenen (nieuwsbriefabonnees van n8) kennen de Museumnacht vooral uit eigen ervaring en van de site n8.nl. Daarnaast is de bekendheid verkregen via vrienden/ bekenden/ kennissen, het affiche en kranten/ tijdschriften. Het algemeen Nederlands publiek is vooral via traditionele media, zoals krant of tijdschrift en radio en/ of tv bekend geraakt met de Museumnacht. 17

18 3.2 Gedrag In deze paragraaf komt het gedrag ten aanzien van de Museumnacht aan bod Bezoekgedrag eerdere edities Aan alle doelgroepen is gevraagd of zij eerdere edities van de Museumnacht hebben bezocht. Heb je de Museumnacht Amsterdam in het verleden wel eens bezocht? Basis: Allen bekend met Museumnacht - in percentages Ruigrok NetPanel Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=512) 81% 19% Algemeen Nederlands Publiek (n=570) 10% 90% Geworven tijdens n8 (n=551) 43% 57% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja Nee Acht van de tien betrokkenen (81%) heeft de Museumnacht in het verleden wel eens bezocht. Dit geldt voor één op de tien van het algemeen Nederlands publiek. Van de bezoekers van dit jaar heeft ruim twee vijfde (43%) al eens eerder een bezoek gebracht aan de Museumnacht. 18

19 Hoe veel edities van de Museumnacht heb je vóór dit jaar bezocht? Basis: Allen die eerder Museumnacht bezochten - in percentages Ruigrok NetPanel Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=413) 33% 23% 43% Algemeen Nederlands Publiek (n=57) 64% 23% 12% Geworven tijdens n8 (n=236) 41% 26% 33% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% 1 editie 2 edities Meer dan 2 edities Ruim twee vijfde van de betrokkenen die eerder een Museumnacht hebben bezocht (43%), heeft meer dan twee eerdere edities van de Museumnacht bezocht. Bijna een kwart (23%) twee en een derde (33%) één eerdere editie. De meerderheid van het algemeen Nederlands publiek dat eerder een Museumnacht heeft bezocht (64%), heeft één eerdere editie bezocht. Bijna een kwart (23%) twee en ruim één op de tien (12%) drie eerdere edities. Van de huidige bezoekers van de Museumnacht die een eerdere editie hebben bezocht, heeft twee op de vijf (41%) één eerdere editie bezocht, een kwart (26%) twee en een derde (33%) meer dan twee eerdere edities. 19

20 3.2.2 Bezoekgedrag Museumnacht 2008 De betrokkenen en het algemeen Nederlands publiek is gevraagd of zij de afgelopen Museumnacht bezocht hebben. Aan de bezoekers is deze vraag ter controle ook gesteld; alle geworven tijdens n8 op één na hebben de Museumnacht 2008 bezocht. Heb je dit jaar afgelopen zaterdagavond 1 november de Museumnacht Amsterdam bezocht? Basis: Alle betrokkenen en Algemeen Nederlands Publiek bekend met Museumnacht - in percentages Ruigrok NetPanel Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=512) 50% 50% Algemeen Nederlands Publiek (n=570) 1% 99% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja Nee De helft van de betrokkenen heeft de afgelopen Museumnacht bezocht. Van het algemeen Nederlands publiek heeft 1% de Museumnacht 2008 bezocht. 20

21 Bekendheid met eerdere edities aanleiding om Museumnacht te bezoeken Wat is voor jou de aanleiding geweest om de Museumnacht Amsterdam dit jaar te bezoeken? Basis: Alle bezoekers Museumnacht in percentages Ruigrok NetPanel Ik hoorde erover van familie/ vrienden/ bekenden Ik ken de Museumnacht van voorgaande jaren Ik zag het affiche Ik zag een artikel in krant of tijdschrift Ik kwam op de website van de Museumnacht Ik zag het programmaboekje/ flyer van Museumnacht Ik hoorde/ zag een programma op radio of tv Ik kwam het tegen op Hyves Ik zag de advertentie in het Parool Ik heb er iets over gelezen op een ander website, namelijk: Ik liep er toevallig langs Anders, namelijk: 17% 10% 15% 5% 11% 19% 8% 11% 8% 2% 4% 11% 3% 2% 2% 1% 2% 0% 0% 18% 7% 40% 53% 78% Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% Betrokkenen: Veruit de belangrijkste aanleiding voor een bezoek aan de Museumnacht 2008 voor de betrokkenen is de bekendheid met de Museumnacht van voorgaande jaren: ruim driekwart (78%) geeft dit aan. Andere aanleidingen zijn: de website van de Museumnacht (19%), familie/ vrienden/ bekenden (17%), het programmaboekje en Hyves (beiden 11%). Andere aanleidingen voor betrokkenen zijn (uit antwoorden op Anders, namelijk ): Naar aanleiding van de nieuwsbrief van n8; Omdat men op één of andere manier betrokken is bij de Museumnacht (medewerker/ vrijwilliger); Met vrienden/ familie mee; Omdat men standaard elk jaar gaat; Eindelijk in de gelegenheid om te gaan; Genodigde; De goede sfeer tijdens de Museumnacht. Geworven tijdens n8: Familie/ vrienden/ bekenden (53%) en bekendheid van voorgaande edities (40%) zijn de belangrijkste aanleidingen voor bezoekers die tijdens de Museumnacht geworven zijn om dit jaar de Museumnacht te bezoeken. 21

22 Daarnaast wordt door een kleiner aantal het affiche (15%) of een artikel in krant of tijdschrift (11%) als aanleiding genoemd. Andere aanleidingen voor geworven tijdens n8 zijn (uit antwoorden op Anders, namelijk ): Met vrienden/ familie mee; Eindelijk een keer in de gelegenheid; Een uitnodiging van de organisatie van n8; Werkend bij een deelnemend museum of partner; Damien Hirst in het Rijks; Goede gelegenheid voor een date. Verschillen Familie/ vrienden/ bekenden en het affiche zijn vooral voor jarigen aanleiding geweest om de afgelopen Museumnacht te bezoeken. Betrokkenen bezoeken meer musea dan geworven tijden n8 Alle bezoekers is gevraagd welke musea zij tijdens de afgelopen Museumnacht hebben bezocht. Op de volgende pagina s staan drie grafieken die als het ware doorlopen. Daarna volgt een toelichting. De meest genoemde musea staan in de eerste grafiek. Welke van onderstaande musea heb je de afgelopen Museumnacht Amsterdam bezocht? (I) Basis: Alle bezoekers - in percentages Ruigrok NetPanel Rijksmuseum Van Gogh Museum NEMO, science center Tropenmuseum Artis Planetarium Artis Aquarium Foam Fotografiemuseum Amsterdam Portugese Synagoge Verzetsmuseum Amsterdam Artis Dierentuin Joods Historisch Museum Stadsarchief Amsterdam Hermitage Amsterdam De Nieuwe Kerk 16% 21% 21% 15% 19% 13% 18% 12% 18% 17% 17% 17% 9% 17% 12% 16% 11% 16% 10% 16% 10% 15% 10% 18% 28% 30% 38% 44% Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% 22

23 Welke van onderstaande musea heb je de afgelopen Museumnacht Amsterdam bezocht? (II) Basis: Alle bezoekers - in percentages Ruigrok NetPanel Mediamatic Bijbels Museum Allard Pierson Museum Tassenmuseum Hendrikje Anne Frank Huis Amsterdams Historisch Museum Filmmuseum Museum van Loon Waag Society De Oude Kerk Scheepvaartmuseum Het Rembrandthuis Ons Lieve Heer op Solder Geelvinck Hinlopen Huis 9% 8% 8% 14% 8% 15% 7% 11% 9% 7% 7% 17% 7% 12% 7% 9% 7% 14% 6% 15% 8% 6% 6% 10% 5% 12% 5% 8% Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Welke van onderstaande musea heb je de afgelopen Museumnacht Amsterdam bezocht? (III) Basis: Alle bezoekers - in percentages Ruigrok NetPanel Museum Willet Holthuysen Theatermuseum Huis Marseille Museum for Photography De Brakke Grond Bijzondere Collecties ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam NIMk Stedelijk in de Stad W139 Persmuseum SMBA SMART Project Space Pianola Museum 4% 6% 3% 3% 5% 3% 6% 3% 4% 3% 5% 2% 3% 1% 4% 1% 2% 1% 0% 1% 2% 1% 2% 0% 10% 13% Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Betrokkenen: De top drie musea onder betrokkenen is: NEMO (30%); Portugese Synagoge (28%); Van Gogh Museum (21%). 23

