Mentorenvorming: de mentor als medeopleider

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Mentorenvorming: de mentor als medeopleider"

Transcriptie

1 Mentorenvorming: de mentor als medeopleider Sessie 2 Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Saar Callens

2 Inhoud 9u00-10u30 : terugblik snuffelweek en opstart, begeleidingsgesprek, weekschema 10u45-11u30 : leerinhouden /beoordelingstaak/ praktijkopdrachten 11u30-12u00 : orthodidactiek : good practice + praktijkaanvulling Na de pauze groep Elisa : A2.06 groep Katrijn: A1.06 andere groepen blijven in hun lokaal.

3 Terugblik Rondje: Verloop snuffelweek? Opstart? Weekschema Begeleidingsgesprek

4 Weekschema zorg duaal Duo-praktijk in de klas (max. bij 2 collega s): Duo-praktijk in zorgcoördinatie: Zelfstandige praktijk zorg: Begeleidingsgesprek: Onderzoek, observatie en communicatie: min. 7 lestijden min. 3 lestijden min. 4 lestijden 1 lestijd min. 1 lestijd Duale studenten buitengewoon onderwijs : ander schema zie opleidingsgids

5 Het begeleidingsgesprek: competenties student en mentor Hoe doet de student het? Geen goed fout boodschappen maar boodschappen in functie van groei van de studenten. Stimuleer reflectie! Hoe doe ik het als mentor? (eigen groei als coach/mentor)

6 Samen reflecteren

7 Fase 1: beschrijf de ervaring/situatie waarop je de reflectie zal toepassen. Dat kan je doen aan de hand van de STARR-methode: Situatie Taak Actie Resultaat Reflectie Wat was de concrete situatie? Wat was mijn taak binnen deze situatie? Welke concrete acties heb ik in deze situatie ondernomen? Wat was het resultaat van deze acties?

8 Fase 3: bewustwording van essentiële aspecten Wat betekent dat nu voor mij? Wat is het probleem (of de positieve ontdekking)? Wat heeft dat allemaal veroorzaakt? Waar heeft het mee te maken?

9 De mentor is coach bij de praktijkopdrachten en beoordelingstaken Wat zijn: Praktijkopdrachten Beoordelingstaken Rol van coach: Lezen nalezen Objectieve informatie Ondersteunen

10 De leerlijnen

11 Het opleidingsprogramma : de leerresultaten Leerresultaat 1: kindlijn ZRL - De bachelor realiseert kwaliteitsvol onderwijs op maat van de specifieke onderwijsbehoeften van alle leerlingen in het gewoon onderwijs. BUO - De bachelor realiseert kwaliteitsvol onderwijs op maat van de specifieke onderwijsbehoeften van alle leerlingen in het buitengewoon onderwijs. Leerresultaat 2: planlijn ZRL - De bachelor handelt planmatig op individueel, groeps- en schoolniveau in functie van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs. BUO - De bachelor handelt planmatig op individueel, groeps- en schoolniveau in functie van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het buitengewoon onderwijs. Leerresultaat 3: teamlijn ZRL - De bachelor werkt handelingsgericht samen met teamleden, coacht hen en coördineert initiatieven in functie van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in een interdisciplinaire context in het gewoon onderwijs. BUO - De bachelor werkt handelingsgericht samen met teamleden, coacht hen en coördineert initiatieven in functie van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in een interdisciplinaire context in het buitengewoon onderwijs. Leerresultaat 4: gezinslijn ZRL - De bachelor werkt handelingsgericht samen met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, met hun gezinnen en met alle betrokken actoren in hun netwerken in het gewoon onderwijs. BUO - De bachelor werkt handelingsgericht samen met leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften, met hun gezinnen en met alle betrokken actoren in hun netwerken in het buitengewoon onderwijs. Leerresultaat 5: reflectie- en onderzoekslijn ZRL - De bachelor optimaliseert zijn professioneel handelen in het gewoon onderwijs op basis van onderzoek en reflectie. BUO - De bachelor optimaliseert zijn professioneel handelen in het buitengewoon onderwijs op basis van onderzoek en reflectie.

12 Van leerresultaat naar leerdoel om aan groei te werken ECTS-fiches van elk opleidingsonderdeel Bereiken van leerdoelen wordt aangetoond in de beoordelingscriteria Minimale criteria criteria voor excelleren

13 De opleidingsonderdelen uit het eerste semester Omgaan met specifieke onderwijsbehoeften Planmatig werken in onderwijs Handelingsgericht samenwerken Planmatig zorg ontwikkelen (zlr)/ Handelingsplannen ontwerpen (buo) Coachend samenwerken gewoon onderwijs / buitengewoon onderwijs Reflectief ervaringsleren

