Slotdag mentoren 10 mei 2016

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Slotdag mentoren 10 mei 2016"

Transcriptie

1 Slotdag mentoren 10 mei 2016 Agenda: 1. Welkom 2. Terugblik huidig academiejaar & vooruitblik komend academiejaar a. Curriculum b. Praktijk 3. Onderzoek en dienstverlening 4. Focusgroepen 1. Welkom Verontschuldigingen: Group Sandrine, Veirman Els, Allaert Koenraad, Maes Regine, Claeys Mieke (BuLO Sint-Jozef), Van Malderen Marijke, Van Landuyt leen, De Rouck Katia, Van der Jeught Sophie, De Voldere Katrien, Van Trappen Saskia, Geeraerts Leentje, De pauw Lindsay, D'Huyvetter Steffie, Borms Elke, De Pauw Nathalie 2. Terugblik huidig academiejaar & vooruitblik komend academiejaar A. Curriculum Nieuwe namen opleidingsonderdelen Bij de startavond gaan we het nieuw opleidingsschema introduceren. Globaal blijft dit schema hetzelfde, de leerlijnen wijzigen niet. Leren in een individueel traject ( keuzetraject i.s.m. UGent) Dit jaar hebben er 5 studenten voor dit traject gekozen. Niet altijd evident. Wel een grote leerkans. Aandachtpunt voor de student om zoveel mogelijk IN de klas te werken. Opmerking van de mentoren is dat de vraag van de ouders soms haaks staat op de vraag van de school. Dit maakt het moeilijk voor de studenten. We zijn ons bewust van deze verhalen en zoeken hierbij naar een goede ondersteuning van de studenten. De keuze voor dit traject blijft mogelijk voor volgend jaar. Wat is de rol van UGent bij dit traject? Zij zijn op zoek naar extra studenten voor de ondersteuning van deze trajecten. Zijn managen en verdelen de studenten. Evaluatie doen wij, binnen de Arteveldehogeschool. Criteria Oefening criteria Planmatig werken in onderwijs (zie bijlage) Criterium 1 en 4. Zijn deze criteria niet te veel met elkaar verweven? Het is normaal dat deze criteria met elkaar verweven zijn. Toch zien we voor elk criterium bepaalde focuspunten.

2 Bij eerste: kunnen koppelen van de verschillende niveaus aan elkaar is belangrijk. Vaak vergeten studenten de link te maken met schoolniveau. Voorbeeld bij 1ste crit: Hoe komen de individuele doelen terug in het groepswerkplan? Voorbeeld bij 4de crit: Op niveau van de brede basiszorg gaan wij ervoor zorgen dat iedereen een stappenplan hanteert... Begrijpen dat ze op verschillende niveaus kunnen werken. In de beoordelingstaak komen vragen aan bod waarmee studenten dienen aan te tonen aan verschillende criteria te voldoen. Bij de extra criteria vraagt men naar realistische verbetervoorstellen. Dit geeft de indruk dat er zeker verbeteringen nodig zijn. Als de student realistisch kan mee nadenken over vernieuwingsprocessen. Voor de student is dit niet evident? Volgens de mentoren is het beter dit als volgt te formuleren: De student kan voor zichzelf verbetervoorstellen formuleren. Hoe kan ik planmatiger werken...? Bij de startavond stellen wij alle nieuwe criteria voor. Als mentor belangrijk om hier zicht op te hebben, ter ondersteuning voor de studenten. We plaatsen dit document dan ook op de partnerwebsite. Vraag van mentoren: Kan dit in bijlage? Kunnen wij dit afdrukken? De weg naar de partnerwebsite is niet evident? Verschillende mentoren vinden de weg niet naar deze partnerwebsite. De link zit in het verslag. Je moet geen extra link zoeken. Er is geen wachtwoord. Praktijk De praktijkfeedback mist zijn functie. Dit niet meer doen omdat we het gevoel hebben dat het een herhaling is van de tussentijdse praktijkgesprekken en eindfeedback. Het signaleren van zorgen kan ook op andere momenten en dient niet via dit document te gebeuren. Mentoren kunnen de trajectcoachen op verschillende momenten aanspreken (terugkomdagen,...) Mentoren gaan hiermee akkoord. Dit kwam er altijd bij. Bij problemen moeten wij sneller contact kunnen opnemen met de opleiding. Conclusie: Dit is dus in orde voor alle partners. Dit jaar is het de laatste keer dat mentoren via dit kanaal feedback doorgeven. Aanvraag extra praktijk. (interims) Bewaken dat dit haalbaar blijft voor de studenten. We merken dat de druk voor studenten soms te hoog ligt. De student in zijn traject beschermen. Overstap naar avondtraject is steeds een optie. Dit kan tot 15 maart. Daarna zijn geen wijzigingen meer mogelijk in traject.

