ferzondën 2 9 JOH! 2018

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ferzondën 2 9 JOH! 2018"

Transcriptie

1 V GEMEENTE VAL KENSWAARD ferzondën 2 9 JOH! 2018 de Hofnar 15 Postbus GA Valkenswaard T (040) F (040) gemeente@valkenswaard.nl Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Kenmerk 34748/38885 onderwerp afspraken met Woningbelang en locatie Hoge Akkers Behandeld door L.G. van Gerven, telefoonnummer: Bijlage(n) Datum Geacht raadslid. Voor de overdracht van de woonwagenlocaties aan Woningbelang heeft de gemeenteraad tot nu toe twee kaderstellende besluiten genomen, te weten het visiedocument woonwagenlocaties (september 2012) en de financiële kaders voor de overdracht (december 2013). In de periode daarna hebben Woningbelang en de gemeente 8 huishoudens van de locatie Molensteen- Boomvalk en 1 huishouden van de locatie Veldbeemd begeleid naar reguliere huisvesting in de bestaande woningvoorraad van Woningbelang. Hierdoor is de beoogde woonwagenlocatie in Lage Heide niet meer nodig. Binnen de financiële kaders, vastgesteld door de Raad van Toezicht van Woningbelang en door de gemeenteraad, werd nog rekening gehouden met een overdracht om niet aan Woningbelang van de locatie in Lage Heide. Nu dit niet meer nodig is, dienen de destijds overeengekomen afspraken te worden herijkt. In dit voorstel wordt de locatie Hoge Akkers betrokken. Hiermee kunnen twee 'problemen' worden opgelost: de deal met Woningbelang kan worden afgewikkeld en de'probleemlocatie' Hoge Akkers kan tot ontwikkeling worden gebracht. Deze raadsinformatiebrief is vanwege de complexiteit opgebouwd uit de volgende onderdelen: 1. De huidige situatie ten aanzien van de 'deal' met Woningbelang 2. De huidige situatie op de locatie Hoge Akkers 3. Ons voornemen: integrale oplossing

2 4. Financiële impact van het voorstel voor de 'deal' met Woningbelang 5. Consequenties voor de grondexploitaties 6. Maatschappelijke resultaten 7. Betrokkenheid gemeenteraad Pe huidige situatbe t.a.v, de 'deal' met WoninqbeBaoa In september 2012 heeft de gemeenteraad de visie op de overdracht van de woonwagenlocaties vastgesteld met de volgende strekking. (citaat:) "Wonen De gemeente erkent de doelgroep als bijzondere doelgroep in hun wens om in familieverband te wonen. Wij mogen niet verwachten dat de huidige bewoners hun huidige woonvorm, het wonen in familieverband, loslaten en op individuele basis integreren in woonwijken. Het leven in familieverband is op dit moment een belangrijke kwaliteit in het leven van de woonwagenbewoners. Integratie in de wijken is een langdurig proces dat vooral op gang komt doordat de bewoners zelf integreren met hun omgeving, als ze naar school gaan, werken en sociaal actiever zijn. Maximale kernvoorraad Op dit moment bestaat de totale populatie uit 17 huishoudens. Eén huishouden heeft de voorkeur uitgesproken voor een reguliere woning. De gemeente streeft ernaar deze wens in overleg met Woningbelang te kunnen invullen. Mocht dit lukken, dan betekent dit dat nog 16 huishoudens in beeld blijven voor het wonen in familieverband. De gemeente maakt wonen in familieverband mogelijk voor de bedoelde huishoudens op twee locaties zijnde Veldbeemd en Lage Heide met een maximum van 16 eenheden totaal." (einde citaat) Wijzigingen in de periode september december 2013 Eind 2013 bestond de totale populatie uit 16 huishoudens. We wisten toen dat 3 huishoudens van de locatie Molensteen-Boomvalk naar reguliere huisvesting zouden gaan. Dit betekende dat er op de locatie Lage Heide nog 7 standplaatsen nodig waren en op de locatie Veldbeemd nog 6.

3 V GEMEENTE VALKENSWAARD \ Financiële kaders 2013 In december 2013 heeft de gemeenteraad (evenals de Raad van Toezicht van Woningbelang) de volgende uitgangspunten voor de overdracht vastgesteld. a. Het leveren van grond (totaal 7 x ca. 222 m2 = ca m2) op de locatie Lage Heide te Valkenswaard aan Woningbelang voor een bedrag van 0,- voor de bouw van 7 woonwagenwoningen; b. Het leveren van grond (totaal 6 x ca. 222 m2 = ca m2) op de locatie Veldbeemd te Valkenswaard aan Woningbelang voor een bedrag van 0,- voor de bouw van 6 woonwagenwoningen, na herinrichting van deze locatie; c. Het aanwenden van een bedrag ad ,- ten laste van het leefbaarheidsfonds als bijdrage in de realisatie van de 13 woonwagenwoningen; d. Het leveren van grond (ca m2), na opheffing van de woonwagenlocatie Molensteen / Boomvalk, aan Woningbelang voor de realisatie van ca. 33 starterswoningen in de sociale huursector tegen een grondprijs van 250,- per m2 excl. BTW (grondopbrengst ca ,000,-) en het openen van een bouwgrondexploitatie voor deze locatie; e. Het aanwenden van een bijdrage uit het budget voor stimulering van startershuisvesting (initiatiefvoorstel) ter grootte van ,- aan een verlaagde grondprijs voor sociale huurwoningen op de locatie Molensteen / Boomvalk (verschil 304,- en 250-, per m2); Wat hebben we bereikt in de periode na december 2013? Na december 2013 hebben we, behalve de 3 huishoudens van wie we wisten dat ze naar reguliere huisvesting zouden gaan, ook de 7 andere huishoudens van de locatie Molensteen-Boomvalk kunnen begeleiden naar reguliere huisvesting van Woningbelang. Dat geldt ook nog voor 1 huishouden van de veldbeemd. Woningbelang en de gemeente hebben hier samen veel inspanningen voor geleverd. Inmiddels zijn er nog maar 5 huishoudens, gehuisvest op de locatie Veldbeemd, die nu nog in familieverband wonen en die nieuwe huisvesting behoeven. De rest is gehuisvest in reguliere woningen van Woningbelang. Eén huishouden, dat tijdelijk gevestigd is in een woning aan de René Smeetsstraat 8 (voorheen Venbergseweg), moet nog in een woning worden ondergebracht.

4 Hiermee is de woonsituatie van diverse woonwagenbewoners in hoge mate verbeterd, doordat zij in een woning van Woningbelang zijn gehuisvest. Er is tevens een belangrijke stap gezet richting integratie van deze doelgroep in de samenleving van Valkenswaard. Daarnaast is de leefbaarheid aanmerkelijk verbeterd in de omgeving van de locatie Molensteen-Boomvalk, doordat hier alle woonwagens zijn verwijderd. Hiermee hebben we tevens een illegale situatie opgeheven: de woonwagenlocatie Molensteen had slechts een tijdelijke bestemming die al lang verstreken was. In Dommelen (Noord) zal als gevolg van de upgrading van de huidige woonwagens naar nieuwe, stenen woningen de kwaliteit van leven van de bewoners en van de leefomgeving eveneens fors toenemen. De beoogde woonwagenlocatie in Lage Heide is niet meer nodig en kan een andere invulling krijgen, hetgeen de verkoop van woningen in die nieuwbouwwijk bevordert. Tenslotte wordt mede invulling gegeven aan de ambitie van de gemeente om starters aan huisvesting te helpen (toekomstvisie), doordat op de locatie Molensteen- Boomvalk ca. 45 starters huurwoningen kunnen worden gerealiseerd conform de overeengekomen afspraken. Oorspronkelijke 'deal'met Woningbelang. Voor de huishoudens van de locatie Molensteen-Boomvalk was de nieuwe locatie Lage Heide gereserveerd, alwaar de woonwagenwoningen op ruime kavels zouden worden gerealiseerd. Woningen die overigens aanmerkelijk duurder dan reguliere huurwoningen zijn. De realisatie van deze woningen is nu niet meer nodig. Dit neemt echter niet weg dat deze locatie wel tot de 'deal' met Woningbelang behoort. Onderdeel van de deal was dat Woningbelang de locatie voor 0,- zou overnemen. Juridisch advies. Intern en extern is juridisch advies gevraagd over de impact hiervan op de overeengekomen afspraken zoals die in december 2013 tot stand zijn gekomen. Volgens vaste rechtspraak moet voor de uitleg van een overeenkomst niet alleen worden gekeken naar een taalkundige uitleg, maar ook naar de betekenis die de partijen aan de tekst gaven en wat ze over en weer van elkaar mogen verwachten. Dit is het zogenaamde "Haviltexcriterium". Verder spelen de begrippen "redelijkheid" en "billijkheid" een belangrijke rol.

5 GEMEENTE VA LKENSWAARD \ Naar nu blijkt, kan de afspraak uit het raadsbesluit onder la niet meer aan de orde zijn, aangezien de woonwagenwoningen in Lage Heide niet meer nodig zijn. De mensen die hier zouden worden gehuisvest, zijn allen doorgestroomd naar reguliere huisvesting. Gelet op met name de redelijkheid en billijkheid achten de juristen het gerechtvaardigd dat de gemeente toch (eventueel op een andere locatie) grond aan Woningbelang levert. Voor de huishoudens die waren bedoeld voor huisvesting in een woonwagenwoning, heeft Woningbelang extra reguliere woningen beschikbaar moeten stellen. Het is niet meer dan redelijk dat de gemeente in ruil daarvoor toch grond levert. Ook gelet op het Haviltex-criterium, mag Woningbelang in elk geval verwachten dat er toch op een of manier compensatie plaatsvindt voor het feit dat er in Lage Heide geen grond meer geleverd gaat worden. In de oorspronkelijke deal zou grond voor 13 woningen (in plaats van 5 woningen nu) om niet geleverd worden en dat zou dus ook voor de alternatieve locatie moeten gelden (verschil van 8 woningen/kavels). Alternatieve locatie De belangrijkste vraag is echter wat er nu dient te gebeuren met de locatie in Lage Heide. Deze is bestemd als woonlocatie voor woonwagenbewoners, die er nu dus niet meer zullen worden gehuisvest. Op basis van de contracten en de verhouding van Project Zuid met de andere woningcorporatie Woonbedrijf is het niet wenselijk dat Woningbelang op die locatie reguliere huurwoningen gaat realiseren. Op basis van de deal zal Woningbelang wel een alternatieve locatie voor het realiseren van 8 woningen zonder grondkosten moeten worden aangeboden. Immers dit is de deal, maar ook gelegitimeerd door het feit dat het huisvesten van de woonwagenbewoners in reguliere huurwoningen een 8-tal woningen aan de woningvoorraad van Woningbelang zijn onttrokken. Vanwege de behoefte aan sociale huurwoningen is de inzet altijd gericht geweest op het realiseren van voldoende sociale woningen, veelal gericht op specifieke doelgroepen (zoals starters). 2. De huidige.^ilfcyatie op «oratie Hoae Akkers Bestemmingsplan Hoge Akkers en stedenbouwkundige verkenning. De locatie Hoge Akkers (aan de Stakenborgakker) is een locatie (behorend tot de harde plancapaciteit) waar een bestemmingsplan van toepassing is

6 voor de bouw van 7 vrije sector woningen. Deze locatie heeft de gemeente al jarenlang in portefeuille zonder dat hier een ontwikkeling op gang komt. Het betreft diepe kavels van gemiddeld meer dan 500 m2, ongunstig gelegen tegen een geluidswal aan. In 2014 en 2015 hebben wij met diverse ontwikkelaars gesprekken gevoerd over deze locatie. De locatie kan alleen worden ontwikkeld, indien de kavels worden aangepast naar kleinere kavels en aan de voorzijde een deel van de grond wordt aangewend als openbaar gebied, waar parkeren mogelijk wordt gemaakt. Ook hebben wij een stedenbouwkundig bureau gevraagd een stedenbouwkundige verkenning te doen naar de locatie. De stedenbouwkundige verkenning heeft geleid tot de bovenstaande variant, uitgaande van maximale benutting van de locatie voor woningbouw. Een tweede variant houdt rekening met een (tijdelijke of permanente) inpassing van de corsotent op dé locatie Hoge Akkers.

7 Grondexploitatie Hoge Akkers en motie raad. Hoge Akkers heeft door historische ontwikkelingen een exceptioneel hoge boekwaarde. Die is de afgelopen jaren alleen nog maar toegenomen door het bijschrijven van meer dan 3 ton euro rente. Tot 2020 kan hier aanvullend nog ruim 2 ton euro rente bijkomen. In de grondexploitatie is tot dit jaar (rekenkundig) uitgangspunt geweest dat alle 3956 m2 grond kan worden verkocht tegen een grondprijs van 380,- per m2. De volledige uitgifte van 3956 m2, volgens het bestemmingsplan dat nu van toepassing is, blijkt niet realistisch. Er is sprake van een incourante locatie, waarvoor ontwikkelaars geen belangstelling hebben. In een motie over de locatie Hoge Akkers heeft de gemeenteraad aangegeven de locatie snel tot realisatie te willen brengen, om zo de oplopende kosten een halt toe te roepen. Dat heeft er toe geleid de situatie ambtelijk nog eens goed te bekijken. De conclusie is dat we nu (na de bouwcrisis) er toch niet aan ontkomen om uit te gaan van een andere invulling met kleinere kavels. De varianten uit de stedenbouwkundige verkenning kunnen hiertoe bijdragen; o Een invulling met 14 vrije sector woningen leidt in de grondexploitatie tot een netto contante waarde van ,- negatief, e Een invulling met 12 vrije sector woningen en behoud van de corsolocatie leidt tot een netto contante waarde van ,- negatief.

8 3» Ons voorstel; anteqraie opbossinq Compensatie voor Woningbe/ang op de locatie Hoge Akkers. Volgens de juridische adviezen is het redelijk en billijk Woningbelang te compenseren voor de oorspronkelijk afgesproken grondinbreng van de kavels (van 220 m2) in Lage Heide. Een optie die wij met Woningbelang hebben besproken is een compensatie op de locatie Hoge Akkers. De compensatie bedraagt dan 50% van de grondinbreng die wij in Lage Heide zouden leveren. Dit is reëel, omdat het in dit verband gaat om starterswoningen en niet meer om woningen voor het leven in familieverband (woonwagenbewoners). Feitelijk leveren we dus 50% minder grond en hiermee wordt het voordeel dat Woningbelang en de gemeente hebben behaald door huisvesting van woonwagenbewoners in de reguliere woningen - een gezamenlijke inspanning - gedeeld. De onttrekking van 8 reguliere woningen aan de sociale woningvoorraad wordt gecompenseerd door een 8-tal woningen aan de sociale woningvoorraad toe te voegen zonder hiervoor grondkosten in rekening te brengen. De sociale woningvoorraad kan daarnaast nog eens uitbreiden met een 8-tal woningen op basis van aankoop door Woningbelang van de grond tegen de normale, reguliere grondprijs van 304,- per m2. Sociale woningvoorraad en huisvesting bijzondere doelgroepen. We zien dat in zijn algemeenheid een groot deel van de vraag naar woningen zich richt op de huursector. In onze woningbouwprioritering van september 2015 hebben we hier ook al rekening mee gehouden, voor zover dat mogelijk was (in verband met het plafond voor het aantal woningen en de reeds vastliggende, harde plancapaciteit). We zien echter ook dat de druk op de sociale woningvoorraad fors toeneemt als gevolg van de taakstelling die gemeenten krijgen om statushouders te huisvesten. Dit leidt - als we geen goede structurele oplossingen kunnen bedenken - tot maatschappelijke onrust en wegtrekkende jongeren, omdat bijzondere doelgroepen als statushouders, evenals woonwagenbewoners, een deel van de sociale woningvoorraad 'opeisen' ten koste van de reguliere doelgroep woningzoekenden. Dit zijn de actief woningzoekenden zonder zelfstandige woonruimte en dus vooral starters. Om deze reden is het niet alleen belangrijk dat we onze taakstelling daadwerkelijk realiseren, maar ook

9 V GEMEENTE VA LKENSWAARD zorgen voor voldoende aanbod van sociale huurwoningen. Wij probereh hier nadrukkelijk oog voor te hebben. Huidige corsolocatie. Op dit moment bevindt zich nog een corsotent van buurtschap Crescendo op de locatie in Hoge Akkers. Voor de nieuw beoogde locatie is een ruimtelijke procedure nodig. Het is mogelijk om in de ruimtelijke procedure voor de huidige locatie rekening te houden met een overgangsfase, waarin de corsotent nog tijdelijk kan worden ingepast in afwachting van de nieuwe locatie of er zelfs permanent kan blijven. Dit kan middels een wijzigingsbevoegdheid. Wanneer de corsolocatie vervalt, is er dan nog altijd een inpassing mogelijk van bijvoorbeeld een tweetal vrije sector woningen op diezelfde locatie. Daarom is het sowieso verstandig om een wijzigingsbevoegdheid op te nemen in het bestemmingsplan. 4. Financiële impact van het voorstel voor de ^dea8, met Woninqbelanq Het ambtelijk voorstel is om de locatie Hoge Akkers te gebruiken om aan de "leveringsverplichting" uit de woonwagendeal met Woningbelang te voldoen. Wij leveren 8 kavels van ca. 110 m2 om niet als compensatie voor de locatie Lage Heide. De 8 overige kavels worden met Woningbelang afgerekend tegen 304,- per m2. Net dit aantal is er nog ruimte om de corso locatie in te passen (gezien de te verwachten weerstand bij realisatie van de corsotent op de locatie waartoe eerder is besloten). Hoewel er in dat geval meer woningen worden gerealiseerd dan volgens het bestemmingsplan, heeft een overleg met de provincie uitgewezen dat met een omzetting van dure koopnaar huurwoningen ingestemd kan worden met een groter aantal..een geluidstechnische toets (zie bijlage) wijst uit dat de bestaande woningbouw en de geplande nieuwbouw in variant 2 niet strijdig zijn met elkaar. Bij de stedenbouwkundige inpassing van 16 sociale huurwoningen zal wel met de inpassing van de corsotent rekening moeten worden gehouden. Hieronder laten wij u de impact zien van ons voorstel ten opzichte van de eerder overeengekomen en door u vastgestelde financiële kaders.

10 Financiële kaders 2013 Financiële kaders 2016 Financieel verschil a. Het leveren van grond a. Het leveren van grond (totaal 7 x ca. 222 m2 = (totaal 8 x 110 m2= 880 ca m2) op de m2) om niet. locatie Lage Heide aan Derving 880 m2 x Woningbelang voor een op de locatie bedrag van 0,- voor de Hoge Akkers. Tevens 880 bouw van 7 m2 tegen sociale grondprijs -/ woonwagenwoningen. ( 304,-) in plaats van -/ grondprijs vrije sector ( 380,-). Derving grond sociale huurwoningen t.o.v. vrije sector 880 m2 x 76= Verkoop Lage Heide als vrije sector koop 1920 m2 x b. Het leveren van grond 380= minder m2 (totaal 6 x ca. 222 m2 = ca m2) op de locatie Veldbeemd te Valkenswaard aan Woningbelang voor een bedrag van 0,- voor de bouw van 6 woonwagenwoningen, na b. Het leveren van grond (totaal 5 x ca. 222 m2 plus extra ruimte voor de wmo- situatie op de locatie Veldbeemd te Valkenswaard aan Woningbelang voor een bedrag van 0,- voor de herinrichting van deze bouw van 5 locatie; woonwagenwoningen, na zie t. en e. voor het c. Het aanwenden van herinrichting van deze verschil ad ,- ten laste van locatie; het leefbaarheidsfonds als bijdrage in de realisatie c. Het aanwenden van ,- ten laste van van de 13 het leefbaarheidsfonds: 5 woonwagenwoningen; woonwagenwoningen+ d. Het leveren van grond (ca aan meerkosten; 4000 m2), na opheffing d. Het leveren van grond (ca. van de woonwagenlocatie Molensteen / Boomvalk, aan Woningbelang voor de 4000 m2), na opheffing van de woonwagenlocatie Molensteen / Boomvalk, ongewiizisd

11 V \ \ V \ \ GEMEENTE VAL KENSWAARD realisatie van ca. 33 aan Woningbelang voor de starterswoningen in de realisatie van ca. 33 sociale huursector tegen starterswoningen in de \ een grondprijs van 250,- sociale huursector tegen \ per m2 excl. BTW een grondprijs van 250,- (grondopbrengst ca. per m2 excl. BTW ,-) en het (grondopbrengst ca. openen van een bouwgrondexploitatie voor deze locatie; ,-) en het openen van een bouwgrondexploitatie voor e. Het aanwenden van een deze locatie; ongewijzigd bijdrage uit het budget voor stimulering van s ta rte rs h u i svesti n g (initiatiefvoorstel) ter grootte van ,- aan een verlaagde e. Het aanwenden van een bijdrage uit het budget voor stimulering van startershuisvesting (initiatiefvoorstel) ter grondprijs voor sociale grootte van ,- huurwoningen op de locatie Molensteen / Boomvalk (verschil 304,- en 250-, per m2); aan een verlaagde grondprijs voor sociale huurwoningen op de locatie Molensteen / Boomvalk (verschil 304,- en 250-, per m2); Saldo 2016 tov Extra onvoorziene kosten: f. bodemsanering uit leefbaarheidsfonds g. Meerkosten WMO uit leefbaarheidfonds ;

12 Toelichting bij de tabel. Ad a. De waarde van de grondinbreng vanuit de gemeente had in de oorspronkelijke deal betrekking op 7 kavels in Lage Heide van 222 m2 is ca m2. De locatie biedt echter in werkelijkheid ca tn2 aan uit te geven grond. Toevoeging van een kavel aan de geplande 7 standplaatsen was geen realistische optie, waardoor een deel van de locatie niet kon worden benut. Nu kan de gehele locatie worden verkocht tegen de gebruikelijke grondprijs van 380,- per m2 (vrije sector koop). Dit betekent een extra grondopbrengst binnen de grex Lage Heide, niet alleen als gevolg van het verschil tussen de vrije sector grondprijs versus de sociale grondprijs, maar ook als gevolg van uitgifte van meer m2. Tegenover de meeropbrengst in Lage Heide staat de compensatie van de 8 kavels om niet in Hoge Akkers. Deze vertegenwoordigen binnen de geactualiseerde grex Hoge Akkers (actualisatie 2016) een grondwaarde van 8 x 110 m2 x 380,-, omdat in de geactualiseerde grex wordt uitgegaan van vrije sector woningbouw. In ons voorstel worden daarnaast ook 8 kavels verkocht tegen 304,- (sociale woningbouw) in plaats van 380,- (vrije sector woningbouw). Er is dus tevens sprake van een derving grondopbrengst van ,-. De verhoogde grondopbrengst in Lage Heide bedraagt ,-. Het voordeel bedraagt daarmee nog altijd ,- aan grondwaarde. Ad b. Omdat er nu nog maar voor 5 woningen een bijdrage uit het leefbaarheidsfonds nodig is, blijft in dit fonds een bedrag beschikbaar. De beperking van het aantal woningen werkt twee kanten op. In plaats van de oorspronkelijke bijdrage van 13 x ,- per woning is volgens de huidige berekeningen nu nog 5 x ,- per woning nodig. Daardoor blijft er een bedrag van ,- over dat anders kan worden aangewend (zie toelichting bij f. en g.) Ad c. Ook voor Woningbelang zijn er financiële consequenties. De huisvesting van woonwagenbewoners in reguliere woningen levert natuurlijk een fors voordeel op, omdat er nu nog maar geïnvesteerd hoeft te worden in 5 woningen. Per woning worden de stichtingskosten echter hoger, doordat het minder woningen zijn. Om de onrendabele top voor de 5 woningen niet te laten stijgen is een extra bijdrage uit het leefbaarheidsfonds nodig van

13 V GEMEENTE VA EKENS W AARD ,-. Ook stijgen de beheerkosten binnen de reguliere woningvoorraad. De extra beheerkosten verschuiven van de oorspronkelijk beoogde woonwagenwoningen naar de reguliere voorraad. In ons ambtelijk voorstel neemt Woningbelang deze extra kosten (netto contante waarde van ca ,-) voor haar rekening. Ad f-g. In de uitwerking van de plannen werd de gemeente met een bodemverontreiniging op de locatie Molensteen, waarvan de saneringskosten ca ,- bedragen. Tevens is op de locatie Veldbeemd sprake van een Wmo-situatie, waarbij in de huidige situatie de ouders op de begane grond wonen vanwege de noodzakelijke verzorging van een gehandicapt kind. Vanwege de kwaliteit van de leefomgeving luidt het gezamenlijke, ambtelijke voorstel van Woningbelang en de gemeente om ook de Wmo-woonwagen te vervangen door een nieuwbouwwoning met een extra slaapkamer op de begane grond. In dat geval zijn er namelijk in de gehele gemeente geen woonwagens meer en krijgt de kwaliteit van de leefomgeving op en nabij de Veldbeemd een forse impuls naast een kwaliteitsverbetering voor de bewoners zelf. In ons voorstel kunnen de extra kosten voor de bodemsanering aan de Molensteen en de extra kosten voor de Wmo-situatie ten laste worden gebracht van het leefbaarheidsfonds. Woningbelang stemt er mee in dat het bedrag ad ,- beschikbaar is voor de bodemsanering als onderdeel van de herijking. Het ambtelijk voorstel is een vorm van een 'package-deal'. De kosten die normaal gesproken voor rekening van de gemeente zouden komen betreffende de bodemsanering (maximaal ,-) en de wmo-situatie ( ,-) komen met de bovenstaande afspraken niet meer ten laste van de gemeentelijke (grond- )exploitatie, maar ten laste van het leefbaarheidsfonds. De gemeente krijgt dus indirect ,- extra uit het leefbaarheidsfonds en Woningbelang ,-, ter dekking van onvoorziene kosten, waarmee het leefbaarheidsfonds ook in de nieuwe situatie volledig is aangewend 5, Consequenties voor de grondexploitaties In de vorige twee paragrafen is de financiële impact van de herijking van de afspraken (package deal) in beeld gebracht. Deze hebben direct te maken met ons voorstel over de verdeling van de financiële gevolgen tussen Woningbelang en gemeente.

