Jaarverslag Commissie van Toezicht bij de Pl Sittard. rel Postbus van.toezicht.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Jaarverslag Commissie van Toezicht bij de Pl Sittard. rel Postbus van.toezicht."

Transcriptie

1 Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht bij de Pl Sittard rel Postbus van.toezicht.nl 6040AZ Roermond

2 Inhoudsopgave Inhoud De inrichting 1 De commissie van toezicht 2 Algemeen 4 Activiteiten in het kader van de adviestaak en de toezichthoudende taak 8 Activiteiten in het kader van de bemiddelingstaak 10 Activiteiten in het kader van de rechtsprekende taak 14 Overige vermeldenswaardige activiteiten/ gebeurtenissen 17 Algemene conclusie 18

3 Pg. 01 De inrichting De inrichting Pl Sittard Afdelingen en regimes De afdelingen 13 (79 plaatsen) en D (79 plaatsen) met bijbehorende voorzieningen zijn aangewezen als Huis van Bewaring, Vanaf 10 november 2016 is een ring van afdeling D (D3) (26 plaatsen) aangewezen als gevangenis en inrichting voor stelselmatige daders. Hier verblijven de gedetineerden in het basisprogramma. De afdelingen A (53 plaatsen ) en C (53 plaatsen) met bijbehorende voorzieningen zijn sinds 18 maart 2014 aangewezen als: gevangenis en inrichting voor stelselmatige daders, De afdeling E (extra zorg voorziening 17 plaatsen) met bijbehorende voorzieningen is aangewezen als huis van bewaring en gevangenis. Alle afdelingen zijn aangewezen als inrichting voor mannen, met een regime van beperkte gemeenschap alsmede als inrichting met een normaal beveiligingsniveau. Aan het eind van het verslagjaar was de capaciteit 307 plaatsen.

4 Pg. 02 De commissie van toezicht De commissie van toezicht Mr. M.M. Beije, lid en tevens voorzitter van de beklagcommissie sinds 1 januari 2010, voorzitter commissie sinds 3 mei 2012; 1 ste herbenoeming 3 mei 2017 benoemd tot 3 mei 2022; senior rechter in de sector strafrecht aan de rechtbank Limburg. o Dr. A. Bennaghmouch, lid sinds 1 februari 2008, 1 ste herbenoeming 1 februari 2013, 2de herbenoeming 1 februari 2018 benoemd tot 1 februari 2023; huisarts; maatschappelijk bestuurlijk actief. G Mw. mr. J.J.A. Bonnemayer, lid sinds 1 september 2018 en benoemd tot 1 september 2023, secretaris CvT tot 1 augustus O Dhr. A.G.H.G. Bremmers, lid sinds 1 oktober 2015 benoemd tot 1 oktober 2020; teammanager Algemeen Opvangcentrum Impuls en team Ambulante Woonbegeleiding Maastricht. o Drs. R.A.G. Corten, lid sinds 1 oktober 2012, 1 ste herbenoeming 1 oktober 2017 benoemd tot 1 oktober 2022; gepensioneerd plv. rector Sint Maartens-college Maastricht. o Mr. G.L.A.M. van Doveren, lid sinds 1 oktober 2012, 1 ste herbenoeming 1 oktober 2017 benoemd tot 1 oktober 2022; strafrechtadvocaat en tevens rechter-plaatsvervanger in de sector strafrecht rechtbank Limburg. O Dhr. J.A.J. Ellenbroek, lid sinds 1 september 2018 benoemd tot 1 september 2023, gepensioneerd docent lichamelijke opvoeding. Mw. mr. C. Reijntjes- Wendenburg; lid sinds 1 september 2014 benoemd tot 1 september 2019; advocate. Dr. A.W.C.R. Smulders; lid sinds 1 maart 2017 benoemd tot 1 maart 2022, gepensioneerd huisarts. o Mw. mr. A.M.H. Wijckmans; lid sinds 1 september ste herbenoeming 1 september 2009, 2de herbenoeming 1 september 2014 benoemd tot 1 september 2019; juriste.

5 Pg. 03 De commissie van toezicht 0 Dhr. E.J.M.P. Wijnands, lid sinds 1 september 2018 benoemd tot 1 september 2023 cognitief-gedragstherapeut. Mw. mr. J.J.A. Bonnemayer was als ambtelijk secretaris aan de commissie verbonden tot 1 augustus Mw. E.H.M. Bisscheroux-Heijnens is per 1 april 2018 benoemd tot ambtelijk secretaris van de commissie. Dhr. J. Dautzenberg, lid sinds 1 mei 2003, heeft afscheid genomen als lid per 1 mei Dhr. R. Palm, lid sinds 1 mei 2012, heeft afscheid genomen als lid per 1 september Het secretariaat van de Commissie van Toezicht is gevestigd in de rechtbank Limburg, Locatie Roermond, Willem II Singel 67, 6041 HR, Postbus 950, 6040 AA Roermond.

6 Pg. 04 Algemeen Algemeen Vergaderingen. De commissie vergadert in beginsel elke eerste donderdag van de maand met de (plv.-) vestigingsdirecteur van de inrichting, met uitzondering van de maand augustus. In 2018 werd de directie van de Pl Sittard gevormd door: de heer C. Niessen, vestigingsdirecteur, de heer R. Blommers, en mevrouw P. Weijman, plv. vestigingsdirecteuren. De heer Blommers is per 1 december 2018 overgestapt naar Detentiecentrum Zeist. De vergadering verloopt volgens een vaste agenda: - Opening van de vergadering - Verslag van de vorige vergadering - Bespreking actiepuntenlijsten - Ingekomen stukken - Beschikkingen beroepscommissie, jurisprudentiebulletin - Beschikkingen beklagcommissie - Verslag van de maandcommissaris, portefeuillehouders - Mededelingen directeur - Vaststellen data beklagcommissie - Rondvraag. Voorts nodigt de commissie van toezicht regelmatig medewerkers van de Pl uit om toelichting te geven op hun werkzaamheden. Leden van de commissie van toezicht wonen de vergadering van de Gedeco bij. De commissie ontvangt tijdig de agenda en de verslagen. In de vergaderingen van de commissie van toezicht worden bijzonderheden uit het Gedecooverleg besproken. Het Gedeco-overleg wordt gefaciliteerd door de directie. Mevrouw P. Weijman is voorzitter van het Gedeco-overleg.

7 Pg. 05 Algemeen Enkele onderwerpen die in de commissievergadering in 2018 aan de orde zijn gekomen: De casemanagers houden wekelijks spreekuur op de afdelingen. Gedetineerden kunnen op afspraak komen of gewoon binnenlopen. Sinds kort schuift ook de betreffende mentor aan bij het gesprek. Met zijn drieën worden dan afspraken gemaakt. Hierdoor is de zaak ook bij de mentor bekend. De casemanager voert de regie over het hele detentietraject m.n. ook gericht op de ketenpartners en de detentiefasering. Waar taken overlappen, houdt de casemanager zich ook bezig met zaken binnen de Pl. Per afdeling zijn er 2 casemanagers, ieder met een eigen caseload (ca. 30 cases). Elke casemanager heeft een eigen spreekuur. Iedere Pl heeft zijn eigen afdeling D&R (detentie en re-integratie) en zijn eigen casemanagers. Er zijn 3 externe senior casemanagers die mensen begeleiden die met een enkelband buiten zijn. Sinds mensen van de reclassering binnen kantoor houden zijn de lijnen korter geworden. Het inrichtingsadvies van de Pl kan worden afgestemd met de Reclassering. Er is een uitgebreide toelichting gegeven t.a.v. het doel en de procesbeschrijving van de nieuwe inkomstenprocedure. Er is veel wetenschappelijk onderzoek verricht in het gevangeniswezen. Vooral op het gebied van resocialisatie. Mensen stoppen altijd op een gegeven moment met crimineel gedrag. Een groot deel stopt rond zijn 20e jaar met crimineel (adolescent gerelateerd) gedrag. Zij die doorgaan, hebben een piek rond 28/ 29 jaar. Daarna bouwt het weer af. Een klein deel (ISD-ers mensen/ met psychische problemen) heeft een piek rond 43 jaar. Aan het begin van de detentie is de bereidheid om te stoppen met crimineel gedrag het grootst. Daarom wil men juist aan het begin de gedetineerden begeleiden om te zorgen dat ze hun leven weer op orde krijgen. Van belang is dat er meteen een plan ligt. Het begint met het invullen van de vragenlijst. Er wordt veel zelfwerkzaamheid gevraagd; dat probeert men binnen aan te leren. Even belangrijk is de keuze voor de juiste "natural helpers": familie, vrienden, kerk etc. Het duurt wel een jaar voordat iemands leven weer gestabiliseerd is. Het samen met de gedetineerde opgestelde plan kan tussendoor gevoed worden en bijgewerkt. Het succes is sterk afhankelijk van de inzet van PIW'ers en casemanagers.

8 Pg. 06 Algemeen Er is een toelichting gegeven op de persoonsgerichte detentiefasering, waarmee de Pl actief aan de slag is gegaan in samenwerking met de reclassering. De minister van V&J heeft aangekondigd te willen stoppen met fasering, het overgaan naar de open inrichtingen zal gaan verdwijnen, evenals het AVG-verlof. Hier hebben de gedetineerden veel rechten aan ontleend. Re-integratieverlof is wel toegestaan. Er dient wel nog een wetsvoorstel te komen. Naar aanleiding van het vermoeden dat er contrabande in de inrichting aanwezig zou zijn, heeft er van 23 tjm 26 februari 2018 een groot onderzoek plaatsgevonden in de PI Sittard, waarbij alle cellen en overige verblijfsruimtes gecontroleerd zijn door eigen personeel en de Landelijke Bijzondere Bijstandseenheid (LBB). Omdat de contrabande een risico voor de veiligheid van personeel en/of gedetineerden met zich mee zou kunnen brengen, is het dagprogramma stilgelegd en zijn de gedetineerden op vrijdag 23 februari, zaterdag 24 februari en zondag 25 februari niet uitgesloten, met uitzondering van gedetineerden die vanwege de rechtsgang of dringende medische aangelegenheden hun cel moesten verlaten. Primaire levensbehoeften als voeding en medicatie zijn door het cel luik aangereikt. Ook communicatie met gedetineerden heeft plaatsgevonden via het cel luik. Tevens hebben alle gedetineerden een brief met uitleg ontvangen. Gedurende drie dagen hebben de recht-activiteiten lucht en bezoek geen doorgang kunnen vinden. Bezoekers zijn door personeel daar waar mogelijk telefonisch benaderd en in kennis gesteld. Aan de gedetineerden is in overleg met de Gedeco een tegemoetkoming geboden van E 20,00. Een aantal gedetineerden heeft hiervan gebruik gemaakt en zijn reeds ingediende klacht ingetrokken. Op 2 juni 2018 heeft de Pl deelgenomen aan "Samenloop voor Hoop". Dit is een 24-uurs wandelestafette en deze is internationaal. Het doel van deze estafette is om geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. In ieders omgeving is er wel iemand die kanker heeft of heeft gehad. Op 2 juni 2018 hebben gedetineerden, medewerkers en directie meegelopen om geld in te zamelen. Namens de CvT is een donatie gedaan van 100,00. Er zijn slotjes verkocht waar met een watervaste stift een boodschap op geschreven kon worden. Deze slotjes werden gehangen in een manshoge kaars in de Pl. 's-avonds werd er een kaarsenceremonie gehouden. Het was een succesvolle en indrukwekkende dag. In

9 Pg. 07 Algemeen totaal werd Ē. 2000,00 (van medewerkers en gedetineerden) opgehaald voor het goede doel, dit bedrag is door de Pl verdubbeld. Tijdens de Ramadan is het initiatief ontstaan om geld in te zamelen voor de Stichting Muslims Around The World. Ondanks dat deze actie vlak na "Samenloop voor Hoop" was, werd er toch een bedrag van 700,00 opgehaald. De Inspectie Justitie en Veiligheid heeft na onderzoek in een rapport geconcludeerd dat de veiligheid in de Pl Sittard onder de maat is. De plv. vestigingsdirecteur merkt op dat het rapport weliswaar zorgelijk is, maar dat een en ander te verklaren is. Er zijn veel oudere werknemers in Sittard (nu pas stromen jongere personeelsleden in), de doelgroep gedetineerden is moeilijker geworden ten opzichte van vroeger terwijl het personeel hetzelfde is gebleven. Overigens zijn er pas 6 van de 24 Pl's onderzocht. De CvT signaleert ook wel problemen; die worden in de vergadering besproken. De directie moet daar vervolgens aan werken. De situatie rondom de zelfdoding van een gedetineerde in de maand mei van dit jaar en de zelfdoding van een medewerker in november worden door de directeur tijdens de vergadering toegelicht. De communicatie rondom vergaderingen tussen leden en secretarissen van de CvT's verloopt op dit moment niet veilig genoeg. Om wel veilig te communiceren is de elektronische Samenwerkingsfunctionaliteit (eswf) ontwikkeld. Met de eswf hebben CvT leden op elk gewenst moment veilig en online toegang tot vergaderstukken. Elk lid kan met zijn of haar persoonlijke inloggegevens inloggen in de eigen CvT. In deze omgeving kunnen vergaderstukken en stukken voor de beklagzittingen geplaatst worden, die hierdoor niet meer via de post verzonden hoeven te worden. Tijdens de vergaderingen en zittingen kunnen de stukken digitaal geraadpleegd worden. Omdat de werkomgeving nog niet helemaal veilig is, is door de leden besloten voorlopig nog niet te gaan werken met de eswf. In de loop van 2019 zal de veiligheid geoptimaliseerd worden.

10 Activiteiten in het kader van de adviestaak en Activiteiten in het kader van de adviestaak en de toezichthoudende taak Onder de commissieleden is een aantal portefeuilles verdeeld: Facilitaire dienst (gebouw, voeding, verzorging) Bibliotheek, onderwijs en sport Verblijf (Gedeco, dagprogramma) Beveiliging (foerier, bezoek) Medische dienst Arbeid (incl. winkel) Detentie en re-integratie. De portefeuillehouders verdiepen zich extra in het onderwerp; ze hebben een vaste contactpersoon in de Pl die binnen de inrichting deze zaken in zijn of haar portefeuille heeft. Wanneer de leden de inrichting als maandcommissaris bezoeken, gaan zij tevens de stand van zaken met betrekking tot hun eigen portefeuille na. Als daartoe aanleiding is, kan de portefeuillehouder ook buiten het maandcommissariaat om een bezoek brengen. Te denken valt aan het bijwonen van oefeningen van de bedrijfshulpverlening, spitacties, bezoek aan arbeidszalen of winkel. In de maandelijkse vergaderingen brengen zij verslag uit. De commissie nodigt regelmatig afdelingshoofden uit om hun werkzaamheden nader toe te lichten. In de vergadering van februari 2018 hebben de heren J. Peters en H. de Wijs, beiden casemanagers, een toelichting gegeven op hun werkzaamheden. Tijdens de vergadering van juni 2018 heeft de heer P. Nelissen een uitgebreide toelichting gegeven over de nieuwe inkomstenprocedure. In juli 2018 heeft dhr. J. Peters een toelichting gegeven over de persoonsgerichte detentiefasering.

11 Pg. 09 Activiteiten in het kader van de adviestaak en Tijdens de vergaderingen van de CvT worden de jurisprudentiebulletins van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming besproken, waarbij aandacht besteed wordt aan uitspraken over onderwerpen die ook in de Pl Sittard aan de orde zijn. Jaarlijks, aan het eind van het jaar, worden de toetsingscriteria voor CvT's gevangeniswezen tijdens de vergadering besproken. Om redenen is dit onderwerp doorgeschoven naar de vergadering van januari 2019.

12 Pg. 10 Activiteiten in het kader van de hemiddelinastaak Activiteiten in het kader van de bemiddelingstaak De leden van de Commissie van Toezicht (m.u.v. de voorzitter van de beklagcommissie) bezoeken volgens indeling van het jaarrooster 1 of 2 keer per jaar de gedetineerden als maandcommissaris (MC). De MC brengt gemiddeld 3 keer per maand een bezoek aan de inrichting. De gedetineerden kunnen via een spreekbriefje aangeven dat ze een gesprek wensen met de MC. Daarnaast bezoekt de MC gedetineerden op verzoek van de secretaris indien deze daar aanleiding toe ziet. Verder bezoekt de MC, voor zover mogelijk, gedetineerden die in de afzonderingscel verblijven. Ook kan de MC de werkzalen, de winkel, de foerier, de casemanagers, de medische dienst etc. bezoeken. De MC besteedt bijzondere aandacht aan het gebied dat tot zijn portefeuille behoort. De MC stimuleert de gedetineerden om problemen op een zo laag mogelijk niveau op te lossen, in eerste instantie door de zaak voor te leggen aan de mentor, hulp in te schakelen van een PIW'er, afdelingshoofd, medewerker van de medische dienst of als het dan nog niet lukt, zelfs van een directielid. De MC informeert de gedetineerde ook over zijn rechtspositie en de klachtenprocedure bij de commissie. De grieven die bij de MC warden neergelegd, worden niet geregistreerd in het klachtenregistratiesysteem, maar in een verslag weergegeven. Dit verslag wordt in de eerstvolgende vergadering van de commissie besproken en aan de notulen van de vergadering gehecht. Enkele voorbeelden uit de verslagen van het afgelopen jaar: Deze maand heb ik geen enkel spreekbriefje ontvangen. In de 13 jaar lidmaatschap van CvT Overmaze en de 2,5 jaar bij Cvt Pl Sittard heb ik dat niet eerder meegemaakt. Op 12 en 19 januari ben ik samen met een collega lid langs enkele afdelingen geweest. We hebben met een afdelingshoofd gesproken over het RAP en de wijze waarop daar uitvoering aan gegeven wordt. Hij vertelde over het logistieke "kunststukje" om dit RAP goed in te regelen, maar dat het voldoet aan alle gestelde voorwaarden. Slechts overmachtssituaties kunnen soms tot verstoring leiden, maar dat zijn uitzonderingen. Indien mogelijk wordt dan gekeken naar compensatie. We bezochten Bevolking, Foerier, Casemanagers, Sportzalen, Medische dienst, Centrale meldpost etc. Kennismaking en korte toelichting door medewerkers. Iedereen was zeer bereid om werkzaamheden toe te lichten. Op 29 januari ben ik naar de werkzalen geweest en heb daar met gedetineerden en medewerkers gesproken. Ook daar werd ik gastvrij ontvangen en medewerkers en

