Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015"

Transcriptie

1 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Kempke, 14 mei 2015

2 Inleiding Basisschool 't Kempke is van oorsprong een katholieke basisschool. Deze levensovertuiging is de inspiratiebron voor de waarden van waaruit wij onderwijs verzorgen. De uitgangspunten zijn te vinden in de christelijke traditie, zoals: - de gelijkwaardigheid en uniciteit van ieder mens (respect); - de zorg voor de schepping; - gemeenschapszin (solidariteit); - geloof in de toekomst (perspectief en hoop); - de relatieve vrijheid van de mens (vrijheid in verantwoordelijkheid). t Kempke staat voor passend onderwijs in een rijke leeromgeving met ruimte vóór en acceptatie ván eigenheid, waarin denkend in kansen opbrengstgericht wordt gewerkt, dit alles met individuele verantwoordelijkheid binnen het gezamenlijke in een relatie met de omgevenden, zowel leerlingen, als leerkrachten, ouders en andere betrokkenen, die gekenmerkt wordt door respectvol met elkaar samenwerken. Een belangrijk uitgangspunt is dat iedereen zich prettig voelt op onze school. Een goede band tussen leerlingen, leerkrachten en ouders is hierbij heel belangrijk. Het didactisch handelen is doelgericht en houdt rekening met de mogelijkheden en intelligenties van iedere leerling. Alle betrokkenen leren ván en mét elkaar. We zetten in op hoge verwachtingen, zodat ieder kind zich optimaal kan ontwikkelen op eigen niveau. Differentiatie zal hierbij een punt van aandacht blijven. We zetten in op voldoende afwisseling in werkvormen. We willen kinderen mede verantwoordelijk maken voor hun eigen leerproces en handelen. De kerndoelen, vanuit actuele en uitdagende methodiek aangeboden, beschouwen wij als richtinggevend en we dragen zorg voor een doorgaande lijn. We zetten in op leerstofaanbod dat uitdagend en aantrekkelijk is en aansluit bij de belevingswereld van het kind en bij de maatschappelijke ontwikkelingen. Er wordt aangesloten aan de zone van de naaste ontwikkeling. De leerling wordt verantwoordelijk gemaakt voor het eigen leren, maar de leerkracht bewaakt het proces. Bs 't Kempke is één van de zes basisscholen in de Gemeente Roerdalen en wordt bezocht door overwegend Nederlandse kinderen. Het voedingsgebied is de kern St. Odiliënberg, de gehuchten Lerop, Paarlo en het Reutje. Het aantal leerlingen op 1 oktober 2014 bedraagt 180.

3 Ons onderwijs Wij verdelen onze school in een onderbouw (cluster I en II) en een bovenbouw (cluster III en IV). Wat betreft de instrumentele vaardigheden, als Nederlandse taal, rekenen en wiskunde, lezen en schrijven, werken wij vanuit het leerstofjaarklassensysteem met aparte instructiegroepen. Op basisschool 't Kempke proberen wij een goed evenwicht te vinden in het aanleren van kennis, het stimuleren van de persoonlijke ontwikkeling en het aanleren van de praktische vaardigheden. De kleuters leren al doende, tijdens hun spel. Wij spelen daarop in door te zorgen dat er voldoende materiaal is waarvan kleuters kunnen leren. Vanaf groep 3 zijn de kinderen gegroepeerd volgens het leerstofjaarklassensysteem; kinderen van eenzelfde leeftijdsgroep zitten in een klas bij elkaar. Binnen dit systeem wordt het onderwijs structureel op 3 niveaus aangeboden. In groep 3 starten de leerlingen met de cursussen lees/taal- en rekenonderwijs en schrijfonderwijs. Bij deze vakken hanteren wij het Directe Instructie Model. Wij maken gebruik van gestructureerde methoden. In de groepen drie en vier valt de nadruk op taal, lezen en rekenen. Onze omgeving Onze school ligt in Sint Odiliënberg (Limburgs: Berg) is een dorp in Midden- Limburg (Nederland), ten oosten van de Maas en in het Roerdal gelegen. Het is een van de zes kernen van de gemeente Roerdalen. Het dorp is cultuurhistorisch van belang vanwege de romaanse Basiliek van de H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus (11e eeuw) met twee torens, de daarnaast gelegen Onze- Lieve- Vrouwekapel en huize Hoosden. Het bekende Pieterpad brengt vele toeristen naar Sint Odiliënberg. Onze visie op cultuureducatie In de uitgangspunten van basisschool t Kempke staan verschillende aspecten van de persoonsvorming van de kinderen centraal. Leren op onze school beperkt zich dus niet alleen tot de traditionele vakken die gegeven worden, er is aandacht voor creatief denken en leren en het aan den lijve ervaren. Daarnaast is het streven om de vakken zoveel mogelijk in samenhang aan te bieden. We streven ernaar om bij het verwerven van kennis en vaardigheden rekening te houden met de voorkeuren en aanleg van de kinderen (Gardner).

