VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement donderdag 27 oktober 2011 De vergadering wordt geopend om 10u. De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze heel aparte parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de ministerpresident de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Zes klassen zitten hier in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De ORANJE en de GROENE klas komen uit basisschool Sint-Jozef en Sint-Albertus uit Sint- Agatha-Berchem. En als je goed kijkt, zie je dat er in de oranje klas alleen meisjes zitten, en in de groene klas alleen jongens. Daarover gaan we straks een woordje uitleg vragen. De jongens en de meisjes maakten prachtige affiches waarop we al hun dromen terugvinden. De GELE klas is basisschool Windekind uit Molenbeek. En van hen kreeg ik een dikke enveloppe boordevol kleurrijke tekeningen. Er zijn ook twee kinderen bij die nog maar net in België wonen. Ze spreken nog geen Nederlands, maar Engels en Spaans, dus zeggen we er ook even welcome Ernest en bienvenida Hamza bij. De RODE klas is Ten Nude uit Brussel. Van hen kreeg ik een stapel toffe tekeningen en een wondermooi gedicht. De PAARSE klas is basisschool Sint-Juliaan uit Oudergem, en ook zij hebben hun kleurpotloden bovengehaald om een stel fantastische tekeningen te maken. De BLAUWE klas is basisschool Sint-Jan Berchmans uit Brussel. Daar hebben de kinderen niet alleen heuse knutselvingers, ze hebben bovendien drie fijne filmpjes gedraaid. Het thema van dit Kinderparlement is KINDEREN BAAS OP SCHOOL. Ik heb even een klein rekensommetje gemaakt. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag hebben jullie 7 uur les + 4 uur op woensdag. Dat maakt 32 uur per week. Er zijn 52 weken in een jaar. Daar moeten we 9 weken grote vakantie aftrekken, 2 weken kerstvakantie, 2 weken paasvakantie, en ook nog eens 1 week herfstvakantie en 1 week krokusvakantie. Zo komen we op 37 weken les x 32 uur. Dat geeft een totaal van 1184 uren die jullie op de schoolbanken doorbrengen. Gelukkig zitten jullie vandaag in het Kinderparlement dus mag je er weer vier uurtjes aftrekken en komen we uit op 1180 uur. Wow!

3 VGC 3 Om een beetje meer pit in die lange periode te krijgen, hebben jullie gelukkig een hele reeks schitterende schoolvoorstellen bedacht. Daarover gaan wij nu net als in het echte parlement met elkaar debatteren, en daarna gaan we er ook over stemmen. - De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons Klaar voor het grote schooldebat? (Enthousiast ja op alle banken) Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in twee thema s. - Eerst hebben we het over de buitenkant van de klas: de speelplaats, sport & spel en uitstapjes. - Daarna onderzoeken we wat er zich binnen de muren van de klas afspeelt en wat er daar beter kan. Maar voor we het debat openen, luisteren we eerst even naar het gedicht van Kim Pauwels uit de rode klas. Kim Pauwels.- Wil je me meenemen naar een plaats waar we om elkaar kunnen geven Een plaats waar we van elkaar houden heel ons leven Een wereld waar kwaad niet bestaat Waar het alleen om liefde gaat Want in deze wereld verlies ik de weg keer op keer Neem me mee want anders val ik neer Pak me vast op je vleugels van papier En vlieg met me weg van hier (Levendig applaus) De voorzitter.- Kim, dat was heel mooi. Het lijkt wel alsof je niet zo heel graag in de klas zit. Of vergis ik mij? Kim Pauwels.- Het gedicht gaat eerder over liefde. Je moet af en toe even kunnen wegdromen. Op school is dat moeilijk. Thuis kan dat wel. DE BUITENKANT VAN DE KLAS De voorzitter.- Laten we beginnen met een onderwerp waar een geurtje aanhangt. Geen wolkje parfum, maar een heuse stankwalm: de toiletten op school. Vooral in de gele klas zijn er bijzonder veel klachten over de toiletten. Kawthar vindt de toiletten afschuwelijk. En ook Emre en Massimo schrijven dat de toiletten heel hard stinken. Wat moet er veranderen? Jullie zeggen dat vooral de kleintjes de wc s vuilmaken. Ze doen kaka en pipi op de grond en gooien papier tegen het plafond. Jakkes! Leerlingen van de gele klas.- In onze school zijn de toiletten enorm smerig. We proberen er zoveel mogelijk uit weg te blijven. Op de grond liggen soms gewoon uitwerpselen. Vooral de kleintjes zorgen voor de vuiligheid. Daarom zou het beter zijn om voor groot en klein gescheiden toiletten te hebben.

