VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG"

Transcriptie

1 VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 april 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL

2 VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering Kinderparlement donderdag 19 april 2012 Jean-Luc Vanraes, voorzitter van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie en Brussels parlementslid.- Goedemorgen jonge parlementsleden en welkom in het kinderparlement. Vandaag zijn jullie voor 1 dag parlementslid. Jullie kunnen straks jullie mening geven over een aantal onderwerpen net zoals in het echte parlement. Daarna zullen jullie er ook over stemmen. Alles wat jullie zeggen, wordt genoteerd door parlementaire verslaggevers. Over enkele weken wordt het verslag gepubliceerd en hierin zal iedereen, ook de echte parlementsleden, kunnen lezen wat jullie hebben gezegd. Zes klassen zitten hier in het halfrond, met elk een andere kleur. Zo lijkt dit Kinderparlement nog meer op het echte parlement, want ook daar heeft elke politieke partij een eigen kleur. Ik stel jullie graag aan elkaar voor: De BLAUWE klas is de Wemelweide uit Watermaal-Bosvoorde en de kinderen leverden een stapeltje toffe tekeningen af. De RODE klas is basisschool de Buurt uit Schaarbeek. Van hen kregen we een pico bello PowerPoint! De ORANJE klas is het Boodschapinstituut uit Schaarbeek. De kinderen hebben creatieve vingers, want ze maakten knutselwerkjes en affiches. De GROENE klas is basisschool Voorzienigheid uit Anderlecht, en daar hebben ze hun hersenen laten kraken tijdens een heuse brainstorm. De GELE klas is Klavertje Vier uit Brussel en die kinderen hadden duidelijk veel inspiratie want ze maakten lange lijstjes met ideeën. De PAARSE klas komt uit het Koninklijk Atheneum van Etterbeek en daar hebben ze niet alleen geknutseld, maar staken ze ook een tof toneelstukje in elkaar. Jullie hebben deze vergadering fantastisch goed voorbereid. Dat zou niet mogelijk zijn geweest zonder de hulp van jullie juffen en meesters, en voor hen vraag ik een hartelijk applaus. (Levendig applaus) De voorzitter.- Hallo allemaal en welkom op deze heel aparte parlementszitting. Vandaag zitten jullie niet op jullie gewone schoolbanken maar op de plechtige zitjes van het Brussels Parlement. Hier vergaderen normaal gezien 89 deftige dames en heren: de parlementsleden van het Brussels Gewest. Zij maken samen met de ministers en de ministerpresident de wetten en de regels voor de inwoners van Brussel. Maar vandaag draaien we de rollen dus even om, en mogen jullie als kleine parlementslidjes hun taak voor een dagje overnemen. Ik geef graag het woord aan een van die parlementsleden. Hij zal jullie vertellen hoe een werkdag in het parlement er meestal uitziet.

3 VGC 3 Paul De Ridder, lid van het Brussels parlement en van de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.- Ik ben hier meestal de hele dag, van 9 uur s ochtends tot 7 uur s avonds. Ik moet veel harder werken dan vroeger bij de Koninklijke Bibliotheek. Je moet heel wat lezen en studeren en je inwerken in moeilijke dossiers. En dan zijn er nog de vele vergaderingen. Het is een zeer intense maar boeiende baan. (Applaus) De voorzitter.- Het thema van dit kinderparlement is: Kinderen baas op school. Ik heb even een klein rekensommetje gemaakt. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag hebben jullie 7 uur les + 4 uur op woensdag. Dat maakt 32 uur per week. Er zijn 52 weken in een jaar. Daar moeten we 9 weken grote vakantie aftrekken, 2 weken kerstvakantie, 2 weken paasvakantie, en ook nog eens 1 week herfstvakantie en 1 week krokusvakantie. Zo komen we op 37 weken les x 32 uur. Dat geeft een totaal van 1184 uren die jullie op de schoolbanken doorbrengen. Gelukkig zitten jullie vandaag in het Kinderparlement dus mag je er weer vier uurtjes aftrekken en komen we uit op 1180 uur. Wow! Om een beetje meer pit in die lange periode te krijgen, hebben jullie gelukkig een hele reeks schitterende schoolvoorstellen bedacht. Daarover gaan wij nu net als in het echte parlement met elkaar debatteren, en daarna gaan we er ook over stemmen. - De voorzitter geeft uitleg over de stemknopjes en de microfoons Ik heb al jullie voorstellen onderverdeeld in twee thema s. - Om te beginnen bekijken we wat jullie willen veranderen aan de lessen in de klas. - Daarna kijken we naar het schoolgebouw en pakken we de refter, de speelplaats en de toiletten aan. DE BINNENKANT VAN DE KLAS De voorzitter.- Het Kinderparlement kreeg een prachtig dagboek van Sixtine van de blauwe klas. Daarin stelt ze haar droomschool voor. Ze schrijft dat er in onze maatschappij veel stress is. Maar Sixtine stelt gelukkig ook twee oplossingen voor. In haar dagboek heeft ze het over een rustkamer op school. Ik lees een fragment voor. Beste dagboek, Ik ben nu al een maand op mijn nieuwe school. Ik was jou een beetje kwijt. Vandaag was het geluksdag. We moesten les geven aan de juffen en heel de middag mochten we doen wat we wilden. Ik was gekozen om het lint van de rustkamer door te knippen. Het zachte satijnen lint vloog wild uit elkaar en het mengde zich met de kronkelige takken van de struik. Dat is dus echt geluk. Verder wil ze ook graag yoga op school. Ik lees opnieuw voor uit het dagboek.