14 Omgaan met specifieke onderwijsbehoefte Planmatig werken in onderwijs Handelingsgericht samenwerken Planmatig zorg ontwikkelen Handelingsplannen ontwerpen Coachend samenwerken gewoon onderwijs Coachend samenwerken buitengewoon onderwijs Reflectief ervaringsleren Leerresultaten duaal traject eerste semester Duaal traject Opleidingsonderdelen Studiepunten Semester Semester 1 Semester 1 Semester 1 Semester 1 Semester 1 Semester 1 Semester 1 Semester 1 + semester 2 Toetsvorm Werkstuk Werkstuk Mondeling assessment LR1 Kindlijn LR2 Planlijn LR3 Teamlijn LR4 Gezinslijn LR5 Reflectie- en onderzoekslijn C Werkstuk C I I Werkstuk of mondeling assessment Werkstuk én mondelinge presentatie C I I C Werkstuk én mondelinge presentatie Permanente evaluatie C: In dit opleidingsonderdeel wordt gewerkt aan het leerresultaat. Dit leerresultaat wordt tevens getoetst zij het NIET op een integrale wijze. Hier wordt de focus gelegd op een bepaald component: er worden bijvoorbeeld enkel vaardigheden of kennis/inzicht getoetst. I: In dit opleidingsonderdeel wordt gewerkt aan het leerresultaat. Dit leerresultaat wordt tevens geïntegreerd getoetst. Kennis/inzicht, vaardigheden en attitudes worden dus geïntegreerd. A: In dit opleidingsonderdeel wordt gewerkt aan het leerresultaat. Dit leerresultaat wordt tevens afsluitend getoetst, vaak in combinatie met andere leerresultaten. Typische voorbeelden van afsluitende toetsen zijn bachelorproef, stage, projecten, Op dit moment bewijs je dat je niveau 6 beheerst. C C

15 De leerlijnen

16 1. Situering OSOB Omgaan Met Specifieke Onderwijsbehoeften. Kindlijn De leerling! MIJN BILLY! 16

17 Dossier P

18 Omgaan met specifieke onderwijsbehoeften Doelstellingen? - De bachelor formuleert specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen op een professionele manier. - De bachelor ontwerpt een effectieve onderwijsaanpak voor alle leerlingen. Organisatie? - Vier interactieve hoorcolleges - Praktijkopdrachten en beoordelingstaak

19 Beoordelingstaak OSOB Vraag A: Billy (max. 2 pg) 1. Geef een grondige beschrijving van je Billy. Heb hierbij aandacht voor positieve kenmerken, stimulerende factoren en beschermende factoren maar ook voor problematische kenmerken, belemmerende factoren en risicofactoren,. Denk hierbij in termen van 'wat zie ik?' en 'wat hoor ik?'.

20 Vraag A: Billy 2. Formuleer twee concrete doelen die bijdragen tot het verhogen van Billy zijn leren en participeren., vertrekkende van wat je wil zien en wat je wil horen. Formuleer de doelen SMART.

21 Vraag A: Billy 3. Ontwerp twee redelijke aanpassingen voor je Billy zodanig dat hij minder barrières ondervindt om de vooropgestelde doelen te bereiken.

22 Vraag A: Billy 4. Situeer je Billy binnen een fase in het zorgcontinuüm. Motiveer je keuze voor deze fase. Motiveer ook waarom hij/zij het gemeenschappelijk curriculum of het individueel aangepast curriculum volgt. Neem ter vergelijking een andere leerling uit de klas en situeer deze leerling in het zorgcontinuüm en beschrijf welk curriculum deze leerling volgt. Motiveer waarom de ondersteuning voor deze twee leerlingen verschillend is.

23 Vraag B (max. 1 pg) Ga in je praktijk op zoek naar vier voorbeelden van redelijke aanpassingen: één voorbeeld van remediëren, één van differentiëren, één van compenseren en één van dispenseren. Motiveer voor elk voorbeeld vanuit welke doelstelling(en) en specifieke onderwijsbehoefte van de leerling vertrokken wordt. Beschrijf ook welk effect deze redelijke aanpassing heeft op het welbevinden van de leerling.

24 Vraag C (max, ½ pg) Ga in je praktijk op zoek naar een individuele redelijke aanpassing, die nu voor één leerling met specifieke onderwijsbehoeften geldt en die je kan uitwerken tot een UDL-aanpak. Beschrijf of en in welke mate deze aanpassing inspeelt op de 3 principes van UDL (waarom? Wat? Hoe?). Beschrijf ook hoe je deze individuele aanpassing kan vertalen naar een universele aanpak, een aanpak die voor alle leerlingen geldt. Motiveer.

25 Vraag D (max 1 pg) Denk grondig na over je eigen manier van werken. Formuleer voor jezelf één of meerdere aandachtspunten met betrekking tot Omgaan met specifieke onderwijsbehoeften? Leg hierbij heel concreet het verband tussen wat je meenam uit dit opleidingsonderdeel en welke verandering dit teweegbrengt in jouw manier van werken. Baseer je hiervoor op ten minste drie verschillende thema s/concepten uit de hoorcolleges alsook op een recent en relevant wetenschappelijk artikel. Onderbouw met reflectie.

26 2. Situering OLOD Handelingsgericht omgaan met verschillen KINDLIJN- verdiepend opleidingsonderdeel Handelingsgericht: action-based Het gaat om een systematisch, planmatig en helder pedagogisch-didactisch handelen in een school, uiteraard na overleg met het schoolteam. Als aan de hand van vaste criteria blijkt dat de zorg op een bepaald niveau niet volstaat, kan men kiezen voor een hoger niveau van zorg. Dit na overleg met de leerling, de ouders, het onderwijspersoneel, schoolinterne en schoolexterne ondersteuners.

