VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL

2 VGC 2 Vergadering Kinderparlement donderdag 20 december 2012 Voorzitter: Hilde Vissers De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze bijzondere parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de ministerpresident de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Eén van die parlementsleden staat hier vooraan: Jean-Luc Vanraes. Ik geef hem graag het woord. Jean-Luc Vanraes, Brussels parlementslid van voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissies.- Goeiemorgen allemaal. Jullie gaan vandaag doen wat ik normaal doe: debatteren in het parlement. Alvast proficiat voor het mooie voorbereidende werk dat jullie gedaan hebben. Ik heb een aantal knappe knutselwerkjes en tekeningen gezien. Jullie leerkrachten hebben daarbij een belangrijke rol gespeeld. Daarom vraag ik speciaal voor hen een stevig applaus. (Levendig applaus) Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor. De GROENE klas is de Groene School uit Anderlecht. Zij maakten die magisch mooie maquette met het Atomium erbovenop. En ze hebben ook een leuk liedje klaar. De ORANJE klas is de Lutgardisschool Sint-Juliaan uit Oudergem. De kinderen hebben geweldig getekend, maar helaas is de postbode hun tekeningen vergeten af te leveren. De BLAUWE klas is de Sint-Jozefschool uit Sint-Agatha-Berchem. Zoals jullie kunnen zien zitten er daar alleen meisjes in de klas Want de jongens zitten in de RODE klas, dat is de Sint-Albertusschool uit Sint-Agatha- Berchem. De jongens en de meisjes hebben samen een stapel tekeningen gemaakt, en er zitten een paar heuse toptalenten tussen. De GELE klas is het Regenboogje uit Etterbeek. En daar hebben de kinderen hun ingenieuze ideeën netjes op papier gezet. Jullie gaan vandaag debatteren over de toekomst van Brussel. In een debat mag je duidelijk je mening geven, maar moet je ook luisteren naar de mening van de andere kinderen. Alles wat jullie vandaag vertellen wordt genoteerd door de verslaggevers. Hun verslag wordt later ook bezorgd aan de echte parlementsleden. Ik wens jullie een bijzonder aangename voormiddag toe. (Applaus)

3 VGC 3 De voorzitter.- Zoals meneer Vanraes al zei, draaien we vandaag de rollen om en mogen jullie als kleine parlementslidjes de taak van de echte parlementsleden voor een ochtend overnemen. Het zal ook een speciale dag worden voor Femke, die hier naast mij zit. Haar oma werkt in het Brussels Parlement en Femke mag vandaag de rol van ondervoorzitter overnemen. Ik heb haar een hamertje gegeven. Daarmee kan ze om stilte vragen als jullie allemaal door elkaar praten. (De voorzitter zet een grote roze bril op) Bekijk Brussel door je toekomstbril en verander de stad zoals jij het wil! Dat is deze keer het discussiethema. Hoe kijken jullie tegen de toekomst aan? Welke dromen koesteren jullie voor Brussel als jullie later groot zullen zijn? We willen het dolgraag van jullie horen! Jullie hebben alvast een heleboel prachtige plannen bedacht. Daarover gaan we net als de echte parlementsleden eerst debatteren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. - De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons Stemming De voorzitter.- Ik stel voor dat we die stemknopjes meteen eens uitproberen. Ik leg 3 uitspraken voor en met de stemknopjes kan je beslissen welke uitspraak het best bij je past. Wie akkoord gaat met de uitspraak Ik heb er zin in en ik ga zeker iets zeggen, drukt op de groene knop. Wie akkoord gaat met Ik zwijg liever in het Kinderparlement, drukt op de rode knop. Wie akkoord gaat met Ik ga misschien iets zeggen, misschien ook niet, drukt op de witte knop. Resultaat van de stemming: Groen 9, Rood 59, Wit 8. De voorzitter.- Jullie zijn nog een beetje verlegen, maar daar zal in de loop van deze zitting vast verandering in komen, daar ben ik van overtuigd! Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in 3 thema s. Eerst zorgen we voor meer natuur en minder vervuiling in Brussel. Daarna werpen we een blik in de verre toekomst met een heleboel sciencefiction voorstellen! En als we nog tijd overhebben, liggen er nog een paar vrolijke buitenbeentjes te wachten.