4 VGC 4 Beste dagboek, Vandaag yoga. Het is getoond en bewezen dat het positieve effecten heeft. Want ja, in onze hedendaagse maatschappij is er heel veel druk en stress. Yoga had hetzelfde effect op ons als wanneer je na een lange reis je rugzak neerlegt. De voorzitter.- Sixtine, je kan prachtig schrijven, proficiat! Vertel eens waarom je behoefte hebt aan een rustkamer en yoga op school? Sixtine.- Met een rustkamer kun je je beter concentreren. Je moet elke dag vroeg opstaan en op school is er veel lawaai. Daarom zou het goed zijn dat er een rustkamer is op school waar het muisstil is. En yoga kan de overgang van thuis naar school wat makkelijker maken. De dag kan dan rustiger starten. - Een rustkamer op school is een goed idee. Als je bijvoorbeeld thuis ruzie had met je zus, kan je daar tot rust komen. - Een rustkamer is niet mijn ding. Ik vind yoga of ochtendgymnastiek een beter idee. Het voorstel om in elke school een rustkamer te installeren wordt niet aangenomen met 28 stemmen voor, 43 tegen en 18 onthoudingen. Het voorstel om de schooldag te beginnen met beweging wordt aangenomen met 53 stemmen voor, 23 tegen en 12 onthoudingen. De voorzitter.- Een andere manier om de stress aan te pakken is minder huiswerk! Jojo en Meti van de gele klas pleiten ervoor om het huiswerk op woensdag af te schaffen. En Kerim van de gele klas wil dan weer geen huiswerk op vrijdag. William van de paarse klas heeft ook een briljant plan. Misschien is het beter om je huiswerk op school te maken, vindt hij. Jojo en Meti.- Wij willen op woensdag en in het weekend spelen en geen huiswerk maken. William.- Mijn voorstel is om dagelijks een kwartier af te nemen van de middagspeeltijd om huiswerk te maken. We hebben dan meer tijd thuis. De leerlingen mogen wel zelf kiezen of ze een deel van hun huiswerk op school maken of toch liever alles thuis doen. - Op woensdag sporten we en hebben we niet veel tijd om huiswerk te maken. - Als we ons huiswerk op school kunnen maken zouden er minder kinderen blijven zitten. - Het zou nog beter zijn mocht er totaal geen huiswerk zijn.

5 VGC 5 - Huiswerk is nodig om de toetsen voor te bereiden. - Minder huiswerk maakt het mogelijk om meer tijd te steken in de voorbereiding van toetsen. - Als je je huiswerk maakt tijdens de speeltijd, kan je je beter concentreren. - Al je huiswerk op 1 dag krijgen is beter: je krijgt dan een week de tijd om je huistaken af te maken en kan zelf plannen. - Het woord zegt het: huiswerk moet thuis worden gemaakt en niet in de klas. - Als je thuis oefeningen maakt, kunnen je ouders, broers of zussen helpen. - Op school kan je de hulp vragen van de juf of de meester. - Ik vind dat je zelf moet kunnen kiezen: huiswerk thuis maken of op school. - Op school huiswerk maken geeft meer vrije tijd thuis. - Als je op school je huiswerk maakt heb je in elk geval alle boeken bij de hand. - De beste keuze is om te verdelen tussen thuis en school. - Het huiswerk thuis maken verplicht je om je plan te trekken en dat is beter dan overal hulp te vragen. - Hulp vragen betekent nog niet dat anderen je huiswerk maken. Het voorstel om 1 dag per week geen huiswerk te krijgen wordt aangenomen met 65 stemmen voor, 14 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel om een deel van het huiswerk te kunnen maken tijdens de speeltijd op school, wordt aangenomen met 51 stemmen voor, 25 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel dat voor het huiswerk hulp kan worden gevraagd aan de ouders wordt aangenomen met 49 stemmen voor, 32 tegen en 8 onthoudingen. Het voorstel dat het huiswerk moet blijven bestaan omdat het nuttig is, wordt aangenomen met 65 stemmen voor, 10 tegen en 13 onthoudingen. Paul De Ridder.- Het resultaat van de laatste stemming verbaast me. Een grote meerderheid is te vinden voor het huiswerk. In mijn tijd zou het resultaat anders zijn geweest: wij zouden het huiswerk weggestemd hebben. (Applaus) De voorzitter.- In Brussel spreken we Nederlands en Frans. Maar Bilal, Emre en Shana van de oranje klas willen graag ook een mondje Engels leren. Ook Umut, Aurore, Amira en Pada van de gele klas en Wauthier van de blauwe klas willen graag Engelse les op school. Adil, Amos en Abdullah van de gele klas denken dan weer aan Engelse les op woensdagnamiddag. Wat vinden jullie? - Engels is een beroemde taal. - Het is goed om Engels te leren, maar dat betekent meer lesuren. Er moeten dan andere lesuren wegvallen. - Engels op woensdagmiddag is geen goed idee. - Met Engels kan je overal ter wereld terecht. Maar ik ben geen voorstander van Engelse les op woensdag.