27 Leerresultaten: - Planmatig uitvoeren van acties - Evalueren en bijsturen van de acties Op individueel niveau en groepsniveau. Na herkennen nu ook DOEN/ IETS UITWERKEN Je herkent de specifieke onderwijsbehoeften van je leerlingen en je kan er op inspelen door je orthodidactiek en orthopedagogiek af te stemmen op deze behoeften. ultaten/leerresultaten.docx.pdf

28 Organisatie HOV -Introductieles orthodidactisch model -Werksessies -Good Practices -Praktijkaanvulling

29 Leereenheid 1: de mentor doet ertoe!!

30 Orthodidactisch model Orthodidactiek

31 Oriëntatie in de ruimte Vul aan op de padlet:

32 Oriëntatie in de tijd Vul aan op de padlet:

33 Leermiddelen en materialen Vul aan op de padlet:

34 Pedagogisch klimaat Vul aan op de padlet:

35 Leerinhouden Vul aan op de padlet:

36 Didactische werkvormen Vul aan op de padlet:

37 Trajecten realiseren (TR) = bachelorproef 2 de semester -> intro op 23 november 2016 Praktijkrealisatie voor 1 leerling, groep leerlingen of de klas Integratie van de 5 competentievelden Coaching door mentor en door een coach op Arteveldehogeschool.

38 Oefening: omgaan met specifieke onderwijsbehoeften Leerdoel 1 De bachelor formuleert specifieke onderwijsbehoeften van leerlingen op een professionele manier. Leerdoel 2 De bachelor ontwerpt een effectieve onderwijsaanpak voor alle leerlingen. Selecteer een leerdoel en geef aan hoe jij je student kan ondersteunen om te groeien in deze competentie.

39 De student De student die planmatig werkt De student die werkt in het team op school De student die samenwerkt met gezinnen en netwerken De student die inspeelt op specifieke onderwijsbehoeften De student die reflecteert De student die lesgeeft (voor niet-leraren)

40 Ik als mentor Als coach voor de 5 opleidingslijnen tav de student kindlijn / gezinslijn / teamlijn / planlijn / reflectielijn

41 Tot slot. De volgende sessie zal doorgaan op dinsdag 10 januari 2017 van 09u00 tot 12u00 op de campus in de Brusselsepoortstraat. Terugkomdag 1: 15 november 2016 Bij vragen mogen je trajectcoach contacteren: Bedankt! Veel succes!

42 We inspireren elkaar!

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis)

Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Mentorenvorming: de mentor als medeopleider (basis) Sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Inhoud 9u00-10u30 terugblik snuffelweek en opstart, weekschema en begeleidingsgesprek 10u45-11u30 Beoordelen

Nadere informatie

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016

WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 WELKOM! Mentoren D2 Sessie 1 Dinsdag 11 oktober 2016 INHOUD D2 sessie 1 1. Welkom 2. Praktisch 3. HGW tempel 4. OSOB 5. HOV en het Orthodidactisch schema 2 Welkom! Steffie Dhuyvetter Greet Rogge Sophie

Nadere informatie

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche

Mentorenvorming D1. Sessie 2. Elisa Vandenbussche Mentorenvorming D1 Sessie 2 Elisa Vandenbussche Inhoud 1. Inhoudelijke informatie over de opleidingsonderdelen 2. Coach bij de praktijkopdrachten en beoordelingstaken 3. Competenties student en mentor

Nadere informatie

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche

Onthaal nieuwe directies. Elisa Vandenbussche Onthaal nieuwe directies Elisa Vandenbussche Duaal leren OPEN COMMUNICATIE EN GOEDE AFSPRAKEN Leer- en samenwerkingsovereenkomst (inclusief risicoanalyse) Profiel van de student Profiel van de opleidingsschool:

Nadere informatie

Terugkomdag mentoren

Terugkomdag mentoren Terugkomdag mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens & Isabelle Step 15 maart 2016 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging

Nadere informatie

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017

De mentor als medeopleider. (verdieping) S1 10 oktober 2017 De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching

De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober Planning. Trajectcoaching De mentor als medeopleider (verdieping) S1 10 oktober 2017 Planning Sessie 1 Ø STAVAZA opvolging student Ø De kindlijn Ø Situering Opleidingsonderdelen OSOB en HOV Ø Focus op UDL! De komende sessies nemen

Nadere informatie

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Slotbijeenkomst. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Slotbijeenkomst Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 12 mei 2015 Verontschuldigd Agenda 1. Wijzigingen BPB Samenwerking KISP Consequenties

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele

Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele Mentor als medeopleider Sessie 3 Dinsdag 10/1/2018 Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele Onze beste wensen voor 2018! Doelen van vandaag Traject coaching Tussentijds praktijkgesprek Inhouden en competenties

Nadere informatie

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Terugkomdag 1 mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Terugkomdag 1 mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 24 november 2015 Verloop van de avond Welkom Stavaza: opvolging studenten

Nadere informatie

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016

Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Mentor als medeopleider Verdieping Sessie 2 13/12/2016 Greet Stijn Sofie Steffie Stijn Mieke Timmy Cindy 2 Agenda Welkom terug! Vragen? De Planlijn Planmatig werken in onderwijs. Handelingsplannen ontwerpen.

