VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement donderdag 16 december 2010 Carla Dejonghe.- Voorzitter van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en lid van het Brussels Parlement.- Dag jonge parlementslidjes, welkom in het Brusselse Parlement. Jullie zitten nu op onze plaatsen. In het parlement zetelen 89 parlementsleden van wie er 72 Franstalig en 17 Nederlandstalig zijn. Helemaal vooraan zitten de ministers zodat ze gemakkelijk de vragen van de parlementsleden kunnen beantwoorden. Jullie gaan hier vandaag met elkaar praten over Brussel. Jullie hebben hierover geweldige werkjes gemaakt. Ik blijf het debat met plezier volgen, want de beste ideeën pikken we eruit en geven we door aan de ministers. Ik wens jullie een goede vergadering. (Levendig applaus) De voorzitter.- Hallo allemaal, en welkom op deze superspeciale parlementszitting. Vandaag spelen hier niet de grote maar de kleine mensen de hoofdrol en moeten de volwassenen voor een keertje naar de kinderen luisteren. Dus jongens en meisjes parlementslidjes hier in dit halfrond: jullie mogen zo meteen letterlijk het hoogste woord voeren! Op jullie zitjes zitten normaal 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de minister-president de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Vandaag draaien we de rollen even om. Jullie mogen vandaag, als kleine parlementslidjes, bedenken wat jullie aan de stad zouden willen veranderen, als jullie hier in Brussel de wetten zouden maken. En jullie zijn op de proppen gekomen met fantastische ideeën, die jullie bovendien bijzonder creatief verpakt hebben. Over al jullie plannen en dromen gaan we net als echte parlementsleden eerst een debat voeren, en daarna mogen jullie natuurlijk ook op die stoere stemknopjes drukken. (De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons) Drie klassen zitten hier in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie even aan elkaar voor: De RODE klas is de Leo XIII school uit Neder-Over-Heembeek. Zij maakten een fantastisch fotokunstwerk van kinderhanden vol boodschappen. De GROENE klas is het Sint-Jan Berchmanscollege uit Brussel. De kinderen hebben hun beste knutselbeentje voorgezet, en pakten uit met de mooie maquettes die jullie op de tentoonstelling konden bewonderen. De GELE klas is het kleinste klasje. De kinderen komen uit de Buurt in Schaarbeek en hebben grote tekenrollen gevuld met hun lumineuze ideeën.

3 VGC 3 Al jullie ideeën heb ik opgedeeld in drie thema s. - Eerst gaan we van Brussel een warme stad maken voor iedereen. - Daarna nemen we het verkeer en het milieu onder handen. - En tot slot liggen er nog een paar lekkere buitenbeentjes voor jullie klaar. SAMEN IN DE STAD De voorzitter.- De stad is van iedereen, maar soms kennen we elkaar niet goed genoeg. Gelukkig hebben ze daar bij de gele klas iets op gevonden. Anissa maakte met haar groepje een mooie tekening over een buurtfeest. Een keer per jaar bouw je een leuk feestje met al je buren om elkaar beter te leren kennen. Anissa.- Wij stellen voor een burenfeest te organiseren. We sluiten de straat af en iedereen komt op straat om te feesten. - Ik vind dit een heel goed initiatief. Als je de reacties van de mensen op straat ziet, merk je toch dat een buurtfeest een goede zaak zou zijn. Sommige mensen zijn heel onvriendelijk tegen elkaar. De voorzitter.- Misschien kan het buurtfeest gekoppeld worden aan een autoloze zondag? - Ja, want auto s zijn heel slecht voor het milieu! - Ik vind dit een supergoed plan. Mensen kunnen dan eens rustig met elkaar praten en elkaar beter leren kennen. Stemming Het voorstel om 1 keer per jaar een groot burenfeest te organiseren wordt aangenomen met 52 stemmen voor, 1 tegen en 7 onthoudingen. De voorzitter.- Wie heeft tegengestemd? Waarom? Tegenstemmer.- Ik heb neen gestemd omdat sommige mensen toch met de auto moeten kunnen rijden. Ik ben voor het buurtfeest, maar de autoloze zondag is er te veel aan. De voorzitter.- Misschien is samen sporten de geknipte oplossing om elkaar beter te leren kennen. Insaff, Francesca, Idriss en Lorenz van de groene klas knutselden een fabuleus voetbalveld en nog drie andere sportvelden in elkaar. Jongens en meisjes, wat is de bedoeling? Is er nu te weinig plaats om te sporten in Brussel? Insaff, Francesca, Idriss en Lorenz.- Er zijn te weinig sportvelden in Brussel. Meer sporten is niet alleen gezond, het is ook goed op sociaal vlak, want zo leg je gemakkelijk contact met elkaar.

4 VGC 4 - Samen met vrienden sporten is prettig. Dan zit je minder voor de pc en de tv. - In het weekend zitten heel veel kinderen inderdaad uren voor de pc. Ze zijn goed op weg om verslaafd te worden. - Door te sporten kun je nieuwe vrienden leren kennen binnen je eigen club of bij de andere clubs. - In Brussel moeten er meer grote sportterreinen komen waar meerdere sportclubs hun thuis hebben. - Pas op, meer sportvelden kan ook nadelig zijn. Er zal groene ruimte sneuvelen om die sportvelden aan te leggen. - Je mag ook niet te veel sporten, want je mag de school niet verwaarlozen. - Een nieuw sportstadion is oké, maar het moet bereikbaar zijn met de fiets of het openbaar vervoer. - Je hebt niet noodzakelijk een sportterrein nodig om te bewegen: dat kan bijvoorbeeld ook in het bos of in het park. - De sportaccommodatie moet goed verdeeld zijn over heel Brussel. - Sporten is goed: je kunt je dan eens afreageren. - Door samen te sporten, bevorder je de teamspirit. Stemmingen Het voorstel om meer te sporten om elkaar beter te leren kennen wordt aangenomen met 40 stemmen voor en 20 onthoudingen. Het voorstel om meer sportvelden aan te leggen in Brussel wordt niet aangenomen met 14 stemmen voor, 18 tegen en 28 onthoudingen. Het voorstel om minder voor de computer en de tv te zitten en meer te sporten wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 4 tegen en 5 onthoudingen. De voorzitter.- De kinderen van de rode klas hebben een magnifieke fotocollage gemaakt. Ik zie handen met teksten erop: Vrede en verdraagzaamheid, Meer rechten, Meer kinderrechten, Vrijheid, Grote vriendschap, Delen, Betere veiligheid, Meer politie. Nog een geweldig knutselwerkje kwam van Louise, Jerôme, Imane en Mathias van de groene klas. Er staat een groot politiekantoor op, maar ook een snoepkraam en een parkje om te spelen. Hoe willen jullie Brussel verbeteren? Vinden jullie dat er te weinig politie is? - Veel volwassenen zijn te streng voor de kinderen en hebben er niet genoeg begrip voor. - Maar als ouders niet streng genoeg zijn voor hun kinderen, krijg je moeilijke volwassenen. - Er is te veel onrust op straat. Er is meer politie nodig. - Ik pleit voor meer politie op straat. Dat betekent meer veiligheid voor iedereen. - Te veel politie is ook niet goed, want dat geeft de mensen een onveiligheidgevoel. - De politie is niet altijd even efficiënt. Sommige misdaden krijgen geen aandacht. - Ik houd niet van te luide politiesirenes. Mensen worden daar zenuwachtig van. - Ik voel mij onveilig in Brussel. s Avonds blijf ik er liever weg. - Ik ben bang als ik de bus naar Brussel neem.

5 VGC 5 - s Avonds moet er meer politie zijn. - Er gebeuren veel overvallen in Brussel. De politie moet meer rondrijden in de straten. - De politie komt soms te laat, bijvoorbeeld als de overval al gepleegd is. - Er zijn meer politiecontroles nodig om overvallen en kidnapping te voorkomen. - Er zijn ook meer alcoholcontroles nodig. - Als er s nachts politie rondrijdt, wordt je wakker van de sirenes. - De politie is soms een beetje dom. Bij files op de autoweg rijden ze niet op de pechstrook maar tussen de auto s door. - De sirenes mogen wat zachter. - Meer politie betekent ook meer boetes en dat vind ik niet goed. - Het nadeel van meer politie is meer lawaai. Het voordeel is een grotere veiligheid. - De politie moet ook meer helikopters inschakelen, bijvoorbeeld om vluchtauto s op te sporen. - Soms wordt overdreven met de boetes. - Als er jou iets overkomt, ben je blij dat de politie of de ambulance sirenes gebruiken. - Voor telefoneren in de auto moet een hogere boete worden opgelegd. Stemmingen Het voorstel dat ouders minder streng moeten zijn wordt niet aangenomen met 5 stemmen voor, 49 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel dat meesters en juffen strenger moeten zijn wordt niet aangenomen met 8 stemmen voor, 37 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel dat er in Brussel meer politieagenten moeten komen wordt aangenomen met 31 stemmen voor, 7 tegen en 22 onthoudingen. Het voorstel dat de politie actiever moet worden en sneller moet reageren wordt aangenomen met 50 stemmen voor, 2 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat de sirenes stiller moet zijn wordt niet aangenomen met 11 stemmen voor, 40 tegen en 9 onthoudingen. VERKEER EN MILIEU De voorzitter.- Brussel is een stad met te veel verkeer en te weinig groen. En daar willen jullie dringend wat aan doen. Op de knutselwerkjes van de kinderen van de groene klas plakten ontzettend veel auto s, fietsers en voetgangers. Bijvoorbeeld bij Charlotte, Zoé, Robin en Yuni. Loopt het verkeer nu mis in Brussel? Wat moet er volgens jullie gebeuren? Charlotte, Zoé, Robin en Yuni.- Het is belangrijk dat er meer voetgangers en fietsers komen in Brussel en minder auto s. Mensen moeten altijd kiezen voor het minst vervuilende transportmiddel. - Helaas zijn sommige scholen alleen maar met de auto bereikbaar, omdat ze te ver van een bus- of tramhalte liggen. - Er is nu al zoveel vervuiling en uitstoot van CO2. Dat moet absoluut verminderen. - Er moeten meer autoloze dagen komen, bijvoorbeeld 1 per maand. - Er moet strenger worden toegezien op het autogebruik. Wie kan fietsen, moet de fiets nemen.

6 VGC 6 - Autoloze dagen zijn goed, maar er zijn wel praktische problemen. - Mensen mogen hun auto niet voor alles gebruiken. - Er moeten meer milieuvriendelijke auto s komen, bijvoorbeeld meer elektrische auto s. - In Brussel wordt alles volgebouwd. Op die manier verdwijnen er veel groene plekjes. - Ik pleit ervoor om voor grotere afstanden vaker de trein te gebruiken. - In Brussel is de tram een goede oplossing: snel en milieuvriendelijk. - Er moeten in Brussel meer fietspaden komen. - Er moeten meer promotieacties komen voor het openbaar vervoer. - Het openbaar vervoer mag ook wat goedkoper gemaakt worden. Dan zouden er minder mensen met de auto rijden. - Bij autoloze zondagen worden er teveel uitzonderingen toegestaan. - Er moet ook meer aan carpoolen worden gedaan. Stemmingen Het voorstel om 1 autoloze zondag per maand te organiseren wordt niet aangenomen met 25 stemmen voor, 26 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om te voet of met de fiets naar school te gaan, en met de auto als het echt niet anders kan, wordt aangenomen met 37 stemmen voor, 10 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel om meer elektrische of milieuvriendelijke auto s te gebruiken wordt aangenomen met 28 stemmen voor, 16 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel om meer te carpoolen wordt aangenomen met 41 stemmen voor, 8 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel om meer veilige fietspaden aan te leggen wordt aangenomen met 53 stemmen voor en 7 onthoudingen. Het voorstel om vaker gebruik te maken van het openbaar vervoer wordt aangenomen met 24 stemmen voor, 3 tegen en 33 onthoudingen. Het voorstel om het openbaar vervoer goedkoper te maken om het milieu te sparen wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 10 tegen en 25 onthoudingen. De voorzitter.- Mourad, Mehdi en Dilan van de gele klas storen zich aan het afval op straat. Zij vinden dat we meer moeten sorteren en recycleren. Jongens, hoe willen jullie dat aanpakken? Sorteren jullie zelf? Mourad, Mehdi en Dilan.- Er moeten meer vuilnisbakken op straat komen want nu wordt er te veel afval op straat gegooid. Het moet dan wel gaan om sorteervuilnisbakken. - Op school leren wij sorteren. - De politie moet meer boetes uitschrijven voor sluikstorters. - Vuilnisbakken moeten geregeld worden leeggemaakt. Ze moeten ook allemaal een deksel hebben, anders vliegt er te veel afval op straat. - Ik vind het erg dat heel veel mensen weigeren te sorteren. Dat moet beter gecontroleerd worden. - Bij ons op school zijn er elke dag opruimacties met een beurtrol voor de verschillende klassen.

7 VGC 7 - Uit gerecycleerd materiaal kunnen mooie dingen worden gemaakt. - Om files te vermijden, zou de afvalophaling s nachts moeten gebeuren. - Veel jongeren zouden een cursus afval sorteren moeten volgen. (Gelach) Sommigen vinden het stoer om afval op straat te gooien. - Meer vuilnisbakken is goed, maar mensen hebben te weinig discipline om hun afval in de vuilnisbak te gooien. - Meer vuilnisbakken plaatsen zou voorkomen dat er nog afval op straat of in de voortuintjes terechtkomt. - De vuilniszakken zijn te duur. - De vuilnismannen die s nachts moeten werken, hebben geen nachtrust. - Men zou minder verpakkingen moeten gebruiken. Dan is er meteen minder afval. - Het is s nachts te donker om afval op te halen. Je ziet het vuil dan toch niet liggen. - Stewards moeten boetes kunnen geven aan mensen die afval op straat gooien. Dat is niet het werk van de politie. - Mensen met een tuin kunnen hun afval in een compostbak recycleren. - In elke straat zou er een container moeten komen waarin de mensen hun vuilniszakken kunnen deponeren. - Mensen klagen dat de vuilniszakken te duur zijn maar geven wel veel geld uit aan dure sigaretten. Stemmingen Het voorstel om meer sorteervuilnisbakken te plaatsen in Brussel wordt aangenomen met 43 stemmen voor, 7 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel dat wie zijn afval niet in een vuilnisbak gooit een boete moet krijgen wordt aangenomen met 36 stemmen voor, 13 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel dat de vuilnisdienst s nachts het afval moet ophalen wordt niet aangenomen met 7 stemmen voor, 48 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om minder verpakkingen te gebruiken wordt aangenomen met 45 stemmen voor, 7 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat de vuilniszakken goedkoper moeten worden wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 8 tegen en 6 onthoudingen. Een beter milieu begint bij jezelf. Het voorstel om zelf meer discipline te hebben, om zelf beter te sorteren, om zelf alles in de vuilbak te gooien, om zelf beter op te ruimen wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 4 tegen en 10 onthoudingen. BUITENBEENTJES De voorzitter.- Tot slot hebben we nog een heel bijzonde voorstel op de plank liggen. Het groepje van Yasmine, Marwa, Anissa, Assaia en Nadia van de gele klas heeft namelijk een prima plan. Zij willen een keer per jaar een grote kinderbeurs in Brussel houden. Wat kan je er allemaal doen? Yasmine, Marwa, Anissa, Assaia en Nadia.- De kinderbeurs is bedoeld om leerlingen van verschillende scholen bij elkaar te brengen. Elk jaar organiseert een andere school de beurs. Er zijn drankjes en hapjes en er kan samen worden gespeeld en gebabbeld.

8 VGC 8 - Het is misschien een leuk plan, maar je zult er weinig van meedragen. - Het is een goed idee om vrienden te kunnen maken uit andere scholen. - Een kinderbeurs is overbodig want het zijn vluchtige contacten die niet lang zullen meegaan. Stemming Het voorstel om 1 keer per jaar een kinderbeurs te organiseren om elkaar beter te leren kennen wordt niet aangenomen met 16 stemmen voor, 37 tegen en 4 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag te kiezen. Dit is de top 3 van de voorstellen die de meeste stemmen in de wacht sleepten: - Op 3 staat het voorstel om minder aan de tv en de pc te zitten en meer te sporten. Dat kreeg 51 stemmen. - Op 2 staat het voorstel om jaarlijks een groot burenfeest te organiseren. Dat kreeg 52 stemmen. - Op 1 staat het voorstel om meer en veiligere fietspaden aan te leggen. Dat kreeg 53 stemmen Stemming Met een meerderheid van 36 stemmen op een totaal van 60 wordt het voorstel om meer en veiligere fietspaden aan te leggen uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het burenfeest krijgt 19 stemmen, het voorstel om meer te sporten 5 stemmen. De voorzitter.- Ik wil jullie van harte bedanken voor dit boeiende Kinderparlement. Graag een applaus voor jullie zelf, maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 23 september 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 29 oktober 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 28 september Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 28 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 7 oktober 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 3 december 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 9 november 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig

verkeer veilige veiligheid verbindingen BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT staat stad stiptheid stress tijd tram trein treinen uur veilig flexibiliteit genoeg geraken gezondheid goed goede goedkoop grote BIJLAGE 6: TAG CLOUDS MOBILITEIT Grafische voorstelling open antwoorden andere belangrijke zaken bij verplaatsingen aankomen aansluiting

Nadere informatie

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij?

Vragenlijst tieners. Algemene vragen. Waar woon jij? Vragenlijst tieners Algemene vragen Waar woon jij? Eerst willen we graag weten waar je woont. Sommige kinderen wonen in 2 huizen, bij mama en papa. Als dat zo is, dan mag je één huis kiezen. Woon jij in..?

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA

TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA TIJD VOOR VERANDERING VERKIEZINGSPROGRAMMA 2018-2022 2 INLEIDING Op 21 maart 2018 zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag stemmen op een politieke partij. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal

Verkiezingsprogramma. in eenvoudige taal Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Inhoudsopgave Voorwoord bladzijde 2 De Noordoostpolder bladzijde 4 Belangrijke punten bladzijde 6 Een eerlijke gemeente bladzijde 7 Goede zorg bladzijde 9 Rust op

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 4 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 5 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma

Verkiezingsprogramma Verkiezingsprogramma Op 15 maart zijn er weer verkiezingen. Iedereen mag kiezen op welke politieke partij hij of zij stemt. We kiezen dan de partijen die vier jaar lang samen bepalen wat er gebeurt. En

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee

Inhoud. Mijn leven. ik doe mee Inhoud Inleiding...3 Hoofdstuk 1 Meedoen... 4 Hoofdstuk 2 Waarom doen?... 6 Hoofdstuk 3 Rechten... 8 Hoofdstuk 4 Plichten... 10 Hoofdstuk 5 Tips... 12 Hoofdstuk 6 Thuis... 14 Hoofdstuk 7 Familie... 16

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG

VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG VOORSTELLING DE KINDER- & JEUGDBURGEMEESTER DEN HAAG Kom op bezoek bij Kinder- & Jeugdburgemeester YoZyAsz en zijn gevolg en word even raadslid van Den Haag. Maak, met jouw partij, jullie eigen plan voor

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 17 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd

Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Antwoorden Thema 5 Vrije tijd Luisteren Oefening 2 hobby Willem Linda hockeyen squashen tennissen voetballen bioscoop theater ballet kroegbezoek concertbezoek popmuziek jazz klassieke muziek Spreken Oefening

Nadere informatie

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM

VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM VERKIEZINGSPROGRAMMA IN MAKKELIJKE TAAL 2018-2022 SAMEN WERKEN AAN EEN EERLIJK EN GROEN ROTTERDAM ROTTERDAM COLOFON Programmacommissie Isabelle van Woerkom (voorzitter) Arjen de Groot (secretaris) Judith

Nadere informatie

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge!

ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! ikburgermeester.be Birger De Burger OP onderzoek in Brugge! BIRGER DE BURGER Hallo, ik ben Birger de Burger, EN WOON in mijn HAmburgerdoos in Brugge! Met mijn skateboard trek ik eropuit om nieuwe plaatsen

Nadere informatie

ZO ZORGEN WE VOOR EEN SUPERTOFFE SCHOOL

ZO ZORGEN WE VOOR EEN SUPERTOFFE SCHOOL ZO ZORGEN WE VOOR EEN SUPERTOFFE SCHOOL AANKOMST EN VERTREK OP SCHOOL s Morgens gaat de poort open om 08.15u, s middags om 12.45u. Als de poort opengaat zeg je goeiemorgen/goeiemiddag tegen de juf of meester

Nadere informatie

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN.

Inleiding IN DIT BOEK LEES JE WAAROM STEUN, RESPECT EN VERTROUWEN BIJ VRIENDSCHAP HOREN. Inleiding Met wie heb je de meeste lol? En wie bel je als je een probleem hebt? Vaak zijn dat je. Sommige mensen hebben veel, andere mensen hebben er maar een paar. Vriendschap is belangrijk in ons leven.

Nadere informatie

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken.

De Grote Verkeerstoets - 2014 07/08/2014. 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet links afslaan. 3. Neen, want ik heb mijn arm niet uitgestoken. 100082: Welk voorwerp houd je hier boven je hoofd? 1. Een rood voorwerp. 2. Een map. 3. Een voetbal. 100081: Je slaat af naar links. Gebeurt dat hier helemaal veilig? 1. Ja. 2. Neen, want ik mag hier niet

Nadere informatie

i Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp in

i Een minister is politiek verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp in Als ik minister ben, dan pak ik alles anders aan! De verkiezingen komen er weer aan en dat betekent dat er ook nieuwe ministers benoemd worden die het één en ander willen veranderen in Nederland. Wat zou

Nadere informatie

TEST JEZELF (WERKBLAD BIJ ANIMATIE 3)

TEST JEZELF (WERKBLAD BIJ ANIMATIE 3) TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 1. Balen, je bent bijna te laat op school. Snel doorfietsen dus.

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN?

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2015 WIL JE MINDER GAMEN? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt met het spelen van games. Je beseft dat je hierdoor in de problemen kunt raken: je huiswerk lijdt

Nadere informatie

1 Ik vind dat 2 Ik vind dat 3 Ik vind dat 4 Ik vind dat 5 Ik vind dat 6 Ik vind dat 7 Ik vind dat

1 Ik vind dat 2 Ik vind dat 3 Ik vind dat 4 Ik vind dat 5 Ik vind dat 6 Ik vind dat 7 Ik vind dat opdracht 1: KIES DE GOEDE REDEN 1 Ik vind dat benzine voor auto's duurder moet zijn,... a omdat dan minder mensen auto rijden. b omdat dan iedereen auto kan rijden. c omdat benzine niet lekker is. 2 Ik

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

Ik ben Ingrid Slaa. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij de ChristenUnie.

Ik ben Ingrid Slaa. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij de ChristenUnie. Ik ben Ingrid Slaa. Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij de ChristenUnie. In deze folder leg ik op een eenvoudige manier uit wat de gemeenteraad is. En wat kiezen is. En hoe stemmen gaat.

Nadere informatie

Schrijfprijs NT2 2016

Schrijfprijs NT2 2016 Schrijfprijs NT2 2016 Ontmoeten, hoe mijn wereld veranderde... Inhoud: Bladzijde 2: Verslag van de prijsuitreiking in Antwerpen. Bladzijde 3: Wie zijn onze deelnemers? Even voorstellen. Bladzijde 4: Het

Nadere informatie

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL.

VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING HET EUROPESE PROGRAMMA IN GEMAKKELIJKE TAAL. VOOR VERANDERING NEDERLAND WERKT SAMEN MET ANDERE LANDEN DIE IN DE BUURT LIGGEN. DIE LANDEN LIGGEN IN EUROPA. DIE SAMENWERKING NOEMEN WE DE

Nadere informatie

HOUTEKOP vzw

HOUTEKOP vzw HOUTEKOP vzw - www.houtekop.be - 011 68 77 86 1. Het verhaal van Hoffelijke Hendrik Simon is verliefd op Mira. Maar Mira niet op Simon. Ze vindt hem helemaal niet tof. Simon begrijp er niets van. Hij

Nadere informatie

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden.

TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. TEST 1: Eerst denken of eerst doen? Kruis steeds het antwoord aan dat het best bij jou past. Probeer zo eerlijk mogelijk te antwoorden. 5. Onderweg naar een feestje doe je nog even snel een boodschap.

Nadere informatie

Werkboek Het is mijn leven

Werkboek Het is mijn leven Werkboek Het is mijn leven Het is mijn leven Een werkboek voor jongeren die zelf willen kiezen in hun leven. Vul dit werkboek in met mensen die je vertrouwt, bespreek het met mensen die om je geven. Er

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Tweede Kamer 2017-2021 Verkiezingsprogramma 2017-2021 Eenvoudige taal Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering.

Nadere informatie

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen

leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen leerlingbrochure nld Door: Jolanthe Jansen Dit is een brochure, gemaakt voor leerlingen met NLD. Naast deze brochure is er ook: - een brochure met informatie voor ouders van kinderen met NLD en - een brochure

Nadere informatie

Voorbeeldbrief bij de ontvoering van een leerling

Voorbeeldbrief bij de ontvoering van een leerling Datum Voorbeeldbrief bij de ontvoering van een leerling Voorbeeldbrief aan ouders Beste ouders, Afgelopen zaterdag werd..., leerling uit de groep van..., ontvoerd. Na een urenlange zoekactie, waarbij politie,

Nadere informatie

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal.

In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Thema 1 De groep? Dat zijn wij! overzicht van de lessen De groep? Dat zijn wij! In dit thema staat het creëren van een goede groepssfeer centraal. Les 1 - Hoe gaat het nu? In deze eerste les na de zomervakantie

Nadere informatie

WAT IS HET PROBLEEM?

WAT IS HET PROBLEEM? Wat weten volwassenen van internet? Misschien wel minder dan jij. Daarom ga jij ze een presentatie geven over internet. Lees hier hoe je dat kunt aanpakken! WAT IS HET PROBLEEM? Je hoort en leest alsmaar

Nadere informatie

Controlegroepen fase 1

Controlegroepen fase 1 Controlegroepen fase 1 Testgroep kinderen

Nadere informatie

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij?

Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Jeugd Verkeerskrant 7 Zie je mij? Een uitgave van Veilig Verkeer Nederland, schooljaar 2016-2017 groep 7/8 TRANSPORT Filmpje kijken Bekijk samen het filmpje. http://veilig-op-weg.nl/lesprogramma#trailer

Nadere informatie

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Wat vindt de ChristenUnie belangrijk. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Wat vindt de ChristenUnie belangrijk Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Hallo Ik ben Lukas Scheijgrond Ik zit in de gemeenteraad voor de politieke partij ChristenUnie. In deze folder leg ik op een

Nadere informatie

KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK

KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK KINDCENTRUM VROONDAAL SMOELENBOEK je d r o w r a a d! n a v r e z j i w Judy Menger Directeur Kindcentrum Vroondaal Meester Jelle Ik ben meester Jelle en werk als adjunct-directeur op deze school. Ik ben

Nadere informatie

even wat meer uitleg!

even wat meer uitleg! Een speelstraat in uw straat even wat meer uitleg! Speelstraat, ook bij jou in de buurt Een speelstraat kan zo leuk zijn, dat je als kind of jongere wel eens een steekje laat vallen. Het project kan sommige

Nadere informatie

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden!

Geloof in Leusden. Lijst 5. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Geloof in Leusden Wat vindt de ChristenUnie-SGP belangrijk voor Leusden! Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Gemeente Leusden 2018-2022 Lijst 5 Verkiezingsprogramma 2018-2022 in eenvoudige taal Op

Nadere informatie

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek

Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR. Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Donderdag 10 november 2011 JOKE SCHAUVLIEGE VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR Logo 3- en Groene Vlag-uitreiking - Schaarbeek Geachte leerkrachten en directies, Beste jongens en meisjes,

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal

Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal Voor jezelf, voor elkaar, voor Gorcum. Verkiezingsprogramma in eenvoudige taal 2018-2022 De SP bestuurde voor het eerst in Gorinchem mee. De SP heeft met onze wethouder veel dingen bereikt. We vertellen

Nadere informatie

Antoine in Nepal. Karel Peeraer.

Antoine in Nepal. Karel Peeraer. Antoine in Nepal Karel Peeraer www.ezelen.be Een wereldreis naar geluk! Welkom Het is fijn wandelen als de natuur je rugzakje draagt. Antoine wandelt door de bergen. Zijn oogjes kijken in het rond. Plots

Nadere informatie

In je kracht. Werkboek voor deelnemers

In je kracht. Werkboek voor deelnemers In je kracht Werkboek voor deelnemers Uitleg Mijn toekomst! Benodigdheden: Werkblad Mijn toekomst! (je kunt het Werkblad meegeven om thuis na te lezen, maar dit is niet noodzakelijk) Voor iedere deelnemers

Nadere informatie

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal!

De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! De Bloem (van plastic) is een meid van nu! Tikkeltje brutaal! Hé hoi, hallo! Ik zal me even voorstellen. Ik ben Bloem. Bloem van Plastic. Maar je mag gewoon Bloem zeggen. Wow! Wat goed dat jullie even

Nadere informatie

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij

Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort. Nationale Academie voor Media en Maatschappij Doorlopende leerlijn naar thema Nationaal Media Paspoort 1 THEMA 1. Weet wat je ziet Alles wat je ziet in de media is door iemand met bepaalde bedoeling gemaakt. Deze producent wordt door allerlei dingen

Nadere informatie

Jongerengemeenteraad

Jongerengemeenteraad Verslag Ruimte, Economie en Duurzaamheid Verslag van Jongerengemeenteraad Vergaderdatum 3 juli 2019 Aanwezig Jongerengemeenteraad, ambassadeur raadsleden, ambtelijke ondersteuning Afwezig Verslaglegging

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2015-2016 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 12 november 2015 OCHTENDVERGADERING FIT & GEZOND VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT DILBEEK

SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT DILBEEK Sint-Alena, Spanjebergstraat 1, 1700 Dilbeek tel: 02/569 42 74 - fax: 02/567 06 48 mail: alena@telenet.be SINT- ALENA SPANJEBERGSTRAAT 1 1700 DILBEEK 2 Laat iedereen maar door, duwen hoeft niet hoor! Komt

Nadere informatie

Cursus Omgaan met klachten

Cursus Omgaan met klachten Cursus Omgaan met klachten Aanleg beplantingen en grasvelden AOC Oost Almelo C. ter Steege Doel van deze les Je leert in deze cursus over: - Klachten - Klachten ontvangen - Valkuilen - Emoties opvangen

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

OUDERE JEUGD. Formulier doelstellingen. Mijn kwaliteiten zijn/ik kan goed: Dit formulier is ingevuld door: Geboortedatum: Adres: Postcode: Tel: Lezen

OUDERE JEUGD. Formulier doelstellingen. Mijn kwaliteiten zijn/ik kan goed: Dit formulier is ingevuld door: Geboortedatum: Adres: Postcode: Tel: Lezen Mijn kwaliteiten zijn/ik kan goed: Dit formulier is ingevuld door: Geboortedatum: : Postcode: Tel: Lezen rekenen vertellen sporten / bewegen schrijven dichten humor luisteren schilderen dansen organiseren

Nadere informatie

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus

Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Johannes 12:1-8 Dichtbij Jezus Voor preeklezers: ik hoor graag als mijn preek ergens gelezen wordt. Neem dan even contact met mij op: hmveurink@gmail.com. Dan stuur ik ook de bijbehorende powerpoint toe.

Nadere informatie

Enquête: Wel jong, niet gek 2013

Enquête: Wel jong, niet gek 2013 Enquête: Wel jong, niet gek 2013 Totaal aantal ingevulde enquêtes = 344 Vraag 1 Geslacht Geslacht Aantal % man 136 54% vrouw 116 46% Eindtotaal 252 100% Vraag 2 Studierichting ASO TSO BSO Totaal man 23%

Nadere informatie

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar!

Dit is het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Dit vindt de ChristenUnie belangrijk voor Nederland. Lees maar! Over een paar weken kiest Nederland een nieuwe regering. Op 12 september Jij kunt ook kiezen. Stemmen noemen we dat. Als je stemt, kies je voor de politieke partij die jij het beste vindt. Jij kunt straks

Nadere informatie

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************

Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ VOORKANT JONG IN DEN HAAG 2011-2014 Wat doet Den Haag voor jou? En wat kan jíj doen voor jouw stad? ************************************************************************ [Binnenpagina, soort paspoort,

Nadere informatie

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht

Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de Dieren in eenvoudige taal Gemeenteraadsverkiezingen 2014 Utrecht 1 Jouw idealen in Utrecht Verkiezingsprogramma van de Partij voor de

Nadere informatie

Chiro Mik-Mak Sterrebeek Presents. Boekje januari februari 2016

Chiro Mik-Mak Sterrebeek Presents. Boekje januari februari 2016 Chiro Mik-Mak Sterrebeek Presents Boekje januari februari 2016 Belangrijke data om te onthouden zijn; - ITA: 18 maart 2017 Een hele dag vol heerlijke, vers gemaakte Italiaanse gerechten waaronder Spaghetti

Nadere informatie

Vriendschap op de middelbare school. Een zoektocht naar echte vrienden

Vriendschap op de middelbare school. Een zoektocht naar echte vrienden Vriendschap op de middelbare school Een zoektocht naar echte vrienden De laatste 2 dagen van het 6 de leerjaar Hallo Laura! Dag Jolein! Kom, we gaan naar de speelplaats. Op de speelplaats Tring, tring

Nadere informatie

40 jaar Vlaams parlement

40 jaar Vlaams parlement Hugo Vanderstraeten 40 kaarsjes eenheidsstaat of een unitaire staat: één land met één parlement en één regering. De wetten van dat parlement golden voor alle Belgen. In de loop van de 20ste eeuw hadden

Nadere informatie