VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement donderdag 10 december De vergadering wordt om 10u05 geopend De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze heel aparte parlementszitting. Vandaag zetten we de wereld op zijn kop en zwaaien kinderen de plak hier in het Brussels Parlement. Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om en mogen jullie als kleine parlementslidjes bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen als jullie hier in Brussel de wetten zouden mogen maken. En het moet gezegd worden: jullie zijn op de proppen gekomen met een schat aan ideeën over het thema respect, die jullie bovendien supercreatief verpakt hebben. Dat verdient een applaus voor jullie zelf. (Uitbundig applaus) Over al jullie plannen en dromen gaan we net als echte parlementsleden eerst een debat voeren en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. Want er zijn hier niet alleen 89 nieuwe parlementsleden verkozen, ook de stemknopjes in het parlement zijn nagelnieuw. (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoontjes) Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor: De gele klas is het kleinste klasje. Ze komen van de Peter Benoitschool uit Neder-Over- Heembeek en componeerden een prachtig lied in vijf talen, waar we straks even naar gaan luisteren. De rode klas is basisschool Vande Borne uit Jette. De kinderen hebben heel diep nagedacht over respect op school. De blauwe klas is basisschool Everheide uit Evere. Zij hebben hun ideeën verpakt in de vorm van toneeltjes, liedjes, gedichten en tekeningen. De groene en de oranje klas komen allebei van de Toverfluit uit Sint-Jans-Molenbeek. De kinderen van de groene klas gingen met een fototoestel aan de slag en vormden zélf de letters van het woord respect. En ook de kinderen van de oranje klas toverden een reeks fenomenale plannen uit hun hoge hoed. Ondertussen heeft Fouad Ahidar naast mij plaatsgenomen. Hij zetelt in dit Brussels Parlement en hij is lid van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie. Hij zal heel aandachtig luisteren naar alles wat jullie te vertellen hebben en zal straks, op het einde van de zitting, zijn commentaar geven op al jullie voorstellen.

3 VGC 3 RESPECT is dus het thema van dit Kinderparlement. Ik heb al jullie plannen grondig bestudeerd en opgedeeld in twee grote thema s: - Eerst gaan we het respect op school opkrikken. - En daarna gaan we van Brussel een schone en veilige stad maken. RESPECT OP SCHOOL De voorzitter.- Jullie zitten elke dag met elkaar in de klas. En dan kan het gebeuren dat kinderen elkaar gaan pesten. Melina, Gaby, Tatiana, Emma, Laura en Merel van de blauwe klas vinden pesten helemaal niet leuk. En zij hebben daarom een anti-pestplan bedacht. Er hoort een toneeltje bij en een anti-pestlied. En dat gaan ze nu voor ons zingen! Melina, Gaby, Tatiana, Emma, Laura en Merel.- Pesten, dat doen we niet! Anders ben je een grote miet. Waarom moet dat zo zijn? Dat is helemaal niet fijn! Pesten mag niet. Altijd vriend! Wees een lief en braaf kind. Go for friends, Ga voor VRIENDEN! Pesten, dat doen we niet! Anders ben je een grote miet. Waarom moet dat zo zijn? Dat is helemaal niet fijn! De voorziter.- Meisjes, jullie hebben een hele campagne tegen pesten bedacht. Vertel eens wat jullie al gedaan hebben? Melina, Gaby, Tatiana, Emma, Laura en Merel.- Wij hebben een plan tegen het pestprobleem in onze school. We hebben niet alleen dit liedje gemaakt, maar ook een toneeltje geschreven en opgevoerd, en we zouden het graag opvoeren voor andere scholen. We hebben ook flyers laten maken om kinderen op te roepen niet langer te pesten. We zouden graag ons anti-pestplan in alle scholen van Brussel promoten. - Ook bij ons op school wordt er gepest, maar niet systematisch. Bij ons op school zijn er camera s op de speelplaats en is er controle door de juffen. - Het ergste pestgedrag komt van de grote kinderen tegenover de kleintjes. - Zo n anti-pestplan is een heel goed idee dat zeker zal helpen.

4 VGC 4 Stemming Het voorstel om op elke school een anti-pestcampagne te organiseren wordt aangenomen met 73 stemmen voor, 7 tegen en 3 onthoudingen. De voorzitter.- De groene klas heeft het ook leuk aangepakt. Zij zijn met z n allen op de speelplaats gaan liggen en hebben zo het woord respect gevormd. Op jullie wandplaat zaten ook allerlei briefjes en tekeningen geplakt. En daarop las ik dat jullie vriendschap heel belangrijk vinden. Minder ruzie maken, hoe doe je dat? Kinderen moeten ook beleefd zijn. Alsjeblief en dankjewel zeggen, dus? Kinderen van de groene klas.- Kinderen zijn vaak te onbeleefd. Er moet meer asjeblief en dankjewel worden gezegd. Sommige kinderen denken dat ze zich alles kunnen permitteren tegenover de leerkrachten en tegenover de andere kinderen. Commentaar van andere parlementsleden - Er is nood aan een campagne om op te roepen tot meer beleefdheid, net zoals voor het pesten. - Sommige kinderen spreken de juffen gewoon tegen en dat kan niet. Ze barsten uit wanneer ze een opmerking krijgen van de juf. Stemming Het voorstel voor meer beleefdheid op school wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 3 tegen en 27 onthoudingen. De voorzitter.- Nastassia, Linda en Kevin van de blauwe klas denken al aan het middelbaar onderwijs. Jullie stellen voor om les te krijgen van verschillende leerkrachten, waarom? Nastassia, Linda en Kevin.- Wij zouden in het 6 e leerjaar les willen krijgen van verschillende leerkrachten, niet zoals in het middelbaar onderwijs. Zo kunnen we al een beetje oefenen voor later. - Nu is het inderdaad wat saai, altijd dezelfde leraar. - Het is een slecht idee, want er is daarvoor te weinig personeel op school. - Het is een goed initiatief als we het beperken tot 1 week per jaar. - Ik denk aan 1 maand helemaal op het einde van het 6 e leerjaar. - Misschien kunnen we in zo n proefweek les krijgen van vrijwilligers. De voorzitter.- Kenza van de blauwe klas wil haar meester graag een poosje kwijt. Kenza, jij hebt een ingenieus taalplan: een leerkracht van een Franstalige school komt bij jullie lesgeven en jullie lenen jullie meester uit aan de Franstalige kinderen. Kenza.- Ik stel een switch voor van leerkrachten voor de vakken Frans en Nederlands, van een Nederlandstalige school naar een Franstalige en omgekeerd.

5 VGC 5 - Voor ons is dat niet echt nodig: onze juf is perfect tweetalig. - Bij ons zou zo n wisselbeurt heel gemakkelijk zijn: er is een Franstalige afdeling in dezelfde school. - Onze juf is Franstalig. Voor ons is die switch dus niet nodig. - Wij krijgen extra Franse les, waarvoor we ook extra betalen. Zo n switch kan dus wel een goed idee zijn. - Ik wil alleszins beter Frans leren spreken. - Er zijn genoeg juffen en meesters die goed Frans kunnen. Het is wel een prima idee om vrijwilligers in te schakelen. Stemmingen Het voorstel om gedurende 1 week les te krijgen van verschillende leerkrachten ter voorbereiding op het middelbaar onderwijs, wordt aangenomen met 52 stemmen voor, 19 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel om tussen Nederlandstalige en Franstalige scholen de leerkrachten Frans en Nederlands uit te wisselen wordt niet aangenomen met 24 stemmen voor, 43 tegen en 18 onthoudingen. De voorzitter.- Volgens de kinderen van de oranje klas is Molenbeek vuil. Zij willen dat er in elke gemeente een afvalbrigade komt. En ook de scholen kunnen daarbij helpen. Kinderen van de oranje klas.- Onze gemeente Molenbeek is veel te vuil. Er zijn te weinig vuilnisbakken en de mensen gooien te veel vuil gewoon op de grond. De schoolkinderen gaan daarom binnenkort de straat op om het meeste vuil op te ruimen. - Er moeten meer ophalingen gebeuren door de reinigingsdienst. - Als je scholen inschakelt, moeten de kinderen de nodige uitrusting krijgen om zich te kunnen beschermen. - Er moet snel gereageerd worden want de vervuiling neemt toe. - De stad niet vervuilen is ook een kwestie van respect. - Organisch afval van fruit verdwijnt toch na een tijdje: de natuur ruimt zelf op. - De vervuilers moeten zelf opruimen. - Er moet een boete komen voor wie vervuilt, zelfs voor het gooien van een papiertje op de grond. Ik denk aan 7. - Zo n opruimbeurt door de schoolkinderen moet beperkt blijven tot 1 keer per jaar. We moeten ook nog wel kunnen studeren. - Als alles mooi opgeruimd is, ben je minder geneigd om nog iets op de grond te gooien. - Het is goed dat volwassenen zien dat kinderen schoonmaken. - 7 is te veel als boete. Ik stel voor om een kaart in te voeren waarop een kruisje wordt geplaatst telkens men betrapt wordt. Na 5 kruisjes moet je betalen. - 7 is te weinig. Het is toch niet zo moeilijk om niets op de grond te gooien. - Er moeten controleurs zijn. Dat idee van die kaart met kruisjes vind ik ook wel goed. - In de plaats van een boete te geven, zou men beter de mensen die betrapt worden zelf de straat doen schoonmaken.

6 VGC 6-7 is goed. Dat zal de mensen aanzetten om geen afval meer op de grond te gooien. - De vuilnismannen moeten een hoger loon krijgen. - Dat idee van een kaart met kruisjes is goed. Maar als de kaart vol is, moet je geen geldboete krijgen maar een werkstraf. Stemmingen Het voorstel dat de schoolkinderen helpen bij het schoonmaken van de straten wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 9 tegen en 31 onthoudingen. Het voorstel dat wie een papiertje op de grond gooit een boete krijgt van 7 wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 57 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel om een kaart in te voeren waarop een kruisje wordt geplaatst telkens men betrapt wordt op het weggooien van afval en dat na 5 kruisjes een boete wordt opgelegd, wordt aangenomen met 52 stemmen voor, 15 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel dat wie afval op de grond gooit een stukje van de straat moet schoonmaken wordt niet aangenomen met 30 stemmen voor, 43 tegen en 11 onthoudingen. De voorzitter.- Ook Nouria, Aline en Muazzez van de blauwe klas bedachten een paar spectaculaire schoolplannen. Leg eens uit? Nouria, Muazzez en Aline.- Om elkaar beter te leren kennen, moeten de scholen zaken samen organiseren, bijvoorbeeld een soort Olympische Spelen voor scholen, of samen een uitstap doen of een toneelstuk opvoeren. We hebben hierover een affiche gemaakt en een liedje geschreven. De voorzitter toont een prachtige affiche met als titel Samen Sporten en Samen Spelen Nouria, Aline en Muazzez.- Samen zijn! De andere scholen en wij, Samen zijn we altijd blij, We sporten en spelen maar, Niemand brengt ons uit elkaar, Het kan soms moeilijk zijn, Maar het blijft nog altijd fijn, We zijn allemaal samen bevriend, Zoals een gelukkig kind, We hebben altijd een grote lach, Ook als het van de juf niet mag... - Samen op stap gaan met andere scholen is een goed idee om elkaar beter te leren kennen. - Het is ook mogelijk zo n uitstap te doen met andere klassen van dezelfde school. - We moeten meer bewegen. Olympische Spelen voor scholen organiseren is dus zeker een goed idee. - Bij die Olympische Spelen moeten er gemengde ploegen komen, samengesteld uit kinderen van verschillende klassen of zelfs van verschillende scholen.

7 VGC 7 - Dat is een prima idee want zo leer je met andere kinderen samenwerken en samenleven. - Samen aan een toneelstuk werken is ook plezierig. We zouden het kunnen opvoeren, bijvoorbeeld, in Brusselse rusthuizen. - Ik stel in de plaats van Olympische Spelen een voetbaltornooi tussen verschillende scholen voor. Succes gegarandeerd. Stemmingen Het voorstel om uitstappen te organiseren samen met andere scholen wordt aangenomen met 64 stemmen voor, 11 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om samen te sporten op Olympische Spelen voor Brusselse scholen wordt aangenomen met 69 stemmen voor, 4 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel om een voetbaltornooi voor scholen te organiseren wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 40 tegen en 3 onthoudingen. Het voorstel om samen met andere klassen een toneelstuk te maken wordt aangenomen met 47 stemmen voor, 23 tegen en 13 onthoudingen. RESPECT IN DE STAD De voorzitter.- De acties op school brengen ons naadloos bij thema nummer twee. Want jullie hebben ook een heleboel plannen bedacht om het leven in de stad leuker te maken. Drie dingen steken er met kop en schouders bovenuit. - In Brussel moet er meer respect voor het milieu komen - Het aantal auto s moet naar beneden - En de veiligheid moet omhoog. De kinderen van de gele klas hebben een heuse cd gemaakt, met daarop hun eigen respecthit. Het liedje wordt gezongen in 5 talen: Nederlands, Frans, Marokkaans, Turks en Italiaans. En de hoofdboodschap is: respect voor het milieu, want wij zijn het beu! De cd van de gele klas wordt afgespeeld en de hele klas zingt het respectlied mee. Kinderen van de gele klas.- Recycleren, recycleren, dat willen we jullie leren. Gooi geen papier op de grond, want recycleren is gezond! Yo yo jongens, genoeg met vervuilen, vervuiling is geen oplossing. Stop, stop ermee, anders zal de aarde ontploffen. Respect voor het milieu, want wij zijn het beu! Roep niet op straat, smijt geen vuil op de grond. Respect voor het milieu, want wij zijn het beu! Smijt niets op de grond, ruim alles netjes op. Blijf proper opdat de aarde nooit vuil wordt. Respect voor het milieu, want wij zijn het beu!

8 VGC 8 Stop de graffiti op de muren van onze wijken! Als je verse lucht wil inademen, Moet je een goed gebaar doen voor het milieu. Als jullie van de natuur houden, moeten jullie ze respecteren. Respect voor het milieu, want wij zijn het beu! Respect voor oude mensen Geef hen mar wat ze wensen Een zitplaats in de bus Dat is een behulpzame klus Houd je niet bezig met roddelen over anderen, Dan zal je later beloond worden. Doe wat een ouder je vraagt: Kind, ga eens water halen. Oké mama! Wees beleefd met hem of haar, wees gewoon lief voor elkaar! Laat het leven niet vervelend worden. Schreeuw niet op straat, maar help oudere mensen Wees beleefd met hem of haar, wees gewoon lief voor elkaar! Aan alle Brusselaars, respect voor de wet. Wij hebben talent, iedereen is hier student. Wij kennen heel veel talen, daarom kunnen we steeds herhalen: RESPECTEREN, RECYCLEREN, RESPECTEREN, RECYCLEREN! De voorzitter.- Jullie zingen in vijf talen. Dat is indrukwekkend. Gooi geen papier op de grond, recycleren is gezond dat is blijkbaar jullie slogan? - Er is meer respect voor het milieu nodig. De vervuiling moet stoppen. De natuur is te belangrijk om te laten verwaarlozen. - Er is meer groen nodig in de stad. - We moeten minder energie verbruiken. - Er moeten meer vuilnisbakken komen in de parken. - Het autoverkeer moet verminderen. - Er is meer respect nodig voor de verkeersregels. - Auto s die minder vervuilen moeten worden gepromoot. - We moeten meer de fiets gebruiken en meer te voet gaan. - We moeten op school vuilnisagenten aanstellen die de andere kinderen op vervuilingsgedrag moeten betrappen. - We moeten meer het openbaar vervoer gebruiken.

9 VGC 9 - Er moeten meer zonnepanelen worden geplaatst. - Er zouden meer autoloze zondagen moeten komen, liefst in heel het land. Ik denk aan 4 autoloze zondagen per jaar. - De auto wordt steeds moeilijker als vervoermiddel door de lange files en de parkeerproblemen. - Iedereen moet zijn steentje bijdragen om het milieu beter te respecteren. - Er moeten auto s komen met zonnepanelen. - Als er geen zon is, hoe gaan die auto s dan rijden? - Antwoord: Zonnepanelen slaan de elektriciteit op. Ze kunnen dus blijven rijden. En zelfs als er wolken zijn, krijgen ze toch energie. En als de elektriciteit op is, wordt er weer overgeschakeld naar benzine. - Ondertussen zijn er ook auto s die rijden op waterstof. - Van Sinterklaas hebben wij kippen gekregen. Die eten veel afval op. - Aan de schoolpoort moeten de verkeersregels beter worden gerespecteerd. - Er moeten milieucontroleurs komen. - Ik pleit voor de invoering van een BTTM-kaart. (BTTM staat voor Bus Tram Trein Metro). Zo n kaart moet goedkoop kunnen worden aangekocht. Kinderen rijden gratis tot 14 jaar. Stemmingen Het voorstel om meer vuilnisbakken te plaatsen in Brussel wordt aangenomen met 60 stemmen voor, 12 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel dat er in Brussel meer bomen moeten worden aangeplant wordt aangenomen met 83 stemmen voor, 1 tegen en 1 onthouding. Het voorstel dat er meer milieuvriendelijke auto s moeten komen wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 20 tegen en 22 onthoudingen. Het voorstel om meer het openbaar vervoer en de fiets te gebruiken en meer de auto thuis te laten wordt niet aangenomen met 30 stemmen voor, 34 tegen en 20 onthoudingen. Het voorstel om 4 maal per jaar een autoloze zondag te organiseren wordt aangenomen met 77 stemmen voor, 5 tegen en 2 onthoudingen. Het voorstel om 1 maal per maand een autoloze zondag te organiseren wordt aangenomen met 67 stemmen voor, 6 tegen en 12 onthouding. Het voorstel dat iedereen meer zijn best moet doen voor het milieu wordt aangenomen met 69 stemmen voor, 2 tegen en 14 onthoudingen. De voorzitter.- Aaron, Oscar, Victor, Egon, Haroen, Jonathan, Romeo en Julien van de blauwe klas dromen van een stad met minder verkeer. Zij vinden dat iedereen het openbaar vervoer moet kunnen gebruiken. Ook rolstoelpatiënten. Jongens, jullie hebben een heuse uitvinding gedaan: de hulpklep of HK. Leg eens uit hoe die werkt? Kinderen van de blauwe klas.- Wij denken aan een bus die uitgerust is met een hulpklep om mensen in een rolstoel of op krukken beter op de bus te helpen. Tegelijk is die bus ook beter toegankelijk voor andere mensen: bijvoorbeeld mama s met buggy s. Er zijn al wel bussen met een lagere vloer, maar nog niet met zo n hulpklep. De voorzitter.- Bij jullie uitvinding hoort blijkbaar ook een HK-lied. Het gaat op het ritme van Starwars. We luisteren.

10 VGC 10 Kinderen van de blauwe klas.- 2 vrienden, Zaten in de bus, Zaten in de bus, In de bus. Maar ze konden er niet uit, Want ze zaten in een rolstoel, En de trap was te hoog. Maar nu, Kunnen ze het wel, Dankzij de HK, O wat fijn. May the HK be with you!!!! Stemming Het voorstel om autobussen uit te rusten met een hulpklep om o.a. mensen met een rolstoel beter op de bus te helpen wordt aangenomen met 79 stemmen voor en 6 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit jullie top 3 van de meest populaire voorstellen te kiezen. Dit is de top 3 van de voorstellen die vandaag de meeste stemmen kregen: 1. Het voorstel dat er in Brussel meer bomen moeten worden geplant (83 stemmen) 2. Het voorstel om bussen uit te rusten met een hulpklep (79 stemmen) 3. Het voorstel om 4 maal per jaar een autoloze zondag te organiseren (77 stemmen) Stemming Met een meerderheid van 51 stemmen wordt het voorstel om bussen uit te rusten met een hulpklep uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het voorstel voor meer bomen in Brussel haalt 29 stemmen, de organisatie van 4 autoloze zondagen per jaar 15 stemmen. Fouad Ahidar, lid van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Jullie hebben vandaag bewezen heel goed te beseffen wat respect eigenlijk inhoudt. Proficiat! Misschien kunnen jullie binnenkort hier onze plaatsen komen innemen. Ik heb vandaag heel wat positieve suggesties gehoord. Ik denk vooral aan het tegengaan van het pestgedrag. Het is niet gemakkelijk om dat pestgedrag te bestrijden. Ik ben zelf heel lang gepest geweest als kind en ik heb er nooit durven over praten. En dat moet veranderen. Ik zal de Brusselse minister van Onderwijs verzoeken de scholen hierover aan te schrijven.

11 VGC 11 Jullie zijn ook zeer toekomstgericht. Jullie zijn namelijk bezorgd om de anderen de ouderen, de gehandicapten en denken niet alleen jullie zelf. Mooi zo! Beleefdheid is voor mij cruciaal: dat is namelijk de beste manier om in het leven geholpen te worden. Wie beleefd is, krijgt beleefdheid terug. Jullie moeten dat goed onthouden. Het switchen van leerkrachten voor de vakken Frans en Nederlands, wordt binnenkort realiteit. Er werd hierover een akkoord gesloten tussen Nederlandstaligen en Franstaligen in Brussel. Jullie zeggen dat mensen bewuster moeten omgaan met het milieu. Jullie hebben een voorkeur uitgesproken om geen boetes op te leggen. In Molenbeek hebben wij toch beslist om boetes te geven aan overtreders, uit respect voor de mensen die dagelijks de straten schoonvegen. Men zou kunnen denken aan alternatieve straffen, of aan andere oplossingen. Dit zal een discussie blijven. Dat is nu eenmaal democratie en ik ben heel tevreden dat jullie hiermee vandaag hebben kennisgemaakt. Jullie willen ook meer samen spelen en samen sporten, en dat is super. Maar sporten kost ook veel geld. Het is belangrijk dat scholen sport organiseren om mensen van alle kleuren samen te brengen met als eerst doel: respect. Jullie hebben vandaag een heleboel prachtige ideeën aangebracht en ik zal ze meenemen naar het echte parlement, dat is beloofd. (Uitbundig applaus) De voorzitter.- Ik wil jullie allemaal bedanken voor dit boeiende debat. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hebben zorgvuldig alles genoteerd wat jullie gezegd hebben. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd. (Uitbundig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Afscheid groep 8 3 JULI 2015

Afscheid groep 8 3 JULI 2015 Afscheid groep 8 3 JULI 2015 DE REGENBOOG Hallo iedereen, is en blijft een mooie en leuke school. De tijd op de Regenboog was super leuk, ik heb veel geleerd maar ook veel gelachen. Mijn klasgenoten en

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd

ProJOP. jeugdwerk VPKB. 40 Days. stilstaan in de 40 dagentijd ProJOP jeugdwerk VPKB 40 Days stilstaan in de 40 dagentijd Hey! Voor je ligt 40 Days. De veertigdagentijd is de periode waarin we uitkijken naar Pasen, het feest van Jezus opstanding. Onderweg lezen we

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht:

Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: Wie zijn jouw vrienden? Opdracht: 1. Maak een spinnenweb van jouw belangrijkste vrienden. 2. Schrijf er telkens bij waar je die vriend hebt leren kennen. 3. Schrijf de meest positieve eigenschap als vriend

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA

OPA EN OMA DE OMA VAN OMA Hotel Hallo - Thema 4 Hallo opdrachten OPA EN OMA 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren'

Vragen bij het prentenboek 'De tovenaar die vergat te toveren' De tovenaar tovert De verhalenvertelster vertelt Wat zou een tovenaar allemaal kunnen toveren? Hoe zouden de kinderen zich voelen? Waar zie je dat aan? Is de tovenaar blij/ boos/ verdrietig of bang? Hoe

Nadere informatie

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN

ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN ONS SCHOOLREGLEMENT VOOR DE LEERLINGEN NAAM :.. 1. Algemeen Ik: - heb respect en begrip voor anderen; - heb eerbied voor de natuur; - durf mijn eigen mening te uiten; - heb orde en ben steeds beleefd;

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Priklied 1 Snoeppapiertjes, lege zakjes. Snackservetjes, plastic bakjes. Oude zakjes van de thee. Weg ermee! tekst: Marian van

Nadere informatie

GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1

GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1 GBS 'Alt-Hoeselt' schoolwerkplan deel 3 : pedagogisch - didactische aspecten 1 Hoofdstuk 9. Pesten Pesten, wij willen er SAMEN iets aan doen! Inleiding In onze school zijn we reeds verschillende jaren

Nadere informatie

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig

Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig Beertje Anders zit stil in een hoekje als Beertje Bruin langskomt. Beertje Bruin zegt dan: Ik heb van moeder Beer gehoord dat je erg verdrietig bent. Kan ik je helpen, want ik ben je vriend en vrienden

Nadere informatie

ADHD: je kunt t niet zien

ADHD: je kunt t niet zien ➂ ADHD: je kunt t niet zien Je ziet het niet aan de buitenkant. Je kunt niet gelijk naar iemand kijken en zeggen: die heeft ADHD. Dat kan een voordeel zijn. Als iemand niet weet dat jij het hebt, dan kunnen

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Vrienden kun je leren

Vrienden kun je leren Vrienden kun je leren Hallo! Wij zijn Reinder en Berber, en wij hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dit boekje te maken, speciaal voor jongeren met het syndroom van Asperger. Hieronder vind je

Nadere informatie

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5.

Het kinderprotocol. Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Het kinderprotocol Inhoud: 1. Inleiding; het kinderprotocol 2. Goed gedrag kun je leren 3. De schoolregels 4. Pesten/ gepest worden 5. Slot 1. Het kinderprotocol: Op de Flamingoschool vinden we het erg

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Brood, tafel, maaltijd houden

Brood, tafel, maaltijd houden Brood, tafel, maaltijd houden Route 1: Aan tafel Kaart lezen Is brood de moeite waard? Ons broodje is gebakken Elke prent heeft een cijfer. Welke tekst hoort erbij? Geef die hetzelfde cijfer. Nog een beetje

Nadere informatie

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding

Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009. Begin schooljaar Boekentassenwijding Kindvriendelijke liturgie 20 september 2009 Begin schooljaar Boekentassenwijding alle kinderen mogen hun boekentas meebrengen kinderen met boekentas in de intredeprocessie ze zetten die vooraan in de kerk

Nadere informatie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie

Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Er zijn mensen nodig met nieuwe fantasie Ervaringen, belevenissen, vragen in woorden gevangen om die woorden weer vrij te laten in nieuwe ervaringen, belevenissen, vragen. Marcel Zagers www.meerstemmig.nl

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO

Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Mijn lichaam is goed! Doe-opdrachten rond lichaamsbeeld voor 5-6 BaO Hieronder vind je een lesvoorbereiding voor twee lesuren rond lichaamsbeeld bij kinderen van 10 tot 12 jaar. Het bevat verschillende

Nadere informatie

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING

RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING RECHT OP ANDERS ZIJN DOELSTELLING Kinderen leren wat discriminatie inhoudt Discrimineren gebeurt overal ter wereld Iedereen heeft het recht om gelijk behandeld te worden MATERIAAL Spelregels Pionnen (zie

Nadere informatie

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar?

Animatie. Groetjes het animatieteam en een poot van Lukkie de Leeuw. Programma. Welke dag? Hoe laat? Wat? Waar? Animatie Hallo allemaal! Mijn naam is Lukkie en ik ben de Leeuw van Speelstad Oranje. Behalve de super attracties en de spectaculaire parkshows heb ik samen met mijn vrienden van het animatieteam een leuk

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Luisteren: muziek (A2 nr. 3)

Luisteren: muziek (A2 nr. 3) OPDRACHTEN LUISTEREN: MUZIEK www.nt2taalmenu.nl nt2taalmenu is een website voor mensen die Nederlands willen leren én voor docenten NT2. Iedereen die Nederlands wil leren, kan gratis online oefenen. U

Nadere informatie

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen

Afgesproken verdeling van de boeken over de groepen DE KANJERTRAINING. Op de Jozefschool wordt er in alle groepen kanjertraining gegeven. Alle leerkrachten zijn gecertificeerd. Doel van de Kanjertraining? Deze werkwijze biedt lln. kapstokken aan om beter

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen

GODS GEZIN. Studielessen voor 4-7 jarigen GODS GEZIN Studielessen voor 4-7 jarigen 2003 Geschreven door Beryl Voorhoeve en Judith Maarsen Oorspronkelijk bedoeld voor studie in kleine groepen in de Levend Evangelie Gemeente Gebruikte Bijbelvertaling

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

WIJ. De basis voor iedere groep zijn 3 gouden schoolregels - Jij hoort erbij - Je doet wat je belooft - Help een ander

WIJ. De basis voor iedere groep zijn 3 gouden schoolregels - Jij hoort erbij - Je doet wat je belooft - Help een ander Themakrant WIJ WIJ We zijn dit schooljaar begonnen in alle groepen met het thema Wij. Wij gaat over hoe we met elkaar willen omgaan op school, maar vooral wat we van elkaar mogen verwachten. Daarmee bedoelen

Nadere informatie

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen;

Vertel aan je kind dat het nodig is de school in te lichten om het pesten te laten stoppen; Pesten op school Veel gestelde vragen Wat doe je als je kind gepest wordt? Maak voldoende tijd voor een gesprek; laat je kind vertellen wat er zich afspeelt en hoe het zich voelt; Neem het verhaal van

Nadere informatie

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8)

Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) Het Mozaïek-kinderprotocol tegen pesten (voor kinderen van groep 3 t/m 8) 1. Wat is pesten: Pesten komt helaas op iedere school voor, ook bij ons op Het Mozaïek. Het is een probleem dat wij niet willen

Nadere informatie

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen

Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Dit PESTPROTOCOL heeft als doel: Alle kinderen moeten zich in hun basisschoolperiode veilig kunnen voelen, zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen Door regels en afspraken zichtbaar te maken kunnen

Nadere informatie

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram,

Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, Soms is er thuis ruzie Dan is mama boos en roept soms omdat ik mijn speelgoed niet opruim Maar ik heb daar helemaal niet mee gespeeld Dat was Bram, mijn kleine broer Dat is niet van mij mama Dan zegt ze

Nadere informatie

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS

DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS WWW.PESTWEB.NL DO'S EN DON'TS VOOR OUDERS Kinderen en jongeren willen je hulp, als je maar (niet)... Wat kinderen zeggen over pesten Kinderen gaan over het algemeen het liefst met hun probleem naar hun

Nadere informatie

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR

Donderdag 22 maart 2012. Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Donderdag 22 maart 2012 Toespraak van JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Wereldwaterdag - Basisschool Heiende, Lokeren Geachte directeur en leerkrachten, Geachte burgemeester

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection

Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection Lesbrief bij de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection 1 Beste docent, Binnenkort gaat u samen met uw klas naar de voorstelling Mijn vriend en ik van Soulshine Connection. Deze lesbrief

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers

November 2015. Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers November 2015 Welkom op onze school. Nieuwe leerlingen in de maand november zijn: Lisa Vahlkamp Krijn Zweers We wensen jullie allebei een fijne tijd op onze school. Afsluiting Kinderboekenweek Op vrijdag

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk?

Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Wat is verantwoordelijkheid en waarom is het belangrijk? Verantwoordelijkheid. Ja, ook heel belangrijk voor school!!! Het lijkt veel op zelfstandigheid, maar toch is het net iets anders. Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 4 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten?

Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Ben ik verplicht om naar school te gaan? Kan de school mij als straf naar huis sturen? Kunnen we op school een leerlingenraad opstarten? Zit je met een vraag over school? Of wil je weten wat je rechten

Nadere informatie

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen?

Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? Wat is kindermishandeling? Hoe kan kindermishandeling stoppen? Wie kan je hierbij helpen? In deze folder vind je een antwoord, en lees je ook bij wie je terecht kan als je over mishandeling of verwaarlozing

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

PREVENTIEPLAN PESTBELEID

PREVENTIEPLAN PESTBELEID PREVENTIEPLAN PESTBELEID Waar kinderen samen zijn wordt geplaagd, wordt wel eens gepest. Pesten komt helaas op iedere school voor. Het is een probleem dat zich niet gemakkelijk laat oplossen. Pesten speelt

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar

Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Tilburg, februari 2014 Almtopper één Op basisschool De Alm zijn wij beleefd en aardig tegen elkaar Wanneer ik iets nodig heb, vraag ik daar vriendelijk om Ik begroet de leerkrachten en mijn klasgenootjes

Nadere informatie

Weeknieuws week 41. Peutercollege weetjes

Weeknieuws week 41. Peutercollege weetjes Weeknieuws week 41 Peutercollege weetjes o De locaties hebben weer nieuwe ouder- kindkisten ontvangen. Zo heeft t Kasteeltje de kist van het thema regen en het Kwetternest heeft nu de kist van Wat heb

Nadere informatie

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou!

DEEL 1. WERKBOEK 5 Eigen keuze. 2015 Monique van Dam YOU: De keuze is aan jou! DEEL 1 1 WERKBOEK 5 Eigen keuze Inhoud 2 1. Hoe zit het met je keuzes? 3 2. Hoe stap je uit je automatische piloot? 7 3. Juiste keuzes maken doe je met 3 vragen 9 4. Vervolg & afronding 11 1. Hoe zit het

Nadere informatie

Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval

Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval Les 1 Samenvatten Leestekst: Afval "Goedemorgen.. De vorige lessen zijn we bezig geweest met het ophelderen van moeilijke woorden in de tekst. Vandaag gaan we een andere manier proberen om de tekst beter

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Jezus geeft zijn leven voor de mensen

Jezus geeft zijn leven voor de mensen Eerste Communieproject 38 Jezus geeft zijn leven voor de mensen Niet iedereen gelooft in Jezus In les 5 hebben we gezien dat Jezus vertelt over de Vader. God houdt van de mensen. Hij vergeeft je zonden.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2012

Kinderboekenweek 2012 www.dekloostertuin.nl De Kloostertuinier Informatiebulletin van: CBS De Kloostertuin te Assen 8 e Jrg. nr. 2 27 september 2012 Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld in tachtig dagen Mooi project, mooi project

Nadere informatie