Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Octopus, 19 mei 2015

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Octopus, 19 mei 2015"

Transcriptie

1 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool De Octopus, 19 mei 2015

2 Inleiding Een school om je als een vis in het water te voelen Octopus is het Griekse woord voor achtpoot. Een octopus heeft acht armen en drie harten. De acht armen symboliseren de acht groepen van de basisschool. De drie harten geven aan welke groepen bewoners er in de BMV vertegenwoordigd zijn: de school, de kinderopvang en het gemeenschapshuis(de verenigingen). De octopus is een zeer intelligent dier, dat zowel leer- als speelgedrag vertoont. De octopus heeft acht armen die beschermen en geborgenheid symboliseren. Die acht buigzame armen bewegen onafhankelijk van elkaar waardoor de omgeving kan worden afgetast en nieuwe ontdekkingen worden gedaan. De octopus kan zijn kleur aanpassen aan de omgeving. Is daardoor flexibel, past zich gemakkelijk aan aan zijn omgeving en aan veranderingen om zich heen, de maatschappij. De octopus gebruikt inkt om te overleven; op school kunnen de kinderen niet zonder inkt. De letters van de naam duiden verschillende kenmerken, uitgangspunten van onze nieuwe organisatie aan: O originaliteit, ontwikkelen van vaardigheden C communicatie, creativiteit T transparantie, thuis voelen O ongedwongen, openheid P positivisme, plezier U uniek, uitdaging S spontaan, spelenderwijs, samenwerken Bs. De Octopus is ontstaan uit een fusie van de voormalige scholen:bs. Heide en bs. de Mortel in Swalmen. Op dit moment bezoeken zo n 315 kinderen, verdeeld over 11 groepen, onze school. Het team bestaat uit 22 medewerkers. Ons onderwijs Op onze school proberen wij een sfeer te creëren waarin het kind zich optimaal kan ontwikkelen. Om dit mogelijk te maken beschikken wij over een enthousiast en gekwalificeerd team. Een goede samenwerking met de ouders vinden wij zeer belangrijk. Onze school is onderverdeeld in clusters. Iedere cluster heeft een clustercoördinator. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie in het cluster. In het schooljaar wordt een middenkader ingericht. Het middenkader van de Octopus bestaat uit 2 bouwcoördinatoren, 2 interne begeleiders en de directeur. Samen bewaken zij de voortgang en de doorlopende lijn binnen de onderwijsorganisatie en initiëren verbeterprocessen daar waar nodig.

3 In de onderbouw op onze school wordt spelen en werken gecombineerd. Vanaf groep 3 werken we vanuit het directe instructiemodel, waarbij de groep wordt opgedeeld in drie instructieniveaus. Hierbij kunnen instructiegroepen geformeerd worden met leerlingen uit het gehele cluster. De instructie wordt voornamelijk via het digitale bord aangeboden. Onze omgeving Samen met de Kinderopvang en de Stichting Gemeenschapshuizen bewonen we deze nieuwe Brede Maatschappelijke Voorziening in Swalmen. We werken ook samen met BC Broekhin Swalmen. Swalmen is een gemeente met veel natuur en ruimte. We kennen daarnaast een aantal monumenten: Resten van de Romeinse weg van Heerlen naar Xanten, het voormalig Kasteel Ouborg, Kasteel Hillenraad, de Sint- Dionysiuskerk, Kasteelboerderij Zuidewijck Spick, Landhuis Graeterhof, de Sint- Lambertuskerk, het Oude Raadhuis aan de Markt, het oude Station Swalmen, landweer De Wolfsgraaf, de Grafheuvels aan de Kroppestraat, de Grafheuvels op de Bosberg (Bosberg) en Grietjens Gericht. Swalmen heeft een eigen dialect, het Swalms (Zjwaams). Het gratis openluchtfestival Sjwaampop wordt al sinds begin jaren '80 georganiseerd op de markt in Swalmen. Sinds 1967 vindt er jaarlijks in Swalmen een Kindervakantiewerk (KVW) plaats. Er zijn ook een aantal verenigingen actief in Swalmen, waaronder Milieu- en Heemkunde Vereniging Swalmen, Jeugdvereniging Jong Nederland Swalmen, Harmonie Amicitia Boukoul, Koninklijke Harmonie St. Caecilia (1852), Swalmens Liedertafel (De Zangk), Gemengd koor A Cappella, Jeugd vastelaovesvereiniging "De Erpelkes", Trommel en fluiterkorps "Heide". Wij werken samen met de Harmonie en het Trommel- en Fluiterkorps Heide. Onze visie op cultuureducatie Cultuureducatie geeft vorm aan een aantrekkelijke en inspirerende visie op leren. Leren lukt alleen als het betekenisvol is. Cultuureducatie kan een bindende factor zijn tussen de traditionele schoolvakken en zo de theoretische kennis omvormen tot doorleefde kennis. (I) Activiteiten van culturele aard kunnen er tevens voor zorgen dat er gevarieerder gebruik gemaakt wordt van de meervoudige intelligentie. (II) Door meer te weten te komen van cultuuruitingen en vervolgens deze ook eigen te maken wordt de persoonlijkheid van de leerling verder gevormd. (III) Culturele activiteiten mogen ook uitgevoerd worden als een extraatje. Het hoeft niet persé bij de andere vakgebieden aan te sluiten.(iv)

