ZEEBRIEF#91 24 december 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ZEEBRIEF#91 24 december 2013"

Transcriptie

1 ZEEBRIEF#91 24 december 2013 CFL PERFECT , foto: R.E. Zwama, op de Nieuwe Waterweg achter de sleepboot EN AVANT 1 ( , ex DMS WORLD) met bestemming J.A. Balck B.V. in de Waalhaven, assistentie van de sleepboot EN AVANT 20, gearriveerd in de 2e Merwedehaven te Dordrecht om te repareren gedoopt CFL PERFECT door Janneke Remeeus-Dierdorp (echtgenote van kapitein Martin E. Remeeus) en te water gelaten bij Peters Shipyards B.V. te Kampen onder bouwnummer 818, vertrokken van Kampen naar Harlingen met de sleepboten ANITA en WATERPOORT, proefvaart, te Harlingen opgeleverd aan B.V. Scheepvaartonderneming CFL Perfect, Groningen, in beheer bij Canada Feeder Lines B.V., Groningen en CFL Shipmanagement B.V tijdens een reis naar Savona machineschade opgelopen, gearriveerd te Brest achter de sleepboot ABEILLE BOURBON met een gebroken krukas, te Brest vastgemaakt door de sleepboot EN AVANT 1 en vertrokken naar zee, vertrokken van de rede van Brest naar Rotterdam. SCANDINAVIAN EXPRESS van Vroon B.V., Breskens, 1965 opgeleverd door Kristiands M/V A/S, Kristiansand S. (206A) als BASTANT aan Fred Olsen & Co., Noorwegen verkocht aan Vroon B.V., Breskens, herdoopt SCANDINAVIAN EXPRESS.

2 1977 vlag: Singapore verkocht aan Sinno Trading & Navigation Agency, Libanon, herdoopt SINNO M.E. IV herdoopt CAROL H verkocht aan W. Labban & Co., Libanon, herdoopt DANIA verkocht aan Bader Jamilah & Co., Honduras, herdoopt FIRAS verkocht aan Bader A.R. Jamileh, Lattakia-Syrië, in beheer bij Noor Shipping Co. Ltd., herdoopt WESAM B herdoopt WESSAM B eigenaar: Jamileh/Issa, Tartous, Syrië, vlag: Noord Korea, in beheer bij Phoenicia Maritime, Tartous geïnspecteerd te Chalkis: 28 gebreken geconstateerd, verkocht aan Phoenicia Maritime, vlag: Comoros vlag: Bolivia, herdoopt LAYLA verkocht voor sloop naar Turkije, gearriveerd te Aliağa om gesloopt te worden. De sleepboten SCHIEDAM en DELFSHAVEN tijdens een assistentie aan s.s. BOSCHDYK, foto: Nieuwland, collectie M. Lindeborn.

3 STRAAT MOZAMBIQUE , kiel gelegd, te water gelaten, t/m technische proefvaart, opgeleverd door N.V. C. van der Giessen & Zonen's Scheepswerven, Krimpen aan den IJssel (767) als STRAAT MOZAMBIQUE aan N.V. Koninklijke Java-China Paketvaart Lijnen, Amsterdam, brandmerk 4409 Z AMST 1954, roepsein PHTP, BRT, NRT, DWT, G m3, B m3. 16,5 kn. 158,00 (149,06) x 21,14 x 12,69 x 9,670 meter EPK, 10 cyl, 2 tew, 740 x 1600, B&W, N.V. Machinefabriek & Scheepswerf van P. Smit Jr., Rotterdam vertrokken van Rotterdam met bestemming Hong Kong aankomst te Hong Kong verkocht aan Mercury Gulf Inc., Panama, in beheer bij Mercury Shipping Co. Ltd., Hong Kong en N.V. Kon. Nedlloyd, herdoopt MERCURY GULF verkocht aan Saudi Sunrise Navigation, Jeddah-Saudi Arabia, in beheer bij Orri Navigation Line S.A., Jeddah, herdoopt SAUDI SUNRISE verkocht voor sloop naar Taiwan, gearriveerd te Kaohsiung om gesloopt te worden, aanvang sloop door Chi Hsiang Steel Enterprise Co., Kaohsiung, gesloopt in (Foto STRAAT MOZAMBIQUE: NN, SAUDI SUNRISE: HK). Faillissement Scheepvaartbedrijf ms Reiderland De directie van Reider Shipping B.V. te Winschoten maakt bekend dat op 3 december 2013 het faillissement van Scheepvaartbedrijf m.s. Reiderland C.V. alsmede haar beherend vennoot Beheermaatschappij m.s. Reiderland C.V. is uitgesproken. Gedurende de afgelopen maanden zijn er diverse gesprekken en afstemmingen gevoerd met de financierende bank, dit met als doel het realiseren van een gedegen herstructureringsplan. Bij realisatie van het

4 herstructureringsplan zou de continuïteit van het Scheepvaartbedrijf voor langere tijd kunnen worden gewaarborgd. In de afgelopen maanden is het schip gedurende langere periodes door verschillende technische problemen in de machine kamer off-hire geweest. De extra kosten voor de herstelwerkzaamheden, gecombineerd met het verlies aan inkomsten door de off-hire, zorgden voor steeds groter wordende druk op de financiële positie van Scheepvaartbedrijf m.s. Reiderland C.V. Als gevolg van deze off-hire en wederkerende technische mankementen heeft de charteraar aangekondigd het charter niet te continueren. Terug levering staat gepland in Maleisië rond 5 december 2013 De bank gaat niet akkoord met verdere financiële ondersteuning van het schip. Betalingen worden niet meer goedgekeurd. Het was daarom voor ons helaas onvermijdelijk om (na overleg met de financierende bank) het faillissement aan te vragen voor Scheepvaartbedrijf m.s. Reiderland C.V. alsmede haar beherend vennoot Beheermaatschappij m.s. Reiderland B.V. Mogelijke alternatieven waren helaas niet haalbaar. Het vermogensverlies voor de participanten als gevolg van dit faillissement bedraagt in totaal ruim EUR 2M. Wij betreuren dit enorme verlies voor alle betrokkenen ten zeerste. Onze inspanningen van intensief overleg en afstemming met de bank en participanten gedurende de afgelopen maanden hebben helaas niet het gewenste resultaat opgeleverd. De hoop die wij gevestigd hadden op het realiseren van het herstructureringsplan blijkt een illusie. Als curator is aangesteld de heer Eshuis van Trip Advocaten te Groningen. (Bron: Persbericht Reider Shipping, foto: John Wilson/shipspotting, , Brisbane Australië). ARCTIC DAWN , foto: M. Coster t.h.v. Velsen Zuid onderweg naar de Noordzee voor de proefvaart. Casco gebouwd Partner Shipyards Sp. z.o.o., Stettin (121), vertrokken van Stettin achter de sleepboot WATERSTROOM (IMO ), gearriveerd te IJmuiden met assistentie van de WATERLELIE, met de sleepboten WATERPOORT (MMSI ) en WATERLELIE (MMSI ) vertrokken naar Urk om afgebouwd te worden bij Hartman Marine Shipbuilding B.V., Urk (9) voor Hartman Shipping 3 B.V., Urk, in beheer bij Hartman Shipping B.V. (Hartman Marine Group B.V.) en Global Seatrade B.V BRT, DWT, roepsein PCUT, vertrokken met de WATERLELIE en WATERSTAD (MMSI ) van Urk naar de Grote Houtkade te Velsen.

5 BENTE , foto: IJ. Plokker, op de Dordtse Kil tijdens een reis van Ridham Dock naar Moerdijk te water gelaten bij Maas Shipyard B.V. te Waterhuizen onder bouwnummer 10, in aanbouw voor H. Schurink, Harlingen, in beheer bij Wagenborg Shipping B.V., BRT, DWT, kapiteineigenaar Hendrik Schurink uit Harlingen liet het binnenvaartschip JULIA SARA van Diette Doesburg-Maas aan de ketting leggen vanwege te late oplevering van de BORNRIF, de rechter bepaalde dat Diette Doesburg-Maas de BORNRIF op diende op te leveren, verhaald door de sleepboten GRUNO en GRUNO II van Waterhuizen naar Scheepswerf Foxhol om te worden afgebouwd, contract met Maas Shipyard B.V. verbroken wegens wanprestatie, H. Schurink nam de bouw over en onderhandelde met diverse onderaannemers, verhaald van Hoogezand naar Delfzijl, in dok bij de Koninklijke Niesten Sander B.V. te Delfzijl voor montage van schroef en de roer, roepsein PBOJ, machine testen, proefvaart op de Eems vanuit Delfzijl, e proefvaart op de Eems, e proefvaart op de Eems, vaartocht met genodigden, vertrokken van Delfzijl naar Kaliningrad terug te Delfzijl na de eerste rondreis Delfzijl, Kaliningrad, Gent en Delfzijl openbaar verkocht te Rotterdam, na de veiling door de ING-Bank op een onderlinge akkoord doorverkocht aan de heer H van Diest, ingebracht bij Hoven Shipping B.V., Dordrecht, in beheer bij GLB Shipping B.V., Vlissingen, in de Waalhaven herdoopt BENTE door Bente (dochter van Arno en Simone, kleindochter van Henk van Diest) geassisteerd door haar moeder, roepsein PBTG, verhaald van Waalhaven, Serdijn naar Waalhaven N.Z. RHB Stevedoring & Warehousing B.V. Schepen met scrubbers Na een succesvolle testperiode op het roro-schip Plyca heeft de Nederlandse Spliethoff extra scrubbers besteld voor de vijf zusterschepen.

6 De zes schepen worden door de dochter Transfennica ingezet in Baltische roro-diensten. Om tegen 1 januari 2015 in orde te zijn met de nieuwe en strengere emissienormen, bestelde Spliethoff extra rookgasreinigers. De scrubber van prodcuent Alfa Laval die in 2012 op de Plyca werd geïnstalleerd, heeft intussen al meer dan uren gefunctioneerd om de uitstoot van SOx onder de nieuwe zwavelnorm te houden. Rederijen hebben twee mogelijkheden om de uitstoot van zwaveloxide aan te pakken: ze kunnen brandstof met maximaal 0,1% zwavel bunkeren die veel duurder is aan de gewone heavy fuel, of ze kunnen scrubbers laten installeren op nieuwe schepen of op bestaande schepen die daarvoor de nodige ruimte hebben. De extra scrubbers voor de schepen Timca, Kraftca, Trica, Genca en Pulpca werden opnieuw bij Alfa Laval besteld en worden in de loop van 2014 geïnstalleerd. Ze reinigen de rookgassen van zowel de hoofd- als hulpmotoren. (Bron: Nieuwsblad Transport, foto KRAFTCA: L. de Hoop, ). Scrubbers: Gaswassers worden voornamelijk bij industriële processen gebruikt om de lucht (gas) te ontdoen van bepaalde stoffen. Bij een gaswasser wordt gebruikgemaakt van absorptie. Het doel van een gaswasser is het neutraliseren van een of meerdere verontreinigende stoffen in een (industriële) lucht- of afgasstroom. De werking berust op het in contact brengen van de afvalstroom met een vloeistof (scrubbervloeistof). De scrubbervloeistof neemt een deel van de (schadelijke) gasstroom op door absorptie (Bron: wikipedia).. ARKONIA , foto: Koos Goudriaan, , Parkkade, Rotterdam kiel gelegd, te water gelaten, opgeleverd door Scheepswerf "Ferus Smit" B.V., Foxhol (293) als KATJA aan Rederij Katja B.V., Willemstad-N.A., in beheer Hanno-OAM Shipping V.o.F., roepsein PFHW in beheer bij Heinrich Hanno & Co. B.V., Rotterdam thuishaven: Rotterdam (e) in beheer bij Arklow Shipping Ltd in beheer bij Arklow Shipping Nederland B.V reparatie van roerschade te Santander verkocht aan Intermar Prosperity, Limassol-Cyprus, in beheer bij CraftChart OÜ, Tallinn, te Velsen herdoopt HELIA, roepsein C4GT verkocht aan Skovales Ltd., Estland, in beheer bij United Marine Management Ltd., Tallinn, aan de Lloydkade te Rotterdam met thuishaven Tallinn, vlag: Estland, te Rotterdam herdoopt HELI te Newhaven, U.K. brak om 09:00 uur brand uit in het met schroot geladen ruim, met assistentie van de brandweer onder controle gebracht (e) verkocht aan Ocean Verge Ltd., Wicklow, in beheer bij Maritime Management, Wicklow, (m) vlag: Marshall Islands, roepsein V7XI9, na openbare verkoping herdoopt ARKONIA. Driedubbel aan de Parkkadé De enige plek in Rotterdam waar je nog gemakkelijk vlakbij zeeschepen kan komen is de Parkkade. Door oudere Rotterdammers veelal de Parkkadé genoemd, dus met de klemtoon op de laatste lettergreep. Het zijn niet de grotere schepen maar er ligt meestal wel wat en vaak liggen ze gedubbeld. De kade vervult een belangrijke functie als ligplaats voor kustvaarders die wachten op lading, bij slecht weer binnengaats willen blijven of ingeklaard moeten worden door de douane. Jaarlijks maken er zo'n 1500 schepen gebruik van en de oude kade was hoognodig aan renovatie toe. Daarom werd door het Havenbedrijf besloten de kademuur te vervangen door een nieuwe kadeconstructie. Eerst de oostzijde, die inmiddels gereed is, en daarna de westzijde richting tunnel, waar men, zoals te zien, nog volop

7 bezig is. Vier kustvaarders liggen twee aan twee afgemeerd en de GERHEIN G. wil als derde langszij de groene SNOWLARK aanschieten, die op haar beurt weer langszij de ELISABETH K. ligt. Daarachter ligt de JAGO met stuurboord voor de kant en de SWEDICA HAV aan bakboord daarvan langszij. Het is een internationaal gezelschap: De GERHEIN G. onder de vlag van Antigua maar eigenlijk Duits, de SNOWLARK en JAGO beide onder de vlag van St. Vincent met Estlandse, respectievelijk Noorse belangen, de SWEDICA HAV onder de vlag van de Bahamas, ook met Noorse belangen en als enige Hollander de ELISABETH K. uit Delfzijl. Met 88 meter en 2500 GT de grootste van de vijf. Eigenlijk jammer dat het nooit wat is geworden met de ROTTERDAM op deze plek. Die had hier, met de kop naar de Maastunnel en de kont naar de Erasmusbrug, toch heel wat beter gelegen dan nu op Katendrecht. Het argument teveel diepgang had simpel opgelost kunnen worden met pontons tussen wal en schip. De kustvaarders hadden naar de Maashaven gekund. Door Cees de Keijzer en fotograaf Jan de Jonge van

8 MAAIKE , foto: Koos Goudriaan, , IJsselmonde (e) te water gelaten onder bouwnummer Zhejiang Chengzhou Cz1007, na proefvaart opgeleverd door Zhejiang Chengzhou Shipbuilding Co. Ltd., Zhejiang (CZ1007) als MAAIKE aan Decoil Transport B.V., Oud-Beijerland. 849 BRT, DWT. 55,42 (53,50) x 11,50 x 4,60 x 3,300 meter. 10 ladingtanks, 1.371,38 m³. 87,26 m³ bunkers. 970 EPK, 714 kw, 2 x 6 cyl, 145 x 183, omw/min., vertraagd naar 329 omw/min., Caterpillar aan boord van de YONGXING (IMO , Yongxing Maritime Co Ltd., Hong Kong (Chipolbrok), bouwjaar 1998, BRT) gearriveerd in de Brittanniëhaven, door 2 bokken van Bonn & Mees te water gezet, naar Dockside Ship Falicities B.V., IJsselmonde gebracht en daar geschikt gemaakt voor het werk. m.s. SATURNUS cementtanker PHIT / 9V2933 Gebouwd 1962, N.V. Scheepsbouwwerf v/h De Groot & van Vliet, Slikkerveer (349) 666 BRT - NRT DWT 65,66 (63,53) x 9,07 x 4,09 x 3,582 meter. 8 cementtanks, 28,5 ton bunkers, 10,5 kn. 750 EPK, 560 kw, 6 cyl, 4 tew, 320 x 480, M.W.M. RH348SU, Motorenwerke Mannheim A.G., Mannheim kiel gelegd, te water gelaten als EVERTSEN, proefvaart, opgeleverd aan Hollandsche Zeerederij C.V., Rotterdam, in beheer bij N.V. J. Vermaas Scheepvaartbedrijf. Vrachtschip, 499 BRT, 317 NRT, 850 DWT. 56,34 (51,85) x 9,07 x 4,24 x 3,583 meter. 1 ruim, G m3, B m3, 28,5 ton bunkers, 10,5 kn als EVERTSEN verkocht aan Compaňia Naviera Baan S.A., Monrovia-Liberia, p/a N.V. J. Vermaas Scheepvaart Bedrijf, roepsein ELNU verlengd bij de bouwwerf met 10 meter, 608 BRT, 402 NRT, 1027 DWT, lengte 65,66 (63,53) meter, G m3, B m verkocht aan N.V. Johanna Transport & Trading Co., Willemstad-N.A., in beheer bij Wijnne & Barends B.V., herdoopt AUDREY JOHANNA als AUDREY JOHANNA verkocht aan H. Buitenkamp, Groningen verkocht aan B.V. Zand & Grind Exploitatie Maatschappij Holland, Heemstede, thuishaven: Delfzijl, 1973 verbouwd tot cementtanker bij Scheepswerf Niestern & Co. N.V., Delfzijl, 1974 herdoopt SATURNUS, in beheer bij Wijnne & Barends B.V verkocht aan B.V. Scheepsexploitatie Mij. Holland, Heemstede, thuishaven: Delfzijl verkocht aan Cebo Marine B.V., Heemstede, thuishaven: Delfzijl als SATURNUS verkocht aan Cebo Far East, Singapore, Singapore, in beheer bij Cementbouw B.V., Heemstede verkocht aan Seatanks Pte. Ltd., Singapore, in beheer bij STL Maritime Corp. (S) Pte. Ltd., Singapore verkocht aan Malsinar Sendrian Berhad, Singapore, thuishaven en vlag: Kuching-Maleisië, in beheer bij Leong Shen Shipping (S) Pte. Ltd., Singapore, 1989 herdoopt HONG SOON II, 1989 cementtanks verwijderd en in de vaart als vrachtschip geschrapt uit Lloyd s Register: bestaan twijfelachtig. Zeebrugge noodhaven voor cargoschip NEDLLOYD JULIANA De haven van Zeebrugge heeft zondagochtend 10 november het containerschip Nedlloyd Juliana binnengehaald. Het schip deed beroep op Zeebrugge als noodhaven, nadat het vrijdagavond ter hoogte van Dover Straight problemen ondervond. De Nedlloyd Juliana was onderweg van Dover naar Bremerhaven en moest haar reis onderbreken wegens schroefproblemen. De hoofdmotor moest definitief gestopt worden. Onder de status van dood schip brachten vier sleepboten het schip veilig naar de haven van Zeebrugge. Aan de terminal van APMT Zeebrugge wordt het schip ontdaan van alle lading. De lading bestaat enkel uit containers. Ondertussen wordt er gezocht naar een passend droogdok voor de nodige herstellingen. (Bron: schuttevaer.nl, Zeebrugge, 10 november 2013).

9 NEDLLOYD JULIANA, foto: N. Kemps, m.s. NEDLLOYD JAVA containerschip SXAV BRT NRT DWT 186,01 (177,40) x 27,67 x 16,21 x 10,618 meter TEU, 5 ruimen, 364 en ton bunkers, verbruik 32 ton/dag, 14,75 kn EPK, kw, 8 cyl, 2 tew, 760 x 1550, Sulzer 8RND76M, de werf te water gelaten, vlag: Singapore, opgeleverd door Ishikawajima-Harima Heavy Industries Co. Ltd. (I.H.I.), Aioi (2668) als ASIAN JADE aan Asia Australia Express Ltd., Hong Kong, in beheer bij China Navigation Lines Co. Ltd., Londen verkocht aan Fairgate Shipping Co. Ltd., Piraeus-Griekenland, in beheer bij Costamare Shipping Co. S.A., Athene in charter bij Nedlloyd Lijnen B.V., herdoopt NEDLLOYD JAVA, charter sinds die tijd 6 keer verlengd in charter P&O Nedlloyd B.V uit charter P&O Nedlloyd, herdoopt MSC SINGAPORE TEU, 19 kn herdoopt INDAMEX MUMBAI (e) herdoopt MUMBAI (e) herdoopt MSC TUSCANY (e) verkocht aan Ray Shipping Co., Hong Kong-China, in beheer bij Shanghai Costamare Ship Management Ltd., Shanghai (e) verkocht voor sloop naar Alang, India, ETA te Navegantes, Brazilië, (e) aanvang sloop. (Foto: NN-TVDZ).

10 CUNARD ADVENTURER , besteld door Overseas National Airways, te water gelaten, proefvaart, opgeleverd door N.V. Rotterdamsche Droogdok Mij., Rotterdam (329) als CUNARD ADVENTURER aan Cunard Line Ltd., U.K eerste reis van Southampton naar San Juan BRT, NRT, DWT. 148,11 (125,89) x 21,92 x 12,60 x 5,881 meter. 832 passagiers, 673 ton bunkers, 21,5 kn EPK, kw, N.V. Stork-Werkspoor, Amsterdam bij San Juan in aanvaring gekomen met m.s. CARLA C verkocht aan Cunard Cruise Ships Ltd., U.K t/m verbouwd bij Hapag-Lloyd Werft, Bremerhaven verkocht aan Klosters Rederi A/S, Noorwegen, herdoopt SUNWARD II verkocht aan Kloster Cruise Ltd., Bahamas verkocht aan Euro Club Cruises Maritime Co., Griekenland, in beheer bij Epirotiki Lines, Piraeus, herdoopt TRITON in charter bij Royal Olympic Cruises, Piraeus te Kamiros brand in de machinekamer, gerepareerd te Piraeus verkocht aan Valentine Oceanic Trading Inc., Panama thuishaven: Piraeus- Griekenland gerechtelijk verkocht aan Louis Hellenic Cruises, Griekenland, ingebracht bij Mare Global S.A., Piraeus-Griekenland, in beheer bij Core Maritime, Athene, (e) herdoopt CORAL verkocht aan New Wave Navigation S.A., Limassol-Cyprus, in beheer bij Louis Shipmanagement Ltd. (Louis Cruises) (e) in beheer bij Core Marine Ltd. -- opgelegd te Elefsinas (e) verkocht voor sloop. (Foto: RDM, ).

11 OCEAN COUNTESS in brand nabij Griekse kust Het cruiseschip OCEAN COUNTESS van het Griekse Majestic International Cruises staat momenteel in de brand nabij de kust van het Griekse Chalkis. Het schip ligt daar aangemeerd sinds haar laatste charter aan Cruise & Maritime Voyages in Het zou volgend jaar weer in de vaart komen. Hoe groot de schade is en hoe de brand is ontstaan is nog onbekend. De aanwezige 5 bemanningsleden zouden ongedeerd zijn. De Ocean Countess is beter bekend onder de naam CUNARD COUNTESS. Van haar doop in 1976 tot aan 1996 voer het cruiseschip onder die naam voor het Britse Cunard. Update 1/12: De brand op de OCEAN COUNTESS in de Chalkis Shipyard is onder controle. De schade lijkt groot te zijn. Experts kunnen het schip echter nog niet op vanwege de veiligheid. Zodra het vuur compleet gedoofd is, wordt het vele water weggepompt dat gebruikt is voor het blussen. (Bron: cruisereiziger.nl, Miriam, 30 november 2013, foto: TVDZ, , Rhodos, onder: M. Coster, t.h.v. Snowplanet en voor Noordersluis van Amsterdam naar Hamburg). Oceania Cruises besluit om INSIGNIA opnieuw te dopen Oceania Cruises heeft laten weten dat het cruiseschip INSIGNIA op 11 juni 2014 in Istanbul opnieuw zal worden gedoopt. Het cruiseschip keert medio 2014 terug naar de rederij na een charter van twee jaar aan Hapag-Lloyd Cruises onder de naam COLOMBUS 2. Virginia Watters, de vrouw van de oprichter van Oceania Cruises Joe Watters, zal net als tien jaar geleden fungeren als doopmoeder. In april/mei zal de INSIGNIA eerst nog een uitgebreide renovatie, die miljoenen dollars gaat kosten, ondergaan in Marseille. De eerste inaugurele 1-daagse cruise na de doop doet naast Istanbul, Kusadasi, Rhodos, Limassol, Haifa, Patmos en Piraeus aan. Tijdens deze cruise zullen er diverse evenementen worden georganiseerd om de terugkeer van het schip in de vloot van Oceania Cruises te vieren. (Bron: cruisereiziger.nl, Marco, 4 december 2013, foto: R. Koning, ).

12 Cruiseschip Marco Polo in droogdok in Vlissingen Het cruiseschip Marco Polo is woensdag aangekomen in Vlissingen. Het is daar het droogdok ingegaan van de Damen scheepswerf. Het schip van Cruise & Maritime Voyages keerde dinsdag terug van een 31-daagse cruise naar het Oostelijk Caribisch gebied met als begin- en eindpunt Londen. Op 15 december staat alweer de volgende cruise op het programma. Het betreft een 4-daagse cruise van en naar Londen met stops in Gent en Amsterdam. Het schip vaart sinds 2010 voor Cruise & Maritime Voyages. Ze is in 1965 gebouwd als de Aleksandr Pushkin. (Bron: cruisereiziger.nl, Miriam, 5 december 2013, foto: M. Coster, , t.h.v. Snowplanet onderweg van Amsterdam naar Rouen). NORWEGIAN GETAWAY uit voorzorg op zee tijdens storm De gloednieuwe Norwegian Getaway is vanmiddag vanuit Bremerhaven de zee opgegaan. Vanwege de storm vond de kapitein en het Columbus Cruise Center dit een betere oplossing dan aan de kade te blijven. In verband met de hoge waterstand en wind is er kans op schade aan het cruiseschip van Norwegian Cruise Line dat in januari in de vaart gaat komen. Op het schip zijn momenteel personeelsleden en de nodige werklui

13 aanwezig om de laatste klussen af te maken. Net voor het middaguur vertrok het schip. (Bron: cruisereiziger.nl, Miriam, 5 december 2013, foto: Meyer Werft, ). Carnival Corporation breidt trainingscentrum in Almere uit Carnival Corporation wil haar nieuwe state-of-the-art trainingscentrum bouwen in plan DUIN, een nieuw te ontwikkelen gebied in Almere. Carnival zal vanaf 2016 jaarlijks kapiteins en officieren van cruiseschepen opleiden vanuit Almere zo meldt Amvest. Carnival heeft in Almere een ander trainingscentrum, CSMART, in gebruik dat in feite vergroot gaat worden. Dit Center for Simulator Maritime Training traint onder meer met levensechte brug simulatoren waar kapiteins en officieren opgeleid worden. De toekomstige Carnival-locatie ligt direct aan het Almeerderstrand, met uitzicht over het IJmeer. In plan DUIN vormt het Carnival Center of Excellence de eerste ontwikkeling aan de nieuwe boulevard. De eerste fase van het complex bestaat uit vier full mission bridge & engine simulators, leslokalen en kantoren. Daarnaast komt er een hotel met circa 200 kamers. Deze eerste fase omvat ongeveer m2 en vertegenwoordigt circa 40 miljoen euro. Carnival denkt in de tweede helft van 2014 met de bouw te beginnen. Een tweede bouwfase volgt mogelijk over enkele jaren. Dit is een grote stap voorwaarts in de groeiende focus van Carnival op professionele maritieme training voor alle tien scheepvaartlijnen die we wereldwijd voeren. We zijn onze huidige CSMART-vestiging in Almere nu snel aan het ontgroeien. De nieuwe vestiging biedt ons meer capaciteit, de nieuwste technologie en een prachtige werkomgeving, zegt Kapitein Hans Hederstrom, managing director van CSMART Almere. Medio 2014 verwachten Carnival en Amvest met meer uitgewerkte plannen te komen over de nieuwe ontwikkeling. (Bron: cruisereiziger.nl, door Marco, 10 december 2013, foto: Carnival Corp).

14 Annulering cruise ARCADIA door storm P&O Cruises heeft zich genoodzaakt gezien om een 3-daagse cruise van haar cruiseschip Arcadia aankomend weekend te annuleren. De reden hiervoor is dat er vanwege de zware storm vorige week in Noord-Europa vertraging is opgetreden bij de renovatiewerkzaamheden in het droogdok in het Duitse Bremerhaven. De Arcadia zou zondag 15 december vertrekken uit Southampton voor een korte cruise naar Zeebrugge om vervolgens weer terug te keren naar de Engelse havenstad. De aansluitende cruise naar Madeira komt volgens de rederij niet in gevaar. Cruisereizigers die reeds hadden geboekt krijgen het volledige bedrag retour en korting op een volgende cruise. Tevens is het mogelijk om om te boeken naar een andere 3-daagse cruise volgend jaar. (Bron: cruisereiziger.nl, door Marco, 10 december 2013, foto ARCADIA : Tomas Østberg-Jacobsen, , Stegastein na vertrek van Flaam, Noorwegen naar zee). Vernieuwingen voor CRYSTAL SERENITY Crystal Cruises heeft in november 2013 de Crystal Serenity voor een bedrag van 17 miljoen dollar laten renoveren. De penthouses hebben een make-over ontvangen, de restaurants op het Lidodeck zijn geüpdatet en zelfs een kruidentuin aan een muur is aan het schip toegevoegd. Ook zijn er 70 hypoallergenen hutten aangewezen die grondig gereinigd en daarna voorzien zijn van de nieuwste technische ontwikkelingen om de hutten zuiver te houden. Crystal Serenity Lido Op het Lido dek is de American Riviera style doorgevoerd. Het indoorzwembad dat zich daar bevond, is verdwenen. Vier levende groene muren zorgen ervoor dat het buitenleven naar binnen komt. Het buffetrestaurant is ingericht met 17 moderne eilanden met onder andere WMF koffiemachines in plaats van een lang buffet. Er zijn meer tafels voor 2 personen bijgeplaatst en er is zicht op een open keuken inclusief een bakkerij. De penthouses zijn tevens voorzien van een nieuwe inrichting, geïnspireerd op de appartementen in Londen. De twee weken durende renovatie vond plaats in de Navantia scheepswerf in Cadiz, Spanje. De 17 miljoen dollar komt bovenop de kosten (52 miljoen dollar) van de afgelopen jaren die al geïnvesteerd zijn in het schip. Crystal Serenity maakt momenteel een trans-atlantische cruise terug naar Amerika en vertrekt op 18 januari op een 89/daagse wereldcruise. (Bron en foto's: cruisereiziger.nl, door Miriam, 11 december 2013, foto CRYSTAL SERENITY: Pieter Inpijn/shipspotting.com, ).

15 NORWEGIAN STAR doet in 2015 Rotterdam aan Norwegian Cruise Line heeft haar cruiseprogramma voor de zomer, herfst en winter 2015 bekendgemaakt. 4 cruiseschepen uit de vloot van de Amerikaanse cruisemaatschappij zullen hun opwachting maken in Europa (Norwegian Epic, Norwegian Star, Norwegian Jade en Norwegian Spirit), 3 in Alaska (Norwegian Pearl, Norwegian Jewel en Norwegian Sun) en 2 in Bermuda (Norwegian Breakaway en Norwegian Dawn). Ook de Caribbean (Norwegian Getaway), Canada & New England (Norwegian Dawn en Norwegian Gem), Bahamas & Florida (Norwegian Gem en Norwegian Sky) en Hawai (Pride of America) worden in 2015 weer aangedaan. De Norwegian Epic zal tussen 3 mei en 22 november daagse cruises maken in het Westelijk Middellandse Zee gebied. De Norwegian Jade vaart van 25 april tot 17 oktober 8-daagse cruises in het Oostelijk Middellands Zee gebied. De Norwegian Spirit doet van 25 april tot 24 oktober in 13-daagse cruises beide aan. De Norwegian Star verblijft tussen 11 mei en 15 september in Noord-Europa (Oostzee en Fjorden) voor diverse cruises. Het maakt tevens een 13-daagse cruise vanuit Kopenhagen naar de Britse Eilanden waarbij o.a. Rotterdam wordt aangedaan. (Bron: cruisereiziger.nl, door Miriam, 13 december 2013, foto: NN/internet).

16 Nieuwe schip Ponant heet LE LYRIAL Het allernieuwste schip van de Franse cruisemaatschappij Compagnie du Ponant zal LE LYRIAL gaan heten. Het nieuwe cruisejacht biedt straks plek aan 264 passagiers. Ze wordt gebouwd bij Fincantieri en wordt in het voorjaar van 2015 opgeleverd. LE LYRIAL is het vierde schip op rij in dezelfde klasse naast LE BOREAL (2010), L AUSTRAL (2011) en LE SOLEAL (2013). Het schip zal geschikt zijn voor cruisen in het Antarctisch gebied. (Bron: cruisereiziger.nl, door Miriam, 13 december 2013, foto LE SOLEAL: Neven Jerkovic dubrovnikcruisinig.tk, , Dubrovnik). LE SOLEAL : opgeleverd door Fincantieri Cantieri Navali Italiani S.p.A., Triëst (6229) als LE SOLEAL aan Compagnie du Ponant, Mata Utu, vlag: Frankrijk, BRT, NRT, DWT, 6250 EPK, 4600 kw, 16 kn. MOBY FANTASY (Zeebrief#89) (e) verkocht naar Turkije om gesloopt te worden vertrokken van Malta met de sleepboot MARIA ONORATO (IMO ) de MARIA ONORATO vertrokken van Aliağa na de sleep te hebben afgeleverd. (Foto: M.T.J.A. Esman, 2006). Dode' CONDOR verlaat haven Zeebrugge Het zeevrachtschip Condor is dinsdagochtend 3 december door de slepers Barracuda en Multratug 10 als dood schip' de haven van Zeebrugge uitgesleept. Ze wordt in Gent gesloopt bij recyclingbedrijf Galloo.

17 De 40 jaar oude Condor (1.899 ton GRT) lag al sinds april 2010 in de Brugse haven, waar ze destijds met 47 vastgestelde mankementen en een reeks schuldvorderingen door de scheepvaartinspectie aan de ketting werd gelegd. De Surinaamse eigenaar slaagde er niet in het schip weer vaarklaar te maken. Nadat het schip slagzij maakte en dreigde te zinken nam het havenbestuur alle maatregelen ter vrijwaring van het schip en de haven. De rechter wees de Condor na een lange juridische procedure deze zomer toe aan de Haven van Zeebrugge, die het schip meteen doorverkocht aan recyclingbedrijf Galloo. (Bron: schuttevaer.nl/dvdm, Zeebrugge, 4 december, foto: Haven van Zeebrugge: De Condor wordt door de Barracuda en de Multratug 10 de haven van Zeebrugge uitgesleept). CONDOR , opgeleverd door Hall, Russell & Co. Ltd., Aberdeen (946) als MALLING aan Stephenson Clark Shipping Ltd., Londen BRT, 992 NRT, DWT EPK, kw, Mirlees Blackstone Ltd herdoopt TORLAND herdoopt ORLAN herdoopt CIHAN verkocht aan Conway Shipping Ltd-Mta., vlag: onbekend, in beheer bij Cihan Denizcilik Petrol Urunleri Nakliyati ve Ticaret Ltd. Sti., herdoopt CONDOR in beheer bij Maksimum Denizcilik Nakliyat ve Ticaret Ltd. Sti, Istanbul vlag: onbekend vlag: Cook Islands verkocht aan Conway Shipping Ltd-Cki., vlag: Cook Islands, in beheer bij Cihan Denizcilik Petrol Urunleri Nakliyati ve Ticaret Ltd. Sti vlag: onbekend BRT, DWT (e) uit de vaart. Benevelde kapitein laat coaster stranden De coaster FRI WAVE, varend onder de vlag van de Nederlandse Antillen, is maandagochtend 25 november aan de grond gelopen ter hoogte van de Zweedse plaats Sölvesborg. Zowel de kapitein als de stuurman bleek te hebben gedronken. Er raakte niemand van de zes bemanningsleden gewond en het schip lekte geen olie. De FRI WAVE was onderweg van Duinkerken naar Sölvesborg met een lading kalksteen. De crew maakte een navigatiefout en koerste naar de veel kleinere haven van Torsö, in plaats van naar hun eindbestemming. De Zweedse kustwacht liet de kapitein en de stuurman een alcoholtest doen, waaruit bleek dat ze gedronken hadden. De kapitein beweerde pas na de gronding een borrel te hebben genomen. Na testen in het ziekenhuis bleek dat niet te kloppen en werd hij gearresteerd onder de beschuldiging van het onder invloed besturen van een schip. De kapitein mocht dinsdag weer naar boord, de stuurman is nog niet vrijgelaten. Duikers onderzoeken de beschadigingen aan het schip en bereiden het vlottrekken voor. (Bron: Schuttevaer/MdV, , foto: M. Coster, onderweg naar de Middensluis met latere bestemming de Coenhaven). FRI WAVE , kiel gelegd, te water gelaten, opgeleverd door Schiffswerft und Maschinenfabrik Cassens G.m.b.H., Emden (0185) als EMILY aan m.s. Emily Eicke Schiffahrts K.G., Hamburg-West Duitsland, in beheer bij Wilfried Eicke, BRT, DWT, 138 TEU, 1992 thuishaven: Hamburg, vlag: Antigua and Barbuda, 2007 verkocht aan Fri Wave Shipping Co. N.V., Willemstad-N.A., in beheer bij Kopervik Ship Management AS, (GL) herdoopt FRI WAVE, roepsein PJPA vlag: Curaçao in reparatie. Kapitein naftatanker drinkt teveel De Zweedse Kustwacht heeft maandagochtend 16 december de kapitein van de chemicaliëntanker Sternberg gearresteerd omdat hij teveel had gedronken. De man had een promillage van 0,6, terwijl maximaal 0,2 is toegestaan. Het schip (144 x 23 meter) was geladen met ton nafta onderweg van Ventspils in Letland naar het Zweedse Stenungsund.

18 De loods sloeg alarm. Toen hij aan boord kwam, oordeelde hij dat de kapitein niet in staat was om te sturen. Hij legde het schip voor anker en waarschuwde de Kustwacht. De kapitein werd overgedragen aan de politie die hem in bewaring nam. (Bron: Schuttevaer/MdV, foto STENBERG : R. Zegwaard, ). Denemarken legt zeezeilschepen nieuwe beperkingen op Minster Schulz van Haegen (Infrastructuur) moet zich persoonlijk bemoeien met de vastgelopen ambtelijke onderhandelingen met Denemarken over de certificering van traditionele zeilschepen. Die oproep doet

19 voorzitter Sicko Heldoorn van BBZ, de Vereniging voor Beroepschartervaart, in een brief aan de minister, nu Denemarken Nederlandse charterschepen binnen 5 mijl van de kust wil houden. 'Haar ministerie was dicht bij een overeenkomst met Denemarken, die een einde zou kunnen maken aan jarenlang slepende juridische procedures en een door de Europese Commissie gestarte inbreukprocedure tegen Denemarken. Nu de onderhandelingen vast zitten roepen we de minister op om zich persoonlijk met de kwestie te bemoeien', zegt Heldoorn in een toelichting op de brief. Certificering De onderhandelingen, die Schultz' ministerie voert met de Deense Maritieme Autoriteit (DMA) over de certificering van zeilschepen, zijn vastgelopen. In de brief schrijft BBZ: Een convenant over de erkenning van de nationale certificaten van traditionele zeezeilschepen leek nabij. Ambtelijk was door uw ministerie samen met de DMA een concept voorbereid. Met deze overeenstemming zou de Europese inbreukprocedure kunnen worden stopgezet en zou de rechtszaak over de aanhouding van de Catherina (in de zomer van 2008, Red.) bij de rechtbank in Kopenhagen kunnen worden ingetrokken. Hiermee zou een einde komen aan jarenlange onrust voor de Nederlandse Oostzeevloot en het onnodig maken van kosten voor juridische bijstand.' Spaak in het wiel Maar als een donderslag bij heldere hemel is er nu van Deense zijde een spaak in het wiel gestoken. De DMA heeft laten weten dat de Nederlandse zeilschepen niet verder dan 5 mijl uit de kust mogen varen. Voor de scheepseigenaren, leden van de BBZ, is dat onacceptabel. Ten eerste omdat het gevaarlijk is om zeilschepen te dwingen zo dicht onder de kust te varen en vervolgens omdat deze inperking van het vaargebied hun economische schade zal opleveren. De Europese Commissie heeft gezegd voor het einde van het jaar verder te willen met de inbreukprocedure tegen Denemarken en dat alleen een overeenkomst met Nederland haar af kan houden van de gang naar het Europese Hof van Justitie. Er is dus nog maar weinig tijd', stelt BBZ in de brief aan minister Schultz. De rechtbank van Kopenhagen zet de rechtszaak tegen de aanhouding van de Catherina (na aanvankelijk schorsing vanwege de lopende Europese infractieprocedure) nu toch weer door. In haar overleg met de Kamercommissie in juni heeft Schultz volgens BBZ terecht aangegeven geen juridische kosten voor deze zaak meer te willen maken. Een overeenkomst tussen Nederland en Denemarken zou ook aan deze kostbare zaak een einde kunnen maken, aldus BBZ. Wij vragen u om dit grote onheil in bestuurlijk overleg met uw Deense ambtgenoot te keren. De haven was in zicht en nu dreigen we alsnog te stranden. Nu stranden veroorzaakt veel onrust en hoge onnodige juridische kosten voor uw ministerie, de BBZ en de betrokken ondernemers.' (Bron: Schuttevaer/DvdM, foto OOSTERSCHELDE , ex SYLVAN, ex OOSTERSCHELDE: TVDZ, , Nieuwe Waterweg). Driemaster trotseert noodweer De historische driemaster Oosterschelde heeft ondanks zware stormen de Falklandeilanden bij Argentinië bereikt. "Bij Kaap Hoorn begon het te poeieren, maar alle mensen zijn onbeschadigd uit deze strijd gekomen", vertelde matroos Jan Gores maandag. Volgens Gores maakte de harde wind de trip "redelijk spannend". Sommige bemanningsleden bleven tijdens het noodweer met moeite op de been. "Ik heb wat gasten zien lopen, dat ging wat minder soepel", zei de matroos. Bij aankomst op de eilandengroep werd eerst en vooral besloten tot een feestje. "We zijn een biertje aan het drinken met onze gastbemanning'', lacht Gores, die vertelt dat de Oosterschelde 37 dagen op zee was. ''Dat moet gevierd worden." De Oosterschelde vertrok vorig jaar uit Rotterdam voor een wereldreis via afgelegen oorden als Nieuw-Zeeland en Australië. Via Argentinië vaart het schip binnenkort naar Antartica. "Om via de Azoren terug naar Rotterdam te gaan", stelt Gores. (Bron: RTV Rijnmond, 9 december 2013, foto onder: F. de Lijster, ).

20 Nirint ruilt Moerdijk in voor Maasvlakte De Rotterdamse rederij Nirint ruilt per begin volgend jaar de Moerdijkse stuwadoor CCT in voor de Rhenus Deep Sea Terminal op de Maasvlakte. De Nirint-schepen hebben de ver landinwaarts gelegen Brabantse haven dan zestien jaar achter elkaar aangelopen. Nirint onderhoudt diensten op onder meer Sint-Petersburg, Bilbao, Havana en Moa op Cuba en La Guaira en Puerto Cabello in Venezuela. Ook verbindt de rederij de laatste twee landen met Canada met een negendaagse dienst op Halifax. Het eerste schip dat door Rhenus in plaats van CCT zal worden afgehandeld, is de Neerlandia, een multi purposeschip met eigen kranen en een containercapaciteit van 766 TEU. In totaal omvat de Nirint-vloot elf vergelijkbare schepen met een containercapaciteit van ongeveer 750 tot 1050 TEU. (Bron: Nieuwsblad Transport, 6 december 2013, foto NIRINT SPIRIT: Skyphoto Maassluis, ). NIRINT PRIDE , kiel gelegd, opgeleverd door Dalian Shipyard (MC120-3) als CEC ATLANTIC aan Explorer Three Shipping Co. Ltd., Nassau-Bahamas, in beheer bij Clipper Danmark A.p.S herdoopt NIRINT PRIDE verkocht aan Lomar Shipping Ltd., Nassau-Bahamas verkocht aan Whitefrost Carriers Co., Marshall Islands, in beheer bij Scanscot Shipping Services, Hamburg in beheer Lydia Mar Shipping Co. S.A verkocht aan Schiffahrtsgesellschaft M.S. "S. Fellow" m.b.h. & Co. K.G., Isle of Man, in beheer bij Lydia Mar Shipping Co. S.A in beheer bij Scanscot Shipping Services, Hamburg op 23 mijl ten noordwesten van Hoek van Holland in aanvaring gekomen met de MSC NIKITA (foto onder: R. Zegwaard, ), het voorschip liep zware schade op en er brak brand uit aan boord, nadat men de brand onder controle kreeg naar Moerdijk gevaren, vertrokken naar Hamburg om de opgelopen schade te repareren in beheer bij Brise Bereederungs G.m.b.H. & Co. K.G., Hamburg, herdoopt OXL FAKIR in charter Nirint Shipping B.V., te Moerdijk herdoopt NIRINT SPIRIT gearriveerd te Moerdijk, uit charter gegaan en als FALSHOEFT vertrokken van Moerdijk naar de Waalhaven te Rotterdam.

21 TENACE SECONDO, opgeleverd door De Haan & Oerlemans, Heusden (55) als HEENVLIET aan N.V. Nationale Stoomvaart Mij., Rotterdam, in beheer bij N.V. Soetermeer, Fekkes Cargadoorskantoor, Rotterdam BRT, 577 NRT, DWT. G m3, m3. 9 kn. 650 IPK, 1 T cyl, N.V. Burgerhout's Machinefabriek & Scheepswerf, Rotterdam verkocht aan Rob. M. Sloman Jr., Hamburg-Duitsland, herdoopt RAPALLO verkocht aan Cie. Nantaise de Nav. à Vapeur, Nantes- Frankrijk, herdoopt PENCHÂTEAU in beheer bij Service des Messageries de l'ouest et Côtiers, Nantes uit beheer Service des Messageries de l'ouest et Côtiers, Nantes verkocht aan Cie. Nantaise des Chargeurs de l'ouest, Nantes te Plymouth onder Britse vlag gebracht in verband met capitulatie door Frankrijk in dienst Ministry of Shipping/M. o. W. T., Plymouth, in beheer bij Geo. Gibson & Co. Ltd., officieel nummer terug bij de eigenaar verkocht aan Luigi Podesta, Genua-Italië, herdoopt SANDRINA PODESTA verkocht aan U.S.A.M. - Unione Sarda Armamento Marittimo S.p.A., Cagliari-Italië, herdoopt TENACE SECONDO verkocht aan Ignazio Messina & C., Genua-Italië verkocht aan Chiavari di Armamento, Genua-Italië, herdoopt COMANDANTE LUIGI C voor sloop verkocht aan S.P.A. Cantieri Navali "Santa Maria", Genova, gearriveerd voor sloop te La Spezia, aanvang sloop, gesloopt te La Spezia in (Foto: collectie F. Schov).

22 DIETRICH OLDENDORFF, opgeleverd door N.V. Holland Scheepswerf & Machinehandel, Hendrik Ido Ambacht (101) als NYSTRAND aan A/S Utsire, Skien-Noorwegen, in beheer bij C.B. Nielsen vertrokken naar St. Barry BRT, 1 T cyl, 9 kn verkocht aan A/S Djerv, Trondheim-Noorwegen, in beheer bij Bachke & Co., herdoopt SIGRID t/m 1945 in de Uteflåte verkocht aan Egon Oldendorff, Lübeck-West Duitsland, herdoopt DIETRICH OLDENDORFF verkocht aan Paulsen & Ivers Schiffahrts. u. Kohlenhandels G.m.b.H., Kiel, herdoopt SIGNAL verkocht voor sloop aan Alnwick Harmstorf & Co., gearriveerd te Lübeck, gesloopt in (Foto: collectie F. Schov). m.s. URKERSINGEL vrachtschip PICV Gebouwd 1959, N.V. Scheepswerf Kerstholt, Groningen (223) 498 BRT, 255 NRT, 700 DWT. 53,09 (48,29) x 8,62 x 4,45 x 3,317 meter. vrachtschip, type raised quarterdeck, 1 laadruim, G m3, B 942 m3, 2 laadbomen van 3 ton SWL, 39 m3 bunkers, 10 kn. 600 EPK, 448 kw, 8 cyl, 4 tew, 305 x 460, 350 omw/min., Industrie 8D70, N.V. Motorenfabriek "De Industrie", D.& J. Boot, Alphen a/d Rijn. Tewaterlating m.s. Urkersingel Bij de N.V. Scheepswerf Kerstholt te Groningen is te water gelaten het nieuwe motorkustvaartuig Urkersingel, dat wordt gebouwd voor rekening van N.V. Transportonderneming Innega te Rotterdam. Het schip, bouwnummer 223, is van het raised quarterdektype en meet 700 ton d.w. De voortstuwing geschiedt door een 600 pk motor. Dit is het eerste schip van een serie van vijf, welke de werf in opdracht heeft. Op de vrijgekomen helling zal de kiel worden gelegd voor een coaster van het gladdek type van ongeveer 850 ton d.w. voor Deense rekening. Dit schip zal worden uitgerust met een motor van 700 p.k. (Nieuwsblad van het Noorden, ) te water gelaten als URKERSINGEL voor Scheepsexploitatie Mij. "Vermeersingel", Rotterdam, proefvaart en opgeleverd aan N.V. Transportonderneming "Innega", Rotterdam, in beheer bij N.V. Invoer- en Transportonderneming "Invotra" vertrokken van Delfzijl naar Gent verkocht aan N.V. P.A. van Es & Co., Rotterdam, herdoopt URKERSINGEL verkocht aan Frans Gösta Gustavsson Partrederi, Edshultshall-Zweden, WINDÖ als WINDÖ verkocht aan Rederi Windo Gustavsson & Co. A/B, Edshultshall-Zweden verkocht aan JH Sjöfrakt HB, Kungsor-Zweden, herdoopt CEMIDA als CEMIDA verkocht aan Sea Glory Corp. S. de R.L., San Lorenzo-Honduras, in beheer bij Citadel Shipping A/B verkocht aan Edgar Ensign Aaon, Villalba, Colombia, thuishaven en vlag: San Lorenzo-Honduras, in beheer bij Yalta Corp., Panama, herdoopt DON EDGAR als DON EDGAR verkocht aan Yalta Corp., Panama als DON EDGAR verkocht aan Yalta Shipping Corp., Bolivia, roepsein CPA geschrapt uit het Boliviaanse Register onder de vlag van Sao Tomé en Principe gebracht (e) verkocht aan Atlantica Tanker Chartering, Panama, roepsein HO9596, herdoopt HOPE II.

23 Miljoeneninvestering MSC Lirica klasse schepen gereed in 2015 MSC Cruises lanceert vandaag een tweejarig Renaissance Programma voor alle MSC Lirica klasse schepen waarbij vier MSC schepen volledig gerestyled -en met bijna 200 nieuwe hutten per schip- uitgebreid worden. Het bijna 200 miljoen kostende project is naar verwachting in 2015 volledig voltooid. De uitbreiding wordt gefinancierd door het Italiaanse Fincantieri, een van s werelds meest toonaangevende scheepbouw bedrijven in samenwerking met SACE, een Italiaans kredietbureau en verzekeringsbedrijf. De restyling van de MSC Armonia, MSC Lirica, MSC Sinfonia en MSC Opera geeft een boost aan het entertainment aan boord, biedt technologische vooruitgang en betekent een uitbreiding van bijna 200 nieuwe hutten per schip. De schepen krijgen een compleet nieuw onboard waterpark, de boetiekjes worden ruimer opgezet, krijgen een geheel nieuw interieur en aan de parfumerie worden toonaangevende merken als Dior, Lancôme en Dolce & Gabbana toegevoegd. Tijdens een persconferentie in Rome gaf Gianni Onorato, Chief Executive Officer van MSC Cruises commentaar op de vernieuwingen van de MSC Lirica schepen: Als onze vier Lirica klasse schepen na een totaal van 38 weken terugkeren op zee, zijn het compleet nieuwe schepen met extra voorzieningen en comfort voor onze reizigers. Het uitgebreide Renaissance Programma vertegenwoordigt een enorme investering en bevestigd de toewijding van ons bedrijf aan hoge normen, duurzame technologie en productinnovatie. De schepen van MSC Cruises zijn kunstwerken op zich en de renovatie zal de vloot die reeds bekend staat om zijn ongeëvenaarde stijl en elegantie- nog beter kunnen laten concurreren. Schema en cijfers MSC Armonia (2004): 31 augustus tot 17 november 2014 MSC Sinfonia (2005): 12 januari tot 16 maart 2015 MSC Opera (2004): 2 mei tot 4 juli 2015 MSC Lirica (2003): 31 augustus tot 9 november 2015 De vier Lirica klasse schepen zijn gebouwd tussen 2003 en 2005 in de STX werf in Saint-Nazaire, Frankrijk. Op dit moment zijn de schepen 251 meter lang, wegen ze ton en kunnen ze passagiers vervoeren. Na de uitbreiding zijn de schepen 275 meter lang, wegen ze ton en kunnen er cruisereizigers per schip aan boord. Dit betekent 193 extra hutten, plus 59 hutten voor de crew. (Bron: cruisereiziger.nl, door Marco, 20 december 2013, foto's: M. Coster, en (onder), IJmuiden).

24 AIDAsol brengt zondag onverwacht bezoek aan Rotterdam Net als vorige week zal er morgen (zondag) een cruiseschip een onverwacht bezoek brengen aan Rotterdam. Dat meldt Cruise Port Rotterdam op Facebook. Het betreft de AIDAsol van AIDA Cruises. Het schip van de Duitse rederij wordt om 18:00 uur bij de cruiseterminal verwacht. Het zal daar een nacht verblijven om maandag om 12:00 uur weer te vertrekken. De AIDAsol start zaterdag vanuit Hamburg voor een 14-daagse cruise naar de Middellandse Zee. Maandag zou de volgende stop in Dover zijn. Vanwege de slechte weersomstandigheden wordt nu uitgeweken naar Rotterdam. Op dinsdag 24 december wordt de AIDAsol in Le Havre verwacht. Op weg naar Rotterdam zal de AIDAsol de MS Rotterdam tegenkomen. Het cruiseschip van de Holland America Line zal van 08:00-17:00 uur aan de kade liggen in Rotterdam om daarna richting de Canarische Eilanden te vertrekken. Het belooft een mooi schouwspel te worden op de Nieuwe Waterweg als beide cruiseschepen elkaar passeren. Vorige week zondag verkoos de Queen Elizabeth van Cunard vanwege de slechte weersvoorspelling om naar Rotterdam te gaan in plaats van Amsterdam. (Bron: cruisereiziger.nl, door Marco, 21 december 2013, foto: J. Verhoog, ).

25 Weer extra cruiseschip naar Rotterdam Rotterdam kreeg zondagavond weer een extra cruiseschip op bezoek. Aan het eind van de middag liep de AidaSol binnen. De oorspronkelijke bestemming was Amsterdam, maar vanwege de harde zuidwestenwind wijkt het Duitse schip wijkt uit naar Rotterdam. De AidaSol kwam rond uur aan bij de cruiseterminal. Nadat de ms Rotterdam van de Holland America Lijn was vertrokken. De twee cruiseschepen zijn elkaar op de Nieuwe Waterweg gepasseerd. Maandagmiddag vertrekt de AidaSol, met plaats voor 2000 passagiers weer naar Le Havre. Vorig weekend kwam de beroemde Queen Elizabeth ook al naar de Rotterdamse cruiseterminal, wegens slecht weer bij IJmuiden. (Bron: rijnmond.nl, door Allard Schellens, , foto: W. Korndörffer, onder: N.J. Ouwehand, ). De ASTRID is gedurende November en December gesloopt in Kinsale. Als einde van de sloop kan vrijdag de 13e december worden genomen, in ieder geval was het midden December Na alle drukte gedurende de stranding en alle wilde plannen erna is de oude dame zachtjes vertrokken. (Info en foto: B. Risseeuw).

26

27 TARGET op het Calandkanaal met aan dek het booreiland NOBLE REGINA ALLEN, foto: Koos Goudriaan, m.s. TARGET zwaarladingschip V7CE6 / PJLL Gebouwd 1990, Brodogradilište Split, Split (361) BRT NRT DWT 216,86 (207,86) x 44,50 x 14,00 x 10,440 meter. 130,00 x meter werkdek, 264 en ton bunkers, verbruik 48 ton/dag EPK, kw, 6 cyl, 2 tew, 700 x 2674, B&W 6S70MC, Tvornica Dizel Motora Split, Split kiel gelegd, te water gelaten, opgeleverd als JAHRE TARGET aan Park Venture Co., Sandefjord-Noorwegen, in beheer bij Jorgen Jahre Shipping AS, tankschip, BRT, NRT, DWT, 269,02 (260,03) x 44,50 x 24,21 x 16,622 meter, 8 ladingtanks, m3, 4 ladingpompen, totaal ton/uur, 14 kn herdoopt NORD-JAHRE TARGET in beheer bij Nordström & Thulin AB, Stockholm in beheer bij Jahre-Wallem Management AS, Sandefjord verkocht aan Ydrias Maritime Corp., thuishaven en vlag: Monrovia-Liberia, in beheer bij Metrostar Management Corp., (e) herdoopt CRUDE TARGET vlag: Griekenland verkocht aan GMR Centaur LLC, Griekenland, in beheer bij General Maritime Hellas, (e) herdoopt GENMAR CENTAUR verkocht aan Front Target Inc., thuishaven en vlag: Majuro-Marshall Islands, in beheer bij Wallem Shipmanagement Inc., (e) herdoopt FRONT TARGET in beheer bij Wallem Shipmanagement Ltd in beheer bij Wallem Shipmanagement Inc verkocht aan Dockwise Transport B.V., bleef varen voor Front Target Inc., 2007 in beheer bij Anglo-Eastern Ship Management (U.K.) Ltd., Glasgow voor Dockwise Transport B.V. (Dockwise Ltd.), 2007 verbouwd bij COSCO (Nantong) Shipyard Co. Ltd., Nantong tot afzinkbaar schip voor het transport van zware lading, door de werf overgedragen, (e) herdoopt TARGET (e) verkocht aan Target B.V., Willemstad-N.A., in beheer bij Anglo-Eastern Ship Management (U.K.) Ltd., Glasgow voor Dockwise Transport B.V. (Dockwise Ltd.) vlag: Curaçao. NOBLE REGINA ALLEN , Drilling Jack Up, contract, e staal gesneden, kiel gelegd, te water gelaten, (AB) opgeleverd door Jurong Shipyard Pte. Ltd., Singapore ( ) als NOBLE REGINA ALLEN aan Noble Drilling Holding LLC, vlag: Liberia, roepsein D5AI BRT, NRT, 5.280,92 DWT. 101,60 x 84,45 x 9,45 (lengte x breedte x holte) meter na een test op de bouwwerf van het hefsysteem ging het boorplatform overhellen, 89 arbeiders liepen verwondingen op, geen structurele schade aan het platform opgelopen, er vonden wel reparaties plaats, het onderzoek naar de oorzaak van het voorval is uitgebreid onderzocht, de opleveringsdatum van het boorplatform is verschoven van het eerste naar het derde kwartaal van (Foto: gcaptain.com).

DUIVENDRECHT. Duivendrecht (1) (Vs) 1919 Louise Tiemann Bratholm Tunni Tot zinken gebracht in 1942

DUIVENDRECHT. Duivendrecht (1) (Vs) 1919 Louise Tiemann Bratholm Tunni Tot zinken gebracht in 1942 DUIVENDRECHT Op 21 mei 1839 vestigde Phs. Van Ommeren zich als scheepsmakelaar en expediteur aan de Bierhaven in Rotterdam. In 1855 kocht hij zijn zijn eerste zeegaande zeilschip, de brik "Minerva" van

Nadere informatie

Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Zhen Hua 10 Europoort, 2 februari 2008

Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Zhen Hua 10 Europoort, 2 februari 2008 Datum Voorlopig onderzoek naar de gronding van ms Europoort, 2 februari 2008 2 van 12 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 2 Feitelijkheden 4 2.1 Het schip en de bemanning 4 2.2 Reisgegevens 5 2.3 Het onderzoek

Nadere informatie

Vaarroute: Venetië Bari Katakolon/Olympia (Griekenland) Santorini Rhodos Op zee Dubrovnik Venetië

Vaarroute: Venetië Bari Katakolon/Olympia (Griekenland) Santorini Rhodos Op zee Dubrovnik Venetië Costa Fortuna 8 dagen / 7 nachten Cruise mee op de golven van de Middellandse Zee aan boord van dit schitterende schip! Vaarroute: Venetië Bari Katakolon/Olympia (Griekenland) Santorini Rhodos Op zee Dubrovnik

Nadere informatie

Nieuwsbrief extra 9 oktober 2004

Nieuwsbrief extra 9 oktober 2004 Nieuwsbrief 108 - extra 9 oktober 2004 Er waren zoveel actuele foto s beschikbaar (deels van het internet) nu voor één keer een extra Nieuwsbrief 108 met foto s BLUE STAR 9278349, casco gebouwd bij Daewoo

Nadere informatie

MSC DIVINA 8 dagen 7 nachten. Cruise naar Jamaica, Kaaiman Eilanden, Mexico & de Bahama s. Vertrek vanuit Miami

MSC DIVINA 8 dagen 7 nachten. Cruise naar Jamaica, Kaaiman Eilanden, Mexico & de Bahama s. Vertrek vanuit Miami ONTDEK DE CARIBBEAN MET MSC CRUISES & ONTVANG EEN GRATIS ALLINCLUSIVE DRANKPAKKET EN WIFI! Bekend om haar weelderige ongerepte natuur, de warmte van haar volkeren en de juwelen van de koloniale architectuur.

Nadere informatie

Eerste eengezinswoningen (modelwoningen) in aanbouw

Eerste eengezinswoningen (modelwoningen) in aanbouw Maandag 10 februari 2014 Eerste eengezinswoningen (modelwoningen) in aanbouw Nu de eerste duin (DUIN Zuid) er ligt en bouwrijp is gemaakt, wordt er hard gewerkt aan de eerste modelwoningen in DUIN. Inmiddels

Nadere informatie

AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek.

AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek. AFGESCHEEPT! Hoe een zeewaardige traditionele zeilvloot door een falende overheid wordt afgedaan. Een samenvatting van het boek. Dit voorjaar vertrekt de grootste professionele en zeegaande zeilvloot van

Nadere informatie

Tweede persoon 50% korting!

Tweede persoon 50% korting! ! Wilt u genieten van een heerlijke zomervakantie, maar heeft u nog geen idee welke bestemming u moet kiezen? MSC Cruises laat u graag het Middellandse Zeegebied zien terwijl u aan boord geniet van alle

Nadere informatie

Bel Cruise Plus op 03-780.76.60 voor meer informatie!

Bel Cruise Plus op 03-780.76.60 voor meer informatie! De Caribische Zee is bezaaid met honderden tropische eilanden, waaronder heel wat stukjes paradijs op aarde. Niet gek dat allerlei buitenlandse machten hier de afgelopen eeuwen talloze favoriete plekjes

Nadere informatie

De nieuwe Shell-schepen (S en O-klasse) uit de periode begin zestigerjaren

De nieuwe Shell-schepen (S en O-klasse) uit de periode begin zestigerjaren Zoeken binnen website zoek Sitemap Club van Nederlandse Oud Gezagvoerders en Oud Hoofdwerktuigkundigen der Koninklijke/Shell Home Bestuur Leden NTeM Schepen Archief Verhalen Post Gastenboek Links Email

Nadere informatie

Verre reizen maken zonder te vliegen

Verre reizen maken zonder te vliegen Verre reizen maken zonder te vliegen Heeft u ook altijd een verre reis willen maken maar wil u lange vluchten vermijden? Cunard biedt verschillende cruises aan naar de Caraïben, New York en Canada die

Nadere informatie

Nieuwsbrief 202 8 februari 2014. De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 8 maart 2014

Nieuwsbrief 202 8 februari 2014. De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 8 maart 2014 Nieuwsbrief 202 8 februari 2014 De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 8 maart 2014 ABIS CALAIS 9547336 (NB-175), 30-7-2009 (e) te water gelaten bij Hangzhou Dongfeng Shipbuilding Co. Ltd.

Nadere informatie

PRESENTATIE 1 EVOLUTIE IN DE BOUW. Jean Alen, ATC - Cruise Travel Riet Goetschalckx, Oceania Paul Nuyens, SeaDreamYacht Club

PRESENTATIE 1 EVOLUTIE IN DE BOUW. Jean Alen, ATC - Cruise Travel Riet Goetschalckx, Oceania Paul Nuyens, SeaDreamYacht Club PRESENTATIE 1 HARDWARE EVOLUTIE IN DE BOUW VAN CRUISESCHEPEN Jean Alen, ATC - Cruise Travel Riet Goetschalckx, Oceania Paul Nuyens, SeaDreamYacht Club Kort historisch overzicht tot 1958 De ontwikkeling

Nadere informatie

Scheepsbezoek MS Eurodam Door Marcel Greefhorst / Holland International Reisbureau

Scheepsbezoek MS Eurodam Door Marcel Greefhorst / Holland International Reisbureau Scheepsbezoek MS Eurodam Door Marcel Greefhorst / Holland International Reisbureau Vandaag bezoeken we de MS Eurodam, het eerste schip van de Holland America Line in de signature klasse, het is 285 meter

Nadere informatie

De Molukse Emigranten

De Molukse Emigranten De Molukse Emigranten Daar het voor de Molukse militairen na de onafhankelijksoorlog van het toenmalige Nederlands-Indië erg moeilijk werd om zich daar te handhaven [zij hadden immers trouw meegestreden

Nadere informatie

(Frans/Goofy) ( )

(Frans/Goofy) ( ) (RDM-collectie Johan Journée) www.kombuispraat.com (Frans/Goofy) (28-03-2010) Dit verhaal is zo goed mogelijk overgeschreven uit de oud-hollandse schrijfwijze van de jaren 30. Het verhaal gaat over het

Nadere informatie

Nieuwsbrief 152 14 februari 2009

Nieuwsbrief 152 14 februari 2009 Nieuwsbrief 152 14 februari 2009 foto: Damen AERANDIR 9462744 (NB-151), Damen Combi Freighter 3850, 23-12-2008 gedoopt AERANDIR door Esther Gorissen en te water gelaten te Sremska Mitrovica, Servië onder

Nadere informatie

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN

AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN AFKONDIGINGSBLAD VAN SINT MAARTEN Jaargang 2018 No. 28 Besluit van de 4 e juli 2018 tot afkondiging van de Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr. Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Betreft Verslagnummer Datum verslag Insolventienummer F.8/8/04 Toezichtzaaknummer NL:TZ:000005579:F00 Datum uitspraak 28-06-208 R-C Curator

Nadere informatie

Dubbele Maiden Call. 3 cruiseschepen samen. Seabourn Sojourn. Celebrity Reflection. Magazine 2013

Dubbele Maiden Call. 3 cruiseschepen samen. Seabourn Sojourn. Celebrity Reflection. Magazine 2013 2 Magazine 2013 Dubbele Maiden Call 3 cruiseschepen samen Seabourn Sojourn Celebrity Reflection www.cruiseschepeninzeebrugge.be 1 maal per jaar: Januari Jaargang 2 Cruiseschepen in Zeebrugge Welcome! Dit

Nadere informatie

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden

Haven van Amsterdam. Open zee. Sluis Ijmuiden Opis 2012. Haven van Amsterdam Open zee Sluis Ijmuiden 3 oktober 2012 De start van vandaag was er een met veel strubbelingen maar met een geweldig eind. Gisterenavond mochten de jongens even van hun privileges

Nadere informatie

Nieuwsbrief 210 1 december 2014. De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 14 februari 2015

Nieuwsbrief 210 1 december 2014. De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 14 februari 2015 http://www.scheepvaartboekhandel.nl/ Nieuwsbrief 210 1 december 2014 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 14 februari 2015 Zr.Ms. AMSTERDAM A836, IMO 9052903, 21-5-1992 kiel gelegd bij de Kon. Schelde Group,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 219 14 november 2015 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 12 december 2015

Nieuwsbrief 219 14 november 2015 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 12 december 2015 Nieuwsbrief 219 14 november 2015 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 12 december 2015 A2B FUTURE, IMO 9122241, 14-4-1994 kiel gelegd, 10-7-1995 te water, 8-9-1995 opgeleverd door J.J. Sietas K.G. Schiffswerft

Nadere informatie

Overige nieuwbouw Shell-tankers in de tachtigerjaren

Overige nieuwbouw Shell-tankers in de tachtigerjaren Zoeken binnen website zoek Sitemap Club van Nederlandse Oud Gezagvoerders en Oud Hoofdwerktuigkundigen der Koninklijke/Shell Home Bestuur Leden NTeM Schepen Archief Verhalen Post Gastenboek Links Email

Nadere informatie

Verleng de zomer aan de Middellandse Zee. 11 Nachten aan boord van MSC Splendida. Vertrek 28 oktober!

Verleng de zomer aan de Middellandse Zee. 11 Nachten aan boord van MSC Splendida. Vertrek 28 oktober! Verleng de zomer aan de Middellandse Zee. 11 Nachten aan boord van MSC Splendida. Vertrek 28 oktober! MSC Splendida Middellandse Zee 12d/11n Vertrek: 28 oktober 2015 Dag 1: Vlucht van Brussel naar Barcelona.

Nadere informatie

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij

Elke middag loopt Fogg van zijn huis naar de Club. Om een spelletje kaart te spelen. Er wordt altijd om geld gespeeld. En als Fogg wint, geeft hij Rijk Phileas Fogg is een vreemde man. Hij is erg rijk. Maar niemand weet hoe hij aan zijn geld komt. Een baan heeft hij namelijk niet. Toch woont hij in een groot huis, midden in Londen. In zijn eentje.

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCORANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 34529 22 juni 2018 Regeling van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende

Nadere informatie

MSC GRAND VOYAGES! NAAR DE CARAÏBEN OF BRAZILIË VERTREK VANUIT MARSEILLE OF GENUA. Reis verder en langer met ons mee!

MSC GRAND VOYAGES! NAAR DE CARAÏBEN OF BRAZILIË VERTREK VANUIT MARSEILLE OF GENUA. Reis verder en langer met ons mee! MSC GRAND VOYAGES! NAAR DE CARAÏBEN OF BRAZILIË VERTREK VANUIT MARSEILLE OF GENUA Reis verder en langer met ons mee! De MSC Grand Voyages zijn buitengewone ervaringen. Reis naar de andere kant van de wereld

Nadere informatie

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S

KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S KO N I N K L I J K E V E R E N I G I N G VA N N E D E R L A N D S E R E D E R S Werken op zee betekent: - De hele wereld zien. - Na de zeevaartschool ben je zeker van een baan. - Een hoog salaris. - Snel

Nadere informatie

Laat de teleurstellingen van vandaag nooit de dromen van morgen overschaduwen

Laat de teleurstellingen van vandaag nooit de dromen van morgen overschaduwen 22 e jaargang februari/maart 2014 No139. VAN DE REDACTIE Voor u ligt weer een nieuw exemplaar van uw clubblad Samengesteld door uw redactie en vrijwilligers die bereid waren om even een beetje van hun

Nadere informatie

Nieuwsbrief 168 9 oktober 2010

Nieuwsbrief 168 9 oktober 2010 Nieuwsbrief 168 9 oktober 2010 ADRIATICBORG, 10-9-2010 kiel gelegd bij Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd. te Shanghai onder bouwnummer H1617A, in aanbouw voor Scheepvaartonderneming Adriaticborg B.V.,

Nadere informatie

REIZENSYLVIE stelt voor

REIZENSYLVIE stelt voor REIZENSYLVIE stelt voor Groepscruise Oost-Middellandse Zee In samenwerking met : Periode : 05/06/2012-17/6/2012 Het begint met een tijdloze reis aan boord van een ruim, middelgroot schip. Het eindigt met

Nadere informatie

Bergingsvaartuig BRUINVISCH. ruim 80 jaar historie. Nieuwsbrief-2018

Bergingsvaartuig BRUINVISCH. ruim 80 jaar historie. Nieuwsbrief-2018 Bergingsvaartuig BRUINVISCH ruim 80 jaar historie Nieuwsbrief-2018 BRUINVISCH anno 1937 BRUINVISCH anno heden De BRUINVISCH, het laatste overgebleven bergingsvaartuig van het type Blazer uit 1937, wordt

Nadere informatie

VOLVO Ocean Race 2009

VOLVO Ocean Race 2009 VOLVO Ocean Race 2009 Rotterdam - Stockholm Nadat we na binnenkomst Rotterdam een paar dagen rust hadden gehad waarbij er ook weer bemanning gewisseld is zijn we bij de race voor Hoek van Holland geweest,

Nadere informatie

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA

2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA 2018 no. 45 AFKONDIGINGSBLAD VAN ARUBA REGELING van de Minister van Buitenlandse Zaken van 14 juni 2018, nr Min-Buza.2018.1422-22, houdende bepalingen inzake vrijstelling van de visumplicht op grond van

Nadere informatie

Opleidingsschip Prinses Margriet

Opleidingsschip Prinses Margriet Opleidingsschip Prinses Margriet Foto Dick Bal OPLEIDINGSSCHIP MS PRINSES MARGRIET De Prinses Margriet werd in 1966 speciaal gebouwd als schoolschip. Leerlingen verbleven langere tijd aan boord. Er waren

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Betreft Verslagnummer 2 Datum verslag 05-2-208 Insolventienummer F.8/8/34 Toezichtzaaknummer NL:TZ:0000058897:F00 Datum uitspraak 23-07-208

Nadere informatie

Studiereisverslag Star Clipper

Studiereisverslag Star Clipper Studiereisverslag Star Clipper 14 t/m 18 augustus 2005, aangeboden door VCK Zeereizen. 1 Een geweldig zeilavontuur! U hoeft niet zelf te helpen, maar het mag wel! Informele sfeer, geen formele avonden.

Nadere informatie

Eerste druk, 2014 2014 Eddy Laan Corrector: Paula Breeveld Fred Olsen line, foto s Bergerac/Tenorga

Eerste druk, 2014 2014 Eddy Laan Corrector: Paula Breeveld Fred Olsen line, foto s Bergerac/Tenorga Krabben en bijten Eerste druk, 2014 2014 Eddy Laan Corrector: Paula Breeveld Fred Olsen line, foto s Bergerac/Tenorga isbn: 9789048434305 nur: 402 Uitgever: Free Musketeers, Zoetermeer www.freemusketeers.nl

Nadere informatie

Nieuwsbrief 145 17 mei 2008

Nieuwsbrief 145 17 mei 2008 Nieuwsbrief 145 17 mei 2008 ADINE 6807228, 4-1968 opgeleverd door N.V. E.J. Smit & Zn.'s Scheepswerf, Westerbroek (787) als HOLLAND PARK aan Park Steamships Ltd., Londen-U.K., in beheer bij Turnbull Scott

Nadere informatie

Nieuwsbrief 156 13 juni 2009

Nieuwsbrief 156 13 juni 2009 Nieuwsbrief 156 13 juni 2009 ABIS ALBUFEIRA 9501708 (NB-153), 12-2-2009 opgeleverd door Partner Sp Z.o.o., Szczecin, Polen (101) als ABIS ALBUFEIRA aan B.V. Beheer m.s. Abis Albufeira, Groningen, in beheer

Nadere informatie

Nieuwsbrief 213 14 maart 2015

Nieuwsbrief 213 14 maart 2015 Nieuwsbrief 213 14 maart 2015 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 11 april 2015 AFRICAN ROOK 9700299, 16-5-2013 contract, 16-6-2014 kiel gelegd, 6-11-2014 te water, 16-2-2015 opgeleverd door Naikai Zosen

Nadere informatie

Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse

Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse Stichting tot behoud van De AMS ms Bernisse 1 Inhoud 1. Inleiding 2. Doelstelling van de stichting 2.1 Statutaire doelstelling 2.2 De huidige situatie 2.3 De toekomstige situatie 3. Organisatie van de

Nadere informatie

AANBETALINGS- & ANNULERINGSVOORWAARDEN

AANBETALINGS- & ANNULERINGSVOORWAARDEN AANBETALINGS- & ENJOY PARADISE reservaties vanaf 01/04/2015 tot 31/03/2016 Annulaties dienen eerst telefonisch doorgegeven te worden van maandag t.e.m. vrijdag tussen 09u30 en 17u00 (niet geldig op zaterdag,

Nadere informatie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie

Herhalingsoefeningen. Thema 3 Familie en relaties. 1 Woorden. Familie Herhalingsoefeningen Thema 3 Familie en relaties 1 Woorden Familie Lees de zinnen over de familie van Simon en Els. Schrijf de volgende namen in de stamboom: Hans, Helena, Hester, Joke, Mark, Michiel,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 137 8 september 2007

Nieuwsbrief 137 8 september 2007 Nieuwsbrief 137 8 september 2007 ABHA 7624001, 4-11-1977 opgeleverd door Rauma-Repola Oy (246) als ABHA aan Fanco N.V., Willemstad- N.A., in beheer bij Oy Yleinen Insinööritoimisto YIT, Helsingfors, 21-8-1979

Nadere informatie

N U M M E R 1 M A A R T W W W. C R U I S E C O M P A R E. N L CRUISEN

N U M M E R 1 M A A R T W W W. C R U I S E C O M P A R E. N L CRUISEN N U M M E R 1 M A A R T 2 0 1 7 W W W. C R U I S E C O M P A R E. N L CRUISEN A L L E S W A T J E M O E T W E T E N V O O R J E E E R S T E C R U I S E POPULAIRE cruise bestemmingen WELKE PAST BIJ MIJ

Nadere informatie

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM

HERKOMST EN BESTEMMING GOEDEREN VIA ROTTERDAM Landen van Herkomst Agribulk Breakbulk Containers Ertsen Kolen LNG Minerale olie Overig droog Overig nat Ruwe olie TOTAAL Algerije 518 562 1.814 2.894 Angola 25 64 2.061 2.150 Argentinië 1.627 142 447

Nadere informatie

Nieuwsbrief 198 12 oktober 2013

Nieuwsbrief 198 12 oktober 2013 Nieuwsbrief 198 12 oktober 2013 ALESSANDRO DP 9384162 (NB-170), 26-8-2007 (BV) opgeleverd door Cantiere Navale de Poli S.p.A., Venetië (238) als ALESSANDRO DP aan Alessandro Shipping B.V., Italië, in beheer

Nadere informatie

Nieuwsbrief 190 8 december 2012. De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 12 januari 2013

Nieuwsbrief 190 8 december 2012. De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 12 januari 2013 Nieuwsbrief 190 8 december 2012 De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 12 januari 2013 ALASKABORG (2) 9466374, 10-8-2012 te water gelaten bij Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd., Shanghai

Nadere informatie

Nieuwsbrief 171 8 januari 2011

Nieuwsbrief 171 8 januari 2011 Nieuwsbrief 171 8 januari 2011 ADRIATICBORG 9546497, 3-12-2010 gedoopt ADRIATICBORG door mevrouw Marion Weigel (echtgenote van de heer Michael Uecker-Weigel, CEO SAM China) en te water gelaten bij Hudong-Zhonghua

Nadere informatie

Nieuwsbrief 165 8 mei 2010

Nieuwsbrief 165 8 mei 2010 Nieuwsbrief 165 8 mei 2010 ALDABI 7600823 (NB-164), 12-2-1977 te water gelaten, 5-1977 opgeleverd door Van der Giessen-De Noord B.V., Krimpen a/d IJssel (909) als ALDABI aan Van Nievelt, Goudriaan & Co.

Nadere informatie

Rotterdam (V) http://www.reizen-naar.nl/rrpedia/rotterdam_(v)

Rotterdam (V) http://www.reizen-naar.nl/rrpedia/rotterdam_(v) Rotterdam (V) http://www.reizen-naar.nl/rrpedia/rotterdam_(v) De Rotterdam (V) is één van de bekendste naoorlogse Nederlandse passagiersschepen, in dienst van de Holland-Amerika Lijn. Het maakte tussen

Nadere informatie

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee.

Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Het rondje Noord Holland is van start. Maar liefst 26 boten dit jaar gaan ermee. Donderdagochtend tussen 9:00 uur en 9:30 uur vertrekken de Pietermannen vanuit Volendam en de Kuylkarpers vanuit Hoorn,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 203 8 maart 2014. De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 12 april 2014

Nieuwsbrief 203 8 maart 2014. De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 12 april 2014 Nieuwsbrief 203 8 maart 2014 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 12 april 2014 ABIS DUNKERQUE 9671448 (NB-202), casco gebouwd bij Partner Shipyard Sp.z.o.o., Szczecin (119) voor Abis Shipping Company B.V.,

Nadere informatie

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017

BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 BPR, geluidseinen, lichten 28 februari 2017 vraag 1) Wie is de gezagvoerder van een sleep met een gesleept vaartuig? A. de schipper van de sleepboot B. de schipper van het gesleepte vaartuig C. geen van

Nadere informatie

Nieuwsbrief 195 11 mei 2013

Nieuwsbrief 195 11 mei 2013 Nieuwsbrief 195 11 mei 2013 ALGERAK 7816147, 1978 opgeleverd door Jos L. Meyer, Papenburg (594) als GERMANN aan Unitas Schiffahrtsges.m.b.H. & Co. K.G., Haren-West Duitsland. 1986 verkocht aan C.V. Scheepvaartbedrijf

Nadere informatie

Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië

Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië - 1 - Dodelijk ongeval bij werkzaamheden in koelruimte Ms. Sierra King, voor de kust van Namibië, 11 januari 2014

Nadere informatie

Nieuwsbrief 111 8 januari 2005

Nieuwsbrief 111 8 januari 2005 Nieuwsbrief 111 8 januari 2005 Volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 12 februari 2005 De Scheepsfotoruilbeurs organiseert maandelijks, m.u.v. de zomermaanden juli en augustus, een ruilbeurs

Nadere informatie

Nieuwsbrief 147 13 september 2008

Nieuwsbrief 147 13 september 2008 Nieuwsbrief 147 13 september 2008 AGENOR 9201970 (NB-146), casco gebouwd Ceskoslovenska Plavba Labska A.S. (CSPL), Decin, 13-2-2003 opgeleverd door Scheepswerf Peters B.V., Kampen (473) als HILJA MARJAN

Nadere informatie

Nieuwsbrief 123 11 maart 2006. De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 8 april 2006 http://scheepsfotoruilbeurs.web-log.

Nieuwsbrief 123 11 maart 2006. De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 8 april 2006 http://scheepsfotoruilbeurs.web-log. Nieuwsbrief 123 11 maart 2006 De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 8 april 2006 http://scheepsfotoruilbeurs.web-log.nl/ ALISSA 9143594, casco gebouwd bij Plocka Stocznia Rceczna, Plock,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 196 8 juni 2013. De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 12 oktober 2013

Nieuwsbrief 196 8 juni 2013. De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 12 oktober 2013 Nieuwsbrief 196 8 juni 2013 De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 12 oktober 2013 In juni is het z.g. ruilbeursjaar voorbij en gaat de Scheepsfotoruilbeurs met vakantie. Nu wat langer

Nadere informatie

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export

Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Naam HAVEN ROTTERDAM import en export Als er één plek is die duidelijk maakt waarom Nederland in de moderne tijd zo n belangrijk handelsland is, dan is het Rotterdam wel. De haven ligt in de delta van

Nadere informatie

uw reisbureau Last minute naar de zon? Boek snel en betaal geen reserveringskosten! Zomer actie! Cruise al vanaf 249p.p

uw reisbureau Last minute naar de zon? Boek snel en betaal geen reserveringskosten! Zomer actie! Cruise al vanaf 249p.p uw reisbureau Last minute naar de zon? Boek snel en betaal geen Cruise al 249p.p Boek: bij uw reisbureau De zomer gaat bijna van start! Het seizoen van zon, zee en vakantie. Lijkt het u niet heerlijk om

Nadere informatie

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden

Datum 1 februari 2019 Onderwerp Beantwoording vragen van lid Von Martels over de containers die overboord zijn geslagen bij de Waddeneilanden > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Rijnstraat 8 2515 XP Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456 0000

Nadere informatie

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.)

Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Openbaar faillissementsverslag rechtspersoon (ex art. 73A Fw.) Betreft Verslagnummer 3 Datum verslag 3-03-209 Insolventienummer F.8/8/04 Toezichtzaaknummer NL:TZ:000005579:F00 Datum uitspraak 28-06-208

Nadere informatie

Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden

Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden Ministerie van Verkeer en Waterstaat Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat Bouwdienst Rijkswaterstaat Hoofdafdeling Natte Infrastructuur Afmeervoorziening Cruiseschepen IJmuiden Invloed van af- en ontmerende

Nadere informatie

Nieuwsbrief 136 9 juni 2007

Nieuwsbrief 136 9 juni 2007 Nieuwsbrief 136 9 juni 2007 ALCETAS 5009075 (NB-135), 8-1954 opgeleverd door E.J. Smit & Zn, Westerbroek (730) als ALCETAS aan N.V. Nieuwe Kustvaart Mij., Amsterdam, 1972 verkocht aan East Mediterranean

Nadere informatie

Nieuwsbrief 154 11 april 2009

Nieuwsbrief 154 11 april 2009 Nieuwsbrief 154 11 april 2009 AERANDIR 9462744 (NB-152), Damen Combi Freighter 3850, 23-12-2008 gedoopt AERANDIR door Esther Gorissen en te water gelaten te Sremska Mitrovica, Servië onder bouwnummer 9391,

Nadere informatie

Nieuwsbrief 221 9 januari 2016

Nieuwsbrief 221 9 januari 2016 Nieuwsbrief 221 9 januari 2016 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 13 februari 2016 AMSTEL TRADER 9264776 (NB-207) 24-5-2002 kiel gelegd, 9-12-2003 opgeleverd door Zhoushan Shipyard (2010) (Zhejiang Yangfan

Nadere informatie

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei

Schotland reis MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. 10 mei tot 15 mei MS Word Export To Multiple PDF Files Software - Please purchase license. Schotland reis 2009 10 mei tot 15 mei De week rust pakte even anders uit voor de achter gebleven bemanning, het was zo n bar weer

Nadere informatie

Nieuwsbrief 187 8 september 2012

Nieuwsbrief 187 8 september 2012 Nieuwsbrief 187 8 september 2012 De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 13 oktober 2012 ABIS DUBLIN 9613642, casco gebouwd bij Shipkits te Polen onder bouwnummer 107, 11-7-2012 casco gearriveerd

Nadere informatie

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog

Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Chr. Oranjevereniging Marken en Oranje Herdenking 4 mei 2017 Thema: Verhalen van de oorlog Pieter er Zeeman en de konvooien naar Moermansk Pieter Zeeman (geboren op Marken op 20 december 1914) voer in

Nadere informatie

Groningen Seaports heeft de

Groningen Seaports heeft de > feature Werk maken van windenergie Leven van de wind. Volgens het spreekwoord kan het niet. In Groningen denken ze daar heel anders over. Groningen Seaports ziet voor met name de Eemshaven volop kansen

Nadere informatie

Nieuwsbrief 211 1 januari 2015

Nieuwsbrief 211 1 januari 2015 http://www.scheepvaartboekhandel.nl Nieuwsbrief 211 1 januari 2015 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 14 februari 2015 ALINE 9342164 (NB-141), casco gebouwd te Gdansk, Polen, 9-7-2007 vertrokken van Gdynia,

Nadere informatie

DROOMAANBIEDING CITYTRIPS. Firenze. Brunelleschi **** Verblijf tussen 13/07-04/09. 3 dagen kamer en ontbijt in een tweepersoonskamer (type 2A)

DROOMAANBIEDING CITYTRIPS. Firenze. Brunelleschi **** Verblijf tussen 13/07-04/09. 3 dagen kamer en ontbijt in een tweepersoonskamer (type 2A) CITYTRIPS Firenze Brunelleschi **** Verblijf tussen 13/07-04/09 3 dagen kamer en ontbijt in een tweepersoonskamer (type 2A) 216 p.p. uw voordeel: 58 p.p. Transport niet inbegrepen. AUTOVAKANTIES Italië/Toscaanse

Nadere informatie

Nieuwsbrief 199 9 november 2013

Nieuwsbrief 199 9 november 2013 Nieuwsbrief 199 9 november 2013 ALGERAK 7816147 (NB-195), 1978 opgeleverd door Jos L. Meyer, Papenburg (594) als GERMANN aan Unitas Schiffahrtsges.m.b.H. & Co. K.G., Haren-West Duitsland. 1986 verkocht

Nadere informatie

ROB HEIJKOOP TRADING BV

ROB HEIJKOOP TRADING BV ROB HEIJKOOP TRADING BV Eind 1991 werd Rob Heijkoop Trading B.V. opgericht, met als voornaamste doel aan- en verkoop van motoren, motoronderdelen, turbo s, turbodelen en aanverwante maritieme producten

Nadere informatie

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft.

1. Hieronder is een verkeerssituatie afgebeeld. Geen van beide schepen volgt stuurboordwal. Geef aan welk vaartuig voorrang heeft. 43 Examen maart 2013 ALGEMEEN EN BEPERKT STUURBREVET 2 maart 2013 Opmerking: Tenzij anders vermeld hebben de vragen betrekking op het APSB. Verklaring van de gebruikte symbolen 1. Hieronder is een verkeerssituatie

Nadere informatie

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar

Eigenlijk best dicht. op-en-neer naar Londen in het najaar Eigenlijk best dicht op-en-neer naar Londen in het najaar We hebben plotseling tijd over en willen we nog wat gaan zeilen. Er komt een lange stabiele periode aan; oostelijke winden aan het begin van de

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS ONDERBOUW OPDRACHTEN DE ROTTERDAMSE HAVEN GROEIT! Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Noorwegen. Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland.

Noorwegen. Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland. Noorwegen Maandag 22 augustus 2011 Vakantie! we moeten al om 03uur in de morgen vertrekken uit Temse naar Kiel Duitsland. Dinsdag 23 augustus. Om 12.30 moeten we inschepen richting Oslo op de prachtige

Nadere informatie

Nieuwsbrief 189 10 november 2012

Nieuwsbrief 189 10 november 2012 Nieuwsbrief 189 10 november 2012 De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 8 december 2012 ALMADIEP 9256169, 27-11-2000 kiel gelegd, casco gebouwd als MTL KOURIS bij Severnav Drobeta, Turnu

Nadere informatie

WELLNESS HARBOUR T LEUKEN. VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen.

WELLNESS HARBOUR T LEUKEN. VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen. WELLNESS HARBOUR T LEUKEN VEEL TE BIEDEN in het prachtige natuurgebied de Maasduinen. Wellness harbour t Leuken Jachthaven t Leuken is een naam die al tientallen jaren een begrip is in de watersport. Gastvrijheid

Nadere informatie

Nieuwsbrief 212 14 februari 2015. De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 14 maart 2015

Nieuwsbrief 212 14 februari 2015. De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 14 maart 2015 Nieuwsbrief 212 14 februari 2015 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 14 maart 2015 ADMIRAAL 9005326 (NB-146), 1991 opgeleverd door Scheepswerf Lanser B.V., Sliedrecht (704) als ADMIRAAL aan Rederij Madora

Nadere informatie

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019

novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019 novacollege.nl/maritiem Binnenvaart Zeevaart MARITIEM 2018/2019 We maken op school veel sommen. Daarnaast doe je veel met je handen. Je leert een compressor uit elkaar halen en hoe een grote motor werkt.

Nadere informatie

De Blauwe Vogel 1609 KROATÏE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik aan boord van de M/S ATLANTIC 5 * & M/S APOLON 5 *SUP

De Blauwe Vogel 1609 KROATÏE. Reisfamilie Carlier. ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik aan boord van de M/S ATLANTIC 5 * & M/S APOLON 5 *SUP De Blauwe Vogel 1609 Reisfamilie Carlier KROATÏE ELEGANTE CRUISE vanuit Dubrovnik aan boord van de M/S ATLANTIC 5 * & M/S APOLON 5 *SUP SPLIT OMIS BRAC BOL MAKARSKA 38 deelnemers per vertrekdatum Vaar

Nadere informatie

Nieuwsbrief 141 12 januari 2008

Nieuwsbrief 141 12 januari 2008 Nieuwsbrief 141 12 januari 2008 AFRICABORG 9365661, 18-7-2007 kiel gelegd bij Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd., China onder bouwnummer H1392A, 13-10-2007 gedoopt AFRICABORG door mevrouw Ineke Wielaard

Nadere informatie

Nieuwsbrief 139 10 november 2007

Nieuwsbrief 139 10 november 2007 Nieuwsbrief 139 10 november 2007 De volgende Scheepsfotoruilbeurs hopen we te houden op 8 december 2007 AARDENBURGH 6700470, 11-5-1966 kiel gelegd, 21-10-1966 te water gelaten als AARDENBURGH, 3-1-1967

Nadere informatie

Nieuwsbrief 172 12 februari 2011

Nieuwsbrief 172 12 februari 2011 Nieuwsbrief 172 12 februari 2011 ABIS BILBAO 9545027, 21-5-2010 te water gelaten bij Hangzhou Dongfeng Shipbuilding Co. Ltd., China onder bouwnummer HDFS024, 12-1-2011 opgeleverd als ABIS BILBAO aan Beheer

Nadere informatie

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 4 juni 2013

FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 4 juni 2013 FAILLISSEMENTSVERSLAG Nummer: 6 Datum: 4 juni 2013 In dit verslag worden de werkzaamheden en de stand van de boedel beschreven over de afgelopen periode. De curator baseert zich op aangetroffen gegevens

Nadere informatie

POWER. For Marine Professionals. Binnenvaart Special

POWER. For Marine Professionals. Binnenvaart Special POWER For Marine Professionals Binnenvaart Special EDITORIAL Als zoon van een schippersgezin, heb ik de eerste jaren van mijn leven op de binnenvaart doorgebracht. Bij elk schip wat voorbij voer, vroeg

Nadere informatie

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK

MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK MAASVLAKTE 2 IN GEBRUIK LESBRIEF VOORTGEZET ONDERWIJS BOVENBOUW HAVO/VWO ANTWOORDEN DE HAVEN VAN ROTTERDAM Heel veel goederen die we gebruiken komen uit het buitenland. Het grootste deel komt via de haven

Nadere informatie

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage

Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Overzicht van de Europese binnenvaart Rapportage Juli 2012 Drs. A.C.C. Hubens Oude Engelenseweg 25 5222 AB Den Bosch 073-6230120 06-17418733 www.ahadata.nl Inhoudsopgave LAND VAN REGISTRATIE... 1 SCHEEPSLENGTE...

Nadere informatie

ALL WAYS CRUISE SALON 2018

ALL WAYS CRUISE SALON 2018 ALL WAYS CRUISE SALON 2018 GRATIS INKOM ZONDAG 14 JANUARI 2018 ROESELARE, Hotel Mercure ZONDAG 21 JANUARI 2018 ANTWERPEN, San Marco Village (Schelle) ONTDEK AL DE ALL WAYS ZEE- EN RIVIERCRUISES OP DIT

Nadere informatie

Nieuwsbrief 217 1 augustus 2015. De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 10 oktober 2015

Nieuwsbrief 217 1 augustus 2015. De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 10 oktober 2015 Nieuwsbrief 217 1 augustus 2015 De volgende Scheepsfotoruilbeurs is 10 oktober 2015 ***********************************************************************************************************************

Nadere informatie

Nieuwsbrief 151 10 januari 2009

Nieuwsbrief 151 10 januari 2009 Nieuwsbrief 151 10 januari 2009 AERANDIR 9462744, Damen Combi Freighter 3850, 23-12-2008 te water gelaten te Sremska Mitrovica, Servië onder bouwnummer 9391, afbouw bij Damen Shipyards Bergum B.V., 5-2008

Nadere informatie

Nieuwsbrief 164 10 april 2010

Nieuwsbrief 164 10 april 2010 Nieuwsbrief 164 10 april 2010 ABIS BELFAST 9544891, casco gebouwd Partner Shipyard, Stettin (103), 28-8-2009 (e) te water gelaten, 22-10- 2009 vertrokken naar Harlingen, 28-10-2009 gearriveerd te Harlingen

Nadere informatie

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE

Lesbrief MAASVLAKTE 2 OPDRACHT 1 - TOPOGRAFIE EN AARDRIJKSKUNDE Lesbrief Onderbouw voortgezet onderwijs - VMBO MAASVLAKTE 2 De haven van Rotterdam wordt te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom komt er een nieuw stuk haven: Maasvlakte

Nadere informatie

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X

X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X X BASISLES LESBRIEF ONDERBOUW VOORTGEZET ONDERWIJS - VMBO - ECONOMIE ANTWOORDEN MAASVLAKTE X 2 De x haven van Rotterdam werd te klein, omdat we steeds meer goederen bestellen uit verre landen. Daarom is

Nadere informatie