Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk."

Transcriptie

1 Verslag directieoverleg 26 april Welkom Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk. Voor volgend jaar zijn de data van het directieoverleg reeds bekend. Namelijk op 25 oktober 2016 en op 25 april Op vraag van de directies zitten we met BUOD terug samen van 9 tot 11uur (samen met de directies uit het duaal traject zorgverbreding en remediërend leren). Als bijlage bij het verslag kan je op de infopartnerwebsite de volledige planning vinden: - Data mentorenopleiding en bijeenkomsten 1 ste jaars, 2 de jaars en opgeleide mentoren (vast engagement) - Data intervisie opgeleide mentoren (vrijblijvend engagement) We geven (onder voorbehoud) ook reeds de data door waarop er sessies met permanente evaluatie gepland staan voor de studenten. Dit zijn data waarop de student op de opleiding aanwezig moet zijn in functie van opleidingsonderdelen met permanente evaluatie en dus geen extra praktijkactiviteit kan doen. 27/10/16 Reflectief ervaringsleren (dovm) 01/12/16 Reflectief ervaringsleren (dovm) 12/01/17 Reflectief ervaringsleren (dovm) 02/02/17 Reflectief ervaringsleren (dovm) 16/03/17 Reflectief ervaringsleren (dovm) 30/03/17 Reflectief ervaringsleren (dovm) 20/04/17 Reflectief ervaringsleren (dovm) 04/04/17 Reflectief ervaringsleren (dovm) 11/05/17 Professioneel zelfverstaan (dovm) 18/05/17 Professioneel zelfverstaan(dovm) 25/05/17 Professioneel zelfverstaan (dovm) 01/06/17 Professioneel zelfverstaan (dovm) 2. Goedkeuring verslag Directies keuren het verslag van 27 oktober 2015 goed. We komen verder in dit verslag nog op een aantal agendapunten terug. 3. Terugblik Curriculum opleidingsaanbod: - We wijzigden een aantal opleidingsonderdelen van naam. Op de infopartnerwebsite vinden jullie het vernieuwde opleidingsschema. - Handelingsgericht omgaan met verschillen: Keuze: leren via een individueel traject: de studenten ondersteunen een leerling in een inclusietraject; een enorme leerkans. De studenten geven aan dat ze hier veel uit leren. Dit loopt voor de eerste keer, in samenwerking met UGent (via Elisabeth De Schauwer). We zullen deze samenwerking verder zetten.

2 Sessies klasmanagament en GASV: na afstemming met studenten, met directies en met collega s uit de specifieke lerarenopleiding hebben we besloten dat we deze sessies blijven inrichten. Studenten waarderen dit en geven aan dat dit een echte nood is. - We formuleerden nieuwe leerdoelen bij elk leerresultaat. Momenteel zijn we bezig met het formuleren van beoordelingscriteria bij elk leerdoel. We stemmen deze af met studenten, opleidingsadviesraad en nu met jullie. Deze criteria bestaan uit: o Minimale criteria (die bepalen of de student al dan niet slaagt) o excellerende (die bepalen in hoeverre de student de minimale criteria overstijgt) Voorbeeld van deze criteria: planmatig werken in onderwijs (inleidend niveau). 1. De bachelor omschrijft het doel en de meerwaarde van planmatig werken op individueel-, groeps- en schoolniveau. De bachelor benoemt het doel van de planinstrumenten in zijn school. De bachelor formuleert en beargumenteert positieve punten en werkpunten van de planinstrumenten en het gebruik ervan op zijn school. De bachelor verklaart de samenhang van planmatig werken op individueel niveau, groeps- en schoolniveau. De bachelor formuleert realistische verbetervoorstellen voor het doelgerichter werken met de planinstrumenten op zijn school. 2. De bachelor verklaart de uitgangspunten van handelingsgericht werken. De bachelor illustreert de 7 uitgangspunten van handelingsgericht werken met concrete voorbeelden uit zijn school. De bachelor formuleert realistische acties om handelingsgerichter te werken op zijn school. 3. De bachelor legt de cyclus van handelingsplanning uit. De bachelor illustreert de cyclus van handelingsplanning met concrete voorbeelden. N.v.t. 4. De bachelor verklaart het zorgcontinuüm. De bachelor geeft concrete voorbeelden ter illustratie van de samenhang tussen de verschillende fasen van het zorgcontinuüm. De bachelor formuleert realistische acties om de samenhang tussen de verschillende fases van het zorgcontinuüm op zijn school te bevorderen. Besproken tijdens de vergadering: - Begrijpen jullie wat er staat? Heldere taal. - Kunnen jullie begrijpen waarom dit in onze opleiding zit? Dit sluit goed aan bij de verwachtingen t.a.v. een banaba.

