Kinderboekenweek 2015 Lesmateriaal bij De Vliegclub

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Kinderboekenweek 2015 Lesmateriaal bij De Vliegclub"

Transcriptie

1 Kinderbekenweek 2015 Lesmateriaal bij De Vliegclub Telichting Bedankt vr het dwnladen f bestellen van dit lespakket. Dit lespakket is bedeld m te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Vliegclub. De Vliegclub is geschreven en getekend vr educatief gebruik in de Kinderbekenweek Deze Kinderbekenweek heeft als thema Raar maar waar. Een thema waarin natuur en techniek in kinderbeken centraal staan. De twee eekhrns uit het verhaal De Vliegclub willen graag vliegen. In hun werkplaats zeken ze naar een manier m vliegende eekhrns te wrden. Maar zal het ze lukken? Het verhaal, in cmbinatie met het lesmateriaal, biedt alle mgelijkheid m met peuters en kleuters p een betekenisvlle manier aan het werk te gaan. Het niveau van het materiaal is wisselend, maar ver het algemeen geschikt vr kinderen tussen de drie en zes jaar. Het verhaal De Vliegclub is p verschillende manieren beschikbaar gesteld. Je vindt dit verhaal digitaal p f zek via YuTube p de titel. Ok is het verkrijgbaar als prentenbek en zijn er minibekjes m uit te delen aan de kinderen. Tevens zijn er bijpassende vingerppjes in beperkte plage beschikbaar. Het verhaal De Vliegclub is speciaal geschreven vr het gebruik in nderwijs en kinderpvang. De werkbladen mgen vrij gekpieerd wrden vr educatieve deleinden f vr thuisgebruik. Alle illustraties en teksten in dit dcument zijn dr De Onderwijsstudi ntwikkeld. Het is daarm niet tegestaan dit lesmateriaal verder te verspreiden anders dan vr eigen gebruik. We hpen dat dit materiaal aan je verwachtingen vldet. Vr reacties, vragen, pmerkingen f ideeën kun je mailen naar inf@nderwijsstudi.nl. Veel werkplezier! Ard en Annerieke Huizinga De Onderwijsstudi

2 De Vliegclub Over natuur en techniek Twee eekhrns die prberen te vliegen. Een pimpelmees die hen uitlacht en niet in hun plan gelft. Een werkplaats waarin plannen bedacht en uitgewerkt wrden. Een mislukte testvlucht. Wat kun je ermee in de grep? Bij het schrijven van het bekje en het lesmateriaal hebben we geprbeerd de uiteindelijke tepassing in de grep vr gen te huden. Hiernder een aantal verkepelende gedachten die tijdens de ntwikkeling van het bekje centraal hebben gestaan. Deze wrden uitgewerkt in de beschreven activiteiten en in de werkbladen p de vlgende pagina s. - Werken ver natuur met uitbreidingsmgelijkheden naar herfst. - Uitdagen tt het den van ntdekkingen in een eigen werkplaats. - Ervaren van windkracht en zwaartekracht. - Verwndering ver de mgelijkheden van vliegtuigen en de techniek. - Leren ver vliegende dieren en hun kenmerken. - Kennismaken met planmatig werken. Van een idee naar een ntwerp. - Sciaal-emtinele begrippen: drzetten, aanmedigen, uitgelachen wrden. Naast deze specifieke elementen vind je in dit lesmateriaal k meer algemene aanknpingspunten m het bekje De Vliegclub breed in te zetten in je lesprgramma tijdens de Kinderbekenweek. Intrductie De Vliegclub Del Nieuwsgierig zijn, cmmuniceren en taal, wrden en begrippen Bendigdheden Prentenbek De Vliegclub Werkwijze Km de klas binnen en de alsf je vliegt. Vertel de kinderen dat jij k graag wilt vliegen, dan ben je veel sneller p schl. Maar het lukt steeds niet. Prbeer eens te vliegen vanaf de stel f tafel. Waarm lukt het niet? Vraag de kinderen wie er k wel eens heeft geprbeerd te vliegen en reageer p hun reacties. Neem het bekje De Vliegclub en bekijk samen de vrkant en praat met de kinderen ver wat ze zien. Vraag aan de kinderen waarm het bekje De Vliegclub heet. Wat det het eekhrntje p de vrkant? Lees het verhaal vr en praat met de kinderen ver de inhud van het bekje. Laat de kinderen hun ervaringen vertellen en reageer p hun inbreng.

3 Je kunt gebruik maken van de nderstaande vragen: Wie van jullie wil k wel eens vliegen? Kunnen mensen vliegen? Kinderen kunnen parachutisten f mensen in een vliegtuig nemen. Welke dieren kunnen vliegen? Waarm vliegen smmige dieren? Welk dier kan heel snel vliegen? Kunnen eekhrns vliegen? (Er bestaan echt vliegende eekhrns. Laat de kinderen een filmpje zien van vliegende eekhrns) He kan het dat een vlieger in de lucht vliegt? He kan het dat een vliegtuig in de lucht vliegt? Smmige vragen kun je k p een ander tijdstip behandelen. Zrg er vr dat een kringgesprek niet te lang duurt en dat de kinderen betrkken blijven. Vingerppjes Vertel het verhaal De Vliegclub later ng eens met behulp van de vingerppjes. Vertel het verhaal eventueel samen met twee kinderen. Vingerppjes zijn ged te gebruiken m bepaalde emties uit te laten beelden en gesprekjes te veren. Haal gedurende het prject steeds weer de vingerppjes tevrschijn, zdat de kinderen vertruwd wrden met de ppjes. Laat de kinderen zelf spelen met de ppjes en avnturen bedenken. Verteltafel Verzamel met de kinderen materiaal rndm het verhaal en richt een verteltafel in. Hang afbeeldingen van het bekje bven de verteltafel en laat de kinderen met de vingerppjes het verhaal naspelen. Tekenen Laat de kinderen n.a.v. het verhaal dingen/dieren tekenen die in de lucht kunnen vliegen. Wrdweb Maak p een grt vel papier een wrdweb rndm het bekje De Vliegclub. Schrijf de wrden p en maak duidelijk wat de wrden betekenen. Verzamel eventueel plaatjes van de wrden en plak de plaatjes nder de wrden.

4 Lezen stimuleren De minibekjes van het verhaal De Vliegclub zijn zeer geschikt m uit te delen en mee naar huis te geven aan de kinderen in je grep. Je betrekt p deze manier de uders bij dat wat er in de grep gebeurt. Ok het vrlezen thuis wrdt hiermee gestimuleerd. Het geeft kinderen een huvast m thuis te vertellen ver wat ze p schl gedaan hebben. De minibekjes zijn alleen verkrijgbaar via de website van De Onderwijsstudi, dus niet via de bekhandel. Leg het verhaal in de gede vlgrde Heb je ng een paar minibekjes ver? Knip dan de bladzijden ls (znder paginanummers), plak ze p een stuk kartn f plastificeer de afbeeldingen. Deel de plaatjes aan een paar kinderen uit. De kinderen gaan samen het verhaal in gede vlgrde neerleggen. Cntrleer f de afbeeldingen ged liggen. Je kunt de afbeeldingen k gebruiken bij een tekenles f andere activiteiten. Het verhaal p de verteltafel Del Emtineel vrij zijn, cmmuniceren en taal, sciale vaardigheden Bendigdheden Tafel, decr, vingerppjes eekhrn en pimpelmees, bladeren, blkken Werkwijze Richt n.a.v. het verhaal De Vliegclub een speeltafel in met een decr en laat de kinderen verhaaltjes bedenken en fantaseren met de vingerppjes Kees en Nr en met Mees de vgel. Bied de kinderen materiaal aan waarmee het verhaal uit het bek nagespeeld kan wrden. Of laat ze met blkken een werkplaats maken vr Kees en Nr. Geen vingerpppetjes? Maak zelf pppetjes dr de afbeeldingen van Kees, Nr en Mees uit te knippen en p een ijslllystkje te plakken. Zie vlgende bladzijde.

5 Vertelpppetjes Kees, Nr en Mees Del Emtineel vrij zijn, cmmuniceren en taal, sciale vaardigheden Bendigdheden Plaatjes Kees & Nr, Mees en de vlieger, lijm, scharen, ijslllystkjes Werkwijze Kpieer de nderstaande plaatjes en laat de kinderen de plaatjes inkleuren. Knip de plaatjes uit en plak ze p ijslllystkjes. De kinderen kunnen het verhaal naspelen f een ander verhaal bedenken met de figuurtjes.

6 Leren ver eekhrns Del Nieuwsgierig zijn, wereld verkennen, waarnemen en rdenen Bendigdheden Prentenbek De Vliegclub, beeldmateriaal eekhrns, digibrd, infrmatieve beken ver de eekhrn Werkwijze Je bestudeert samen het leven van een eekhrn. Verzamel beeldmateriaal en hang dit p en bied k infrmatieve beken ver de eekhrn aan. Leg deze bekjes in de leeshek. Bekijk p het digibrd he een eekhrn er uit ziet. Neem vingerppje eekhrn en laat deze eekhrn vragen stellen: Waar leef ik? Heb jij mij wel eens in het echt gezien? He zie ik er uit? Wat kan ik allemaal? Waarm heb ik een grte staart? Wat eet ik? Ik spring van tak naar tak. Kan jij dat k? Cnstructieve activiteit Verf p een grt papier een eekhrn in het bs. Na het drgen van de eekhrn kun je de vacht van de eekhrn met stukjes wl beplakken. Uitstapje naar het bs f park Lekker uitwaaien in het bs f in het park. Een wandeling maken. Mie bladeren verzamelen. De kans dat je een eekhrn ziet is natuurlijk klein, maar in het bs f in het park is in de herfst geneg te zien en te zeken!

7 Help, ze lachen me uit Del Nieuwsgierig zijn, cmmuniceren en taal, sciale vaardigheden Werkwijze In het verhaal zitten een aantal sciaal emtinele aspecten. Een daarvan is uitlachen. Dit is een nderwerp dat je in een kringgesprek aan kunt stippen en met nderstaande vragen kunt uitbreiden. Mees gelft niet dat eekhrns kunnen vliegen. Hij lacht de eekhrns uit. Praat met de kinderen ver het feit dat de eekhrns wrden uitgelachen. Stel de nderstaande vragen: Mag je iemand uitlachen? He velt het als je wrdt uitgelachen? De eekhrns trekken zich er niks van aan en gaan gewn dr met hun plan. Wat vind je daar van? Ben jij k wel eens uitgelachen? Wat vnd je daar van? Waar kun je m uitgelachen wrden? Wat met je den als iemand je uitlacht? Wat is het verschil tussen uitlachen en ergens m lachen? Cmplimentenbek Maak tijdens het prject een cmplimentenbek. Elk kind heeft een bladzijde in het bek. Plak een ft/zelfprtret van een kind p een bladzijde en laat de kinderen cmplimenten geven aan elkaar. Schrijf de cmplimenten p de bladzijde nder de ft. Bundel de bladzijden tt een cmplimentenbek. Wrdenschat uitbreiden Del Zelfvertruwen hebben, cmmuniceren en taal, wrden en begrippen Werkwijze In het verhaal staan verschillende meilijke wrden. Bespreek in een klein grepje wat die meilijke wrden betekenen. Bijvrbeeld: prject ratelt ernstig werkplaats test bibbert kwettert neerstrten ntwerp teleurgesteld kleurrijke creatie zweeft uitvinding - vliegclub

8 Een werkplaats in de grep Del Nieuwsgierig zijn, vrstellingsvermgen en creativiteit, gereedschappen en technieken Bendigdheden Verschillende materialen zals plastic, deken, tuw, stkken, plakband, papier, kartn, stkken, pennen, scharen, meetlint, weegschaal, enz. Werkwijze Richt een van de heken in als werkplaats f als uitvindershek. Baken deze hek af en leg in deze hek verschillende uitdagende materialen. Let bij de vrbereiding van het thema p de materialen die in de klas aanwezig zijn en die ng aangeschaft meten wrden. Betrek de kinderen erbij dr samen de hek in te richten. Zrg dat de basispzet al klaar staat, zdat kinderen zien dat er wat gaat gebeuren. De kinderen wrden z nieuwsgierig gemaakt. Vraag wat er ndig is m de hek in te richten. Schrijf de bendigde vrwerpen p. Laat de kinderen thuis materiaal verzamelen m te gebruiken in de hek. Spreek af wat er meegenmen kan wrden. Maak eventueel een lijstje en geef dat mee naar huis. Uitvindingshek Een uitvinding is een abstract begrip vr de kinderen. Laat de kinderen hun eigen ervaringen en belevenissen vertellen. Praat samen ver de uitvinding van Kees en Nr. Gebruik de nderstaande vragen: Kun jij een uitvinding nemen? Heb jij k wel eens een uitvinding gemaakt? Kees & Nr maakten een vlieger m te vliegen. Maar de vlieger was al uitgevnden dr iemand anders. Is het dan ng wel een uitvinding? Praat met de kinderen ver verschillende uitvindingen zals de lamp, telefn en cmputer. Denk k aan eenvudiger vrwerpen: De punaise f puntenslijper en plakband zijn it dr iemand uitgevnden. Centraal staat de verwndering ver wat mensen allemaal bedacht hebben. Tentnstelling Als de kinderen iets uitgevnden hebben kun je hun uitvinding laten demnstreren in de kring. Laat de kinderen p elkaar reageren, maar geef altijd een psitieve wending aan het gesprek. Zet in de hek een kast waar de uitvindingen tentngesteld kunnen wrden.

9 Stappenplan vr de jnge uitvinder Kpieer de kaarten en lamineer deze. Hang ze p in de werkplaats en praat met de kinderen ver de stappen die je zet als je iets wilt gaan maken.

10 Lekker buiten werken Je kunt k buiten een werkplaats in richten. Gebruik bijvrbeeld pallets m de hek af te bakenen en zet in de hek een ude tafel waar de kinderen aan kunnen werken. Verzamel met de kinderen materiaal m de werkplaats in te richten. Bewaar het materiaal in een krat. Geef de kinderen de ruimte m lekker bezig te zijn. Hiernder vind je een aantal ideeën dat de kinderen buiten kunnen maken in de werkplaats: Geef de mgelijkheid m stenen f hut te verven. De kinderen kunnen in de werkplaats timmeren. Met takken en tuw kunnen de kinderen allerlei creaties maken. Met ude kratten, stkken, plastic en dek kunnen de kinderen zeilbten maken. He grt met het zeil zijn m wind te vangen? De kinderen kunnen in de werkplaats vliegers maken. Zrg vr plastic, rietjes, dunne latjes en tuw f elastiek. Vliegertuw is licht en sterk. Hiermee kunnen kinderen de vliegers mhg laten. Taalspel Welk wrd rijmt niet? Del Zelfvertruwen hebben, cmmuniceren en taal, wrden en begrippen Werkwijze De leerkracht leest drie wrden p waarvan twee wrden rijmen. De kinderen nemen het wrd dat niet rijmt. kees mees nr bm vlieg slm tak bm dak kees vlieg wieg mees nr br sprng tng arm hg bg - laag dm pijn klein Drnevlucht Is er iemand in de mgeving die een drne heeft? Deze nieuwe manier van vliegen neemt een enrme vlucht. Misschien ken je iemand die demnstratie wil geven p het plein.

