Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Aan de hand van deze 3 lessen ontdekken de leerlingen dat er techniek in en om de Schelde, dus in onze regio, een erg belangrijke rol speelt."

Transcriptie

1 Techniek & de Schelde Aan de hand van deze 3 lessen ntdekken de leerlingen dat er techniek in en m de Schelde, dus in nze regi, een erg belangrijke rl speelt. Gerelateerde kerndelen Vlaanderen, Primair Onderwijs Wereldriëntatie Technlgie Basisinzichten techniek kerndel 2.1: De leerlingen herkennen in hun directe mgeving tepassingen van hefbmen, katrllen en bewegingsverbrenging via tandwielen. Technisch prces kerndel 2.4: De leerlingen kunnen van een bestaande cnstructie en van een cnstructie die ze zelf willen maken, zeggen aan welke eisen ze meten vlden. Attitudes Kerndel 2.9: De leerlingen brengen waardering p vr eenvudige, inventieve technieken en vr esthetische aspecten van technische cnstructies en vrwerpen. Secundair nderwijs B-strmtechnlgische pveding De leerlingen mnteren (demnteren) f cnstrueren f vegen de verschillende delen samen, herkennen de samenhang, benemen de delen en veren het geheel precies uit. Nederland, Primair Onderwijs Oriëntatie p jezelf en de wereld Natuur & Techniek Kerndel 44: De leerlingen leren bij prducten uit hun eigen mgeving relaties te leggen tussen de werking, de vrm en het materiaalgebruik. Kerndel 45: De leerlingen leren plssingen vr technische prblemen te ntwerpen, deze uit te veren en te evalueren. Kerndel 48: Kinderen leren ver de maatregelen die in Nederland genmen wrden/werden m bewning van dr water bedreigde gebieden mgelijk te maken. Vrtgezet nderwijs Lesbeschrijving Onderdeel D: Mens & Natuur 29. De leerling leert kennis te verwerven ver en inzicht te verkrijgen in sleutelbegrippen uit het gebied van de levende en niet-levende natuur, en leert deze sleutelbegrippen te verbinden met situaties in het dagelijks leven.

2 Lesbeschrijving Techniek & de Schelde Del: De leerlingen weten dat er in en m de Schelde heel veel gebruik wrdt gemaakt van technische hulpmiddelen. Ok kennen zij verschillende manieren m aan de verkant van de Schelde te kmen. Ok weten zij welke verschillende srten bruggen er bestaan en waar je rekening mee met huden bij het maken van een brug. Lesduur: 50 minuten Vak(ken): Natuur & Techniek Bendigde materialen: Digibrd f beamer Wrdspin De Schelde uit prjectintrductie les 1 Werkblad Naar de verkant Filmpje He maak je een brug (ttale lengte 13:37 minuten. Starten p 8:00 minuten) Scheldelessen > Wnen & Werken > Oversteken > Bruggen Filmpje Bruggen (1:54 minuten) Scheldelessen > Wnen & Werken > Oversteken > Bruggen Werkvrm: klassikaal en in grepjes. Krte mschrijving: In deze les bespreken de leerlingen welke mgelijkheden er zijn m aan de verkant van de Schelde te kmen. Ze bekijken filmpnames waarin ze kennis maken met verschillende srten bruggen. Ok gaan ze in grepjes aan de slag m zelf een brug te maken. In de vlgende les zullen ze deze brug verder af maken. Suggestie: U kunt deze pdracht k kppelen aan een srtgelijke activiteit uit uw techniekmethde. Vrbereiding: Zrg dat vr iedere leerling een exemplaar van het werkblad beschikbaar is. Bekijk het inhudelijke gedeelte van de website Scheldelessen > wnen & werken > versteken. Bepaal met welk materiaal u de brug wilt laten buwen. Maak hieruit zelf een keuze f geef de leerlingen de vrijheid m te kiezen. Denk aan: Temsi, K nex, ribkartn, strken stevig papier, huten latjes, rietjes & kpspelden, spaghetti & lijmpistl. Bedenk k he grt u de grepjes wilt maken m aan de brug te werken.

3 Uitvering Tijd Duur Activiteit Bendigdheden 0:00 0:05 Licht het del van deze les te: Weten dat er in en m de Schelde heel veel gebruik wrdt gemaakt van technische hulpmiddelen. Verschillende manieren kennen m aan de verkant van de Schelde te kmen. Weten welke verschillende srten bruggen er bestaan. Weten waar je rekening mee met huden bij het maken van een brug. 0:05 0:10 Bespreek dat er rnd en in de Schelde veel gebruik wrdt gemaakt van technische hulpmiddelen. Pak de wrdspin De Schelde uit de prjectintrductie les 1. En bespreek welke nderdelen hieruit een technische relatie hebben. (neem hier k de technische berepen in mee!) Kijk k f er vanuit deze invalshek ng aanvullingen gemaakt kunnen wrden p de wrdspin. Betrek hierbij ecnmie, natuur en veiligheid. Trek de cnclusie met de leerlingen dat er erg veel raakvlakken zijn tussen techniek & de Schelde. 0:15 0:05 Naar de verkant Werkblad Naar de verkant Vraag de leerlingen na te denken ver welke manieren er zijn m aan de verkant te kmen van een rivier. Hun antwrden kunnen ze nteren p het werkblad Naar de verkant. Inventariseer en bespreek de antwrden. Vraag hen vervlgens na te denken welke van deze mgelijkheden zij bij de Schelde kennen. Inventariseer en bespreek de antwrden. 0:20 0:10 Zelf een brug maken Werkblad Naar de verkant

4 Uitvering Tijd Duur Activiteit Bendigdheden Vertel dat de leerlingen straks zelf een brug gaan maken. Eerst bekijken we twee filmpjes. Maak ntities van dingen die je wilt nthuden en je kan helpen bij het maken van je brug! Je kunt k alvast wat schetsjes maken naar aanleiding van de filmpjes. Digibrd f beamer Filmpje Bruggen Filmpje He maak je ene brug 0:30 Aan de slag 0:45 0:05 Afsluiting 0:50 Bekijk het filmpje Bruggen en He maak je een brug. Bespreek de inhud krt na met de leerlingen. Maak grepjes van 3 à 4 leerlingen die dezelfde srt brug willen gaan maken. Zij maken samen een werkplan & werkverdeling met behulp van het werkblad Naar de verkant. De pdracht luidt: maak een stevige brug die k veilig is. Geef aan welk materiaal de leerlingen mgen gebruiken. En heveel tijd de leerlingen vr deze pdracht krijgen. Inventariseer krt he ver ieder grepje is. Spreek k af dat de vlgende les gelegenheid is m de brug af te maken.

5 Lesbeschrijving Techniek & de Schelde 2 Del: De leerlingen weten welke cnstructies vr een brug sterk zijn en welke niet. Ok weten zij he je kunt vrkmen dat een brug gaat resten. Lesduur: 50 minuten Vak(ken): Natuur & Techniek Bendigde materialen: Werkblad Naar de verkant Filmpje He vrkm je dat een brug f sluis gaat resten? (1:47 minuten) Scheldelessen > Wnen & Werken > Scheepvaart > Sluizen Werkvrm: klassikaal en in grepjes. Krte mschrijving: In deze les maken de leerlingen hun brug verder af en bekijken we de verschillende bruggen die gemaakt zijn. En welke het sterkste is! Ok zien de leerlingen in een filmpname he je kunt vrkmen dat bruggen resten. Suggestie: Als leerlingen eerder klaar zijn, kunt u hen k brugleuningen f ene mgeving bij de brug laten maken. Wat als er geen techniek was? Maak een (digitale) cllage ver techniek & de Schelde. Vrbereiding: Zrg dat vr iedere leerling een exemplaar van het werkblad beschikbaar is. Bekijk het inhudelijke gedeelte van de website scheldelessen, wnen & werken. Op deze manier krijgt u een beeld wat er allemaal speelt rndm de Schelde. Z kunt u leerlingen suggesties aandragen p het mment dat zij zelf weinig assciaties hebben bij de Schelde. Bepaal met welk materiaal u de brug wilt laten buwen. Maak hieruit zelf een keuze f geef de leerlingen de vrijheid m te kiezen. Denk aan: Temsi, K nex, ribkartn, strken stevig papier, huten latjes, rietjes & kpspelden, spaghetti & lijmpistl.

