De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld"

Transcriptie

1 De Wet maatschappelijke ndersteuning eenvudig verteld Met de Wm det iedereen gewn mee VCP Zichtbare invled van mensen met een beperking p lkaal beleid Inleiding Dit bekje met infrmatie ver de Wet maatschappelijke ndersteuning (Wm) legt de belangrijkste nderdelen van de Wm uit. Wilt u meer weten ver de Wm? Dan is dit een bekje vr u. Gewn meeden De Wm zrgt er vr dat iedereen: zelfstandig in een huis kan wnen met de bus f taxi naar vrienden kan gaan zelf zijn bdschappen kan den in de winkel in de buurt. Met andere wrden: de Wm zrgt er vr dat iedereen gewn mee kan den. Meeden Heeft u het gevel dat u niet mee kunt den? Wilt u meer weten ver ndersteuning? Ga dan naar het Wm-lket in uw gemeente. U kunt k meepraten ver he de Wm bij u in de gemeente is geregeld. Belemmeringen Vr smmige mensen is het meilijk m gewn mee te den. Omdat ze ud zijn f een beperking hebben. Zij kmen dingen tegen in het leven waardr zij ergens niet kunnen kmen f iets niet begrijpen. Bijvrbeeld drempels, geen lift, meilijke taal. We nemen dit belemmeringen. De Wm zrgt er vr dat belemmeringen wrden pgelst. De gemeente De gemeente vert de Wm uit. Dat betekent dat de gemeente u ndersteunt als u belemmeringen velt in het dagelijks leven. De gemeente bepaalt zelf he ze dat det. Maar de gemeente met wel luisteren naar wat u ndig heeft. De gemeente zekt samen met u naar de beste plssing vr gede ndersteuning. Inhud pagina hfdstuk 2 Wat is de Wm? 3 Wat kunt u met de Wm? 5 Wat det de gemeente met de Wm? 7 He regelt u uw ndersteuning met de gemeente? 8 He wrdt uw ndersteuning betaald? 10 He kunt u meepraten ver de Wm? 12 Meer infrmatie

2 1. Wat is de Wm? Wm betekent: Wet maatschappelijke ndersteuning Zelfstandig leven De Wm zrgt er vr dat u z lang mgelijk zelfstandig kunt blijven wnen. Dat u gewn mee kunt den in de maatschappij. En dat u de hulp en ndersteuning krijgt die u ndig heeft. De gemeente helpt De gemeente vert de Wm uit. De gemeente met u helpen als u velt dat u niet mee kunt den in de maatschappij. Cmpensatieplicht De gemeente kijkt samen met u naar wat u ndig heeft m mee te kunnen den in de maatschappij. De gemeente zrgt dat er een gede plssing kmt vr uw vraag f prbleem. De plssing met z zijn dat u geen belemmeringen meer velt m mee te den. Dit nemen we de cmpensatieplicht. Waarm is de Wm een belangrijke wet? Iedereen met mee kunnen den. Mensen met een beperking kunnen dingen tegenkmen in het leven waardr het meilijk is m mee te den: drempels, geen lift f meilijke taal. We nemen dit belemmeringen. Mensen met een beperking kunnen die belemmeringen tegenkmen: bij het zelfstandig wnen in huis bij het verver naar winkels f familie bij het ntmeten van andere mensen. De Wm is er m te regelen dat alle mensen mee kunnen den. Belemmeringen: Mensen met een beperking kunnen dingen tegenkmen in het leven waardr het meilijk is m mee te den: drempels, geen lift f meilijke taal.

3 2. Wat kunt u met de Wm? Kunt u niet gewn meeden in de maatschappij? Heeft u ndersteuning ndig? Wilt u meer weten ver vrzieningen, hulp en begeleiding? Dan kunt u naar het Wm-lket in uw gemeente. Iedere gemeente heeft een Wm-lket. Vragen ver verschillende nderwerpen Uw vragen kunnen gaan ver de vlgende nderwerpen: hulp m uw huis schn te huden hulp m in alle kamers van uw huis te kunnen kmen verver binnen uw stad f naar een andere stad begeleiding bij verver andere mensen ntmeten en activiteiten den hulp bij het zeken naar vrijwilligerswerk samen kijken welke hbby f sprt leuk vr u is samen met ltgenten iets rganiseren. Huishudelijke hulp Hebt u hulp ndig bij het huishuden? Dan kmt er iemand bij u thuis die u helpt met bijvrbeeld de afwas, strijken, de ramen wassen en schnmaken. Als u huishudelijke hulp ndig hebt, kunt u dit bij de gemeente aanvragen. Vindt de gemeente k dat u huishudelijke hulp ndig heeft? Dan krijgt u dit k. U met er wel iets vr betalen. Dit nemen we een eigen bijdrage. Verver Mensen die niet zelfstandig in hun eigen mgeving kunnen reizen, kunnen aangepast verver bij de gemeente aanvragen. Smmige mensen hebben een aangepast ververmiddel ndig m naar vrienden te gaan, f naar een club in de buurt. Als u niet met een gewne fiets f aut kunt reizen, dan kunt u bij de gemeente bijvrbeeld een aangepaste fiets f aut aanvragen. Of een sctmbiel. De gemeente kijkt f u aangepast verver echt ndig heeft. Cntacten in de wijk Veel mensen met een beperking die in een speciale wnvrm wnen, verhuizen naar de wijk. Sms is er dan niet zveel cntact tussen mensen met een beperking en de andere buurtbewners. De Wm zrgt er vr dat mensen in de wijk meer met elkaar in cntact kmen. De gemeente rganiseert activiteiten in de wijk. In buurthuizen bijvrbeeld. U kunt daar vrijwilligerswerk den. Of u kunt er meeden aan activiteiten die u leuk vindt. Wilt u zelf iets rganiseren? Vraag dan aan de mensen van het Wm-lket f zij willen meedenken en meehelpen.

4 VOORBEELD 1 Henk wil niet eenzaam zijn Henk wnde vreger in een gezinsvervangend tehuis. Hij ntmette daar een vruw. Henk is later met haar getruwd. Samen zijn ze zelfstandig gaan wnen in een appartement van de instelling. Tien jaar geleden is de vruw van Henk verleden. Henk wnt nu alleen in het appartement. Hij vindt dat meilijk. Ondersteuning ndig Henk heeft begeleiding ndig bij het wnen. Henk kan k meilijk lpen. Hij kan daarm niet z makkelijk meer zelf naar familie en naar de mensen van de kerk. Als er niets gebeurt, zal Henk eenzaam blijven in zijn appartement. Henk heeft ndersteuning gevraagd bij het Wm-lket van de gemeente. Hij heeft een sctmbiel gekregen zdat hij nu veral kan kmen. Ok heeft Henk hulp in de huishuding gekregen. Andere mensen ntmeten Henk wil graag andere mensen met een verstandelijke beperking ntmeten. Hij ging eerst naar het ntmetingscentrum van de instelling. Maar dat is er niet meer mdat er geen geld meer vr is. De gemeente is in het buurthuis een café gestart vr mensen met een verstandelijke beperking. Henk gaat nu bijna iedere dag naar het buurthuis. Wm Dr de Wm kunnen mensen gewn mee den in de maatschappij. Henk wilde cntact hebben met mensen in de buurt. De gemeente heeft er vr gezrgd dat dit kan. Dr te zrgen vr een sctmbiel vr Henk. En vr het café in het buurthuis waar hij andere mensen kan ntmeten.