24 De volgende musea zijn door 5% of minder van de betrokkenen bezocht: De Brakke Grond en NIMk (beiden 5%); ARCAM en W139 (beiden 4%); Persmuseum, SMART Project Space en Pianola Museum (allen 2%). Geen van de betrokkenen heeft SMBA bezocht. Geworven tijdens n8: De best bezochte musea door geworven tijdens n8 zijn 9 : Rijksmuseum (44%); Van Gogh Museum (38%); NEMO (21%). De volgende musea zijn door 5% of minder van geworven tijdens n8 bezocht: Ons Lieve Heer op Solder en Geelvinck Hinlopen Huis (beiden 5%); Museum Willet van Holthuysen (4%); Theatermuseum, Huis Marseille, De Brakke Grond, Bijzonder Collecties en ARCAM (3%); NIMk (2%); Persmuseum, SMBA en SMART Project Space (1%). Geen van de geworven tijdens n8 heeft het Pianola Museum bezocht. Overall: Onder betrokkenen is de spreiding van museumbezoek breder dan onder bezoekers. Drieëntwintig musea zijn door meer dan 10% van de betrokkenen bezocht. Dit geldt voor elf musea die door meer dan 10% van de bezoekers is bezocht. Betrokkenen hebben gemiddeld meer musea bezocht dan bezoekers: respectievelijk 4,6 en 3,8. Speciale n8 activiteiten in musea zeer gewaardeerd De bezoekers hebben aangegeven welk museum zij het leukste vonden en waarom. Vrijwel alle musea zijn genoemd en worden geprezen vanwege de speciale activiteiten die tijdens de Museumnacht georganiseerd zijn. Hierna volgt een overzicht van de leukste dingen per museum (dat minimaal een aantal keer genoemd is). Allard Pierson Museum: De verhalenverteller en de interactiemogelijkheden worden positief teruggespeeld: De 9 Houd er rekening mee dat de plekken waarop geworven is, invloed hebben op het overzicht van de geworven tijdens n8. Het overzicht van betrokkenen geeft een realistischer beeld. Voor het meest betrouwbare overzicht adviseren wij de bezoekersaantallen van de deelnemende musea op te vragen. 24

25 kleine speurtocht, de verhalen die werden verteld, enthousiaste medewerkers en Het spel waarbij verklede mensen door het museum liepen en je erbij betrokken werd. Amsterdams Historisch Museum: De smartlappen, zang en dans worden geprezen. Anne Frank Huis: Het feit dat er geen rij stond en de ambiance in het café sprak de bezoekers aan: Het was in het museum zo rustig dat je de tijd had om alles te bekijken en het museumcafé met Een lach en een traan was geweldig. Artis Aquarium: De rondleiding achter de schermen prijst men: Omdat je daar anders nooit mag komen. Ook hier noemt een enkeling expliciet de korte rij. Artis Dierentuin: Men vindt de nachtelijke wandeling in combinatie met de uitleg van verzorgers leerzaam en spannend: s Nachts een rondleiding door een dierentuin is een aparte gewaarwording en Heel leuk om verhalen van verzorgers te horen. Een enkeling geeft aan dat de wachttijd erg mee viel: Korte rij, efficiënt geregeld en leuke rondleiding. Artis Planetarium: De bezoekers die het Planetarium het leukste vonden, zijn geïnteresseerd in dit onderwerp en tevreden over de presentatie/ voorstelling: Leuke voorstelling, boeiend tot het einde. Bijbels Museum: Het gospelkoor en de lachmeditatie dragen bij aan de waardering. Bijzondere Collecties: De Atlas Maior rondleiding en de canon van Fokke en Sukke worden genoemd. De Brakke Grond: Verrassende filmpjes, aangename sfeer en het feit dat je overal kon drinken maakte dit museumbezoek prettig. Filmmuseum: In het filmmuseum hing een leuke sfeer en er was een afwisselend programma: Het was gezellig druk en had een afwisselend programma: eten, foto en Bollywoodfilms. Een enkeling prijst het voordelige aanbod van eten. Foam Fotografiemuseum Amsterdam: De sfeer, de leuke mensen en activiteiten en altijd leuke exposities. Een enkeling noemt het feit dat er geen wachtrij stond. Geelvinck Hinlopen Huis: Omdat het klein, knus en er een leuk concertje was en prettig om niet zo lang in de rij te staan. Van Gogh Museum: De goede live muziek en dan met name Giovanca wordt teruggespeeld: Mooie tentoonstelling, de sfeer en Giovanca. Ook geeft een aantal bezoekers aan dat er bij Van Gogh in tegenstelling tot het Rijks geen rij stond: Mooie expositie met leuke entertainment en er was geen rij buiten. Een enkeling noemt expliciet de 125 grote liefdes en cocktails. 25

26 Hermitage Amsterdam: De expositie van Caspar David Friedrich, de Biergarten en Duitse sfeer maakte het in de Hermitage leuk: Leuke tentoonstelling en laagdrempelige activiteit die aansluit bij de tentoonstelling. Joods Historisch Museum: De fotocollectie en politieke toelichting, muziek en de interactiviteit vonden de bezoekers leuk. Mediamatic: De sfeer, verrassende en schokkende tentoonstelling stelde men op prijs. NEMO, science center: De interactiviteit wordt veel genoemd als leuk aspect: Leuke doe-dingen en Vanwege het interactieve aspect. Daarnaast noemt men dj 100% ISIS en de Tesla-generator: Vooral de bliksembol was spectaculair. Ons Lieve Heer op Solder: De bezoekers vinden het leuk om eens op zo n onverwachte plek te komen, daarnaast wordt de gospel-karaoke genoemd: omdat er een te gekke museumsfeer hangt (oud en verstopt) meer tegelijk er ook veel gebeurd (karaoke koor en biecht). Portugese Synagoge: Alle kaarsen en de muziek creëerden een indrukwekkende sfeer. Eén bezoeker waardeert het moment van bezinning: Een heel mooi moment om met veel mensen toch stil te kunnen zijn. Zodat je ook stil kan staan bij de geschiedenis van het gebouw, de religie en haar gelovigen. Het Rembrandthuis: De bezoekers vonden het prettig dat er geen rij stond en prijst de fotosessies. Rijksmuseum: De belangrijkste reden om het Rijks te bezoeken was de schedel van Hirst: Vanwege de première van de skull. Ondanks de lange wachtrijen is men hier erg enthousiast over: Ondanks die lange rij vond ik het wel waard om de diamanten schedel te bekijken. Het super vriendelijke personeel wordt een aantal keer teruggespeeld: maar wat me het meest verraste was de behulpzaamheid en bekwaamheid van het personeel. Ook het feit dat er buiten drankjes en hapjes beschikbaar waren ervaart men positief: De sfeer was geweldig, er werd bij het wachten muziek gedraaid, je kon wat te drinken kopen en iedereen was in een goede stemming. Slechts een enkeling noemt iets anders dan de schedel: Wegens de gratis rondleiding en informatie over de schilderijen en de live muziek in de zalen. Stadarchief Amsterdam: Het gebouw, de historie van Amsterdam en de filmpjes dragen bij aan de waardering: Verrassend gebouw, geschiedenis van Amsterdam en goede muziek, hapjes en drankjes. Tassenmuseum Hendrikje: Ook voor mensen die niet van tassen houden boeiend: Mijn man en vriendin, die beiden niet van tassen houden, waren blij verrast. Men prijst de sfeer en muziek. Tropenmuseum: De expositie over voodoo, de live muziek (soms expliciet Haïtïaans bandje) en de 26

27 goede sfeer zijn redenen waarom het zo leuk was in het Tropenmuseum: Er was een Haïtïaans bandje en een expositie over voodoo wat de sfeer heel apart maakte maar vooral gezellig. Een enkeling noemt de India tentoonstelling: Omdat wij daar een rondleiding over India kregen. Enkelen prijzen de mogelijkheid zelf deel te nemen: Omdat daar muziek was en kon knutselen en De workshops spraken mij erg aan. Ook hier geldt dat slechts een paar bezoekers de basiscollectie noemen: Mooi museum en erg mooie collectie. Verzetsmuseum Amsterdam: De actieposters en het optreden van Lange Frans en consorten noemen de bezoekers als leuke elementen. Daarnaast was het leerzaam en hing er een prettige sfeer. Waag Society: De bezoekers geven aan het leuk te vinden een keer op deze manier in de geschiedenis van Amsterdam te duiken: Veel over het anatomische theater gehoord, maar nog nooit binnen geweest. Tram, benenwagen en fiets populaire vervoersmiddelen tijdens Museumnacht We hebben de bezoekers van de Museumnacht gevraagd welk(e) vervoersmiddel(en) zij gebruikt hebben tijdens de Museumnacht. Van welk(e) vervoersmiddel(en) heb je gebruik gemaakt tijdens de Museumnacht? Basis: Alle bezoekers - in percentages Ruigrok NetPanel De tram Lopend 44% 47% 47% 54% De fiets 41% 39% De bus 10% 11% De nachtbus 10% 10% De auto 9% 9% De taxi De metro Anders, namelijk: 3% 2% 2% 8% 7% 6% Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% De meest gebruikte vervoersmiddelen zijn: Tram (44% onder betrokkenen en 47% onder geworven tijdens n8); Lopend (54% en 47%); Fiets (41% en 39%). 27