11 Taal Het tegenvergestelde van Del Zelfvertruwen hebben, cmmuniceren en taal, wrden en begrippen Werkwijze Een krt taalspelletje vr de kleine kring f individueel. Hg Snel Dik Naar bven Dichtbij Lang Breed Bs Laag Langzaam Dun Naar beneden Ver weg Krt Smal Blij Taalspel Raad waar het ver gaat Del Zelfvertruwen hebben, cmmuniceren en taal, wrden en begrippen Werkwijze Gebruik het taallesje n.a.v. het prentenbekje De Vliegclub. Lees de zin in de linkerrij p en laat de kinderen raden wie f wat het is. Het zweeft hg in de lucht. Het heeft vleugels en kan vliegen. Hier ligt gereedschap. Het heeft een pluimstaart en wil vliegen. Op zijn hfd zit een pleister. Het is paars met gren en rze. De vlieger Mees In de werkplaats Kees f Nr Kees De vlieger

12 Werkblad: lettergrepen tellen Opdracht: Lees de wrden vr. De kinderen kleuren het aantal lettergrepen.

13 Werkblad: Wat vliegt er in de lucht? Opdracht: Kleur de gede cirkels. Wat vliegt er?

14 Werkblad: Wat ligt er in een werkplaats? Opdracht: Kees en Nr maken een vlieger in de werkplaats! Welke spulletjes kunnen er in een werkplaats liggen? Zet een cirkel m de dingen die in een werkplaats kunnen liggen.

15 Aanraders p SchlTV en YuTube Op YuTube en Schltv vind je verschillende filmpjes die gaan ver vliegen, zwaartekracht, uitvindingen. Bespreek met de kinderen waarm je het filmpje laat zien en stel eventueel vragen ver het filmpje. Hiernder vind je een aantal suggesties vr filmpjes die je tijdens het prject kunt gebruiken. - Zek p SchlTV.nl p het wrd parachute en je vindt een leuke vide van Helahep, waarin.a. het begrip zwaartekracht aan de rde kmt. - YuTube: Een echt ud karakter heeft het filmpje Wright Brthers First Flight (1903). Hiermee kun je de kinderen laten zien he mensen vr het eerst prbeerden te vliegen. - Vliegende eekhrns bestaan echt. Zek p YuTube p Wrld's Weirdest - Flying Squirrel. Een engelstalige vide, maar met prachtige clse-ups van een vliegende eekhrn. De manier waarp hij vliegt lijkt wel p de eerste uitvinding van Kees en Nr. - Op SchlTV.nl vind je meerdere interessante vide s ver vliegtuigen, vliegveld en uitvindingen. Kring Zwaartekracht ervaren Del Nieuwsgierig zijn, wereld verkennen, waarnemen en rdenen Bendigdheden Prentenbek De Vliegclub, verschillende materialen zals een veertje, knikker, dp, kurk, blk, helikptertje (esdrn) enz. Werkwijze De eekhrns Kees & Nr strten neer als ze willen vliegen. He kan dat tch? Strt jij k neer als je prbeert te vliegen? Wat strt niet neer als het naar beneden valt? Geef een kind verschillende vrwerpen. Wat is het snelst p de grnd? Prbeer het uit. Prefje Sta p een stel en kijk wat sneller valt: Een veertje f een knikker Een balln f een wasknijper Een knikker f een helikptertje (van een esdrn) Een dp f een kurk Een blaadje f een veertje Piepschuim f een huten blkje Prbeer k vanaf een tafel. Valt het nu ng sneller? Laat de kinderen experimenteren met verschillende vrwerpen. Let p de veiligheid.

16 Werkblad: Hge en lage vliegers kleuren Opdracht: Wat ver weg is wrdt kleiner en lichter van kleur. Kleur de hgste vlieger in lichte kleuren. Kleur de vlieger die het laagst is in felle kleuren.

17 Werkblad: Welke windkracht? Opdracht: Knip de plaatjes uit. Plak ze p een strk in vlgrde. Begin met windkracht 1. Als laatste kmt windkracht 9. Plak de cijfers erbij.

18 Werkblad: De Wind Opdracht: Waar heb je wind vr ndig? Kleur de cirkels.

19 Spel: Klimmen in het speellkaal Del Emtineel vrij zijn, actief zijn en initiatieven nemen, sciale vaardigheden Bendigdheden Speellkaal Werkwijze Eekhrns zijn heel lenig en springen van tak naar tak. Maak een klautercircuit waar de kinderen kunnen klimmen en klauteren. Zij zijn de eekhrns en klimmen hg in de bm en stappen ver naar een tak. Zrg vr een veilige situatie en begeleid de kinderen die het spannend vinden. Stimuleer hen m stap vr stap hun grenzen te verleggen. Bewegingsspel Spel met de parachute Del Emtineel vrij zijn, actief zijn en initiatieven nemen, mtrische vaardigheden Bendigdheden Speellkaal, (speel)parachute f grt dek, balln Werkwijze In het midden van het speellkaal ligt een parachute f een grt dek. De kinderen vrmen een kring m de parachute en pakken het vast aan de kanten. Op juw teken huden de kinderen de parachute hg en dan weer laag. Het aantal kinderen hangt af van de grtte van het dek. Laat de parachute eens heel hard klapperen en maak glvende bewegingen. Leg in het midden een balln f een lichte bal en beweeg laat deze met het dek meebewegen de lucht in en vang het weer p.

20 Werkblad: Vrbereidend schrijven Opdracht: Trek de lijnen van de vlieger en de slingers netjes ver met gekleurde stiften

21 Werkblad: Zek de 5 verschillen

22 Werkblad: Zek de 10 verschillen

23 Spelideeën Tekenpdracht: Teken p een strk behang een lang vliegtuig. Elk kind tekent zichzelf achter een raampje. Vliegtuigjes vuwen en meten he ver ze vliegen. Maak duidelijke afspraken ver het vliegen. Papieren vliegtuigjes kunnen gevaarlijk zijn vr de gen. Met heliumballnnen spelen. Hang vrwerpen nder aan een heliumballn en kijk f de balln ng mhg gaat. Experimenteer met lichte en met zware vrwerpen. Spelletje in speellkaal: Tegen een balln slaan met een vliegenmepper. Ga buiten bellen blazen als het licht waait. Je kunt verschillende rekenactiviteiten met de bellen den. Tel de bellen. Of welke bel kmt het hgst? Wie kan de grtste bel blazen? Wie blaast de meeste bellen? Kun je een bel k pvangen? Wat gebeurt er als je heel hard blaast? Met Knex f met Architetrix kun je een verkeerstren van een vliegveld buwen. Zet manden neer buiten p het speelplein en knp hier een aantal ballnnen gevuld met helium aan vast. De kinderen kunnen spelen dat ze in een luchtballn zitten. Kleine heliumtanks zijn nline verkrijgbaar via diverse webshps met feestartikelen. Experimenteer met lucht. Gebruik een lege watertafel. Maak er deltjes in met tape. Leg een pingpngballetje in de watertafel. Blaas met een rietje lucht tegen het balletje. Maak er een wedstrijd van dr het balletje heen en weer te blazen. Wie maakt het eerste delpunt. Een ballnhelikpter laat p een eenvudige manier zien he een prpeller werkt. Leuk m samen p het schlplein te den. Organiseer een vliegershw. Vier eventueel samen met de uders een vliegerfeest als afsluiting van het prject. Vul een teil f een grte bak met water. Maak kleine zeilbtjes en laat de zeilbtjes varen. He harder het waait, he harder de btjes varen. Organiseer zelf een Vlieg(er)club. Maak lidmaatschappasjes en vliegers die passen bij jullie club. Bedenk samen een naam vr de club en maak clubafspraken.

24 Kralenplank Vlieger

25 Werkblad: Maak de slinger af Opdracht: Maak de slinger af en kleur de vrmen in dezelfde kleur.

26 Werkblad: Naschrijven f stempelen Opdracht: Schrijf f stempel de wrden na p de lijn.

27 Cnstructieve activiteiten Timmermzaïek Met timmermzaïek kun je verschillende afbeeldingen maken die passen bij het thema. Parachute Een cupcakevrmpje is een mie basis m een parachute te maken. Met tuwtjes en met pppetjes (bijvrbeeld zelf gemaakt f getekend) maak je er een echte parachute van. Vliegers vuwen Tip: Vuw een vlieger. Je kunt p verschillende manieren vliegers vuwen en deze naar eigen creativiteit versieren. Even zeken p Ggle: vlieger vuwen en je kunt direct aan de slag. Ok leuk: Zek vuwjuf p facebk! Eekhrns maken Gebruik vr het lijfje een klein ranjebruin blemptje. Plak een staart van vilt f dik kartn achter het blemptje. De staart staat mhg. Plak van vilt f papier een kp met ren vr het blemptje. Met wiebelgen krijgt het eekhrntje een echt gezicht. Leuk als decratie p de verteltafel. Vliegtuig van (ijsllly)stkjes Teken p dunne latjes mensen achter een raampje van een vliegtuig. Plak de latjes p als een vliegtuig. Plak met watten mie wlken in de lucht. Herfstbm Maak een herfstbm dr een nderarm met bruine verf in te smeren en deze af te drukken p papier. Daarna kun je het naar eigen idee verder afwerken. Vr het werkje p de ft is speelmaïs gebruikt vr de wlken en de blaadjes. Elders in dit lesmateriaal vind je de gebruikte afbeeldingen van Kees en Nr. Bekijk nze Pinterestpagina Kinderbekenweek vr meer ideeën.

28 Werkblad: Cijferherkenning Opdracht: Kleur de juiste vlieger en het cijfer in dezelfde kleur.

29 Wrdkaarten

30 Sjabln vlieger

31 Sjabln luchtballn

32 Opzegversjes Windmlen Ik wacht, ik wacht p de wind. Het draait, het draait heel hard. Steeds harder, steeds harder blaast de wind. Ik kijk, Ik kijk naar het mlentje. En wacht tt het de lucht in vliegt. Ik ben een eekhrn Ik ben een eekhrn, kijk maar naar mijn staart. Ik spring ver takken in vliegende vaart. Ik zek naar wat eikels en ntjes in het bs. Die ga ik verstppen nder zacht en gren ms. Bvenstaande versjes zijn eerder gepubliceerd in de serie Basismappen vr grep 1/2

33 De Vliegclub

34 Meer materiaal Rndm het verhaal De Vliegclub biedt De Onderwijsstudi verschillende materialen aan m er een succesvl prject van te maken. De hiernder beschreven materialen zijn zlang de vrraad strekt bestelbaar via Prentenbek (hardcver) Het verhaal De Vliegclub is speciaal vr de Kinderbekenweek uitgegeven als hardcver prentenbek. Deze beken in frmaat A5 zijn ideaal m vr te lezen in de kring f een plaats te geven p de verteltafel. Minibekjes: Een educatief cadeautje In de afgelpen jaren ntvingen al meer dan kinderen een minibekje uit de Digiprentserie. Ok het verhaal De Vliegclub is in lw-budget uitvering beschikbaar in sets van 5, 25 f 100 stuks. Een superleuke manier m kinderen tijdens de Kinderbekenweek 2015 iets mee naar huis te geven en hiermee het lezen thuis te stimuleren. Dit jaar nóg vrdeliger. Vingerpppetjes Bij het verhaal zchten we bijpassende vingerpppetjes van een pimpelmees en twee eekhrns. Deze zijn beperkt p vrraad, dus OP=OP. YuTube vide Het verhaal De Vliegclub is vanaf september 2015 via het YuTubekanaal van De Onderwijsstudi te bekijken. Handig vr p het digibrd f m de link te plaatsen in een digitale nieuwsbrief naar uders.

ISBN 978 90 78688 01 3 Eerste druk, vierde oplage

ISBN 978 90 78688 01 3 Eerste druk, vierde oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-19-8 Eerste druk, eerste oplage 2009 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Kinderboekenweek 2013 Lesmateriaal bij Winvis

Kinderboekenweek 2013 Lesmateriaal bij Winvis Kinderbekenweek 2013 Lesmateriaal bij Winvis Telichting Bedankt vr het dwnladen f bestellen van dit lespakket. Dit lespakket is bedeld m te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Winvis. Winvis is geschreven

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage

ISBN 978-90-78688-09-9 Eerste druk, eerste oplage 2008 Leskist.nl, Nrdhrn Alle rechten vrbehuden. Niets uit deze uitgave mag wrden verveelvudigd, pgeslagen in een geautmatiseerd gegevensbestand f penbaar gemaakt, in enige vrm f p enige wijze, hetzij elektrnisch,

Nadere informatie

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo

Zorgen voor de aarde met Gloob & Teo Zrgen vr de aarde met Glb & Te Dag van de Aarde udste kleuters Delstellingen De kinderen ntdekken dat ze infrmatie kunnen bekmen dankzij verschillende zintuigen. De kinderen bedenken ideeën m afval te

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Dieren & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Wereldriëntatie Natuur Levende

Nadere informatie

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt. Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair

Nadere informatie

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :.

Dit aanmeldformulier is opgesteld ten behoeve van een zorgvuldige aanmelding van leerlingen. Achternaam :.. Roepnaam :. Dit aanmeldfrmulier is pgesteld ten beheve van een zrgvuldige aanmelding van leerlingen. Aanmeldfrmulier vr basisschl ndergetekenden melden hun kind aan bij RKBS Panta Rhei te Cevrden (naam/plaats schl)

Nadere informatie

Huiswerk Informatie voor alle ouders

Huiswerk Informatie voor alle ouders Nummer 6 mei 2010 Huiswerk Infrmatie vr alle uders Huiswerk en efening Ged leren lezen en rekenen is belangrijk, want je hebt deze vaardigheden in het dagelijks leven veral ndig. Kinderen ged leren lezen

Nadere informatie

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen.

PESTEN. Deze folder is een hulpmiddel voor jou en je kind om samen te leren over pesten en hoe je dit kan stoppen. PESTEN Deze flder is een hulpmiddel vr ju en je kind m samen te leren ver pesten en he je dit kan stppen. WAT IS PESTEN? Pesten is iemand anders bewust bedreigen, bang maken, uitdagen, uitschelden f pijn

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he vercnsumptie van kledij nefast is vr nze planeet. De

Nadere informatie

Monitor de Bibliotheek op school

Monitor de Bibliotheek op school Mnitr de Biblitheek p schl 2018-2019 Vragenlijst leerkracht Je vult deze vragenlijst in vr: - BRIN-cde van de schl - naam van de schl - plaats waar de schl staat - grep LEZEN 1. He vaak de je dit gemiddeld?

Nadere informatie

Groep 6. Werkboek Werkstuk

Groep 6. Werkboek Werkstuk Grep 6 Werkbek Werkstuk Naam: Wat ga je den? In de kmende tijd ga je werken aan een werkstuk. Je met je vrstellen dat je ver juw nderwerp gaat vertellen. Net zals bij een spreekbeurt! Maar nu schrijf je

Nadere informatie

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal

Kleerkastgriezels. Doelstellingen. Materiaal Hallween Kleerkastgriezels Delstellingen De kinderen ervaren dat één gebeurtenis sms meerdere rzaken en gevlgen kan hebben. De kinderen ntdekken he het leven van een kledingstuk er vaak uitziet. De kinderen

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr)

Groep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag, dinsdag en woensdag) Juf Kathelijne (donderdag en vrijdag) Groep 1-2B: Juf Georgina (ma-vr) RKBS Inghelsenberghe Wilhelminastraat 48 4564 AE Sint Jansteen tel: 0114-314380 inghelsenberghe@gperspect.nl www.inghelsenberghe.nl Infrmatie grep 1-2 Grepsleerkrachten: Grep 1-2A: Juf Jacqueline (maandag,

Nadere informatie

bal Waterpolo competitie

bal Waterpolo competitie Stappenplan spreekbeurt grep 6 Je gaat een spreekbeurt huden. Een gede vrbereiding is heel belangrijk. Neem daar de tijd vr. Dit kst meestal weken vrbereiding, wacht dus niet tt p het allerlaatste mment.

Nadere informatie

Hoe zet ik een tent op?

Hoe zet ik een tent op? He zet ik een tent p? 1. Een Gede plek vinden en vrbereiden Zek een plek die hger ligt dan de rest Ga als het mgelijk is niet nder lfbmen staan. Bij regen druppelen deze namelijk lang na. Hud rekening

Nadere informatie

Pyonkee App Inleiding

Pyonkee App Inleiding Pynkee App Inleiding Inhudspgave 1 Bendigdheden... 1 2 Delstellingen... 1 3 Pynkee app... 1 3.1 Installatie van Pynkee app... 1 3.2 Terminlgie... 1 3.3 Gebruik van Pynkee app... 2 3.4 Juw eerste Pynkee

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

Rollenspel Jezus redt

Rollenspel Jezus redt Rllenspel Jezus redt Krte mschrijving prgrammanderdeel De leerlingen spelen samen een bestuursrechtzaak bij de Raad van State na. De Raad van State is de hgste bestuursrechter van Nederland. In deze rechtszaak

Nadere informatie

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders

Wegwijzer. Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Informatie voor kinderen en ouders Wegwijzer Dagbehandeling in Behandelcentrum Heideheuvel Infrmatie vr kinderen en uders WELKOM! De kmende tijd kmen jij en je uders een dagbehandeling vlgen in Heideheuvel. In Heideheuvel werken we in een

Nadere informatie

20 jaar kinderrechten!

20 jaar kinderrechten! Er is er een jarig, hera hera! Rechten? Plichten? Wensen? Ken je iemand die jarig is? Je buurjngen f je beste vriend? Jarig zijn is leuk. Vr de jarige zelf, maar k vr de anderen. Er is een feestje. We

Nadere informatie

Presenteren met Impact:

Presenteren met Impact: Presenteren met Impact: Gelven Presenteren is geweldig! Ik geef te, de eerste keer dat ik vr een grep stnd had ik zweethanden en een rd hfd, maar de afgelpen jaren heb ik tientallen keren vr grepen gestaan

Nadere informatie

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen

5.2.1 Jezelf losmaken uit overtuigingen Stap 5 Deel 2 Je met niet alles gelven wat je denkt Lesje 5.2.1 Jezelf lsmaken uit vertuigingen Je hebt eerder al pgeschreven welke gedachtes zijn uitgegreid tt vertuigingen: de beelden ver jezelf en anderen

Nadere informatie

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord.

Tips Digiduif. 1. U logt in op digiduif met uw e-mail adres en wachtwoord. Tips Digiduif 1. U lgt in p digiduif met uw e-mail adres en wachtwrd. 2. U kiest de knp instellingen. Op de vlgende pagina s kunt u allerlei zaken invullen en aanpassen die bij uw accunt hren. Tevens zit

Nadere informatie

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken?

Actie keuze 5. a. Campagne rookvrij schoolplein. b. Hoofd- en deelvragen. Hoofdvraag: 1: Wat zijn de gevolgen en gevaren van roken? Actie keuze 5 a. Campagne rkvrij schlplein Jullie Stappenplan hebben vr actie 5 gekzen: Maak het schlplein rkvrij grepjes Maak de twee gebruik nderzekspdracht psters: brnnenpagina Presenteer 1. argumenten

Nadere informatie

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8.

Doelgroepen Dit educatieve lespakket is bedoeld voor de groepen 5,6 en de groepen 7,8. Dcentenhandleiding Beleef Het Verleden met Ltte Delgrepen Dit educatieve lespakket is bedeld vr de grepen 5,6 en de grepen 7,8. Middelen Data-DVD: Inzet van filmmateriaal via digibrd. 4 afleveringen met

Nadere informatie

Een verhaal schrijven

Een verhaal schrijven Een verhaal schrijven Taalhandeling: Fictie Fictie Fictie 1 Schrijftaak: Een verhaal schrijven Fictie 2 Lesdel: Leerlingen efenen in het schrijven van een ged verhaal. Fictie 3 Fictie 4 Nieuwsbegripnderwerp:

Nadere informatie

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8

Het Coole Kikkerplan Binnen twee weken een klas vol vet coole kikkers Groep 4 tot en met 8 Het Cle Kikkerplan Binnen twee weken een klas vl vet cle kikkers Grep 4 tt en met 8 Anne Kijman, Kinderpsychlg NIP/Gz BIG i.s.m Christine de Jngh en Yvnne van der Zanden, leerkrachten Jhannesschl Pijnacker

Nadere informatie

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes.

Werkblad met instructies voor het voorleesmaatje. bij Eiki en Oeki hebben natte pootjes. Werkblad met instructies vr het vrleesmaatje bij Eiki en Oeki hebben natte ptjes Instructies: Jij gaat een leerling uit grep.. (grep 1 tt en met 4) vrlezen. Bereid het verhaal ged vr. Zrg dat je het sepel

Nadere informatie

Helpt u dit schooljaar ook mee?

Helpt u dit schooljaar ook mee? Helpt u dit schljaar k mee? OUDERHULPBOEKJE 2015-2016 Jenaplanschl t Schrijverke Helpt u k mee? Elk schljaar zijn veel uders actief bij de vrbereiding van Sint en Kerst, bij sprt- en spelactiviteiten,

Nadere informatie

Daar zijn echte vrienden voor!

Daar zijn echte vrienden voor! Daar zijn echte vrienden vr! Julia Behme Stefanie Dahle ISBN 978 90 5924 432 0 NUR 273 D/2015/6186/35 Suggesties: Emy Geyskens Daar zijn echte vrienden vr! Krte inhud 1 Op een mie lentemrgen wrdt Wardje

Nadere informatie

Goede afspraken maken goede vrienden

Goede afspraken maken goede vrienden Dag van de demcratie Gede afspraken maken gede vrienden Delstellingen Kinderen verkennen eigen standpunt ver klasafspraken. Kinderen verkennen de standpunten van klasgenten ver klasafspraken. De kinderen

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN

PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN PROJECTBESCHRIJVING HISTORISCHE PLEKKEN Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Cultureel Erfged Thema Identiteit Grep 5 en 6 Maart 2016

Nadere informatie

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK

PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK PROJECTBESCHRIJVING DIT BEN IK Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Cultuurnderwijs p zijn Haags Leerlijn Theater Thema Identiteit Grep 3 en 4 Maart 2016 Deze prjectbeschrijving wrdt

Nadere informatie

De griezels van Roald Dahl

De griezels van Roald Dahl De griezels van Rald Dahl Vaardigheden Begrijpend lezen, humr leren herkennen, je ideëen leren uiten, relevante infrmatie kiezen, een eigen verhaal plannen en uitveren. Kennis Kennis vergrten van het genre

Nadere informatie

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:..

Leer / ontwikkelingslijnen. Opleiding Helpende Zorg en Welzijn. BOL en BBL NAAM STUDENT:.. Leer / ntwikkelingslijnen Opleiding Helpende Zrg en Welzijn BOL en BBL NAAM SUDEN:.. 1 2 Uitleg van het leerlijnenbekje Vr je ligt het leerlijnenbekje van je pleiding Helpende Zrg & Welzijn niveau 2. ijdens

Nadere informatie

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF

Onze groep bezoekt de voorstelling op: LESBRIEF Onze grep bezekt de vrstelling p: LESBRIEF 1 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Geachte leerkracht, Deze lesbrief is bedeld

Nadere informatie

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten

Pestprotocol basisschool Pieter Wijten Pestprtcl basisschl Pieter Wijten Basisschl Pieter Wijten werkt aan een veilig schlklimaat waarin kinderen respectvl met elkaar mgaan. Ze hanteert drie principes: Ik zrg ged vr mezelf Ik zrg ged vr de

Nadere informatie

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar

Huiswerkgids. groep 5-6. Ranninkschool. Schooljaar Huiswerkgids grep 5-6 Ranninkschl Schljaar 2014-2015 Huiswerkgids grep 5-6 In deze gids is alle infrmatie ver huiswerk in grep 5-6 te vinden! Inhud: Hfdstuk 1 Hfdstuk 2 Hfdstuk 3 Waarm huiswerk? Huiswerk

Nadere informatie

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n

SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN. l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT KALKOEN VOGELS OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE KALKOEN BIJ ELKAAR

Nadere informatie

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur:

Let op!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg. Leerdoelen: Kerndoelen Curriculum watereducatie SLO: NME leergebied: Werkvormen: Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Let p!! Niet zwemmen i.v.m. blauwalg Vakgebied: Niveau: Tijdsduur: Bilgie, Aardrijkskunde klas 3 hav/vw ± 140 minuten Niet zwemmen i.v.m. blauwalg, we zien deze brden steeds vaker. Maar wat is blauwalg

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI

DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI DIGIPRENTSERIE: SUPERMAKI Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket Supemaki. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Supermaki. Je vindt dit verhaal digitaal

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog!

Neem deze kijkwijzer eerst goed door op school. Als er nog vragen zijn, stel die dan nog! Kijkwijzer Rute Namen Du: Neem deze kijkwijzer eerst ged dr p schl Als er ng vragen zijn, stel die dan ng! Deze kijkwijze neem je vervlgens mee als je p pad gaat De inhud van de kijkwijzer is de basis

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven

Lesbeschrijving. Havens aan de Schelde. Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en om de Schelde leven Lesbeschrijving Havens aan de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen maken de leerlingen kennis met de dieren die in en m de Schelde leven Relatie met kerndelen: Vlaanderen: Vlaanderen Nederland Primair

Nadere informatie

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken

Stap 7. Deel Elkaar positief blijven versterken Stap 7. Deel 2. 7.2 Elkaar psitief blijven versterken In het tweede deel ga jij je aandacht bewust richten p he je elkaar kunt versterken in het blijven den wat werkt. Dat ga je den dr p te schrijven wat

Nadere informatie

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen

Vergaderen Informatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7. Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 1 van 7 Vergaderen Vergaderen Infrmatieblad (VP) IEV1 Bladzijde 2 van 7 Vergaderen Elke vergadering kent een vaste structuur en een vaste vlgrde. Deze structuur

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG

DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG DIGIPRENTSERIE: DE SNOEPSLANG Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket De Snoepslang. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal De Snoepslang. Je vindt

Nadere informatie

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht!

Experimenteren. 1 Experimenteren met energie. Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Experimenteren Luister eerst naar de afspraken van je leerkracht! Je werkt de nderzekspdrachten uit in grep. Gebruik de fiche Werken in grep met drschuifsysteem. Opgepast! Je wrdt berdeeld dr je grepsleden.

Nadere informatie

2 Gespreks- en taalactiviteiten. 3 Spelactiviteiten. 4 Reken- en wiskundeactiviteiten. 5 Lees- en schrijfactiviteiten. 6 Constructieve activiteiten

2 Gespreks- en taalactiviteiten. 3 Spelactiviteiten. 4 Reken- en wiskundeactiviteiten. 5 Lees- en schrijfactiviteiten. 6 Constructieve activiteiten Inhudspgave Tabblad 1 Inleiding 2 Gespreks- en taalactiviteiten 3 Spelactiviteiten 4 Reken- en wiskundeactiviteiten 5 Lees- en schrijfactiviteiten 6 Cnstructieve activiteiten 7 Onderzeksactiviteiten 8

Nadere informatie

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 10 oktober 2016

Nieuwsbrief 1 / 2. Deze week: 10 oktober 2016 Nieuwsbrief 1 / 2 10 ktber 2016 Deze week: Bijbelse geschiedenis Bij het thema Letterfeest Kinderbekenweek Dierendag Oudermrgens Muziekles Bijlage: grepjes van 4 maken Bijlage: kleurplaat Bijlage: zekplaatje

Nadere informatie

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door

Lesideeën. Hedendaagse Propaganda Analyseren. uitgewerkt door Lesideeën uitgewerkt dr Hedendaagse Prpaganda Analyseren Activiteiten als aanvulling p de leerervaring bij het nline Mind Over Media platfrm www.mindvermedia.be 1 Les 6 Maak je eigen prpaganda Klaslkaal:

Nadere informatie

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling

Protocol bij het overlijden van een gezinslid van een leerling Prtcl bij het verlijden van een gezinslid van een leerling Algemeen: Er wrden geen mededelingen aan de pers gedaan. Het lcatie aanspreekpunt f de directeur meldt alleen dat nze 1 ste zrg de nabestaanden

Nadere informatie

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje

Pedagogisch beleidsplan 2011-2013. Christelijke Peuterspeelzaal Lotje Pedaggisch beleidsplan 2011-2013 Christelijke Peuterspeelzaal Ltje Inhudspgave 1. Inleiding 2. Visie 3. Delen 4. Uitwerking van de delen 4.1 Liefdevlle benadering 4.2 Bijbelse waarden en nrmen 4.3 Emtinele

Nadere informatie

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016

Een bovenbouwproject van IVN Veldhoven Eindhoven Vessem voorjaar 2016 Een bvenbuwprject van IVN Veldhven Eindhven Vessem vrjaar 2016 Reuzen en dwergen We gaan p zek naar Reuzen (grte bmen) en Dwergen( de zaailingen van de grte bmen). We prberen verschillen tussen de bmsrten

Nadere informatie

Protocol: Pestprotocol

Protocol: Pestprotocol Prtcl: Pestprtcl Inleiding Pesten kmt p iedere schl in mindere f meerdere mate vr. Het is een prbleem dat vr de betrkkenen verstrekkende gevlgen kan hebben in de lp van hun levens. Uit nderzek blijkt dat

Nadere informatie

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen.

Vlaanderen: Primair onderwijs Brongebruik Kerndoel 7: De leerlingen kunnen op hun niveau verschillende informatiebronnen raadplegen. Lesbeschrijving Brn vr Werk Aan de hand van deze 5 lessen ntdekken de leerlingen dat de Schelde veel mgelijkheden biedt vr werk. En daarmee van essentieel belang is vr nze regi. Relatie met kerndelen:

Nadere informatie

Gegevens kind. Naam. adres gezaghebbende 1 Eventueel 2e adres gezaghebbende 2

Gegevens kind. Naam.  adres gezaghebbende 1 Eventueel 2e  adres gezaghebbende 2 Dit aanmeldfrmulier is pgesteld ten beheve van de zrgvuldige aanmelding van uw kind bij één van de basisschlen van het Samenwerkingsverband Kampen Gegevens kind Achternaam Repnaam Gebrtedatum Natinaliteit

Nadere informatie

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen

Relatiegeschenk. Design en Maatschappij. ontwerpen Relatiegeschenk Design en Maatschappij ntwerpen STAP 1 Wat is de pdracht? Ontwerp vr een winkel f bedrijf bij ju in de buurt een relatiegeschenk. Een relatiegeschenk geef je aan juw klanten m ze aan juw

Nadere informatie

Stap 1. Wat wil jij?

Stap 1. Wat wil jij? Stap 1. Hi Iemand heeft het idee dat jij wel wat supprt kunt gebruiken. Dat kunnen je uders zijn, een vriend/vriendin een therapeut f iemand anders die ju ged kent. Die iemand wil graag dat jij hulp krijgt

Nadere informatie

Werkboek Bij mij is niets te halen!

Werkboek Bij mij is niets te halen! Werkbek Bij mij is niets te halen! Dit werkbek is van: Inhudspgave Uitleg werkbek 0. Bij mij is niets te halen! Uitleg werkbek blz. 4, 5, 6 A. Waar krijg jij mee te maken? blz. 8, 9 B. Waar wil je mee

Nadere informatie

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal

Lesbeschrijving. Historische bronnen - beeldmateriaal Lesbeschrijving Histrische brnnen - beeldmateriaal Aan de hand van deze les ntdekken de leerlingen dat de Schelde niet alleen nu, maar k vreger al veelvuldig als nderwerp p ft s werd gezet en vrkwam p

Nadere informatie

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik

Praktisch: Inhoudelijk: Thema: een dag uit het leven van een kind in België en in Dogbo, focus op watergebruik 1 Praktisch: Leeftijdsgrep: 1ste graad Grepsgrtte: klasgrep Omgeving: klas Tijdsduur: 50 min. Materiaal: Pwerpint met ft s van Clémence uit Dgb Smartbrd f beamer m de ft s te prjecteren Verhaal van Clémence

Nadere informatie

Sporten in de kou. Wat is het koud! De Olympische Winterspelen. Olympisch Comité (IOC). Het is een. piste, skiën in de sneeuw...

Sporten in de kou. Wat is het koud! De Olympische Winterspelen. Olympisch Comité (IOC). Het is een. piste, skiën in de sneeuw... Sprten in de ku Wat is het kud! Ken je dat k? Rde rtjes? Kude handen? Een sliert mist als je blaast? Witte sneeuw p de daken? Glijden p de speelplaats? De Olympische Winterspelen Echte sprters willen tnen

Nadere informatie

Handleiding Inschrijven bedrijfsteam. Ride for the Roses

Handleiding Inschrijven bedrijfsteam. Ride for the Roses Handleiding Inschrijven bedrijfsteam Ride fr the Rses Hiernder tref je een handleiding vr het inschrijven van een bedrijfsteam. Vr wie? De persn die de inschrijving vr de Ride fr the Rses vr het bedrijf

Nadere informatie

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS

OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS OVERAL TAAL EDUCATIEF NT2-PAKKET DOOR KIRSTEN DE MAESSCHALCK JO DE RAEDEMAECKER - JOHAN DONCKERS In 2013 viert het Huis van het Nederlands in Antwerpen zijn 10-jarig bestaan. Om deze feestelijke gebeurtenis

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK

SPREEKBEURT WANDELENDE TAK l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT WANDELENDE TAK ONGEWERVELDEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE WANDELENDE

Nadere informatie

DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE

DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE DIGIPRENTSERIE: KLEURDOOSHERRIE Toelichting Bedankt voor het downloaden van het pakket Kleurdoosherrie. Deze werkbladen zijn bedoeld om te gebruiken naar aanleiding van het verhaal Kleurdoosherrie. Je

Nadere informatie

Chic, zo n gedragspatroongrafiek!

Chic, zo n gedragspatroongrafiek! Chic, z n gedragspatrngrafiek! Leerdelen: De leerlingen kunnen nder begeleiding de verwevenheid tussen ecnmische, sciale en eclgische aspecten in duurzaamheidsvraagstukken herkennen. De leerlingen krijgen

Nadere informatie

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu

Taakkaart 4 Kleding van vroeger tot nu Taakkaart 4 Kleding van vreger tt nu Mde vr mannen: Bij feesten trekken we nze miste kleren aan. Mannen dragen dan vaak een pak. Een nette brek, verhemd en jasje. Sms den ze k een strpdas m. En ze trekken

Nadere informatie

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen!

WERKBLAD FUNDA.NL. Je kan met funda heel veel gegevens over je woonbuurt te weten komen! WERKBLAD FUNDA.NL Inleiding De mdule leefbaar Nederland gaat ver de verschillen in sciale mstandigheden tussen mensen. Het gaat ver verschillen in gezndheid, verschillen tussen stad en platteland en ver

Nadere informatie

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014

Evaluatierapport Scalda - Groep 3 29 januari 26 maart 2014 Evaluatierapprt Scalda - Grep 3 29 januari 26 maart 2014 1. Inleiding, deelnemers en activiteiten In dit dcument wrden de bevindingen weergegeven van begeleiders en deelnemers die betrkken waren bij de

Nadere informatie

Contract gedragsverandering

Contract gedragsverandering Cntract gedragsverandering Stappenplan m je delen te bereiken Tips m je delen te bereiken Cntract vr gedragsverandering (vrbeeld) Del/gedrag Om deel te nemen aan de Dam tt Dam lp met mijn vriendengrep

Nadere informatie

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs

Cursussen CJG. (samenwerking tussen De Meerpaal en het onderwijs in Dronten) Voortgezet Onderwijs Cursussen CJG (samenwerking tussen De Meerpaal en het nderwijs in Drnten) Vrtgezet Onderwijs 1 Faalangst (vrtgezet nderwijs) Faalangsttraining is vr jngeren die gespannen zijn en (te) veel nadenken ver

Nadere informatie

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6

CBS DE VAART 2015-2016. Informatieboekje groep 5 en 6 CBS DE VAART 2015-2016 Infrmatiebekje grep 5 en 6 De schlregels Op nze schl zijn 3 hfdregels. Alle andere afspraken zijn terug te leiden tt deze hfdregels 1. Ik accepteer en respecteer een ander 2. Ik

Nadere informatie

Van afvalrace tot kringloop

Van afvalrace tot kringloop Dag van de Aarde 1 ste graad Van afvalrace tt kringlp Delstellingen De leerlingen bedenken ideeën m zrg te dragen vr de Aarde: hergebruiken, recycleren, cnsuminderen. De leerlingen verruimen hun blik dr

Nadere informatie

Rebelleke Fotografie. Nelleke van Drunen facebook

Rebelleke Fotografie. Nelleke van Drunen facebook Infrmatie WERKWIJZE, ADVIEZEN EN INVESTERING Nelleke van Drunen 06-12560752 www.rebellekeftgrafie.nl facebk WERKWIJZE FOTOSHOOT Maak een afspraak De eerste stap is het plannen van een datum en een lcatie.

Nadere informatie

Van stip naar stap naar stip

Van stip naar stap naar stip Van stip naar stap naar stip Vr startende trainers 1-1 Inhud 1. Telichting... Fut! Bladwijzer niet gedefinieerd. 2. Teamvrming... 2-3 3. Omgeving... 3-3 4. Weet wat je wil: he ziet de stip eruit?... 4-3

Nadere informatie

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN

l a n d e l i j k i n f o r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n SPREEKBEURT RAT ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN SPREEKBEURT RAT l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n ZOOGDIEREN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE RAT BIJ ELKAAR GEZOCHT.

Nadere informatie

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - -

Planning. Week Les Thuis Af. Uitleg nieuwe opdracht Reclame en Campagnes Onderzoek Orange Baby s - NEE - - Planning Week Les Thuis Af 4 Uitleg nieuwe pdracht Reclame en Campagnes Onderzek Orange Baby s - - - NEE 5 Afmaken nderzek Orange Babys Beginnen nderzek Plus supermarkten Afmaken nderzek Plus supermarkten

Nadere informatie

Les Hernieuwbare energie

Les Hernieuwbare energie LESSENSERIE ENERGIETRANSITIE Les Hernieuwbare energie Werkblad Les Hernieuwbare energie Werkblad "100% duurzaam", "Hllandse wind", "Kies bigas!": wie de reclames van energiebedrijven bekijkt zu bijna denken

Nadere informatie

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD

SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD SPREEKBEURT GEWONE DOOSSCHILDPAD l a n d e l i j k i n f r m a t i e c e n t r u m g e z e l s c h a p s d i e r e n REPTIELEN OVER HOUDEN VAN HUISDIEREN WE HEBBEN DE BELANGRIJKSTE INFORMATIE OVER DE GEWONE

Nadere informatie

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep.

De groepsleerkrachten bereiden zich samen voor op het gesprek met hun groep. PROTOCOL ROUWVERWERKING Het stappenplan A. Het bericht kmt binnen Bericht van een ngeluk f verlijden van een leerling - Tezeggen dat er iemand zal terugbellen. Vragen p welk nummer men bereikbaar is en

Nadere informatie

Teamtrainingen en teamdagen

Teamtrainingen en teamdagen Het Sandelhut Meditatietechnieken, Caching en Training Teamtrainingen en teamdagen Lcatie: Het Beekse Bshuis Girlesedijk ngenummerd Hilvarenbeek Pst: Gildelaan 41 5081 PJ Hilvarenbeek Cntact: 06 155 77

Nadere informatie

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage

ISBN 978-90-78688-03-7 Eerste druk, derde oplage 2008 Leskist.nl, Noordhorn Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige

Nadere informatie

Instructiekaart. Een webquest maken op basis van een Google Sites sjabloon. zelfstandig leren. 1 Inloggen of aanmelden

Instructiekaart. Een webquest maken op basis van een Google Sites sjabloon. zelfstandig leren. 1 Inloggen of aanmelden Instructiekaart Datum pmaak: 18 maart 2013 ICT zelfstandig leren Aard Een webquest maken p basis van een Ggle Sites sjabln Om niet van een lege Ggle Site te meten vertrekken werd in een sjabln de structuur

Nadere informatie

HANDLEIDING. Kom In Actie Rode Kruis

HANDLEIDING. Kom In Actie Rode Kruis HANDLEIDING Km In Actie Rde Kruis Inhudspgave Checklist vr het plannen van je actie... 3 Kminactie.rdekruis.nl... 4 Actie aanmaken... 4 Actie wijzigen/aanpassen... 4 Mede rganisatren tevegen... 4 Deelnemers

Nadere informatie

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 -

Reader afval voor de middenbouw, samengesteld door MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Reader afval vr de middenbuw, samengesteld dr MEC De Witte Schuur, 2006-1 - Milieu Educatie Centrum De Witte Schuur Wilhelminaplantsen 2 1601 LS Enkhuizen tel. (0228) 320 310 mec.dewitteschuur@znnet.nl

Nadere informatie

Als uitgangspunt zijn er drie wensen waar jij uit kunt kiezen:

Als uitgangspunt zijn er drie wensen waar jij uit kunt kiezen: Stap 2 Wat ga je den? Je gaat een wens kiezen ver wat jij anders wilt in het met elkaar mgaan. Daarna kies je twee manieren waarp jullie die wens gaan waarmaken. Je schrijft k ng p welke kwaliteiten en

Nadere informatie

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten)

Ekelmans & Meijer Advocaten (Rechten) Evaluatie-rapprt STEP In-husedag bij Ekelmans & Meijer Advcaten (Rechten) -- INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE. WOORD VOORAF. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING VÓÓR DE IN-HOUSEDAG. RESULTATEN VAN DE ATTITUDE-METING

Nadere informatie

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool

PEST PROTOCOL. Prins Willem-Alexanderschool PEST PROTOCOL Prins Willem-Alexanderschl Wat is een pestprtcl? Een pestprtcl is een aantal vereenkmsten ver het tegengaan van pesten. Een afspraak tussen de schl, de kinderen en de uders. Waarm een pestprtcl?

Nadere informatie

Wereldwaterdag 22 maart

Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag 22 maart Wereldwaterdag udste kleuters Delstellingen De kinderen leren verschillende srten water en het gebruik ervan kennen. De kinderen nderzeken water en srteren het vlgens verschillende

Nadere informatie

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015

Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Nieuwsbrief 2 31 augustus 2015 Inhud Schlftgraaf Graag uw hulp bij schlactiviteiten Burendag Infrmatieavnd Film Agenda Open mnumentendag Vacature: vrijwilliger in de schlbiblitheek Znneblemwedstrijd Tuinuders

Nadere informatie

Maatschappelijke Stage

Maatschappelijke Stage Maatschappelijke Stage 2 Inhud 1. Wat is MAS? 1.1 MAS algemeen. 1.2 MAS p het Gren van Prinstererlyceum 1.3 Deadlines 2. Stage zeken 2.1 De stage cördinatr p schl. 2.2 Masactief 3. De frmulieren 3.1 Aanvraagfrmulier

Nadere informatie

Presentatie eisen reisweek

Presentatie eisen reisweek Presentatie eisen reisweek Beste reisadviseurs, De aftrap is genmen. We zijn begnnen aan een spannende strijd m te bepalen he nze werkweek er in juni 2013 uit zal zien. Natuurlijk lijkt het een beetje

Nadere informatie

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8

SPEURTOCHT THEMA OCEAN. voor groep 5 t/m 8 SPEURTOCHT THEMA OCEAN vr grep 5 t/m 8 Welkm in Burgers Ocean! Met deze nderwater-speurtcht leer je van alles ver de dieren die in de zee leven. De speurtcht begint al zdra je vanuit de Bush p het strand

Nadere informatie

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager!

Je weet nu op welke level je gaat lezen. Dit is wat je te doen staat: Kies een PENGUIN READER uit op jouw level, NIET lager! Dear Student Je weet nu p welke level je gaat lezen. Dit is wat je te den staat: Kies een PENGUIN READER uit p juw level, NIET lager! Lees het bek Vul de Reading Recrd in. Als je de Reading Recrd naar

Nadere informatie