4 VGC 4 MEER NATUUR EN MINDER VERVUILING De voorzitter.- Jullie willen van Brussel graag een kraaknette stad maken. Want als we geen zorg dragen voor de natuur, is er straks geen toekomst meer. De groene klas heeft een knap liedje geschreven op de melodie van Sing For The Climate. Jullie vinden de tekst op jullie banken, dus zing maar lekker mee! Kinderen van de groene klas.- (De andere klassen zingen mee) We zijn slecht bezig Zo loopt het mis We moeten er iets aan doen En dat moet hier, hier, hier! Refrein We zijn slecht bezig Het wordt niet beter En we moeten echt iets doen Door die auto s Is er slechte lucht En blazen wij onze laatste zucht x3 (Refrein) Maak het groener x2 Maak het schoner x2 Maak het beter, maak het breder En dat moet hier, hier, hier! (Refrein) En zo moeten wij reageren Geen ongelukken meer Niet nog een keer (Denderend applaus) Brussel x 4 We zijn slecht bezig Zo loopt het mis We moeten er iets aan doen En dat moet hier, hier, hier! De voorzitter.- Maak het groener en schoner, zingen jullie. Vinden jullie dat het nu mis gaat? Hoe kunnen we van Brussel een propere stad maken?

5 VGC 5 Kinderen van de groene klas.- In Brussel belandt er teveel afval op straat. Er moeten daarom meer vuilnisbakken komen. We moeten ook beter sorteren en recycleren. De voorzitter.- De kinderen van de oranje klas geven jullie vast gelijk, want ook zij willen Brussel schoner maken. Jongens en meisjes, wat kan er volgens jullie verbeteren? Kinderen van de oranje klas.- Er moet meer groen komen zodat de ongezonde lucht worden gefilterd. Er moeten meer bomen geplant worden, vooral in de buurt van drukke verkeersaders. De voorzitter.- Ook Maïssa van de blauwe klas wil meer groen. Op haar tekening staat een groot park met veel natuur. Zijn er nu te weinig parken te vinden in Brussel, Maïssa? Maïssa.- Ik vind dat er meer parken moeten aangelegd worden, zodat kinderen buiten kunnen spelen. Er mogen ook meer speeltuinen bijkomen. Commentaar van de parlementsleden - Extra vuilnisbakken kosten veel. Waar moet dat geld vandaan komen? - Er zijn volgens mij genoeg vuilnisbakken. Ze moeten alleen sneller worden leeggemaakt. - Bomen planten in de buurt van verkeersaders is gevaarlijk. Er kunnen auto s tegen rijden. - Nu een nieuwe boom planten, heeft pas na vele jaren effect. Het duurt lang voor een boom volgroeid is. Dus moeten er zo veel mogelijk volwassen bomen worden geplant. - Minder auto s en meer mensen op de fiets, dat hebben we nodig. Helaas is fietsen in Brussel niet echt veilig. Er moeten meer fietspaden komen. - Brussel zou autovrij moeten worden, dan is er bijna geen CO 2 -uitstoot meer. - Als er geen auto s meer rijden in Brussel, dan is er meer plaats voor fietsers en voor het openbaar vervoer. - Er moeten dan wel uitzonderingen komen. Wat als je naar een plaats moet gaan waar er geen openbaar vervoer is. Auto s blijven nodig. - De vervuilende auto s moeten vervangen worden door elektrische auto s. - Elektriciteit moet milieuvriendelijk geproduceerd worden. Dat is nu meestal niet het geval. - Als er meer bomen komen in de stad, dan vallen er ook meer bladeren in de herfst en dat maakt de wegen en de voetpaden gevaarlijk glad. - Als meer auto s elektrisch gaan rijden, blijft er misschien te weinig elektriciteit over voor de verlichting. - Om te gaan shoppen is het openbaar vervoer niet erg geschikt. Je moet dan met al die zakken sleuren. Shoppen moet nog kunnen met de auto. - Ik heb een oplossing voor het shopping-probleem: minder kopen. (Gelach) - Er moeten meer zonnepanelen komen op grote gebouwen in Brussel. Dat is milieuvriendelijk. - In een auto ben je veiliger bij aanrijdingen dan op de fiets.

6 VGC 6 - Als je meer fietsen in het verkeer wil, dan moet de aankoop van een fiets goedkoper worden. - Het Villo-systeem moet verder worden uitgewerkt. - Ik ben voorstander van meer autoloze dagen. Ik denk aan een autoloze zondag om de 2 maanden. - Het openbaar vervoer moet uitgebreid worden met elektrische trams en bussen. - We moeten meer carpoolen en systemen zoals Cambio moeten worden uitgebreid. - Je zou auto s alleen kunnen toelaten voor wie echt de auto nodig heeft. Ik denk dan aan ziekenwagens, de brandweer of het vervoer van gehandicapten. - Waarom geen auto s met zonnepanelen op het dak? En als er dan een dag is zonder zon zoals vandaag? Dan rijden die auto s niet. Zonnepanelen laden energie op in een batterij en die kan je ook gebruiken als er geen zon is. - Als het sneeuwt, is het moeilijk om met de fiets te rijden. Dan moet er meer zout gestrooid worden. - Om te shoppen is de fiets niet erg handig. - Auto s op elektriciteit laten rijden is geen goed idee want het duurt heel lang om de batterijen op te laden. Voor mij mag de situatie blijven zoals ze nu is. - Fietsers zouden beter het verkeersreglement moeten naleven. - De auto wordt te vaak gebruikt voor korte afstanden. - Misschien zouden we de weekends autovrij kunnen maken. Je mag dan alleen nog je auto gebruiken op werkdagen, en op zaterdag en zondag moet je gebruik maken van de fiets of het openbaar vervoer. Stemmingen Het voorstel om meer vuilnisbakken te plaatsen in de stad, wordt niet aangenomen met 25 stemmen voor, 33 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel dat de vuilnisbakken sneller moeten worden leeggemaakt, wordt aangenomen met 66 stemmen voor, 5 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om meer te recycleren en het afval meer te sorteren, wordt aangenomen met 55 stemmen voor, 16 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel dat er langs de straten meer bomen moeten worden geplant om de lucht te zuiveren, wordt aangenomen met 33 stemmen voor, 26 tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel dat er meer bomen moeten komen, maar niet langs de straat, wordt aangenomen met 38 stemmen voor, 28 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om Brussel autovrij te maken wordt niet aangenomen met 11 stemmen voor, 58 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel voor minder auto s in de stad en meer openbaar vervoer en fietsers, wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 22 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel voor meer elektrische auto s in Brussel wordt niet aangenomen met 19 stemmen voor, 37 tegen en 20 onthoudingen. Het voorstel voor meer auto s op zonne-energie wordt niet aangenomen met 22 stemmen voor, 38 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel dat auto s op diesel en benzine mogen blijven rijden, wordt niet aangenomen met 9 stemmen voor, 45 tegen en 22 onthoudingen.

7 VGC 7 Het voorstel om een autoloze zondag te houden om de twee maanden wordt aangenomen met 64 stemmen voor, 6 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel dat de auto wel tijdens de week maar niet tijdens het weekend mag worden gebruikt, wordt niet aangenomen met 6 stemmen voor, 55 tegen en 14 onthoudingen. Het voorstel dat shoppen met de auto mogelijk moet blijven, wordt niet aangenomen met 29 stemmen voor, 40 tegen en 6 onthoudingen. Naar aanleiding van deze stemming wil de voorzitter graag weten hoeveel jongens en hoeveel meisjes er in de zaal zitten. Hebben deelgenomen aan de stemming: 37 jongens en 36 meisjes. Het voorstel dat er meer windmolens moeten worden gebouwd om elektriciteit te produceren, wordt niet aangenomen met 10 stemmen voor, 52 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel om zonnepanelen te plaatsen op de grote gebouwen in de stad wordt aangenomen met 43 stemmen voor, 22 tegen en 10 onthoudingen. De voorzitter.- De gele klas wil de vervuiling aanpakken met een heel apart voorstel, want er zijn in Brussel nog heel wat mensen die sigaretten of sigaren roken, en dat stinkt natuurlijk. Daarom komt er voor de rokers best een apart plein. Jongens en meisjes, dat moeten jullie toch eens uitleggen. Mag je dan alleen nog roken als je op dat plein staat? Kinderen van de gele klas.- Wij willen een apart plein voor de rokers om zo het passief roken tegen te gaan. Als alle rokers samen moeten gaan staan, dan vervuilen ze alleen hun eigen lucht. Het plein moet vol staan met slogans tegen het roken. Commentaar van de parlementsleden - Dat is veel te ingewikkeld. Als je zin hebt in een sigaret, moet je helemaal naar dat plein gaan. Wie wil dat nu doen? - Wie zal controleren of rokers niet gewoon thuis of in de tuin een sigaret opsteken? - Er moeten boetes komen voor wie toch thuis rookt en controles via een netwerk van rookdetectors. - Waarom geen gezonde sigaretten op de markt brengen? - Wie wil er nu in de buurt van dat rookplein wonen? - Er moeten grote dampkappen komen op dat plein om de slechte lucht af te voeren. - Dat is een totaal onrealistische plan! - Het is beter dat er een verbod komt op de verkoop van sigaretten. - Ik vind een rookplein een goed idee. Maar je moet er dan minstens een paar per gemeente installeren. - Een rookplein zal de sfeer tussen rokers en niet-rokers nog meer verpesten. - Er zullen tegen deze oplossing betogingen komen van de rokers. - Een betere oplossing zou zijn om de sigaretten duurder te maken. - Sigaretten duurder maken is een ramp voor wie rookt en arm is. Moeten zij zich dan in de schulden steken om een pakje sigaretten te kopen?

8 VGC 8 Stemmingen Het voorstel om een speciaal plein te installeren voor rokers, met dampkappen om de vuile rook op te vangen, wordt niet aangenomen met 15 stemmen voor, 57 tegen en 4 onthoudingen. Het voorstel om de verkoop van sigaretten te verbieden, wordt aangenomen met 37 stemmen voor, 25 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om de sigaretten duurder te maken wordt niet aangenomen met 31 stemmen voor, 36 tegen en 7 onthoudingen. Standpunt van een tegenstemmer: Als de sigaretten duurder worden, zullen sommige rokers geen geld meer hebben en dakloos worden. SCIENCE FICTION De voorzitter.- In Hollywood maken ze fantastische sciencefictionfilms, maar jullie hebben minstens evenveel fantasie. Franz van de rode klas, bijvoorbeeld, maakte een geweldig mooie tekening, en daarop waren mensen te zien met zwevende schoenen. En ook Reda van de rode klas tekende mensen met vleugelschoenen. Door de lucht naar school zoeven, dat vinden jullie leuk? Franz.- Vliegende schoenen hebben heel veel voordelen: ze veroorzaken geen luchtvervuiling en je bent overal snel ter plaatse. De voorzitter.- De twee Arno s, Julien en Jelle uit de rode klas hebben het meer voor vliegende auto s. Julien en Jelle.- Met vliegende auto s heb je geen last meer van de files; je hoeft ook het vliegtuig niet meer nemen voor verre verplaatsingen. De voorzitter.- Op de affiches van de groene klas zagen we geen mensen of auto s in de lucht, maar vliegende trams en bussen. Vliegend openbaar vervoer. Is dat de geknipte oplossing voor de files in Brussel? Kinderen van de groene klas.- Vliegende bussen vervuilen nog minder dan wanneer iedereen zijn eigen vliegende auto neemt. En het zal ook veiliger zijn. Commentaar van de parlementsleden - Is dat allemaal wel technisch mogelijk? De voorzitter wijst erop dat het gaat om toekomstplannen en dat die vliegende auto s, bussen of schoenen nog uitgevonden kunnen worden. Misschien wel door kinderen die vandaag in dit Kinderparlement zitten. - Er wordt al gewerkt met propulsiemotoren voor raketten. Dus moeten vliegende auto s later zeker ook kunnen. - We moeten het verkeer verdelen: een deel in de lucht, een ander deel op de grond. - Hoe regel je het verkeer in de lucht? Dat gaat toch een enorme chaos worden!

9 VGC 9 Via zwevende verkeersborden. (Gelach) - Wat als een vliegende auto in de lucht stukgaat? Dan zal die neerstorten. We zorgen voor automatische parachutes. (Gelach) - Als er een ongeval gebeurt in de lucht, dan vallen de brokstukken naar beneden, en is er ook schade op de grond. Als auto s in de lucht botsen, dan moeten de passagiers hun vliegende schoenen gebruiken. (Vrolijkheid) - Om vliegende auto s te maken zijn er weer eens meer fabrieken nodig. Misschien is het beter om alleen het openbaar vervoer vliegend te maken. - Vliegende auto s zijn ook vervuilend. Er is een nieuwe niet-vervuilende brandstof nodig voor het verkeer in de lucht. Stemmingen Het voorstel van de vliegende schoenen wordt niet aangenomen met 21 stemmen voor, 51 tegen en 3 onthoudingen. Het voorstel voor vliegende milieuvriendelijke auto s, wordt niet aangenomen met 24 stemmen voor, 40 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel om het openbaar vervoer vliegend te maken, wordt niet aangenomen met 21 stemmen voor, 49 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel voor een 50/50-verhouding tussen verkeer in de lucht en verkeer op de grond, wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 55 tegen en 3 onthoudingen. De voorzitter.- Sommige kinderen zien de toekomst helaas somber in. Cedric van de rode klas maakte een kunstige tekening, waarop we zien dat Brussel helemaal omgeven is door water, omdat de stad overspoeld werd door een Tsunami. Cedric, geloof jij dat morgen de wereld zal vergaan, zoals de Maya s dat voorspeld hebben? Cedric.- Ik heb die tekening gemaakt omdat de mensen nu geen zorg dragen voor het milieu. Er wordt een gevaarlijk spel gespeeld. Als we zo doorgaan, zal de wereld vergaan. De voorzitter.- Ook Luna van de blauwe klas heeft de blues. Zij tekende een verpieterd Atomium dat helemaal vervuild is. Luna.- Dat afgeleefd Atomium heb ik getekend om aan te tonen dat er te veel vervuiling is. Er moeten dringend campagnes komen om de mensen wakker te schudden. Ik vind dat iedereen moet helpen en dat we allemaal samen moeten stoppen met de stad te vervuilen. De voorzitter.- Op tekeningen van de gele en de groene klas zien we dat Brussel vrolijker en vooral kleurrijker moet worden. Kinderen van de groene klas.- Brussel mag een kleurtje krijgen. Als we de huizen een vrolijke lik verf geven, zal de stad er veel mooier uitzien. Nu is alles te grijs en grauw. Kinderen van de gele klas.- Er zijn in Brussel ook meer hypermoderne gebouwen nodig. De stad zal er dan veel stijlvoller uitzien.

10 VGC 10 Commentaar van de parlementsleden - Vervuilers moeten strenger worden aangepakt. Als mensen afval op straat weggooien, moeten ze een strenge boete krijgen. Dat zou in de wet moeten staan. - Er zou een toonzaal moeten komen met allerlei vervuilde voorwerpen om de mensen te confronteren met hun verantwoordelijkheid. - Er zijn meer leuke en kleurrijke shoppingcenters nodig. (Gelach) Net niet. Er zijn er nu al te veel! Stemmingen De voorzitter vraagt een stemming over de vraag: Denken jullie dat morgen de wereld zal vergaan? Uitslag van de stemming: JA: 11 / NEEN: 53 / Onthouding: 11 Het voorstel dat iedereen dringend moet stoppen met alles te vervuilen, wordt aangenomen met 66 stemmen voor, 3 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel dat er een wet moet komen die mensen straft als ze vervuilen, wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 37 tegen en 21 onthoudingen. Het voorstel dat er meer hypermoderne gebouwen moeten bijkomen in Brussel, wordt aangenomen met 39 stemmen voor, 19 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel dat er in Brussel meer vrolijke en kleurrijke gebouwen moeten komen, wordt aangenomen met 48 stemmen voor, 19 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel dat er extra shoppingcenters mogen komen in Brussel, met een vrolijk kleurtje, wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 56 tegen en 3 onthoudingen. BUITENBEENTJES De voorzitter.- We hebben tot slot nog een paar originele voorstellen klaarliggen. De kinderen van de gele klas willen elk jaar een Kinderdag organiseren. Jongens en meisjes, wat bedoelen jullie precies? Kinderen van de gele klas.- Wij willen graag 1 keer per jaar een Kinderdag houden, net zoals Vader- of Moederdag. De kinderen mogen dan de baas spelen en krijgen ook cadeautjes. De voorzitter.- Achraf van de rode klas krijgt van mij de prijs voor het grappigste voorstel. Hij wil Manneken Pis een broertje geven. Achraf, hoe moet dat broertje dan heten? Achraf.- Manneken Kak! (Vrolijkheid) De voorzitter.- En wat komt er uit Manneken Kak? Achraf.- Chocolade! (Gelach)

11 VGC 11 Stemmingen Het voorstel om jaarlijks een kinderdag te houden, wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 24 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel dat Brussel naast Manneken Pis ook een Manneken Kak moet krijgen, waar chocolade uit komt, wordt aangenomen met 61 stemmen voor, 13 tegen en 2 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan om te eindigen nog een laatste keer op de stemknopjes drukken, om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag te kiezen. Vooraf geef ik het woord aan onze ondervoorzitter Femke. Welke voorstellen sprongen eruit? Femke.- Ik vond het voorstel om meer kleur te brengen in Brussel heel leuk. Ik sta ook achter het verbod op de verkoop van sigaretten, en het zou fijn zijn als er meer autovrije zondagen bijkwamen. De twee leukste voorstellen vond ik meer kleurrijke gebouwen in Brussel en Manneken Kak, het broertje van Manneken Pis. De voorzitter.- Deze 3 voorstellen hebben jullie het hoogst aantal stemmen gegeven: - het voorstel om een autovrije zondag te houden om de 2 maanden kreeg 64 stemmen. - het voorstel dat iedereen moet stoppen met vervuilen en het voorstel dat de vuilnisbakken vaker moeten worden leeggemaakt, kregen allebei 66 stemmen. Jullie mogen nu nog een allerlaatste keer op de stemknopjes duwen om het beste voorstel van vandaag te kiezen. Stemming Twee voorstellen eindigen ex aequo: het voorstel om een autovrije zondag te houden om de 2 maanden en het voorstel om te stoppen met vervuilen kregen allebei 30 stemmen. Het voorstel over de vuilnisbakken kreeg 19 stemmen. (Levendig applaus) De voorzitter.- Jullie waren fantastische parlementsleden! Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hebben zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd en ook naar de echte parlementsleden. (Onstuimig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 4 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Project: Duurzaamheid

Project: Duurzaamheid : Project Wat is duurzaamheid? Vanuit dit project gaan we kijken naar wat duurzaamheid is. Het klinkt eigenlijk best wel sjiek! Het klinkt als iets dat heel lang mee gaat. Maar wat is duurzaamheid nu eigenlijk?

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 9 november 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN

VERKIEZINGS PROGRAMMA KAMPEN VERKIEZINGS PROGRAMMA 2018-2022 KAMPEN Mijn naam is Nieke Jansen. Ik zit in de gemeenteraad voor GroenLinks. Dat is een politieke partij. In deze folder leg ik uit wat de gemeenteraad is. Ik vertel ook

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn

eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Op weg met Jezus eerste communieproject H. Theobaldusparochie, Overloon Hoofdstuk 6 Het leven kan een feest zijn Eerste communieproject "Op weg met Jezus" hoofdstuk 6 blz. 1 Door welke poort moet je gaan

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 29 oktober 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel

Team 5: Natuur. Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Zonnepanelen op school Team 5: Natuur Onderzoek naar de natuurlijke zonnecel Jullie gaan onderzoeken of de plant een zonnecel is en wie daar gebruik van maken 1. SAMENWERKEN IN EEN TEAM Jullie gaan samenwerken

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad?

Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Workshop A Hoe werkt de gemeenteraad? Korte omschrijving workshop De workshop begint met een kort filmpje over de gemeenteraad. De workshopleider doet vervolgens met

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Propere lucht voor elke Brusselaar LUCHTPLAN CD&V BRUSSEL

Propere lucht voor elke Brusselaar LUCHTPLAN CD&V BRUSSEL Propere lucht voor elke Brusselaar LUCHTPLAN CD&V BRUSSEL De lucht die we inademen maakt alle Brusselaars gelijk. Wat je afkomst, taal of financiële situatie is: we ademen dezelfde lucht in. De strijd

Nadere informatie

Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit Hoofdstuk 32. Luchtkwaliteit Samenvatting De laatste jaren komt steeds vaker de luchtkwaliteit in het nieuws, vooral in stedelijk gebied. Bijna vier op de tien Leidenaren maakt zich hier wel eens zorgen

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze?

Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Workshop C Waarom is stemmen belangrijk en hoe maak ik mijn keuze? Korte omschrijving workshop In deze workshop ontdekken de deelnemers

Nadere informatie

Mijn Amsterdam - samen maken we de stad van de toekomst is een educatieprogramma voor kinderen van groep 8 uit Amsterdam Nieuw-West georganiseerd

Mijn Amsterdam - samen maken we de stad van de toekomst is een educatieprogramma voor kinderen van groep 8 uit Amsterdam Nieuw-West georganiseerd Mijn Amsterdam - samen maken we de stad van de toekomst is een educatieprogramma voor kinderen van groep 8 uit Amsterdam Nieuw-West georganiseerd door Pakhuis de Zwijger. Drie dagen lang zijn 250 kinderen

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen

Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen Junior Verkiezingsprogramma 2018 Utrechtse Heuvelrug Goed onderwijs Goede zorg Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 1. Kansen voor iedereen 3 2. Een gezonde en groene toekomst 3 3. Wonen, leven

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3!

Voor het welzijn van kind en school. Klas 3! Voor het welzijn van kind en school Klas 3! Wat is energie Energie heb je nodig om iets te doen. Je hebt het nodig om een auto mee te kunnen laten rijden, een huis mee te verwarmen of een fabriek mee te

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

De Keukentafel Uitdaging

De Keukentafel Uitdaging De Keukentafel Uitdaging MAG HET WAT RUSTIGER AAN DE KEUKENTAFEL Gemaakt in het kader van het Swing project Een cliëntproces; tools voor samenwerking Door Nic Drion Aan de keukentafel Aan de keukentafel

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1

s Speelbrief ZO LEES IK PIPPO PIPPO-thema prentenboeken JULI 2017 Speelbrief - Juli p1 THEMA: OP VAKANTIE MET DE ALLERKLEINSTEN! s Speelbrief JULI 2017 Aapje Pippo gaat met de trein op reis. Bruintje Beer en peuter Max spelen aan de waterkant en nijntje logeert bij haar opa en oma. Allemaal

Nadere informatie

We geven de buurt een boost. 3 de en 4 de leerjaar

We geven de buurt een boost. 3 de en 4 de leerjaar We geven de buurt een boost 3 de en 4 de leerjaar INLEIDING 2 Binnenkort doen we samen met Opsinjoren een poetsactie in de buurt van onze school. We zorgen mee voor een propere buurt die er dan weer piekfijn

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar

Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar Leidraad leerkracht 5 de en 6 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar

Verkiezingsprogramma. Kies voor de ander. Gewoon oog voor elkaar Verkiezingsprogramma Kies voor de ander Gewoon oog voor elkaar VERKIEZINGSPROGRAMMA IN GEWONE TAAL 2018 2022 Gewoon oog voor elkaar VOORWOORD In november 2018 gaan we stemmen. We kiezen een nieuwe gemeenteraad.

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen?

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen? Deel : Wie heeft het in Europa voor het zeggen?. Raadje plaatje Net zoals een gemeente, een provincie en een land bestuurd worden, wordt ook de Europese Unie geleid door politici. Ze werken in verschillende

Nadere informatie

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP

Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Het MILIEU 5 6 GROEP Het MILIEU Ik ben de Bloem! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Aangeboden door Dit verhaal is onderdeel van de Europese Verhalenkoffer. www.eu.nl -> onderwijs Europese Unie Hé

Nadere informatie

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden.

2: vermindering van koolmonoxide, kooldioxide, zwaveldioxide en stikstofoxide en dat is erg goed om het broeikaseffect tegen te houden. Stelling door T. 1429 woorden 12 juni 2014 7,8 2 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar Stelling 1: openbaar vervoer moet gratis worden 1: km autorijden levert dan per passagier gemiddeld zeven keer

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

3 Pesten is geen lolletje

3 Pesten is geen lolletje Na deze les kun je: het verschil tussen plagen en pesten noemen; jouw ervaringen met pesten vertellen; uitleggen hoe je pesten kunt stoppen; afspraken maken over pesten. 3 Pesten is geen lolletje Pesten

Nadere informatie

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus.

Verkiezingen 2010! Vóór de verkiezingen... Auteur: Stijn Dekelver. parlement. Maar hoe werken die. verplicht naar de stembus. Auteur: Stijn Dekelver Op zondag 13 juni moeten alle Belgen die ouder zijn dan 18 jaar naar de stembus. Ze moeten mensen kiezen die hun stem vertegenwoordigen in het federaal parlement. Maar hoe werken

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 17 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

Afval Anne en de Sorteerbrigade

Afval Anne en de Sorteerbrigade Afval Anne en de Sorteerbrigade Verhaal ontwikkeld voor educatieproject Afval groep 3 School en Cultuur Veenendaal 2014 Geschreven door: Sanne Heymann Tekeningen door: Sjoerd Kreijns Dit is Afval Anne.

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal

Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Verkiezingsprogramma ChristenUnie- SGP in begrijpelijke taal Over een paar weken kiezen alle Brabanders een nieuw bestuur voor de provincie. Op 7 maart. Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als

Nadere informatie

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen

Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen Kansen voor Zaanstad in Klare Taal Verkiezingsprogramma 2018 D66 Zaanstad Goed onderwijs Goed klimaat Goed wonen D66 krijgt het voor elkaar Inhoud 2 Voorwoord 3 Inleiding 4 Een goed klimaat 5 Goede scholen

Nadere informatie

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5

Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 5 5 Tuin van Heden.nu 1 Mag ik zijn wie ik ben? Van In 6 Zacheüs (1) Het is erg druk in de stad vandaag. Iedereen loopt op straat. Zacheüs wurmt zich

Nadere informatie

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof

januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof januari 2013 vanaf 7 jaar Priklied tekst: Marian van Gog muziek: Ton Kerkhof Priklied 1 Snoeppapiertjes, lege zakjes. Snackservetjes, plastic bakjes. Oude zakjes van de thee. Weg ermee! tekst: Marian van

Nadere informatie

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is

Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is Klare taal Inleiding Zuid-Holland is een mooie provincie met grote steden en veel groen. Zuid-Holland is ook een kwetsbare provincie. De bodem daalt en de zeespiegel stijgt door klimaatverandering. Er

Nadere informatie

Robby in de soep! Haal Robby uit de soep!

Robby in de soep! Haal Robby uit de soep! Robby in de soep! Veel te veel kinderen in ons land leven in armoede. Ook bij jullie op school. Alle kinderen horen daar iets over te weten. Daarvoor ontwikkelden we de figuur van Robby, een jongen uit

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen?

Deel 3: Wie heeft het in Europa voor het zeggen? Deel : Wie heeft het in Europa voor het zeggen?. Raadje plaatje Net zoals een gemeente, een provincie en een land bestuurd worden, wordt ook de Europese Unie geleid door politici. Ze werken in verschillende

Nadere informatie

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer

KLEM. Katja en Udo in de schulden. Anne-Rose Hermer KLEM Katja en Udo in de schulden Anne-Rose Hermer Dit boek heeft het keurmerk Makkelijk Lezen 1 Katja ontmoet Udo Katja is bijna negentien jaar. Ze woont nog bij haar ouders. Katja werkt in een warenhuis.

Nadere informatie

MET LEUKE ARTIKELS, VEEL FOTO S, SPELLETJES, MOPJES EN NOG VEEL MEER!

MET LEUKE ARTIKELS, VEEL FOTO S, SPELLETJES, MOPJES EN NOG VEEL MEER! MET LEUKE ARTIKELS, VEEL FOTO S, SPELLETJES, MOPJES EN NOG VEEL MEER! Redactie ROWE Dag lezers van de rode wijzerkrant, Wij, de leerlingen van rowe, hebben de opdracht gekregen om de redactie te zijn van

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar

Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar Leidraad leerkracht 3 de en 4 de leerjaar INLEIDING 2 Beste leerkracht U plant een buurtboostactie met de kinderen van uw klas. Deze actie wil: kinderen bewust laten worden van wat er in de buurt speelt

Nadere informatie

Recreatieprogramma. Zomervakantie week juli Tm 5 augustus

Recreatieprogramma. Zomervakantie week juli Tm 5 augustus Recreatieprogramma Zomervakantie week 31 30 juli Tm 5 augustus Welkom op Cambiance Duinhoeve. Allereerst willen wij iedereen een hele fijne en gezellige vakantie toewensen! Deze vakantie zijn er diverse

Nadere informatie

Samen maken we Groningen

Samen maken we Groningen Verkiezingsprogramma in eenvoudig Nederlands - D66 Groningen 2018-2022 Samen maken we Groningen D66 krijgt het voor elkaar Samen maken we Groningen 2 Op 21 november 2018 gaan we in Groningen naar de stembus.

Nadere informatie

Exodus God zal er zijn

Exodus God zal er zijn Exodus 3-4 - God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

Exodus 3-4 God zal er zijn

Exodus 3-4 God zal er zijn Exodus 3-4 God zal er zijn Gezinsdienst Liturgie Welkom Voorzang Maak een vrolijk geluid voor de Heer (Elly en Rikkert) Opw voor Kids 18 (Ben je groot of ben je klein) Gez 132 (Dank U voor deze nieuwe

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03

http://enquete.groenepeiler.nl/admin/statistics.aspx?inquiry=47 1 van 13 5-7-2011 17:03 1 van 13 5-7-2011 17:03 Enquête Enquête beheer Ingelogd als: aqpfadmin Uitloggen Enquête sta s eken Enquête beheer > De Klimaat Enquête van het Noorden > Statistieken Algemene statistieken: Aantal respondenten

Nadere informatie

In de hal wacht de mentor van 2a haar op. Hij geeft Nederlands. Voor de pauze heeft ze twee uur les van hem. Samen lopen ze naar het lokaal van 2a toe

In de hal wacht de mentor van 2a haar op. Hij geeft Nederlands. Voor de pauze heeft ze twee uur les van hem. Samen lopen ze naar het lokaal van 2a toe Nieuw op school Elza vindt het spannend: ze gaat na de herfstvakantie naar een andere school. Ver weg van de havo waar ze eerst op zat. Daar kon ze niet meekomen. En daar werd ze geregeld mee gepest. Ze

Nadere informatie

Lesvoorbereidingsformulier

Lesvoorbereidingsformulier Lerarenopleiding Thomas More Kempen Campus Turnhout Campus Blairon 800 2300 Turnhout Tel: 014 80 61 01 Fax: 014 80 61 02 Campus Vorselaar Lepelstraat 2 2290 Vorselaar Tel: 014 50 81 60 Fax: 014 50 81 61

Nadere informatie

Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit

Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit Hoofdstuk 13 Luchtkwaliteit Samenvatting Ruim één op de drie Leidenaren maakt zich wel eens zorgen over de luchtkwaliteit. Dit aandeel is vergelijkbaar met vorig jaar, maar is lager dan in 2008. Bewoners

Nadere informatie

Lesbrief Onderbouw: Elfwegentocht door Spel

Lesbrief Onderbouw: Elfwegentocht door Spel Groep 3/4 gaan aan de slag met De toekomst van duurzame mobiliteit Leerdoelen: KAN 1. Kennismaken met het idee van duurzame mobiliteit en de eigen invloed in het maken van een duurzamere wereld. 2. Aansporen

Nadere informatie