13 Pg. 11 Activiteiten in het kader van de gedetineerden vertelden positief over hun werk. In het gedeelte waar gedetineerden bij elkaar zaten die (nog) niet een gerichte taak hadden, klonken ook wel geluiden over verveling. Iemand zei: "Toch is het beter om je hier samen met anderen te vervelen, dan boven alleen op cel te zitten." Een bijzondere maar ook vreemde maand voor mij als maandcommissaris. Het was de laatste keer na mijn begin als CvT lid in Naast dit feit was er nog het gegeven dat er de eerste drie weken geen spreekbriefjes waren en toen er eindelijk een spreekbriefje was, kon ik de gedetineerde niet spreken i.v.m. een spitactie. Tijdens mijn eerste bezoek op 9 februari de sport bezocht (fitness) en op arbeid met twee werkmeesters gesproken. Er heerste toen overal een relaxte sfeer. Ook op de 1SO geweest en de actuele plaatsingen kwamen overeen met de gegevens die ik had ontvangen. Op 26 februari weer naar de inrichting. Er was ook een spreekbriefje. Helaas kon ik door een "spitactie" in verband met een calamiteit niet met gedetineerden praten. Een lid van de directie en een afdelingshoofd hebben mij geïnformeerd over deze spitactie. De voorzitter van de CvT was al eerder geïnformeerd en hij heeft in dat weekend de inrichting bezocht. De directie zal de CvT bij de aanstaande vergadering deze week informeren over de zaak. De heer A. afdeling C bezocht omdat hij veel klachten heeft over uiteenlopende onderwerpen en zich niet gehoord voelt. Het betreft een 68 jarige man, die na een operatie aan zijn voet met daarop gevolgde trombose op krukken loopt. Hij zegt dat de arts heeft gezegd dat hij veel moet lopen om (nieuwe) trombose te voorkomen en dat daarom zijn deur open moet blijven. Hij zit echter op `rood'. Dientengevolge is zijn deur, overeenkomstig het beleid, niet altijd open. Het afdelingshoofd zou met de directie hebben gesproken en die zou hebben gezegd dat zijn deur open moet blijven, maar de PIW'ers voeren deze opdracht niet uit. Navraag bij een afdelingshoofd leert dat dit niet klopt. Voor de heer A. wordt geen uitzondering gemaakt. Hij is om somatische redenen een tijdje op afd. E geplaatst geweest, waar hij kennelijk meer bewegingsruimte' had. Hij probeert daar nu een recht aan te ontlenen. Ik heb hem uitgelegd dat, anders dan hij meent, ook de arts niet kan besluiten dat zijn deuren open blijven. Als de arts dat noodzakelijk zou achten, kan hij dat bij de directie aangeven, die vervolgens adequate maatregelen kan nemen voor zover zij dat noodzakelijk acht. De beslissingsbevoegdheid ligt echter enkel en alleen bij de directie. De heer Q. afd. D bezocht wegens het uitblijven van een beslissing waartegen hij in beklag zou kunnen gaan. Hij meent dat daardoor zijn beklagrecht wordt geblokkeerd. Hij is op 19 januari jl. wegens een incident vanuit PI Vught naar Sittard overgeplaatst. Hij heeft de kleur oranje. Hij wordt niet naar groen gepromoveerd, omdat hij niet wil meewerken aan reintegratie, althans een psychologische test op advies van de reclassering niet wil afleggen. Hij is afgestraft en het betreft geen door de rechtbank opgelegde voorwaarde. Verder is zijn gedrag 'groen'. Het voorgaande is overigens door de bij mijn bezoek op de afdeling aanwezige PIW'ers erkend. Hij meent dat hij niet kan klagen over het feit dat hij niet wordt gepromoveerd, omdat na het periodieke MDO-overleg daaromtrent geen schriftelijk beslissing strekkende tot niet-promotie aan hem wordt uitgereikt. Hij meent dat zijn beklagrecht door het niet geven van een schriftelijke beslissing wordt ingeperkt. Ik heb tegen hem gezegd dat hij, anders dan hijzelf meent, geen schriftelijke beslissing nodig heeft om een klacht in te dienen. Ik hoorde dat hij na ons gesprek een beklagformulier aan de op de afdeling aanwezige PIW'ers heeft gevraagd, waarna een discussie tussen hem en hen ontstond, namelijk dat zij hem toch al heel vaak hadden gezegd dat in het MDO-overleg geen voor beklag vatbare beslissingen worden genomen. Het betreft hier onjuiste informatieverstrekking; de RSJ heeft over beslissingen tot niet-promoveren een duidelijke

14 Pg. 12 Activiteiten in het kader van de bemiddelincistaak standpunt ingenomen in RSJ 16/1799/GA, 29 juli Ik heb het gesprek, dat ik bij toeval opving, aan de directie willen terugkoppelen, maar trof niemand aan. Graag doe ik dat alsnog in een persoonlijk gesprek. De heer H. heeft problemen met zijn rekening courant (RC). Is in oktober (30-10) ontslagen en weer terug op Toen stond op zijn RC 61,51 negatief. Hij houdt vol, dat hij niets heeft ontvangen van de winkel, want hij is toen met plotseling ontslag gegaan. Heeft geen spullen ontvangen, die op RC zouden kunnen komen: had hij op spullen gekregen, had hij die uitgedeeld aan maten op de afdeling. Is niet gebeurd. Heb alles maar eens ter lering van mezelf uitgezocht. Was niet eenvoudig. Maar de winkel erkende dat het goed mogelijk was, dat er iets was misgegaan. Hun voorstel was: ze betalen hem de helft terug. Daar is hij niet mee akkoord, dus beklag. I.v.m. een spreekbriefje bezocht ik de heer H. op afdeling A. Hij wilde me spreken over enkele klachten die hij ingediend had bij de CvT van de inrichting Schiphol. Hij had inmiddels bericht gekregen met de vraag of hij deze klachten nog wilde handhaven. Hij had daarover telefonisch contact gehad en had aangegeven de klachten te handhaven. In de brief stond echter dat hij dat schriftelijk moest laten weten. Heb hem geadviseerd dat alsnog te doen, dan wel opnieuw te bellen en een schriftelijke bevestiging te vragen. De heer H. was verder zeer tevreden over zijn plaatsing in Pl Sittard. Op 21 juni bezocht ik hem opnieuw. Hij had een spreekbriefje ingevuld over de datum van zijn rogatoir verhoor. Op 20 juni was inmiddels een verzoek daartoe binnengekomen. Hij was tevreden met de snelheid en de communicatie. Op 14 juni bezocht ik de heer S. op afdeling D. Hij was verontwaardigd over de slechte hygiëne in de bakkerij. Hij had ook zijn advocaat reeds ingeschakeld. Het hygiëneprobleem bleek te bestaan uit mieren die vanwege het warme weer opgerukt waren tot in de bakkerij. De werkmeester had weliswaar maatregelen genomen door mierenlokdozen te plaatsen, maar die stonden volgens de heer S. verkeerd. Ze moesten buiten de deuren van de bakkerij i.p.v. binnen. Dat wist hij, omdat hij een HACCP-cursus had gevolgd. Hij had dit tegen de werkmeester gezegd, maar die had hem de mond gesnoerd. Hij zou zich er niet mee moeten bemoeien. Hij gaf aan wel graag te werken in de bakkerij. Ik ben even in de bakkerij gaan kijken en sprak met de werkmeester. Hij gaf toe dat het even een "dingetje" was geweest met de mieren, maar dat het al snel verholpen was. Hij vertelde dat de heer S. inderdaad zeer kritisch was over allerlei zaken sinds hij die HACCP-training had gevolgd. Mijn opmerking dat dit toch ook kon helpen als er iemand kritisch was en hij gebruik zou kunnen maken van de kennis van de heer S. leek toch minder goed te vallen. Volgens de werkmeester zou de heer S. een autoriteitsprobleem hebben. Hij zou zich overal mee willen bemoeien. Ik merkte op dat dit waarschijnlijk voor het gros de gedetineerden zou gelden, Ik gaf hem de suggestie mee om de heer S. juist uit te nodigen om zijn kennis van zaken (HACCP-regels) positief in te zetten. De mierenlokdoosjes stonden inmiddels buiten de deuren van de bakkerij. Op de terugweg kwam ik de heer S. tegen en ik koppelde kort terug dat ik met de werkmeester gesproken had en moedigde hem aan om met hem juist op een positieve manier te spreken en zo een bijdrage te leveren aan het werkproces. Dhr. B. beklaagt zich over de behandeling van de medische dienst. Hij zou dagen lang met pijn op de borst hebben rondgelopen zonder dat er naar gekeken wordt. Ik heb navraag gedaan bij de medische dienst. Het verhaal klopte niet. Dhr. is meermalen gezien met schouderklachten. Hij heeft er pijnstillers voor gehad, zonder effect. Hij is tenslotte naar het ziekenhuis gestuurd voor dit probleem. Toen ik hem bezocht, was hij weer een blije man. De klachten waren verdwenen.

15 Pg. 13 Activiteiten in het kader van de bemitidelinastaak Dhr. A. vraagt mij om te bemiddelen over een sanctie die hem opgelegd is. Hij vertelde in een wat warrig onsamenhangend verhaal dat hij graag weer aan arbeid zou willen deelnemen en of ik daarin wil bemiddelen. Hij zou ten onrechte gesanctioneerd zijn omdat hij niet mee wilde werken op de arbeid en wegens verlaten van de afdeling zonder toestemming. Dat zou invloed hebben op zijn regime, zijn kansen op arbeid beperken en ten onrechte opgesloten zitten op de afdeling, in elk geval werden allerlei zaken aan elkaar geknoopt zodat ik het niet kon volgen. Ik ben naar de arbeid gegaan, waar het begon, voor toelichting. Het blijkt dat er veel meer aan de hand is, recidiverend rood gedrag vertonen, vaak conflicten, inderdaad recent conflict op de bakkerij, hij maakte herrie en beschuldigde het personeel van discriminatie. Meeste recente probleem is een positieve UC waarvan de sanctie tot eind deze maand loopt. Er valt dus weinig te bemiddelen bij de arbeid. Hij is overigens altijd welkom om te werken als hij weer mag werken. Dit teruggekoppeld aan meneer. Hij was boos, allemaal leugens... Hij ging ook in beklag want hij kende alle wetgeving en jurisprudentie en staat in zijn gelijk! We bezoeken de heer L. Hij zou in aanmerking komen voor BZT, maar dat werd opgeschort omdat hij op rood stond. Na beklag daarover, waarbij hij in het gelijk werd gesteld, mocht het BZT alsnog doorgaan. Door een afzegging van de bezoekende partner, werd ook dit BZT opgeschort. Als gevolg van miscommunicatie wordt daarna de partner (volgens L.) geweigerd. Hij vraagt ons te bemiddelen om: a. zijn reguliere BZT te mogen effectueren en b. ter compensatie van de taxikosten van zijn partner bij het ten onrechte geweigerde BZT, een extra BZT te krijgen. Wij zeggen hem toe dit aan de directeur voor te leggen. Dat is later die dag ook gebeurd. De compensatie voor de gemiste BZT (taxikosten) van de heer L.is besproken met het afdelingshoofd, dat in overleg gaat met het team en de juridisch medewerker. Op bezoek, de heer P. had weer klacht. Ging over zijn niet gekregen geld n.a.v. beklag in Nieuwegein, dat nog steeds niet op zijn rekening teruggestort is. Ik heb het helemaal uitgezocht. Met telefonades naar Nieuwegein. Blijkt dat dit ergens in 2010 of eerder moet zijn geweest, hetgeen hij mij gisteren bevestigde. Veel werk dus voor niets. In het archief van Nieuwegein niets te vinden. De medewerkster daar, die ook de beklagcommissie zaken behartigt, kon niets vinden tot aan De vraag was, of er mogelijk beroep is ingesteld in 2010 door de directie tegen uitspraak van beklagcommissie. Het antwoord is niet meer te achterhalen. Dit gisteren aan de heer P. verteld. Hij gaat daarover opnieuw in beklag. We zullen het zien. In het kader van dit bezoek waren er geen spreekbriefjes en heb ik in zijn algemeenheid de verschillende ruimtes (werkzalen, vleugels en BAT) bekeken in het kader van de veiligheid. Ook heb ik de in aanbouw zijnde BAT bekeken. De vorderingen van de bouw vinden gestaag plaats. Verder heb ik de E afdeling bezocht om te controleren of de aanwezige gedetineerden aldaar geplaatst ook overeenkwamen met de ontvangen berichten van plaatsing. Dit bleek te kloppen. Spreekbriefje ontvangen van de heer N., die me wilde spreken over gepest in de inrichting door medegedetineerden en P1W'ers. Tijdens het gesprek gaat het N. vooral om de rust. Hij heeft behoefte aan een prikkelarme omgeving. Daarnaast vroeg hij zich af of hij na zijn plaatsing ter observatie in het PBC terug moet naar Pl Sittard. Ik heb hem meegegeven dat hij kan verzoeken om overplaatsing en dat hij dit moet bespreken met zijn advocaat. Heb voorts de directeur van het overplaatsingsverzoek in kennis gesteld en het lijkt mij verstandig N. te gaan plaatsen in PPC indien mogelijk.

16 Pg. 14 Activiteiten in het kader van de rechtsprekende taak Activiteiten in het kader van de rechtsprekende taak De zittingen van de beklagcommissie vinden in de regel plaats op de maandag in de even weken. Veel klachten worden buiten zitting schriftelijk afgedaan. Klachten die zich daarvoor lenen worden ter zitting mondeling afgedaan. Ter zitting worden de zaken altijd meervoudig behandeld, dat wil zeggen dat naast de voorzitter twee leden van de commissie (roulerend per maand) deel uitmaken van de beklagcommissie. Bij de zittingen van de beklagcommissie is altijd een directielid aanwezig. Indien een gedetineerde dat wenst, kan hij zich laten bijstaan door een advocaat. De klachten die in 2018 zijn binnengekomen, zijn als volgt afgehandeld: (deels) gegrond Ongegrond overgedragen Niet ontvankelijk ingetrokken Afdoening na rogatoir vpr7npl< Niet afgeboekt Totaal klachten Activiteiten (arbeid) Activiteiten (div) Activiteiten (lucht) Activiteiten(sport) 1 1 Bejegening Compensatie 3 3 Contact buitenw (bellen) Contact buitenw (bezoek) Contact buitenw (post) Controle DBT Discipl. straf

17 Pg. '5 Activiteiten in het kader van de rechtsprekende taak gegrond Ongegrond overgedragen Niet, ontvankelijk ' Ingetrokken Afdoening na rog,verzoek Eisen verblijfsruimte Geweld 1 1 Niet afgeboekt Totaal Klachten Info/procedure Nog onbekend Ordemaatregel Persoonlijke voorwerpen Regime Rek. courant Rogatoir verzoek Schadeverhaal Selectie overpl. (extern) Selectie overpl. (intern) Transport Verlaten inrichting Verzorging (div) Verzorging (godsd. levensovertuiging) Verzorging (medische) Verzorging (persoonlijke) Totaal , Deze rubricering komt uit het landelijk klachten volg- en registratiesysteem, genaamd Klaver. Bij de onderwerpen is aansluiting gezocht bij de rubricering in de Penitentiaire beginselenwet

18 Pg. 16 Activiteiten in het kader van de rechtsprekende taak Doorlooptijden in dagen: Uitstroom > Onderstaand een weergave van het aantal binnengekomen klachten in de afgelopen 5 jaar. In Klaver worden ook de ingekomen verzoeken voor rogatoir horen als binnengekomen klacht geregistreerd dat zijn er 11 in 2014,15 in 2015 en 20 in 2016,23 in 2017 en 40 in ; ,==1 1 t== In 50 gevallen is beroep aangetekend tegen een uitspraak van de beklagcommissie. Alle 50 beroepen werden door klagers ingediend: 1 maal werd het beroep gegrond verklaard; 11 maal werd het beroep ongegrond verklaard, 3 maal werd het beroep niet ontvankelijk verklaard; 1 maal heeft klager het beroep ingetrokken en 34 hoger beroepen zijn in 2018 nog niet afgedaan.

19 Pg. 17 Overige vermeldenswaardige activiteiten/ actheurtenisren Overige vermeldenswaardige activiteiten/ gebeurtenissen Op 22 februari 2018 zijn de leden van de CvT samen met de directie en de administratieve ondersteuning naar de JC Zaanstad geweest voor een presentatie en rondleiding. ex haanstad 15th,,, Op 2 juni 2018 hebben de heren Beije en Bremmers deelgenomen aan de "Samenloop voor Hoop".

20 Pg. 18 Algemene conclusie Algemene conclusie Op een populatie van gemiddeld 295 gedetineerden zijn er in 2018 in totaal 900 klachten bij de beklagcommissie binnengekomen. Dit zijn 194 klachten meer dan in In het algemeen is de commissie van toezicht tevreden over de gang van zaken binnen de P.I. Sittard. De rechten van gedetineerden worden gewaarborgd. De commissie krijgt van de directie alle ruimte om haar werk te kunnen doen. De samenwerking met de directie is goed met behoud van de zelfstandigheid van de commissie. Dit verslag is vastgesteld ter vergadering van de commissie van toezicht op 7 maart 2019 Ondertekend door de voorzitter en de secretaris. Secretaris E.H.M. Bisscheroux-Heijnens Voorzitter mr. M.M. Beije

Jaarverslag. Commissie van Toezicht. bij. Sïttard

Jaarverslag. Commissie van Toezicht. bij. Sïttard Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht bij de Pl Sïttard Tel 0883611673 Postbus 950 www.commissie van toezicht.ni Fax 088-36 10400 6040AZ Roermond Str.cvt. RB-LI M@rechtspraak. ni Inhoudsopgave Inhoud

Nadere informatie

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Jaarverslag CvT PI Lelystad

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Jaarverslag CvT PI Lelystad Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad Jaarverslag CvT PI Lelystad 2016 1 Inhoudsopgave 1. Inrichting / Commissie van toezicht.... pag. 4 2. Cijfers.. pag. 4 3.

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Commissie van Toezicht J.J.I. DEN HEY - ACKER

JAARVERSLAG. Commissie van Toezicht J.J.I. DEN HEY - ACKER JAARVERSLAG Commissie van Toezicht J.J.I. DEN HEY - ACKER 2014 1. Inrichting Justitiële Jeugd Inrichting Den Hey-Acker: - Normaal beveiligd kort en lang verblijf / jongens - Beperkt beveiligd kort en lang

Nadere informatie

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Jaarverslag CvT PI Lelystad

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Jaarverslag CvT PI Lelystad Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad Jaarverslag CvT PI Lelystad 2015 1 Inhoudsopgave 1. Inrichting / Commissie van toezicht.... pag. 4 2. Cijfers.. pag. 4 3.

Nadere informatie

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Jaarverslag CvT PI Lelystad 2014 1

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Jaarverslag CvT PI Lelystad 2014 1 Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad Jaarverslag CvT PI Lelystad 2014 1 Inhoudsopgave Voorwoord... 3 1) Inrichting... 4 2) Cijfers... 4 3) De toezichthoudende

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Commissie van Toezicht P.I. De Geerhorst

Jaarverslag 2014. Commissie van Toezicht P.I. De Geerhorst Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht P.I. De Geerhorst Jaarverslag 2014 CvT P.I. de Geerhorst pagina 2 van 14 Inhoudsopgave 1 Inrichting 3 2 De Commissie van Toezicht 4 3 Algemeen 5 4 Activiteiten in

Nadere informatie

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Jaarverslag CvT PI Lelystad

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad. Jaarverslag CvT PI Lelystad Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad Jaarverslag CvT PI Lelystad 2017 1 Inhoudsopgave 1. Inrichting / Commissie van toezicht.... pag. 4 2. Cijfers.. pag. 4 3.

Nadere informatie

Jaarverslag 2015. Commissie van Toezicht Penitentiaire Inrichting Amsterdam, Locatie Tafelbergweg

Jaarverslag 2015. Commissie van Toezicht Penitentiaire Inrichting Amsterdam, Locatie Tafelbergweg Commissie van Toezicht Penitentiaire Inrichting Amsterdam, Locatie Tafelbergweg Pagina 1 van 9 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 1. Inrichting 2. Algemeen 3. De toezichthoudende taak 4. De adviestaak 5. De bemiddelingstaak

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht. bij de Penitentiaire Inrichting Almere

Jaarverslag Commissie van Toezicht. bij de Penitentiaire Inrichting Almere Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Almere 1 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inrichting pag. 4 2. Cijfers pag. 6 3. De toezichthoudende taak pag. 7 4. De adviestaak pag.

Nadere informatie

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Pl Sittard

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Pl Sittard Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht bij de Pl Sittard Tel 0883611673 Postbus 950 www.commissie van toezichtni Fax 0475352230 6040AZ Roermond Str.cvt. R B-Ll M@rechtspraak. ni Inhoudsopgave Inhoud De

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht. bij de Penitentiaire Inrichting Almelo. Jaarverslag Cvi Pl Almelo

Jaarverslag Commissie van Toezicht. bij de Penitentiaire Inrichting Almelo. Jaarverslag Cvi Pl Almelo bij de Penitentiaire Inrichting Almelo Jaarverslag Cvi Pl Almelo 015 1 Commissie van Toezicht Jaarverslag 015 Inhoudsopgave Voorwoord 1. De in richting pag. 4. Cijfers pag. 6 3. De toezichthoudende taak

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis. Utrecht, april 2018

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis. Utrecht, april 2018 Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis Utrecht, april 2018 Jaarverslag 2017 van de commissie van toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Commissie van Toezicht P.I. Roermond

Jaarverslag 2014. Commissie van Toezicht P.I. Roermond Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht P.I. Roermond Jaarverslag 2014 CvT Pl. Roermond pagina 2 van 13 Inhoudsopgave 1.1 Inrichting 3 1.2 De Commissie van Toezicht 4 2 Algemeen 5 3 Activiteiten in het

Nadere informatie

Commissie van Toezicht. Bij de Penitentiaire Inrichting Zwaag-Hoorn Locatie Zwaag

Commissie van Toezicht. Bij de Penitentiaire Inrichting Zwaag-Hoorn Locatie Zwaag Commissie van Toezicht Bij de Penitentiaire Inrichting Zwaag-Hoorn Locatie Zwaag Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave 1. Inrichting 3 2. Algemeen 4 3. Activiteiten in het kader van advies en toezichthoudende

Nadere informatie

COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ P.I. ALPHEN AAN DEN RIJN JAARVERSLAG 2015

COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ P.I. ALPHEN AAN DEN RIJN JAARVERSLAG 2015 COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ P.I. ALPHEN AAN DEN RIJN JAARVERSLAG 2015 De inrichting De Penitentiaire Inrichting Alphen aan den Rijn bestaat sinds 1 juli 2014 uit twee locaties: de locatie Maatschapslaan

Nadere informatie

Commissie van Toezicht. Bij de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard, vestigingen Zuyder Bos en Amerswiel. Jaarverslag 2015

Commissie van Toezicht. Bij de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard, vestigingen Zuyder Bos en Amerswiel. Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht Bij de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard, vestigingen Zuyder Bos en Amerswiel Jaarverslag 2015 Inhoudsopgave Voorwoord van de voorzitter... 3 1. Inrichting... 4 2. Cijfers...

Nadere informatie

de Rechtspraak Rechtbank Limburg Jaarverslag 2013 Commissie van Toezicht P.l. Roermond

de Rechtspraak Rechtbank Limburg Jaarverslag 2013 Commissie van Toezicht P.l. Roermond Jaarverslag 2013 Commissie van Toezicht P.l. Roermond Jaarverslag 2013 Cvi Pl. Roermond pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1.1 Inrichting 3 1.2 De Commissie van Toezicht 4 2 Algemeen 5 3 Activiteiten in het

Nadere informatie

Commissie van Toezicht

Commissie van Toezicht Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht Penitentiaire Inrichting Almelo Jaarverslag CvT PI Almelo 2016 1 Inhoudsopgave Voorwoord 1. De inrichting pag. 4 2. Cijfers pag. 5 3. De toezichthoudende taak pag.

Nadere informatie

Commissie van toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Arnhem, Locatie De Berg te Arnhem

Commissie van toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Arnhem, Locatie De Berg te Arnhem Commissie van toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Arnhem, Locatie De Berg te Arnhem Commissie van toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Arnhem, Locatie De Berg te Arnhem Inhoudsopgave 1. Inrichting...

Nadere informatie

Jaarverslag CvT Oostvaarderskliniek Commïssie van Toezicht bij FPC de Oostvaardersklïniek. Jaarverslag 2016

Jaarverslag CvT Oostvaarderskliniek Commïssie van Toezicht bij FPC de Oostvaardersklïniek. Jaarverslag 2016 Jaarverslag CvT Oostvaarderskliniek 2016 1 Commïssie van Toezicht bij FPC de Oostvaardersklïniek Jaarverslag 2016 Jaarverslag CvT Oostvaarderskliniek 2016 8. Bijlagen pag. 10 2. Cijfers pag. 6 3. Activiteiten

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Commissie van Toezicht. P.I. Dordrecht

JAARVERSLAG. Commissie van Toezicht. P.I. Dordrecht JAARVERSLAG Commissie van Toezicht P.I. Dordrecht 2017 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Samenstelling van de Commissie van Toezicht 3. De inrichting 4. De Commissie van Toezicht 5. De maandcommissaris 6.

Nadere informatie

Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein

Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein Inhoudsopgave Pagina 1. Inrichting 01 2. Algemeen 03 3. Cijfers 05 4. Activiteiten in het kader van de advies- en toezichthoudende

Nadere informatie

Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2014

Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2014 werkzaam is bij het Bureau Commissies van Toezicht te Utrecht. bestaande uit met elkaar verbonden eenheden, waarin zijn ondergebracht

Nadere informatie

COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ PI HAAGLANDEN LOCATIE ZOETERMEER JAARVERSLAG 2014

COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ PI HAAGLANDEN LOCATIE ZOETERMEER JAARVERSLAG 2014 COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ PI HAAGLANDEN LOCATIE ZOETERMEER JAARVERSLAG 2014 De samenstelling van de commissie was op 31 december 2014 als volgt: De heer E.J. Koster (voorzitter) Mevrouw mr. drs. F.J.R.

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij het Forensisch Psychiatrisch. Centrum Veidzicht te Balkbrug

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij het Forensisch Psychiatrisch. Centrum Veidzicht te Balkbrug Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht bij het Forensisch Psychiatrisch Centrum Veidzicht te Balkbrug 1. Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Commissie van Toezicht (CvT) bij forensisch Psychiatrisch

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht bij RJJI, locatie Den Hey-Acker

Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht bij RJJI, locatie Den Hey-Acker Jaarverslag 216 Commissie van Toezicht bij RJJI, locatie Den Hey-Acker 1) Inrichting: RJJI, locatie Den Hey-Acker Afdelingen: - Normaal beveiligd kort en lang verblijf / jongens - Beperkt beveiligd kort

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis

Jaarverslag 2014. Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis Utrecht, februari 2015 1. De inrichting en de commissie van toezicht 1.1 de inrichting Penitentiaire Inrichtingen

Nadere informatie

JAARVERSLAG. Commissie van Toezicht. P.I. Dordrecht

JAARVERSLAG. Commissie van Toezicht. P.I. Dordrecht JAARVERSLAG Commissie van Toezicht P.I. Dordrecht 2016 Inhoudsopgave 1. Inleiding 2. Samenstelling van de Commissie van Toezicht 3. De inrichting 4. De Commissie van Toezicht 5. De maandcommissaris 6.

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht bij RJJI, locatie Den Hey-Acker

Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht bij RJJI, locatie Den Hey-Acker Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht bij RJJI, locatie Den Hey-Acker 1) Inrichting: RJJI, Iocatïe Den lley-acker Afdelingen: - Normaal beveiligd kort en lang verblijf/jongens - Beperkt beveiligd kort

Nadere informatie

Jaarverslag 2017 Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist

Jaarverslag 2017 Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Jaarverslag 2017 Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Utrecht, mei 2018 1 INHOUDSOPGAVE pagina Hoofdstuk 1 Inrichting 3 1.1 De commissie van toezicht 3 1.2 Deskundigheidsbevordering 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad

Jaarverslag. Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Lelystad Inhoudsopgave 1. Inrichting / Commissie van toezicht.... pag. 5 2. Cijfers.. pag. 6 3. De toezichthoudende taak... pag.

Nadere informatie

Commissie van Toezicht. RJJI locatie De Hartelborgt te Spijkenisse. Jaarverslag 2017

Commissie van Toezicht. RJJI locatie De Hartelborgt te Spijkenisse. Jaarverslag 2017 Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht werkzaam in RJJI locatie De Hartelborgt te Spijkenisse Jaarverslag 2017 bron: openstreetmap.org 1 samenstelling van de commissie In de samenstelling van de commissie

Nadere informatie

COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ DE PENITENTIAIRE INRICHTING HAAGLANDEN, VESTIGING SCHEVENINGEN JAARVERSLAG 2016

COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ DE PENITENTIAIRE INRICHTING HAAGLANDEN, VESTIGING SCHEVENINGEN JAARVERSLAG 2016 COMMISSIE VAN TOEZICHT BIJ DE PENITENTIAIRE INRICHTING HAAGLANDEN, VESTIGING SCHEVENINGEN JAARVERSLAG 2016 1. De inrichting. De penitentiaire inrichting Haaglanden, vestiging Scheveningen, omvat het Penitentiair

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist

Jaarverslag Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Jaarverslag 2016 Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Utrecht, juli 2017 1 INHOUDSOPGAVE pagina Hoofdstuk 1 Inrichting 3 1.1 De commissie van toezicht 3 1.2 Deskundigheidsbevordering 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

P.I. voor vrouwen Ter Peel

P.I. voor vrouwen Ter Peel P.I. voor vrouwen Ter Peel Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 CvT P.I. Ter Peel pagina 2 van 19 Inhoudsopgave Wind tegen... 3 Vaak heeft onze doelgroep, gedetineerde vrouwen,... 3 de wind tegen gehad op

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis. Utrecht, april 2019

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis. Utrecht, april 2019 Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis Utrecht, april 2019 Jaarverslag 2018 van de commissie van toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein

Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein Inhoudsopgave Pagina 1. Inrichting 01 2. Algemeen 02 3. Cijfers 03 4. Activiteiten in het kader van de advies- en toezichthoudende

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht

Jaarverslag 2014. Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht Jaarverslag 2014 Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht 1 1. De inrichting en de commissie van toezicht 1.1. De inrichting Het Pieter Baan Centrum (PBC) te Utrecht is de psychiatrische

Nadere informatie

Commissie van Toezicht

Commissie van Toezicht Jaarverslag 03 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Almere Jaarverslag CvT PI Almere 03 Inhoudsopgave Voorwoord. Inrichting pag.. Cijfers pag. 3. De toezichthoudende taak pag. 7. De adviestaak

Nadere informatie

de Rechtspraak Rechtbank Limburg Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht P.I. Roermond

de Rechtspraak Rechtbank Limburg Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht P.I. Roermond de Rechtspraak Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht P.I. Roermond Jaarverslag 2018 CvT P.1. Roermond pag. 2 van 13 Inhoudsopgave 1 Inrichting 3 1.1 De Commissie van Toezicht 4 1.3 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist

Jaarverslag 2013. Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Jaarverslag 2013 Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Utrecht, april 2014 1. Inrichting Detentiecentrum Zeist Bestemming: Huis van Bewaring beperkte gemeenschap, tevens gevangenis De commissie

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis. Utrecht, mei 2017

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis. Utrecht, mei 2017 Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie Nieuwersluis Utrecht, mei 2017 Jaarverslag 2016 van de commissie van toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht locatie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2017 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE

JAARVERSLAG 2017 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE JAARVERSLAG 2017 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE JAARVERSLAG 2017 1. Samenstelling commissie van toezicht De commissie van toezicht bestond gedurende het verslagjaar uit 11 leden. De commissie streeft

Nadere informatie

betreft: [klager] datum: 24 november 2014

betreft: [klager] datum: 24 november 2014 nummer: 14/3363/GA en 14/3392/GA betreft: [klager] datum: 24 november 2014 De beroepscommissie als bedoeld in artikel 69, tweede lid, van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) heeft kennisgenomen van bij

Nadere informatie

Commissie van Toezicht bij de Pl Achterhoek, locatie De Kruisberg te Doetinchem JAARVERSLAG 2013

Commissie van Toezicht bij de Pl Achterhoek, locatie De Kruisberg te Doetinchem JAARVERSLAG 2013 Commissie van Toezicht bij de Pl Achterhoek, locatie De Kruisberg te Doetinchem JAARVERSLAG 2013 INHOUD Samenstelling commissie en secretariaat Deskundigheidsbevordering Vergaderingen van de commissie

Nadere informatie

Commissie van Toezicht. Bij de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard, vestigingen Zuyder Bos en Amerswiel. Jaarverslag 2014

Commissie van Toezicht. Bij de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard, vestigingen Zuyder Bos en Amerswiel. Jaarverslag 2014 Commissie van Toezicht Bij de Penitentiaire Inrichting Heerhugowaard, vestigingen Zuyder Bos en Amerswiel Jaarverslag 01 Inhoudsopgave Voorwoord van de voorzitter... 3 1. Inrichting.... Cijfers... 3. Toezichthoudende

Nadere informatie

Commissie van Toezicht

Commissie van Toezicht Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht Penitentiaire Inrichting Almelo Jaarverslag CvT PI Almelo 2017 1 Inhoudsopgave Voorwoord 1. De inrichting pag. 4 2. Cijfers pag. 5 3. De toezichthoudende taak pag.

Nadere informatie

Jaarverslag Commïssie van Toezicht bij Penïtentiaire Inrichting Utrecht locatie Nïeuwersluis. Utrecht, februari 2016

Jaarverslag Commïssie van Toezicht bij Penïtentiaire Inrichting Utrecht locatie Nïeuwersluis. Utrecht, februari 2016 Jaarverslag 2015 Commïssie van Toezicht bij Penïtentiaire Inrichting Utrecht locatie Nïeuwersluis Utrecht, februari 2016 Jaanierslag 2075 van de commissie van toezicht bij Penitentiaire Inrichting Utrecht

Nadere informatie

betreft: [klager] datum: 8 september 2014

betreft: [klager] datum: 8 september 2014 nummer: 14/794/GA betreft: [klager] datum: 8 september 2014 De beroepscommissie als bedoeld in artikel 69, tweede lid, van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) heeft kennisgenomen van een bij het secretariaat

Nadere informatie

Jaarverslag 2015. Commissie van Toezicht bij de P.I. Achterhoek, locatie Ooyerhoek te Zutphen

Jaarverslag 2015. Commissie van Toezicht bij de P.I. Achterhoek, locatie Ooyerhoek te Zutphen Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht bij de P.I. Achterhoek, locatie Ooyerhoek te Zutphen Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag 2015 van de Commissie van Toezicht bij de P.I. Achterhoek, locatie Ooyerhoek.

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht FPC dr. S. van Mesdag 2016

Jaarverslag Commissie van Toezicht FPC dr. S. van Mesdag 2016 1 Jaarverslag Commissie van Toezicht FPC dr. S. van Mesdag 2016 Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Het Forensisch Psychiatrisch Centrum FPC Dr. S. van Mesdag 2016 Inhoud: 1. Inrichting 2. Commissie

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2015 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE

JAARVERSLAG 2015 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE JAARVERSLAG 2015 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE JAARVERSLAG 2015 1. Samenstelling commissie van toezicht De commissie van toezicht bestond gedurende het verslagjaar uit 11 leden. De commissie streeft

Nadere informatie

Commissie van Toezicht. Bij Justitieel Complex Zaanstad. Jaarverslag 2016

Commissie van Toezicht. Bij Justitieel Complex Zaanstad. Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht Bij Justitieel Complex Zaanstad Jaarverslag 2016 Inhoudsopgave Voorwoord van de voorzitter. 3 1. Inrichting 4 2. Cijfers 6 3. Toezichthoudende en adviserende taak 6 4. Bemiddelingstaak

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2016 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE

JAARVERSLAG 2016 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE JAARVERSLAG 2016 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE JAARVERSLAG 2016 1. Samenstelling commissie van toezicht De commissie van toezicht bestond gedurende het verslagjaar uit 11 leden. De commissie streeft

Nadere informatie

Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2016

Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2016 1 - De - De 1. Inrichtingsgegevens Detentiecentrum Schiphol Bestemming: Huis van Bewaring voor mannen en vrouwen (regime

Nadere informatie

Commissie van Toezicht

Commissie van Toezicht Jaarverslag 0 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Almere Jaarverslag CvT PI Almere 0 Inhoudsopgave Voorwoord. Inrichting pag.. Cijfers pag. 3. De toezichthoudende taak pag. 7. De adviestaak

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van toezicht bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting, locatie De Hunnerberg te Nijmegen

Jaarverslag Commissie van toezicht bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting, locatie De Hunnerberg te Nijmegen Jaarverslag 2018 Commissie van toezicht bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting, locatie De Hunnerberg te Nijmegen Commissie van Toezicht bij de Rijks Justitiële Jeugdinrichting, locatie De Hunnerberg

Nadere informatie

F.1. vooviwn Tr Peel. Commissie van Toezicht,, Jaar ri 2015

F.1. vooviwn Tr Peel. Commissie van Toezicht,, Jaar ri 2015 F.1. vooviwn Tr Peel Commissie van Toezicht,, 1 Jaar ri 2015 Wind tegen Vaak heeft onze doelgroep, gedetineerde vrouwen, de wind tegen gehad op diverse fronten in hun leven. Onze inzet en bijdrage is erop

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist

Jaarverslag Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Jaarverslag 2015 Commissie van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Utrecht, mei 2016 1 INHOUDSOPGAVE pagina Hoofdstuk 1 Inrichting 3 1.1 De commissie van toezicht 3 1.2 Deskundigheidsbevordering 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Middelburg, locatie Torentijd

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Middelburg, locatie Torentijd Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Middelburg, locatie Torentijd 1. De inrichting p. 3 De commissie van Toezicht p. 3 Deskundigheidsbevordering p. 4 2. Activiteiten

Nadere informatie

de Rechtspraak Rechtbank Limburg Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht P.l. Roermond

de Rechtspraak Rechtbank Limburg Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht P.l. Roermond de Rechtspraak Rechtbank Limburg Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht P.l. Roermond Inhoudsopgave 8 Bijlage: managementoverzicht uit KLAVER 14 2 Algemeen 5 6 Overige vermeldenswaa rdige gebeurtenissen

Nadere informatie

JAARVERSLAG 2014 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE

JAARVERSLAG 2014 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE JAARVERSLAG 2014 COMMISSIE VAN TOEZICHT P.I. GRAVE JAARVERSLAG 2014 1. Samenstelling commissie van toezicht De commissie van toezicht bestond gedurende het verslagjaar uit 11 leden. De commissie streeft

Nadere informatie

1. Inrichting / Commissie van toezicht... pag Cijfers.. pag Activiteiten in het kader van de advies en toezichthoudende taak...pag.

1. Inrichting / Commissie van toezicht... pag Cijfers.. pag Activiteiten in het kader van de advies en toezichthoudende taak...pag. Inhoudsopgave 1. Inrichting / Commissie van toezicht.... pag. 3 2. Cijfers.. pag. 4 3. Activiteiten in het kader van de advies en toezichthoudende taak...pag. 4 4. De bemiddelingstaak.... pag. 5 5. De

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht. Justitiële Jeugdzorginstelling Het Keerpunt

Jaarverslag Commissie van Toezicht. Justitiële Jeugdzorginstelling Het Keerpunt Jaarverslag Commissie van Toezicht Justitiële Jeugdzorginstelling Het Keerpunt 2017 Jaarverslag Commissie van Toezicht Justitiële Jeugdzorginstelling Het Keerpunt 2017 1. De instelling SJSJ-Het Keerpunt

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nïeuwegein

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nïeuwegein Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nïeuwegein Jaarverslag 2077 van de commissie van toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein inrichting gericht te laten zijn op

Nadere informatie

Jaarverslag Commissîe van toezicht bij Detentiecentrum Zeist

Jaarverslag Commissîe van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Jaarverslag 2014 Commissîe van toezicht bij Detentiecentrum Zeist Utrecht, mei 2015 INHOUDSOPGAVE pagina Hoofdstuk 1 Inrichting 3 1.1 De commissie van toezicht 3 1.2 Deskundigheidsbevordering 3 Hoofdstuk

Nadere informatie

Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2015

Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht behorende bij Detentiecentrum Schiphol. Jaarverslag 2015 1 1. Inrichtingsgegevens Detentiecentrum Schiphol Bestemming: Huis van Bewaring voor mannen en vrouwen (regime van beperkte

Nadere informatie

Jaarverslag 2015. Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht

Jaarverslag 2015. Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht Jaarverslag 2015 Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht Utrecht, april 2016 Inhoudsopgave pagina 1. De inrichting en de commissie van toezicht 01 2. Algemeen 03 3. Cijfers 04 4.

Nadere informatie

Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein

Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein Jaarverslag 2016 Commissie van Toezicht bij Penitentiaire Inrichting Nieuwegein Voorwoord Voor u ligt het jaarverslag van de commissie van toezicht bij de PI Nieuwegein over 2016. Een jaar waarin we als

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht Pl. Roermond

Jaarverslag Commissie van Toezicht Pl. Roermond Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht Pl. Roermond Jaarverslag 2015 CvT Pl. Roermond pagina 2 van 14 Inhoudsopgave 1.1 Inrichting 3 1.2 De Commissie van Toezicht 4 2 Algemeen 5 3 Activiteiten in het

Nadere informatie

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Dienst Justitiële Inrichtingen. Datum: 16 december 2015 Rapportnummer: 2015/170

Rapport. Rapport naar aanleiding van een klacht over de Dienst Justitiële Inrichtingen. Datum: 16 december 2015 Rapportnummer: 2015/170 Rapport Rapport naar aanleiding van een klacht over de Dienst Justitiële Inrichtingen. Datum: 16 december 2015 Rapportnummer: 2015/170 2 Aanleiding Verzoekster was werkzaam als tolk en verrichtte regelmatig

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht. bij de Penitentiaire Inrichting Almere. Jaarverslag Cvi Pl Almere

Jaarverslag Commissie van Toezicht. bij de Penitentiaire Inrichting Almere. Jaarverslag Cvi Pl Almere bij de Penitentiaire Inrichting Almere Jaarverslag Cvi Pl Almere 2016 1 Commissie van Toezicht Jaarverslag 2016 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inrichting pag. 4 2. Cijfers pag. 6 3. De toezichthoudende taak

Nadere informatie

Jaarverslag 2014. Commissie van Toezicht bij de Van der Hoeven Kliniek, Klachtencommissie bij de Kliniek voor Klinisch Intensieve Behandeling

Jaarverslag 2014. Commissie van Toezicht bij de Van der Hoeven Kliniek, Klachtencommissie bij de Kliniek voor Klinisch Intensieve Behandeling Jaarverslag 204 Commissie van Toezicht bij de Van der Hoeven Kliniek, Klachtencommissie bij de Kliniek voor Klinisch Intensieve Behandeling en Klachtencommissie bij De Waag Voorwoord voorzitter Nu 204

Nadere informatie

JAARVERSLAG Commissie van Toezicht bij Amsterbaken, Forensisch behandelcentrum te Amsterdam

JAARVERSLAG Commissie van Toezicht bij Amsterbaken, Forensisch behandelcentrum te Amsterdam JAARVERSLAG 2015 Commissie van Toezicht bij Amsterbaken, Forensisch behandelcentrum te Amsterdam INHOUDSOPGAVE 1. Inrichting 3 2. Algemeen 4 3. De adviestaak 6 4. De toezichthoudende taak 6 5. De bemiddelingstaak

Nadere informatie

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties

Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties ϕ1 Ministerie van Justitie Directoraat-Generaal Preventie, Jeugd en Sancties Directie Sanctie- en Preventiebeleid Postadres: Postbus 20301, 2500 EH Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Nadere informatie

betreft: [klager] datum: 2 februari 2015

betreft: [klager] datum: 2 februari 2015 nummer: 14/3322/GA en 14/3394/GA betreft: [klager] datum: 2 februari 2015 De beroepscommissie als bedoeld in artikel 69, tweede lid, van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) heeft kennisgenomen van bij

Nadere informatie

Rapport. Datum: 23 april 2004 Rapportnummer: 2004/135

Rapport. Datum: 23 april 2004 Rapportnummer: 2004/135 Rapport Datum: 23 april 2004 Rapportnummer: 2004/135 2 Klacht Verzoeker klaagt erover dat de unitdirecteur van de P.I. Haaglanden, locatie Scheveningen-Noord, geen nadere informatie heeft verstrekt over

Nadere informatie

Commissie van Toezicht. van. Detentiecentrum Rotterdam. Jaarverslag

Commissie van Toezicht. van. Detentiecentrum Rotterdam. Jaarverslag Commissie van Toezicht van Detentiecentrum Rotterdam Jaarverslag 2017 Toezicht Advies Rotterdam, juli 2018 Rechtspraak 1 Inhoudsopgave pagina 1. Inleiding 3 2. Inrichting 3 3. De Commissie van Toezicht

Nadere informatie

betreft: [klager] datum: 17 augustus 2011 Op grond van haar onderzoek overweegt en beslist de beroepscommissie als volgt:

betreft: [klager] datum: 17 augustus 2011 Op grond van haar onderzoek overweegt en beslist de beroepscommissie als volgt: nummer: 11/1144/GA betreft: [klager] datum: 17 augustus 2011 De beroepscommissie als bedoeld in artikel 69, tweede lid, van de Penitentiaire beginselenwet (Pbw) heeft kennisgenomen van een bij het secretariaat

Nadere informatie

Commïssïe van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht. Utrecht, maart Jaarverslag 2016

Commïssïe van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht. Utrecht, maart Jaarverslag 2016 Commïssïe van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht Utrecht, maart 2017 Jaarverslag 2016 0 Jaanierslag 2076 van de commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht Inhoudsopgave

Nadere informatie

Jaarverslag 201$ Commissie van Toezicht. bij RJJI, locatie Den Hey-Acker. Afdelingen: en lang verblijf/jongens

Jaarverslag 201$ Commissie van Toezicht. bij RJJI, locatie Den Hey-Acker. Afdelingen: en lang verblijf/jongens - kort Afdelingen: en lang verblijf/jongens 1) Inrichting: RJJI, locatie Den Hey-Acker Total 26,7 36,0 62,6 78,0 80,3% Zeden N5I / Lang / Zeden / J 0 0 14 0 14 0 16 0 87,5% Rijks Justitiele Jeugdindchting

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Justitiële Jeugdinrichting. Locatie Lelystad

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Justitiële Jeugdinrichting. Locatie Lelystad Jaarverslag 2017 Commissie van Toezicht bij Justitiële Jeugdinrichting Locatie Lelystad Utrecht, september 2018 INHOUDSOPGAVE Voorwoord p. 3 Hoofdstuk 1 Inrichtingsgegevens en commissiegegevens p. 4 1.1

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van toezicht bij Justitiële Jeugdinrichting. Locatie Lelystad

Jaarverslag Commissie van toezicht bij Justitiële Jeugdinrichting. Locatie Lelystad Jaarverslag 2016 Commissie van toezicht bij Justitiële Jeugdinrichting Locatie Lelystad Utrecht, mei 2017 INHOUDSOPGAVE Voorwoord p. 3 Hoofdstuk 1 Inrichtingsgegevens en commissiegegevens p. 4 1.1 De inrichting

Nadere informatie

Uitspraaknr. 06.056. De klacht. De feiten. De visie van partijen

Uitspraaknr. 06.056. De klacht. De feiten. De visie van partijen Landelijke Klachtencommissie onderwijs (mr. M.E.A. Wildenburg, S.J. Drijver, R.C.A. Wilcke) Uitspraaknr. 06.056 Datum: 27 juli 2006 Belemmerde communicatie, zonder reden melden van vermoedelijk ongeoorloofd

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht

Jaarverslag Commissie van Toezicht Jaarverslag 2018 Commissie van Toezicht Penitentiaire Inrichting Almelo Jaarverslag CvT PI Almelo 2018 1 Inhoudsopgave Voorwoord 1. De inrichting pag. 4 2. Cijfers pag. 6 3. De toezichthoudende taak pag.

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht F.1. LEEUWARDEN

Jaarverslag Commissie van Toezicht F.1. LEEUWARDEN Jaarverslag Commissie van Toezicht F.1. LEEUWARDEN 2014 1) Inrichting Middels de ministeriële Bestemmingsaanwijzing is per 1 maart 2014 aan de P.I. Leeuwarden de volgende indeling toegekend: - Afdeling

Nadere informatie

Reglement Klachtencommissie Huidpatiënten Nederland

Reglement Klachtencommissie Huidpatiënten Nederland Reglement Klachtencommissie Huidpatiënten Nederland Huidpatiënten Nederland doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet

Nadere informatie

Commissie van Toezicht bij De PI Achterhoek, locatie Ooijerhoek te Zutphen

Commissie van Toezicht bij De PI Achterhoek, locatie Ooijerhoek te Zutphen Commissie van Toezicht bij De PI Achterhoek, locatie Ooijerhoek te Zutphen JAARVERSLAG 2014 INHOUD De Inrichting en de Commissie van Toezicht p. 3 Vergaderingen van de commissie p. 4 Maandcommissariaat

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht en Almere

Jaarverslag Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht en Almere Jaarverslag 2018 Commissie van toezicht bij het Pieter Baan Centrum te Utrecht en Almere Utrecht, mei 2019 Inhoudsopgave pagina 1. De inrichting en de commissie van toezicht 02 2. Algemeen 04 3. Cijfers

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht Justitiële Jeugdzorginstelling Het Keerpunt 2014

Jaarverslag Commissie van Toezicht Justitiële Jeugdzorginstelling Het Keerpunt 2014 Jaarverslag Commissie van Toezicht Justitiële Jeugdzorginstelling Het Keerpunt 2014 Jaarverslag Commissie van Toezicht Justitiële Jeugdzorginstelling Het Keerpunt 2014 1. Instelling Het Keerpunt is een

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Middelburg, locatie Torentijd

Jaarverslag Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Middelburg, locatie Torentijd Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Middelburg, locatie Torentijd 1. De inrichting 3 De commissie van Toezicht 3 Directie penitentiaire inrichting 3 Deskundigheidsbevordering

Nadere informatie

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN)

Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) Klachtenregeling Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) De VSN doet haar uiterste best om haar leden zo goed mogelijk van dienst te zijn. Toch is het mogelijk dat er zaken fout gaan of niet zoals afgesproken.

Nadere informatie

j - Jaarverslag 2018

j - Jaarverslag 2018 j - t.ll., Jaarverslag 2018 1 Inhoud Pagina 1. Inleiding 3 2. Samenstelling van de Commissie van Toezicht, mutaties en deskundigheidsbevordering leden 4 3. Vergaderingen en door de leden (buiten de reguliere

Nadere informatie

Commissie van toezicht bij de Justitiële jeugdinrichting De Hunnerberg te Nijmegen

Commissie van toezicht bij de Justitiële jeugdinrichting De Hunnerberg te Nijmegen Commissie van toezicht bij de Justitiële jeugdinrichting De Hunnerberg te Nijmegen Commissie van toezicht bij de Justitiële jeugdinrichting De Hunnerberg te Nijmegen Inhoudsopgave 1. Inrichting 3 1.1.

Nadere informatie

Jaarverslag Commissie van Toezicht. bij de Penitentiaire Inrichting Almere. Jaarverslag Cvi Pl Almere

Jaarverslag Commissie van Toezicht. bij de Penitentiaire Inrichting Almere. Jaarverslag Cvi Pl Almere Jaarverslag 2015 Commissie van Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting Almere Jaarverslag Cvi Pl Almere 2015 1 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Inrichting 2. Cijfers pag. 4 pag. 6 3. De toezichthoudende taak

Nadere informatie

Klacht over begeleiding leerling is ongegrond. De schoolleiding heeft een taak bij de oplossing van een geschil tussen docent en ouders.

Klacht over begeleiding leerling is ongegrond. De schoolleiding heeft een taak bij de oplossing van een geschil tussen docent en ouders. 108027 - Klacht over begeleiding leerling is ongegrond. De schoolleiding heeft een taak bij de oplossing van een geschil tussen docent en ouders. ADVIES inzake de klacht van: [klager 1] en [klager 2] te

Nadere informatie

Optometristen Vereniging Nederland. Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen

Optometristen Vereniging Nederland. Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen Optometristen Vereniging Nederland Regeling voor de behandeling van klachten van cliënten tegen optometristen Begripsomschrijvingen Artikel 1 Voor de toepassing van hetgeen bij of krachtens deze regeling

Nadere informatie

De overplaatsing van gedetineerden binnen een arrondissement

De overplaatsing van gedetineerden binnen een arrondissement De overplaatsing van gedetineerden binnen een arrondissement Advies 8 juni 2007 De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming draagt er door middel van rechtspraak en advies toe bij dat overheid

Nadere informatie

COMMISSIE VAN TOEZICHT JAARVERSLAG 2015

COMMISSIE VAN TOEZICHT JAARVERSLAG 2015 COMMISSIE VAN TOEZICHT JAARVERSLAG 2015 Jaarverslag Commissie van Toezicht bij Justitiële Jeugdinrichting Juvaid (Het Poortje Jeugdinrichtingen) te Veenhuizen 2015 Inhoud: 1. Samenstelling commissie van

Nadere informatie

Penitentiaire Inrichting Krimpen aan den IJssel

Penitentiaire Inrichting Krimpen aan den IJssel Commissie 1. va n Toezicht Penitentiaire Inrichting Krimpen aan den IJssel Jaarverslag 2017 1 Beste lezer, Ook in 2017 heeft de Commissie van Toezicht van de Penitentiaire Inrichting Krimpen aan den IJssel

Nadere informatie