3 De combinatie van een interim met de bachelorproef is vaak zwaar. In het studiecontract staan hierover ook duidelijke afspraken (max. 25% van een voltijdse tewerkstelling in combinatie met een BNB). Bij afwijkingen van deze aanvraag dient onze opleidingsdirecteur dit goed te keuren. Als mentor ook de implicatie voor het traject bewaken. De eindbeslissing blijft bij de student. Wij kunnen dit niet weigeren. Praktijk voor paramedici Conclusie: Bij de toewijzing maken we geen automatische koppeling met de vooropleiding. Huidige mentoren blijven mentor. Het belang van de klaspraktijk. Focus op ondersteuning in de klas (niet op individuele therapie). Geen koppeling aan een paramedicus op school. We willen de student opleiden tot ondersteuner in de orthodidactiek. Een context scheppen die zo rijk mogelijk is. Ze moeten aan de 5 leerlijnen kunnen werken. Als je een klas hebt die je verdeelt in niveaugroepen. Dan kan dit ook als praktijk voor co-teaching. Het is ook wel een meerwaarde om individueel aan de slag te gaan met een leerling. We willen vermijden dat de student opnieuw praktijk loopt als paramedicus. Dit kan een onderdeel van de praktijk zijn maar niet de hoofdfocus. Deze studenten worden niet meer gekoppeld aan een paramedicus. De klasleerkracht is de mentor van de student. Waar mogelijk kijken of de student kan aansluiten bij de overlegmomenten tussen paramedici op school. Dit zijn belangrijk leermomenten. Implicaties voor weekrooster Co-teaching: Ze gaan mee met jou in de groep staan. Ze leren van de mentor door samen met deze mentor aan de slag te gaan. Zelfstandige praktijk: Ze vertrekken vanuit hun vooropleiding. Ze kijken naar de specifieke noden van de leerling(en) in de klas. Vanuit hun rol als ondersteuner aan de slag gaan. Ze gaan hier echt zelfstandig aan de slag. Hoe kan de student zijn mentor en collega s hierbij ondersteunen? Volgend jaar gaan wij de weekroosters terug goed opvolgen. Bewaken dat deze invulling klopt met de doelstellingen van de BanaBa. Belang van een transparante communicatie met de studenten over motivatie en doelstellingen opleiding. Wat is je doel? Wat wil jij bereiken in onderwijs met deze opleiding? Belangrijk om duidelijke afspraken te maken met studenten. Student die ook KISP traject volgt? Onze doelstellingen blijven dezelfde. Dan zal het KISP moeten kijken wat de verwachtingen zijn voor de invulling van deze stage.

4 De studenten die kiezen voor het volgen van de specifieke lerarenopleiding, koppelen wij zeker aan een secundaire school. Dit traject is wel intensiever voor de mentoren. De student is minder aanwezig in de klas. Tijdens terugkomdagen is het dan soms ook moeilijk om te vragen aan de student om de klas over te nemen. Belangrijk om de dataplanning (die reeds gekend is, zie bijlage) tijdig te bekijken en dit op te nemen met het schoolteam. Deze afspraken zijn belangrijk voor alle betrokken partners. Dit vraagt veel opvolging. In het verslag gaan wij een link opnemen, ter goedkeuring, van deze afspraken. Vanaf volgend jaar dienen alle praktijkplekken beschikbaar te zijn voor alle studenten. Belangrijk om binnen de school het gesprek aan te gaan over deze consequenties. Zien jullie dit zitten? Belangrijk om akkoord te gaan. Indien er bezorgdheden zijn, bespreek dit met de directie. Jullie kunnen ook ons contacteren om te kijken welke mogelijkheden er zijn. Betrokkenheid mentoren en directies Sommige mentoren/directies zijn zelden of nooit aanwezig op de bijeenkomsten met de opleiding. Dit is echter een voorwaarde om duaal samen te werken. Daarom kiezen wij ervoor om samen te werken met de personen die actief betrokken zijn bij de opleiding. We nemen contact op met de betrokkenen. 3. Onderzoek en dienstverlening Realisaties vanuit praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek (PWO): Waarheid, durven of doen (Elisa) Poster en artikel M-bekommernissen (Saar), zie bijlage Innovatietrajecten: BUO : studenten ondersteunen om hun voorkennis met betrekking tot onderwijs te versterken via blended learning. ZRL : onderzoekende houding stimuleren BUO : Benchmarking in de opleiding buitengewoon onderwijs: co-creatie met studenten en internationaal werkveld Andere projecten in realisatie of in aanvraag: PWO Betrokkenheid bij assessment: élke leerling doet ertoe! (Ase) PWO AyoubBryanCharlot iedereen doet mee! (Saar) PWO Op de grens tussen gemeenschappelijk en individueel aangepast curriculum. (Mieke)