4 VGC 4 Commentaar van de andere parlementsleden - In onze toiletten zijn vooral de muren smerig en er hangt een ondraaglijke stank. - Hoezeer wij ook klagen over de toiletten, er wordt niets aan gedaan door de directie. - De toiletten moeten niet alleen netter, maar ook kleuriger worden. - De toiletten zijn soms het decor van vechtpartijen. - Bij ons wordt er veel afval in de toiletten gegooid. - Onze toiletten moeten dringend een laagje verf krijgen. Iedere klas zou bijvoorbeeld een deur kunnen schilderen. - Geurverfrissers in de toiletten zouden al heel wat helpen tegen de stank. - Er zouden toiletwachters kunnen worden aangesteld. Zij moeten er dan op toezien dat de toiletten proper blijven. De voorzitter.- In de groene klas zeggen Mehdi en Mohamed: onze schooltoiletten zijn niet goed want je kan de onderbroeken van de anderen zien! Jongens, leg dat eens uit Mehdi en Mohamed.- Nu kan je onder de deuren kijken. Er moeten andere deuren komen die de toiletten afsluiten tot op de vloer. Commentaar van de parlementsleden - Op de deuren moet ook een goed slot zitten. - Bij ons zijn er aparte toiletten voor de kleuters. Toch maken die kleintjes onze toiletten nog vuil. - Alle kinderen moeten er voor zorgen om het toilet netjes achter te laten na gebruik. - Wij moesten vroeger om de beurt de toiletten bewaken. Gelukkig moeten we dat niet meer doen. Wij spelen liever tijdens de speeltijd. - Het idee van de toiletwachters is prima, maar wie wil zich hiervoor opofferen? - De kleintjes komen soms de geurvreters wegnemen. - De kleintjes moeten beseffen dat de toiletten geen speelplaats zijn. - Er staan bij ons veel graffiti op de deuren en dat is lelijk. - Sommige leerlingen gaan met 2 naar het toilet. - Waarom geen camerabewaking in de toiletten? (Gelach) Ik bedoel natuurlijk NIET in de hokjes zelf. - Méér toiletten zou ook al een goede zaak zijn. En ook meer lavabo s. - Als het slechts weer is, worden de toiletten als schuiloord gebruikt. - De oudere leerlingen moeten de kleintjes opleiden zodat ze netjes naar het toilet gaan. - De toiletten moeten vaker worden schoongemaakt door het poetspersoneel. - De toiletten mogen alleen worden gebruikt waarvoor ze gemaakt zijn en hierop moet streng worden toegekeken. - Vaak wordt er teveel papier gebruikt en dat zorgt dan voor verstopping. Of er ligt overal papier op de vloer. - Wij willen zeepverdelers met vloeibare zeep. Nu spelen de kleintjes met de zeepjes. - De kleintjes spelen met het papier, zodat er geen meer is als wij gaan.

5 VGC 5 De voorzitter.- Wij verwelkomen intussen Annemie Maes, die lid is van het Brussels Parlement en van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Ik geef haar even het woord. Annemie Maes.- Hallo jonge parlementsleden. Om de 2 weken vergaderen wij hier met alle Brusselse parlementsleden. Ieder spreekt dan zijn eigen taal maar er is wel vertaling. Wij zitten hier, zoals jullie, kleur per kleur, want elke politieke partij heeft een eigen kleur. Ook in dit Brussels parlement hebben wij al gedebatteerd over afval en smerige openbare toiletten. De debatten eindigen meestal met een stemming. Ik ben dan ook benieuwd naar de uitslag van de stemmingen die jullie zullen houden. Stemmingen Het voorstel dat elke school nette toiletten moet krijgen wordt unaniem aangenomen met 91 stemmen. Het voorstel om te zorgen voor aparte toiletten voor grote en kleine kinderen wordt aangenomen met 71 stemmen voor, 3 tegen en 19 onthoudingen. Het voorstel dat alle kinderen zorg moeten dragen voor de toiletten wordt aangenomen met 61 stemmen voor, 14 tegen en 17 onthoudingen. De voorzitter: Waarom werd er tegen gestemd? - Ik vind het niet leuk om zelf de toiletten te poetsen. - Toiletten schoonmaken is werk voor de poetsvrouwen. - Ik kan er mee akkoord gaan dat wij helpen bij het poetsen van de toiletten. Het voorstel dat niet alleen de poetsvrouwen maar ook de kinderen moeten helpen om de toiletten netjes te houden wordt niet aangenomen met 12 stemmen voor, 57 tegen en 24 onthoudingen. Het voorstel om toiletwachters aan te stellen wordt niet aangenomen met 9 stemmen voor, 76 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat de grote kinderen het voorbeeld moeten geven aan de kleinere wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 10 tegen en 24 onthoudingen. Het voorstel om camera s te plaatsen aan de wasbakjes van de toiletten wordt aangenomen met 49 stemmen voor, 34 tegen en 9 onthoudingen. De voorzitter.- Alba, Chinook, Ibtissam, Yousra en Alba van de blauwe klas willen gelukkig een smakelijker onderwerp aansnijden. Ze hebben er een filmpje over gemaakt! Op het grote scherm wordt het filmpje Wij willen appels eten getoond Duur: 1 22 De voorzitter.- Meisjes, jullie willen kinderen aansporen om gezonder te eten op school? Leerlingen van de blauwe klas.- Appels eten is gezond. Nu wordt er tijdens de pauze te vaak snoep of chocolade gegeten. Commentaar van de parlementsleden - Wij stellen voor om een verplichte fruitdag in te voeren.

6 VGC 6 - Bij ons is dat al zo, op vrijdag. Maar toch wordt er ook dan nog stiekem gesnoept. - Wij willen 4 maal per week fruit en 1 maal per week snoep. Dat zou een goede verdeling zijn. - Onze school promoot fruit als tussendoortje. - Op onze school moeten de kinderen 1 maal per week verplicht fruit eten. - Wie bij ons fruit meebrengt, krijgt een geschenkje. - Zelfs om verjaardagen te vieren met onze klasgenootjes is chocolade op school verboden. Dat is te streng. - Bij ons is er een fruitverdeling op school en de zesdeklassers staan daar voor in. Dat is hard werken, maar leuk. - In onze school zitten jongens en meisjes gescheiden. Zo n fruitverdeling zou een fijne taak zijn om samen te doen. - De vijfde- en zesdeklassers moeten in de refter helpen en krijgen dan een snoepje. Dat zou niet mogen. - Wij zijn niet verplicht om fruit te eten, maar snoepen mag zeker niet. Sommige kinderen brengen wel stiekem snoep mee. - Het zou een goed idee zijn om voor de hele klas fruitsla te maken, bijvoorbeeld op woensdag. - Sommige kinderen houden niet van fruit. Ik stel voor dat er 1 maal per week koekjes toegelaten worden. Stemmingen Het voorstel om wekelijks een vaste fruitdag in te voeren wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 33 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel om 4 dagen fruit te eten en 1 dag koekjes wordt niet aangenomen met 21 stemmen voor, 61 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel om 1 speeltijd met fruit en 2 speeltijden zonder fruit in te voeren wordt niet aangenomen met 32 stemmen voor, 44 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel om op woensdag fruitsla te maken voor de hele school wordt aangenomen met 68 stemmen voor, 14 tegen en 11 onthoudingen. Annemie Maes, lid van het Brussels Parlement en van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Ik moet jullie helaas verlaten omdat ik andere verplichtingen heb, maar jullie doen dit fantastisch. Ik beloof dat ik van jullie fruitsla zal komen proeven. Ik zal zeker ook het verslag van dit Kinderparlement aandachtig doornemen. En wie weet zal het echte parlement in de toekomst over jullie voorstellen debatteren en stemmen. (Applaus) De voorzitter.- Heel wat kinderen dromen van meer avontuur op de speelplaats. Nabil, Ernesto en Nicolas van de blauwe klas hebben daarover een leuk gedicht gemaakt. En ze hebben het ook gefilmd. Op het grote scherm wordt het filmpje Een leukere speelplaats getoond. Duur: 1 10 Nabil, Ernesto en Nicolas brengen tijdens de film volgend gedicht: Onze school is heel mooi Maar soms lijkt ze op een kooi

7 VGC 7 Op de speelplaats spelen we voetbal Maar soms is er een gevecht en zegt men stomme kwal! s Morgens komen we in de klas en luisteren we naar muziek Maar in de namiddag op de speelplaats van al dat kabaal wordt men ziek Als men blij is, zegt men niets Men wil een zwembad op het dak Maar als dat niet lukt dan zegt men: hey jij, doe wat ik zeg of je bent een domme slak Maar zo willen we niet verder gaan in het leven Want straks wordt het nog om te beven! De voorzitter.- Jongens jullie klagen over het kabaal op de speelplaats. Is er echt zoveel lawaai? Wat kan er volgens jullie verbeteren? Nabil, Ernesto en Nicolas.- Er wordt op onze speelplaats veel kabaal gemaakt. Er wordt ook vaak gevochten en ook tijdens het voetbal is er enorm veel lawaai. Je krijgt er hoofdpijn van. De voorzitter.- De kinderen van de paarse klas hebben allemaal hun droomschool getekend. En wat staat erop? Heel veel zwembaden, pingpongtafels, glijbanen, een bowlingbaan, een snackbar en zelfs een heus Walibi. Jongens en meisjes, wat willen jullie het liefst veranderen? Kinderen van de paarse klas.- Nu hebben we een gewone speelplaats zonder avontuurlijke toestellen. Er is ook te weinig plaats om te voetballen. Commentaar van de parlementsleden - Ik zou graag een bosje hebben op de speelplaats en meer plaats om te schuilen als het slecht weer is. - De speelplaats moet meer avontuurlijke toestellen krijgen. - Onze speelplaats is veel te klein. We willen graag wat gras om op te ravotten en voetbal te spelen. - Tijdens de middag is de grote speelplaats exclusief voor het middelbaar. Wij worden verplicht om op de kleine speelplaats te blijven. Daar mogen we niet voetballen. - Wij (van de groene klas) hebben meer plaats, maar er zijn heel wat dingen stuk, zoals de glijbaan, en er liggen overal stokken en stenen. (Protest van de meester) - Wij moeten met ballen van mousse spelen en dat is niet tof. Wij willen plastic ballen. - Onze speelplaats is helemaal leeg. Er zijn wel goals, maar zonder netten. - Wij hebben een mooie speelplaats en een speeltuin. De voorzitter.- Voor de jongens en de meisjes van de groene en de oranje klas heb ik nog een superbelangrijke vraag. Jullie hebben nu aparte speelplaatsen, maar jullie dromen allebei van meer activiteiten samen. Meisjes, missen jullie de jongens? Jongens, missen jullie de meisjes? Wat willen jullie graag samen doen? Meisjes van de oranje klas.- Wij missen de jongens vooral tijdens de speeltijd.

8 VGC 8 Jongens van de groene klas.- Wij missen de meisjes niet. De voorzitter.- Hoe kijken de andere klassen ertegenaan? Moeten jongens en meisjes samen spelen? Of apart? Commentaar van de parlementsleden - De meisjes hebben te veel plaats nodig tijdens de speeltijd. Wij spelen liever apart. - Ik heb liever een speeltijd zonder jongens. - Er zijn ook meisjes die graag voetballen. Dus liever geen aparte speeltijd. - De jongens pesten ons altijd. Ik heb dus liever een speeltijd zonder jongens. - Nu en dan eens een aparte speeltijd is oké maar niet altijd. - Een meisje: ik zou graag mee voetbal spelen met de jongens. - Een meisje: de jongens hebben vaak toffere spelletjes. Dus liever geen aparte speeltijden. Stemmingen Het voorstel dat de speelplaatsen groter moeten zijn wordt aangenomen met 78 stemmen voor, 6 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel voor meer avontuur op de speelplaats wordt aangenomen met 79 stemmen voor, 8 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel om op de speelplaats een apart deel te reserveren voor het voetbal, het ander deel voor spelletjes, wordt aangenomen met 63 stemmen voor, 13 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel dat er meer gras moet komen op de speelplaats wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 29 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel voor aparte speeltijden voor jongens en meisjes wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 69 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel om 1 maal per week een aparte speeltijd voor jongens en meisjes te houden, wordt niet aangenomen met 31 stemmen voor, 47 tegen en 16 onthoudingen. DE BINNENKANT VAN DE KLAS De voorzitter.- De kinderen van de rode klas protesteren tegen pesten. Pesten is niet fijn, want het doet vanbinnen pijn schrijven Nabil, Nadra, Meryem, Seline, Manolya, Jean en Emre op hun tekening. Jongens en meisjes, wordt er bij jullie op school veel gepest? Hoe kunnen we pestproblemen oplossen? Kinderen van de rode klas.- Er wordt vaak gepest op school. Kinderen worden gepest omdat ze anders zijn of niet meekunnen in de klas.

9 VGC 9 Commentaar van de parlementsleden - Bij ons hangt overal een antipestslogan. - Bij ons valt het mee. Ook wij hebben een vaste slogan die in alle klassen hangt. - Het pestgedrag is bij ons opvallend verminderd, maar hoe dat komt weet ik niet. - Vaak is het voldoende dat bepaalde pestkoppen van school weg zijn. En als er toch nog klachten zijn, moeten de ouders naar school komen. - De pestkoppen moeten zelf hun leven beteren. Ze moeten minder ruzie maken. - Bij ons is er een strafklas waar je naartoe moet als je een waarschuwing heb gekregen. - Soms wordt de hele klas gestraft, ook als er maar een paar pestkoppen zijn. - Jongens pesten de meisjes vaak. Dat is gewoon zo. - Wij hadden vroeger enkele pestkoppen op school. Die zijn nu allemaal weggestuurd. - De oplossing is: zelf niet pesten en hopen dat anderen dat ook niet doen. - In onze klas kan je klachten op een papiertje schrijven als er gepest wordt. De juf leest die papiertjes voor op het einde van de week. Je kan op zo n briefje ook een pluim aan iemand geven. - Het begint allemaal bij jezelf. - Wij hebben een groene juf. Dat is iemand die helpt om problemen op te lossen. - Op onze school is er een groene leerkracht die tussenkomt, ook als je thuis problemen hebt. - Bij ons wordt er gestraft als er gepest wordt. Dat is de enige oplossing. - In onze klas was er een jongen die naar een andere school is gegaan omdat hij teveel werd gepest. - Leerlingen die tijdens de speeltijd ruzie hebben met elkaar, moeten van de juf hun conflict bijleggen op de gang. - Op onze school zijn er meer koppeltjes dan dat er gepest wordt. (Gelach) Veel liefde, weinig pesten! Stemmingen Het voorstel om slogans tegen pesten aan te brengen op de muren wordt niet aangenomen met 14 stemmen voor, 65 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel om de ouders naar de school uit te nodigen als hun kinderen pesten, wordt niet aangenomen met 10 stemmen voor, 79 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel dat pestkoppen moeten gestraft worden wordt aangenomen met 69 stemmen voor, 11 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel dat er pas gestraft wordt nadat er eerst een waarschuwing is gegeven wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 31 tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel om een groene leerkracht in te schakelen om problemen op te lossen wordt aangenomen met 66 stemmen voor, 18 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel dat problemen of complimentjes op een briefje worden geschreven en opgehangen, wordt aangenomen met 40 stemmen voor, 33 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel dat elk kind zijn best moet doen om niet te pesten wordt aangenomen met 67 stemmen voor, 20 tegen en 6 onthoudingen.

10 VGC 10 De voorzitter.- Hoe kunnen we het leven op school leuker maken? Door het huiswerk af te schaffen! Ema, Elinor, Sarah en Emilie van de blauwe klas maakten er een filmpje over... Het filmpje Geen huiswerk op vrijdag wordt getoond op het grote scherm. Duur: 1 De voorzitter.- Meisjes, jullie maken niet graag huiswerk? Maar jullie willen het alleen op vrijdag afschaffen. Is huiswerk dan toch nuttig? Ema, Elinor, Sarah en Emilie.- Wij willen het huiswerk op vrijdag afschaffen omdat de kinderen vaak heel drukke weekends hebben. Op de andere dagen mag het wel, maar liefst niet te veel. Stemming Het voorstel om het huiswerk op vrijdag af te schaffen wordt aangenomen met 83 stemmen voor, 9 tegen en 2 onthoudingen. De voorzitter.- Ik stel vast dat een aantal kinderen tegen het voorstel hebben gestemd. Waarom? Commentaar van enkele parlementsleden - Ik ben tegen dit voorstel omdat we dan te weinig oefenen. - Soms is huiswerk maken gewoon leuk. - Wij krijgen nu al nooit huiswerk op vrijdag. (Rumoer) DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag te kiezen. Dit zijn de drie voorstellen die het hoogst aantal stemmen hebben weggekaapt: - Op 3 staat het voorstel voor meer avontuur op speelplaats met 79 stemmen. - Op 2 staat het voorstel om op vrijdag het huiswerk af te schaffen met 72 stemmen. - Op 1 staat het voorstel dat alle scholen recht hebben op nette toiletten met 91 stemmen. Stemming Met een meerderheid van 53 stemmen wordt het voorstel om op vrijdag het huiswerk af te schaffen uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het voorstel voor nette toiletten haalt 29 stemmen; het voorstel voor de avontuurlijke speeltuigen 12 stemmen.

11 VGC 11 De voorzitter.- Van harte proficiat voor het interessante debat dat jullie vandaag hebben gevoerd. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hebben zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd maar ook naar de echte parlementsleden. (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 22 november 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Wat vind jij het leukste op onze school?(67 reacties) mijn vrienden mijn vrienden VOETBALLEN OP DE SPEELPLAATS Wero en Wiskunde lessen De speeltijden de middagspeeltijd met vrienden samen zijn Dat we een

Nadere informatie

PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Er is vaak ruzie op de speelplaats. Vaak door de spelletjes. Door afpakken.

PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Er is vaak ruzie op de speelplaats. Vaak door de spelletjes. Door afpakken. VERSLAG KINDERRAAD 06/02/2018 Aanwezig: Berre, Yassir, Nele, Temilola, Arno, Dest, Ahmed, Marie In t Ven, Iza, Laure, Ona, Ibrahim, Flor, Juul PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Er is vaak ruzie op de speelplaats.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

3de lj 4de lj 5de lj 6de lj totaal procent ja 6 4 3 10 23 29.48% soms 15 15 12 7 49 62.82% nooit / / 1 5 6 7.69%

3de lj 4de lj 5de lj 6de lj totaal procent ja 6 4 3 10 23 29.48% soms 15 15 12 7 49 62.82% nooit / / 1 5 6 7.69% Resultaten enquête Vooraf: bij de tabellen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen de verschillende leerjaren. Daarna volgt het totaal en het procent bij elk antwoord. Waar leerlingen een geschreven

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

AFSPRAKENBOEKJE. Het is geen saaie opsomming van wat verboden is, maar een reeks aandachtspunten.

AFSPRAKENBOEKJE. Het is geen saaie opsomming van wat verboden is, maar een reeks aandachtspunten. Afdeling KERKHOVE AFSPRAKENBOEKJE Op school zijn er afspraken nodig om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed kan voelen en dat alles vlot verloopt. Daarom maken we elk jaar een lijstje met afspraken.

Nadere informatie

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig.

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. Speelplaats 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. 2) Speeltijd - Ik blijf op de speelplaats. - Ik mag niet eten en drinken

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie

Onze. schoolafspraken

Onze. schoolafspraken Onze schoolafspraken Schooljaar 2018-2019 1. Aankomen, aanwezigheid en verlaten van de school Ik kom naar school ten laatste 5 min voor aanvang van de lessen. De lessen starten om 8u30. Ik wacht nooit

Nadere informatie

Kerstprikkel VBA Anzegem, De Verrekijker

Kerstprikkel VBA Anzegem, De Verrekijker Kerstprikkel 2018 VBA Anzegem, De Verrekijker Onze schoolkalender tot aan de krokusvakantie: - Kerstvakantie: 22 december tot 6 januari - 7 januari: instapdatum voor startende peuters - 11 januari: nieuwjaarsreceptie

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

ONZE LEEFREGELS. Corneliusschool. Dit boekje is van. Corneliusschool Parkstraat Overpelt

ONZE LEEFREGELS. Corneliusschool. Dit boekje is van. Corneliusschool Parkstraat Overpelt ONZE LEEFREGELS Corneliusschool Dit boekje is van Corneliusschool Parkstraat 15 3900 Overpelt www.corneliusschool.be Thuis, in het verkeer, bij de sportclub, in de jeugdbeweging, Overal zijn regels nodig

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom

Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom Leefregels voor de kinderen 01 Stiptheid Ik kom naar de voorschoolse opvang : ik ga rechtstreeks naar het juiste lokaal (Rode refter). Ik kom niet naar de voorschoolse opvang : ik kom 12 steeds op tijd,

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

ASJEMENOU 30 september t/m 7 oktober Muziekles

ASJEMENOU 30 september t/m 7 oktober Muziekles ASJEMENOU 30 september t/m 7 oktober 2016 Muziekles Deze week is de 2e muziekles gegeven aan onze groepen. Er werd een liedje gezongen en het thema ritme stond centraal. Ritmes maken met behulp van je

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 26 juni tot vrijdag 30 juni 2017 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Het is zover, ons laatste weekje voor de vakantie. Het zal niet alleen de laatste

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Centrum

Welkom in Wiebelwoud Centrum Welkom in Wiebelwoud Centrum Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte welkom

Nadere informatie

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind

Deel 8: Leefregels voor het schoolkind Deel 8: Leefregels voor het schoolkind ( exemplaar ouders en kind) Inhoud 1. Taal 2. Te laat komen 3. Schoolpoort 4. Goeiedag 5. De speelplaats 6. Schoolgerei 7. Agenda 8. Kledij 9. Geld 10. Speelgoed

Nadere informatie

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3

Schoolafspraken. voor. leerlingen 1-2-3 Schoolafspraken voor leerlingen 1-2-3 Wanneer kan ik in de school binnen? s Morgens om 8.00u. s Middags om 13.00u. Wanneer beginnen en eindigen de lessen? s Morgens starten we om 8.30u. s Middags stoppen

Nadere informatie

Praktische afspraken. Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week

Praktische afspraken. Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week Praktische afspraken Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week o Er wordt enkel tussen 12u30 en 13u15 bij de kleuters gespeeld. o De vierdeklassers die bij de kleuters spelen, krijgen die dag een

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht.

Thema Gezondheid. Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Lesbrief 33. In gesprek met de leerkracht. Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren met de leerkracht. Zinnen maken met omdat. Hulp vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Leerlingenquete r.k.b.s. De Rank schagen, maart 2014

Leerlingenquete r.k.b.s. De Rank schagen, maart 2014 Leerlingenquete r.-k.b.s De Rank in Schagen Maart 2014 1 VERSLAG LEERLINGENQUETE R.-K BASISSCHOOL DE RANK, MAART 2014 Vraag 1 : Wat voor een rapportcijfer zou je De Rank geven? In totaal hebben 35 kinderen

Nadere informatie

Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school

Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school 2018-2019 ONTHAAL Voor kinderen die naar school gaan in De Kraal Centrum is er een korte opvang in de school zelf vanaf 7.30 uur en tot 17.30

Nadere informatie

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan.

Leefregels. We hopen dat ook de ouders deze leefregels kunnen respecteren en willen meewerken aan de realisatie ervan. Leefregels Samen leven, samen leren moet geleerd worden aan kinderen. Aansluitend bij ons pedagogsich project hebben we daarom met heel het team, schooleigen leefregels samengesteld. Als uitgangspunt nemen

Nadere informatie

Zwanenhoek HT Spijkenisse

Zwanenhoek HT Spijkenisse Zwanenhoek 41-43 3201 HT Spijkenisse 0181-624186 Openbare Daltonschool Spijkenisse De Vuurvogel Weekbrief 26 24 t/m 31 maart 2017 Jarigen Wij feliciteren Leanna Keijzer, Skylar Avezaat, Jaycen de Roodt

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 20 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Afspraken voor de kinderen in Van Bladelstraat 28 lager onderwijs

Afspraken voor de kinderen in Van Bladelstraat 28 lager onderwijs Afspraken voor de kinderen in Van Bladelstraat 28 lager onderwijs 2013-2014 ONTHAAL Voor kinderen die naar school gaan in SG De Kraal in de Van Bladelstraat 28 en 29, is er een korte opvang in de school

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Schooljaar : Bevraging tevredenheid ouders. In onze school zijn er 258 gezinnen. Er werden 99 enquêtes online ingevuld.

Schooljaar : Bevraging tevredenheid ouders. In onze school zijn er 258 gezinnen. Er werden 99 enquêtes online ingevuld. Gemeentelijke Basisschool Kadrie Driehoekstraat 41 2920 KALMTHOUT 03/666 95 20 Schooljaar 2014-2015: Bevraging tevredenheid ouders In onze school zijn er 258 gezinnen. Er werden 99 enquêtes online ingevuld.

Nadere informatie

Nieuwsbrief einde schooljaar 2017

Nieuwsbrief einde schooljaar 2017 Nieuwsbrief einde schooljaar 2017 Beste ouder(s), Het einde van het schooljaar en het begin van de zomervakantie staan voor de deur. Nog één dagje en we sluiten onze schoolpoort voor 2 maanden. We blikken

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen

Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Spreekopdrachten thema 8 Opleidingen Opdracht 1 bij 8.2 Lees de vragen. Geef antwoord. 1. Kun je bij jou in de buurt cursussen volgen? Waar dan? 2. Volg jij een cursus of heb je een cursus gevolgd? Welke

Nadere informatie

Leerlingenquete r.k.b.s. De Rank schagen, maart 2014

Leerlingenquete r.k.b.s. De Rank schagen, maart 2014 Leerlingenquete r.-k.b.s De Rank in Schagen Maart 214 1 In totaal hebben 35 kinderen van groep 6, 7 en 8 meegedaan aan deze enquete. Vraag 1 : Wat voor een rapportcijfer zou je De Rank geven? Gemiddelde

Nadere informatie

Info 6. Vrijdag 25 november 2016

Info 6. Vrijdag 25 november 2016 Info 6 Vrijdag 25 november 2016 Filmmiddag voor het goede doel Op zondag 18 december organiseren wij een filmmiddag van 15.00 tot ongeveer 17.30 uur. De opbrengst van deze middag gaat naar Serious Request.

Nadere informatie

SBS De Horizon Rotem VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT SBS DE HORIZON

SBS De Horizon Rotem VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT SBS DE HORIZON SBS De Horizon Rotem SBS DE HORIZON VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT Kleuterbrochure 2015-2016 Beste ouders, Welkom in onze school. We willen jullie danken voor het vertrouwen dat jullie in ons stellen. Met deze

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Welkom in ons klasje. Voormiddag

Welkom in ons klasje. Voormiddag Welkom in ons klasje Iedere morgen worden onze kleinste kleuters opgevangen in ons klasje. Dit telkens van 8 uur tot 8.30 uur. Om 8.30 begint onze school. Wij starten eerst met een toiletbezoek. Voormiddag

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. Vrije basisschool Aartrijke

NIEUWSBRIEF. Vrije basisschool Aartrijke NIEUWSBRIEF Vrije basisschool Aartrijke Beste ouders, beste jongens en meisjes, Twee maanden hard werken, samen leren en samen spelen. In oktober schonken we aandacht aan alle mensen van het team. De leerkrachten,

Nadere informatie

Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school

Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school 2016-2017 ONTHAAL Voor kinderen die naar school gaan in De Kraal Centrum is er een korte opvang in de school zelf vanaf 7.30 uur en tot 17.30

Nadere informatie

Naar de basisschool. Informatieboekje groep 1 en 2

Naar de basisschool. Informatieboekje groep 1 en 2 Naar de basisschool Informatieboekje groep 1 en 2 O.B.S. t Swarte Meer De Blokken 22 7894 CL Zwartemeer Tel: 0591-390213 locatieleider@obs-swartemeer.nl De basisschool Meestal gaat een kind vlak na zijn

Nadere informatie

Schoolafspraken. voor leerlingen 1-2-3

Schoolafspraken. voor leerlingen 1-2-3 Schoolafspraken voor leerlingen 1-2-3 Inhoud Wanneer kan ik in de school binnen?... 3 Wanneer beginnen en eindigen de lessen?... 3 Wat doe ik met mijn materiaal als ik aankom?... 3 Wat moet ik doen als

Nadere informatie

Nieuwsbrief PCB De Rank en De Ukkeklup, 21 november 2016

Nieuwsbrief PCB De Rank en De Ukkeklup, 21 november 2016 Nieuwsbrief PCB De Rank en De Ukkeklup, 21 november 2016 Beste ouders, In het nieuws hoort u regelmatig iets over passend onderwijs. Alle scholen hebben hier mee te maken; vanaf 2014 heeft elke school

Nadere informatie

7 oktober 2016 nummer 3

7 oktober 2016 nummer 3 7 oktober 2016 nummer 3 AGENDA vrij 14 okt. voorleeswedstrijd groep 7 en 8 ma 17 okt. juf Nellie vrij ma 17 okt. juf Tamara studieverlof, juf Linda groep 8 di 18 okt. ouderraad vergadering vrij 21 okt.

Nadere informatie

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN

PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN PAGINA 2 PLEINGEIN SPELENDERWIJS IN GESPREK OVER HET SCHOOLPLEIN HANDLEIDING VOOR DE SPELLEIDER PAGINA 2 PLEINGEIN Het SAT is het team van kinderen waarmee jullie gaan samenwerken om een Gezond Schoolplein

Nadere informatie

Welkom in de kleuterklas

Welkom in de kleuterklas Welkom in de kleuterklas Industrielaan 31, 1070 Anderlecht Tel:02/521.82.98 Fax :02/521.82.99 secretariaat.brussel@bslucerna.be directie.brussel@bslucerna.be 1 Beste ouders en kinderen, Welkom op onze

Nadere informatie

Welkom allemaal op de site van groep 1-2 b:

Welkom allemaal op de site van groep 1-2 b: Welkom allemaal op de site van groep 1-2 b: Wij zijn de groep van juf Anne-Marie. Gr 1-2 b is gestart met 21 kinderen. Wij zijn: sjoerd - esmee - jindy - jace - seline - ilja - yelle - tijn - laura - tessa

Nadere informatie

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling

Schoolinterne afspraken kleuterafdeling G E M E E N T E S C H O O L S I N T D E N I J S Dalestraat 40-8554 Zwevegem Sint-Denijs T 056 45 57 72 F 056 45 57 72 E < stdenijs@scarlet.be> Schoolinterne afspraken kleuterafdeling Samen leven, samen

Nadere informatie

Schoolafspraken. voor. leerlingen 4-5-6

Schoolafspraken. voor. leerlingen 4-5-6 Schoolafspraken voor leerlingen 4-5-6 Wanneer kan ik in de school binnen? s Morgens om 8.00 uur. s Middags om 13.00 uur. Wanneer beginnen en eindigen de lessen? s Morgens starten we om 8.30 uur. s Middags

Nadere informatie

Welkom op de St. Willibrordschool!

Welkom op de St. Willibrordschool! Welkom op de St. Willibrordschool! Wij vinden het erg gezellig dat je bij ons op school komt. Als jij vier jaar bent mag je met ons meedoen! Adres Oranjelaan 96 2161 KH Lisse Telefoon 0252-414101 E-mail

Nadere informatie

HORIZONTAAL.

HORIZONTAAL. KERSTMIS DECEMBER 2018 HORIZONTAAL www.vbsdehorizon.be Voorwoord juf Esther Dag allemaal Het eerste trimester is alweer voorbij. Iedereen heeft hard gewerkt, fijn gespeeld, veel bijgeleerd, We kunnen nu

Nadere informatie

Vakantie activiteiten & Workshops

Vakantie activiteiten & Workshops Vakantie activiteiten & Workshops Augustus, September, Oktober 2013 De herfstvakantie staat al bijna weer voor de deur! De Kettingkas biedt tijdens deze periode weer leuke en spannende vakantieactiviteiten

Nadere informatie

SBS De Horizon Rotem VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT SBS DE HORIZON

SBS De Horizon Rotem VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT SBS DE HORIZON SBS De Horizon Rotem SBS DE HORIZON VAARTSTRAAT HAAGSTRAAT Kleuterbrochure 2016-2017 Beste ouders, Welkom in onze school. We willen jullie danken voor het vertrouwen dat jullie in ons stellen. Met deze

Nadere informatie

Animatie. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Wat gezellig dat je er bent, er is hier van alles te beleven. Mijn naam is Lukkie de Leeuw en ik woon hier. Samen met mijn vrienden van het animatieteam proberen we jullie vakantie

Nadere informatie

0m even bij stil te staan. Woordje van de directie. Beste ouders en kinderen,

0m even bij stil te staan. Woordje van de directie. Beste ouders en kinderen, herfst 17 0m even bij stil te staan Woordje van de directie Beste ouders en kinderen, Het lijkt alsof we nog maar net gestart zijn en de herfstvakantie staat al voor de deur. Welverdiend, want alle kinderen

Nadere informatie

VERSLAG KINDERRAAD 18/09/2018

VERSLAG KINDERRAAD 18/09/2018 VERSLAG KINDERRAAD 18/09/2018 Aanwezig: Edith, Noah, Marit, Atiya, Josiah, Luana, Pauline, Jannes, Raphael, Marie IV, Mattis, Senne, Jitske, Erik, Adam, Laute, Elisabeth, Lucas, Fiere, Lejla, Kas, Robbe,

Nadere informatie

Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie!

Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie! Van 16 december tot 20 december 2013 Aan iedereen prettige eindejaarsfeesten en een heel erg gelukkig 2014! Geniet van een welverdiende vakantie! Wat doen onze kleuters deze week? Instapklas + eerste kleuterklas:

Nadere informatie

Vossenjacht KinderBoekenWeek

Vossenjacht KinderBoekenWeek Vossenjacht Kinderboekenweek Vandaag hadden we de afsluitende vossenjacht voor de KBW Kinder Boeken- Week. Gelukkig hebben we de afgelopen week nog een groot aantal aanmeldingen van ouders gehad die deze

Nadere informatie

LEEFREGELS voor KINDEREN van Basisschool Don Bosco Heverlee

LEEFREGELS voor KINDEREN van Basisschool Don Bosco Heverlee LEEFREGELS voor KINDEREN van Basisschool Don Bosco Heverlee Dag jongen, dag meisje, Je bent echt WELKOM in dit grote huis. Heel wat uurtjes per dag ben je hier aanwezig. Het is zo een beetje een tweede

Nadere informatie

Hoe ziet een klasdag bij de kleuters eruit?

Hoe ziet een klasdag bij de kleuters eruit? INFOBOEKJE KLEUTERS Beste ouders, Voor een vlot verloop van het nieuwe schooljaar geven we jullie graag enkele mededelingen mee via dit boekje. Het boekje komt ook in het mapje van je kleuter vast te zitten

Nadere informatie

Voor de ouders, Team Weemewereld. Schoolfruit. Oud papier container. Voor aankomende week krijgen de kinderen op:

Voor de ouders, Team Weemewereld. Schoolfruit. Oud papier container. Voor aankomende week krijgen de kinderen op: Nieuwsbrief 15 Maandag 12 vrijdag 17 december Voor de ouders, 15 Team Weemewereld Schoolfruit Voor aankomende week krijgen de kinderen op: Woensdag: waspeen Donderdag: kaki Vrijdag: peer Mocht u nu denken

Nadere informatie

PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Slijm uitdelen zorgt ervoor dat we jaloers zijn.

PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Slijm uitdelen zorgt ervoor dat we jaloers zijn. VERSLAG KINDERRAAD 22/05/2018 Aanwezig: Floris, Dali, Andreas, Laute, Jan, Thomas S, Gerben, Norah, Jofranck, Senne, Trijn, Fleur, Younes PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Slijm uitdelen zorgt ervoor dat

Nadere informatie

NIEUWS UIT DE SCHOOL 30

NIEUWS UIT DE SCHOOL 30 NIEUWS UIT DE SCHOOL 30 Vrijdag 26 oktober 2018 De Marie Louise op de eerste schooldag. Een schooljaar is soms stormachtig, winderig. Maar vergeet niet dat de school de veilige haven is waar we steeds

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28.

Korenpraatjes. Jaargang 19 No.28. Korenpraatjes Jaargang 19 No.28. 4 december 2014 www.qliqprimair.nl BS De Korenaar 1. Vanuit de directie 2. Informatie uit de groepen 3. Vanuit de OC 4. Vanuit de MR 5. Verslag vanuit de klassen 6. Kalender

Nadere informatie

Beste ouders, Vriendelijke groeten, Dries De Rycke, De kleuterjuffen.

Beste ouders, Vriendelijke groeten, Dries De Rycke, De kleuterjuffen. INFOBOEKJE KLEUTERS Beste ouders, We kijken er naar uit om een heel schooljaar lang samen te werken met jullie kleuters in onze klas! We zullen zeker mooie momenten beleven! Het reilen en zeilen van onze

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 6 Thema: kleuren! Maandag 3 oktober. Zakia is kapitein. En de zon is er weer! Leuk, want na de middag mogen we even wat langer buiten. We zullen spelletjes spelen. De kalenders

Nadere informatie

Niet vergeten. Vanuit de directie: Afscheid groep 8. Tot slot. 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11

Niet vergeten. Vanuit de directie: Afscheid groep 8. Tot slot. 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11 12 juli 2017, jaargang 7 nummer 11 Niet vergeten woensdag 12 juli Musical groep 8 (let op: i.p.v. dinsdag 11 juli) woensdag 12 juli Dassenbur(i)cht 11 donderdag 13 juli Doorschuifmiddag vrijdag 14 juli

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie