Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 13e jrg 1995, no. 1 (pp )

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 13e jrg 1995, no. 1 (pp )"

Transcriptie

1 Auteur(s): Herre Faber Titel: Over de functie van het parallelle bindweefsel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve en educatieve doeleinden en ander niet-commercieel gebruik. Zonder kosten te downloaden van:

2 Over de funktie van het parallelle spierbindweefsel Herre Faber, Bewegingstechnoloog, Voorburg Herre Faber Inleiding Een spier bestaat uit veel verschillende weefsels. Spiervezels, bindweefsel, zenuwweefsel en bloedvaten zijn de meest voor de hand liggende. Mechanisch gezien zijn vooral de spiervezels en het bindweefsel van belang. Dit zijn ook de weefsels die door de fysiotherapeut veelvuldig worden aangegrepen om therapie op te bedrijven. Spiervezels worden meestal versterkt en het bindweefsel wordt "opgerekt". Vooral het "oprekken" van het bindweefsel in de spier (de parallel elastische komponent) is merkwaardig, aangezien de funktie van dit weefsel nog onduidelijk is. In dit artikel wordt ingegaan op de vraag waarom de funktie nog onduidelijk is. Daarnaast wordt een alternatief geopperd voor de funktie van de parallel elastische komponent. Vanuit dit alternatief wordt het effekt van rek-oefeningen op de spierkontraktie besproken. Morfologie De parallel elastische komponent wordt zo genoemd omdat deze min of meer parallel verloopt aan de spiervezels. Dit is weergegeven in figuur 1. In deze figuur zijn de spiervezels schematisch voorgesteld als twee sarcomeren in serie. De parallel elastische komponent is weergegeven als een veer die evenwijdig aan de spiervezels staat. De term "elastisch" is wat ongelukkig gekozen. Hoewel in mechanische zin korrekt, wekt deze term de indruk dat het bindweefsel zich gedraagt als een elastiekje. Dit is niet het geval. Als we een vergelijking willen maken, lijkt bindweefsel in zijn mechanisch gedrag veel meer op touw dan op elastiek. Onder fysiologische omstandigheden wordt het niet meer verlengd dan vijf procent. Figuur 1. Schematische lengtedoorsnede van een spier. De parallel elastische komponent (pec) wordt weergegeven door een veer die parallel aan de spiervezels ligt. De parallel elastische komponent wordt onderverdeeld in drie groepen: het epimysium, het perimysium en het endomysium. Dit is geschetst in een dwarsdoorsnede van een spier (figuur 2): het epimysium verloopt om de gehele spierbuik, het perimysium verloopt om groepjes van spiervezels en het endomysium verloopt om individuele spiervezels. De richting van het bindweefsel is in figuur 1 weergegeven als zuiver parallel aan de spiervezels. In werkelijkheid is dit niet het geval; het loopt als een spiraal om de spiervezels heen (figuur 3). Indien het bindweefsel zuiver parallel aan de spiervezels verliep, zouden beiden in dezelfde mate gerekt worden bij verlenging van de spier. Als het bindweefsel haaks op de spiervezel zou liggen (circulair om de spiervezel verlopend), zou het bindweefsel korter worden bij verlenging van de spier. Immers de spiervezel wordt bij verlenging langer en dunner, zodanig dat zijn volume gelijk blijft.

3 Figuur 2 Dwarsdoorsnede van een spier. De parallel elastische komponent wordt onderverdeeld in het epi-, het peri-, en het endomysium. Figuur 3. De parallel elastische komponent lopt gespiraliseerd om de spiervezels heen. De hoek (alfa) waaronder dit gebeurt bedraagt ongeveer vijftig graden. Het dunner worden zou er in dat geval voor zorgen dat het bindweefsel korter wordt. In werkelijkheid ligt het bindweefsel niet circulair en ook niet zuiver parallel, maar loopt het, zoals eerder vermeld, als een spiraal om de spiervezels heen. De spiervezels en het bindweefsel maken een hoek met elkaar van ongeveer 50 graden (3) zoals te zien in figuur 3. Dit heeft tot gevolg dat het bindweefsel bij verlenging van de spier procentueel gezien minder rekt dan de spiervezels. Een spiervezel kan tot 60 procent verlengen vanuit zijn rustlengte (het begrip rustlengte wordt verderop in dit artikel nader uitgelegd). Door de spiraalkonstruktie is het bindweefsel in de maximaal verlengde positie van de spier slechts drie tot vijf procent verlengd. Aangezien bindweefsel tot maximaal tien procent kan rekken valt dit binnen de grenzen van het toelaatbare. Spierkracht en lengte Alvorens in te gaan op de eigenschappen van de parallel elastische komponent, moeten we eerst iets zeggen over de krachtleverantie van een spiervezel. De fundamentele bouwsteen van de spiervezel wordt gevormd door de sarcomeer (figuur 4). Deze bestaat uit actine- en myosinefilamenten. Het myosinefilament heeft een lengte van 1.6 μm; het actinefilament is 1.27 μm lang (5). Uit het myosinefilament steken koppen die de actinefilamenten naar elkaar toe kunnen trekken. De kracht waarmee één sarcomeer kan samentrekken hangt af van het aantal myosinekoppen dat kontakt maakt met het actine. Met andere woorden: de kracht van een sarcomeer is afhankelijk van de mate van overlap van actine en myosine. De lengte waarbij alle myosinekoppen kontakt maken heet de rustlengte (figuur 5). Bij deze lengte kan de sarcomeer zijn maximale kracht leveren. Bij grotere lengtes dan de rustlengte, vermindert de overlap en daarmee het aantal myosinekoppen dat kontakt maakt: de te leveren kracht is kleiner. Bij kleinere lengtes dan de rustlengte interfereren de tegenover elkaar liggende actinefilamenten met elkaar: de te leveren kracht is eveneens kleiner dan in de rustlengte.

4 Figuur 4. a. De fundamentele bouwsteen van de spier wordt gevormd door de sarcomeer. Deze bestaat uit actine- myosine filamenten. De koppen die uit het myosine filament steken trekken de actinefilamenten tijdens een contractie naar binnen. b. Afmetingen binnen een sarcomeer. De mechanische eigenschappen van de parallel elastische komponent worden onderzocht door middel van trekproeven. Daarbij wordt een spier aan beide pezen ingeklemd en passief uit elkaar getrokken. De kracht en de verlenging worden geregistreerd en tegen elkaar uitgezet. Dit levert het lengtespanningsdiagram van de parallel elastische komponent (figuur 6a). Vanaf een bepaalde lengte (L 0 ) wordt de benodigde trekkracht steeds groter. Deze lengte komt overeen met de rustlengte van de spiervezels (figuur 5). Figuur 5. De kracht-lengte relatie van een sarcomeer. Bij de rustlengte kan de sarcomeer maximaal kracht leveren. Zowel een verlenging als een verkorting zorgt voor een vermindering van de kracht. Het lengte-spanningsdiagram van de parallel elastische komponent wordt de passieve kurve genoemd. Het lengte-spanningsdiagram van de maximaal geaktiveerde spiervezels wordt de aktieve kurve genoemd. Optelling van de aktieve en passieve kurve levert het totale lengte-spanningsdiagram (figuur 6b). Dit diagram wordt vaak getoond in de literatuur. Daarbij moet echter rekening gehouden worden met het feit dat het altijd gaat om experimenten waarbij de spier maximaal geaktiveerd is. In het dagelijks leven worden spieren meestal niet maximaal geaktiveerd. Figuur 6b is dus enigszins misleidend als het erom gaat een idee te krijgen van de verhouding tussen aktieve spiervezelkracht en de passieve kracht van de parallel elastische komponent. In werkelijkheid is de invloed van de parallel e- lastische komponent groter dan uit figuur 6b blijkt.

5 Figuur 6 a. De kracht in de parallel elastische komponent als funktie van zijn lengte. Het begin van de kurve valt samen met de rustlengte (Lo) van de spiervezels. b. Optelling van de passieve en de aktieve kurve levert het totale lengte-spanningsdiagram van een spier op. Daarnaast dienen we ons te realiseren dat de kracht van de parallel elastische komponent niet vrij te regelen is. Het is immers een passieve kracht, welke niet onderhevig is aan neurale aktivatie. Er is altijd een andere (spier)kracht nodig om de spier op te rekken alvorens de parallel elastische komponent kracht kan gaan leveren. De parallel elastische komponent is zelf niet in staat bewegingsenergie te genereren. Hoogstens is deze in staat tot het tijdelijk opslaan van bewegingsenergie - in de vorm van e- lastische energie - om deze later weer om te zetten in bewegingsenergie. Boven de maximale sarcomeerlengte (4.1 μm in figuur 5) levert de sarcomeer geen kracht meer. Een grotere lengte moet vermeden worden, omdat de sarcomeer anders zover uit elkaar getrokken is dat de actine- en myosinefilamenten nooit meer kontakt kunnen maken. De parallel elastische komponent lijkt zeer geschikt om dit te voorkomen. Deze komt immers op spanning bij grote sarcomeerlengten en voorkomt daarmee dat de actine- en myosinefilamenten geheel uit elkaar schuiven. Dit wordt meestal de funktie van de parallel elastische komponent genoemd. Op het eerste gezicht is dit zeer plausibel. Immers de M. semimembranosus wordt bij het voorover buigen met gestrekte knieën tot zijn maximale lengte gerekt (4). De parallel elastische komponent van deze spier kan voorkomen dat de sarcomeren teveel uit elkaar schuiven. Echter, de M. semitendinosus en de M. biceps femoris zijn - omdat ze langere vezellengten hebben dan de M.semimembranosus - in deze stand nog lang niet maximaal uitgerekt en er is ook geen kombinatie van gewrichtsstanden in heup en knie te bedenken waarbij dat wel het geval is (4). Zo zijn er meer spieren aan te geven die in uiterste gewrichtsstanden nog lang niet maximaal uitgerekt worden. Voorbeelden hiervan zijn de M. brachialis in extensie van de elleboog of de M. deltoïdeus in maximale adduktie van het art. humeri. De sarcomeren van deze spieren hoeven dus ook niet door de parallel elastische komponent beschermd te worden tegen overmatige rek. Zij bezitten echter, net als iedere andere spier, wel degelijk een parallel elastische komponent. Als we er van uitgaan dat de natuur niets voor niets aanlegt, is het onwaarschijnlijk dat de parallel elastische komponent dient ter bescherming van de sarcomeren, althans niet op de hiervoor beschreven manier. Intrinsieke stabiliteit Ter verduidelijking van de interaktie tussen parallel elastische komponent en spiervezels is een model ontwikkeld. Dit spiermodel bestaat steeds uit twee sarcomeren in serie en is gebaseerd op het werk van Morgan (1,2). In werkelijkheid bevinden zich in een spier vele duizenden sarcomeren in serie. Het model geeft slechts twee sarcomeren weer. Voor het principe maakt dit niet uit. De parallel elastische komponent wordt in eerste instantie nog niet in de beschouwing betrokken. In figuur 7 worden twee sarcomeren weergegeven van een spier die een isometrische kontraktie uitvoert. De spier is met beide uiteinden ingeklemd en kan niet langer of korter worden. Beide sarcomeren bevinden zich in een positie die korter is dan de rustlengte. Hoewel alle sarcomeren precies op elkaar lijken, zal er altijd een klein verschil zijn in de kracht die zij leveren. Een klein verschil in aktivatie of actine-myosineoverlap kan hiervan de oorzaak zijn. Uit een review van Morgan (1) bleek bijvoorbeeld

6 dat sarcomeren aan de uiteinden van een spiervezel meer verkort zijn dan sarcomeren in het midden. In figuur 7 is sarcomeer A net iets sterker dan sarcomeer B. Dit heeft tot gevolg dat sarcomeer A een beetje verkort. Aangezien de totale spier isometrisch kontraheert, moet sarcomeer B over een even grote afstand verlengen. Het verkorten van sarcomeer A betekent dat hij in zijn lengte-spanningsdiagram naar links verplaatst: de te leveren kracht vermindert (figuur 7b). Sarcomeer B verlengt, waardoor de te leveren kracht groter wordt. Er wordt hierdoor een evenwichtssituatie bereikt, die stabiel is (punt C in figuur 7). Figuur 7. a. Beide sarcomeren zijn verkort aan het begin van de kontraktie. Sarcomeer A is sterker dan sarcomeer B. b. Sarcomeer A verkort terwijl sarcomeer B verlengt. Dit levert al snel een evenwichtssituatie op in punt C. Heel anders is het als de sarcomeren beginnen in een situatie waarin zij beiden langer zijn dan hun rustlengte (figuur 8a). Sarcomeer A is weer net iets sterker dan sarcomeer B. Sarcomeer A zal dan ook, net als in het vorige voorbeeld, gaan verkorten, terwijl sarcomeer B verlengt. Het verkorten van sarcomeer A betekent, in tegenstelling tot de situatie in figuur 7, dat hij sterker wordt dan hij was, terwijl sarcomeer B minder kracht kan gaan leveren. Een verkorting van sarcomeer A betekent immers een verschuiving naar links in zijn lengte-spanningsdiagram (figuur 8b). Voor sarcomeer B geldt het omgekeerde: deze verlengt en verliest daardoor aan kracht. Sarcomeer A zal door zijn toegenomen kracht nog meer verkorten, waardoor hij steeds sterker wordt. Uiteindelijk zal sarcomeer A ervoor zorgen dat sarcomeer B volledig uit elkaar getrokken wordt (figuur 8c). Dit (denkbeeldige) proces wordt enigszins gedempt doordat een verlengende sarcomeer meer kracht levert dan een verkortende. Echter, na korte tijd wordt toch een situatie bereikt waarin de myosinekoppen van sarcomeer B geen kontakt meer met elkaar maken. Sarcomeer B kan dan geen kracht meer leveren. Een spier waarvan de sarcomeren langer zijn dan hun rustlengte zou dus intrinsiek instabiel zijn en een kontraktie niet langer dan enkele ogenblikken kunnen volhouden. Een eenvoudige observatie laat echter zien dat deze situatie in werkelijkheid niet voorkomt: isometrische kontraktie in verlengde positie is wel degelijk mogelijk gedurende langere tijd. De vraag is nu wie of wat ervoor zorgt dat een spiervezel intrinsiek stabiel blijft.

7 Figuur 8. a. Beide sarcomeren zijn verlengd aan het begin van de kontraktie. Sarcomeer A is sterker verkort dan sarcomeer B. b. Sarcomeer A verkort terwijl sarcomeer B verlengt. Sarcomeer A wordt sterker en sarcomeer B wordt zwakker. Deze situatie levert géén stabiel evenwicht op c. sarcomeer A heeft sarcomeer B volledig uit elkaar getrokken door het ontbreken van een stabiel evenwicht. Funktie van de parallel elastische komponent De intrinsieke instabiliteit wordt naar alle waarschijnlijkheid voorkomen door de parallel elastische komponent. Normaal gesproken wordt de parallel elastische komponent voorgesteld door een veerelement welke parallel staat aan alle sarcomeren in serie (figuur 1). Om intrinsieke instabiliteit van de spiervezel te voorkomen lijkt het echter plausibeler om aan te nemen dat de parallel elastische komponent per sarcomeer parallel geschakeld is. In figuur 9a wordt dezelfde beginsituatie getoond als in figuur 8a: beide sarcomeren zijn langer dan de rustlengte en sarcomeer A is weer sterker dan sarcomeer B. Het verschil is dat beide sarcomeren apart een parallel elastische komponent hebben. De parallel elastische komponent van sarcomeer B staat nu in serie met sarcomeer A, net als de parallel e- lastische komponent van sarcomeer A die nu in serie met sarcomeer B staat. Wederom worden beide sarcomeren geaktiveerd. Sarcomeer A zal weer gaan verkorten waardoor zijn aktieve kracht toeneemt. Sarcomeer B verlengt, waardoor zijn aktieve kracht afneemt. Echter, de passieve kracht in de parallel elastische komponent van sarcomeer A neemt af en de passieve kracht in sarcomeer B neemt toe (figuur 9b). Het uit elkaar trekken van sarcomeer B door sarcomeer A wordt voorkomen door de parallel elastische komponent. De parallel elastische komponent heeft dan de funktie: het voorkomen van intrinsieke instabiliteit. Dit is ook goed te rijmen met het feit dat de parallel elastische komponent pas op spanning komt vanaf de rustlengte. Het probleem van de intrinsieke instabiliteit treedt immers vanaf dat punt pas op. Het idee dat de parallel elastische komponent funktioneert als een bescherming tegen overmatige rek is in principe juist, maar dan wel op een zeer lokaal niveau: het sarcomeerniveau. Als spieren dit mechanisme niet bezaten zou zich nog een ander probleem voordoen. Tijdens het uit elkaar trekken van de zwakkere sarcomeren verkorten de sterke sarcomeren terwijl zij kracht leveren. Zij leveren dan arbeid. Uitwendig gezien wordt geen arbeid geleverd. Immers de spier in zijn totaliteit contraheert isometrisch en verkort dus niet. Dit betekent dat inwendig arbeid geleverd wordt die uitwendig niet tot uiting komt. Verlies van energie is het gevolg. Naarmate de parallel elastische komponent stijver is, wordt dit energieverlies minder.

8 Diskussie Rekoefeningen hebben vaak tot doel de parallel elastische komponent op te rekken bij een bewegingsbeperking. Verkorting van de parallel elastische komponent zou verantwoordelijk zijn voor de bewegingsbeperking. Uit een review van Riezebos (4) blijkt echter dat een spier struktureel (door aanpassing van het aantal in serie geschakelde sarcomeren) verkort of verlengt als gevolg van een veranderd bewegingstrajekt. De kausaliteit is juist andersom: een spier verkort niet spontaan om zo voor een bewegingsbeperking te zorgen. Integendeel: als er een bewegingsbeperking, door wat voor oorzaak ook, aanwezig is, passen de spieren rond het gewricht hun lengte aan de nieuwe situatie aan. De bewegingsbeperking is de oorzaak, de strukturele spierverkorting (of -verlenging) is het gevolg. Als een spier voortdurend in een positie verkeert die korter is dan zijn rustlengte, verkort hij door het aantal sarcomeren in serie te verminderen. Dit heeft tot gevolg dat de spier beter kracht kan leveren in deze verkorte positie. Dit is een zinvolle adaptatie die niet bestreden dient te worden met behulp van rekoefeningen. Geen statische, geen intermitterende, geen ballistische en ook geen hold-relax rekoefeningen. De bewegingsbeperking, die de oorzaak is van de spierverkorting, moet weggenomen worden. De parallel elastische komponent past ook zijn lengte aan en verkort mee met de spiervezels. Het blijkt echter dat de parallel elastische komponent minder snel verkort dan de spiervezel. Per sarcomeer is het bindweefsel dus te lang (4). Dit levert gevaar op in verband met de intrinsieke stabiliteit van de de spiervezel. De parallel elastische komponent van de zwakkere sarcomeren komt bij een situatie als in figuur 8 te laat op spanning. Dit heeft tot gevolg dat deze sarcomeren door de sterkere sarcomeren uit elkaar getrokken worden. Uiteindelijk is dit zeer nadelig voor de krachtleverantie van de totale spier. Als het nu door middel van rekoefeningen zou lukken de parallel elastische komponent nog langer te maken dan hij al is, wordt de ramp kompleet. Een fatsoenlijke spierkontraktie zou bijna onmogelijk worden. Dit lijkt een plausibele reden waarom het "therapeutisch" rekken van spieren onder alle omstandigheden (dus ook als warming up, cooling down of tussendoor) verboden moet worden. Een laatste reden om niet te stretchen is het energieverbruik van een spier. Stretchoefeningen worden meestal gedaan met in het achterhoofd het idee dat de parallel elastische komponent daar soepeler (lees: slapper) en langer van wordt. In beide gevallen zouden de sterke sarcomeren arbeid gaan verrichten op de zwakkere wat energieverlies tot gevolg zou hebben. Literatuur 1. Morgan, D.L. From sarcomeres to whole muscles. J. Exp. Biol. 115: (1985). 2. Morgan, D.L., Claflin, D.R., Julian, F.J. Tension as a function of sarcomere length and velocity of shortening in single skeletal muscle fibres of the frog. J. Physiology 441: (1991). 3. Purslow, P.P. Strain-induced reorientation of an intramuscular connective tissue network: implications for passive muscle elasticity. J. Biomechanics 22: Riezebos, C., Koes, E. De spierverkorting Stichting Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, Den Haag, Walker, S.M., Schrodt, G.R. I-segment lengths and thin filament periods in skeletal muscle fibres of the rhesus monkey and the human.

Auteur(s): Paul van der Meer Titel: Dwars gestreept spierweefsel Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Paul van der Meer Titel: Dwars gestreept spierweefsel Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Paul van der Meer Titel: Dwars gestreept spierweefsel Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 88-108 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 1 (pp. 43-52)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 1 (pp. 43-52) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, F. Krijgsman, E. Koes Titel: Verzamelde observaties: Springen en spierrekken Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 43-52 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 15e jrg 1997, no. 3 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De validiteit van de m. rectus femoris lengtetest Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 146-157 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Lange, korte en optimale spieren Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 255-271

Auteur(s): H. Faber Titel: Lange, korte en optimale spieren Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 255-271 Auteur(s): H. Faber Titel: Lange, korte en optimale spieren Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 255-271 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 25e jrg 2007, no. 6 (pp ) Auteur(s): H. Faber Titel: Immobilisatie en contracturen: stijve gewrichten, een slap verhaal Jaargang: 25 Jaartal: 2007 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 287-292 Deze online uitgave mag, onder

Nadere informatie

Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie

Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie Hardlooptraining in de fysiotherapeutische praktijk. Tjitte Kamminga Fysiotherapeut / docent fysiotherapie TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - hersteltrainer

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Overbelasting van pezen Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Overbelasting van pezen Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Overbelasting van pezen Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 207-218 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire

Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire Auteur(s): H. Faber, D. Kistemaker, A. Hof Titel: Reactie op: Overeenkomsten en verschillen in de functies van mono- en biarticulaire spieren Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: De countermovement Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: De countermovement Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: De countermovement Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 163-174 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 22 e jrg 2004, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. van de Beld Titel: De excentrische crank Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-89 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Reactie op: Het klappende van de schaats Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 147-155 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 13e jrg 1995, no. 3 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 13e jrg 1995, no. 3 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, H. Faber Titel: Adaptatie van spierlengten bij jong en oud Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 147-181 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15

Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C Titel: Ganganalyse van een poliopatiënt Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): W. Ignatio, M. Zonneveld Titel: De zwaartekrachtgoniometer Jaargang: 4 Jaartal: 1986 Nummer: 6 orspronkelijke paginanummers: 269-277 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

REKKEN EN STREKKEN IS VOOR DWAZEN EN GEKKEN! TJITTE KAMMINGA. Atletiekunie

REKKEN EN STREKKEN IS VOOR DWAZEN EN GEKKEN! TJITTE KAMMINGA. Atletiekunie REKKEN EN STREKKEN IS VOOR DWAZEN EN GEKKEN! TJITTE KAMMINGA 2 TJITTE KAMMINGA Fysiotherapeut/manueel therapeut Ex-hersteltrainer Haagatletiek Ex-docent fysiotherapie HS Leiden Auteur De nieuwe warming-up

Nadere informatie

Dutch summary (Nederlandse samenvatting)

Dutch summary (Nederlandse samenvatting) Dutch summary (Nederlandse samenvatting) 127 Mechanische relevantie van verbindingen tussen skeletspieren Om je door de wereld te kunnen verplaatsen moeten de botten in je lichaam in beweging gebracht

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53

Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53 Auteur(s): H. Faber Titel: De belaste discus Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 42-53 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: Belast en onbelast Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 134-149 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,19e jrg 2001, no.6 (pp. 315 322) Auteur(s): Titel: A. Lagerberg De beperkte schouder. Functie-analyse van het art. humeri met behulp van een röntgenfoto Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 9e jrg 1991, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 9e jrg 1991, no. 2 (pp ) Auteur(s): F. Krijgsman, C. Riezebos Titel: Over de tonus van bindweefsel en de rol van (myo)fibroblasten Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 65-72 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Spiervezels voor het echte werk Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-22

Auteur(s): H. Faber Titel: Spiervezels voor het echte werk Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-22 Auteur(s): H. Faber Titel: Spiervezels voor het echte werk Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 6-22 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Auteur(s): Herre Faber Titel: Zadelhoogte en vermoeidheid Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Herre Faber Titel: Zadelhoogte en vermoeidheid Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Herre Faber Titel: Zadelhoogte en vermoeidheid Jaargang: 15 Jaartal: 1997 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 99-110 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 18e jrg 2000, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 18e jrg 2000, no. 4 (pp ) Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Evenwicht in het gewricht in de close-packed position Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 198-207 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

SLIJTAGE BESTAAT NIET! ARTHROSE WEL. TJITTE KAMMINGA

SLIJTAGE BESTAAT NIET! ARTHROSE WEL. TJITTE KAMMINGA SLIJTAGE BESTAAT NIET! ARTHROSE WEL. TJITTE KAMMINGA TJITTE KAMMINGA - Docent fysiotherapie HS Leiden - Fysiotherapeut / manueel therapeut - Trainer Haagatletiek en zelf actief hardloper - Auteur Hardlopen

Nadere informatie

De nieuwe warming-up!

De nieuwe warming-up! De nieuwe warming-up! Netwerkbijeenkomst Masseurs Netwerk Nederland TJITTE KAMMINGA TJITTE KAMMINGA - Fysiotherapeut / manueel therapeut, gespecialiseerd in (hard) loopblessures - Oud-docent fysiotherapie

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 8e jrg 1990, no. 6 (pp ) Auteur(s): S. Leseman, H. Faber Titel: De effekten van lenigheidstraining op gewrichten Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 301-314 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Ligamentaire laesie enkelgewricht

Ligamentaire laesie enkelgewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentaire

Nadere informatie

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15

Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Auteur(s): J. Vuurmans Titel: Hoe stijf is een stijve rug? Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 5-15 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

TRAININGSPLAN STRETCHEN

TRAININGSPLAN STRETCHEN TRAININGSPLAN STRETCHEN Stretchen is een noodzaak! Door te trainen veroorzaak je minuscuul kleine blessures in je spiervezels. Des te slechter je conditie, des te groter de blessures kunnen zijn. De blessures

Nadere informatie

Auteur(s): Leseman, S.G.J.M., Faber, H. Titel: McConnell: oude wijn Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Leseman, S.G.J.M., Faber, H. Titel: McConnell: oude wijn Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Leseman, S.G.J.M., Faber, H. Titel: McConnell: oude wijn Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 135-145 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

SENIOREN LOPEN MET HUN HOOFD!

SENIOREN LOPEN MET HUN HOOFD! SENIOREN LOPEN MET HUN HOOFD! TJITTE KAMMINGA 2 TJITTE KAMMINGA - Fysiotherapeut/manueel therapeut - Ex-hersteltrainer Haagatletiek - Ex-docent fysiotherapie HS Leiden - Auteur De nieuwe warming-up (2000)

Nadere informatie

Auteur(s): Faber H. Titel: Diafragma en ribheffing Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Faber H. Titel: Diafragma en ribheffing Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Faber H. Titel: Diafragma en ribheffing Jaargang: 12 Jaartal: 1994 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 302-312 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,17e jrg 1999, no.6 (pp ) Auteur(s): F.B. van de Beld Titel: Het meten van de bekkenrotatie tijdens het gaan op een tapis roulant Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 291-297 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,1e jrg 1983, no. 2 (pp )

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,1e jrg 1983, no. 2 (pp ) Auteur(s): K. Vente Titel: De keuze van de pulsduur bij langdurig toegepaste elektrostimulatie. Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 47-53 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 2 (pp ) Auteur(s): A. Lagerberg, F. Krijgsman, C. Riezebos Titel: Lengtespanningstesten van polyarticulaire spieren Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 92-108 Deze online uitgave

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,3e jrg 1985, no. 5 (pp )

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,3e jrg 1985, no. 5 (pp ) Auteur(s): E. Koes, C. Riezebos Titel: Beperkt bewegen en adaptatie van spierweefsel Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 143-196 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen

Nadere informatie

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): Frank van de Beld Titel: Fietsen met een knieflexiebeperking Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 203-217 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg, H. Faber Titel: Fitness, kracht en lenigheid Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-91

Auteur(s): A. Lagerberg, H. Faber Titel: Fitness, kracht en lenigheid Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-91 Auteur(s): A. Lagerberg, H. Faber Titel: Fitness, kracht en lenigheid Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 79-91 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 5 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman, A. Lagerberg, E. Koes Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 257-284 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Scoliose: een instabiele wervelkolom Jaargang: 16 Jaartal: 1998 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 251-260 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): A. Lagerberg Short Hamstrings? Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): A. Lagerberg Short Hamstrings? Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): A. Lagerberg Titel: Short Hamstrings? Jaargang: 18 Jaartal: 2000 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 231-257 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184

Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Auteur(s): H. Faber Titel: Afzetten en hielspoor Jaargang: 17 Jaartal: 1999 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 175-184 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Ligamentair letsel kniegewricht

Ligamentair letsel kniegewricht Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl Ligamentair letsel

Nadere informatie

Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): R. Driessen Titel: Objektief onderzoek: Utopie? Jaargang: 5 Jaartal: 1987 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 124-130 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift voor

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Duchenne zonder duchennen Jaargang: 28 Maand: juli Jaartal: 2010

Auteur(s): H. Faber Titel: Duchenne zonder duchennen Jaargang: 28 Maand: juli Jaartal: 2010 Auteur(s): H. Faber Titel: Duchenne zonder duchennen Jaargang: 28 Maand: juli Jaartal: 2010 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-) medische, informatieve

Nadere informatie

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom?

Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Wat is patello-femoraal pijnsyndroom? Patellofemorale pijnklachten zijn klachten die waargenomen worden in en rond de knieschijf. Patella betekent knieschijf. Het komt op alle leeftijden voor, maar vooral

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 11e jrg 1993, no. 5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 11e jrg 1993, no. 5 (pp ) Auteur(s): G. van der Poel Titel: De kracht-snelheidsrelatie van een spier Jaargang: 11 Jaartal: 1993 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 258-265 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): K. Bunnig, A. Hendriks Titel: Springen en spierrekken Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 238-256 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 3 (pp )

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie, 3e jrg 1985, no. 3 (pp ) Auteur(s): W. Schuëngel, E. Takens Titel: De sturende funktie van de menisci bij de slotrotatie Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 71-80 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen

Nadere informatie

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): E. Koes Titel: De scheve wervel Jaargang: 13 Jaartal: 1995 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 299-307 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20 e jrg. 2002, no. 2 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, A. Lagerberg, C. Riezebos Titel: Fysiotherapie, verklaringen en modellen Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 85-106 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 21 e jrg 2003, no.6 (pp. 313-321) Auteur(s): F. Roelants, P. van Kempen Titel: Rugspieractiviteit tijdens het schaatsen Jaargang: 21 Jaartal: 2003 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 313-321 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* * fysiotherapie in goede handen.

FYSIcO Nadorst. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* *  fysiotherapie in goede handen. *Dillenburglaan 2 * 4332 XX Middelburg* 0118-629996* www.fysiconadorst.nl* Enkeldistorsie Algemeen Uw arts of fysiotherapeut heeft als oorzaak voor uw enkelklachten geconstateerd dat er sprake is van een

Nadere informatie

_met_antwoorden.pdf. Tentamen met antwoorden. Vrije Universiteit Bewegingswetenschappen Spierfysiologie

_met_antwoorden.pdf. Tentamen met antwoorden. Vrije Universiteit Bewegingswetenschappen Spierfysiologie 2012-2013_met_antwoorden.pdf Tentamen 2012-2013 met antwoorden Vrije Universiteit Bewegingswetenschappen Spierfysiologie Tentamen spierfysiologie 2012/2013 Kies het juiste alternatief: 1. A. binnen 1 motor

Nadere informatie

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug.

rekken. Tel tot acht of tien en breng het hoofd weer in de uitgangspositie terug. Rekoefeningen Hypermobiele mensen mogen de volgende oefeningen niet doen. Hypermobiliteit is (aangeboren) overmatige beweeglijkheid van banden en ligamenten rondom gewrichten. Het is nodig hypermobiele

Nadere informatie

Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Oonk Titel: De rollator Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 98-105 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden voor (para-)

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 9e jrg 1991, no. 2 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 9e jrg 1991, no. 2 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, A. Lagerberg, F. Krijgsman, E. Koes Titel: De m. rectus femoris: lenigheid en kracht Jaargang: 9 Jaartal: 1991 Nummer: 2 Oorspronkelijke paginanummers: 301-314 Deze online uitgave

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie,14e jrg 1996, no.5 (pp ) Auteur(s): Lagerberg A, Riezebos C. Titel: Heupmobiliteit, Beenlengte en Lichaamshouding Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 250-264 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Epicondylitis lateralis en medialis of tennis en werperselleboog

Epicondylitis lateralis en medialis of tennis en werperselleboog Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl/ Epicondylitis

Nadere informatie

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter

Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekoefeningen voor de Gehandicapte schutter Rekken is een essentieel onderdeel van een evenwichtig trainingsprogramma. Het dagelijks uitvoeren van rekoefeningen kan de flexibiliteit en gezonde gewrichten

Nadere informatie

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname

Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Actief in beweging tijdens uw ziekenhuisopname Inhoudsopgave Klik op het onderwerp om verder te lezen. Liggende oefeningen 2 Oefening 1 2 Oefening 2 2 Oefening 3 3 Oefening 4 3 Oefening 5 4 Oefening 6

Nadere informatie

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997.

Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd trainer loopgroepen sinds 1997. De trainers Links: Henk van Roemburg Midden: Marjo de Groot Rechts: Henk Moerkens Loopt sinds 2006 bij Flevo Delta. Is gediplomeerd trainer sinds 2010. Traint sinds 1991 bij Flevo Delta, is gediplomeerd

Nadere informatie

Oefenprogramma Core Stability

Oefenprogramma Core Stability Oefenprogramma Core Stability Een woordje uitleg Wat wordt er eigenlijk bedoeld met Core? Dit is in feite het gebied van de rug, de buik en het bekken. De romp is het centrum van de functionele bewegingsketen

Nadere informatie

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp )

Versus, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 7e jrg 1989, no. 4 (pp ) Auteur(s): C. Riezebos, F. Krijgsman, A. Lagerberg Titel: De effektiviteit van borst- en buikademhaling Jaargang: 7 Jaartal: 1989 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 202-215 Deze online uitgave mag,

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Waarom hebben wij meer dan één hamstring Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Waarom hebben wij meer dan één hamstring Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Waarom hebben wij meer dan één hamstring Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 235-267 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Nederlandse Samenvatting

Nederlandse Samenvatting Nederlandse Samenvatting 165 Neuromusculaire gevolgen van epimusculaire myofasciale krachttransmissie Ter vergroting van het begrip over de neurale aansturing van lichaamsbewegingen is gedetailleerde kennis

Nadere informatie

Oefeningen voor de knie

Oefeningen voor de knie Oefeningen voor de knie Spierkracht verbeterende oefeningen voor de knie: Het is belangrijk om een goede spierkracht te hebben, mede omdat de spieren helpen bij schokabsorptie. Door een goede spierkracht