5 3. Wat det de gemeente met de Wm? De gemeente zrgt er vr dat u de ndersteuning krijgt die u ndig heeft m mee te kunnen den. Dat kan een vrziening zijn, bijvrbeeld een rlstel. Dat kan hulp zijn, bijvrbeeld bij het den van het huishuden. Of dat is begeleiding, bijvrbeeld m ergens naarte te gaan. Samen tt plssing kmen De gemeente mag zelf weten welke ndersteuning zij u biedt. Maar de gemeente kijkt altijd samen met u en de mensen m u heen naar wat u ndig heeft. Samen met u dan tt de beste plssing zien te kmen. De gemeente beslist als laatste wat er gebeurt. Wm-beleid Iedere gemeente maakt een plan ver he zij mgaan met de Wm. Dit nemen we Wm-beleid. He het Wm-beleid in uw gemeente is geregeld, kunt u navragen bij het Wm-lket in uw gemeente. Of u kunt het lezen p de website van de gemeente. Vrzieningen Er zijn drie srten vrzieningen: algemene, individuele en cllectieve vrzieningen. 1. Algemene vrzieningen zijn vrzieningen waar iedereen gebruik van kan maken, niet alleen mensen met een beperking. Vrbeelden zijn: in een buurthuis kmen k andere mensen allerlei mensen gaan met het penbaar verver als u een cursus det in de buurt, den andere mensen daar k aan mee. 2. Individuele vrzieningen zijn vrzieningen alleen vr u. Bijvrbeeld een rlstel f een traplift. 3. Een cllectieve vrziening is een individuele vrziening waar meer mensen met een beperking gebruik van kunnen maken. Een vrbeeld is de regitaxi. Infrmatie geven Om gede zrg en ndersteuning te kunnen kiezen, heeft u gede infrmatie ndig. De gemeente zrgt vr eenvudige en begrijpelijke infrmatie. Over vrzieningen, hulp en begeleiding. Maar k ver wat u bij de gemeente kunt bespreken. Of waar u met zijn als u met uw vraag niet bij de gemeente terecht kunt. Infrmatie: De gemeente zrgt vr eenvudige en begrijpelijke infrmatie. Over vrzieningen, hulp en begeleiding. En ver wat u bij de gemeente kunt bespreken. Het Wm-lket Iedere gemeente heeft een lket waar u terecht kunt met vragen ver vrzieningen, hulp, ndersteuning en begeleiding. Sms is dat Wm-lket in het gemeentehuis. Sms is het in de buurt. Als u niet weet waar het Wm-lket is, dan kunt u dat vragen bij het gemeentehuis.

6 VOORBEELD 2 Maya wil ndersteuning bij het mgaan met geld Maya vindt het meilijk m met geld m te gaan en m zelf bdschappen te den. Maya kreeg hiervr ndersteuning vanuit de Algemene Wet Bijzndere Ziekteksten (AWBZ). Vrige week kreeg Maya een brief van het Centrum Indicatiestelling Zrg (CIZ). In deze brief stnd dat de ndersteuning vanuit de AWBZ phudt. Maya krijgt geen ndersteuning meer vanuit de AWBZ bij het bdschappen den. En k niet meer vr het betalen van haar rekeningen. Gesprek bij Wm-lket Maya is samen met haar begeleider naar het Wm-lket gegaan. De brief van het CIZ namen zij mee. Bij het Wm-lket praatten zij ver wat er aan de hand was. En he zij dit knden plssen. De medewerker van het Wm-lket vertelde ver het Maatje prject. Het Maatje prject zrgt ervr dat er iemand kan helpen bij het mgaan met geld. Tch weer ndersteuning Iedere week kmt er nu iemand van het Maatje prject bij Maya langs. Om te helpen met het betalen van haar rekeningen. Daarnaast kmt Wilma van de thuiszrg drie keer in de week langs. Wilma det samen met Maya de bdschappen. Dat is ng gezellig k. Z krijgt Maya tch weer de ndersteuning die zij ndig heeft.

7 4. He regelt u uw ndersteuning met de gemeente? U heeft ndersteuning ndig m mee te kunnen den in de maatschappij. De gemeente gaat daarm met u praten ver wat vr u de beste plssing is. Gesprek vrbereiden Sms is het lastig m uit te leggen wat uw prbleem is. Of m te zeggen wat u graag wilt. Het is daarm ged m het gesprek ver uw prbleem vr te bereiden. Dat kunt u den met iemand van MEE. Dit is een rganisatie vr mensen die vragen hebben ver leven met een beperking. Of u kunt het gesprek vrbereiden met iemand die u ged kent, zals familie f een vriend. U kunt thuis alvast nadenken ver de vlgende vragen: Wat is het prbleem precies? Wanneer heb ik last van het prbleem? Wat wil ik straks kunnen den? Wat zijn plssingen m gewn mee te kunnen den? De antwrden kunt u pschrijven en meenemen naar het gesprek. Iemand meenemen Als u vr een gesprek naar het Wm-lket gaat, kunt u iemand mee nemen. Ok kunt u vragen f mensen van het Wm-lket bij u thuis kmen. Nadenken ver plssingen In het gesprek met mensen van het Wm-lket, bespreekt u uw prblemen. U denkt k samen na ver plssingen. Er zijn vier srten plssingen: 1. dingen die u zelf kunt den, p de manier die u zelf graag wilt 2. vrienden f familie vragen m u te helpen 3. kijken f er vrijwilligers zijn die u kunnen ndersteunen f begeleiden 4. een vrziening aanvragen bij het Wm-lket. Vrbereiden: Sms is het lastig m uit te leggen wat uw prbleem is. Het is daarm ged m het gesprek ver uw prbleem vr te bereiden. Uw ndersteuning aanvragen Uit het gesprek met de gemeente kmt naar vren welke ndersteuning het beste bij u past. U vraagt deze ndersteuning aan bij de gemeente. De gemeente beslist dan f u dit krijgt. En heveel ndersteuning u krijgt. Gemeente neemt beslissing Als de aanvraag vr ndersteuning vanuit de Wm is ingediend, neemt de gemeente binnen acht weken een beslissing. De beslissing krijgt u in een fficiële brief thuisgestuurd. Dit heet beschikking.

8 Bezwaar maken Bent u het niet eens met de genmen beslissing? Dan kunt u een brief sturen waarin staat dat u het niet eens bent met de beslissing. Dit heet bezwaar maken. De mensen van het Wm-lket kunnen u uitleggen he dit met. U kunt k aan MEE vragen m te helpen bij bezwaar maken naar de gemeente. VOORBEELD 3 Sanne en Giel willen ndersteuning bij verver Sanne en Giel wnen in een gezinsvervangend tehuis. Zij kunnen niet zelfstandig met het penbaar verver reizen. Zij willen wel graag weg en dingen den, net als anderen. Krting vr regitaxi Sanne en Giel vregen bij het Wm-lket van de gemeente f zij krting knden krijgen vr het reizen met de regitaxi. De gemeente zei hier eerst nee tegen. De gemeente vnd dat Sanne en Giel wel met het penbaar verver knden reizen. En begeleiding mesten zij regelen bij het gezinsvervangend tehuis. Niet mee eens Sanne en Giel waren het niet eens met het besluit van de gemeente. Zij maakten bezwaar. Begeleiding bij verver naar sciale activiteiten hrt bij de Wm. Dat met dr de gemeente wrden geregeld. Ok met de gemeente ged kijken naar de vragen van de mensen die naar het Wm-lket kmen. De medewerker met met de mensen in gesprek. Samen kijken zij naar een gede plssing. De gemeente had dit niet gedaan. Met gemeente in gesprek Sanne en Giel gaan pnieuw met de gemeente in gesprek ver hun vraag. De gemeente neemt dan een nieuw besluit.

9 5. He wrdt uw ndersteuning betaald? De ndersteuning die u regelt bij de gemeente, met wrden betaald. Dat kan p verschillende manieren. Zrg in natura U kunt zrg in natura krijgen. U krijgt de ndersteuning die u ndig heeft dan direct van een zrgaanbieder. De gemeente kiest de zrgaanbieder en geeft hem het geld dat ndig is vr uw ndersteuning. U heft dus zelf niets te regelen. Persnsgebnden budget Met een persnsgebnden budget (pgb) krijgt u geld van de gemeente m zelf uw ndersteuning te regelen. U mag dan zelf uitkiezen wie u gaat ndersteunen. U kunt bijvrbeeld een prfessinele hulp in de huishuding regelen. Maar u kunt k een familielid f vriend betalen m u te helpen in de huishuding. Welke ndersteuning? U kunt dit pgb bij de gemeente aanvragen vr de vlgende ndersteuning: hulp in het huishuden verver in de gemeente mensen ntmeten. U mag het pgb alleen vr vrzieningen, hulp en begeleiding gebruiken. U mag dus niet iets anders kpen van uw pgb geld. Zelf regelen Als u een pgb heeft, met u wel heel veel dingen zelf regelen. Ok met u zelf de administratie den. U kunt anderen vragen m u te helpen. Familie, vrienden f een rganisatie als MEE. Zrg in natura en pgb U kunt k zrg in natura en pgb samen gebruiken. Als u smmige dingen zelf wilt regelen. En als u andere dingen dr de zrginstelling wilt laten regelen. Persnvlgend budget? Een andere mgelijkheid is het persnsvlgend budget. Het kan zijn dat de vrzieningen van de gemeente niet bij uw situatie passen. Dan met u dus ergens anders ndersteuning halen. De gemeente heeft dan een bedrag aan geld vr u. U krijgt dat geld niet zelf. Maar u kunt wel zelf kiezen waaraan u het geld besteedt. En aan wie u het geld wilt geven. De gemeente hudt de administratie bij van het geld dat u uitgeeft. De mensen bij het Wm-lket kunnen u hier meer ver vertellen. Kiezen Vindt u het meilijk m te kiezen welke betaling het beste bij u past? U kunt aan de mensen van het Wm-lket vragen f ze met u mee willen denken. U kunt dit k vragen aan iemand van MEE.

10 6. He kunt u meepraten ver de Wm? Als inwner van een gemeente kunt u meepraten ver de Wm. Gemeenten weten vaak niet wat mensen met een beperking ndig hebben. U kunt uw gemeente helpen. Vertel uw gemeente wat mensen met een beperking ndig hebben. Bij het wnen, het werken en bij vrije tijd. Laat uw stem hren. Z helpt u niet alleen u zelf maar k andere mensen. Gemeente met luisteren Gemeenten meten naar de wensen van de inwners luisteren. Daarna mag de gemeente pas plannen maken. Gemeenten vragen k advies aan belangenrganisaties en cliëntenrganisaties. Op verschillende manieren meepraten U kunt p verschillende manieren meepraten ver de Wm. Wm-raad Bijna elke gemeente heeft een Wm-raad. In de Wm-raad zitten mensen die zelf k gebruik maken van de Wm. Zij praten mee met de gemeente ver de plannen die de gemeente maakt vr de Wm. De gemeente met naar de mensen in de Wm-raad luisteren. lkaal platfrm In veel gemeenten zijn grepen mensen bezig met belangenbehartiging. Een lkaal platfrm f een lkale werkgrep. In een platfrm f werkgrep zitten vertegenwrdigers van mensen met verschillende beperkingen. Het platfrm f de werkgrep kan advies geven aan de gemeente. LFB U kunt uw wensen vertellen tijdens een bijeenkmst van een belangenrganisatie waar u lid van bent. Bijvrbeeld de LFB f Onderling Sterk. Dit is een belangenvereniging vr en dr mensen met een verstandelijke beperking. Of in een cliëntenraad van een wn- f werkvrziening. U kunt dan samen een brief schrijven aan de gemeente met daarin de wensen ver de Wm. Gemeenteraadsleden uitndigen U kunt als (cliënten)raad f rganisatie k mensen van de gemeente uitndigen p een bijeenkmst. U kunt dan vragen stellen aan de gemeenteraadsleden. U kunt vertellen wat u mist. En u kunt vertellen wat u wilt dat de gemeente gaat den. Meepraten en meedenken vrbereiden Heeft u een vraag ver de Wm? Denk dan eerst ged na ver he u ver de vraag wilt gaan vertellen. Kijk f er andere mensen zijn die dezelfde vraag hebben. Samen sta je sterker. Denk na ver wat u anders wilt. Zek zveel mgelijk infrmatie bij wat u wilt. Kijk dan k wat wel en wat niet mgelijk is. Misschien kent u vrbeelden he het ergens anders ged is geregeld. Die kunt u dan vertellen. Zek de samenwerking met andere rganisaties. Bijvrbeeld cliëntenraden, lkale platfrms, Wmraden.

11 VOORBEELD 4 Jan gaat in gesprek met iemand van de gemeente Jan wil meer samen den met andere mensen in de buurt. Bijvrbeeld naar een gewne club gaan m te sprten. Of meeden aan een cursus geznd kken in een buurthuis. Jan kan daar geen duidelijke infrmatie ver vinden. Hij denkt k dat er niet veel mgelijk is vr hem in de buurt. Jan wil hier ver praten met iemand van de gemeente. Prject p de kaart Jan det mee met een prject dat heet Op de kaart. In dit prject gaan mensen met een verstandelijke beperking in gesprek met medewerkers van de gemeente. Zij vertellen de medewerkers wat zij ndig hebben m mee te den in de gemeente. Cntact met medewerker gemeente Jan vertelt ver zijn ervaringen met cntacten in de buurt. Jan vertelt k dat hij infrmatie mist. En de infrmatie die er is, vindt hij meilijk. Jan vindt het fijn dat hij dit kan vertellen aan de medewerker van de gemeente. De medewerkers van de gemeente krijgt z k veel tips van Jan. Gesprek vrbereiden De mensen die meeden aan het prject Op de kaart bereiden het gesprek met de medewerker van de gemeente eerst vr. Zij denken na ver hun vraag f prbleem. Met welke punten van de Wm heeft hun vraag f prbleem te maken? Bijvrbeeld: met infrmatie, met advies f ndersteuning, met cntacten en activiteiten in de buurt, met vrzieningen f met tegankelijkheid? De medewerkers van de gemeente leren in het prject he je p een gede manier met mensen met een verstandelijke beperking in gesprek gaat. Stem laten hren Dr een prject als Op de kaart kunnen mensen met een beperking hun stem ged laten hren. Medewerkers van de gemeente weten wat mensen met een beperking ndig hebben m mee te kunnen den.

12 7. Meer infrmatie Website gemeente Wilt u meer weten ver de Wm in uw gemeente, ver de Wm-raad f ver het Wm-lket? Ga dan naar de website van de gemeente. Daar vindt u k cntactadressen van mensen. Prgramma VCP Wilt u meer weten ver de Wm in het algemeen? En ver de Wm activiteiten van lkale platfrms f werkgrepen? Ga dan naar de website van Prgramma VCP: MEE MEE is een vereniging vr mensen die vragen hebben ver leven met een beperking. Dat kan gaan ver het praten ver zrg en ndersteuning, het regelen van een pgb f het ndersteunen bij cntacten met de gemeente. Er is k een MEE bij u in de buurt. Kijk vr meer infrmatie p LFB De LFB kan k meer infrmatie geven ver meepraten ver de Wm. De LFB is een belangenvereniging vr en dr mensen met een verstandelijke beperking. De LFB en Onderling Sterk verenigingen rganiseren themacafés f bijeenkmsten ver nderwerpen die met de Wm te maken hebben. U kunt bij hen k terecht met vragen ver de Wm f pgb. Kijk vr meer infrmatie p Platfrm VG Platfrm VG is de rganisatie vr belangenbehartiging van mensen met een verstandelijke beperking, hun uders en vertegenwrdigers. Kijk vr meer infrmatie p CG-Raad De Chrnisch zieken en Gehandicaptenraad (CG-Raad) kmt p vr de belangen van mensen met een handicap f chrnische ziekte. Kijk vr meer infrmatie p

13 Clfn Met de Wm det iedereen gewn mee: De Wet maatschappelijke ndersteuning eenvudig verteld Dit bekje met infrmatie ver de Wet maatschappelijke ndersteuning (Wm) legt de belangrijkste nderdelen van de Wm uit. Wilt u meer weten ver de Wm? Dan is dit een bekje vr u. Tekst en redactie: Prgramma VCP Druk: Jan Evers Illustraties: De Ruimte Ontwerpers, Sjrs Hukes Vrmgeving: Raak Grafisch Ontwerp Prgramma VCP, 2011 Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar wrden gemaakt, p wat vr manier dan k, znder testemming van de auteurs en de uitgever. Meer infrmatie VCP inf@prgrammavcp.nl VCP is een initiatief van CG-Raad en Platfrm VG

met de wmo doet iedereen gewoon mee

met de wmo doet iedereen gewoon mee De Wet maatschappelijke ondersteuning eenvoudig verteld Dit boekje met informatie over de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) legt de belangrijkste onderdelen van de Wmo uit. Wilt u meer weten over

Nadere informatie

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten

Beschermd Wonen met een pgb onder verantwoordelijkheid van gemeenten Beschermd Wnen met een pgb nder verantwrdelijkheid van gemeenten Een factsheet vr cliënten, cliëntvertegenwrdigers en familievertegenwrdigers 1 februari 2016 Sinds 1 januari 2015 valt Beschermd Wnen (vrheen

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen.

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen. VRAGENLIJST Beste mantelzrger, Deze vragenlijst is bedeld vr u. Dr het invullen van bijgaande vragenlijst krijgt u inzicht in de rzaken van uw belasting. Het maakt u bewust van uw situatie. In de vragenlijst

Nadere informatie

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD

VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD VAN OUDERCOMITÉ NAAR OUDERRAAD Sinds 1 september 2004 kan elke schl een uderraad prichten vlgens het participatiedecreet. Het schlbestuur is verplicht m een uderraad p te richten als 10% van de uders er

Nadere informatie

GEMEENTE HALDERBERGE

GEMEENTE HALDERBERGE GEMEENTE HALDERBERGE TOELICHTING AANVRAAGFORMULIER WMO Om uw aanvraag in behandeling te kunnen nemen zijn wij verplicht uw gegevens te cntrleren. Daarm vragen wij u m kpieën van de gevraagde stukken bij

Nadere informatie

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b

Kindercoach. Jasmijn Kromhout Groep 8b Kindercach Jasmijn Krmhut Grep 8b Inhud Vrwrd 1 Hfdstuk 1 Wat is een kindercach? 2 Hfdstuk 2 Geschiedenis 3 Hfdstuk 3 De pleiding 4 Hfdstuk 4 De prblemen 5 Hfdstuk 5 Srten kindercaches 6 Interview 7 Nawrd

Nadere informatie

Naam: Voorletters: BSN: Naam: Voorletters: BSN:

Naam: Voorletters: BSN: Naam: Voorletters: BSN: BUDGETPLAN Persnsgebnden budget Wm / Jeugd U wilt bij de gemeente een Persnsgebnden budget (PGB) aanvragen waarmee u zelf zrg / ndersteuning / vrziening kunt inkpen. Als nderdeel van die aanvraag met een

Nadere informatie

Speciaal voor mantelzorgers heeft Surplus een instrument ontwikkeld dat u inzicht geeft in uw persoonlijke situatie.

Speciaal voor mantelzorgers heeft Surplus een instrument ontwikkeld dat u inzicht geeft in uw persoonlijke situatie. VRAGENLIJST Zrgt u vr een naaste? De mee en ntvang gratis tips. Speciaal vr mantelzrgers heeft Surplus een instrument ntwikkeld dat u inzicht geeft in uw persnlijke situatie. Als u de vragenlijst invult,

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Vragenlijst dagindeling en interesses ouderen

Vragenlijst dagindeling en interesses ouderen Deze vragenlijst kan wrden gebruikt als richtlijn en ndersteuning bij een interview aan uderen ver de dagindeling en interesses. Vragenlijst dagindeling en interesses uderen Deze vragenlijst is pgezet

Nadere informatie

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost

Bijlage 4. Toetsingskader ontwerp levensloopbestendig Zeist-Oost Bijlage 4 Tetsingskader ntwerp levenslpbestendig Zeist-Ost 1. Opzet Het tetsingskader Levenslpbestendig Zeist-Ost bestaat uit een aantel nderdelen. Een algemeen deel gaat ver de levenslpbestendige wijk:

Nadere informatie

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen

Samenvatting Deelprojecten Ouderen Samen Samenvatting Deelprjecten Ouderen Samen Vughtse Ouderen aan het Wrd In januari 2007 zijn dr het Prject Ouderen Samen vier bijeenkmsten gerganiseerd waarvr alle Vughtse inwners van 55 jaar en uder waren

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA

SPREEKBEURT KARDINAALTETRA l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KARDINAALTETRA VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KARDINAALTETRA

Nadere informatie

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND

Les 2. Een open gesprek over psychische gezondheid. Groepsvormingsopdrachten. is een project van Diversion en MIND Les 2 Een pen gesprek ver psychische gezndheid Grepsvrmingspdrachten is een prject van Diversin en MIND VOOR DE DOCENT Deze les kan als lsstaande pdracht gegeven wrden, maar k als vervlg p de MIND Yung

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

Klachtenreglement Zorgkantoor DWO/NWN

Klachtenreglement Zorgkantoor DWO/NWN Klachtenreglement Zrgkantr DWO/NWN Januari 2015 1. Algemene bepalingen De Wet langdurige zrg (Wlz) is vanaf 1 januari 2015 van kracht. Deze wet wrdt uitgeverd dr de zrgkantren. Deze kantren zijn vr smmige

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

Wmo de Kanteling. o o o o o o

Wmo de Kanteling. o o o o o o Wm de Kanteling Van Wvg naar Wm Wm als participatiewet: de Kanteling Wat vraagt het van de gemeente Wat vraagt het van de burger? Bezuinigingen Overhevelen van nderdelen uit AWBZ Van Wvg naar Wm VAN Wvg

Nadere informatie

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken :

Huiswerk. Waarom geven wij op school huiswerk? Wij vinden huiswerk zinvol, omdat we denken daar het volgende mee te kunnen bereiken : Versie: ktber 2016 Huiswerk Op nze schl wrdt in diverse grepen huiswerk gegeven. Onder huiswerk verstaan we werk dat vanuit de schl meegegeven wrdt en waarvan verwacht wrdt dat het dr de kinderen thuis

Nadere informatie

Je loopbaanplan in vijf stappen. Handleiding voor het schrijven van je loopbaanplan. 2018, Mariska Hidding

Je loopbaanplan in vijf stappen. Handleiding voor het schrijven van je loopbaanplan. 2018, Mariska Hidding Je lpbaanplan in vijf stappen Handleiding vr het schrijven van je lpbaanplan 2018, Mariska Hidding Inhudspgave Vrwrd 3 Del en nut van het lpbaanplan 4 Lpbaanplan vlgens CAR-UWO 4 Maak je eigen lpbaanplan

Nadere informatie

1. SW OFFICE (ALGEMEEN)

1. SW OFFICE (ALGEMEEN) 1. SW OFFICE (ALGEMEEN) SW Office is een belangrijk instrument, niet alleen m inzicht te krijgen, maar k m infrmatie te geven ver het gebruik van de dienstverlening aan de klanten van WnenPlus. In verleg

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Inhud Schlftgraaf Graag uw hulp bij schlactiviteiten Burendag Infrmatieavnd Film Agenda Open mnumentendag Vacature: vrijwilliger in de schlbiblitheek Znneblemwedstrijd Tuinuders

Nadere informatie

De aandachtspuntenlijst

De aandachtspuntenlijst De aandachtspuntenlijst Wat is de aandachtspuntenlijst? De aandachtspuntenlijst is een verzicht van nderwerpen die aan de rde kunnen kmen tijdens een afspraak met de neurlg. Onderwerpen waarver u meer

Nadere informatie

Verslag Platformbijeenkomst Wonen Welzijn Zorg 20 Maart 2013 Regio Brabant Noordoost-oost

Verslag Platformbijeenkomst Wonen Welzijn Zorg 20 Maart 2013 Regio Brabant Noordoost-oost Verslag Platfrmbijeenkmst Wnen Welzijn Zrg 20 Maart 2013 Regi Brabant Nrdst-st Op 20 maart vnd de platfrmbijeenkmst Wnen Welzijn Zrg plaats. Ok deze platfrmbijeenkmst stnd geheel in het teken van de Transitie

Nadere informatie

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren?

Kinderopvang met een sociale functie Hoe kun je dit vanuit een centrum voor kinderopvang in de praktijk realiseren? K ind e r p v a n g m e t e e n s c i a l e f u n c t i e Kinderpvang met een sciale functie He kun je dit vanuit een centrum vr kinderpvang in de praktijk realiseren? De sciale functie van kinderpvang

Nadere informatie

BUDGETPLAN JEUGDHULP. Hebt u vragen over het invullen van het budgetplan? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de Toegang.

BUDGETPLAN JEUGDHULP. Hebt u vragen over het invullen van het budgetplan? Neemt u dan contact op met uw contactpersoon van de Toegang. BUDGETPLAN JEUGDHULP Vr u ligt het budgetplan Jeugdhulp. U vult dit budgetplan in als u zelf de ndersteuning vr uw kind/een minderjarige wilt cördineren met een persnsgebnden budget (pgb). In dit budgetplan

Nadere informatie

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu

De denkstijltest. CompetenZa info@competenza.nu www.competenza.nu De denkstijltest Wat is het? Uw manier van denken bepaalt in sterke mate he u zich velt en he u handelt. Dat geldt vr individuen, maar k vr teams en rganisaties. MindSnar is een methde waarmee denkstijlen

Nadere informatie

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken

Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hoera? De rol van de OR bij de invoering van Het Nieuwe Werken Het Nieuwe Werken: hieperdepiep hera? De rl van de OR bij de invering van Het Nieuwe Werken De kans is grt dat er in uw rganisatie al wrdt gesprken ver de invering van Het Nieuwe Werken. En z niet, dan

Nadere informatie

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen.

Als u een toelichting wilt geven, op één van uw antwoorden, dan kunt u dat aan het einde van de vragenlijst doen. VRAGENLIJST Beste mantelzrger, Deze vragenlijst is bedeld vr u. Zdat u zelf inzicht krijgt in uw situatie. In de vragenlijst staan vragen ver uw persnlijke situatie zals uw gezndheid en uw cntacten met

Nadere informatie

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012

Veel gestelde vragen huurbeleid 18 oktober 2012 Veel gestelde vragen huurbeleid 18 ktber 2012 Algemeen: 1. Waarm kmt er een nieuw huurbeleid? Een aantal ntwikkelingen heeft ervr gezrgd dat wij ns huurbeleid hebben aangepast. Deze ntwikkelingen zijn:

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Relaties en seksualiteit. Criteria en vragenlijst themacertificaat Relaties en seksualiteit Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Relaties en seksualiteit.

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF11.20079 Datum: 6 september 2011 Agendapunt: 7 Prtefeuillehuder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Mevruw K.J. Bij Onderwerp: De Kanteling Wm Vrstel: -

Nadere informatie

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS

OUDERBLIK. Een rugzak vol ideeën voor ouders en school SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS OUDERBLIK Een rugzak vl ideeën vr uders en schl SCHRIFTELIJKE COMMUNICATIE MET OUDERS 2012 1. Schriftelijke cmmunicatie met anderstalige uders Schriftelijke cmmunicatie gaat ver alle cmmunicatie naar uders

Nadere informatie

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling

Rouwprotocol Widdonckschool Weert overlijden van een leerling Ruwprtcl Widdnckschl Weert Ruwprtcl Widdnckschl Weert verlijden van een leerling In dit prtcl wrdt beschreven he Widdnckschl Weert kan handelen bij het verlijden van een leerling(en) van nze schl. Dit

Nadere informatie

Vervoersmanagement Online

Vervoersmanagement Online Verversmanagement Online Instructie uder / verzrger Aanvragen leerlingenverver Versie 7.7 1 Inleiding Van harte welkm bij Verversmanagement Online. Verversmanagement Online is één van de tls die Publiek

Nadere informatie

Inhoud. o o o o o o o o o o

Inhoud. o o o o o o o o o o Inhud Vrwrd Kent de MZ zijn eigen grenzen? Nee zeggen, lukt dat? Overbelasting? Verplichten van Mantelzrg? Waardering vr mantelzrg? Is ltgentencntact fijn? Wie zrgt vr de MZ? Instanties, regelgeving, gemeente,

Nadere informatie

LOGBOEK van: klas: 1

LOGBOEK van: klas: 1 LOGBOEK van: klas: 1 Inhudspgave Inleiding en inhud van het lgbek Wat is de maatschappelijke stage? Delen van de maatschappelijke stage Waar de je maatschappelijke stage? Kaders waarbinnen de maatschappelijke

Nadere informatie

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin.

pgb-uitvoeringsplan Zijn er meerdere gezinsleden die gebruik maken van een pgb? Maakt u dan een uitvoeringsplan voor het hele gezin. pgb-uitveringsplan U wilt vr uzelf f vr een ander met een persnsgebnden budget (pgb) ndersteuning inkpen. Een van de vrwaarden m vr een pgb in aanmerking te kmen is dat u een uitveringsplan maakt. In het

Nadere informatie

Huisbereiding in de kijker

Huisbereiding in de kijker NIEUWSBRIEF NUMMER 5 JANUARI 2010 P1 In dit nummer 1 Inleiding 2 Huisbereiding in de kijker 2 Stppen met rken 4 Zelftest 5 Vrdelen van stppen met rken Inleiding Beste nieuwslezer, 2009 det zijn uittrede,

Nadere informatie

depressie wat kun je doen als iemand in je omgeving een depressie heeft?

depressie wat kun je doen als iemand in je omgeving een depressie heeft? depressie raakt iedereen wat kun je den als iemand in je mgeving een depressie heeft? INHOUD Inleiding 4 De Depressie Vereniging 5 Tips vr naasten van mensen met een depressie 6 Het prbleem erkennen 6

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Fit for Work - achtergrondinformatie Maatschappelijke ontwikkelingen rond werk en gezondheid

Fit for Work - achtergrondinformatie Maatschappelijke ontwikkelingen rond werk en gezondheid Fit fr Wrk - achtergrndinfrmatie Maatschappelijke ntwikkelingen rnd werk en gezndheid 26 april 2013 Samenvatting Er zijn ntwikkelingen p het gebied van maatschappelijke wet- en regelgeving die effect hebben

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner

Handleiding bij het voorbereiden van een activiteit met of bij een partner Handleiding bij het vrbereiden van een activiteit met f bij een partner Deze handleiding is.a. ndzakelijk mdat wij (het regiteam) geen rechtspersn zijn en derhalve niet namens De Hart&Vaatgrep kunnen pereren

Nadere informatie

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt.

De tips waar niets bij staat, worden opgepakt. Inventarisatie tips en tps De tips waar niets bij staat, wrden pgepakt. Thema: cmmunicatie Stelling: Het gebruik van digitale cmmunicatiemiddelen (Schudercm) in cmbinatie met persnlijke gesprekken zrgt

Nadere informatie

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis

Evaluatie zorgleefplan met cliënt thuis en in het verzorgingshuis Evaluatie zrgleefplan met cliënt thuis en in het verzrgingshuis Artikel: 2010-003 Datum: 30-11-2010 Auteur: Merel van Uden Prtcl vr halfjaarlijkse evaluatiegesprek ver zrgleefplan van een cliënt met een

Nadere informatie

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT GOUDVIS VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT GOUDVIS l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n VISSEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GOUDVIS BIJ ELKAAR

Nadere informatie

ONDERSTEUNINGSPLAN WMO 2015 (VOOR PGB BEGELEIDING)

ONDERSTEUNINGSPLAN WMO 2015 (VOOR PGB BEGELEIDING) ONDERSTEUNINGSPLAN WMO 2015 (VOOR PGB BEGELEIDING) Kiezen vr een persnsgebnden budget (pgb) betekent dat u zelf alle zaken met regelen die daarbij hren, zals de administratie en het declareren van de facturen

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte

Genderloopbaankloof: enkele voorzetten vanuit Persephone vzw, organisatie van vrouwen met een handicap of invaliderende chronische ziekte Genderlpbaanklf: enkele vrzetten vanuit Persephne vzw, rganisatie van vruwen met een handicap f invaliderende chrnische ziekte De genderlpbaanklf verdient aandacht van de beleidsmakers en de sciale partners.

Nadere informatie

Dienstverlening in Dampoort en Sint-Amandsberg

Dienstverlening in Dampoort en Sint-Amandsberg Dienstverlening in Damprt en Sint-Amandsberg 14 nvember 2013 Activiteit Tijdens een lunchgesprek ging schepen en OCMW-vrzitter Rudy Cddens in gesprek met bewners ver de zrg en dienstverlening in Damprt

Nadere informatie

WMO 2015 en Huishoudelijke hulp

WMO 2015 en Huishoudelijke hulp Kennisdcument WMO 2015 en Huishudelijke hulp De gevlgen van uitspraken van de Centrale Raad van Berep vr gemeentelijk beleid biedt u dit kennisdcument aan in samenwerking met haar partner: Auteur: mr.

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding 2. Leerdoelen 3. Samenwerken, hypotheses & onderzoeksonderwerpen 5. Wat wordt ervan jullie verwacht? 6.

Inhoudsopgave. Inleiding 2. Leerdoelen 3. Samenwerken, hypotheses & onderzoeksonderwerpen 5. Wat wordt ervan jullie verwacht? 6. Inhudspgave Pagina Inleiding 2 Leerdelen 3 Samenwerken, hyptheses & nderzeksnderwerpen 5 Wat wrdt ervan jullie verwacht? 6 Berdeling 8 Prjectrster 2012 11 Afspraken 13 Werkgrepen 2012 14 Onderzeksplan

Nadere informatie

Studeren zonder belemmeringen

Studeren zonder belemmeringen Studeren znder belemmeringen Bepalende factr: de dcent Eén p de tien Nederlandse studenten heeft dr een beperking last van belemmeringen tijdens zijn pleiding. Ze maken het zichzelf en hun dcenten sms

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT HAMSTER ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE HAMSTER BIJ ELKAAR

Nadere informatie

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam

OPLEIDING tot Verzorgende-IG. Ondersteuningsmagazijn Praktijk Beroepstaak E Startbekaam OPLEIDING tt Verzrgende-IG Ondersteuningsmagazijn Berepstaak E Startbekaam Albeda cllege Branche gezndheidszrg Kwalificatieniveau 4 Chrt: 2010-2011 Fase: Startbekaam Naam student:. P.E1-3.start.gesprek

Nadere informatie

Vervoersmanagement Online

Vervoersmanagement Online 1 Verversmanagement Online Instructie uder / verzrger Aanvragen leerlingenverver Versie 7.7 2 Inleiding Van harte welkm bij Verversmanagement Online. Verversmanagement Online is één van de tls die Publiek

Nadere informatie

Het is ook mogelijk om deze training op maat op locatie uit te voeren.

Het is ook mogelijk om deze training op maat op locatie uit te voeren. CURSUSAANBOD NAJAAR 2010 VRIJWILLIGERS 1. SWOFFICE SWOffice is een belangrijk instrument m inzicht te verkrijgen in je resultaten, maar k m infrmatie te geven ver het gebruik van de dienstverlening aan

Nadere informatie

Competentie 1: Nadenken over mijn kwaliteiten en talenten Wat kan ik? Kwaliteitenreflectie. Gevorderd / Goed

Competentie 1: Nadenken over mijn kwaliteiten en talenten Wat kan ik? Kwaliteitenreflectie. Gevorderd / Goed LOB lpbaancmpetenties Cmpetentie 1: Nadenken ver mijn kwaliteiten en talenten Wat kan ik? Kwaliteitenreflectie Beheersniveau Getalenteerd / Uitmuntend Gevrderd / Ged Geefend / Vldende Beginner / Onvldende

Nadere informatie

Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen

Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen Matching bij de HAN Oriëntatie en verwachtingen In deze vragenlijst geef je aan wat je hebt gedaan m te kmen tt je keuze vr deze studie. Ok kun je hier beschrijven waarm je denkt dat deze studie bij ju

Nadere informatie

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON

SPREEKBEURT TIJGERPYTHON SPREEKBEURT TIJGERPYTHON l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE TIJGERPYTHON

Nadere informatie

Een profiel maken voor [onderwerp]

Een profiel maken voor [onderwerp] MPA MindSnar Een prfiel maken vr [nderwerp] Wat det MPA, de denkstijltest? MPA legt u vragen en keuzes vr. Z zekt het naar patrnen in he u denkt. Van die patrnen maakt het grafieken en rapprten. Bvendien

Nadere informatie

Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens 1996

Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens 1996 Patiënt Specifieke Klachten, PSK Beurskens 1996 Telichting vr de fysitherapeut De PSK kan wrden tegepast m de functinele status (activiteitenniveau) van de individuele patiënt te bepalen. Er is een lijst

Nadere informatie

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken Stap 7. Deel 2. 7.2 Elkaar psitief blijven versterken In het tweede deel ga jij je aandacht bewust richten p he je elkaar kunt versterken in het blijven den wat werkt. Dat ga je den dr p te schrijven wat

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Functie-eisen coördinatoren

Functie-eisen coördinatoren Functie-eisen cördinatren Psitinering De beide cördinatren hebben de leiding van de rganisatie. De vrijwilligers zijn de spil in de rganisatie. Functieniveau De stichting Hspice Zwlle heeft gekzen vr 2

Nadere informatie

Helpt de GGZ? Kort verslag van de 2de informatiebijeenkomst over ROM ggz 12 oktober 2010, Amersfoort

Helpt de GGZ? Kort verslag van de 2de informatiebijeenkomst over ROM ggz 12 oktober 2010, Amersfoort Helpt de GGZ? Krt verslag van de 2de infrmatiebijeenkmst ver ROM ggz 12 ktber 2010, Amersfrt Op 12 ktber zijn 50 cliënten, verwanten, leden van cliënten- en familieraden en ervaringsdeskundigen in Amersfrt

Nadere informatie

Werk geeft mensen daarnaast eigenwaarde. Als je je werk goed doet, hebben anderen daar respect voor. Dit is goed voor je zelfvertrouwen.

Werk geeft mensen daarnaast eigenwaarde. Als je je werk goed doet, hebben anderen daar respect voor. Dit is goed voor je zelfvertrouwen. Ecnmische Dimensie 4.1 Werken is..- Uitleg 1 Waarm werk je? Om geld te verdienen, is dan vaak het antwrd. Betaald werk den is van belang. Met geld kun je wnruimte betalen en veding en kleding kpen. Dit

Nadere informatie

Werkwoordspelling op maat

Werkwoordspelling op maat Werkwrdspelling p maat Muiswerk Werkwrdspelling p maat besteedt aandacht aan het hele algritme van de spelling van regelmatige werkwrden en k aan de verleden tijd van nregelmatige werkwrden. Delgrepen

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Organiseer je LAC-zitting. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaibek vr je interne werking LAC Bied nazrg Betrek je cliënt

Nadere informatie

VRAGENLIJST HET GESPREK

VRAGENLIJST HET GESPREK VRAGENLIJST HET GESPREK Datum melding aan het Wm-lket : Datum het Gesprek : Wie vert het gesprek? : Plaats van het gesprek : ALGEMENE GEGEVENS AANVRAGER: :... Vrletters :... M/V Straat :... Wnplaats :...

Nadere informatie

Het veilingbedrijf Wie leveren de bloemen en planten aan de veiling? Wie mag er kopen op de veiling? Het veilen

Het veilingbedrijf Wie leveren de bloemen en planten aan de veiling? Wie mag er kopen op de veiling? Het veilen Blemenveiling Bestudeer de vlgende therie. Als je als blemist naar de veiling wilt, dan met je heel vreg uit je bed. De meeste veilingen beginnen namelijk erg vreg, sms al m zes uur. Je kunt k blemen inkpen

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING

ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING ENQUÊTE LEVEN IN HEILIG LANDSTICHTING Beste drpsgent, Vr u ligt een enquête ver de ntwikkeling van ns drp in de kmende jaren. Deze enquête is een initiatief van de Drpsvereniging Heilig Landstichting,

Nadere informatie

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden

VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het voeren van de regie bij wonen en huishouden VZ-B-K1-W1-B Ondersteunt bij het veren van de regie bij wnen en huishuden Verzrgende-IG basisdeel kerntaak 1 werkprces 1 efenpdracht B Als verzrgende-ig ndersteun je de zrgvrager bij het veren van de regie

Nadere informatie

Draagvlak Dorp Wierum

Draagvlak Dorp Wierum Draagvlak Drp Wierum Op 25 januari 2017 zijn de inwners van Wierum geïnfrmeerd ver de plannen vr een strand en pier bij Wierum. De reacties waren p die avnd ver het algemeen psitief. Op die avnd is afgesprken

Nadere informatie

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau

Bibliotheek en basisvaardigheden. Handreiking voor een structurele aanpak op lokaal niveau Biblitheek en basisvaardigheden Handreiking vr een structurele aanpak p lkaal niveau 1 Inhud Een structurele aanpak van laaggeletterdheid p lkaal niveau 3 1. Draagvlak bij de gemeente 3 2. Draagvlak in

Nadere informatie

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk!

Vrij zijn - als een koningskind leven in Gods koninkrijk! 1 Vrij zijn - als een kningskind leven in Gds kninkrijk! Als de Zn je heeft vrijgemaakt, zul je werkelijk vrij zijn! Jh.8:36 Vrij zijn, dr wat Jezus vr ns heeft gedaan aan het kruis. Dit prgramma hebben

Nadere informatie

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en neemt kort de opzet van de vergadering door.

De voorzitter heet alle aanwezigen welkom en neemt kort de opzet van de vergadering door. VERSLAG Regivergadering regi 1, 2 & 3 zaalvetbal Sprthallen Zuid d.d. dnderdag 18 ktber 2012 Aanwezig: Districtsbestuur Jaap Verkrst, Gerrit Aafjes, Hans Buitenhuis en Henk Zeeman Arbeidsrganisatie Guus

Nadere informatie

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn:

Wie zijn we? Kernwaarden in ons handelen zijn: Wie zijn we? Zrggrep Kans is een zrginstelling die ptimale zrg, begeleiding en huisvesting biedt aan zwel jngvlwassenen met psychiatrische strnissen en daarmee samenhangende gedragsprblematiek, als aan

Nadere informatie

Informatie voor scholen

Informatie voor scholen Infrmatie vr schlen Niet alleen studenten, maar k schlen kunnen rekenen p een gede samenwerking met Travel2Cnnect als partner. Dr nze jarenlange persnlijke ervaring met stagiaires, vrijwilligers en lkale

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

Voorwoord Voor u ligt het werkplan Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten.

Voorwoord Voor u ligt het werkplan Het werkplan richt zich op de hoofdzaken van de activiteiten. Werkplan 2017 0 1 Vrwrd Vr u ligt het werkplan 2017. Het werkplan richt zich p de hfdzaken van de activiteiten. 2017 staat, net zals in 2016, in het teken van de landelijke ntwikkelingen zwel binnen de

Nadere informatie

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg

MedewerkerMonitor Benchmark in de Zorg MedewerkerMnitr Benchmark in de Zrg Telichting pzet vragenlijst en invulinstructies U heeft een inlgcde ntvangen per brief f per e-mail. Mcht u geen inlgcde ntvangen hebben, dan kunt u terecht bij de benchmarkcördinatr

Nadere informatie

Vier beproefde manieren om de pot met goud, leren van elkaars ervaringen, open te maken

Vier beproefde manieren om de pot met goud, leren van elkaars ervaringen, open te maken Vier beprefde manieren m de pt met gud, leren van elkaars ervaringen, pen te maken Het leren van ervaringen vraagt m het nderzeken van die ervaringen, het liefst in een grep samen met anderen. Dit kan

Nadere informatie

Cursusaanbod WonenPlus voor vrijwilligers. Voorjaar 2012

Cursusaanbod WonenPlus voor vrijwilligers. Voorjaar 2012 Cursusaanbd WnenPlus vr vrijwilligers Vrjaar 2012 1. SWOFFICE (ALGEMEEN) SWOffice is een belangrijk instrument m inzicht te krijgen, maar k m infrmatie te geven ver het gebruik van de dienstverlening aan

Nadere informatie

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Voeding.

Ter voorbereiding op uw aanvraag vindt u in dit document de criteria en vragenlijst voor het themacertificaat Voeding. Criteria en vragenlijst themacertificaat Veding Primair nderwijs Ter vrbereiding p uw aanvraag vindt u in dit dcument de criteria en vragenlijst vr het themacertificaat Veding. De vragenlijst is gebaseerd

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Verzuim Beleid. www.smallsteps.info. Opgemaakt door Human Resource Management. Doelgroep Alle werknemers. Ingangsdatum 4 juli 2014. Versie 0.

Verzuim Beleid. www.smallsteps.info. Opgemaakt door Human Resource Management. Doelgroep Alle werknemers. Ingangsdatum 4 juli 2014. Versie 0. Verzuim Beleid Opgemaakt dr Human Resurce Management Delgrep Alle werknemers Ingangsdatum 4 juli 2014 Versie 0.1 www.smallsteps.inf clfn Verzuimbeleid Visie en aanpak verzuim Delgrep: alle werknemers Versie:

Nadere informatie

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen

VGSO Nieuwsbrief extra editie over komende gemeenteraadsverkiezingen VGSO Nieuwsbrief extra editie ver kmende gemeenteraadsverkiezingen Hierbij ntvangt u een extra nieuwsbrief van de VGSO. Deze nieuwsbrief staat vrijwel geheel in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen

Nadere informatie