6 VGC 6 - Engels kan in plaats van godsdienst komen. - Ik wil wel Engels leren op woensdagmiddag, op voorwaarde dat de les niet te lang duurt. - Engels hoeft niet in de lagere school. In het middelbaar krijgen we toch Engels. - In de basisschool kan je al een goede basiskennis Engels verwerven. - Ik stel voor om vanaf de 3 e klas Engels te geven. - Engels is een moeilijke taal. Het is beter te wachten tot in het middelbaar. - Woensdagnamiddag is voor heel wat kinderen nu al druk bezet met allerlei activiteiten. - Engels komt soms pas in het 2 e of zelfs het 3 e jaar van het middelbaar. - Engels wordt overschat: het is niet nuttig voor iedereen. - Hoe jonger je bent, hoe makkelijker je een taal leert. Van mij mag Engels al vanaf het 1 e leerjaar. Het voorstel om Engels te geven vanaf het 1 e leerjaar wordt niet aangenomen met 20 stemmen voor, 62 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel om Engels te geven vanaf het 3 e leerjaar wordt aangenomen met 47 stemmen voor, 30 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel om Engels te geven op woensdagnamiddag wordt niet aangenomen met 22 stemmen voor, 57 tegen en 10 onthoudingen. Het voorstel om Engels te geven in de plaats van godsdienst, wordt niet aangenomen met 18 stemmen voor, 66 tegen en 2 onthoudingen. (Boe-geroep en rumoer de voorzitter hamert) Jean-Luc Vanraes.- Het gaat er hier wel heviger aan toe dan in het echte parlement. Ik vind het knap hoe jullie een mening naar voor brengen, niet in één woord, maar met argumenten erbij. Doe zo voort! De voorzitter.- We hebben nog een PowerPointpresentatie in petto van de rode klas. Op het grote scherm wordt de PowerPointpresentatie getoond Salih.- Ik vind dat er op school plaats moet gemaakt worden voor graffiti. Graffiti spuiten op de speelplaats is een goede uitlaatklep voor kinderen. Ik stel ook voor om na de toetsen naar huis te mogen zodat we ons kunnen voorbereiden op het volgende examen. Als onze ouders niet thuis zijn, kunnen we met onze eigen sleutel binnen. We zijn in het zesde leerjaar al zelfstandig genoeg. De voorzitter.- Lina vraagt in haar dia meer kunstlessen en denkt daarbij aan graffiti, schilderen, theater en dans. Lina.- Ik denk dat we door die lessen kunst beter zullen begrijpen. De voorzitter.- Een voorstel van de paarse klas sluit daarbij aan. Zij vragen meer filmpjes op school.

7 VGC 7 Een leerling van de paarse klas.- Die filmpjes moeten dienen om de leerstof beter te begrijpen en het maakt de les ook minder saai. (Gelach) De voorzitter.- In zijn dia vraagt Umit om met een glijbaan naar de klas te kunnen. Umit.- Met zo n glijbaan wordt de start van de les alleszins veel leuker. (Gelach en applaus) - Ik ga akkoord met die graffiti, maar niet op alle muren. Eén muur is genoeg. - Graffititekeningen zijn niet altijd leuk. Het kan ook voor problemen zorgen. Het is wel goed dat we de school mooier kunnen maken met een likje verf. - We zijn geen kleine kinderen. We hebben geen glijbaan nodig. (Onderbrekingen lawaai) - We zijn echt te groot voor een glijbaan. Bovendien is er vaak geen plaats voor. - Die jongen zegt dat een glijbaan voor baby s is. Is hij dan nooit in Océade geweest? (Hevig tumult de voorzitter hamert) Het voorstel om in elke school een graffitimuur te plaatsen, wordt aangenomen met 47 stemmen voor, 26 tegen en 16 onthoudingen. Het voorstel dat de leerlingen na de toetsen naar huis mogen, wordt aangenomen met 74 stemmen voor, 13 tegen en 2 onthoudingen. Het voorstel om op school kunstlessen te organiseren en meer aandacht te hebben voor creativiteit, wordt aangenomen met 42 stemmen voor, 32 tegen en 15 onthoudingen. Het voorstel om op school meer filmpjes te tonen om de lessen minder saai te maken, wordt aangenomen met 46 stemmen voor, 24 tegen en 19 onthoudingen. Het voorstel om in de school een glijbaan te installeren wordt niet aangenomen met 7 stemmen voor, 80 tegen en 4 onthoudingen. (Rumoer en applaus) DE BUITENKANT VAN DE KLAS De voorzitter.- Heel wat kinderen hebben klachten over de schoolrefter. Zo maakt Marthe van de paarse klas zich zorgen over het eten op haar bord. Marthe.- De mensen die het eten opscheppen in de refter zijn niet altijd even hygiënisch. Er zitten soms haren in het eten. Zij zouden haarnetjes moeten dragen. Er hangt een papier in de refter waarop staat dat restaurantpersoneel met lang haar netjes moet dragen. Dat zou voor iedereen moeten gelden, ook voor mensen met kort haar. De voorzitter.- Pauline en Lilou van de blauwe klas maakten een mooie strip, en daarin dromen ze van een zelfbedieningsrestaurant op school. Meisjes, jullie willen lekker zelf kiezen wat jullie eten?

8 VGC 8 Pauline en Lilou.- We krijgen fabriekseten op school. Het eten is gewoonweg slecht. We zouden broodjes moeten kunnen kopen, zoals in het middelbaar. - Het eten op school is vies. - Ik eet geen warm eten meer op school. Ik eet nu boterhammen. Alle producten op school komen uit blik. De spaghetti is gewoon nog hard. - We moeten zelf eten kunnen maken op school. - Een papieren muts in plaats van een haarnetje is ook een goed idee. - De maaltijden op school moeten met verse producten worden gemaakt. - Dat is een heel dure oplossing. - Meer verse producten zal leiden tot meer schooleters, zodat men beter uit de kosten geraakt. - Er zou een broodjesdienst moeten zijn op school. - Een goed systeem is een broodjeskaart, zodat je niet altijd cash geld moet bijhebben. Het voorstel dat wie eten maakt of in de refter werkt een haarnetje moet dragen, wordt aangenomen met 58 stemmen voor, 15 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel dat er voor de schoolmaaltijden verse producten moeten worden gebruikt, wordt aangenomen met 65 stemmen voor, 8 tegen en 13 onthoudingen. Het voorstel voor een broodjesdienst op school, wordt aangenomen met 63 stemmen voor, 11 tegen en 10 onthoudingen. De voorzitter.- En dan nemen we tot slot nog een kijkje in een stinkend hokje. Want heel veel kinderen willen komaf maken met de vieze toiletten op school. Alexia, Senya, Thara en Ilan van de paarse klas maakten een fantastisch knutselwerkje over hun droomtoilet. Ze denken aan muziek om de toiletten gezelliger te maken, een kleurtje op de muur, automatische luchtverfrissers, en een betere wasbak als dat geen uitstekende plannen zijn! Alexia, Senya, Thara en Ilan.- Het is heel vervelend dat de toiletten zo vies zijn en stinken. Als je binnenkomt, heb je geen zin meer om verder te gaan. Vele kinderen wachten tot ze thuis zijn om naar het toilet te gaan. Dat is toch niet gezond! - Ook bij ons zijn de toiletten vies. Misschien zou het goed zijn om de toiletten ook s middags te poetsen. - We mogen niet alles op de poetsvrouwen afschuiven. Kinderen moeten de toiletten zelf proper achterlaten. - In het nieuwe gebouw zijn de toiletten wel proper. Op de speelplaats zijn ze vies.

9 VGC 9 - Wij willen graag aparte toiletten voor jongens en meisjes. Meisjes zijn properder dan jongens. (Rumoer) - Aparte toiletten zijn niet nodig. Meisjes zijn niet properder dan jongens. - Onze toiletten zijn toch vies, ook al hebben we gescheiden toiletten. - We hebben nieuwe toiletten, maar we zouden liever nieuwe klassen hebben. - In onze toiletten is ongeveer alles stuk wat stuk kan gaan. De toestand is hopeloos. - Alle kinderen zouden best hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Dan zou alles veel beter gaan. - Het probleem zit vooral bij de jongens. (Gejoel) - De kleuters zijn ook vaak schuldig aan het smerig maken van de toiletten. Het voorstel om aparte toiletten voor jongens en meisjes in te richten, wordt aangenomen met 67 stemmen voor, 11 tegen en 9 onthoudingen. Het voorstel om de toiletten voor de kleuters apart te houden van die van de lagere school, wordt aangenomen met 56 stemmen voor, 17 tegen en 12 onthoudingen. Het voorstel om muziek te spelen in de toiletten wordt niet aangenomen met 24 stemmen voor, 57 tegen en 6 onthoudingen. Het voorstel om automatische luchtverfrissers te installeren in de toiletten wordt aangenomen met 66 stemmen voor, 14 tegen en 7 onthoudingen. Het voorstel dat alle kinderen zelf hun verantwoordelijkheid moeten nemen in de toiletten wordt aangenomen met 48 stemmen voor, 17 tegen en 26 onthoudingen. DE EINDRONDE De voorzitter.- We gaan nog een laatste keer op de stemknopjes drukken om jullie ultieme voorstel uit de top 3 van de meest populaire voorstellen van vandaag te kiezen. Op de derde plaats staat het voorstel om automatische luchtverfrissers te plaatsen in de toiletten met 66 stemmen. Op de tweede plaats staat het voorstel voor aparte toiletten voor jongens en meisjes met 67 stemmen. Op de eerste plaats staat het voorstel dat de leerlingen naar huis mogen na de toetsen met 74 stemmen. Stemming Met een meerderheid van 57 stemmen op 77 wordt het voorstel dat leerlingen naar huis mogen na de toetsen uitgeroepen tot het meest populaire voorstel van

10 VGC 10 de dag. Het voorstel voor aparte toiletten krijgt 13 stemmen, het voorstel voor automatische luchtverfrissers 7 stemmen. (Levendig applaus) De voorzitter.- Ik wil alle kleine parlementsleden feliciteren met deze woelige maar pittige zitting. Graag een applaus voor jullie zelf, en ook voor jullie leerkrachten en voor alle mensen die hebben geholpen bij deze vergadering. De parlementaire verslaggevers hebben zorgvuldig genoteerd wat jullie hebben gezegd. Hun verslag zal later niet alleen naar jullie school worden gestuurd maar ook naar de echte parlementsleden. (Onstuimig applaus) * * *

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 15 maart 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 mei 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 9 februari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 6 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 26 januari 2012 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 10 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 7 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 3 februari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 2 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 oktober 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2014-2015 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 2 oktober 2014 OCHTENDVERGADERING BRUGGEN BOUWEN IN BRUSSEL VGC 2 Vergadering Kinderparlement

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 3 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 22 november 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 1 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 4 oktober 2012. Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 4 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2013-2014 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 november 2013 OCHTENDVERGADERING ALS IK MINISTER-PRESIDENT VAN BRUSSEL WAS VGC

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012.

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van donderdag 27 september 2012. VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 27 september 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 18 april 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 8 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 maart 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over:

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS INTEGRAAL VERSLAG. Vergadering van vrijdag 5 oktober Debat over: VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE PARLEMENT VOOR 17-PLUSSERS Zitting 2012-2013 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van vrijdag 5 oktober 2012 Debat over: Gemeenteraadsverkiezingen 14/10 VGC 2

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 5 mei 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen

Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Spreekopdrachten thema 3 Kinderen Opdracht 1 bij 3.2 Jullie zijn bij het consultatiebureau. Cursist A: je bent arts bij het consultatiebureau. Cursist B: je bent met je baby van twee maanden bij het consultatiebureau.

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2011-2012 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 20 december 2011 OCHTENDVERGADERING KINDEREN BAAS OP SCHOOL VGC 2 Voorzitter: Hilde

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 10 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 mei 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Wat vind jij het leukste op onze school?(67 reacties) mijn vrienden mijn vrienden VOETBALLEN OP DE SPEELPLAATS Wero en Wiskunde lessen De speeltijden de middagspeeltijd met vrienden samen zijn Dat we een

Nadere informatie

Nieuwsbrief einde schooljaar 2017

Nieuwsbrief einde schooljaar 2017 Nieuwsbrief einde schooljaar 2017 Beste ouder(s), Het einde van het schooljaar en het begin van de zomervakantie staan voor de deur. Nog één dagje en we sluiten onze schoolpoort voor 2 maanden. We blikken

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 5 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 21 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 februari 2013 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 16 december 2010 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 21 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

FEESTWEEK 2014. groep 1-2-3-4

FEESTWEEK 2014. groep 1-2-3-4 FEESTWEEK 2014 groep 1-2-3-4 Beste jongens en meisjes, beste ouder(s) /verzorger(s), Vanaf maandag 7 juli gaan we dit schooljaar weer afsluiten met de feestweek. En het wordt niet zomaar een feestweek,

Nadere informatie

WEGELPRAATJE EIND JUNI 2018

WEGELPRAATJE EIND JUNI 2018 WEGELPRAATJE EIND JUNI 2018 Dit is het laatste Wegelpraatje van dit schooljaar. Graag wensen wij alle kinderen, ouders en leerkrachten een deugddoende vakantie toe. Bedankt voor het vertrouwen tijdens

Nadere informatie

BABBELBOX. Van BS Kameleon

BABBELBOX. Van BS Kameleon BABBELBOX Van BS Kameleon Vrijdag 11 oktober 2013 Kleur het bos van je dromen! Vorige week vrijdag beleefden we met de hele school een SUPER dag! Onze Muse- startdag. s Morgens werden onze kinderen verrast

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 4 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 20 december 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live

Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live Inhoudstafel Luistermoment van A Place To Live Lees dit alvorens te beginnen... 2 Doel van de activiteit... 2 Overzicht... 2 Praktische voorbereiding... 2 Voorbereiding... 2 Locatie:... 2 Materiaal...

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 19 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Wil jij minderen met social media?

Wil jij minderen met social media? Wil jij minderen met social media? Uitgave van Stichting Be Aware Januari 2016 Hulpboekje social media 1 Hoe sociaal zijn social media eigenlijk? Je vindt dat je teveel tijd doorbrengt op social media.

Nadere informatie

Bron foto s: Pixabay

Bron foto s: Pixabay Vragen bij de dominoafbeelding: o Van wat zie je een deel afgebeeld staan? o Bij welke boom zou je graag wonen? o Krijg je een goed beeld van de boom als je maar een stukje ziet? Bekijk de volledige afbeelding:

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 10 november 2009 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Esdal Vakcollege Welkom Emmen. Welkom!

Esdal Vakcollege Welkom Emmen. Welkom! Www.esdalcollege.nl Pagina 2 Esdal Vakcollege Welkom Emmen Welkom! Beste jongens en meisjes, Het schooljaar in groep 8 is voorbij en nu is het vakantie. Toch kijken we even vooruit naar het nieuwe schooljaar.

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Plak hier je pasfoto Derde Kamerlid Dit Handboek Politiek is van: Naam Klas Leeftijd Fractie Fotografie & cartoons: - Hans Kouwenhoven - RVD: p. 17 -

Nadere informatie

OOK JIJ TELT. Nieuwsbrief eind juni 2017

OOK JIJ TELT. Nieuwsbrief eind juni 2017 OOK JIJ TELT Nieuwsbrief eind juni 07 Basisschool De Krekel, Kattestraat 950 Haaltert, 05/ 8 0 79 Basisschool De Grasspriet, Ommegangstraat 5 90 Mere, 05/ 8 59 7 www.dekrekel-degrasspriet.be Vakantiedagen

Nadere informatie

Nieuwsbrief maand Maart 2012

Nieuwsbrief maand Maart 2012 Nieuwsbrief maand Maart 2012 Beste ouders, LENTE!!! Het voelt goed en het doet me goed. Terugblikken op een drukke maar geslaagde tweede trimester. Vooruitkijken op ook een drukke maar leuke veelbelovende

Nadere informatie

Derde Kamer Handboek Politiek 2

Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen

Nadere informatie

Nieuwsbrief juni 2016

Nieuwsbrief juni 2016 Nieuwsbrief 15 29 juni 2016 Beste jongens en meisjes, beste ouders, Allereerst goed nieuws! Dit betreft vooral de groepen 3-3+ en 4 : juf Marieke van de Velde en juf Janny Machielsen kunnen tot aan de

Nadere informatie

Infoboekje 1B Vosjesklas. Juf Jill schooljaar

Infoboekje 1B Vosjesklas. Juf Jill schooljaar Infoboekje 1B Vosjesklas Juf Jill schooljaar 2018-2019 Schooluren Voormiddag: 08u25 11u45 Namiddag: 13u00 15u20 Breng je kind op tijd naar school. Om 8:25 gaat de bel en sluit de grote groene poort. Laatkomers

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 9 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 31 maart 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers Vergadering

Nadere informatie

Fladderkrant einde schooljaar Prettige vakantie!

Fladderkrant einde schooljaar Prettige vakantie! Fladderkrant einde schooljaar 18-19 Beste ouders, dag jongens en meisjes, Prettige vakantie! de vakantie staat voor de deur. Het jaartje is voorbij gevlogen, vol leuke activiteiten en uitstappen, boeiende

Nadere informatie

Nieuwsbrief MEI Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen,

Nieuwsbrief MEI Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Nieuwsbrief Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Na alle activiteiten van de afgelopen periode met ter afsluiting deze week de koningsspelen en de eindcito van groep 8 is het tijd om even uit

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2010-2011 Nr. 6 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van dinsdag 13 januari 2011 OCHTENDVERGADERING SAMEN IN DE STAD VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

Prettige vakantie! INFOKRANT. Einde schooljaar 18-19

Prettige vakantie! INFOKRANT. Einde schooljaar 18-19 INFOKRANT Einde schooljaar 18-19 VRIJE BASISSCHOOL O.L.V.O. Stadhuisstraat 4 - Heist-aan-zee Ramskapellestraat 65 - Ramskapelle Tel. 050/512925 E-mailadres: olvo@sgsaeftinghe.be website: www.olvoheist.be

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE JONGERENPARLEMENT Zitting 2007-2008 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van woensdag 20 februari 2008 OCHTENDVERGADERING VGC 2 - De vergadering wordt geopend om 10u15

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

3de lj 4de lj 5de lj 6de lj totaal procent ja 6 4 3 10 23 29.48% soms 15 15 12 7 49 62.82% nooit / / 1 5 6 7.69%

3de lj 4de lj 5de lj 6de lj totaal procent ja 6 4 3 10 23 29.48% soms 15 15 12 7 49 62.82% nooit / / 1 5 6 7.69% Resultaten enquête Vooraf: bij de tabellen wordt telkens een onderscheid gemaakt tussen de verschillende leerjaren. Daarna volgt het totaal en het procent bij elk antwoord. Waar leerlingen een geschreven

Nadere informatie

Nieuwsbrief NOVEMBER 2018

Nieuwsbrief NOVEMBER 2018 Nieuwsbrief Beste ouder(s)/verzorger(s) van onze leerlingen, Met trots presenteren wij u de poster van het jaarverslag van de Poort. Middels deze poster (zie bijlage) krijgt u een samenvatting van het

Nadere informatie

Onze schooleigenvisie op huiswerk

Onze schooleigenvisie op huiswerk Huistaken en lessen uit het schoolreglement De leerlingen zijn steeds verplicht de opgegeven lessen te leren. De leerkracht is steeds gerechtigd deze leerstof mondeling of schriftelijk op te vragen. De

Nadere informatie

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs!

Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen. Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Sneller, Leuker en Makkelijker : Plannen Pauline Jonker Maak Mij Wat Wijs! Welkom! Allereerst bedankt voor het downloaden van deze planner! Deze planner gaat jou helpen om SLiM te plannen. Je gaat leren

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2018

NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2018 Basisschool Heilige Familie Driesstraat 1 8700 Tielt 051 40 47 50 Heilige-familie@kbo-tielt.be Maandag 5 november Dinsdag 6 november Donderdag 9 november NIEUWSBRIEF NOVEMBER 2018 Agenda november 2018

Nadere informatie

Schooljaar : Bevraging tevredenheid ouders. In onze school zijn er 258 gezinnen. Er werden 99 enquêtes online ingevuld.

Schooljaar : Bevraging tevredenheid ouders. In onze school zijn er 258 gezinnen. Er werden 99 enquêtes online ingevuld. Gemeentelijke Basisschool Kadrie Driehoekstraat 41 2920 KALMTHOUT 03/666 95 20 Schooljaar 2014-2015: Bevraging tevredenheid ouders In onze school zijn er 258 gezinnen. Er werden 99 enquêtes online ingevuld.

Nadere informatie

FLEXIBEL LEREN EN DOEN OP ANTONIUSMAVO XL

FLEXIBEL LEREN EN DOEN OP ANTONIUSMAVO XL ANTONIUSMAVO XL IS DE NIEUWE MAVO-VESTIGING VAN HET ANTONIUSCOLLEGE. DE SCHOOL IS SPECIAAL VOOR JOU ALS JE EEN KADER/ MAVO, MAVO OF MAVO/ HAVO-ADVIES HEBT. JE KUNT KIEZEN VOOR EEN PERSOONLIJKE MBO-ROUTE

Nadere informatie

N ieuwsbrief

N ieuwsbrief Kattebelletje 28 januari t/ 13 februari Cito-toetsen 21 januari t/m 8 februari Cito-periode groep 8! 14 t/m 15 februari studiedagen: de kinderen hebben vrij 18 t/ 22 februari voorjaarsvakantie: vrij 1

Nadere informatie

Leren (kan je ) leren!

Leren (kan je ) leren! Leren (kan je ) leren! Leertips op maat van de middenschool Beste leerlingen en ouders, Het begrip leren leren klinkt jullie waarschijnlijk niet onbekend in de oren. We hopen dat er in de basisschool al

Nadere informatie

WAT STAAT ER IN JE AGENDA?

WAT STAAT ER IN JE AGENDA? BLAD 1 WAT STAAT ER IN JE AGENDA? In de agenda van je kind staat veel informatie. Je kind moet: Huiswerk maken Een les leren Iets meebrengen Wat moet je doen? 1 Kijk naar de agenda op blad 2. Welke informatie

Nadere informatie

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND Welkom JE GAAT HET MAKEN is een spel van Bouwend Nederland, dat bedoeld is om te spelen in gastlessen op middelbare scholen. Het spel is

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2012-2013 Nr. 1 INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 25 oktober 2012 OCHTENDVERGADERING BEKIJK BRUSSEL DOOR JE TOEKOMSTBRIL VGC 2 Vergadering

Nadere informatie

5 / /12 / 2017

5 / /12 / 2017 5 / 2017-2018 19 /12 / 2017 We ronden af Inschrijvingen 2016 Welkom Sociale vaardigheden Leren leren Warme chocomelk Lezen Belangrijke data Dankwoord vanuit MIN Wij ronden stilaan af. Hiermee vinden jullie

Nadere informatie

INFO VOOR OUDERS april - mei 2018 Licht...

INFO VOOR OUDERS april - mei 2018 Licht... www.sintvic.be Licht... Sportnieuws! Pittige Pasen Fietslessen lagere school De laatste week van maart hebben alle kinderen van de lagere school tijdens de fietslessen opnieuw kunnen oefenen op hun fietsvaardigheden.

Nadere informatie

Welkom in Wiebelwoud Centrum

Welkom in Wiebelwoud Centrum Welkom in Wiebelwoud Centrum Van harte welkom!! Voor je eerste schooldag bij ons krijg jij dit boekje. Voor jou om in te kijken Voor je mama en papa om in te lezen. Beste mama en papa, Van harte welkom

Nadere informatie

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek

September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders. Oktober 2015 Woensdag 7 oktober Start kinderboekenweek Schoolnieuws schooljaar 2015-2016 Vrijdag 18 September 2015 September 2015 Woensdag 23 September Sportdag Start gesprek ouders Donderdag 24 September Start gesprek ouders Maandag 28 September Algemene

Nadere informatie

De Zeppelin Boelarestraat Geraardsbergen

De Zeppelin Boelarestraat Geraardsbergen f De Zeppelin Boelarestraat 1-9500 Geraardsbergen 054/41.41.40 vbs.catharinacollege@skynet.be christa.dg@skynet.be Directie: Mevr. Christa De Gauquier 0471 32 19 97 1 ste kleuterklas: juf Nancy 2 de kleuterklas:

Nadere informatie

NIEUWS UIT DE SCHOOL 30

NIEUWS UIT DE SCHOOL 30 NIEUWS UIT DE SCHOOL 30 Vrijdag 26 oktober 2018 De Marie Louise op de eerste schooldag. Een schooljaar is soms stormachtig, winderig. Maar vergeet niet dat de school de veilige haven is waar we steeds

Nadere informatie

Projecttijd. Al enkele kindjes hebben een volle kaart. Wat een werkertjes!

Projecttijd. Al enkele kindjes hebben een volle kaart. Wat een werkertjes! 02 05/05/ 17 Vandaag begon de week opnieuw op dinsdag. Normaal hadden we dan schrijfkriebels, maar de jongens en meisjes van het eerste en tweede leerjaar zijn op piratenklassen en hadden de hulp van Evi

Nadere informatie

Vakantie activiteiten & Workshops

Vakantie activiteiten & Workshops Vakantie activiteiten & Workshops Augustus, September, Oktober 2013 De herfstvakantie staat al bijna weer voor de deur! De Kettingkas biedt tijdens deze periode weer leuke en spannende vakantieactiviteiten

Nadere informatie

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal

Handboek Politiek 2. Derde Kamer der Staten-Generaal Handboek Politiek 2 Derde Kamer der Staten-Generaal Hallo Kamerlid, Jij bent lid van de Derde Kamer der Staten-Generaal. Als politicus moet je natuurlijk wel verstand hebben van politiek. Samen met je

Nadere informatie

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording.

Onderstaand treft u een aantal vragen aan met vier mogelijkheden ter beantwoording. Kerkrade, maart 2015 Geachte ouder/verzorger, Wij willen voor onze school nieuwe beleidslijnen uitstippelen. Hieraan liggen onze gedachtes m.b.t. de ontwikkeling van de Doorkijk in de loop van de jaren

Nadere informatie

ACTIVITEITENKALENDER voor ouders

ACTIVITEITENKALENDER voor ouders ACTIVITEITENKALENDER voor ouders Einde schooljaar 2014 STEDELIJKE BASISSCHOOL TUILT Zoldersekiezel 86 3511 Hasselt tel. 011 25 17 57 e-mail: sbs.tuilt@hasselt.be www.sbstuilt.be Beste ouders, We zijn alweer

Nadere informatie

Verslag leerlingenraad 15 juni 2015

Verslag leerlingenraad 15 juni 2015 Verslag leerlingenraad 15 juni 2015 Aanwezig : Bo en Seppe (L1), Lucky en Luna (L2), Tess en Laurien (L3), Phebe en Kenan (L4), Samuel en Jordy (L5), Felke en Juno (L6), meester Stan, juf Myriam Afwezig:

Nadere informatie

Wat doen de kleuters deze week?

Wat doen de kleuters deze week? maandag 26 juni tot vrijdag 30 juni 2017 Wat doen de kleuters deze week? Bij juf Nathalie in de instap- 1 e kleuterklas : Het is zover, ons laatste weekje voor de vakantie. Het zal niet alleen de laatste

Nadere informatie

Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar Juf Julie. Vrije Basisschool DE PAPAVER

Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar Juf Julie. Vrije Basisschool DE PAPAVER Vrije Basisschool DE PAPAVER Adegem Dorp 16A - 9991 Adegem 050/71 15 93 directie@depapaver.be www.depapaver.be Welkom in L2B! Infobrochure 2 e leerjaar 2017-2018 Juf Julie 1 Beste ouders, Welkom in het

Nadere informatie

Nieuwsflits juli 2014

Nieuwsflits juli 2014 Nieuwsflits juli 2014 Samen bouwen in Vertrouwen Nog maar een kleine 2 weken en dan is het vakantie wat is het weer enorm snel gegaan. En wat hebben we allemaal weer ontzettend veel geleerd! Vanaf deze

Nadere informatie

Tijdens deze week gaan we met elkaar op schoolreisje, we kijken de musical van groep 8, vieren de verjaardagen van de juffen en nog veel meer.

Tijdens deze week gaan we met elkaar op schoolreisje, we kijken de musical van groep 8, vieren de verjaardagen van de juffen en nog veel meer. FEESTWEEK 2017 Beste jongens en meisjes, beste ouder(s) /verzorger(s), Vanaf maandag 10 juli gaan we dit schooljaar weer afsluiten met de feestweek. Een week vol leuke activiteiten om het schooljaar op

Nadere informatie

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders,

Rups-nieuwtje. Best, september 2014. Beste ouders, Rups-nieuwtje Best, september 2014 Beste ouders, Dit is het eerste rups-nieuwtje van dit schooljaar. Voor sommige kinderen was onze klas al bekend terrein. Voor anderen is het nieuw om naar school te gaan

Nadere informatie

Infoboekje mpi Kompas

Infoboekje mpi Kompas Infoboekje mpi Kompas 2018-2019 1 P agina Welkom Hallo daar! Welkom op onze school. Wist je dat we vier wijzers op onze school hebben? Er is een groene, blauwe, gele en rode wijzer. In elke wijzer zitten

Nadere informatie

Vrije Basisschool De Kiem

Vrije Basisschool De Kiem Vrije Basisschool De Kiem Pensionaatstraat 23, 8755 Ruiselede o tel 051 68 94 31 fax 051 72 25 99 dekiem.ruiselede@3span.be www.dekiemruiselede.be o Schoolbestuur: Scholengemeenschap Driespan: V.Z.W. Comité

Nadere informatie

Hartelijk welkom aan Amaury en Alexander! Hopelijk voelen ze zich snel thuis bij ons op school (en in hun klasje)!

Hartelijk welkom aan Amaury en Alexander! Hopelijk voelen ze zich snel thuis bij ons op school (en in hun klasje)! 1. Nieuwe instappertjes K0 Na de krokusvakantie breidt onze zonnekindfamilie alweer uit! Dan verwelkomen we met veel plezier 2 nieuwe instappertjes in K0! Hartelijk welkom aan Amaury en Alexander! Hopelijk

Nadere informatie

Op het einde van dit schooljaar wordt u geïnformeerd over de vrije dagen en pedagogische studiedagen van het schooljaar

Op het einde van dit schooljaar wordt u geïnformeerd over de vrije dagen en pedagogische studiedagen van het schooljaar Beste ouders, Op het einde van dit schooljaar wordt u geïnformeerd over de vrije dagen en pedagogische studiedagen van het schooljaar 2010-2011. Ook een voorlopig voorstel van de verdeling van de schoolbevolking

Nadere informatie

De leerling bouwt mee aan een goede school: teken of schilder jullie droomschool.

De leerling bouwt mee aan een goede school: teken of schilder jullie droomschool. OPDRACHTFICHE 1 De leerling bouwt mee aan een goede school: teken of schilder jullie droomschool. - papier - A3-papier - potloden stiften - verf Hoe zou jij het liefste willen leren, wat is jouw droomschool?

Nadere informatie

maandag 2 maart start groep 2 start verkeerproject met de hele Brede School

maandag 2 maart start groep 2 start verkeerproject met de hele Brede School 25 februari 2015, jaargang 5 nummer 12 Niet vergeten donderdag 26 februari ouderpanel maandag 2 maart start groep 2 maandag 2 maart start verkeerproject met de hele Brede School donderdag 5 maart creamiddag

Nadere informatie

Leerlingenraad donderdag 2 mei 2019

Leerlingenraad donderdag 2 mei 2019 Leerlingenraad donderdag 2 mei 2019 Aanwezig : Ella-Sue & Arno (L1), Ester & Juliette (L2), Jules & Arno (L3), Seppe & Mira (L4), Manuel & Cyriel (L5), Ella & Margot (L6) Afwezig : / L1 : Mag de buitenspeelkeuken

Nadere informatie

8 januari 2016. Met vriendelijke groet, namens het team, J.H. Top

8 januari 2016. Met vriendelijke groet, namens het team, J.H. Top Nieuwsbrief 8 januari 2016 Oranjestraat 28, 7681 DN Vroomshoop, tel: 0546-642137 Van de directie De eerste week van het nieuwe jaar 2016 zit er al weer op. Ook namens de collega s wens ik u een heel goed

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF. 10 mei 2019

NIEUWSBRIEF. 10 mei 2019 NIEUWSBRIEF 10 mei 2019 BASISSCHOOL We hebben leuke herinneringen aan het schoolfeest van vorige week. Het werd een heus festival, met alles erop en eraan: boeiende en gevarieerde optredens, aan elkaar

Nadere informatie

vwo havo Gerrit van der Veen College

vwo havo Gerrit van der Veen College vwo havo Gerrit van der Veen College 2017 Beste jongens en meisjes, Jullie staan voor een belangrijke en leuke keuze: naar welke middelbare school wil je volgend jaar gaan? Het Gerrit van der Veen College

Nadere informatie

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO

ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO ONTDEK ONTDEK BORNEGO BORNEGO Ik wist in groep 6 al dat ik naar deze school wilde. Toen ging ik met mijn broer mee naar de open dag. Ik was er direct uit. Dit is een goede school, er hangt een leuke sfeer

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 14 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd

10.10u Speeltijd. 5de lesuur 12.05u Middagpauze. 14.35u Speeltijd 1P 1ste lesuur Welkom 2de lesuur Zoekspel 10.10u Speeltijd 3de lesuur Zoekspel 4de lesuur Zoekspel 5de lesuur 12.05u Middagpauze 6de lesuur Bezinning kapel 7de lesuur Bundel / schoolagenda 14.35u Speeltijd

Nadere informatie

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG

VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT INTEGRAAL VERSLAG VGC 1 VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE KINDERPARLEMENT Zitting 2009-2010 Extra nummer INTEGRAAL VERSLAG Vergadering van donderdag 28 januari 2010 OCHTENDVERGADERING RESPECT VGC 2 Voorzitter: Hilde Vissers

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/ juli nummer 39

NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/ juli nummer 39 NIEUWSBRIEF VOOR OUDERS & LEERLINGEN Schooljaar 2015/2016 1 juli nummer 39 Agenda 5 juli kennismaking in de nieuwe groep 11 juli afscheid meester Simon 5 juli rapportengesprekken 13 juli afscheid meester

Nadere informatie

Verslag ouderraad 22/11/2016

Verslag ouderraad 22/11/2016 Verslag ouderraad 22/11/2016 Aanwezig Juf Hilde, juf Chris, juf Veerle, juf Ilse, juf Martine, juf Maxime, Kurt, Klaas, Marjolein, Kris, Karen, Alexandra, Elke, Mario, Joris, Bart Inhoud Aanwezig... 1

Nadere informatie

Kringgesprek. Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent voor de rapportgesprekken.

Kringgesprek. Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent voor de rapportgesprekken. Kringgesprek Geachte ouders, Wilt u alstublieft meedoen aan het invullen van een enquête Ouderbetrokkenheid? Nummer 9 2012-2013 2013 Die kunt u dan invullen op de dag of avond dat u toch op school bent

Nadere informatie

Esdal Vakcollege Welkom Emmen. Welkom!

Esdal Vakcollege Welkom Emmen. Welkom! Www.esdalcollege.nl Pagina 2 Esdal Vakcollege Welkom Emmen Welkom! Beste jongens en meisjes, Het schooljaar in groep 8 is voorbij en nu is het vakantie. Toch kijken we even vooruit naar het nieuwe schooljaar.

Nadere informatie