4 Cultuureducatie geeft vorm aan een aantrekkelijke, inspirerende visie op leren. Leren lukt alleen als het betekenisvol is. Zo kan cultuureducatie de bindende factor zijn tussen de traditionele schoolvakken en zo theoretische kennis omvormen tot doorleefde kennis. Tegelijkertijd kunnen activiteiten van culturele aard een toepassings- en verwerkingsvorm zijn van leerstof, waarbij gebruik gemaakt wordt van een andere intelligentie dan de in het onderwijs zo vaak gebruikte taakkundige of mathematische intelligentie. Het kennisnemen en eigen maken van cultuuruitingen ondersteunt de persoonlijkheidsvorming. Natuurlijk mag het bovenstaande er niet toe leiden dat culturele activiteiten niet uitgevoerd worden, omdat de even nergens bij aansluiten. Het mag ook gewoon een extraatje zijn, een toetje voor de kinderen. De plek van cultuureducatie bij ons op school Wij haken cultuureducatie in de onderbouw aan bij thematisch werken en in de bovenbouw bij WO. Onze cultuureducatie doelen Bij de invulling van cultuureducatie streven we naar een programma op maat van de school waarbij we uiteindelijk ernaar streven dat het onderwijsprogramma leerlingen de mogelijkheid biedt hun creatieve talent te ontplooien en hun kennis op het gebied van kunst, erfgoed en media te ontwikkelen en te verbinden met hun kennis op andere gebieden. Deze invulling binnen het onderwijsprogramma is gericht op persoonsvorming en de ontwikkeling van sociaal- emotionele en motorische vaardigheden. Cultuureducatie valt onder het leergebied Kunstzinnige oriëntatie. Dit leergebied omvat drie kerndoelen: 54 Leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren. 55 Leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. 56 Leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. Het doel van cultuureducatie op onze school is: maak een keuze uit: o We verbreden ons lesaanbod met cultuureducatie. We zetten een/verschillende extra vakken op het rooster o We gebruiken cultuureducatie om lessen te verrijken. We werken ons regulier onderwijs uit met cultuureducatie. o We vervangen lessen door cultuureducatie. We werken zo op een andere manier aan onze onderwijsdoelen: we zetten activiteiten cultuureducatie als alternatief in.

5 De verdere doelstellingen voor cultuureducatie zijn onder te verdelen in vier soorten doelstellingen: 1. Inhoudelijke doelen 2. Educatieve doelen 3. Ervaringsgerichte doelen 4. Ontwikkelingsgerichte doelen Wij vinden belangrijk: 1. Inhoudelijke doelen. maak een keuze uit: o Opbouw culturele bagage van leerlingen - kennis en inzicht vergroten - ontdekken - plezier en waardering ontwikkelen o Leren over cultuur, erfgoed en media: leren is niet alleen vaardigheden opdoen, maar ook beleven, ontdekken, ervaren, houding, etc. Al deze facetten komen afwisselend aan bod gedurende de basisschoolperiode. o Bevordering van cultuurbeleving; leerlingen moeten de kans krijgen cultuur te voelen, te ervaren en te ontdekken. o Kennismaking met cultuur, erfgoed en media. o Een brede blik ontwikkelen; openstaan voor het onbekende. 2. Educatieve doelen. maak een keuze uit: o Verrijking van het schoolklimaat en de onderwijskundige leeromgeving. o Cultuureducatie biedt inspiratie voor vernieuwingen, zoals integrale aanpak, verrijking WO- thema s, samenwerking, onderzoekend leren, etc. o Cultuureducatie doet een beroep op meer dan alleen cognitieve vaardigheden, ook voor de leerkrachten. o Leerlingen ontdekken dat thematisch onderwijs niet alleen binnen het schoolgebouw plaatsvindt, maar zeker ook daarbuiten. Levensecht leren! o De activiteiten dienen aan te sluiten bij het niveau en de belevingswereld van de leerlingen. 3. Ervaringsgerichte doelen. maak een keuze uit: o Bevordering van cultuurparticipatie nu en later. o Leerlingen ontdekken wat hun talenten zijn en waar de interesse ligt. Ontdekken waar je goed in bent! o Bevordering sociale cohesie en versterking van burgerschap; maatschappelijke betrokkenheid vergroten. o Ontwikkelen positieve houding ten aanzien van kunst en cultuur. o Meer waardering voor multi- culturele samenleving door kennismaking met andere culturen (kerndoel 38). o Kinderen moeten kunnen ervaren/ontdekken dat iedereen cultuur op zijn eigen manier kan beleven. Er zijn vele culturen in ons land en verspreid over de hele

6 wereld. Kinderen moeten leren om een eigen mening te vormen en te leren kijken naar verschillen/overeenkomsten tussen diverse culturen. Ervaren en ontdekken wat de ideeën zijn achter verschillende culturen en begrijpen dat de waarde ervan voor iedereen anders kan zijn. 4. Ontwikkelingsgerichte doelen. maak een keuze uit: o Leerlingen kennis laten maken met de culturele omgeving (lokaal, regionaal, provinciaal). o Gebruik maken van de culturele omgeving van de school en hierdoor hun kijk op de omgeving verrijken. o Horizon van leerlingen verbreden door op zoveel mogelijk manier en geïntegreerd in diverse (vak) gebieden cultuureducatie aan te bieden. o Ervaren door doen een beroep doen op andere intelligenties zoals fantasie, creativiteit en nieuwsgierigheid. o Leerlingen leren zich te uiten door middel van kunst en cultuur (expressie). o Werken met, leren van en onderzoeken van materialen waarmee ze normaal niet zo vlug in contact komen. Dingen leren door ergens heen te gaan, nader te bekijken, en dergelijke. Ons programma cultuureducatie Per leerjaar wordt het cultuur educatieve programma vastgesteld aan de hand van de geformuleerde doelen en afgeleid van de plek. Vervolgens worden daar passende culturele activiteiten bij gezocht of ontwikkeld door de school en/of de partners. We beginnen met inventariseren wat we nu al doen en wat we nog missen, met als invalshoek cultuureducatie aanhaken bij thematisch werken in de onderbouw en WO in de bovenbouw. We bouwen vanuit daar verder richting een programma. Stappen die we zetten: 1. We Inventariseren wat we nu doen. Als input gebruiken reeds gedane inventarisaties. 2. We houden een gezamenlijke brainstormsessie over de nieuwe invalshoek en aanpak. Daarin bekijken we wat we nu al doen, hoe dat in de nieuwe aanpak past en wat we nog missen. 3. Naar aanleiding van deze sessie stellen we ons begrip cultuureducatie, onze aanpak vast en de rolverdeling vast. We koppelen samen terug. 4. Met de opbrengsten van de sessie vullen we ons programma cultuureducatie verder in (wat doen we al en blijven we doen? Wat missen we nog? Met wie blijven of gaan we dat doen?) 5. We stellen het programma op en voegen het als bijlage bij dit cultuurbeleidsplan toe. Aan het einde van dit programma evalueren we de aanpak en het proces en stellen we doelen voor het volgende programma vast.

7 Het culturele veld in onze omgeving 1. Voor contactgegevens van culturele experts (cultureel veld) en ontwikkelde producten kijken we op de culturele kaart bij SIEN, à kopje op de kaart. Culturele experts in onze omgeving zijn: Auks movement play Context communicatie, coaching & educatie ECI Cultuurfabriek Cuypershuis Roermond Kunstenaar Marcel van Hoef Combinatiefunctionaris Cultuur Marjolein Peeters Stichting Oude Kerkhof Bezoekerscentrum Leudal Reinigingsdienst Maasland De Zongofamilie Atelier Leudal Theaterrabarber Charlie Silvrants Atelier Labyrint Beeldend Kunstenaar Edith Madou Jos van Rens Creatief Marmiek, educatieve projecten op maat Myouthic Gemeentemuseum Het Land van Thorn Tante Thee Theater Het Roerdriehoek Museum 2. Voor thema s en lessuggesties kijken we op de website van Cultuurpad, à kopje thema s. 3. Ons eigen netwerk bestaat al uit: ECI film & theater Muzieklessen Meinweg Klei: Alex Rapper Eigen film maken groep 8 Kinder OLS groep 7 Museum Berg Projecten Rabobank voorstellingen Kunststroom Tweede wereldoorlog 4. Onze eigen talenten en die van elkaar (collega s, ouders, kinderen, vrijwilligers) ontdekken we met het talentenspel!

8 ICC & netwerk Swalm en Roer We stellen zelf onze hulpvragen. Vanuit de plek van cultuureducatie op onze school stellen we vragen aan het culturele veld in de omgeving. Onze ICC- er helpt daar waar nodig met aanvullende suggesties en inhoud. Voor het organiseren van onze cultuureducatie, het delen van onze ervaringen en het bijhouden van de culturele ontwikkeling van kinderen maken wij gebruik van de binnen SIEN beschikbaar gestelde mogelijkheden (dit is een optie). Wij werken in clusterverband samen. Voor het delen van kennis en ervaringen en het bijhouden van onze inhoudelijke expertise maken wij gebruik van het Swalm en Roer brede netwerk cultuureducatie.

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Mozaiek, 21 mei 2015 Inleiding Samen sterk voor kwaliteit Deze missie is geformuleerd op grond van de volgende kernwaarden: à Veiligheid: Een fijne, prettige omgeving,

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Inleiding Elke stap is een sprong vooruit OBS de Stapsteen is een school: o Waar je je veilig en geborgen kunt voelen en met respect voor

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015 Inleiding Waar wij samen leren! Wat vinden wij belangrijk op onze school: o De kinderen gaan met plezier naar school en leren er veel.

Nadere informatie

Het cultuurbeleidsplan

Het cultuurbeleidsplan Het cultuurbeleidsplan Hoe maak je een cultuurbeleidsplan voor je school? Hieronder staat het stap voor stap aangegeven. Kom je er niet uit? Meld je dan bij de SIEN icc Helpdesk! Stap 1. Onze school Geef

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie

Beleidsplan Cultuureducatie Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Mozaïek Inleiding Samen sterk voor kwaliteit Deze missie is geformuleerd op grond van de volgende kernwaarden: à Veiligheid: Een fijne, prettige omgeving, waar

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Synergieschool, 15 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Synergieschool, 15 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Synergieschool, 15 mei 2015 Inleiding De synergieschool is een fusie tussen SBO de Balans en Sint Alfonsusschool. Vanaf augustus 2013 zijn SBO de Balans en basisschool St. Alfonsus

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Inleiding Op basisschool Aan de Bron willen we de basis leggen voor het functioneren van de leerlingen later in de maatschappij op cognitief en sociaal gebied.

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool Antonius Buggenum 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie. Deze

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan Basisschool De Steenen brug

Cultuurbeleidsplan Basisschool De Steenen brug Cultuurbeleidsplan Basisschool De Steenen brug Bisschop Lindanussingel 41 6041 LV Roermond telefoon: 0475-316536 email: info@steenenbrug.nl ICC: Karin Sanders e-mail: karinsanders@swalmenroer.nl Directeur:

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Harlekijn Baexem 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar 2014-2015 Basisschool Antonius Dicht bij huis Hoe ontwikkelen we een kader om het cultuureducatieve aanbod dat ons aandient aan te laten sluiten bij ons onderwijs?

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

2016 SIEN academie

2016 SIEN academie Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool Klavertje Vier Eys 05-01-2013 Versie 2.0 Opsteller: Stella Franssen Inhoudsopgave Inleiding 1. Schooltypering 2. 1. Cultuureducatie: begripsomschrijving 2.2 Kerndoelen

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool st. Liduina KelpenOler 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Octopus, 19 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Octopus, 19 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool De Octopus, 19 mei 2015 Inleiding Een school om je als een vis in het water te voelen Octopus is het Griekse woord voor achtpoot. Een octopus heeft acht armen en

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan SBO het Palet. februari 2018

Cultuurbeleidsplan SBO het Palet. februari 2018 Cultuurbeleidsplan SBO het Palet februari 2018 Inleiding Het Palet is een speciale basisschool in Weert. Wij zijn een school waar we er trots op zijn dat wij kinderen mogen begeleiden in hun groei naar

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Leerlingst Haelen 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7.

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7. Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool 1. Definitie 2. Visie 3. Doelen 4. Werkvormen 5. Leerlijnen 6. Materialen 7. Rapportage 8. Budget 9. Evaluatie en bijstelling 10. Leerlijn drama Voorwoord

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Heihorst Heibloem 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

...paspoort naar grenzeloos onderwijs...

...paspoort naar grenzeloos onderwijs... OBS Waarom kiest u voor De Border? Engelse taal in elk lokaal! Wij bereiden onze leerlingen erop voor om goed te functioneren in de hedendaagse samenleving, die zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de kwir neer 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie. Deze visie

Nadere informatie

Inleiding 3. Ons onderwijs 4. Onze omgeving 6. Onze visie op cultuureducatie 6. Onze cultuureducatie doelen 7. Huidige situatie & programma 9

Inleiding 3. Ons onderwijs 4. Onze omgeving 6. Onze visie op cultuureducatie 6. Onze cultuureducatie doelen 7. Huidige situatie & programma 9 Cultuurbeleidsplan Inhoudsopgave Inleiding 3 Ons onderwijs 4 Onze omgeving 6 Onze visie op cultuureducatie 6 Onze cultuureducatie doelen 7 Huidige situatie & programma 9 Gewenste situatie 9 Plan van aanpak

Nadere informatie

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent!

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De missie van onze school: Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De visie van onze school: A: Goed onderwijs, opbrengstgericht Door middel van een gevarieerd lesaanbod

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas

Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas Beleidsplan cultuureducatie OBS de Driepas 1. Algemene doelstelling cultuureducatie 2. Doelen en visie van de school 3. Visie cultuureducatie 4. Beschrijving van de bestaande situatie 5. Beschrijving van

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleidsplan

Cultuureducatiebeleidsplan Cultuureducatiebeleidsplan 2010-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Vraagstelling 1.3 Werkwijze 2. Huidige situatie 2.1 Missie en visie 2.2 Wat doen we nu? 2.3 Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren Verbondenheid, persoonsvorming en betekenisvol onderwijs De Lichtboei Protestants Christelijke Basisschool Luitstraat 7 1312 LH Almere www.lichtboei.nl (036) 536

Nadere informatie

Visie op ouderbetrokkenheid

Visie op ouderbetrokkenheid Visie op ouderbetrokkenheid Basisschool Lambertus Meestersweg 5 6071 BN Swalmen tel 0475-508144 e-mail: info@lambertusswalmen.nl website: www.lambertusswalmen.nl 1 Maart 2016 Inleiding: Een beleidsnotitie

Nadere informatie

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk Cultuureducatie Schoolbrede visie Het Meerrijk visie cultuur Met behulp van cultuureductie willen we kinderen leren op verschillende manieren te kijken, voelen, luisteren en bewegen, zodat ze daar uiting

Nadere informatie

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst Piet Mondriaan 74 VSO DE HELDRING IN AMSTERDAM: MEER ZELFVERTROUWEN DANKZIJ CULTURELE EDUCATIE 75 Dankzij culturele educatie krijgen onze leerlingen meer zelfvertrouwen en zijn ze gelukkiger. Naam: VSO

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

BLAADJE #4. mei 2018

BLAADJE #4. mei 2018 BLAADJE #4 mei 2018 School voor KEES GROEP 1/2 breinvriendelijk onderwijs OBS met engelse les vanaf groep 1 De Koningslinde is een jonge openbare basisschool (obs ) in Vught. In het stadhouderspark, in

Nadere informatie

Ontdek de basisschool

Ontdek de basisschool Ontdek de basisschool SCHOOLVERENIGING Aerdenhout-Bentveld Benieuwd? Nodig jezelf uit! Kennis maken? Laat je inspireren! UITGANGSPUNT Geborgenheid Geborgenheid staat bij ons centraal. Wij willen dat kinderen

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O

Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019. Stichting H 3 O Voldoende is niet goed genoeg.. Strategisch beleidsplan 2015/2019 Stichting H 3 O 1 Bijzonder Wat is het bijzondere van H 3 O? Waarin onderscheidt H 3 O zich, wat maakt het verschil? En wat wil H 3 O waarmaken?

Nadere informatie

Openbare basisschool De school in het Kindcentrum is een openbare basisschool, waar iedereen van harte welkom is, ongeacht maatschappelijke, culturele en levensbeschouwelijke achtergrond. Deze uitgangspunten

Nadere informatie

Wij gaan met plezier naar school.

Wij gaan met plezier naar school. www.schoolbranst.be Wij gaan met plezier naar school. 3...onze visie Onze school is een landelijk gelegen dorpsschool, een groene school, waar we leven in verbondenheid met de natuur en met elkaar en handelen

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018

Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Strategisch beleidsplan Stichting Promes 2015-2018 Voorwoord. De planperiode van 2011-2014 ligt bijna achter ons en geeft ons reden tot nadenken over de doelen voor de komende vier jaar. Als we terugdenken

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

Een geslaagde activiteit

Een geslaagde activiteit Een geslaagde activiteit Toelichting: Een geslaagde activiteit Voor Quest 4 heb ik een handleiding gemaakt met daarbij de bijpassend schema. Om het voor de leerkrachten overzichtelijk te maken heb ik gebruik

Nadere informatie

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl Stappenplan cultuureducatiebeleid Inleiding Dit stappenplan is een handreiking om te komen tot

Nadere informatie

Kunst- en Cultuurschool

Kunst- en Cultuurschool Onze school is een kleinschalige school voor primair basisonderwijs met een sterk kunst- en cultuurprogramma en alles wat daarmee samenhangt. Wij gaan samen met uw kind op weg en geven inspirerend en uitdagend

Nadere informatie

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Christelijke identiteit De Koningin Julianaschool is een open christelijke basisschool. Dat wil zeggen: iedereen is welkom. Daarbij is acceptatie van en respect

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Schakel Ittervoort 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Visie van De Molenberg

Visie van De Molenberg Visie van De Molenberg Kinderen van nu groeien op in een tijd waarin grote veranderingen in rap tempo plaatsvinden. Binnen de digitale samenleving moeten ze hun weg vinden in de overvloed aan informatie.

Nadere informatie

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT

ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT - SCHOOLBROCHURE - Basisonderwijs DE LINDE, Overpelt ONS EIGEN OPVOEDINGSPROJECT In ons Eigen opvoedingsproject (EOP) kan u lezen hoe wij als school onze opvoedingstaak zien.

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

3.1 De missie van de school Onder het motto Kinderen vleugels geven!, willen wij inhoud geven aan onze missie.

3.1 De missie van de school Onder het motto Kinderen vleugels geven!, willen wij inhoud geven aan onze missie. Hoofdstuk 3 Het onderwijskundig beleid 3.1 De missie van de school Onder het motto Kinderen vleugels geven!, willen wij inhoud geven aan onze missie. De Kraanvogel is een school waar kinderen zich prettig

Nadere informatie

Visie Leefschool Toverbol

Visie Leefschool Toverbol Visie Leefschool Toverbol Als katholieke basisschool willen we mee zorg dragen voor de opvoeding en ontwikkeling van elk kind. We zien onze school als een huis met een tuin waarin we de basis leggen voor

Nadere informatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Leerlijnen Cultuureducatie SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Programma Ontwikkelproces SKVR activiteiten in verlengde leertijd Waarom leerlijnen cultuureducatie Van praktijk naar leerlijn Kinderen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit!

Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! Openbaar en betekenisvol: wij dagen de 21 e eeuw uit! zelfbewust eigentijds ambities kritisch ondersteuning open uitdaging ruimdenkend samen ondernemend betrokken oog voor de wereld vrijheid creatief daadkracht

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Actief burgerschap. Sint Gerardusschool Splitting 145 7826 ET Emmen Tel: 0591-622465 gerardusschool@skod.nl

Actief burgerschap. Sint Gerardusschool Splitting 145 7826 ET Emmen Tel: 0591-622465 gerardusschool@skod.nl 2013 Actief burgerschap 0 Sint Gerardusschool Splitting 145 7826 ET Emmen Tel: 0591-622465 gerardusschool@skod.nl Inhoudsopgave Pagina Inleiding 2 Hoofdstuk 1 : 3 Hoofdstuk 2 : : een doel en een middel

Nadere informatie

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap:

De Onderwijsraad heeft in deze zes kerndoelen geformuleerd waar het primair onderwijs aan moet voldoen inzake Actief Burgerschap: Actief Burgerschap Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Actief Burgerschap: een nadere kennismaking 3 3. Actief Burgerschap: een doel en een middel 4 4. Actief Burgerschap: Hoe leren we dit aan? 5 5. Actief

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Zjwiek Roggel 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker 2013-2014 Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs *54. De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging gebruiken om er gevoelens en ervaringen

Nadere informatie

De schoolbrochure. Jenaplanschool Lieven Gevaert. van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS

De schoolbrochure. Jenaplanschool Lieven Gevaert. van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS De schoolbrochure van het GESUBSIDIEERD OFFICIEEL LAGER ONDERWIJS Jenaplanschool Lieven Gevaert 2017-2018 1 Inhoudsopgave 1. Het pedagogisch project van Jenaplanschool Lieven Gevaert... 3 1.1. Inleiding

Nadere informatie

Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien. Strategisch Beleidsplan

Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien. Strategisch Beleidsplan Willem de Zwijgerschool Een wereldplek om te groeien Strategisch Beleidsplan 2015-2019 Missie Midden in de wijk biedt de school een uitdagende omgeving voor kinderen om uit te groeien tot verantwoorde

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE Fonds Cultuureducatie Zwolle en kwaliteit cultuuronderwijs De gemeente Zwolle wil dat alle basisschoolleerlingen een stevige culturele basis krijgen. Hiervoor

Nadere informatie

aan het Curriculum.nu ontwikkelteam Kunst en Cultuur van VONKC en BDD

aan het Curriculum.nu ontwikkelteam Kunst en Cultuur van VONKC en BDD Feedback vijfde consultatieronde, 29 juli 2019 aan het Curriculum.nu ontwikkelteam Kunst en Cultuur van VONKC en BDD Algemeen: De input voor deze vijfde consultatiebijdrage van VONKC en BDD is gebaseerd

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Wie zijn wij? Waar staan wij voor?

Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Wie zijn wij? Waar staan wij voor? Identiteit: wat drijft ons in ons werk? Op onze school is iedereen welkom, ongeacht zijn of haar achtergrond. De Franciscusschool is een Katholieke basisschool, een school

Nadere informatie

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw.

Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. onderwijs Wij medewerkers & wij leerlingen van Stad & Esch maken samen de plek waar ontdekken en leren als vanzelf gaat. Welkom 21e eeuw. April 2012 2 Stad & Esch bereidt leerlingen optimaal voor op de

Nadere informatie

OBS De Dorpsakker Assendelft

OBS De Dorpsakker Assendelft BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP Juni 2018 OBS De Dorpsakker Assendelft Er is maar 1 wereld en die is van ons allemaal (Jitske Kramer) INHOUDSOPGAVE ACTIEF BURGERSCHAP INLEIDING pagina 3 HOOFDSTUK 1: een

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn

Nadere informatie

Onderwijskundige doelen

Onderwijskundige doelen Onderwijskundige doelen Het materiaal van Dit Ben Ik in Brussel beoogt vooral het positief omgaan met diversiteit. Daarom is het ook logisch dat heel wat doelen van het Gelijke Onderwijskansenbeleid aan

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl wat maakt onze school bijzonder? Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen, waarbij wereld oriënterende vakken,

Nadere informatie

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten

Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten Astrid van den Hurk Koers in zicht! Visie, werken in units Kernconcepten De Toverbal, Venray Hoe leren kinderen? De wereld rondom ons In ons hoofd De boekenwereld op school 2. Bostypen Men onderscheidt

Nadere informatie

Verslag werkgroep 11. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1

Verslag werkgroep 11. Middenschool: leer kracht in meervoud. Werksessie 1 Verslag werkgroep 11 19 mei 2009 en 20 mei 2009 25 ste Middenschoolcongres Werkgroep 11 Congresbegeleider: Erik Schrooten Verslaggever: Evelyn Neven Middenschool: leer kracht in meervoud Werksessie 1 Kennismaking

Nadere informatie

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs.

Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009. Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs. Bewegingsonderwijs. Beleidsplan bewegingsonderwijs rkbs Maria Datum: 19-11-2009 Bron: Herziene kerndoelen Basisonderwijs Bewegingsonderwijs Karakteristiek: Kinderen bewegen veel en graag. Dat zien we bijvoorbeeld op het schoolplein

Nadere informatie

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen

Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen Totaalonderwijs Thematisch onderwijs voor alle groepen www.obs-delijster.nl Wij werken vanuit deze uitgangspunten: Wij geven ruimte aan ontwikkeling van kinderen Wij stimuleren zelfstandigheid en zelfreflectie

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden

Erfgoedonderwijs. 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren. 4. Erfgoed in de klas voorbeelden Erfgoedonderwijs 1. Wat is erfgoed? 2. Waarom erfgoedonderwijs? 3. Erfgoedonderwijs en 21e eeuws leren 4. Erfgoed in de klas voorbeelden ERFGOED DOEN! Wat is erfgoed? Wat is erfgoed? Definitie Materiële

Nadere informatie

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs,

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs, B en W nummer 15.0439; besluit d.d. 19 5 2015 Onderwerp Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, 1 juni 2015 Besluiten: 1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof

BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP De Bukehof 2015 2018 Iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen INHOUDSOPGAVE INLEIDING HOOFDSTUK 1 ACTIEF BURGERSCHAP: Een nadere kennismaking HOOFDSTUK 2 ACTIEF

Nadere informatie

Sint Gerardusschool. Schooljaarplan

Sint Gerardusschool. Schooljaarplan Sint Gerardusschool Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Mevr. M.C. Sijmons Adres Splitting 145 Plaats Emmen Telefoon 0591-622465 E-Mail stgerardus@primenius.nl Datum 19-7-2018 Inhoudsopgave Voorwoord...

Nadere informatie

Jaar School Schoolleider Datum

Jaar School Schoolleider Datum JAARPLAN Jaar School Schoolleider Datum Inleiding 2015-2016 Jaar Megelsheim Jos van Gerven September 2015 In ons Jaarplan geven we onze onderwijskundige beleidsvoornemens aan voor komend schooljaar. JAARVERSLAG

Nadere informatie

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen

Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen Vijf opdrachten voor het Katholiek Basisonderwijs in Vlaanderen 1. Werken aan een schooleigen christelijke identiteit 2. Werken aan een geïntegreerd onderwijsinhoudelijk aanbod 3. Werken aan een stimulerend

Nadere informatie

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015

Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 Waarom Wetenschap en Techniek W&T2015 In het leven van alle dag speelt Wetenschap en Techniek (W&T) een grote rol. We staan er vaak maar weinig bij stil, maar zonder de vele uitvindingen in de wereld van

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie