VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement donderdag 10 november De vergadering wordt om 10u.20 geopend De voorzitter.- We hebben tot nu gewacht op de kinderen van de Groene School uit Anderlecht-Neerpede. Zij komen naar hier met de tram maar ze zijn onderweg helaas opgehouden omdat de remblokken van hun tram in brand zijn gevlogen. Ze moesten overstappen op een andere tram en zijn nu opnieuw op weg naar hier. We verwachten hen binnen een kwartiertje maar wij starten alvast met onze vergadering. Annemie Maes, lid van het Brussels Parlement en van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Welkom iedereen. Jullie hebben geweldige dingen gemaakt in voorbereiding op deze dag. Ik heb er net een blik op geworpen. Ik hoor ook dat jullie mooie liedjes en gedichten hebben gemaakt. Proficiat daarvoor! In juni van dit jaar werd het nieuwe Brusselse Parlement verkozen. Jullie gaan vandaag de rol van de 89 Brusselse parlementsleden overnemen. Onze taak is het om goed te luisteren zowel naar de bevolking als naar de andere parlementsleden. Dat moeten jullie vandaag ook doen: goed luisteren naar elkaar en de regels van het debat respecteren. Ook in het echte parlement zoeken wij steun van de anderen om wetten te maken. Daarvoor moeten we de anderen met argumenten proberen te overtuigen om ons hun steun te geven. Hopelijk maken jullie er een fijne dag van. Ik ben ervan overtuigd dat jullie dat hier prima zullen doen. (Applaus) De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze heel aparte parlementszitting. Annemie Maes is niet het enige parlementslid dat vandaag aanwezig is. Naast mij zit Elke Roex, die ook Brussels parlementslid is. Zij zal de hele vergadering aanwezig zijn en luisteren naar jullie voorstellen. Vandaag zetten we de wereld op zijn kop en zwaaien kinderen de plak hier in het Brussels Parlement. Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om en mogen jullie als kleine parlementslidjes bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. En het moet gezegd worden: jullie zijn op de proppen gekomen met een schat aan ideeën, die jullie bovendien supercreatief verpakt hebben. Over al jullie plannen en dromen gaan we net als echte parlementsleden eerst een debat voeren en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken.

3 VGC 3 Er zijn hier niet alleen 89 nieuwe parlementsleden verkozen, ook de stemknopjes in het parlement zijn nagelnieuw. (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoontjes) Er zitten 3, straks 4 klassen in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor: De rode klas is de Groene School uit Anderlecht, die nog altijd onderweg is. Zij hebben een stel prachtige gedichten op papier gezet. De gele klas komt uit de Sint-Lutgardisschool en zij noemen zichzelf Zes Best! Zij hebben getekend, geknutseld, een liedje gemaakt, en een heuse quiz over respect in elkaar gestoken. De blauwe en de groene klas komen allebei uit de basisschool Mater Dei in Sint-Pieters- Woluwe. Zij hebben niet alleen een fantastisch animatiefilmpje gedraaid maar ook teksten, liedjes en gedichten geschreven. Het thema van dit kinderparlement is RESPECT! Daarover gaan we de hele ochtend lang met elkaar discussiëren. Ik heb al jullie plannen en ideeën hieromtrent opgedeeld in 3 thema s: - we beginnen met het onderwerp respect voor elkaar - daarna bekijken we hoe we meer respect voor het milieu kunnen krijgen - en we eindigen met een lijstje voorstellen over respect in het verkeer. Alles duidelijk? Dan vliegen we erin met het eerste onderwerp. Maar vooraleer we dat doen, geef ik even het woord aan Fatima van de gele klas. Die heeft een geweldig gedicht over respect geschreven. Fatima.- Ik heb respect Ja echt, zelfs nu direct Alle keren Zelfs voor jouw kleren En ook voor jouw kind Voor mij maakt het niet uit Iedereen is bijzonder Is en blijft een wonder Je moet respect hebben voor elkaar Het is maar een klein gebaar. RESPECT VOOR ELKAAR De voorzitter.- Misschien hebben jullie wel zin om die leuke stemknopjes al eens uit te proberen. Dat doen we met 3 leuke quizvragen van Cedric, Yassine en Ismail van de gele klas. Om te antwoorden op hun vragen moet je straks op de groene, de rode of de witte knop drukken.

4 VGC 4 Cedric, Yassine en Ismail.- Vraag: Hoe respecteren we onze ouders? Groen: door niet te luisteren. Wit: door weg te lopen. Rood: door goed te luisteren. 52 parlementsleden antwoorden met rood; 3 met groen; 0 met wit. (De Groene School uit Anderlecht de rode klas - doet haar intrede en wordt hartelijk welkom geheten door de voorzitter) Vraag: Hoe respecteren we onze vrienden? Groen: door egoïstisch te zijn. Wit: door ze te slaan. Rood: door te delen wat je hebt. 81 parlementsleden antwoorden met rood; 6 met wit; 1 met groen. Vraag: Hoe respecteren we onze leerkrachten? Groen: door in de klas goed op te letten. Wit: door in de klas te roepen. Rood: door tegen te spreken. 82 parlementsleden antwoorden met groen; 4 met rood; 3 met wit. De voorzitter.- Beste quizmasters, meer respect voor meesters en juffen, is dat nodig? Zijn jullie altijd braaf in de klas? Hebben jullie nog ideeën om ervoor te zorgen dat jullie meesters en juffen het fijn vinden op school? Cedric, Yassine en Ismail.- In onze klas zijn we wel niet altijd braaf maar toch heel vaak. We tonen dit door beleefd te zijn tegenover de juf. We tonen respect voor haar door altijd goed op te letten. We vinden wel dat de leerkrachten van hun kant ook respect moeten tonen door niet te streng te zijn en geregeld de lessen te onderbreken voor wat ontspanning. Commentaar van de parlementsleden - De leerkrachten moeten meer groepswerk inlassen. - Ik vind dat ze minder huiswerk moeten geven. - Ik stel voor dat ze 1 maal per week geen huiswerk geven. - Een beetje huiswerk zorgt voor iets meer vrije tijd in de klas. - Thuis moet je kunnen ontspannen. Dus: geen huiswerk! - Huiswerk en/of straf sturen onze hobbyagenda in de war. - Geen huiswerk zal ons lui maken. We zullen dan de hele tijd spelen. - Huiswerk is goed omdat het makkelijker is om je thuis te concentreren dan in de klas. In de klas word je heel snel afgeleid. Stemmingen Het voorstel dat leerlingen altijd goed moeten opletten uit respect voor de leerkrachten wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 2 tegen en 26 onthoudingen Het voorstel dat de leerkrachten geen te strenge straffen mogen geven wordt aangenomen met 44 stemmen voor, 11 tegen en 31 onthoudingen. Het voorstel dat er tijdens de lessen af en toe tijd moet worden gemaakt voor ontspanning wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 4 tegen en 22 onthoudingen. Het voorstel om het huiswerk af te schaffen wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 37 tegen en 31 onthoudingen Het voorstel dat er 1 dag per week geen huiswerk wordt gegeven wordt aangenomen met 82 stemmen voor, 4 tegen en 1 onthouding.

5 VGC 5 De voorzitter.- Alle klassen in dit kinderparlement vinden duidelijk dat er iets moet worden gedaan aan het racisme. De rode klas heeft dat mooi neergeschreven in een gedicht. Luister maar. Leerlingen van de rode klas.- Blank, geel, zwart of rood, Respect voor klein en groot. Respect voor groot en klein, Zo zou het altijd moeten zijn Wees niet zo jaloers, egoïstisch of racistisch, Want dat vinden we niet zo fantastisch. Regels werden ons gegeven Opdat we ze zeker zouden naleven. Neem het openbaar vervoer of gebruik je voeten. Hardrijders geef je maar wat meer een boete. Wij willen hier ook echt niet staan zagen, Maar vragen meer autoloze zonfietsdagen. Meer sport maakt ons fit en gezond, Gooi geen afval of rommel op de grond. Zo zorgen we heel goed voor de natuur en ons milieu, En worden we het hier op aarde niet beu. Blank, geel, zwart of rood, Respect voor klein en groot. Respect voor groot en klein, Zo zou het altijd moeten zijn. (Daverend applaus) Heb respect voor elkaar Ziehier wij zijn klaar! De voorzitter.- Dat was mooi. Hoe kan je racisme vermijden? Hoe doen jullie dat in jullie klas? Hoe kan je pesten en plagen vermijden? Commentaar van de parlementsleden - Er wordt bij ons soms gepest als is het eerder plagen. - Pesten kan je vermijden door niemand uit de groep uit te sluiten. - Je moet altijd proberen samen te spelen, met de hele klas. - Je mag nooit iemand belachelijk maken. - Je moet altijd verdraagzaam zijn tegenover iedereen. - Het is belangrijk om te praten met elkaar. - Je moet de anderen helpen. - We moeten altijd lief zijn voor elkaar.

6 VGC 6 - Je moet racisme vermijden. - Je mag niet jaloers zijn op elkaar. - Je moet proberen met iedereen in de klas bevriend te zijn. - Je mag niet liegen en bedriegen. De voorzitter.- Charles-Louis, Alexandre, Henry en Shayan van de groene klas schreven een keicoole tekst. De eerste letters van iedere zin vormen samen het woord Brussel. Charles-Louis, Alexandre, Henry en Shayan.- Brussel is een stad waar men niemand moet uitsluiten Respect voor de daklozen, de gehandicapten en de anderen is de boodschap Uit die mensen kun je veel leren Samen moeten we de gehandicapten helpen, dat ze hun weg vinden Samen moeten we discussiëren en geen oorlog maken tussen Vlamingen en Walen En vergeet niet: mensen hebben allemaal dezelfde waarde Laat je hersenen werken om hoe je mensen met een ander geloof kan respecteren. De voorzitter.- Jongens, jullie willen een oorlog vermijden tussen Vlamingen en Walen. Willen jullie dan dat iedereen Frans en Nederlands leert spreken? Charles-Louis, Alexandre, Henry en Shayan.- Vlamingen en Walen mogen geen oorlog meer voeren. We zijn nu al zo n klein land. Splitsen heeft totaal geen zin. Er moet wederzijds respect zijn in alle omstandigheden. Commentaar van de parlementsleden - In een land samen willen blijven met ruzie heeft ook geen zin. - Het is leuk om meerdere talen te spreken. - Het zou goed zijn dat alle Belgen tweetalig zijn. - of zelfs meertalig! - De keuze om de andere landstaal te leren moet vrij blijven. - Iedereen zou best Engels leren als gemeenschappelijke taal voor communicatie in ons land. - Tweetaligheid is een belangrijke troef om later werk te vinden. - Tweetaligheid is nodig als je gaat winkelen in Brussel. - In de les mogen we soms Frans spreken, maar op de speelplaats moeten we altijd Nederlands praten. - In onze klas zit een Duitstalige. Dankzij hem leren we enkele woorden Duits. - In de lessen praten we Nederlands; op de speelplaats mogen we kiezen welke taal we spreken. - Engels leren is ook nodig voor later. Als iedereen Engels zou spreken, zou de communicatie heel wat makkelijker verlopen. - Men kan niemand verplichten om tweetalig te worden. Stemmingen Het voorstel dat iedereen Nederlands en Frans moet leren op school wordt aangenomen met 37 stemmen voor, 14 tegen en 34 onthoudingen Het voorstel dat iedereen Engels moet leren op school wordt aangenomen met 41 stemmen voor, 16 tegen en 29 onthoudingen.

7 VGC 7 Het voorstel dat er op de speelplaats Nederlands moet worden gesproken en in de klas de 2 talen, wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 67 tegen en 4 onthoudingen. Het voorstel dat er in de klas altijd Nederlands moet worden gesproken en dat er op de speelplaats een vrije taalkeuze moet zijn, wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 20 tegen en 8 onthoudingen De voorzitter.- We hebben nu de wensen van de kinderen gehoord. Hoe is de situatie in de scholen? Moet er op de speelplaats Nederlands worden gesproken? Leerkracht blauwe klas.- Van zodra de kinderen op school komen, moeten ze Nederlands spreken. Ik had de uitslag van de stemming een beetje voorspeld, maar ik ben er toch wat van geschrokken. Leerkracht gele klas.- Uiteraard Nederlands. Als ouders en kinderen gekozen hebben voor een Nederlandstalige school, is het toch normaal dat de hele schooldag in het Nederlands verloopt. Pas als alle kinderen goed Nederlands spreken, zou er kunnen overwogen worden om ze op de speelplaats Frans te laten spreken. Leerkracht rode klas.- Op de speelplaats moet er Nederlands worden gesproken. Ik sluit me aan bij de vorige sprekers. De voorzitter.- We eindigen dit hoofdstukje met een fantastisch liedje van Loïc, Vicky en Lucie van de gele klas. We moeten ons voorstellen dat ze een MegaMindypakje dragen. Loïc, Vicky en Lucie.- Wij hebben mega respect (mega respect) Wij helpen ieder mens op aarde De zwarten, blanken en gelen Wij hebben mega respect (mega respect) Wij maken van onze stad een superstad met veel respect Wij hebben mega respect (mega respect) Als er iemand in de put valt Dan helpen wij hem uit de nood Wij hebben mega respect (mega respect) Tegen onrecht tegen kwaad, mega 6-best staat paraat (Stevig applaus) Mega 6-best Mega 6-best. RESPECT VOOR HET MILIEU De voorzitter.- Beste jongens en meisjes, jullie zijn duidelijk heel bezorgd over het milieu. Want jullie vinden Brussel maar een vieze en vuile stad. Hoe kunnen we de hele boel netter maken? Ook daarvoor hebben jullie oplossingen bedacht.

8 VGC 8 De jongens van de gele klas maakten 2 mooie maquettes, waarop staat: Wij vervuilen de stad niet en respecteren de natuur. Welkom in respectland en respectpark. En die van de blauwe klas, die laten hun respect blijken met een mooi stukje gedicht. Luister maar. Leerlingen van de blauwe klas.- België is nu bijna een prullenbak Net zoals een grote vuilnisbak In de vuilbakken gooien we papier Dan pas zijn we fier. Commentaar van de parlementsleden - Om Brussel netter te maken zijn er meer vuilnisbakken en energievriendelijke auto s en huizen nodig. - Meer autoloze zondagen zullen ervoor zorgen dat er minder CO 2 wordt uitgestoten. Ik denk aan 5 autoloze zondagen per jaar. - Er moet meer gerecycleerd worden. Er moet dus meer herbruikbaar materiaal komen. - Er moeten meer vuilnisbakken komen in de stad. - Ik denk aan minder verpakkingsmateriaal. - Elke zondag zou autovrij moeten zijn. - Ik ben voor 1 autoloze zondag per maand. - Per dag zou er 1 uur zonder auto s moeten zijn. - We moeten meer gebruik maken van het openbaar vervoer en meer de fiets nemen of te voet gaan. - Er moeten minder bomen worden omgehakt. - Brussel moet properder worden. - De fabrieken moeten verplicht worden om schonere lucht uit te stoten. - Er moeten meer zonnepanelen worden geplaatst. - In iedere straat zouden er minstens 2 vuilnisbakken moeten staan. - Wie een papiertje op de grond gooit, moet een boete van 50 euro betalen. - Een boete van 50 euro is veel te hoog; 5 euro is beter. - Boetes mogen niet te hoog zijn. Zelfs 5 euro vind ik te veel. - Boetes mogen niet te laag zijn. Ik vind hoge boetes oké. - Er moeten meer zonnepanelen worden geplaatst. - Er zijn meer openbare toiletten nodig. - Men moet de mensen aanraden om meer een douche te nemen in plaats van een bad. - Er moeten auto s komen die rijden op zonne-energie. - In de straten van Brussel moet men zakjes voor hondenpoep ter beschikking stellen. - De jeugdbewegingen moeten meer gebruik maken van de fiets. - Watermolens zijn een betere oplossing dan zonnepanelen, want in ons land schijnt de zon niet genoeg. - Om de toiletten door te spoelen moet meer regenwater worden gebruikt. - Auto s mogen niet zo vaak worden gewassen. - We moeten meer kraantjeswater drinken dan flessenwater. - We moeten in het vervolg meer glazen flessen kopen in plaats van plastic flessen. - Er moet in Brussel meer plaats komen voor natuur. - Men zou camera s moeten plaatsen in straten en op pleinen waar veel vervuild wordt.

9 VGC 9 - De voetpaden in de stad worden almaar breder. Het gevolg is dat er minder plaats is voor groen. - We moeten gaan naar minder verpakkingen. - We gebruiken vandaag veel te veel water. - Je zou een heel hoge boete moeten opleggen voor iemand die zijn sigaret op de grond gooit. - Dat is moeilijk te controleren. Misschien kunnen camera s helpen. - Ik ben niet voor meer openbare toiletten. Die zijn toch altijd smerig. - Camera s halen niets uit. De politie kan de overtreders nooit terugvinden. - Men zou fietsen veel goedkoper moeten maken. Stemmingen Het voorstel om hoge boetes op te leggen voor mensen die papiertjes op de grond gooien wordt niet aangenomen met 27 stemmen voor, 39 tegen en 20 onthoudingen Het voorstel om een lage boete van bijvoorbeeld 5 euro op te leggen voor mensen die papiertjes op de grond gooien wordt niet aangenomen met 19 stemmen voor, 53 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel meer vuilnisbakken te plaatsen wordt aangenomen met 53 stemmen voor, 18 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel om meer te recycleren zodat er minder afval is, wordt aangenomen met 78 stemmen voor, 3 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel minder te bouwen om meer plaats te maken voor natuur wordt aangenomen met 57 stemmen voor, 11 tegen en 19 onthoudingen. Het voorstel dat mensen meer het openbaar vervoer en de fiets moeten gebruiken wordt aangenomen met 61 stemmen voor, 3 tegen en 21 onthoudingen. Het voorstel om 5 autoloze zondagen per jaar te organiseren wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 49 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel om 1 autoloze zondag per maand te organiseren wordt aangenomen met 59 stemmen voor, 22 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om 1 autoloze zondag per week te organiseren wordt niet aangenomen met 11 stemmen voor, 66 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om 1 uur per week autoloos te maken wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 60 tegen en 11 onthoudingen. De voorzitter.- En ook dit tweede hoofdstuk sluiten we muzikaal af met een heuse rap van de groene klas. Kinderen van de groene klas.- Geen afval op de weg Anders heb je pech Wees beleefd met mensen Er zijn toch wel grenzen Respect voor elkaar Doe niet zo raar Vervuil onze stad niet Ja, luister naar dit lied Hoor je dat getoet? Dat is niet wat het moet

10 VGC 10 Gooi geen verwijten Dat zal je zeker spijten Recycleer papier Dan ben je zeker fier (Levendig applaus) Respect voor elkaar Doe niet zo raar Vervuil onze stad niet Ja luister naar dit lied Hoor je dat getoet? Dat is niet hoe het moet RESPECT IN HET VERKEEER De voorzitter.- Het allerlaatste hoofdstuk van dit Kinderparlement, beginnen we met de fantastische film die de groene en de blauwe klas samen maakten. (De DVD wordt afgespeeld op het grote scherm. Er volgt een daverend applaus) Jongens & meisjes, ik zie een heleboel ideeën in jullie film: respect aan de halte, op de tram en op straat. Gaat het de verkeerde kant uit met het verkeer in Brussel? Wat moet er volgens jullie verbeteren? Kinderen van de groene en de blauwe klas.- Jongeren staan hun plaats niet af op bus of tram aan oudere mensen. We moeten meer onze plaats afstaan aan mensen die dat nodig hebben: oude mensen, mama s met buggy s, gehandicapten. Commentaar van de parlementsleden - Je moet je plaats afstaan uit respect voor oude mensen en zwangere vrouwen. - Er moet meer respect zijn voor politiemensen. - Alle mensen die ouder zijn, moeten voorrang krijgen. Zij kunnen zich op de bus of de tram soms moeilijk vasthouden. Wij zijn sterker. - We mogen ook niet racistisch zijn op de bus of de tram. - Toen we naar hier kwamen hebben we op de metro onze plaats niet afgestaan. We zullen dat straks wel doen. - Als we altijd voorrang moeten geven aan ouderen, moeten we vanaf nu altijd rechtstaan. - We moeten toch opstaan voor mensen die het moeilijk hebben. - Ja, maar wij zijn soms ook moe. Zeker lange trajecten zijn voor kinderen ook vermoeiend. - Sommige mensen weigeren te gaan zitten als we hen dat voorstellen. Stemmingen Het voorstel om in het openbaar vervoer recht te staan om ouderen een plaats te geven wordt aangenomen met 61 stemmen voor, 4 tegen en 22 onthoudingen

11 VGC 11 Het voorstel om meer respect te tonen voor politiemensen in Brussel wordt aangenomen met 47 stemmen voor, 4 tegen en 33 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- Er blijven nog heel wat voorstellen op de plank liggen, maar we zijn echt aan het einde van deze vergadering gekomen. Toch geef ik nog even het woord aan de rode klas. Zij schreven een geniaal gedicht waarin ze respect vragen voor iedereen. En wat het gedicht nog genialer maakt: de eerst letters van elke zin vormen samen de woorden Groene School. Kinderen van de rode klas.- Groene school wordt idool Respect voor Jan en Alleman Ook voor iedereen om ons heen En in onze klas zijn we in onze sas Naïm, Tom, Thibault en co Elisabeth met veel pret Sophie en Melody Chic en nu een hele klik Hanna, Attila, Ilena, Luana, Maria en Rania Océane en Denovan weten er alles van Ook Meriem wil een stem Laatst Liesel en André. Doen jullie met ons mee? (Levendig applaus) De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen te kiezen. Dit zijn de drie voorstellen die vandaag het hoogste aantal stemmen haalden: 1. Het voorstel dat er 1 dag per week geen huiswerk wordt gegeven (82 stemmen) 2. Het voorstel om meer te recycleren (78 stemmen) 3. Het voorstel om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets (61 stemmen) Stemming Met een meerderheid van 57 stemmen wordt het voorstel dat er 1 dag per week geen huiswerk wordt gegeven, uitgeroepen tot het meest populaire voorstel. Het voorstel om meer gebruik te maken van het openbaar vervoer en de fiets haalt 22 stemmen; het voorstel om meer te recycleren 8 stemmen. De voorzitter.- Elke Roex heeft dit debat heel aandachtig gevolgd. Ik ben benieuwd wat zij van al jullie voorstellen denkt. Elke Roex, lid van het Brussels Parlement en van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- De stemming over dat ultieme voorstel vind ik terecht. Ik vind het belangrijk dat er na de schooltijd nog tijd overblijft voor ontspanning.

12 VGC 12 Waar ik het niet helemaal mee eens ben, is het voorstel om geen Nederlands te spreken op de speelplaats. Ik vind dat jullie op school altijd Nederlands moeten spreken. We stellen vast dat kinderen uit gezinnen waar geen Nederlands wordt gesproken het na de grote vakantie vaak moeilijk hebben om de draad weer op te pikken om Nederlands te spreken. Frans op de speelplaats vind ik dus geen goed idee. Autoloze zondagen zijn een schitterend initiatief. Jullie willen ook dat Brussel properder, groener en gezonder wordt. Dat zijn plannen die ik toejuich. Ik ga er ook mee akkoord dat de openbare toiletten in Brussel een probleem vormen, vooral voor de meisjes. Ik steun de voorstellen voor meer openbare toiletten en het spreekt vanzelf dat die proper moeten zijn. (Applaus) De voorzitter.- Beste jongens en meisjes, jullie hebben er een boeiende discussie van gemaakt. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hier rechts van mij, hebben zorgvuldig alles genoteerd wat jullie gezegd hebben. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd. (Levendig applaus) * * *

Een Zinnig Woord. L. Beheydt

Een Zinnig Woord. L. Beheydt Een Zinnig Woord L. Beheydt In... zomer is het hier erg warm. Ik ga naar... stad. Jan speelt met... jongens van zijn klas. Joep is een vriend... mijn broer. An houdt... lekker eten. Dat boek is... mij.

Nadere informatie

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt

Informatieboekje over de Kindertelefoon. Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Informatieboekje over de Kindertelefoon Wat ik moet weten voor een spreekbeurt Landelijk Bureau Kindertelefoon Juli 2014 1 Inhoud 1 Wat is de Kindertelefoon?... 3 2 Wat doet de Kindertelefoon voor je?...

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Inspiratielijst. NokNok

Inspiratielijst. NokNok Inspiratielijst NokNok 2012 1 Colofon De Inspiratielijst NokNok is een project van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie met de financiële steun van de Vlaamse overheid. Deze

Nadere informatie

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND

JONGEREN RAPPORTEREN OVER KINDERRECHTEN IN NEDERLAND Inhoudsopgave Inleiding Praat mee met je rechten! Jonge vluchtelingen Kinderen in armoede Gehandicapte kinderen Jongeren in de jeugdzorg 1 Inleiding Dit is een rapport waarin jongeren in Nederland hun

Nadere informatie

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd!

Lezen 3a tekst 1 Geslaagd! OPDRACHTKAART www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U kunt ook veel oefeningen

Nadere informatie

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs?

Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Hoe als school om te gaan met de nasleep van de aanslag in Parijs? Suggesties en lesbrieven voor leerkrachten in (vreedzame) basisscholen De aanslag op de redactie van het satirische tijdschrift Charlie

Nadere informatie

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start

debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start winnen met debatteren in het vmbo Reader voor leerlingen en docenten woorden start Ischa Meijer Journalist De meeste mensen hebben hun eigen mening uit het hoofd geleerd Uitgave 2012 voorwoord Deze reader

Nadere informatie

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten

De gelijkenis van de twee zonen. Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten De gelijkenis van de twee zonen Lees : Mattheüs 21:28-32 Eerst lezen Daarna volgen er vragen en opdrachten Gelijkenissen Toen de Heere Jezus op aarde was, heeft Hij gelijkenissen verteld om de mensen veel

Nadere informatie

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1

Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Scott de Jong http://www.positiefleren.nl 1 Je leest op dit moment versie 3.0 van het Gratis Ebook: Zelfvertrouwen Vergroten Bij Kinderen Geschreven door Scott de Jong. Download de allernieuwste versie

Nadere informatie

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen

Gemeente: hoe gaan wij om met vluchtelingen, armen, vreemden? o Die de afgelopen tijd soms letterlijk uit de boot vielen Kindervoorbeeld (na Schriftlezing) Jongens en meisjes, Schoolreisje, Efteling Juf heeft gezegd: let goed op elkaar Iedereen hoort erbij en mag meedoen! Maar groepje van 4, en eentje komt erbij o Niet de

Nadere informatie

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk

Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling. De beer die geen beer was. Auteur lesbrief: F. van Dijk Lesbrief naar aanleiding van het boek en de theatervoorstelling De beer die geen beer was Auteur lesbrief: F. van Dijk Inhoud Voorwoord...3 Taalactiviteiten...4 1. De oriëntatie...4 2. Het voorlezen...4

Nadere informatie

een informatiebundel over de werking van het Gentse stadsbestuur in het kader van het project Thuis in t stadhuis.

een informatiebundel over de werking van het Gentse stadsbestuur in het kader van het project Thuis in t stadhuis. een informatiebundel over de werking van het Gentse stadsbestuur in het kader van het project Thuis in t stadhuis. Voorwoord Beste leerkracht, Vanuit het stadsbestuur vinden wij het belangrijk om onze

Nadere informatie

DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN

DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN DE ANDER EN IK: SOCIALE VAARDIGHEDEN BIJ KINDEREN 1. Inleiding Overal waar we gaan en staan in de wereld, gaan we om met andere mensen. Het begint al heel vroeg in het kinderdagverblijf, daarna op de school,

Nadere informatie

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!!

Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Hoe je nooit meer gepest wordt... Voorgoed!! Door: Izzy Kalman, MS www.bullies2buddie.com [Izzy Kalman is in het Engels te bereiken via email: Izzy@bullies2buddies.com. Binnen Nederland: www.pesten.net

Nadere informatie

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser

De Vrede Express. Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken. Jan Durk Tuinier en Geu Visser De Vrede Express Een interactieve tentoonstelling over democratie, burgerschap, diversiteit en vrede maken Jan Durk Tuinier en Geu Visser 1 In de Vrede Express staan de Utrecht Principles centraal: respect

Nadere informatie

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat.

zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. zeven uitdagingen voor hulpverleners, vrijwilligers en de man of vrouw in de straat. 1) De kracht van mensen zien. Je kan alleen het negatieve en het falen zien van mensen in armoede. Je kan echter ook

Nadere informatie

Tropisch paradijs? Leren van je woede. Het reilen en zeilen op een binnenschip. Zomernummer! E-magazine voor de bewuste ouder # 2 2015

Tropisch paradijs? Leren van je woede. Het reilen en zeilen op een binnenschip. Zomernummer! E-magazine voor de bewuste ouder # 2 2015 E-magazine voor de bewuste ouder # 2 2015 Tropisch paradijs? Opvoeden op Bonaire Leren van je woede Het reilen en zeilen op een binnenschip Binnenkijken bij andere ouders Zomernummer! Zomergevoel Zomergevoel