14 Daarnaast hebben we te maken met een andere invulling van de locatie Hoge Akkers met consequenties voor de grondexploitatie Hoge Akkers. Om u een compleet beeld te geven van de gevolgen van dit voorstel voor de grondexploitatie Hoge Akkers ten opzichte van andere varianten gaan we onderstaand uit van de meest recente cijfers, die ook bij de jaarrekening 2015 als uitgangspunt voor de grondexploitatie Hoge Akkers zullen worden gepresenteerd. Deze cijfers zijn gebaseerd op variant 1 met m2 uitgeefbare grond tegen een rekenprijs van 380,- per m2. Zoals aangegeven in paragraaf 2 (huidige situatie Hoge Akkers) leidt dit in de grondexploitatie tot een (extra) verlies van ,-. Gevolgen voor de grondexploitatie Hoge Akkers. Var. 0 aantal kavels uitgeefbaar terrein resultaat verschil verschil Huidige bestemmingsplan Var.1 Nieuwe verkaveling Var.2 Nieuw met corso Var.3 Voorstelverkaveling Woningbelang+ Ruimte voor corso (+ 880 om niet) Var. 0 - Var Var.0 - Var Var. 0 - Var Var. 0 - Var. 4 Voorstel verkaveling Woningbelang Var. 1- Var Var. 1 - Var Var. 1 - Var. 4 voorziening tlvar Bij de actualisatie van de grondexploitaties is stedenbouwkundige variant 1 (Var. 1 in de tabel) als uitgangspunt genomen. Ter vergelijking hebben wij ook de stedenbouwkundige variant 2 doorgerekend. Dit zijn de varianten zonder en met bloemencorsolocatie, maar met een 'maximale' opbrengst in de zin van verkoop van de grond in de vrije sector. Zonder corsolocatie geldt dan een netto contante waarde van ,- en met corsolocatie een netto contante waarde van ,- negatief.

15 GEMEENTE VA EKEN S W A AR D Vervolgens hebben we het voorstel doorgerekend met de varianten voor Woningbelang. Bij dezelfde uitgangspunten qua fasering leidt dit voorstel tot een netto contante waarde van ,- negatief, indien de corsolocatie vooralsnog behouden blijft (rekening houdend met kosten voor inrichting van de openbare ruimte). Ten opzichte van de variant met vrije sector moet dan ca ,- extra aan verlies worden genomen. Wanneer de corsolocatie verplaatst wordt, dan kan het verschil worden teruggebracht naar ,- door op de locatie Hoge Akkers toch nog 2 vrije sector woningen te realiseren (tweekapper). Natuurlijk is het ook mogelijk om geen vrije sector woningen te realiseren, maar enkele sociale huurwoningen extra. Gevolgen voor de grondexploitatie Lage Heide. De opbrengst(-potentie) in de grondexploitatie Lage Heide stijgt met 1920 m2 x 380,- per m2 = ,-, nu de locatie Lage Heide niet meer aan Woningbelang hoeft te worden geleverd om niet. De netto contante waarde hiervan op bedraagt ,-. Kanttekening: De grex Lage Heide is in 2015 al opgeplust met ,- (1920 m2 x 304,- per m2) dus er is al een voorschot genomen op de situatie dat er geen woonwagenlocatie hoeft te komen en deze grond in de grondexploitatie Lage Heide wel een opbrengst conform de vigerende grondprijs zal hebben (dit is dus niet in overeenstemming met de deal met Woningbelang) De contractuele situatie met Woningbelang is echter nog onveranderd en vraagt nog om een oplossing. Gevolgen voor de grondexploitaties Molensteen-Boomvalk en Veldbeemd. Doordat de onvoorziene kosten voor de bodemsanering op de locatie Molensteen-Boomvalk en voor de wmo-situatie op de locatie Veldbeemd worden opgevangen binnen het leefbaarheidsfonds heeft de herijking van de afspraken met Woningbelang geen rechtstreekse gevolgen voor de grex-en Molensteen-Boomvalk en Veldbeemd.

16 6«Maatschapoelilke resoitaten Welke resultaten bereiken we met de voorgestelde opzet? e De woonwagenbewoners van de locatie Molensteen-Boomvalk zijn in reguliere huisvesting maximaal geïntegreerd in de samenleving van Valkenswaard. e De leefbaarheid is aanmerkelijk verbeterd in de omgeving van de locatie Molensteen-Boomvalk, doordat hier alle woonwagens zijn verwijderd. Hiermee hebben we tevens een illegale situatie opgeheven. «Lage Heide woonwagenlocatie kan anders worden ingevuld, passend bij het karakter van de nieuwbouwwijk, hetgeen een positief effect kan hebben op de verkoop van woningen en kavels in Lage Heide. In Dommelen (Noord) zal als gevolg van de upgrading van de huidige woonwagens naar nieuwe, stenen woningen de kwaliteit van leven van de bewoners en van de leefomgeving eveneens fors toenemen, e De 'deal' met Woningbelang kan worden afgewikkeld en daarmee ook de noodzakelijke en inmiddels urgenter geworden herstructurering op de locatie Veldbeemd (de huidige situatie is daarvoor bewoners niet langer acceptabel), e Er wordt mede invulling gegeven aan de ambitie van de gemeente om starters aan huisvesting te helpen (toekomstvisie), doordat op de locatie Molensteen-Boomvalk (in combinatie met de locatie verlengde Lannervalk van Woningbelang) in totaal ca. 45 starters huurwoningen kunnen worden gerealiseerd conform de overeengekomen afspraken en de woningbouwprioritering, e Er komen 16 extra woningen beschikbaar voor de doelgroep starters t.o.v. de eerdere 'deal' met Woningbelang, waarmee de druk op de sociale woningvoorraad wordt verlicht ten faveure van de doelgroep starters o Hoge Akkers wordt eindelijk tot ontwikkeling gebracht (motie raad). Het probleem van de lastig invulbare locatie Hoge Akkers versus doorlopende rentekosten wordt opgelost e De corso locatie kan nog even op tijdelijke basis blijven, of zelfs permanent, indien gewenst

17 V GEMEENTE VA LKENSWAARD \ De gemeenteraad heeft in december 2013 ingestemd met de financiële kaders, zoals destijds in het raadsvoorstel gepresenteerd. Het voorstel dat wij u nu presenteren blijft binnen die financiële kaders, maar doordat wij de locatie Hoge Akkers als compenserende locatie erbij betrekken, is sprake van ingrijpende gevolgen voor de grondexploitatie van de locatie Hoge Akkers. Gelet op de impact van ons voorstel stellen wij u graag in de gelegenheid eventuele wensen en bedenkingen kenbaar te maken, voordat wij de resultaten ervan verwerken in de overdrachtsovereenkomst. Zulks in lijn met van artikel 160, tweede lid, en artikel 169, vierde lid, van de gemeentewet. Wij verzoeken u binnen 2 weken eventuele wensen en bedenkingen kenbaar te maken, omdat de situatie van de bewoners op de locatie Veldbeemd snel om verbetering vraagt. Hoogachtend, burgemeester en wethouders van Valkenswaard, secretaris) ^ burgemeester, drs. A.B.A.M. Ederveen

18

B Tax 3585

B Tax 3585 Agendapunt commissie: 3.3 steller telefoonnummer email B Tax 3585 bram.tax@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 111614/118876 portefeuillehouder M. Wijnen onderwerp Verklaring van

Nadere informatie

Lou van Gerven raad00633

Lou van Gerven raad00633 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Lou van Gerven 2083487 Lou.van.Gerven@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 13raad00633 Financiële kaders voor de overdracht

Nadere informatie

VÉRZONDEN 01 MEI 2014

VÉRZONDEN 01 MEI 2014 VÉRZONDEN 01 MEI 2014 GEMEENTE VALKE N SWAARD \de Hofnar 15 Postbus 10100 555Tj GA Valkenswaard T (0401 208 34 44 F (040)-204 58 90 gemeentè(5>valkenswaard.nl www.valkerfswaard.nl Aan de leden van de raad

Nadere informatie

78664/ Corso bouwlocatie locatie Kluizerdijk B Tax

78664/ Corso bouwlocatie locatie Kluizerdijk B Tax Aan de leden van de gemeenteraad van Valkenswaard Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard V de GEMEENTE VAL KENSWAARD Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 3 44 F (040) 204 58 90 aemeente(5)val

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad

Raadsvoorstel. Aan de gemeenteraad. categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965. Raad Raadsvoorstel jaar Raad categorie/agendanr. B. en W. 2013 RA13.0092 B 2 13/965 Onderwerp: Woonwagenbeleid en herstructurering kleine woonwagencentra Portefeuillehouder: A.J. Sleeking Dorpen en Wijken Team

Nadere informatie

L. van Gerven raad september 2013

L. van Gerven raad september 2013 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email L. van Gerven 040-2083487 Lge@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Verordening Starterslening. 13raad00533 26 september

Nadere informatie

V VALKENSWAARD. Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard. 13uit08146

V VALKENSWAARD. Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard. 13uit08146 V G E M E E N T E VALKENSWAARD de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Valkenswaard Telefoon (040) 208 34 44 Telefax (040) 204 58 90 email Kenmerk: 13uit08146

Nadere informatie

De vrijheid van woonwagenbewoners wordt daardoor steeds sterker ingeperkt.

De vrijheid van woonwagenbewoners wordt daardoor steeds sterker ingeperkt. Visiedocument woonwagenlocaties in Valkenswaard 27092012 1. Inleiding De gemeente Valkenswaard heeft voor de huisvesting van Sinti s en reizigers (woonwagenbewoners) op dit moment een drietal locaties

Nadere informatie

Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers

Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers 14 Hoge Akkers 01-jan-21 contante waarde 9 01-jan-14 Totaal overzicht grondexploitatie Hoge Akkers Gerealiseerd 17 Woningbouw sociale sector (grondgebonden) Te realiseren 16 Woningbouw sociale sector (grondgebonden)

Nadere informatie

C.C.A. Evers 3678

C.C.A. Evers 3678 Agendapunt commissie: 3.3 steller telefoonnummer email C.C.A. Evers 3678 carlijn.evers@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 123325/225214 portefeuillehouder M. Wijnen onderwerp Verklaring

Nadere informatie

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt

Gemeente Steenwijkerland. Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Gemeente Steenwijkerland Herziening grondexploitatie Bedrijventerrein Boterberg Zuid Oldemarkt Stafafdeling Ontwikkeling Steenwijk januari 2007 1. Inleiding Het bestemmingsplan bedrijventerrein Boterberg

Nadere informatie

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf

Datum: 5 november 2013 Portefeuillehouder: De Graaf Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-068 Registratiekenmerk: Onderwerp: raadsvoorstel haalbaarheidsstudie realisatie nieuw zwembad Korte inhoud: U heeft besloten om de haalbaarheid te onderzoeken voor de realisatie

Nadere informatie

7. Op welke wijze wordt het uitgangspunt, zolang mogelijk thuis en in de wijk kunnen blijven wonen, in de wijkconvenanten c.q. wijkplannen opgenomen?

7. Op welke wijze wordt het uitgangspunt, zolang mogelijk thuis en in de wijk kunnen blijven wonen, in de wijkconvenanten c.q. wijkplannen opgenomen? Vragen ter voorbereiding op de commissie 2014/043 Onderwerp: Woonvisie. Commissievergadering: 13 november 2014 Gesteld door: CDA / Kees Marchal Portefeuillehouder: Mart Wijnen Teammanager: Hans Appelmans

Nadere informatie

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : De grondprijzen en de fondsen vaststellen voor 2016

GEMEENTE BOEKEL. Onderwerp : De grondprijzen en de fondsen vaststellen voor 2016 GEMEENTE BOEKEL VOORSTEL AAN DE RAAD Datum : 27 oktober 2015 Voorstel van : college van burgemeester en wethouders Onderwerp : De grondprijzen en de fondsen vaststellen voor 2016 Samenvatting Jaarlijks

Nadere informatie

C. Evers raad00510

C. Evers raad00510 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email C. Evers 3678 cev@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp 13raad00510 Omgevingsvergunning Nieuwe Waalreseweg 38-140 (Ginneve).

Nadere informatie

Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer.

Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer. Gemeente Boxmeer Onderwerp: Aanvullend krediet ten behoeve van herontwikkeling Steenstraat Zuid Boxmeer. Nummer: 8a. AAN de Raad van de gemeente Boxmeer Boxmeer, 22 oktober 2013 Aanleiding Planontwikkeling

Nadere informatie

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie:

V VA LKEN SWAARD. Agendapunt commissie: V G E M E E N T E VA LKEN SWAARD Agendapunt commissie: telefoonnummer Jaap Maas 040-2083474 jaap.maas@valkenswaard.nl datum raadsvergadering 13raad00346 10 juni 2013 l e Bestuursrapportage 2013. aan de

Nadere informatie

Dit voorstel is gericht op de plannen voor de herinrichting van de woonwagenlocatie aan de Sportlaan te Drunen.

Dit voorstel is gericht op de plannen voor de herinrichting van de woonwagenlocatie aan de Sportlaan te Drunen. Raadsvoorstel Inleiding Dit voorstel is gericht op de plannen voor de herinrichting van de woonwagenlocatie aan de Sportlaan te Drunen. Op 16 december 2008 was een voorstel tot herinrichting van de vier

Nadere informatie

Erwin Talpe

Erwin Talpe Raadsvoorstel Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email Erwin Talpe 06-10937210 erwintalpe@hotmail.com agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder 23 juni 2016 onderwerp Initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Beoogd effect: Het voldoende bouwrijpe grond beschikbaar hebben voor het vestigen van bedrijven en daarmee genereren van arbeidsplaatsen.

Beoogd effect: Het voldoende bouwrijpe grond beschikbaar hebben voor het vestigen van bedrijven en daarmee genereren van arbeidsplaatsen. Voorstel aan de raad Nummer: B11-15396 Portefeuille: Economie, Wonen, Cultuur & Dienstverlening Programma: 2.4 Sterke stad Programmaonderdeel: 2.4.1 Werken aan de basis Steller: M.R. Roeffel Afdeling:

Nadere informatie

GEMEENTE VALKE NSWAARD

GEMEENTE VALKE NSWAARD V GEMEENTE VALKE NSWAARD de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 CA Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard Valkenswaard Telefoon (040) 208 34 44 Telefax (040) 204 58 90 e-mail Kenmerk: 13uit05109

Nadere informatie

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen.

1. De brief aan de raad over versnelling sociale woningbouw vast te stellen. Collegevoorstel Openbaar Onderwerp Versnelling (tijdelijke) sociale woningbouw Programma Wonen BW-nummer Portefeuillehouder B. Velthuis Samenvatting Het onderzoek naar de kansen voor versnelde tijdelijke

Nadere informatie

Onderwerp: Afsluiting van de grondexploitaties

Onderwerp: Afsluiting van de grondexploitaties Vergadering gemeenteraad d.d. 20 december 2018 Agenda nummer 7 Portefeuillehouder: wethouder de heer J.A. Ronde Onderwerp: Afsluiting van de grondexploitaties Korte inhoud: De grondexploitaties Delfzijl-Noord,

Nadere informatie

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen.

Agendapunt. Op grond van artikel 192 van de gemeentewet is de raad het bevoegd orgaan om de begroting tussentijds te wijzigen. RAADSVOORSTEL Agendapunt Raad 27 oktober 2016 Afdeling Middelen Voorstel nummer 2016.00077 Datum 27 september 2016 Onderwerp Tweede bestuursrapportage 2016 Programma Alle begrotingsprogramma's Inlichtingen

Nadere informatie

Nota vereveningsfonds sociale woningbouw

Nota vereveningsfonds sociale woningbouw Nota vereveningsfonds sociale woningbouw 1. Samenvatting Op basis van de Structuurvisie Ruimte voor wensen Leidschendam-Voorburg 2040 (herijking 2012) kan de gemeente een vereveningsfonds voor sociale

Nadere informatie

Toelichting Grondexploitatie 2013. Waalsprong. 16 april 2013

Toelichting Grondexploitatie 2013. Waalsprong. 16 april 2013 Toelichting Grondexploitatie 2013 Waalsprong 16 april 2013 Inhoud Uitgangspunten GREX 2013 Verschillenanalyse t.o.v. GREX 2012 Risicoanalyse 2 GRONDEXPLOITATIE 2013 3 Herijking grondprijzen Grondprijzen

Nadere informatie

Routeformulier college en raad

Routeformulier college en raad Routeformulier college en raad Onderwerp: Gelegenheidsaankoop Stationsomgeving NIET INVULLEN Documentnummer: B15.003452 Paraaf secretaris: Algemeen Datum: 5 november 2015 Opsteller: C.E. Krijnen Telefoon:

Nadere informatie

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal

Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide. 2010-2020 Segment Nieuwbouw Sloop Verkoop Totaal Bijlage 1: Woningbouwprogramma Dommelkwartier en relatie Lage Heide Volgens de laatste Provinciale Prognose (2011) bedraagt de woningbouw behoefte in Valkenswaard een netto toevoeging van 1.230 woningen

Nadere informatie

17R R gemeente WOERDEN

17R R gemeente WOERDEN RAADSVOORSTEL 17R.00332 17R.00332 gemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 16 mei 2017 Portefeuillehouder(s): I ten Hagen, Y. Koster Portefeuille(s): Ruimtelijke ordening

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Actieplan Sociale Huur Steller R. Asschert De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon 8635 Bijlage(n) 1 Ons kenmerk 6884967 Datum Uw brief van Uw kenmerk - Geachte heer,

Nadere informatie

Collegebesluit. Onderwerp Vaststellingsovereenkomst DSK II

Collegebesluit. Onderwerp Vaststellingsovereenkomst DSK II Collegebesluit Onderwerp Vaststellingsovereenkomst DSK II Nummer 2018/140691 Portefeuillehouder Spijk, J.K.N. van Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling PCM Auteur Hage, J.

