Cultuurbeleidsplan SBO het Palet. februari 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cultuurbeleidsplan SBO het Palet. februari 2018"

Transcriptie

1 Cultuurbeleidsplan SBO het Palet februari 2018

2 Inleiding Het Palet is een speciale basisschool in Weert. Wij zijn een school waar we er trots op zijn dat wij kinderen mogen begeleiden in hun groei naar volwassenheid. Wij zoeken naar mogelijkheden om kinderen zich zo breed en optimaal mogelijk te laten ontwikkelen, natuurlijk op leergebied, maar ook in hun "mens"-zijn. Wij zijn erop uit om kinderen te laten zien wat zijzelf kunnen. De drie basisbehoeften: relatie (het gevoel dat anderen je waarderen) competentie (geloof en plezier in eigen kunnen) autonomie ( ik kan het zelf ) staan in ons onderwijs centraal

3 Dit cultuurplan geeft globaal weer hoe, en op welke manier cultuureducatie wordt ingezet op Het Palet. Wij integreren cultuureducatie in onze thematische aanpak daar waar mogelijk, maar ook als verrijking bij het reguliere curriculum. Dit plan moet ervoor zorgen dat alle leerlingen kennis maken met de verschillende disciplines van cultuur: Muziek, Dans, Theater, Beeldend en Nieuwe Media. De school is bij uitstek de plek om in aanraking te komen met cultuur. Cultuuroverdracht is van groot belang voor ieders betrokkenheid bij de samenleving, het ontwikkelt begrip voor andere normen en waarden en andere culturen. Cultuureducatie laat talenten bovenkomen en stimuleert creativiteit. Door cultuureducatie te verankeren binnen ons onderwijs wordt het creatieve vermogen van onze leerlingen sterker ontwikkelt. De cultuurcoördinator zorgt ervoor dat cultuur een vanzelfsprekende plaats krijgt en is de gangmaker van cultuurbeleid en cultuuronderwijs op onze school. Geschreven door: Léon Packbier (ICC-er SBO Het Palet) SBO Het Palet bruist van allerlei verschillende culturen, kinderen met verschillende afkomst, achtergronden, religie, verschillen in doen en denken. Cultuureducatie/overdracht is ideaal om optimaal van elkaar te leren, om elkaar te leren begrijpen en het creëren van een open mind zonder vooroordelen. Cultuureducatie draagt positief bij aan de ontwikkeling van onze leerlingen. Talenten worden aangesproken, gevierd en ontlokt.

4 Ons onderwijs. Kinderen leren het beste als ze graag iets willen leren. Leren moet leuk zijn, zowel voor kinderen als medewerkers. We zoeken naar mogelijkheden om de innerlijke betrokkenheid te vergroten. Daarbij denken we aan vormen van betekenisvol leren: andere keuze en ordening van de leerstof, bijv. door het werken met thema s; meer koppeling tussen leren en het echte leven ; Zelf-ontdekkend leren, hersenwerk in de klas ; systeemdenken in de klas; coöperatief leren; aansluiten bij de uitgangspunten van meervoudige intelligentie; aandacht schenken aan denkgewoonten; op effectieve wijze gebruik maken van de moderne beeldcultuur. We bieden kinderen keuzemogelijkheden aan en leren hen om keuzes te maken. We willen kinderen hoe langer hoe meer medeverantwoordelijk maken voor hun eigen leren. We willen interactief onderwijs en actief leren, leren met en van elkaar op alle niveaus binnen de school. De samenwerking met de ouders is hier ook van groot belang. Wij zijn een school waar leerkrachten zich blijven ontwikkelen en in een goede sfeer met elkaar samenwerken om alles uit het kind te halen wat er in zit. We proberen ons onderwijs voortdurend te ontwikkelen, gebaseerd op ervaringen, inzichten en het op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Onze school heeft ook een opvoedende taak. Wij stellen onze kinderen in staat om zelfstandige en verantwoordelijke mensen te worden; ontwikkeling van het mens-zijn als totaal vinden wij zeer belangrijk. Hierbij werken we zo goed als mogelijk samen met de ouders.

