VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10

2 VGC 2 Parlement voor 17-plussers Vrijdag 5 oktober 2012 Voorzitter: Hilde Vissers - De vergadering wordt om 10.10u. geopend. De voorzitter.- Welkom geachte jonge parlementsleden van het Lutgardiscollege uit Oudergem. Jullie hebben vanmorgen al een dikke verkiezingsboterham achter de kiezen. Om te beginnen kregen jullie een stoomcursus stemmen en mochten jullie ook écht jullie stem uitbrengen. Nu kunnen jullie even de plaats innemen van de 89 parlementsleden van het Brussels Parlement, om net als hen een daverend debat te voeren in het halfrond. Wat zijn de spelregels van het debat? We hebben vier Brusselse hete hangijzers op onze politieke agenda staan: de mobiliteit in de stad, het onderwijs, de veiligheid en ten slotte ook vrije tijd. We leggen jullie een aantal stellingen voor, waarover jullie ongezouten jullie mening mogen geven. Na afloop zullen we er ook telkens over stemmen. - De voorzitter geeft uitleg over de microfoons en de stemknopjes Uiteraard staat het jullie vrij om nog kersverse ideeën of oplossingen op ons af te vuren. We voegen ze met plezier toe aan onze politieke agenda. Gisteren en vorige week hebben we hier onze vuurdoop gehad met drie eerdere edities van dit jongerenparlement. Toen hebben we telkens maar twee onderwerpen kunnen behandelen. Daarom stel ik voor dat we met een stemming bepalen welke onderwerpen jullie voorkeur wegdragen. Stemming Met een nipte meerderheid van 24 stemmen op 45 wordt het thema mobiliteit als belangrijkste discussiepunt aangewezen. Het thema vrije tijd staat op de 2 e plaats met 23 stemmen. Onderwijs en veiligheid halen 21 en 22 stemmen.

3 VGC 3 MOBILITEIT De voorzitter.- Om het debat te openen over mobiliteit snijd ik meteen een actueel onderwerp aan: de nieuwe poortjes die toegang verlenen tot de metro in Brussel. Ze werden geïnstalleerd om het zwartrijden tegen te gaan. Normaal moeten die poortjes gesloten zijn, maar uit onderzoek blijkt dat heel wat van die poortjes vaak gewoon openstaan. Wat denken jullie van deze nieuwe toegangscontrole in de metro? Commentaar van de parlementsleden - Er moet meer controle zijn aan de poortjes, zoals dat bijvoorbeeld in de metro van Londen het geval is. In Brussel zie je elke dag mensen door de poortjes glippen zonder te betalen. Door controleurs in te schakelen kan men ook meer mensen tewerkstellen. - Als er geïnvesteerd wordt in poortjes, dan moeten die ook gebruikt worden. - De poortjes kunnen met één knop allemaal geopend worden. Veel jongeren weten hoe dat moet. - Met controleurs worden de poortjes overbodig. - Die poortjes betekenen een grote investering. Als er controleurs worden ingeschakeld, dan betaalt de MIVB twee keer. - De combinatie van poortjes en controleurs zal wel werken. - Het lukt in andere steden wel, zoals in Parijs en Londen, waarom zou het dan in Brussel niet kunnen werken? - Het systeem is wel verschillend. In Brussel is het systeem niet erg efficiënt. - Er is alleszins nood aan een degelijke controle op zwartrijden. Het is een kwestie van burgerzin. De samenleving draait op voor het verlies van de MIVB. - Ons openbaar vervoer is te duur. Daarom zijn er zwartrijders. Wat je bijvoorbeeld betaalt voor 1 of 2 haltes, is buiten alle proporties. - Leerlingen van Nederlandstalige scholen betalen meer dan leerlingen van Franstalige scholen omdat de Franse Gemeenschap subsidies geeft. Dat systeem is oneerlijk. - Mijn abonnement bij De Lijn wordt gedeeltelijk terugbetaald. Bij de MIVB is dat niet het geval. - Lagere tarieven zijn alleen mogelijk als er nieuwe belastingen komen. Stemmingen Het voorstel dat in de metro naast de poortjes ook controleurs worden geposteerd, wordt niet aangenomen met 19 stemmen voor, 21 tegen en 4 onthoudingen. De stelling dat er een vorm van controle nodig is op het zwartrijden, wordt aangenomen met 36 stemmen voor, 3 tegen en 5 onthoudingen. De stelling dat Brussel voor een slecht controlesysteem heeft gekozen, wordt aangenomen met 24 stemmen voor, 7 tegen en 13 onthoudingen. De stelling dat het openbaar vervoer in Brussel te duur is, wordt aangenomen met 34 stemmen voor, 6 tegen en 4 onthoudingen