Nadere informatie

Mijn school onder de loep

Mijn school onder de loep Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam Mijn school onder de loep Leerlingen doen onderzoek naar veiligheid op de Sint Janschool te Amsterdam

Nadere informatie

Een Bijzondere Broer of Zus

Een Bijzondere Broer of Zus Een Bijzondere Broer of Zus Informatiemap voor jongeren met een broer of zus met een handicap, chronische ziekte of psychische stoornis Uitgave: GGNet, regio Apeldoorn Team Preventie Postbus 2003 7230

Nadere informatie

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42.

Eén ding is nodig. Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. Eén ding is nodig Deze geschiedenis kun je lezen in Lukas 10 : 38 42. We hebben met elkaar nagedacht over de wonderen die de Heere Jezus heeft gedaan toen Hij op de aarde was. Grote wonderen! Weet je t

Nadere informatie

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte

het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte het blijft je vader of moeder opgroeien met een ouder getroffen door een beroerte CVA Cerebro Vasculair Accident (CVA) is de medische term voor een ongeluk in de vaten van de hersenen. In het dagelijks

Nadere informatie

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding

WERKBOEK Loopbaanbegeleiding WERKBOEK Loopbaanbegeleiding DOELEN STRATEGIEËN JE CV STERKTES EN ZWAKTES VAARDIGHEDEN SOLLICITATIE BRIEF SOLLICITATIE GESPREK LEREN OMGAAN MET STRESS KOM OP VOOR JEZELF LEREN OMGAAN MET CONFLICTEN 1 Inleiding

Nadere informatie

Montessori Lyceum Rotterdam. Ik ben een Montessoriaan

Montessori Lyceum Rotterdam. Ik ben een Montessoriaan Montessori Lyceum Rotterdam Ik ben een Montessoriaan Inleiding Welkom op het Montessori Lyceum Rotterdam, oftewel het RML. Ook wel Monte genoemd. Je hebt samen met je ouders gekozen voor een bijzondere

Nadere informatie

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013.

INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. INTERVIEW MET DE PRINS VAN ORANJE EN PRINSES MÁXIMA IN DE AANLOOP NAAR DE TROONSWISSELING OP 30 APRIL 2013. Koninklijke Hoogheden, we zijn hier in uw toekomstig werkpaleis. Over twee weken bent u Koning

Nadere informatie

Pesten in het jeugdwerk: De No Blame-aanpak in 7 stappen.

Pesten in het jeugdwerk: De No Blame-aanpak in 7 stappen. Pesten in het jeugdwerk: De No Blame-aanpak in 7 stappen. Infobrochure voor jeugdwerkers Jeugd & Vrede 1 Deze brochure is gebaseerd op Pesten voorkomen stap voor stap - De No Blame-aanpak in theorie en

Nadere informatie

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw

Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Gastlessen hiv en aids Middenbouw Bovenbouw Inhoud Voorwoord 3 1. Inleiding 6 2. Kern van de les: gevolgen van hiv en aids voor kinderen 8 3. Keuzeonderwerpen en bijbehorende verwerkingsopdrachten 10 A

Nadere informatie

WOORDKOMPAS W pagina 1

WOORDKOMPAS W pagina 1 WOORDKOMPAS W pagina 1 de W(ee) van Willem, d e23e letter van ons alfabet, de WA verzekering (zie ook >>verzekering ) De auto van je buurman total loss door je loslopende hond? ± Ja natuurlijk, als je

Nadere informatie

UNICEF en kinderarbeid

UNICEF en kinderarbeid UNICEF en kinderarbeid Informatie voor een spreekbeurt of werkstuk Later als ik groot ben, wil ik lerares worden! Solange uit Benin Hallo, ik ben Solange en ik ben 10 jaar. Ik woon in Benin. Dat ligt in

Nadere informatie

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was.

Eens was er iets, een nieuw begin, vol beloften, vol verwachtingen. En van dat iets zag God dat het goed was. Datum: 9 januari 2015 Jaargang: 25 Nummer: 6 @pcbdebranding Let op: deze versie is voor de site. Dit betekent dat we alleen voornamen gebruiken en ervoor kiezen om sommige nieuwszaken niet te vermelden.

Nadere informatie