4 De plek van cultuureducatie bij ons op school We zetten cultuureducatie in bij de ontwikkeling van woordenschat en de ontwikkeling van sociaal- emotionele vaardigheden bij kinderen. Onze cultuureducatie doelen Bij de invulling van cultuureducatie streven we naar een programma op maat van de school waarbij we uiteindelijk ernaar streven dat het onderwijsprogramma leerlingen de mogelijkheid biedt hun creatieve talent te ontplooien en hun kennis op het gebied van kunst, erfgoed en media te ontwikkelen en te verbinden met hun kennis op andere gebieden. Deze invulling binnen het onderwijsprogramma is gericht op persoonsvorming en de ontwikkeling van sociaal- emotionele en motorische vaardigheden. Cultuureducatie valt onder het leergebied Kunstzinnige oriëntatie. Dit leergebied omvat drie kerndoelen: 54 Leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren. 55 Leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. 56 Leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. Het doel van cultuureducatie op onze school is: maak een keuze uit: o We verbreden ons lesaanbod met cultuureducatie. We zetten een/verschillende extra vakken op het rooster o We gebruiken cultuureducatie om lessen te verrijken. We werken ons regulier onderwijs uit met cultuureducatie. o We vervangen lessen door cultuureducatie. We werken zo op een andere manier aan onze onderwijsdoelen: we zetten activiteiten cultuureducatie als alternatief in. De verdere doelstellingen voor cultuureducatie zijn onder te verdelen in vier soorten doelstellingen: 1. Inhoudelijke doelen 2. Educatieve doelen 3. Ervaringsgerichte doelen 4. Ontwikkelingsgerichte doelen Wij vinden belangrijk: 1. Inhoudelijke doelen. maak een keuze uit: o Opbouw culturele bagage van leerlingen - kennis en inzicht vergroten

5 - ontdekken - plezier en waardering ontwikkelen o Leren over cultuur, erfgoed en media: leren is niet alleen vaardigheden opdoen, maar ook beleven, ontdekken, ervaren, houding, etc. Al deze facetten komen afwisselend aan bod gedurende de basisschoolperiode. o Bevordering van cultuurbeleving; leerlingen moeten de kans krijgen cultuur te voelen, te ervaren en te ontdekken. o Kennismaking met cultuur, erfgoed en media. o Een brede blik ontwikkelen; openstaan voor het onbekende. 2. Educatieve doelen. maak een keuze uit: o Verrijking van het schoolklimaat en de onderwijskundige leeromgeving. o Cultuureducatie biedt inspiratie voor vernieuwingen, zoals integrale aanpak, verrijking WO- thema s, samenwerking, onderzoekend leren, etc. o Cultuureducatie doet een beroep op meer dan alleen cognitieve vaardigheden, ook voor de leerkrachten. o Leerlingen ontdekken dat thematisch onderwijs niet alleen binnen het schoolgebouw plaatsvindt, maar zeker ook daarbuiten. Levensecht leren! o De activiteiten dienen aan te sluiten bij het niveau en de belevingswereld van de leerlingen. 3. Ervaringsgerichte doelen. maak een keuze uit: o Bevordering van cultuurparticipatie nu en later. o Leerlingen ontdekken wat hun talenten zijn en waar de interesse ligt. Ontdekken waar je goed in bent! o Bevordering sociale cohesie en versterking van burgerschap; maatschappelijke betrokkenheid vergroten. o Ontwikkelen positieve houding ten aanzien van kunst en cultuur. o Meer waardering voor multi- culturele samenleving door kennismaking met andere culturen (kerndoel 38). o Kinderen moeten kunnen ervaren/ontdekken dat iedereen cultuur op zijn eigen manier kan beleven. Er zijn vele culturen in ons land en verspreid over de hele wereld. Kinderen moeten leren om een eigen mening te vormen en te leren kijken naar verschillen/overeenkomsten tussen diverse culturen. Ervaren en ontdekken wat de ideeën zijn achter verschillende culturen en begrijpen dat de waarde ervan voor iedereen anders kan zijn. 4. Ontwikkelingsgerichte doelen. maak een keuze uit: o Leerlingen kennis laten maken met de culturele omgeving (lokaal, regionaal, provinciaal). o Gebruik maken van de culturele omgeving van de school en hierdoor hun kijk op de omgeving verrijken. o Horizon van leerlingen verbreden door op zoveel mogelijk manier en geïntegreerd in diverse (vak) gebieden cultuureducatie aan te bieden.

6 o Ervaren door doen een beroep doen op andere intelligenties zoals fantasie, creativiteit en nieuwsgierigheid. o Leerlingen leren zich te uiten door middel van kunst en cultuur (expressie). o Werken met, leren van en onderzoeken van materialen waarmee ze normaal niet zo vlug in contact komen. Dingen leren door ergens heen te gaan, nader te bekijken, en dergelijke. Ons programma cultuureducatie Per leerjaar wordt het cultuur educatieve programma vastgesteld aan de hand van de geformuleerde doelen en afgeleid van de plek. Vervolgens worden daar passende culturele activiteiten bij gezocht of ontwikkeld door de school en/of de partners. Dit schooljaar beginnen we met het inventariseren bij welke lessen we cultuureducatie het beste kunnen aanhaken, met als invalshoek dat cultuureducatie in dienst staat van het onderwijs. We inventariseren welke activiteiten het team nu al doet en welke nu nog niet, die wel wenselijk zijn in de toekomst. Hiervoor gebruiken we onder andere inventarisaties die bij de totstandkoming van het cultuurbeleidsplan zijn gemaakt (zie volgende pagins a). Daarnaast organiseren we vanaf volgend schooljaar een cultuurweek met een schoolbreed thema. Aan het einde van dit programma evalueren we de aanpak en het proces en stellen we doelen voor het volgende programma vast.

