VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers - Ochtendvergadering Vergadering Kinderparlement donderdag 7 oktober 2010 De voorzitter.- Hallo allemaal, en welkom op deze superspeciale parlementszitting. Vandaag spelen hier niet de grote maar de kleine mensen de hoofdrol en moeten de volwassenen voor een keertje naar de kinderen luisteren. Dus jongens en meisjes parlementslidjes hier in dit halfrond: jullie mogen zo meteen letterlijk het hoogste woord voeren! Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om en mogen jullie als kleine parlementslidjes bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. Eén van die parlementsleden is er vandaag ook bij, dat is mevrouw Bianca Debaets, en ik geef haar graag even het woord. Bianca Debaets, lid van het Brussels Parlement en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Goedemorgen jongens en meisjes, het parlement is inderdaad de plek waar een heleboel plannen worden gemaakt om het leven in Brussel te verbeteren. Hoe doen we dat precies? Om te beginnen voeren we een debat over alle voorstellen die op de agenda staan. We praten niet alleen met elkaar, maar we luisteren ook altijd heel goed naar elkaars argumenten, en proberen anderen te overtuigen van onze mening. Op basis daarvan proberen we een compromis te sluiten. We proberen het dus met elkaar eens te worden. En helemaal op het einde stemmen we ook over de voorstellen die we besproken hebben. Vandaag mogen jullie als kleine parlementslidjes deze taak van ons overnemen, en bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. Ik kan helaas niet de hele zitting blijven. Maar hier rechts van mij zitten 2 verslaggevers, die alles wat jullie vandaag bespreken netjes zullen noteren. Alle parlementsleden krijgen namelijk een uitgebreid verslag van jullie ideeën, waardoor we ons graag laten inspireren. Dus misschien nemen mijn collega s en ik wel een paar van jullie puike plannen mee naar het echte parlement. Ik wens jullie een bijzonder vruchtbaar debat. (Applaus) De voorzitter.- Jullie zijn op de proppen gekomen met fantastische ideeën, die jullie bovendien bijzonder creatief hebben verpakt. Over al die plannen en dromen gaan we, net als echte parlementsleden, eerst een debat voeren en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoontjes)

3 VGC 3 Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor: De rode klas is basisschool de Weg-Wijzer uit Evere. De kinderen maakten een stel knappe knutselwerkjes, en ook een flitsende film. De oranje klas is de Heilig Hartschool uit Jette. Ook zij haalden hun camera boven en postten een filmpje op YouTube. En da s lang niet alles, want we kregen er van hen ook nog een pak tekeningen en brieven bovenop. De blauwe klas is de Lutgardisschool uit Elsene. Zij kwamen op de proppen met mooie maquettes en affiches en zelfs een heuse rap. De groene klas is Sint-Jan Berchmans uit Brussel. Ook zij verwenden ons met geweldige knutselwerkjes, affiches, een rap en een poppenkast. En dan hebben we nog de gele klas, die komt van basisschool Windekind uit Molenbeek en van hen kregen we een dikke enveloppe boordevol tekeningen, brieven en een liedje! Het discussiethema van dit Kinderparlement is: SAMEN in de stad. Want in Brussel vind je de hele wereld op een hoopje. De stad lijkt wel een lappendeken: een bonte mix van één miljoen mensen leeft er knus bij elkaar. Ze zijn wit of zwart, jong of oud, arm of rijk, en spreken Nederlands, Frans of nog een andere taal. Ik heb al jullie ideeën opgedeeld in drie thema s. - Eerst zullen we uitvissen hoe we op een leuke manier kunnen samenleven in deze grote stad. - Daarna gaan we van Brussel een groene, nette en veilige stad maken. - En als we dan nog tijd overhebben, eindigen we met een reeks buitenbeentjes. SAMEN IN DE STAD De voorzitter.- Xhovana, Talia, Arthur, Kendra en Yaro van de rode klas mogen de spits afbijten. Zij richtten een echte politieke partij op en ze maakten een film over hun voorstellen. De film van Weg-Wijzer Evere met als titel SAMENLEVEN wordt getoond op het grote scherm (duur 3 27 ) De voorzitter.- Jongens en meisjes, wat een acteertalent! Jullie lanceren drie ideeën: minder ruzie maken, meer respect en niet pesten. Hoe kan je die problemen het best oplossen? - Plagen en pesten gebeurt overal. Wij willen graag een affichecampagne organiseren om het pesten uit de wereld te helpen en aan te dringen op meer respect. - Met al die affiches verspil je papier. Ik vind dat kinderen die pesten gestraft moeten worden op school. Erover praten helpt niet zo veel. - Als onze meester iemand betrapt die pest, geeft hij straf. Dat helpt. Maar soms trekt hij er zich niet zoveel van aan. - Een promocampagne op de tv is een goed idee.

4 VGC 4 - Bij ons is er een systeem van gele en rode kaarten. Bij een rode kaart moet je naar de herstelklas. Ook de ouders moeten een handtekening zetten op de kaart van hun kind, zodat ze op de hoogte zijn. - Een reclamecampagne op tv zal niet lukken. De media hebben daar geen interesse voor. - Dan moeten we zelf maar een filmpje in elkaar knutselen. - Als er na het pesten onmiddellijk vrede wordt gesloten, is het niet zo erg. Je moet dan samen spelen en alles is bijgelegd. - Om problemen op te lossen moet er gepraat worden. Het probleem moet meteen ook aan de meester of de juf worden gemeld. - In een reclamecampagne moeten niet alleen de tv maar ook de kranten worden aangesproken. - Pesten gebeurt vooral na schooltijd. Er moet meer politiecontrole komen op straat. - Ik vind dat de juffen en de meesters buiten de school controle moeten doen. - Er wordt vooral gepest in middelbare scholen. In lagere scholen gebeurt dat minder omdat mama s en papa s de kinderen van school komen afhalen. - Na schooltijd zou de school sportactiviteiten moeten organiseren zodat we meer samen kunnen spelen. - Voor je iemand pest, moet je eerst naar je zelf kijken. Leg je hand op je hoofd en kijk wie eronder staat, zegt onze juf altijd. - Als je ouders je niet van school komen afhalen is het goed om samen met vrienden naar huis te gaan. - Een herstelklas is een goede zaak, maar dan alleen met de twee betrokken leerlingen. Die moeten het probleem dan maar uitpraten. - Wie op pesten of ruziemaken wordt betrapt, moet dit onmiddellijk met de andere leerlingen uitpraten in de klas. - Bij ons is er een prikbord in de klas met een systeem van rode en groene kaarten. Een complimentje schrijf je op een groene kaart. Op een rode kaart kan je een negatieve opmerking kwijt. Gelukkig hangen er op het bord altijd meer groene dan rode kaartjes. - Je moet pestgedrag gewoon negeren. Dan gaat het vanzelf wel over. - Sommige kinderen denken dat pesten stoer is. Als we die mentaliteit kunnen veranderen, zal ook het pestgedrag verminderen. - Straffen blijft het best. De pestkop moet een opstel maken over waarom hij heeft gepest. Stemmingen Het voorstel om een grote campagne te organiseren om meer respect te hebben voor elkaar wordt aangenomen met 65 stemmen voor, 10 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel dat wie pest moet worden gestraft wordt aangenomen met 30 stemmen voor, 16 tegen en 48 onthoudingen. Het voorstel om een herstelklas te organiseren waarin gepraat wordt over pestgedrag wordt aangenomen met 52 stemmen voor, 23 tegen en 19 onthoudingen. Het voorstel om meer sport- en spelactiviteiten na de schooltijd te organiseren om te vermijden dat er op straat wordt gepest, wordt niet aangenomen met 29 stemmen voor, 38 tegen en 27 onthoudingen.

5 VGC 5 Het voorstel dat er meer controle moet komen aan de schoolpoort door leraars of door politie wordt niet aangenomen met 30 stemmen voor, 37 tegen en 27 onthoudingen. Het voorstel om een systeem in te voeren met groene briefjes voor complimentjes en rode briefjes met negatieve opmerkingen, wordt niet aangenomen met 38 stemmen voor, 47 tegen en 9 onthoudingen. Bianca Debaets, lid van het Brussels Parlement en van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Pesten is duidelijk een thema dat leeft. Niemand vindt het fijn en toch gebeurt het, ook onder volwassenen. Helaas. Pesten moet bespreekbaar zijn: alle ideeën gaan duidelijk in die richting. De pestkoppen moeten beseffen hoe asociaal hun gedrag is. Hopelijk zitten hier vandaag allemaal klassen waarvan de kinderen elkaar nooit meer zullen pesten en dat is toch een positieve vaststelling. (Applaus) De voorzitter.- We sluiten het pesthoofdstuk hier af. Over naar Frederik, Nathan en François van de blauwe klas. Zij hebben een ritmisch gedicht gemaakt, en daar gaan we nu even naar luisteren. Frederik, Nathan en François.- Samen in de stad Politiekers in debat Wit en zwart Mensen met een groot hart Samen samen samen De pastoor zegt amen Honderden verhalen In even veel talen Refrein De biebdirecteur zegt sst, stil En de Brusselse tandenfee Doet alles wat je wil! Refrein De wereld in het klein Dat is in Brussel zijn! De voorzitter.- Jongens, Brussel is de wereld in het klein, zingen jullie. Er worden hier inderdaad veel verschillende talen gesproken. En ook Ramiz en Nassim van de oranje klas hebben een leuk idee bedacht om beter talen te leren. Laat eens horen.

6 VGC 6 - Ons voorstel is om elke maand een gastspreker uit te nodigen, telkens in een andere taal. Zij kunnen de kinderen dan laten kennismaken met hun moedertaal. In totaal zullen er op die manier 8 talen aan bod komen. - Talen leren is belangrijk om later werk te vinden. Mijn mama spreekt alleen Frans en kan daarom moeilijk werk vinden. - Ik vind Engels en Duits belangrijke talen, naast Frans en Nederlands natuurlijk. - Engels is een wereldtaal en moet dus meer aan bod komen. - Engels en Spaans worden in de hele wereld gesproken. - Het is tof om veel talen te spreken, maar eerst moeten we goed Frans en Nederlands kennen. - Ik stel voor om in het lager onderwijs Frans en Nederlands te leren, en Engels en Duits in het middelbaar. - Op school moeten alle wereldtalen aan bod komen, ook het Chinees. Ik zou graag Chinees leren. - In onze school zitten er veel Marokkaanse en Turkse kinderen. Ik zou daarom op school graag Engels praten. - Engels moet ook in het lager onderwijs aan bod komen. Hoe vroeger je een andere taal leert, hoe beter. - Acht talen leren is overdreven. Op die manier kan je een taal nooit grondig leren. - Je leert dan alleen de elementaire woorden. Daar kom je toch niet ver mee. - Je moet zelf kunnen beslissen hoeveel talen je wilt leren naast Nederlands en Frans. Niet iedereen wil zoveel talen kennen. - Hoe meer talen je kent, hoe meer vrienden je kunt maken. Stemmingen Het voorstel om elke maand een gastleraar uit te nodigen die telkens een andere taal aanleert, zodat in totaal 8 talen aan bod komen, wordt aangenomen met 47 stemmen voor, 20 tegen en 26 onthoudingen. Het voorstel om in het lager onderwijs Nederlands en Frans te leren, en in het middelbaar Engels en Duits, wordt aangenomen met 43 stemmen voor, 29 tegen en 22 onthoudingen. Het voorstel om zo vroeg mogelijk veel talen aan te leren, dus ook al in de lagere school, wordt aangenomen met 65 stemmen voor, 7 tegen en 20 onthoudingen. Het voorstel om Chinees te leren op school wordt niet aangenomen met 21 stemmen voor, 69 tegen en 4 onthoudingen. De voorzitter.- Sirina, Nisrine, Shereen en Laura van de oranje klas maakten een prachtige tekening met een prima plan. Zij willen dat ook de verschillende godsdiensten elkaar beter leren kennen. Jullie willen dat mensen van verschillende godsdiensten bij elkaar gaan logeren, waarom? Ook samen feest vieren kan helpen. Wat denken de andere kinderen van dit plan?

7 VGC 7 - Het is belangrijk dat je niemand uitsluit omdat die een andere godsdienst heeft. Dus moeten de mensen elkaars godsdienst beter leren kennen door bijvoorbeeld samen het Suikerfeest of Kerstmis te vieren. Een ander idee is om nu en dan bij elkaar te gaan logeren zodat je elkaars gewoonten leert kennen, of om een keer mee te gaan naar de moskee, de kerk of de synagoge. - Ik ben ooit s avonds eens gaan eten bij moslims tijdens de ramadan. Dat was leuk. - Ik vind dit geen goed idee. Iedereen moet bij zijn eigen godsdienst blijven. - Als we elke godsdienst een beetje beter leren kennen, is dat meer dan voldoende. Een grondige kennis is zeker niet nodig. - Op school houden we spreekbeurten over godsdiensten. De helpt om meer wederzijds begrip en respect te krijgen. - Op school andere godsdiensten leren kennen is leuk, vooral als dat op een aangename manier kan gebeuren. - Misschien kan dat er zelfs voor zorgen dat sommige mensen naar een andere godsdienst overstappen. - Volgens mij zorgt het alleen maar voor verwarring als je andere godsdiensten leert kennen. Dat is dus geen goed idee. - We kunnen een buurthuis inrichten waarin we samen vieringen kunnen organiseren of waar we samen kunnen koken. Stemmingen Het voorstel om bij een andere godsdienst belangrijke feesten mee te vieren, zoals Kerstmis en het Suikerfeest, wordt aangenomen met 50 stemmen voor, 21 tegen en 22 onthoudingen. Het voorstel om in de klas spreekbeurten te geven over verschillende godsdiensten wordt aangenomen met 53 stemmen voor, 16 tegen en 23 onthoudingen. Het voorstel dat ieder zijn eigen godsdienst kiest en niets moet leren over andere godsdiensten wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 23 tegen en 26 onthoudingen. De voorzitter.- Tim, Jules en Gabriël van de groene klas willen het racisme uit de wereld helpen, en noemen zichzelf de antiracisten. Annabella en Wieke van de blauwe klas maakten een geweldige maquette, waarop te lezen staat: Schat, ook al heb je een ander kleurtje, ik hou van jou! En ook op de knutselwerkjes van Luana, Loïc, Sylvie, Josephine en Camille vond ik het thema racisme terug. Hoe willen jullie het racisme de wereld uit helpen? - Nog altijd worden er mensen uitgelachen omwille van hun huiskleur. Dat kan echt niet! - De huidskleur zou niets mogen uitmaken. - Iemand uitlachen omwille van zijn huiskleur is hetzelfde als pesten. - Praten kan ook helpen om het racisme te stoppen.

8 VGC 8 - Voor zijn strijd tegen het racisme in Amerika kreeg Martin Luther King de Nobelprijs voor de vrede. We hebben hier in België ook zo iemand nodig. - Het racisme was vroeger een veel erger probleem. Vandaag is het dat steeds minder. - Racisme is moeilijk op te lossen en uit te roeien. - Alle racisme de wereld uit helpen is onmogelijk. - Iedereen moet beter zijn best doen. - Iedereen moet meer naar zichzelf kijken en proberen niet racistisch te zijn. - In onze klas zijn we allemaal vrienden van elkaar. Iedereen is gelijk. Niemand wordt uitgesloten. - Discrimineren is dom. Stemming Het voorstel dat iedereen zelf moet proberen om niet racistisch te zijn wordt aangenomen met 86 stemmen voor, 3 tegen en 5 onthoudingen. EEN GROENE, NETTE EN VEILIGE STAD De voorzitter.- Beste kinderen, jullie dromen duidelijk van een plek waar iedereen zonder ruzie met elkaar samenleeft. Maar jullie willen dat ook doen in een groene, nette en veilige stad. Heel veel kinderen klagen over teveel afval en overlast in Brussel en willen daar graag iets aan veranderen. Sohaïla, Nada, Imane en Sidney van de gele klas maakten een toepasselijk liedje dat ze nu voor ons gaan zingen. Sohaïla, Nada, Imane en Sidney.- 4x Molenbeek Molenbeek moet proper zijn Voor dat de mensen gelukkig zijn Dat is heel goed voor de aarde En voor de CO2 op aarde En dan de toiletten voor de honden Want er zijn veel stronten Op de gronden 2x afval Afval in de vuilbak De voorzitter.- Ook Albert, Adam, Selim, Emrah, Sofian en Ecran van de rode klas dromen van meer vuilnisbakken. Ariane en Jente van de groene klas knutselden zelf een rij vuilnisbakken in elkaar. En ook Salmane, Yunus, Bilal en Fabio van de gele klas klagen over afval op straat. Wat moet er gebeuren om de afvalberg kleiner te maken?

9 VGC 9 - Molenbeek is vuil en dat is vervelend. Er wordt te veel aan sluikstorten gedaan. - Wij willen meer vuilnisbakken in de straten. En je moet het afval onmiddellijk kunnen sorteren. - De stad moet gratis vuilniszakken aanbieden. Nu gooien de mensen veel vuil zomaar op straat omdat de vuilniszakken te duur zijn. - Recycleren is heel belangrijk; dus moet er ook zorgvuldig gesorteerd worden. - Er is steeds meer vuilnis in de metrostations, ook al staan er daar vuilnisbakken. - Ik gooi wel eens een papiertje op straat. En ik zou dat ook doen als er meer vuilnisbakken staan. Ik geef dat eerlijk toe. - Er zijn niet alleen meer vuilnisbakken nodig, er zijn ook meer openbare wc s en hondentoiletten nodig. - Er is ook veel vervuiling door auto s en moto s. Dat tast de kwaliteit van het milieu aan. Laat minder auto s rijden in Brussel, en zorg voor meer fietspaden. - De vuilnisbakken in Brussel zitten vaak propvol. En de straten liggen vol sigarettenpeukjes en kauwgom. - Hondenbaasjes moeten beboet worden als ze zich niet aan de regels houden. Maar er moeten eerst meer hondentoiletten komen. - Boetes helpen niet. - Op school moeten wij als straf het afval op de speelplaats opruimen. De helpt wel. - Er worden heel veel bomen opgeofferd om papier te produceren. Zo gaat de natuur achteruit. We moeten stoppen met vervuilen en meer respect opbrengen voor de natuur. - De mensen weten te weinig over sorteren. Sommigen zijn dan weer te lui om te sorteren. - Er moeten meer bomen worden geplant in Brussel. Er moet meer groen komen op plaatsen waar het kan. - Boetes geven kan wel efficiënt zijn. De mensen zouden dan vaker afval in de vuilnisbak gooien. Stemmingen Het voorstel dat er meer vuilnisbakken moeten komen in de Brusselse straten wordt aangenomen met 71 stemmen voor, 1 tegen en 21 onthoudingen. Het voorstel dat er meer sorteervuilnisbakken moeten komen wordt aangenomen met 54 stemmen voor, 19 tegen en 21 onthoudingen. Het voorstel om de vuilniszakken gratis te maken wordt aangenomen met 63 stemmen voor, 18 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel dat een boete wordt gegeven voor wie afval op de grond gooit of als men hondenpoep achterlaat op de stoep wordt niet aangenomen met 14 stemmen voor, 50 tegen en 30 onthoudingen. Het voorstel dat er meer groen moeten komen in Brussel wordt aangenomen met 73 stemmen voor, 6 tegen en 18 onthoudingen. De voorzitter.- Een nette en groene stad hebben we gehad. Maar er moet ook meer aandacht komen voor veiligheid. Dat vinden Thomas, Adriaan, Hendrik en Reynbold van de groene klas. En zij maakten een ruige rap om dat in de verf te zetten.

10 VGC 10 Thomas, Adriaan, Hendrik en Reynbold.- Hee yo! Boeven zijn stom Ik zou politie willen worden als ik dit kon De politie moet strenger worden of willen ze misschien dat het ministerie daarvoor zal zorgen? Komaan doe allemaal mee dan zie je jezelf misschien wel op tv. Terwijl je manifesteert of kies jij liever protesteert, yo! De voorzitter.- Jongens, jullie maakten samen een echte gevangenis. Is Brussel nu niet veilig genoeg? Kan een gevangenis daarbij helpen? - Als er meer gevangenissen zijn, kunnen er meer misdadigers opgepakt worden, zodat de stad veiliger wordt. - Er moet op zijn minst strenger worden opgetreden door de politie. Nu is de politie veel te laks. - Er zijn nu inderdaad veel te weinig gevangenissen. - De politiemensen nemen bepaalde overtredingen vaak niet ernstig genoeg. - In de gevangenissen moet er minder comfort zijn zodat de gevangenen echt voelen dat ze gestraft worden. - Waarom de doodstraf niet opnieuw invoeren? Dat bespaart op de gevangeniskosten. Maar dan alleen voor de zwaarste misdadigers. - Men zou ook kunnen denken aan het inrichten van stafkampen, of concentratiekampen waar misdadigers aan een streng regime worden onderworpen. (Rumoer) - Dat is allemaal fel overdreven. Mensen blijven mensen. - De gevangenissen zijn overvol, zodat heel wat gestraften nier meer naar de cel moeten. Dat is verkeerd. - Als de doodstraf opnieuw wordt ingevoerd, zullen sommigen misschien wel tweemaal nadenken voor ze een misdaad plegen. Stemmingen Het voorstel om meer gevangenissen te bouwen wordt aangenomen met 38 stemmen voor, 29 tegen en 23 onthoudingen. Het voorstel dat de politie strenger moet optreden wordt aangenomen met 43 stemmen voor, 27 tegen en 24 onthoudingen. Het voorstel om gevangenen minder luxe te bieden wordt aangenomen met 55 stemmen voor, 25 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel om de doodstraf opnieuw in te voeren wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 69 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om strafkampen in te richten wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 71 tegen en 7 onthoudingen.

11 VGC 11 BUITENBEENTJE De voorzitter.- Om deze zitting mooi te beëindigen kijken we samen naar het adembenemende afscheidslied van de oranje klas uit Jette. Op het grote scherm wordt de film getoond van Heilig Hart Jette, getiteld SAMEN (duur 2 48 ) DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag te kiezen. - Op 3 staat het voorstel voor meer groen in Brussel met 70 stemmen. - Op 2 staat het voorstel dat er meer vuilnisbakken moeten komen met 71 stemmen. - Op 1 staat het voorstel dat je zelf moet proberen om niet racistisch te zijn met 86 stemmen Stemming Met een meerderheid van 57 stemmen op een totaal van 94 wordt het voorstel om zelf niet racistisch te zijn uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. De voorzitter.- Proficiat jongens en meisjes. Jullie hebben een heel interessant debat gevoerd. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die bij deze vergadering hebben geholpen. (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

Waar gaan we het over hebben?

Waar gaan we het over hebben? Waar gaan we het over hebben? Onderwerp: Als je verliefd op iemand bent is dat vaak een fijn gevoel. Als de ander dan ook verliefd op jou is, wordt dit gevoel alleen maar sterker. Het is echter niet altijd

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.

Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen. Bidden Teksten bewerkt uit het gezinsboek Ons Dagelijks Brood veertigdagentijd van pastoor M. Hagen door EBP voor www.kinderenbiddenvoorkinderen.nl en kinderactiviteiten www.lambertuskerk-rotterdam.nl

Nadere informatie

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten?

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Zit je met een vraag over school? Of wil je weten wat je rechten

Nadere informatie

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten

ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten Naam: Evaluatie Datum: ewogen en zoekende mensen vinden elkaar: Kerk - andere godsdiensten B 1. En dan, naar de grote school! (2/2) Volgend jaar ga je waarschijnlijk naar een andere school. Noem iets wat

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon

Op weg met Jezus. eerste communieproject. Hoofdstuk 5 Bidden. H. Theobaldusparochie, Overloon Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 5 Bidden Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 5 blz. 1 Joris is vader aan het helpen in de tuin. Ze zijn

Nadere informatie

Lou en Lena: NEE tegen geweld!

Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn prentenboek Prentenboek voor leerlingen 1 e en 2 e leerjaar Lou en Lena: NEE tegen geweld! Mijn naam:... Mijn klas:... Mondiale Vorming - Plan België Hallo, ik ben Lou. En dit is mijn zus Lena. We

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar

Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Lesbrief. Introductie

Lesbrief. Introductie Lesbrief Introductie Deze lesbrief hoort bij Lieve Stine, weet jij het? van Stine Jensen en Sverre Fredriksen. Dit boek bestaat uit 20 brieven en antwoorden van filosoof Stine. Deze lesbrief bestaat uit

Nadere informatie

Kinderen zonder papieren

Kinderen zonder papieren VPM VPM Kinderen zonder papieren Je ziet het bijna elke dag op de tv of in de krant: beelden van landen in oorlog, mensen in armoede. Op zoek naar een betere plaats om te leven, slaan ze op de vlucht.

Nadere informatie

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten.

Stelling Wanneer een man met een ander geloof, of zonder geloof, in de synagoge komt, moet ook hij een keppeltje opzetten. Opdracht Bespreek met je klas deze stellingen. Dit kan met alle leerlingen tegelijkertijd of jullie kunnen in groepjes antwoord geven, deze opschrijven en ze kort presenteren voor de klas. Bedenk in ieder

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau A, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is

Dag tegen Racisme. Kijk eens naar jezelf! Kijk eens naar de anderen! Gudrun Peperstraete. hoe je eruitziet? Of is er meer? Is Gudrun Peperstraete Kijk eens naar jezelf! hoe je eruitziet? Of is er meer? Is er nog iemand die er net zoals jij uitziet? Kijk eens naar de anderen! Kijk eens goed in de spiegel. Welke kleur hebben je

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen

Waarom ga je schrijven? Om de directeur te overtuigen week 17 20 april 2015 - Schrijfopdrachten niveau B, les 1 Les 1: Een overtuigende tekst schrijven Beantwoord deze vragen: Een mooie manier om te herdenken 1. Waarom is het volgens jou belangrijk om de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

t Kompas School met de Bijbel Westbroek

t Kompas School met de Bijbel Westbroek t Kompas School met de Bijbel Westbroek Het protocol sociaal gedrag Het pestprotocol is een belangrijk onderdeel van het beleid van onze school. We hebben dan ook een protocol opgesteld dat op de hele

Nadere informatie

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels.

Doel. Wat heb je nodig? Spelregels. Doel. Dit spel is een concrete tool dat de dialoog rond eerlijkheid mogelijk maakt. Aan de hand van herkenbare situaties worden 10 tot 12 jarigen uitgenodigd voor zichzelf na te denken over wat eerlijk

Nadere informatie

SKW Special. Beter ziek zijn. Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje

SKW Special. Beter ziek zijn. Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje SKW Special Beter ziek zijn Mira Vis locatiehoofd SKW t Hummeltje SKW Van Polanenpark 243 2241 SL Wassenaar tel. 070-511 31 47 info@kinderdagverblijven-wassenaar.nl www.kinderdagverblijven-wassenaar.nl

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien.

MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars boeien. DOELGROEP: basisschool THEMA: spreekbeurt MOEILIJKHEIDSGRAAD: -**- ALS IK EEN... WAS... Een spreekbeurt geven, vraagt veel voorbereiding. Je moet immers vlot kunnen vertellen en je moet je luisteraars

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Jezus vertelt, dat God onze Vader is

Jezus vertelt, dat God onze Vader is Eerste Communieproject 26 Jezus vertelt, dat God onze Vader is Jezus als leraar In les 4 hebben we gezien dat Jezus wordt geboren. De engelen zeggen: Hij is de Redder van de wereld. Maar nu is Jezus groot.

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden.

Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Een informatieve bundel en vragenlijst voor kinderen die gepest worden. Er is een verschil tussen plagen en pesten. Iets van iemand afpakken kan plagen zijn, maar ook pesten. Het is plagen als het gaat

Nadere informatie

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij!

VERSJES: Mourik lou VADERDAG. Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! VERSJES: Mourik lou VADERDAG Lieve papa, kom eens even met uw hoofd heel dicht bij mij. k wil u graag een zoentje geven en u krijgt daar nog wat bij! t Is geen zakdoek of sigaren, t is een heel, heel ander

Nadere informatie

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten.

Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Kan het anders? (Uit: Kompas) Dit is een rollenspel dat de volgende thema s behandelt: geweld tussen individuen, pesten. Behandelende onderwerpen het recht veilig in vrijheid te leven het recht op respect

Nadere informatie

Dit boekje is van:..

Dit boekje is van:.. Ik en mijn plan Dit boekje is van:.. Hallo, Jij bent cliënt bij SOVAK. Je hebt bij SOVAK een persoonlijk begeleider. Samen maak je afspraken over wat jij zelf doet en wat SOVAK doet. Die afspraken staan

Nadere informatie

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen.

Het is de familieblues. Je kent dat gevoel vast wel. Je zit aan je familie vast. Voor altijd ben je verbonden met je ouders, je broers, je zussen. De familieblues Tot mijn 15e noemde ik mijn ouders papa en mama. Daarna niet meer. Toen noemde ik mijn vader meester. Zo noemde hij zich ook als hij lesgaf. Hij was leraar Engels op een middelbare school.

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze cursus is geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

THEMAKRANT JAARGANG 1 NUMMER 4 REINHEID 2012

THEMAKRANT JAARGANG 1 NUMMER 4 REINHEID 2012 THEMAKRANT JAARGANG 1 NUMMER 4 REINHEID 2012 Beste Ouders, voor u ligt de vierde themakrant van El Wahda. Deze uitgave is gemaakt ter afsluitung van het thema REINHEID. Dit is het vierde thema vanuit de

Nadere informatie

CBS De Wieken Januari 2015

CBS De Wieken Januari 2015 CBS De Wieken Januari 2015 Wat is een mediator? Een mediator is iemand die anderen helpt bij een conflict Op school kan de juf of meester dat zijn Op onze school worden leerlingen opgeleid tot mediatoren

Nadere informatie

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme

Spreekbeurten.info Spreekbeurten en Werkstukken http://spreekbeurten.info. Racisme Racisme Ik heb een onderwerp gekozen dat jullie misschien een beetje vreemd zullen vinden, namelijk het thema 'racisme'. Als je dat woord opzoekt dan staat er: Racisme: racisme is het discrimineren van

Nadere informatie

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga

Heer, U kent mij als geen ander U weet of ik zit of sta en U kent ook mijn gedachten voordat ik iets zeggen ga Hieronder staan de teksten van nieuwe liedjes, zodat jullie ze thuis ook kunnen oefenen: 'k Heb Jezus nodig heel mijn leven 'k Heb Jezus nodig, heel mijn leven. 'k Heb Jezus nodig, dag aan dag, in m'n

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Het onze Vader. Naam:

Het onze Vader. Naam: Het onze Vader Naam: Onze Vader Onze Vader, Die in de hemelen zijt. Uw Naam worde geheiligd. Uw Koninkrijk kome. Uw wil geschiede, zoals in de hemel zo ook op de aarde. Geef ons heden ons dagelijks brood.

Nadere informatie

Deze handreiking is van:

Deze handreiking is van: 9 lessen over het volgen van Jezus Deze handreiking is van: Deze lessen zijn geschreven Beryl Voorhoeve en opgemaakt door Judith Maarsen. Ten behoeve van de kinderstudiegroepen voor de bovenbouw Gebruikte

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012

Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Speech van commissaris van de koningin Max van den Berg, opening vmbo-schooljaar, Hogeland College, Uithuizen, 20 september 2012 Beste leerlingen, dames en heren, Er is een filmpje op YouTube dat begint

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Als opvoeden even lastig is

Als opvoeden even lastig is Als opvoeden even lastig is Hoe pak je dat dan aan? Soms weet ik niet meer wat ik moet doen om hem stil te krijgen. Schattig? Je moest eens weten. Hoezo roze wolk? Mijn dochter kan af en toe het bloed

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma

taalkaart 1 Mijn diploma Mijn diploma tk taalkaart 1 Mijn diploma Wat ga je doen? Je leert wat een diploma is. Je bedenkt en maakt een diploma. Op verkenning 1 Mijn diploma 1 Bekijk het diploma. naam: Femke Visser geboortedatum: 7 juni 1999

Nadere informatie

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over.

Stel: je wordt op een ochtend wakker en je merkt dat je onzichtbaar bent geworden. Wat ga je doen? Hoe voel je je? Schrijf er een verhaaltje over. Stel: je komt een fee tegen en je mag één wens doen. Wat zou je wensen? Wat zou er daarna gebeuren? Hoe zou je je voelen? Schrijf hier een kort verhaaltje over. Stel: je wordt op een ochtend wakker en

Nadere informatie

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten

Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten www.edusom.nl Opstartlessen Les 3. Familie, vrienden en buurtgenoten Wat leert u in deze les? Een gesprek voeren over familie, vrienden en buurtgenoten. Antwoord geven op vragen. Veel succes! Deze les

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij?

a. Een zin lees je van links naar rechts. Waarom eigenlijk? Wat denk jij? 5. Woordplaatjes Bijzondere woorden Woorden maken samen zinnen. Zinnen maken samen tekst. Een zin begint met een hoofdletter. Hij eindigt met een punt. Zo weet je hoe je moet lezen. De woorden staan netjes

Nadere informatie

Plak jij een etiket op mensen?

Plak jij een etiket op mensen? Plak jij een etiket op mensen? Een vooroordeel is erger dan je denkt 1 Iedereen ziet er verschillend uit. Er zijn geen twee mensen precies hetzelfde. Iedereen is anders Iedereen is anders. Bekijk de kinderen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen

Introductie. Lesinstructie. Lesinstructie. Leerdoelen. Introductie. Opzet. Bronnen Introductie Introductie Gamen, Hyven, informatie zoeken, filmpjes kijken, muziek luisteren, spullen kopen of verkopen. Internetten doen we allemaal. Soms voor de lol, soms serieus, soms thuis, soms op

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Maak samen een glossy groep 8

Maak samen een glossy groep 8 Maak samen een glossy groep 8 Er zijn hieronder werkbladen voor: brainstorm & mindmap om inhoud te bepalen voor het tijdschrift persoonlijke pagina maken interview meester, juf of klasgenoten een echte

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Nieuwsbrief De Vreedzame School

Nieuwsbrief De Vreedzame School Nieuwsbrief De Vreedzame School Blok 1 We horen bij elkaar Algemeen Onze school werkt met het programma van de Vreedzame School. Dit programma wil een bijdrage leveren aan een positief sociaal klimaat

Nadere informatie

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4

Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Stappenplan voor je spreekbeurt in groep 3/4 Naam: Hallo allemaal, Dit boekje heb ik gemaakt om je te helpen bij het maken van je spreekbeurt. Want het is best lastig, zeker als je het voor het eerst gaat

Nadere informatie

waar heb jij op de basisschool gezeten?

waar heb jij op de basisschool gezeten? ouderavond Even voorstellen? waar heb jij op de basisschool gezeten? even nummers een stap naar voren tweetal gesprek hoe zat het met pesten op jouw basisschool? iedereen een stap naar links nieuw tweetal

Nadere informatie

Praktische afspraken. Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week

Praktische afspraken. Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week Praktische afspraken Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week o Er wordt enkel tussen 12u30 en 13u15 bij de kleuters gespeeld. o De vierdeklassers die bij de kleuters spelen, krijgen die dag een

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd

Doel. Doelgroep. Een film in je hoofd Doel Het op gang brengen of houden van leesplezier! Van wat voor soort boeken houden de kinderen en waarom? Zouden ze zelf graag de hoofdpersoon zijn in één van hun lievelingsboeken? Welke omslagen spreken

Nadere informatie