VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement donderdag 19 november De vergadering wordt om 10u. geopend Carla Dejonghe, voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Hartelijke welkom jonge parlementslidjes. Sinds de verkiezingen van juni 2009 zitten er in dit halfrond van het Brussels Parlement 89 parlementsleden, van wie er 72 Franstalig zijn en 17 Nederlandstalig. Jullie nemen vandaag even hun rol over. En ik heb gemerkt dat jullie deze vergadering heel mooi hebben voorbereid. Ik ben van plan vandaag heel goed te luisteren naar jullie voorstellen en ik ben benieuwd of er voorstellen bij zijn die ook in het echte parlement aan bod kunnen komen. Ik wens jullie veel succes! (Applaus) De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze heel aparte parlementszitting. Vandaag zetten we de wereld op zijn kop en zwaaien kinderen de plak hier in het Brussels Parlement. Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om en mogen jullie als kleine parlementslidjes bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. En het moet gezegd worden: jullie zijn op de proppen gekomen met een schat aan ideeën, die jullie bovendien supercreatief verpakt hebben. Over al jullie plannen en dromen gaan we net als echte parlementsleden eerst een debat voeren en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. Er zijn hier niet alleen 89 nieuwe parlementsleden verkozen, ook de stemknopjes in het parlement zijn nagelnieuw. (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoontjes) Zeven klassen zitten hier in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor. Jullie zien dat er nog enkele plaatsen leeg zijn in het halfrond. Die zijn bestemd voor de witte klas, die nog onderweg is. Die witte klas is het kleinste groepje en komt uit de Sint- Jozefschool in Evere. De leerlingen van de witte klas hebben een stel superleuke knutselwerkjes gemaakt.

3 VGC 3 De klas met het lichtpaarse kleurtje is de basisschool Vier-Winden uit Sint-Jans-Molenbeek en heeft een heuse brainstorm gehouden over respect en er een pakketje pico bello tekeningen bij gemaakt. De gele klas is de bassischool Ten Nude uit Brussel. Zij hebben hun voorstellen verpakt in mooi versierde brieven. Basisschool Sint-Gillis is de oranje klas. De kinderen maakten allemaal een draaiboek: eerst met een tekening van hoe het nu is, en daarna met een tekening van hoe het beter kan. De groene klas komt uit de basisschool de Buurt uit Schaarbeek. Zij hebben hun sprankelende ideeën per mail bezorgd. De blauwe klas is basisschool Klavertjevier uit Brussel. Zij zijn met een camera aan de slag gegaan en hebben hun dromen ingeblikt op dvd. De rode klas ten slotte is de Weg-Wijzer uit Evere. Zij hebben toffe tekeningen en knappe knutselwerkjes gemaakt. RESPECT! Dat is het thema van dit Kinderparlement. Al jullie plannen heb ik onderverdeeld in drie thema s: - We beginnen met een reeks ideeën die het respect voor elkaar moeten bevorderen. - Daarna onderzoeken we hoe we het respect in het verkeer kunnen verhogen. - En het laatste discussieonderwerp is respect voor het milieu. Alles duidelijk? Dan vliegen we erin met het eerste thema! RESPECT VOOR ELKAAR De voorzitter.- 1 miljoen verschillende mensen wonen er hier in Brussel, met elk hun eigen kleur en hun eigen taal. En jullie vinden dat we iedereen moeten respecteren. De kinderen van de blauwe klas hebben hun camera bovengehaald en maakten een fijn filmpje over de taalproblemen in Brussel. We kijken even naar een eerste fragment. - Er wordt een dvd-fragment getoond met als onderwerp respect hebben voor anderstaligen. Duur 34 De voorzitter.- Jongens in jullie filmpje wordt een kind gepest. Waarom? Abdelkader, heb je echt slaag gekregen? Abdelkader.- Ik kreeg niet echt slaag. Ik werd gepest in het filmpje omdat ik een andere taal spreek dan de andere jongens in mijn klas. Daarom werd ik op de grond gegooid. Wij vinden dat er meer respect moet zijn voor anderstaligen. - De witte klas arriveert en wordt verwelkomd met een levendig applaus. - De oplossing is dat alle kinderen zowel Nederlands als Frans leren spreken. - Ik spreek thuis Frans, maar mijn ouders hebben mij naar de Nederlandstalige school gestuurd omdat ze willen dat ik tweetalig ben.

4 VGC 4 Het voorstel dat iedereen op school Nederlands en Frans moet leren wordt aangenomen met 70 stemmen voor, 3 tegen en 16 onthoudingen. De voorzitter.- Er zijn 3 tegenstemmers. Ik ben benieuwd waarom. - Wij zouden nog andere talen willen leren, bijvoorbeeld Engels. - Heel wat kinderen willen Engels leren maar zij moeten wachten tot ze in het secundair onderwijs zitten. Het zou beter zijn als we al in het lager onderwijs Engels kunnen leren. - Als Franstaligen en Nederlandstaligen Engels leren, kunnen ze Engels met elkaar spreken. Het voorstel dat iedereen op school ook Engels moet leren wordt aangenomen met 65 stemmen voor, 7 tegen en 14 onthoudingen. De voorzitter.- Lorenso van de witte klas schreef een supermooi gedicht over respect. Hij leest het zelf even voor. Lorenso.- Respect, wie kent dat woord niet? Je zou momenteel denken Veel mensen niet! We hebben tegenwoordig allemaal zo onze wensen. Maar, respect voor elkaar het is maar een klein gebaar. Respect, als het goed is leer je dit al jong. Maar, tegenwoordig is er die te rappe tong! Je gebruikt die tong om je verbaal sterk te maken. Anderen zien dit soms verkeerd en zeggen dan: bemoei je met je eigen zaken! Men gebruikt harde woorden, messen, vuisten, en wat al niet meer. Mensen wat gaan we toch tekeer! Door met respect en voorzichtiger met elkaar om te gaan, Zien we elkaar hopelijk wat beter staan. Begin met dit respect vandaag nog, als we dit horen, met elkaar. Dat is pas een heel mooi gebaar! De voorzitter.- Lorenso, dat zijn harde woorden: messen en vuisten. Is er nu teveel geweld in Brussel? Ook Souraya, Anas en Gulfidan van de gele klas schreven in hun brief niet vechten!. Vinden jullie dat er te vaak gevochten wordt? Wat moet er gebeuren om minder geweld en meer respect te krijgen?

5 VGC 5 Soufiane van de oranje klas vindt Brussel geen veilige stad. Hij wil meer politie op straat. Zo zouden er ook minder diefstallen en inbraken gebeuren. - Er is nu in de wereld veel te veel geweld: schietpartijen, gevechten, noem maar op. Er moet een einde aan komen en er moet vrede worden gesloten tussen de mensen. - Door vechtpartijen wordt de wereld almaar slechter. - Het is beter om verschillen bij te leggen door te praten dan via ruzies en vechtpartijen. - In Brussel is er te veel geweld voor niets en dat zorgt voor steeds meer problemen. Er is meer overleg nodig. - Brussel moet veiliger worden. Er zijn te veel inbraken. Om die te vermijden zijn er meer camera s nodig. - Camera s plaatsen is een dure zaak. Misschien kunnen er camera s worden geplaatst die werken op zonne-energie. - Camera s gaan niets veranderen. Dieven laten er zich niet door afschrikken. - Goede alarmsystemen zijn misschien de oplossing. - Camera s zullen vlug vernield worden. Het zou beter zijn als er sneller politie ter plaatse kwam. - Ik stel voor dat er in winkels metaaldetectoren worden geïnstalleerd om wapens op te sporen. - De verkoop van wapens zou beter moeten worden gecontroleerd. - De politie moet strenger optreden. - De politie kan niet altijd voor bewaking zorgen. Maar camera s werken dag en nacht. - De politie kan toch in ploegen werken. - De politie zou meer in burger moeten optreden om minder op te vallen. - Er moeten politiepatrouilles bijkomen om sneller ter plaatste te kunnen zijn. - De politie zou beter met minder opvallende auto s rondrijden. - Als de politie geen sirenes mag gebruiken, kunnen ze zich niet snel verplaatsen en komen ze te laat. - In de metrostations wordt soms gevochten. Daar is meer controle nodig. - Politiemannen zouden makkelijker hun wapen moeten kunnen gebruiken. - De winkeliers zouden kogelvrije vesten moeten dragen. - Als de politie sneller mag schieten zal er nog meer geweld komen en zullen er meer gewonden en doden vallen. - De camera s moeten heel discreet worden aangebracht, zodat de dieven denken dat er geen camerabewaking is. - In elke winkel moet er een alarmknop zijn. - De politie moet herkenbaar zijn. Agenten moeten altijd een uniform dragen. - Iedereen die met geld werkt, zou gewapend moeten zijn met pepperspray. Het voorstel dat er gestopt moet worden met vechten in de wereld, en dat de wereldvrede moet worden bevorderd, wordt aangenomen met 57 stemmen voor, 13 tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel dat er meer moet gepraat worden om ruzies op te lossen wordt aangenomen met 65 stemmen voor, 7 tegen en 14 onthoudingen.

6 VGC 6 Het voorstel dat er meer camera s moeten worden geïnstalleerd in Brussel wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 51 tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel dat er meer camera s moeten komen op zonne-energie wordt niet aangenomen met 28 stemmen voor, 47 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel dat er meer politie moet zijn in Brussel wordt aangenomen met 50 stemmen voor, 17 tegen en 21 onthoudingen. Het voorstel dat er in de straten van Brussel meer politieagenten in burger moeten rondlopen wordt niet aangenomen met 26 stemmen voor, 32 tegen en 30 onthoudingen. Het voorstel dat er meer politiecontrole moet zijn aan de metrostations wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 11 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel dat de politie strenger moet optreden en vaker mag schieten wordt niet aangenomen met 6 stemmen voor, 78 tegen en 4 onthoudingen. Het voorstel dat er strengere regels moeten komen voor de aankoop van wapens wordt aangenomen met 65 stemmen voor, 7 tegen en 14 onthoudingen. De voorzitter.- Sabry en Mohamed van de lichtpaarse klas hebben een geweldig idee. Ze willen mensen graag een dagje laten nadenken over respect, op een leuke manier. Dus willen ze een Dag van Respect organiseren. Jullie hebben zelfs al een dag uitgepikt namelijk 26 mei. Hoe moet die dag eruitzien? Sabry en Mohamed.- Elk jaar moet er een dag van respect worden georganiseerd. Op die dag moeten we samen spelen en niet vechten. We willen ook lekkere hapjes klaarmaken en samen feesten. Iedereen moet eraan kunnen meedoen. Ook volwassenen moeten bij de respectdag worden betrokken. - Voor mij mag het elke dag respectdag zijn. - Ik stel voor om op 1 januari een dag van respect te organiseren. We beginnen dan een nieuw jaar met goede voornemens. - Zowel kinderen als volwassenen moeten bij de respectdag worden betrokken. - Een dag van respect is een goed idee, maar respect is elke dag nodig. - Op 1 januari wordt er veel vuurwerk afgestoken. Ik vind het geen goed idee om dan een dag van respect te organiseren. - Op een respectdag wordt er gefeest. Dat kan je moeilijk elke dag organiseren. - Respect is nodig elke dag. Een respectdag is wel belangrijk om uit te leggen wat respect precies inhoudt. - We moeten inderdaad elke dag aan respect denken, maar 1 maal per jaar moeten we er een echt feest van maken. - Een goede dag zou ook 12 november kunnen zijn, de dag na Wapenstilstand. - Er moet diep worden nagedacht over de essentie van respect, en dan volgt de rest vanzelf. Het voorstel dat op 1 dag per jaar respect in de kijker wordt gezet met een groot feest voor alle kinderen van Brussel wordt aangenomen met 52 stemmen voor, 18 tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel dat aan de respectdag ook de volwassenen moeten deelnemen wordt aangenomen met 73 stemmen voor, 7 tegen en 5 onthoudingen.

7 VGC 7 Het voorstel dat we elke dag respect voor elkaar moeten tonen wordt aangenomen met 57 stemmen voor, 16 tegen en 16 onthoudingen. De voorzitter.- Jullie zitten hier allemaal in het Kinderparlement. En jullie mogen hier vrij jullie mening geven. Maar Heda en Ali van de groene klas vinden dat er nog te weinig respect is voor de mening van kinderen. Hebben kinderen niet genoeg te zeggen dan? Hoe kan je dat verbeteren? Meer inspraak op school? - Volwassenen hebben te weinig vertrouwen in kinderen en houden te weinig rekening met hun mening. - Ouders moeten de tijd nemen om te luisteren; de kinderen van nu zijn de toekomst. - Ook de leerkrachten luisteren niet altijd naar de leerlingen. - Waarom geen kinderparlement organiseren op school? - Bij ons op school is er al een kinderparlement. De leerlingen krijgen inspraak, bijvoorbeeld over de aankoop van een nieuw speeltuig. - Het 2 e dvd-fragment van de leerlingen van de blauwe klas wordt getoond. Hierin wordt iemand uitgemaakt voor stomme aap. Het fragment pleit tegen racisme. Duur Wij zeggen nooit stomme aap tegen elkaar. Oudere kinderen doen dat wel. - We moeten meer praten met elkaar en zeker niet pesten. - Alle mensen moeten respect krijgen. Wij zijn allemaal mensen en hebben dezelfde rechten. - Sommige mensen lachen anderen uit. Nochtans zijn we allemaal mensen. - In plaats van elkaar te pesten, moet je elkaar beter leren kennen en vrienden worden. - Praten helpt niet altijd. Soms blijven de problemen toch bestaan. - Niemand vindt het leuk gepest te worden. Je kunt dan ook beter niet pesten. - Mensen zullen altijd blijven pesten en ruziemaken. Zo zitten ze nu eenmaal in elkaar. Het voorstel dat ouders beter naar de kinderen moeten luisteren wordt aangenomen met 68 stemmen voor, 11 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat er op elke school een kinderparlement moet zijn wordt aangenomen met 73 stemmen voor, 7 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel dat pesten moet worden opgelost door te praten wordt aangenomen met 48 stemmen voor, 13 tegen en 29 onthoudingen. RESPECT IN HET VERKEER De voorzitter.- Brussel is een stad boordevol auto s en dat moet veranderen. Hilmican en Frésy van de rode klas zijn dat beu en ze schreven er een heel boze brief over. Hun standpunt is duidelijk: ofwel elektrische auto s, ofwel het openbaar vervoer. Ook alle andere klassen vragen meer respect in het verkeer. Chaima en Somaya van de lichtpaarse klas vinden dat automobilisten veel meer rekening moeten houden met voetgangers en fietsers. Zij stellen voor om nieuwe verkeersborden te ontwerpen. Daarop staat bijvoorbeeld

8 VGC 8 dat bellen met een gsm verboden is in de auto, dat het verplicht is om een gordel te dragen, of dat chauffeurs geen alcohol mogen drinken. - Er zouden meer elektrische auto s mogen rondrijden. Ze moeten dan eerst wel goedkoper worden. - Er zouden gewoon minder auto s moeten zijn. We moeten meer fietsen en stappen. - Er moet meer openbaar vervoer zijn. - In de stad wordt er te snel gereden. - Het is juist dat er meer openbaar vervoer moet zijn. Maar het zou dan wel stipter moeten rijden. - Het verkeer wordt vaak gehinderd door allerlei werkzaamheden in Brussel. Dat zorgt voor heel wat vertraging. - De bus rijdt te traag in Brussel, de tram gaat beter vooruit. - Er moeten nieuwe verkeersborden komen: bijvoorbeeld tegen alcohol drinken en tegen het gebruik van de gsm in de auto. - Te veel chauffeurs zijn onoplettend in het verkeer en dat zorgt voor gevaar. - Ook de chauffeurs van het openbaar vervoer moeten meer respect opbrengen voor de voetgangers. - Men zou ook het roken achter het stuur moeten verbieden. - Men moet altijd een gordel omdoen. - Ik ben voor auto s op zonnepanelen. - Hoe kunnen auto s op zonnepanelen rijden als er geen zon is? - Ik vind dat chauffeurs op geregelde tijdstippen een test zouden moeten afleggen om hun rijbewijs te behouden. Ik vind dat de kennis van het verkeersreglement geregeld moet worden opgefrist. - Er moeten meer autoloze zondagen komen, bijvoorbeeld 2 per maand. - Er zou meer aandacht moeten komen voor jongeren in het verkeer. Vooral met jongeren gebeuren er steeds meer ongevallen. Het voorstel dat er meer milieuvriendelijke auto s moeten komen op elektriciteit of op zonnepanelen wordt niet aangenomen met 35 stemmen voor, 40 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel dat we vaker te voet moeten gaan en meer de fiets moeten gebruiken wordt aangenomen met 49 stemmen voor, 26 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel dat er meer openbaar vervoer moet komen wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 39 tegen en 38 onthoudingen. Het voorstel dat de autobussen in Brussel stipter op tijd moeten rijden wordt aangenomen met 79 stemmen voor, 3 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat er nieuwe verkeersborden moeten komen om absoluut respect voor de verkeersregels te vragen wordt aangenomen met 62 stemmen voor, 12 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel dat volwassenen geregeld opnieuw testen moeten afleggen om hun rijbewijs te kunnen behouden wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 72 tegen en 6 onthoudingen.

9 VGC 9 Het voorstel voor 2 autoloze zondagen per maand, wordt aangenomen met 71 stemmen voor, 14 tegen en 4 onthoudingen. RESPECT VOOR HET MILIEU De voorzitter.- De aarde is er niet al te best aan toe. Vooral door de vervuiling. Ichraq van de witte klas maakte dit prachtige knutselwerkje, en schreef er ook een mooie tekst bij. - De voorzitter toont een prachtige wereldbol. Ichraq.- Respect, een woord Respect voor de mensen Dat zou iedereen wensen Respect voor de aarde Dat heeft veel waarde Help de aarde Zij heeft ons altijd beschermd Zij heeft haar best gedaan Kom op, samen kunnen we dat aan - Er moet minder energieverbruik zijn uit respect voor de aarde en voor de volgende generaties. - Er is te weinig groen, zeker in de steden. Er moeten veel bomen bijkomen. - Er zou minder verspilling moeten zijn van water en elektriciteit en er moet meer worden gerecycleerd. - In Brussel zijn er meer bomen nodig en minder gebouwen. - We moeten zorgen voor minder CO 2 -uitstoot. - We moeten alles doen voor minder lucht- en watervervuiling. - Er wordt nog teveel afval geproduceerd en op de openbare weg gegooid. - Iedereen moet zijn afval sorteren. - Men zou minder fabrieken moeten bouwen die slechte gassen produceren. - Er moeten boetes komen voor vervuilers. - We zouden meer regenwater moeten gebruiken, en minder leidingwater. Het voorstel om minder water en minder energie te verbruiken wordt aangenomen met 71 stemmen voor, 13 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel dat er meer moet worden gesorteerd en gerecycleerd wordt aangenomen met 69 stemmen voor, 11 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel dat er in Brussel meer groen en meer bomen moeten komen wordt aangenomen met 79 stemmen voor, 5 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel dat er een boete moet worden gegeven voor wie een papiertje op de grond gooit wordt niet aangenomen met 15 stemmen voor, 71 tegen en 4 onthoudingen.

10 VGC 10 Het voorstel om minder fabrieken te bouwen in Brussel om vervuiling te vermijden wordt niet aangenomen met 32 stemmen voor, 42 tegen en 14 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit jullie top 3 van de meest populaire voorstellen te kiezen. Dit is de top 3 van de voorstellen die vandaag de meeste stemmen kregen: 1. Het voorstel dat er in Brussel meer groen en meer bomen moeten komen (79 stemmen) 2. Het voorstel dat het openbaar vervoer stipter moet rijden (79 stemmen) 3. Het voorstel dat er in alle scholen een kinderparlement moet zijn (76 stemmen). Stemming Met een meerderheid van 52 stemmen wordt het voorstel dat er in Brussel meer groen en meer bomen moeten komen uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het voorstel dat het openbaar vervoer stipter moet rijden krijgt 23 stemmen. Het voorstel voor een kinderparlement in alle scholen haalt 15 stemmen. Carla Dejonghe, voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Ik was al onder de indruk van de mooie kunstwerkjes, maar na de dvd s en de gedichten en jullie voorstellen, ben ik dat nog meer. Jullie hebben vandaag gemerkt hoe het werk van echte parlementsleden verloopt: een idee hebben, dat idee verdedigen, de anderen overtuigen en dan vreugde of verdriet als het wordt aanvaard of wordt afgewezen. In het echte parlement stemmen we met de hele partij meestal hetzelfde. Jullie bepalen individueel of jullie voor of tegen een voorstel zijn. Ik heb een aantal heel leuke ideetjes gehoord: de stiptheid van het openbaar vervoer en de verplichting om regelmatig het rijbewijs opnieuw te halen. Gelukkig hebben jullie dat laatste niet goedgekeurd. Misschien is het inderdaad geen slecht idee om op school te vragen of het niet mogelijk is een eigen kinderparlement te krijgen, als het nog niet bestaat bij jullie. (Applaus) De voorzitter.- Proficiat voor deze interessante vergadering. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hier rechts van mij, hebben zorgvuldig alles genoteerd wat jullie gezegd hebben. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd. (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 29 oktober 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 9 november 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 17 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie

SPREEKBEURT POLITIE. Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie SPREEKBEURT POLITIE Ga een dagje op stap met politieagent Arjan en leer meer over de politie Wat doet een politieagent? WELKOM DE POLITIEPRAKTIJK helpen bij een ongeluk pak de winkeldief! bekeuren en aanhouden

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 4 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw

Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Zeg niet te gauw t is weer een vrouw Vandaag 8 maart is het de internationale dag van de vrouw Er doen heel wat vooroordelen de ronde als het aankomt op vrouwen achter het stuur. Op deze internationale

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg

Verkiezingsprogramma in gewone taal. Middelburg Verkiezingsprogramma 2018 in gewone taal Middelburg Gemeenteraadsverkiezingen 2018 Op 21 maart 2018 zijn er in bijna heel Nederland verkiezingen. Deze verkiezingen gaan over het bestuur van de gemeenten.

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school

Samen zijn we SBO Horizon. Hoe we omgaan met elkaar op school Samen zijn we SBO Horizon Hoe we omgaan met elkaar op school 2 3 Fijn dat u dit leest. In dit boekje vertellen we hoe we met elkaar omgaan op SBO Horizon. Samen zijn we SBO Horizon Bij ons op school hebben

Nadere informatie

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL SCHOOLJAAR 2019-2020 De Mobibus D OELSTELLING Met de Mobibus wil de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) scholen helpen om het thema verkeer en mobiliteit te integreren

Nadere informatie

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL

DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL DE MOBIBUS INFORMATIE VOOR DE SCHOOL VERSIE 2016-2017 De Mobibus IN ENKELE WOORDEN De Mobibus is een mobiele interactieve tentoonstelling die zich richt op de tweede graad van het secundair onderwijs.

Nadere informatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie

Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOETen. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Het verhaal van een veroorzaker van een verkeersongeval: les 2 Doelgroep Leerlingen van de derde graad secundair onderwijs VOETen Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL: EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De leerlingen gaan in verschillende groepjes de route van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen.

Nadere informatie

Enquête: Wel jong, niet gek 2017

Enquête: Wel jong, niet gek 2017 Enquête: Wel jong, niet gek 2017 Totaal aantal ingevulde enquêtes = 289 Vraag 1 Geslacht Geslacht Aantal % man 174 60% vrouw 115 40% Eindtotaal 289 100% Vraag 2 Studierichting ASO BSO BUSO TSO Totaal man

Nadere informatie

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag:

Partner. Werk en opleiding. Ik wil graag: Ik wil graag: Werk en opleiding Partner Werk gaan zoeken Ander werk vinden Een vaste baan vinden Beter op kunnen schieten met mijn collega s Geen ruzie hebben met mijn baas Werkervaring krijgen (Vaker) vrij nemen Leren

Nadere informatie

i Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp in

i Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp in Als ik minister ben, dan pak ik alles anders aan! De verkiezingen komen er weer aan en dat betekent dat er ook nieuwe ministers benoemd worden die het één en ander willen veranderen in Nederland. Wat zou

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie

Examen Burgerschap. Naam kandidaat : Kandidaatnummer : Examenplaats : Examendatum :

Examen Burgerschap. Naam kandidaat : Kandidaatnummer : Examenplaats : Examendatum : Examen Burgerschap Niveau Opgavenummer Examenduur : KSE1 : BS1(01) : 60 minuten Instructies Dit examen bevat 35 opdrachten. Vul in het onderstaande vak uw gegevens in. Kruis bij elke vraag het goede antwoord

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

Enquête: Wel jong, niet gek 2016

Enquête: Wel jong, niet gek 2016 Enquête: Wel jong, niet gek 2016 Totaal aantal ingevulde enquêtes = 362 Vraag 1 Geslacht Geslacht Aantal % man 187 52% vrouw 175 48% Eindtotaal 362 100% Vraag 2 Studierichting ASO BSO BUSO TSO Totaal man

Nadere informatie

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop.

de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. Woordenlijst bij hoofdstuk 4 de aanbieding reclame, korting De appels zijn in de a Ze zijn vandaag extra goedkoop. alleen zonder andere mensen Hij is niet getrouwd. Hij woont helemaal a, zonder familie.

Nadere informatie

Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding...

Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... Inhoudstafel Leermeermoment La J Kinderen Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie... 2 Materiaal... 2 Veel

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

LESFICHE sensibiliseringsfilmpje

LESFICHE sensibiliseringsfilmpje Lesonderwerp De leerlingen maken een sensibiliseringsfilmpje. Dit toont de risico s in het verkeer en de impact van een ongeval op het slachtoffer en zijn omgeving. De leerlingen stellen het filmpje op

Nadere informatie

Vragenlijst kindvriendelijke steden en gemeenten voor volwassenen

Vragenlijst kindvriendelijke steden en gemeenten voor volwassenen Vragenlijst kindvriendelijke steden en gemeenten voor volwassenen Als onderdeel van de quickscan Lees dit eerst. Dan kan je de vragenlijst sneller invullen. Door middel van deze vragenlijst willen we weten

Nadere informatie

De rechten van het kind

De rechten van het kind De kinderrechten in een notendop Internet(wiki): Verdrag inzake de rechten van het kind 1 Het kinderrechtenverdrag Naast de rechten van de mens werd er in de Verenigde Naties gewerkt aan een verdrag voor

Nadere informatie

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje.

Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. 1-1. HET PROBLEEM Pesten en plagen worden vaak door elkaar gehaald! Het probleem is dat pesten soms wordt afgedaan als plagerij of als een onschuldig spelletje. Als je gepest bent, heb je ervaren dat pesten

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder.

Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder. Herken de haltes van de MIVB (bus, tram of metro) onder de verschillende tekeningen hieronder. (Zet een kruisje in de cirkeltjes). A. B. C. D. E. F. G. H. Je vindt de antwoorden op bladzijde 23. I. Als

Nadere informatie

Mentorlessen. Klas:...

Mentorlessen. Klas:... Mentorlessen Naam: Klas:... 1 En hier begint het! Voor jou ligt jouw persoonlijke mentormap. Deze map is voor de individuele oefeningen vanuit de mentor-module die jij en je klasgenoten volgt. In deze

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

JE KUNT BETER EEN FLITSPAAL STELEN DAN GEFLITST WORDEN ALS JE DOOR ROOD RIJDT

JE KUNT BETER EEN FLITSPAAL STELEN DAN GEFLITST WORDEN ALS JE DOOR ROOD RIJDT AGENTEN OVER DE VERHOGING VAN DE BOETES JE KUNT BETER EEN FLITSPAAL STELEN DAN GEFLITST WORDEN ALS JE DOOR ROOD RIJDT Meldweek van de Meldkamer van de SP, 16-24 februari 2012 Nine Kooiman, lid van de Tweede

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom

Fiche Leerlingen. De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom De plaats op de openbare weg binnen de bebouwde kom Kijk naar de fietsers. Kleur de nummers van de fietsers die de verkeersregels volgen en op de juiste plaats rijden groen. Kleur de nummers van de fietsers

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden

Je plaats op de weg SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van alle graden David Legreve Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Je plaats op de weg Doelgroep Leerlingen van alle graden VOET'en Gemeenschappelijke stam: 12, 13 Context 1: 13, 14 Lesthema De

Nadere informatie

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr

Dit is een download bij het artikel Omdat je het kunt uit JOP COACH magazine, nr Honger! (voor jonge kinderen) Drie kinderen lopen naar school. Opeens zien ze een heel rare man in oude kleren. Hij vraagt om een beetje geld voor eten. Natuurlijk schrikken de kinderen en denken ze aan

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 Jongerenparlement Donderdag 21 februari

Nadere informatie

Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019)

Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019) 1 Samenleven is elkaar in je waarde laten en elkaar niet buitensluiten als je anders bent. (team kindertrendrede 2019) De toekomst bestaat, is leuk en vol verrassingen. Niets is onmogelijk. De grootste

Nadere informatie

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden.

Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Gebeurteniskaarten positieve gebeurteniskaarten Jullie hebben met jullie groep één dag geen vlees gegeten. Hierdoor moet er minder vlees geproduceerd worden. Jullie hebben samen betoogd tegen het kappen

Nadere informatie

DE BLOKKENDOOS. GO! basisschool De Blokkendoos nieuwsbrief Maart 2019

DE BLOKKENDOOS. GO! basisschool De Blokkendoos nieuwsbrief Maart 2019 DE BLOKKENDOOS GO! basisschool De Blokkendoos nieuwsbrief Maart 2019 Op de kalender 22/03 CLB consult K1 met ouders op school 25/03 Jeugdauteur L6 28/03 Soep door oudercomité 29/03 Rapport 3 01/04 Schoolfotograaf

Nadere informatie

Jaargang 4: nummer 3 13 oktober 2017

Jaargang 4: nummer 3 13 oktober 2017 Jaargang 4: nummer 3 13 oktober 2017 Nieuws rondom & vanuit de Hummelingschool. Agenda: Van Petra Even voorstellen Uit groep Parro app Contact leerkracht Kinderboekenweek Studiedag Schoolreisje Whatshappy

Nadere informatie

VOOR OF TEGEN VUURWERK?

VOOR OF TEGEN VUURWERK? VOOR OF TEGEN VUURWERK? DECEMBER 2015 AAN DE SLAG MET #9 WAT HEB JE NODIG? - Werkblad per partij DE WERKVORM IN HET KORT Veel mensen genieten van vuurwerk tijdens de jaarwisseling, maar het zorgt ook voor

Nadere informatie

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen.

Dit dossier bestaat uit verschillende fiches, waar jullie in de klas mee aan de slag kunnen. INTRODUCTIE Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen; koken, onszelf warm houden, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel

Nadere informatie

Oefenteksten: Probleem-oplossing

Oefenteksten: Probleem-oplossing efenteksten: Probleem-oplossing ndersteboven van lezen Tekststructuren , dat lawaai! In ons kleine, volle land klagen veel mensen over hinderlijk lawaai. Denk maar aan het verkeerslawaai in steden en langs

Nadere informatie

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet!

INLEIDING Bovendien vervuilen diezelfde energiebronnen onze planeet! INLEIDING Waarom minder energie verbruiken? We hebben elke dag energie nodig om van alles en nog wat te kunnen doen: koken, verwarmen, machines laten werken Die energie maken kan op heel veel verschillende

Nadere informatie

Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, vooral in stedelijk gebied. Bijna vier op de tien Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt.

Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij geloven dat je leven leuker is als je je eigen keuzes maakt. Wij vinden dat de overheid zich daarom minder met jou moet bemoeien en dat bedrijven minder invloed moeten hebben. Wij willen de overheid

Nadere informatie