7 Plannen op het gebied van ICC voor het schooljaar BS De Octopus groep 1 en 2 Discipline Tekenen Beeldende vorming Muziek Literatuur Dans en beweging Foto/film en video Actief (expressie) Zelf tekenen bij thema s Kleuterplein, crea- middag, maandtekening voor rapportfolio. Tijdens de thema s van Kleuterplein zijn er beeldende activiteiten en tijdens de crea- middag Ook is er een thema kunst. Tijdens verjaardagen wordt er muziek gemaakt, een muziekleerkracht bezoekt regelmatig de klas en maakt muziek met de kinderen en in de thema s van Kleuterplein zitten muzieklessen. Verhalen naspelen en zelf vertellen aan de hand van prenten. Ook maken de kinderen zelf boekjes. Zelf dansen tijdens crea en lessen uit de thema s. Dansen tijdens de gymlessen (o.a. dansspetters). Uitvoering bij carnaval en het eindejaarsfeest. We maken bij veel activiteiten uit Kleuterplein zodat de kinderen aan het eind van het thema deze foto s kunnen bekijken. Receptief (kijken en luisteren) Samen kijken naar tekeningen, luisteren naar de uitleg van de leerkracht. Tijdens het thema kunst komt er een kunstenaar in de klas. Hij legt veel uit over zijn werk en laat kunstwerken zien. Liedjes beluisteren, klankhoogtes vaststellen. Ook luisteren we naar muziekfragmenten en kunnen hier gevoelens bij plaatsen. Luisteren naar verhalen (waaronder het themaverhaal), Digitale prentenboeken beluisteren. Luisteren naar de muziek en de uitleg die bij het dansje hoort. Kijken naar dansjes van anderen. De kinderen krijgen foto s van zichzelf in hun rapportfolio s. Ouders en kinderen bekijken deze foto s. Reflectief (beoordelen) Samen beoordelen wat we hebben gemaakt, we bekijken de tekeningen en zeggen wat we zien, wat er goed is gegaan en wat erg moeilijk was om te tekenen. We stellen van tevoren vragen op voor de kunstenaar en gaan in gesprek over zijn werk. Aan het eind van het thema organiseren we een tentoonstelling van alle gemaakt werken. Lessen in Kleuterplein gaan soms over het beoordelen van muziekfragmenten. Samen kijken naar de platen en vertellen waarover het boek zijn kunnen gaan, aan de hand van de pictogrammen wie- weet- waar en het stellen van luistervragen bij een boek. Aangeven of de dansjes van anderen mooi, moeilijk, makkelijk zijn. Kinderen beoordelen de foto en de activiteit in het raportfolio.

8 Plannen op het gebied van ICC voor het schooljaar BS De Octopus groep 3 en 4 Discipline Tekenen Actief (expressie) Werken met verschillende tekentechnieken en - materialen Receptief (kijken en luisteren) Kijken naar teken- en schilderwerk a.d.h.v. plaatmateriaal (o.a. boeken) Reflectief (beoordelen) Bespreken van gemaakte tekeningen Beeldende vorming Knutselwerkjes met verschillende materialen n.a.v. projecten. (o.a. dierendag,herfst, st. Maarten, sinterklaas, kerst, carnaval, lente, Pasen, zomer) Kijken naar resultaten van beeldende vorming a.d.h.v. kunstwerkjes die bij de creamiddag gemaakt zijn Bespreken van gemaakte werkstukjes: hoe is dit gemaakt, met welk materiaal, wat drukt dit werkstuk uit, vind je het mooi etc. Muziek 1 x per week muziekles van vakleerkracht. Liedjes zingen. Themaliedjes behorend bij de leesmethode Luisteren muziek CD s Liedteksten nabespreken Literatuur Voorlezen Kinderboekenschrijver Luisteren naar verhalen. Samen praten over beluisterde verhalen en gedichten Dans en beweging Dansante vorming tijdens de gymlessen en crea. Kijken naar dansjes van groepsgenootjes Dansjes evalueren Foto/film en video Toneel / theater Foto s maken. Foto s bekijken Nabespreking in de groep Zelf toneeltjes/drama spelen in de klas Bezoek aan toneelvoorstelling CK- theater Evalueren van toneeltjes Cultureel erfgoed KOKEN Bezoek aan boerderij, boswandeling met gids van Staatsbosbeheer. Tijdens de creamiddag in groepjes koken. Luisteren en kijken naar verhalen en foto s van monumenten in Swalmen Ruiken, proeven en voelen. Recepten lezen. Knutselwerk hierover maken Smaak beoordelen, product bekijken en dit bespreken. Sinterklaasviering, Kerstviering, carnaval, Paasviering, Eindejaarsviering, opzetten van de CREA onderbouw, Communieles met bijbehorende activiteiten.

9 Plannen op het gebied van ICC voor het schooljaar BS De Octopus groep 5 en 6 Discipline Tekenen Actief (expressie) De verschillende opdrachten tijdens de crea- middag. Receptief (kijken en luisteren) Verschillende tekentechnieken aanbieden. Reflectief (beoordelen) Het is belangrijker dat een kind goed zijn best doet, dan het resultaat. Beeldende vorming Verschillende opdrachten tijdens de crea- middag. Denk aan brooddeeg, figuurzagen, solderen enz Bezoek aan toneelvoorstelling CK theater. Aanbieden van verschillende technieken tijdens de crea- middag Niet het product, maar het proces beoordelen. Hoe heeft een kind eraan gewerkt. Meegedaan met het Limburgs blaasmuziek festival in Born. Muziek Muziekles van Wim Suilen. Onderdeel van de crea- middag. In groep 5b een muzikale kring op vrijdag. Aanleren van verschillende aspecten van muziek. Niet alleen zingen maar ook muziek maken enz Niet het resultaat, maar de inzet van de kinderen beoordelen. Literatuur Activiteiten rondom de Kinderboekenweek. De voorleesstoel in de klas. Kinderen lezen zelf voor. Voorlezen aan de kinderen. Een bibliotheek op school of in de klas. Zorgen dat de kinderen enthousiast worden. Resultaat is niet belangrijk. Dans en beweging Tennisles in groep 5. De sportolympiade in Roermond. Meedoen is belangrijker dan winnen. Gymlessen. Foto/film en video Tijdens de geschiedenislessen hebben de kinderen zelf in een film over de prehistorie gespeeld. Filmpjes op internet bekijken bij de verhalen van geschiedenis. Luisteren naar de geschiedenisverhalen.

10 Plannen op het gebied van ICC voor het schooljaar BS De Octopus groep 7 en 8 Discipline Tekenen Actief (expressie) Tekenlessen in de klas Creamiddag: Tekentechnieken; Schilderen op doek; Schilderen van dienbladen. Thema: Swalmen, vroeger en nu : Kunstwerk maken over eigen gekozen onderwerp m.b.t. het thema. Receptief (kijken en luisteren) Diavoorstelling bekeken over het surrealisme. Voorafgaande een tekenopdracht, werken van kunstenaars bekijken. Reflectief (beoordelen) Rapportfolio: tekeningen van kinderen worden beoordeeld en in het rapportfolio toegevoegd. Beeldende vorming Creamiddag: Masker van gips Dieren van vilt Origami Mandala s Dromenvangers Pitriet Boomhut Mobiel van brooddeeg Vilten Kijkdoos maken Juwelenkistje Octopus maken Inrichten van een museum (thema Swalmen) Kinderen elkaars kunstwerken laten beoordelen voor uiteindelijk museum Uitstapje Historie Huis Kinderen elkaars kunstwerken laten beoordelen voor uiteindelijk museum Uitstapje Historie Huis Thema Swalmen, vroeger en nu : Kunstwerk maken (allerlei materialen, knn. hebben eigen inbreng). Muziek Vakleerkracht: crea: Boomwackers Klankstaven Ritmisch klapspel Zang Ritmes Meedoen aan Korenslag in samenwerking met het CK theater. Optreden binnen Muziekfeest in de Oranjerie. Kerstkoor Musical groep 8 Muziekquiz afnemen binnen de groepen. Karaoke via het DigiBord. Auditeren musical groep 8. Auditie musical groep 8.

11 Literatuur E- mailtjes naar Nepomuk: link leggen tussen de gastschool en cultuur. E- mail vertalen vanuit India. Boekverslagen Spreekbeurten Projectweken taal: Maken van informatieboekjes Beroepengids Schrijven van verhalen spreekbeurten Spreekbeurten Gedichten voordragen 4/5 mei. Dans en beweging 1 keer per week twee uur gymles. Musical groep 8. Optredens carnaval/eindejaarsfeest. Paasmarkt: buikdansen Yoga/mediteren Musical groep 8 Choreografie musical Foto/film en video Foto s Swalmen vroeger bekijken en hierom bekende / herkenbare begrippen opschrijven. Websites bouwen PowerPoint maken Uitstapje HistorieHuis Film van Anne Frank Project Hollandse Waterlinie Foto s Swalmen vroeger bekijken en hierom bekende / herkenbare begrippen opschrijven. A.d.h.v. een opdrachtenblad foto s bekijken in het HistorieHuis. Foto s Swalmen vroeger bekijken en hierom bekende / herkenbare begrippen opschrijven. A.d.h.v. een opdrachtenblad foto s bekijken in het HistorieHuis.

12 Het culturele veld in onze omgeving 1. Voor contactgegevens van culturele experts (cultureel veld) en ontwikkelde producten kijken we op de culturele kaart bij SIEN, à kopje op de kaart. Culturele experts in onze omgeving zijn: Auks movement play Context communicatie, coaching & educatie ECI Cultuurfabriek Cuypershuis Roermond Kunstenaar Marcel van Hoef Combinatiefunctionaris Cultuur Marjolein Peeters Stichting Oude Kerkhof Bezoekerscentrum Leudal Reinigingsdienst Maasland De Zongofamilie Atelier Leudal Theaterrabarber Charlie Silvrants Atelier Labyrint Beeldend Kunstenaar Edith Madou Jos van Rens Creatief Marmiek, educatieve projecten op maat Myouthic Gemeentemuseum Het Land van Thorn Tante Thee Theater Het Roerdriehoek Museum 2. Voor thema s en lessuggesties kijken we op de website van Cultuurpad, à kopje thema s. 3. Ons eigen netwerk bestaat al uit: 4. Onze eigen talenten en die van elkaar (collega s, ouders, kinderen, vrijwilligers) ontdekken we met het talentenspel!

13 ICC & netwerk Swalm en Roer We stellen zelf onze hulpvragen. Vanuit de plek van cultuureducatie op onze school stellen we vragen aan het culturele veld in de omgeving. Onze ICC- er helpt daar waar nodig met aanvullende suggesties en inhoud. Voor het organiseren van onze cultuureducatie, het delen van onze ervaringen en het bijhouden van de culturele ontwikkeling van kinderen maken wij gebruik van de binnen SIEN beschikbaar gestelde mogelijkheden (dit is een optie). Wij werken in clusterverband samen. Voor het delen van kennis en ervaringen en het bijhouden van onze inhoudelijke expertise maken wij gebruik van het Swalm en Roer brede netwerk cultuureducatie. Wij ontwikkelen onze cultuureducatie Van Scenario 2: Op Reis! Naar Scenario 2: Op Reis!

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Kempke, 14 mei 2015 Inleiding Basisschool 't Kempke is van oorsprong een katholieke basisschool. Deze levensovertuiging is de inspiratiebron voor de waarden van

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Inleiding Elke stap is een sprong vooruit OBS de Stapsteen is een school: o Waar je je veilig en geborgen kunt voelen en met respect voor

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool De Steenen brug, 14 mei 2015 Inleiding Waar wij samen leren! Wat vinden wij belangrijk op onze school: o De kinderen gaan met plezier naar school en leren er veel.

Nadere informatie

Het cultuurbeleidsplan

Het cultuurbeleidsplan Het cultuurbeleidsplan Hoe maak je een cultuurbeleidsplan voor je school? Hieronder staat het stap voor stap aangegeven. Kom je er niet uit? Meld je dan bij de SIEN icc Helpdesk! Stap 1. Onze school Geef

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie

Beleidsplan Cultuureducatie Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Mozaïek Inleiding Samen sterk voor kwaliteit Deze missie is geformuleerd op grond van de volgende kernwaarden: à Veiligheid: Een fijne, prettige omgeving, waar

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Synergieschool, 15 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Synergieschool, 15 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Synergieschool, 15 mei 2015 Inleiding De synergieschool is een fusie tussen SBO de Balans en Sint Alfonsusschool. Vanaf augustus 2013 zijn SBO de Balans en basisschool St. Alfonsus

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar 2014-2015 Basisschool Antonius Dicht bij huis Hoe ontwikkelen we een kader om het cultuureducatieve aanbod dat ons aandient aan te laten sluiten bij ons onderwijs?

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan Basisschool De Steenen brug

Cultuurbeleidsplan Basisschool De Steenen brug Cultuurbeleidsplan Basisschool De Steenen brug Bisschop Lindanussingel 41 6041 LV Roermond telefoon: 0475-316536 email: info@steenenbrug.nl ICC: Karin Sanders e-mail: karinsanders@swalmenroer.nl Directeur:

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleidsplan

Cultuureducatiebeleidsplan Cultuureducatiebeleidsplan 2010-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Vraagstelling 1.3 Werkwijze 2. Huidige situatie 2.1 Missie en visie 2.2 Wat doen we nu? 2.3 Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Inleiding Op basisschool Aan de Bron willen we de basis leggen voor het functioneren van de leerlingen later in de maatschappij op cognitief en sociaal gebied.

Nadere informatie

2016 SIEN academie

2016 SIEN academie Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool Klavertje Vier Eys 05-01-2013 Versie 2.0 Opsteller: Stella Franssen Inhoudsopgave Inleiding 1. Schooltypering 2. 1. Cultuureducatie: begripsomschrijving 2.2 Kerndoelen

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan SBO het Palet. februari 2018

Cultuurbeleidsplan SBO het Palet. februari 2018 Cultuurbeleidsplan SBO het Palet februari 2018 Inleiding Het Palet is een speciale basisschool in Weert. Wij zijn een school waar we er trots op zijn dat wij kinderen mogen begeleiden in hun groei naar

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Heihorst Heibloem 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Harlekijn Baexem 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Leerlingst Haelen 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk?

Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? Doorgaande leerlijnen cultuureducatie, hoe werkt dat in de praktijk? www.kunstedu.nl info@kunstedu.nl 06 11322235 www.kunstedu.nl Cultuureducatie denkkader: VISIE verankering cultuurmenu verankering cultuurmenu

Nadere informatie

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker 2013-2014 Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs *54. De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging gebruiken om er gevoelens en ervaringen

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Kijk je rijk. Primair Onderwijs groep 5 en 6 Docentenhandleiding Educatieprogramma Kijk je rijk Primair Onderwijs groep 5 en 6 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma Kijk je rijk

Nadere informatie

Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael.

Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael. 01-2008 Pagina 1 van 6 Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael. Visie Samen leren - samen groeien, waarin ontmoeting tussen jong en oud,

Nadere informatie

cursusjaar kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier voor de basisschool

cursusjaar kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier voor de basisschool cursusjaar 2018 2019 Kunst aan de basis Cursusaanbod Muziekschool Kunstbedrijven Westerkwartier voor de basisschool aanbod voor de groep Bewegen met muziek CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT Cultuureducatie

Nadere informatie

Dit ben ik: selfies en portretten

Dit ben ik: selfies en portretten Docentenhandleiding Educatieprogramma Dit ben ik: selfies en portretten Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3

Nadere informatie

Inleiding 3. Ons onderwijs 4. Onze omgeving 6. Onze visie op cultuureducatie 6. Onze cultuureducatie doelen 7. Huidige situatie & programma 9

Inleiding 3. Ons onderwijs 4. Onze omgeving 6. Onze visie op cultuureducatie 6. Onze cultuureducatie doelen 7. Huidige situatie & programma 9 Cultuurbeleidsplan Inhoudsopgave Inleiding 3 Ons onderwijs 4 Onze omgeving 6 Onze visie op cultuureducatie 6 Onze cultuureducatie doelen 7 Huidige situatie & programma 9 Gewenste situatie 9 Plan van aanpak

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Sprekende Portretten

Sprekende Portretten Docentenhandleiding Sprekende Portretten Sprekende Portretten Jacob Cuyp, Michiel Pompe van Slingelandt, 1649 Primair Onderwijs Groep 4 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling programma..

Nadere informatie

Huisje, boompje, beestje

Huisje, boompje, beestje Docentenhandleiding Educatieprogramma Huisje, boompje, beestje Primair Onderwijs groep 1 en 2 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3 Programma:

Nadere informatie

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN

OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN OBSERVATIELIJST van de MUZISCHE ONTWIKKELING Van kleuters IN 5 CATEGORIEËN Mijn muzisch enthousiasme Mijn muzische durf en creativiteit Mijn relatie met en begrip van de kunsttalen Mijn muzische expressie

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk Cultuureducatie Schoolbrede visie Het Meerrijk visie cultuur Met behulp van cultuureductie willen we kinderen leren op verschillende manieren te kijken, voelen, luisteren en bewegen, zodat ze daar uiting

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Schilderspraktijken. Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851. Primair Onderwijs groep 7 en 8 Docentenhandleiding Educatieprogramma Schilderspraktijken Ary Lamme, Ary Scheffer aan het werk in het atelier, 1851 Primair Onderwijs groep 7 en 8 Inhoud Het Dordrechts Museum...p. 3 Algemene doelstelling

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan?

Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? Je culturele vermogens, hoe werk je eraan? kunst & maatschappij context biedt (bronnen voor) context aan legt verbanden culturele instelling of externe vakdocent leerkracht of docent tussen leerstof analyseren

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO.

Ook voor de basisschool zijn nieuwe er kerndoelen gemaakt die duidelijk aansluiten bij de kerndoelen van de onderbouw VO. CKV kerndoelen en eindtermen Er zijn duidelijke doorlopende leerlijnen van het basisonderwijs naar de onderbouw en het onderbouw naar de bovenbouw. De betreffende, ook wettelijk verplichte kerndoelen en

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool st. Liduina KelpenOler 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015

Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Dans & drama o.b.s. De Eiber Dedemsvaart Januari 2015 Inleiding 2 INLEIDING DANS Leerlingen in het basisonderwijs dansen graag. Het sluit aan bij hun natuurlijke creativiteit, fantasie en bewegingsdrang.

Nadere informatie

Cultuurplan basisschool De Regenboog

Cultuurplan basisschool De Regenboog Cultuurplan basisschool De Regenboog (2015-2016) Dukdalf 28 3961 LA Wijk bij Duurstede 1 Dit beleidsplan omvat de volgende punten: Wat is onze visie op cultuur? Wat willen we dit jaar veranderen? Hoe pakken

Nadere informatie

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7.

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7. Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool 1. Definitie 2. Visie 3. Doelen 4. Werkvormen 5. Leerlijnen 6. Materialen 7. Rapportage 8. Budget 9. Evaluatie en bijstelling 10. Leerlijn drama Voorwoord

Nadere informatie

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied.

JANUARI 2014. leerlingen nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Vrijwilligers zullen vanuit school begeleid worden op vakinhoudelijk en didactisch gebied. UITGAVE NR 2 ATELIER SPECIAAL JANUARI 2014 Eerste Atelier Speciaal een groot succes In november vond de eerste Atelier Speciaal plaats op Olivijn. Mede dankzij een groep van 16 enthousiaste vrijwilligers

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de kwir neer 24042015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie. Deze visie

Nadere informatie

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk

Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Thema-overzicht Thema-overzicht Reclame maken, doe je zo! Groep 6 Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk Kern van het thema Het thema Functies

Nadere informatie

Agenda onderwijsavond bovenbouw

Agenda onderwijsavond bovenbouw Agenda onderwijsavond bovenbouw Kerndoelen PO Referentieniveaus Onderwijsinhoud op de Bron Wat komt er aan bod in groep 6-7-8 Leren in de echte wereld Kerndoelen PO: Wat moeten kinderen kennen en kunnen

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Zjwiek Roggel 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Beleidsplan Kunst en Cultuur

Beleidsplan Kunst en Cultuur Beleidsplan Kunst en Cultuur CBS De Regenboog Zandbos 48 2134 DE Hoofddorp 023 5634514 info@deregenbooghoofddorp.nl Ali Middel Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 3 1.1 Doel van het beleidsplan 3 1.2 Onze

Nadere informatie

Grote Klus Thema : Cultuur

Grote Klus Thema : Cultuur Grote Klus Thema : Cultuur Bij cultuur horen : muziek drama beeldend dans erfgoed foto/film - literatuur Als je 5 opdrachten maakt en laat aftekenen, mag je meedoen met onze speciale cultuur viering. Als

Nadere informatie

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school. TITEL: Leerjaar Groep 3 en 4. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - blinde rups (lesformat) Een muziekles in aansluiting op het dagproject Een beestenboel op school.

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

OBS De Dorpsakker Assendelft

OBS De Dorpsakker Assendelft BELEIDSPLAN ACTIEF BURGERSCHAP Juni 2018 OBS De Dorpsakker Assendelft Er is maar 1 wereld en die is van ons allemaal (Jitske Kramer) INHOUDSOPGAVE ACTIEF BURGERSCHAP INLEIDING pagina 3 HOOFDSTUK 1: een

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

Ontdek de basisschool

Ontdek de basisschool Ontdek de basisschool SCHOOLVERENIGING Aerdenhout-Bentveld Benieuwd? Nodig jezelf uit! Kennis maken? Laat je inspireren! UITGANGSPUNT Geborgenheid Geborgenheid staat bij ons centraal. Wij willen dat kinderen

Nadere informatie

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op]

Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] Nieuw in Tilburg! [Geef tekst op] +31613021720 Info@muziekschoolmontauban.nl www.muziekschoolmontauban.nl Over Muziekschool Montauban Muziekschool Montauban staat voor de bereikbaarheid van muziekles voor

Nadere informatie

Doorlopende leerlijnen (groep 1-8) voor kunst- en erfgoededucatie binnen de basisschool, inclusief teamcursus!

Doorlopende leerlijnen (groep 1-8) voor kunst- en erfgoededucatie binnen de basisschool, inclusief teamcursus! Drama Dans Muziek Beeldend Media Erfgoed & Minitheater-Blikopener Doorlopende leerlijnen (groep 1-8) voor kunst- en erfgoededucatie binnen de basisschool, inclusief teamcursus! Kunst- en erfgoededucatie

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl Stappenplan cultuureducatiebeleid Inleiding Dit stappenplan is een handreiking om te komen tot

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 5 en 6 Inleiding De museumles is onderdeel van een lessenreeks met receptieve, reflectieve en actieve onderdelen: - 2 voorbereidende lessen op school door eigen leerkracht

Nadere informatie

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst

Piet Mondriaan. Inspirators voor de toekomst Piet Mondriaan 74 VSO DE HELDRING IN AMSTERDAM: MEER ZELFVERTROUWEN DANKZIJ CULTURELE EDUCATIE 75 Dankzij culturele educatie krijgen onze leerlingen meer zelfvertrouwen en zijn ze gelukkiger. Naam: VSO

Nadere informatie

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst

Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Museum De Buitenplaats Kijken is een kunst Groep 5 Thema- overzicht Thema- overzicht Kijken is een kunst Groep 5 Museum De Buitenplaats Kern van het thema Mensen laten graag iets van zichzelf aan anderen

Nadere informatie

Optische illusie en gezichtsbedrog

Optische illusie en gezichtsbedrog Start Hoe gaan het doen Wat gaan klaarleggen Betekenis of Hoe vergroten hun Wat is rol bij deze Optische illusie en gezichtsbedrog We denken met de leerlingen na over optische illusie en gezichtsbedrog.

Nadere informatie

danstheater Iedereen kan dansen KUNSTHUIS Danstheater IMPRO VI stimuleert het plezier in beweging via expressie het is toegankelijk voor iedereen.

danstheater Iedereen kan dansen KUNSTHUIS Danstheater IMPRO VI stimuleert het plezier in beweging via expressie het is toegankelijk voor iedereen. danstheater Iedereen kan dansen Danstheater IMPRO VI stimuleert het plezier in beweging via expressie het is toegankelijk voor iedereen. KUNSTHUIS open academie lingewaard www.openacademie.nl t is de lazersklas?

Nadere informatie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie

Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Basis Groep: AGL fase 1 Vak: Culturele oriëntatie en creatieve expressie Kerndoelen: Verwerking binnen de lessen van de andere leergebieden. ICT, digibord, creatieve materialen Culturele oriëntatie en

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Welkom in onze klas Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen

Nadere informatie

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika

Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Plan van aanpak horizon verbreden Zuid-Afrika Welk gebied heb je gekozen? Het gekozen thema voor horizon verbreden is Zuid-Afrika. Ik ben zelf 4 keer in Zuid-Afrika geweest voor vrijwilligerswerk en ga

Nadere informatie

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo)

Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Kunst en cultuur (PO-havo/vwo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw havo/vwo onderbouw exameneenheden havo/vwo bovenbouw exameneenheden Vakkernen 1. Produceren en presenteren 54:

Nadere informatie

Alles over. Moet je doen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Moet je doen. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen

kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen kunstbedrijven westerkwartier Kunst aan de basis Cursusaanbod voor de basisscholen cursusjaar 2011 2012 Cursussen voor leerlingen AMV (algemene muzikale vorming) Verschillende muzikale aspecten komen aan

Nadere informatie

SAMENVATTING TOON JE TALENT

SAMENVATTING TOON JE TALENT SAMENVATTING TOON JE TALENT 1 INLEIDING: WAAROM TOON JE TALENT? Wij geloven in de kracht van kunst en cultuur op de ontwikkeling van het individu. Verbeelding en creativiteit maken een mens een beter mens.

Nadere informatie

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs

Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Informatiebrief voor docenten uit het voortgezet onderwijs Gebakken Lucht Piero Manzoni Merda d artista no. 58, 1961 blikje, etiket 4,8 x 64 cm Fondazione Piero Manzoni, Milaan Museumles bij de tentoonstelling

Nadere informatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie

Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht. Een stevige basis voor cultuurparticipatie Kunsteducatie projecten primair onderwijs Utrecht Een stevige basis voor cultuurparticipatie inhoudsopgave Voorwoord 5 1 Schoolabonnement 7 2 Kunstprojecten voor alle groepen 9 3 Kunsteducatieproject voor

Nadere informatie

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen

CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen CREATIVITEIT KUN JE LEREN! ICC netwerkdag, 31 mei 2018 Ellie van den Bomen Programma Wat is creativiteit? Creatieve mensen en hun kenmerken Het creatief proces Hoe herken je creativiteit bij kinderen?

Nadere informatie

in de klas Opzet lesbrief

in de klas Opzet lesbrief in de klas lesbrief Opzet lesbrief De lesbrief Alleen op de wereld sluit aan bij de voorstelling van Maas theater en dans en nummer #92 van het BoekieBoekietijdschrift. Alle lessen zijn ook geschikt voor

Nadere informatie

BLAADJE #4. mei 2018

BLAADJE #4. mei 2018 BLAADJE #4 mei 2018 School voor KEES GROEP 1/2 breinvriendelijk onderwijs OBS met engelse les vanaf groep 1 De Koningslinde is een jonge openbare basisschool (obs ) in Vught. In het stadhouderspark, in

Nadere informatie

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, jaar vmbo kader/gl/tl

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, jaar vmbo kader/gl/tl Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 3, 12 16 jaar vmbo kader/gl/tl De leerlingen in route 3 uitstroomprofiel vmbo k/gl/t worden voorbereid op instroom in de onderbouw van het vmbo (kader, gemengde

Nadere informatie

Kenniscentrum voor Muziek in het Onderwijs (KMVO)

Kenniscentrum voor Muziek in het Onderwijs (KMVO) Kenniscentrum voor Muziek in het Onderwijs (KMVO) Voor u ligt de brochure met het aanbod van De Gooische Muziekschool voor muzieklessen in het primair onderwijs voor het seizoen 2015-2016. Voorlichting

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus

Docentenhandleiding Educatieprogramma. Ik bied. Voortgezet Onderwijs Alle niveaus Docentenhandleiding Educatieprogramma Ik bied Voortgezet Onderwijs Alle niveaus 1 Inhoud Het Dordrechts Museum p. 3 Algemene doelstelling programma p. 3 Aansluiting bij kerndoelen p. 3-4 Programma Ik Bied.

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

Zoals het klokje thuis tikt...

Zoals het klokje thuis tikt... Zoals het klokje thuis tikt... Cultuur Basis INHOUDSOPGAVE Het project 3 Inhoudelijke uitgangspunten van onze projecten 4 Introductie Kunstdisciplines, leerlijnen en onderwerpen Referentiekader Cultuureducatie

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015

NIEUWSBRIEF 12 25 maart 2015 TRAININGEN (WERK)BIJEENKOMSTEN CONFERENTIES projectplan nieuwe scholen Op 11 maart zijn de icc-ers van de tweede tranche scholen onder leiding van Iris van der Kamp aan de slag gegaan met hun projectplan.

Nadere informatie

kunstencentrum Muziekmenu in een leerlijn Aanbod muziek voor basisonderwijs

kunstencentrum Muziekmenu in een leerlijn Aanbod muziek voor basisonderwijs kunstencentrum Muziekmenu in een leerlijn Aanbod muziek voor basisonderwijs Bezoekadres Mr. D.U. Stikkerlaan 251 9675 DG Winschoten Nederland Kantoor 0597 700 270 kunstencentrum@indeklinker.nl Openingstijden

Nadere informatie

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht

Archeologie op school. Handleiding voor de leerkracht Archeologie op school Handleiding voor de leerkracht 1 Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 2. Aan de slag: verkorte handleiding 4 3. Verantwoording 5 Archeologie en erfgoededucatie 5 Kerndoelen 5 Didactisch concept

Nadere informatie

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22).

. De school uitgangspunten en visie. 1.1. Naam en logo. De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). . De school uitgangspunten en visie 1.1. Naam en logo De naam Rehoboth komt uit de Bijbel (Genesis 26:22). Het betekent: de Heer heeft ons ruimte gemaakt. De Heer geeft ruimte om in vrede en liefde met

Nadere informatie

vrij in te vullen Leerdoelen In overleg met u bepalen we welke leerdoelen aan bod moeten komen.

vrij in te vullen Leerdoelen In overleg met u bepalen we welke leerdoelen aan bod moeten komen. Kunstenaar in de klas Onze kunstenaars verzorgen actieve lessen in een bepaalde kunstdiscipline; eenmalig of in een project. CKE werkt met louter kunstenaars die tevens professionele vakdocenten zijn.

Nadere informatie

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor!

De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! De combinatiefunctionaris in Zwartewaterland: niet alleen de verbindende factor, vooral ook een verbindende actor! Verbindingen leggen en onderhouden. Dat is de belangrijkste taak van de combinatiefunctionaris.

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 2, jaar vmbo basis

Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 2, jaar vmbo basis Schets onderwijsprogramma en lessentabel Route 2, 12 16 jaar vmbo basis Bij leerlingen in route 2 uitstroomprofiel vmbo basis ligt het accent op instroom in de onderbouw van de vmbo basisberoepsgerichte

Nadere informatie

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school. TITEL Leerjaar Groep 1 en 2. Type les Lesduur Omschrijving van de les Zing Een beestenboel op school - beweeg als een beest (lesformat) Een les in aansluiting op het dag project Een beestenboel op school.

Nadere informatie