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 4 (pp. 163 192)

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 20e jrg 2002, no. 4 (pp. 163 192) Auteur(s): M.. Bobbert, D.A. Kistemaker, H. aber Titel: Spiermodellen: theorie en toepassing Jaargang: 20 Jaartal: 2002 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 163-192 Deze online uitgave mag, onder duidelijke

Nadere informatie

Het nut van stretchen bij wielrennen en hardlopen

Het nut van stretchen bij wielrennen en hardlopen Het nut van stretchen bij w ielrennen en hardlopen Vi c to t or Ni eme e i je j er Het nut van stretchen bij wielrennen en hardlopen Literatuurstudie naar de effecten van sportstretchen van de hamstringspieren

Nadere informatie

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21

Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Auteur(s): Lagerberg A. Titel: Voetreactiekrachten op de statafel Jaargang: 8 Jaartal: 1990 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 8-21 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij

Nadere informatie

Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Kinesiologica 9 Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Kinesiologica 9 Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): D. Kistemaker Titel: Kinesiologica 9 Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 315-322 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt worden

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 14e jrg 1996, no. 6 (pp ) Auteur(s): G. J. van Ingen Schenau Titel: Reaktie op: Efficiënte besturing van vrijheidsgraden. Bewegen is meer dan efficiënt. Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 327-334

Nadere informatie

Spieren vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/73593

Spieren vmbo-b34. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. https://maken.wikiwijs.nl/73593 Auteur VO-content Laatst gewijzigd Licentie Webadres 21 december 2016 CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie https://maken.wikiwijs.nl/73593 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: De polyarticulaire buikspieren Jaargang: 16 Jaartal: 1996 Nummer: 3 Oorspronkelijke paginanummers: 119-133 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie

Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Sport-Fysiotherapie R. de Vries en Medische Trainings Therapie Kerkweg 45a 4102 KR Zijderveld Telefoon 0345-642618 Fax 0345-641004 E-mail vriesfysio@planet.nl Internet www.fysiodevries.nl/ Frozen shoulder

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Functionele vrijheidsgraden Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 13-24

Auteur(s): H. Faber Titel: Functionele vrijheidsgraden Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 13-24 Auteur(s): H. Faber Titel: Functionele vrijheidsgraden Jaargang: 22 Jaartal: 2004 Nummer: 1 Oorspronkelijke paginanummers: 13-24 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding, vrij gebruikt

Nadere informatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie

Oefeningen na een onderbeenamputatie Oefeningen na een onderbeenamputatie Bij het leren lopen met een prothese zijn mobiliteit, lenigheid en spierkracht belangrijk. Een bewegingsbeperking beïnvloedt de kwaliteit van het staan of lopen negatief.

Nadere informatie

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen

Blessurepreventie. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen van klachten of banale letsels om erger te voorkomen Blessurepreventie Blessurepreventie bestaat uit drie luiken: Primaire preventie is gericht op het voorkomen van nieuwe letsels. Secundaire preventie heeft betrekking op het tijdig herkennen en behandelen

Nadere informatie

Oefeningen na een schouder-operatie

Oefeningen na een schouder-operatie Oefeningen na een schouder-operatie Deze folder is bestemd voor patiënten na een schouderoperatie die geopereerd zijn in het Radboudumc. In deze folder staan oefeningen en adviezen voor de schouder beschreven.

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 19e jrg 2001, no. 4 (pp ) Auteur(s): P. van der Meer, H. van Holstein Titel: Meten van de heupadductie Jaargang: 19 Jaartal: 2001 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 206-216 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Kruisbandherstel d.m.v.

Kruisbandherstel d.m.v. Kruisbandherstel d.m.v. operatie Voorste kruisbandruptuur VKB-ruptuur) Vaak worden we geconfronteerd met een hond die plotseling of geleidelijk is gaan manken met een of beide achterbenen. Zeer frequent

Nadere informatie

De invloed van (bindweefsel en) littekenweefsel op de mechanische werking van skeletspieren. Huub Maas. Boodschap

De invloed van (bindweefsel en) littekenweefsel op de mechanische werking van skeletspieren. Huub Maas. Boodschap De invloed van (bindweefsel en) littekenweefsel op de mechanische werking van skeletspieren Huub Maas Boodschap Littekenweefsel gevormd na beschadiging van spier of peesweefsel verandert de mechanische

Nadere informatie

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,1e jrg 1983, no. 4 (pp )

Haags Tijdschrift voor Fysiotherapie,1e jrg 1983, no. 4 (pp ) Auteur(s): E. Koes Titel: Invloed van intra-musculair gelegen collageen bindweefsel op het aanpassingsvermogen van musculair weefsel in verschillende situaties Jaargang: 1 Jaartal: 1983 Nummer: 4 Oorspronkelijke

Nadere informatie

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER

TRAININGSPLAN XCO-TRAINER TRAININGSPLAN XCO-TRAINER HET PRINCIPE VAN XCO-TRAINING. Nieuw explosieve training met maximaal resultaat. Door actieve bewegingsvormen kan de mechanische belastbaarheid van spieren, het bindweefsel in

Nadere informatie

Oefenschema voor sclerodermie patiënten. Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie

Oefenschema voor sclerodermie patiënten. Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie Oefenschema voor sclerodermie patiënten Huiswerkoefenprogramma voor de hand en mond voor patiënten met sclerodermie Inleiding Veel mensen ervaren ten gevolge van sclerodermie problemen met de handfunctie

Nadere informatie

Samenvattingen. Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging. Basisstof 1. Stevigheid bij dieren door:

Samenvattingen. Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging. Basisstof 1. Stevigheid bij dieren door: Samenvatting Thema 8: Stevigheid en beweging Basisstof 1 Stevigheid bij dieren door: - uitwendig skelet (pantser bij bv. insecten aan de buitenkant) - inwendig skelet (botten aan de binnenkant) Alle botten

Nadere informatie

jaar: 1989 nummer: 10

jaar: 1989 nummer: 10 jaar: 1989 nummer: 10 Gegeven een cylindervomtige geleider van 1 m lengte met een diameter van 5 mm. De weerstand van de geleider is R. De draad wordt uitgerekt tot een lengte van 1,2 m terwijl het volume

Nadere informatie

ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam Ziekenhuis frozen shoulder

ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam Ziekenhuis ZorgSaam Ziekenhuis frozen shoulder frozen shoulder 1 Inleiding De term frozen shoulder werd voor het eerst beschreven door de Amerikaanse chirurg Ernest Codman in 1934. De aandoening wordt zeer frequent beschreven in de medische literatuur

Nadere informatie

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23e jrg 2005, no. 6 (pp )

Versus Tijdschrift voor Fysiotherapie, 23e jrg 2005, no. 6 (pp ) Auteur(s): P.A.J.B.M. Huijing Titel: Kritiek op planimetrische spiermodellen: perpetuum mobile of een quichotte-achtige strijd? Jaargang: 23 Jaartal: 2005 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 319-330

Nadere informatie

Training en praktische beweegadviezen. Voor kwetsbare groepen

Training en praktische beweegadviezen. Voor kwetsbare groepen Training en praktische beweegadviezen Voor kwetsbare groepen Onderwerpen Trainingsleer Richtlijnen voor het trainen Praktische oefeningen Trainingsleer Trainingsprincipes Trainingsvariabelen Training stijl

Nadere informatie

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec.

1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. 2- Passieve ROM Extensie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec. Notities: 1- Stretchen Flexie - Sets:3 / Vasthouden:10sec / Rust:10sec Ga op handen en knieën liggen (vierpuntspositie) met je knieën recht onder je heupen en je handen recht onder je schouders. Je rug

Nadere informatie

Masterproef Het effect van een concentrische fase op force enhancement

Masterproef Het effect van een concentrische fase op force enhancement 2015 2016 FACULTEIT GENEESKUNDE EN LEVENSWETENSCHAPPEN master in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie Masterproef Het effect van een concentrische fase op force enhancement Promotor : dr. Pieter

Nadere informatie

VERSUS, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 26e jaargang 2008, no.6 (pp ).

VERSUS, Tijdschrift voor Fysiotherapie, 26e jaargang 2008, no.6 (pp ). Auteur(s): A. Lagerberg, C. Riezebos, H. Faber Titel: Springen en startpositie Jaargang: 26 Jaartal: 2008 Nummer: 6 Oorspronkelijke paginanummers: 249-279 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie

Revalidatie: Biodex-meting. Dr. Sam Hendrix Fysische Geneeskunde & Revalidatie 15 november 2014

Revalidatie: Biodex-meting. Dr. Sam Hendrix Fysische Geneeskunde & Revalidatie 15 november 2014 Revalidatie: Biodex-meting Dr. Sam Hendrix Fysische Geneeskunde & Revalidatie 15 november 2014 Wat is Biodex? Objectief, gestandaardiseerd meet- en trainingsinstrument voor de perifere gewrichten Isokinetische

Nadere informatie

Auteur(s): J.J. de Morree Titel: Golgi-peessensoren; wat doen ze Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): J.J. de Morree Titel: Golgi-peessensoren; wat doen ze Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): J.J. de Morree Titel: Golgi-peessensoren; wat doen ze Jaargang: 3 Jaartal: 1985 Nummer: 4 Oorspronkelijke paginanummers: 127-135 Dit artikel is oorspronkelijk verschenen in Haags Tijdschrift

Nadere informatie

K. Olsa Brakel Jeugdwerking BLESSUREPREVENTIE. Moeilijkheidsgraad B -B B - B - C - C B - B - C - C - D. Maand 1 2 x 5sec 2 x 10sec 2 x 15sec

K. Olsa Brakel Jeugdwerking BLESSUREPREVENTIE. Moeilijkheidsgraad B -B B - B - C - C B - B - C - C - D. Maand 1 2 x 5sec 2 x 10sec 2 x 15sec BLESSUREPREVENTIE Specifiek trainingsprogramma per leeftijdscategorie: Leeftijdscategorie Aantal oefeningen per training U7 U8 U9-U10 U11 U12 U13 U14 U15 U16 U17 B- kern 3 4 5 Moeilijkheidsgraad B -B B

Nadere informatie

Eerste behandeling. Bij een drukverband

Eerste behandeling. Bij een drukverband Enkelbandletsel Eerste behandeling U heeft een letsel aan de enkelbanden. Vaak gaat een enkelbandletsel gepaard met zwelling van de enkel. Om deze zwelling zo snel mogelijk te laten verdwijnen heeft u

Nadere informatie

Oefenvragen les 7. 1) Wat voor soort gewricht is het art radiocarpea? A) Eigewricht B) Kogelgewricht C) Lengtescharnier D) Zadelgewricht

Oefenvragen les 7. 1) Wat voor soort gewricht is het art radiocarpea? A) Eigewricht B) Kogelgewricht C) Lengtescharnier D) Zadelgewricht 1) Wat voor soort gewricht is het art radiocarpea? A) Eigewricht B) Kogelgewricht C) Lengtescharnier D) Zadelgewricht Oefenvragen les 7 2) Hoe is een ware rib (costavera) met de wervelkolom verbonden?

Nadere informatie

Fysio-/manueeltherapie van Gerven

Fysio-/manueeltherapie van Gerven Fysio-/manueeltherapie van Gerven Artrose Artrose is een chronische aandoening waarbij een degeneratie van het gewricht optreedt. Het gewrichtkraakbeen vermindert in kwaliteit; vergelijk het kraakbeen

Nadere informatie

Auteur(s): H. Faber Titel: Efficiënte besturing van vrijheidsgraden Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers:

Auteur(s): H. Faber Titel: Efficiënte besturing van vrijheidsgraden Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: Auteur(s): H. Faber Titel: Efficiënte besturing van vrijheidsgraden Jaargang: 14 Jaartal: 1996 Nummer: 5 Oorspronkelijke paginanummers: 235-248 Deze online uitgave mag, onder duidelijke bronvermelding,

Nadere informatie