28 Circa één op de tien bezoekers van de Museumnacht ongeacht betrokkenen of geworven tijdens n8 heeft van de volgende vervoersmiddelen gebruik gemaakt: Bus; Nachtbus; Auto. Belangrijkste motivatie: gezellig avondje uit Om inzicht te krijgen in de motivaties om de Museumnacht te zoeken is een aantal mogelijkheden voorgelegd en gevraagd in hoeverre dit op hen van toepassing is. Hierna volgt eerst de grafiek met motivaties van de betrokkenen, daarna die van de bezoekers die geworven zijn tijdens n8. Motivaties om Museumnacht te bezoeken Basis: Alle betrokkenen die Museumnacht bezocht hebben - in percentages (n=550) Ruigrok NetPanel gezellig avondje uit 1% 2% 18% 79% leuk om musea buiten de standaard openingstijden te bezoeken 3% 5% 7% 29% 56% de leuke activiteiten die musea organiseren 2% 5% 10% 37% 46% een goede manier om met musea kennis te maken 3% 7% 9% 32% 48% bij uitstek de gelegenheid om musea te bezoeken die ik normaal niet bezoek 3% 7% 12% 28% 50% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helemaal niet van toepassing Niet van toepassing Neutraal Van toepassing Helemaal van toepassing Weet niet/ geen mening 28

29 Motivaties om Museumnacht te bezoeken Basis: Alle geworven tijden n8 - in percentages (n=258) Ruigrok NetPanel gezellig avondje uit 2% 2% 2% 25% 69% leuk om musea buiten de standaard openingstijden te 2% 5% bezoeken 9% 33% 51% de leuke activiteiten die musea organiseren 3% 7% 15% 40% 35% een goede manier om met musea kennis te maken 4% 7% 10% 32% 46% bij uitstek de gelegenheid om musea te bezoeken die ik normaal niet bezoek 3% 11% 10% 32% 43% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helemaal niet van toepassing Niet van toepassing Neutraal Van toepassing Helemaal van toepassing Weet niet/ geen mening De belangrijkste motivatie om de Museumnacht te bezoeken is een gezellig avondje uit : dit geldt voor 97% van de betrokkenen en voor 94% van de geworven tijdens n8. Daarnaast vindt men het leuk om musea buiten de standaard openingstijden te bezoeken: dit geldt voor 85% van de betrokkenen en voor 84% van de geworven tijdens n8. Voor circa acht op de tien bezoekers is de Museumnacht een goede manier om met musea kennis te maken (80% betrokkenen en 78% geworven tijdens n8). Meer betrokkenen dan geworven tijdens n8 gaan voor de leuke activiteiten die musea tijdens de Museumnacht organiseren (83% betrokkenen en 75% geworven tijdens n8). Voor ruim driekwart is de Museumnacht bij uitstek de gelegenheid om musea te bezoeken die men normaal niet bezoekt (78% betrokkenen en 75% geworven tijdens n8). Verschillen Vooral jarigen geven als belangrijkste motivatie een gezellig avondje uit in tegenstelling tot oudere bezoekers. Vijftigplussers geven minder vaak dan jongere bezoekers aan voor de leuke activiteiten in de musea de Museumnacht te bezoeken. 29

30 3.2.3 Waardering Museumnacht 2008 Aan de bezoekers van de Museumnacht 2008 is een aantal aspecten ter beoordeling voorgelegd. Zij konden door middel van een vijfpuntsschaal (van zeer ontevreden tot zeer tevreden) verschillende aspecten waarderen. Daarnaast bestond de mogelijkheid om voor weet niet/ geen mening te kiezen. In de grafiek hieronder zijn de top two boxes getoond, dit is een optelsom van de antwoordcategorieën tevreden en zeer tevreden. Waardering Basis: Alle bezoekers - in percentages top two boxes Ruigrok NetPanel De sfeer De openingstijden Het programmaboekje Variatie in programma De activiteiten in de musea Het gratis GVB vervoer De verlichte kubussen bij de musea De Museumnacht website De horecavoorzieningen in de musea De prijs van het kaartje De wachttijden De Museumnacht Hyve De KPN mobiele museumgids 11% 5% 7% 34% 26% 28% 68% 68% 68% 67% 66% 65% 68% 64% 94% 92% 90% 86% 87% 84% 86% 84% 89% 80% 80% 79% Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Overall: De tevredenheid over vrijwel alle aspecten is zeer hoog. De tevredenheid over de wachttijden is laag. Ruim de helft van de geworven tijdens n8 (53%) en ruim twee vijfde van de betrokkenen (42%) is hier zelfs (zeer) ontevreden over. De betrokkenen zijn over vrijwel alle aspecten net iets meer tevreden dan geworven tijdens n8. Dit geldt vooral voor de activiteiten in de musea (89% versus 80%), de verlichte kubussen bij de musea (80% versus 68%) en de Museumnacht website (79% versus 67%). 30

31 De Museumnacht Hyve en de KPN mobiele museumgids staan in de grafiek onderaan: slechts een klein deel van de bezoekers is hier tevreden over. Dit heeft vooral te maken met de grote onbekendheid van deze twee aspecten. De grafiek hieronder laat alle antwoordmogelijkheden zien. Waardering drie aspecten, inclusief weet niet/ geen mening Basis: Allen - in percentages Ruigrok NetPanel De KPN mobiele museumgids Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 5% 3% 4% 9% 15% 16% 2% 3% 5% 2% 72% 66% De Museumnacht Hyve Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 2% 1% 21% 19% 8% 18% 3% 10% 69% 49% De wachttijden Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 14% 24% 28% 29% 23% 20% 28% 21% 6% 1% 5% 1% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Zeer ontevreden Ontevreden Neutraal Tevreden Zeer tevreden Weet niet/ geen mening Maar liefst 69% van geworven tijdens n8 en 49% van de betrokkenen weet het niet of heeft geen mening over de Museumnacht Hyve. Dit geldt voor 72% van geworven tijdens n8 en 66% van de betrokkenen met betrekking tot de KPN mobiele museumgids. We zien dat de bekendheid van de Museumnacht Hyve onder betrokkenen hoger is dan onder geworven tijdens n8. En dat meer betrokkenen die er bekend mee zijn (zeer) tevreden zijn over de Museumnacht Hyve. Ook voor de KPN mobiele museumgids geldt dat meer betrokkenen hiermee bekend zijn dan geworven tijdens n8. Echter zijn de betrokkenen kritischer over dit aspect dan de geworven tijdens n8 (14% (zeer) ontevreden versus 7%). Verschillen De primaire doelgroep jarigen zijn over vrijwel alle aspecten iets kritischer dan oudere bezoekers. 31

32 Museumnacht 2008 voldeed aan verwachtingen De bezoekers hebben aangegeven in hoeverre de Museumnacht aan hun verwachtingen voldeed. Indien de Museumnacht niet helemaal aan de verwachtingen voldeed, heeft men kunnen toelichten, waarom dat niet zo was. Alles bij elkaar genomen, voldeed de Museumnacht aan je verwachtingen? Basis: Alle bezoekers - in percentages Ruigrok NetPanel Helemaal 38% 46% Grotendeels 43% 43% Enigszins 9% 16% Helemaal niet 2% 4% Betrokkenen (nieuwsbriefabonnees) (n=258) Geworven tijdens n8 (n=550) 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% 45% 50% Betrokkenen: Voor bijna de helft van de betrokkenen (46%) voldeed de afgelopen Museumnacht helemaal aan de verwachtingen. Ruim twee op de vijf (43%) geeft aan dat de Museumnacht grotendeels aan de verwachtingen voldeed. Voor één op de tien (9%) voldeed het enigszins aan de verwachtingen en slechts 2% geeft aan dat de Museumnacht niet aan de verwachtingen voldeed. Geworven tijdens n8: De Museumnacht voldeed iets minder aan de verwachtingen van geworven tijdens n8. Voor bijna twee vijfde (38%) voldeed de Museumnacht helemaal aan de verwachtingen. Ruim twee op de vijf (43%) geeft aan dat de Museumnacht grotendeels aan de verwachtingen voldeed. Voor 16% procent voldeed de nacht enigszins aan de verwachtingen en 4% geeft aan dat de Museumnacht helemaal niet voldeed aan de verwachtingen. 32

33 Redenen voor niet voldoen aan verwachting De bezoekers die aangeven dat de Museumnacht niet helemaal aan hun verwachtingen voldeed, hebben dit toegelicht. Zowel de geworven tijdens n8 als de betrokkenen hebben dezelfde kritiek. Drukte en wachttijden Veruit het meest genoemd zijn de drukte en de te lange wachtrijen en tijden. Hoewel het Rijksmuseum hierin de kroon spant, worden ook veel andere musea genoemd. De drukte en wachttijden zorgen ervoor dat men niet de musea heeft kunnen bezoeken die men van plan was te bezoeken. Vaak kon men minder musea bezoeken dan het plan was. Maar ook in musea zelf zorgde de drukte voor kritiek; men kon in de musea niet rustig van het aanbod genieten. Een enkeling geeft tips over hoe de drukte beter gemanaged kan worden: Galeries mee laten doen en Ik zou het prettig vinden als er een route wordt uitgestippeld zodat je meer kan zien. Men ervaart kaartje als duur Omdat men vanwege de drukte niet het aantal musea heeft kunnen bezoeken dat men van plan was, ervaart men de kosten van het kaartje ook als duurder: Wij kozen voor het Rijksmuseum als eerste museum en daar hebben we 3 uur over gedaan. We hadden nog veel meer willen bekijken maar daar zijn we niet aan toegekomen en dan is een passe-partout van 17,00 duur als je bedenkt dat een normaal kaartje voor het Rijksmuseum 10,00 kost en Wanneer je uiteindelijk maar naar twee musea gaat, is een kaartje relatief duur. Een aantal bezoekers legt de link tussen een museumjaarkaart en een kaartje voor de museumnacht. Zij zijn bereid een kaartje voor de museumnacht te kopen vanwege de extra activiteiten die georganiseerd worden. Deze moeten wel bezocht kunnen worden (drukte): De enorme lange wachtrijen buiten maar soms ook binnen de musea. Je verliest daardoor erg veel tijd. Het zou ook eerder mogen beginnen. Dit zou een reden kunnen zijn om niet meer heen te gaan. Met mijn museumkaart ga ik dan liever op de normale openingstijden (van Gogh is bijvoorbeeld elke vrijdag open, met diverse activiteiten ) en dat is heel gezellig en De rijen zijn enorm; op bepaalde locaties kom je na een uur of acht niet eens meer binnen. Maar ik vrees dat daar verder weinig aan te doen is. Dit betekent wel dat je op een avond maar twee of drie musea kunt bezoeken. Dan is een passe-partout van 17 euro toch best prijzig (zeker als je Museumkaarthouder bent, is het een idee om daar korting op te geven??). Slechte aansluiting met OV Een vaker gehoorde opmerking is dat het openbaar vervoer slecht aansluit bij de Museumnacht. Het openbaar vervoer in de stad rijdt tot een uur of één, terwijl de Museumnacht langer duurt. Vooral aan het einde van de avond waren bezoekers genoodzaakt een taxi te nemen om weer bij hun auto of trein te komen. De museumboot 33

34 wordt door een aantal bezoekers 10 die de boot van voorgaande edities kennen gemist: Ik had graag de museumboot er bij gehad dat is toch ook speciaal en De eerdere editie Museumnacht (twee jaar geleden) had ook een canal rondvaart als reismiddel; dit was ook echt een fantastische manier om de stad te zien in het donker en naar het volgende museum te komen. Een enkeling was niet op de hoogte van de mogelijkheid om gratis van het GVB gebruik te maken. Beperkte informatievoorziening (vooral vooraf) Een aantal bezoekers klaagt dat het programma en/ of de activiteiten per museum moeilijk terug te vinden zijn: De tijden van de voorstellingen stonden niet in het programmaboekje. Men ontvangt bij voorkeur bij de aankoop van een kaartje direct het programmaboekje: Het programmaboekje werd niet bij de kaartjes verkocht, de website was goed maar erg uitgebreid en daardoor onoverzichtelijk. Een boekje van tevoren is toch prettiger, geeft ook voorpret wat een belangrijk onderdeel is van de Museumn8. Commentaar op activiteiten Sommige bezoekers vonden de activiteiten van musea tegenvallen, zowel wat er werd georganiseerd als de drukte (men kon niet deelnemen). Een aantal keer wordt teruggespeeld dat men Lange Frans en Baas B. niet bij het Verzetsmuseum vindt passen: Bepaalde activiteiten blijven (te) populair, verder sluit entertainment soms niet aan bij publiek Appa en Lange Frans, Baas B. in het Verzetmuseum dat gevuld was met 50+ en De activiteiten vond ik op de locaties die ik bezocht heb, tegenvallen, zo was Lange Frans en Baas B geen succes, een protest-actie van amnesty vond ik niet op z'n plaats tijdens deze nacht. Horeca viel tegen Sommige bezoekers vonden de horeca in de musea tegenvallen: Ik had meer horeca verwacht met aparte drankjes en hapjes en meer activiteiten. De prijs/ kwaliteitverhouding van de horeca in de musea was niet optimaal volgens een aantal bezoekers: Ook horeca viel tegen, je kunt zien dat musea daar normaal gezien niets mee doen, dus ging niet soepel en Daarnaast was de horeca in meerdere locaties niet optimaal geregeld, en waren ook hier lange wachttijden. Geen afterparty in Odeon Een aantal bezoekers klaagt dat de afterparty in de Odeon niet doorging: Verder bleek de afterparty in de Odeon in eens niet door te gaan en We gingen expres vanaf de dam om 2 uur snachts om naar de Odeon te gaan waar 80s-90s-00s gedraaid zou worden voor 5 euro. Toen we daar eenmaal aankwamen zei de kaartverkoopster dat programma gewijzigd is en dat de kaarten passe partout niet geldig zijn. Dat was wel vervelend. 10 Op verzoek van n8 hebben we dit aantal geteld: 21 bezoekers misten de mogelijkheid om per boot te reizen tijdens de Museumnacht. 34

OPVOEDEN KUN JE LEREN Onderzoek 1 naar het opvoeden van kinderen onder ouders in opdracht van het Ministerie voor Jeugd en Gezin

OPVOEDEN KUN JE LEREN Onderzoek 1 naar het opvoeden van kinderen onder ouders in opdracht van het Ministerie voor Jeugd en Gezin OPVOEDEN KUN JE LEREN Onderzoek 1 naar het opvoeden van onder ouders in opdracht van het Ministerie voor Jeugd en Gezin JORIS DE JONGH MSC ODETTE VLEK MSC AMSTERDAM, SEPTEMBER 2009 OPVOEDEN KUN JE LEREN

Nadere informatie

ONNA ONNA CAR CHALLENGE Een kwantitatief onderzoek naar de challenges van Nederlandse vrouwen tijdens het autorijden

ONNA ONNA CAR CHALLENGE Een kwantitatief onderzoek naar de challenges van Nederlandse vrouwen tijdens het autorijden ONNA ONNA CAR CHALLENGE Een kwantitatief onderzoek naar de challenges van Nederlandse vrouwen tijdens het autorijden JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, 1 MEI 2015 2 VOORAF 3 VOORAF ACHTERGROND

Nadere informatie

NATIONAAL WATER ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van water

NATIONAAL WATER ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van water NATIONAAL WATER ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van water JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, AUGUSTUS 2015 2 INHOUDSOPGAVE VOORAF AANLEIDING EN DOEL

Nadere informatie

Impact Crisis op Pensioen Gedrag

Impact Crisis op Pensioen Gedrag Impact Crisis op Pensioen Gedrag Een onderzoek onder het Klankbord Geld & Toekomst panel (en de NetPanel Adviesraad) In opdracht van: Joris de Jongh Martijn van der Veen INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Resultaten

Nadere informatie

JEUGD WERKLOOSHEID 1-METING Onderzoek naar de perceptie van jeugdwerkloosheid onder jongeren in opdracht van het Ministerie VWS - Jeugd en Gezin

JEUGD WERKLOOSHEID 1-METING Onderzoek naar de perceptie van jeugdwerkloosheid onder jongeren in opdracht van het Ministerie VWS - Jeugd en Gezin JEUGD WERKLOOSHEID 1-METING Onderzoek naar de perceptie van jeugdwerkloosheid onder jongeren in opdracht van het Ministerie VWS - Jeugd en Gezin FERNANDO MC DOUGAL MSC ODETTE VLEK MSC AMSTERDAM, AUGUSTUS

Nadere informatie

FLITSPEILING ALCOHOLVRIJ BIER

FLITSPEILING ALCOHOLVRIJ BIER FLITSPEILING ALCOHOLVRIJ BIER Een kwantitatief onderzoek naar het drinkgedrag van alcoholvrij bier onder Nederlanders JORIS DE JONGH ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, MAART 2018 INHOUDSOPGAVE VOORAF 03 CONCLUSIES

Nadere informatie

45-PLUSSERS EN ONLINE SHOPPEN

45-PLUSSERS EN ONLINE SHOPPEN Whitepaper 45-PLUSSERS EN ONLINE SHOPPEN Juli 2013 2 OPZET ONDERZOEK Het Bindinc. Kenniscentrum heeft door Ruigrok NetPanel onderzoek laten uitvoeren naar het online shopgedrag van 45-plussers. Binnen

Nadere informatie

Nationaal Valentijnsonderzoek Uitgevoerd in opdracht van Bloemenbureau Holland WIM PETERS BSC. JORIS DE JONG MSC. AMSTERDAM, JANUARI 2012

Nationaal Valentijnsonderzoek Uitgevoerd in opdracht van Bloemenbureau Holland WIM PETERS BSC. JORIS DE JONG MSC. AMSTERDAM, JANUARI 2012 Nationaal Valentijnsonderzoek Uitgevoerd in opdracht van Bloemenbureau Holland WIM PETERS BSC. JORIS DE JONG MSC. AMSTERDAM, JANUARI 2012 2 OPZET ONDERZOEK AANLEIDING Bloemenbureau Holland heeft onderzoek

Nadere informatie

QURRENT OPINIE ONDERZOEK

QURRENT OPINIE ONDERZOEK QURRENT OPINIE ONDERZOEK Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders in opdracht van Qurrent MARIEKE BOERMA ODETTE VLEK TESSA DE KRUIJK AMSTERDAM, MEI 2016 INHOUDSOPGAVE VOORAF 03 BELANGRIJSKTE RESULTATEN

Nadere informatie

Een online onderzoek naar kennis, houding en gedrag ten aanzien van veilig online

Een online onderzoek naar kennis, houding en gedrag ten aanzien van veilig online ConsuWijzer / Shopscan Een online onderzoek naar kennis, houding en gedrag ten aanzien van veilig online shoppen ODETTE VLEK KJELL MASSEN AMSTERDAM, OKTOBER 2012 2 ConsuWijzer / Shopscan Een online onderzoek

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2015

NATIONAAL BIERONDERZOEK 2015 NATIONAAL BIERONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de consumptie en beleving van bier in 2015 JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, JULI 2015 INHOUDSOPGAVE VOORAF AANLEIDING EN DOEL

Nadere informatie

NEDERLANDERS & MEDIATION

NEDERLANDERS & MEDIATION NEDERLANDERS & MEDIATION Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders in opdracht van de Nederlandse Mediatorsvereniging en de Mediatorsfederatie Nederland JORIS DE JONGH WOUTER SMIT AMSTERDAM, MEI 2017

Nadere informatie

Continu bezoeksonderzoek

Continu bezoeksonderzoek Continu bezoeksonderzoek in het Amsterdam Museum (maart t/m december 2017) Inhoud Methode 4 onderzoekspijlers: Bezoekersprofiel Waardering (incl. 100% welkom) Museale doelstellingen Marketingcommunicatie

Nadere informatie

NATIONAAL WATERONDERZOEK 2016

NATIONAAL WATERONDERZOEK 2016 NATIONAAL WATERONDERZOEK 2016 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van water in opdracht van FWS CAROLINE VAN TEEFFELEN JORIS DE JONG TESSA DE KRUIJK AMSTERDAM, 2016 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

HET NATIONALE FRISSE DRANKEN ONDERZOEK 2019 R A P P O R T

HET NATIONALE FRISSE DRANKEN ONDERZOEK 2019 R A P P O R T R A P P O R T HET NATIONALE FRISSE DRANKEN ONDERZOEK 2019 Een kwantitatief onderzoek onder drinkers van frisse dranken in opdracht van Floor van Aerde, Manager Communicatie bij FWS JORIS DE JONGH ANOUK

Nadere informatie

Kwantitatieve toetsing snelheid

Kwantitatieve toetsing snelheid Kwantitatieve toetsing snelheid Stichting TeamAlert Jongeren met impact Lijsterstraat 3-5 3514 TA Utrecht Tel: 030-2232893 info@teamalert.nl www.teamalert.nl Dataverzameling, data analyse en rapportage:

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse Landbouw en Visserij Nederlandse Landbouw en Visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

NATIONAAL WATERONDERZOEK 2017

NATIONAAL WATERONDERZOEK 2017 NATIONAAL WATERONDERZOEK 2017 Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders naar de beleving en waardering van water in opdracht van FWS CAROLINE VAN TEEFFELEN JEROEN HERMANS JORIS DE JONGH AMSTERDAM,

Nadere informatie

Beleving Theaterfestival Boulevard 2012 Onderzoeksrapportage. Life is Wonderful

Beleving Theaterfestival Boulevard 2012 Onderzoeksrapportage. Life is Wonderful Postbus 450 5600 AL Eindhoven +31 (0)40-84 89 280 www.dynamic-concepts.nl info@dynamic-concepts.nl Beleving Theaterfestival Boulevard Life is Wonderful Dynamic Concepts consultancy Eindhoven Copyright

Nadere informatie

Rapportage. Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Rapportage. Keurmerk Klantgericht Verzekeren Rapportage Keurmerk Klantgericht Verzekeren In opdracht van: Stichting toetsing verzekeraars Datum: 27 januari 2015 Projectnummer: 2014026 Auteurs: Marit Koelman & John Ruiter Index Achtergrond van het

Nadere informatie

Hoofdstuk 6. Gemeentelijke informatievoorziening en Stadskrant

Hoofdstuk 6. Gemeentelijke informatievoorziening en Stadskrant Hoofdstuk 6. Gemeentelijke informatievoorziening en Stadskrant Samenvatting Vergelijkbaar met voorgaande jaren vindt ruim acht op de tien Leidenaren dat de gemeente hen voldoende op de hoogte houdt van

Nadere informatie

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren

Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Rapport Consumentenonderzoek 2016 Keurmerk Klantgericht Verzekeren Stichting toetsing verzekeraars Datum: 8 februari 2016 Projectnummer: 2015522 Auteur: Marit Koelman Inhoud 1 Achtergrond onderzoek 3 2

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel: Geinbeat (Cityplaza) Festival

Onderzoek Inwonerspanel: Geinbeat (Cityplaza) Festival 1 (12) Onderzoek Inwonerspanel: Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 26 maart kregen de panelleden van 18 jaar en ouder (1.155 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst over

Nadere informatie

Peiling Bibliotheek Olst-Wijhe Oktober 2018

Peiling Bibliotheek Olst-Wijhe Oktober 2018 Peiling Bibliotheek - Oktober 2018 Resultaten Inleiding De gemeenteraad van - heeft in 2014 een besluit genomen over de toekomst van het bibliotheekwerk in - tot en met 2020. Daarbij is onder andere gekozen

Nadere informatie

Onderzoek financieel fitte werknemers

Onderzoek financieel fitte werknemers Onderzoek financieel fitte werknemers Een onderzoek naar de wensen en behoeften rondom hulp van de werkgever bij financiële vragen 1 Inhoudsopgave Samenvatting 4 Inleiding 7 Resultaten Financiële gevolgen

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij 2017 Nederlandse landbouw en visserij 2017 Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 14 5 Waardering en

Nadere informatie

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft

Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni Diede van Delft Rapport BankGiro Loterij Cultuuronderzoek 10 juni 2016 Diede van Delft Diede.vandelft@samr.nl 0683792609 Favoriete culturele uitstapjes + deze zomer ondernemen Museumbezoek over algemeen meest favoriete

Nadere informatie

NVZ Imago-onderzoek. Opdrachtgever: Datum: voorjaar drs. S. Boekee, drs. S. Buitinga

NVZ Imago-onderzoek. Opdrachtgever: Datum: voorjaar drs. S. Boekee, drs. S. Buitinga NVZ Imago-onderzoek Opdrachtgever: NVZ Datum: voorjaar 2016 Uitgevoerd door: Auteurs: Newcom Research & Consultancy B.V. drs. S. Boekee, drs. S. Buitinga Inhoud 1. Achtergrond Doelstelling 2. Imago, tevredenheid

Nadere informatie

Internetpanel over de lokale media

Internetpanel over de lokale media Internetpanel over de lokale media In opdracht van: Afdeling Communicatie Rapportage door: Team Beleidsonderzoek & Informatiemanagement Gemeente Purmerend J. van Poorten november 2008 Verkrijgbaar bij:

Nadere informatie

RAPPORT EVALUATIE 2 KAARTJE HEUVELLANDLIJN 2014

RAPPORT EVALUATIE 2 KAARTJE HEUVELLANDLIJN 2014 RAPPORT EVALUATIE 2 KAARTJE HEUVELLANDLIJN 2014 Opdrachtnemer: Team Financieel Advies, Onderzoek & Statistiek Gemeente Maastricht Opdrachtgever: Roy Cornelissen Projectleider Topdagen en Evenementen Programmabureau

Nadere informatie

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen

Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Hoofdstuk 18 Regionaal archief en Open monumentdagen Samenvatting Regionaal Archief Leiden Eén op de vijf Leidenaren heeft het afgelopen jaar informatie gezocht over de geschiedenis van Leiden en omgeving

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 8 t/m 11. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 8 t/m 11 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 18 maart 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 44: Bio-energie Oktober 2017

Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 44: Bio-energie Oktober 2017 Klantenpanel RVO.nl Resultaten peiling 44: Bio-energie Oktober 2017 1. Inleiding 1.1 Aanleiding RVO.nl stimuleert het opwekken van bio-energie in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, onder

Nadere informatie

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012

Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 2011/2012 Samenvatting en rapportage Klanttevredenheidsonderzoek PPF 0/0 Stichting Personeelspensioenfonds Cordares (PPF) Astrid Currie, communicatieadviseur Maart 0 versie.0 Pagina versie.0 Inleiding Op initiatief

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTENPAGINA

ONDERZOEKSRAPPORT FAMILIEBERICHTENPAGINA ONDERZOEKSRAPPORT Achtergrond Onderzoeksopzet Regelmatig wordt beweerd dat de familieberichtenpagina de best gelezen pagina van de krant is, ook wanneer lezers weinig tijd hebben zouden zij toch de familieberichtenpagina

Nadere informatie

HOE SLIM REIS JIJ? EEN KWANTITATIEF ONDERZOEK NAAR HET NIEUWE WERKEN EN MOBILITEIT IN OPDRACHT VAN DE ANWB

HOE SLIM REIS JIJ? EEN KWANTITATIEF ONDERZOEK NAAR HET NIEUWE WERKEN EN MOBILITEIT IN OPDRACHT VAN DE ANWB HOE SLIM REIS JIJ? EEN KWANTITATIEF ONDERZOEK NAAR HET NIEUWE WERKEN EN MOBILITEIT IN OPDRACHT VAN DE ANWB CONCEPT HANS ONKENHOUT AMSTERDAM, OKTOBER 2011 HOE SLIM REIS JIJ? Een kwantitatief onderzoek naar

Nadere informatie

Internetpanel Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Resultaten peiling 30: Communicatie nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

Internetpanel Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Resultaten peiling 30: Communicatie nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid Internetpanel Rijksdienst voor Ondernemend Nederland Resultaten peiling 30: Communicatie nieuw Gemeenschappelijk Landbouwbeleid 1. Inleiding Vanaf 2015 verandert het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (vanaf

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte

Rapportage. Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte Rapportage Onderzoek Het oplossend vermogen van de openbare ruimte In opdracht van: CROW en Elba Media Datum: december 0 Projectnummer: 06 Auteur: Els Griffioen Index Achtergrond van het onderzoek Conclusies

Nadere informatie

Museumbezoek meest favoriet cultureel uitje Rapport - onderzoek naar cultuurbeleving van Nederland 08-07-2014

Museumbezoek meest favoriet cultureel uitje Rapport - onderzoek naar cultuurbeleving van Nederland 08-07-2014 Museumbezoek meest favoriet cultureel uitje Rapport - onderzoek naar cultuurbeleving van Nederland 08-07-2014 Inhoudsopgave Colofon 1. Conclusies 2. Resultaten 1. Culturele uitstapjes 2. Favoriet museum

Nadere informatie

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN

WATERSCHAPSVERKIEZINGEN WATERSCHAPSVERKIEZINGEN Een kwantitatief onderzoek onder Nederlanders in opdracht van de Unie van Waterschappen en Bijl PR JORIS DE JONGH ANOUK TRAMPER AMSTERDAM, FEBRUARI 2019 VOORAF KENNIS, HOUDING EN

Nadere informatie

Monitor Beleving Publiekscommunicatie

Monitor Beleving Publiekscommunicatie Monitor Beleving Publiekscommunicatie Definitieve rapportage 25-1-2019 244405842 Inhoud Inleiding 3 Samenvatting 4 2 Informatievoorziening van de Rijksoverheid 6 3 Informatiekanalen: bekendheid en gebruik

Nadere informatie

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij

Maatschappelijke waardering van Nederlandse landbouw en visserij Nederlandse landbouw en visserij Inhoud 1 Inleiding 03 2 Samenvatting en conclusies landbouw en visserij 3 Maatschappelijke waardering landbouw 09 4 Associaties agrarische sector 13 5 Waardering en bekendheid

Nadere informatie

Omgekeerd Inzamelen. Datum: 11 augustus 2014. Versie 3.0. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Mevr M. Stam

Omgekeerd Inzamelen. Datum: 11 augustus 2014. Versie 3.0. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Mevr M. Stam Omgekeerd Inzamelen Datum: 11 augustus 2014 Versie 3.0 Uitgevoerd door: Auteurs: Opdrachtgever: Newcom Research & Consultancy B.V. drs. S. Buitinga & de heer R. Sival, BSc. Gemeente Woerden Mevr M. Stam

Nadere informatie

Onderzoeksrapport Economische visie. Inwonerspanel Gooise Meren Spreekt. Onderzoeksperiode: februari/ maart 2017 Referentie: 16013

Onderzoeksrapport Economische visie. Inwonerspanel Gooise Meren Spreekt. Onderzoeksperiode: februari/ maart 2017 Referentie: 16013 Onderzoeksrapport Economische visie Inwonerspanel Gooise Meren Spreekt Onderzoeksperiode: februari/ maart 2017 Referentie: 16013 Moventem Donderdag 9 maart 2017 Referentie: 16013 Pagina 1-1 van 17 Onderzoeksrapport

Nadere informatie

Rapportage onderzoek communicatie en informatie. communicatiemiddelen en informatievoorziening van bibliotheken. de Bibliotheek Deventer

Rapportage onderzoek communicatie en informatie. communicatiemiddelen en informatievoorziening van bibliotheken. de Bibliotheek Deventer voor bibliotheken Rapportage onderzoek communicatie en informatie De mening van klanten over de communicatiemiddelen en informatievoorziening van bibliotheken de Bibliotheek Deventer Inhoud Beschrijving

Nadere informatie

2012, peiling 3a september 2012

2012, peiling 3a september 2012 resultaten 2012, peiling 3a september 2012 Van 13 tot en met 26 juni is er een peiling onder het HengeloPanel gehouden. Van de 2.696 panelleden die waren uitgenodigd, hebben 1.963 leden de vragenlijst

Nadere informatie

BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA

BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA BURGERPANEL MOERDIJK OVER LEVENDIGE CENTRA Gemeente Moerdijk November 2018 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3084800 Rapportnummer 2018/177 Datum November

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

Rapportage onderzoek vindbaarheid een onderzoek naar de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek

Rapportage onderzoek vindbaarheid een onderzoek naar de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek Rapportage onderzoek vindbaarheid een onderzoek naar de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek Bibliotheek Den Haag Inhoud Samenvatting onderzoeksresultaten 3 Verantwoording 4 1.

Nadere informatie

IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013

IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 Wat vindt Nederland van de ziekenhuizen en de ziekenhuiszorg? Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen IMAGO ZORG CONSUMENTEN 2013 Wat vindt Nederland van de ziekenhuizen en

Nadere informatie

NATIONAAL FRISDRANK ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van frisdrank

NATIONAAL FRISDRANK ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van frisdrank NATIONAAL FRISDRANK ONDERZOEK 2015 Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van frisdrank JORIS DE JONGH CAROLINE VAN TEEFFELEN AMSTERDAM, APRIL 2015 INHOUDSOPGAVE VOORAF AANLEIDING EN

Nadere informatie

de Bibliotheek aan den IJssel

de Bibliotheek aan den IJssel Onderzoek 2-2014 Vindbaarheid en presentatie de Bibliotheek aan den IJssel Een onderzoek onder klanten over de vindbaarheid en presentatie van materialen in de bibliotheek Samenvatting - onepager Binnenkomst

Nadere informatie

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen?

Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Wat vinden kijkers en luisteraars van de Omroep Organisatie Groningen? Marjolein Kolstein Juli 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Samenvatting 2 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding van het onderzoek

Nadere informatie

Nederlanders aan het woord

Nederlanders aan het woord Nederlanders aan het woord Veteranen en de Nederlandse Veteranendag 2014 Trends, Onderzoek en Statistiek (TOS) Directie Communicatie Documentnummer: TOS-14-066a Belangrijkste inzichten Nederlander hecht

Nadere informatie

Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019

Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019 Koopkracht onderzoek Inkomens- en uitgavenzekerheid en belastingmoraal 2019 1 Inhoudsopgave Samenvatting 3 Resultaten 8 Bijlagen 22 2 Samenvatting Koopkracht onderzoek 3 Inleiding Inkomens- en uitgavenzekerheid

Nadere informatie

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK WMO-VERVOER GEMEENTE RIDDERKERK

KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK WMO-VERVOER GEMEENTE RIDDERKERK KLANTTEVREDENHEIDSONDERZOEK WMO-VERVOER GEMEENTE RIDDERKERK Klanttevredenheidsonderzoek Wmo-vervoer gemeente Ridderkerk Colofon Opdrachtgever Gemeente Ridderkerk Datum Augustus 2017 Auteur Tessa Schoot

Nadere informatie

de Bibliotheek aan den IJssel

de Bibliotheek aan den IJssel Onderzoek 3-2014 Digitale dienstverlening de Bibliotheek aan den IJssel Een onderzoek onder klanten over de digitale dienstverlening van de bibliotheek Samenvatting - onepager Website De website van de

Nadere informatie

Kerncijfers Bezoekers 2019

Kerncijfers Bezoekers 2019 Kerncijfers Bezoekers 2019 Continu bezoekersonderzoek metropool Amsterdam Locatie-specifieke vragenlijst Deze locatie-specifieke vragenlijst is onderdeel van Kerncijfers Bezoekers 2019 en is door amsterdam&partners

Nadere informatie

LACHEN OP HET WERK. Een kwantitatief onderzoek onder Nederlandse werknemers in opdracht van Aevitae

LACHEN OP HET WERK. Een kwantitatief onderzoek onder Nederlandse werknemers in opdracht van Aevitae LACHEN OP HET WERK Een kwantitatief onderzoek onder Nederlandse werknemers in opdracht van Aevitae CAROLINE VAN TEEFFELEN JORIS DE JONGH AMSTERDAM, NOVEMBER 2016 VOORAF AANLEIDING EN DOEL ONDERZOEK Aanleiding

Nadere informatie

Rapport - kwantitatief onderzoek ten behoeve van het ministerie van Buitenlandse Zaken 1 maart 2019

Rapport - kwantitatief onderzoek ten behoeve van het ministerie van Buitenlandse Zaken 1 maart 2019 Rapport - kwantitatief onderzoek ten behoeve van het ministerie van Buitenlandse Zaken 1 maart 2019 Situatie en centrale vraagstelling In opdracht van: Ministerie van Buitenlandse Zaken Conclusies Resultaten

Nadere informatie

Inzicht in hoe Nederland aankijkt tegen het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets

Inzicht in hoe Nederland aankijkt tegen het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets Inzicht in hoe Nederland aankijkt tegen het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets Rapport voor Ministerie van Infrastructuur en Milieu 19 januari 2017 Inhoudsopgave Conclusies Resultaten Bijlagen

Nadere informatie

MARKTONDERZOEKVERSLAG. Goldensports, juni 2016

MARKTONDERZOEKVERSLAG. Goldensports, juni 2016 MARKTONDERZOEKVERSLAG Goldensports, juni 2016 Marktonderzoek Golden sports juni 2016 Inleiding In juni 2016 hebben 63 deelnemers van GoldenSports de vragenlijst ingevuld (zie bijlage 1). De vragenlijsten

Nadere informatie

Regiodag Resultaten 10 e peiling GeldersPanel. Inleiding. Bezoek aan de Regiodag. Bezochte locaties. 1 augustus 2010

Regiodag Resultaten 10 e peiling GeldersPanel. Inleiding. Bezoek aan de Regiodag. Bezochte locaties. 1 augustus 2010 Regiodag 2010 Resultaten 10 e peiling GeldersPanel 1 augustus 2010 Inleiding Op 12 juni vond de tweede Gelderse Regiodag plaats in de Achterhoek en Liemers. Hoogtepunten waren kasteel Huis Bergh in s Heerenberg,

Nadere informatie

Flitspeiling plastic tasjes

Flitspeiling plastic tasjes Flitspeiling plastic tasjes Rapportage flitspeiling plastic tasjes 17 mei 2016 Inhoudsopgave Voorwoord Management summary Resultaten Kennis maatregel Reclamebekendheid Beoordeling reclame Gedrag n.a.v.

Nadere informatie

Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel

Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel Rapportage onderzoek lidmaatschap een onderzoek onder klanten naar verschillende aspecten van het lidmaatschap van de bibliotheek en van BiebPanel Algemeen rapport Inhoud Samenvatting onderzoeksresultaten

Nadere informatie

Gemeente Houten Onderzoek Houtense kermis. Den Dolder, 01 december 2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.Tirza König

Gemeente Houten Onderzoek Houtense kermis. Den Dolder, 01 december 2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.Tirza König Gemeente Houten Onderzoek Houtense kermis ADV Market Research B.V. Den Dolder, 01 december 2008 Ir. Martine van Doornmalen Drs.Tirza König Het auteursrecht op dit rapport berust bij ADV Market Research

Nadere informatie

Bereiksonderzoek Lokale omroep

Bereiksonderzoek Lokale omroep BRAND REALITY Bereiksonderzoek Lokale omroep DVJ Insights consultant research expert Inhoud: achtergrond onderzoek Resultaten Televisie Resultaten Radio Resultaten Website conclusies 2 ACHTERGROND - DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Publieksonderzoek Eerlijke bloemen met Moederdag

Publieksonderzoek Eerlijke bloemen met Moederdag Publieksonderzoek Eerlijke bloemen met Moederdag Rapportage Datum: 2 mei 2016 Opdrachtgever: Jorrit Visser, Hivos Auteur: Claudia Ros, InfoResult Hivos onderzoek: Eerlijke bloemen met Moederdag 1 Inhoud

Nadere informatie

Bereiksonderzoek Lokale omroep

Bereiksonderzoek Lokale omroep BRAND REALITY Bereiksonderzoek Lokale omroep DVJ Insights consultant research expert Inhoud: achtergrond onderzoek Resultaten Televisie Resultaten Radio Resultaten Website conclusies 2 ACHTERGROND - DOELSTELLINGEN

Nadere informatie

Flitspeiling over lezen in de vakantie

Flitspeiling over lezen in de vakantie Flitspeiling over lezen in de vakantie Rapportage Cluster Twente Oktober 2017 Samenvatting Samenvatting Achtergrond In deze flitspeiling staat lezen tijdens de vakantieperiode centraal. Hoe lezen panelleden

Nadere informatie

DE AJAX OPEN DAG AMSTERDAM MAART 2019

DE AJAX OPEN DAG AMSTERDAM MAART 2019 DE AJAX OPEN DAG Een kwantitatief onderzoek naar de waardering en ervaringen van de Ajax Open Dag door de supportersvereniging onder het SV Ajax Ledenpanel AMSTERDAM MAART 2019 2 INHOUDSOPGAVE VOORAF 03

Nadere informatie

De kermis Uitkomsten. peiling van het Hoorns Stadspanel

De kermis Uitkomsten. peiling van het Hoorns Stadspanel De kermis Uitkomsten peiling van het Hoorns Stadspanel September 2010 Inleiding De gemeente Hoorn wil graag weten in hoeverre inwoners uit Hoorn de kermis hebben bezocht en hoe tevreden zij hierover zijn.

Nadere informatie

PEILING 65-PLUSSERS. Gemeente Enkhuizen januari 2015. www.ioresearch.nl

PEILING 65-PLUSSERS. Gemeente Enkhuizen januari 2015. www.ioresearch.nl PEILING 65-PLUSSERS Gemeente Enkhuizen januari 2015 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research van Dedemstraat 6c 1624 NN Hoorn Telnr. : 0229-282555 Rapportnummer 2015-2080 Datum januari 2015 Opdrachtgever

Nadere informatie

Onderzoek Nederlandse bevolking. Verkiezingsrapport

Onderzoek Nederlandse bevolking. Verkiezingsrapport Onderzoek Nederlandse bevolking Verkiezingsrapport 2019 11 Verkiezingsrapport 2019 12 Onderzoek Nederlandse bevolking Naast het faciliteren en analyseren van de ANWB-verkiezing Leukste uitje, heeft Q&A

Nadere informatie

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg

Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Is jouw maand ook altijd iets te lang? Onderzoek Jongerenpanel Tilburg Onderzoek uitgevoerd in opdracht van: Gemeente Tilburg DIMENSUS beleidsonderzoek December 2012 Projectnummer 507 Inhoudsopgave Samenvatting

Nadere informatie

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017

Onderzoek mediagebruik Maastricht mei 2017 Onderzoek mediagebruik Maastricht 2016 mei 2017 1 Publicatiedatum donderdag 4 mei 2017 Contact Gemeente Maastricht Team Communicatie (043) 350 42 00 communicatie@maastricht.nl pagina 2 Onderzoek Mediagebruik

Nadere informatie

Publieksonderzoek Fietsverlichting

Publieksonderzoek Fietsverlichting In hoeverre zijn fietsers in Nederland bekend met de huidige regels rond het voeren van fietsverlichting en wat is hun eigen gedrag hierbij? Inleiding Op initiatief van het uitvoeringsteam campagne fietsverlichting

Nadere informatie

HengeloPanel. Gemeentelijke communicatie. Peiling

HengeloPanel. Gemeentelijke communicatie. Peiling HengeloPanel Gemeentelijke communicatie Peiling 2 2016 Inleiding Onderzoek gemeentelijke communicatie Hoe kan de gemeente Hengelo u het best bereiken? En hoe wilt u zelf graag communiceren met de gemeente?

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen

Rapportage. Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen Rapportage Onderzoek: mediawijsheid onder ouders en kinderen In opdracht van: Mediawijzer.net Datum: 22 november 2013 Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies

Nadere informatie

Wim Hupperetz. Bert Boer. Judikje Kiers. Benedict Goes. Don Duco. Directeur sinds Directeur sinds Directeur sinds 2016

Wim Hupperetz. Bert Boer. Judikje Kiers. Benedict Goes. Don Duco. Directeur sinds Directeur sinds Directeur sinds 2016 Allard Pierson museum Wim Hupperetz Directeur sinds 2009 Castle Muiderslot Bert Boer Directeur sinds 2012 amsterdam museum Judikje Kiers Directeur sinds 2016 amsterdam pipe museum Benedict Goes Directeur

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 16 t/m 19. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 16 t/m 19 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 17 mei 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

Bereiksonderzoek RTV Stichtse vecht

Bereiksonderzoek RTV Stichtse vecht BRAND REALITY Bereiksonderzoek RTV Stichtse vecht April 2015 Ronald Jansen - Leon Pouwels Inhoud: achtergrond onderzoek Resultaten Televisie Resultaten Radio Resultaten Website Resultaten extra vragen

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 12 t/m 15. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 12 t/m 15 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 15 april 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting Resultaten

Nadere informatie

OOG TV en Radio. Marjolein Kolstein. Mei 2016. Laura de Jong. Kübra Ozisik. www.os-groningen.nl

OOG TV en Radio. Marjolein Kolstein. Mei 2016. Laura de Jong. Kübra Ozisik. www.os-groningen.nl OOG TV en Radio Marjolein Kolstein Laura de Jong Mei 2016 Kübra Ozisik www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud 1 Samenvatting 3 1. Inleiding 5 1.1 Aanleiding van het onderzoek 5 1.2 Doel van

Nadere informatie

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017

VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND. September 2017 VERTROUWEN IN MEDIA IN NEDERLAND September 2017 INTRODUCTIE Het vertrouwen in overheden, bedrijfsleven, media en NGO s daalt wereldwijd (bron: Edelman Trust barometer), eigenlijk al sinds de recessie in

Nadere informatie

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers.

Rapport monitor Opvang asielzoekers. week 28 t/m 39. Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers. Rapport monitor Opvang asielzoekers week 28 t/m 39 Onderzoek naar houding van Nederlanders t.a.v. de opvang van asielzoekers 29 september 2016 Projectnummer: 20672 Inhoudsopgave Voorwoord Samenvatting

Nadere informatie

Verslag onderzoek UvA-senioren

Verslag onderzoek UvA-senioren Verslag onderzoek UvA-senioren 1. Inleiding De Kring UvA-senioren heeft een enquête gehouden onder haar leden. Met deze enquête is onderzocht hoe de leden de activiteiten ervaren, wat ze van de Uitdienstbode

Nadere informatie

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden

Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Evaluatie hinder bij wegwerkzaamheden Projectnummer: 10203 In opdracht van: Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer drs. Merijn Heijnen dr. Willem Bosveld Oudezijds Voorburgwal 300 Postbus 658 1012 GL

Nadere informatie

Burgerpanel Zeewolde. Inleiding. Centrum Zeewolde. Resultaten peiling 1: Detailhandel / winkelcentrum Zeewolde. Januari 2012

Burgerpanel Zeewolde. Inleiding. Centrum Zeewolde. Resultaten peiling 1: Detailhandel / winkelcentrum Zeewolde. Januari 2012 Burgerpanel Zeewolde Resultaten peiling 1: Detailhandel / winkelcentrum Zeewolde Januari 2012 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 1 e peiling met het nieuwe burgerpanel van Zeewolde.

Nadere informatie

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders

Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne. Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtone Nederlanders Samenvatting 3-meting effectonderzoek integratiecampagne Onderzoek onder allochtonen 1) Integratiecampagne

Nadere informatie

Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland GoodHabitz

Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland GoodHabitz Online leren dat is wat we willen! Online trainingen overtuigend op nummer 1-positie in Nederland. 2016 GoodHabitz Over het onderzoek Populatie: 960 respondenten in de leeftijd van 25 t/m 55 jaar met een

Nadere informatie

Rapportage onderzoek collectie fictie. voor bibliotheken

Rapportage onderzoek collectie fictie. voor bibliotheken Rapportage onderzoek collectie fictie voor bibliotheken Rapportage onderzoek collectie fictie Een onderzoek onder klanten naar de tevredenheid over de collectie fictie van de bibliotheek Regiobibliotheek

Nadere informatie

Effect toiletreclame Vodafone Altermedia

Effect toiletreclame Vodafone Altermedia Effect toiletreclame Vodafone Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin & Karin Lammers Project Z6360 Inhoudsopgave Achtergrond, doel- en probleemstelling Pagina 3 Methode en opzet Pagina 4/5 Resultaten

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

Effect toiletreclame Ziggo. Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778

Effect toiletreclame Ziggo. Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778 Effect toiletreclame Ziggo Altermedia Rapportage Auteurs: Jeroen Bruin, Daan Damen en Jeroen Senster Project Z4778 Achtergrond, doel- en probleemstelling In opdracht van Altermedia, in naam van Oskar van

Nadere informatie

Rapportage Wmo onderzoek Communicatie

Rapportage Wmo onderzoek Communicatie Rapportage Wmo onderzoek Communicatie Cliënten zijn tevreden over hoe het proces nu verloopt, voornamelijk door de inzet van traditionele communicatiekanalen 23 juli 2014 Versie 1,0 Inhoudsopgave Doelstelling

Nadere informatie

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING

ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING ONDERZOEKSRAPPORT CONTENT MARKETING EEN ONDERZOEK NAAR DE BEHOEFTE VAN HET MKB IN REGIO TWENTE AAN HET TOEPASSEN VAN CONTENT MARKETING VOORWOORD Content marketing is uitgegroeid tot één van de meest populaire

Nadere informatie

Openingstijden Stadswinkels 2008

Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 Openingstijden Stadswinkels 2008 René van Duin & Maaike Dujardin Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) december 2008 In opdracht van Publiekszaken afdeling Beleid

Nadere informatie

Festival van het Leren. - Evaluatie - workshop. Corien van der Linden. Utrecht - 19 maart 2010

Festival van het Leren. - Evaluatie - workshop. Corien van der Linden. Utrecht - 19 maart 2010 Festival van het Leren - Evaluatie - workshop Corien van der Linden Utrecht - 19 maart 2010 Terra Nova Partners in Onderzoek www.terranovapartners.nl Agenda - introductie - onderzoekmethoden - zelf aan

Nadere informatie

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014

Onderzoek draagvlak voor monumenten Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds 4 september 2014 Nationaal Restauratiefonds Inleiding In augustus 2014 is in opdracht van het Nationaal Restauratiefonds een onderzoek uitgevoerd onder Nederlanders over hun

Nadere informatie