5 Dit doen we op school Lezen/taal/schrijven Taalonderwijs Veiliger lezen Taalverhaal Nieuwbegrip Hier past cultuur! Taalontwikkeling koppelen aan muziekonderwijs. Begrijpend luisteren = leren luisteren door inzetten muziekactiviteit. Luisterhouding, selectief luisteren, tijdspanne van het luisteren. Schrijven Schrijven in de basisschool Bewegend, dansend Rekenen Alles telt Getal in de ruimte Bewegen op muziek/musiceren leveren een positieve bijdrage aan de rekenkundige ontwikkeling (zie: Wereldoriëntatie Muziek en muziektherapie Blink Zelf ontwikkelde projecten Vakdocent/therapeut verzorgt wekelijks muziekles voor iedere groep (45 minuten per groep) De verschillen en overeenkomsten van verschillende culturen komen ruimschoots aan bod waarbij cultuur een belangrijke plek inneemt, Muziek als culturele discipline staat hier centraal. Muziekeducatie draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen (dit geldt voor ieder ontwikkelingsgebied). Gezien de aanwezige leer/gedragsproblematiek wordt muziek ingezet als therapeutisch middel indien de situatie dit toelaat. Expressievakken Eigen invulling door docenten Kijken naar kunst, leren waarderen van werk van anderen. Inspireren en creëren van interesses. Niet alleen het product, maar ook het proces (reden waarom en een product tot stand komt) zijn aandachtspunten bij expressievakken Lichamelijke oefening en zwemmen Engels Groove me Aandacht voor bewegen op muziek en verschillende dansvormen. Sociaal-emotionele vorming Algemene vaardigheden (denkgewoonten) Goed Gedaan Hersenwerk in de Klas Meervoudige intelligentie Coöperatief leren Boeiend onderwijs 21th century Skills Talenten vieren. Kinderen dansen/spelen, musiceren. Identiteit is hierbij belangrijk. Wij bieden het kind een "podium" om zichzelf te laten zien Om tot leren (ontwikkelen) te komen moeten de basisvoorwaarden aanwezig zijn bij de leerlingen. Culturele activiteiten worden ingezet om juist deze vaardigheden (zoals executieve functies) te ontwikkelen.

6 Onze omgeving Historisch gezien is SBO Het Palet ontstaan uit twee scholen: De Deken Sourenschool: school voor moeilijk lerende kinderen (MLK), gelegen aan de Graafschap Hornelaan De Schakel: school voor kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden (LOM), gelegen aan de Beatrixlaan. Sinds 1 augustus 1999 zijn deze twee scholen gefuseerd tot een speciale school voor basisonderwijs: SBO Het Palet. In eerste instantie moesten we nog gebruik maken van de gebouwen op bovengenoemde locaties. In november 2000 werd gestart met het bijbouwen van vijf lokalen op de locatie Beatrixlaan. Vanaf augustus 2001 zitten we uiteindelijk samen in één gebouw. Bijna alle leerlingen van de school zijn afkomstig van de scholen die deel uitmaken van het Samenwerkingsverband Weert en Nederweert. Sommige leerlingen komen uit een ander samenwerkingsverband. Zij wonen op een kortere afstand van SBO Het Palet dan de sboschool in hun eigen samenwerkingsverband. We leven in een hectische tijd. Onze samenleving is onderhevig aan snelle veranderingen. De school staat midden in haar omgeving en er komen dan ook vele veranderingen op school af. Deze zijn niet tegen te houden en we willen er op een zo goed mogelijke wijze op inspelen. Ontwikkelingen in de samenleving hebben grote gevolgen voor het handelen in onze school. Enkele aspecten die we erg belangrijk vinden zijn: We streven ernaar om zo goed mogelijk samen te werken met andere opvoeders ; de ouders, verenigingen, instanties en hulpverleners die al dan niet betrokken zijn bij school. We maken samen met kinderen duidelijke afspraken en regels waar we ons consequent aan houden. We willen in samenwerking met ouders blijven zoeken naar mogelijkheden om hun betrokkenheid bij school te vergroten. Communicatie met ouders willen we tweezijdig laten verlopen. De school biedt mogelijkheden om op allerlei manieren te leren. We willen leren werken met moderne communicatietechnologie en een positieve houding ontwikkelen om er kritisch en functioneel mee om te gaan. We willen andere instellingen bij het onderwijs betrekken om betekenisvolle situaties in de groep te halen (bijvoorbeeld bibliotheek, musea e.d.). In de maatschappij is er sprake van een toenemende individualisering en verharding. Iedereen heeft rechten, maar ook plichten; we zijn allen deel van de maatschappij. We willen dan ook veel aandacht schenken aan samenwerking en goede communicatie.

7 Onze visie op cultuureducatie Creativiteit is van groot belang voor onze kenniseconomie. Cultuureducatie biedt kinderen de mogelijkheid om competenties te ontwikkelen zoals het creatief vermogen, welke bij andere vakken niet aan bod komen. Door de kinderen kennis te laten nemen van kunst, erfgoed en media, en daar bewust en actief mee bezig is, doen zij mee aan de samenleving en ontwikkelen zij begrip voor andere normen, waarden en culturen. Cultuureducatie stimuleert de kinderen bovendien om andere talen te spreken, waardoor onvermoede talenten boven kunnen komen: leerlingen met een taalachterstand blijken bijvoorbeeld een groot toneeltalent te zijn. Kinderen die rekenen lastig vinden, kunnen prima uit de voeten met muziek. De doelstelling van onze school is onder meer om onze kinderen te stimuleren om zichzelf als individu te ontplooien. Wij zetten hierbij graag cultuuronderwijs in (als doel en middel), waardoor zij leren hun eigen omgeving vorm te geven en de waarden van kunst en cultuur te (er)kennen. Kunst & Cultuur maakt onderwijs levendig, concreet en aanschouwelijk. Het inspireert, stimuleert, motiveert en geeft kinderen onvergetelijke ervaringen. Leerlingen leren door het werken met cultuur beter kijken en beter vragen stellen. Daarom bieden de scholen van Meerderweert aan de leerlingen een doordacht aanbod aan met cultuureducatie: muziek, dans, drama, literatuur, beeldend, erfgoed.

8 Onze cultuureducatie doelen Bij de invulling van cultuureducatie streven we naar een programma op maat van de school waarbij we uiteindelijk ernaar streven dat het onderwijsprogramma leerlingen de mogelijkheid biedt hun creatieve talent te ontplooien en hun kennis op het gebied van kunst, erfgoed en media te ontwikkelen en te verbinden met hun kennis op andere gebieden. Deze invulling binnen het onderwijsprogramma is gericht op persoonsvorming en de ontwikkeling van sociaal-emotionele en motorische vaardigheden. Cultuureducatie valt onder het leergebied Kunstzinnige oriëntatie. Dit leergebied omvat drie kerndoelen: 54 Leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren. 55 Leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. 56 Leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. We gebruiken cultuureducatie om onze reguliere lessen te verrijken, daar waar mogelijk. De verdere doelstellingen voor cultuureducatie zijn onder te verdelen in vier soorten doelstellingen: 1. Inhoudelijke doelen 2. Educatieve doelen 3. Ervaringsgerichte doelen 4. Ontwikkelingsgerichte doelen 1. Inhoudelijke doelen o Opbouw culturele bagage van leerlingen - kennis en inzicht vergroten - ontdekken - plezier en waardering ontwikkelen - creatief vermogen ontwikkelen o Bevordering van cultuurbeleving; leerlingen moeten de kans krijgen cultuur te voelen, te ervaren en te ontdekken. o Een brede blik ontwikkelen; openstaan voor het onbekende. 2. Educatieve doelen o Verrijking van het schoolklimaat. o Cultuureducatie doet een beroep op meer dan alleen cognitieve vaardigheden, ook voor de leerkrachten. o De activiteiten dienen aan te sluiten bij het niveau en de belevingswereld van de leerlingen.

9 3. Ervaringsgerichte doelen o Bevordering van cultuurparticipatie nu en later. o Leerlingen ontdekken wat hun talenten zijn en waar de interesse ligt. Ontdekken waar je goed in bent! o Bevordering sociale cohesie en versterking van burgerschap; maatschappelijke betrokkenheid vergroten. o Ontwikkelen positieve houding ten aanzien van kunst en cultuur. o Meer waardering voor multiculturele samenleving door kennismaking met andere culturen (kerndoel 38). o Kinderen moeten kunnen ervaren/ontdekken dat iedereen cultuur op zijn eigen manier kan beleven. Er zijn vele culturen in ons land en verspreid over de hele wereld. Kinderen moeten leren om een eigen mening te vormen en te leren kijken naar verschillen/overeenkomsten tussen diverse culturen. Ervaren en ontdekken wat de ideeën zijn achter verschillende culturen en begrijpen dat de waarde ervan voor iedereen anders kan zijn. 4. Ontwikkelingsgerichte doelen o Ervaren door doen een beroep doen op andere intelligenties zoals fantasie, creativiteit en nieuwsgierigheid. o Leerlingen leren zich te uiten door middel van kunst en cultuur (expressie). o Werken met, leren van en onderzoeken van materialen waarmee ze normaal niet zo vlug in contact komen. Dingen leren door ergens heen te gaan, nader te bekijken en dergelijke.

10 Huidige situatie & programma Onze leerlingen komen in contact met cultuur tijdens de reguliere lessen. Daar waar tijd en situatie het toelaat wordt cultuur ingezet om de lesstof te verreiken. Verder zijn er een aantal terugkerende activiteiten waarbinnen cultuur een centrale plek inneemt. Themaweek Verschillende vieringen (kerstviering, musical, Benny Blitz Show, kinderboekenweek). Het Palet is in september 2017 gestart met De Cultuur Loper. Dit is een programma, bestaande uit scholing, coaching en een digitaal platform waarmee Het Palet de kwaliteit van de eigen cultuureducatie kan verbeteren. In samenwerking met De Cultuur maken wij vanuit onze eigen visie een samenhangend en doorlopend activiteitenprogramma dat past bij de behoeften en mogelijkheden van onze leerlingen. Dit traject is momenteel in ontwikkeling en bestaat uit 8 stappen: 1. Intake: wat kunnen we van elkaar en van het traject verwachten? 2. Assessment: waar staan we nu? 3. Ambitiegesprek: waar willen we naartoe? 4. Teambijeenkomst: hoe gaan we samen op pad? 5. Scholingsactiviteiten: wat willen we ze leren? 6. Meer-jarenvisie: hoe vertalen we onze ambitie naar concrete gedragsindicatoren? 7. Lijn aanbrengen: hoe brengen we opbouw en samenhang aan? 8. Activiteitenoverzicht: met welke activiteiten ontwikkelen onze leerlingen zich als maker, deelnemer en publiek? Gedurende het schooljaar zullen de nodige stappen worden afgehandeld. Dit project bestaat uit acht stappen waarvan wij momenteel de eerste twee stappen hebben doorlopen. Met hulp van de Cultuurloper gaan wij uiteindelijk een activiteitenplan organiseren dat aansluit op onze visie, behoeftes en mogelijkheden van onze leerlingen Gewenste situatie We willen cultuureducatie integreren in thematische aanpak en aan laten sluiten bij onze doelgroep. We doen veel, besteden veel tijd aan het zoeken naar geschikt aanbod dat aansluit bij ons onderwijs en de leerlingen. We missen opbouw in wat we leerlingen aanbieden, doen hoofzakelijke film en muziekactiviteiten. Onze school wordt een KEC, samenwerking met Widdonck, Mutsaertstichting. Kinderen komen niet alleen uit de buurt van de school, maar uit groter gebied. Hierdoor is directe binding met de omgeving niet aanwezig. De school is niet interessant voor lokale harmonie. Hier zoeken we een andere oplossing voor. We gaan de komende tijd werken aan een aanpak voor een programma cultuureducatie dat past.

11 Plan van aanpak We gaan cultuureducatie verder integreren in thematische aanpak. Om cultuureducatie in te passen in de thema s zien we 2 opties: themaweek (schoolbreed) Algemene thema s gedurende het jaar Dit doen we al: Themaweek Toneel Muziekonderwijs Contacten directe omgeving Talenten vieren Verschillende vieringen Het culturele veld in onze omgeving EYE, Gotcha! Bioscoop RICK De Cultuurloper Het Palet zoekt steeds naar culturele partners die aansluiten bij de mogelijkheden en behoeftes van onze leerlingen. De lokale culturele aanbieders zijn vaak niet interessant omdat er weinig of geen binding is met de leerlingen die niet uit de directe omgeving van de school komen. Een aantal teamleden van Het Palet delen regelmatig hun talenten en interesse met onze leerlingen. Muziek, dans en toneel komen regelmatig aan bod. Huidige culturele partners: 1. Voor contactgegevens van culturele experts en ontwikkelde producten Voor thema s en lessuggesties. 3. Eigen talenten en die van elkaar (collega s, ouders, kinderen, vrijwilligers)

12 Organisatie TAAK ICC er DIRECTIE TEAMLEDEN BCC er Beleidsontwikkeling Coördinatie op schoolniveau Uitvoering op bouw-of groepsniveau Deelname aan netwerken Contacten met de culturele omgeving Contacten met externe adviseurs Deskundigheidsbevordering team Financiële planning Fondsenwerving Financiële verantwoording Interne communicatie Externe communicatie Evaluatie en borging Budget / begroting INKOMSTEN BRON AANDACHTSPUNTEN Prestatie box aantal 1239 leerlingen x 11,27 Overig 237,15 Opbrengst uit verkoop producten Tekenfund. Bedrag is geoormerkt voor aanschaf muziekinstrumentarium TOTAAL 1476,15 UITGAVEN UITGAVE AANDACHTSPUNTEN Kunst/cultuurmenu 11,27 x aantal leerlingen 1239 Tijdens de themaweken in april wordt aanspraak gemaakt op dit bedrag (excursies / inkopen van expertise) Overig 237,15 Aanschaf muziekinstrumentarium TOTAAL 1476,15 BEGROTING Totaal inkomsten 1476,15 Totaal uitgaven 1476,15 Totaal beschikbaar voor schooljaar 0,00

13 Volgen en borgen Tijdens onze vergaderingen (Bouw vergaderingen en team-totaal vergaderingen) kan cultuureducatie geagendeerd worden. Momenteel is dit niet structureel, maar zal vermeld worden als actiepunt om dit vast te leggen door het managementteam. Voor de continuïteit en invulling maken wij ook gebruik van de door SIEN ontwikkelde tool voor het volgen van culturele activiteiten, en de het aanbod van de Cultuurloper (in samenwerking met RICK). Actiepunten Actiepunten korte termijn Actiepunt Wie Wanneer? Kosten Kostendekking organiseert? Cultuureducatie structureel agenderen ICC-er / Directie Maart 2018 (schooljaar invoeren) Ambitiegesprekken met team ICC-er met docenten Actiepunten lange termijn Actiepunt Wie organiseert? Wanneer? Kosten Kostendekking Cultuureducatie integreren binnen reguliere lessen ICC-er / Docenten Afhankelijk van mogelijkheden en behoefte Cultuureducatie tijdens teamtotaal (hoe gaan wij samen op pad schooljaar Gehele team Laatste Teamtotaal vergadering schooljaar

Het cultuurbeleidsplan

Het cultuurbeleidsplan Het cultuurbeleidsplan Hoe maak je een cultuurbeleidsplan voor je school? Hieronder staat het stap voor stap aangegeven. Kom je er niet uit? Meld je dan bij de SIEN icc Helpdesk! Stap 1. Onze school Geef

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleidsplan

Cultuureducatiebeleidsplan Cultuureducatiebeleidsplan 2010-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Vraagstelling 1.3 Werkwijze 2. Huidige situatie 2.1 Missie en visie 2.2 Wat doen we nu? 2.3 Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015 Inleiding Samen sterk voor kwaliteit Deze missie is geformuleerd op grond van de volgende kernwaarden: à Veiligheid: Een fijne, prettige omgeving,

Nadere informatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie Schoolbeleidsplan Cultuureducatie 1. De algemene visie op onderwijs in relatie tot cultuureducatie 1.2 Visie van de school op onderwijs: Onze school wil [. invullen wat de algemene visie is t.a.v. het

Nadere informatie

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar 2014-2015 Basisschool Antonius Dicht bij huis Hoe ontwikkelen we een kader om het cultuureducatieve aanbod dat ons aandient aan te laten sluiten bij ons onderwijs?

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Kempke, 14 mei 2015 Inleiding Basisschool 't Kempke is van oorsprong een katholieke basisschool. Deze levensovertuiging is de inspiratiebron voor de waarden van

Nadere informatie

Inleiding 3. Ons onderwijs 4. Onze omgeving 6. Onze visie op cultuureducatie 6. Onze cultuureducatie doelen 7. Huidige situatie & programma 9

Inleiding 3. Ons onderwijs 4. Onze omgeving 6. Onze visie op cultuureducatie 6. Onze cultuureducatie doelen 7. Huidige situatie & programma 9 Cultuurbeleidsplan Inhoudsopgave Inleiding 3 Ons onderwijs 4 Onze omgeving 6 Onze visie op cultuureducatie 6 Onze cultuureducatie doelen 7 Huidige situatie & programma 9 Gewenste situatie 9 Plan van aanpak

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker 2013-2014 Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs *54. De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging gebruiken om er gevoelens en ervaringen

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Inleiding Elke stap is een sprong vooruit OBS de Stapsteen is een school: o Waar je je veilig en geborgen kunt voelen en met respect voor

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE Fonds Cultuureducatie Zwolle en kwaliteit cultuuronderwijs De gemeente Zwolle wil dat alle basisschoolleerlingen een stevige culturele basis krijgen. Hiervoor

Nadere informatie

...paspoort naar grenzeloos onderwijs...

...paspoort naar grenzeloos onderwijs... OBS Waarom kiest u voor De Border? Engelse taal in elk lokaal! Wij bereiden onze leerlingen erop voor om goed te functioneren in de hedendaagse samenleving, die zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn

Nadere informatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Leerlijnen Cultuureducatie SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Programma Ontwikkelproces SKVR activiteiten in verlengde leertijd Waarom leerlijnen cultuureducatie Van praktijk naar leerlijn Kinderen

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL juli 2016

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL juli 2016 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL juli De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn blijft

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Inleiding Op basisschool Aan de Bron willen we de basis leggen voor het functioneren van de leerlingen later in de maatschappij op cognitief en sociaal gebied.

Nadere informatie

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Met deze vragenlijst proberen we antwoord te geven op vragen die er over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en het aanvragen daarvan

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor?

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Identiteit: wat drijft ons in ons werk? Op onze school is iedereen welkom, ongeacht zijn of haar achtergrond. De Franciscusschool is een Katholieke basisschool, een school

Nadere informatie

Beleidsplan Kunst en Cultuur

Beleidsplan Kunst en Cultuur Beleidsplan Kunst en Cultuur CBS De Regenboog Zandbos 48 2134 DE Hoofddorp 023 5634514 info@deregenbooghoofddorp.nl Ali Middel Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 3 1.1 Doel van het beleidsplan 3 1.2 Onze

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering

PRESENTEERT. onderwijsteam MIKspecials. onderwijsteam MIKxer. onderwijsteam deskundigheidsbevordering PRESENTEERT onderwijsteam MIKspecials onderwijsteam MIKxer onderwijsteam deskundigheidsbevordering Deskundigheidsbevordering De nieuwe beleidsperiode voor cultuureducatie is op 1 januari 2013 van start

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie

Beleidsplan Cultuureducatie Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Mozaïek Inleiding Samen sterk voor kwaliteit Deze missie is geformuleerd op grond van de volgende kernwaarden: à Veiligheid: Een fijne, prettige omgeving, waar

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015 Inleiding Waar wij samen leren! Wat vinden wij belangrijk op onze school: o De kinderen gaan met plezier naar school en leren er veel.

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

2016 SIEN academie

2016 SIEN academie Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool Klavertje Vier Eys 05-01-2013 Versie 2.0 Opsteller: Stella Franssen Inhoudsopgave Inleiding 1. Schooltypering 2. 1. Cultuureducatie: begripsomschrijving 2.2 Kerndoelen

Nadere informatie

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7.

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7. Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool 1. Definitie 2. Visie 3. Doelen 4. Werkvormen 5. Leerlijnen 6. Materialen 7. Rapportage 8. Budget 9. Evaluatie en bijstelling 10. Leerlijn drama Voorwoord

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof

BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof 2015 2018 Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen INHOUDSOPGAVE INLEIDING HOOFDSTUK 1 ACTIEF BURGERSCHAP: Een nadere kennismaking HOOFDSTUK 2 ACTIEF

Nadere informatie

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Pippi Langkous

Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Pippi Langkous Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan. Pippi Langkous 6 SBO DE BLINKER IN GELEEN: ONDER- ZOEKEND EN ONTDEKKEND LEREN 7 We willen onze leerlingen prikkelen en nieuwsgierig maken om te

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit

Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Brabantse aanpak Cultuureducatie met Kwaliteit Hoe breng je meer lijn en structuur in je cultuureducatie en hoe werk je gericht aan de persoonlijke (creativiteits)- ontwikkeling van leerlingen? Basisscholen

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan Odaschool

Cultuurbeleidsplan Odaschool Cultuurbeleidsplan Odaschool Inleiding Dit is het beleidsplan cultuureducatie van de Odaschool, geschreven in het kader van de cursus cultuurcoördinator. Komend schooljaar gaan we onze kunst en cultuureducatie

Nadere informatie

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl Stappenplan cultuureducatiebeleid Inleiding Dit stappenplan is een handreiking om te komen tot

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format

Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format In deze paragraaf wordt een format beschreven dat de Drentse basisscholen kunnen hanteren bij het aanvragen van subsidie Cultuureducatie met kwaliteit 2013-2016

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

Mensenslim. Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten

Mensenslim. Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Lesbrief CmK Titel Project: Mensenslim Groep: Middenbouw BS Munstergeleen maart 2019 Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Korte beschrijving project: BS Munstergeleen wil ingaan op Meervoudige

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Mensenslim. Groep: Bovenbouw BS Munstergeleen februari Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten

Mensenslim. Groep: Bovenbouw BS Munstergeleen februari Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Lesbrief CmK Titel Project: Mensenslim Groep: Bovenbouw BS Munstergeleen februari 2019 Ontwikkeld door: Peggy van Breugel i.s.m. leerkrachten Korte beschrijving project: BS Munstergeleen wil ingaan op

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator 1 Algemene voorwaarden cultuurcoördinator Opleidingsniveau & denkniveau HBO denk- & werkniveau Opleiding; (Master) opleiding Richtlijn uren coördinatie; 40 uur Randvoorwaarden; Open en transparante communicatie

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR

TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR Cultuurbeleid en cultuurbeleidsplan Uren Wie doet wat Hier ben ik goed in - een overzicht hebben van het cultuurbeleid van de overheden: ministerie, gemeente etc.

Nadere informatie

Leren & ontwikkelen. doe je samen

Leren & ontwikkelen. doe je samen Leren & ontwikkelen doe je samen VIER SpeerpunteN Onze missie en visie bepalen, samen met externe ontwikkelingen (zoals wet- en regelgeving, nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen), ons beleid

Nadere informatie

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs,

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs, B en W nummer 15.0439; besluit d.d. 19 5 2015 Onderwerp Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, 1 juni 2015 Besluiten: 1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Programma Kinderen Maken Muziek

Programma Kinderen Maken Muziek Programma Kinderen Maken Muziek Periode 2015-2017 Inleiding Kinderen Maken Muziek wil een bijdrage leveren aan het versterken van de sociale cohesie door kinderen samen een instrument te leren bespelen.

Nadere informatie

WAP-symposium: schoolsucces René Berends

WAP-symposium: schoolsucces René Berends Eigenaarschap in het taalonderwijs Taalvaardigheid en schoolsucces WAP-symposium: schoolsucces René Berends 20-1-2018 Kennismaking René Berends 088-0193680 r.f.berends@saxion.nl https://saxion.nl/site/index/

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

Cultuur op school; een hele kunst

Cultuur op school; een hele kunst G:\Beleid & Regelingen\Beleid\Cultuur op school een hele kunst.doccultuur op school; een hele kunst - 1 - ONDERWIJSPR PR1MAIR Openbaar Primair Onderwijs Krimpenerwaard, Montfoort & Oudewater Cultuur op

Nadere informatie

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende

Gezien het bovenstaande zijn kunstvakken direct of indirect betrokken bij het nastreven van vakoverschrijdende Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED BEELDENDE KUNSTEN KSO VOET EN STUDIEGEBIED PODIUMKUNSTEN KSO 1 De eigenheid van kunst en de VOET

Nadere informatie

Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant

Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant Cultuuronderwijs in stadsdeel Centrum Eindrapportage in opdracht van Cultuurschakel Den Haag, over de ontwikkeling van cultuuronderwijs bij de scholen voor primair

Nadere informatie

BOL OPLEIDINGEN ZORG EN WELZIJN AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER

BOL OPLEIDINGEN ZORG EN WELZIJN AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL OPLEIDINGEN ZORG EN WELZIJN AVENTUS APELDOORN / DEVENTER STUDIEWIJZER BOL Keuzedeel: Expressief Talent Algemeen INSTROOMVEREISTEN: Om aan deze leereenheid te mogen deelnemen dient de student te voldoen

Nadere informatie

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE

M CCA EXPERTISENETWERK CULTUUREDUCATIE Keizersgrach T 020-6 info@mocca-amsterdam.nl Factsheet Basispakket, Overgangsregeling Kunstkijkuren en de Cultuurbus Amsterdam Juli 2014 Inhoud Het Basispakket Kunst- en Cultuureducatie 2 MoccaAcademie

Nadere informatie

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015

Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Kadernotitie Platform #Onderwijs 2032 SLO, versie 13 januari 2015 Doel en beoogde opbrengst van de dialoog De opdracht van het platform is te komen tot een integrale, maatschappelijk breed gedragen en

Nadere informatie

Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen

Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen NIEUWSBRIEF nummer 4, 28 januari 2014 Leren van gisteren en vandaag voor de cultuureducatie van morgen Waarom ontvangt u deze nieuwsbrief? Omdat Museumgroep Leiden, BplusC en Kunstgebouw samen met lokale

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs

Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs Beeldtaal in toekomstgericht onderwijs Eind januari bracht het Platform Onderwijs2032 het eindadvies uit met hun visie op toekomstgericht onderwijs. Het rapport bevat veel bruikbare ideeën en aandacht

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

Cultuur maakt wijs. Cultuur is grijs. Cultuur is wij. Cultuur verbindt. Cultuur is jong. Inleiding

Cultuur maakt wijs. Cultuur is grijs. Cultuur is wij. Cultuur verbindt. Cultuur is jong. Inleiding Inleiding Op dit moment lees je het beleidsplan Kunst en cultuur van BS Fons Olterdissen 2013-2016. Een belangrijk plan. Een ambitieus plan. Een plan dat laat zien dat cultuureducatie meer is dan alleen

Nadere informatie

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht.

Springstof. trainingen in verbeeldingskracht. Aanbod 2017/2018. SPRINGSTOF trainingen in verbeeldingskracht. Springstof trainingen in verbeeldingskracht Aanbod 2017/2018 Inleiding 'Every child is an artist, the problem is to stay one when you grow up' - PABLO PICASSO - Kinderen zijn van nature creatief. Door

Nadere informatie

De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs. 26 januari 2016

De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs. 26 januari 2016 De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs 26 januari 2016 Het cultuuronderwijs is in Breda vormgegeven binnen een aantal heldere kaders, waarmee een brede ontwikkeling van het kind

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael.

Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael. 01-2008 Pagina 1 van 6 Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael. Visie Samen leren - samen groeien, waarin ontmoeting tussen jong en oud,

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Leerlingst Haelen 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs

Studenten lerarenopleiding. In gesprek over de inhoud van het onderwijs Studenten lerarenopleiding In gesprek over de inhoud van het onderwijs 1 Algemeen Doe mee en praat mee! Antwoord of reactie op deze vraag? Dé landelijke dialoog over ons onderwijs en de toekomst. Deel

Nadere informatie

Create to explore yourself'

Create to explore yourself' Het Openbaar Primair Onderwijs Dordrecht Onlosmakelijk verbonden met de Omgeving de Samenleving Bedrijven en Maatschappelijke organisaties Leren & Samenleving als natuurlijke bondgenoot van leerlingen

Nadere informatie

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon.

VISIE. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. Met opvoeden en onderwijzen beogen leerkrachten de harmonische ontplooiing van de totale persoon. OPVOEDEN en LEREN is gebaseerd op een draagvlak van STEUNEN, STUREN EN STIMULEREN: Om binnen de grenzen

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Cultuureducatie in Dendermonde

Cultuureducatie in Dendermonde Cultuureducatie in Dendermonde 2014-2020 Workshop Peter Rogiers 2012 - CC Belgica Mensen zullen maar deelnemen aan culturele activiteiten als ze interesse hebben en de bagage om ervan te genieten. Als

Nadere informatie

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP & Sociale Integratie Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Visie op actief burgerschap & sociale integratieactie Hoofdstuk

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst Piet Mondriaan 74 VSO DE HELDRING IN AMSTERDAM: MEER ZELFVERTROUWEN DANKZIJ CULTURELE EDUCATIE 75 Dankzij culturele educatie krijgen onze leerlingen meer zelfvertrouwen en zijn ze gelukkiger. Naam: VSO

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

Amsterdamse agenda voor de Kunst van het verbinden

Amsterdamse agenda voor de Kunst van het verbinden Amsterdamse agenda voor de Kunst van het verbinden Inleiding Mocca organiseert jaarlijks de Maand van de Cultuureducatie, met in 2016 als thema De Kunst van het Verbinden. Tijdens de bijeenkomsten vroegen

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Presentatie Rijnbrink Cultuureducatie / Natascha Hanegraaf Waarom cultuureducatie? Door het ontwikkelen en vergroten van creativiteit, het empathisch vermogen, zelfreflectie

Nadere informatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie

Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Convenant Basispakket Kunst- en Cultuureducatie Het Basispakket Cultuureducatie: Biedt een kader voor het invullen van de landelijke kerndoelen voor cultuur educatie

Nadere informatie

1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool?

1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool? 1. Werkt(e) u op niveau van de kinderen reeds samen met een dagschool? = 63 = 5 Bevraging samenwerking DKO dagonderwijs (DKO) pagina 1 2. Werkt(e) u op niveau van de leerkrachten reeds samen met een dagschool?

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015 TRAININGEN (WERK)BIJEENKOMSTEN CONFERENTIES projectplan nieuwe scholen Op 11 maart zijn de icc-ers van de tweede tranche scholen onder leiding van Iris van der Kamp aan de slag gegaan met hun projectplan.

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

Schets onderwijsprogramma en lessentabel. Route 2, 16+ mbo 2. april 2016

Schets onderwijsprogramma en lessentabel. Route 2, 16+ mbo 2. april 2016 Schets onderwijsprogramma en lessentabel De leerlingen in route 2 uitstroomprofiel mbo 2 worden voorbereid op instroom in een niveau 2 opleiding op het mbo. De school moet voor deze leerlingen een veilige

Nadere informatie