5 PWO co-financiering met KdG: Iedereen gelijke onderwijskansen? Kwalitatief onderzoek naar de impact van UDL (universal design for learning) op het welbevinden en de leerresultaten van leerlingen uit het lager onderwijs en op het functioneren van de leerkracht. Prioritaire nascholing M-decreet: vervolg Potential Steunpunt voor Beleidsgericht Onderwijsonderzoek (SONO) Dienstverlening (via Partners in Leren): Open aanbod: voorbeeld sessies HOV Gerichte sessies: voorbeeld sessie UDL Op maat: binnenklasdifferentiatie, co-teaching, HGW, 4. Focusgroepen Banaba als meerwaarde voor de praktijk (algemeen in functie van artikel) De Bachelorproef/LR Samenwerken met gezinnen en netwerken Vorming tot mentor (inhouden en organisatie) Combinatie Banaba en SLO 5. Varia Evaluatie Good Practices bezorgen aan de mentoren. Presenteren tool blended learning op de startavond. (resultaten innovatietrajecten) Evaluatie bijeenkomsten mentoren Bedankt voor de fijne samenwerking! Vriendelijke groeten namens het opleidingsteam Elisa Vandenbussche & Saar Callens, trajectcoaches Kaat Delrue, opleidingsdirecteur Ase Vermeire, opleidingscoördinator

Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk.

Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk. Verslag directieoverleg 26 april 2016 1. Welkom Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk. Voor volgend

Nadere informatie

Startavond mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Startavond mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 22 september 2015 Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen

Nadere informatie

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Terugkomdag 1 mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 24 november 2015 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging studenten

Nadere informatie

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten 9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) 10.30 11.00u netwerkmoment directies duale trajecten 11.00 12.30u Duaal traject zorgverbreding en remediërend leren. In lokaal 1.01 komen

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Slotbijeenkomst Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 12 mei 2015 Verontschuldigd Agenda 1. Wijzigingen BPB Samenwerking KISP Consequenties

Nadere informatie

Startavond mentoren. Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche

Startavond mentoren. Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Startavond mentoren Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Opleidingsteam BNB BUO en ZRL 4 7 2 3 5 6 8 9 1 10 11 12 13 14 15 De trajectcoaches voor de duale trajecten Isabelle

Nadere informatie

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens Directieoverleg Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens 23 april 2015 Verontschuldigd Kaat Delrue Greet Boeykens Roland Wagemans Jan Seys

Nadere informatie

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Ase Vermeire Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen via de google

Nadere informatie

AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD

AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD Datum 28-04-2015 Genodigd Verontschuldigd Verslaggever Aanwezig Opleidingsteam Kaat Delrue, Marijke Wilssens, Ase

Nadere informatie

Terugkomdag mentoren

Terugkomdag mentoren Terugkomdag mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens & Isabelle Step 15 maart 2016 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging

Nadere informatie

Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert

Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert Agenda Welkom en goedkeuring verslag 25/4/2017 zie infopartnerwebsite

Nadere informatie

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche Onthaal nieuwe directies Elisa Vandenbussche Duaal leren OPEN COMMUNICATIE EN GOEDE AFSPRAKEN Leer- en samenwerkingsovereenkomst (inclusief risicoanalyse) Profiel van de student Profiel van de opleidingsschool:

Nadere informatie

Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche

Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september 2017 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche KERSVERSE MENTOREN Verloop 15.00u 16.30u: eerste sessie mentor als medeopleider - wat moet je weten voor

Nadere informatie

Directie overleg Duaal traject

Directie overleg Duaal traject Directie overleg Duaal traject 09.30 10.00 uur Onthaal - A 01.04 10.00 12.00 uur Directieoverleg Buitengewoon onderwijs 10.00-12.00 uur A 01.04 Zorgverbreding en remediërend leren 10.00-12.00 uur A 01.02

Nadere informatie

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche Directieoverleg Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche 27 oktober 2015 Agenda 1. Welkom 2. Goedkeuring verslag 28/04/2015

Nadere informatie

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis)

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Inhoud 9u00-10u30 terugblik snuffelweek en opstart, weekschema en begeleidingsgesprek 10u45-11u30 Beoordelen

