VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 22 november 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement dinsdag 22 november 2011 De vergadering wordt geopend om 10.15u. Carla Dejonghe, lid van het Brussels Parlement en voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Welkom allemaal in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Jullie zitten nu op de plaatsen waar normaal de Brusselse parlementsleden zitten. Vooraan zitten de minister-president en de ministers, want het is aan hen dat wij onze vragen moeten richten. Vandaag is een beetje speciaal: er is een school uit Menen op werkbezoek. Zij hebben zelf een kinderparlement en zij komen kijken hoe het er hier aan toe gaat. Jullie zien dat er overal hoofdtelefoons liggen. Iedereen spreekt hier namelijk zijn eigen taal. Via de hoofdtelefoons kan men dan naar de vertaling luisteren. Ik heb gezien dat jullie prachtige werkjes hebben gemaakt. Proficiat. Ik zal een tijdje blijven luisteren, maar ik moet daarna weg omdat ik nog andere vergaderingen moet bijwonen. Ik wens jullie een fijne parlementszetting toe. (Applaus) De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze heel aparte parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de ministerpresident de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Vijf klassen zitten hier in het halfrond, met elk een ander kleurtje. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De GELE klas is de Sint-Augustinusschool uit Vorst. De kinderen maakten een pak kleurige affiches boordevol frisse ideeën. De BLAUWE klas is het Sint-Jozefscollege uit Sint-Pieters-Woluwe, en zij dropten een dikke enveloppe met geweldige tekeningen in onze brievenbus. De ORANJE klas is de Sint-Karelschool uit Molenbeek. De kinderen hebben hun verlanglijstje neergepend op een meterslange rol papier. De GROENE klas is basisschool Sint-Lutgardis uit Ganshoren, en van hen kreeg ik een knap knutselwerkje met daarop hun droomspeelplaats, samen met een toffe tekening, een grappig gedicht en een reuzeleuke rap!

3 VGC 3 De RODE klas ten slotte is het kleinste groepje. En het is bovendien een buitenbeentje, want de kinderen komen niet uit Brussel maar uit Menen. Omdat ze op school ook een kinderparlement hebben, wilden ze dolgraag eens komen kennismaken met hun collega s uit Brussel. Ze hebben ook flink geknutseld, en maakten een prachtige pop van hun ideale juf! Beste kinderen uit Menen, welkom in Brussel! Kunnen jullie eens uitleggen hoe jullie Kinderparlement werkt? En heeft het effect? Kinderen van de rode klas uit Menen.- In ons Kinderparlement mag iedereen zijn eigen mening komen zeggen. Met onze voorstellen willen we de werking van onze school nog beter maken. Gisteren bijvoorbeeld was het de verjaardag van onze school en dat werd gevierd. Het feest kwam er op initiatief van ons Kinderparlement. De voorzitter.- Het thema van dit Kinderparlement is KINDEREN BAAS OP SCHOOL. Ik heb even een klein rekensommetje gemaakt. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag hebben jullie 7 uur les + 4 uur op woensdag. Dat maakt 32 uur per week. Er zijn 52 weken in een jaar. Daar moeten we 9 weken grote vakantie aftrekken, 2 weken kerstvakantie, 2 weken paasvakantie, en ook nog eens 1 week herfstvakantie en 1 week krokusvakantie. Zo komen we op 37 weken les x 32 uur. Dat geeft een totaal van 1184 uren die jullie op de schoolbanken doorbrengen. Gelukkig zitten jullie vandaag in het Kinderparlement dus mag je er weer vier uurtjes aftrekken en komen we uit op 1180 uur. Wow! Om een beetje meer pit in die lange periode te krijgen, hebben jullie gelukkig een hele reeks schitterende schoolvoorstellen bedacht. Daarover gaan wij nu net als in het echte parlement met elkaar debatteren, en daarna gaan we er ook over stemmen. - De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons Klaar voor het grote schooldebat? (Enthousiast ja op alle banken) Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in twee thema s. - Eerst hebben we het over de binnenkant van de klas en bedenken we samen hoe een ideale schooldag eruitziet en welke ideale juf of meester er voor de klas staat. - Daarna trekken we naar buiten, en toveren we de speelplaats om tot een paradijs! DE BINNENKANT VAN DE KLAS De voorzitter.- We zetten dit Kinderparlement in met een stoere rap van de groene klas. Youssef, Loïc, Lotte en Marie hebben de tekst in elkaar gestoken, en daar gaan we nu naar luisteren. Youssef, Loïc, Lotte en Marie brengen een rasechte rap. Op het grote scherm verschijnt een PowerPointpresentatie met volgende tekst: We vragen aan Sinterklaas De kinderen zijn de baas De directeur is weg Maar dat is niet erg

4 VGC 4 We mogen gsm s Maar niet tijdens de les ( 5 maal p ) Tijdens het lesuur een beetje meer spelen Zodat we ons niet meer kunnen vervelen Een beetje meer speeltijd is niet zoveel gevraagd En als vieruurtje een mooie grote taart We willen om het jaar naar een pretpark gaan Ofwel naar Walibi of Bobbejaan ( land) ( 5 maal p ) (Uitbundig applaus) Een beetje meer speelgoed is ook niet slecht We willen wel een heel goeie knecht ( grapje) De school moet vroeger stoppen Want we kijken op de klokken Zo meteen gaat de bel Zo dit was ons voorstel ( 5 maal p ) De voorzitter.- Beste jongens en meisjes, blijkbaar duurt een dag in de klas te lang. Jullie willen vroeger stoppen, hoeveel vroeger? Kinderen van de groene klas.- Ik vind dat een lesdag te lang duurt. Ik zou wat langer willen slapen. Een schooldag mag gerust een uurtje minder lang duren. De voorzitter.- Andrea van de blauwe klas staat aan jullie kant, want op haar verlanglijstje staat dat ze op maandag en woensdag graag les zou krijgen van 9 tot 13u. Andrea, jij wil dus een extra halve dag vrije tijd op maandag? Andrea.- Ik zou graag 2 halve dagen vrij hebben voor allerlei buitenschoolse activiteiten. Commentaar van de andere parlementsleden - Na 2 uurtjes les begint het echt vervelend te worden. De speeltijd is te kort. We zouden 2 uur moeten kunnen spelen. - Les volgen is altijd hetzelfde. De godsdienstles bijvoorbeeld is totaal overbodig, want er is toch niemand die priester wil worden. In de plaats van de godsdienstles zou er beter een knutselles komen. - Ik zou de school pas rond de middag laten beginnen. De school mag dan wel wat langer duren. - Ik zou liever meer sporten. - De school duurt te lang. s Avonds hebben we dan nog huistaken en lessen. We hebben geen tijd meer voor onze hobby s. De school moet minder lang duren. - Als we geen huistaken zouden hebben, zouden we vroeger kunnen gaan slapen en zijn we s morgens fitter.

5 VGC 5 - Vooral studeren voor toetsen is vervelend. Dat duurt te lang. - De lessen taal vind ik niet leuk. Ik zou ze vervangen door sport. - Ik stel voor dat de school begint om 10u. en eindigt om 14u. Er moeten dan wel enkele vakken sneuvelen, zoals het vak Frans. - De grote vakantie zou 3 maanden moeten duren. - Voor mij mogen de examens afgeschaft worden. - 3 maanden vakantie vind ik te lang. Ik zou me op de duur vervelen. - Ik vind dat we minstens één dag per week geen huiswerk mogen krijgen. - Wij krijgen al ons huiswerk op maandag. Je beslist dan zelf wanneer je die huistaken uitvoert. Dat is een goed systeem. - Ik pleit voor meer sport op school. Ik denk aan 3 uur per week. - Na de school zou ik graag meer studietijd hebben. - Ik vraag meer leuke activiteiten in de lessen. In de wiskundeles moet dat een activiteit zijn die verband houdt met wiskunde, in de taallessen een activiteit die met taal te maken heeft. Stemmingen Het voorstel dat de school een uurtje later begint wordt aangenomen met 67 stemmen voor, 13 tegen en 9 onthoudingen. De voorzitter: waarom werd er tegen gestemd? Dan leer je minder en kan je in het middelbaar misschien niet zo goed volgen. Je ziet je vrienden dan minder. Ik wil best nog vroeger naar school. Dan kan ik na de school nog gaan tennissen. Als we meer leren is dat goed om later een job te vinden. Het voorstel om een extra uur sport te krijgen wordt aangenomen met 64 stemmen voor, 13 tegen en 11 onthoudingen. Het voorstel om de godsdienstles te vervangen door een knutselles wordt aangenomen met 54 stemmen voor, 21 tegen en 14 onthoudingen. Het voorstel om alle huiswerk op maandag te krijgen, zodat je zelf beter kunt plannen, wordt aangenomen met 72 stemmen voor, 12 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel om 1 dag per week geen huiswerk te krijgen wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 24 tegen en 7 onthoudingen. De voorzitter.- De kinderen van de rode klas hebben een fantastische pop gemaakt van hun ideale juf. Ze heet Dollie Bollie, en wij willen er graag alles van weten. Jullie ideale juf vervult zo maar eventjes zes rollen. En elke rol hebben jullie omschreven: streng maar rechtvaardig, klein maar dapper, verhaaltjes en praatjes, lief en creatief, lief en behulpzaam en een kale moppentapper Leg dat eens even uit? Kinderen van de rode klas.- De pop heeft alle eigenschappen die een juf of meester volgens ons moet hebben. We hebben die eigenschappen op papiertjes geschreven en op de pop geprikt. Een juf of meester moet ook grappig zijn en moppen kunnen tappen. Dat maakt de les minder saai en je onthoudt alles ook beter.

6 VGC 6 De voorzitter.- De kinderen van de gele klas zijn het eens met de rode klas. Mathilde en Inez willen graag leuke juffen, maar ook juffen die geen lievelingetjes hebben. Mathilde en Inez.- Juffen of meesters mogen geen lievelingetjes hebben. In sommige klassen is dat wel het geval. De juf houdt zich dan vooral bezig met de kinderen die ze graag heeft. De anderen worden verwaarloosd of ze wordt snel boos op hen. Commentaar van de andere parlementsleden - Juffen of meesters mogen streng zijn als dat nodig is. Maar ze moeten wel rechtvaardig zijn. - Juffen en meesters moeten iedereen gelijk behandelen. Als ze een voorkeur hebben mogen ze dat niet laten merken. - Ze mogen straf geven, maar het moet een straf zijn waarbij je iets leert, of een nuttige straf zoals papiertjes rapen op de speelplaats. - Wij krijgen altijd een straf waarvan we ook iets leren, bijvoorbeeld een werkwoord in het Frans vervoegen. - Wij hebben nog nooit straf gekregen van de onze juf. Als er problemen zijn, dan lossen we die samen op. Als dat niet lukt, dan roepen we de juf er bij. - Wij lossen problemen op door sorry te zeggen. - Een goede straf is even opzij gezet worden tijdens de speeltijd. - Straffen halen niets uit. Het is beter erover te praten. - Van een straf word ik boos. Het is beter om over het probleem te praten. - De juffen en de meesters moeten zelf ook straffen kunnen krijgen van de directeur, bijvoorbeeld als ze iemand onterecht hebben gestraft. - Ik wil sportieve straffen, bijvoorbeeld rondjes lopen op de speelplaats. - Ik vind dat er minder moet worden gestraft. Als het toch nodig is, vind ik het een goed idee om een speeltijd over te slaan of de meester te helpen. - Als je gestraft wordt, moet er worden uitgelegd waarom de straf nodig is. - Straffen zijn echt niet leuk. Ik vind dat er voor kleine probleempjes niet gestraft mag worden. - Vorig jaar werkten wij met plusjes en minnetjes. Na enkele weken kreeg de winnaar een cadeautje. - Een kleine straf als je iets kleins hebt mispeuterd, een grote straf als je iets ergs gedaan hebt. Dat is het beste systeem. (De voorzitter verwelkomt Fouad Ahidar, lid van het Brussels Parlement en van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.) Stemmingen Het voorstel dat juffen en meesters leuke grapjes moeten kunnen vertellen wordt aangenomen met 56 stemmen voor, 8 tegen en 25 onthoudingen.

7 VGC 7 Het voorstel dat juffen en meesters rechtvaardig moeten zijn en geen lievelingetjes mogen hebben, wordt aangenomen met 66 stemmen voor, 9 tegen en 14 onthoudingen. Het voorstel dat een straf nuttig of leerrijk moet zijn wordt aangenomen met 53 stemmen voor, 28 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat papiertjes rapen op de speelplaats als straf kan worden gegeven, wordt niet aangenomen met 9 stemmen voor, 76 tegen en 4 onthoudingen. Het voorstel dat toertjes lopen rond de speelplaats als straf kan worden gegeven, wordt niet aangenomen met 25 stemmen voor, 46 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel dat kinderen als straf tijdens de speeltijd opzij worden gezet, wordt niet aangenomen met 8 stemmen voor, 61 tegen en 17 onthoudingen. Het voorstel dat straffen moeten worden voorkomen door eerst te praten, wordt aangenomen met 77 stemmen voor, 5 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel om te werken met plussen en minnen als beloning of straf, wordt niet aangenomen met 29 stemmen voor, 42 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel dat ook de leerkrachten een straf moeten krijgen als ze iemand onrechtvaardig behandelen, wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 22 tegen en 10 onthoudingen. Fouad Ahidar, Lid van het Brussels Parlement en lid van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Een leerkracht moet grappig zijn. Maar een meester of juf mag wel streng zijn. Dat is in het belang van de kinderen. Het is toch de bedoeling dat kinderen iets leren op school. Een leerkracht moet wel rechtvaardig zijn en mag geen lievelingetjes hebben. Een straf moet leerrijk zijn. Daarin hebben jullie gelijk. Met bladzijden straf te schrijven, leer je niets. Het is wel normaal dat je lief, rechtvaardig en hulpvaardig bent, zonder dat je daarvoor moet worden beloond. Jullie hebben getoond héél mondig te zijn. Proficiat daarvoor. (Levendig applaus) DE BUITENKANT VAN DE KLAS De voorzitter.- De lessen hebben we gehad. Laten we nu naar buiten trekken, en de speelplaats eens grondig onderzoeken. Mattias van de blauwe klas heeft alvast een leuk gedichtje klaar. (Terwijl Mattias zijn gedicht voorleest, wordt de tekst in een PowerPointpresentatie getoond op het grote scherm). Mattias.- GEDICHTJE VOOR EEN LEUKE SCHOOL Een speelplaats met bankjes erop Zo n speelplaats vind ik top

8 VGC 8 De ballen niet overal laten gaan, want dat is niet fijn Die ballen doen leerlingen pijn. Een verstopplaats daar een verstopplaatsje hier Op zo n speelplaats heb ik veel plezier In de klassen moet het proper zijn Zo is het fijn Ook met een elektronisch bord Zodat de les leuker wordt Een lift om naar boven en beneden te gaan Waar je met de lift aankomt, zal de leerkracht klaarstaan Lekkere maaltijden elke dag Zo heb ik eindelijk een grote lach Voor het 6 e leerjaar sneeuwklassen ieder jaar Houd dus vast een reisje klaar! (Uitbundig applaus) De voorzitter.- Mattias, jij wilt een speelplaats met bankjes en verstopplaatsen. Waarom? En ook al die heen en weer vliegende ballen zie jij niet zitten? Mattias.- Onze speelplaats is tamelijk saai. Het is vooral een sportspeelplaats. De voorzitter.- Misschien kunnen Juliette, Jennifer, Laura, Maud en Soraya van de groene klas je helpen. Meisjes, jullie maakten een prachtig knutselwerkje met jullie droomspeelplaats. En die was opgedeeld in twee stukken. Juliette, Jennifer, Laura, Maud en Soraya.- Onze ideale speelplaats heeft een speeltuin, gras, en kleurrijke banken. We willen de helft voor sport reserveren en de andere helft voor spelletjes. Commentaar van de andere parlementsleden - Een speelplaats mag niet grijs en triestig zijn, maar moet kleurrijk zijn. - Onze speelplaats is te klein. - Er moet genoeg plaats zijn om voetbal te kunnen spelen. - Wij hebben een afzonderlijk voetbalveld. - Bij ons is er plaats voor voetbal en basket. Er is ook een kleuterspeelplaats waar wij niet op mogen. Wij zouden graag die kleuterspeelplaats afschaffen en één grote speelplaats maken. - Wij willen meer voetbalvelden. - Het voetbalveld moet afgesloten worden van de rest. Maar de kinderen die niet voetballen, moeten ook meer plaats krijgen. - Wij zouden meer voetbalvelden willen en we zouden liever spelen met echte ballen van leer. - Wie niet voetbalt, moet naar een andere speelplaats. - In onze school wordt gewerkt met zones waarin we op bepaalde dagen allemaal dezelfde sport moeten beoefenen. Ik vind dat niet leuk. - Tijdens de middagspeeltijd zou je bijvoorbeeld sportwedstrijden kunnen organiseren.

9 VGC 9 - Onze speelplaats is te klein om te voetballen. Tijdens de middagspeeltijd moeten we naar een andere speelplaats. - Als het regent moeten we allemaal onder een afdak dat veel te klein is. - Wij zien wel iets in een speelplaats met zwembad en glijbanen. - Wij willen attracties zoals in Walibi, met een roetsjbaan bijvoorbeeld. - Wij willen een glijbaan van de klas naar het zwembad. - Ik wil een school naast Océade of naast een bioscoop, zodat we na de school kunnen gaan zwemmen of naar de film kunnen gaan. Stemmingen Het voorstel voor meer kleur op de speelplaats wordt aangenomen met 56 stemmen voor, 14 tegen en 19 onthoudingen. Het voorstel dat 1 helft van de speelplaats wordt gereserveerd voor sport en de andere helft voor spelletjes, wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 21 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om de speelplaats op te delen in zones, en aan elke zone een welbepaalde activiteit toe te kennen, wordt niet aangenomen met 6 stemmen voor, 77 tegen en 5 onthoudingen. Het voorstel voor meer avontuur op de speelplaats, met klimrekken en glijbanen, wordt aangenomen met 69 stemmen voor, 10 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om op de speelplaats een grote attractie te plaatsen, zoals in Walibi, wordt aangenomen met 66 stemmen voor, 17 tegen en 7 onthoudingen. De voorzitter.- De gele klas beleefde onlangs een bang avontuur. Zij zagen een muis in de refter! Adam en Louis weten er alles van. Jongens, hebben jullie die muis met eigen ogen gezien? Adam en Louis.- Die muis hing dood tegen de muur. Iemand heeft ze weggenomen en weggegooid. We willen meer hygiëne op school. Iedereen moet de handen wassen vóór het eten. De koks moeten ook een muts dragen, want er liggen vaak haren in het eten. Commentaar van de parlementsleden - Wij willen graag kookles krijgen en zelfs ons eten klaarmaken. - Wij nemen nu onze eigen boterhammen mee, maar we zouden het wel leuk vinden om zelf een warme maaltijd klaar te maken. - Het eten op school moet lekkerder zijn. - Ik eet niet veel op school. Ik heb dan ook snel honger. - Als je zelf kookt, is het eten lekkerder. - Ik zou graag kunnen kiezen uit verschillende menu s. - Het eten op school is meestal koud en dus niet meer lekker. - Soms is het eten lekker, soms niet. We zouden liever kiezen wat we eten.

10 VGC 10 Stemmingen Het voorstel voor meer hygiëne in de refter wordt aangenomen met 75 stemmen voor, 11 tegen en 2 onthoudingen. Het voorstel om zelf het eten te kunnen koken op school wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 29 tegen en 14 onthoudingen. Het voorstel om in de schoolrefter te kunnen kiezen uit verschillende gerechten wordt aangenomen met 74 stemmen voor, 8 tegen en 5 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- Voor we overgaan tot de slotstemming over de drie beste voorstellen, hebben Finn, Arno, Abdel en Fabian van de groene klas nog een fantastisch gedicht in petto. (Terwijl Finn, Arno, Abdel en Fabian hun gedicht voorlezen, wordt de tekst in een Power- Pointpresentatie getoond op het grote scherm). Finn, Arno, Abdel en Fabian.- ALS IK DE BAAS WAS Als kinderen baas zijn op school Eten we nooit meer bloemkool Elke dag een snoepje erbij Maakt ons heel erg blij Meester Hans als een prinses Sturen we naar de dansles Alle leerkrachten moeten stoppen met leren Ze zouden ons beter eren Een dier op school daar hebben we zin in Zoals een pinguïn! Elk lesuur een potje voetbal Dan zetten we de leerkrachten in de stal Nooit meer zitten achter zo een saaie bank Dan zijn we verlost van die stank Taal, spelling en wiskunde Veranderen we in speelkunde Maar het is nog niet gedaan We willen nog een glijbaan Maar het is nog niet van dat Ook nog een zwembad Playstation, Xbox en Wii Spelen we allemaal op onze tv!

11 VGC 11 (Stormachtig applaus) En nu zijn alle kinderen heel content Dankzij de hulp van de Kinderparlement! De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag te kiezen. Dit zijn de voorstellen die vandaag de meeste stemmen hebben weggekaapt: 1. Het voorstel dat straffen moet worden voorkomen door eerst te praten kreeg 77 stemmen. 2. Het voorstel dat er meer hygiëne moet zijn in de refters kreeg 75 stemmen. 3. Het voorstel om alle huiswerk op 1 dag te geven zodat kinderen beter zelf kunnen plannen, kreeg 72 stemmen. De voorzitter.- Op de plaatsen 2 en 3 waren er twee gelijkaardige voorstellen over het eten in de refter. Er was namelijk ook het voorstel om meer keuze te hebben in de gerechten met 74 stemmen. Daarom heb ik het voorstel over het huiswerk op de 3 e plaats gezet. Stemming Met een meerderheid van 44 stemmen wordt het voorstel om op 1 dag alle huiswerk te geven, uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van de dag. Het voorstel voor meer hygiëne in de refter haalt 28 stemmen; het voorstel om eerst te praten en dan pas te straffen krijgt 17 stemmen. Fouad Ahidar, Lid van het Brussels Parlement en lid van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Jullie zijn zeer mondig en jullie hebben tegelijk ook veel respect voor elkaar. In het echte parlement is dat soms wel anders. Ik heb al jullie ideeën genoteerd. We zullen de minister vragen inspecteurs te sturen naar jullie kantine om te zien of de hygiëne en de maaltijden in orde zijn. Jullie moeten veel stilzitten op school. Daarom moet de speelplaats zeker groot genoeg en liefst ook leuk zijn. We zullen dat laten onderzoeken. We zullen het verslag van deze vergadering aan de minister geven en hem vragen met jullie voorstellen rekening te houden. (Stevig applaus) De voorzitter.- Proficiat voor deze interessante vergadering. Graag een applaus voor jullie zelf maar ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hebben zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Hun verslag zal later naar jullie school worden gestuurd maar ook naar de echte parlementsleden. (Levendig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

Wat vind jij het leukste op onze school?(67 reacties) mijn vrienden mijn vrienden VOETBALLEN OP DE SPEELPLAATS Wero en Wiskunde lessen De speeltijden de middagspeeltijd met vrienden samen zijn Dat we een

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 20 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten.

Zijn mijn boterhammen op, toon ik mijn brooddoos aan de juf/meester en vraag toestemming om de zaal te verlaten. Wij eten in twee groepen: Groep 1: 1 ste, 4 de en 6 de leerjaar. Groep 1 zet om 12u15 de boterhammenbak en de drankbak bij het pictogram van hun klas in de refter. Om 12u15 gaat groep 1 eten. Zij staan

Nadere informatie

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool

Wij samen. méér dan gewoon! Kleuterschool Wij samen méér dan gewoon! Kleuterschool In dit boekje staan enkele afspraken zodat Wij samen méér dan gewoon zijn! Als we in een groep prettig willen samenleven, is het nodig dat we enkele Ze staan in

Nadere informatie

Leerlingenraad donderdag 2 mei 2019

Leerlingenraad donderdag 2 mei 2019 Leerlingenraad donderdag 2 mei 2019 Aanwezig : Ella-Sue & Arno (L1), Ester & Juliette (L2), Jules & Arno (L3), Seppe & Mira (L4), Manuel & Cyriel (L5), Ella & Margot (L6) Afwezig : / L1 : Mag de buitenspeelkeuken

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? 14 december tot vrijdag 18 december Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Nog even en dan mogen wij het oude jaar vaarwel zeggen en gaat het nieuwe jaar van start.

Nadere informatie

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet.

Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Bezoek op kantoor Papa en mama hebben ruzie. Ton en Toya vinden dat niet leuk. Papa wil graag dat Ton en Toya bij hem op bezoek komen, maar van mama mag dat niet. Ton en Toya hebben wat problemen thuis.

Nadere informatie

Wetboek van Schatjesland

Wetboek van Schatjesland Wetboek van Schatjesland Als je aardig kan zijn Dan is dat reuzefijn Alsof een kleurig lint mij aan jou verbindt maar als je scheldt dan ben je geen held en liggen we overhoop in een dikke knoop die je

Nadere informatie

3de lj 4de lj 5de lj 6de lj totaal procent ja 6 4 3 10 23 29.48% soms 15 15 12 7 49 62.82% nooit / / 1 5 6 7.69%

3de lj 4de lj 5de lj 6de lj totaal procent ja 6 4 3 10 23 29.48% soms 15 15 12 7 49 62.82% nooit / / 1 5 6 7.69% Resultaten enquête Vooraf: bij de tabellen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen de verschillende leerjaren. Daarna volgt het totaal en het procent bij elk antwoord. Waar leerlingen een geschreven

Nadere informatie

HORIZONTAAL.

HORIZONTAAL. KERSTMIS DECEMBER 2018 HORIZONTAAL www.vbsdehorizon.be Voorwoord juf Esther Dag allemaal Het eerste trimester is alweer voorbij. Iedereen heeft hard gewerkt, fijn gespeeld, veel bijgeleerd, We kunnen nu

Nadere informatie

Sintkrant. OBS De Ster. psz De Sterretjes

Sintkrant. OBS De Ster. psz De Sterretjes Sintkrant OBS De Ster en psz De Sterretjes Kerstkrant OBS De Ster en psz De Sterretjes Sinterklaas 2018 Dit is de feestkrant van 2018. In deze krant vindt u alle informatie rondom Sinterklaas en Kerst.

Nadere informatie

FEESTWEEK 2014. groep 1-2-3-4

FEESTWEEK 2014. groep 1-2-3-4 FEESTWEEK 2014 groep 1-2-3-4 Beste jongens en meisjes, beste ouder(s) /verzorger(s), Vanaf maandag 7 juli gaan we dit schooljaar weer afsluiten met de feestweek. En het wordt niet zomaar een feestweek,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Hoe gaat het met je studie?

Hoe gaat het met je studie? 195 195 HOOFDSTUK 12 Hoe gaat het met je studie? WOORDEN 1 Kies uit: onvoldoende controleren gymnastiek mening huiswerk 1 Heb je je al gemaakt? 2 Ik was op school niet zo goed in. Ik vond sport niet leuk.

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 26 juni tot vrijdag 30 juni 2017 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Het is zover, ons laatste weekje voor de vakantie. Het zal niet alleen de laatste

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF januari 2015

NIEUWSBRIEF januari 2015 NIEUWSBRIEF januari 2015 Basisschool Bengel Zelebaan 9 9160 Lokeren 09/348.67.18 directie@basisschoolbengel.be www.basisschoolbengel.be Om even bij stil te staan... Woordje van de directie Beste ouders,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 5 november 2015

Nieuwsbrief 5 november 2015 Nieuwsbrief 5 november 2015 Belangrijke data: 5 november: informatieavond Voortgezet Onderwijs, ouders groep 8 11 november: Studiedag SKOB, alle leerlingen zijn vrij. 13 november: Feestelijke uitreiking

Nadere informatie

Nieuwsbrief 18 december 2015 SWS DE VLIEGER

Nieuwsbrief 18 december 2015 SWS DE VLIEGER Nieuwsbrief 18 december 2015 SWS DE VLIEGER Agenda voor de komende tijd 18 december ALLE KINDEREN s MIDDAGS VRIJ 4 januari De eerste schooldag in 2016 6 januari LOT 12 januari OUDERAVOND 18 22 januari

Nadere informatie

Sintkrant. OBS De Ster en psz De Sterretjes

Sintkrant. OBS De Ster en psz De Sterretjes Sintkrant OBS De Ster en psz De Sterretjes Kerstkrant OBS De Ster en psz De Sterretjes Sinterklaas 2016 Dit is de feestkrant van 2016. In deze krant vindt u alle informatie rondom Sinterklaas en Kerst.

Nadere informatie

Welkom op de Pionier

Welkom op de Pionier Welkom op de Pionier Wat lees je allemaal in dit boekje? 1. Wat is de Pionier voor een school? 2. Op school zijn verschillende klassen. 3. Zo gaat het op de Pionier. 4. Hoe ziet een schooldag er op onze

Nadere informatie

Nieuwsbrief PCB De Rank en De Ukkeklup, 21 november 2016

Nieuwsbrief PCB De Rank en De Ukkeklup, 21 november 2016 Nieuwsbrief PCB De Rank en De Ukkeklup, 21 november 2016 Beste ouders, In het nieuws hoort u regelmatig iets over passend onderwijs. Alle scholen hebben hier mee te maken; vanaf 2014 heeft elke school

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

BABBELBOX. Van BS Kameleon

BABBELBOX. Van BS Kameleon BABBELBOX Van BS Kameleon Vrijdag 11 oktober 2013 Kleur het bos van je dromen! Vorige week vrijdag beleefden we met de hele school een SUPER dag! Onze Muse- startdag. s Morgens werden onze kinderen verrast

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas

Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Welkom in Wiebelwoud Ballonnenklas Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven

Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven Welkom in Wiebelwoud Molenhoeven Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT

DE STEIGER WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DIT BOEKJE IS VAN: WELKOM IN ONS IPO EN INTERNAAT DE STEIGER Om je wat wegwijs te maken in De Steiger, krijg je dit boekje. Hierin staan vele zaken vermeld. Dit is een alleen van jou. Je mag erin kleuren

Nadere informatie

NIEUWS UIT DE SCHOOL 30

NIEUWS UIT DE SCHOOL 30 NIEUWS UIT DE SCHOOL 30 Vrijdag 26 oktober 2018 De Marie Louise op de eerste schooldag. Een schooljaar is soms stormachtig, winderig. Maar vergeet niet dat de school de veilige haven is waar we steeds

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie

Mijn rechten in de jeugdhulp. Mevrouwtje recht en haar familie Mijn rechten in de jeugdhulp Mevrouwtje recht en haar familie Inhoud Inleiding... 3 1. Je moet hulp krijgen... 4 2. Ik beslis mee of ik hulp wil of niet... 5 3. Ik krijg uitleg... 6 4. Er is respect voor

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Centrum

Welkom in Wiebelwoud Centrum Welkom in Wiebelwoud Centrum Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte welkom

Nadere informatie

basisschool Maria Boodschap

basisschool Maria Boodschap ENGAGEMENTSVERKLARING basisschool Maria Boodschap Basisschool Maria Boodschap Perustraat 4 2030 Antwerpen-Luchtbal Tel.: 03/541.06.13 Fax.: 03/542.60.76 E-mail: maria.boodschap@cksa.be Website: www.mariaboodschap.be

Nadere informatie

het begin van dit boek

het begin van dit boek De autisme survivalgids 9 het begin van dit boek Ken je dat gevoel? Je bent een kind. Een jongen of een meisje. Om je heen zijn er heel veel andere kinderen. Allemaal zien ze er net een beetje anders uit.

Nadere informatie

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016

Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Eindverslag zomerkamp 2016 Oosterzee, Friesland 18 juli t/m 22 juli 2016 Maandag 18 juli We vertrekken vanaf de locatie Koningsbelt met 25 leerlingen, 10 begeleiders en aanvullende gezinsleden zoals een

Nadere informatie

Praktische afspraken. Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week

Praktische afspraken. Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week Praktische afspraken Spelen bij de kleuters: o 4A: A-week o 4B: B-week o Er wordt enkel tussen 12u30 en 13u15 bij de kleuters gespeeld. o De vierdeklassers die bij de kleuters spelen, krijgen die dag een

Nadere informatie

Opening nieuw thema Topondernemers: Water, aarde, lucht en vuur Luizencontrole Start Cito toetsweken (2 weken) Start Nationale Voorleesdagen

Opening nieuw thema Topondernemers: Water, aarde, lucht en vuur Luizencontrole Start Cito toetsweken (2 weken) Start Nationale Voorleesdagen Op H e t P a l e t k o m e n k i n d e r e n uit de v e r f! Beste ouder(s), verzorger(s), Jaargang 2018-2019 We sluiten de decembermaand af met een warm gevoel. De school zag er geweldig sfeervol uit.

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Boven: Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 2 bij 4.1 * slaapkamer 2 trap Beneden: tuin garage TaalCompleet A1 Spreken Plus Thema 4-1 Opdracht 3 bij 4.1 ** Vertel. Wat voor huis heb jij? - Woon je in

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

maandag 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019

maandag 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019 24 juni tot vrijdag 28 juni 2019 Opgelet! Mogen we vragen om nu geen plastic dopjes meer mee te geven? Vrijdag zijn de laatste dopjes van dit schooljaar opgehaald. Nu gaan we eerst verhuizen. Blijf gerust

Nadere informatie

Vriendschap op de middelbare school. Een zoektocht naar echte vrienden

Vriendschap op de middelbare school. Een zoektocht naar echte vrienden Vriendschap op de middelbare school Een zoektocht naar echte vrienden De laatste 2 dagen van het 6 de leerjaar Hallo Laura! Dag Jolein! Kom, we gaan naar de speelplaats. Op de speelplaats Tring, tring

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl

Uitgeverij Schoolsupport ww.schoolsupport.nl 24 De Dyslexie-Survivalgids Hoofdstuk 2 Gevoelens? Je zult het waarschijnlijk niet altijd even gemakkelijk hebben om met je probleem om te gaan. Dit is heel normaal. Wie naar het eerste leerjaar gaat,

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Beets 52, 1475 JD Beets, tel: Nieuwsbrief

Beets 52, 1475 JD Beets, tel: Nieuwsbrief 52, 1475 JD, tel: 0299 401458 Nieuwsbrief Belangrijke data januari: 09 januari Eerste schooldag. 10 januari Oud papier Bijlage: Rooster Dick. (Vanaf 9 januari kom ik hele dagen op een school, maar dan

Nadere informatie

Verslag leerlingenraad 15 juni 2015

Verslag leerlingenraad 15 juni 2015 Verslag leerlingenraad 15 juni 2015 Aanwezig : Bo en Seppe (L1), Lucky en Luna (L2), Tess en Laurien (L3), Phebe en Kenan (L4), Samuel en Jordy (L5), Felke en Juno (L6), meester Stan, juf Myriam Afwezig:

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over,

Theorieboek. leeftijd, dezelfde hobby, of ze houden van hetzelfde. Een vriend heeft iets voor je over, 3F Wat is vriendschap? 1 Iedereen heeft vrienden, iedereen vindt het hebben van vrienden van groot belang. Maar als we proberen uit te leggen wat vriendschap precies is staan we al snel met de mond vol

Nadere informatie

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014

Nieuwsbrief 6 Schooljaar november 2014 Nieuwsbrief 6 Schooljaar 2014-2015 november 2014 Hoofdweg 2034 2158MC Buitenkaag 0252 544308 directeur@st-willibrordusschool.nl www.st-willibrordusschool.nl In dit nummer Pepernoten bakken Sinterklaasfeest

Nadere informatie

Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder!

Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder! Groepspraatje Meer nieuws in de pitter van Mei Kapoenen Lieve Kapoentjes, Hier zijn we weer met een leuke maand vol met spelletjes! Benieuwd? Lees dan snel verder! April betekent eindelijk mooi weer en

Nadere informatie

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen.

Verkiezingen. Mensen met dezelfde ideeën vormen gemeenten besturen. Verkiezingen Op zondag 7 juni moeten alle inwoners tegelijk verkiezen we ook kandidaten van België die ouder zijn dan 18 jaar naar voor het Europees Parlement, waar men de stembus. Ze moeten mensen kiezen

Nadere informatie

September2018. In dit nummer : Woordje van de directeur Kalender Kaboem

September2018. In dit nummer : Woordje van de directeur Kalender Kaboem 2018-2019 September2018 In dit nummer : Woordje van de directeur Kalender Kaboem Ik ben ik en jij bent jij in zoveel kleine dingen verschillend van mij. Maar soms liggen we samen te dromen van wat zal

Nadere informatie

Goed gevoel - nieuws

Goed gevoel - nieuws Nieuwsint-Jozef Schooljaar 2016-2017 september 2016 Beste ouders en kinderen, Goed gevoel - nieuws De start van het nieuwe schooljaar staat voor de deur. Het vijfde leerjaar mag het nieuwe schooljaar aanvangen

Nadere informatie

Robby in de soep! Haal Robby uit de soep!

Robby in de soep! Haal Robby uit de soep! Robby in de soep! Veel te veel kinderen in ons land leven in armoede. Ook bij jullie op school. Alle kinderen horen daar iets over te weten. Daarvoor ontwikkelden we de figuur van Robby, een jongen uit

Nadere informatie

Op zondag 3 december krijgen we bezoek van... de Sint! Hij komt dan met zijn Pieten naar

Op zondag 3 december krijgen we bezoek van... de Sint! Hij komt dan met zijn Pieten naar DECEMBER 2018 Beste ketten en ouders Onze derde Chiromaand staat voor de deur. De feest maand van het jaar. Op zondag 3 december krijgen we bezoek van... de Sint! Hij komt dan met zijn Pieten naar het

Nadere informatie

PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Er is vaak ruzie op de speelplaats. Vaak door de spelletjes. Door afpakken.

PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Er is vaak ruzie op de speelplaats. Vaak door de spelletjes. Door afpakken. VERSLAG KINDERRAAD 06/02/2018 Aanwezig: Berre, Yassir, Nele, Temilola, Arno, Dest, Ahmed, Marie In t Ven, Iza, Laure, Ona, Ibrahim, Flor, Juul PROBLEEM FOTO REACTIES AFSPRAAK Er is vaak ruzie op de speelplaats.

Nadere informatie

No.7 8 december CBS De Schutse PR Aalden Feest van Geven en Ontvangen

No.7 8 december CBS De Schutse PR Aalden   Feest van Geven en Ontvangen No.7 8 december 2017 CBS De Schutse 0591-37 18 98 Paardelandsdrift 9 info@cbsdeschutse.nl 7854 PR Aalden www.cbsdeschutse.nl Feest van Geven en Ontvangen Kerstviering De activiteitencommissie en de leerkrachten

Nadere informatie

AFSPRAKENBOEKJE. Het is geen saaie opsomming van wat verboden is, maar een reeks aandachtspunten.

AFSPRAKENBOEKJE. Het is geen saaie opsomming van wat verboden is, maar een reeks aandachtspunten. Afdeling KERKHOVE AFSPRAKENBOEKJE Op school zijn er afspraken nodig om ervoor te zorgen dat iedereen zich goed kan voelen en dat alles vlot verloopt. Daarom maken we elk jaar een lijstje met afspraken.

Nadere informatie

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster

Kalender april en mei. Maandag 25 mei Tweede Pinksterdag (de kinderen zijn vrij) Dinsdag 26 mei Meester- en Juffendag, continurooster obs De Phoenix Week 21-2015 Beste ouder(s)/verzorger(s), Na twee weken vakantie gaan we er volop tegenaan tot het einde van dit schooljaar. De komende drie weken staan in het teken van CITO toetsen en

Nadere informatie

3 Hoogbegaafdheid op school

3 Hoogbegaafdheid op school 3 Hoogbegaafdheid op school Ik laat op school zien wat ik kan ja soms nee Ik vind de lessen op school interessant meestal soms nooit Veel hoogbegaafde kinderen laten niet altijd zien wat ze kunnen. Dit

Nadere informatie

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders,

Nieuwsbrief. Van de directie. Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: Beste ouders, Nieuwsbrief 21 juli 2017 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie Beste ouders, Al weer een schooljaar voorbij. Wat gaat het toch snel. We willen nog een aantal mensen bedanken:

Nadere informatie

Beste ouders en verzorgers van de Bruggroep. In deze maand zaten wat minder schoolweken en toch hebben we veel gedaan.

Beste ouders en verzorgers van de Bruggroep. In deze maand zaten wat minder schoolweken en toch hebben we veel gedaan. Maandbrief van de Bruggroep oktober 2015 Beste ouders en verzorgers van de Bruggroep. In deze maand zaten wat minder schoolweken en toch hebben we veel gedaan. Werken en leren afwisselen met vakantie is

Nadere informatie

De kinderen die een uitnodiging krijgen voor de gesprekken op donderdag 30 november krijgen deze morgen mee naar huis.

De kinderen die een uitnodiging krijgen voor de gesprekken op donderdag 30 november krijgen deze morgen mee naar huis. No. 11, 23 november 2017 C.B.S. Willem Alexander 0524-57 19 56 Oranjestraat 2 info@waschooldp.nl 7753 TK Dalerpeel www.waschooldp.nl Hallo kinderen en ouder(s)/verzorger(s) van de Willem Alexanderschool,

Nadere informatie

WEGELPRAATJE EIND JUNI 2018

WEGELPRAATJE EIND JUNI 2018 WEGELPRAATJE EIND JUNI 2018 Dit is het laatste Wegelpraatje van dit schooljaar. Graag wensen wij alle kinderen, ouders en leerkrachten een deugddoende vakantie toe. Bedankt voor het vertrouwen tijdens

Nadere informatie

Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school

Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school Afspraken voor de kinderen van De Kraal Centrum lagere school 2018-2019 ONTHAAL Voor kinderen die naar school gaan in De Kraal Centrum is er een korte opvang in de school zelf vanaf 7.30 uur en tot 17.30

Nadere informatie

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig.

Speelplaats. 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. Speelplaats 1) Ik hoor de bel - Ik ga vlug naar de klas of naar mijn rij. - Ik sta stil en ik zwijg. - In de gang ben ik rustig. 2) Speeltijd - Ik blijf op de speelplaats. - Ik mag niet eten en drinken

Nadere informatie

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014

SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 SCHITTER - (BL)INGETJES INFOBULLETIN JAARGANG 8 UITGAVE 5 31-10-2014 Jubileum en afscheid juffrouw Jannie. Op 21 november is juffrouw Jannie 40 jaar werkzaam in het basisonderwijs. Dit is natuurlijk een

Nadere informatie

Van 14u tot 16u gratis workshops ( spelletjes ) door de leerkrachten en voor de kinderen

Van 14u tot 16u gratis workshops ( spelletjes ) door de leerkrachten en voor de kinderen mei nummer 13 Inhoudstafel: 1. Inhoudstafel 2. Nieuws uit De kring 3. Kinderen in beeld 4. Wist-je-weetjes 5. Ouderparticipatie 6. Niet te missen 7. Kinderpagina Nieuws uit de kring: Noteer het alvast

Nadere informatie

Jaargang 21, Maand: juli INFO

Jaargang 21, Maand: juli INFO Jaargang 21, Maand: juli Basisschool De Schare INFO De laatste maandinfo van schooljaar 2014-2015. De maand juli staat voor de deur en ook de start van de zomervakantie. Omdat de laatste schooldag op 17

Nadere informatie

maandag 7 mei tot vrijdag 11 mei 2018

maandag 7 mei tot vrijdag 11 mei 2018 maandag 7 mei tot vrijdag 11 mei 2018 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas: Ook deze week is het maar een kort weekje en gaat al onze aandacht naar de mama's en

Nadere informatie

Vakantie week tot en met 28 juli. Woensdag 26 juli. Maandag 24 juli. Donderdag 27 juli. Dinsdag 25 juli. Vrijdag 28 juli

Vakantie week tot en met 28 juli. Woensdag 26 juli. Maandag 24 juli. Donderdag 27 juli. Dinsdag 25 juli. Vrijdag 28 juli Vakantie week 1 24 tot en met 28 juli Woensdag 26 juli Sushi Heb je wel eens sushi gegeten? We gaan onze eigen sushi maken en proeven. Als er wat over is mogen jullie dit mee naar huis nemen. Laten we

Nadere informatie

Klein maar fijn. Belangrijke data. Algemeen. december - nummer 4. Sinterklaas op school op 30 november

Klein maar fijn. Belangrijke data. Algemeen. december - nummer 4. Sinterklaas op school op 30 november december - nummer 4 Belangrijke data (december) 29 november Nieuwsbrief 4 30 november Sinterklaas op school 30 november Vrije middag groep 5, 6, 7 en 8 6 december Leerlingen komen om 10.30 uur naar school

Nadere informatie

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1

Wat kies ik? PO groep 3 / 4 expositie Waanzien MOTI Breda Voorbereidende les HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 HANDOUT voor leerkrachten behorende bij de powerpoint 1 Les 1: Powerpoint en werkblad [30 40 minuten] Land van GRIJS [slide 1] INTRO Leerkracht vertelt: Stel je voor: dit is het Land van GRIJS, hier ver

Nadere informatie

Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6

Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6 Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6 Groep 6 heeft gisteren een kerstoptreden gegeven in het bejaardenhuis de 10 gemeenten. Al weken hebben we hiervoor geoefend.

Nadere informatie

De zestiende editie van de nieuwsbrief

De zestiende editie van de nieuwsbrief Nieuwsbrief 16 Jaargang 8 22-06-2018 www.olivijn.almere-speciaal.nl De zestiende editie van de nieuwsbrief Belangrijke data voor de komende periode: 18 juli kennismaking nieuwe leerlingen 20 juli roostervrij

Nadere informatie

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6

Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3. Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4. Dagprogramma Pagina 5. Klassenregels Pagina 6 1 Inhoudsopgave. De Kolibrie Pagina 3 Hoe ziet een dag eruit in de Kolibrie Pagina 4 Dagprogramma Pagina 5 Klassenregels Pagina 6 Schooltijden Pagina 6 Met welke mensen krijg je te maken Pagina 6 Gedragsondersteuning

Nadere informatie

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van:

NASCHOOLSE DAGBEHANDELING. Figaro. Welkom! Waarom kom jij naar de groep? Informatieboekje voor kinderen die komen kennismaken. Dit boekje is van: NASCHOOLSE DAGBEHANDELING Figaro Welkom! Binnenkort kom je kennismaken op Figaro. In dit boekje leggen we je alvast wat dingen uit. Het boekje is gemaakt voor kinderen die hier voor de eerste keer komen,

Nadere informatie

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron

Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron In de klas Intern reglement leerlingen (Lager Onderwijs) De Bron Ik en de school (-taken) - Ik praat in het schoolgebouw enkel Nederlands - Wanneer ik op school aankom, voor 08u30, ga ik onmiddellijk naar

Nadere informatie

GBS TERVUREN. Zesdejaars maken hun schoolkrant. Lichting van

GBS TERVUREN. Zesdejaars maken hun schoolkrant. Lichting van GBS TERVUREN TERVUREN www.gbs-tervuren.be Vrijdag 29 juni 2012 V Zesdejaars maken hun schoolkrant. De leerlingen van het 6 de leerjaara krijgen een krant van hen, voor hen en door hen. Als afsluiter van

Nadere informatie

Het krantje DECEMBER Deze nieuwsbrief is een tweemaandelijkse uitgave. voor leerlingen, ouders en sympathisanten.

Het krantje DECEMBER Deze nieuwsbrief is een tweemaandelijkse uitgave. voor leerlingen, ouders en sympathisanten. Het krantje DECEMBER 2016 Deze nieuwsbrief is een tweemaandelijkse uitgave voor leerlingen, ouders en sympathisanten. Je vindt hier zowel informatie rond voorbije evenementen, als mededelingen rond aankomende

Nadere informatie

De Zeppelin Boelarestraat Geraardsbergen

De Zeppelin Boelarestraat Geraardsbergen f De Zeppelin Boelarestraat 1-9500 Geraardsbergen 054/41.41.40 vbs.catharinacollege@skynet.be christa.dg@skynet.be Directie: Mevr. Christa De Gauquier 0471 32 19 97 1 ste kleuterklas: juf Nancy 2 de kleuterklas:

Nadere informatie

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen.

Wat gaan we doen? Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch. 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 103 103 HOOFDSTUK 7 Wat gaan we doen? WOORDEN 1 Kies uit: bijzondere dagelijks gratis aanstaande praktisch 1 Dick en Anna gaan vrijdag trouwen. Dat is over twee dagen. 2 Op 22 november zijn we 25 jaar

Nadere informatie