Nadere informatie

"mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018

mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 "mentor als medeopleider (verdieping) sessie 3 6 februari 2018 Welkom Onthaal in lokaal 4.01 Start om 9u in Lokaal 4.01 voor de groepen van Katrijn en Saar Lokaal 4.02 voor de groepen van Isabelle en Elisa

Nadere informatie

Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche

Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Mentor als medeopleider (basis) Sessie 1: 19 september 2017 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche KERSVERSE MENTOREN Verloop 15.00u 16.30u: eerste sessie mentor als medeopleider - wat moet je weten voor

Nadere informatie

Startavond mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens

Startavond mentoren. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Saar Callens 22 september 2015 Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen

Nadere informatie

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor

Welkom. Startavond mentoren. Verloop van de avond. 1. Het opleidingsteam Wie? 2. Evaluatie 2013-2014 25/09/2014. We stellen je graag voor Startavond mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Elisa Vandenbussche & Ase Vermeire Welkom Verontschuldigingen: dank om te verontschuldigen via de google

Nadere informatie

OPLEIDINGSGIDS. Bachelor na bachelor in het onderwijs. Duale trajecten

OPLEIDINGSGIDS. Bachelor na bachelor in het onderwijs. Duale trajecten OPLEIDINGSGIDS Bachelor na bachelor in het onderwijs Duale trajecten Academiejaar 2017-2018 1 Inhoud Leeswijzer... 4 1 Het opleidingsprogramma... 5 1.1 Leerresultaten... 5 1.2 Leerdoelen... 6 1.3 Beoordelingscriteria...

Nadere informatie

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens Directieoverleg Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire & Saar Callens 23 april 2015 Verontschuldigd Kaat Delrue Greet Boeykens Roland Wagemans Jan Seys

Nadere informatie

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche

Directieoverleg. Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche Directieoverleg Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Duaal traject Ase Vermeire, Saar Callens & Elisa Vandenbussche 27 oktober 2015 Agenda 1. Welkom 2. Goedkeuring verslag 28/04/2015

Nadere informatie

Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert

Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert Directiebijeenkomst ZRLD 24 oktober 2017 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Jente Hugaert Agenda Welkom en goedkeuring verslag 25/4/2017 zie infopartnerwebsite

Nadere informatie

Startavond mentoren. Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche

Startavond mentoren. Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Startavond mentoren Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Opleidingsteam BNB BUO en ZRL 4 7 2 3 5 6 8 9 1 10 11 12 13 14 15 De trajectcoaches voor de duale trajecten Isabelle

Nadere informatie

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en

Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en Gids voor de praktijkschool (GPS) schoolversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject 1. Welk doel heeft deze gids?

Nadere informatie

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten 9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) 10.30 11.00u netwerkmoment directies duale trajecten 11.00 12.30u Duaal traject zorgverbreding en remediërend leren. In lokaal 1.01 komen

Nadere informatie

Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire

Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire Direc&ebijeenkomst ZRLD 25 oktober 2016 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Kaat Delrue- Ase Vermeire Agenda Facts & figures Opleidingsschema: de belangrijkste leerresultaten

Nadere informatie

Directie overleg Duaal traject

Directie overleg Duaal traject Directie overleg Duaal traject 09.30 10.00 uur Onthaal - A 01.04 10.00 12.00 uur Directieoverleg Buitengewoon onderwijs 10.00-12.00 uur A 01.04 Zorgverbreding en remediërend leren 10.00-12.00 uur A 01.02

Nadere informatie

OPLEIDINGSGIDS. Bachelor na bachelor in het onderwijs. Duale trajecten

OPLEIDINGSGIDS. Bachelor na bachelor in het onderwijs. Duale trajecten OPLEIDINGSGIDS Bachelor na bachelor in het onderwijs Duale trajecten Academiejaar 2016-2017 1 Inhoud Leeswijzer... 4 1 Het opleidingsprogramma... 5 1.1 Leerresultaten... 5 1.2 Leerdoelen... 6 1.3 Beoordelingscriteria...

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS 2018 2019 zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR ZORGVERBREDING EN REMEDIËREND LEREN IETS VOOR JOU? WIE

Nadere informatie

Praktijkgids. Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject

Praktijkgids. Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject Praktijkgids Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren Avondtraject academiejaar 2015-2016 Inhoudstafel 1. Inleiding... 3 2. Stappenplan

Nadere informatie

Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk.

Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk. Verslag directieoverleg 26 april 2016 1. Welkom Het is momenteel een erg drukke periode op school waardoor veel directies zich moesten verontschuldigen. Iemand afvaardigen blijft mogelijk. Voor volgend

Nadere informatie

Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche

Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Directieoverleg 1 ZRLD nieuw 24 oktober 2017 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Dagverloop 10.00 12.00u Directieoverleg: BUOD (Saar) / ZRLD nieuw (Elisa & Katrijn) / ZRLD algemeen (Isabelle & Jente)

Nadere informatie

Slotdag mentoren 10 mei 2016

Slotdag mentoren 10 mei 2016 Slotdag mentoren 10 mei 2016 Agenda: 1. Welkom 2. Terugblik huidig academiejaar & vooruitblik komend academiejaar a. Curriculum b. Praktijk 3. Onderzoek en dienstverlening 4. Focusgroepen 1. Welkom Verontschuldigingen:

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs INFODAGEN 10 MAART 21 APRIL 30 JUNI 5 SEPTEMBER BACHELOR NA BACHELOR ONDERWIJS buitengewoon onderwijs 2018 2019 BACHELOR NA BACHELOR BUITENGEWOON ONDERWIJS IETS VOOR JOU? WIE BEN JIJ? Een leraar, logopedist,

Nadere informatie

Mentor als medeopleider verdieping sessie 2. Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens

Mentor als medeopleider verdieping sessie 2. Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens Mentor als medeopleider verdieping sessie 2 Katrijn De Waele Elisa Vandenbussche Isabelle Step Saar Callens Trajectcoaching stavaza Waar zitten we nu 2 Vragen? Bedenkingen? Bemerkingen? 3 4 Situering van

Nadere informatie

Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) mentoren directies studenten

Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) mentoren directies studenten Praktijkopdrachten en praktijkkansen HOV DUAAL traject (5 studiepunten) 2017-2018 mentoren directies studenten Orthodidactisch model Binnen de volgende praktijkopdrachten gaan we aan de slag met dit orthodidactisch

Nadere informatie

AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD

AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD AGENDA Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs directieoverleg BUOD Datum 28-04-2015 Genodigd Verontschuldigd Verslaggever Aanwezig Opleidingsteam Kaat Delrue, Marijke Wilssens, Ase

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. zorgverbreding en remediërend leren

BACHELOR NA BACHELOR. zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Welkom! Dubbele focus Waarom deze opleiding? Bewijs van pedagogische bekwaamheid Extra vergoeding Opleidingsprogramma 2017-2018 Trajecten Onze leerlijnen

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Welkom Dubbele focus Toelatingsvoorwaarden Waarom deze opleiding? Bewijs van pedagogische bekwaamheid Extra vergoeding voor leraren Opleidingsprogramma 2017-2018

Nadere informatie

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord!

Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Stappenplan (Stroomschema Zorg), van vraag naar antwoord! Het stappenplan/stroomschema zorg volgt het zorgcontinuüm met aandacht voor de rol van: kinderen en jongeren, ouders, scholen gewoon en buitengewoon

Nadere informatie

ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO

ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, ALO Zelfevaluatie ten behoeve van het beoordelingsportfolio Startbekwaamheid Hoofdfase 3, AL pleiding Academie voor Lichamelijke pvoeding Februari 2013 Zelfevaluatie ten behoeve van het beoordelingsportfolio

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs

BACHELOR NA BACHELOR. buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Welkom Dubbele focus Waarom deze opleiding? Opleidingsprogramma 2016-2017 Organisatie Onze leerlijnen Toelatingsvoorwaarden Zin om nog verder te studeren? De

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Zoek je ondersteuning in de zorg op maat van ieder kind in het buitengewoon onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van

Nadere informatie

Terugkomdag mentoren

Terugkomdag mentoren Terugkomdag mentoren Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs & zorgverbreding en remediërend leren Duaal traject Elisa Vandenbussche & Katrijn De Waele & Saar Callens & Isabelle Step

Nadere informatie

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) Handleiding bij het opstellen van een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) In de voorbereiding op het Pop gesprek stelt de medewerker een persoonlijk ontwikkelingsplan op. Hierbij maakt de medewerker gebruik

Nadere informatie

Stage in de gezondheidszorg. Een geïntegreerd model om continue competentiegroei te stimuleren

Stage in de gezondheidszorg. Een geïntegreerd model om continue competentiegroei te stimuleren Stage in de gezondheidszorg Een geïntegreerd model om continue competentiegroei te stimuleren Mieke Embo 43 ste week van verpleegkundigen 21/03/2017 Deel 2: workshop Medbook http://medbook.im006.be Rollen

Nadere informatie

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom

Verantwoordelijke opleidingsonderdeel: Gretel Van Heukelom Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-fiche opleidingsonderdeel VAKDIDACTISCHE STAGE Code: 10379 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 9 Studietijd: 225 à 270 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten

9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) u netwerkmoment directies duale trajecten 9.00u 10.30u Duaal traject buitengewoon onderwijs (Lokaal 1.01) 0.30 11.00u netwerkmoment directies duale trajecten 11.00 12.30u Duaal traject zorgverbreding en remediërend leren. In lokaal 1.01 komen

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk oriëntatie ECTS-fiche 1. Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk oriëntatie Code E1 Lestijden 40 Studiepunten 3 Ingeschatte totale 50 studiebelasting (in uren) 1 Mogelijkheid tot NEEN

Nadere informatie

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen

Academiejaar 2013/2014. navorming. Mentor Klinisch Onderwijs. Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Academiejaar 2013/2014 navorming Mentor Klinisch Onderwijs Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen Navorming Mentor Klinisch Onderwijs Deze opleiding is een samenwerking van het departement Gezondheid en

Nadere informatie

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6

Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches. ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Specifieke lerarenopleiding ECTS-fiches ECTS-Fiche Vakdidactische oefeningen 1 Code: 10374 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling: niet

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Tielt VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of een specifieke onderwijsbehoefte. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018

Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Mentorenvorming 2 BaKO 22 oktober 2018 Bouwstenen praktijk Verkenningsdagen: (bijna) wekelijks, meestal donderdagen experimenteren, uitproberen, observeren, participeren, verantwoorden, Actieve stage:

Nadere informatie

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn:

De competenties die prioritair aan bod komen tijdens dit opleidingsonderdeel zijn: Specifieke lerarenopleiding C ECTS-fiche opleidingsonderdeel vakdidactische oefeningen 2 Code: 10375 Academiejaar: 2015-2016 Aantal studiepunten: 6 Studietijd: 120 à 150 uur Deliberatie: mogelijk Vrijstelling:

Nadere informatie

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen:

Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Verplichte stage opdrachten P-fase semester 1 C-GES 1 Begin je (les)activiteit met een korte observatie aan de hand van onderstaande vragen: Gebruikt de mentor materiaal en/ of een methode? Welke beeldvormers

Nadere informatie

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs:

Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: Gids voor het zoeken van een praktijkschool GPS - studentversie Bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs Bachelor in het onderwijs: zorgverbreding en remediërend leren avondtraject Wat houdt praktijk

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ECTS-FICHE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester

Nadere informatie

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen:

Een doelgericht en efficiënt handelingsplan bevat wenselijk de volgende onderdelen: HULPMIDDEL WERKEN MET EEN HANDELINGSPLAN Een mogelijke manier om de planmatige aanpak op school efficiënt te organiseren is het werken met een handelingsplan. Dat beschrijft de concrete aanpak en de interventies

Nadere informatie

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4

Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen. Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester 3 Semester 4 ALGEMENE INFORMATIE MODULE Didactische competentie algemeen (DCA) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie X Praktijk Semester 1 X Semester 2 Semester

Nadere informatie

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk

bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk bachelor-na-bachelor buitengewoon onderwijs campus Kortrijk VAN HARTE WELKOM IN ONZE OPLEIDING! Je hebt interesse in kinderen met een beperking of specifieke onderwijsbehoeften. Je wil hun ontwikkeling

Nadere informatie

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL)

STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) STAGEOPDRACHT Praktijk SOV Dagonderwijs Afstandsleren (AL) 2018 2019 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4

Begeleiding (BEG) A. Algemeen. Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 MODULE Begeleiding (BEG) A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie x Praktijk Semester 1 Semester 2 Semester 3 x Semester 4 Aantal studiepunten 3 (1

Nadere informatie

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs!

Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! Samen maken we BUITENGEWOON onderwijs! OF DECREET Typologie: vroeger nu Type voor kinderen Type voor kinderen 1 met een licht mentale beperking 2 met een matig of ernstig mentale beperking 3 met ernstige

Nadere informatie

Slotdag mentoren duaal 14 mei Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue

Slotdag mentoren duaal 14 mei Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue Slotdag mentoren duaal 14 mei 2018 Saar Callens Katrijn De Waele Isabelle Step Elisa Vandenbussche Ase Vermeire Kaat Delrue Agenda 9u00-9u40 Algemeen deel briefing veranderingen, vooruitblik 9u40-10u30

Nadere informatie

G.V.Basisschool Hamont-Lo

G.V.Basisschool Hamont-Lo G.V.Basisschool Hamont-Lo Zorg onze schooleigen visie op BREDE zorg Als school hebben we de opdracht om met brede zorg te werken aan de ontplooiing van iedere leerling. Dat is één van de pijlers van het

Nadere informatie

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs

BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs BaCHeLor Na BaCHeLor in HeT onderwijs BUiTeNgeWooN onderwijs brugge 2014-2015 profiel Wie mag de banaba buitengewoon onderwijs) volgen? 1. Iedereen met een bachelor kleuteronderwijs, lager of secundair

Nadere informatie

zorgvisie Heilige familie Lagere school

zorgvisie Heilige familie Lagere school zorgvisie Heilige familie Lagere school 1) Inleiding Onze school- en zorgvisie staat gesymboliseerd in ons schoollogo en in onze slogan sterk onderwijs, warme sfeer! : Ieder kind is van harte welkom in

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan

Opbrengstgericht werken bij andere vakken. Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Opbrengstgericht werken bij andere vakken Martine Amsing, Marijke Bertu, Marleen de Haan Doel Leerkrachten kunnen een les tekenen of geschiedenis ontwerpen volgens de uitgangspunten van OGW die ze direct

Nadere informatie

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten.

MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. Inhouden en doelen van de opdrachten in de praktijkcomponent van de SLO en de GLO van BEO MICROTEACHING: een kort lesfragment door een student gegeven aan medestudenten. de student geeft 10 à 20 minuten

Nadere informatie

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck

Didactische werkvormen in het hoger onderwijs. Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck Didactische werkvormen in het hoger onderwijs Sandra Heleyn, Isabelle Claeys, Ann Verdonck HoGent, een mix van werkvormen Uitgangspunten: Elk talent telt>>maatwerk gezien diversiteit in instroom Vraag

Nadere informatie

Via internationalisering naar interculturele competenties en omgaan met diversiteit.

Via internationalisering naar interculturele competenties en omgaan met diversiteit. Via internationalisering naar interculturele competenties en omgaan met diversiteit. Kaat Delrue Joke Mornie 15 januari 2013 Op onze website: Studenten krijgen de mogelijkheid om een internationale ervaring

Nadere informatie

Word jij leerkracht op de Tienerschool?

Word jij leerkracht op de Tienerschool? Word jij leerkracht op de Tienerschool? Op 1 september 2018 opent de Tienerschool van Anderlecht de deuren. Op 1 september 2019 is de Tienerschool van Schaarbeek aan de beurt. De vzw Sint-Goedele rekruteert

Nadere informatie

Studententutoraat en sociale integratie

Studententutoraat en sociale integratie GoLeWeGoLeWe-acties 2.5 Studententutoraat en sociale integratie 3e GoLeWe-projectconferentie Hasselt, 9 december 2010 Kennismaking Context Doel Aanpak Effecten Toekomst? Bespreking w w w. g o l e w e.

Nadere informatie

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4

Didactische competentie oefenlessen. A. Algemeen. Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 MODULE Didactische competentie oefenlessen A. Algemeen Situering binnen het programma Periode binnen het tweejarige modeltraject Theorie Praktijk X Semester 1 Semester 2 Semester 3 X Semester 4 Aantal

Nadere informatie

Samenwerking over lerarenopleidingen heen:

Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Samenwerking over lerarenopleidingen heen: Hoe aspirant-leraren voorbereiden op inclusief lesgeven? Debbie De Neve, Ellen Vandervieren Overzicht Context Doel van het inclusietraject Verloop van het inclusietraject

Nadere informatie

Evaluatie stage extra muros

Evaluatie stage extra muros Evaluatie stage extra muros Naam student: Stageplaats: Stagemeester ZIV Nummer : Stageperiode : Een competentie is het vermogen om adequaat te functioneren in een bepaalde (beroeps)context door het kiezen

Nadere informatie

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd

TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd TOEGEPASTE PSYCHOLOGIE Praktijk 8 Deeltijd Titel vak: Praktijk 8 Kwartaal: 4 Voltijd/deeltijd: Deeltijd Studiejaar: 2 Datum versie: April 2013 ECTS: 5 Assessoren: Vakcoördinator: Caroline Zijlstra, Chris

Nadere informatie

Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018

Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018 Infodag scholen en CLB 25 JANUARI 2018 Welkom Vandaag op het menu voor u! Terugblik op de start Onze opdracht Voor wie zijn wij er? Wie zijn wij? Waar staan we voor? Werkwijze Getuigenis Een droom voor

Nadere informatie

GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET

GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET GEMOTIVEERD VERSLAG M-DECREET IDENTIFICATIEGEGEVENS LEERLING Voor- en achternaam Geboortedatum Geslacht Adres OUDERS Voor- en achternaam moeder Voor- en achternaam vader Adres (indien anders dan adres

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2017 2018 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19

Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 I nhoud Voorwoord 5 Inleiding 15 Thema 1: Het leren (bevorderen) 19 1 Het leerproces van studenten 21 1.1 Waarom het leerproces van studenten? 21 1.2 Het leerproces volgens Biggs 22 1.3 Leeractiviteiten

Nadere informatie

De verhouding tussen de basiscompetenties, de Dublindescriptoren en de domeinspecifieke leerresultaten

De verhouding tussen de basiscompetenties, de Dublindescriptoren en de domeinspecifieke leerresultaten Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald op basis van de volgende twee factoren: - tien functionele gehelen - een set van attitudes

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

GROEIDOSSIER Praktijk SOV

GROEIDOSSIER Praktijk SOV GROEIDOSSIER Praktijk SOV 2016 2017 Arteveldehogeschool Bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs Kattenberg 9 B-9000 Gent Tel.: 09 234 82 70 Fax: 09 234 80 01 www.arteveldehogeschool.be/oso/stage

Nadere informatie

UDL of universeel ontwerp voor leren: wat als elk kind anders leert?

UDL of universeel ontwerp voor leren: wat als elk kind anders leert? UDL of universeel ontwerp voor leren: wat als elk kind anders leert? Doelen 1. je weet wat Universal Design for Learning (UDL) is 2. je hebt zicht op toepassingsmogelijkheden van universeel ontwerp 3.

Nadere informatie

Zorg op school binnen een nieuw leerzorgkader. Prof. Dr. Pol Ghesquière. Gezins- en Orthopedagogiek. Leerzorgkader. één kader voor zorg in onderwijs

Zorg op school binnen een nieuw leerzorgkader. Prof. Dr. Pol Ghesquière. Gezins- en Orthopedagogiek. Leerzorgkader. één kader voor zorg in onderwijs Zorg op school binnen een nieuw leerzorgkader Gezins- en Orthopedagogiek Leerzorgkader één kader voor zorg in onderwijs 3 (+1) clusters in plaats van 8 types 4 (+1) zorgniveaus in plaats van 2 systemen

Nadere informatie

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren

10/05/2012. Project evalueren studenten in het UZA. Hoe is dit gegroeid?? Wat is de achtergrond en het doel van evalueren Project evalueren studenten in het UZA Nancy Van Genechten Katrien Van den Sande Yvonne Gilissen Werkgroep mentoren en Hogescholen Hoe is dit gegroeid?? Mentorendag 2010 Hoe verder na vraag Mentoren hadden

Nadere informatie

Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage

Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage Kees Dijkstra (Windesheim), Els de Jong (Hogeschool Utrecht) en Elle van Meurs (Fontys OSO). 31 mei 2012 Box 4: Evaluatie HGW in het handelen van de student tijdens stage U kunt dit schema gebruiken om

Nadere informatie

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014

Doelstellingen. Klaar voor redelijke aanpassingen? Inhoud. 1. Situering 24/11/2014 Klaar voor redelijke? 2. Je kan het begrip redelijke situeren 3. Je kent de zeven criteria van redelijke Meirsschaut Mieke Bachelor na bachelor in het onderwijs: buitengewoon onderwijs, zorgverbreding

Nadere informatie

1. Functionele gehelen

1. Functionele gehelen AR-WG BASISCOMP-DOC-1718-004 Bijlage. Basiscompetenties als vermeld in artikel 1 De basiscompetenties van pas afgestudeerde leraren worden bepaald door twee factoren. Enerzijds zijn er tien functionele

Nadere informatie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie

ECTS-fiche. Specifieke lerarenopleiding Praktijk verdieping en integratie ECTS-fiche a) Identificatie Opleiding Specifieke lerarenopleiding Module Praktijk verdieping en integratie Code E3 + E4 Lestijden 100 + 100 Studiepunten 9 + 9 Ingeschatte totale 300 studiebelasting (in

Nadere informatie

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23

Inleiding... 9. Hoofdstuk 2 Essentiële waarden... 21. Hoofdstuk 3 Management en leidinggevende structuur... 23 Inhoud Inleiding... 9 Hoofdstuk 1 Visie op leidinggeven... 13 1.1. Organisatiecultuur... 13 1.2. Noodzaak van cultuuromslag... 15 1.3. Structuur-, cultuurdiscussie... 15 1.4. Organisatiecultuur... een

Nadere informatie

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE

BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BRUGGE BACHELOR NA BACHELOR IN HET ONDERWIJS BUITENGEWOON onderwijs BRUGGE profiel De BanaBa Buitengewoon onderwijs is er voor iedereen die graag in het buitengewoon onderwijs zou willen werken, reeds werkt,

Nadere informatie

zorgverbreding en remediërend leren

zorgverbreding en remediërend leren BACHELOR NA BACHELOR zorgverbreding en remediërend leren Zoek je een bacheloropleiding die je ondersteunt in de zorg op maat van ieder kind in het basis- of secundair onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen

Nadere informatie

buitengewoon onderwijs

buitengewoon onderwijs BACHELOR NA BACHELOR buitengewoon onderwijs Wil je je specialiseren in zorg op maat voor kinderen in het buitengewoon onderwijs? Wil je kwaliteitsvol inspelen op de specifieke onderwijsbehoeften van iedere

Nadere informatie

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs

Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Bekwaamheidseisen leraar primair onderwijs Uit: Besluit van 16 maart 2017 tot wijziging van het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel en het Besluit bekwaamheidseisen onderwijspersoneel BES in verband

Nadere informatie

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK

ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK ONTWIKKELINGSSCHALEN ONDERWIJSLEERPRAKTIJK JK BUITENGEWOON ONDERWIJS 1.1 Beginsituatiebepaling 1.1.1 H1. Gegevensverzameling 1.1.1.1 Ontwikkelingsschaal H1 Het multidisciplinaire team verzamelt geen of

Nadere informatie

Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas?

Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas? Hoe bereiden we de toekomstige leerkracht voor op inclusie en inclusief evalueren binnen een klas? 26/03/2014 VELOV-conferentie Mechelen Meggie Verstichele HUB-KAHO Lerarenopleiding Campus Waas, Sint-Niklaas

Nadere informatie

4/5/2012. Continuüm in zorg

4/5/2012. Continuüm in zorg Continuüm in zorg Studiedag Leerrijk Saar Callens 20 april 2012 De visie en methodiek van handelingsgericht werken (HGW) kan de school helpen om haar interne werking te optimaliseren. De school structureert

Nadere informatie

TERUGKOMDAG. 15 november 2016

TERUGKOMDAG. 15 november 2016 TERUGKOMDAG 15 november 2016 PROGRAMMA TERUGKOMDAG 9u00-10u30: Integrale Jeugdhulp. En wat met de school? 10u30 11u00 pauze (lokaal A03.03) 11u00-12u00: Trajectgroepen. Groepen trajectcoachen Isabelle

Nadere informatie

POST- GRADUAAT. professionele coach

POST- GRADUAAT. professionele coach POST- GRADUAAT professionele coach POSTGRADUAAT PROFESSIONELE COACH Je wil coaching inzetten als een krachtig instrument om resultaten te verbeteren, en communicatie en samenwerking te optimaliseren? Je

Nadere informatie