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Starterslening: evaluatie, aanpassing verordening Datum: 11 november 2014 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting :

RAADSVERGADERING. Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8. Nummer postregistratie : /RO Nummer programmabegroting : RAADSVERGADERING Datum : maandag 5 september 2005 Agendapunt : 8 Portefeuillehouder : R. Hackert Nummer postregistratie : 05.03769/RO Nummer programmabegroting : Aan de gemeenteraad Onderwerp: Overdracht

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad: I / 3 S~ iy^o Datum: Behandeld door: A. Bergstra Afdeling/Team: Ruimtelijke Ontwikkeling/Projecten Onderwerp: Meerjaren programma grondexploitaties

Nadere informatie

ontwerpvoorstel aan de raad

ontwerpvoorstel aan de raad pagina 1 van 8 ontwerpvoorstel aan de raad Tijdelijke studentenhuisvesting Van Lieflandlaan Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor het volgende te besluiten: 1 Vooruitlopend op de

Nadere informatie

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 april 2018 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad

GEVOLGEN VOOR JA/NEE ROUTING DATUM Communicatie Nee College 17 april 2018 Financieel. Juridisch Nee Agendacommissie Commissie Gemeenteraad Voorstel voor de gemeenteraad 1. ONDERWERP: Broekgraaf, grondexploitatie 2018 2. GEVRAAGDE BESLISSING: De raad van de gemeente Leerdam besluit: Vertrouwelijk Openbaar besluit Datum openbaar besluit Nee

Nadere informatie

F. Buijserd Burgemeester

F. Buijserd Burgemeester Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit 15.11294 vergaderdatum raad 9 juli 2015 jaar/nummer (griffie)

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 15-12-2016 16-087 Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik Aan de raad, Onderwerp Ontwikkeling Stationsweg 51-55, Bunnik Gevraagde beslissing 1. De kaders

Nadere informatie

De mogelijkheid van incourante bedrijfspercelen op te nemen in de Nota Grondbeleid met de prijsstellingen zoals genoemd in het voorstel.

De mogelijkheid van incourante bedrijfspercelen op te nemen in de Nota Grondbeleid met de prijsstellingen zoals genoemd in het voorstel. Raadsvoorstel Agenda nr.8 Onderwerp: Aanpassen Nota grondbeleid ten aanzien van incourante bedrijfspercelen Soort: Besluitvormend Opsteller: P. Engelvaart Portefeuillehouder: W. Hanssen Zaaknummer: SOM/2014/013597

Nadere informatie

Raadsvoorstel 2016 Rockanje, 2 februari 2016 Nr /127518

Raadsvoorstel 2016 Rockanje, 2 februari 2016 Nr /127518 Raadsvoorstel 2016 Rockanje, 2 februari 2016 Nr. 126203/127518 Raadsvergadering van 15 maart 2016 Agendanummer 10 Onderwerp Vervolg aanpak Lodderlandsedijk Aan de gemeenteraad. 1. Gevraagd besluit 1. In

Nadere informatie

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018

Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4. Doetinchem, 14 februari 2018 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 4 ALDUS VASTGESTELD 22 FEBRUARI 2018 Vaststellen gedachtenlijn naar de toekomst bedrijventerreinen West Achterhoek Te besluiten om: 1. De gedachtenlijn naar de toekomst voor

Nadere informatie

A.P. Visser 3435

A.P. Visser 3435 Agendapunt commissie: 3.1 steller telefoonnummer email A.P. Visser 3435 adri.visser@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 309452/309475 portefeuillehouder E.Buiter, M.Bax (Dommekwartier),

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 27 november Geachte raad,

Raadsvoorstel. 27 november Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 178769 Behandeld door: B. Rozemeijer Datum: 27 november 2018 Agendapunt: Onderwerp: Wijzigen woonprogramma en budget Taets van Amerongenweg Geachte raad, Samenvatting: De gemeenteraad

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik. Aan de raad, Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 23-06-2016 16-037 Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik Aan de raad, Onderwerp Financiële compensatie Hof van Bunnik Gevraagde beslissing 1. Een bedrag van

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 135042 Datum : 31 maart 2015 Programma : Mobiliteit Blad : 1 van 5 Cluster : Ruimte Portefeuillehouder: dhr. H.C.V. Veldhuijsen

Nadere informatie

Discussienota nr

Discussienota nr gemeente Bunnik Discussienota nr. 15-022 Aan: Van: De leden van de gemeenteraad Het college van Burgemeester en Wethouders Datum: 26 maart 2015 Onderwerp: Alternatieve plannen Scholeneiland 1. Inleiding

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1106799 Datum: 16 december 2013 Behandeld door: P.A. Heye Afdeling / Team: RO / ROE Onderwerp: Herontwikkeling van een 5 tal maatschappelijke locaties

Nadere informatie

Geschiedenis. Locatie. Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug

Geschiedenis. Locatie. Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug Verkenning starterswoningen Buitenpost locatie Van den Brug Inleiding In dit document wordt een verkenning gemaakt voor de herontwikkeling van de vrijgekomen locatie van garagebedrijf Autoland Van den

Nadere informatie

A.P. Visser 3435

A.P. Visser 3435 Agendapunt commissie: 3.4 steller telefoonnummer email A.P. Visser 3435 adri.visser@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering portefeuillehouder E. Buiter, M.Bax (Dommelkwartier), M.Wijnen

Nadere informatie

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu. 134610 25 maart 2015. 2 J.

Voorstel aan de raad. Geadviseerd besluit. Toelichting op beslispunten. Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu. 134610 25 maart 2015. 2 J. Verantwoordelijk team Ruimtelijke Ontwikkeling & Milieu Nummer Kenmerk Raad d.d. 134610 25 maart 2015 Paragraaf begroting Portefeuillehouder 2 J. Verstand Steller M.J.G. Nagel Datum 30 januari 2015 Vlottrekken

Nadere informatie

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Situatie locatie Drunen. Zaaknummer: OOPMVL02. Herinrichting woonwagenlocatie Sportlaan Drunen

Collegevoorstel. Inleiding. Feitelijke informatie Situatie locatie Drunen. Zaaknummer: OOPMVL02. Herinrichting woonwagenlocatie Sportlaan Drunen Zaaknummer: OOPMVL02 Onderwerp Herinrichting woonwagenlocatie Sportlaan Drunen Collegevoorstel Inleiding Dit voorstel is gericht op de plannen voor de herinrichting van de woonwagenlocatie aan de Sportlaan

Nadere informatie

Datum Agendapunt Documentnummer. 2 april 2013 R04S007

Datum Agendapunt Documentnummer. 2 april 2013 R04S007 Datum Agendapunt Documentnummer R04S007 Onderwerp Grondtransactie Raadsvoorstel Zeewolde Beoogd effect De realisatie van het nieuwbouwplan van Wolter Koops Transport (WKT) op Trekkersveld III door verkoop

Nadere informatie

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor de nadere uitwerking van het volkshuisvestingsfonds

Raadsvergadering. Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor de nadere uitwerking van het volkshuisvestingsfonds RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 16 mei 2013 13-035 Onderwerp randvoorwaarden Aan de raad, Onderwerp Randvoorwaarden Gevraagde beslissing 1. In te stemmen met de voorgestelde randvoorwaarden voor

Nadere informatie

GEMEENTE VA EKEN S WAAR D. Bij de behandeling van de begroting 2017 in de raadsvergadering van 3

GEMEENTE VA EKEN S WAAR D. Bij de behandeling van de begroting 2017 in de raadsvergadering van 3 Aan de leden van de gemeenteraad V de GEMEENTE VA EKEN S WAAR D Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 aemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl \ \ Uw kenmerk

Nadere informatie

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met

GEMEENTE VA LKENSWAARD. Via deze weg willen wij u op de hoogte brengen van de ontwikkelingen met VA LKENSWAARD Aan de leden van de raad van de gemeente Valkenswaard de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Val enswaard T (040) 208 34 44 \ F (040) 204 58 90 aemeenteoivalkenswaard.nl www. alkenswaard.nl Uw

Nadere informatie

OPLEGGER * * Datum 20 november 2014 Nummer Datum commissievergadering 2 december 2014 Datum raadvergadering 16 december 2014

OPLEGGER * * Datum 20 november 2014 Nummer Datum commissievergadering 2 december 2014 Datum raadvergadering 16 december 2014 Datum 20 november 2014 Nummer 2014-13- Datum commissievergadering 2 december 2014 Datum raadvergadering 16 december 2014 OPLEGGER Registratienummer 2014-34515 / 14Z.007861 Onderwerp Financiële bijdrage

Nadere informatie

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Vaststellen Grondexploitatie Winkelcentrum Oosterboer

Agendapunt: Meppel, Onderwerp: Vaststellen Grondexploitatie Winkelcentrum Oosterboer Agendapunt: Meppel, Aan de Gemeenteraad. Raadsvoorstel nr. Onderwerp: Vaststellen Grondexploitatie Winkelcentrum Oosterboer Voorgesteld besluit 1.) De grondexploitatie Winkelcentrum Oosterboer (conform

Nadere informatie

Gemeente Haarlem. Collegebesluit. Onderwerp Verkoop kavel aan Intos in de Noordkop Waarderpolder

Gemeente Haarlem. Collegebesluit. Onderwerp Verkoop kavel aan Intos in de Noordkop Waarderpolder Gemeente Haarlem Collegebesluit Onderwerp Verkoop kavel aan Intos in de Noordkop Waarderpolder Nummer 2018/748726 Portefeuillehouder Roduner, F.J. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling

Nadere informatie

GEMEENTE VALKENSWAARD

GEMEENTE VALKENSWAARD V GEMEENTE VALKENSWAARD de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 3 44 F (040) 204 58 90 aemeenterbvalken waard.nl www.valkenswaard.nl Aan de leden van de gemeenteraad van Valkenswaard

Nadere informatie

Gebruiksovereenkomst met Wonen Limburg inzake 30 tijdelijke woningen.

Gebruiksovereenkomst met Wonen Limburg inzake 30 tijdelijke woningen. raadsvoorstel Vergadering Gemeenteraad van 27-01-2016 Afdeling Naam opsteller voorstel Portefeuillehouder : Ruimtelijk Beleid : Arts, Marian en Jans, Michel : A.F. (Frans) van Eersel Raadsvoorstel: RAD-001211

Nadere informatie

INGETROKKEN BIJ B&W nr RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.:

INGETROKKEN BIJ B&W nr RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B en W-besluit d.d.: B en W-besluit nr.: INGETROKKEN BIJ B&W nr. 11.0912 RAADSVOORSTEL 11.0061 Rv. nr.: 11.0061 B en W-besluit d.d.: 11.0736 B en W-besluit nr.: 28-6-2011 Naam programma: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Bijstellen kaderbesluit nieuwbouw

Nadere informatie

VAN WOONAGENDA NAAR WONINGBOUWPROGRAMMA

VAN WOONAGENDA NAAR WONINGBOUWPROGRAMMA VAN WOONAGENDA NAAR WONINGBOUWPROGRAMMA 2016-2021 mei 2016 1 1. INLEIDING De gemeenteraad heeft op 26 april 2016 de Woonagenda vastgesteld. Deze beleidsnota geeft voor elk afzonderlijk dorp de gewenste

Nadere informatie

Voorstel/alternatieven

Voorstel/alternatieven Voorstraat 31, Wissenkerke 4491 EV Postbus 3, 4490 AA Wissenkerke Tel 14 0113 Fax 0113 377 300 Raadsvergadering d.d. 11-2-2016 Aan de Raad No. 8. Wissenkerke, 26-01-2016 Onderwerp: Voorstel bouw appartementencomplex

Nadere informatie

Herstructurering kleine woonwagenlocaties Emmen. Ton Sleeking portefeuillehouder Woonwagenzaken

Herstructurering kleine woonwagenlocaties Emmen. Ton Sleeking portefeuillehouder Woonwagenzaken Presentatie voor C-discussie d.d. 14 oktober 2014 Dia 1 Eindelijk! Herstructurering kleine woonwagenlocaties Emmen Ton Sleeking portefeuillehouder Woonwagenzaken Ambtelijke ondersteuning afdeling DNW-VC

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Verhogen bestedingsplafond voor Duurzaamheidslening

Raadsstuk. Onderwerp Verhogen bestedingsplafond voor Duurzaamheidslening Raadsstuk Onderwerp Verhogen bestedingsplafond voor Duurzaamheidslening Nummer 2018/394719 Portefeuillehouder Sikkema, C.Y. Programma/beleidsveld 4.1 Duurzame stedelijke ontwikkeling Afdeling ECDW Auteur

Nadere informatie

Memo. 1. Aanleiding. 4) De pilot zorgt voor ervaring bij bewoners en de gemeente over off-grid wonen en leven.

Memo. 1. Aanleiding. 4) De pilot zorgt voor ervaring bij bewoners en de gemeente over off-grid wonen en leven. Memo aan : Gemeenteraad Harderwijk van : College van B&W organisatie : eenheid i.a.a. : datum : 07 augustus 2018 onderwerp : Locatie pilot off-grid tiny houses reg.nummer : 02430000016450 / 02430000050159

Nadere informatie

Contactpersoon: A. van Velden en N. Bink Tel.nr.: en adres: en

Contactpersoon: A. van Velden en N. Bink Tel.nr.: en  adres: en RAADSVOORSTEL 17R. 00360 çemeente WOERDEN Indiener: college van burgemeester en wethouders Datum: 23 mei 2017 Portefeuillehouder(s): M.H. Stolk 17R.00360 li Portefeuille(s): Volkshuisvesting Contactpersoon:

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad oktober 2012

T.J. Kolsteren raad oktober 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Bestuursrapportage 2012 (begrotingswijziging) 12raad00592

Nadere informatie

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen

Informatienota KENNISNEMEN VAN: Neerijnen Datum : 16 december 2013 Van : College Bijlagen : Onderwerp : Financiën Kulturhus Haaften Zaak- / Docnummer : 06/09892 KENNISNEMEN VAN: Financiële tussenstand Kulturhus Haaften Inleiding Op 11 februari

Nadere informatie

Nota Grondbeleid 2014 / Grondprijsbrief 2015. Nota Grondbeleid 2014 en grondprijsbrief 2015

Nota Grondbeleid 2014 / Grondprijsbrief 2015. Nota Grondbeleid 2014 en grondprijsbrief 2015 Nota Grondbeleid 2014 / Nota Grondbeleid 2014 en grondprijsbrief 2015 Inhoud presentatie Grondbeleid 2014 Aanleiding - Doel Grondbeleidskeuze Financiële kaders Marktonderzoek Grondprijzen Verkoop bevorderende

Nadere informatie

Peter Roest raad december 2012

Peter Roest raad december 2012 Agendapunt commissie: Steller Telefoonnummer Email Peter Roest 2083413 pro@valkenswaard.nl Agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Vaststellen beheerbeleidsplan verkeersregelingen 2013-2022.

Nadere informatie

Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei PA Valkenswaard. Geachte heer van der Loo,

Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei PA Valkenswaard. Geachte heer van der Loo, de Hofnar 15 Postbus 10100 5550 GA Valkenswaard T (040) 208 34 44 F (040) 204 58 90 gemeente@valkenswaard.nl www.valkenswaard.nl Wmo-raad Valkenswaard Dhr. T van de Loo Schutterwei 2 5551 PA Valkenswaard

Nadere informatie

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel

Gemeente Breda ~Q~ ~,,~ Registratienr: [ 40523] Raadsvoorstel ~,,~ Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ 40523] Onderwerp Instemmen met het doonoeren van een stelselwijziging voor de verantwoording- en dekkingswijze van investeringen met maatschappelijk

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief

Raadsinformatiebrief Raadsinformatiebrief Onderwerp : Stand van zaken realisatie Masterplan De Valuwe. Aard : Toezegging(en) raad/commissie Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Datum college : 10 mei 2016 Openbaar : Ja Afdeling

Nadere informatie

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris

raadsvoorstel burgemeester en wethouders van Nieuwkoop F. Buijserd burgemeester mr. G.G.G. Slooters secretaris Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders raadsvoorstel portefeuillehouder P. Melzer opgesteld door Fysieke en Maatschappelijke Ontwikkeling / Jan Willem van der Linde Registratienummer

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek

RAADSVOORSTEL. Nr.: ZK / Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern. Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Nr.: ZK15006912 / 16-0017745 Cultuurhuis Krimpen aan de LekIntern RAADSVOORSTEL Raadsvergadering : Onderwerp : Cultuurhuis Krimpen aan de Lek Datum : 31 mei 2016 Korte samenvatting De raad wordt voorgesteld

Nadere informatie

M. van Leeuwen /

M. van Leeuwen / steller telefoonnummer email Agendapunt commissie: 3.4 M. van Leeuwen 0402083584 Maarten.van.Leeuwen@Valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 110987/729701 22 02 2018 portefeuillehouder

Nadere informatie

Behandeld door: Arnold Bergstra

Behandeld door: Arnold Bergstra PtfBME8E8 RAADSVOORSTEL EN O Agendanummer 11-37 Registratienummer raad 631769 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 631768 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de gemeente

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012

Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012 Raadsinformatiebrief B&W vergadering 23 oktober 2012 Steller : J. Bosma Telefoonnummer: (0343) 565839 E-mailadres : jan.bosma@heuvelrug.nl Onderwerp : Voortgang haalbaarheidsonderzoek gebiedsontwikkeling

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

RAADSVOORSTEL Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL 09.0023 Rv. nr.: 09.0023 B&W-besluit d.d.: 03-03-2009 B&W-besluit nr.: 09.0192 Naam programma +onderdeel: Nr.7, stedelijke ontwikkeling. Onderwerp: Voorbereidingsbesluit Van Vollenhovenkade

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. : bestemming opbrengst aandelen BBA

RAADSVOORSTEL. : bestemming opbrengst aandelen BBA Gemeente Bergen op Zoom RAADSVOORSTEL RVB02-0 DSVERGADeW 2 6 SEP. 2 Beslissing: l l O. CtA**^ Datum raadsvergadering Nummer Onderwerp : 2 6 SEP 2002 : SM/10 : bestemming opbrengst aandelen BBA Aan de gemeenteraad,

Nadere informatie

Doetinchem, 31 mei 2017

Doetinchem, 31 mei 2017 Aan de raad AGENDAPUNT NR. 8 ALDUS VASTGESTELD 8 JUNI 2017 Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2017 Te besluiten om: 1. Het Meerjaren Perspectief Grondexploitaties 2017 vast te stellen en daarmee:

Nadere informatie

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer

venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR Lokaal woonbeleid 5 H. Brauer venlo Raadsnotitie GEMEENTEBESTUUR onderwerp Rn nummer 2016 Lokaal woonbeleid 5 collegevergadering d.d. 20 september 2016 raadsvergadering d.d. 12 oktober 2016 programma Wonen en Leefomgeving portefeuillehouder

Nadere informatie

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld.

Op 11 september 2014 heeft de raad het voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld. Aan: Van: Betreft: De gemeenteraad College van burgemeester en wethouders Stand van zaken Scholencluster Kruiswiel en Jeugdspeelpark. Datum: 18-9-2014 1. Historie in grote lijnen In 2012 is een haalbaarheidsonderzoek

Nadere informatie

B&W Informatieavond 11 oktober Gericht investeren in de toekomst

B&W Informatieavond 11 oktober Gericht investeren in de toekomst B&W Informatieavond 11 oktober 2017 Gericht investeren in de toekomst Programma B&W infoavond Opening Toelichting Grondexploitatie & Vastgoedexploitatie 2017 Toelichting Begroting 2018 Slotwoord Einde

Nadere informatie

Wethouder. Wethouder. Secretaris Verhoeven. Thomassen

Wethouder. Wethouder. Secretaris Verhoeven. Thomassen B&W advies Opsteller Eenheid Team Portefeuillehouder 19-3-2013 L.L.M. Vestjens Dienstverlening Team ROV De heer drs. P.J.M. Vogels (wethouder) B en W advies Burgemeester Secretaris Verhoeven Verlinden

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Samenvatting (Verplicht, maximaal een half A4)

Raadsvoorstel. Samenvatting (Verplicht, maximaal een half A4) Raadsvoorstel GEMEENTEBESTUUR onderwerp Startersregeling venlo. raadsnummer 2011 100 collegevergadering d.d. 22-11-2011 raadsvergadering d.d. 21-12-2011 fatale termijn programma Veelzijdige stad in het

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken. Geachte raadsleden,

Raadsinformatiebrief. De gemeenteraad van Albrandswaard. Betreft: bod voor nieuwe regionale woningmarktafspraken. Geachte raadsleden, Raadsinformatiebrief De gemeenteraad van Albrandswaard Uw brief van: Ons kenmerk: 1351107 Uw kenmerk: Contact: Jeannette Wijnmalen Bijlage(n):1 Doorkiesnummer: 010-506 1158 E-mailadres: j.wijnmalen@bar-organisatie.nl

Nadere informatie

3. Welke argumenten zijn er voor de raad om het besluit te nemen? (Inhoudelijke uitleg, voor- en nadelen, financieel gevolg en risico s)

3. Welke argumenten zijn er voor de raad om het besluit te nemen? (Inhoudelijke uitleg, voor- en nadelen, financieel gevolg en risico s) Aan de raad van de gemeente LEIDSCHENDAM-VOORBURG Onderwerp Raadsvoorstel Vaststellen Tweede herziening 2018 van de grondexploitatie Klein Plaspoelpolder Portefeuillehouder Wethouder Van Eekelen Behandeld

Nadere informatie

Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli. 1. Inleiding

Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli. 1. Inleiding Toekomst Riegmeer: 3 e sessie werkgroep Raad 5 juli 1. Inleiding Met een commissie vanuit de raad is de afgelopen maanden gekeken welke opties en scenario s denkbaar zijn als het gaat om de toekomst van

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL ONTWERPBESLU. Registratienummer 1184020. Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra. Afdeling / Team: RO / ROP

RAADSVOORSTEL ONTWERPBESLU. Registratienummer 1184020. Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra. Afdeling / Team: RO / ROP RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLU Registratienummer 1184020 Datum: Behandeld door: 17 maart 2015 A. Bergstra Afdeling / Team: RO / ROP Onderwerp: Meerjaren Programma Grondexpoitaties (MPG) 2015 Samenvatting:

Nadere informatie

C. Sandkuijl

C. Sandkuijl Agendapunt commissie: steller telefoonnummer Email C. Sandkuijl 040-2083647 csa@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering Onderwerp Instellen reserve rood voor groen. 13raad00099 25 april

Nadere informatie

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen

Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Bijlage 3: toelichting overige projecten op hoofdlijnen Algemeen De grote grondexploitaties zijn toegelicht in de Toelichting bouwgrondexploitatie 2015. Voor de overige projecten schetsen we in deze bijlage

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : 12.0243 Onderwerp: Oprichten rechtspersoon ten behoeve van verzelfstandiging van het Stedelijk Museum s- Hertogenbosch (SM s) Reg.nr. : B&W verg.. : 24 april 2012 Commissie :

Nadere informatie

Nr Houten, 13 mei 2008

Nr Houten, 13 mei 2008 Nr. 2008-022 Houten, 13 mei 2008 Aan de gemeenteraad Onderwerp: Proefverkaveling De Groes II te Schalkwijk Beslispunten: De proefverkaveling De Groes II te Schalkwijk vast te stellen. Inleiding: Het huidige

Nadere informatie

Voorstel aan college en raad

Voorstel aan college en raad Voorstel aan college en raad Nummer: h160014501 Datum: 26 april 2016 Opsteller: C.E. Krijnen Portefeuillehouder: Wethouder Teeninga Onderwerp: Tijdelijke woningen voormalig Struikterrein Het college van

Nadere informatie

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016

Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Themabijeenkomst gemeente Valkenswaard 17 maart 2016 Programma 20.00 Welkom 20.05 Inleidingen Gevolgen Woningwet voor wonen in Valkenswaard Woningmarktontwikkelingen Valkenswaard Resultaten Woningbelang

Nadere informatie

Nota van B&W. Onderwerp nieuwe stedenbouwkundige invulling/aanpassing Masterplan 023

Nota van B&W. Onderwerp nieuwe stedenbouwkundige invulling/aanpassing Masterplan 023 Nota van B&W Onderwerp nieuwe stedenbouwkundige invulling/aanpassing Masterplan 023 Portefeuille J. Nieuwenburg Auteur Dhr. F. Woltjer Telefoon 5113678 E-mail: f.woltjer@haarlem.nl SO/PM Reg.nr. SO/PM

Nadere informatie

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst

Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst gemeente Eindhoven 16R6733 Raadsnummer Inboeknummer 16bst00378 Beslisdatum B&W 22 maart 2016 Dossiernummer 16.12.252 Raadsvoorstel ISE - Intentieovereenkomst Inleiding In 2005 heeft uw gemeenteraad ingestemd

Nadere informatie

Onderwerp : Mogelijkheden om de aankoop / nieuwbouw van woningen. voor starters aantrekkelijker te maken.

Onderwerp : Mogelijkheden om de aankoop / nieuwbouw van woningen. voor starters aantrekkelijker te maken. Raadsvergadering : 21 maart 2005 Agendapunt : 11 Onderwerp : Mogelijkheden om de aankoop / nieuwbouw van woningen voor starters aantrekkelijker te maken Samenvatting voorstel Tijdens de raadsvergadering

Nadere informatie