Cultuurbeleidsplan Odaschool

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Cultuurbeleidsplan Odaschool"

Transcriptie

1 Cultuurbeleidsplan Odaschool

2 Inleiding Dit is het beleidsplan cultuureducatie van de Odaschool, geschreven in het kader van de cursus cultuurcoördinator. Komend schooljaar gaan we onze kunst en cultuureducatie verder uitdiepen, tijdens de creamiddagen. Ook willen we cultuureducatie en de creatieve vakken meer integreren bij onze vakken en werken zeven aan een impuls muziekonderwijs. Het team van de Odaschool is enthousiast aan de slag gegaan met het vormen van een visie op onderwijs die past in het onderwijs voor de 21ste eeuw. We hebben het model van Roblin en Voogt aangepast (zie model in bijlage), zodat het helemaal past bij onze visie. Afgelopen schooljaar hebben we dan ook al flinke stappen gezet in de richting van de visie op onderwijs en leren van de ODA-school. Op basis van de centrale vraag welke bagage willen de leerlingen van de ODA-school naar de toekomst meegeven heeft het MT en het team een koers uitgezet. Deze visie is op hoofdlijnen te omschrijven als: we gaan altijd uit van het kind en de basisvoorwaarden emotioneel vrij, nieuwsgierig en zelfvertrouwen. Behalve de kernvakken ontwikkelen we bij onze leerlingen expliciet een zevental vaardigheden: creativiteit, kritisch denken, samenwerking, communicatie, ICT-geletterdheid, probleemoplossend vermogen, sociale en culturele vaardigheden. Onze leerlingen worden excellent (of goed) voorbereid op de maatschappij van de toekomst. Onze leerlingen ontwikkelen hun talenten én belangrijke vaardigheden van de 21e eeuw. Onze leerlingen herkennen problemen, communiceren deze en zoeken creatief naar oplossingen. Door samenwerking leren onze leerlingen rekening te houden met elkaar en leren ze zichzelf en de ander steeds beter kennen. Ze reflecteren op hun eigen talenten en handelen, kunnen en durven door de bril van een ander te kijken. Ze zijn mediawijs en hebben het vermogen om (informatie)bronnen op waarde in te schatten. Onze

3 leerlingen leren steeds beter in te schatten wat gewenst gedrag is en hebben inzicht en respect voor andere culturen. Schooljaar hieropvolgend willen gebruiken om deze visie verder uit te werken. In het nieuwe schoolplan, wat wordt gemaakt, zal deze visie als leidraad worden gebruikt. Ons onderwijs Het realiseren van goed onderwijs, passend in deze tijd is de kerntaak van de Odaschool. We willen kinderen op de eerste plaats voldoende bagage meegeven voor de toekomst, bagage voor een goede bestemming. Kennis en vaardigheden leren die duurzaam zijn, waar de kinderen ook op langere termijn hun voordeel aan hebben. We leren kinderen omgaan met de snel veranderende maatschappij: flexibel opstellen, goed communiceren, actief luisteren, sociale vaardigheden ontwikkelen, elkaar respectvol behandelen, nieuwsgierig zijn, creatief kunnen denken. Plezier in het leren en innerlijke betrokkenheid zijn de basis voor goede resultaten zowel voor kinderen als voor de leerkrachten. Daarom richten we ons niet alleen op de producten, maar zeker net zoveel op het proces. Leren moet zinvol zijn voor kinderen, betekenisvol. Goed onderwijs is boeiend onderwijs, komt tegemoet aan de behoeften en talenten, de belevingswereld en de vragen van elk kind en daarbij maken we gebruik van nieuwe inzichten die het werken en leren effectiever maken. Daarvoor is het nodig dat iedereen nieuwsgierig is en zich open stelt om te leren: de kinderen, de leerkrachten, de leiding en iedereen die bij de school betrokken is. Open stellen betekent voor ons groeien! Inspiratie, passie en geloof in elkaar zijn hierbij voorwaarden. We kunnen bovenstaand alleen realiseren vanuit een goed pedagogisch klimaat. Iedereen die betrokken is bij de school moet zich veilig en geborgen voelen. Dat is het fundament onder het leren en vinden we terug in de principes van basisontwikkeling en adaptief onderwijs. ( autonomie, relatie en competentie). Onze omgeving De Odaschool is een van de twee basis- scholen in de wijk Boshoven. De oorspronkelijke gehuchten Boshoven, Hushoven en Vrakker zijn in de jaren 70 en 80 fors uitgebreid en uitgegroeid tot de grootste wijk van Weert met een grote diversiteit aan woningen, eeuwenoude steegjes en boerderijen, fonkelnieuwe straten en woningen, veel ruimte en groen. In 1998 zijn de drie katholieke basisscholen, De Burcht, Vossenberg en Oda gefuseerd tot de huidige school, gevestigd op twee locaties. Tevens is er op beide locaties ruimte ingericht voor voor- en naschoolse opvang. Op de locatie Anjelierstraat is ook de peuteropvang gevestigd. Onze populatie (leerlingen en ouders) is van wisselende maar gemiddelde samenstelling.

4 We slaan een brug naar het verenigingsleven, met name de schutterij. Zo is er op woensdag voor de leerlingen naschoolse blokfluitles en worden zeven leerkrachten geschoold om percussielessen te geven (vanuit schutterij St Oda). Op maandagavond repeteert het kinderkoortje op school en kunnen kinderen hun voorbereiding op vormsel en communie op school uitoefenen. Onze visie op cultuureducatie Creativiteit is van groot belang voor onze kenniseconomie. Cultuureducatie biedt kinderen de mogelijkheid om competenties te ontwikkelen zoals het creatief vermogen, welke bij andere vakken niet aan bod komt. Door de kinderen kennis te laten nemen van kunst, erfgoed en media, en daar bewust en actief mee bezig is, doen zij mee aan de samenleving en ontwikkelen zij begrip voor andere normen, waarden en culturen. Cultuureducatie stimuleert de kinderen bovendien om andere talen te spreken, waardoor onvermoede talenten boven kunnen komen: leerlingen met een taalachterstand blijken bijvoorbeeld een groot toneeltalent te zijn. Kinderen die rekenen lastig vinden, kunnen prima uit de voeten met muziek. De doelstelling van onze scholen is onder meer om onze kinderen te stimuleren om zichzelf als individu te ontplooien. Wij zetten hierbij graag cultuuronderwijs in (als doel en middel), waardoor zij leren hun eigen omgeving vorm te geven en de waarden van kunst en cultuur te (er)kennen. Kunst & Cultuur maakt onderwijs levendig, concreet en aanschouwelijk. Het inspireert, stimuleert, motiveert en geeft kinderen onvergetelijke ervaringen. Leerlingen leren door het werken met cultuur beter kijken en beter vragen stellen. Daarom bieden de scholen van Meerderweert aan de leerlingen een doordacht aanbod aan met cultuureducatie: muziek, dans, drama, literatuur, beeldend, erfgoed. Onze cultuureducatie doelen Bij de invulling van cultuureducatie streven we naar een programma op maat van de school waarbij we uiteindelijk ernaar streven dat het onderwijsprogramma leerlingen de mogelijkheid biedt hun creatieve talent te ontplooien en hun kennis op het gebied van kunst, erfgoed en media te ontwikkelen en te verbinden met hun kennis op andere gebieden. Deze invulling binnen het onderwijsprogramma is gericht op persoonsvorming en de ontwikkeling van sociaal-emotionele en motorische vaardigheden. Cultuureducatie valt onder het leergebied Kunstzinnige oriëntatie. Dit leergebied omvat drie kerndoelen: 54 Leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging te gebruiken om er gevoelens en ervaringen mee uit te drukken en om ermee te communiceren. 55 Leerlingen leren op eigen werk en dat van anderen te reflecteren. 56 Leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed.