Nadere informatie

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 INHOUD D2 sessie 1 1. Welkom 2. Praktisch 3. HGW tempel 4. OSOB 5. HOV en het Orthodidactisch schema 2 Welkom! Steffie Dhuyvetter Greet Rogge Sophie

Nadere informatie

Slotdag mentoren duaal 14 mei Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue

Slotdag mentoren duaal 14 mei Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue Slotdag mentoren duaal 14 mei 2018 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue Agenda 9u00-9u40 Algemeen deel briefing veranderingen, vooruitblik 9u40-10u30

Nadere informatie

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Sessie 2 Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Saar Callens Inhoud 9u00-10u30 : terugblik snuffelweek en opstart, begeleidingsgesprek, weekschema

Nadere informatie

Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche

Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober 2017 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Dagverloop 10.00 12.00u Directieoverleg: BUOD (Saar) / ZRLD nieuw (Elisa & Katrijn) / ZRLD algemeen (Isabelle & Jente)

Nadere informatie

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017 De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten 9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) 0.30 11.00u netwerkmoment directies duale trajecten 11.00 12.30u Duaal traject zorgverbreding en remediërend leren. In lokaal 1.01 komen

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele

Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele Onze beste wensen voor 2018! Doelen van vandaag Traject coaching Tussentijds praktijkgesprek Inhouden en competenties

Nadere informatie

"mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018

mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 "mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 Welkom Onthaal in lokaal 4.01 Start om 9u in Lokaal 4.01 voor de groepen van Katrijn en Saar Lokaal 4.02 voor de groepen van Isabelle en Elisa

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Greet Stijn Sofie Steffie Stijn Mieke Timmy Cindy 2 Agenda Welkom terug! Vragen? De Planlijn Planmatig werken in onderwijs. Handelingsplannen ontwerpen.

Nadere informatie

Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire

Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober 2016 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire Agenda Facts & figures Opleidingsschema: de belangrijkste leerresultaten

Nadere informatie

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject 1. Welk doel heeft deze gids?

Nadere informatie

Praktijkgids. Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject

Praktijkgids. Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject Praktijkgids Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject academiejaar 2015-2016 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Stappenplan

Nadere informatie

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche Mentorenvorming D1 Sessie 2 Elisa Vandenbussche Inhoud 1. Inhoudelijke informatie over de opleidingsonderdelen 2. Coach bij de praktijkopdrachten en beoordelingstaken 3. Competenties student en mentor

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS 2018 2019 zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR ZORGVERBREDING EN REMEDIËREND LEREN IETS VOOR JOU? WIE

Nadere informatie

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014 Klaar voor redelijke? 2. Je kan het begrip redelijke situeren 3. Je kent de zeven criteria van redelijke Meirsschaut Mieke Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs, zorgverbreding

Nadere informatie

TERUGKOMDAG. 15 november 2016

TERUGKOMDAG. 15 november 2016 TERUGKOMDAG 15 november 2016 PROGRAMMA TERUGKOMDAG 9u00-10u30: Integrale Jeugdhulp. En wat met de school? 10u30 11u00 pauze (lokaal A03.03) 11u00-12u00: Trajectgroepen. Groepen trajectcoachen Isabelle

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS buitengewoon onderwijs 2018 2019 BACHELOR NA BACHELOR BUITENGEWOON ONDERWIJS IETS VOOR JOU? WIE BEN JIJ? Een leraar, logopedist,

Nadere informatie

V-esperanza Verbindend Samenwerken aan Geïntegreerde zorg, een hoopvol perspectief

V-esperanza Verbindend Samenwerken aan Geïntegreerde zorg, een hoopvol perspectief V-esperanza Verbindend Samenwerken aan Geïntegreerde zorg, een hoopvol perspectief 22-04-16 Marc Brans, competentiebegeleider Mechelen-Brussel Nascholingsproject Voor schoolteams van het gewoon basisen

Nadere informatie

COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR

COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR COMPETENTIEONTWIKKELING IN HET KADER VAN LEERLINGEN MET SPECIFIEKE ONDERWIJSBEHOEFTEN ZORG VOOR ALLE LEERLINGEN DOOR ZORG VOOR ELKE LERAAR competentieontwikkeling Doelen Bouwstenen Zorgcontinuüm Handelingsgericht

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Welkom Dubbele focus Toelatingsvoorwaarden Waarom deze opleiding? Bewijs van pedagogische bekwaamheid Extra vergoeding voor leraren Opleidingsprogramma 2017-2018

