VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL

2 VGC 2 Vergadering Kinderparlement donderdag 21 februari 2013 Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze bijzondere parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de ministerpresident de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De GROENE school is Kristus Koning Assumpta uit Laken. De kinderen hebben een heleboel fijne ideeën op papier gezet en voegden er ook een geweldig gedichtje aan toe. De RODE school is de basisschool van het Koninklijk Atheneum in Etterbeek. De zesdeklassers lieten hun fantasie de vrije loop en hebben ook een rijmpje bedacht. De BLAUWE school is basisschool Regenboog uit Molenbeek. De kinderen zetten straks hun beste rap-beentje voor, want ze maakten een prachtige song, ook helemaal op rijm. Bekijk Brussel door je toekomstbril, en verander de stad zoals jij het wil! Dat is deze keer het discussiethema. Hoe kijken jullie tegen de toekomst aan? Welke dromen koesteren jullie voor Brussel? We willen het dolgraag van jullie horen! Jullie hebben alvast een heleboel prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. - De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons Stemming De voorzitter.- Ik stel voor dat we die stemknopjes meteen eens uitproberen. Ik leg 3 uitspraken voor en met de stemknopjes kan je beslissen welke uitspraak het best bij je past. Wie akkoord gaat met de uitspraak Ik heb er zin in en ik ga zeker iets zeggen, drukt op de groene knop. Wie akkoord gaat met Ik zwijg liever in het Kinderparlement, drukt op de rode knop. Wie akkoord gaat met Ik ga misschien iets zeggen, misschien ook niet, drukt op de witte knop.

3 VGC 3 Resultaat van de stemming: Groen 21, Rood 11, Wit 29. De voorzitter.- Dat ziet er prima uit! 21 kinderen willen zeker iets zeggen, en de anderen zullen we vast ook nog wel kunnen overtuigen. Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in drie thema s. Eerst toveren we Brussel om tot een frisgroene en brandschone stad. Daarna vliegen we de toekomst tegemoet met een reeks fantasievolle voorstellen. En als er nog tijd overblijft, hebben we nog een paar buitenbeentjes op de plank liggen. EEN GROENE EN NETTE STAD De voorzitter.- We zetten dit Kinderparlement meteen in met muziek en ritme, want we zijn natuurlijk reuze nieuwsgierig naar de rap van de blauwe klas. Jongens en meisjes van de Regenboog, zet jullie microfoontjes maar open! De blauwe klas brengt de Regenboog Rap: Hey hallo dag allemaal, we doen voor jullie iets heel speciaal! Een rap over hoe we de toekomst zien willen jullie het weten misschien? We willen meer bomen, we willen meer groen heeft iemand een idee hoe we dat doen? Te weinig vuilnisbakken op de straat. is te veel troep als resultaat. Hier zijn te veel werklozen ze hebben er niet zelf voor gekozen. We moeten zorgen voor veel meer werk we leven niet meer in het Steentijdperk. Meer bussen, tram of trein bezorgen ons minder spierpijn. Voor alle bedelaars ook een dak dan zitten deze mensen op hun gemak. Voor elk kind een I-pad in de klas... als dat maar waar was! Voor ons minder appartementen met terras wij wonen liever in mooie villa's. Winkels en bioscoop wij willen dat goedkoop! Wie kan daar voor ons iets aan doen? Die wordt onze kampioen! (Levendig applaus)

4 VGC 4 De voorzitter.- Meer bomen en meer groen hebben jullie gerapt. En ook: te weinig vuilnisbakken op straat, is te veel troep als resultaat. Waarom vinden jullie dat belangrijk? Kinderen van de blauwe klas.- Er is te weinig groen in Brussel. Er moeten meer bomen komen om de lucht te zuiveren. We willen graag meer echte parken. Meer vuilnisbakken zijn ook nodig. De mensen gooien veel te vaak hun vuilnis zomaar op straat. Ze zijn lui en doen de moeite niet om een vuilnisbak te zoeken. De voorzitter.- Ik denk dat jullie plannen zeker steun zullen krijgen van de groene klas, want zij schreven ook een gedichtje om de natuur te helpen. Kinderen van de groene klas.- Kijk naar het weer, elke keer Pluk een peer, dat doet geen zeer Help de natuur, op dit uur Help het beest, daarvan is er het meest Denk niet aan room, maar help een boom Wij zijn een groep tegen troep! (Daverend applaus) De voorzitter.- Jullie zijn een groep tegen troep. Hoe willen jullie de natuur helpen? Kinderen van de groene klas.- Wij willen oude, leegstaande gebouwen afbreken en vervangen door groen. - Dat zijn wel leuke ideeën, maar al die nieuwe parken nemen heel veel plaats in beslag en die is er niet in Brussel. - Waarom huizen afbreken voor groen? Nu zijn er al veel mensen die geen huis of appartement meer vinden. Je kan die oude gebouwen beter opknappen. - Oude en verlaten woningen kunnen ook als schuilplaats dienst doen voor daklozen. Zo moeten ze niet de hele winter in de kou zitten. Ze afbreken is geen goed idee. - Ik pleit voor microparken. Dat zijn kleine stukjes groen in de stad, overal waar het kan. Om microparken aan te leggen heb je niet veel plaats nodig. - Ik stel voor dat er meer groen wordt aangelegd op de daken van woningen. - Oude huizen kunnen beter worden opengesteld voor daklozen. - Sommige huizen zijn te oud en te bouwvallig. Die huizen moeten worden afgebroken omdat ze een gevaar zijn. - Je kan bouwvallige huizen ook verstevigen en openstellen voor daklozen of voor mensen die het niet zo breed hebben. - In de plaats van woningen af te breken is het beter om ze te renoveren. - Akkoord, maar bij die renovatie moet je er ook voor zorgen dat er wat groen wordt aangeplant.

5 VGC 5 Stemmingen Het voorstel dat er in Brussel meer vuilnisbakken moeten komen, wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 8 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel om lege gebouwen af te breken om in de plaats een park aan te leggen, wordt niet aangenomen met 17 stemmen voor, 31 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel om oude huizen te renoveren om er daklozen in onder te brengen, wordt aangenomen met 39 stemmen voor, 16 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel om waar het kan microparken aan te leggen, wordt aangenomen met 34 stemmen voor, 13 tegen en 14 onthoudingen. Het voorstel om op de daken van de woningen meer groen aan te leggen, wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 35 tegen en 7 onthoudingen. De voorzitter.- Simon en Stanislas van de rode klas dromen van poetsrobotten op straat. Leg dat eens uit jongens. Simon en Stanislas.- Poetsrobotten moeten het vuile werk opknappen. Zij moeten de straten schoonmaken. - Dat is geen goed idee omdat robotten het werk van de vuilnismannen afpakken. - Er zijn al genoeg werklozen in Brussel. - Robotten zijn niet goed voor het milieu. Ze verbruiken energie en ze worden gemaakt in fabrieken. - Die robotten kunnen op zonnepanelen of groene energie werken. - Robotten met zonnepanelen zullen misschien stilvallen als het regent. - Ik ben helemaal geen voorstander van poetsrobotten. De mensen moeten zelf de straten netjes houden. Stemming Het voorstel om in Brussel milieuvriendelijke poetsrobotten in te schakelen om de straten schoon te maken, wordt niet aangenomen met 7 stemmen voor, 47 tegen en 7 onthoudingen. De voorzitter.- Een superleuk voorstel komt van Evi, Emilie en Maxine van de rode klas. Zij gaven hun project de naam Garbage. Meisjes, wat betekent dat precies? Evi, Emilie en Maxine.- Garbage is Engels voor vuilnis. Elke klas gaat een dagje op stap met enkele vuilnismannen, zodat de leerlingen beter beseffen waar het afval terecht komt en hoe de afvalverwerking gebeurt.

6 VGC 6 - Dat is moeilijk te realiseren. Zie je 20 kinderen al achter de vuilniskar lopen? Ze lopen toch maar in de weg! - Het is een slecht idee. Ik wil liever niet weten wat er met ons afval gebeurt. - Een hele dag in de open lucht doorbrengen is toch prettiger dan een hele dag op school zitten? - Je kunt alle informatie over afval op het internet vinden. - Wat gaat dat veranderen bij de leerlingen? Niets volgens mij. - Het gaat om slechts 1 dag op een heel schooljaar. De kinderen kunnen die dag met eigen ogen zien wat er met al ons afval gebeurt. Ik denk dat we zo heel wat kunnen leren, en misschien beter zullen sorteren. - Misschien zullen er minder sluikstorten zijn als iedereen beseft hoeveel werk het kost om afval op te ruimen. - Je zou ook een wedstrijd kunnen organiseren: elke klas moet zoveel mogelijk vuilnis proberen op te halen, en op het einde van de dag zien we welke groep gewonnen heeft. - Een afvalsorteercentrum stinkt toch. Ik wil er liever niet naartoe. - Als iedereen afval op de straat blijft gooien, gaat het overal stinken. - Iemand die afval op de straat gooit, moet een boete krijgen. - Als we allemaal eens gaat kijken in zo n afvalfabriek, zullen we meer respect krijgen voor de vuilnisophalers. - Het is een leuk project. Als kinderen met eigen ogen kunnen zien wat er gebeurt, zullen ze minder afval op de grond gooien en meer sorteren. - Meer vuilnisbakken plaatsen lijkt me een betere oplossing. We hebben in Brussel nood aan vrolijke vuilnisbakken. De kinderen zullen er dan zeker hun papiertjes in deponeren. - Ik denk dat er altijd mensen zullen zijn die hun papiertjes toch op de grond blijven gooien. Stemmingen Het voorstel om in de scholen 1 maal per jaar een uitstap te organiseren om te leren hoe afval wordt opgehaald en gesorteerd, wordt niet aangenomen met 27 stemmen voor, 28 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel dat wie afval op de grond gooit een boete moet krijgen, wordt niet aangenomen met 12 stemmen voor, 42 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel om in Brussel meer vrolijke vuilnisbakken te plaatsen, wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 12 tegen en 4 onthoudingen. De voorzitter stelt een stemronde voor over de vraag: Wie denkt dat er in de toekomst niets zal veranderen en dat de mensen altijd papiertjes op de grond zullen blijven gooien? Er zal niets veranderen: 36 Het zal veranderen: 9 Ik weet het niet: 16

7 VGC 7 BRUSSEL BOORDEVOL FANTASIE De voorzitter.- We kijken hier in het Kinderparlement door onze toekomstbril naar Brussel. En heel wat kinderen dromen ervan om later gewoon door de lucht te kunnen zoeven. Ikram en Odile van de rode klas schreven er een leuk gedichtje over. Ikram en Odile.- (Applaus) Ik lag op mijn bed en kon niet slapen Ik keek naar buiten en zag een paar raven Toen dacht ik: kon ik maar vliegen Daarom kwam ik op het idee van een auto die kan vliegen De voorzitter.- Ikram en Odile, waarom willen jullie later graag vliegende auto s? Ikram en Odile.- Vliegende auto s zouden het verkeer zoveel makkelijker maken: nooit meer files! Met 1 druk op de knop kan de auto de lucht in. De voorzitter.- Jullie krijgen in elk geval de steun van Emiline en Zulma van de rode klas, want zij willen ook vliegende auto s. En ook bij de groene klas zijn er een paar fantastische ideeën opgeborreld. Zo willen Ketsia, Selenay en Nesrine graag vliegende rugzakken. Emiline en Zulma.- Met een vliegende rugzak kan elk kind omhoog vliegen. Je hoeft nooit meer te wachten aan een rood licht, en je bent veel sneller op school. De voorzitter.- Çagri, Mathias en Mathieu van de groene klas willen dan weer een vliegende stoel. Çagri, Mathias en Mathieu.- Onze vliegende stoel is vergelijkbaar met een vliegende rugzak. Het verschil is dat je op een vliegende stoel een dakje kunt bevestigen tegen de regen. Hij vliegt ook op automatische piloot, om botsingen in de lucht te vermijden. - Als iedereen een vliegende auto heeft, krijgen we files in de lucht. - Wat als je zonder benzine valt in de lucht? Je stort dan naar beneden. - Onze vliegende auto s zouden op lucht vliegen. Je hebt dus geen benzine nodig en de auto kan niet uit de lucht vallen. - Voor mij is dat allemaal niet nodig. Laat ons maar op de grond blijven. - Ik vrees dat er veel ongelukken zullen gebeuren als iedereen de lucht in gaat. - Een stoel dient om op te zitten, een auto moet rijden, en een rugzak is ook niet gemaakt om te vliegen. - De mensen zullen nog luier worden en heel de lucht zal vol hangen met stoelen en auto s. Ik vind dat mensen beter wat meer zouden blijven bewegen. - In de lucht zijn er geen richtingaanwijzers. De mensen gaan de weg kwijtraken. - De rugzakken zullen met al de techniek die ze nodig hebben, veel te zwaar wegen.

8 VGC 8 - Hoe gaat dat allemaal verzekerd worden? - Er zal nog heel veel studiewerk nodig zijn vooraleer we de lucht ingaan. Het zijn allemaal leuke ideeën, maar ze zijn moeilijk realiseerbaar. - Om te beginnen kan er al een exemplaar van een vliegende auto worden gemaakt, die dan ergens kan worden tentoongesteld. Stemmingen Het voorstel om er in de toekomst voor te zorgen dat we door de lucht kunnen vliegen, wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 44 tegen en 3 onthoudingen. Het voorstel over de vliegende auto, wordt niet aangenomen met 6 stemmen voor, 47 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel over de vliegende rugzak wordt niet aangenomen met 11 stemmen voor, 41 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel over de vliegende stoel wordt niet aangenomen met 13 stemmen voor, 45 tegen en 3 onthoudingen. Het voorstel dat de mensen meer moeten blijven bewegen, omdat al dat gevlieg ons lui zal maken, wordt aangenomen met 52 stemmen voor, 3 tegen en 5 onthoudingen. De voorzitter.- Misschien krijgt het plan van Nathalia, Nora, Enesa en Eren van de groene klas wel genoeg steun. Want zij willen met de achtbaan naar school. Elke ochtend lekker naar school roetsjen, dat klinkt spannend. Kinderen van de groene klas.- Het is een achtbaan die onder de grond loopt. Het is dus eigenlijk een leuke metro, die extra veel bochten en loopings maakt. - Dat is geen goed idee. Bij het minste ongelukje zal alles opgestopt zitten. - Heel veel kinderen zijn bang in een achtbaan. Bovendien is het een peperduur plan. - Er is onder de grond te weinig plaats, tenzij men heel diep gaat graven. - Het is juist goed om heel diep te gaan en dan plots weer omhoog te komen. - Er zullen enorme werken nodig zijn om een achtbaan onder de grond te bouwen. - Als je al een beetje misselijk bent, maakt reizen met een achtbaan het nog erger. - In dat geval kan je nog altijd met de auto of met het gewone openbaar vervoer naar school gaan. Stemming Het voorstel om met een ondergrondse achtbaan naar school te gaan, wordt niet aangenomen met 14 stemmen voor, 42 tegen en 5 onthoudingen. De voorzitter.- Na het vliegen en de achtbanen, weer terug naar de realiteit. Hoe kunnen we er toch voor zorgen dat er minder files zijn? En dat er minder vervuiling is door de auto s?

9 VGC 9 - Ik vind dat er meer autoloze dagen moeten bijkomen. - Misschien is het een goede oplossing om minder auto s te produceren. De arbeiders in de autosector moeten dan wel geholpen worden om ergens anders een baan te vinden. - Dat is niet de juiste oplossing. Er is nu al te weinig werk. - Als we meer het openbaar vervoer gebruiken zorgen we voor minder vervuiling. - De benzine moet duurder worden. Dan zullen mensen hun auto vaker laten staan. - Meer openbaar vervoer is niet slim, want er wordt veel gestaakt en dan geraken nog minder mensen op hun werk of op school. - Alle brandstoffen moeten milieuvriendelijker worden gemaakt. Er bestaat nu al zoiets als blauwe petroleum die op basis van algen wordt gemaakt. Je lost daarmee ook het probleem van de vervuilende algen op. - De abonnementen voor het openbaar vervoer moeten goedkoper worden. - Het openbaar vervoer nemen als je niet in de stad woont, is erg lastig. - Men zou de auto s en de taxi s duurder moeten maken waardoor de mensen meer het openbaar vervoer zullen nemen. - Waarom de taxi s duurder maken? Voor heel wat mensen is een taxi een absolute noodzaak wanneer het openbaar vervoer tekortschiet. - We moeten alle auto s duurder maken, behalve de elektrische. Stemmingen Het voorstel om meer met het openbaar vervoer en minder met de auto te rijden, wordt niet aangenomen met 24 stemmen voor, 31 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel dat vervuilende auto s duurder moeten worden en milieuvriendelijke auto s goedkoper, wordt aangenomen met 30 stemmen voor, 22 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat de abonnementen voor trein, tram en bus goedkoper moeten worden, wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 10 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om de benzine duur te houden, zodat men minder met de auto gaat rijden, wordt niet aangenomen met 1 stem voor, 53 tegen en 7 onthoudingen. De ja-stemmer: ik heb per vergissing ja gestemd. Ik had neen willen stemmen. Het voorstel om meer autoloze dagen te organiseren, wordt aangenomen met 40 stemmen voor, 13 tegen en 8 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan om te eindigen nog een laatste keer op de stemknopjes drukken, om het allerbeste voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag te kiezen.

10 VGC 10 - Op de 3 e plaats staat het voorstel om in Brussel meer vrolijke vuilnisbakken te plaatsen, met 45 stemmen. - Op de 2 e plaats staat het voorstel voor goedkopere abonnementen voor het openbaar vervoer, met 46 stemmen. - Op de 1 ste plaats staat het voorstel dat de mensen meer moeten bewegen omdat ze anders lui worden, met 52 stemmen. Stemming Het voorstel dat de mensen meer moeten bewegen, haalt 32 stemmen en wordt dus uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het voorstel voor goedkopere abonnementen op het openbaar vervoer krijgt 16 stemmen, het voorstel voor vrolijke vuilnisbakken 13 stemmen. (Daverend applaus) De voorzitter.- Jullie waren fantastische parlementsleden! Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hebben zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd en ook naar de echte parlementsleden. (Onstuimig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 4 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 7-8. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door

Ik ben Sim-kaart. Mobiel bellen groep 5-6. De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag. Aangeboden door De Simkaart is een meisje, tikkeltje ondeugend en een echte kletsgraag Hoi! Blijf even aan de lijn. Ik zit namelijk op de andere. Wacht even. Hoi, ik kom zo even terug, want ik moet even iets zeggen over

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen?

Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dagboek Dagboek Nederland onder water?! Komt Nederland onder water te staan? En wat kunnen jij en de politiek doen om dit te voorkomen? Dat het klimaat verandert is een feit. Je hoort het overal om je

Nadere informatie

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT

Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT Kinderfolder ALS JE EEN GELEIDEHOND TEGENKOMT ROOS Roos (27) is zeer slechtziend. Ze heeft een geleidehond, Noah, een leuke, zwarte labrador. Roos legt uit hoe je het beste met geleidehond en zijn baas

Nadere informatie

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs

André Rouvoet ChristenUnie. Foto: Marie Cecile Thijs Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 9 juni. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks ook

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij?

Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Een meneer heeft veel ballonnen. Hij roept: Kinderen, kom erbij! Mijn ballonnen die zijn gratis. Wie wil een ballon van mij? Wat een mooie luchtballonnen! Geel, oranje, groen en blauw. Kies maar uit Daan,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij.

Soms ben ik eens boos, en soms wel eens verdrietig, af en toe eens bang, en heel vaak ook wel blij. Lied: Ik ben ik (bij thema 1: ik ben mezelf) (nr. 1 en 2 op de CD) : Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Weet ik wie ik ben? Ja, ik weet wie ik ben. Ik heb een mooie naam, van achter en vooraan.

Nadere informatie

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen

Kids. &Go. Informatieblad speciaal voor kinderen Informatieblad speciaal voor kinderen Datum; Aalsmeer, jaar 2011 Gemaakt door; Bianca Wegbrands daar, Wat leuk dat je dit informatieblad speciaal voor kinderen wilt lezen. Ik zal me eerst even aan jou

Nadere informatie

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school.

O, antwoordde ik. Verder zei ik niets. Ik ging vlug de keuken weer uit en zonder eten naar school. Voorwoord Susan schrijft elke dag in haar dagboek. Dat dagboek is geen echt boek. En ook geen schrift. Susans dagboek zit in haar tablet, een tablet van school. In een map die Moeilijke Vragen heet. Susan

Nadere informatie

Afscheid groep 8 3 JULI 2015

Afscheid groep 8 3 JULI 2015 Afscheid groep 8 3 JULI 2015 DE REGENBOOG Hallo iedereen, is en blijft een mooie en leuke school. De tijd op de Regenboog was super leuk, ik heb veel geleerd maar ook veel gelachen. Mijn klasgenoten en

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis.

Weer naar school. De directeur stapt het toneel op. Goedemorgen allemaal, zegt hij. * In België heet een mentor klastitularis. Weer naar school Kim en Pieter lopen het schoolplein op. Het is de eerste schooldag na de zomervakantie. Ik ben benieuwd wie onze mentor * is, zegt Pieter. Kim knikt. Ik hoop een man, zegt ze. Pieter kijkt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen!

Inhoud. 1 Wil je wel leren? 2 Kun je wel leren? 3 Gebruik je hersenen! 4 Maak een plan! 5 Gebruik trucjes! 6 Maak fouten en stel vragen! 1 Wil je wel leren? Opdracht 1a Wat heb jij vanzelf geleerd? 7 Opdracht 1b Van externe naar interne motivatie 7 Opdracht 1c Wat willen jullie graag leren? 8 2 Kun je wel leren? Opdracht 2a Op wie lijk

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Lesbrief over Leerplicht

Lesbrief over Leerplicht Lesbrief over Leerplicht Donderdag 19 maart 2015: Dag van de Leerplicht! Leerplicht? Hoezo? Ik ga toch gewoon naar school!? Ja, voor de meeste kinderen in Nederland is het de gewoonste zaak van de wereld

Nadere informatie

Verhaal: Jozef en Maria

Verhaal: Jozef en Maria Verhaal: Jozef en Maria Er was eens een vrouw, Maria. Maria was een heel gewone jonge vrouw, net zo gewoon als jij en ik. Toch had God haar uitgekozen om iets heel belangrijks te doen. Iets wat de hele

Nadere informatie

Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan!

Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan! Achtbanen! Verslag van het ontwerpen van een spannende achtbaan! Achtbaan Bouwen 4/5 Weken geleden ging heel groep 8 een achtbaan bouwen. Elke week gingen we verder aan de achtbaan. Het was van papier

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen

Hoofdstuk 2. Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen Hoofdstuk 2 Contact maken, inlichtingen verstrekken en onderhandelen 48 Gangbare uitdrukkingen bij contact maken en onderhandelen De meeste zinnen die in dit overzicht staan, zijn formeel. U kunt deze

Nadere informatie

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp!

Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Netje is een meid! Vrolijke meid, uit een vissersdorp! Haring! Verse haring! Wie maakt me los! Ik heb verse haring! Ha... ja, nou heb ik jullie aandacht, hè? Sorry, ik ben uitverkocht. Vandaag geen haring

Nadere informatie

Wat een vreemde bromfiets!

Wat een vreemde bromfiets! Wat een vreemde bromfiets! Waarom rijden er nu geen paarden meer met karren? Reed er vroeger een tram in ons dorp?! Met die bus zou ik ook wel eens willen rijden! 1. Voetgangers baas! Opdracht Lees het

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande

Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Koningspaard Polle en de magische kamers van paleis Kasagrande Eerste druk 2015 R.R. Koning Foto/Afbeelding cover: Antoinette Martens Illustaties door: Antoinette Martens ISBN: 978-94-022-2192-3 Productie

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen

Geboortegedichtjes. Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren. En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien. Die moet beslist met eigen ogen Geboortegedichtjes Wie zegt dat er geen wonderen gebeuren En ook nog nooit gebeurd zijn bovendien Die moet beslist met eigen ogen Dit schitterende wonder komen zien We hebben ze geteld Je armpjes en je

Nadere informatie

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL

Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Mijn reis met STIMI MAATSCHAPPIJ VOOR HET INTERCOMMUNAAL VERVOER TE BRUSSEL Openbaar vervoer is de verzamelnaam voor alle bussen, trams en metro s. Mijn naam is STIMI Ik ben 7 jaar en een grote fan van

Nadere informatie

Ria Massy. De taart van Tamid

Ria Massy. De taart van Tamid DE TAART VAN TAMID Ria Massy De taart van Tamid De taart van Tamid 1 Hallo broer! Hallo Aziz! roept Tamid. Zijn hart klopt blij. Aziz belt niet zo dikwijls. Hij woont nog in Syrië. Bellen is moeilijk in

Nadere informatie

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl

Actielessen. Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Veel succes! http://www.edusom.nl http://www.edusom.nl Actielessen Les 5. Feest in de buurt! Wat leert u in deze les? Nieuwe woorden Grammatica: werkwoorden in de verleden tijd Veel succes! Deze les is ontwikkeld in opdracht van: Gemeente

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman

Suzanne Peters. Blijf bij me! liefdesroman Suzanne Peters Blijf bij me! liefdesroman Hoofdstuk 1 Katja belde aan bij het huis. Ze vond het toch wel erg spannend. Het was de tweede keer dat ze op visite ging bij de hondenfokker en deze keer zou

Nadere informatie

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt.

U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. UW MENING GEVEN spreken inleiding en doel Een mening is wat iemand denkt of vindt. U leert in deze les om een mening vragen. U wilt dan weten wat iemand vindt. U leert ook uw mening geven. Uw mening geven

Nadere informatie

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts

Thema Gezondheid. Les 5. De tandarts http://www.edusom.nl Thema Gezondheid Les 5. De tandarts Inleiding Deze les gaat over praten bij de tandarts. Meneer Bashir komt voor controle bij de tandarts. De tandarts kijkt of alle tanden en kiezen

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding.

Mijn kledinggebruik. Succes! Dit gedeelte gaat over het kopen van kleding. Mijn kledinggebruik Wellicht weet je al dat verschillende aspecten van kleding slecht zijn voor het milieu. In deze opdracht gaan we bekijken op welke manier jij zelf je steentje bij kan dragen aan het

Nadere informatie

Help, mijn papa en mama gaan scheiden!

Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Help, mijn papa en mama gaan scheiden! Joep ligt in bed. Hij houdt zijn handen tegen zijn oren. Beneden hoort hij harde boze stemmen. Papa en mama hebben ruzie. Papa en mama hebben vaak ruzie. Ze denken

Nadere informatie

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113

Inhoud. Woord vooraf 7. Het allereerste begin 9. Oervaders 19. Israël als moeder 57. Wijsheid voor ouders en kinderen 83. Koninklijke vaders 113 Inhoud Woord vooraf 7 Het allereerste begin 9 Oervaders 19 Israël als moeder 57 Wijsheid voor ouders en kinderen 83 Koninklijke vaders 113 Profetische opvoedkunde 145 Kinderen in zijn koninkrijk 177 Leerling

Nadere informatie

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco.

3 Bijna ruzie. Maar die Marokkanen en Turken horen hier niet. Ze moeten het land uit, vindt Jacco. 1 Het portiek Jacco ruikt het al. Zonder dat hij de voordeur opendoet, ruikt hij al dat er tegen de deur is gepist. Dat gebeurt nou altijd. Zijn buurjongen Junior staat elke avond in het portiek te plassen.

Nadere informatie

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever.

NAAM. Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Vos en Waar is Haas het ijs? NAAM Uil kijkt in een boek. Het is een boek over dieren. Er staan plaatjes in. Van elk dier één. Uil ziet een leeuw. En een pauw. En een bever. Wat een raar beest! lacht Uil.

Nadere informatie

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk.

Micha kijkt Ruben aan. Hij trekt een gek gezicht. Micha houdt niet van puzzelen, want de puzzels die oma maakt, zijn altijd heel erg moeilijk. 1. Puzzelen Wie er het eerst is! Micha staat bij het schoolhek. Hij krijgt een harde klap op zijn schouder van Ruben, zijn grote broer. Oké. Micha is wel in voor een wedstrijdje. Hij begint meteen te rennen,

Nadere informatie

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen.

Wat is PDD-nos? VOORBEELDPAGINA S. Wat heb je dan? PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Wat is PDD-nos? 4 PDD-nos is net als Tourette een neurologische stoornis. Een stoornis in je hersenen. Eigenlijk vind ik stoornis een heel naar woord. Want zo lijkt het net of er iets niet goed aan me

Nadere informatie

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven.

TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. TITEL ACTIVITEIT + beschrijving: filosofisch gesprek over geloven. Beginsituatie: De lln doen als inleiding op het project rond geloven en de kerkwandeling, een filosofisch gesprek. Er komen verschillende

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI

H.A.N.G. PLEKKEN. Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI H.A.N.G. PLEKKEN Heel Aardig? Niet Geweldig! > OP BEZOEK BIJ HET NAI Binnenkort ga je met je klas op bezoek bij het Nederlands Architectuur instituut (NAi). Daar zal je het programma H.A.N.G. plekken volgen.

Nadere informatie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie

Stem dan ChristenUnie. André Rouvoet ChristenUnie Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 22 november. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Musical De Eendenclub verdwaalt

Musical De Eendenclub verdwaalt Pagina 1 van 9 Musical De Eendenclub verdwaalt Normale versie voor 3 typetjes (Otto/Elle/Izzi) Een eigen productie van Recrateam Zang: Leonie van Gent en Martijn Boer Stemmen op de cd-versie: Martijn Boer

Nadere informatie

Inleiding. Veel plezier!

Inleiding. Veel plezier! Inleiding In dit boek lees je over Danny. Danny is een jongen van 14 jaar. Er zijn veel dingen die Danny verkeerd doet. Hij rent door de school. Hij scheldt zomaar een klasgenoot uit. Of hij spuugt op

Nadere informatie

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg

Pasen met peuters en kleuters. Jojo is weg Pasen met peuters en kleuters Beertje Jojo is weg Thema Maria is verdrietig, haar beste Vriend is er niet meer. Wat is Maria blij als ze Jezus weer ziet. Hij is opgestaan uit de dood! Wat heb je nodig?

Nadere informatie

Inhoud Slaapkamer 6 Opwarming 8 Een jaar later 10 Genoeg 12 Terrorist 14 Geheim 16 Olie 20 R.O.A. 23 Betty 26 Vertrouwen 29 Feiten 32 G.O.F. 35 Protest 38 Warm 42 Reuzenmachine 44 Een bewaker! 47 Terrorist?

Nadere informatie

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren

MARIAN HOEFNAGEL. De nieuwe buurt. Uitgeverij Eenvoudig Communiceren MARIAN HOEFNAGEL De nieuwe buurt Uitgeverij Eenvoudig Communiceren 1 4 Een nieuw huis Dit is nu ons nieuwe huis. De auto stopt en Kika s vader wijst trots naar het huis rechts. Kika kijkt. Het is een rijtjeshuis

Nadere informatie

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad?

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Korte omschrijving workshop De workshop begint met een kort filmpje over de gemeenteraad. De workshopleider doet vervolgens met

Nadere informatie

BINNENSUIS Jehudi van Dijk

BINNENSUIS Jehudi van Dijk BINNENSUIS Jehudi van Dijk Op het toneel staat een vrouw. Ze draagt gewone kleren en ze heeft een horloge om. Ook staat er een stoel en een prullenbak en ligt er een pluisje op de grond. Ik denk altijs

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

Wij zijn twee vrienden... jij en ik

Wij zijn twee vrienden... jij en ik Wij zijn twee vrienden... jij en ik Twee dikke vrienden... jij en ik voor Nona voor altijd negen... voor altijd in mijn hart Kika Konijn Kika Konijn was een goede vriendin van alle dieren in het bos. Ze

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou!

Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou! Hallo Ben jij een kind van gescheiden ouders? Dit werkboekje is speciaal voor jou Als je ouders uit elkaar zijn kan dat lastig en verdrietig zijn. Misschien ben je er boos over of denk je dat het jouw

Nadere informatie

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen.

Dino en het ei. Duur activiteit: 30 minuten Lesdoelen: De kleuters: kunnen een prent linken aan een tekst; kunnen het verhaal navertellen. Dino en het ei Bibliografie: Demyttenaere, B. (2004). Dino en het ei. Antwerpen: Standaard. Thema: niet alles is steeds wat het lijkt, illusies Korte inhoud: Elke nacht staat er een groot wit ei tussen

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl

ROSANNE. Oh, oh, oh. Van Aemstel Produkties - De leukste uitjes van Amsterdam - www.amterdamexcursies.nl ROSANNE Rosanne, ik weet dat er heel veel mannen zijn Elke keer weer een ander en mij doet 't pijn Want jou liefde waarmee jij mij soms verblijdt Wil ik liever, liever, liever, liever voor altijd Als ik

Nadere informatie

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is.

Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Een wat strenge stem, hij wil graag officiëler klinken dan hij in wezen is. Goedendag! Als ik even de aandacht mag, ja! Dank u. Dan geef ik nu het woord aan mezelf. Als ik mij eerst eens even mag introduceren.

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht.

1. Joris. Voor haar huis remt Roos. Ik ben er. De gordijnen beneden zijn weer dicht. 1. Joris Hé Roos, fiets eens niet zo hard. Roos schrikt op en kijkt naast zich. Recht in het vrolijke gezicht van Joris. Joris zit in haar klas. Ben je voor mij op de vlucht?, vraagt hij. Wat een onzin.

Nadere informatie

Iris marrink Klas 3A.

Iris marrink Klas 3A. Iris marrink Klas 3A. 1 Inhoud. 1- Voorpagina 2- Inhoud, inleiding & mijn mening 3- Dag 1 4- Dag 2 5- Dag 3 6- Dag 4 7- Dag 5 Inleiding. Ik kreeg als opdracht om een dagverslag te maken over Polen. 15

Nadere informatie

1Wat is examenvrees eigenlijk?

1Wat is examenvrees eigenlijk? 8 1Wat is examenvrees eigenlijk? Lars is bang voor spinnen. Toen hij de foto op dit werkboek zag, kreeg hij kippenvel en ging hij anders ademhalen. Toen we Lars vroegen of de spin hem kon bijten, riep

Nadere informatie

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht.

ze terug in de la. Dan haalt ze de pannen van het fornuis en zet ze op de onderzetters. Thomas vouwt zijn handen en doet zijn ogen dicht. 1. Te laat thuis Wanneer gaan we eten, mam? Thomas loopt de keuken in en tilt de deksel van een pan. Mmm! Macaroni! Daar heb ik wel zin in. Mama pakt de deksel uit Thomas hand en doet hem weer op de pan.

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie

De olifant die woord hield

De olifant die woord hield De olifant die woord hield Een voorstelling van verhalenverteller Peter Faber www.peterfaber.eu Inleiding Aan het eind van haar leven las Annie MG Schmidt al haar sprookjes nog eens door. Genadeloos streepte

Nadere informatie

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok

Het is herfst in de poppenkast. door Nellie de Kok Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok 1 Het is herfst in de poppenkast door Nellie de Kok Samenvatting Jan en Katrijn gaan naar het bos om spullen te zoeken voor de herfsttafel. Als Jan in

Nadere informatie

De Drijvende Speelstad

De Drijvende Speelstad De Drijvende Speelstad Spelen op het water In Rotterdam wordt op het water in de Rijnhaven een complete wijk gebouwd. Maar hoe maken we deze drijvende stad leuk voor kinderen? We maken er een Drijvende

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2012

Kinderboekenweek 2012 www.dekloostertuin.nl De Kloostertuinier Informatiebulletin van: CBS De Kloostertuin te Assen 8 e Jrg. nr. 2 27 september 2012 Kinderboekenweek 2012 Hallo wereld in tachtig dagen Mooi project, mooi project

Nadere informatie

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven.

Water Egypte. In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Water Egypte In elk land hebben mensen hun eigen gewoontes. Dat merk je als je veel reist. Ik zal een voorbeeld geven. Ik ga naar een restaurant in Nederland. Daar bestel ik een glas water. De ober vraagt

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua

Spreekbeurt Dag. Oglaya Doua Spreekbeurt Dag Oglaya Doua Ik werd wakker voordat m n wekker afging. Het was de dag van mijn spreekbeurt. Met m n ogen wijd open lag ik in bed, mezelf afvragend waarom ik in hemelsnaam bananen als onderwerp

Nadere informatie

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg.

Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Een week varen met de morgenster. Suzanne van Tilborg. Ik begon deze week met het gevoel ik heb er zin in en ik zie wel wat we allemaal gaat gebeuren, ik laat het wel op me afkomen. Na de eerste dag voor

Nadere informatie