4 VGC 4 De voorzitter.- Hoe kan het openbaar vervoer goedkoper worden gemaakt? Zou het een goed idee zijn om 1 abonnement in te voeren voor alle Brusselse vervoersmaatschappijen? Commentaar van de parlementsleden - Men zou een abonnement moeten verplichten voor iedereen. Het zou alleszins de mensen aanzetten om vaker het openbaar vervoer te nemen. - Niet iedereen kan dat betalen en ook niet iedereen heeft een abonnement nodig. - Ik neem nooit het openbaar vervoer. Waarom zou ik dan een abonnement moeten kopen? - Een verplicht abonnement zou de mensen ertoe aanzetten het openbaar vervoer te gebruiken. Er zou dan ook meer geld zijn om het openbaar vervoer te verbeteren of om de prijzen te verlagen. - Voor wie ver van een bus- of metrohalte woont, is dat wel een probleem. - Een verplichting is geen goed idee. Het zou een averechts effect kunnen hebben. Een gecombineerd abonnement trein-tram-bus zou ook heel duur zijn. - Ik ben ook tegen. Niet iedereen zal gebruik kunnen maken van zo n abonnement, want bussen en trams zijn niet voor iedereen toegankelijk. De voorzitter.- Iedereen is het er over eens dat er maatregelen nodig zijn om het autoverkeer terug te dringen in Brussel. Zou een beter en goedkoper openbaar vervoer daartoe kunnen bijdragen? - Een goede oplossing zou zijn dat iedereen in zijn eigen gemeente school kan volgen. - In mijn gemeente is er geen middelbaar onderwijs. Ik ben dus wel verplicht om naar een andere gemeente te trekken. - De auto blijft hoe dan ook nodig. Als je s avonds wilt uitgaan ben je bijna verplicht om de auto te nemen. - Het openbaar vervoer moet veel efficiënter. Eerst meer efficiëntie, en pas dan kan de auto worden teruggedrongen. - Niet iedereen wilt betalen voor meer efficiëntie. - Een abonnement verplichten is geen efficiënt middel. De voorzitter.- Zou het een goed idee zijn om het centrum van Brussel autovrij te maken? - Dat is een goed idee, maar dan zijn er eerst een hele boel maatregelen nodig om dat te realiseren. - Als iemand zich voor de metro gooit of als er een Europese top is, dan kan het openbaar vervoer in Brussel urenlang stilliggen. Op die momenten wordt het erg moeilijk om op je bestemming te geraken. - Een betere samenwerking tussen De Lijn, de MIVB en de TEC zou al heel veel oplossen. Met een combinatieticket van De Lijn kan je helaas de metro niet nemen. - De Lijn komt overal in Brussel. - Dat is niet waar. Als ik naar school ga, moet ik 2 bussen nemen en de metro. - Als men treinlijnen afschaft van buiten naar binnen Brussel, hoe kan men dan mensen aanzetten meer het openbaar vervoer te gebruiken?

5 VGC 5 Stemmingen Het voorstel om een gecombineerd ticket voor de vervoersmaatschappijen De Lijn, MIVB en TEC in te voeren in Vlaanderen, Wallonië en Brussel, wordt aangenomen met 41 stemmen voor, 3 tegen en 1 onthouding. Het voorstel om mensen aan te zetten het openbaar vervoer te gebruiken met een verplicht abonnement, wordt niet aangenomen met 3 stemmen voor en 42 tegen. Waarom tegen? De verplichting zou alleen moeten gelden voor mensen die in Brussel naar school gaan. Het is geldverspilling als je naast je school woont. Er zouden verschillende tarieven moeten zijn voor arme en rijke mensen. Het voorstel om verschillende tarieven in te voeren voor arme en rijke mensen, wordt niet aangenomen met 9 stemmen voor, 32 tegen en 2 onthoudingen. Het voorstel dat het openbaar vervoer veel efficiënter gemaakt moet worden, wordt aangenomen met 44 stemmen voor en 1 onthouding. Ik heb mij onthouden, maar ik had voor willen stemmen. De voorzitter: dan is het voorstel eenparig aangenomen met 45 stemmen. Het voorstel om een verkeersvrije binnenstad te maken gekoppeld aan een efficiënter openbaar vervoer, wordt aangenomen met 25 stemmen voor, 12 tegen en 7 onthoudingen?. VRIJE TIJD De voorzitter.- De tijd die ons rest besteden we aan het volgende thema: vrije tijd. Een vraag die vandaag erg actueel is: heeft Brussel nood aan nieuwe winkelcomplexen? Commentaar van de parlementsleden - Ik koop steeds meer kleding via het internet omdat je daar exclusievere merken vindt. Van mij mag er in Brussel een nieuw winkelcomplex bij komen, op voorwaarde dat het om merken gaat die je nu nog niet in andere winkelcentra terugvindt. - Niet iedereen kan die exclusieve merken kopen. Ik vind dat eerst de verkrotting in de binnenstad moet worden aangepakt. Daar kunnen dan ook winkels worden ondergebracht. - Exclusieve merken hoeven niet altijd duur te zijn. - Die winkelcentra zullen heel wat nieuwe banen opleveren. - Meer banen worden er niet gecreëerd want de bestaande winkels dreigen te verdwijnen. - De nieuwe winkelcentra zullen veel extra verkeer met zich meebrengen. - De echte werkloosheid zal niet door winkelcomplexen worden opgelost. - De bouw alleen al van een winkelcomplex zorgt voor heel wat banen. - De verkrotting in de binnenstad tegengaan schept ook banen en biedt tegelijk een toeristische meerwaarde.

6 VGC 6 - Ik ben van mening dat wie een baan wil, er ook één kan vinden. Heel wat werklozen willen niet werken of stellen te veel specifieke eisen. - Niet iedereen is zo. Veel werklozen willen wel werken. Je mag niet te vlug veralgemenen. - Het is niet verantwoord om in tijden van crisis zulke grote projecten uit te bouwen. De voorzitter.- In Brussel zijn er torenhoge werkloosheidscijfers. Zijn er oplossingen hiervoor? - In Zwitserland zijn de werklozen verplicht om zich dagelijks aan te melden en actief op zoek te gaan naar een baan. - De werkloosheidsuitkering zou verlaagd moeten worden naarmate men langer werkloos is. - Sommige mensen kunnen echt niet werken. Zij moeten een uitkering krijgen. - Mensen zonder diploma hebben een probleem. - Hooggeschoolden kunnen ook werkloos worden. Zij moeten een baan op hun niveau krijgen. Het gaat niet op dat zij om het even welke baan zouden moeten aanvaarden. Stemmingen De stelling dat er in het Brussels gewest nood is aan een groot winkelcomplex, wordt niet aangenomen met 4 stemmen voor, 32 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel dat een nieuw winkelcomplex nieuwe merken moet aanbieden die men nu nog niet vindt in Brussel, wordt niet aangenomen met 4 stemmen voor, 32 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om in de binnenstad de verkrotting aan te pakken en er handelszaken onder te brengen, wordt aangenomen met 26 stemmen voor, 5 tegen en 14 onthoudingen. De stelling dat wie wil werken, ook werk kan vinden, wordt aangenomen met 29 stemmen voor, 8 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel dat werklozen zich elke dag moeten aanbieden om naar werk uit te kijken, wordt aangenomen met 22 stemmen voor, 9 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel om de werkloosheidsuitkering te verminderen naargelang men langer werkloos is, wordt aangenomen met 34 stemmen voor, 2 tegen en 9 onthoudingen. De voorzitter.- Ik wil jullie van harte danken voor dit boeiende debat. Jullie waren uitstekende parlementsleden. Proficiat! (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

BIJLAGE 1: Frequentietabellen

BIJLAGE 1: Frequentietabellen BIJLAGE 1: Frequentietabellen UW VERVOERMIDDELEN 1. Geef aan hoe vaak u de volgende vervoermiddelen gebruikt. 1.1 Auto als bestuurder Aantal Gewogen Nooit of minder dan één keer per jaar 1.144 8,8 9,1

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 Jongerenparlement Donderdag 21 februari

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING

Emmanuel De Bock en medestanders UITEENZETTING GEMEENTE UKKEL Gemeenteraad Motie van h. De Bock: Indiening van een motie inzake mobiliteit VOORSTEL VAN RESOLUTIE inzake de uitbreiding van de MTB-zone (metro-tram-bus) naar de haltes in de rand om Brusselaars

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt

Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt Onze 6 punten voor een betere mobiliteit in Hasselt 1) Openbaar vervoer 2) Park en Ride Signalisatie 3) Doorgaand verkeer 4) Binnen de grote ring 5) Sluipverkeer 6) Alternatieve vervoersmiddelen De Situatie

Nadere informatie

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE

Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE Achtergrondcijfers WELZIJNSZORG VZW HUIDEVETTERSSTRAAT 165 1000 BRUSSEL 02 502 55 75 WWW.WELZIJNSZORG.BE INFO@WELZIJNSZORG.BE NATIONAAL SECRETARIAAT Huidevettersstraat 165 1000 Brussel T 02 502 55 75 F

Nadere informatie

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot

Agenda. 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot Agenda 1. Verwelkoming 2. Kennismaking 3. Huis van het kind - Toelichting 4. Ronde tafel met kernvragen 5. Cirkels 6. Slot 1. Verwelkoming door Schepen Kaat Olivier 2. Kennismaking 3. Huis van het kind

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek

Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Docentenhandleiding Rollenspel Politiek Voorbereiding 1. Bepaal hoeveel tijd er is: kies voor 45, 60 of 90 uten versie 2. Deel tijdschema uit en bespreek dit met de leerlingen 3. Verdeel de rollen, zie

Nadere informatie

Belgen bevraagd

Belgen bevraagd 1 41.420 Belgen bevraagd De PVDA vroeg 41.420 Belgen hun mening over de crisis, armoede, werk, koopkracht, de toekomst van de jongeren, discriminatie & justitie, klimaat & milieu, democratie en energie.

Nadere informatie

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk!

De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! De activiteit in het Brussels Parlement voorbereiden of verwerken in de klas? Niet verplicht, wel leuk! Je vindt in dit document authentiek materiaal van het parlement waarmee je zelf aan de slag kan.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 651 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 30 NOVEMBER 2016 VRAAG Commissie voor Welzijn, Gezondheid en Gezin van woensdag 30 november 2016 INTEGRAAL VERSLAG Hebben

Nadere informatie

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG!

> KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > KEN JE GEMEENTE EN GA ERMEE AAN DE SLAG! > > DE GEMEENTE: WAT, WAAR, HOE EN WAAROM? Simpel gezegd is een gemeente een stuk grondgebied met een eigen bestuur, dat verkozen is door en verantwoording aflegt

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit

Vragenlijst over uw visie op mobiliteit Vragenlijst over uw visie op mobiliteit U kunt de vragenlijst ook online invullen op www.mobiliteitsplanvlaanderen.be Waarvoor dient deze vragenlijst? Met deze vragenlijst wordt gepeild naar uw visie op

Nadere informatie

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING

LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING LOP Antwerpen Basisonderwijs ALGEMENE VERGADERING 03-06-2015 tijdens de vergadering: bij de uitnodiging: bij het verslag: Agenda AV Tijdslijn Bevraging directies Periodes CAR7 Verslag van de AV van 15/10/2014

Nadere informatie

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking

Onbeperkt meedoen! Voortgangsrapportage samenvatting in begrijpelijke taal. Luisteren naar mensen met een beperking samenvatting in begrijpelijke taal Voortgangsrapportage 2019 Onbeperkt meedoen! In Nederland hebben ruim 2 miljoen mensen een beperking. Ze zijn slechtziend, blind of doof, hebben een lichamelijke beperking,

Nadere informatie

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS»

Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en) «ONDERWIJS» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het gemeentehuis Aanvraag van een virtuele parkeerkaart(en)

Nadere informatie

In onze buurlanden wordt een dergelijke kaart al langer gebruikt (Londen: Oyster, Nederland: www.ov-chipkaart.nl).

In onze buurlanden wordt een dergelijke kaart al langer gebruikt (Londen: Oyster, Nederland: www.ov-chipkaart.nl). SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 476 van BJÖRN RZOSKA datum: 14 januari 2016 aan BEN WEYTS VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN De Lijn - Gebruik MOBIB-kaart

Nadere informatie

Referentiedossier ReTiBo De Lijn Fabricom - Fleetsupport

Referentiedossier ReTiBo De Lijn Fabricom - Fleetsupport Referentiedossier ReTiBo De Lijn Fabricom - Fleetsupport Voorwoord Project Retibo (Registratie, Ticketing en Boordcomputer) is een project dat eind 2011 toegekend is geweest aan Fabricom GDF-Suez, dit

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen?

1. (DIA 2) Wie weet welke politieke partijen meedoen? HOE KIES JE OP WIE JE STEMT? (DIA 1) De deelnemers ontdekken waarom de Europese Parlementsverkiezingen voor hen belangrijk zijn. Aan de hand van actuele thema s die spelen in de EU geven deelnemers hun

Nadere informatie

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER?

INBEGREPEN. VOORBEELD! Ik gebruik een auto gedurende 4 uur WAT KOST HET JOU? CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? CAMBIO AUTODELEN, WANNEER? www.cambio.be CAMBIO AUTODELEN, VOOR WIE? WAT KOST HET JOU? Met cambio reserveer je je auto naar keuze, op het moment dat je hem nodig hebt. Het comfort van een eigen wagen, zonder de bijhorende kopzorgen

Nadere informatie

1. Openbaar vervoer van halte tot halte

1. Openbaar vervoer van halte tot halte mobiliteit en vervoer In een steeds snellere wereld wordt mobiliteit als vanzelfsprekend beschouwd. Mobiliteit is een persoonlijk recht, ongeacht leeftijd, geslacht of economische situatie. Dat recht wordt

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

Pak het gemak: forensenlijn Station Gouda Goudse Poort en Gouwe Park

Pak het gemak: forensenlijn Station Gouda Goudse Poort en Gouwe Park Pak het gemak: forensenlijn Station Gouda Goudse Poort en Gouwe Park Snel naar uw werk en snel weer naar huis? Dat kan makkelijk en voordelig met de forensenlijn die tussen Station Gouda en Goudse Poort

Nadere informatie

Kilometer Kampioen 2017

Kilometer Kampioen 2017 Kilometer Kampioen 2017 Wie is de meest fanatieke treinreiziger van Nederland en mag zich de Kilometer Kampioen van 2017 noemen? Op 24 juni doe jij mee met deze wedstrijd. In dit document lees je alles

Nadere informatie

MENSEN STERKER MAKEN

MENSEN STERKER MAKEN MENSEN STERKER MAKEN IN VERANDERENDE TIJDEN CONGRES 12/12/2015 RESULTATEN WERKWIJZE CONGRES EEN OPEN PARTIJ KIEST VOOR EEN OPEN MANIER VAN WERKEN Voor het congres Mensen sterker maken in veranderende tijden

Nadere informatie

Europese Raad WERKBLAD

Europese Raad WERKBLAD Europese Raad Jullie vinden het belangrijk dat mensen sneller en goedkoper met de trein kunnen reizen tussen Europese hoofdsteden. Zo hoeft niet iedereen meer in het vliegtuig te stappen voor korte afstanden.

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Kinderarmoede in het Brussels Gewest

Kinderarmoede in het Brussels Gewest OBSERVATOIRE DE LA SANTÉ ET DU SOCIAL BRUXELLES OBSERVATORIUM VOOR GEZONDHEID EN WELZIJN BRUSSEL Senaat hoorzitting 11 mei 2015 Kinderarmoede in het Brussels Gewest www.observatbru.be DIMENSIES VAN ARMOEDE

Nadere informatie

Standpunt. Mobiliteit. Frédéric Piccavet Liesbeth Maene Zie kader hieronder.

Standpunt. Mobiliteit. Frédéric Piccavet Liesbeth Maene Zie kader hieronder. Standpunt Mobiliteit Rapporteur & Co-rapporteur Frédéric Piccavet Datum goedkeuring bureau 30 maart 2017 Datum goedkeuring av 20 april 2017 Contactpersoon Probleemstelling, en korte inhoud. oplossing Frédéric

Nadere informatie

Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex.

Verschillende geldigheidsperiodes zijn hierbij mogelijk: 1 week, 1, 3 of 12 maanden voor traject- en nettreinkaarten. 15 dagen voor Railflex. Bijkomende toelichting bij de CAO van 12 januari 2010 inzake het woonwerkverkeer en de financiële bijdrage door de werkgever in de vervoerkosten van de werknemers in de sociale werkplaatsen. 1. Woonwerkverkeer

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Lesfiche STOP-principe

Lesfiche STOP-principe Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie BASISONDERWIJS Lesfiche STOP-principe Doelgroep Derde en vierde leerjaar. Lesdoel De leerlingen maken kennis met het STOP-principe en kunnen vertellen welke vervoermiddelen

Nadere informatie

Werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer PC 329.01: bedragen vanaf 1 februari 10

Werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer PC 329.01: bedragen vanaf 1 februari 10 Werkgeverstussenkomst woon-werkverkeer PC 329.01: bedragen vanaf 1 februari 10 Verplaatsingsmiddel Prijs volgens afstand Verplichte tussenkomst Forfaitaire prijs Openbaar vervoer Minimumafstand Privéverplaatsing

Nadere informatie

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE»

Aanvraag van een/de parkeerkaart(en) «BEDRIJF EN ZELFSTANDIGE» Koekelberg - Per post : H. Vanhuffelplein 6 - Per fax : 02/414.10.71 - Per mail : bevolking@koekelberg.irisnet.be - Af te geven aan de Dienst Bevolking van het Gemeentehuis Aanvraag van een/de parkeerkaart(en)

Nadere informatie

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Leerlingen ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL: EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING WERKVORM De leerlingen gaan in verschillende groepjes de route van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen.

Nadere informatie

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77

VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 VERENIGING VOOR DE VERENIGDE NATIES BRUSSEL Identificatienummer 7401/77 Nieuwe Statuten De buitengewone Algemene Vergadering van de vereniging zonder winstgevend doel, Vereniging voor de Verenigde Naties,

Nadere informatie

2. VOORWOORD. Het succes van samenwerking

2. VOORWOORD. Het succes van samenwerking 1 1. INHOUD 1. Inhoud 2. Voorwoord 3. In enkele haltes naar een schakel en terug! 4. Denk er aan 5. Adressen van de provinciale en Brusselse MOS-begeleiders 2. VOORWOORD Het succes van samenwerking Samen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!!

MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! MODULE III BESLISSINGEN NEMEN IN EUROPA? BEST LASTIG!!! De Europese Unie bestaat uit 27 lidstaten. Deze lidstaten hebben allemaal op dezelfde gebieden een aantal taken en macht overgedragen aan de Europese

Nadere informatie

Waarom een handvest?

Waarom een handvest? wij engageren ons, en u? september 2004 Waarom een handvest? Een handvest is een vertrouwensovereenkomst en tegelijkertijd een verbintenis tussen ons en u, en tussen u en ons. Het is wederzijds en solidair.

Nadere informatie

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter

Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Eerlijker, eenvoudiger, efficiënter Naar een nieuw en modern belastingsysteem #jijmaaktmorgen België is uitzonderlijk. Je belast kapitaal niet en je overbelast arbeid. Dat moet je dus herzien. Pascal Saint-Amans

Nadere informatie

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer? 1.1 Waarom reist u niet met het openbaar vervoer? (meerdere antwoorden mogelijk)

1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer? 1.1 Waarom reist u niet met het openbaar vervoer? (meerdere antwoorden mogelijk) Openbaar vervoer 7 6 1. Maakt u gebruik van het openbaar vervoer? 63% 5 4 3 3 2 1 5% Ja Soms Nee Weet niet 1% 3 Als rolstoeler is dat moeilijk 3 Auto en openbaar vervoer rijdt te weinig 3 O.V.is om te

Nadere informatie

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK

WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK WAARDIG LEVEN IN BELGIË HISTORISCH ONDERZOEK 1. TOELICHTING Tijdens het bezoek aan de Democratiefabriek hebben jullie kunnen vaststellen dat bepaalde elementen essentieel zijn om tot democratie te komen.

Nadere informatie

VOORN. RESP:... ONDERZOEK VERPLAATSINGSGEDRAG VLAANDEREN. Verplaatsingsboekje (ouders mogen hun kinderen helpen bij het invullen)

VOORN. RESP:... ONDERZOEK VERPLAATSINGSGEDRAG VLAANDEREN. Verplaatsingsboekje (ouders mogen hun kinderen helpen bij het invullen) ID NUMMER: - VOORN. RESP:... ENQUETEURSNUMMER: ONDERZOEK VERPLAATSINGSGEDRAG VLAANDEREN Verplaatsingsboekje (ouders mogen hun kinderen helpen bij het invullen) Op de bladzijden 4 tot 13 vult u per bladzijde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde

Academiejaar Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg Gent. Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Academiejaar 2014-2015 Faculteit Natuur en Techniek Valentin Vaerwyckweg 1 9000 Gent Heraanleg van de Grote Markt in Oudenaarde Seppe De Meyer Bachelor in het Vastgoed: Landmeten 2014-2015 1. Infomarkt

Nadere informatie

Verkiezingen - Methodologie

Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie Verkiezingen - Methodologie... 1 1. Gemeenteraadsverkiezingen... 2 2. Verkiezingen voor het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest... 3 3. Verkiezingen van de Brusselse

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 21 december A D V I E S Nr. 1.504 ---------------------------- Zitting van dinsdag 21 december 2004 -------------------------------------------------- Betaalde feestdagen - Wetsvoorstel : vaststelling van de eerste

Nadere informatie

Goed, veilig en gratis! In stappen naar gratis openbaar vervoer in Rotterdam

Goed, veilig en gratis! In stappen naar gratis openbaar vervoer in Rotterdam Goed, veilig en gratis! In stappen naar gratis openbaar vervoer in Rotterdam SP afdeling Rotterdam 25 februari 2006 SP eerste weg links SP afdeling Rotterdam, Teilingerstraat 21-A, 3032 AP Rotterdam T

Nadere informatie

Vernieuwd: forensenlijn Station Gouda - Goudse Poort en Gouwe Park

Vernieuwd: forensenlijn Station Gouda - Goudse Poort en Gouwe Park Vernieuwd: forensenlijn Station Gouda - Goudse Poort en Gouwe Park Vanaf 14 december 2014 rijdt de snelle forensenlijn tussen Station Gouda en bedrijventerrein Goudse Poort door naar Gouwe Park, waar vier

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Stuk 1325 (1998-1999) Nr. 1. Zitting 1998-1999. 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET

Stuk 1325 (1998-1999) Nr. 1. Zitting 1998-1999. 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET Stuk 1325 (1998-1999) Nr. 1 Zitting 1998-1999 26 februari 1999 ONTWERP VAN DECREET houdende goedkeuring van het samenwerkingsakkoord van 20 oktober 1998 tussen de Vlaamse Gemeenschap en het Waalse Gewest

Nadere informatie

Antwerpse taxshift: eerlijker en groener

Antwerpse taxshift: eerlijker en groener Antwerpse taxshift: eerlijker en groener Begrotingsbesprekingen stad Antwerpen Zowel over uitgaven als over inkomsten zegt Groen dat het anders en beter kan. Uitgaven Zie daarvoor onze alternatieve meerjarenbegroting

Nadere informatie

Nieuwsbrief CliëntAanZet

Nieuwsbrief CliëntAanZet Speciale editie verkiezingen Maart 2018 Van de redactie Hallo allemaal, Hier weer een nieuwe nieuwsbrief CliëntAanZet! Zoals je misschien weet zijn er op woensdag 21 maart verkiezingen voor de gemeenteraad.

Nadere informatie

SAMENWERKINGSCOMMISSIE VGC VLAAMS PARLEMENT

SAMENWERKINGSCOMMISSIE VGC VLAAMS PARLEMENT Toespraak door Jan Peumans Vlaams Parlementsvoorzitter Maandag 16 april 2012 SAMENWERKINGSCOMMISSIE VGC VLAAMS PARLEMENT Geachte voorzitter, Geachte collega s, Dames en heren, Ik wens u van harte te danken

Nadere informatie

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER

HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE VLAAMSE TOEZICHTCOMMISSIE VOOR HET ELEKTRONISCHE BESTUURLIJKE GEGEVENSVERKEER Titel I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1. De Vlaamse toezichtcommissie voor het elektronische bestuurlijke

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

De specificiteiten van Brussel en hun doelstellingen. M. Hubert, P. Huynen, K. Lebrun en G. Patriarche (CES-FUSL) 20 september 2012

De specificiteiten van Brussel en hun doelstellingen. M. Hubert, P. Huynen, K. Lebrun en G. Patriarche (CES-FUSL) 20 september 2012 De specificiteiten van Brussel en hun doelstellingen M. Hubert, P. Huynen, K. Lebrun en G. Patriarche (CES-FUSL) 0 september 0 Inhoudsopgave Uitrusting van de huishoudens en van de individus in Brussel

Nadere informatie

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: Vanaf 1 oktober belangrijke wijzigingen voor tienduizenden werkzoekenden!

Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: Vanaf 1 oktober belangrijke wijzigingen voor tienduizenden werkzoekenden! Tewerkstellingssteun in het Brussels Gewest: Vanaf 1 oktober belangrijke wijzigingen voor tienduizenden werkzoekenden! A. INLEIDING Met de zesde staatshervorming heeft het Brussels Gewest nieuwe bevoegdheden

Nadere informatie

Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken

Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken vergadering C251 OPE20 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken van 26 mei 2011 2 Commissievergadering nr. C251 OPE20 (2010-2011) 26 mei 2011

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 671 (2016-2017) Nr.1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZITTING 2016-2017 2 MEI 2017 INTERPELLATIE Commissie voor Algemene Zaken, Financiën, Begroting en Media van dinsdag 2 mei 2017 INTEGRAAL

Nadere informatie

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 2 maandag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage.

Examen HAVO. maatschappijwetenschappen (pilot) tijdvak 2 maandag 19 juni uur. Bij dit examen hoort een bijlage. Examen HAVO 2017 tijdvak 2 maandag 19 juni 13.30-16.30 uur maatschappijwetenschappen (pilot) Bij dit examen hoort een bijlage. Dit examen bestaat uit 25 vragen. Voor dit examen zijn maximaal 51 punten

Nadere informatie

HUMO enquête naar de koopkracht

HUMO enquête naar de koopkracht HUMO enquête naar de koopkracht Steekproef N= 1000 respondenten representatief voor de Nederlandstalige 20-plussers (geen studenten) Methode Combinatie van telefonisch (23%; bij 65-plussers) en online

Nadere informatie

Studenten ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden.

Studenten ervaren de manier waarop in de Europese Unie vergaderd wordt en hoe de verschillende bestuurslagen zich tot elkaar verhouden. ROLLENSPEL EUROPESE BESLUITVORMING KORTE OMSCHRIJVING De studenten gaan in verschillende groepjes de weg van Europese besluitvorming naspelen. Ze gaan met elkaar in debat en moeten lobbyen. Als(gast)docent

Nadere informatie

Schooltreinkaart / Campuskaart

Schooltreinkaart / Campuskaart Schooltreinkaart / Campuskaart Bestemming beter NMBS Mobility Schooltreinkaart Dé goedkoopste formule om dagelijks te sporen Kies je voor de Schooltreinkaart dan geniet je van zo maar even 80% korting

Nadere informatie

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek?

De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? De Leefplekmeter Wat vind je van je leefplek? Waarom een Leefplekmeter? We brengen een groot deel van onze tijd door op de plek waar we wonen of werken. Dit heeft belangrijke gevolgen voor ons leven en

Nadere informatie

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.»

BOORTMEERBEEK» DE WEG VOORUIT. Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek.» BOORTMEERBEEK DE WEG VOORUIT Voor een duurzaam en bruisend Boortmeerbeek. Een open bestuur ten dienste van de inwoners. Communicatie en dialoog zijn enorm belangrijk in de moderne maatschappij. Wij vinden

Nadere informatie

Advies over de definitie van werkstudenten in het hoger onderwijs naar aanleiding van de conceptnota hbo5

Advies over de definitie van werkstudenten in het hoger onderwijs naar aanleiding van de conceptnota hbo5 Raad Hoger Onderwijs 13 december 2016 RHO-RHO-ADV-1617-002 Advies over de definitie van werkstudenten in het hoger onderwijs naar aanleiding van de conceptnota hbo5 Vlaamse Onderwijsraad Kunstlaan 6 bus

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE. PARLEMENT 17-plus INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE. PARLEMENT 17-plus INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT 17-plus Zitting 2010-2011 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 15 februari 2011 Debat over: jongeren en veiligheid jongeren en school VGC

Nadere informatie

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

BRUSSEL HERADEMT. Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BRUSSEL HERADEMT Vanaf 2018 worden de meest vervuilende voertuigen geleidelijk aan geweerd uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest WAAROM EEN LAGE-EMISSIEZONE? Bepaalde vervuilende stoffen afkomstig van

Nadere informatie

Quiz: welke staat past bij jou?