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. zorgverbreding en remediërend leren

BACHELOR NA BACHELOR. zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Welkom! Dubbele focus Waarom deze opleiding? Bewijs van pedagogische bekwaamheid Extra vergoeding Opleidingsprogramma 2017-2018 Trajecten Onze leerlijnen

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO Inhoud 1. Kennismaking 2. Focus van de opleiding: opleidingsvisie -> concretisering voor 3 BAKO 3. Begeleiding van studenten de opleiding de mentor FOCUS van

Nadere informatie

Project 2 Diversiteit

Project 2 Diversiteit Project 2 Diversiteit Diversiteit, gelijke kansen en taalbeleid Secundair Onderwijs Ouderbetrokkenheid in secundair onderwijs Project 2 DIVERSITEIT Secundair Onderwijs Projectteam: Els Keunen (CVO Limlo

Nadere informatie

Terugkomdag mentoren

Terugkomdag mentoren Terugkomdag mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs & zorgverbreding en remediërend leren Duaal traject Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele & Saar Callens & Isabelle Step

Nadere informatie

LEERLINGEN BEGELEIDING

LEERLINGEN BEGELEIDING LEERLINGEN BEGELEIDING in GBS de weide wereld Leerlingenbegeleiding GBS de weide wereld 1 Inhoudstabel Onze visie op leerlingbegeleiding 1.1 Doel 1.2 Een beleid op leerlingbegeleiding op school 1.3 Leerlingbegeleiding:

Nadere informatie

Mentor als medeopleider verdieping sessie 2. Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens

Mentor als medeopleider verdieping sessie 2. Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens Mentor als medeopleider verdieping sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens Trajectcoaching stavaza Waar zitten we nu 2 Vragen? Bedenkingen? Bemerkingen? 3 4 Situering van

Nadere informatie

Aanwezigheid verplicht. Introductieweek Bachelor in de Vroedkunde: eerste jaar. Maandag 15 september 2014 Vrijdag 19 september 2014

Aanwezigheid verplicht. Introductieweek Bachelor in de Vroedkunde: eerste jaar. Maandag 15 september 2014 Vrijdag 19 september 2014 Aanwezigheid verplicht Introductieweek Bachelor in de Vroedkunde: eerste jaar Maandag 15 september 2014 Vrijdag 19 september 2014 Locatie: Informatie: Lokalen: Campus Kantienberg - Voetweg 66, 9000 Gent

Nadere informatie

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher

Handelingsgericht Werken. Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Handelingsgericht Werken Onderwijsdag Enschede 20 maart 2012 Maria Bolscher Doelen Kennismaking met de uitgangspunten HGW Reflecteren op uitgangspunten HGW Zicht op de betekenis van HGW op de eigen praktijksituatie

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO Inhoud 1. Kennismaking 2. Focus van de opleiding: opleidingsvisie -> concretisering voor 3 BAKO 3. Begeleiding van studenten de opleiding de mentor FOCUS van

Nadere informatie

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs brugge 2014-2015 profiel Wie mag de banaba buitengewoon onderwijs) volgen? 1. Iedereen met een bachelor kleuteronderwijs, lager of secundair

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 26 februari Piet Van Avermaet & Marie Seghers Persoon in zijn geheel Breed evalueren Wat mag u verwachten? Aan de slag

Nadere informatie

Invoeren van quoteringen in Ibamaflex

Invoeren van quoteringen in Ibamaflex Opleidingsteam Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs zorgverbreding en remediërend leren - Opstarten van het programma - Inloggen met je persoonlijke gegevens -Overzicht - Selecteer

Nadere informatie

Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas?

Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas? Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas? 26/03/2014 VELOV-conferentie Mechelen Meggie Verstichele HUB-KAHO Lerarenopleiding Campus Waas, Sint-Niklaas

Nadere informatie

Doelen. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten

Doelen. 1. Het onderzoek 2/09/2015. M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten M-decreet: motiveren tot kwaliteitsvolle leertrajecten Praktijkgericht Wetenschappelijk Onderzoek 2014-2015 Projectteam: Mieke Meirsschaut, Frank Monsecour, Sarah Verslijcke Cofinanciering: scholengemeenschap

Nadere informatie

PWO Elke leerling telt : de

PWO Elke leerling telt : de PWO Elke leerling telt : de leraar maakt het verschil Sofie Deprez, Katrien Melotte, Sara Vreys en Tanja Ceux Wie zijn wij? Lerarenopleiders binnen opleiding Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs,

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL

ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL ZORGVISIE Ons pedagogisch project geeft richting aan ons onderwijs hier op school. Dit pedagogisch project is zuurstof voor onze zorgvisie. We vinden het belangrijk om een

Nadere informatie

Invoeren van quoteringen in Ibamaflex

Invoeren van quoteringen in Ibamaflex Opleidingsteam Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs zorgverbreding en remediërend leren Opstarten van het programma Inloggen met je persoonlijke gegevens Overzicht Selecteer puntenlijst

Nadere informatie

4/5/2012. Continuüm in zorg

4/5/2012. Continuüm in zorg Continuüm in zorg Studiedag Leerrijk Saar Callens 20 april 2012 De visie en methodiek van handelingsgericht werken (HGW) kan de school helpen om haar interne werking te optimaliseren. De school structureert

Nadere informatie

Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders?

Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders? Universal Design for Learning Moet mijn lesmateriaal dan zo anders? 10 december 2012 Congres Dé blikopener voor Inclusief Hoger Onderwijs Handicap + Studie Leen Thienpondt Meggie Verstichele Thema: Zo

Nadere informatie

Infosessie Masterproeven Elektronica-ICT 12 maart 2019 Kristof Van Beeck

Infosessie Masterproeven Elektronica-ICT 12 maart 2019 Kristof Van Beeck Infosessie Masterproeven 2019-2020 Elektronica-ICT 12 maart 2019 Kristof Van Beeck Doel van sessie Masterproef is: Werkstuk waarin student analytisch/synthestisch vermogen + zelfstandig probleemoplossend

Nadere informatie

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten

Buitengewoon onderwijs - Bijkomende of gespecialiseerde opleidingen voor leerkrachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 163 van KATHLEEN HELSEN datum: 21 januari 2016 aan HILDE CREVITS VICEMINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN ONDERWIJS Buitengewoon onderwijs - Bijkomende

Nadere informatie

Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, Beste ouders, Het schoolteam van de Dorpsschool.

Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, Beste ouders, Het schoolteam van de Dorpsschool. 1 Dag beste ouders, dag lieve kinderen, Lieve kinderen, wat leuk om jullie te mogen begroeten in de geweldige Dorpsschool gebruik op onze school al je talenten en probeer vooral ook nieuwe jullie zijn

Nadere informatie

Duurzaam leren, werken en innoveren

Duurzaam leren, werken en innoveren Duurzaam leren, werken en innoveren 23 april 2015 Faculteit Bèta Sciences and Technology i.s.m. Metaalunie & FME Agenda Organisatie Faculteit Bèta Sciences & Technology en Onderwijsvisie Kennisdeling Werken,

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 14 mei 2014 Marie Seghers & Piet Van Avermaet (SDL) Wat mag u verwachten? Principes van breed evalueren Aan de slag

Nadere informatie

Vanuit VVOB werking

Vanuit VVOB werking Internationalisering@home Vanuit VVOB werking VVOB in de wereld Zuidwerking VVOB Arteveldehogeschool: 6 landen Lerarenopleidingen AHS voor VVOB actief in (sinds 2014) Zambia PBA OKO BNB Son Mentoring en

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of specifieke onderwijsbehoeften. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko

Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko Vlaamse beleidscontext:zorg in het dko Kelly Huylenbroeck Pedagogisch adviseur DKO GSM 0477 27 60 58 Kelly.huylenbroeck@ovsg.be Transfer vanuit het zorgbeleid van het leerplicht onderwijs naar het deeltijds

Nadere informatie

Arteveldehogeschool Mark Pâquet 2013-09-24. 1. Inleiding

Arteveldehogeschool Mark Pâquet 2013-09-24. 1. Inleiding Arteveldehogeschool Mark Pâquet 2013-09-24 1. Inleiding Bewijs Pedagogische Bekwaamheid (BPB) & Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs (BUO) Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend

Nadere informatie

Onderzoek in cofinanciering tussen Arteveldehogeschool en Karel de Grote Hogeschool

Onderzoek in cofinanciering tussen Arteveldehogeschool en Karel de Grote Hogeschool Onderzoek in cofinanciering tussen Arteveldehogeschool en Karel de Grote Hogeschool Elisa Vandenbussche Artveldehogeschool, BanaBa buitengewoon onderwijs en remediërend leren UDL! Iedereen gelijke onderwijskansen!

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Zoek je een bacheloropleiding die je ondersteunt in de zorg op maat van ieder kind in het basis- of secundair onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Zoek je ondersteuning in de zorg op maat van ieder kind in het buitengewoon onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van

Nadere informatie

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013

HANDELINGSGERICHT WERKEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN BELEIDSVOEREND VERMOGEN. Onderwijsbehoeften van de leerling 11/09/2013 Gericht Werken als bril om naar het zorgbeleid te kijken zorg Handelings- Leerlingenbegeleiding fase 0 fase 1 HGW HGW Leren & studeren Studieloopbaanbegeleiding Socioemotioneel fase 2 fase 3 HGW HGW centrale

Nadere informatie

LNO² - Traject Internationaliseren van het Curriculum

LNO² - Traject Internationaliseren van het Curriculum LNO² - Traject Internationaliseren van het Curriculum 1 CONTEXT - Nieuw strategisch plan 2017-2021 2 1 VISIE Studenten ontwikkelen zich tot meertalige, ondernemende wereldburgers met een internationale

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Sessie 1: 20 september Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche

Mentor als medeopleider Sessie 1: 20 september Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Mentor als medeopleider Sessie 1: 20 september 2016 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche KERSVERSE MENTOREN Verloop 15.00u 16.30u: eerste sessie mentor als medeopleider - wat

Nadere informatie

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen:

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen: HULPMIDDEL WERKEN MET EEN HANDELINGSPLAN Een mogelijke manier om de planmatige aanpak op school efficiënt te organiseren is het werken met een handelingsplan. Dat beschrijft de concrete aanpak en de interventies

Nadere informatie

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes :

1. Inleiding. Ons traject berust op 3 principes : 1. Inleiding Ons traject berust op 3 principes : Tijdens het 1 e trimester willen we vooral de nadruk leggen op de kennismaking. Daarmee bedoelen we vertrouwd worden met elkaar, met oudere starters, met

Nadere informatie

Van barrière naar redelijke aanpassing

Van barrière naar redelijke aanpassing Van naar redelijke aanpassing Inspiratiedag Vrijdag 25 november 2016 Jan Coppieters Pedagogisch begeleider binnen het project competentieontwikkeling 1. Je weet wat redelijke aanpassingen zijn 2. Je kan

Nadere informatie

ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders

ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders 26-2-2015 VELOV Symposium Teacher Design Teams ICT-competenties van lerarenopleiders: van een ontwikkelingsprofiel via ICT design teams naar meer ICT-competente lerarenopleiders Presentatoren: Bram Pynoo,

Nadere informatie

Programma. Mentorenbijeenkomst PJK Dinsdag 7 oktober 2014 WELKOM! Duurzaam vorm geven aan stage: samenspel tussen werkveld en opleiding blijft nodig!

Programma. Mentorenbijeenkomst PJK Dinsdag 7 oktober 2014 WELKOM! Duurzaam vorm geven aan stage: samenspel tussen werkveld en opleiding blijft nodig! Programma Mentorenbijeenkomst PJK Dinsdag 7 oktober 2014 WELKOM! I. 11u30-12u30: Broodjeslunch en opleidingsbeurs II. 12u45-13u10: Nieuws uit de opleiding III. 13u15-14u30: Werksessies-uitwisseling en

Nadere informatie

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen

HANDLEIDING Groepsplan. Doelen HANDLEIDING Groepsplan Met behulp van deze handleiding kunt u beoordelen of het gemaakte groepsplan aan de principes van Opbrengst Gericht Werken voldoet. Op basis van de naar voren gekomen punten kunt

Nadere informatie

Procedure inschrijving onder ontbindende voorwaarde

Procedure inschrijving onder ontbindende voorwaarde Procedure inschrijving onder ontbindende voorwaarde 1. Doel Dit document ondersteunt directeurs en hun teams bij het inschrijven van leerlingen onder ontbindende voorwaarde en het doorlopen van de bijhorende

Nadere informatie

INTRODUCTIE BACHELOR IN DE VROEDKUNDE 2015-2016

INTRODUCTIE BACHELOR IN DE VROEDKUNDE 2015-2016 Aanwezigheid verplicht INTRODUCTIE BACHELOR IN DE VROEDKUNDE 2015-2016 Locatie: Lokalen: Vragen: Inschrijving: Campus Kantienberg - Voetweg 66, 9000 Gent www.arteveldehs.be > inloggen als student > DINAR

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of een specifieke onderwijsbehoefte. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO

WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO WELKOM! Overleg mentoren en studenten 3 BaKO Inhoud 1. Kennismaking 2. Focus van de opleiding: opleidingsvisie -> concretisering voor 3 BAKO 3. Begeleiding van studenten de opleiding de mentor FOCUS van

Nadere informatie

We prefereren het woord diagnostiek in plaats van diagnose omdat diagnostiek wat ons betreft gaat over het proces en niet over diagnose an sich.

We prefereren het woord diagnostiek in plaats van diagnose omdat diagnostiek wat ons betreft gaat over het proces en niet over diagnose an sich. GECORRIGEERD VERSLAG Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Specificatie: OAR BNBBUO OAR BNB ZRL Datum 29-05-2013 Aanwezig Verontschuldigd Verslaggever Miet Fournier, Marco Malego,

Nadere informatie

TEAMTEACHING IN HET BASISONDERWIJS. Promotor: Kaat Delrue Co-promotor: prof. dr. Geert Devos Onderzoekers: dr. Mieke Meirsschaut, dr.

TEAMTEACHING IN HET BASISONDERWIJS. Promotor: Kaat Delrue Co-promotor: prof. dr. Geert Devos Onderzoekers: dr. Mieke Meirsschaut, dr. TEAMTEACHING IN HET BASISONDERWIJS Promotor: Kaat Delrue Co-promotor: prof. dr. Geert Devos Onderzoekers: dr. Mieke Meirsschaut, dr. Ilse Ruys Onderzoeksteam Mieke Meirsschaut: banaba Schoolontwikkeling,

Nadere informatie

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen

Infosessie stage communicatiewetenschappen. Stagecoördinator Eva Koppen Infosessie stage communicatiewetenschappen Stagecoördinator Eva Koppen stagescomwet@soc.kuleuven.be eva.koppen@soc.kuleuven.be Stagecoördinator? Voor alle vragen of opmerkingen in verband met de stage

Nadere informatie

De brug over naar Gelijke Onderwijskansen

De brug over naar Gelijke Onderwijskansen De brug over naar Gelijke Onderwijskansen Procesbeschrijving van een intern zoekproces, een mooie samenwerking en uitwisseling van uitkomsten Studiedag novelle Oriëntatie op divers talent in de lerarenopleiding

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

STAPPENPLAN GIT SAMENSTELLEN

STAPPENPLAN GIT SAMENSTELLEN STAPPENPLAN GIT SAMENSTELLEN 1 STAP 1: Bepaal de maximumomvang van je GIT (uitgedrukt in studiepunten). Maak hierbij gebruik van je puntenbriefje(s); het is handig als je ze uitprint in Oasis. Bereken

Nadere informatie

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen

Expertmeeting Nederland- Vlaanderen Expertmeeting Nederland- Vlaanderen M-decreet of Passend onderwijs: wat kunnen we leren van elkaar? 29 maart 2017 - Arendonk M-decreet (2014): De M van Maatregelen! Maar ook M van mogelijkheden? Krachtlijnen

Nadere informatie

VORMINGSAANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS. Exploratiedrang Goed in je vel. Verbondenheid. Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS

VORMINGSAANBOD SECUNDAIR ONDERWIJS. Exploratiedrang Goed in je vel. Verbondenheid. Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS VORMINGSAANBOD 2016-2017 SECUNDAIR ONDERWIJS Exploratiedrang Goed in je vel Verbondenheid Lifeskills CENTRUM VOOR ERVARINGSGERICHT ONDERWIJS LEREN EN INSPIREREN Onderwijs is altijd in beweging en jongeren

Nadere informatie

TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning. Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht

TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning. Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht TOEGANKELIJK ONDERWIJS Universal Design for Learning Bjorn Carreyn Filip Dehaene Hendrik Despiegelaere Mieke Theys Leerlingen zijn verschillend! Diversiteit is de realiteit! Uitdaging voor elke leerkracht

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck Didactische werkvormen in het hoger onderwijs Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck HoGent, een mix van werkvormen Uitgangspunten: Elk talent telt>>maatwerk gezien diversiteit in instroom Vraag

Nadere informatie

2. Ondersteuning door verschillende brillen Visie van het ondersteuningsmodel Concrete casussen

2. Ondersteuning door verschillende brillen Visie van het ondersteuningsmodel Concrete casussen 21 juni 2018 1. Eén jaar Ondersteuningsnetwerk Kempen, een terugblik Partners van het ondersteuningsnetwerk Ondersteuningsnetwerk Kempen in cijfers Evaluatie door de scholen 2. Ondersteuning door verschillende

Nadere informatie

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015

DAG VAN MAVO EN PAV op ZATERDAGVOORMIDDAG 28 FEBRUARI 2015 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE jan.bonne@vsko.be SECUNDAIR ONDERWIJS VAKBEGELEIDING PAV Brugge, 30-01-2015 Ter kennisgeving aan alle directies van scholen met PAV Gelieve een kopie

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie