VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement donderdag 10 november De vergadering wordt om 10u.20 geopend De voorzitter.- We hebben tot nu gewacht op de kinderen van de Groene School uit Anderlecht-Neerpede. Zij komen naar hier met de tram maar ze zijn onderweg helaas opgehouden omdat de remblokken van hun tram in brand zijn gevlogen. Ze moesten overstappen op een andere tram en zijn nu opnieuw op weg naar hier. We verwachten hen binnen een kwartiertje maar wij starten alvast met onze vergadering. Annemie Maes, lid van het Brussels Parlement en van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Welkom iedereen. Jullie hebben geweldige dingen gemaakt in voorbereiding op deze dag. Ik heb er net een blik op geworpen. Ik hoor ook dat jullie mooie liedjes en gedichten hebben gemaakt. Proficiat daarvoor! In juni van dit jaar werd het nieuwe Brusselse Parlement verkozen. Jullie gaan vandaag de rol van de 89 Brusselse parlementsleden overnemen. Onze taak is het om goed te luisteren zowel naar de bevolking als naar de andere parlementsleden. Dat moeten jullie vandaag ook doen: goed luisteren naar elkaar en de regels van het debat respecteren. Ook in het echte parlement zoeken wij steun van de anderen om wetten te maken. Daarvoor moeten we de anderen met argumenten proberen te overtuigen om ons hun steun te geven. Hopelijk maken jullie er een fijne dag van. Ik ben ervan overtuigd dat jullie dat hier prima zullen doen. (Applaus) De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze heel aparte parlementszitting. Annemie Maes is niet het enige parlementslid dat vandaag aanwezig is. Naast mij zit Elke Roex, die ook Brussels parlementslid is. Zij zal de hele vergadering aanwezig zijn en luisteren naar jullie voorstellen. Vandaag zetten we de wereld op zijn kop en zwaaien kinderen de plak hier in het Brussels Parlement. Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om en mogen jullie als kleine parlementslidjes bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. En het moet gezegd worden: jullie zijn op de proppen gekomen met een schat aan ideeën, die jullie bovendien supercreatief verpakt hebben. Over al jullie plannen en dromen gaan we net als echte parlementsleden eerst een debat voeren en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken.

3 VGC 3 Er zijn hier niet alleen 89 nieuwe parlementsleden verkozen, ook de stemknopjes in het parlement zijn nagelnieuw. (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoontjes) Er zitten 3, straks 4 klassen in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor: De rode klas is de Groene School uit Anderlecht, die nog altijd onderweg is. Zij hebben een stel prachtige gedichten op papier gezet. De gele klas komt uit de Sint-Lutgardisschool en zij noemen zichzelf Zes Best! Zij hebben getekend, geknutseld, een liedje gemaakt, en een heuse quiz over respect in elkaar gestoken. De blauwe en de groene klas komen allebei uit de basisschool Mater Dei in Sint-Pieters- Woluwe. Zij hebben niet alleen een fantastisch animatiefilmpje gedraaid maar ook teksten, liedjes en gedichten geschreven. Het thema van dit kinderparlement is RESPECT! Daarover gaan we de hele ochtend lang met elkaar discussiëren. Ik heb al jullie plannen en ideeën hieromtrent opgedeeld in 3 thema s: - we beginnen met het onderwerp respect voor elkaar - daarna bekijken we hoe we meer respect voor het milieu kunnen krijgen - en we eindigen met een lijstje voorstellen over respect in het verkeer. Alles duidelijk? Dan vliegen we erin met het eerste onderwerp. Maar vooraleer we dat doen, geef ik even het woord aan Fatima van de gele klas. Die heeft een geweldig gedicht over respect geschreven. Fatima.- Ik heb respect Ja echt, zelfs nu direct Alle keren Zelfs voor jouw kleren En ook voor jouw kind Voor mij maakt het niet uit Iedereen is bijzonder Is en blijft een wonder Je moet respect hebben voor elkaar Het is maar een klein gebaar. RESPECT VOOR ELKAAR De voorzitter.- Misschien hebben jullie wel zin om die leuke stemknopjes al eens uit te proberen. Dat doen we met 3 leuke quizvragen van Cedric, Yassine en Ismail van de gele klas. Om te antwoorden op hun vragen moet je straks op de groene, de rode of de witte knop drukken.

4 VGC 4 Cedric, Yassine en Ismail.- Vraag: Hoe respecteren we onze ouders? Groen: door niet te luisteren. Wit: door weg te lopen. Rood: door goed te luisteren. 52 parlementsleden antwoorden met rood; 3 met groen; 0 met wit. (De Groene School uit Anderlecht de rode klas - doet haar intrede en wordt hartelijk welkom geheten door de voorzitter) Vraag: Hoe respecteren we onze vrienden? Groen: door egoïstisch te zijn. Wit: door ze te slaan. Rood: door te delen wat je hebt. 81 parlementsleden antwoorden met rood; 6 met wit; 1 met groen. Vraag: Hoe respecteren we onze leerkrachten? Groen: door in de klas goed op te letten. Wit: door in de klas te roepen. Rood: door tegen te spreken. 82 parlementsleden antwoorden met groen; 4 met rood; 3 met wit. De voorzitter.- Beste quizmasters, meer respect voor meesters en juffen, is dat nodig? Zijn jullie altijd braaf in de klas? Hebben jullie nog ideeën om ervoor te zorgen dat jullie meesters en juffen het fijn vinden op school? Cedric, Yassine en Ismail.- In onze klas zijn we wel niet altijd braaf maar toch heel vaak. We tonen dit door beleefd te zijn tegenover de juf. We tonen respect voor haar door altijd goed op te letten. We vinden wel dat de leerkrachten van hun kant ook respect moeten tonen door niet te streng te zijn en geregeld de lessen te onderbreken voor wat ontspanning. Commentaar van de parlementsleden - De leerkrachten moeten meer groepswerk inlassen. - Ik vind dat ze minder huiswerk moeten geven. - Ik stel voor dat ze 1 maal per week geen huiswerk geven. - Een beetje huiswerk zorgt voor iets meer vrije tijd in de klas. - Thuis moet je kunnen ontspannen. Dus: geen huiswerk! - Huiswerk en/of straf sturen onze hobbyagenda in de war. - Geen huiswerk zal ons lui maken. We zullen dan de hele tijd spelen. - Huiswerk is goed omdat het makkelijker is om je thuis te concentreren dan in de klas. In de klas word je heel snel afgeleid. Stemmingen Het voorstel dat leerlingen altijd goed moeten opletten uit respect voor de leerkrachten wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 2 tegen en 26 onthoudingen Het voorstel dat de leerkrachten geen te strenge straffen mogen geven wordt aangenomen met 44 stemmen voor, 11 tegen en 31 onthoudingen. Het voorstel dat er tijdens de lessen af en toe tijd moet worden gemaakt voor ontspanning wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 4 tegen en 22 onthoudingen. Het voorstel om het huiswerk af te schaffen wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 37 tegen en 31 onthoudingen Het voorstel dat er 1 dag per week geen huiswerk wordt gegeven wordt aangenomen met 82 stemmen voor, 4 tegen en 1 onthouding.

5 VGC 5 De voorzitter.- Alle klassen in dit kinderparlement vinden duidelijk dat er iets moet worden gedaan aan het racisme. De rode klas heeft dat mooi neergeschreven in een gedicht. Luister maar. Leerlingen van de rode klas.- Blank, geel, zwart of rood, Respect voor klein en groot. Respect voor groot en klein, Zo zou het altijd moeten zijn Wees niet zo jaloers, egoïstisch of racistisch, Want dat vinden we niet zo fantastisch. Regels werden ons gegeven Opdat we ze zeker zouden naleven. Neem het openbaar vervoer of gebruik je voeten. Hardrijders geef je maar wat meer een boete. Wij willen hier ook echt niet staan zagen, Maar vragen meer autoloze zonfietsdagen. Meer sport maakt ons fit en gezond, Gooi geen afval of rommel op de grond. Zo zorgen we heel goed voor de natuur en ons milieu, En worden we het hier op aarde niet beu. Blank, geel, zwart of rood, Respect voor klein en groot. Respect voor groot en klein, Zo zou het altijd moeten zijn. (Daverend applaus) Heb respect voor elkaar Ziehier wij zijn klaar! De voorzitter.- Dat was mooi. Hoe kan je racisme vermijden? Hoe doen jullie dat in jullie klas? Hoe kan je pesten en plagen vermijden? Commentaar van de parlementsleden - Er wordt bij ons soms gepest als is het eerder plagen. - Pesten kan je vermijden door niemand uit de groep uit te sluiten. - Je moet altijd proberen samen te spelen, met de hele klas. - Je mag nooit iemand belachelijk maken. - Je moet altijd verdraagzaam zijn tegenover iedereen. - Het is belangrijk om te praten met elkaar. - Je moet de anderen helpen. - We moeten altijd lief zijn voor elkaar.

6 VGC 6 - Je moet racisme vermijden. - Je mag niet jaloers zijn op elkaar. - Je moet proberen met iedereen in de klas bevriend te zijn. - Je mag niet liegen en bedriegen. De voorzitter.- Charles-Louis, Alexandre, Henry en Shayan van de groene klas schreven een keicoole tekst. De eerste letters van iedere zin vormen samen het woord Brussel. Charles-Louis, Alexandre, Henry en Shayan.- Brussel is een stad waar men niemand moet uitsluiten Respect voor de daklozen, de gehandicapten en de anderen is de boodschap Uit die mensen kun je veel leren Samen moeten we de gehandicapten helpen, dat ze hun weg vinden Samen moeten we discussiëren en geen oorlog maken tussen Vlamingen en Walen En vergeet niet: mensen hebben allemaal dezelfde waarde Laat je hersenen werken om hoe je mensen met een ander geloof kan respecteren. De voorzitter.- Jongens, jullie willen een oorlog vermijden tussen Vlamingen en Walen. Willen jullie dan dat iedereen Frans en Nederlands leert spreken? Charles-Louis, Alexandre, Henry en Shayan.- Vlamingen en Walen mogen geen oorlog meer voeren. We zijn nu al zo n klein land. Splitsen heeft totaal geen zin. Er moet wederzijds respect zijn in alle omstandigheden. Commentaar van de parlementsleden - In een land samen willen blijven met ruzie heeft ook geen zin. - Het is leuk om meerdere talen te spreken. - Het zou goed zijn dat alle Belgen tweetalig zijn. - of zelfs meertalig! - De keuze om de andere landstaal te leren moet vrij blijven. - Iedereen zou best Engels leren als gemeenschappelijke taal voor communicatie in ons land. - Tweetaligheid is een belangrijke troef om later werk te vinden. - Tweetaligheid is nodig als je gaat winkelen in Brussel. - In de les mogen we soms Frans spreken, maar op de speelplaats moeten we altijd Nederlands praten. - In onze klas zit een Duitstalige. Dankzij hem leren we enkele woorden Duits. - In de lessen praten we Nederlands; op de speelplaats mogen we kiezen welke taal we spreken. - Engels leren is ook nodig voor later. Als iedereen Engels zou spreken, zou de communicatie heel wat makkelijker verlopen. - Men kan niemand verplichten om tweetalig te worden. Stemmingen Het voorstel dat iedereen Nederlands en Frans moet leren op school wordt aangenomen met 37 stemmen voor, 14 tegen en 34 onthoudingen Het voorstel dat iedereen Engels moet leren op school wordt aangenomen met 41 stemmen voor, 16 tegen en 29 onthoudingen.

7 VGC 7 Het voorstel dat er op de speelplaats Nederlands moet worden gesproken en in de klas de 2 talen, wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 67 tegen en 4 onthoudingen. Het voorstel dat er in de klas altijd Nederlands moet worden gesproken en dat er op de speelplaats een vrije taalkeuze moet zijn, wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 20 tegen en 8 onthoudingen De voorzitter.- We hebben nu de wensen van de kinderen gehoord. Hoe is de situatie in de scholen? Moet er op de speelplaats Nederlands worden gesproken? Leerkracht blauwe klas.- Van zodra de kinderen op school komen, moeten ze Nederlands spreken. Ik had de uitslag van de stemming een beetje voorspeld, maar ik ben er toch wat van geschrokken. Leerkracht gele klas.- Uiteraard Nederlands. Als ouders en kinderen gekozen hebben voor een Nederlandstalige school, is het toch normaal dat de hele schooldag in het Nederlands verloopt. Pas als alle kinderen goed Nederlands spreken, zou er kunnen overwogen worden om ze op de speelplaats Frans te laten spreken. Leerkracht rode klas.- Op de speelplaats moet er Nederlands worden gesproken. Ik sluit me aan bij de vorige sprekers. De voorzitter.- We eindigen dit hoofdstukje met een fantastisch liedje van Loïc, Vicky en Lucie van de gele klas. We moeten ons voorstellen dat ze een MegaMindypakje dragen. Loïc, Vicky en Lucie.- Wij hebben mega respect (mega respect) Wij helpen ieder mens op aarde De zwarten, blanken en gelen Wij hebben mega respect (mega respect) Wij maken van onze stad een superstad met veel respect Wij hebben mega respect (mega respect) Als er iemand in de put valt Dan helpen wij hem uit de nood Wij hebben mega respect (mega respect) Tegen onrecht tegen kwaad, mega 6-best staat paraat (Stevig applaus) Mega 6-best Mega 6-best. RESPECT VOOR HET MILIEU De voorzitter.- Beste jongens en meisjes, jullie zijn duidelijk heel bezorgd over het milieu. Want jullie vinden Brussel maar een vieze en vuile stad. Hoe kunnen we de hele boel netter maken? Ook daarvoor hebben jullie oplossingen bedacht.

8 VGC 8 De jongens van de gele klas maakten 2 mooie maquettes, waarop staat: Wij vervuilen de stad niet en respecteren de natuur. Welkom in respectland en respectpark. En die van de blauwe klas, die laten hun respect blijken met een mooi stukje gedicht. Luister maar. Leerlingen van de blauwe klas.- België is nu bijna een prullenbak Net zoals een grote vuilnisbak In de vuilbakken gooien we papier Dan pas zijn we fier. Commentaar van de parlementsleden - Om Brussel netter te maken zijn er meer vuilnisbakken en energievriendelijke auto s en huizen nodig. - Meer autoloze zondagen zullen ervoor zorgen dat er minder CO 2 wordt uitgestoten. Ik denk aan 5 autoloze zondagen per jaar. - Er moet meer gerecycleerd worden. Er moet dus meer herbruikbaar materiaal komen. - Er moeten meer vuilnisbakken komen in de stad. - Ik denk aan minder verpakkingsmateriaal. - Elke zondag zou autovrij moeten zijn. - Ik ben voor 1 autoloze zondag per maand. - Per dag zou er 1 uur zonder auto s moeten zijn. - We moeten meer gebruik maken van het openbaar vervoer en meer de fiets nemen of te voet gaan. - Er moeten minder bomen worden omgehakt. - Brussel moet properder worden. - De fabrieken moeten verplicht worden om schonere lucht uit te stoten. - Er moeten meer zonnepanelen worden geplaatst. - In iedere straat zouden er minstens 2 vuilnisbakken moeten staan. - Wie een papiertje op de grond gooit, moet een boete van 50 euro betalen. - Een boete van 50 euro is veel te hoog; 5 euro is beter. - Boetes mogen niet te hoog zijn. Zelfs 5 euro vind ik te veel. - Boetes mogen niet te laag zijn. Ik vind hoge boetes oké. - Er moeten meer zonnepanelen worden geplaatst. - Er zijn meer openbare toiletten nodig. - Men moet de mensen aanraden om meer een douche te nemen in plaats van een bad. - Er moeten auto s komen die rijden op zonne-energie. - In de straten van Brussel moet men zakjes voor hondenpoep ter beschikking stellen. - De jeugdbewegingen moeten meer gebruik maken van de fiets. - Watermolens zijn een betere oplossing dan zonnepanelen, want in ons land schijnt de zon niet genoeg. - Om de toiletten door te spoelen moet meer regenwater worden gebruikt. - Auto s mogen niet zo vaak worden gewassen. - We moeten meer kraantjeswater drinken dan flessenwater. - We moeten in het vervolg meer glazen flessen kopen in plaats van plastic flessen. - Er moet in Brussel meer plaats komen voor natuur. - Men zou camera s moeten plaatsen in straten en op pleinen waar veel vervuild wordt.

9 VGC 9 - De voetpaden in de stad worden almaar breder. Het gevolg is dat er minder plaats is voor groen. - We moeten gaan naar minder verpakkingen. - We gebruiken vandaag veel te veel water. - Je zou een heel hoge boete moeten opleggen voor iemand die zijn sigaret op de grond gooit. - Dat is moeilijk te controleren. Misschien kunnen camera s helpen. - Ik ben niet voor meer openbare toiletten. Die zijn toch altijd smerig. - Camera s halen niets uit. De politie kan de overtreders nooit terugvinden. - Men zou fietsen veel goedkoper moeten maken. Stemmingen Het voorstel om hoge boetes op te leggen voor mensen die papiertjes op de grond gooien wordt niet aangenomen met 27 stemmen voor, 39 tegen en 20 onthoudingen Het voorstel om een lage boete van bijvoorbeeld 5 euro op te leggen voor mensen die papiertjes op de grond gooien wordt niet aangenomen met 19 stemmen voor, 53 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel meer vuilnisbakken te plaatsen wordt aangenomen met 53 stemmen voor, 18 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel om meer te recycleren zodat er minder afval is, wordt aangenomen met 78 stemmen voor, 3 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel minder te bouwen om meer plaats te maken voor natuur wordt aangenomen met 57 stemmen voor, 11 tegen en 19 onthoudingen. Het voorstel dat mensen meer het openbaar vervoer en de fiets moeten gebruiken wordt aangenomen met 61 stemmen voor, 3 tegen en 21 onthoudingen. Het voorstel om 5 autoloze zondagen per jaar te organiseren wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 49 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel om 1 autoloze zondag per maand te organiseren wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 22 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om 1 autoloze zondag per week te organiseren wordt niet aangenomen met 11 stemmen voor, 66 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om 1 uur per week autoloos te maken wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 60 tegen en 11 onthoudingen. De voorzitter.- En ook dit tweede hoofdstuk sluiten we muzikaal af met een heuse rap van de groene klas. Kinderen van de groene klas.- Geen afval op de weg Anders heb je pech Wees beleefd met mensen Er zijn toch wel grenzen Respect voor elkaar Doe niet zo raar Vervuil onze stad niet Ja, luister naar dit lied Hoor je dat getoet? Dat is niet wat het moet

10 VGC 10 Gooi geen verwijten Dat zal je zeker spijten Recycleer papier Dan ben je zeker fier (Levendig applaus) Respect voor elkaar Doe niet zo raar Vervuil onze stad niet Ja luister naar dit lied Hoor je dat getoet? Dat is niet hoe het moet RESPECT IN HET VERKEEER De voorzitter.- Het allerlaatste hoofdstuk van dit Kinderparlement, beginnen we met de fantastische film die de groene en de blauwe klas samen maakten. (De DVD wordt afgespeeld op het grote scherm. Er volgt een daverend applaus) Jongens & meisjes, ik zie een heleboel ideeën in jullie film: respect aan de halte, op de tram en op straat. Gaat het de verkeerde kant uit met het verkeer in Brussel? Wat moet er volgens jullie verbeteren? Kinderen van de groene en de blauwe klas.- Jongeren staan hun plaats niet af op bus of tram aan oudere mensen. We moeten meer onze plaats afstaan aan mensen die dat nodig hebben: oude mensen, mama s met buggy s, gehandicapten. Commentaar van de parlementsleden - Je moet je plaats afstaan uit respect voor oude mensen en zwangere vrouwen. - Er moet meer respect zijn voor politiemensen. - Alle mensen die ouder zijn, moeten voorrang krijgen. Zij kunnen zich op de bus of de tram soms moeilijk vasthouden. Wij zijn sterker. - We mogen ook niet racistisch zijn op de bus of de tram. - Toen we naar hier kwamen hebben we op de metro onze plaats niet afgestaan. We zullen dat straks wel doen. - Als we altijd voorrang moeten geven aan ouderen, moeten we vanaf nu altijd rechtstaan. - We moeten toch opstaan voor mensen die het moeilijk hebben. - Ja, maar wij zijn soms ook moe. Zeker lange trajecten zijn voor kinderen ook vermoeiend. - Sommige mensen weigeren te gaan zitten als we hen dat voorstellen. Stemmingen Het voorstel om in het openbaar vervoer recht te staan om ouderen een plaats te geven wordt aangenomen met 61 stemmen voor, 4 tegen en 22 onthoudingen

11 VGC 11 Het voorstel om meer respect te tonen voor politiemensen in Brussel wordt aangenomen met 47 stemmen voor, 4 tegen en 33 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- Er blijven nog heel wat voorstellen op de plank liggen, maar we zijn echt aan het einde van deze vergadering gekomen. Toch geef ik nog even het woord aan de rode klas. Zij schreven een geniaal gedicht waarin ze respect vragen voor iedereen. En wat het gedicht nog genialer maakt: de eerst letters van elke zin vormen samen de woorden Groene School. Kinderen van de rode klas.- Groene school wordt idool Respect voor Jan en Alleman Ook voor iedereen om ons heen En in onze klas zijn we in onze sas Naïm, Tom, Thibault en co Elisabeth met veel pret Sophie en Melody Chic en nu een hele klik Hanna, Attila, Ilena, Luana, Maria en Rania Océane en Denovan weten er alles van Ook Meriem wil een stem Laatst Liesel en André. Doen jullie met ons mee? (Levendig applaus) De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen te kiezen. Dit zijn de drie voorstellen die vandaag het hoogste aantal stemmen haalden: 1. Het voorstel dat er 1 dag per week geen huiswerk wordt gegeven (82 stemmen) 2. Het voorstel om meer te recycleren (78 stemmen) 3. Het voorstel om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets (61 stemmen) Stemming Met een meerderheid van 57 stemmen wordt het voorstel dat er 1 dag per week geen huiswerk wordt gegeven, uitgeroepen tot het meest populaire voorstel. Het voorstel om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets haalt 22 stemmen; het voorstel om meer te recycleren 8 stemmen. De voorzitter.- Elke Roex heeft dit debat heel aandachtig gevolgd. Ik ben benieuwd wat zij van al jullie voorstellen denkt. Elke Roex, lid van het Brussels Parlement en van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- De stemming over dat ultieme voorstel vind ik terecht. Ik vind het belangrijk dat er na de schooltijd nog tijd overblijft voor ontspanning.

12 VGC 12 Waar ik het niet helemaal mee eens ben, is het voorstel om geen Nederlands te spreken op de speelplaats. Ik vind dat jullie op school altijd Nederlands moeten spreken. We stellen vast dat kinderen uit gezinnen waar geen Nederlands wordt gesproken het na de grote vakantie vaak moeilijk hebben om de draad weer op te pikken om Nederlands te spreken. Frans op de speelplaats vind ik dus geen goed idee. Autoloze zondagen zijn een schitterend initiatief. Jullie willen ook dat Brussel properder, groener en gezonder wordt. Dat zijn plannen die ik toejuich. Ik ga er ook mee akkoord dat de openbare toiletten in Brussel een probleem vormen, vooral voor de meisjes. Ik steun de voorstellen voor meer openbare toiletten en het spreekt vanzelf dat die proper moeten zijn. (Applaus) De voorzitter.- Beste jongens en meisjes, jullie hebben er een boeiende discussie van gemaakt. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hier rechts van mij, hebben zorgvuldig alles genoteerd wat jullie gezegd hebben. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd. (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen.

U leert in deze les toestemming vragen. Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. TOESTEMMING VRAGEN les 1 spreken inleiding en doel U leert in deze les "toestemming vragen". Toestemming vragen is vragen of u iets mag doen. Bij toestemming vragen is het belangrijk dat je het op een

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten?

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Zit je met een vraag over school? Of wil je weten wat je rechten

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

taal portfolio Taalportfolio 9+

taal portfolio Taalportfolio 9+ taal portfolio Taalportfolio 9+ Inhoud bladzijde 3 bladzijde 4 bladzijde 5 bladzijde 8 bladzijde 11 bladzijde 12 bladzijde 13 Jouw naam en school Welke taal of dialect spreek je met wie Wat kun je in de

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië

Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië Het taalconflict in België Vlamingen gedropt in Wallonië België is officieel tweetalig, maar de Vlamingen en Walen gaan niet altijd goed samen. Je kunt spreken van een taalconflict. Hoe kijken Vlaamse

Nadere informatie

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School

Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Nieuwsbrief 3 De Vreedzame School Blok 3 Blok 3: We hebben oor voor elkaar Blok 3: Algemeen: In dit blok stimuleren we de kinderen om oor voor elkaar te hebben. De lessen gaan over communicatie, over praten

Nadere informatie

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper

Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Les 3 - maandag 3 januari 2014 - De Wilgenstam kleutergroep van meester Jasper Het lampje is aan, dat betekent dat we gaan filosoferen. Isa-Noa vertlede in de eerste les dat zij lippenstift en badeendjes

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine?

Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? Thema Op het werk. Lesbrief 13. Hoe werkt de machine? is op het werk. moet aan de machine werken. De chef vertelt eerst hoe de machine werkt. Dan werkt met de machine. De machine doet het niet. roept een

Nadere informatie

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan.

De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. De gelijkenis van de barmhartige Samaritaan. Eerst lezen. Daarna volgen er vragen en opdrachten. Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel dingen

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties

Deel het leven Johannes 4:1-30 & 39-42 7 december 2014 Thema 4: Gebroken relaties Preek Gemeente van Christus, Het staat er een beetje verdwaald in dit hoofdstuk De opmerking dat ook Jezus doopte en leerlingen maakte. Het is een soort zwerfkei, je leest er ook snel overheen. Want daarna

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Lesbrief over Leerplicht

Lesbrief over Leerplicht Lesbrief over Leerplicht Donderdag 19 maart 2015: Dag van de Leerplicht! Leerplicht? Hoezo? Ik ga toch gewoon naar school!? Ja, voor de meeste kinderen in Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Knabbel en Babbeltijd.

Knabbel en Babbeltijd. Knabbel en Babbeltijd. (zorg ervoor dat je deze papieren goed leest, uitprint en meeneemt naar de VBW) Het thema van deze VBW-week is Zeesterren. Het thema is de titel van de week (dus geen kreet of korte

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Jouw avontuur met de Bijbel

Jouw avontuur met de Bijbel Nieske Selles-ten Brinke Jouw avontuur met de Bijbel Dagboek voor kinderen Uitgeverij Jes! Zoetermeer Uitgeverij Jes! is een samenwerking tussen Uitgeverij Boekencentrum en de HGJB. Kijk voor meer informatie

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

Liturgie voor de scholendienst 2015

Liturgie voor de scholendienst 2015 Liturgie voor de scholendienst 2015 Kerk van de Nazarener & Christelijke Basisschool De Vliet Klaaswaal Zondag 1 februari Thema: Bestaat God (eigenlijk wel)? Welkomstwoord Uitleg over de kerk Kinderopwekking

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 3.0 oktober 2014 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 3.0 Stellingen

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus.

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus. Auteur: Stijn Dekelver Op zondag 13 juni moeten alle Belgen die ouder zijn dan 18 jaar naar de stembus. Ze moeten mensen kiezen die hun stem vertegenwoordigen in het federaal parlement. Maar hoe werken

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Tilburg, februari 2014 Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Wanneer ik iets nodig heb, vraag ik daar vriendelijk om Ik begroet de leerkrachten en mijn klasgenootjes

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

Stellingen en normering leerlingvragenlijst

Stellingen en normering leerlingvragenlijst Stellingen en normering leerlingvragenlijst Expertsysteem ZIEN! voor het primair onderwijs 2.0 juli 2012 ZIEN! is een product van, in samenwerking met ParnasSys ZIEN!PO leerlingvragenlijst 2.0 Stellingen

Nadere informatie

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd

9 Vader. Vaders kijken anders. Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd 53 9 Vader Wat doe ik hier vandaag? P Ik leer mijn Vader beter kennen. P Ik weet dat Hij mij geadopteerd heeft. P Ik begin steeds beter te begrijpen dat het heel bijzonder is dat ik een kind van God, mijn

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet!

Gevaarlijke liefde. Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Ik geloof dat hij Ramon heet! Gevaarlijke liefde Gevaarlijke liefde In de pauze Mooi hè, Kim? Maar wel duur! Weet jij wie die jongen is? Zit hij ook bij ons op school? Als je verliefd wordt ben je in de wolken. Tegelijk voel je je

Nadere informatie

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels.

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels. Doel. Dit spel is een concrete tool dat de dialoog rond eerlijkheid mogelijk maakt. Aan de hand van herkenbare situaties worden 10 tot 12 jarigen uitgenodigd voor zichzelf na te denken over wat eerlijk

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken

Opstartlessen. Les 1. Kennismaken www.edusom.nl Opstartlessen Les 1. Kennismaken Wat leert u in deze les? Uzelf voorstellen Kennismaken Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente Den Haag en DWI Amsterdam HET GESPREK

Nadere informatie