6 Uitvering Tijd Duur Activiteit Bendigdheden 0:00 0:05 Licht het del van deze les te: Weten welke cnstructies vr een brug sterk zijn en welke niet. Weten he je kunt vrkmen dat een brug gaat resten. 0:05 0:25 Brug afbuwen 0:30 0:20 Afsluiting 0:50 De leerlingen maken hun brug verder af. De diverse bruggen wrden tentngesteld. Bespreek ze prbeer ze uit: Ieder grepje hudt een demnstratie. Zijn ze vral stevig en veilig? Welke brug kan de grtste last dragen? Welke ziet er het fraaiste uit?

7 Lesbeschrijving Techniek & de Schelde 3 Del: De leerlingen weten dat techniek in en m de Schelde een grte rl speelt. Lesduur: 50 minuten Vak(ken): Natuur & Techniek Bendigde materialen: Digibrd f beamer Wrdspin De Schelde & Techniek uit prjectintrductie les 1 en les 1 Techniek & de Schelde Filmpje Scheepslift (1:31 minuten) werken/scheepvaart/sluizen/scheepslift/ Animatie Sluis Website Scheldelessen, leerlinggedeelte van deze les Website Scheldelessen > Leerlingen > Grep b > Techniek & de Schelde > les 3 Cmputers met internetverbinding Werkvrm: klassikaal en in individueel. Krte mschrijving: In deze les bekijken de leerlingen verschillende aspecten van techniek die je k gerelateerd aan de Schelde terug kunt vinden. Ze maken een (digitale) cllage ver de Techniek & de Schelde. Suggestie: U kunt deze pdracht k als huiswerk geven. Ok zu u de vraag kunnen stellen: Wat als er geen techniek was. He zag het er in en m de Schelde dan uit? Vrbereiding: Bekijk het leerling gedeelte van de website Scheldelessen, Techniek & de Schelde.

8 Uitvering Tijd Duur Activiteit Bendigdheden 0:00 0:05 Licht het del van deze les te: Weten dat techniek in en m de Schelde een grte rl speelt. 0:05 0:10 Herhaal de cnclusie die in de eerste les van Techniek & de Schelde getrkken is ver de rl die techniek speelt bij de Schelde. Laat de animatie van de sluis zien. Digibrd f beamer Animatie Sluis Filmpje Scheepslift Bespreek vr welk prbleem een sluis een plssing is. Laat de filmpname zien van de scheepslift. Bespreek deze uitvinding en bespreek k vr welk prbleem deze lift een plssing is. Z zijn er veel meer slimme vindingen gedaan, die een plssing zijn vr een prbleem. 0:15 0:30 Cllage Techniek & de Schelde Maak een (digitale)cllage ver Techniek & de Schelde. Dus ga p zek naar plaatjes, teksten die te maken hebben met techniek & de Schelde. Gebruik hierbij de pagina p internet die hrt bij deze pdracht als inspiratiebrn m technische principes te herkennen. Verder kun je uiteraard gebruik maken van het inhudelijke gedeelte van de Scheldelessen, maar k van andere websites p internet. Website Scheldelessen, leerlinggedeelte van deze les 0:45 0:05 Afsluiting De (digitale) cllages wrden bekeken.

CURSUSBOEK VOOR LEERLINGEN

CURSUSBOEK VOOR LEERLINGEN Kieskeurig Een cursus die je helpt bij het kiezen van een vervlgpleiding na de HAVO f het VWO CURSUSBOEK VOOR LEERLINGEN Franca Hiddink Hanzehgeschl Grningen / Lectraat Rehabilitatie Crrespndentie: f.j.m.hiddink@pl.hanze.nl

Nadere informatie

Waarom zou je kiezen voor M&O?

Waarom zou je kiezen voor M&O? Waarm zu je kiezen vr M&O? Onderzek naar het keuzegedrag van leerlingen vr het vak Management & Organisatie Grningen, mei 2013 Auteurs Brenda Bergkamp Bvenhuis Arjan Wrd Masterpleiding leraar Algemene

Nadere informatie

De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2

De Taallijn Interactief taalonderwijs in groep 1 en 2 De Taallijn Interactief taalnderwijs in grep 1 en 2 Sinterklaas kmt lgeren! Activiteitencyclus vr grep 1 en 2 Expertisecentrum Nederlands Inhudspgave Inleiding 3 Vrbeeld van een planningsrster 4 Vrbereiding

Nadere informatie

Leren omgaan met energie

Leren omgaan met energie Leren mgaan met energie Met dank aan: CSG Reggesteyn, OBS De Peppel, & PCBS Jan Barbier Inhudspgaven Inleiding... 3 1. De Centrale verwarming... 4 Leerlingen pdracht... 4 Dcenten handleiding... 11 2. De

Nadere informatie

Inhoud van de vakken in de tweede fase van het BRC. Dec1415292

Inhoud van de vakken in de tweede fase van het BRC. Dec1415292 Inhud van de vakken in de tweede fase van het BRC. 1 Inhud van de vakken in de tweede fase van het BRC. Inhud De vakken p het Bertrand Russell Cllege in de tweede fase... 3 Prfielkeuzefrmulier HAVO...

Nadere informatie

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om?

Het Grote Geldonderzoek: hoe ga je met je geld om? Het Grte Geldnderzek: he ga je met je geld m? Natinaal Instituut vr Budgetvrlichting (Nibud) Tijdsduur: één les Werkvrm: individueel met een discussie in de klas Niveau: bedeld vr alle leerlingen van klas

Nadere informatie

Scheiden. Een lastig proces

Scheiden. Een lastig proces Scheiden. Een lastig prces Deze tekst is pgesteld dr een werkgrep bestaande uit vertegenwrdigers van de advcatuur, de rechtspraak en het ministerie van Veiligheid en Justitie, mei 2011. Inhudspgave pagina

Nadere informatie

Op weg naar betere. klanttevredenheid via de route van klachtenbehandeling

Op weg naar betere. klanttevredenheid via de route van klachtenbehandeling Op weg naar betere Lease Unlimited B.V. klanttevredenheid via de rute van klachtenbehandeling Universiteit Twente Faculteit Management en Bestuur Bachelrpdracht Bedrijfskunde Versie: Eindversie Datum:

Nadere informatie

OPZET EN UITVOERING VAN ONDERZOEK

OPZET EN UITVOERING VAN ONDERZOEK Peter van t Riet, Inge Strijker, Wim Trster Lectraat ICT en Onderwijsinnvatie, Hgeschl Windesheim, Zwlle 2011 INHOUD 1 INLEIDING... 3 2 ONDERZOEK IN HET HBO... 3 3 VIER SOORTEN ONDERZOEK... 3 Tepassingsgericht

Nadere informatie

Hoofdstuk 5 Werkend Leren: eerst de praktijk, dan kiezen voor een opleiding. Stichting Humanitas zet de deur open.

Hoofdstuk 5 Werkend Leren: eerst de praktijk, dan kiezen voor een opleiding. Stichting Humanitas zet de deur open. Hfdstuk 5 Werkend Leren: eerst de praktijk, dan kiezen vr een pleiding. Stichting Humanitas zet de deur pen. Het kunstje kun je best wel leren, maar de mensen mesten er verder niet bij zijn. Je met leren

Nadere informatie

REFLECTEREND EN ONDERZOEKEND HANDELEN

REFLECTEREND EN ONDERZOEKEND HANDELEN 1 REFLECTEREND EN ONDERZOEKEND HANDELEN HANDLEIDING Titularis: Prf. dr. Linda Van Ly C- Titularis: Prf. dr. Gustaaf Crnelis Begeleiders: dra. Esther Gudsmit & dra. Eva De Mesmaeker Academiejaar 2014-2015

Nadere informatie

Modulebeschrijving AR 1 Inleiding in Verzekeringsbedrijf en Pensioenfondsen

Modulebeschrijving AR 1 Inleiding in Verzekeringsbedrijf en Pensioenfondsen Mdulebeschrijving AR 1 Inleiding in Verzekeringsbedrijf en Pensienfndsen Actuarieel geschlde persnen zijn hfdzakelijk werkzaam in de financiële dienstverlening zals verzekeringsmaatschappijen en pensienfndsen.

Nadere informatie

BESTUURDERSACADEMIE. Najaar 2011. Verenigingsburo & Sportraad Apeldoorn

BESTUURDERSACADEMIE. Najaar 2011. Verenigingsburo & Sportraad Apeldoorn BESTUURDERSACADEMIE Najaar 2011 Verenigingsbur & Sprtraad Apeldrn Vrwrd Wat een waanzinnig ged initiatief! Ik was meteen enthusiast ten ik hrde dat er een academie kmt vr nze vrijwillige Apeldrnse bestuurders.

Nadere informatie

Handleiding voorbereidingsopdracht

Handleiding voorbereidingsopdracht Handleiding vrbereidingspdracht Verplichte training berepsethiek accuntants in business Uitleg prces en inhud Algemeen: telichting vrbereidingspdracht Inleiding Vrafgaand aan de verplichte training Berepsethiek

Nadere informatie

Cottage Industries Grensverleggend ondernemen voor een economische vitaal en leefbaar platteland. Groningen, maart 2012.

Cottage Industries Grensverleggend ondernemen voor een economische vitaal en leefbaar platteland. Groningen, maart 2012. Cttage Industries Grensverleggend ndernemen vr een ecnmische vitaal en leefbaar platteland Grningen, maart 2012 Pagina 1 van 53 Verantwrding Prject Cttage Industries Opdrachtgever Kamer van Kphandel Nrd-Nederland

Nadere informatie

Zelf ideeën verzinnen

Zelf ideeën verzinnen Zelf ideeën verzinnen Je zit alleen thuis f met je grepje te zuchten bven het blanc blad. De ideeën willen maar niet kmen. Waar gaat het fut? Misschien wil te snel te cncreet spelletjes bedenken. Misschien

Nadere informatie

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren

Vrije Universiteit - Studiekeuzegesprekken met scholieren Vrije Universiteit Studiekeuzegesprekken met schlieren Bijlage 4 Materiaal Training (2 x 3 uur) Studiekeuze werkbek vr leerlingen Centrum vr Studie en Lpbaan, Vrije Universiteit Amsterdam Algemene infrmatie

Nadere informatie

Thuis in de Stad-prijs 2012

Thuis in de Stad-prijs 2012 Thuis in de Stad-prijs 2012 Inschrijvingsfrmulier Digitaal psturen naar inf@thuisindestad.be U krijgt een ntvangstmelding Waarvr dient dit frmulier? Met dit frmulier dingt u mee naar de Thuis in de Stad-prijs

Nadere informatie

STUDIEGIDS BOEKHOUDKUNDIGE BEDIENDE 2014-2015

STUDIEGIDS BOEKHOUDKUNDIGE BEDIENDE 2014-2015 Tm Devrme vlgt mmenteel de pleiding Bekhudkundige bediende bij CVOWW. Hij vlgt dit in cmbinatie met Aanvullende Algemene Vrming m z zijn secundair diplma te behalen. He kwam je p het idee m vr Bekhudkundige

Nadere informatie

Onderhoudsdocument / Werkveldopdrachten Wellness. Rekenen

Onderhoudsdocument / Werkveldopdrachten Wellness. Rekenen Onderhudsdcument / Werkveldpdrachten Wellness Rekenen Ontwikkeld dr : Diny Veldstra Inhud Rekenen in het werkveld... 3 Opdracht 1: De spijkerbrek... 4 Opdracht 2: Het drmhuis... 5 Opdracht 3: Make-up...

Nadere informatie

Studiegebied (bso) Tweede graad... Tweede graad... Derde graad... Derde graad... Kantoor. Kantoor. Kantoor

Studiegebied (bso) Tweede graad... Tweede graad... Derde graad... Derde graad... Kantoor. Kantoor. Kantoor Studiegebied (bs) Tweede graad... Tweede graad... Kantr Kantr Derde graad... Derde graad... Kantr Kantradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) Kantradministratie en gegevensbeheer (7de jaar) STUDIEGEBIED

Nadere informatie

SCHOOLPLAN 2011-2015

SCHOOLPLAN 2011-2015 SCHOOLPLAN 2011-2015 1 SCHOOL MET DE BIJBEL MARKTVELD 11 3264 AL NIEUW-BEIJERLAND Schlplan 2011-2015 Schl met de Bijbel NB Inhudspgave 1. Inleiding... 4 1.1 Del en functie schlplan... 4 1.2 Ttstandkming

Nadere informatie

Beveiliging ICT. Yvan Gielens Welzijnskoepel West-Brabant 1-1-2010

Beveiliging ICT. Yvan Gielens Welzijnskoepel West-Brabant 1-1-2010 2010 Beveiliging ICT Yvan Gielens Welzijnskepel West-Brabant 1-1-2010 Inleiding Vrwrd Via wrkshps zal ik te samen met de systeembeheerders prberen punten uiteen te zetten en deze p een eenvudige manier

Nadere informatie

Computercursus. Vereniging Dorpsbelang Gaast

Computercursus. Vereniging Dorpsbelang Gaast Cmputercursus Vereniging Drpsbelang Gaast email: cmptercursus@gaast.eu Pagina - 1 Cursus Onderdeel 4 Cmputercursus 2014 Deze pagina bevat alle infrmatie ver de cmputer cursus van Vereniging Drpsbelang

Nadere informatie

Website Wemel : Wie zijn wij?

Website Wemel : Wie zijn wij? Website Wemel : Wie zijn wij? Een wemel is iemand die niet kan stilzitten, die vanbinnen en vanbuiten altijd maar wriemelt en beweegt, die zich niet lang p hetzelfde kan richten, en in heel veel dingen

Nadere informatie

De Nieuwe Woningcorporatie

De Nieuwe Woningcorporatie De Nieuwe Wningcrpratie Buwstenen vr de inrichting van de rgan i- satie Daan Drr, Businessleader Slimmer rganiseren, Atrivé Maaike Wittenberg, rganisatieadviseur Prt6 december 2012 Dit prject is mede mgelijk

Nadere informatie

Vertel me wie je bent een queeste naar het Zelf 1 Door Erica Rijnsburger. Inleiding

Vertel me wie je bent een queeste naar het Zelf 1 Door Erica Rijnsburger. Inleiding Vertel me wie je bent een queeste naar het Zelf 1 Dr Erica Rijnsburger Inleiding The desire t questin life cmes frm life itself, frm that part f life which is still hidden. Life prvkes us t questin. It

Nadere informatie

Wat kan je lezen in deze brochure? Inleiding. Deel 1. Dyslexie. Deel 2. Ik. Deel 3. Ik heb dyslexie. Quiz en stellingen. Nog meer weten?

Wat kan je lezen in deze brochure? Inleiding. Deel 1. Dyslexie. Deel 2. Ik. Deel 3. Ik heb dyslexie. Quiz en stellingen. Nog meer weten? Vademecum CLB vr basisschlen 17/11/2010 Wat kan je lezen in deze brchure? Inleiding Deel 1. Dyslexie WAT IS DYSLEXIE? WAT IS DE OORZAAK VAN DYSLEXIE? WAAR JE LAST VAN KAN HEBBEN? WAT KAN JE ERAAN DOEN?

Nadere informatie

RAPPORTAGE VOOR Melior Example BV

RAPPORTAGE VOOR Melior Example BV IN SAMENWERKING MET SCA RESULT GROUP Dit is een extract van een rapprtage die u kunt verwachten als u de nderzeksvragen heeft beantwrd. Met dit extract willen wij u een indruk geven van de pzet van de

Nadere informatie

Praktische tips voor de kmo die wil werken aan een genderbewust personeelsbeleid

Praktische tips voor de kmo die wil werken aan een genderbewust personeelsbeleid Praktische tips vr de km die wil werken aan een genderbewust persneelsbeleid blanc Cntactgegevens Kamer van Kphandel Ost-Vlaanderen Anne Knings Prjectcördinatr C-efficiënt tel. 052 33 98 35 anne.knings@kvkv.vka.be

Nadere informatie