5 Het doel van cultuureducatie op onze school is: o We verbreden ons lesaanbod met cultuureducatie, door deze bewust in te zetten bij de creamiddagen. o We gebruiken cultuureducatie om lessen te verrijken. We werken ons regulier onderwijs uit met cultuureducatie. Wij vinden belangrijk: o Leren over cultuur, erfgoed en media: leren is niet alleen vaardigheden opdoen, maar ook beleven, ontdekken, ervaren, houding, etc. Al deze facetten komen afwisselend aan bod gedurende de basisschoolperiode. (in: creamiddagen) o Cultuureducatie biedt inspiratie voor vernieuwingen, zoals integrale aanpak, verrijking WO-thema s, samenwerking, onderzoekend leren, etc. (in: koppeling sova, WO en rekenen) o Cultuureducatie doet een beroep op meer dan alleen cognitieve vaardigheden, ook voor de leerkrachten. o Bevordering van cultuurparticipatie nu en later. o Leerlingen ontdekken wat hun talenten zijn en waar de interesse ligt. Ontdekken waar je goed in bent! o Meer waardering en herkenning voor multi-culturele samenleving door kennismaking met andere culturen (kerndoel 38). o Leerlingen kennis laten maken met de culturele omgeving (lokaal, regionaal, provinciaal). o Leerlingen kennis laten maken met de culturele omgeving uit verleden, heden en toekomst. o Gebruik maken van de culturele omgeving van de school en hierdoor hun kijk op de omgeving verrijken. (in: samenwerking in het kader van muziekimpuls) o Leerlingen leren zich te uiten door middel van kunst en cultuur (expressie). o Leerlingen maken kennis met verschillende technieken en leren gebruik te maken van verschillende technieken. (in: creamiddagen)

6 Huidige situatie & programma Cultuureducatie heeft een vaste plek op het rooster van de Meerderweert scholen. Wij geven vorm aan de kerndoelen van kunst en cultuur door middel van een programma voor groep 1 t/m 8 of door de inzet van de cultuurcoach die projecten op maat organiseert. We werken sinds 2012 niet meer met het Ku&Cu keuzemenu, dit paste niet meer bij de school. We doen veel aan cultuureducatie: - De bibliotheek heeft een vaste plek in het programma: elk schooljaar elke groep een activiteit, gekoppeld aan doelen leesonderwijs - Erfgoed: werken incidenteel samen met schutterij, - Buitenschools: de schutterij biedt blokfluitlessen aan. - Vanaf groep 3 werken we met creamiddagen waarbij alle disciplines van kunst en cultuur aan bod komen, te weten: Beeldende Kunst: schilderen, tekenen, origami, knutselen (waaronder jaarlijks zagen en solderen). Voor de lessen klei hebben we vakdocent. Muziek: Wij bieden in alle groepen muziekonderwijs. Vanaf groep 3 wordt dit gegeven door leerkrachten met extra affiniteit met muziek. Komend schooljaar komen we in aanmerking voor muziekbegeleiding, gefinancierd door DOOR. We gaan dan nauwer samenwerken met de schutterij. Dans: tijdens bewegingsonderwijs (vakdocent) komt dit aan bod. Verder worden er yogalessen aangeboden op school. Drama: hiervoor hebben we een vakdocent (Tineke Prins) die in alle groepen (groep 1 t/m 8) 4 lessen per jaar verzorgd. Cultureel erfgoed: Vanaf groep 5 bezoeken we de gratis voorstellingen KunstInkijk in het Jacob van Horne museum. Andere mogelijkheden die zich voordoen worden bekeken en bij meerwaarde bezocht. Koken ICT Techniek - Het restbudget wordt naar eigen inzicht per groep uitgegeven, bijvoorbeeld dit schooljaar in impuls muziek; extra inzetten vakleerkracht muziek Leon Packbier. Gewenste situatie We hebben gebrainstormd over bij welke activiteiten op onze school cultuureducatie een plek zou kunnen krijgen. Zie het resultaat in bijlage 1. We hebben drie speerpunten voor de komende jaren: 1. Allereerst willen we onze creamiddagen (waarbij we in carrouselvorm werken, iedere leerkracht heeft zijn vak/specialiteit en kinderen rouleren) verder uitwerken met leerlijnen. Er komt een betere opbouw op inhoud. Bij de opstelling van het nieuwe rooster creamiddag, wordt aan iedere medewerker/collega gevraagd de doelen vast te leggen. De doelen worden gebundeld en in leerlijnen weggezet. Op deze manier krijgen we meer diepgang in de creamiddagen. Leerlingen maken niet meer alleen kennis met vaardigheden, maar gaan een stap verder. Er komt meer nadruk te liggen op eigen creativiteit en cultuuroverdracht. 2. We willen cultuureducatie en de creatieve vakken meer integreren bij het werken aan sociaal-emotionele vorming, rekenonderwijs (automatisering) en Wereldoriëntatie. We

7 willen werken aan het aanbrengen van samenhang, opbouw en verdieping van cultuureducatie. 3. We werken aan een impuls muziekonderwijs. We hebben ook subsidie aangevraagd en toekenning hiervoor gekregen bij DOOR en hopen zo meer kwaliteit te kunnen bieden tijdens onze muzieklessen. 7 leerkrachten gaan hiermee aan de slag en worden opgeleid tot muziekdocent. Tijdens deze opleiding wordt een brug geslagen met het verenigingsleven, met name de schutterij. Onze muzieklessen worden verrijkt met dans en ritme-oefeningen. Plan van aanpak In de toekomst ziet ons programma cultuureducatie er als volgt uit: 1. We verdiepen onze creamiddagen 2. We integreren culturele activiteiten binnen: a. Sociaal-emotionele ontwikkeling b. Wereldoriëntatie c. Incidenteel in overige vakken 3. We gaan aan de slag binnen DOOR en werken vanaf dan samen met muziekexperts aan de kwaliteit van ons muziekonderwijs. Dit is een meerjaren traject. Zo gaan we het doen: Als het nieuwe rooster voor de creamiddagen gemaakt wordt levert Silvie een format voor lesvoorbereiding /opbouw aan. Daarin staat: wat wil je dat leerlingen leren? Welke doelen, opbouw. Silvie stelt format op en geeft dit aan aanbieders creamiddag, verzamelt. Deze doelen worden vervolgens opgeslagen in de publieke map creamiddag zodat iedere leerkracht kan zien wat de leerlingen al hebben geleerd en dan kunnen zij hierop voortborduren. Tijdens clusteroverleg hebben we gesproken over de verdiepingsslag die we willen maken, bij de creamiddag: het opstellen en vastleggen van de doelen en hierop doorgaan. Tijdens de volgende clusteroverleggen zullen de creamiddagen worden geëvalueerd en een nieuw rooster worden gemaakt. Zo ontstaan ontwikkellijnen en maken we een concreet actieplan voor verdieping crea en opbouw activiteiten. Het cultuurbeleidsplan afronden Bijhouden welke activiteiten cultuureducatie we doen, zodat we aan het einde van elk jaar, of tussendoor, of aan het einde van een schoolperiode van een kind kunnen zien welke activiteiten allemaal zijn gedaan.

8 Het culturele veld in onze omgeving het Munttheater (incidenteel, afhankelijk van kostenplaatje) het Gemeentearchief (incidenteel, afhankelijk van kostenplaatje) het Gemeentemuseum (incidenteel, afhankelijk van kostenplaatje), Jacob van Horne. Bibliocenter (jaarlijks, iedere groep) Rick Vakdocent beeldende kunst Leerkrachten met extra affiniteit met muziek (7 leerkrachten worden aangestuurd door DOOR) Vakdocent bewegingsonderwijs (Lizzy) Vakdocent drama (Tineke, vanuit Rick) Vakdocent: Yoga (Helmie, vrijwillig). Vakdocent boetseren (Dreeke, vrijwillig). Verenigingen, o.a. schutterij St Oda (muziekimpuls) Op de volgende manieren kunnen culturele partners gevonden worden: 1. Voor contactgegevens van culturele experts en ontwikkelde producten: à kopje op de kaart. 2. Voor thema s en lessuggesties: à kopje thema s. 3. Eigen talenten en die van elkaar (collega s, ouders, kinderen, vrijwilligers) ontdekken met het talentenspel!

9 Organisatie Onze school, neemt samen met de andere scholen van het samenwerkingsverband deel aan een netwerk ICC ers onder leiding van de bovenschools cultuur coördinator van Meerderweert. De cultuurcoördinator: ICC ers geven cultuureducatie handen en voeten op school. Voor de taak van ICC er staan 50 taakuren op jaarbasis. ICC er op onze school is Silvie. Taakverdeling cultuur coördinatoren, leerkrachten en directeur Beleidsontwikkeling en sturing: in nauwe samenwerking met de directie, het schoolteam en vaak ook het bestuur ontwikkelt de cultuurcoördinator (icc er) het beleidsplan cultuureducatie waarin de gezamenlijke visie op kunst en cultuur staat beschreven. Programma cultuureducatie: samen met het schoolteam bepaalt en regisseert de ICC er het activiteitenprogramma (jaarprogramma) voor de school. Verzamelen vragen van teamleden en deze bij het lokale of regionale loket stellen of op zoek gaan naar experts in de database. Het jaarprogramma wordt voorgelegd aan de directie van de school die het programma vaststelt en de kaders voor de financiën aangeeft (denk aan budget per leerling, etc). De financiële verantwoordelijkheid ligt bij de directeur. Stem samen af hoe de financiële afhandeling geregeld is. Twee keer per jaar evalueren we het jaarprogramma vanuit visie en beleid; wat waren we van plan? Hoe loopt het programma? Is bijstelling nodig? Deze evaluatie vindt plaats in januari en mei en wordt binnen het ICC-netwerk van Meerderweert besproken. Netwerken en samenwerken: de cultuur coördinatoren houden contacten met externe betrokkenen culturele experts, educatieve-, nascholings- en begeleidingsinstellingen, subsidiegevers, fondsen, sponsoren, collega cultuurcoördinatoren en neemt deel aan netwerkbijeenkomsten. Informatie en communicatie: door het belang van cultuureducatie uit te dragen en anderen te enthousiasmeren voor kunst en cultuur, creëren de cultuur coördinatoren draagvlak bij de directie, het schoolteam, leerlingen en ouders. Jullie ontwikkelt en bepaalt de PR en de content voorbeleidsdocumenten, schoolwebsite en nieuwsbrieven. Daarnaast wordt de informatie over het programma cultuureducatie verzamelt. Planning en coördinatie: de coördinatie van het cultuuronderwijs is een belangrijke taak. De cultuur coördinatoren zorgen dat de grote lijnen worden uitgezet en dat plannen tijdig en binnen het budget - uitgevoerd worden.

10 De cultuurcoördinator: o Bewaakt het budget en stelt de begroting op. o Fondsenwerving o visie volgen en up to date houden o overleg Kunst- en cultuurinstellingen o jaarplanning maken o PR: o.a. met een publicatie op de site o BSO informeren De leerkrachten: o Vult een onderdeel van de creamiddag in o Daagt leerlingen uit tot creativiteit. o Combineert, waar mogelijk ku&cu bij het reguliere lesprogramma. o Laat leerlingen kennis maken met kunst en cultuur en gaat daarin steeds een stap verder. De directie: o Bewaakt het budget o Fondsenwerving o Coacht de leerkracht en ICC-er Culturele partners: o Vult een onderdeel van de creamiddag in o Daagt leerlingen uit tot creativiteit. o Laat leerlingen kennis maken met kunst en cultuur en gaat daarin steeds een stap verder. o Onze school zet vakdocenten en vrijwilligers in tijdens creamiddagen. TAAK ICC er DIRECTIE TEAMLEDEN BCC er Beleidsontwikkeling Coördinatie op schoolniveau Uitvoering op bouw-of groepsniveau Deelname aan netwerken Contacten met de culturele omgeving Contacten met externe adviseurs Deskundigheidsbevordering team Financiële planning Fondsenwerving Financiële verantwoording Interne communicatie Externe communicatie Evaluatie en borging

11 Budget / begroting Huidig schooljaar inkomsten uitgaven Activiteitengeld 458 x 11,27 = Vakdocent drama 19 x 120 = ,66 Leermiddelen bib Bieb 15 x 40 = 600 NME 45 Leon Packbier gr Leon Packbier gr ,50 t/m 8 Totaal 5267,- Totaal ongeveer 4837 Volgend schooljaar inkomsten uitgaven Activiteitengeld 458 x 11,50 = 5267,- Vakdocent drama 19 x 170 = 3230 Impuls muziek 5000,- Vakdocent Impuls 5000,- Schoolgeld crea 900 Yoga Helmie 450 Muziekimpuls Kleiles Dreeke 450 Leermiddelen bib 0 Bieb 0 dansschool 540 boekpromotie 1497 Totaal 11167,- Totaal Volgen en borgen Wij houden bij welke activiteiten cultuureducatie we doen, zodat we aan het einde van elk jaar, of tussendoor, of aan het einde van een schoolperiode van een kind kunnen zien welke activiteiten allemaal zijn gedaan. We evalueren twee keer per jaar vanuit ons plan. Per les evalueren met de leerlingen en met het team evalueren we aan het begin van het nieuwe schooljaar, bij de samenstelling van het nieuwe crearooster.

12 Actiepunten Actiepunten korte termijn Actiepunt Wie Wanneer? Kosten Kostendekking organiseert? Cultuurbeleidsplan Silvie /Frank Januari P.M. P.M. compleet maken, inclusief definitieve begroting Inventarisatie wat Silvie Sept/okt P.M. P.M. doen we al Format voor Silvie en Ankie Sept/okt P.M. P.M. lesvoorbereiding /opbouw bij crea Teamsessie cultuureducatie voorbereiden Silvie en Ankie en Ralf Sept Januari nvt nvt Actiepunten lange termijn Actiepunt Wie Wanneer? Kosten Kostendekking organiseert? Lessen Sova, Silvie Tijdens P.M. P.M. wo zoeken om cultuur te integreren, pva maken clusteroverleg Actieplan Silvie Januari P.M. P.M. maken voor verdieping crea en opbouw activiteiten Volgen en Silvie Doorlopend nvt nvt borgen Muziekonderwijs Silvie en Jan ,- DOOR inhoud geven, DOOR: IMPULS specialisatie: slagwerk 2017 IMPULS: aanvraag in behandeling

13 Bijlage 1: In welke activiteiten van onze school zou cultuureducatie een plek kunnen krijgen? Dit doen we op school Werken aan Sociaalemotionele vorming o.a. met de methode Grip op de groep en gesprekken Hee hier past cultuur! (-/+ en opmerkingen) ++ incidenteel al, kan meer Catechese Kleuteronderwijs Taalonderwijs, Taal - spelling Rekenonderwijs Muziek en muzikale expressie Dramatische expressie Beeldende expressie Wereldoriëntatie Technisch lezen Begrijpend lezen Schrijven o.a. i.s.m. de kerk en de pastoor in de werklessen en in muziek o.a. met de methode Taaljournaal o.a. met de methoden Alles Telt, Snappet tijdens creamiddag tijdens creamiddag, vakdocent tijdens creamiddag o.a. met de methoden Een wereld van verschil, Bij de tijd, Natuurlijk en materialen van Veilig Verkeer Nederland o.a. met de methode Veilig Leren Lezen, de LIST-methodiek en de boekenbabbel, biebbezoek Nieuws- begrip Laatste opdracht Denksleutel: creatief denken Pennenstreken Bijbelverhalen We filosoferen met de kinderen, het moraal van het verhaal Muziek met ondersteuning vanuit DOOR tijdens de keuzelessen en stelopdracht Muziek met ondersteuning vanuit DOOR ++ Komend jaar gaan we werken met de methode BLINQ. We werken af en toe met een project

14 Creatieve vakken o.a. met creamiddagen ++ Gymnastiek vakdocent ++ Intercultureel onderwijs Algemene vaardigheden Culturele activiteiten o.a. met projecten en themamiddagen Tijdens catechese en vieringen: bijbel-koran o.a. motivatie, werkhouding, planmatig werken, samenwerken en overleggen, coo peratief leren, omgaan met elkaar, respecteren, opkomen voor jezelf en anderen, zelfvertrouwen, concentratievaardigheden, zelfstandig werken, omgaan met media, verantwoordelijkheden durven nemen. Tineke (drama) Bieb RICK/ Leon Packbier Bezoek aan schutterij, musea, NME.. Schoolreis en schoolkamp Groep 8 Engels Groove Populaire muziek van waaruit les wordt gegeven.

15 Bijlage 2: schema om te komen tot een concreet actieplan voor verdieping crea Beeldend Muziek Dans Drama Erfgoed

Het cultuurbeleidsplan

Het cultuurbeleidsplan Het cultuurbeleidsplan Hoe maak je een cultuurbeleidsplan voor je school? Hieronder staat het stap voor stap aangegeven. Kom je er niet uit? Meld je dan bij de SIEN icc Helpdesk! Stap 1. Onze school Geef

Nadere informatie

Inleiding 3. Ons onderwijs 4. Onze omgeving 6. Onze visie op cultuureducatie 6. Onze cultuureducatie doelen 7. Huidige situatie & programma 9

Inleiding 3. Ons onderwijs 4. Onze omgeving 6. Onze visie op cultuureducatie 6. Onze cultuureducatie doelen 7. Huidige situatie & programma 9 Cultuurbeleidsplan Inhoudsopgave Inleiding 3 Ons onderwijs 4 Onze omgeving 6 Onze visie op cultuureducatie 6 Onze cultuureducatie doelen 7 Huidige situatie & programma 9 Gewenste situatie 9 Plan van aanpak

Nadere informatie

Het beleidsplan cultuureducatie

Het beleidsplan cultuureducatie Het beleidsplan cultuureducatie Beleidsplannen voor cultuureducatie kunnen variëren van 1 A4 tot een compleet beleidsplan. Belangrijk hierbij is dat het cultuureducatiebeleid onderdeel is van het schoolplan.

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan SBO het Palet. februari 2018

Cultuurbeleidsplan SBO het Palet. februari 2018 Cultuurbeleidsplan SBO het Palet februari 2018 Inleiding Het Palet is een speciale basisschool in Weert. Wij zijn een school waar we er trots op zijn dat wij kinderen mogen begeleiden in hun groei naar

Nadere informatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie

Schoolbeleidsplan Cultuureducatie Schoolbeleidsplan Cultuureducatie 1. De algemene visie op onderwijs in relatie tot cultuureducatie 1.2 Visie van de school op onderwijs: Onze school wil [. invullen wat de algemene visie is t.a.v. het

Nadere informatie

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid

Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl. Stappenplan cultuureducatiebeleid Kleine Gartmanplantsoen 21 1017 RP Amsterdam T 020 620 9567 info@mocca-amsterdam.nl www.mocca-amsterdam.nl Stappenplan cultuureducatiebeleid Inleiding Dit stappenplan is een handreiking om te komen tot

Nadere informatie

Cultuuronderwijs in school

Cultuuronderwijs in school Cultuuronderwijs in school Handreiking voor het schrijven van een beleidsplan cultuuronderwijs Het Motto Een motto of beweegreden is een korte tekst die de bedoeling van iets weergeeft. In dit geval een

Nadere informatie

Cultuureducatiebeleidsplan

Cultuureducatiebeleidsplan Cultuureducatiebeleidsplan 2010-2014 Inhoudsopgave 1. Inleiding 1.1 Achtergrond 1.2 Vraagstelling 1.3 Werkwijze 2. Huidige situatie 2.1 Missie en visie 2.2 Wat doen we nu? 2.3 Kerndoelen kunstzinnige oriëntatie

Nadere informatie

Sint Gerardusschool. Schooljaarplan

Sint Gerardusschool. Schooljaarplan Sint Gerardusschool Schooljaarplan 2018-2019 Directeur Mevr. M.C. Sijmons Adres Splitting 145 Plaats Emmen Telefoon 0591-622465 E-Mail stgerardus@primenius.nl Datum 19-7-2018 Inhoudsopgave Voorwoord...

Nadere informatie

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE

KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE KWALITEITSCRITERIA FONDS CULTUUREDUCATIE ZWOLLE Fonds Cultuureducatie Zwolle en kwaliteit cultuuronderwijs De gemeente Zwolle wil dat alle basisschoolleerlingen een stevige culturele basis krijgen. Hiervoor

Nadere informatie

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs

Beweging die nu te zien is m.b.t. cultuureducatie binnen het primair onderwijs Bijlage 2 Aanvraag Cultuureducatie met Kwaliteit in het Primair Onderwijs 2013 2016 Opgesteld door Cultura in samenwerking met de en besproken met Fonds Cultuurparticipatie. Lokale Situatie en context

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Teamtrainingen & ouderavond

Teamtrainingen & ouderavond Teamtrainingen & ouderavond Een teamtraining is een bijeenkomst van 1,5 tot 2 uur voor een heel schoolteam. Op actieve en enthousiasmerende wijze verdiep je je samen in een onderwerp. Er zijn verschillende

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2015-2019

Cultuurbeleidsplan 2015-2019 CBS Maranatha Hoogklei 7, 9671 GC Winschoten Cultuurbeleidsplan 2015-2019 1. Inleiding Dit is het cultuureducatieplan van de CBS Maranatha in Winschoten. Een plan dat is opgesteld om een bijdrage te leveren

Nadere informatie

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar

Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar Ontwikkelvragen scholen SPOLT schooljaar 2014-2015 Basisschool Antonius Dicht bij huis Hoe ontwikkelen we een kader om het cultuureducatieve aanbod dat ons aandient aan te laten sluiten bij ons onderwijs?

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool t Kempke, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Kempke, 14 mei 2015 Inleiding Basisschool 't Kempke is van oorsprong een katholieke basisschool. Deze levensovertuiging is de inspiratiebron voor de waarden van

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Cultuureducatie, geen vak apart

Cultuureducatie, geen vak apart Cultuureducatie, geen vak apart Uitvoeringsplan Theo Thijssen Inleiding Op Educatief Centrum Theo Thijssen wordt gewerkt aan een ononderbroken ontwikkeling van kinderen van 0-13 jaar. Het ondernemend leren

Nadere informatie

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator

Algemene voorwaarden cultuurcoördinator 1 Algemene voorwaarden cultuurcoördinator Opleidingsniveau & denkniveau HBO denk- & werkniveau Opleiding; (Master) opleiding Richtlijn uren coördinatie; 40 uur Randvoorwaarden; Open en transparante communicatie

Nadere informatie

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen

Alvast hartelijk dank voor het invullen! De teams van Kunststation C, IVAK de Cultuurfabriek, Cultuur Educatie Stad en Museumhuis Groningen Wij verzoeken u vriendelijk de volgende vragen over cultuureducatie op uw school te beantwoorden. Uw antwoorden zijn voor ons van groot belang om de ondersteuning van cultuureducatie op de scholen de komende

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom je

Nadere informatie

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist

Vakgebieden Methoden Omschrijving Taal Groep 1-2. Schatkist Nederlandse taal Kinderen ontwikkelen mondelinge en schriftelijke vaardigheden waarmee ze de Nederlandse taal leren gebruiken in situaties die zich in het dagelijkse leven voordoen. Tevens verwerven ze

Nadere informatie

CKV Festival 2012. CKV festival 2012

CKV Festival 2012. CKV festival 2012 C CKV Festival 2012 Het CKV Festival vindt in 2012 plaats op 23 en 30 oktober. Twee dagen gaan de Bredase leerlingen van het voortgezet onderwijs naar de culturele instellingen van Breda. De basis van

Nadere informatie

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7.

Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool. 1. Definitie. 2. Visie. 3. Doelen. 4. Werkvormen. 5. Leerlijnen. 6. Materialen. 7. Inhoudsopgave curriculum drama op de basisschool 1. Definitie 2. Visie 3. Doelen 4. Werkvormen 5. Leerlijnen 6. Materialen 7. Rapportage 8. Budget 9. Evaluatie en bijstelling 10. Leerlijn drama Voorwoord

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIE BOVEN

CULTUUREDUCATIE BOVEN CULTUUREDUCATIE BOVEN KCE ZEEUWS- VLAANDEREN WIE KCE ZEEUWS-VLAANDEREN HET PROGRAMMA Van 13.30 tot 14.15 uur Presentatie Van 14.15 tot 14.30 uur Van 14.30 tot 15.00 uur Koffie en thee in de foyer Dansduet

Nadere informatie

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier

Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Aanbod Kunst- en Cultuureducatie voor de basisscholen in De Lier Dario Fo, ondernemers in de kunst Poeldijk, 13 december 2012 Inleiding Op de vraag van de gezamenlijke basisscholen uit De Lier voor een

Nadere informatie

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs

beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs beleidsplan cultuureducatie o.b.s. De Zoeker 2013-2014 Kerndoelen cultuureducatie voor het basisonderwijs *54. De leerlingen leren beelden, taal, muziek, spel en beweging gebruiken om er gevoelens en ervaringen

Nadere informatie

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool

Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Uitgangspunten van de Koningin Julianaschool Christelijke identiteit De Koningin Julianaschool is een open christelijke basisschool. Dat wil zeggen: iedereen is welkom. Daarbij is acceptatie van en respect

Nadere informatie

Jaarplan. S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN

Jaarplan. S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN Jaarplan 2017 S a m e n l e r e n, d e n k e n e n b e g r i j p e n INFO@NASSAUSCHOOL.NL NASSAULAAN 5, 9717 CE GRONINGEN Inhoud Strategische doelen... 3 Onderwijs... 4 Personeel... 6 Overig... 7 2 S t

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie

Beleidsplan Cultuureducatie Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool t Mozaïek Inleiding Samen sterk voor kwaliteit Deze missie is geformuleerd op grond van de volgende kernwaarden: à Veiligheid: Een fijne, prettige omgeving, waar

Nadere informatie

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt:

Achtergrond. Missie Onze missie op basis van deze situatie luidt: Achtergrond Basisschool De Regenboog staat in de wijk Zuid-west in Boekel en valt onder het bestuur van Zicht PO. Evenals de andere scholen onder dit bestuur gaan wij de komende periode vorm geven aan

Nadere informatie

Willibrordus: cultuur in ons hart

Willibrordus: cultuur in ons hart 1. Willibrordus: cultuur in ons hart De huidige maatschappij vraagt om creatieve burgers die nieuwe ideeën kunnen bedenken en uitwerken. Daarom mag je op de Willibrordus door spelen wijs(er) worden! Kom

Nadere informatie

Identiteit van de Koos Meindertsschool

Identiteit van de Koos Meindertsschool Identiteit van de Koos Meindertsschool 1. Identiteit - het karakter van de school Wij zijn een open school waarin een ieder gelijkwaardig is. Wij heten elk kind welkom op de Koos Meindertsschool, ongeacht

Nadere informatie

SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS

SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS SIEN ACADEMIE DE ICC CURSUS INLEIDING De ICC cursus richt zich op de aanstaande cultuurcoördinator (ICC). ICC er is geen functie binnen het primair onderwijs maar kan worden aangemerkt als een leerkracht

Nadere informatie

Leren & ontwikkelen. doe je samen

Leren & ontwikkelen. doe je samen Leren & ontwikkelen doe je samen VIER SpeerpunteN Onze missie en visie bepalen, samen met externe ontwikkelingen (zoals wet- en regelgeving, nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen), ons beleid

Nadere informatie

TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR

TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR TAKEN EN COMPETENTIES CULTUURCOÖRDINATOR Cultuurbeleid en cultuurbeleidsplan Uren Wie doet wat Hier ben ik goed in - een overzicht hebben van het cultuurbeleid van de overheden: ministerie, gemeente etc.

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan. Joannesschool. Basisschool St. Laurentius

Cultuurbeleidsplan. Joannesschool. Basisschool St. Laurentius Cultuurbeleidsplan Joannesschool Basisschool St. Laurentius 1 Inhoudsopgave Inleiding 3 Visie & missie van onze scholen 3 Ons onderwijs 4 Onze omgeving 6 Onze visie op cultuureducatie 7 Onze cultuureducatie

Nadere informatie

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen

WORKSHOP LEERLIJNEN. Dag van de Cultuureducatie: workshop leerlijnen WORKSHOP LEERLIJNEN Welkom en inleiding Wat is een leerlijn? Voorbeelden en achtergronden van leerlijnen cultuuronderwijs Leerlijnen in Flevoland: KIDD en De Culturele Haven Hoe bouw je een leerlijn? WORKSHOP

Nadere informatie

Cultuuronderwijs op zijn Haags

Cultuuronderwijs op zijn Haags Cultuuronderwijs op zijn Haags De Haagse Ladekast U U R WI C U LT JS OP JN HAA GS ZI RONDE Doorlopende leerlijnen voor Haagse basisscholen in een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Nadere informatie

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren

IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren IDENTITEITSBEWIJS Helder zicht op leren Verbondenheid, persoonsvorming en betekenisvol onderwijs De Lichtboei Protestants Christelijke Basisschool Luitstraat 7 1312 LH Almere www.lichtboei.nl (036) 536

Nadere informatie

Beleidsplan OBS de Rietschoof

Beleidsplan OBS de Rietschoof Beleidsplan OBS de Rietschoof Hoe ziet het beleidsplan eruit? Basisschool de Rietschoof heeft een opzet voor het cultuurbeleidsplan, maar ook een bovenschoolscultuurbeleidsplan. De opzet voor het cultuurbeleidsplan

Nadere informatie

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing

Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Basis voor cultuureducatie als basis voor vernieuwing Ronald Kox, hoofd Cultuureducatie Nieuwegein, 17 maart 2017 ronaldkox@lkca.nl Waarom kunst en cultuur? Artistiek-creatief proces Iteratief proces Universeel

Nadere informatie

Beleidsplan Kunst en Cultuur

Beleidsplan Kunst en Cultuur Beleidsplan Kunst en Cultuur CBS De Regenboog Zandbos 48 2134 DE Hoofddorp 023 5634514 info@deregenbooghoofddorp.nl Ali Middel Inhoudsopgave Blz. 1. Inleiding 3 1.1 Doel van het beleidsplan 3 1.2 Onze

Nadere informatie

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio.

De leerlingen leggen hun ervaringen vast in een portfolio. Het leergebied Arts in de bovenbouw staat voor: Leerlingen ontwikkelen kennis en vaardigheden om de wereld van kunst en cultuur te verkennen, begrijpen en zelf een bijdrage te leveren. Creativiteit is

Nadere informatie

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch

Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Over doorgaande leerlijnen en talentontwikkeling binnen kunst en cultuur Bureau BABEL, 's-hertogenbosch Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Bureau Babel is een intermediair tussen

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan 2014-2015

Cultuurbeleidsplan 2014-2015 Cultuurbeleidsplan 2014-2015 Basisschool Beppino Sarto St.Petrus Canisiuslaan 47 5645 GC Eindhoven 1 Inhoudsopgave 1 Visie op cultuureducatie in de school 2 Cultuureducatie in de school 3 Samenwerking

Nadere informatie

Visie van De Molenberg

Visie van De Molenberg Visie van De Molenberg Kinderen van nu groeien op in een tijd waarin grote veranderingen in rap tempo plaatsvinden. Binnen de digitale samenleving moeten ze hun weg vinden in de overvloed aan informatie.

Nadere informatie

Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant

Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant Oktober 2016 Bureau ART Peter van der Zant Cultuuronderwijs in stadsdeel Centrum Eindrapportage in opdracht van Cultuurschakel Den Haag, over de ontwikkeling van cultuuronderwijs bij de scholen voor primair

Nadere informatie

Beleidsplan cultuureducatie

Beleidsplan cultuureducatie Beleidsplan cultuureducatie Basisschool de Leerlingst Haelen 24-04-2015 Onze visie op cultuureducatie Onze school is onderdeel van Stichting SPOLT. Wij hebben een stichting brede visie op cultuureducatie.

Nadere informatie

Samenvatting en conclusies

Samenvatting en conclusies Samenvatting en conclusies Bron: De duizendpoot onder de loep / P. van der Zant, 2009 Cultuurnetwerk Nederland voert in opdracht van het ministerie van OCW een vierjarig project (2009-2012) uit met als

Nadere informatie

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron

Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Cultuurbeleidsplan Basisschool Aan de Bron Inleiding Op basisschool Aan de Bron willen we de basis leggen voor het functioneren van de leerlingen later in de maatschappij op cognitief en sociaal gebied.

Nadere informatie

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling.

Functieprofiel. Leraar. op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE. Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. Functieprofiel Leraar op OBS Het Toverkruid LA, 1,0 FTE Aanstelling voor een jaar welke bij goed functioneren kan leiden tot een vaste aanstelling. April 2018 Specifieke competenties teamlid OBS Het Toverkruid

Nadere informatie

De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs. 26 januari 2016

De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs. 26 januari 2016 De Muziekimpuls Regeling Professionalisering Cultuuronderwijs 26 januari 2016 Het cultuuronderwijs is in Breda vormgegeven binnen een aantal heldere kaders, waarmee een brede ontwikkeling van het kind

Nadere informatie

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter

Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Identiteitsdocument van Jenaplanschool de Sterrenwachter Onze ideologie We zien iedereen als uniek en waardevol. Ieder kind heeft talenten en samen gaan we die ontdekken en ontwikkelen. Hierdoor kunnen

Nadere informatie

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit

Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Veel gestelde vragen aanvragen Cultuureducatie met Kwaliteit Met deze vragenlijst proberen we antwoord te geven op vragen die er over de regeling Cultuureducatie met Kwaliteit (CmK) en het aanvragen daarvan

Nadere informatie

Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format

Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format Subsidie CemK aanvragen: scenario s en format In deze paragraaf wordt een format beschreven dat de Drentse basisscholen kunnen hanteren bij het aanvragen van subsidie Cultuureducatie met kwaliteit 2013-2016

Nadere informatie

BELEIDSPLAN 2011-2012. Stichting De Burght CT&W

BELEIDSPLAN 2011-2012. Stichting De Burght CT&W BELEIDSPLAN 2011-2012 Stichting De Burght CT&W 2 Inhoudsopgave pagina Voorwoord 3 Inleiding 3 Visie en doelstelling 4 Beleid en bestedingen 6 Fondsenwerving en financieel beheer 8 Nawoord 9 3 Voorwoord

Nadere informatie

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1

& Sociale Integratie. Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP. Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 Beleidsstuk ACTIEF BURGERSCHAP & Sociale Integratie Actief burgerschap & Sociale integratie. Het Palet MeerderWeert 1 INHOUDSOPGAVE Hoofdstuk 1: Visie op actief burgerschap & sociale integratieactie Hoofdstuk

Nadere informatie

Criteria voor Cultuur subsidie

Criteria voor Cultuur subsidie Criteria voor Cultuur subsidie 1 Cultuureducatie voor iedereen Heeft u een vernieuwend plan om Ridderkerkers kennis te laten maken met cultuureducatie, dien het dan in! Het gaat om cultuureducatie in de

Nadere informatie

Basisschool De Ontdekkingsreis, Doorn

Basisschool De Ontdekkingsreis, Doorn Basisschool De Ontdekkingsreis, Doorn Beschrijving van het arrangement voor talentontwikkeling Basisschool De Ontdekkingsreis werd tien jaar geleden opgericht als vernieuwingsschool en telt ongeveer 90

Nadere informatie

MeerderWeert midden in de samenleving. Samen leren, boeien en groeien

MeerderWeert midden in de samenleving. Samen leren, boeien en groeien MeerderWeert midden in de samenleving Samen leren, boeien en groeien Koersplan 2015-2019 2 Meerderweert midden in de samenleving Waar willen wij in 2020 staan? Op die vraag hebben wij samen met leerlingen,

Nadere informatie

April Plan cultuureducatie schooljaar

April Plan cultuureducatie schooljaar April 2015 Plan cultuureducatie schooljaar 2015-2016 Gemeente Heusden, april 2015 Inleiding Beste schoolleiders en ICC-ers, Naar aanleiding van het Trefpunt Café d.d. 16-04-2015 willen wij graag een aantal

Nadere informatie

CULTUUREDUCATIEPLAN. We moeten samen- met het kind aan onze zijde- de wijde wereld in!

CULTUUREDUCATIEPLAN. We moeten samen- met het kind aan onze zijde- de wijde wereld in! CULTUUREDUCATIEPLAN Visie Cultuureducatie: denken, beleven, doen! Door kinderen vroeg in aanraking met cultuur te brengen, is er een grotere kans dat ze die op latere leeftijd zullen waarderen. Binnen

Nadere informatie

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015

Beleidsplan Cultuureducatie. Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Beleidsplan Cultuureducatie Basisschool de Stapsteen, 14 mei 2015 Inleiding Elke stap is een sprong vooruit OBS de Stapsteen is een school: o Waar je je veilig en geborgen kunt voelen en met respect voor

Nadere informatie

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk

Cultuureducatie. Schoolbrede visie Het Meerrijk Cultuureducatie Schoolbrede visie Het Meerrijk visie cultuur Met behulp van cultuureductie willen we kinderen leren op verschillende manieren te kijken, voelen, luisteren en bewegen, zodat ze daar uiting

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2017-2018 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent!

Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De missie van onze school: Samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek Wij maken werk van talent! De visie van onze school: A: Goed onderwijs, opbrengstgericht Door middel van een gevarieerd lesaanbod

Nadere informatie

Welkom op de informatieavond

Welkom op de informatieavond Welkom op de informatieavond 3 oktober 2015 Inhoud 1. Aanleiding en doel van de avond 2. Proces van het traject 3. Visie, missie en kernwaarden 4. Concretiseringen 5. Tijdspad en kwaliteit 6. Vragen? Doel

Nadere informatie

Zelfbeoordelingsformulier

Zelfbeoordelingsformulier Zelfbeoordelingsformulier Dit zelfbeoordelingsformulier helpt je inzicht te krijgen in waar je op dit moment sterk en minder sterk in bent als cultuurcoördinator. Door jezelf voor elke (sub) competentie

Nadere informatie

Samenwerking. Betrokkenheid

Samenwerking. Betrokkenheid De Missie Het Spectrum is een openbare school met een onderwijsaanbod van hoge kwaliteit. We bieden het kind betekenisvol onderwijs in een veilige omgeving. In een samenwerking tussen kind, ouders en school

Nadere informatie

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8

Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Gratis cultuuronderwijs voor Haagse basisscholen: een digitale ladekast met 128 projecten voor de groepen 1-8 Cultuuronderwijs op zijn Haags Met het project Cultuuronderwijs op zijn Haags (COH) zorgen

Nadere informatie

Basisschool de Drijfveer

Basisschool de Drijfveer Basisschool de Drijfveer Schooljaarverslag 2017-2018 De volgende items willen we in het verslag verder toelichten Een goed pedagogisch klimaat (5) Kinderen vinden het fijn op school, accepteren en respecteren

Nadere informatie

Cultuureducatie in het basisonderwijs

Cultuureducatie in het basisonderwijs Cultuureducatie in het basisonderwijs Gemeente Westland Nulmeting Inleiding Teneinde aan het einde van het programma Cultuureducatie met Kwaliteit (CMK) vast te kunnen stellen wat de bereikte resultaten

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015

STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 STAND VAN ZAKEN CMK SCHIJNDEL Juni 2015 De Beemd Done Assement - Done Ambitiegesprek Kaders aanbrengen in bestaande vaardigheden waardoor er meer lijn ontstaat, waar binnen alle aandacht voor bewustzijn

Nadere informatie

...paspoort naar grenzeloos onderwijs...

...paspoort naar grenzeloos onderwijs... OBS Waarom kiest u voor De Border? Engelse taal in elk lokaal! Wij bereiden onze leerlingen erop voor om goed te functioneren in de hedendaagse samenleving, die zowel binnen als buiten de Nederlandse grenzen

Nadere informatie

Programma Kinderen Maken Muziek

Programma Kinderen Maken Muziek Programma Kinderen Maken Muziek Periode 2015-2017 Inleiding Kinderen Maken Muziek wil een bijdrage leveren aan het versterken van de sociale cohesie door kinderen samen een instrument te leren bespelen.

Nadere informatie

cultuureducatie ZMART-ARTZ AANLEIDING Projectomschrijving DOEL PROJECT CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT

cultuureducatie ZMART-ARTZ AANLEIDING Projectomschrijving DOEL PROJECT CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT ZMART-ARTZ PROJECT CULTUUREDUCATIE MET KWALITEIT AANLEIDING In het kader van het project Cultuureducatie met Kwaliteit werkt de Muzehof Centrum voor de Kunsten samen met 8 scholen in Zutphen, Lochem en

Nadere informatie

Jaarplan schooljaar

Jaarplan schooljaar Jaarplan schooljaar 2013-2014 Arnhem, september 2013 Voor u ligt het jaarplan schooljaar 2013-2014. Dit jaarplan bevat de uitgangspunten en doelen die centraal staan bij de invulling van het betreffende

Nadere informatie

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT

VISIE PEDAGOGISCH PROJECT VISIE PEDAGOGISCH PROJECT van daltonschool De Kleine Icarus Algemene visie De opdracht van daltonschool De Kleine Icarus bevat naast het onderwijskundig eveneens een maatschappelijk aspect Wij brengen

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP)

Schooljaarplan (SJP) Schooljaarplan (SJP) 2018 2019 Naam school Adres Hardenberg 8 Postcode 9684 AM Finsterwolde Telefoon 0597-331570 Brinnummer 18HQ E-mail info@bouwsteen-finsterwolde.nl Website www.bouwsteen-finsterwolde.nl

Nadere informatie

Wij bieden, op maat, een uitgebreid en intensief begeleidingstraject op de werkplek aan.

Wij bieden, op maat, een uitgebreid en intensief begeleidingstraject op de werkplek aan. Profielschets directeur OBS Het Toverkruid ELK KIND IS UNIEK! Algemeen In de gemeente Asten zijn twee basisscholen van PlatOO gesitueerd; OBS Het Toverkruid en OBS de Horizon. PlatOO zoekt voor OBS Het

Nadere informatie

Gezamenlijke visie en Missie

Gezamenlijke visie en Missie Gezamenlijke visie en Missie Visie schoolplan 2011-2015: april 2011 1 INHOUD ALGEMEEN: 1. Het belang van de visie 2. De procedure bij het opbouwen en herijken van de visie 3 3 VISIE 1. Identiteit 2. Onderwijs

Nadere informatie

Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael.

Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael. 01-2008 Pagina 1 van 6 Inleiding Dit beleidsplan is tot stand gekomen door visieontwikkeling met het team van Basisschool Bösdael. Visie Samen leren - samen groeien, waarin ontmoeting tussen jong en oud,

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Doelstelling: Doelstelling:

Doelstelling: Doelstelling: Presentatie KIDL donderdag 27 november 2014 door Natalie Savelsbergh directeur Vrije Akademie Kunstonderwijs in Kerkrade & Landgraaf; Wat doet de Vrije Akademie en wat is er mogelijk? Doelstelling: Basisvoorziening

Nadere informatie

Talmaschool afdeling Athena

Talmaschool afdeling Athena Talmaschool afdeling Athena Augustus 2016 start Kind & Onderwijs Rotterdam met voltijd onderwijs voor hoogbegaafde kinderen aan de Talmaschool in Rotterdam. De Athena-afdeling is een nieuwe onderwijsvoorziening

Nadere informatie

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE

VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE VERDER IN LEREN STRATEGISCH BELEIDSPLAN 2011-2015 PUBLIEKSVERSIE INHOUD Missie & visie 4 Het onderwijs voorbij 5 Kwaliteit vanuit identiteit 7 Werken vanuit passie 8 Elke leerling telt 10 Ondernemend en

Nadere informatie

Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland

Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland Inventarisatieformulier basisonderwijs in West- Friesland Inventarisatie van de stand van cultuurbeleid in het basisonderwijs van West-Friesland voor het project Cultuleren 2017-2020. Stap 1 van 12 8%

Nadere informatie

Monitor Kek! Kultueredukaasje mei Kwaliteit Eerste meting, 2013

Monitor Kek! Kultueredukaasje mei Kwaliteit Eerste meting, 2013 Monitor Kek! Kultueredukaasje mei Kwaliteit Eerste meting, 2013 Onderzoeksafdeling Cedin Lianne Bleker Bernadet de Jager In opdracht van Inhoudsopgave Hoofdstuk 1 Inleiding 3 Hoofdstuk 2 Resultaten 5 2.1

Nadere informatie

Cultuureducatie met Kwaliteit

Cultuureducatie met Kwaliteit ontwerp fourpack Cultuureducatie met Kwaliteit Onze ambities 1 2 3 Stappenplan Het kwadrant Drie domeinen 1 Intake 5 Scholingsactiviteiten VERBREDEN 2 Assessment 6 Meerjarenvisie In huis 3 Ambitiegesprek

Nadere informatie

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016

ONDERWIJS. Vlaardingse Schatten. Cultuurlijn 2015/2016 O ONDERWIJS Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Vlaardingse Schatten Cultuurlijn 2015/2016 Beste mensen, Ik ben verheugd u de Cultuurlijn 2015-2016 aan te mogen bieden. Cultuureducatie is één van

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2018 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs,

1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen waarin een visie op cultuuronderwijs, B en W nummer 15.0439; besluit d.d. 19 5 2015 Onderwerp Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, 1 juni 2015 Besluiten: 1. Het Lokaal convenant cultuur en onderwijs Leiden, juni 2015 vast te stellen

Nadere informatie

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw

Het huis van JBC. Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Het huis van JBC Stap 1 op weg naar een gezamenlijke beleving van het nieuwe schoolgebouw Van schoolvisie naar gezamenlijke beleving van het nieuwe gebouw Met leerlingen, school, ouders en architect aan

Nadere informatie

Op expeditie naar waarde(n)

Op expeditie naar waarde(n) Op expeditie naar waarde(n) 21e eeuwse educatie Effectief leiderschap Vakmanschap: de leraar doet ertoe! Verbinding met de gemeenschap Waardengedreven onderwijs Op expeditie naar waarde(n) De hele opvoeding

Nadere informatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie

Leerlijnen Cultuureducatie. SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Leerlijnen Cultuureducatie SKVR Projectbureau Onderwijs & Innovatie Programma Ontwikkelproces SKVR activiteiten in verlengde leertijd Waarom leerlijnen cultuureducatie Van praktijk naar leerlijn Kinderen

Nadere informatie

Cultuureducatie in het PO en SO

Cultuureducatie in het PO en SO Cultuureducatie in het PO en SO 04-10-2015/JD Inhoud Introductie 1. PR8cultuurprogramma 2. Expertisecentrum Kunst en Scholen 3. Cultuureducatie met Kwaliteit 4. Aanvullende educatieve projecten Introductie

Nadere informatie

Nieuwsbrief. jaargang 20 nummer 2 oktober 2015

Nieuwsbrief. jaargang 20 nummer 2 oktober 2015 Nieuwsbrief jaargang 20 nummer 2 oktober 2015 Bouwcoördinator onderbouw: groepen 1 en 2 Mijn naam is Trudy Scharroo, leerkracht van groep 1 2a. In januari 2003 ben ik op Daltonschool Rijnsweerd gaan werken

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019

Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Achtergrondinformatie subsidieregeling Cultuureducatie met Kwaliteit 2019 Scholen en cultuuraanbieders in 21 gemeenten in Overijssel (alle gemeenten behalve de steden Zwolle, Deventer, Enschede en Hengelo)

Nadere informatie