3 We krijgen positieve feedback van de directies. Ook de studenten uit de opleidingsraad gaven aan dat dit voor hen heel helder is. We zetten de oefening verder voor de andere opleidingsonderdelen en koppelen terug naar alle betrokkenen. Jullie zullen een overzicht krijgen bij de start van volgend academiejaar. Mentorenopleiding: Ongeveer 40 van de 55 mentoren zijn gemiddeld aanwezig tijdens de terugkomdagen. Bepaalde mentoren zijn echter weinig aanwezig en weinig betrokken: van sommige scholen zien we collega s zelden of nooit. Dit maakt duaal samenwerken niet evident. Vermoedelijk heeft dit (deels) te maken met de schoolorganisatie? Hoe kunnen we deze mentoren nog actiever betrekken? We nemen, op jullie vraag, contact op met de betrokken directies. Transparant zijn naar mentoren toe dat we dit gaan doen is belangrijk. We nemen dit op tijdens de slotdag op 10 mei Praktijk: - Opvolging van de praktijk gebeurt momenteel via verschillende kanalen: o Begeleidingsgesprekken met de mentor: wekelijks o Trajectcoaching met de mentor (ingebed in het uurrooster vanaf volgend academiejaar) o Tussentijds evaluatiegesprekken (TEVA s) zullen een nieuwe naam krijgen: tussentijdse praktijkgesprekken (mentor- student- directie + waar nodig trajectcoach). Want het is eigenlijk geen evaluatie en de huidige naam schept verkeerde verwachtingen. o Eindfeedback: samenwerking in de praktijk overlopen op het einde van de praktijk. - Praktijkfeedback waren kruisjes op basis van competenties. Vroeger namen we dat mee op de examencommissie. Nu is delibereren niet meer mogelijk op de hogeschool. Het signaleren van zorgen in het traject is voldoende mogelijk via bovenstaande acties. - Beoordeling van de competenties van de studenten gebeurt in de opleiding obv de competenties. De mentor heeft geen beoordelende rol. Feedback van een directie: voor mij zijn de studenten collega s. Ik heb graag tussentijds met hen een gesprek. Al tijdens het duaal traject als directeur duidelijk zijn of de student kansen maakt om in de school te blijven of niet => blijven doen! Is een extra punt voor de student: het is niet omdat het in de ene school met die leerlingen goed loopt dat het in alle scholen zo zou zijn en omgekeerd. Dus, dit gesprek als directie sluit zeker aan bij de visie van het duaal opleiden. Wij leggen deze wijziging (niet langer opvragen van de praktijkfeedback via het kruisjesformulier) voor op de slotdag aan de mentoren. Aanvraag extra praktijk (interims) Er zijn een heel aantal studenten die een interim gedaan hebben of aan het doen volgen. Waarvoor dank. Maar, we merken dat de studenten soms in de problemen komen qua tijd om hun opdrachten te doen. Je mag als directie steeds de vraag stellen, maar student moet met een gerust gemoed kunnen weigeren. Studenten geven aan nood te hebben aan ademruimte om de opdrachten af te ronden.

4 Als ze een heel mooie aanbieding (met perspectief) krijgen, begrijpen we het dilemma. Ze kunnen waar mogelijk voor 1 maart de overstap maken naar het avondtraject. Gevolg is wel een studieduurverlenging voor de student. Keuze is aan de student of ze gaan werken In het studiecontract staat duidelijk dat ze het duaal traject max. kunnen combineren met een job van 25%. Wij blijven hierover in gesprek gaan. Het opleidingsteam bespreekt elke aanvraag en bekijkt de combinatie met het traject van de student. Als het eens een neen is dan is dat niet persoonlijk bedoeld, maar om de student en zijn/haar leerproces te beschermen. Artevelde wil studievoortgang zien bij studenten: trissen = het vak 3x doen mag niet meer in de hogeschool. Ter informatie: 2 grensdata om traject te wijzigen (1 december en 15 maart). Praktijk voor paramedici We tonen enkele filmfragmenten van een huidige studente (vooropleiding logo) en een mentor over hun samenwerking in de praktijk. Conclusie: ze zien beiden de meerwaarde van een student met een andere vooropleiding in de klas. Wij hebben dit academiejaar veel gehoord, gezien, geleerd van de samenwerking van studenten met een andere vooropleiding via de supervisie, gesprekken met studenten, gesprekken met mentoren, We kiezen er als opleiding echt voor om te focussen op de student als ondersteuner van de orthodidactiek. Wij zijn geen verlengde van hun initiële opleiding; dit betekent dat ze geen praktijk doen als pure logo of pure ergo. We hebben het gevoel dat we dit academiejaar wel in die valkuil aan het trappen waren. Belangrijk naar de toekomst toe is dat studenten met een andere vooropleiding: - Voldoende in de klas staan! Geen aparte therapie geven (zie vooropleiding)=> dit kan een grote meerwaarde voor de school zijn, maar zo bereik je onze competenties voor onze banaba niet. - Kijken waar noden zijn in een klas om te ondersteunen => verder inzetten op coteaching. (cfr. prewaarborg) Voorstel vanaf volgend academiejaar: De student staat 1 dag in co-teaching met de mentor + ondersteunt 1 dag waar er nodig zijn (in de eigen klas of in andere klassen) als zelfstandige praktijk. Deze combinatie biedt een mooi samenspel tussen competenties om ideale leersituaties te leren. In dit verhaal is er dus geen sprake van een paramedicus als 2 de mentor. Student mag wel contact hebben met deze mensen in functie van zijn/haar leerproces. Feedback: - Dit is heel belangrijk voor het werkveld. Nog steeds komen veel paramedici binnen in de scholen om individuele therapie te geven. - Er is wel nog weerstand om paramedici in de klas. - Ook op DPB stimuleren ze dat paramedici in de klas ondersteunen. Zorgen voor de directies die er niet zijn dat ze niet zullen mee zijn op deze trein. Dus: een heel aantal vragen van het eerste directieoverleg zijn hier nu reeds behandeld.

5 ZRL duaal Paramedicus kan alleen in de klas komen staan. Ze zijn verzekerd/ het kan. Sommigen hebben het nodig om eens te voelen: wat als de mentor niet aanwezig is. Is het mogelijk dat iedereen openstaat voor logo s en ergo s op school? (dit zal ook zo zijn voor de toewijzingen in ZRL duaal: het is een kans om te verkennen wat deze mensen in de praktijk kunnen betekenen). - Het probleem zit bij de aanvaarding van de mentoren. Mentoren zijn gewoon dat de student 2 dagen bij hen is. - Kunnen we hiervoor draagvlak creëren in de school? - Belangrijk voor terugkomdagen => dan neemt de student de klas over, ook als hij/zij een andere vooropleiding heeft! - Min 1 dagdeel ook in andere klassen te ondersteunen: geen therapeut/begeleider nodig. Belangrijk dat hij/zij in staat is om een traject op te zetten, samen te werken, klassenraden te volgen,... - Organisatorisch is het belangrijk om tijdig te weten of de school een logo of ergo toegewezen krijgt. - Ik sta er als directie achter, maar ik wil graag nog eens checken bij de mentor die nu heel nabije samenwerking heeft. Te bespreken met een mentor, want zij doen dit op vrijwillige basis en moeten dit verder zien zitten. - In bubao St-Lodewijck werken paramedici enkel klasondersteunend: 1 ergo is gekoppeld aan 3 klassen. Individueel werken in MFC. o Belangrijk dat dit proces gesteund wordt door directie of voorzitter van de klassenraden (als student of als nieuwe leerkracht is dit niet evident als je niet gesteund wordt op school). o Student kan ook meedraaien in het paramedisch team op de school (soms samen met MFC) Als er ergo s en andere therapeuten zijn is het belangrijk om te kunnen aansluiten. - Wij hebben ook intensief overleg met de opleiding ergotherapie. - Vb. GON-begeleiding door logopedist. Loopt eigenlijk niet zo goed. De leerkracht verwachte dat ze kwam helpen en alle problemen kwam oplossen. De GON was niet weerbaar genoeg om daarin coachend te werken. Nu vervangen door een leerkracht met ervaring en dit lukt beter. Veel positieve signalen + bezorgdheden - Zeker brengen in de slotbijeenkomst mentoren - Directies zijn erg enthousiast dat ze met scholen BUO kunnen samenwerken (zit daar ook iemand van de pedagogische begeleiding gewoon onderwijs bij? => nog niet, maar zullen we zeker uitnodigen). - De werving van scholen verloopt goed. Er is ook al veel interesse van kandidaatstudenten. To be continued. 5. Jullie feedback en varia Op de laatste slide vinden jullie verschillende onderzoeksprojecten terug waaraan we meewerken vanuit de banaba s. Contacteer ons gerust als jullie meer willen weten.

Slotdag mentoren 10 mei 2016

Slotdag mentoren 10 mei 2016 Slotdag mentoren 10 mei 2016 Agenda: 1. Welkom 2. Terugblik huidig academiejaar & vooruitblik komend academiejaar a. Curriculum b. Praktijk 3. Onderzoek en dienstverlening 4. Focusgroepen 1. Welkom Verontschuldigingen:

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Slotbijeenkomst Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 12 mei 2015 Verontschuldigd Agenda 1. Wijzigingen BPB Samenwerking KISP Consequenties

Nadere informatie

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens Directieoverleg Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens 23 april 2015 Verontschuldigd Kaat Delrue Greet Boeykens Roland Wagemans Jan Seys

Nadere informatie

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Ase Vermeire Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen via de google

Nadere informatie

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche Onthaal nieuwe directies Elisa Vandenbussche Duaal leren OPEN COMMUNICATIE EN GOEDE AFSPRAKEN Leer- en samenwerkingsovereenkomst (inclusief risicoanalyse) Profiel van de student Profiel van de opleidingsschool:

Nadere informatie

AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD

AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD Datum 28-04-2015 Genodigd Verontschuldigd Verslaggever Aanwezig Opleidingsteam Kaat Delrue, Marijke Wilssens, Ase

Nadere informatie

Terugkomdag mentoren

Terugkomdag mentoren Terugkomdag mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens & Isabelle Step 15 maart 2016 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging

Nadere informatie

Startavond mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Startavond mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 22 september 2015 Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen

Nadere informatie

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten 9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) 10.30 11.00u netwerkmoment directies duale trajecten 11.00 12.30u Duaal traject zorgverbreding en remediërend leren. In lokaal 1.01 komen

Nadere informatie

Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche

Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september 2017 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche KERSVERSE MENTOREN Verloop 15.00u 16.30u: eerste sessie mentor als medeopleider - wat moet je weten voor

Nadere informatie

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche Directieoverleg Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche 27 oktober 2015 Agenda 1. Welkom 2. Goedkeuring verslag 28/04/2015

Nadere informatie

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject 1. Welk doel heeft deze gids?

Nadere informatie

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Terugkomdag 1 mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 24 november 2015 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging studenten

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Greet Stijn Sofie Steffie Stijn Mieke Timmy Cindy 2 Agenda Welkom terug! Vragen? De Planlijn Planmatig werken in onderwijs. Handelingsplannen ontwerpen.

Nadere informatie

Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert

Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert Agenda Welkom en goedkeuring verslag 25/4/2017 zie infopartnerwebsite

Nadere informatie

Startavond mentoren. Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche

Startavond mentoren. Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Startavond mentoren Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Opleidingsteam BNB BUO en ZRL 4 7 2 3 5 6 8 9 1 10 11 12 13 14 15 De trajectcoaches voor de duale trajecten Isabelle

Nadere informatie

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Sessie 2 Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Saar Callens Inhoud 9u00-10u30 : terugblik snuffelweek en opstart, begeleidingsgesprek, weekschema

Nadere informatie

Directie overleg Duaal traject

Directie overleg Duaal traject Directie overleg Duaal traject 09.30 10.00 uur Onthaal - A 01.04 10.00 12.00 uur Directieoverleg Buitengewoon onderwijs 10.00-12.00 uur A 01.04 Zorgverbreding en remediërend leren 10.00-12.00 uur A 01.02

Nadere informatie

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis)

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Inhoud 9u00-10u30 terugblik snuffelweek en opstart, weekschema en begeleidingsgesprek 10u45-11u30 Beoordelen

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele

Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele Onze beste wensen voor 2018! Doelen van vandaag Traject coaching Tussentijds praktijkgesprek Inhouden en competenties

Nadere informatie

Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche

Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober 2017 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Dagverloop 10.00 12.00u Directieoverleg: BUOD (Saar) / ZRLD nieuw (Elisa & Katrijn) / ZRLD algemeen (Isabelle & Jente)

Nadere informatie

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche Mentorenvorming D1 Sessie 2 Elisa Vandenbussche Inhoud 1. Inhoudelijke informatie over de opleidingsonderdelen 2. Coach bij de praktijkopdrachten en beoordelingstaken 3. Competenties student en mentor

Nadere informatie

Praktijkgids. Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject

Praktijkgids. Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject Praktijkgids Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject academiejaar 2015-2016 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Stappenplan

Nadere informatie

Slotdag mentoren duaal 14 mei Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue

Slotdag mentoren duaal 14 mei Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue Slotdag mentoren duaal 14 mei 2018 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue Agenda 9u00-9u40 Algemeen deel briefing veranderingen, vooruitblik 9u40-10u30

Nadere informatie

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017 De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS buitengewoon onderwijs 2018 2019 BACHELOR NA BACHELOR BUITENGEWOON ONDERWIJS IETS VOOR JOU? WIE BEN JIJ? Een leraar, logopedist,

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS 2018 2019 zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR ZORGVERBREDING EN REMEDIËREND LEREN IETS VOOR JOU? WIE

Nadere informatie

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 INHOUD D2 sessie 1 1. Welkom 2. Praktisch 3. HGW tempel 4. OSOB 5. HOV en het Orthodidactisch schema 2 Welkom! Steffie Dhuyvetter Greet Rogge Sophie

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Zoek je ondersteuning in de zorg op maat van ieder kind in het buitengewoon onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van

Nadere informatie

Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire

Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober 2016 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire Agenda Facts & figures Opleidingsschema: de belangrijkste leerresultaten

Nadere informatie

ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL

ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL ZORG in de SINT-NIKLAASSCHOOL ZORGVISIE Ons pedagogisch project geeft richting aan ons onderwijs hier op school. Dit pedagogisch project is zuurstof voor onze zorgvisie. We vinden het belangrijk om een

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of een specifieke onderwijsbehoefte. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Welkom Dubbele focus Toelatingsvoorwaarden Waarom deze opleiding? Bewijs van pedagogische bekwaamheid Extra vergoeding voor leraren Opleidingsprogramma 2017-2018

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk oriëntatie Code E1 Lestijden 40 Studiepunten 3 Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Startavond mentoren ( ) Snuffelweek in de opleidingsschool - start Snuffelweek in de opleidingsschool - einde

Startavond mentoren ( ) Snuffelweek in de opleidingsschool - start Snuffelweek in de opleidingsschool - einde Mentoren en directies BNBBUO duaal traject (BUOD) & BNBZRL duaal traject (ZRLD) 2017-2018 datum dag 1ste jaars mentoren 2e jaars mentoren Opgeleide mentoren Directies 19-sep S1 (15.00-18.00) 19-sep Startavond

Nadere informatie

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam.

ZORGBELEID. De zorgcoördinator wordt steeds gesteund en bijgestaan door het zorgteam. ZORGBELEID Dit document is een samenvatting van alle zorginitiatieven die op schoolniveau genomen worden om kinderen die extra aandacht vragen, om welke reden ook, met de beste zorgen te omringen. Het

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Welkom Dubbele focus Waarom deze opleiding? Opleidingsprogramma 2016-2017 Organisatie Onze leerlijnen Toelatingsvoorwaarden Zin om nog verder te studeren? De

Nadere informatie

OPLEIDINGSGIDS. Bachelor na bachelor in het onderwijs. Duale trajecten

OPLEIDINGSGIDS. Bachelor na bachelor in het onderwijs. Duale trajecten OPLEIDINGSGIDS Bachelor na bachelor in het onderwijs Duale trajecten Academiejaar 2016-2017 1 Inhoud Leeswijzer... 4 1 Het opleidingsprogramma... 5 1.1 Leerresultaten... 5 1.2 Leerdoelen... 6 1.3 Beoordelingscriteria...

Nadere informatie

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten 9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) 0.30 11.00u netwerkmoment directies duale trajecten 11.00 12.30u Duaal traject zorgverbreding en remediërend leren. In lokaal 1.01 komen

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Wil je je specialiseren in zorg op maat voor kinderen in het buitengewoon onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van iedere

Nadere informatie

OPLEIDINGSGIDS. Bachelor na bachelor in het onderwijs. Duale trajecten

OPLEIDINGSGIDS. Bachelor na bachelor in het onderwijs. Duale trajecten OPLEIDINGSGIDS Bachelor na bachelor in het onderwijs Duale trajecten Academiejaar 2017-2018 1 Inhoud Leeswijzer... 4 1 Het opleidingsprogramma... 5 1.1 Leerresultaten... 5 1.2 Leerdoelen... 6 1.3 Beoordelingscriteria...

Nadere informatie

Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters

Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters Evaluatiebundel - Werkplek baby s en peuters 7BSO Kinderbegeleider Duaal 2017-2018 NAAM KLAS WERKPLEK TRAJECTBEGELEIDER MENTOR Deze evaluatiebundel dient om na te gaan in welke mate de verschillende competenties

Nadere informatie

"mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018

mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 "mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 Welkom Onthaal in lokaal 4.01 Start om 9u in Lokaal 4.01 voor de groepen van Katrijn en Saar Lokaal 4.02 voor de groepen van Isabelle en Elisa

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of specifieke onderwijsbehoeften. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld

31/08/2015 WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING. Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN. Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld WERKPLEKLEREN BRUGOPLEIDING Karen Vansteenkiste WERKPLEKLEREN Definitie Werkvorm in de brugopleiding Voordelen Kenmerken Voorbeeld 1 Wat is werkplekleren? Werkpleklerenstaat voor leren op en via de leeromgeving

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. zorgverbreding en remediërend leren

BACHELOR NA BACHELOR. zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Welkom! Dubbele focus Waarom deze opleiding? Bewijs van pedagogische bekwaamheid Extra vergoeding Opleidingsprogramma 2017-2018 Trajecten Onze leerlijnen

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk experiment

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk experiment ECTS-fiche a) Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk experiment Code E2 Lestijden 80 Studiepunten 6 Ingeschatte totale 120 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage

Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage U kunt dit schema gebruiken om

Nadere informatie

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs!

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! OF DECREET Typologie: vroeger nu Type voor kinderen Type voor kinderen 1 met een licht mentale beperking 2 met een matig of ernstig mentale beperking 3 met ernstige

Nadere informatie

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching

pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching BACHELOR pedagogie van het jonge kind PJK: Opvoeding en Coaching DE BEOORDELINGSCRITERIA VOOR STAGE 2 (WIE DOET WAT? WELKE CRITERIA? WELKE VERWACHTINGEN?) DEEL 1: WIE DOET WAT? ROL VAN DE STUDENT: WETEN,

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Wil je je specialiseren in zorg op maat van ieder kind in het basis- of secundair onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften

Nadere informatie

Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum)

Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum) Innovatieve stages in UZ Leuven LIC (leer- en innovatiecentrum) Inleiding In deze brochure krijg je meer informatie over de LIC-stage in UZ Leuven. Verschillende afdelingen bieden deze stagevorm aan om

Nadere informatie

COMMUNITY SERVICE Pilootproject

COMMUNITY SERVICE Pilootproject COMMUNITY SERVICE LEARNING @UGENT Pilootproject 2012-2017 Literatuuronderzoek Bevraging Ontwikkeling Ondersteuning 2012-2017 Concept Good practices Tool voor lesgevers Lerend netwerk + UBK Coaching en

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van MPIGO Heemschool te Neder-Over-Heembeek

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van MPIGO Heemschool te Neder-Over-Heembeek Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur d.d. 1 april Opleidingsraden. reglement

Reglement opleidingsraden zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur d.d. 1 april Opleidingsraden. reglement Opleidingsraden reglement REGLEMENT OPLEIDINGSRADEN Zoals goedgekeurd door de Raad van Bestuur op 1 april 2014. INHOUDSTABEL Hoofdstuk I: Definities en toepassingsgebied Hoofdstuk II: Samenstelling van

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder?

Klas-in-zicht Wat? Hoe gaan we tewerk? Aan de slag en verder? Klas-in-zicht Wat? Een negatieve groepsdynamiek, leerlingen die niet met elkaar overeenkomen, een vertroebelde relatie tussen leerlingen en leerkrachten, moeilijk les kunnen geven door storend gedrag zijn

Nadere informatie

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding

Afspraken Begeleidings- en evaluatietraject Mentorenproject Traject functiebeschrijvingen. SG SN BaO loopbaanontwikkeling / loopbaanbegeleiding Loopbaanbegeleiding Loopbaanontwikkeling personeelsbeleid in de SG SN BaO Info 18 april 2008 Inhoud van de sessie Schets van het groeiproces Beleidsvoorbereidende jaren Consequenties voor de definitieve

Nadere informatie

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe

Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Hoe begeleiden we praktijkonderzoek in BNBSON? Jan Labbe Verhaal 1 Leerlingen ondervinden veel moeilijkheden in het eerste leerjaar Mijn collega s willen niet samenwerken Eerste oriëntatie: Er blijkt een

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Zoek je een bacheloropleiding die je ondersteunt in de zorg op maat van ieder kind in het basis- of secundair onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Baby s en peuters Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal

Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Activiteitenlijst Kinderbegeleider Duaal Schoolgaande kinderen Naam student: Naam trajectbegeleider: Naam werkplek: Naam mentor: Handleiding Deze activiteitenlijst geeft een overzicht weer van alle activiteiten

Nadere informatie

Onderzoek op het Da Vinci College

Onderzoek op het Da Vinci College Onderzoek op het Da Vinci College Toekomstgericht Onderwijs (NRO) Mira Regensburg William Vletter Docent-onderzoekers (met coördinerende taak) Plan Do Check - Act M We volgen bovenstaande cyclus om verslag

Nadere informatie

Internationale leerresultaten in het curriculum. Workshop

Internationale leerresultaten in het curriculum. Workshop Internationale leerresultaten in het curriculum Workshop Structuur van de sessie 1. Overlopen lijst competenties en deze koppelen aan een concrete opleiding 2. Het meten van draagvlak bij docenten: de

Nadere informatie

Groei door professionele verbinding

Groei door professionele verbinding Groei door professionele verbinding Afstemming Verwachtingen uitspreken http://nl.padlet.com/k_gehrels/workshop Beginsituatie Z O R G & W E L Z I J N Het professionaliseren van het SAW opleidingsteam aan

Nadere informatie

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie.

Tijdens dit proces wordt ook overlegd met de leerling en ouders in kwestie. Zorgcontinuüm Het zorgcontinuüm omvat de stappen die een school zet om de leerlingen zo goed mogelijk te begeleiden. Dit gebeurt steeds in samenspraak met de verschillende actoren (leerling, ouders, leerkrachten,

Nadere informatie

4/5/2012. Continuüm in zorg

4/5/2012. Continuüm in zorg Continuüm in zorg Studiedag Leerrijk Saar Callens 20 april 2012 De visie en methodiek van handelingsgericht werken (HGW) kan de school helpen om haar interne werking te optimaliseren. De school structureert

Nadere informatie

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe

Breidt netwerk min of meer bij toeval uit. Verneemt bij bedrijven wensen voor nieuwe Accountmanager Accountmanager onderhoudt relaties met bedrijven en organisaties met het doel voor praktijkleren binnen te halen. Hij kan nagaan welke bedrijven hebben, doet voorstellen voor bij bedrijven

Nadere informatie

VIRTUELE BOX BEPAALT HET DUAAL LEREN IS EEN INITIATIEF VAN VOKA WEST-VLAANDEREN MET DE STEUN VAN HET EUROPEES SOCIAAL FONDS

VIRTUELE BOX BEPAALT HET DUAAL LEREN IS EEN INITIATIEF VAN VOKA WEST-VLAANDEREN MET DE STEUN VAN HET EUROPEES SOCIAAL FONDS Programma 1. Wat is duaal leren? 2. Het procesverloop van duaal leren 3. Aan de slag met duaal leren workshop! 4. Praktijkgetuigenis 1. Wat is duaal leren? Duaal leren Hands-on opleiding in een kwalitatieve

Nadere informatie

Schema voor de evaluatie van het onderwijsproces van een opleiding

Schema voor de evaluatie van het onderwijsproces van een opleiding Schema voor de evaluatie van het onderwijsproces van een opleiding 1. Curriculumontwikkeling Deelproces Product Verantwoordelijke Medewerkers Een curriculum ontwikkelen curriculum opleidingsteam studenten

Nadere informatie

Reflectievragen voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren

Reflectievragen voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren voor het ontwerpen van een traject met werkplekleren Doelstelling Dit instrument is bedoeld voor het management van een opleiding en opleidingsteams. Het reikt reflectievragen aan voor het ontwerpen van

Nadere informatie

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt

Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Procedure zorg basisschool Prinsstraat, lagere school: 1. Handelingsgericht werken als uitgangspunt Onze school onderschrijft in zijn zorgvisie de principes van het handelingsgericht werken als uitgangspunt

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 1. ORGANISATIE VAN DE PRAKTIJK De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. De school wordt toegewezen door de opleiding. In semester 1 zijn er 5

Nadere informatie

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs brugge 2014-2015 profiel Wie mag de banaba buitengewoon onderwijs) volgen? 1. Iedereen met een bachelor kleuteronderwijs, lager of secundair

Nadere informatie

Arteveldehogeschool Mark Pâquet 2013-09-24. 1. Inleiding

Arteveldehogeschool Mark Pâquet 2013-09-24. 1. Inleiding Arteveldehogeschool Mark Pâquet 2013-09-24 1. Inleiding Bewijs Pedagogische Bekwaamheid (BPB) & Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs (BUO) Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend

Nadere informatie

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord!

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Het stappenplan/stroomschema zorg volgt het zorgcontinuüm met aandacht voor de rol van: kinderen en jongeren, ouders, scholen gewoon en buitengewoon

Nadere informatie

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor

Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs. Beste mentor Groep lerarenopleiding - Kleuter- en lager onderwijs Campus Oude Luikerbaan, Oude Luikerbaan 79, 3500 Hasselt - T 011 18 05 00 Betreft: Praktijk 3 de jaar Bachelor Lager Onderwijs Het is eind mei. Het

Nadere informatie

elk kind een plaats... 1

elk kind een plaats... 1 Elk kind een plaats in een brede inclusieve school Deelnemen aan het dagelijks maatschappelijk leven Herent, 17 maart 2014 1 Niet voor iedereen vanzelfsprekend 2 Maatschappelijke tendens tot inclusie Inclusie

Nadere informatie

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO

SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO SPECIFIEKE INFO PRAKTIJK 1 BaLO 2018-2019 ook te vinden op de praktijkwebsite (sommige onderdelen zijn nog onder constructie) https://www.ucll.be/samenwerken/stages/stage-hasselt/praktijk-lager-onderwijs

Nadere informatie

Accent en de opleidingsschool Versie maart 2013. ACCENT en de opleidingsschool

Accent en de opleidingsschool Versie maart 2013. ACCENT en de opleidingsschool 1 ACCENT en de opleidingsschool Visie op opleiden Accentscholen staan midden in een dynamische samenleving. Van de medewerkers in de scholen wordt verwacht dat ze blijvend inzetbaar zijn. Accent voert

Nadere informatie

Jaarplan Nijkerklaan BA Den Haag Tel:

Jaarplan Nijkerklaan BA Den Haag Tel: Jaarplan 2018-2019 Inleiding Voor u ligt het jaarplan van de Rosaschool voor het schooljaar 2018-2019. Een jaar om naar uit te kijken. De school gaat een aantal positieve uitdagingen en kansen tegemoet

Nadere informatie

BaLO welkom

BaLO welkom BaLO 2017-2018 welkom Het beste van de 3 campussen Veel ervaring opdoen Veel mogen oefenen Geleidelijke opbouw van stages Breed kijken naar het onderwijs Gebruik van competentieprofiel voor begeleiden

Nadere informatie

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator 1 Algemene voorwaarden cultuurcoördinator Opleidingsniveau & denkniveau HBO denk- & werkniveau Opleiding; (Master) opleiding Richtlijn uren coördinatie; 40 uur Randvoorwaarden; Open en transparante communicatie

Nadere informatie

Terugkomdag mentoren

Terugkomdag mentoren Terugkomdag mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs & zorgverbreding en remediërend leren Duaal traject Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele & Saar Callens & Isabelle Step

Nadere informatie

De samenhang tussen de verschillende planinstrumenten binnen gewoon basisonderwijs. Een praktijkvoorbeeld

De samenhang tussen de verschillende planinstrumenten binnen gewoon basisonderwijs. Een praktijkvoorbeeld De samenhang tussen de verschillende planinstrumenten binnen gewoon basisonderwijs Een praktijkvoorbeeld Meerwaarde van planmatig werken We denken na over onze werking We stemmen ons onderwijs af op de

Nadere informatie

Sint-Vincentius Sint-Bernadette

Sint-Vincentius Sint-Bernadette Sint-Vincentius Sint-Bernadette SV: Sint-Rafaëlstraat 14 9041 Oostakker Tel (09) 259 21 01 e-mail info.vincentius@edugo.be ONS ZORGBELEID De zorgwerking op onze school, is gebaseerd op het zorgcontinuüm.

Nadere informatie

Ontwerp van type aanvangsbegeleidingsplan voor het onthaal, de begeleiding en de vorming van nieuwe leraren op de school

Ontwerp van type aanvangsbegeleidingsplan voor het onthaal, de begeleiding en de vorming van nieuwe leraren op de school Ontwerp van type aanvangsbegeleidingsplan voor het onthaal, de begeleiding en de vorming van nieuwe leraren op de school Aankomst van nieuwe leerkracht Einde augustus ACTIVITEITEN Ontvangst en onthaal

Nadere informatie

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren Project evalueren studenten in het UZA Nancy Van Genechten Katrien Van den Sande Yvonne Gilissen Werkgroep mentoren en Hogescholen Hoe is dit gegroeid?? Mentorendag 2010 Hoe verder na vraag Mentoren hadden

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Sessie 1: 20 september Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche

Mentor als medeopleider Sessie 1: 20 september Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Mentor als medeopleider Sessie 1: 20 september 2016 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche KERSVERSE MENTOREN Verloop 15.00u 16.30u: eerste sessie mentor als medeopleider - wat

Nadere informatie

Van barrière naar redelijke aanpassing

Van barrière naar redelijke aanpassing Van naar redelijke aanpassing Inspiratiedag Vrijdag 25 november 2016 Jan Coppieters Pedagogisch begeleider binnen het project competentieontwikkeling 1. Je weet wat redelijke aanpassingen zijn 2. Je kan

Nadere informatie

Infosessie Scholen 2015

Infosessie Scholen 2015 Infosessie Scholen 2015 Rol Coach en het M-decreet Wat verandert er? De rollen van de CLB-medewerker 2 De rol coach 2 Resultaatsgebieden : 1. Coachen van leerkrachten 2. Schoolondersteuning 3 De rol coach

Nadere informatie

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar

Info praktijk 2 BaLO Academiejaar 1. INHOUD EN ORGANISATIE PRAKTIJK 2 BaLO De student loopt gedurende het hele jaar stage in eenzelfde school. In samenspraak met de stageschool kiest hij twee graden (per semester een andere graad) waarin

Nadere informatie

Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1

Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1 Profiel schoolopleider en schoolcoördinator 1 Dit profiel bevat de taken en competenties voor de schoolopleider en de schoolcoördinator, geordend naar de bekwaamheidsgebieden van de Velon beroepsstandaard.

Nadere informatie

Jenaplanschool De Kleurdoos

Jenaplanschool De Kleurdoos Jenaplanschool De Kleurdoos Zorgbeleid op school Binnen de school speelt het leren zich op verschillende niveaus af. Niet alleen de kinderen in de stamgroep, maar ook de individuele leerkracht wordt gestimuleerd

Nadere informatie

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie.

De begeleidings- en beoordelingstrajecten zijn schriftelijk vastgelegd en te raadplegen door anderen. ILS en Radboud Docenten Academie. Rapportageformat Instrument Keurmerk HAN ILS en samenwerkingsscholen Versie VO, oktober 2014 Standaard 1. De samenwerkingsschool in relatie tot de kwaliteit van de leerwerkomgeving van de lerende Deze

Nadere informatie