Quiz: welke staat past bij jou? Quiz: welke staat past bij jou? Korte omschrijving werkvorm Op 21 maart 2018 houdt Nederland een raadgevend, niet-bindend referendum over de Wiv. Als het aan het kabinet ligt wordt dit het laatste nationale

Nadere informatie

Infoblad - werknemers

Infoblad - werknemers Infoblad - werknemers Mag u een overlevingspensioen cumuleren met uitkeringen? Waarover gaat dit infoblad? In dit infoblad wordt uitgelegd onder welke voorwaarden u een overlevingpensioen kunt cumuleren

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT FRANCOPHONE BRUXELLOIS. Dialoogklassen Classes de dialogue VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT FRANCOPHONE BRUXELLOIS. Dialoogklassen Classes de dialogue VERSLAG VGC - PFB 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT FRANCOPHONE BRUXELLOIS Dialoogklassen Classes de dialogue Zitting 2009-2010 Extra nummer VERSLAG Vergadering van donderdag 29 april 2010 Debat over:

Nadere informatie

Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer

Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer Het succes van RandstadRail uitbouwen Schaalsprong Openbaar Vervoer Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie 13 december 2017 Partners bij Schaalsprong OV Opgave Excellente bereikbaarheid

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD STUK 459 (2011-2012) Nr. 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE DE RAAD ZIT TING 2011-2012 17 NOVEMBER 2011 VOORSTEL VAN RESOLUTIE van mevrouw Elke ROEX betreffende het waarborgen van het recht op kinderopvang

Nadere informatie

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst!

Enquête ACV Voeding en Diensten - Jouw stem, Onze toekomst! ACV Voeding en Diensten wil weten wat je bezighoudt. Met deze enquête komen we naar je toe om te vragen welk soort politiek beleid je wil voor de toekomst. Het invullen van deze enquête neemt maar enkele

Nadere informatie

Akkoord BHV. De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde + Leuven).

Akkoord BHV. De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde + Leuven). Akkoord BHV Wat staat er in het akkoord? In grote lijnen: 1) BHV wordt zuiver gesplitst De kieskring BHV wordt gesplitst in een kieskring Brussel-Hoofdstad en een kieskring Vlaams Brabant (Halle- Vilvoorde

Nadere informatie

VAN DE WET VAN 27 JULI 1962

VAN DE WET VAN 27 JULI 1962 NATIONALE ARBEIDSRAAD CENTRALE RAAD VOOR HET BEDRIJFSLEVEN ADVIES Nr. 1.737 CRB 2010-1042 DEF Gemeenschappelijke Raadszitting van woensdag 23 juni 2010 ----------------------------------------------------------------------------------

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie?

MODULE II. Wat heb jij aan de Europese Unie? MODULE II Wat heb jij aan de Europese Unie? In de Europese Unie ben je als consument goed beschermd. Producten moeten aan allerlei veiligheidsvoorschriften voldoen, reclame mag niet misleidend zijn en

Nadere informatie

Amsterdam, 11 mei 2005 Projectnummer: H870 Nanda Deen BA Tamara Deprez MA drs. Annemieke Blok MBA. 1 Motivaction International B.V.

Amsterdam, 11 mei 2005 Projectnummer: H870 Nanda Deen BA Tamara Deprez MA drs. Annemieke Blok MBA. 1 Motivaction International B.V. ANWB Kiezen voor mobiliteit - Files en bereikbaarheid - conclusies Amsterdam, 11 mei 2005 Projectnummer: H870 Nanda Deen BA Tamara Deprez MA drs. Annemieke Blok MBA 1 Motivaction International B.V. Inhoudsopgave

Nadere informatie

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. Voorstel voor een COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN Brussel, 17.12.1999 COM(1999) 703 definitief 1999/0272 (CNS) Voorstel voor een RICHTLIJN VAN DE RAAD tot wijziging van Richtlijn 77/388/EEG betreffende het gemeenschappelijk

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Mobiliteitstransitie Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot 2040

Mobiliteitstransitie Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot 2040 Mobiliteitstransitie Haagse regio Mobiliteit en bereikbaarheid Haagse regio tot 2040 Van de auto in de tram, omdat het kan! Den Haag - Stad in Transitie Partners bij de Haagse mobiliteitstransitie Opgave

Nadere informatie

HERZIENING VAN DE GRONDWET. Herziening van de Grondwet, teneinde de Senaat af te schaffen. (Voorstel van de heer Bart Laeremans c.s.

HERZIENING VAN DE GRONDWET. Herziening van de Grondwet, teneinde de Senaat af te schaffen. (Voorstel van de heer Bart Laeremans c.s. HERZIENING VAN DE GRONDWET Herziening van de Grondwet, teneinde de Senaat af te schaffen (Voorstel van de heer Bart Laeremans c.s.) TOELICHTING Dit voorstel moet worden samen gelezen met ons voorstel nr.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie