Bijgaand zenden wij u een kopie van een brief met bijlagen aan het Inperprovinciaal Overleg Adviescommissie Mobiliteit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijgaand zenden wij u een kopie van een brief met bijlagen aan het Inperprovinciaal Overleg Adviescommissie Mobiliteit."

Transcriptie

1 Page 1 f 1 Van: SecretariaatCG-Raad [secretariaat@cg-raad.nl] Verznden:maandag31 januari201113:29 Aan: SecretariaatCG-Raad Aan leden van de Prviciale Staten Geachte heer, mevruw, Bijgaand zenden wij u een kpie van een brief met bijlagen aan het Inperprvinciaal Overleg Adviescmmissie Mbiliteit. Met vriendelijke gret, Ria Sluijs secretaresse aanwezig van maandag t/m dnderdag Vlg ns k via Twitted Chrnisch zieken en Gehandicapten Raad rsluiis@cq-raad,,nl. Churchilllaan 11 Pstbus 169, 3500 AD Utrecht T PROVINCIALSSTATE VANOVERUSSEL Reg.nr. Dat. ntv.: 31 JAN 2011 Ruting Bijl.: ^P^ De CG-Raad maakt zich sterk vr een samenleving waarin mensen met een handicap f chrnische ziekte daadwerkelijk meeden

2 Interprvinciaal Overleg Adviescmmissie Mbiliteit De heer R. van Lunteren, vrzitter Pstbus BC Den Haag Utrecht 27 januari 2011 Kenmerk: b/jl/rs Betreft: OV-chipkaart en mensen met een functiebeperking Inlichtingen bij: Janny Lagendijk (CG-Raad) Tamara Stranders (Platfrm VG) Rland van Grinsven (Viziris) Geachte heer Van Lunteren, Geachte bestuurder van de prvincie, De Chrnisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), het Platfrm VG en Viziris signaleren grte prblemen rndm de tegankelijkheid en bruikbaarheid van de OV-chipkaart vr mensen met een functiebeperking (bijlage 1). Mensen die nu met papieren verversbewijzen zelfstandig kunnen reizen, kunnen dat niet langer wanneer de OV-chipkaart is ingeverd. knelpunten In bijlage 1 vindt u een beschrijving van de knelpunten waar mensen tegenaan lpen. Een enkel vrbeeld: De in- en uitcheckpalen/prtjes cmmuniceren via geschreven tekst en geluidssignalen. Mensen die deze geschreven tekst niet kunnen lezen maken daardr zeer veel futen. Dit betreft mensen met visuele beperkingen (ca mensen), maar k mensen die analfabeet zijn (ca ) en veel mensen met verstandelijke beperkingen (ca mensen). Zij weten niet f ze nu zijn ingecheckt f uitgecheckt, en kunnen een eventuele futbdschap niet lezen. De huidige geluidssignalen helpen hen daar nvldende bij. Snel aanpassen systeem Wij vragen u z snel mgelijk aanpassingen aan het systeem te laten den, zdat reizigers met een beperking wel met de OV-chipkaart kunnen reizen. Dit kunt u bereiken dr erp te te zien, dat de aanbevelingen van studie 065 Tekmstig landschap vr reizigers met een functiebeperking wrden pgevlgd. Ndig is bijvrbeeld dat: De in- en uitcheckpalen p eenvudige wijze en via meerdere zintuigen cmmuniceren met mensen, zwel auditief en visueel:

3 Een eenvudig visueel en auditief nderscheid tussen inchecken en uitchecken (symbl, kleur, twee nderscheiden geluidssignalen). - Uitspreken van de futbdschappen vr mensen die daarm vragen (via een kenmerk p hun kaart). Het pvlgen van de aanbevelingen uit rapprt Tekmstig landschap vr reizigers met een functiebeperking zal vr grte grepen mensen het reizen met de OVchipkaart mgelijk maken en vergemakkelijken. Tijdelijke regeling Wij vragen u -ttdat die aanpassingen zijn aangebracht- een tijdelijke regeling te treffen vr de meest kwetsbare reizigers. Dat zijn de huders van een OVbegeleiderskaart. Zij meten kunnen reizen tegen vast laag tarief, znder verplichting m in- en uit te checken. In bijlage 2 lichten wij dit te. En vr smmige reizigers met zelfs een permanent vangnet beschikbaar zijn. Ttdat die tijdelijke regeling er is, meten reizigers met een handicap zelfstandig kunnen reizen in gebieden waar de papieren kaartjes niet langer geldig zijn. Dit kan vr zelfstandig reizende mensen met visuele beperkingen p vertn van de OVbegeleiderspas met een B erp. Zij kunnen dan tijdelijk gratis reizen. Wij vragen u dit vr alle huders van een OV-begeleiderspas mgelijk te maken die zelfstandig reizen (dus niet alleen vr huders van een OV-begeleiderspas met een B erp). Papieren kaartjes handhaven tt invering tijdelijke regeling Wij vragen u de papieren kaartjes te handhaven ttdat de tijdelijke regeling is ingeverd. Eenzelfde verzek is gedaan aan: -De Minister van Infrastructuur en Milieu, mevruw M.H. Schultz -SKVV, mevruw N.L Baljeu, vrzitter Graag lichten wij het bvenstaande te in een gesprek. Met vriendelijke gret, Ad Pppelaars directeur CG-Raad Wim Drger directeur Platfrm VG Peter Hulsen directeur Viziris Bijlage: 1. Knelpunten vr mensen met beperkingen bij de OV-chipkaart 2. Tijdelijke regeling OV-chipkaart vr mensen met een beperking CC Prvinciale Staten prvincies Cnsumentenrganisaties in verleg met de prvincie (Rcv s)

4 BIJLAGE 1 KNELPUNTEN OV-CHIPKAART VOOR MENSEN MET BEPERKINGEN Inleiding Dit is een psmming van de knelpunten zals die dr de CG-Raad, Viziris en Platfrm VG zijn ingebracht in het verleg met ververders en TLS. Mensen die tt vr krt zelfstandig knden reizen met het OV, kunnen dit niet meer dr de intrductie van de OV-chipkaart. De knelpunten zijn tegelicht in vier paragrafen: 1. In- en uitchecken. 2. Infrmatie ver de OV-chipkaart. 3. Verkrijgen van een OV-chipkaart met prduct en/f sald. 4. Infrmatie ver prijs, sald en gemaakte ritten. Tt slt beschrijft een meder in een casus de situatie van haar autistische zn (5). En vindt u cijfers ver de mvang van grepen die knelpunten ervaren (6). 1. In- en uitchecken Het futls kunnen in- en uitchecken is vrwaarde vr het reizen met de OVchipkaart. Mensen met bepaalde functiebeperkingen ervaren hierbij grte belemmeringen. Dit kmt mdat er prblemen zijn bij: Bdschappen en werking kaarlezers (1.1) Bdschappen en werking van de prtjes (1.1.) Vindbaarheid en herkenbaarheid van kaarlezers en prtje (1.3) Bedienen van kaarlezers en prtjes met de OV-chipkaart (1.4) Omdat het futls kunnen in- en uitchecken z belangrijk is, lichten we de knelpunten daarbij eerst te. 1.1 Bdschappen en werking kaartlezers De bdschappen die dr kaartlezers p palen buiten het vertuig, f kastjes in het vertuig wrden gegeven, kmen niet ver. Hfddelgrep I - Mensen met een visuele en/f auditieve beperking Mensen die dfblind zijn nemen nch de bdschap in geschreven tekst p de schermen van de kaartlezers, nch de geluidssignalen waar. Mensen die blind f slechtziend zijn kunnen de geschreven tekst p de schermen van de kaartlezers niet, respectievelijk niet vldende lezen.

5 Daarbij zijn de geluidssignalen nvldende (nderscheidend) m de verschillende bdschappen alleen met geluid ver te laten kmen. Vr mensen die slechtziend zijn, zijn de letters te klein en is het (kleur)cntrast bij smmige typen kaartlezers (te) slecht. Ok is de tekst te krt in beeld. Mensen die df f slechthrend zijn, hren de geluidssignalen niet. Als daarnaast een scherm slecht te lezen is (dr lichtinval f dr nvldende (kleur)cntrast), kmt de bdschap van de kaartlezer niet ver. Hfddelgrep III - Mensen die prblemen hebben met lezen, schrijven veranderingen Vr mensen die niet kunnen lezen vanwege een verstandelijke beperking f vanwege analfabetisme f dyslexie geldt hetzelfde als vr mensen die blind f slechtziend zijn: de bdschap in geschreven tekst p het scherm kmt niet vldende ver, is tekrt in beeld en de geluidssignalen geven nvldende infrmatie. Mensen met bepaalde psychische beperkingen (waarnder autisme) kunnen nder tijdsdruk niet meerdere handelingen tegelijk verrichten (lezen hele zinnen, interpreteren geluid, uitstappen). Dit det zich vral vr bij de bdschappen van de kaartlezers p een druk vertuig, maar k als de bdschap te krt in beeld is. Mensen met een verstandelijke beperking begrijpen de bdschappen niet altijd. Z heeft de tekst gede reis een zekere betekenis van afscheid nemen in zich. Er kan dan verwarring ntstaan f is in- f uitgecheckt. 1.2 Bdschappen en werking van de prtjes De werking van de prtjes leidt tt prblemen. Hfddelgrep I - Mensen met een visuele en/f auditieve beperking Mensen die dfblind, blind f slechtziend zijn verzien de situatie bij een drukke, tweezijdig gebruikte prt niet. Als de reizigers aan de andere zijde van de prt geen vrrang geven, weten zij niet wanneer zij hun OV-chipkaart succesvl kunnen aanbieden aan de lezer. Dit brengt nzekerheid met zich mee. Hfddelgrep II - Mensen met een mtrische beperking Mensen die klein zijn en mensen die gebruik maken van een rlstel, zien dr de weerspiegeling in het scherm van het prtje niet welke bdschap de kaartlezer p het scherm weergeeft. Hfddelgrep III - Mensen die prblemen hebben met lezen, schrijven en veranderingen Mensen met een verstandelijke beperking:

6 kunnen de situatie bij een drukke tweezijdige prt wel visueel waarnemen maar al naar gelang de mate van beperking zullen zij niet in staat zijn hier p de juiste wijze mee m te gaan, maken meer futen bij de prtjes dan bij de lsstaande kaartlezers vanwege de nduidelijke bdschap van een prtje dat ng penstaat van de vrige reiziger. 1.3 Vindbaarheid en herkenbaarheid van kaartlezers en prtjes De kaarlezers en prtjes zijn meilijk te vinden en als zdanig te herkennen. Hfddelgrep I - Mensen met een visuele en/f auditieve beperking Mensen die dfblind, blind f slechtziend zijn: zien de kaartlezers en prtjes niet en zijn vlledig aangewezen p delmatig aangebrachte belijning, kunnen de kaartlezers meilijk herkennen, kunnen p een statin niet waarnemen dat er een verstapsituatie is tussen verschillende ververders, kunnen het verschil tussen de kaartlezers en prtjes van de verschillende ververders niet waarnemen mdat vrnamelijk geschreven tekst wrdt tegepast, en -die p een perrn meten verstappen: kunnen geen gebruikmaken van een verstapmeubel mdat de belijning alleen gericht is p het in- en uitgaan van het statin en dus niet p -verstappen, lpen als het verstapmeubel aan de bestaande belijning is geplaatst, mgelijk de verkeerde kant p mdat de belijning niet vrziet in richting aangeven. Mensen die dfblind zijn hebben vaak behefte aan assistentieverlening (AVG). AVG vrziet p dit mment niet in ndersteuning van handelingen met de OV-chipkaart. Hfddelgrep III - Mensen die prblemen hebben met lezen, schrijven en veranderingen Mensen die niet kunnen lezen vanwege een verstandelijke beperking f vanwege analfabetisme f dyslexie: kunnen de kaartlezers meilijk herkennen, kunnen het verschil tussen de kaartlezers en prtjes van de verschillende ververders niet f niet vldende tt zich nemen mdat hiervr hfdzakelijk geschreven tekst wrdt tegepast, kunnen het verschil tussen een kaartlezer (m in- f uit te checken) en een saldlezer (m sald en rithistrie te bekijken) niet f nvldende maken. Vr mensen met een verstandelijke beperking is het niet lgisch dat zij bij een verstap van trein p trein uit en in meten checken (het nderscheid tussen bussen, trams, metr s en treinen nderkennen zij wel).

7 Vr mensen met dementie is het niet meer te leren dat zij bij een verstap van trein p trein meten uit- en inchecken. 1.4 Bedienen van kaartlezers en prtje met de OV-chipkaart Het bedienen van de kaarlezers en prtjes levert prblemen p. Hfddelgrep I - Mensen met een visuele en/f auditieve beperking Mensen die dfblind, blind f slechtziend zijn: kunnen de OV-chipkaart niet nderscheiden van andere kaarten van hetzelfde frmaat zdat zij znder hulpmiddelen (speciaal hesje, sticker, innaaien in kleding, e.d.) de kaart niet kunnen vinden m de kaartlezer f het prtje te bedienen, kunnen bij een string van de kaartlezer waarbij deze geen enkele bdschap meer geeft, meilijk f niet een andere kaartlezer vinden. Alle delgrepen Gebruik van de OV-chipkaart is ptentieel minder veilig, mdat de reiziger deze k met gebruiken in een mgeving znder cntrlerend persneel van de ververder. Dit draagt vr reizigers met een functiebeperking bij aan het gevel van nzekerheid. De extra handelingen van in- en uitchecken, vereisen al snel meer tijd waardr de kans p het missen van een aansluiting teneemt Behalve bij NS, is er geen mgelijkheid m de hfdbdschap te herhalen als er bij reiziger met een functiebeperking nzekerheid bestaat f de hfdbdschap de crrecte was. 2. Infrmatie ver de OV-chipkaart De infrmatie die ververders en TLS verstrekken ver de OV-chipkaart, kunnen mensen meilijk tt zich nemen. Hfddelgrep I - Mensen met een visuele en/f auditieve beperking Vr mensen die dfblind, blind f slechtziend zijn, zijn het internet, brieven en brchures niet f niet gemakkelijk te gebruiken. Hfddelgrep III - Mensen die prblemen hebben met lezen, schrijven en veranderingen Vr mensen met een verstandelijke beperking, zijn het internet, brieven en brchures vaak niet f niet gemakkelijk te gebruiken.

8 Verkrijgen van een OV-chipkaart met prduct en/f sald Het verkrijgen van een OV-chipkaart en het erp zetten van prducten en/f sald levert prblemen p. Hfddelgrep I - Mensen met een visuele en/f auditieve beperking Vr mensen die dfblind, blind f slechtziend zijn: is internet niet f niet gemakkelijk te gebruiken, zijn de apparaten van het distributienetwerk van de OV-chipkaart niet f niet -gemakkelijk: -te vinden, -te gebruiken znder vldende gezichtsvermgen, aan te leren en te gebruiken mdat ze nderling verschillen. is geen alternatief vr handen mdat balies van ververders waar assistentie via persneel beschikbaar is maar p beperkte schaal aanwezig zijn. Hfddelgrep III - Mensen die prblemen hebben met lezen, schrijven en veranderingen Vr mensen met een verstandelijke beperking: is internet vaak niet f niet gemakkelijk te gebruiken, zijn de apparaten van het distributienetwerk van de OV-chipkaart: - niet f niet gemakkelijk te vinden, - teveel gericht p het vermgen m begrijpend te kunnen waarnemen, mgaan met taal en denken, - niet f niet gemakkelijk aan te leren en te gebruiken mdat ze nderling verschillen, is geen reëel alternatief vr handen mdat balies van ververders waar assistentie via persneel beschikbaar is maar p beperkte schaal aanwezig zijn. 4. Infrmatie ver prijs, sald en gemaakte ritten Het verkrijgen van infrmatie ver prijs, sald en gemaakte ritten is meilijk. Hfddelgrep I - Mensen met een visuele en/f auditieve beperking Vr mensen die dfblind, blind f slechtziend zijn: is internet vaak niet f niet gemakkelijk te gebruiken, zijn de apparaten van het distributienetwerk van de OV-chipkaart niet f niet gemakkelijk: - te vinden, - te gebruiken, - aan te leren en te gebruiken mdat ze nderling verschillen,

9 is cntrle achteraf van de ritprijs, de crrecte (autmatische) afschrijving en het resterende sald p de OV-chipkaart meilijk znder hulp. Het niet (kunnen) uitveren van deze cntrle verhgt de financiële risic s die deze mensen lpen dr nbedeld en/f nbewust gemaakte verkeerde handelingen e.d. Hfddelgrep III - Mensen die prblemen hebben met lezen, schrijven en veranderingen Vr mensen met een verstandelijke beperking: is internet vaak niet f niet gemakkelijk te gebruiken, zijn de apparaten van het distributienetwerk van de OV-chipkaart: - niet f niet gemakkelijk te vinden, - teveel gericht p het vermgen m begrijpend te kunnen waarnemen, mgaan met taal en denken, - niet f niet gemakkelijk aan te leren en te gebruiken mdat ze nderling verschillen. Vr mensen met een verstandelijke beperking f mensen met autisme: is cntrle achteraf van de ritprijs, de crrecte (autmatische) afschrijving en van het resterende sald p de OV-chipkaart teveel rmpslmp znder het inrepen van hulp daarbij; het dientengevlge niet (kunnen) uitveren van deze cntrle verhgt de financiële risic s die deze mensen lpen dr nbedeld en/f nbewust gemaakte verkeerde handelingen e.d. bij in- f uitchecken.

10 Casus dr meder van jngen met autisme in Amsterdam Mijn zn van 16 jaar is meilijk lerend en heeft een autisme spectrum strnis. Hij reisde alleen met penbaar verver. Hij leidt een gewn leven met zijn beperking znder dat die te belemmerend hefde te zijn. Hij kn k ged zelfstandig reizen. Ttdat de OV-chipkaart werd ingeverd. Hij is afhankelijk van structuur, verzicht en het vlgen van duidelijke richtlijnen. Wij werden peens gecnfrnteerd met een veelvud aan apparaten; NS en GVB prten, lezen van bericht p in- en uitcheckapparaten, plaadapparaten, saldapparaten, verstapapparaten. Daarbij een hele lijst aan uitznderingen: apparaten waar tijd tussen met zitten alvrens het apparaat weer registreert, futieve apparaten, nzichtbare sald s. Er zijn zveel uitznderingssituaties en instructies dat het mij niet lukt m hem dit uit te leggen. De eerste bete was al snel binnen. Het was niet rendabel m een abnnement te kpen mdat hij maar een paar keer per week hefde te reizen. Ik ks vr autmatisch pladen m paniek bij hem te vrkmen in geval van een 'min' sald. Dit kstte mij in 8 maanden tijd wel 600 eur. Dr een fut in het registratiesysteem p internet kn ik zijn transacties niet inzien. Ondanks een bericht van klantenservice waarmee duidelijk werd dat zij de heveelheid verkeerde transacties wel kunnen inzien, mest ik zijn kaart meenemen en extra naar een statin reizen m de transacties per 10 reizen uit te draaien. Vervlgens mest ik per transactie 2 pagina's invullen (waarvr ik speciaal naar een GVB kantr mest reizen m die p te halen). Dit is te ingewikkeld m k ng aan mijn zn uit te leggen. Resultaat: OV-chipkaart werd een baan en een kstenpst vr mij. De OVchipkaart ntnam zelfvertruwen en zelfredzaamheid van mijn zn. Wij zijn gedwngen m een abnnement te nemen; deze hge ksten die resulteren uit het OV-chipkaart- labyrint kan ik niet betalen. Hij heeft een auti-pas, een indicatie vr begeleiding en een vr aanvullend penbaar verver. Er zijn specifieke begeleidingstrajecten ingezet m met de OV-chipkaart m te leren gaan. Het aanleren is tt nu te niet gelukt. Als ik mij bedenk heveel indirecte ksten dit vr de verheid met zich meebrengt dan begrijp ik niet he het pweegt tegen het intrduceren van gebruiksvriendelijke alternatieven vr mensen met psychische beperkingen. Ls daarvan, jammer dat een enkel systeem z de handicap van mijn zn benadrukt en tt zveel nzekerheid heeft geleid, terwijl hij z ged zelfstandig kn reizen.

11 Aantallen mensen die knelpunten ervaren Hfddelgrep I - Mensen met een visuele en/f auditieve beperking Mensen die dfblind zijn (ca mensen). Mensen die slechthrend f df zijn (ca mensen). Mensen die slechtziend f blind zijn (ca mensen). Hfddelgrep II - Mensen met een mtrische beperking Mensen die klein zijn (ca ) Mensen die gebruik maken van een rlstel (ca ) Hfddelgrep III - Mensen die prblemen hebben met lezen, schrijven en veranderingen Mensen die analfabeet zijn (ca mensen). Mensen met bepaalde psychische beperkingen, inclusief autisme (ca mensen) en dementie (ca mensen). Mensen met dyslexie ( mensen). Mensen met een verstandelijke beperking (ca mensen). Mildere en/f gerelateerde functiebeperkingen Als de knelpunten wrden pgelst zal dit k mensen met mildere en/f gerelateerde functiebeperkingen helpen. Denk hierbij aan: mensen met een IQ tussen de 70 en 85 die niet tt de mensen met een verstandelijke beperking wrden gerekend (ca. 14% van de bevlking fwel ca mensen), laaggeletterden (mensen die niet snel kunnen lezen; ca mensen), uderen, mensen die de Nederlandse taal niet spreken en/f lezen (teristen, allchtnen, etc.), kleurenblinden (ca mensen).

12 BIJLAGE 2 TIJDELIJKE REGELING OV-CHIPKAART VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING 22 nvember 2010 Samenvatting Aan de landelijke en decentrale verheden en aan de ververders wrdt gevaagd, m het mgelijk te maken, dat mensen met een handicap tijdelijk kunnen reizen p een speciale OV-chipkaart (Handikaart). De reden is, dat mensen met en handicap die tt vr krt wel zelfstandig met het OV knden reizen, met de OV-chipkaart niet futls meer kunnen reizen. Dit wrdt verrzaakt drdat mensen de in- en uitcheckpalen niet kunnen vinden, de bdschappen die erp staan niet tt zich kunnen nemen en de handelingen te cmplex zijn gewrden. Dit prbleem met p termijn structureel pgelst wrden. Op krte termijn is een tijdelijke plssing ndig. De tijdelijke plssing bestaat uit een speciale OV-chipkaart (Handikaart) waarmee men tegen een vaste vergeding in een bepaalde peride nbeperkt kan reizen. Hierdr kunnen geen futen meer gemaakt wrden. De kaart bestaat al vr blinden en slechtzienden in de regi s Amsterdam en Rtterdam (Viziriskaart). Deze Viziriskaart wrdt p dit mment uitgebreid vr andere gebieden van het stads- en streekverver. De Viziriskaart met k vr mensen met andere dan visuele beperkingen gaan gelden. Met name mensen met verstandelijke beperkingen en mensen met een psychische beperking (waarnder autisme) hebben deze kaart k ndig m futls te kunnen reizen. Er kan geen aparte indicatiestelling p krte termijn pgetuigd wrden m deze grep te traceren. Daarm wrdt vrgesteld m de speciale OV-chipkaart pen te stellen vr alle mensen die geïndiceerd zijn vr de OV-Begeleiderskaart.

13 Knelpunt In eindbeeldstudie 65 Tekmstig landschap vr mensen met een functiebeperking zal beschreven wrden welke knelpunten mensen met beperkingen tegenkmen bij het reizen met de OV-chipkaart. Mensen die tt vr krt ng zelfstandig knden reizen, maar bij de OV-chipkaart niet meer. Vruitlpend p deze studie, kan gemeld wrden dat de grtste prblemen ntstaan drdat mensen de in- en uitcheckpalen niet vinden en de bdschappen die p die palen staan niet tt zich kunnen nemen. Het vinden van de palen: - Mensen met een visuele beperking zien de palen niet staan en zien geen nderscheid tussen verschillende palen, met verschillede functies en/f van verschillende ververders. - Mensen met een verstandelijke beperking zien de palen wel, maar begrijpen het nderscheid tussen de verschillende palen nvldende. Het tt zich nemen van bdschappen p de palen: - Mensen met visuele beperkingen kunnen de beeldschermen niet lezen. De geluidsignalen zijn nvldende nderscheidend m de verschillende bdschappen te kunnen begrijpen. - Mensen met verstandelijke beperkingen en mensen met autisme hebben sms een leeshandicap. Ok zij kunnen dan de bdschappen p de schermen niet lezen. Een ander grt prbleem is, dat mensen met psychische beperkingen (waarnder autisme) en mensen met verstandelijke beperkingen prblemen hebben met de vlgrde van de handelingen en het feit dat in een drukke mgeving (fut)bdschappen snel gelezen en begrepen meten wrden. Dit leidt tt zeer veel futen. Er met dus een plssing gevnden wrden vr mensen met een visuele beperking, mensen met en verstandelijke beperking en mensen met een psychische beperking. 2. Structurele plssing In de eindbeeldstudie 65 wrden de structurele plssing vr genemde delgrepen nauwgezet beschreven. Het realiseren van de aanpassingen zal geruime tijd duren.

14 Tijdelijke plssing Zlang deze structurele plssing niet gerealiseerd is, met vr genemde delgrepen een tijdelijke plssing gevnden wrden. De tijdelijke plssing bestaat uit een speciale OV-chipkaart (Handikaart) die vr een bepaalde tijd, tegen een vast tarief vrij reizen in een bepaald gebied mgelijk maakt. De speciale OV-chipkaart (Handikaart) biedt te- en uitgang bij afgeslten gebieden en geeft reisrecht. Deze kaart wrdt al ingeverd vr mensen met een visuele beperking (Viziriskaart). De rganisaties van mensen met een handicap vragen aan de verheden en ververders een dergelijke kaart k in te veren vr mensen met verstandelijke, en psychische beperkingen. Nadrukkelijk geven de gehandicaptenrganisaties aan, dat zij deze tijdelijke plssing k echt zien als een tijdelijke plssing. Mensen met beperkingen willen net als alle reizigers tegen nrmaal tarief kunnen reizen. 4. Traceren delgrep Indicatiestelling is de gangbare manier, m te bepalen wie vr een dergelijk prduct in aanmerking kmt. Omdat dit m een tijdelijke maatregel gaat, is het nwenselijk m een speciale indicatiestelling hiervr p te tuigen. Gebruik maken van bestaande indicaties is dan een eenvudige weg. Meerdere bestaande indicaties kunnen gebruikt wrden m de genemde delgrep te traceren. De OV-Begeleiderskaart vrmt daarbij de belangrijkste. Een telichting: De OV Begeleiderskaart is ingesteld vr mensen die niet znder begeleiding kunnen reizen. De criteria vr de OV-Begeleiders kaart zijn de vlgende: a. De aanvrager met minstens 12 jaar ud zijn. b. Aanvrager met wnachtig zijn in Nederland. c. De aanvrager met dr zijn handicap (blijvende invaliditeit ten gevlge van (een cmbinatie van) lichamelijke en/f verstandelijke afwijkingen/aandening(en) niet in staat zijn zelfstandig met de trein te reizen (de reiziger kan niet znder hulp in de trein kmen en/ f heeft tijdens de reis hulp ndig); Vrbeeld: Visueel gehandicapten met vr beide gen een gezichtsvermgen van minder dan 25%. Het vergrte deel van de huders van een OV-Begeleiderskaart bestaat dus uit mensen die helemaal niet zelfstandig reizen. De kaart wrdt echter k tegekend, als men sms wel (p vaste trajecten) en sms niet (p nieuwe trajecten) zelfstandig kan reizen. Met de OV- Begeleiderskaart is daarmee een deel van de grep van persnen met een

15 handicap te traceren die tt nu te wel (deels) zelfstandig met het OV kunnen reizen, maar dr de invering van de OV-chipkaart dit niet langer kunnen. Slechts een beperkt aantal mensen van de geïndiceerden vr de OV- Begeleiderskaart zal dus een speciale OV-chipkaartpas (Handikaart) aanvragen m zelfstandig te reizen. Dit mdat het vergrte deel van deze grep nit zelfstandig reist. Hiernder vlgt een telichting per delgrep. Aangeven wrdt waarm vr een belangrijk deel van deze delgrep de indicatie vr de OV-Begeleiderskaart gebruikt kan wrden m mensen te traceren die recht hebben p de speciale OVchipkaart (Handikaart). 4.1 mensen met visuele beperkingen Het traceren van de delgrep mensen met visuele beperkingen is relatief eenvudig. De OV-Begeleiderskaart kent de aanduiding B vr blinden en slechtzienden. Er zijn huders van een OV-Begeleiderskaart. Van hen hebben een visuele beperking en de hebben dus de aanduiding B p de OV-Begeleiderskaart. Niet alle mensen met een visuele beperking hebben een OV- Begeleiderskaart. Dit mdat zij tt nu te zelfstandig (znder begeleiding) reizen. Een lichte tename van het aanvragen van de OV-Begeleiderskaart zal mgelijk het gevlg zijn van het tekennen van de Handikaart aan huders van een OV- Begeleiderskaart. 4.2 mensen met een verstandelijke beperking Veel mensen met en verstandelijke beperking hebben een OV-begeleiderskaart, mdat zij net als mensen met een visuele beperking p smmige trajecten wel zelfstandig kunnen reizen, maar p andere -nieuwe- trajecten een begeleider ndig hebben. De OV-begeleiderskaart kent echter geen aanduiding verstandelijke beperking. Onduidelijk is heveel van de ( minus ) mensen een verstandelijke beperking hebben. Vanwege deze nduidelijkheid is het gewenst, dat aan alle huders van een OV-begeleiderskaart de speciale OVchipkaart (Handikaart) wrdt verstrekt. 4.3 mensen met een ernstige lichamelijke beperking Er zullen k mensen bij de bezitters van de OV-Begleiderspas zitten, die een ernstige lichamelijke beperking hebben en mgelijk wel deels zelfstandig kunnen reizen. Zij zuden eigenlijk geen recht hebben p de speciale OVchipkaart, mdat zij wel de palen kunnen vinden en kunnen lezen wat p de schermen staat. Hiervr werd echter al aangegeven, dat de OV-Begeleiderskaart in principe is bestemd vr mensen die niet zelfstandig kunnen reizen. De behefte aan een speciale OV-chipkaart m zelfstandig te reizen zal dus niet grt zijn bij deze grep. Daarbij is het reizen met de OV-chipkaart vr mensen met ernstige mtrische beperkingen en een slechte handfunctie k een grt prbleem. Wat dr tekenning van de Handikaart dan tevens tijdelijk pgelst wrdt.

16 mensen met een psychische beperking (waarnder autisme) Mensen met psychische beperkingen, waarnder autisme, hebben lang niet altijd OV-Begeleiderskaart. Deze grep wrdt niettemin stevig getrffen dr de invering van de OV-chipkaart. Vrgesteld wrdt m deze grep te traceren dr gebruik te maken van de indicatie vr Begeleiding dr CIZ 1 en Bureau Jeugdzrg, en van de indicatie vr cluster 4: Kinderen met gedragsstrnissen, ntwikkelingstrnissen en psychiatrische prblematiek dr CVI 2. Indien men in het bezit is van een deze indicaties kan men de Handikaart aanschaffen. Het is ndenlijk m ververders aan het lket te laten berdelen f een verlegde CIZ-, Bureau Jeugdzrg- f CVI-indicatie de gede is. Daarm wrdt vrgesteld m het lket van de OV-Begeleiderskaart te laten indiceren vr de Handikaart vr de delgrep van mensen met psychische beperkingen. Het lket vr de OV-Begeleiderskaart is al gewend m gebruik te maken van bestaande medische indicaties van het CIZ. De keuze is dan, m deze mensen een indicatie te geven vr een OV- Begeleiderskaart (en daamee het recht m de Handikaart aan te vragen), f m hen een specifieke indicatie alleen vr de Handikaart te geven. Dit zal leiden tt een tename van aanvragen bij het lket van de OV- Begeleiderskaart. 4.5 tekmst van de OV-Begeleiderskaart De OV-Begeleiderskaart wrdt p dit mment uitgegeven dr NS. Dit is wettelijk z geregeld. Dr de intrductie van de OV-chipkaart blijkt er een behefte m de indicatie vr de OV-Begeleiderskaart te differentiëren vr recht p: - het meenemen van een gratis begeleider (bestaand). - het recht p uitstel van betaling, cq kpen van een kaartje in de trein (bestaand) - een speciale OV-chipkaart (Handikaart) (nieuw, maar tijdelijk). 5. Plitiek maatschappelijk draagvlak Overheden en ververders zijn verantwrdelijk vr de invering van de OVchipkaart en daarmee vr de intrductie van een tijdelijke OV-chipkaart vr mensen met beperkingen (Handikaart). Vr blinden en slechtzienden is de Viziriskaart al ingeverd in Rtterdam en Amsterdam. Dit mede p aandrang van de Tweede Kamer en minister. Overlegd wrdt nu ver een kaart vr blinden en slechtzienden vr het verige stads- en streekverver en vr NS. 1 CIZ, Centrum Indicatiestelling Zrg 2 CVI, Cmmissie vr indicatiestelling (speciaal nderwijs)

17 De CG-Raad heeft in het LCO gevraagd, de tijdelijke kaart k vr mensen met andere type beperkingen beschikbaar te stellen. Gevraagd is m een ntitie. Deze ntitie is daar een antwrd p. Deze ntitie wrdt ingebracht dr twee kepels van gehandicaptenrganisaties: - CG-Raad (mensen met lichamelijke en zintuiglijke beperkingen) - Platfrm VG (mensen met verstandelijke beperkingen) De CG-Raad en Platfrm VG hebben de Kamer en minister eerder gevraagd te stimuleren dat deze tijdelijke regeling wrdt uitgebreid. Minister Eurlings heeft in zijn laatste algemeen verleg met de Kamer (6 ktber 2010) tegezegd de wens van de CG-Raad en Platfrm VG met kracht nder de aandacht te zullen brengen van verheden en ververders. Genemde gehandicaptenrganisaties hpen p een snelle intrductie van de tijdelijke speciale OV-chipkaart vr mensen met een beperking (de Handikaart).

Dit probleem moet op termijn structureel opgelost worden. Op korte termijn is een tijdelijke oplossing nodig.

Dit probleem moet op termijn structureel opgelost worden. Op korte termijn is een tijdelijke oplossing nodig. BIJLAGE 2 TIJDELIJKE REGELING OV-CHIPKAART VOOR MENSEN MET EEN BEPERKING 22 november 2010 Samenvatting Aan de landelijke en decentrale overheden en aan de vervoerders wordt gevaagd, om het mogelijk te

Nadere informatie

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen.

Wij verzoeken u de toelichting voor het invullen van het formulier goed te lezen. Wij verzeken u de telichting vr het invullen van het frmulier ged te lezen. Op basis van de dr u aangegeven reismgelijkheden van de leerling en p basis van het verversadvies van schl en eventuele andere

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

GS brief aan Provinciale Staten

GS brief aan Provinciale Staten GS brief aan Prvinciale Staten Pstadres Prvinciehuis Pstbus 90602 2509 LP Den Haag T 070-441 66 11 www.zuid-hlland.nl Datum zie verzenddatum Aan Prvinciale Staten Bijlagen 2 Onderwerp Infrmatie ver het

Nadere informatie

De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld

De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld De Wet maatschappelijke ndersteuning eenvudig verteld Met de Wm det iedereen gewn mee VCP Zichtbare invled van mensen met een beperking p lkaal beleid Inleiding Dit bekje met infrmatie ver de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563

IWI. De Gemeenteraad Postbus 11563 Inspectie Werk en Inkmen Tezicht Gemeentelijk Dmein De Gemeenteraad Pstbus 11563 2502 AN Den Haag Prinses Beatrixlaan 82 2595 AL Den Haag Telefn (070) 304 44 44 Fax (070) 304 44 45 www.lwiweb.nl Cntactpersn

Nadere informatie

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân

Projectaanvraag Versterking sociale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1 Prjectaanvraag Versterking sciale infrastructuur t.b.v. burgerkracht in Fryslân 1. Aanleiding Eind 2012 heeft Prvinciale Staten van de prvincie Fryslân keuzes gemaakt mtrent de 'kerntakendiscussie'.

Nadere informatie

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t

D i e n s t v e r l e n i n g s d o c u m e n t D i e n s t v e r l e n i n g s d c u m e n t Ons kantr hudt zich bezig met financiële dienstverlening en heeft zich gespecialiseerd in schade- en levensverzekeringen en is daarbij actief p de zakelijkeen

Nadere informatie

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012

Stappenplan BTW-verhoging van 19 naar 21% per 1 oktober 2012 Stappenplan BTW-verhging van 19 naar 21% per 1 ktber 2012 Supprt ID: 57354 Versies: AccuntView Windws Dit stappenplan hebt u ndig m uw administraties in AccuntView gereed te maken vr het nieuwe BTW-percentage.

Nadere informatie

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V.

Vrijwilligersbeleid voetbalvereniging N.B.S.V.V. Vrijwilligersbeleid vetbalvereniging N.B.S.V.V. Waarm deze richtlijn? Geen enkele amateur-sprtvereniging kan tegenwrdig ng bestaan znder de inzet en bijdrage van (veel) vrijwilligers. Ok binnen nze vereniging

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR

AANVRAAGFORMULIER LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR Ontvangstbevestiging gestuurd Aanvraag cmpleet ja / nee Gescand en verwerkt in Carel behandeld dr: d.d.: AANVRAAGFORMULIER LEERLINGENVERVOER SCHOOLJAAR 2014-2015 Wij verzeken u de telichting vr het invullen

Nadere informatie

Overstap Meerdere Velvoerders

Overstap Meerdere Velvoerders Prject O52 Eindbeeldstudie Overstap Meerdere Velverders Elndbeeldstudle 052 - Ovestap Meerdere VerveÍdeís blz. l van 8 Oplegntitie EinbeeldrapPft O52 Eindbeeldrapprten OV-chipkaart Overleg tussen cnsumentenrganisaties

Nadere informatie

H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer

H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer H5 Rechten en plichten van werkgever en werknemer Inhud: 5.1 Plichten van de werkgever 5.2 Plichten van de werknemer 5.3 Schadevergeding 5.4 Algemene wet gelijke behandeling 5.1 Plichten van de werkgever

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

AANMELDING VOOR SPECIAAL ONDERWIJS OF LEERLINGGEBONDEN FINANCIERING. (voor eerste indicatie en voor herindicatie) AANMELDINGSFORMULIER VOOR OUDERS

AANMELDING VOOR SPECIAAL ONDERWIJS OF LEERLINGGEBONDEN FINANCIERING. (voor eerste indicatie en voor herindicatie) AANMELDINGSFORMULIER VOOR OUDERS Bijlage A: Aanmeldingsfrmulier AANMELDING VOOR SPECIAAL ONDERWIJS OF LEERLINGGEBONDEN FINANCIERING (vr eerste indicatie en vr herindicatie) AANMELDINGSFORMULIER VOOR OUDERS BESTEMD VOOR DE COMMISSIE VOOR

Nadere informatie

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak

Rapport. Bekend maakt bemind Onderzoek naar de bekendheid van en waardering voor het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Rapprt Bekend maakt bemind Onderzek naar de bekendheid van en waardering vr het Expertisecentrum Veilige Publieke Taak Over het CAOP Het CAOP is hét kennis- en dienstencentrum p het gebied van arbeidszaken

Nadere informatie

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie.

Reglement betreffende een Provinciale herkenbaarheid bij elke vorm van provinciale subsidie. Reglement betreffende een Prvinciale herkenbaarheid bij elke vrm van prvinciale subsidie. DE PROVINCIERAAD VAN WEST - VLAANDEREN, Overwegende dat het belang van de prvinciale herkenbaarheid, naar aanleiding

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017

SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE SEPTEMBER 2017 SOCIALE VEERKRACHT INNOVATION GAMES DEAR FUTURE 23 28 SEPTEMBER 2017 1.WAARDENKAARTEN Hiernder wrden de waardenkaarten weergegeven. Uit 24 kaarten zijn er 6 gekzen die centraal staan bij dit team en het

Nadere informatie

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden;

De burgemeester, het college en de raad van de gemeente Muiden; Vrbeeld handvest De burgemeester, het cllege en de raad van de gemeente Muiden; Gelet p artikel 169, tweede en derde lid, en artikel 180, tweede en derde lid, Gemeentewet; Hebben de vlgende uitgangspunten

Nadere informatie

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR!

VOEL OOK DE MAGIE VAN KINDEROPVANG EN NATUUR! Ontwikkeling van kinderen, stagnatie van de ntwikkeling en drverwijzen Wij prberen er vr te zrgen dat kinderen zich bij nze pvang plezierig velen en zich kunnen ntwikkelen. Om te kunnen berdelen f dit

Nadere informatie

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd. fh grningen bezekadres: Martinikerkhf 12 Aan Prvinciale Staten pstadres: Pstbus 610 9700 AP Grningen lïwywftgprgymc algêrnéen telefnnr: algerneen faxnr.: OSO 316 49 II OSO 316 49 33 Datum Briefnummer Zaaknummer

Nadere informatie

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009]

Meldcode bij een vermoeden van kindermishandeling voor scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1 Algemeen Meldcde bij een vermeden van kindermishandeling vr scheidingsbegeleiders [versie 28-04-2009] 1.1 Iedere ScS Scheidingsspecialist, ScS Zandkasteelcach, ScS OKEE-cach, hierna te nemen scheidingsbegeleider,

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Beleidsplan 2014 tot en met 2016

Beleidsplan 2014 tot en met 2016 Blessed Generatin Nederland Falkejacht 25 9254 EJ Hurdegaryp Beleidsplan 2014 tt en met 2016 Blessed Generatin Nederland (0511) 47 21 37 - www.blessedgeneratin.nl - inf@blessedgeneratin.nl KvK 01100560

Nadere informatie

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Stel uw inkomen zeker, sluit een arbeidsongeschiktheidsverzekering af Stel uw inkmen zeker, sluit een arbeidsngeschiktheids af Eindelijk geniet u van een heerlijke skivakantie. En natuurlijk verkmt het u niet, want u bent een ervaren skiër. Maar laat dat ngeluk nu net in

Nadere informatie

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning.

Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwoording 2. Doelstellingen 3. Model 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning. Beleidsplan directe instructie : 1. Verantwrding 2. Delstellingen 3. Mdel 4. Kijkwijzer 5. -Werkwijze en tijdsplanning 1 Verantwrding: Wij willen binnen het nderwijs dat wij geven rekening huden met de

Nadere informatie

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012

Resultaten openbare marktconsultatie. Verkoop klooster Groot Bijstervelt Gemeente Oirschot. BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 Resultaten penbare marktcnsultatie Verkp klster Grt Bijstervelt Gemeente Oirscht BIZOB-2011-SK-OIR-010 CONCEPT 19 april 2012 1. Inleiding 1.1 Aanleiding De gemeente Oirscht is sinds nvember 2009 eigenaar

Nadere informatie

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015

Beleidsregels voorziening jobcoaching Participatiewet 2015 Beleidsregels vrziening jbcaching Participatiewet 2015 1-7-2015 Jbcaching Reginale beleidsregels jbcaching Participatiewet regi Achterhek Inleiding Jbcaching gaat ver het ndersteunen van mensen bij het

Nadere informatie

De volgende kenmerken die betrekking hebben op de algemene ontwikkeling kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong.

De volgende kenmerken die betrekking hebben op de algemene ontwikkeling kunnen wijzen op een ontwikkelingsvoorsprong. 1 Checklist kinderen met een ntwikkelingsvrsprng (grep 1 en 2). De vlgende kenmerken die betrekking hebben p de algemene ntwikkeling kunnen wijzen p een ntwikkelingsvrsprng. mndelinge taalvaardigheid gede

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

DYSCALCULIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:...

DYSCALCULIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... 1 DYSCALCULIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis rekenvaardigheid vr schl Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden (in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest

Asbestbeleidsplan. Beleid en beheer asbest Asbestbeleidsplan Beleid en beheer asbest Dcumenttitel. Asbestbeleidsplan Status. Cncept Definitief Versie. 1.1 Datum. 22-03-2014 Organisatie. Wningcrpratie Rentree Opstellers. Wningcrpratie Rentree i.s.m.

Nadere informatie

Studeren zonder belemmeringen

Studeren zonder belemmeringen Studeren znder belemmeringen Bepalende factr: de dcent Eén p de tien Nederlandse studenten heeft dr een beperking last van belemmeringen tijdens zijn pleiding. Ze maken het zichzelf en hun dcenten sms

Nadere informatie

WORKFLOW4U. Voor transparante processen en voorspelbare kwaliteit

WORKFLOW4U. Voor transparante processen en voorspelbare kwaliteit WORKFLOW4U Vr transparante prcessen en vrspelbare kwaliteit U kunt zich er vast iets bij vrstellen: Bedrijfsprcessen l ijken een wirwar van afspraken en acties. W erkprcessen zijn vaak cmplexer dan ndig

Nadere informatie

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013

Verkorte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Verkrte Handleiding Versie Medewerker Januari 2013 Starten met OTIB-skillsmanager OTIB-skillsmanager is een instrument m het gesprek dat u gaat veren met uw leidinggevende vr te bereiden. U wrdt gevraagd

Nadere informatie

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding

Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie, Dyscalculie & Spellingsbegeleiding Dyslexie en dyscalculie en spellingsbegeleiding p het Carlus Clusius Cllege Zwlle Signalering en Begeleiding dyslectische / dyscalculische leerlingen Dyslexie:

Nadere informatie

Advies keuring gezichtsvermogen voor verkeersdeelnemers

Advies keuring gezichtsvermogen voor verkeersdeelnemers Advies keuring gezichtsvermgen vr verkeersdeelnemers Wettelijke eisen Bij wet wrden eisen aan het gezichtvermgen van rijbewijshuders gesteld. Het cmplete verzicht van deze eisen treft u in bijlage 1. Grfweg

Nadere informatie

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016

Reglement Vlaams-Nederlandse Journalistenbeurs Onderzoeksbeurs & Uitwisseling 2016 Reglement Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeurs Onderzeksbeurs & Uitwisseling 2016 In 2016 kennen de Vlaamse en Nederlandse verheid pnieuw de Vlaams-Nederlandse Jurnalistenbeur(zen) (VNJB) te aan Nederlandse

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS OUDERBLIK Een rugzak vl ideeën vr uders en schl SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS 2012 1. Schriftelijke cmmunicatie met anderstalige uders Schriftelijke cmmunicatie gaat ver alle cmmunicatie naar uders

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Datum vestiging in Nederland:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Datum vestiging in Nederland: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die de Taalklas van de Rembrandt van Rijnschl bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Vervoersmanagement Online

Vervoersmanagement Online Verversmanagement Online Instructie uder / verzrger Aanvragen leerlingenverver Versie 7.7 1 Inleiding Van harte welkm bij Verversmanagement Online. Verversmanagement Online is één van de tls die Publiek

Nadere informatie

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn:

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn: Wie zijn we? Zrggrep Kans is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

Bestemd voor Alle medewerkers, cliënten, kinderen, andere personen die zich op locaties van Stichting D.W.R.P. bevinden.

Bestemd voor Alle medewerkers, cliënten, kinderen, andere personen die zich op locaties van Stichting D.W.R.P. bevinden. MIC-melding Del van de prcedure Het dr een cmmissie analyseren en berdelen van futen en (bijna) ngelukken in de rganisatie m hiervan te leren, z ndig actie te ndernemen en z herhaling f erger te vrkmen

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2017-2018 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van hgbegaafdheid. Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden -

- Bedrijfsvermeldingen, Key-accounts & andere advertentiemogelijkheden - - Bedrijfsvermeldingen, Key-accunts & andere advertentiemgelijkheden - Dr: VvE Media B.V. Versie: 2.1 Datum: 7 mei 2015 Cntactpersn: Dhr. R.H.P. van der Vssen inf@nederlandvve.nl www.nederlandvve.nl ABN

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van de verlangde gdsdienstige- f levensbeschuwelijke richting. Gegevens

Nadere informatie

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen.

Zijn in de aanvraag bijlagen genoemd en zijn die bijgevoegd? Zo ja, welke? Nummer desgewenst de bijlagen. Checklist berdeling adviesaanvraag 1. De adviesaanvraag Heeft de r een adviesaanvraag gehad? Let p: een rapprt is in principe geen adviesaanvraag. Met een adviesaanvraag wrdt bedeld: het dr de ndernemer

Nadere informatie

Vervoersmanagement Online

Vervoersmanagement Online 1 Verversmanagement Online Instructie uder / verzrger Aanvragen leerlingenverver Versie 7.7 2 Inleiding Van harte welkm bij Verversmanagement Online. Verversmanagement Online is één van de tls die Publiek

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van hgbegaafdheid. Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Naam: Voorletters: BSN: Naam: Voorletters: BSN:

Naam: Voorletters: BSN: Naam: Voorletters: BSN: BUDGETPLAN Persnsgebnden budget Wm / Jeugd U wilt bij de gemeente een Persnsgebnden budget (PGB) aanvragen waarmee u zelf zrg / ndersteuning / vrziening kunt inkpen. Als nderdeel van die aanvraag met een

Nadere informatie

g e m e e n t e M O N T F O O R T

g e m e e n t e M O N T F O O R T M O N F O O R SCHRIFELIJKE VRAGEN AAN HE COLLEGE Nr. 2015-02 Datum: 12 januari 2015 Naam vragensteller: Niclet Rrije en Anne-Marie van de Pll Vraag gericht aan: Wethuder Vlaar Onderwerp: Besluit maatschappelijke

Nadere informatie

Samenvatting. Evaluatierapport Buurt in Actie December 2006 2

Samenvatting. Evaluatierapport Buurt in Actie December 2006 2 Evaluatierapprt Samenvatting Dit rapprt bevat de resultaten van de evaluatie van Buurt in Actie (BIA). Deze evaluatie is uitgeverd m inzicht te krijgen in het functineren van het prject en aanbevelingen

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING

WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING WETSTECHNISCHE INFORMATIE GEGEVENS VAN DE REGELING Overheidsrganisatie gemeente Heusden Officiële naam regeling Beleidsregels vergunning parkeren Citeertitel Beleidsregels vergunning parkeren Beslten dr

Nadere informatie

De Ultieme Sollicitatie Gids.

De Ultieme Sollicitatie Gids. De Ultieme Sllicitatie Gids. Ha Aanstaande Superheld! Hierbij een mie verzameling met nuttige infrmatie. Lees het dr en kijk wat je eruit kunt halen. Sms staan er bepaalde tips f acties dubbel in. Dat

Nadere informatie

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van

De kans is groot dat uw testament niet voldoet aan uw wensen, geen gebruik maakt van Testamenten check Streep dr wat niet van tepassing is VRAAG 1 Is uw testament van vóór 2003? De kans is grt dat uw testament niet vldet aan uw wensen, geen gebruik maakt van de mgelijkheden sinds de invering

Nadere informatie

Aanvraagformulier vergoeding individueel gedupeerden

Aanvraagformulier vergoeding individueel gedupeerden Aanvraagfrmulier vergeding individueel gedupeerden Aanvraag vergeding in natura Met dit aanvraagfrmulier verzekt u de Stichting Bevrdering Kwaliteit Leefmgeving Schiphlregi (afgekrt: Stichting Leefmgeving

Nadere informatie

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip).

Getallen 1 is een programma voor het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Getallen 1 Getallen 1 is een prgramma vr het aanleren van de basis rekenvaardigheden (getalbegrip). Delgrep Rekenen en Wiskunde Getallen 1 Getallen 1 is geschikt vr grep 7 en 8 van de basisschl en de eerste

Nadere informatie

Een natuurlijk proces

Een natuurlijk proces Ik vel het weer. Het is er weer. Sms even, dan de hele tijd. Ik wil je niet kwetsen. Ik wil het niet weer zeggen, maar het is er weer. (Gijs Hrvers) Overprikkeling Veel mensen met autisme hebben gede intellectuele

Nadere informatie

Professional Coaching. Franck Struyf

Professional Coaching. Franck Struyf Prfessinal Caching Franck Struyf Ervaring is niet wat iemand verkmt, maar wat iemand det met wat hem verkmt. (Aldus Huxley) Persnlijke ervaring Mijn naam is Franck Struyf en ik ben life en- prfessinal

Nadere informatie

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan

Handleiding. Het opstellen van een diaconaal beleidsplan Handleiding Het pstellen van een diacnaal beleidsplan Versie 1.0 Generale diacnale cmmissie Datum: augustus 2015 Generale diacnale cmmissie Vendelier 51-D 3905 PC VEENENDAAL Telefn (0318) 505541 Website:

Nadere informatie

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede;

Het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Enschede; Uitveringsbesluit Jeugdhulp Enschede 2015 Het cllege van Burgemeester en Wethuders van de gemeente Enschede; - gelet p de artikelen 2.3, 12.3, 12.4 en 19 van de Verrdening Jeugdhulp Enschede 2015, waarin

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar

Maak van 2015 jouw persoonlijk professionaliseringsjaar Maak van 2015 juw persnlijk prfessinaliseringsjaar en wrd Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Nlc erkend Register Lpbaanprfessinal (RL) Deze status wrdt bereikt na certificering dr het nafhankelijke

Nadere informatie

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020

Projectomschrijvingen van het Uitvoeringsprogramma 2012-2015 Visie Openbaar Vervoer 2020 Vrdracht Prvinciale Staten van Nrd-Hlland Vrdracht Haarlem, juli 2012 Onderwerp: Uitveringsprgramma 2012-2015 Visie Openbaar Verver 2020 Bijlage: Prjectmschrijvingen van het Uitveringsprgramma 2012-2015

Nadere informatie

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten)

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) Evaluatie-rapprt STEP In-husedag bij Ekelmans & Meijer Advcaten (Rechten) -- INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE. WOORD VOORAF. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING VÓÓR DE IN-HOUSEDAG. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING

Nadere informatie

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State

EVALUATIE TER STATE. Marion Matthijssen, Marn van Rhee. Centrum voor Onderzoek en Statistiek (COS) juli 2005. In opdracht van Raad van State EVALUATIE TER STATE Marin Matthijssen, Marn van Rhee Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) juli 2005 In pdracht van Raad van State Centrum vr Onderzek en Statistiek (COS) Auteur: Marin Matthijssen en

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2017-2018 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr vrtgezet speciaal nderwijs (VSO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN

Nadere informatie

DYSLEXIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:...

DYSLEXIE. Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Geboortedatum:... Naam:... Adres:... Postcode:... Woonplaats:... Telefoonnummer:... 1 DYSLEXIE Vragenfrmulier nderwijsgeschiedenis lees- en spellingsvaardigheid Graag vraag ik u m de vlgende vragen z vlledig mgelijk te beantwrden (in zverre dat kan). Ok vraag ik u de uitgeverde handelingsplannen

Nadere informatie

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland

Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kop van Noord-Holland Criteria Plusklassen Samenwerkingsverband WSNS Kp van Nrd-Hlland Er is sprake van hgbegaafdheid, blijkens uit: Een ttale intelligentie gelijk f hger dan 130 N.B.: bij een intelligentienderzek wrdt nrmaliter

Nadere informatie

Controleprotocol Sociaal Domein

Controleprotocol Sociaal Domein Cntrleprtcl Sciaal Dmein Cntrleprtcl vr de accuntantscntrle bij: dr de gemeenten in de regi Amersfrt* gesubsidieerde rganisaties vr Jeugdzrg en WMO dr de gemeenten in de regi Amersfrt f dr de gemeente

Nadere informatie

Wie verkoopt uw huis?

Wie verkoopt uw huis? Wie verkpt uw huis? Accuntnet Verkp Vertruwens Persn Service Accuntnet V V P Service Wie verkpt uw huis? Als u uw huis wilt verkpen, schakelt u k in Spanje een makelaar in. Echter in Spanje geeft men nrmaal

Nadere informatie

Transmuraal Programma Management

Transmuraal Programma Management Transmuraal Prgramma Management Een prpsitie van Vitha versie 1 Inhudspgave 1 Inleiding... 3 2 Transmurale behandelpraktijken... 3 2.1 Transmurale zrg nader gedefinieerd... 3 2.2 Transmurale zrg in de

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend?

Passend Onderwijs. Tot wanneer is het nog passend? Wat zijn de grenzen aan de zrg die de Uilenburcht kan bieden? Tt hever reikt de draagkracht van De Uilenburcht? Achtergrnd Het uitgangspunt van De Uilenburcht is altijd dat we nze leerlingen z lang mgelijk

Nadere informatie

DOCUMENT VEEL GESTELDE VRAGEN

DOCUMENT VEEL GESTELDE VRAGEN DOCUMENT VEEL GESTELDE VRAGEN Met ik mijn kind aanmelden? Als u uw kind niet aanmeldt, kunt u het pas vanaf de eerste schldag van mei 2014 inschrijven vr het schljaar 2014-2015 in een Dilbeekse kleuter

Nadere informatie

O.a. in deze nieuwsbrief: Hoe is het om te leven met Hiv of Aids in Tanzania?

O.a. in deze nieuwsbrief: Hoe is het om te leven met Hiv of Aids in Tanzania? Nummer 3 april 2006 He is het m te leven met Hiv f Aids in Tanzania? Aids is een ziekte die helaas ng niet te genezen is. Ok is Aids een ziekte met veel sciale cnsequenties met name in Afrika. Vaak raken

Nadere informatie

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014

Pestprotocol. 1 Achtergrond. 1.1 Uitgangspunt. 1.2 Pesten in het cluster-4-onderwijs. Onderwijs. Pestprotocol Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 Pestprtcl Onderwijs Pestprtcl Versie: 1.0 Datum: 20 mei 2014 1 Achtergrnd 1.1 Uitgangspunt Beleid tegen pesten valt binnen het veiligheidsbeleid van Yulius Onderwijs. Ons uitgangspunt is dat nze schl een

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr vrtgezet speciaal nderwijs (VSO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Stuurbel{rachtiging in de AWBZ

Stuurbel{rachtiging in de AWBZ Stuurbel{rachtiging in de AWBZ DRS. F.G.E.M. VAN DER PAS Vanaf 2003 verandert de Algemene Wet Bijndere Ziekteksten (AWBZ). Iedereen die aanspraak maakt p een vergeding uit de AWBZ krijgt de keue m de rg

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2019-2020 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een basisschl bezeken p grnd van de verlangde gdsdienstige f levensbeschuwelijke richting. Gegevens

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats..

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: Locatie:.. Postcode en plaats.. 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die met een structurele beperking een reguliere basisschl bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:...

Nadere informatie

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats:

Naam:.. Geboortedatum:... Adres:.. Postcode en woonplaats: 2018-2019 Aanvraagfrmulier vr een vergeding (van een gedeelte van de) ksten schlverver vr leerlingen die een schl vr speciaal basisnderwijs (SBO) bezeken Gegevens leerling: Naam: Gebrtedatum:... BSN :...

Nadere informatie

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019

Boschveld on Tour. Herijking Sociale Visie Boschveld 2015-2019 Bschveld n Tur Herijking Sciale Visie Bschveld 2015-2019 Inleiding Vr u ligt het verslag van de herijking van de sciale visie van Bschveld vr de peride 2015 2019. In 2007 is de sciale visie van Bschveld

Nadere informatie

Inkomenstarief: - aanpassing voorschot vanaf tweede kwartaal antwoord op enkele veelgestelde vragen

Inkomenstarief: - aanpassing voorschot vanaf tweede kwartaal antwoord op enkele veelgestelde vragen 1 Inkmenstarief: - aanpassing vrscht vanaf tweede kwartaal 2016 - antwrd p enkele veelgestelde vragen Aan: rganisatren met subsidies inkmenstarief 21 maart 2016 Beste rganisatr, Kind en Gezin berekende

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Betreft: Reactie op Consultatiedocument 'Standaard 4400N - Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2e ontwerp)'

Betreft: Reactie op Consultatiedocument 'Standaard 4400N - Opdrachten tot het verrichten van overeengekomen specifieke werkzaamheden (2e ontwerp)' Nederlandse Berepsrganisatie van Accuntants (NBA) T.a.v. het Adviescllege vr Berepsreglementering Pstbus 7984 1008AD Amsterdam 31 ktber 2016 Referentie: HR/TvV/31102016 Betreft: Reactie p Cnsultatiedcument

Nadere informatie

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie:

Subsidietoetsingskader VVE gemeente Raalte 2015. Doelstelling subsidie: Subsidietetsingskader VVE gemeente Raalte 2015 Delstelling subsidie: Op grnd van de Wet OKE (Ontwikkelingskansen dr kwaliteit en educatie zijn gemeenten verantwrdelijk vr de Vrschlse educatie. Gemeenten

Nadere informatie

Gedragswerk, wat werkt? Een evaluatie van het project Gedragswerk

Gedragswerk, wat werkt? Een evaluatie van het project Gedragswerk Gedragswerk, wat werkt? Een evaluatie van het prject Gedragswerk Gedragswerk, wat werkt? Een evaluatie van het prject Gedragswerk Obern Gedragswerk, wat werkt? 3 Inhudspgave Samenvatting... 4 1 Inleiding...

Nadere informatie

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs

Observatielijst: Zelfregulatie in het onderwijs Observatielijst: Zelfregulatie in het nderwijs ZO! Observatielijst zelfregulatie in het nderwijs 1 Inhud 1. Inleiding 1.1 Uitgangspunten van de ZO! 1.2 Wat is de ZO!? 1.3 Het del van de ZO! 1.4 Delgrep

Nadere informatie

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017

PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins. Versie d.d. 22 juni 2017 PROTOCOL FACILITERING VOOR LEERLINGEN MET EEN BEPERKING Winkler Prins Versie d.d. 22 juni 2017 Instemming MR 22/06/2017 Vaststelling Bestuurder 22/06/2017 Inhudspgave Inleiding... 3 Del... 4 Extra tijd

Nadere informatie

Red levens! Voorkom dat onbevoegden het spoorgebied betreden

Red levens! Voorkom dat onbevoegden het spoorgebied betreden Red levens! Vrkm dat nbevegden het sprgebied betreden Prijzengeld: 5000,- Deadline: zndag 26 augustus 2012 Intrductie PrRail is verantwrdelijk vr de aanleg, het nderhud, de veiligheid en het beheer van

Nadere informatie